Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Εκαναν 10 ΕΔΕ για τους πυροσβέστες που σχολίασαν τον Καμμένο -Είχε πάει στο Μάτι με θωρακισμένη Μερσεντές



Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν στην Πυροσβεστική, καθώς μετά την τραγωδία στο Μάτι και ενώ ακόμα αναζητούνται οι ευθύνες, η ηγεσία του Σώματος ασχολείται με τα social media.

Ενδεικτικό είναι πως έχουν διαταχθεί τουλάχιστον 10 ένορκες διοικητικές εξετάσεις από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο λόγος ήταν τα σχόλια πυροσβεστών στο Facebook κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που μετέβη στο Μάτι με θωρακισμένη Μερσεντές, αλλά και για τον διάλογό του με κατοίκους που είχε προκαλέσει εξάλλου σάλο στο πανελλήνιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι ζήτησε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να ερευνήσει όσα έγραψαν πυροσβέστες, καθώς είχαν γίνει αναφορές τόσο για σχόλια κατά του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου όσο και κατά της κυβέρνησης και των χειρισμών που έγιναν στην καταστροφική πυρκαγιά. 



Πηγή:  iefimerida.gr 


Δεν… ενοχλείται ο Ερντογάν από το «κράξιμο» για το ιπτάμενο παλάτι – δώρο από το Κατάρ



Την απόφασή του να δεχθεί ως δώρο ένα πολυτελές αεροπλάνο από το Κατάρ σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας της χώρας υπερασπίστηκε ο Ερντογάν, λέγοντας πως το αεροσκάφος δόθηκε στο τουρκικό κράτος.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι έδωσε στον Ερντογάν το αεροπλάνο, για το οποίο τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως είναι ένα Boeing 747, προκαλώντας επικρίσεις από την τουρκική αντιπολίτευση. 


Ένας βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ο Σεζγκίν Τανρίκουλου, είχε εκφράσει την ανησυχία ότι το αεροπλάνο μάλλον αγοράσθηκε και δεν δωρίσθηκε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

Το αεροπλάνο, το οποίο μεταφέρει κανονικά 400 ανθρώπους, μετατράπηκε ώστε να έχει μόνο 76 επιβαίνοντες, σύμφωνα με την εφημερίδα. 


Ο Ερντογάν δήλωσε πως ο εμίρης του Κατάρ δώρισε το αεροπλάνο, για το οποίο είπε ότι η αξία του είναι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, στο τουρκικό κράτους αφού άκουσε πως η Τουρκία είχε εκφράσει ενδιαφέρον να το αγοράσει.

«Είπε, ‘Δεν θα πάρω χρήματα από την Τουρκία. Το δίνω ως δώρο στην Τουρκία», είπε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν το σαββατοκύριακο.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως το αεροπλάνο ξαναβάφεται και μόλις τελειώσει «θα ταξιδεύουμε μ’ αυτό. Όμως θα εισέρχεσθε στο αεροπλάνο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και όχι στο δικό μου αεροπλάνο». 









Πηγή : newsit.gr


Μητσοτάκης : Ότι συμβαίνει στη Μόρια είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή. Είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής




ΒΙΡΓΙΝΙΑ  ΔΗΜΑΡΕΣΗ (FOCUS FM): Χαίρετε, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, εγώ θέλω να σας πάω στο μεταναστευτικό, γιατί είναι ένα ζήτημα που βλέπουμε, δυστυχώς, ότι επιδεινώνεται. Και μάλιστα, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και εικόνες φρίκης, πραγματικά, από τη Μόρια, που κάνουν και το γύρο του κόσμου. Πέρα, όμως, από την πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση, που αφορά και τους μετανάστες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, που σηκώνουν τεράστιο βάρος, υπάρχει και η οικονομική διάσταση του ζητήματος. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο αρμόδιος Επίτροπος, είπε ότι 1,6 δις έχουν φτάσει περίπου στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Εσείς, ήθελα να ρωτήσω, υιοθετείτε τις καταγγελίες για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση από τις Μ.Κ.Ο.; Και αν ναι, τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτό το οποίο συμβαίνει στη Μόρια είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή. Είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση, η οποία κόπτεται -υποτίθεται- για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτές είναι δύο φωτογραφίες από το τι σημαίνει σήμερα το να ζεις στη Μόρια. Είναι ντροπή. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Τίποτα άλλο. Όταν μάλιστα έχουν έρθει στη χώρα τόσα πολλά χρήματα, να φτάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να λέει ότι ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε αυτήν την κατάσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση. Αποκλειστικά. Κάποιοι που φώναζαν και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους όταν χαλούσε ένα air-condition στην Αμυγδαλέζα, ανέχονται σήμερα και κλείνουν τα μάτια σε αυτήν τη ντροπιαστική για τη χώρα, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους, για τα παιδιά που είναι εκεί μέσα, κατάσταση. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχει δώσει 30 μέρες διορία στην κυβέρνηση. Και ναι, αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν ξέρω καν αν η Μόρια είναι πια διορθώσιμη, αν πρέπει να κλείσει και πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κέντρο κάπου αλλού. Έχω πάει πολλές φορές στη Μόρια, αλλά αυτή η κατάσταση πραγματικά είναι ντροπιαστική και απολύτως εξοργιστική.

Για το προσφυγικό θα πω μόνο το εξής συμπληρωματικά σε αυτά τα οποία είπα. Η χώρα μας είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού στην Ευρώπη σήμερα.  Και σίγουρα είναι μια συζήτηση η οποία δεν είναι «δεξιά».  Διότι την ακούω και από τον Πρόεδρο Μακρόν, την ακούω και από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και από πολλά κόμματα τα οποία κινούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Ο μόνος ο οποίος επιμένει να μην μιλάει καθόλου για ασφαλή σύνορα, λες και δεν τον ενδιαφέρει είναι ο κ. Τσίπρας. Λες και δεν αναγνωρίζει, ότι αν δεν φυλάξουμε τα σύνορά μας, με κάποιο τρόπο, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η ελεύθερη εσωτερική αγορά, η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών, το Σένγκεν. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται σε αυτή τη βασική αξία η οποία αμφισβητείται από τη στιγμή που δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας.

