Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

 


Οι προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μια  χώρα όπου η διαφθορά κυριαρχεί -παραβλέποντας τη ζημιά που κάνουν στη χώρα διεθνώς- καταρρέουν, καθώς  τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας γκρεμίζουν την μαύρη προπαγάνδα τους. Η Ελλάδα -σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε χθες  στη δημοσιότητα- σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Ειδικότερα, για  το 2022 η χώρα μας βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας που αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0-100, με το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς.

Η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Στα αποτελέσματα αυτά συμβάλλει -όπως επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή της-  η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής, της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις, καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου