Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Κακοποιοί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκοταν μέσα στην ΑΣΟΕΕ και όλοι αναρωτιόμαστε που είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία

 


Αντί να γίνουν συλλήψεις, θα την πληρώσει ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα μόλις είδε τους ακροαριστερούς κακοποιούς να κινούνται στο αστυνομικό όχημα.

Ειλικρινά μας ξεπερνάει ότι έγινε τόση διαφήμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και δεν υπάρχει ούτε ένα στα πανεπιστήμια, αντίθετα είναι γεμάτα κακοποιούς ειδικά η ΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μία ομάδα περίπου 35 ακροαριστερών κακοποιών, που βγήκαν από το κτίριο, έκλεισαν τον δρόμο μπροστά από την ΑΣΣΟΕ με κάδους σκουπιδιών και στη συνέχεια τους έβαλαν φωτιά.

Διερχόμενο περιπολικό από την οδό Πατησίων την ώρα των επεισοδίων, δέχθηκε πέτρες από τους ακροαριστερούς κακοποιούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, κι ένας αστυνομικός για να προστατέψει την ζωή του έβγαλε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα τρεις φορές.

Σε βάρος του αστυνομικού θα σχηματιστεί δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς και ενημερωτικά δεν έχει γίνει ούτε μία σύλληψη.





Ο απατεώνας πήγε Κόρινθο και χωρίς ντροπή είπε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε την μεσαία τάξη

 


Είναι θρασίμι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που τολμάει να κάνει αντιπολίτευση με την μεσαία τάξη που την διέλυσε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, και θα είναι και πάλι στόχος έτσι και γίνει το λάθος να εκλεγεί και πάλι κυβέρνηση.

Ο όρος «μεσαία τάξη» έχει ιστορική και ταξική σημασία στην ακροαριστερά και θα είναι πάντα στόχος για τον Αλέξη Τσίπρα, και των ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με έντονη την μαρξιστική θεώρηση των εξελίξεων, ιστορικά, μεσαία τάξη είναι οι μπουρζουάδες επαγγελματίες – εισοδηματίες που διαφοροποιήθηκαν από την παλιά (φεουδαρχική) αριστοκρατία, αλλά με όρους καπιταλιστικής οικονομίας είναι οι μικροαστοί, εκείνοι δηλαδή που βρίσκονται ανάμεσα στην άρχουσα τάξη των κεφαλαιοκρατών και το προλεταριάτο. 

Στον Μαρξισμό, η μεσαία τάξη έχει αρνητική υπόσταση, παίζει ανασχετικό ρόλο στην ταξική πάλη. Για τον Μαρξ, η μεσαία τάξη δεν είναι μόνον συντηρητική, αλλά και αντιδραστική, «προσπαθεί να στρέψει προς τα πίσω τον τροχό της Ιστορίας». 

Ασήκωτα ήταν τα βάρη που σήκωσε η μεσαία τάξη τα χρόνια κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του ακροαριστερού Αλέξη Τσίπρα. 

Οι φόροι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον με ταχύτατους ρυθμούς όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έβλεπε ότι αποτύγχαναν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Το ζήτημα λυνόταν απλά: Φόροι, φόροι και πάλι φόροι! Η μεσαία τάξη ήταν ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας τετραετίας. Πλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή και έγινε ξεκάθαρος στόχος του Αλέξη Τσίπρα

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είχε αναφερθεί ξεκάθαρα στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖ, και γράφει ότι τη ζοφερή περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα: «Η κληρονομιά του Τσίπρα: Η Ελλάδα χάνει και πάλι την ανταγωνιστικότητά της». 

«Η ελληνική μεσαία τάξη υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τις υψηλές εισφορές. Η φορολογική πολιτική είναι μία από τις κύριες αιτίες της μεγάλης πτώσης των ποσοστών της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Αναλυτικότερα, οι φόροι που βάρυναν τους φορολογούμενους είναι:

Ανατροπές στον ΦΠΑ (αύξηση συντελεστή στο 24%, μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το 13% στο 24%, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου). Οι μόνες μειώσεις είναι αυτές που έγιναν στις 20 Μαΐου με τη μείωση του ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες ουσιαστικά επιστρέφουν μόνο τα 440 εκατ. από τα 3 δισ. της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Αύξηση φόρων στα καύσιμα.

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (μείωση αφορολογήτου, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ακίνητα). Η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατέβηκε στα 1.900 ευρώ και αυτό σήμαινε ότι το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προσγειώθηκε στις 8.636 ευρώ. Το μέτρο συνοδεύθηκε από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Ο πρώτος συντελεστής 22% στα μέσα του 2016 άρχισε να εφαρμόζεται ώς τις 22.000 ευρώ εισοδήματος, αντί ώς 25.000 ευρώ που ίσχυε ώς τότε. Επιπλέον, προβλέφθηκε νέος συντελεστής 29% ώς τις 30.000 ευρώ, ενώ ώς τις 40.000 ευρώ ο συντελεστές ανέβηκε από το 32% στο 37%. Οσον αφορά τον ανώτατο συντελεστή, πήγε από το 42% στο 45%. Επιπλέον, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μετατράπηκε σε μόνιμο μέτρο.

Αύξηση προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Αύξηση συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων.

Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα.

Κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Κατάργηση έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου.

Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και τον καπνό.

Φορολόγηση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Φόρος εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα.

Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση.

Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας – Ιντερνετ.

Αύξηση φόρου στην μπίρα.

Φόρος στον καφέ.

Μείωση της δαπάνης για επίδομα θέρμανσης.



Ακροαριστεροί κακοποιοί σύντροφοι του Τσίπρα έβαλαν φωτιές στην Πατησίων


 

Σε διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Πατησίων έξω από την ΑΣΟΕΕ προχώρησε η τροχαία λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυκλοφορία διεκόπη στο τμήμα της Πατησίων από την Αλεξάνδρας μέχρι την Αγίου Μελετίου καθώς ακροαριστεροί κακοποιοί σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για περίπου 20 αντιεξουσιαστές κακοποιοί που προχώρησαν στην κίνηση αυτή.



Θράσος Ραγκούση πήρε και επιστρεπτέες προκαταβολές το 2020-2021 ακόμα να διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Νέα στοιχεία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση σε σχέση με τη βίλα στην Πάρο, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Απογευματινή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ατομική επιχείρηση του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, από το καλοκαίρι του 2019 έως και σήμερα έχει λάβει κονδύλια περίπου 20.000 ευρώ.



Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιάννης Ραγκούσης, έλαβε τρεις διαδοχικές επιστρεπτέες προκαταβολές από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 συνολικού ύψους 11.829,90 ευρώ στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης των πληγεισών από την υγειονομική καραντίνα επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες του Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο παρακολουθεί τις επιδοτήσεις αυτές:

- Το πρώτο ποσό των 4.000 ευρώ εγκρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.

- Το δεύτερο των 5.890.92, ένα περίπου μήνα αργότερα στις 27 Νοεμβρίου 2020 και

- Το τρίτο των 2.000 ευρώ στις 29 Ιανουαρίου 2021

Πλέον των τριών επιστρεπτέων προκαταβολών, σύμφωνα με το δημοσίευμα,, η επιχείρηση του Γιάννη Ραγκούση εισέπαξρε και άλλα κονδύλια από διάφορα προγράμματα.

-1.682.27 ευρώ τον Αύγουστο τoυ 2019 από το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας II»τoυ EΣΠA

-1.894,43 ευρώ στις 29 Ioυvioυ 2020 επίσns για την « Επιχειρηματικότητα II»

-1.236,63 ευρώ στις 20 Ιoυvioυ 2020 ωs «επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων πληγέντων από την Covid 19»

- Το μικροποσό των 207 ευρώ (26/5/2021) ωs δεύτερn δόσn της επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων πληγέντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κορωνοϊό

-Ακόμn 107,49 ευρώ ωs «μεταφορικό ισοδύναμο» παλαιότερης χρηματοδότησης

-Εvώ τo 2014 (24/3/2014) για «νησιωτική τουριστική επιχειρηματικότητα» είχε εισπράξει 3.533,80 ευρώ.

Το σύνολο είναι 8.661,62 ευρώ τα οποία αθροιζόμενα με τις επιστρεπτέες ανέρχονται στις 20.490,72 ευρώ.

Με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία θέτει οχτώ «αμείλικτα» ερωτήματα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τον Γιάννη Ραγκούση επισημαίνοντας ότι «εκθέτουν καθημερινά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης εισέπραξε χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει σκληρή κριτική για το μέτρο αυτό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Οι δίχως τέλος αποκαλύψεις της εφημερίδας «Απογευματινή» για τη βίλα του Βουλευτή και Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, εκθέτουν καθημερινά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Σήμερα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κ. Ραγκούσης έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή τρεις φορές κατά τα έτη 2020 και 2021, όταν μάλιστα ο ίδιος και το κόμμα του είχαν ασκήσει σκληρή κριτική για το συγκεκριμένο μέτρο που κράτησε όρθιο τον κόσμο της αγοράς.

Τα ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα είναι πλέον αμείλικτα:

⁃ Στη δανειακή σύμβαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προκύπτει ότι το ακίνητο είναι 200 τ.μ. Αντιθέτως, στις διαφημίσεις του συγκεκριμένου ακινήτου στις διάφορες πλατφόρμες δηλώνεται ότι είναι 450 τ.μ. Πώς από 200 τ.μ. το υπερπολυτελές ακίνητο έγινε 450 τ.μ.; Έγινε κάποιου είδους νομιμοποίηση; Πότε και με ποιες διατάξεις;

- Πόσο νόμιμο και κυρίως πόσο ηθικό είναι να αξιοποιεί ο κ. Ραγκούσης πόρους που προορίζονται για αδύναμους συμπολίτες μας, προκειμένου να χτίσει βίλα με πισίνα, την οποία εκμεταλλεύεται οικονομικά ως υπερπολυτελές τουριστικό κατάλυμα παρά το ότι χρηματοδοτήθηκε ως η κύρια κατοικία του;

⁃ Το δάνειο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ήταν 145.000 ευρώ και ο ίδιος ο Βουλευτής έχει δηλώσει ότι το αποπλήρωσε άμεσα. Πόσο κόστισε τελικά η εν λόγω επένδυση της βίλας των 450 τ.μ. με την πισίνα και το γήπεδο τένις και πώς πληρώθηκε; Καλύπτονται αυτά τα ποσά από το πόθεν έσχες του κ. Ραγκούση;

⁃ Με δεδομένο ότι σε όλες τις πλατφόρμες η βίλα Ραγκούση είναι ήδη κλεισμένη για φέτος το καλοκαίρι με αστρονομικά ποσά ενοικίασης, δηλώνονται κανονικά στην εφορία τα ποσά αυτά; Γιατί ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πλήρη οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της ατομικής επιχείρησής του;

⁃ Πόσα πραγματικά εισπράττει ο κ. Ραγκούσης από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και γιατί στις χρήσεις του 2019 και 2020 στο δημοσιευμένο πόθεν έσχες του δεν δηλώνεται εισόδημα από την εκμετάλλευση του ακινήτου;

⁃ Πόσο ηθικό είναι για τον κ. Τσίπρα να ανέχεται έναν Βουλευτή που προσλαμβάνει τα δύο παιδιά του ως «υπαλλήλους γραφείου» στη βίλα του; Άραγε τι είδους εργασία να παρέχουν δύο «υπάλληλοι γραφείου» σε μια βίλα;

⁃ Τι απαντά στο ότι όλη αυτή η μεθόδευση έγινε, αφενός για να αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής του, και συνεπώς να πληρώνει λιγότερο φόρο, και αφετέρου τα παιδιά του να είναι δικαιούχοι εποχικού επιδόματος ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν ακόμη και σήμερα;

⁃ Πόσο ηθικό είναι για τον κ. Τσίπρα από τη μία να κατηγορεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και να τη χαρακτηρίζει ως «εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών» και ταυτοχρόνως να ανέχεται έναν Βουλευτή του, που κάνει χρήση των ρυθμίσεων αυτών για να εισπράξει 11.000 ευρώ;



Μητσοτάκης: Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο

 



«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο» τονίζει σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη  Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

«H Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε τι κάνουμε ως κοινωνία για την περίθαλψη και την προστασία τους. Αλλά και να θυμίσουμε τη σημασία της υιοθεσίας. Ώστε μία μέρα να πετύχουμε όλοι μαζί τον στόχο: κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο»



Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει από το καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης τον Πίνατ που έχει κλέψει τις καρδιές όλων στο Μαξίμου και ειδικά των προσκεκλημένων ξένων ηγετών.




Κλειστές οι τράπεζες στις 7 και 10 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

 


Κλειστό θα παραμείνει στις 7 και 10 Απριλίου 2023, (δηλαδή τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών), το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2).

Επειδή οι συγκεκριμένες ημέρες αντιστοιχούν σε εργάσιμες ημέρες στην Ελλάδα, συνιστούν ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ):

*Τις παραπάνω ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά (επειδή θεωρούνται εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους σε αυτά). Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

*Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

Πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

*Τις ημέρες ειδικής αργίας, το σύνολο των οφειλών, από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των προαναφερθέντων φορέων και των συναλλασσόμενων, όπως επίσης, οι οφειλές των συναλλασσόμενων προς οιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 11 Απριλίου 2023.

*Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία εκτελέσεως την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 11 Απριλίου 2023.


*Περαιτέρω (παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005), οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, και των δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 6 Απριλίου ή την Τρίτη, 11 Απριλίου.

*Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 7η και την 10η Απριλίου 2023, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές στην Ελλάδα και τραπεζικές επιταγές, με ημερομηνία έκδοσης την 11η Απριλίου 2023.

*Συνιστάται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.



Με τον ποινικό κώδικα έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε ελεύθερος ο Νίκος Σειραγάκης

 


Ο Νίκος Σειραγάκης, μετά την καταδίκη του το 2011 οδηγήθηκε για να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών, από όπου αποφυλακίστηκε στις 22 Απριλίου 2020. 

Μετά από 7 έτη και 10 μήνες πραγματικής έκτισης αφέθηκε ελεύθερος και αυτό γιατί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα έγκλημα υπέρ των κακοποιών που ψηφίσθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ τα εκτιτέα έτη μειώθηκαν στα 20 ( από 25 έτη). 

Έτσι, μπόρεσε να επικαλεστεί τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς ,μαζί με τα μεροκάματα που είχε κάνει στη φυλακή, είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής του

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Γρεβενών διέταξε την υπό όρους αποφυλάκισή του. Δηλαδή με τους περιορισμούς της διαμονής του σε συγκεκριμένη διεύθυνση εντός του δήμου Καλαμαριάς, της αυτοπρόσωπης εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Και ενώ στο θέμα της αποφυλάκισης είχε ήδη παρέμβει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ο Νίκος Σειραγάκης παραβίασε τον πρώτο όρο, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης – και συνελήφθη από αστυνομικούς.

Με βούλευμα του δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου ( Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας) κρίθηκε ότι υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των όρων αποφυλάκισης, αλλά και δεν τηρήθηκαν πλήρως τα ουσιαστικά - κοινωνικά κριτήρια για την αποφυλάκισή του.

Έτσι ο Νίκος Σειραγάκης μετήχθη στις φυλακές Τρίπολης, όπου κρατούνται κατά κύριο λόγο υπόδικοι ή κατάδικοι για εγκλήματα προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας.

Ο Νίκος Σειραγάκης πριν ένα χρόνο υπέβαλε νέα αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου στις αρχές του 2022 απέρριψε το αίτημά του. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση κατά του πρωτοβάθμιου βουλεύματος.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο (Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου) με οριακή πλειοψηφία 2-1 έκανε δεκτή την έφεση και διέταξε την υπό όρους αποφυλάκισή του, καθώς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Οι νέοι όροι που επέβαλε το Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο είναι: Να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να δίνει το «παρών» δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).

Μετά την χθεσινή παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, η Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου θα διαβιβάσει στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό το βούλευμα του δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξετάσει εάν περιλαμβάνει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Εάν ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει πλημμέλειες στην αιτιολογία, ασάφειες ή νομικά κενά, τότε θα ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος. Στην περίπτωση αυτή τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που ουσιαστικά θα κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι ελεύθερος ο Νίκος Σειραγάκης.



Ο Τσίπρας εξαπατά ασύστολα τους πολίτες τάζοντας 60% διαγραφή χρεών.

 


Αδίστακτος ο Τσίπρας, προχωράει με την ίδια συνταγή, λέγοντας τα ίδια παραμύθια που χρησιμοποίησε το 2015 εξαπατώντας τόσο κόσμο με αποτέλεσμα να του δώσουν την χώρα να την ρίξει στα βράχια.

Σε κάθε του εμφάνιση πουλάει φύκια με μεταξωτές κορδέλες γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα αφελής που θα πιστέψουν τον απατεώνα και θα τους πείσει ότι θα κάνει αυτά που τους λέει.

Όλες του οι εμφανίσεις περιλαμβάνουν ψέμα, fake news για να κατηγορήσει την κυβέρνηση με σκοπό να εξαπατήσει όσους περισσότερους μπορεί.

Το λυπηρό δεν είναι ότι ο Τσίπρας δεν πήρε το μάθημα του και συνεχίζει να είναι μεγάλος απατεώνας και ψεύτης, το λυπηρό είναι ότι ένας ανίκανος, αγράμματος πολιτικός συνεχίζει να πείθει μερίδα κόσμου λέγοντας ψέματα.

Όπως έσκισε τα μνημόνια και έσβησε τα χρέη στο 2015, στην ίδια συνταγή απάτης σήμερα λέει στον κόσμο ότι θα διαγράψει το 60% των χρεών τους, και η απάτη θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί μέχρι την ημερομηνία των εκλογών.



Συμπλοκές με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα σε Βούλα, Παλαιό Φάληρο και Αργυρούπολη

 



Επεισόδια με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Συνολικά, τρία αιματηρά περιστατικά σημειώθηκαν, με το ένα περιστατικό σύμφωνα με την αστυνομία να έχει να κάνει με ερωτική αντιζηλία, ενώ τα άλλα ερευνάται για το εάν πρόκειται για συμπλοκές μεταξύ συμμοριών.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης, δύο άτομα τραυματίστηκαν σε συμπλοκή συμμοριών. Το ένα συμβάν έγινε κατά τις 11 η ώρα στην πλατεία της Αργυρούπολης, όπου δύο άτομα τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο. Τα άτομα αυτά με δικό τους μέσο μετέβησαν στο Ασκληπιείο της Βούλας για πρώτες βοήθειες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα στην οδό Νηρέως στη συμβολή της με τη Διός, στη Βούλα, η αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα για πυροβολισμούς όπου είναι τραυματισμένο ένα άτομο από πυροβολισμό με όπλο 9 χιλιοστών, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και κάλυκες.

Οι εμπλεκόμενοι ηλικίας 19-21 ετών ανέφεραν στην αστυνομία πως  επρόκειτο για δύο ανεξάρτητα περιστατικά. Το ΕΚΑΒ μετέφερε τα άτομα των συμπλοκών στον Ευαγγελισμό.

Η αστυνομία διερευνά εάν τα δύο παραπάνω περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους και πρόκειται για συμπλοκή συμμοριών ή είναι διαφορετικά περιστατικά.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, στις 7.30 ώρα το απόγευμα στο Παλαιό Φάληρο, τρία άτομα μέσα σε κάποιο αυτοκίνητο, δύο άνδρες και μία γυναίκα. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένας άνδρας 38 περίπου ετών και πυροβολεί τους δύο άνδρες που ήταν στο αυτοκίνητο. 

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν στην ωμοπλάτη και μετέβησαν και εκείνοι στον Ευαγγελισμό, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή τους. Ο 38χρονος έχει ένα παιδί με την γυναίκα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τους δύο άνδρες. Η γυναίκα απειλούσε τον άνδρα πως θα πάρει το παιδί τους και θα φύγουν στην Αλβανία. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πήρε το όπλο και πυροβόλησε τα δύο άτομα. Σημειώνεται πως το ένα έκ των δύο ατόμων που ήταν στο αμάξι είναι αδερφός της γυναίκας, και ο άλλος κάποιος φίλος τους.




Μητσοτάκης: Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα

 



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική»



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών :


«Το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, αυτή που ύστερα από τα capital controls, ύστερα από τις πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων εμφάνιζε μηδενική ανάπτυξη, αλλά και χαμηλή διεθνή αξιοπιστία, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία της, με τον κύριο πάροχο ηλεκτρισμού στα πρόθυρα χρεοκοπίας έχοντας ετήσιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων.


Το καλοκαίρι του 2019, λοιπόν, κάναμε μια νέα αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, τις επενδύσεις μας, τις εξαγωγές μας. Το εθνικό προϊόν επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010 ενώ το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Είναι κάτι που, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο και εν μέσω των ανησυχιών για μια διεθνή οικονομική κάμψη.


Όμως, κυρίες και κύριοι, ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και πρέπει πάντα να είναι μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας αλλά και της ατομικής προκοπής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


Δεσμευτήκαμε για μείωση φόρων το 2019 και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους


«Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών.


Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Αλλά χρησιμοποιήσαμε και τη φορολογία ως κίνητρο, ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα – Έχουμε αποδείξει τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους


«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας.


Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Οι πολίτες θα κρίνουν και θα ζυγίσουν – θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή στις 21 Μαΐου


«Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «με ορόσημο την Κυριακή 21η Μαΐου, ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».


Χρ. Σταϊκούρας: «Ό,τι είπαμε, το κάναμε, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».


Σχετικά με την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «πολίτες και πολιτεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες την τελευταία τετραετία, καταφέραμε, συλλογικά, η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα, για υψηλή ανθεκτικότητα, μεγάλη πρόοδο και ισχυρή δυναμική, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον».


Επισήμανε δε ότι «παρότι στηρίξαμε, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε, γενναία την κοινωνία σε όλες τις κρίσεις, με το 3ο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε., η χώρα μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022, και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης».


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας: «Ό,τι είπαμε, το κάναμε, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς «σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με έργα και πράξεις». Έργα όπως, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η γενναία στήριξη των πολιτών σε όλες τις κρίσεις με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υλοποίηση αλλαγών που εκσυγχρονίζουν την χώρα, η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, αλλά και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα που καθιστά απολύτως εφικτή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.


P. Donohoe: «Η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα»


«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Και ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe.


Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ο Ιρλανδός Υπουργός σημείωσε: «Τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στο έργο σας, την αποφασιστικότητά σας και τις πολιτικές σας η Ελλάδα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας». «Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», προσέθεσε.


Όσον αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας, ο κ. Donohoe σημείωσε: «Πετύχατε ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος της τάξης του 5,9% πέρυσι, για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%. Πρόκειται για επίπεδα που είναι τώρα πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Μολονότι παραδέχομαι ότι οι αυξήσεις στις τιμές, η αύξηση στο κόστος ζωής, έχουν ασφαλώς επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χάρη στις αποφάσεις που έγιναν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας είχατε τη δυνατότητα να επέμβετε εκ νέου και να υποστηρίξετε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».


«Ακρογωνιαίος λίθος για όλα αυτά είναι η ασφαλής και υπεύθυνη προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση εδώ και κάποιο καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε».


«Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Donohoe.


Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία Απόστολος Βεσυρόπουλος.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη


Αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριε Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος, σεβασμιότατε, κύριε Πρόεδρε του Eurogroup αγαπητέ Paschal, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά και γενναιόδωρα λόγια σου, σημαίνουν πολλά για εμένα και τους συνεργάτες μου. Αλλά νομίζω ότι σημαίνουν πολλά για τους Έλληνες που έχουν υποφέρει πολλά και είμαι ικανοποιημένος για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, επειδή μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.


Κυρίες και κύριοι, ακούγοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες ως τώρα τοποθετήσεις σκεφτόμουν την κεντρική θέση-άποψη του Κάρολου Δαρβίνου ότι «επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές» και νομίζω ότι ακριβώς αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Γιατί, πράγματι, σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από πολλές αλλεπάλληλες κρίσεις, ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον, κατάφερε να εντάξει τις εθνικές μας ανάγκες, τις εθνικές προτεραιότητες στα ζητούμενα της εποχής. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.


Και τίποτε άλλωστε το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, αυτή που ύστερα από τα capital controls, ύστερα από τις πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων εμφάνιζε μηδενική ανάπτυξη, αλλά και χαμηλή διεθνή αξιοπιστία, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία της, με τον κύριο πάροχο ηλεκτρισμού στα πρόθυρα χρεοκοπίας έχοντας ετήσιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων.


Το καλοκαίρι του 2019, λοιπόν, κάναμε μια νέα αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, τις επενδύσεις μας, τις εξαγωγές μας. Το εθνικό προϊόν επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010 ενώ το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Είναι κάτι που, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο και εν μέσω των ανησυχιών για μια διεθνή οικονομική κάμψη.


Όμως, κυρίες και κύριοι, ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και πρέπει πάντα να είναι μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας αλλά και της ατομικής προκοπής. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό ότι αυτή την τετραετία δημιουργήθηκαν κοντά στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι ρίξαμε τα ποσοστά της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας και εδώ στα επίπεδα που είχαμε πριν από την έκρηξη της μεγάλης δημοσιονομικής περιπέτειας.


Αλλά έχουν μεγάλη σημασία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των βημάτων που έγιναν στην αγορά εργασίας. Με την απασχόληση να αυξάνεται περισσότερο στους νέους και στις γυναίκες. Με τις πρώτες δειλές ενδείξεις της αντιστροφής του brain drain, με τις πρώτες ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι απλά αναπτυξιακή αλλά και κοινωνικά δίκαιη, αντιμετωπίζοντας διαχρονικές ανισότητες.


Αλλά όχι μόνο, γιατί στο ίδιο διάστημα οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνει τρεις φορές και από τα 650 ευρώ, που τον παραλάβαμε το 2019, να έχει φτάσει σήμερα τα 780 ευρώ.


Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσεις, μόνιμες αυξήσεις κοντά στο 8%. Και κυρίως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας είδαν δίπλα τους την πολιτεία σε κάθε δυσκολία, από τις πολλές και ξαφνικές που υπήρξαν μέχρι τώρα.


Όλα αυτά δεν συνέβησαν εν κενώ. Δεν συνέβησαν σε κάποια ουδέτερη στιγμή, σε ένα ομαλό περιβάλλον. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική επίθεση των εισβολών μεταναστών από την Τουρκία στα σύνορά της, αργότερα τη διεθνή ενεργειακή αναταραχή και διαρκώς την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.


Οι λύσεις, συνεπώς, που έπρεπε να δρομολογήσουμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο σάς διαβεβαιώνω δεν ήταν προφανείς ούτε εύκολες. Κληθήκαμε, όπως είπε και ο Paschal, να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν, όπως εξάλλου αποδεικνύουν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν και από τον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Υφυπουργό αλλά και σε αυτό το πολύ διαφωτιστικό σύντομο βίντεο με το οποίο ανοίξαμε την εκδήλωσή μας.


Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικός κριτής των οικονομικών επιδόσεων δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά και όσοι παρατηρούν, μελετούν και αξιολογούν την ελληνική οικονομία. Η εθνική οικονομία αυτά τα τέσσερα χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές. Βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Και συμμερίζομαι απόλυτα την αισιοδοξία του Προέδρου του Eurogroup, η Ελλάδα, εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα. Θα συνεχίσει την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο υποχώρησε πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ως ποσοστό το ΑΕΠ.


Ταυτόχρονα κατάφερε και αντιμετώπισε, περιόρισε τις επιπτώσεις και από την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Ο πληθωρισμός μειώνεται, πιστεύω ότι έχουμε δει πια τα χειρότερα. Είναι σημαντικό να υπάρχει η αναγνώριση ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ελλάδα, παρότι ακόμα συμπιέζει το κόστος ζωής των Ελλήνων πολιτών, είναι στο 5,4%, αισθητά κάτω από το 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι ο πέμπτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.


Και κάτι, το οποίο θεωρώ επίσης σημαντικό. Αναφέρθηκε ο Χρήστος στην εκδοτική στρατηγική της χώρας μας, τη στρατηγική δηλαδή έκδοσης δημοσίου χρέους, η οποία ήταν και αυτή που στήριξε τα ταμειακά διαθέσιμα όλη αυτή τη δύσκολη εποχή. Κρατήστε το γεγονός ότι η Ελλάδα εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία πενταετές ομόλογο μόλις μία μέρα μετα την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται και το παρόν, αλλά και το μέλλον της χώρας.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, τα παραπάνω δεν έτυχαν, δεν ήρθαν με το πάτημα ενός κουμπιού. Θέλω να σάς θυμίσω ότι το 2019, από αυτό εδώ μάλιστα το χώρο στον οποίο είχαμε παρουσιάσει τότε το πρόγραμμά μας, δεν είχα υποσχεθεί θαύματα. Είχα υποσχεθεί όμως, είχα περιγράψει ένα όραμα. Kαι σάς είχα μιλήσει για ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας μας. Για ένα πράγμα είχα δεσμευτεί: για πολλή και σκληρή δουλειά. Και από τότε είχα περιγράψει την οικονομική μας στόχευση ως ένα τρίγωνο με παράλληλες πολιτικές κατευθύνσεις στις ισάριθμες πλευρές του.


Πρώτη πλευρά του τριγώνου ήταν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας, θα γεφύρωναν το επενδυτικό και παραγωγικό κενό. Και τέτοιες υλοποιήθηκαν πάρα πολλές, ανάμεσά τους ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, η ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, μιας και μιλάμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αποταμιεύσεις μας για αναπτυξιακούς σκοπούς.


Και βέβαια το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που είναι μέχρι στιγμής ο πυροδότης για πάνω από 100 επενδύσεις αιχμής, ένα σχέδιο το οποίο -θέλω να τονίσω- είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ένα σχέδιο το οποίο συνδυάζει επενδύσεις με τολμηρούς μεταρρυθμιστικούς στόχους. Ένα σχέδιο το οποίο οδήγησε την ελληνική οικονομία να έχει ήδη εισπράξει 11 δισεκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, ένα σχέδιο στο οποίο η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για να δρομολογήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που είμαστε πρωτοπόροι και στην πράσινη μετάβαση, με τις μισές σχεδόν ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτονται ήδη από ανανεώσιμες πηγές.


Κι όταν περιγράφαμε το 2019 τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει το κράτος μας ανταγωνιστικό, μιλούσαμε τότε για την ψηφιακή καθημερινότητα του gov.gr. Σήμερα αυτή η πραγματικότητα είναι πράξη, 1.500 υπηρεσίες διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών. Ένα μέτωπο που τώρα εντείνεται με στόχο ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό δημόσιο.


Η δεύτερη πλευρά του τριγώνου -για το οποίο σας είχα μιλήσει το 2019- αφορούσε την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα. Νομίζω μίλησε και ο Θοδωρής (Σκυλακάκης) πολύ γλαφυρά για μία ιδεοληπτική αντίληψη υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, του κόσμου της εργασίας, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών.


Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Αλλά χρησιμοποιήσαμε και τη φορολογία ως κίνητρο, ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία. Ως κίνητρο για να μπορέσουν, παραδείγματος χάρη, οι εταιρείες καινοτομίας, οι startups, να δώσουν δικαιώματα μετοχών, stock options, στους εργαζόμενούς τους.


Ακολουθήσαμε μία ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική, προσέξτε όμως, το κάναμε -και αυτή νομίζω ότι είναι η μεγάλη επιτυχία της πολιτικής μας- χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Και είναι ενδεικτικό ότι τελικά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 -εγώ θα είμαι λίγο πιο συντηρητικός στις εκτιμήσεις μου μέχρι που να δούμε τα επίσημα στοιχεία- θα είναι σίγουρα όμως πολύ χαμηλότερο του αναμενόμενου. Και ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου, το 2023, αγαπητέ Paschal, η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι όμως ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.


Και η τρίτη πλευρά του τριγώνου για το οποίο σας μίλησα αφορούσε την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Υπήρχε το 2019 έντονη ανησυχία για τη σταθερότητα των τραπεζών, κυρίως εκ του γεγονότος ότι τότε ακόμα οι τράπεζές μας είχαν παραπάνω από 40% «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους. Και από αυτό το 45% όπου βρίσκονταν τα «κόκκινα» δάνεια τον Ιούλιο του 2019, έχουν πέσει πια σε μονοψήφιο ποσοστό, τον Σεπτέμβριο του 2022. Δύο συστημικές τράπεζες αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο με ιδιωτικά κεφάλαια, όχι με δημόσιο χρήμα. Όλες τώρα είναι απόλυτα θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις.


Και είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσαν πολλοί πριν από τέσσερα χρόνια να προβλέψουν μία συγκυρία στην οποία να κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία, όμως οι δικές μας τράπεζες να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και να αρχίσουν και πάλι τα πιστωτικά ιδρύματα να επιτελούν τον κύριο σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.


Χθες μάλιστα, ανακοινώθηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης στεγαστικών δανείων. Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συνεπείς δανειολήπτες σε μία εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα μιας απότομης αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.


Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο ότι σήμερα η Ελλάδα προσελκύει πια επενδύσεις από όλο τον κόσμο, φιλοξενεί τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Microsoft, η Amazon, η Digital Realty, επενδύσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Pfizer, πολλά πολυεθνικά funds τα οποία επενδύουν πια στην Ελλάδα, σε παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, τον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη βιομηχανία, την παραγωγή.


Και βέβαια, δεν είναι επίσης τυχαίο, ήταν κι αυτό προϊόν σκληρής δουλειάς- ότι το Economist Intelligence Unit θεωρεί ότι η χώρα μας έχει πετύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από όλες τις χώρες που ο «Economist» μελέτησε τα τελευταία τρία χρόνια.


Και βέβαια η καλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι καταφέρνουμε σταδιακά να μεταστρέψουμε και να μετατρέψουμε το μοντέλο της παραγωγής μας σε ένα μοντέλο παραγωγής πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό, είναι το ρεκόρ εικοσαετίας στις εξαγωγές μας. Ναι, δεν είναι πολλοί αυτοί στην Ευρώπη οι οποίοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πια πλησιάζει την πρωταθλήτρια Πορτογαλία ως προς το ποσοστό των εξαγωγών της σε αγαθά και σε υπηρεσίες ως ποσοστό του ΑΕΠ.


Κακά τα ψέματα, όμως. Οι συγκεκριμένοι δείκτες για τους οποίους σας μιλήσαμε σήμερα μπορεί να αφορούν κυρίως όλους όσοι ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς και οι οποίοι ασχολούνται με τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από αυτούς τους δείκτες, από αυτή την πρόοδο για την οποία σας μιλήσαμε, προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο σταδιακά πια, παρά τις δυσκολίες και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε και παρά τα λάθη τα οποία μπορεί να έγιναν, το αναγνωρίζουν πλέον καλόπιστα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.


Η κοινωνία μας είδε στην πράξη την κολοσσιαία στήριξη που ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και κράτησε όρθιες την παραγωγή και την απασχόληση μέσα στις κρίσεις. Θυμούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας πολιτικής το οποίο στήριξε ταμειακά επιχειρήσεις όταν ξαφνικά δεν είχαν καθόλου τζίρο.


Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι το κράτος ήταν αυτό το οποίο προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και ανέλαβε ουσιαστικά το κόστος της μισθοδοσίας τους. Και βέβαια, οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του δημοσίου πλούτου να επιστρέφει στο μέσο εισόδημα, αυτό που από το 2019 αυξήθηκε αθροιστικά κατά 7% σε πραγματικούς όρους, περισσότερο από όσο στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία.


Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τα αποτελέσματα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας.


Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας.


Κυρίες και κύριοι, δεν θα σας κουράσω άλλο με την παράθεση δεδομένων. Μένω στο αναμφισβήτητο πια συμπέρασμα ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα από το κακό, από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε πολλά σε ένα καλό παράδειγμα. Μένω στο πόσοι άλλοτε διχασμένοι και απογοητευμένοι Έλληνες είναι τώρα οπλισμένοι με περισσότερη αυτοπεποίθηση, με περισσότερη αισιοδοξία, παρά το γεγονός -όπως είπα- ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα πολλές προκλήσεις, πολλές δυσκολίες. Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει.


Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να κλείσω με δύο σχόλια. Πρώτον, ότι τις εθνικές μας πρωτοβουλίες τις συνόδευαν πάντα και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Δεν προσήλθαμε στα ευρωπαϊκά fora, στο Eurogroup, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών μιλώντας μόνο για τα δικά μας προβλήματα, διεκδικώντας μόνο διευθετήσεις που θα ήταν προς όφελος της χώρας μας. Προφανώς κάναμε και αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, συμβάλλαμε και στη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής.


Να θυμηθώ τη συμβολή μας στη καθιέρωση του ενιαίου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, σε μία εποχή που κανείς δεν μιλούσε στην Ευρώπη για το πώς θα μπορούμε να ταξιδέψουμε και πώς θα μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπροστά τον κλάδο του τουρισμού.


Να θυμηθώ επίσης και την πολύ ενεργό συμμετοχή μας στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν πρωτομιλήσαμε, μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για το Ταμείο Ανάκαμψης πολλοί πίστευαν τότε στην Ευρώπη ότι θα ήταν αδύνατον για τις πιο δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της Ευρώπης να κάνουν αυτό το τολμηρό βήμα. Κι όμως, πέντε μήνες μετά, σε μία μαραθώνια διαπραγμάτευση η οποία κράτησε πέντε μέρες, η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Αποφάσισε να δανειστεί υπερεθνικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξει αναπτυξιακά τις χώρες να ξεπεράσουν την κρίση της πανδημίας και να συνδέσουν ταυτόχρονα αυτές τις αναπτύξεις με κεντρικούς στρατηγικούς ευρωπαϊκούς στόχους, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση, η στήριξη των δεξιοτήτων.


Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε όλες αυτές τις συζητήσεις, όπως ήμασταν παρόντες και ως Έλληνες στην πρόσφατη διαμόρφωση μηχανισμού για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου. Αργήσαμε λίγο, πληρώσαμε πολλά περισσότερα χρήματα σε εισαγωγές φυσικού αερίου από ό,τι χρειαζόταν αν είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Όμως η Ευρώπη απέδειξε και αποδεικνύει ότι μπορεί τελικά, έστω κι αν μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος και πιο αναλυτικές διαβουλεύσεις, να καταλήγει σε λύσεις που είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και που ενισχύουν συνολικά την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Και βέβαια, το ίδιο ισχύει για τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων μηνών, και αναφέρομαι στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί πολύ, το έχουμε συζητήσει εκτενώς με τον φίλο Paschal, η Ελλάδα έχει καταθέσει πολύ αναλυτικές προτάσεις.


Αλλά ένα είναι σαφές, και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε όχι μόνο με τον Πρόεδρο του Eurogroup αλλά και με τους περισσότερους ομολόγους μου, ότι στη σημερινή συγκυρία οι παλιοί κανόνες είναι αναποτελεσματικοί. Πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της κρίσης και κυρίως από τα μαθήματα από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, που πόνεσαν και υπέφεραν για να μπουν στον σωστό δρόμο. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις οι οποίες φέρνουν ανάπτυξη.


Αυτό εξάλλου, πιστεύω, ότι είναι και το συμπέρασμα της ελληνικής εμπειρίας αυτή την τελευταία τετραετία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι και τα ελληνικά μαθήματα, τα ελληνικά διδάγματα θα είναι χρήσιμα σε αυτήν την συζήτηση για να καταλήξουμε στους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα διέπουν τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούμε τη δημοσιονομική πολιτική από εδώ και στο εξής.


Αυτή η εμπειρία, ωστόσο, την οποία έχουμε αποκτήσει καλούμαστε να της δώσουμε μια ορμητική συνέχεια, καθώς την πατρίδα μας την πλήγωσε μια κρίση που δεν κράτησε δύο, άντε τρία χρόνια όπως κράτησε στην Ιρλανδία. Κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, ενώ η οικονομική κρίση των εταίρων μας κράτησε πολύ λιγότερο. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχει ακόμα απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αρκετούς τομείς. Δείτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, ένα παράδειγμα πραγματικά προς μίμηση. Πώς μια χώρα η οποία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πιο φτωχή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος γιατί η Ελλάδα να μην μπορεί να πετύχει ένα αντίστοιχο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.


Και αυτή η εθνική αναγκαιότητα είναι που απαιτεί τη διάτρηση της χώρας με την ίδια σιγουριά στην ίδια ανοδική τροχιά. Είναι κάτι που πιστεύω ότι σύντομα θα σφραγίσει και η επιλογή των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές που έρχονται.


Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει αυτή τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν. Αντιμετωπίζοντας -όπως και εσείς, είμαι βέβαιος- όσα συζητήσαμε σήμερα όχι ως απολογισμό, αλλά ως σταθμό. Ως σταθμό μιας συναρπαστικής διαδρομής, μιας διαδρομής που μέσα από δυσκολίες, μέσα από αντιξοότητες μπορεί να επιφυλάξει πολλές ακόμα επιτυχίες για τη χώρα μας και τους πολίτες της.


Με ορόσημο, λοιπόν, την Κυριακή 21η Μαΐου, όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά.


Σας ευχαριστώ.