Εμείς λοιπόν, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, την επόμενη μέρα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και χαιρετίζω την πρόταση του Προέδρου Γιούνκερ για σημαντική ενίσχυση του προσωπικού της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Και έχω ζητήσει μάλιστα και σε συζητήσεις που έχω κάνει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτές οι προσλήψεις ευρωπαίων συνοριοφυλάκων να γίνουν πολύ νωρίτερα από το 2026 που προβλέπει σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως έχω, επίσης, πει ότι θα αλλάξουμε την εθνική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Μέχρι να φτάσουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο -πράγμα το οποίο είναι ευκταίο αλλά είναι δύσκολο- θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία ασύλου.  Δεν θα χρειάζονται 4 στάδια για να τελεσιδικήσει μια αίτηση ασύλου. Γιατί, ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα στα νησιά μας, κυρίως στη Λέσβο;  Είναι ότι έρχονται άνθρωποι, μπαίνουν στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, όσο μπαίνουν στη διαδικασία, μένουν εδώ σε αυτές τις θλιβερές συνθήκες αυτοί που είναι εδώ τουλάχιστον -κάποιοι πιο τυχεροί μπορεί να φιλοξενούνται κάπου εκτός- και οι διαδικασίες αυτές δεν ολοκληρώνονται ποτέ με αποτέλεσμα κανείς να μην επιστρέφει στην Τουρκία.  Δεν έχουμε επιστροφές στην Τουρκία σήμερα, οι επιστροφές είναι ελάχιστες και πιο πολλές εθελοντικές. Γιατί;  Διότι δεν τελεσιδικεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Θα αλλάξω λοιπόν τη διαδικασία: 2 στάδια αντί για 4, και γρήγορη εκδίκαση. Και από τη στιγμή που δεν παίρνεις καθεστώς προστασίας, θα επιστρέφεις άμεσα στην Τουρκία. Αυτή είναι η μόνη λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Και βέβαια να το γνωρίζουν καλά κάποιοι. Θα ψάξουμε τι έγιναν τα κονδύλια, θα το ψάξουμε.  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν εδώ δεν υπάρχει απλά σπατάλη, αλλά διασπάθιση πόρων. Θα τους βρούμε γιατί δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν με τον πόνο κάποιων ανθρώπων και η χώρα να εκτίθεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο δημόσια ως μια χώρα ανίκανη να παρέχει τα βασικά, τα ελάχιστα σε κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν εδώ.


Βίντεο σοκ δείχνει την αρχηγό αίρεσης στη Νότια Κορέα να χτυπάει άγρια τους πιστούς!


Η πάστορας  Σιν Οκ Τζου συνελήφθη τον περασμένo μήνα μαζί με άλλα τρία ηγετικά στελέχη της αίρεσης - Μετέτρεπαν τους πιστούς σε δούλους, εξαναγκάζοντάς τους να δουλεύουν χωρίς αμοιβή στα Φίτζι.

Σοκαριστικό υλικό από τις βίαιες πρακτικές που εφάρμοζε μια θρησκευτική αίρεση στη Νότια Κορέα εις βάρος των πιστών της, ώστε να τους κρατά υπό τον έλεγχό της, κάνει το τελευταίο 24ωρο τον γύρο του διαδικτύου. 

Στα βίντεο που έδωσε η νοτιοκορεατική αστυνομία στον βρετανικό Guardian, η πάστορας Σιν Οκ Τζου, ηγέτιδα της αίρεσης μιας αίρεσης με ευρεία δράση στη Νότια Κορέα αλλά και τα Φίτζι, εμφανίζεται να κακοποιεί πιστούς, στο πλαίσιο μιας βίαιης και τρομακτικής ιεροτελεστίας. 

Εκτός αυτού όμως, η ιερέας ανάγκαζε και μέλη της ίδιας οικογένειας να χτυπούν το ένα το άλλο, στο πλαίσιο πειθαρχικών κυρώσεων, ενθαρρύνοντάς τα μάλιστα να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερη δύναμη στα χτυπήματά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι η Σιν Οκ Τζου συνελήφθη τον περασμένο μήνα μαζί με άλλα τρία ηγετικά στελέχη της αίρεσης κατά την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο της πόλης Ίντσον. Η σύλληψη ήταν το αποτέλεσμα πληθώρας καταγγελιών από πρώην μέλη της αίρεσης και συγγενείς τους, που έκαναν λόγο για συνθήκες δουλείας των πιστών, με καταναγκαστική εργασία και άσκηση βίας σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των «καθηκόντων» τους. 

Σχεδόν 400 πιστοί της Σιν Οκ Τζου μετακόμισαν στα Φίτσι από το 2014, πεπεισμένοι από την ιερέα ότι η κορεατική χερσόνησος επρόκειτο να πληγεί από έναν πρωτοφανή λιμό. Η Σιν υποστήριζε ότι, με βάση τις προφητείες της, τα Φίτζι ήταν η «Γη της Επαγγελίας» όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν και να ακμάσουν. Ωστόσο, με το που έφταναν οι πιστοί σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο, ανακάλυπταν ότι η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική, αφού οι υπεύθυνοι της αίρεσης τους έκλεβαν τα διαβατήρια και τους μετέτρεπαν σε δούλους που εργάζοντας για 15ωρα χωρίς πληρωμή.


Νάνσυ Κουλούρα
Πηγή : protothema.gr


Μητσοτάκης : Έχω παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, που θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές με τελείως διαφορετική λογική.


Από την συνέντευξη τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Καλό μεσημέρι, Πρόεδρε. Να πάμε λίγο στην τραγωδία στο Μάτι. Και ήθελα να κάνω μια πάρα πολύ απλή ερώτηση. Τι περισσότερο θα κάνατε εσείς ως κυβέρνηση στη διαχείριση αυτής της τραγωδίας; Το τι έκανε η κυβέρνηση το είδαμε. Εσείς, αν ήσασταν η κυβέρνηση, πως θα διαχειριζόσασταν αυτό το θέμα;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήδη, έχω μιλήσει πολύ αναλυτικά για το ζήτημα αυτό, για αυτή την πολύ μεγάλη εθνική τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε 99 συμπολίτες μας. Έχω δώσει μια πολύ αναλυτική συνέντευξη Τύπου -ειδικά για το ζήτημα αυτό- που εξήγησα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά και τι, κατά την άποψη μου, έκανε λάθος η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Μίλησα -και επιμένω σε αυτό- για μια κυβέρνηση η οποία δεν έδειξε απλά ανικανότητα, αλλά έναν αφόρητο και παντελώς αδικαιολόγητο κυνισμό. Ένας Πρωθυπουργός που δεν ζήτησε ουσιαστικά ποτέ συγγνώμη. Και που δεν απάντησε από αυτήν εδώ τη θέση για το κύριο ερώτημα το οποίο έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Γνώριζε ή δεν γνώριζε, όταν έκανε αυτό το τηλεοπτικό σώου με τις κάμερες, ότι υπήρχαν νεκροί; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής. Διότι αυτή η πληροφορία ήταν μια πληροφορία η οποία ήταν γνωστή. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δηλαδή, δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Έχω μιλήσει ξεκάθαρα και έχω παρουσιάσει τις σκέψεις μας για ένα νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές με μια τελείως διαφορετική λογική. Έχω μιλήσει, όχι τώρα, εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία, για την ανάγκη να αλλάξουμε το μηχανισμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Δεν είμαι καινούργιος σε αυτό το αντικείμενο. Αν δείτε λίγο τις προτάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος από το 2008 και τα συμπεράσματα που βγάλαμε τότε, μετά τις καταστροφικές φωτιές της Ηλείας, θα δείτε πολλά αυτονόητα πράγματα, τα οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη. Ευελπιστώ να μου δοθεί η δυνατότητα να τα κάνω πράξη.

Φυσικές καταστροφές θα έχουμε στην χώρα. Και θα έχουμε, δυστυχώς, φοβάμαι, και λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αυξανόμενο ρυθμό. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής. Δεν έχουμε, λοιπόν, κανένα άλλοθι να μην είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε αυτό το αντικείμενο. Ζήτησα από τον καθηγητή, τον κ. Συνολάκη, να ετοιμάσει μια αντικειμενική αποτύπωση του τι πήγε στραβά εκείνο το βράδυ. Το έκανε, πιστεύω, με απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια. Δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, προεξέχοντος του συνηθισμένου υπόπτου, του κ. Πολάκη, όχι για αυτά τα οποία είπε, αλλά για το ποιος είναι. Και επειδή πολύ κουβέντα γίνεται -ξέρετε ακούω ότι είμαστε, λέει, ακροδεξιοί- αυτό το οποίο έκανε ο κ. Πολάκης, να βγάλει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη, δεν είναι ακροδεξιό, είναι φασιστικό. Αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές, όταν σημείωναν πόρτες κάποιοι για να δώσουν το στίγμα ποιοι πρέπει να πάνε και να τραμπουκίσουν την επόμενη μέρα. Ας σταθούμε, λοιπόν, στην ουσία του ζητήματος. Και η ουσία του ζητήματος είναι πολύ απλή: Εάν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Το πόσες δεν το ξέρουμε. Θα είχαν σωθεί όμως ανθρώπινες ζωές. Και αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.


Προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πήγαν τα τα 1,6 δισ. που δόθηκαν για τις μεταναστευτικές ροές;



Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικoύ Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανέβασε μια αιχμηρή ανάρτηση στο facebook που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και καλό θα ήταν οι εισαγγελείς να αρχίσουν να ψάχνουν!!

Η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 1,6 δισ. ευρώ στην χώρα μας, ως ενίσχυση για τη μεταναστευτική κρίση, που έχουν πάει αυτά τα λεφτά; Ποιοι τα διαχειρίστηκαν; Ποιος θα δώσει αναλυτικό λογαριασμό που να  αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα;

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής.

Που είναι τα λεφτά οεοοοοο;;;;;;



Η ανάρτηση του Στρατηγού Κωσταράκου:

«ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ;

Τις τελευταίες μερες υπέπεσαν στην αντίληψη μου δυο αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό τύπο:

Η πρώτη ήταν ένα άρθρο το πρώτο αφορούσε την δομή φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο, φαίνεται ότι έχει επιτραπεί από τους υπευθύνους, αυτή η δομή φιλοξενίας να μεταβληθεί σε μια επίγεια κόλαση, τόσο γι’ αυτούς που «φιλοξενούνται» σε αυτό, όσο και για τους κατοίκους του νησιού. Είμαι σχεδόν σίγουρος, δεν λέω απόλυτα για να μην κατηγορηθώ ως δογματικός, ότι υπάρχουν ανάλογες δομές και σε άλλα σημεία της χώρας που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση αθλιότητας. Οι καταγγελίες για λειτουργικά προβλήματα στις δομές αλλά και για ατασθαλίες τόσο από τις κυβερνητικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όσο και από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις(ΜΚΟ), που ξεπήδησαν όπως σε όλες τις κρίσεις σαν καλοί Σαμαρείτες, είναι πλέον καθημερινές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΜΜΕ). Προφανώς, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αλλά ούτε και διαθέτω τη δυνατότητα να ελέγξω την ορθότητα και εγκυρότητα αυτών των καταγγελιών, ωστόσο η ύπαρξή τους αποτελεί μια πραγματικότητα.

Η δεύτερη ανάρτηση ήταν η ανακοίνωση του (Έλληνα) Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλου, με την οποία υπενθύμιζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δώσει στην Ελλάδα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015 για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ποσό είναι τεράστιο και η κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας δόθηκαν τα λεφτά συνεχίζει να είναι απολύτως άθλια. Η ΕΕ, πιστή όπως πάντα στη βασική της προσέγγιση αντιμετώπισης των κρίσεων, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με επιταγές, χωρίς να απαιτεί αλλά και ούτε να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο για το πώς και ποιοί διαχειρίζονται τα υπόψη κονδύλια. Από τις Βρυξέλλες όλα φαίνονται διαχειρίσιμα. Δίνουμε τα λεφτά για να ησυχάσουμε τη συνείδηση μας και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της τοπικής κυβέρνησης. Ενδεχομένως, αυτή η αποκεντρωτική προσέγγιση να ικανοποιεί εκείνους οι οποίοι δεν θέλουν ή φοβούνται τον ασφυκτικό έλεγχο των Βρυξελλών, δαιμονοποιώντας την ως «απώλεια κυριαρχίας».

Το τεράστιο αυτό ποσό που δόθηκε όπως και αυτά που θα δοθούν στο μέλλον, έχουν σκοπό να εξευρεθούν τρόποι και να υλοποιηθούν δράσεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι μεταναστευτικές αφίξεις στην χώρα μας. Για να είμαι δίκαιος, οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει. Προφανώς δεν είναι αρκετές και σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες.

Η Χώρα αποτυγχάνει και διασύρεται για μια ακόμα φορά. Πλήθος ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ προβάλουν εικόνες από την ζοφερή κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εικόνες οι οποίες τραυματίζουν την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι σαφές: Που πήγαν τα λεφτά; Χάθηκαν;
Δεν θα πρέπει οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για την οικονομία και τη μετανάστευση να δώσουν λογαριασμό; Λογικά, εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε, πότε δαπανήθηκε, για να καλύψει ποια συγκεκριμένη και αιτιολογημένη ανάγκη, ποιος το πήρε και τι επιτεύχθηκε. Αυτό σημαίνει ευνομούμενη χώρα. Αυτό σημαίνει κυβέρνηση ευνομούμενης χώρας. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα, υπεύθυνη απέναντι τους πολίτες της και τους θεσμούς της.
Δυστυχώς, έχω την αίσθηση, ότι κανένας σε αυτήν την Χώρα, με μοναδική εξαίρεση ίσως τις Ένοπλες Δυνάμεις(ΕΔ) στο σκέλος που τις αφορά, δεν είναι σε θέση να αποδώσει πλήρη και εμπεριστατωμένο λογαριασμό για τον τρόπο αξιοποίησης των διατιθέμενων κονδυλίων της ΕΕ. Όχι γενικά και κατά προσέγγιση. Λεπτομερής λογιστική απόδοση λογαριασμού μέχρι το τελευταίο ευρώ. Είναι ώρα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κρατικής μηχανής να απαιτήσουν άμεση απόδοση λογαριασμού από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου και όχι σε δυο-τρία χρόνια όπως γίνεται συνήθως. Τώρα. Αν όχι χθες.

Επίσης, θεωρώ αυτονόητο ότι για όποια ποσά διατέθηκαν σε οιαδήποτε ΜΚΟ, θα πρέπει αυτές να είναι σε θέση να αποδώσουν λογαριασμό μέχρι το τελευταίο ευρώ. Φυσικά, ο έλεγχος δεν θα πρέπει να γίνει από κάποιους «φιλικούς» διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αρκεστούν στην παροχή κατά προσέγγιση «φιλικών» επεξηγήσεων, αλλά από ορκωτούς λογιστές ορισμένους από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το Υπουργείο Οικονομικών ή το ΣΔΟΕ ή οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία ελληνική ή διεθνή. Σημασία έχει ο έλεγχος να είναι πραγματικός, αυστηρός και εξονυχιστικός ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη διεθνή κοινότητα για να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας.

Και φυσικά οι λεπτομερείς λογιστικούς ελέγχους θα πρέπει να συνοδευτούν και από πλήρεις ελέγχους σκοπιμότητος. Ήταν αναγκαίο το έξοδο που προτάθηκε; Συνείσφερε στην επίτευξη του τελικά επιδιωκόμενου αποτελέσματος; Χρησίμευσε σε κάτι το κονδύλιο που καταναλώθηκε, εκτός από τον ενδεχόμενο πλουτισμό αυτού που κατέθεσε την ιδέα; Έγινε μετά από έγκριση σκοπιμότητος ή κοροϊδέψαμε (και κοροϊδευτήκαμε) και πάλι; Υπάρχει σχέδιο ή μήπως κάνει ο καθένας ότι του έρθει στο μυαλό; Η εποχή που οι «επιτήδειοι» έτρωγαν τα αναπτυξιακά κονδύλια που δίνονταν για την πρόοδο της χώρας από την ΕΕ, διδάσκοντας πληροφορική σε ανύπαρκτες νοικοκυρές και ισπανικά σε «αγρότες», έχει περάσει ή συνεχίζεται; Διδαχθήκαμε κάτι από τα αιτία της κρίσης που έχει φέρει την Χώρα στον όλεθρο τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια; Σοβαρεύτηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ή συνεχίζουν να κλείνουν το μάτι στους πάσης φύσεως «επενδυτές» κοιτώντας άλλου την κρίσιμη στιγμή, πάντα για το «γενικό καλό»;

Ομολογώ ότι δεν έχω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Η εικόνα των περιφερόμενων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων στους δρόμους της χώρας και η κόλαση στα σημεία υποδοχής και φιλοξενίας δείχνει ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Τα λεφτά ήταν πολλά και η απόδοσή τους, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ελάχιστη. Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν, όπως δεν μπόρεσαν και στο παρελθόν να κάνουν την δουλειά τους, υπάρχει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς για να αποδώσουν ευθύνες, όπου και εάν υπάρχουν, προς πάσα κατεύθυνση, η δε Βουλή των Ελλήνων οφείλει να συντονίσει το έργο αναζήτησης και επιμερισμού, στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών ή μη. Όσο για την Ευρώπη, αυτή θα πρέπει άμεσα να απαιτήσει απόδοση λογαριασμού για τα κονδύλια που διαθέτει, καταλογίζοντας ευθύνες εάν υπάρξουν. Όχι εκ των υστέρων, επιβάλλοντας μέτρα σε βάρος του συνόλου των πολιτών όπως έγινε στο παρελθόν. Ευθύνες σε αυτούς που τα πήραν και τα διαχειρίστηκαν.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά όμως, το ερώτημα παραμένει:

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ, ΤΩΡΑ!!! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!

ΥΓ 1. Αν είμαι ο μόνος που έχει αυτή την απορία και ο μόνος που απαιτεί απόδοση λογαριασμού από την κυβέρνηση και τους φορείς που διαχειρίστηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση, τότε φίλοι μου, λυπάμαι που το λέω, δεν μάθαμε τίποτα από τα δεινά που περάσαμε και περνάμε και πρέπει να ετοιμαστούμε για μια καινούργια κρίση με νέα μνημόνια, νέα δυστυχία και την τελική καταστροφή μας.
ΥΓ 2. Το ρεπορτάζ για τη Μόρια ειναι τρομακτικό. Δυνατές εικόνες, γροθιά στο στομάχι και περιγραφές μιας κατάστασης εφιαλτικής. Εάν ο στόχος των διαχειριστών της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν να επιτύχουν αποτροπή, δημιουργώντας για τους φιλοξενουμενους ένα σημείο άφιξης χειρότερο από το σημείο αναχώρησης, τότε χρήζουν συγχαρητηρίων για τη σύλληψη και επιτυχημένη εφαρμογή ενός πραγματικά σατανικού σχεδίου!!!Δυστυχως ομως δεν υπολόγισαν σωστά τις συνέπειες σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο για τους Έλληνες και τώρα πληρώνουμε ολοι το τίμημα. Που πήγαν ομως τα λεφτά;»


Ντόρα : Η κατάσταση με τον Ρουβίκωνα έχει ξεφύγει



Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε με αφορμή την σημερινή επίθεση της αναρχικής ομάδας στην πρεσβεία του Ιράν: «Η κυβέρνηση δείχνει κάτι παραπάνω από ανοχή απέναντι στον Ρουβίκωνα».

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, η εικόνα αυτή θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο» και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι οι αντεξουσιαστές «έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν».

«Δεν υπάρχει καμία δημοκρατία στην οποία αυτό να θεωρείται αυτονόητο ή πολιτικός ακτιβισμός».


ΕΔΕ για την συμπεριφορά του αστυνομικού να υπακούσει στους αντιεξουσιαστές



Για να μην λέμε πολλά οι εντολές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο δήθεν προστασίας του πολίτη προς τους αστυνομικούς είναι σαφέστατες!!! Μην πειράζεται τους συντρόφους!!!

Ο αστυνομικός φρουρός θα την πληρώσει για την κατάντια της αστυνομίας και την ανοχή στο έγκλημα των συντρόφων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από την αστυνομία ώστε να διερευνηθεί η συνολική διαχείριση της επίθεσης των μελών του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία του Ιράν, που σημειώθηκε στις 6:00 σήμερα τα ξημερώματα στο Παλαιό Ψυχικό.

Η ΕΔΕ διατάχθηκε στον απόηχο της δημοσιοποίησης βίντεο που καταδεικνύει ότι ο φρουρός του κτιρίου υπακούει χωρίς καμία αντίδραση στις εντολές των δραστών και απομακρύνεται από το κουβούκλιο φύλαξης χωρίς να σημάνει συναγερμό η να ειδοποιήσει τους συναδέλφους του.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν λένε, κάποιοι ότι θα διώξουμε τους συμβασιούχους αυτό είναι μία σαχλαμάρα.



Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (ΕPSILON): κ. Πρόεδρε, στη χθεσινή σας ομιλία, την οποία παρακολούθησα με προσοχή, αναφερθήκατε ενάντια σε όλες τις πολιτικές της Κυβέρνησης, σε όλες τις πολιτικές του κ. Τσίπρα. Θα ήθελα, όμως, να σας ρωτήσω γιατί αντιδράτε σε περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των συμβασιούχων ή για τα αναδρομικά των ενστόλων, πολιτικές άδικες για τις οποίες είχατε και εσείς ευθύνη ως κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε, Γιακουμή, δεν αντιδράσαμε ποτέ για τα αναδρομικά των ενστόλων. Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Και θυμίζω ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι εφαρμόσαμε την απόφαση και δώσαμε το 50% των αναδρομικών. Και έχω πει δημόσια ότι πρέπει να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε αυτό το αντικείμενο.

Για τους συμβασιούχους, θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Ο συμβασιούχος υπογράφει μία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Δεν στοιχειοθετείται δικαίωμα μονιμοποίησης, το απαγορεύει εξάλλου ρητά το σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Υπάρχει, σήμερα, μία πραγματικότητα να καλύπτονται  πάγιες και διαρκείς ανάγκες μέσα από τους συμβασιούχους; Ναι, υπάρχει αυτή η πραγματικότητα. Δεν γίνεται, παραδείγματος χάριν -το έχω πει πολλές φορές- άνθρωποι σε κρίσιμες θέσεις, όπως την ειδική αγωγή, να μην καλύπτονται από τακτικό προσωπικό. Έχουμε, ξέρετε, αυτή τη στρέβλωση στο Δημόσιο μερικές φορές, να έχουμε τακτικό προσωπικό εκεί που χρειαζόμαστε συμβασιούχους και να έχουμε συμβασιούχους εκεί που χρειαζόμαστε τακτικό προσωπικό.  Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, όμως, ότι ο αριθμός των συμβασιούχων μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα για πελατειακούς λόγους και όχι για λόγους πραγματικής εξυπηρέτησης των αναγκών του κράτους. Όπως δεν γίνεται επίσης να ανοίγουμε μία κερκόπορτα για διεκδίκηση μονιμοποίησης του κάθε συμβασιούχου, γιατί πολύ απλά αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Όταν λένε, λοιπόν, κάποιοι ότι θα διώξουμε τους συμβασιούχους αυτό είναι μία σαχλαμάρα. Λυπάμαι που το λέω έτσι. Το ελληνικό Δημόσιο προφανώς θα χρησιμοποιεί συμβασιούχους, όχι όμως στην έκταση που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας. Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση -είναι ανέντιμο και προς τους συμβασιούχους- ότι μία σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, ώστε με κάποιο τρόπο να μονιμοποιηθείς. Πολύ απλά αυτό είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Για αυτό μπήκε η σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμά μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ (HUFFINGTON POST.GR): Κύριε Πρόεδρε, έχουμε στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, 100.000 και κάτι ομήρους. Αυτοί οι όμηροι είναι οι συμβασιούχοι του ελληνικού δημοσίου. Είναι μέχρι σήμερα όμηροι των προηγούμενων κυβερνήσεων, από διαφορετικές παρατάξεις και κόμματα. Και καθ’ υπερβολή, θα έλεγα ότι είναι όμηροι της σημερινής κυβέρνησης και πιθανόν των μελλοντικών κυβερνήσεων. Θα ήθελα μια πιο συγκεκριμένη απάντηση από εσάς, για το τι ακριβώς σκέφτεστε να κάνετε με αυτούς τους ομήρους. Δηλαδή, πέραν του γεγονότος ότι τα κόμματα ευθύνονται γιατί τους προσέλαβαν, όπως τους προσέλαβαν μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν οικογένειες, παιδιά, αγωνίες και υποχρεώσεις. Θα ήθελε ο καθένας από αυτούς από εσάς μία συγκεκριμένη απάντηση για το πώς σκέφτεστε το μέλλον του.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Φουρλή, πιστεύω ότι έδωσα μία εμπεριστατωμένη απάντηση, λέγοντας ξεκάθαρα ότι ένας νέος συμβασιούχος -θα αναφερθώ και στους παλιούς, διότι πράγματι, πρέπει να κάνει κανείς αυτήν τη διάκριση- όταν υπογράφει μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει μια σύμβαση ορισμένου χρόνου. Και όταν λήγει η σύμβαση, δεν απολύεται. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό: λήγει η σύμβαση. Και το τι δυνατότητες ανανέωσης αυτής της σύμβασης υπάρχουν, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται στη συνέχεια από τη διοίκηση. Είναι επίσης, όμως, πραγματικότητα, ότι σε πολλά κρίσιμα αντικείμενα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Άρα, έχουμε δύο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε υπαλλήλους οι οποίοι, καλύπτουν κάθε χρόνο, ξανά και ξανά, αυτό το οποίο λέμε, πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άρα, τι σημαίνει αυτό; Ότι στην προτεραιοποίηση των προσλήψεων -και στο μέτρο που μπορούμε να προσλαμβάνουμε κόσμο στη δημόσια διοίκηση- ας προτεραιοποιήσουμε, επιτέλους, εκεί που έχουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σας ανέφερα πριν ένα παράδειγμα εργαζομένου στην ειδική αγωγή. Θα μπορούσα να μιλήσω και για τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, κατά κύριο λόγο, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κρίσιμες, δηλαδή, ειδικότητες και προσωπικό το οποίο χρειάζεται σήμερα. Χρειάζεται σίγουρα, νοσηλευτικό προσωπικό στην Υγεία. Αλλά πρέπει να υπάρχει μία οργάνωση, στο πλαίσιο των στόχων και των προσλήψεων, ώστε να μπορούμε να την υποστηρίξουμε ως κράτος. Μην προσλαμβάνουμε δεξιά και αριστερά, με μόνο κριτήριο το να ικανοποιήσουμε πελατειακά κάποιες ανάγκες μας.


Ήμουν ο πρώτος Υπουργός, ο οποίος έκανε συστηματικό και συγκεκριμένο προγραμματισμό προσλήψεων και τον παρέδωσα στην επόμενη Κυβέρνηση, όταν έφυγα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το τι έγινε, νομίζω το γνωρίζετε πολύ καλύτερα εσείς. Εάν κάποιοι επέλεξαν να κάνουν προσλήψεις σε άλλους φορείς, αυτό αφήνει εκ των πραγμάτων κενά σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.  Ναι, λοιπόν, στον εξορθολογισμό του συστήματος, αναγνωρίζοντας όμως πάντα πού είναι οι ανάγκες και πότε πρέπει να καλύπτονται. Να σας δώσω ένα παράδειγμα ακόμα: Όταν μιλάμε για εποχικούς υπαλλήλους, στη δασική υπηρεσία, πραγματικά το κράτος δε χρειάζεται αυτούς τους υπαλλήλους να τους προσλαμβάνει όλον τον χρόνο, μπορεί να χρειαστεί να τους προσλάβει το καλοκαίρι. Άρα, από τη φύση τους, αυτοί είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που καλύπτουν μία συγκεκριμένη ανάγκη. Είναι δυνατόν οι προσλήψεις να γίνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; Και πολλές φορές να συμπεριλαμβάνουν ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν ειδικές ανάγκες και να τους στέλνουν μετά στα δάση, να πηγαίνουν να καθαρίζουν δασικούς δρόμους; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.  Προφανώς και το κράτος πρέπει να λαμβάνει πρόνοια και πρόβλεψη ώστε να προσλαμβάνει άτομα με ειδικές ανάγκες -προτιμώ να τα αποκαλώ άτομα με ειδικές δεξιότητες- αλλά δεν μπορεί να τα στέλνει να καθαρίζουν δασικούς δρόμους. Άρα, καταλαβαίνετε ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος απαιτεί μια πιο σύνθετη και οργανωμένη δουλειά η οποία έπρεπε να υπακούει σε μια κεντρική λογική. Όχι πώς θα βρω ψήφους, αλλά πώς θα εξυπηρετήσω καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών. Το Δημόσιο είναι εδώ και χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Και σ’ αυτήν την κεντρική λογική πρέπει να υπακούουν όλες οι δημόσιες πολιτικές μας.


ΑΑΔΕ: Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς

photo: Eurokinissi

Η κυβέρνηση δεν θέλει να παρεκκλίνουν τα δημόσια οικονομικά και έτσι επισπεύδει τις διαδικασίες αυτόματων κατασχέσεων δεδομένου του γεγονότος ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου υπερβαίνουν τους 1,7 εκατ. άτομα.

Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια του κατάλληλου λογισμικού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ με απόφαση που υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής συγκροτείται 12μελής Συντονιστική Επιτροπή για τη διοίκηση, τη διαχείριση, τον συντονισμό, την καθοδήγηση και την παρακολούθηση της εξέλιξης υλοποίησης του προγράμματος «Κεντρικοποίηση της Είσπραξης» στην Α.Α.Δ.Ε, σε θέματα είσπραξης φορολογικών και τελωνειακών οφειλών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα των αυτόματων κατασχέσεων, θα επιτρέπει την παρακολούθηση της οφειλής από την στιγμή που δημιουργείται μέχρι την αποπληρωμή της ενώ θα έχει την δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει έγκαιρα θα ενεργοποιείται το σύστημα και θα του κατάσχεται από τον τραπεζικό λογαριασμό η οφειλή.

Γενικότερα το πληροφοριακό σύστημα θα περιλαμβάνει: 

1. Παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
2. Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών.
3. Διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
4. Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης.
5. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.


Πηγή : dikaiologitika.gr


«Σπάνε» την περιουσία για να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ



Η μεταφορά των βαρών για μία ακόμα φορά στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στο σπάσιμο της περιουσίας τους στα μέλη της οικογένειας, με στόχο να περιορίσουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί κατά τα χρόνια των μνημονίων. Με τον τρόπο αυτό μειώνουν τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στην περιουσία τους. Δηλαδή, το σπάσιμο της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων υπερβαίνοντας το όριο των 250.000 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων περιορίσθηκε στα 367,15 εκατ. ευρώ το 2018 από 382 εκατ. ευρώ το 2017 και 387,6 εκατ. ευρώ το 2016.

Οπως προκύπτει μάλιστα από το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2019 οι ιδιοκτήτες ακινήτων από 200.000 ευρώ και πάνω δεν θα έχουν καμία απολύτως ελάφρυνση, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως αντίστοιχα και οι φορολογούμενοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα που καταβάλλουν το 50%-60% του εισοδήματός τους στην εφορία και στα ταμεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσιάστηκε και στους θεσμούς, για το 2019 προβλέπονται μειώσεις στο τελικό εκκαθαριστικό, δηλαδή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ως εξής:

• Eως 60.000 ευρώ μείωση 30%.
• Από 60.001 έω 100.000 ευρώ μείωση 21,08%.
• Από 100.001 έως 150.000 ευρώ μείωση 9,54%.
• Από 150.001 έως 200.000 ευρώ μείωση 2,72%.
• Από 200.000 και πάνω δεν υπάρχει μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση:
1. Για ακίνητο αξίας 60.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ 2018: 224 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 2019: 157 ευρώ.
Μείωση 67 ευρώ ή διαφορετικά 30%.

2. Ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ:

ΕΝΦΙΑ 2018: 370 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 2019: 333 ευρώ.
Μείωση 37 ευρώ ή διαφορετικά 10%.

3. Ακίνητο αξίας 212.000 ευρώ:

ΕΝΦΙΑ 2018: 608 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 2019: 608 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία μείωση του φόρου.
Για το 2020, η κυβέρνηση υπόσχεται περαιτέρω εκπτώσεις.

Μάλιστα, για τις χαμηλής αξίας περιουσίες οι μειώσεις θα φθάσουν το 50%. Ωστόσο, το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να περιορίσει τις επιβαρύνσεις και στη μεσαία περιουσία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2020 η κυβέρνηση υπόσχεται:
• Εως 60.000 ευρώ μείωση 50%.
• Από 60.001 έω 100.000 ευρώ μείωση 40,80%.
• Από 100.001 έως 150.000 ευρώ μείωση 28,43%.
• Από 150.001 έως 200.000 ευρώ μείωση 20,94%.
• Από 200.000 έως 500.000 ευρώ μείωση 11,39%.
• Από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ μείωση 2,60.
• Πάνω από 1 εκατ. ευρώ μείωση 0,24%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει το 2019 αλλά και το 2020 να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες. Είναι άγνωστο, ωστόσο, εάν οι αλλαγές θα απορροφήσουν τις μειώσεις που υπόσχεται το κυβερνών κόμμα.

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (τον περασμένο Ιούνιο), μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, όπως τονιζόταν στην έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες, με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς. Οπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τραυματισμένος σκύλος πήγε μόνος του σε νοσοκομείο για βοήθεια



Όποιοι ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά δεν διαθέτουν νοημοσύνη, τότε μάλλον θα αναθεωρήσουν με το παρακάτω βίντεο. 

Το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, τις τελέυταίες μέρες και έχει γίνει viral δείχνει έναν τραυματισμένο σκύλο να μπαίνει μόνο του στο χώρο ενός νοσοκομείο στη βόρεια Τουρκία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το προσωπικό του νοσοκομείου και συγκεκριμένα του τμήματος επειγόντων περιστατικών όπου πήγε ο σκύλος, φέρεται να φοβήθηκε με την παρουσία του. 

Όταν όμως διαπίστωσαν πως είναι τραυματισμένος, αποφάσισαν να τον φροντίσουν όπως μπορούν. 

Ο σκύλος κούτσαινε από το αριστερό του πόδι και έτσι το ιατρικό προσωπικό, τον περιέθαλψε με έναν επίδεσμο. 

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως αμέσως μετά το ζώο έφυγε ξανά από το νοσοκομείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν αδέσποτο ή είχε φύγει από τον ιδιοκτήτη του. 

Δείτε το βίντεο:
Injured dog walks into hospital alone in Turkey’s north, gets treatment and leaves http://hry.yt/ALSqa 






Πηγές : Hürriyet Daily News, protothema.gr


Κράτος ανομίας η Ελλάδα! Ο απόλυτος εξευτελισμός της αστυνομίας από τον Ρουβίκωνα


Ο απόλυτος εξευτελισμός της ΕΛ.ΑΣ. σε εικόνες που δείχνουν την κατάντια της Ελλάδας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιατικού χώρου ο αστυνομικός φρουρός της πρεσβείας υπακούει ατάραχος τις εντολές των αναρχικών, και δεν κάνει καμία προσπάθεια να προστατεύσει την πρεσβεία.

Ο φρουρός εμφανίζεται ντυμένος με λευκή μπλούζα, και όχι με την πλήρη στολή του. Είναι μάλιστα οπλισμένος με υποπολυβόλο το οποίο κρέμεται από τον ώμο του και μάλλον είναι μόνο για διακόσμηση.






Η εθνική μπάσκετ πήρε την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 στην Κίνα



Με 8/8 νίκες, η εθνική μπάσκετ «σφράγισε» την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και «τσεκάρει» εισιτήρια για Κίνα, τέσσερις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του 2ου Προκριματικού Γύρου.

Τα δεκάλεπτα: 30-17, 49-38, 64-65, 85-86

ΓΕΩΡΓΙΑ (Ηλίας Ζούρος): Μπιτάτζε 17, Τζάνινγκ 17 (4), Σανάτζε 8 (1), Σενγκέλια 22, Τσιντσάντζε 7 (2), Μπερισβίλι, Μποκολισβίλι 3 (1), Πατσάτσια, Σερμαντίνι 11

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Καλάθης 31 (7), Μήτογλου, Παπαπέτρου 9 (1), Σλούκας 14 (1), Βασιλόπουλος, Αντετοκούνμπο 5, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαργαρίτης 5 (1), Παπαγιάννης 4, Παπανικολάου 15 (3)


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα



Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώσατε χθες, κυρίως τα οικονομικά, οι παραγωγικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες τα άκουσαν και την προηγούμενη εβδομάδα από τα χείλη του Πρωθυπουργού, του κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε, στη δική του ομιλία, ότι τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα -αναφέρομαι στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και σε μία άλλη σειρά μέτρα όπως οι λιγότερες εισφορές- θα τα προνομοθετήσει για να ισχύουν για όλη την τετραετία. Θέλω καταρχάς να σας ρωτήσω: εσείς θα τα ψηφίσετε αυτά τα μέτρα εφ' όσον τα φέρει σε αυτή τη Βουλή ο κ. Τσίπρας και θα δεσμεύει την επόμενη 4ετή θητεία της όποιας Κυβέρνησης; Και το δεύτερον και μάλλον ουσιαστικότερο είναι: αν έχετε τις ίδιες προτάσεις με τον κ. Τσίπρα, πώς θα πείσετε ένα πολίτη να μην επιλέξει εκείνον, αλλά να επιλέξει εσάς, αφού στο προσεχές διάστημα η χώρα θα βρίσκεται, όπως εσείς λέτε, σε μία αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να δημιουργήσουμε πλούτο για όλους. Ο κ. Τσίπρας αρκείται στο να μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα. Ο κ. Τσίπρας, εδώ και τριάμισι χρόνια, είναι συνεπής στην πολιτική του, κ. Τζιοβάρα. Τι εννοώ με αυτό; Υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και ταυτόχρονα μεγαλώνει το κράτος. Εμείς παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό μια διαφορετική πολιτική πρόταση. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και θέλουμε να συμμαζέψουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας, πράγματι, από αυτό το βήμα, μας είπε ότι θέλει τώρα και αυτός να μειώσει φόρους, αφού επί τριάμισι χρόνια διέλυσε τη μεσαία τάξη και κατέστρεψε την παραγωγική Ελλάδα. Δεν μας μίλησε, όμως, για το συμμάζεμα του κράτους. Μας είπε ότι το κράτος πρέπει να προσλαμβάνει με γρήγορους ρυθμούς δημόσιους υπαλλήλους. Έχει ο ίδιος ανεχθεί την εκτίναξη του αριθμού των συμβασιούχων. Και δεν άκουσα στην ομιλία του ούτε μία τοποθέτηση, ούτε ένα έστω υπονοούμενο ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, με λιγότερα χρήματα. Άρα, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στο σχέδιο το οποίο εμείς προτείνουμε στον ελληνικό λαό, σε σχέση με αυτά τα οποία προτείνει ο κύριος Τσίπρας. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Θεωρώ  ότι αυτό το οποίο παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας. Δεν είναι απλά μία αποσπασματική καταγραφή κάποιων μέτρων, που μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Γιατί το δικό μου σχέδιο για τη χώρα είναι πολύ πιο φιλόδοξο από το σχέδιο του κ. Τσίπρα. Εγώ δε δυσκολεύομαι να βάλω φιλόδοξους στόχους. Ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων απασχόλησης, την επόμενη πενταετία. Και εξηγώ και πως αυτό θα γίνει. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, κ. Τζιοβάρα, δεν πάμε πουθενά. Η Ελλάδα θα παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο στασιμότητας. Οι νέοι θα φεύγουν για το εξωτερικό και οι Έλληνες θα αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία πραγματική ελπίδα προκοπής. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος, τον οποίο θέλω να σπάσω. Και πιστεύω ότι έχουμε καταθέσει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο, το οποίο θα το κάνουμε πράξη την επόμενη μέρα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Και με τα μέτρα τι θα κάνετε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Τζιοβάρα, θα περιμένουμε κατ’ αρχάς να δούμε τι μέτρα θα έρθουν στη Βουλή. Διότι αν ερμήνευσα σωστά τη διαρροή του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, δηλαδή, του κ. Τσακαλώτου, κατάλαβα ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων, για τα οποία έχει συμφωνήσει μόνο την κοστολόγησή τους με τους δανειστές μας. Άρα, κρατάτε λίγο μικρό καλάθι.  Σε κάθε περίπτωση, μέτρα τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική και τα οποία ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των μέτρων. Και μιας και με ρωτάτε συγκεκριμένα, ας πάρουμε το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ:  Εμείς τι λέμε για τον ΕΝΦΙΑ; Τι έχουμε πει, μάλλον, για τον ΕΝΦΙΑ, εδώ και δύο χρόνια;  Θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Δηλαδή, να εισπράττουμε συνολικά ως κράτος από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2 δισ. ευρώ, αντί 2,8 δισ. που εισπράττουμε σήμερα. Το ίδιο λέει τώρα και ο κ. Τσίπρας. Εμείς θέλουμε, όμως, το όφελος από αυτήν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να το καρπωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και οι πιο αδύναμοι, αλλά κυρίως η μεσαία τάξη. Ξέρετε πολύ καλά, υπάρχουν συμπολίτες μας, που μας ακούνε σήμερα, οι οποίοι δεν είναι πλούσιοι, και οι οποίοι βρέθηκαν με μία ακίνητη περιουσία όχι ιδιαίτερα υψηλή και χρεοκόπησαν ουσιαστικά από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ. Αυτό, λοιπόν, θα το αλλάξουμε. Άρα, και στα μέτρα τα οποία φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια συμφωνία, υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, μικρές ομάδες που θέλω να ικανοποιήσω. Βλέπω πολίτες. Και η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε έγκειται στο ότι αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους.


Οι κρυφές κάμερες τους «έβγαλαν» τις κουκούλες



Ηταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν, υπό την πίεση των καθημερινών επιθέσεων με μολότοφ κατά αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κάλεσε στο γραφείο του τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας τους να πάρουν άμεσα μέτρα για να περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων. Το «παρών» σε εκείνη τη σύσκεψη είχαν δώσει ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ και της Ασφάλειας. Στις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν η Κρατική Ασφάλεια να εφαρμόσει την εξής τακτική: τη μυστική βιντεοσκόπηση όσων συμμετείχαν και τη μετέπειτα ταυτοποίηση και ποινική δίωξή τους. Παρά το ρίσκο και το αμφίβολο αποτέλεσμα του εγχειρήματος, η πρόταση υιοθετήθηκε και το σχέδιο τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.

Επτά μήνες έπειτα από εκείνη τη σύσκεψη, η «Κ» αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες και τα παραλειπόμενα της επιχείρησης, που οδήγησε στην ταυτοποίηση πέντε νεαρών αναρχικών, ανάμεσα στους οποίους και του φερόμενου ως άτυπου επικεφαλής της πιο δραστήριας ομάδας μπαχαλάκηδων, γνωστού με το ψευδώνυμο «Πάντσο». Ο τελευταίος μάλιστα, αν και βρισκόταν για πολλούς μήνες στο επίκεντρο του αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας της δράσης του στα Εξάρχεια, συνελήφθη τελικά στα μέσα Αυγούστου, όχι για συμμετοχή σε επεισόδια αλλά για την επίθεση με όπλο εις βάρος άλλου νεαρού, μέσα στο σπίτι του, στου Γκύζη. Για την υπόθεση σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή οδηγήθηκε στη φυλακή.

Από την επομένη της σύσκεψης στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έθεσαν το σχέδιο σε εφαρμογή. Κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελία ενεργοποίησαν κρυφές κάμερες κοντά στο κτίριο του ΕΜΠ και κατέγραφαν τις κινήσεις των νεαρών αναρχικών, που μετείχαν στις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Τι διαπίστωσαν οι αστυνομικοί; Κατά τις νυχτερινές ώρες, το κτίριο του Πολυτεχνείου επισκέπτονταν έως και 100 άτομα, ωστόσο εξ αυτών μια ομάδα που αριθμούσε από 15 έως 30 άτομα συμμετείχε στα επεισόδια. Εμπαιναν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την πύλη της οδού Στουρνάρη έχοντας ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, προμηθεύονταν πυρομαχικά που είχαν κρύψει στους χώρους του ΕΜΠ και στη συνέχεια φορώντας κουκούλες έβγαιναν από την πόρτα της οδού Τοσίτσα και έκαναν επιθέσεις στους αστυνομικούς. Στο τέλος των επεισοδίων έφευγαν από το Πολυτεχνείο, συχνά έχοντας αλλάξει ρούχα, ούτως ώστε να αποφύγουν πιθανή αναγνώρισή τους από τους αστυνομικούς.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την ταυτοποίηση πέντε νεαρών αναρχικών, που είχαν πάρει μέρος σε επεισόδια το διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Οι τέσσερις ταυτοποιήθηκαν από χαρακτηριστικά ρούχα και σακίδια που φορούσαν και μετέφεραν πριν και στη διάρκεια των επιθέσεων. Η ταυτότητα του πέμπτου, αντίστοιχα, ηλικίας 21 ετών αποκαλύφθηκε όταν το κινητό που χρησιμοποιούσε έπεσε στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, στη διάρκεια καταδίωξής του από αστυνομικούς.

Τα πρόσωπα

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν εις βάρος τους αφορούν τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών, της φθοράς και της απόπειρας πρόκλησης σωματικών βλαβών. Υποβλήθηκαν προ ημερών στην εισαγγελία. Στους ταυτοποιηθέντες, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται ένας 23χρονος που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό της ελληνικής σημαίας σε επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο τη 17η Νοεμβρίου 2016, μια 15χρονη υπήκοος Ρουμανίας που τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, μετά την επίθεση στα ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχε συλληφθεί μαζί με 10 ακόμα άτομα σε κάβα στα Εξάρχεια, καθώς και ένας ακόμα νεαρός που είχε συμμετάσχει στον ξυλοδαρμό ενός αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας πίσω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, ο πιο «δραστήριος» από τους πέντε είναι ο 27χρονος «Πάντσο». Κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα με τους 50 πλέον δραστήριους αναρχικούς, συμμετείχε στην κατάληψη της Πρυτανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ενώ είχε συλληφθεί στα τέλη Ιουλίου 2017 από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για συμμετοχή σε εμπρηστικές επιθέσεις στα Εξάρχεια, το 2012. Ως απάντηση σε εκείνη τη σύλληψη και προφυλάκισή του, αναρχικοί είχαν επιτεθεί στο σπίτι του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ενώ είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να τον απελευθερώσουν στη διάρκεια μεταγωγής του από τη ΓΑΔΑ στο εφετείο.

Ο καβγάς στου Γκύζη και η σύλληψη

Στα μέσα Αυγούστου, ο 27χρονος «Πάντσο» οδηγήθηκε στη φυλακή, όχι για επιθέσεις κατά αστυνομικών αλλά επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε νεαρό μέσα στο σπίτι του, στου Γκύζη. Οι αστυνομικοί έχουν βάσιμες υποψίες ότι αφορμή για τον καβγά μεταξύ των δύο ήταν μια γυναίκα. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου. Ο 27χρονος κατηγορείται ότι μαζί με ένα ακόμα άγνωστο άτομο αιφνιδίασαν το θύμα εισβάλλοντας σπίτι του, ένα μικρό δώμα, τη στιγμή που κοιμόταν. Ο νεαρός που δέχτηκε την επίθεση κατέθεσε ότι οι δράστες τον ξυλοκόπησαν άγρια καθώς και ότι στην προσπάθειά του να αμυνθεί τραυμάτισε με μαχαίρι στο πόδι τον έναν από αυτούς. Δεν τους κατονόμασε καθώς, όπως είπε, ήταν σκοτεινά και δεν διέκρινε τα πρόσωπά τους. Τη στιγμή που εγκατέλειπαν το δώμα, ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον ένοικο τραυματίζοντάς τον στο σώμα. Το θύμα διακομίσθηκε στον «Ευαγγελισμό» και για την υπόθεσή του ενημερώθηκαν αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας που έσπευσαν στο νοσοκομείο. Λίγη ώρα αργότερα όμως στο ίδιο νοσοκομείο και μάλιστα σε διπλανό θάλαμο μετέβη μαζί με τη σύντροφό του και ο ένας από τους δράστες. Δεν ήταν άλλος από τον 27χρονο «Πάντσο», ο οποίος φοβούμενος να μην αναγνωριστεί είχε κάνει εισαγωγή με ψεύτικο όνομα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Πήγα να το ταΐσω και είχε μελανιάσει» λέει η μητέρα του νεκρού βρέφους στην Πάτρα



Συγκλονίζει η οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα, με το μόλις πέντε μηνών βρέφος που έχασε τη ζωή του, ενώ βρισκόταν μαζί με τη μητέρα του στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.    

Η μητέρα με το βρέφος βρίσκονταν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με κάταγμα το άλλο παιδί της οικογένειας, ηλικίας τριών ετών.   Όμως το πρωί η γυναίκα συνειδητοποίησε ότι το μωρό που κρατούσε στην αγκαλιά της είχε πεθάνει.   

Σοκαρισμένη η μητέρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διηγήθηκε την τραγωδία που βίωσε με το μωρό της.   «Όπως σηκώθηκα να πάω τουαλέτα, εκεί που πήγα να ταΐσω τη μικρή και τι βλέπω; Είχε μελανιάσει, είχε παγώσει πολύ. Την παίρνω και την πάω στη γιατρίνα», τόνισε η τραγική μητέρα, επισημαίνοντας ότι δεν είχε πού να το αφήσει και αναγκάστηκε να το πάρει μαζί της στο νοσοκομείο.   

Και ο πατέρας του μωρού μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό περιέγραψε τις δραματικές στιγμές της οικογένειάς του. «Πήγα και τη βρήκα το πρωί και μου είπε ότι πέθανε το παιδί στην αγκαλιά της. Τραγωδία!», ανέφερε με τη σειρά του ο πατέρας.   

Οι γιατροί έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες το επαναφέρουν στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ η σορός του άτυχου μωρού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρίου για νεκροψία.   «Προσπάθησαν με ανάνηψη μήπως και το επαναφέρουν αλλά δεν έγινε κάτι. Το βρέφος πάντως ήταν υγιές. Η μητέρα το τάιζε, είπε ότι δύο ώρες πριν το είχε ταΐσει. Δεν είχε παραπονεθεί η μητέρα του ότι κάτι βλέπει, να το εξετάσουν οι γιατροί» λέει η διοικήτρια του Καραμανδάνειου, Βασιλική Γεωργιοπούλου.   

Η τραγική γυναίκα οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.   Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι, η μητέρα του βρέφους κατά τη διάρκεια του ύπνου να το πλάκωσε με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.   

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και η ιατροδικαστική εξέταση που αναμένεται αύριο.    


Πηγή: lifo.gr