Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Προκλητική ακροαριστερά! Φίλης: Eπί ΣΥΡΙΖΑ οι παρακολουθήσεις δεν ήταν κακό ήταν για ασφάλεια…

 



Οι Συριζαίοι εκτός από επικίνδυνοι για την χώρα (πανελλήνια διαπίστωση), είναι και προκλητικοί βλάκες που τα ομολογούν σαν να μην τρέχει τίποτα, εξοργίζοντας τους πολίτες.

Η ομολογία του ακροαριστερού Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ τα λέει όλα και μάλιστα είναι τόσο προκλητικός που εξοργίζει τους πάντες.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είπε στον Φίλη μέσα στην συζήτηση «Να ρωτήσετε τον κ. Ρουμπάτη και τον κ. Τσίπρα, όταν παρακολουθούσαν τους Τροϊκανούς και τους Υπουργούς», με τον πρώην υπουργό παιδείας να αντιτείνει χωρ'ις ίχνος ντροπής και ηθικής «Κακό είναι αυτό;».

«Α, σας αρέσει αυτό;», συνέχισε ο κ. Καραμανλής, για να λάβει την απάντηση ότι «ήταν επίσημο αυτό, ήταν προστασία», ενώ ο ακροαριστερός σήμερα σηκώνει παντιέρα για τα αμφιβόλου ηθικής και αλήθειας δημοσιεύματα εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, για δήθεν παρακολουθήσεις από τον ίδιο όπως φαιδρά αναφέρουν τον πρωθυπουργό της χώρας.

Στην ερώτηση «ποιος το αποφάσισε αυτό», ο προκλητικός ακροαριστερός Φίλης είπε «η Κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης. Το δήλωσε στη Βουλή ο άνθρωπος», με τον ίδιο να επισημαίνει σε άλλο σημείο ότι «το είπε για λόγους ασφάλειας», αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ντρέπονται που το ομολογούν.

«Παρακολουθήσατε τους υπουργούς σας…Παρακολουθήσατε και τον Πιτσιόρλα και τον Σαγιά για λόγους ασφάλειας;», αναρωτήθηκε ο υπουργός υποδομών με τον Φίλη να λέει «Όχι βέβαια, τους άλλους, τους άλλους, τον κ. Βαρουφάκη μόνο» νομίζοντας ότι έτσι η καταγγελία Πιτσιόλα δεν υπάρχει και δεν είναι υποχρεωμένοι να απολογηθούν οι ξεφτίλες του ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!




Νέα καταδίκη Πολάκη - Καταδικάστηκε σε αποζημίωση 12.000€ στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο

 


Ο ακροαριστερός τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης καταδικάστηκε να καταβάλει στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο 12.000 ευρώ, πλέον των νόμιμων τόκων, σύμφωνα με την 56/2023 απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου, με πρόεδρο την Ελένη Κατσαδήμα, πρόεδρο πρωτοδικών και μέλη τις κυρίες Αλ. Θεοφάνη και Ελ. Παπαδοπούλου, πρωτοδίκες, για την "αποδεδειγμένη βάναυση εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του". 

Ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται επιπλέον να διαγράψει από τις σελίδες του στο facebook την επίμαχη υβριστική, συκοφαντική και μειωτική της προσωπικότητας και της επαγγελματικής ιδιότητας του Γιώργου Παπαχρήστου ανάρτηση, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω κοινοποίηση αυτής της ανάρτησης έχει πραγματοποιήσει. 

Σε περίπτωση δε που δεν το πράξει, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και προσωπική κράτηση 3 μηνών. 

Παράλληλα, ο Παύλος Πολάκης καλείται να πληρώσει και μέρος των δικαστικών εξόδων που ανέρχονται σε 770 ευρώ.



Βιασμός 4χρονου από τον άθλιο παΤΕΡΑΣ του

 


Αποτροπιασμό προκαλεί η μαρτυρία του 4χρονου αγοριού που έπεσε θύμα βιασμού από τον ίδιο του το ΤΕΡΑΣ γονέα του στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος της μητέρας κ. Γιάννης Μαρακάκης, o εφιάλτης του παιδιού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όταν ο πατέρας του, και γιος ιερέα, πέρασε με τον 4χρονο μερικές ημέρες, καθώς είναι σε διάσταση με τη μητέρα.

Όταν επέστρεψε στη μητέρα του, το παιδί είχε μία αλλόκοτη συμπεριφορά και πειραματιζόταν με την σεξουαλικότητά του, με τη μητέρα του να αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών. 

Μάλιστα η μητέρα βλέποντας την εκτός κανονικότητας συμπεριφορά του παιδιού, το βιντεοσκοπούσε και το προϊόν των συμπεριφορών έχει προσκομιστεί στην ανάκριση, στους παιδοψυχολόγους και στον ιατροδικαστή για να έχουν εικόνα των προβληματισμών της μητέρας.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά του παιδιού άλλαζε μπροστά στη κάμερα την έκλεισαν και κατάλαβαν ότι το παιδί ήταν πιο άνετο. Έτσι τους αποκάλυψε ο 4χρονος ότι δεν θέλει την κάμερα γιατί «τα παιχνίδια που έκανα με την γιαγιά και τον μπαμπά μετά τα βλέπαμε στην τηλεόραση».

Ακόμα το παιδί άρχισε να λέει ότι πονάει και ότι έκανε παιχνίδια με τον μπαμπά και την γιαγιά (παπαδιά) ενώ εντοπίστηκαν και σημάδια στο σώμα του παιδιού. Ασκήθηκε ποινική δίωξη, το παιδί εξετάστηκε από δύο ανακριτικούς υπαλλήλους παρουσία ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και σιγά – σιγά ο 4χρονος άρχισε να αποκαλύπτει τη φρίκη που είχε βιώσει στα χέρια του πατέρα του.

Έγιναν 4 δίωρες συνεδρίες στη διάρκεια των οποίων το παιδί φαίνεται ότι «ξεκλείδωσε» και είπε τα πάντα, πώς βίωνε τους βιασμούς από τον πατέρα, πώς συμμετείχε και η γιαγιά του, την ονοματοδοσία που είχαν κάνει στα γεννητικά όργανα του πατέρα, του μικρού αλλά και της γιαγιάς.

Ψυχολόγος: Θέλεις να πας στο σπίτι του μπαμπά;

Παιδί: Όχι, με μαλώνει. «Παιδί κακό», με έλεγε.

Ψυχολόγος: Ξέρεις τι είναι αυτό; (σ.σ. του δείχνουν φωτογραφία ανδρικού μορίου)

Παιδί: Αυτό είναι «βίδα». Αυτή είναι μικρή «βίδα» και αυτή είναι μεγάλη «βίδα». Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη «βίδα». Στο σχολείο δεν θέλω να ξαναπάω, γιατί θα με πάρει ο μπαμπάς. Δεν θέλω να ξαναπαίξω τέτοια παιχνίδια.

Ψυχολόγος: Σε μαλώνει ο μπαμπάς;

Παιδί: Μου έδωσε σφαλιάρα. Ο μπαμπάς έδινε σφαλιάρες στη γιαγιά όταν παίζαμε «κλέφτες και αστυνόμοι».

Η ποινική δίωξη αφορά βιασμούς κατ’ εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο κάτω των 12 ετών, γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών και πορνογραφία. Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη ερευνάται αν διακινούσαν το υλικό αυτό. Ο πατέρας έχει μία πολύ καλή εργασία κι ένα πολύ καλό εισόδημα και είναι γιος ιερέα, ο οποίος δεν είναι στη ζωή.



Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO


 

Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, έπειτα από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας, ο οποίος αξιολογήθηκε από την Επιτροπή της UNESCO. Τα δύο υπουργεία και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) συνεργάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο και αφού έλαβαν υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, ολοκλήρωσαν το τελικό περιεχόμενο του φακέλου.

Η απόφαση της UNESCO σε ό,τι αφορά την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η κατάθεση του φακέλου αποτελεί το έργο μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε με την υποβολή αίτησης για την δοκιμαστική λίστα υποψηφιοτήτων το 2014.

Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της χώρας μας, με ύψος 2.918 μ. Το 1938 αποτέλεσε τον πρώτο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας, το 1981 χαρακτηρίστηκε ως Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO και τέλος το 2021 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Πάρκο. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας σε χλωρίδα και συχνά χαρακτηρίζεται ως «ο παράδεισος των βοτανολόγων» με 1.700 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας. Ο δε αριθμός των 26 ενδημικών φυτών του Ολύμπου, αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών που απαντάται σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό βουνό.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μόλις δύο περιοχές είναι εγγεγραμμένες στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος. Παγκοσμίως, ο Κατάλογος περιλαμβάνει 1.155 Μνημεία.

Για να ενταχθεί μία περιοχή στον κατάλογο θα πρέπει να πληροί μία σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με τα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τα γεωλογικά - μορφολογικά χαρακτηριστικά, την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου καθώς και την ύπαρξη σημαντικών οικολογικών και βιολογικών διεργασιών για την εξέλιξη της ζωής.

Η ένταξη μιας περιοχής στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO συνοδεύεται από σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία που συνδέονται με την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της τουριστικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται και αυστηροί κανόνες που αφορούν στην προστασία και διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός της.

 



Εφαρμογή προειδοποίησης για επερχόμενο παγετό

 



Παρουσιάστηκε από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η εφαρμογή – ασπίδα προστασίας για τον παγετό, ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού. Η εφαρμογή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ.


Ένας από τους στόχους της εφαρμογής θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας.

Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων  που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο "cloud" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού.

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε  την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το Υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού.



Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

 


Οι προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μια  χώρα όπου η διαφθορά κυριαρχεί -παραβλέποντας τη ζημιά που κάνουν στη χώρα διεθνώς- καταρρέουν, καθώς  τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας γκρεμίζουν την μαύρη προπαγάνδα τους. Η Ελλάδα -σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε χθες  στη δημοσιότητα- σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Ειδικότερα, για  το 2022 η χώρα μας βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας που αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0-100, με το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς.

Η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Στα αποτελέσματα αυτά συμβάλλει -όπως επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή της-  η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής, της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις, καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».




Οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα

 



Κατατέθηκαν στη Βουλή δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες δίνουν οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022 και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση, επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών, καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους.

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, εξαιρούνται ρητά από τo πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τις ως άνω ρυθμίσεις μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.



Χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

 



Δυο σημαντικές παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις (σε συνέχεια της επίλυσης του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων) περιλαμβάνει τροπολογία που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Η πρώτη –και σημαντικότερη- παρέμβαση αφορά στη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης είναι περίπου 80.000. Από αυτές περί τις 40.000 αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και τούτο διότι –όπως εξήγησε- λόγω των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις) αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού απονομής επικουρικών συντάξεων από 9-10.000 το μήνα πέρυσι, σε 20.000 το μήνα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023. Επομένως η προκαταβολή εκτιμάται ότι θα αφορά 40.000 περίπου ασφαλισμένους. Το ποσό θα είναι εφάπαξ διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022. Προβλέπει δε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. Το μέτρο αυτό απλουστεύει και επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης σύνταξης.



Η Κυβέρνηση συνεχίζει για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

 


Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Με αυτή την πολιτική μας επιλογή, καταφέραμε να απομακρύνουμε από την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Στηρίξαμε την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα που διαθέσαμε συνολικά ως τώρα 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ίδιο δίπλα σε όλους θα είμαστε και τον Φεβρουάριο, που τα τιμολόγια των παρόχων είναι χαμηλότερα κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο. Συγκεκριμένα για τον μήνα Φεβρουάριο:

Για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια:

Στηρίζουμε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.



Βαρεμένος αλλά Κασιδιάρης επιτέθηκε στην Καραμανλή αρπάζοντας ένα χαρτί - Παραμένει αμετανόητος

 


Έχουν ξεφύγει στον ΣΥΡΙΖΑ, απειλούν τους πάντες, και έφτασαν στο σημείο να κάνουν επίθεση κιόλας σε γυναίκες για να τους αρπάξουν ένα χαρτί.

Η αθλιότητα του Γιώργου Βαρεμένου που έχει ξεφύγει γενικά παίζει δικαίως πρώτη είδηση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που λεκτικά έχει ξεφύγει και δεν ξέρει τι λέει, τώρα κάνει και επιθέσεις.

Για ακραία σεξιστική επίθεση στην βουλευτή της ΝΔ Άννα Καραμανλή κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο το κυβερνών κόμμα, με αφορμή όσα συνέβησαν το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα».

Η ανακοίνωση: «Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερβεί κάθε όριο αθλιότητας. Ο κ. Βαρεμένος, σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ σε μια ακραία σεξιστική επίθεση, άσκησε σωματική βία κατά της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Άννας Καραμανλή! Ο κ. Βαρεμένος άρπαξε χαρτί από τα χέρια της κ. Καραμανλή on air και το πέταξε, φωνάζοντας απειλητικά. Η πρωτόγνωρη επίθεση που θύμισε αντίστοιχες εικόνες με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, αποτελεί ντροπή για τον πολιτικό μας πολιτισμό και το πολιτικό μας σύστημα και εντάσσεται στο τοξικό κλίμα που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας. Αναμένουμε και την ανακοίνωση καταδίκης του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ».

Πολύ μεγάλη ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον  Γιώργο Βαρεμένο και την Αννα Καραμανλή στον αέρα του ΣΚΑΪ με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  να ξεφεύγει.

Κάποια στιγμή η κυρία Καραμανλή έδειξε μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Προχθές όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου παιδιού ο Τσίπρας χαμογελώντας με δύο κυρίες πήγε στο Θέατρο στο Παλλάς. Αυτή είναι η αθλιότητα του Τσίπρα. Δείτε τους χαμόγελο colgate» είπε η κυρία Καραμανλή, με τον Βαρεμένο να της απαντά «Μιλάει το χαμόγελο Μητσοτάκη» και κάνοντας επίθεση της άρπαξε το χαρτί μέσα από τα χέρια. «Γιώργο, δεν κάνουμε τέτοια σε μια γυναίκα» του είπε ο Οικονόμου με τον Βαρεμένο να ανταπαντά «δεν μπορώ τις αθλιότητες» και υπεραμύνθηκε του πατριωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην παίρνετε τόση φόρα, ελάτε τώρα... το να λέει κανείς ότι είναι επίθεση απέναντι στην κυρία Καραμανλή... Μου κράδαινε τη μέρα της κηδείας ένα χαρτί, non paper του Μαξίμου να μου πει τι; Οτι είμαστε λιγότερο πατριώτες;» είπε ο Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας στην εκπομπή Super Katerina για την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αννα Καραμανλή στο στούντιο του ΣΚΑΪ όπου αμφότεροι ήταν καλεσμένοι.

Από την πλευρά της, η Αννα Καραμανλή μιλώντας στην ίδια εκπομπή είπε: «Δεν ήταν ό,τι καλύτερο… Ηταν μια δύσκολη στιγμή, ταράχτηκα. Ημουν σε πλήρη ταραχή και φαινόταν κι από τον τρόπο που μάζευα τα χαρτιά μου. Ηταν καθαρά σεξιστική επίθεση. Δεν ξέρω αν θα έκανε τέτοια κίνηση αν είχε άντρα δίπλα του. Εξέφρασα την άποψή μου. Περιμένω καταδίκη από τον τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ» είπε η βουλευτής της ΝΔ.




Δικαίωση για τη Σαββαΐδου που απέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015

 


Το ποσό των 7.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η Ελλάδα στην πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, που, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συντελέστηκε από την εκπρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης, Ολγα Γεροβασίλη, στις 22 Οκτωβρίου 2015.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, ομοφώνως, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί η κ. Σαββαΐδου. Οπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την κοινωνία και το λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για τους δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και από παλιότερες κυβερνήσεις, και αποτέλεσαν τον πυρήνα διαπλοκής. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες στη χώρα και θα τηρηθούν», είχε αναφέρει στις τότε δηλώσεις της η Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τότε ερευνόταν η εμπλοκή της κ. Σαββαΐδου σε υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος, για την οποία απαλλάχθηκε τελικά με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου το 2017, κάτι που δεν περίμενε να συμβεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να αποφασίσει.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει το ποσό των 6.000 για ηθική βλάβη συν 1.000 ευρώ για τα έξοδα της κ. Σαββαΐδου, κρίνοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι αυτές έγιναν από υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά ενώ η σε βάρος της υπόθεση εκκρεμούσε.

Ενδιαφέρον έχει το νομικό σκεπτικό του δικαστηρίου, που έκρινε ότι στην Ελλάδα δεν προβλέπεται κάποιο ένδικο μέσο, ώστε να προσφύγει η κ. Σαββαΐδου για να «θεραπεύσει» την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, καταδικάζοντας τη χώρα μας και για αυτό το λόγο, πέραν της ίδιας της παραβίασης.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, με μία εξαιρετική απόφασή του, δικαίωσε μετά από 7 χρόνια πανηγυρικά την Κατερίνα Σαββαΐδου… Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Ελληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!», δήλωσε ο συνήγορός της κ. Σαββαΐδου, Βασίλης Χειρδάρης.




Η Βουλγαρία αναγνώρισε ως «γενοκτονία» τον Μεγάλο Λιμό του Στάλιν στην Ουκρανία

 


Η Βουλγαρία αναγνώρισε εχθές ως γενοκτονία τον μεγάλο λιμό που προκάλεσε πριν από 90 χρόνια στην Ουκρανία το σταλινικό καθεστώς, ένα έγκλημα που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά τη ρωσική εισβολή.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, με 134 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 240, ένα κείμενο που αναφέρει ότι «κάθε άρνηση, δικαιολόγηση ή υποτίμηση αυτής της γενοκτονίας χλευάζει τη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν» στο Χολοντομόρ («εξόντωση δια της πείνας» στα ουκρανικά).

Η μνήμη των θυμάτων θα τιμάται στο εξής κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου.

Μολονότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και πήρε αποστάσεις από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των πολιτικών θεωρούνται ρωσόφιλοι. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, ο «διάδοχος» του παλαιού Κομμουνιστικού Κόμματος, μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία ενώ το φιλορωσικό, υπερεθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννηση») καταψήφισε το κείμενο.

«Γενοκτονία» και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία τον Χολοντομόρ στα μέσα Δεκεμβρίου και κάλεσε «όλες τις χώρες και τους οργανισμούς» να πράξουν το ίδιο απέναντι σε «ένα ρωσικό καθεστώς που παραποιεί την ιστορική μνήμη για την επιβίωσή του».

Ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», όπως αποκαλείται η Ουκρανία λόγω του εύφορου εδάφους της, έχασε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον μεγάλο λιμό του 1932-1933 (τότε ήταν σοβιετική δημοκρατία) με φόντο την κολεκτιβοποίηση που ενορχήστρωσε, σύμφωνα με ιστορικούς, ο Στάλιν για να καταστείλει κάθε εθνικιστική, αυτονομιστική διάθεση. Το Κίεβο πιέζει εδώ και χρόνια ζητώντας να αναγνωριστεί επισήμως ο Χολοντομόρ ως γενοκτονία. Η Ρωσία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, με το επιχείρημα ότι από τον μεγάλο λιμό που έπληξε τη Σοβιετική Ένωση τα θύματα δεν ήταν μόνο οι Ουκρανοί αλλά και Ρώσοι, Καζάκοι, Γερμανοί του Βόλγα και μέλη άλλων λαών.

Η Γερμανία, η οποία αναγνώρισε τον Δεκέμβριο τον Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι «δαιμονοποιεί» τη Ρωσία.


iefimerida.gr



Τα 20 fake news για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022

 



Είκοσι fake news αναφορικά με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για τον καλλιτεχνικό χώρο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το «Παρατηρητήριο Fake News» της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία να αναφέρει τα 20 fake news γύρω από το ζήτημα που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το «Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας:


1. Το Προεδρικό Διάταγμα «στόχευσε» αποκλειστικά τους καλλιτέχνες

Το ΠΔ αφορά το προσοντολόγιο του Δημοσίου, όλες τις ειδικότητες και όλους τους κλάδους. Δεν αφορά τους καλλιτέχνες μόνο, αλλά και γιατρούς, μηχανικούς, διοικητικούς, λογιστές, δημοσιογράφους, στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης και πολλές άλλες ειδικότητες.


2. Η άμεση κατάργηση του ΠΔ θα αποκαταστήσει τις αδικίες


Αν καταργηθεί το ΠΔ όπως ζητούν ορισμένοι καλλιτέχνες και όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πράξει αν κερδίσει τις εκλογές, αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο και θα παγώσουν όλες οι προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους και όλες τις ειδικότητες.


3. Το ΠΔ παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα των δραματικών σχολών


Το ΠΔ αφορά το προσοντολόγιο του Δημοσίου, δεν αφορά κανένα ακαδημαϊκό ζήτημα. Μια απλή ανάγνωση του ΠΔ αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς. Ο τίτλος σπουδών των αποφοίτων οποιασδήποτε σχολής δεν επηρεάζεται, και φυσικά ούτε η ακαδημαϊκή τους διαδρομή, ούτε το δικαίωμα αναβολής στράτευσης, ούτε το δικαίωμα για κατατακτήριες εξετάσεις για ΑΕΙ, ούτε κανένα άλλο ακαδημαϊκό ζήτημα.


4. Το ΠΔ εξισώνει τους τίτλους σπουδών δραματικών σχολών με απολυτήρια λυκείου


Το ΠΔ δεν ασχολείται με ακαδημαϊκές διαβαθμίσεις, αυτό είναι αντικείμενο του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΠΕΠ με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Από εκεί και πέρα το ΠΔ αναφέρει ότι «θέσεις της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας εκπαιδευτικών δομών της αλλοδαπής.»


Με απλά λόγια, το ότι υπάρχει κλάδος ΔΕ Κυβερνητών Εμπορικού Ναυτικού δεν σημαίνει ότι εξισώνεται ο τίτλος σπουδών ειδικότητας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με το απολυτήριο Λυκείου. Ομοίως για τον κλάδο ΔΕ Πληροφορικής, τον κλάδο ΔΕ Ξεναγών κ.λπ. Σε καμία περίπτωση επομένως το ΠΔ δεν εξισώνει τη μεταλυκειακή εκπαίδευση με το Λύκειο. Και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες. Ισχύει οριζόντια.


Σε κάθε περίπτωση, στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οι τίτλοι σπουδών των δραματικών σχολών είναι από το 2015 στο επίπεδο 5, το απολυτήριο Λυκείου στο επίπεδο 4 και εκεί έχουν παραμείνει.


5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λύσει τα θέματα των καλλιτεχνών


Τον Δεκέμβριο 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, έλεγε ότι «οι καλλιτέχνες να βρίσκονται σε ένα επαγγελματικό αδιέξοδο, αφού αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι λυκείου, ενώ έχουν ξοδέψει πολλά χρόνια και πολύ χρήμα σε καλλιτεχνικές σχολές». (http://potha1965.blogspot.com/2017/12/)

Για το ίδιο θέμα εξάλλου οι καλλιτέχνες έκαναν και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 24 Ιανουαρίου 2018.

Στις 30 Ιανουαρίου 2023 η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά επισήμανε αυτοκριτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διευθετήσει το ζήτημα (https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/437898_me-40-meres-kathysterisi-thymithike-toys-kallitehnes-o-prothypoyrgos)


6. Οι ηθοποιοί ήταν στη βαθμίδα ΤΕ και έπεσαν στη ΔΕ με το ΠΔ


Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η διεκδίκηση για την οποία διαμαρτύρονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η ισοτίμηση των τίτλων σπουδών από τις ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές, που αποκτήθηκαν έως το 2003, με τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως το 2003 τα ΤΕΙ.» (βλ. ανακοίνωση ΠΟΘΑ, 18 Δεκεμβρίου 2017), κάτι που συνέβη το 2018. Ούτε αυτό άλλαξε με το ΠΔ. Επίσης, όλο αυτό αφορά καλλιτέχνες που θα ήθελαν να προσληφθούν στο Δημόσιο σε μη καλλιτεχνικές θέσεις και μόνο, αλλά και εκεί δεν αλλάζει κάτι.


7. Η Κυβέρνηση δεν ήθελε να βάλει τους καλλιτέχνες σε βαθμίδα


Η ρύθμιση ισοτίμησης με ΤΕ, στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αφορούσε τίτλους σπουδών από ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές μόνον όσων αποφοίτησαν μέχρι τον Ιούνιο του 2003. Δηλαδή, δεν προέβλεψε κάτι για όσους αποφοίτησαν από το 2003 ως το 2018. Ο λόγος είναι ότι το 2003 καταργήθηκαν τα ΤΕΙ και άρα το σημείο αναφοράς τυχόν αντιστοίχισης. Αυτός ο λόγος δεν έχει εκλείψει. Επίσης, όλο αυτό αφορά καλλιτέχνες που θα ήθελαν να προσληφθούν στο Δημόσιο σε μη καλλιτεχνικές θέσεις και μόνο, καθώς για καλλιτεχνικό έργο δεν προκηρύσσονται θέσεις ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ.


8. Με το ΠΔ δημιουργήθηκε κλάδος βαθμίδας ΔΕ σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα για πρώτη φορά


Η αποτύπωση που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει ότι την τελευταία εικοσαετία, πριν το ΠΔ δηλαδή, είχαν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων οι εξής κλάδοι:


ΔΕ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΔΕ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΔΕ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΔΕ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΔΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΔΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Οι περισσότεροι δημιουργήθηκαν προσωποπαγώς.


9. Το ΠΔ μετέβαλε τον τρόπο πρόσληψης καλλιτεχνών στο Δημόσιο


Το 2021 ψηφίστηκε ο Ν.4765/2021 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις». Στον Νόμο αυτό, στο άρθρο 2, παράγραφος 2, περίπτωση η, αναφέρεται ότι «Δεν υπάγονται στις διατάξεις των Μερών Β’ (ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ) και Γ’ (ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ):

η. Οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι για απασχολήσεις που προσιδιάζουν στην ιδιότητά τους, το επιστημονικό προσωπικό και τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης για έργα έρευνας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και έργων τέχνης, το ανειδίκευτο εργατοτεχνικό προσωπικό και οι σχεδιαστές που απασχολούνται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και το καλλιτεχνικό, τεχνικό ή βοηθητικό προσωπικό, πλην διοικητικού προσωπικού, που είναι αναγκαίο για την προετοιμασία και την παρουσίαση των έργων ή συναυλιών στο πλαίσιο εγκεκριμένου καλλιτεχνικού προγράμματος, σύμφωνα με τα άρθρα 81 και 82 του ν. 1958/1991 (Α’ 122), την παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2026/1992 (Α’ 43) και την παρ. Δ3 του άρθρου 69 του ν. 2065/1992 (Α’ 113).»

Αυτό ίσχυε και πριν το ΠΔ και εξακολουθεί να ισχύει και τώρα. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι καλλιτέχνες εξαιρούνται από τις κλασικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. Μέσω ΑΣΕΠ θα πάνε μόνο καλλιτέχνες που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις μη καλλιτεχνικές στο Δημόσιο που ζητούν καλλιτέχνες.

Για παράδειγμα, σε πρόσκληση για ηθοποιούς που έβγαλε στις 25 Ιανουαρίου 2023, δηλαδή μετά το ΠΔ, το Εθνικό Θέατρο (https://www.n-t.gr/el/news/announcements?nid=34814) αναφέρεται ως διαδικασία επιλογής η ακρόαση (οντισιόν), ενώ πουθενά στην πρόσκληση δεν αναφέρεται συγκεκριμένη βαθμίδα τίτλου σπουδών ως προϋπόθεση συμμετοχής.


10. Το ΠΔ συρρικνώνει τον μισθό των καλλιτεχνών


Ο Ν.4354/2015 με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» αποτυπώνει μεταξύ άλλων και τις προβλέψεις για το ενιαίο μισθολόγιο. Όμως οι καλλιτέχνες εξαιρούνται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 22 του νόμου, το οποίο στην παράγραφο 6 αναφέρει:

«6.α. Οι κάθε είδους αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των νομικών προσώπων δημόσιου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού.»

Αυτό το άρθρο σήμερα η Κυβέρνηση το επεκτείνει ώστε να καταλαμβάνει και τους Δήμους (ΟΤΑ), έτσι ώστε να πληρώνονται δίκαια.


11. Με το ΠΔ καταργούνται ειδικές μισθολογικές και άλλες ρυθμίσεις που ίσχυαν για καλλιτέχνες


Το ΠΔ δεν καταργεί καμία τέτοια ρύθμιση.


12. Οι καλλιτέχνες, μέχρι το ΠΔ απασχολούνταν σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου σε όποια θέση ήθελαν, αλλά πια δεν θα μπορούν


Για να διεκδικήσει κάποιος μία μη καλλιτεχνική θέση πρέπει να δώσει εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί αυτή η θέση και θα πρέπει ο φορέας που τη ζητάει να προδιαγράφει και τι προφίλ υποψηφίου αναζητά βάσει σπουδών. Συνήθως για μη καλλιτεχνικές θέσεις δεν προβλέπεται να ζητούν καλλιτεχνικό τίτλο σπουδών.

Υπάρχουν βέβαια λίγες (κάτω από 100) τέτοιες θέσεις σε όλο το Δημόσιο, αλλά είναι προσωποπαγείς, με άλλα λόγια δεν εξυπηρετούν συγκεκριμένη ανάγκη του φορέα στον οποίο υπάρχουν, αλλά αντανακλούν την επιθυμία του φορέα να προσλάβει ένα συγκεκριμένο άτομο.


13. Το ΠΔ αφαιρεί τη δυνατότητα από τους καλλιτέχνες να διδάξουν σε σχολεία, αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς προκήρυξης θέσεων του Υπουργείου Παιδείας


Το Υπουργείο Παιδείας έχει δικό του προσοντολόγιο το οποίο δεν επηρεάζεται από το ΠΔ, ούτε συνδέεται με αυτό.


14. Με το ΠΔ δεν θα μπορούν ηθοποιοί να διεκδικούν διευθυντικές θέσεις (π.χ. σε φορείς του ΥΠΠΟΑ ή σε ΔΗΠΕΘΕ)


Για τις διευθυντικές θέσεις ακολουθείται εντελώς διαφορετική διαδικασία και προφανώς ηθοποιοί αλλά και χορευτές και μουσικοί μπορούν να τις διεκδικήσουν, όπως εξάλλου ισχύει και τώρα.


15. Μετά το ΠΔ, οι θεατρικοί, τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί παραγωγοί στον ιδιωτικό τομέα μείωσαν τους μισθούς των ηθοποιών γιατί τους θεωρούν αποφοίτους Λυκείου


Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια ένδειξη ή καταγγελία.


16. Το ΠΔ ευνοεί τους καλλιτέχνες απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων


Οι σπουδές στις παραστατικές τέχνες εδώ και δεκαετίες είναι κυρίως ιδιωτικές. Π.χ. υπάρχουν 2 κρατικές δραματικές σχολές και 24 ιδιωτικές. Οι περισσότεροι ηθοποιοί εκ των πραγμάτων είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών. Ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο ηθοποιός και βουλευτής του ΜέΡΑ25, ο ίδιος που έχει δηλώσει «είχα την τύχη να γίνω διάσημος από πάρα πολύ νωρίς και να αμείβομαι πλουσιοπάροχα, οπότε δεν είχα ανάγκη να γίνω βουλευτής για τα χρήματα. Η αποζημίωση του βουλευτή είναι 5.000 ευρώ το μήνα, όμως εγώ έβγαζα περισσότερα, υπήρξε εποχή που έβγαζα τόσα χρήματα την ημέρα», είναι απόφοιτος μίας πολύ καλής ιδιωτικής δραματικής σχολής.

Ο Πρωθυπουργός εξάλλου εξήγγειλε την ίδρυση κρατικών σχολών παραστατικών τεχνών. Και φυσικά το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει στην Ελλάδα την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. Και, τέλος, το ΠΔ δεν έχει να κάνει με ακαδημαϊκά ζητήματα.


17. Υπάρχουν ήδη παραστατικές τέχνες πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ελλάδα;


Το Τμήμα Θεάτρου στο ΑΠΘ έχει και κατεύθυνση Υποκριτικής. Όμως, ουσιαστικά, για δεκαετίες υπάρχουν δύο παράλληλα εκπαιδευτικά συστήματα στις παραστατικές τέχνες που λειτουργούν ασύνδετα μεταξύ τους. Αυτή τη στρέβλωση θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και για αυτό ανακοινώθηκε και ένας οδικός χάρτης για το 2025.


18. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις, για να ακυρώσει στην πράξη το ΠΔ


Από τις παραπάνω απαντήσεις είναι σαφές ότι το ΠΔ δεν άλλαζε κάτι. Όμως είναι σημαντικό να μην υπάρχουν αμφιβολίες όχι μόνο στους καλλιτέχνες αλλά και στους φορείς του Δημοσίου. Για αυτόν τον λόγο αυτό αποτυπώνεται πλέον και νομοθετικά.


19. Η Κυβέρνηση πετσόκοψε τις επιχορηγήσεις στον πολιτισμό. Παρατίθενται τα ποσά των επιχορηγήσεων σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ ανά έτος


Έτος / Ψηφισμένος προϋπολογισμός:

2015 - 487.700 €

2016 - 770.231 €

2017 - 2.302.406 €

2018 - 3.114.455 €

2019 - 3.083.476 €

2020 - 9.752.406 €

2021 - 11.431.120 €

2022 - 4,700,000 €

2023 - 8,000,000 €

Ακόμα και το μικρότερο ύψος επιχορήγησης αυτής της κυβέρνησης είναι υψηλότερο από το μεγαλύτερο οποιασδήποτε χρονιάς επί ΣΥΡΙΖΑ.


20. Ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΑ είναι κατά €5 εκατ. μικρότερος από τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

O Fabien Perrier, αρθρογράφος της εφημερίδας Libération και βιογράφος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του στις 20 Ιανουαρίου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΑ το 2023 είναι ανεβασμένος κατά €1,9 εκατομμύρια σε σχέση με το 2022 αλλά υπολείπεται κατά €5 εκατομμύρια εκείνου της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ).


Παρατίθενται οι ψηφισμένοι προϋπολογισμοί για το ΥΠΠΟΑ.


Έτος - Ψηφισμένος προϋπολογισμός


2015 - 289,840,000 €

2016 - 281,000,000 €

2017 - 296,500,000 €

2018 - 298,490,000 €

2019 - 305,000,000 €

2020 - 300,200,000 €

2021 - 324,100,000 €

2022 - 337,553,000 €

2023 - 339,969,000 €

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι €35 εκατομμύρια υψηλότερος του προϋπολογισμού του 2019.



Ερντογάν την ίδια τακτική με Τσίπρα, ψέμα στο ψέμα όλο και κάτι θα μείνει

 


Την ίδια τακτική με τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα ο φαιδρός Ερντογάν, το γεννημένο αγέννητο,  ψέμα, απάτη, προκλητικοί, και να είχαμε να λέγαμε η τακτική τους.

Το μόνο που καταφέρνουν όμως και οι δύο είναι να εκνευρίζουν την διεθνή κοινότητα, τους πολίτες τους, και να απομονώνονται στην κόσμο τους.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό TRT.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις δήθεν ενέργειες της Ελλάδας, που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, απειλούν την ασφάλεια της χώρας του, ενώ γίνεται το αντίθετο. 

Επίσης, ενώ στη δημοσιότητα βγαίνουν βίντεο που δείχνουν πρωτοφανή παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό κατά σκάφους του Λιμενικού, ο Ερντογάν... κατηγορεί την Ελλάδα για την αύξηση της έντασης και λέει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, απειλώντας και εξαπατώντας τους πάντες.

Ο φαιδρός Τούρκος επανέλαβε τις δηλώσεις του για την εμβέλεια του πυραύλου «Ταϊφούν» (τυφώνας), που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «πανικοβάλλει» την Ελλάδα, και, την ίδια ώρα, έκανε λόγο για κινήσεις της Αθήνας που πλήττουν την καλή γειτονία.

Η δήλωση Ερντογάν:

«Η πρόσφατη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε να γίνει αποδεκτή. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις σχέσεις γειτονίας και τη συμμαχία. Η κύρια ανησυχία της Ελλάδας είναι το αυξανόμενο προφίλ της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Απελπισμένη μπροστά στις αντιδράσεις μας στις παράνομες κινήσεις της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε παράλογες μεθόδους. Η Ελλάδα δεν έχει καμία βάση για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της περί παραβίασης του εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αυξάνει την ένταση παρενοχλώντας τον εναέριο χώρο, τα αεροσκάφη και τους αλιείς μας. Οι ενέργειες αυτές δεν μένουν αναπάντητες από την αεροπορία και την ακτοφυλακή μας.

Πανικοβάλλονται όταν λέμε ''Tayfun'' (τυφώνας). Επί του παρόντος, έχει εμβέλεια 560 χιλιομέτρων, αλλά λέω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Θα το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα. Αυτό είναι το βήμα που κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στρέφονται κατά της ασφάλειας της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές.

Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίθεση. Αυτά τα πράγματα που κάνουμε είναι για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Αυτές ονομάζονται "αμυντικές" βιομηχανίες. Θα πάρουμε την άδειά τους ενώ τα κάνουμε αυτά;»



Το βίντεο ντοκουμέντο από το Φαρμακονήσι

 


Δύο βίντεο ντοκουμέντο από την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι, στις 5/1/23, όταν ακταιωρός πλησίασε επικίνδυνα σκάφος του Λιμενικού.

Η τουρκική ακταιωρός πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα το σκάφος του Λιμενικού, όπως φαίνεται και στα βίντεο-ντοκουμέντο.

Οι άνδρες του Λιμενικού ρίχνουν σφαίρες στον αέρα όταν η ακταιωρός φτάνει τόσο κοντά που φαίνεται ότι σκοπεύει να εμβολίσει το σκάφος. Η ακραία τουρκική πρόκληση, που συνέβη στο Φαρμακονήσι στις 5 Ιανουαρίου, καταγράφεται καρέ-καρέ στο βίντεο.







7,5% μπροστά η Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση - Γεμάτο πούλμαν το Περιστέρι για να έχει κόσμο ο Τσίπρας

 



Την ώρα που μίλαγε ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστέρι, σε ένα γήπεδο που είχε μαζευτεί κόσμος με πούλμαν από όλη την Αττική και όχι, για να δείξει ότι έχει κόσμο, έβγαινε μιά νέα δημοσκόπηση που έδειχνε αναμφισβήτητα πρώτη και με διαφορά την Νέα Δημοκρατία.





Οι πολίτες δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση απο τον Αλέξη Τσίπρα γιατί παρακολουθούσε τα στελέχη του Πιρτσιόλα κλπ., όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλει; Που πήγαν τα λεφτά απο την Βενεζουέλα, Που πήγαν τα λεφτά σε μαύρες σακούλες του Καλογρίτσα; Ποιος είναι ο Α2 από τα sms Καλογρίτσα; Γιατί δεν ζητάει συγνώμη που έγινε υποχείριο της Τουρκίας και ο ίδιος για την δήθεν "νεκρή Μαρία";

Η ΝΔ διατηρεί τη διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 7,5 μονάδες με το κόμμα της κυβέρνησης να είναι πρώτο με 32,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 25,2%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,8%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Πάνω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το Εθνικό Κόμμα Έλληνες με 3,4%.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες  :