Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Η παιδεραστία "βασιλεύει" στη Γερμανία τρομάζουν τα στοιχεία - Ξεκινά σήμερα δίκη για 30.000 δράστες



Ένα τεράστιο δίκτυο παιδεραστίας με 30.000 δράστες αποκαλύφθηκε στη Γερμανία μετά από αστυνομική έφοδο σε σπίτι οικογένειας στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ το φθινόπωρο. Σήμερα ξεκινά στη Κολωνία η δίκη του πατέρα της οικογένειας Γεργκ Λ.

Όσοι αστυνομικοί συμμετείχαν τον περασμένο Οκτώβριο στην έφοδο σε μονοκατοικία μιας οικογένειας στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ έξω από τη Κολωνία, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς δικτύου παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων χωρίς προηγούμενο στη Γερμανία. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο 43χρονος οικογενειάρχης Γεργκ Λ., στο σπίτι του οποίου έγιναν το φθινόπωρο οι αστυνομικές έρευνες και ο οποίος λογοδοτεί από σήμερα σε δικαστήριο της Κολωνίας. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 79 αδικήματα μεταξύ των οποίων και η σεξουαλική κακοποίηση της τρίχρονης κόρης του από τον ίδιο τον κατηγορούμενο.

Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διωκτικές αρχές για την υπόθεση είναι τρομακτικά. Περίπου 30.000 άτομα συμμετείχαν στο δίκτυο παιδεραστίας. Σε 87 από αυτούς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο εισαγγελέας Μάρκους Χάρτμαν, επικεφαλής καταπολέμησης διαδικτυακής εγκληματικότητας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δηλώνει στην DW: «Η έκπληξη για μας ήταν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά με πολυδαίδαλες επικοινωνιακές δομές, μέσω των οποίων δρομολογούνταν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων».

«Μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των γερμανικών διωκτικών αρχών, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν στη Γερμανία σχεδόν 16.000 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος σχεδόν 12.300 ατόμων. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν 3.000 περιπτώσεις του λεγόμενου Cybergrooming, της απόπειρας προσέγγισης παιδιών μέσω ίντερνετ με σεξουαλικά κίνητρα.

Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης Γιοχάνες-Βίλχελμ Ρέριγκ κάνει ωστόσο λόγο για την κορυφή του παγόβουνου και εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Γερμανία είναι περίπου επταπλάσιος: «Με αφορμή την αποκάλυψη της υπόθεσης και την εμπλοκή 30.000 ατόμων, η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στην αναγκαιότητα επιβολής αυστηρότερων ποινών. Δεν θα καταπολεμηθεί ωστόσο με αυτό τον τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο. Το σημαντικό είναι οι διωκτικές αρχές να αποκτήσουν αποτελεσματικότερα εργαλεία, με τη βοήθεια των οποίων να οδηγούν στη δικαιοσύνη περισσότερους δράστες από ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα».


ΠΗΓΗ: Deutsche Welle



Ο Πούτιν ισχυρίζεται πως εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Επιφυλάξεις του ΠΟΥ για το ρωσικό εμβόλιο



Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό ενέκρινε το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, προσθέτοντας πως η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, έλαβε το «πράσινο φως» από το ρωσικό υπουργείο Υγείας την Τρίτη, αποκάλυψε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα ξεκινήσει σύντομα μαζική παραγωγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, ο Βλ. Πούτιν αποκάλυψε πως η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και είπε πως ανέβασε λίγο πυρετό μετά τη χορήγηση του εμβολίου, αλλά γρήγορα έπεσε.

«Μία από τις κόρες μου έκανε το εμβόλιο. Υπό αυτή την έννοια, συμμετείχε στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό ανέβασε 38 πυρετό, την επόμενη ημέρα έπεσε στο 37 κι αυτό ήταν όλο».

Η αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Τατιάνα Γκολίκοβα, ανέφερε πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό από τον Ιανουάριο.

O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ντουτέρτε, έτοιμος να δοκιμάσει το ρωσικό εμβόλιο

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έπλεξε το εγκώμιο του ρωσικού εμβολίου, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να είναι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει στη χώρα του.

«Θα πω στον πρόεδρο Πούτιν ότι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελέτες για την καταπολέμηση της Covid-19 και πιστεύω ότι το εμβόλιο που παράγετε είναι πραγματικά καλό για την ανθρωπότητα», δήλωσε χθες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να είναι «ο πρώτος στον οποίο θα πειραματιστούν» εκτός Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Sputniknews.

Επιφυλάξεις του ΠΟΥ για το ρωσικό εμβόλιο

Να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες ο ΠΟΥ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. «Ορισμένες φορές μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν κάτι, το οποίο, φυσικά, ως γεγονός, είναι εξαιρετική είδηση», είχε αναφέρει για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κριστιάν Λιντμέγερ. Ωστόσο, τόνιζε: «Αλλά μεταξύ της ανακάλυψης και της ένδειξης πως ενδεχομένως να υπάρχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί και πέρασε όλα τα στάδια υπάρχει μεγάλη διαφορά».


Πηγή: iefimerida.gr 



Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για Αύγουστο και Σεπτέμβριο – Τι προβλέπει η ΠΝΠ

 


Τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και, πάντως, όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Σε πανικό ο Ερντογάν που δυσκολεύεται με Μητσοτάκη γιατί είχε συνηθίσει να γελοιοποιεί την κυβέρνηση Τσίπρα



Εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που εξακολουθεί να πλέει από τις 17:30 τη Δευτέρα στο ανατολικότερο άκρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από τις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αποχώρηση από την περιοχή. 

Ο δικτάτορας Ερντογάν μην μπορώντας να χωνάψει ότι έχει νικηθεί απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, ετοιμότητας και διπλωματίας, και ξεχνώντας ότι δεν κυβερνά ο απολύτως τίποτα για την Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας προκαλεί όσο αντέχει ακόμα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με υψηλό φρόνιμα χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, περιμένει την Τουρκία που επιμένει να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Από την Ελλάδα με σοβαρότητα και εθνικό φρόνιμα παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών του, δύο ελληνικές φρεγάτες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους Τούρκους παίζοντας το προκλητικό παιχνίδι του δικτάτορα Ερντογάν.

Για την Ελλάδα, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η έναρξη των ερευνών. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα ενδέχεται να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων. Ως πρώτη ενέργεια υπάρχει στο τραπέζι να σπεύσει ελληνικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού.

Στο πεδίο ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και παρακολουθεί η μία τις κινήσεις της άλλης.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σαφής το πρωί της Δευτέρας. Η Ελλάδα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση προσβολής της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Αλλά και από την πλευρά της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, απείλησε ευθέως ότι αν υπάρξει στρατιωτική δράση κατά πολιτικού πλοίου, η Τουρκία θα απαντήσει.

Η ουσία είναι ότι ο δικτάτορας Ερντογάν ξέρει πλέον πολύ καλά ποιόν έχει απέναντι του, και ξέρει ότι παιχνίδια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του δεν κάνεις. Ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ το έχει εμπεδώσει ο δικτάτορας εδώ και ένα χρόνο και οφείλει να το σεβαστεί και να κάτσει φρόνιμος για να αποφύγει τις συνέπειες.





Προκλητικοί και ανεύθυνοι διοργάνωναν γάμο με 1500 άτομα στο Ηράκλειο Κρήτης



Είναι εγκληματικά ανεύθυνο και προκλητικό και όσοι διοργανωτές επιχειρούν τέτοιο έγκλημα θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Στην Κρήτη δεν φοβούνται ανεύθυνα τον κορωνοϊό, παρά τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, και σε κάποια χωριά του Ηρακλείου οργάνωναν γάμο με 1.500 καλεσμένους.

Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο ιδιοκτήτης εταιρείας κέιτερινγκ, Θόδωρος Καλαθάκης, που δέχτηκε τηλεφώνημα για να αναλάβει το γάμο 1.500 ατόμων.

«Αγγίζει τα όρια του φαιδρού. Πριν από λίγες ημέρες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα, ως διοργανωτής εκδηλώσεων, από ένα χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου, που μου ζητούσε για το τέλος του μήνα, ένα γάμο 1.500 ατόμων. Δήλωσα στην κυρία ότι, πρώτον δεν τον κάνουμε για ευνόητους λόγους και δεύτερον προσπάθησα να πείσω την κυρία ότι δεν πρέπει να το κάνει αυτό, με επιχειρήματα.»

Στη συνέχεια είπε, «η κυρία μου είπε: "Σε μένα θα συμβεί;". Ο κ. Καλαθάκης της είπε ότι πιθανόν να δημιουργηθούν στη δική της εκδήλωση αρκετοί φορείς που να καταλήξουν κρούσματα.»

Τότε ο κ. Καλαθάκης της εξήγησε πόσο επικίνδυνο θα είναι να γίνει ο γάμος και να γεμίσουν με κρούσματα τα νοσοκομεία της Κρήτης : «Αν από τη δικής σας εκδήλωση γεμίσουν όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ο επόμενος ασθενής πιθανόν να είναι το παιδί σας ή εγώ και δεν θα έχω να μπω.»

Τελικά όπως ενημερώθηκε ο κ. Καλαθάκης ο γάμος ακυρώθηκε!!





Επίθεση με τσεκούρι στην Καλλιθέα



Την επίθεση εξαπέλυσε ένας 67χρονος στη 54χρονη σύζυγό του, με αφορμή το γεγονός πως αυτή του ζήτησε διαζύγιο. 

Ο δράστης στο αίτημα της 54χρονης γυναίκας εξοργίστηκε και πήρε ένα τσεκούρι με το οποίο την κυνήγησε στον δρόμο και την κτύπησε στον σβέρκο και την πλάτη. 

Τον δράστη, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει και πρόβλημα αλκοολισμού, κατάφερε να σταματήσει και να σώσει την 54χρονη, ένας νεαρός με ηλεκτρικό πατίνι, που έπεσε πάνω του για να τον σταματήσει. 

Στο σημείο έφτασε και η αστυνομία, που μαζί με κατοίκους προσπάθησαν να σταματήσουν τον δράστη. Ο 67χρονος στη θέα των αστυνομικών έστρεψε το τσεκούρι πάνω του, και άρχισε να χτυπά το κεφάλι του.

Δράστης και θύμα έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό σοβαρά τραυματισμένοι.



Τα πλήρως ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ πήραν εντολή να πανηγυρίσουν στα πρωτοσέλιδα τους



Είναι πάγια τακτική τα καθεστώτα ακροαριστερά, η ακροδεξιά να ελέγχουν τα ΜΜΕ στην χώρα την οποία ελέγχουν, κάτι που πήγε να γίνει και στην Ελλάδα από το ακροαριστερό καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευτυχώς η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία.

Τα πλήρως ελεγχόμενα από το ακραίο καθεστώς του σουλτάνου Ερντογάν ΜΜΕ πήραν εντολή να πανηγυρίσουν και πανηγυρίζουν για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες του δικτάτορα.

Οι παράνομες ενέργειες του καθεστώτος έγιναν πρώτο θέμα στις εφημερίδες της Τουρκίας. Ο Τύπος της γείτονος μιλά μάλιστα πως «η πορεία του  Oruc Reis  και η εξάμηνη (;) πορεία του προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα». Άλλη εφημερίδα μιλά για «ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών».

Τα πρωτοσέλιδα του Τούρκικου Τύπου 

HURRIYET: Ξύπνησαν με το  Oruc Reis

Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Oruc Reis στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μερκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί.

ΥΕΝΙ SAFAK: Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Oruc Reis

Δεν υποχωρούμε στην ανατολική Μεσόγειο.Το Oruc Reis ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Oruc Reis θα παει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης.

CUMHURIYET: Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου

Ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών. Το Oruc Reis στο μέτωπο η Ελλάδα σε πανικό.

SABAH: Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας

Καλή τύχη Oruc Reis Προκάλεσε πανικό στους Ελληνες και στους Ελληνοκύπριους.

Η αλήθεια όμως που γνωρίζει καλά το καθεστώς Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πανικοβληθεί αλλά είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις προκλήσεις του δικτάτορα σουλτάνου.




Μηνιαία δραστηριότητα των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

 


Για τον μήνα Ιούλιο 2020 ο συνοπτικός απολογισμός του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας περιλαμβάνει:

(10.633) συλλήψεις ατόμων, από τα οποία:

   816 για κλοπές – διαρρήξεις,

     90 για ληστείες,

1.382 για ναρκωτικά,

   554 για απάτες-πλαστογραφίες,

     13 για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

(33) εξαρθρώσεις εγκληματικών κυκλωμάτων, από τα οποία:

  4 για διακεκριμένες κλοπές,

  2 για ληστείες,

  8 για κλοπές – διαρρήξεις και

12 για ναρκωτικά.

(4.162) εξιχνιάσεις εγκλημάτων, από τα οποία:

1.278 για κλοπές – διαρρήξεις,

     78 για ληστείες,

   823 για ναρκωτικά.



Φυγάδευσαν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο



Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, η φρουρά του ζήτησε να αποχωρήσει, φρουρούμενος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Από τον χώρο όπου δινόταν η συνέντευξη απομακρύνθηκαν επίσης άλλα στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. 

Όπως εξήγησε ο Τραμπ λίγη ώρα αργότερα, πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν οπλισμένο «ύποπτο» πρόσωπο στο «εξωτερικό του Λευκού Οίκου», του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας.




Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη Βοιωτία



Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Λαυρεωτικής, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη Βοιωτία.

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 6-8-2020 στην περιοχή Λιμάνι Πασσά Λαυρεωτικής, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας 32, 33, 20 και 52 ετών, μέλη της σπείρας, οι οποίοι νωρίτερα προσέγγισαν με «επιχειρησιακό» τους όχημα οικίες του συγκροτήματος «Ακρωτήρι» της περιοχής με σκοπό να προβούν σε διάρρηξη .

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, ενώ ο 32χρονος κατηγορείται, επιπλέον, και για το αδίκημα της πλαστογραφίας και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει από τις αρχές Ιουλίου του 2020, εγκληματική ομάδα, με διαρκή-συστηματική δράση και σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων-κλοπών από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Λαύριο, η Κερατέα και το Σύνταγμα, καθώς και στη Βοιωτία.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της ομάδας κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες μετέβαιναν με εναλλασσόμενη ανά περιπτώσεις τη σύνθεσή τους μέσω της Αττικής Οδού, με «επιχειρησιακό» όχημα – ενοικιαζόμενο σε στοιχεία αλλοδαπού έτερης υπηκοότητας από τις δικές τους – σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας, προς αναζήτηση και εντοπισμό υποψήφιων προς διάρρηξη οικιών.

Εν συνεχεία, τις έθεταν υπό επιτήρηση και αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων, εισέρχονταν στο εσωτερικό τους, παραβιάζοντας κεντρικές θύρες ή μπαλκονόπορτες κι ακολούθως αφαιρούσαν, κοσμήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές, ρολόγια και άλλα αντικείμενα αξίας.

Στην κατοχή των κατηγορουμένων και μετά από έρευνα σε οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών και ρολογιών

ηλεκτρονικές συσκευές

επώνυμες τσάντες

-1- πιστόλι ρέπλικα

-1- σιδερογροθιά

-2- σουγιάδες

μικρά ψαλίδια (ως μέσα τέλεσης των διαρρήξεων)

-1- ενοικιαζόμενο-«επιχειρησιακό» όχημα

πλήθος ταυτοποιητικών εγγράφων αλλοδαπών αρχών

πλήθος πλαστών εγγράφων και πρώτων υλών - πρόσφορων για καταχώριση στοιχείων και φωτογραφιών

Κατά την έρευνα στην ανωτέρω οικία, εντοπίσθηκαν στο εσωτερικό αυτής δύο (2) αλλοδαποί, συγκατηγορούμενοι των μελών της ομάδας στην ίδια υπόθεση και συνελήφθησαν για το αδίκημα της πλαστογραφίας και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών από οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.



Τα 6 νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό



Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εχθές ανακοινώθηκαν ακόμα 126 κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.




Έφτασαν στην Κύπρο τα μαχητικά της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

 



Έφτασαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, στην Πάφο δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου "Rafale", και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού σάιτ Sigmalive, Γάλλοι στρατιωτικοί τεχνοκράτες επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού για να εξετάσουν υποδομές υποδοχής γαλλικών πλοίων, καθώς η ναυτική βάση στο Μαρί είναι σε φάση αναβάθμισης.

Η παρουσία γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων επιβεβαιώνει ουσιαστικά την συμφωνία έναρξης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και τέθηκε σε ισχύ αρχές Αυγούστου.

Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση τις επόμενες ημέρες, όπου θα εκτελέσουν πτήσεις και περιπολίες εντός και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναμένεται να λάβουν επίσης μέρος στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.






Η στιγμή της φονικής έκρηξης στην Bηρυτό σε slow motion


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο το οποίο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στη Βηρυτό σε slow motion. Όπως φαίνεται στα πλάνα από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν δεκάδες κτίρια.




Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας

 


Περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Μετά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση με κατοίκους και διασώστες τόνισε ότι «η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε αρχικά εναέρια αυτοψία των πληγεισών περιοχών με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Ο Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου συναντήθηκε με άνδρες της ΕΜΑΚ, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τις πολλές και δύσκολες διασώσεις πολιτών. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με κατοίκους της περιοχής στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές κι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από την Εύβοια ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

Στήριξη θα παρασχεθεί επίσης σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

«Θα ζητήσω παρουσία και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους», είπε ο Πρωθυπουργός.

Μεγάλη η συνεισφορά της Πολιτικής Προστασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη στήριξή του στους διασώστες, τους πυροσβέστες και στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για την προστασία ανθρώπινων ζωών, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί την αμφισβήτηση της συνεισφοράς τους, ειδικά σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σειρά προκλήσεων.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο Υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», δήλωσε.

«Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη», τόνισε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Υπουργοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας.

Θέλω, καταρχάς, να εκφράσω και πάλι την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Η πολιτεία θα είναι δίπλα τους, όπως και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας. Στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, των Δήμων. Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έγιναν 96 απεγκλωβισμοί συμπολιτών μας, 46 έγιναν την ώρα που εξελισσόταν αυτή η πλημμύρα.

Και επειδή έγινε μια μεγάλη συζήτηση κατά το πόσο η Πολιτική Προστασία είχε ή δεν είχε ειδοποιηθεί για τα ακραία αυτά φαινόμενα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η Πολιτική Προστασία είχε τεθεί σε επιφυλακή, παρά ταύτα, όλες οι προβλέψεις οι μετεωρολογικές δεν έδειχναν μία νεροποντή αυτής της έντασης. Ούτε οι προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ούτε οι προβλέψεις της ΕΜΥ, ούτε καν οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειδοποίησης για Πλημμύρες -flash floods του EFAS- δεν έδειχναν ότι στην περιοχή θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε τέτοια ακραία φαινόμενα. Και πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, το λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών, οι Δήμαρχοι, ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή νεροποντή, μια καταιγίδα η οποία έριξε σε περιοχές παραπάνω από 300 χιλιοστά όταν οι προβλέψεις ήταν για κάτω από 100. Έβρεξε με άλλα λόγια στην Εύβοια, σε λίγες ώρες, όσο βρέχει στην Αθήνα ολόκληρο τον χειμώνα.

Υπάρχει ένα ζήτημα, εδώ, το οποίο πρέπει το οποίο πρέπει να το δούμε κύριε Υφυπουργέ και αγαπητά στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Αφορά την ακρίβεια των προβλέψεων. Θα πρέπει να μάθουμε από τις όποιες αστοχίες του παρελθόντος και να βλέπουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβείς, στοχευμένες προβλέψεις για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα τα οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- θα είναι ολοένα και πιο συχνά.

Εκ των υστέρων όλοι κάνουν υποθέσεις για την χρήση του “112”. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα είχε συμβεί αν είχε επιλεγεί η μία ή η άλλη λύση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε -όπως σας είπα- ενημέρωση για ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Έθεσε τον μηχανισμό της σε εφαρμογή και έγινε μια επιλογή της φυσικής παρέμβασης της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να αποσταλεί ειδοποιητήριο μήνυμα, το οποίο μπορεί -δεν το ξέρουμε- να προκαλούσε και παραπάνω πανικό.

Η αλήθεια είναι ότι θρηνούμε σήμερα οκτώ συμπολίτες μας οι οποίοι χάθηκαν, αλλά κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα τι θα είχε συμβεί και αν αυτές οι ζωές θα είχαν σωθεί ή αν θα είχαμε, ενδεχομένως, άλλες απώλειες αν είχε αποσταλεί το συγκεκριμένο μήνυμα. Πρέπει, όμως, αυτό το περιστατικό να είναι αντικείμενο μελέτης για το πώς αντιδρούμε και πώς χρησιμοποιούμε το μηχανισμό “112” από εδώ και στο εξής. Αν το χρησιμοποιούμε, μόνο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή αν είναι πιο διαδεδομένα και πιο συχνά τα μηνύματα, είναι κάτι το οποίο θα το μελετήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση καλοπροαιρετη κριτική, είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση -θα ήταν πολύ άδικο- μία δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως άστοχη μέσα στην πίεση των γεγονότων, να γίνει αφορμή για να αμφισβητηθεί η τεράστια προσφορά όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας. Και αυτό προσωπικά είναι κάτι που δεν είμαι διατεθειμένος να το ανεχτώ. Κριτική μπορεί να ασκείται σε εμένα, μπορεί να ασκείται στον Υφυπουργό, δεν μπορεί να ασκείται ούτε στους Πυροσβέστες μας, ούτε στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ούτε στα στελέχη των Δήμων τα οποία κατά γενική ομολογία δούλεψαν καλά και συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή καταστροφή.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο Υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τους Δημάρχους και με τον Περιφερειάρχη το πρώτο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι οι πολίτες και οι περιουσίες τους. Άμεσα, θα φροντίσουμε να επανέλθει η υδροδότηση καθώς και η ηλεκτροδότηση των περιοχών. Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο ετέθει που αφορά τον καθαρισμό των δρόμων από τη λάσπη, καθώς η Πυροσβεστική, τυπικά, είναι υπεύθυνη για να αντλεί νερά, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε μαζί με την περιφέρεια και τους Δήμους, με γρήγορες εργολαβίες να εξασφαλίσουμε ότι θα καθαρίσουν οι δρόμοι από την λάσπη και θα αποκατασταθεί μια κανονικότητα. Ενώ, αύριο, θα βρίσκεται εδώ ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Υποδομών -εφόσον χρειαστεί θα ξανάρθει και ο Υπουργός Εσωτερικών- για να ανακοινώσουν το πλήρες χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, οι οποίες -μπορώ να σας δεσμευτώ- ότι θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό.

Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία.

Αλλά είναι σαφές ότι το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να μπουν σε ευνοϊκά προγράμματα στήριξης, καθώς θα πρέπει να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είδα και εγώ στο παράκτιο μέτωπο ταβέρνες όπου στην κυριολεξία έχει σαρωθεί πλήρως όλη η ακτή μπροστά τους και είναι σαφές ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν για σημαντικό χρονικό διάστημα. Θα στηρίξουμε, λοιπόν, και τις επιχειρήσεις εκείνες που για απολύτως προφανείς λόγους δεν μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ειδική μέριμνα, και χαίρομαι που το ανέδειξαν και οι δύο Δήμαρχοι, θα δοθεί στους αγρότες μας. Ναι, υπάρχει ζήτημα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τις περιπτώσεις αυτές. Θα ζητήσω άμεση ενημέρωση και άμεση παρέμβαση και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα ζητήσω παρουσία και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους.

Είναι κάτι που πρέπει να διαγνωστεί, κι αν είναι έτσι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί, μέχρι που να μπορούν να ξανασπείρουν στα χωράφια τους και να παράγουν κηπευτικά που σε σημαντικές ποσότητες τροφοδοτούν και την αγορά της Αθήνας, να μπορούν να έχουν μία οικονομική κάλυψη.

Για τα ζητήματα των υποδομών. Όπως ξέρετε, αυτά μοιράζονται μεταξύ των Δήμων, της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών το Πρόγραμμα «Τρίτσης» είναι στη διάθεση των Δήμων για να υποβάλουν γρήγορες προτάσεις που αφορούν -παραδείγματος χάρη- την ανάπλαση των παράκτιων περιοχών. Αλλά να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι, επειδή οι ζημιές είναι σημαντικές, ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών, ειδικά όσον αφορά τις βασικές γέφυρες και μέρη του οδικού δικτύου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή.

Βέβαια είναι και μία ευκαιρία να ξαναδούμε σημαντικές εκκρεμότητες του κυβερνητικού μας έργου, όπως η παράκαμψη της Χαλκίδας, εμβληματικό έργο, για το οποίο πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να προχωρήσουμε πια στην προκήρυξή του. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο που γίνεται στην Εύβοια μετά την υψηλή γέφυρα, η οποία θυμίζω ότι είχε εγκαινιαστεί πριν από ακριβώς 30 χρόνια. Άρα, θα έχουμε μεγαλύτερη παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών στα ζητήματα αυτά.

Θέλω να κλείσω με μία γενική παρατήρηση. Είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχουμε καμία δυσκολία όλοι μας (να παραδεχτούμε) και δεν κρύβουμε τυχόν επιχειρησιακές μας αδυναμίες. Έχουμε πει ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε εδώ για να τις διορθώσουμε. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με έναν απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο. Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη. Είμαστε εδώ για να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι.

Θα κληθούμε στο μέλλον -και αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση της Πολιτικής Προστασίας- να διαχειριστούμε ολοένα και πιο ακραία φαινόμενα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν επιστημονικά με μεγάλη επάρκεια. Και οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν ποια είναι τα προστατευτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Ήδη είχαν δρομολογηθεί σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και θέλω να τονίσω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της καταστροφής που έγινε, άκουσα -οι ειδικοί το είπαν, δεν το λέω εγώ- δεν σχετίζεται με την πυρκαγιά, την καταστροφική, η οποία έπληξε τον Δήμο σας κύριε Δήμαρχε πέρυσι. Ένα μικρό κομμάτι μόνο μπορεί να αποδοθεί σε, ενδεχομένως, μη καλή αντιπλημμυρική θωράκιση από τη ζημιά που είχε γίνει από την πυρκαγιά αυτή.

Σε κάθε περίπτωση και στα ζητήματα της πρόληψης αλλά και στα ζητήματα της άμεσης ενημέρωσης ο σκοπός μας είναι να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι.

Κλείνω λέγοντας και πάλι στους φορείς της περιοχής, στον Περιφερειάρχη, στους Δημάρχους, στους Βουλευτές μας, ότι θα είμαστε κοντά σας. Νομίζω, ότι έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι είμαστε αξιόπιστοι και γρήγοροι και υλοποιούμε με ταχύτητα της κεντρικές πολιτικές επιλογές. Και τουλάχιστον στα ζητήματα των οικονομικών αποζημιώσεων ώστε οι άνθρωποι που επλήγησαν να πάρουν μια πρώτη ανακούφιση, με μεγάλη αυστηρότητα θα επιτηρήσω προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί -αφού καταγραφούν με ταχύτητα όλες οι ζημιές και έχουμε ένα πλήρες μητρώο όσων δικαιούνται αποζημίωση- να την πάρουν το συντομότερο δυνατό.

Και πάλι τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχομαι στην Εύβοια και στους Δήμους οι οποίοι επλήγησαν καλή δύναμη. Να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά σας.

Ευχαριστώ πολύ».

Μετά την αυτοψία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αποστολή που τον συνόδευε μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στην Χαλκίδα, όπου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις ανάγκες της περιοχής και τα μέτρα στήριξης των κατοίκων. Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο κ. Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Χαρδαλιάς, ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης για την Εύβοια Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Απόστολος Κουφός, ο Περιφερειακός Διοικητής Στερεάς Ελλάδας της Πυροσβεστικής, Αρχιπύραρχος Σωτήρης Κορέλας, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Εύβοιας Πύραρχος Σίμος Αποστόλου, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και οι τρεις Βουλευτές Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.




Παίζει επικίνδυνα ο Ερντογάν με την Ελλάδα εξέδωσε το βράδυ νέο χάρτη ερευνών σε ελάχιστη απόσταση από Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.

 


Δεν βάζει μυαλό η Τουρκία και δεν καταλαβαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ετοιμότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση του σουλτάνου.

Συνεχίζει η Τουρκία την τακτική των προκλήσεων, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.

Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter (κάτω, πριν το τέλος του άρθρου), αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».






Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

 



Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, έχει εισέλθει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και προκαλεί.

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

«Παιχνίδια με την φωτιά». Αυτή την τακτική επέλεξε για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν προκειμένου να «απαντήσει» στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Οι τουρκικές πρακτικές έχουν από χθες προκαλέσει την δυσφορία και την αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και ο μόνος χαμένος απο αυτή την πρόκληση είναι η Τουρκία και προσωπικά το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν