Είναι θρασίμι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που τολμάει να κάνει αντιπολίτευση με την μεσαία τάξη που την διέλυσε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, και θα είναι και πάλι στόχος έτσι και γίνει το λάθος να εκλεγεί και πάλι κυβέρνηση.
Ο όρος «μεσαία τάξη» έχει ιστορική και ταξική σημασία στην ακροαριστερά και θα είναι πάντα στόχος για τον Αλέξη Τσίπρα, και των ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με έντονη την μαρξιστική θεώρηση των εξελίξεων, ιστορικά, μεσαία τάξη είναι οι μπουρζουάδες επαγγελματίες – εισοδηματίες που διαφοροποιήθηκαν από την παλιά (φεουδαρχική) αριστοκρατία, αλλά με όρους καπιταλιστικής οικονομίας είναι οι μικροαστοί, εκείνοι δηλαδή που βρίσκονται ανάμεσα στην άρχουσα τάξη των κεφαλαιοκρατών και το προλεταριάτο.
Στον Μαρξισμό, η μεσαία τάξη έχει αρνητική υπόσταση, παίζει ανασχετικό ρόλο στην ταξική πάλη. Για τον Μαρξ, η μεσαία τάξη δεν είναι μόνον συντηρητική, αλλά και αντιδραστική, «προσπαθεί να στρέψει προς τα πίσω τον τροχό της Ιστορίας».
Ασήκωτα ήταν τα βάρη που σήκωσε η μεσαία τάξη τα χρόνια κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του ακροαριστερού Αλέξη Τσίπρα.
Οι φόροι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον με ταχύτατους ρυθμούς όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έβλεπε ότι αποτύγχαναν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Το ζήτημα λυνόταν απλά: Φόροι, φόροι και πάλι φόροι! Η μεσαία τάξη ήταν ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας τετραετίας. Πλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή και έγινε ξεκάθαρος στόχος του Αλέξη Τσίπρα
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είχε αναφερθεί ξεκάθαρα στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖ, και γράφει ότι τη ζοφερή περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα: «Η κληρονομιά του Τσίπρα: Η Ελλάδα χάνει και πάλι την ανταγωνιστικότητά της».
«Η ελληνική μεσαία τάξη υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τις υψηλές εισφορές. Η φορολογική πολιτική είναι μία από τις κύριες αιτίες της μεγάλης πτώσης των ποσοστών της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Αναλυτικότερα, οι φόροι που βάρυναν τους φορολογούμενους είναι:
Ανατροπές στον ΦΠΑ (αύξηση συντελεστή στο 24%, μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το 13% στο 24%, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου). Οι μόνες μειώσεις είναι αυτές που έγιναν στις 20 Μαΐου με τη μείωση του ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες ουσιαστικά επιστρέφουν μόνο τα 440 εκατ. από τα 3 δισ. της αύξησης των έμμεσων φόρων.
Αύξηση φόρων στα καύσιμα.
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (μείωση αφορολογήτου, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ακίνητα). Η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατέβηκε στα 1.900 ευρώ και αυτό σήμαινε ότι το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προσγειώθηκε στις 8.636 ευρώ. Το μέτρο συνοδεύθηκε από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Ο πρώτος συντελεστής 22% στα μέσα του 2016 άρχισε να εφαρμόζεται ώς τις 22.000 ευρώ εισοδήματος, αντί ώς 25.000 ευρώ που ίσχυε ώς τότε. Επιπλέον, προβλέφθηκε νέος συντελεστής 29% ώς τις 30.000 ευρώ, ενώ ώς τις 40.000 ευρώ ο συντελεστές ανέβηκε από το 32% στο 37%. Οσον αφορά τον ανώτατο συντελεστή, πήγε από το 42% στο 45%. Επιπλέον, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μετατράπηκε σε μόνιμο μέτρο.
Αύξηση προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις.
Αύξηση συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων.
Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα.
Κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.
Κατάργηση έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου.
Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και τον καπνό.
Φορολόγηση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Φόρος εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα.
Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση.
Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας – Ιντερνετ.
Αύξηση φόρου στην μπίρα.
Φόρος στον καφέ.
Μείωση της δαπάνης για επίδομα θέρμανσης.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου