Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Θρήνος για το παγκόσμιο μπάσκετ νεκρός ο Κόμπι Μπράιαντ σε συντριβή ελικοπτέρου



Θλίψη στον παγκόσμιο αθλητισμό έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 41 ετών σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ.

Ο Κόμπι Μπράιαντ έχασε τη ζωή του όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια. Όπως μεταδίδει το TMZ Sports o Μπράιαντ βρισκόταν στο ελικόπτερο με τουλάχιστον άλλα τρία άτομα που είναι επίσης νεκρά. 

Ο Μπράιαντ έπαιξε επί δύο δεκαετίες με τους Los Angeles Lakers, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα. Επίσης, ήταν στους τρεις καλύτερους σκόρερ του NBA όλων των εποχών και έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα NBA. 


Η ακατανίκητη όρεξή σου για γλυκό οφείλεται εκεί που δεν είχες ποτέ φανταστεί!



Όλες αγαπάμε τα γλυκά, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί

Σίγουρα, όμως, θα έχεις παρατηρήσει πως υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα πέθαινες για ένα λαχταριστό donut ή μία κρέπα με ζεστή σοκολάτα. Και δε μιλάμε, φυσικά, για τις ημέρες που οι ορμόνες σου χτυπούν κόκκινο.

Αναφερόμαστε στις στιγμές εκείνες που τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ακατανίκητη επιθυμία σου για γλυκό. Ή μάλλον… σχεδόν τίποτα.

Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Health Psychology», υποστηρίζει πως οι παράξενες λιγούρες μας σε ακανόνιστες ώρες συνδέονται με μία και μόνο συνήθειά μας: Τη γυμναστική!

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, η έντονη σωματική άσκηση αυξάνει την επιθυμία για γλυκό, κάτι το οποίοι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «προσπάθεια του οργανισμού να αναπληρώσει άμεσα την ενέργεια που κατανάλωσε».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε «μια προσπάθεια του οργανισμού να ανανεώσει εύκολα την ενέργεια που έχει δαπανηθεί».

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως η υπογλυκαιμία μας αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμα και με άλλες τροφές, σαφώς πιο υγιεινές, οι οποίες δεν θα μας φορτώσουν με ένα σωρό θερμίδες, τις οποίες μερική ώρα πριν… πασχίσαμε να κάψουμε.

Τώρα ξέρεις τι σου φταίει αν μετά τη γυμναστική επιθυμείς διακαώς να απολαύσεις ένα φουλ στις θερμίδες γλυκό.

Καλύτερα να πεις όχι, μιας και ο οργανισμός σου μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμα και με ένα φρούτο…


Πηγή


Έλληνες στρατιώτες υιοθέτησαν σκύλο που είχε κακοποιηθεί σε τουρκικό φυλάκιο


Αν και στο στρατό έχουμε δει πολλές φρικτές κακοποιήσεις ζώων -αλησμόνητο είναι το βίντεο προ διετίας που δύο φαντάροι βασάνιζαν μία σκυλίτσα στο στρατόπεδο στα Γιάννενα κι ένας τρίτος βιντεοσκοπούσε – υπάρχουν και αυτοί που κάνουν τη διαφορά.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσω Twitter ο Μάξ, όπως, ονομάζεται, ήταν κακοποιημένος στο τουρκικό φυλάκιο και ζήτησε και βρήκε καταφύγιο στο δικό μας στο Πύθιο του Έβρου. Από τότε έγινε φύλακας-άγγελος. Όπως σημείωσε ο βουλευτής, αν και ήταν θηρίο σε μέγεθος ήταν απίστευτα γλυκός και το μόνο δάγκωμα που έκανε ήταν να τον τραβάει από το μανίκι.

Αυτός είναι ο Μαξ.
Κακοποιημένος στο τουρκικό φυλάκιο ζήτησε και βρήκε καταφύγιο στο δικό μας στο Πύθιο του Έβρου. Από τότε έγινε φύλακας-άγγελος.
Αν και θηρίο, απίστευτα γλυκός! Με δάγκωνε και με τράβαγε από το μανίκι συνεχώς.
Προβολή εικόνας στο Twitter

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που δίνουν καταφύγιο στα κακοποιημένα ζώα. Μακάρι το φυλάκιο στο Πύθιο Έβρου να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και όλα τα στρατόπεδα.



Η θεωρία της ετικέτας για την εγκληματικότητα (labeling theory)



Την δεκαετία του 1960 μία ομάδα αμερικανών κοινωνιολόγων διατύπωσε μία άλλη θεωρία σχετικά με την παραβατικότητα, την λεγόμενη «θεωρία» της ετικέτας (labeling theory), μίας θεωρίας που αναπτύχθηκε μέσα στα πλαίσια του τμήματος εκείνου της κοινωνιολογίας που αποκαλείται «αποκλίνουσα συμπεριφορά» (deviant behavior).

Υπάρχουν σύνθετες αιτιολογικές προσεγγίσεις και θεωρήσεις του φαινομένου της παραβατικής συμπεριφοράς, μία από τις οποίες είναι η θεωρία της «ετικέτας» και αναφέρεται στην κοινωνική αντίδραση που οδηγεί στη δευτερογενή παραβατικότητα, παραβατικότητα η οποία μπορεί να είναι σοβαρότερη της πρωτογενούς.

Πιο συγκεκριμένα, η θεωρία της «ετικέτας» ασχολείται με την εξής πιθανή αλληλουχία γεγονότων: Πρωτογενώς ορισμένα άτομα, για διάφορους λόγους παρουσιάζουν κάποια παραβατική ή ευρύτερα κάποια αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ως αποκλίνουσα χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά, που διαφέρει σημαντικά από τις επικρατούσες συνήθειες (π.χ. ασυνήθιστος τρόπος αμφίεσης) και την κοινωνική ηθική (π.χ. αεργία). Η κοινωνική ομάδα αντιδρά δημιουργώντας αρνητικά στερεότυπα για τον αποκλίνοντα (π.χ. τον θεωρεί τρελό, επικίνδυνο, έκφυλο). Το άτομο που χαρακτηρίζεται με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει εμπόδια, πιέσεις, προκλήσεις, απομονώνεται και ωθείται ολοένα και περισσότερο προς το χώρο της απόκλισης και της παραβατικότητας. 

Έτσι η κοινωνική αντίδραση οδηγεί στη δευτερογενή παραβατικότητα η οποία μπορεί να είναι σοβαρότερη της πρωτογενούς. Ένα σημαντικό τμήμα της παραβατικής συμπεριφοράς των ατόμων που είναι εξαρτημένα από ψυχοτρόπο ουσία, θεωρείται δευτερογενές.


Κώστας Βουκελάτος


Κίνα: Άνδρας τρώει ζωντανά ποντικάκια και προκαλεί οργή



Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι στην Κίνα συνεχίζουν να σφάζουν και να τρώνε ακόμα γάτες και σκύλους, ωστόσο, για μερικούς τα συγκεκριμένα κατοικίδια αποτελούν λαχταριστούς μεζέδες.

Σε αυτό το βίντεο που έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στο facebook, θα δείτε ένα έναν άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε κάτι πιο αποτρόπαιο.

Προσοχή σκληρές εικόνες



Πηγή


Metron Analysis 15% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ! Καμπανάκι για ασφάλεια - Μεταναστευτικό - Παιδεία



Ικανοποιημένη εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών από την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής».

Αναλυτικά :

ΝΔ 37,1%,
ΣΥΡΙΖΑ  22%,
Κίνημα Αλλαγής 5,8%,
ΚΚΕ 5%,
Ελληνική Λύση 4,8%,
ΜεΡΑ 25 4%.

Με 30 μονάδες προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης 48%, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα με μόλις 18%.

Οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένη από την κυβέρνηση σε 3 βασικά, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%), το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφθασαν στο 16%).




Στους 54 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα



Δεκατρείς επιπλέον θάνατοι από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον νέο κοροναϊό σε 54.

Παράλληλα έχουν επιβεβαιωθεί 323 νέα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό.Τα τελευταία στοιχεία από την επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, φέρνουν σε 1.610 τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοιμώξεων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση.


Το «ευχαριστώ» του Τσαβούσογλου στον Δένδια στα ελληνικά


«Ευχαριστώ εγκάρδια για την αλληλεγγύη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος της γείτονάς μας, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε περαστικά τηλεφωνώντας αμέσως μετά από το σεισμό» έγραψε στα ελληνικά ο Τσαβούσογλου.

Ευχαριστώ εγκάρδια για την αλληλεγγύη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος της γείτονάς μας, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε περαστικά τηλεφωνώντας αμέσως μετά από το σεισμό.
11:26 μ.μ. · 24 Ιαν 2020Twitter for iPhone

Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.



Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται


Αντικρούοντας την δήλωση του Τούρκου ομολόγου του που έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Κοζάνη δήλωσε «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Σε ερώτηση που του έγινε διευκρίνισε ότι «η εντολή στρατιωτικής απάντησης η εμπλοκής θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ‘Αμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατεινει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», κατέληξε.

Επεσήμανε ότι «ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς της Τουρκίας τέτοια προκλητική συμπεριφορά», σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι προκλήσεις από μέρους της «είναι κλιμακούμενες μεθοδικές και γίνονται βάση συστήματος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε την αντινομία από πλευράς της γειτονικής χώρας όπου ενώ δεν έχει αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας θα προσφύγει στο δικαστήριο και θα ζητήσει να εκδικαστεί θέμα που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. «Αλλά με βάση πιο δίκαιο θα ζητήσει να κριθεί το αίτημα της», αναρωτήθηκε, για να καταλήξει ότι «έχουμε μέλλον σε ότι αφορά την προσφυγή στην Χάγη» και ότι τα περισσότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην προκειμένη περίπτωση είναι από τουρκικής πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Λιβύης απέκλεισε την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλακεί στο πεδίο αντιπαράθεσης της Λιβύης σε ότι αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, έχει όμως υποστηρίξει πολιτικά τον Χαφτάρ και αυτό προκύπτει από την επίσκεψη του στην Αθήνα». Υπογράμμισε ότι η υπόθεση όπως εξελίσσεται «μετά το εξωφρενικό σύμφωνο συνεργασίας Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Ελλάδας και ότι αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα. Κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει την δουλειά της και εμείς ως Ελλάδα θα κάνουμε την δική μας δουλειά, θα υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα».

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα καταλήξουμε στην νέα δομή των Ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα που θα προκύψει από την πολιτική εθνική άμυνας που είναι υπό αναθεώρηση για πρώτη φορά από το 2011». Ο προσανατολισμός που υπάρχει θα περιλαμβάνει ευέλικτο σχήμα με μαχητική ικανότητα και ευελιξία και περισσότερους επαγγελματίες οπλίτες. Προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει προκήρυξη για την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών οπλιτών στις Ειδικές δυνάμεις και ορισμένες τεχνικές ειδικότητες στο Ναυτικό και την Πολεμική αεροπορία.

‘Ασκησε κριτική στους προκατόχους του για καθυστερήσεις σε ότι αφορά την την προμήθεια ανταλλακτικών για την συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ, μίλησε για μεγάλες καθυστερήσεις στο θέμα της προμήθειας έξυπνων τορπιλών για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα πρέπει να γίνει στις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Χούλιγκαν εναντίον αστυνομικών στην Ηλιούπολη



Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη όταν ομάδα χούλιγκαν, πηγαίνοντας στον σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού, επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα.

Η ομάδα των χούλιγκαν προσπάθησε να πλησιάσει σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στην περιοχή, όταν μια διμοιρία ΜΑΤ που ήταν στην περιοχή καθώς και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τους καταδίωξαν για να τους εμποδίσουν.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ενώ έγιναν και οκτώ προσαγωγές.


Ερευνα για πρωτοποριακή θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων



Νέες προοπτικές για πρωτοποριακές θεραπείες με τη χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων αναδεικνύονται με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, στην Κρήτη, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μία επαναστατική μέθοδο κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές επιστήμονες, και τον Δρ. Αλέξανδρο Λάππα, Φυσικό, διευθυντή Ερευνών στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, η έρευνα «φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε επαναστατικές στρατηγικές που στοχεύουν στην εξολόθρευση καρκινικών κυττάρων, με την αύξηση της θερμοκρασίας τους. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι η χρήση βελτιστοποιημένων νανοκρυστάλλων (δηλαδή μικροσκοπικών σωματιδίων, χιλιάδες φορές μικρότερων από ένα κόκκο σκόνης), που εγχέονται σε καρκινικό ιστό και θερμαίνονται από εξωγενή ερεθίσματα (πχ κάποιο μαγνητικό πεδίο), ανοίγει τον δρόμο για νέες πρωτοποριακές θεραπείες. Ταυτόχρονα, η μέθοδος αυτή συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της τοξικότητας των αντικαρκινικών θεραπειών. Μέχρι σήμερα, για τον σκοπό αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν υλικά με τέλεια δομή».

Η νέα ερευνητική μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα σημαντικά στοιχεία στην ανακάλυψη αυτή και οι ερευνητές εξηγούν: «Όταν οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι αποκτήσουν τις κατάλληλες ατέλειες στη δομή τους, ρυθμίζουν τις ηλεκτρονικές τους ιδιότητες με τρόπο που ευνοεί τη μετατροπή της ενέργειάς τους σε θερμότητα. Οι χρήσιμες φυσικές ιδιότητες προκύπτουν όταν "διαταράσσεται" η ατομική δομή του κρυστάλλου, με τη δημιουργία "ατελειών", όπως πχ κενών θέσεων, στην άριστα οργανωμένη δομή τους. Ένα τέτοιο σύστημα νανοκρυστάλλων, κατά τη διέγερσή του από ένα εξωτερικό μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο, εκλύει περισσότερη θερμική ενέργεια. Το εντυπωσιακό αυτό χαρακτηριστικό ανοίγει νέους δρόμους για έξυπνες εφαρμογές, μεταξύ άλλων, στην υγεία, την ενέργεια, τους αισθητήρες, κά».

Η σχετική έρευνα, με τίτλο «Vacancy-driven Non-cubic Local Structure and Magnetic Anisotropy Tailoring in FexO-Fe3-δO4 Nanocrystals», δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Physical Review X. Για την υλοποίηση αυτής της ερευνητικής αποστολής, ο Δρ. Αλέξανδρος Λάππας, συντόνισε ένα διεπιστημονικό δίκτυο συνεργασίας Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών επιστημονικών ομάδων, που επέτρεψε τη συνδυαστική άντληση γνώσης, μέσω θεωρητικής-υπολογιστικής φυσικής (ΙΝΝ, Δημόκριτος, Ελλάδα), μαγνητικών μετρήσεων (CNR-SPIN & UNINA, Ιταλία), ανάλυσης νανοϋλικών (LCN, Αγγλία) και προηγμένων διαγνωστικών εργαλείων φωτονικής (CMPMSD, BNL, ΗΠΑ).

Το «κλειδί» στην παρούσα ανακάλυψη αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Δρ. Λάππα, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του εργαστηρίου Κβαντικών Υλικών και Μαγνητισμού στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, «η χρήση εξαιρετικά ισχυρής ακτινοβολίας φωτός που παράγεται κατά την επιτάχυνση σωματιδίων, στις υποδομές μεγάλων ερευνητικών εγκαταστάσεων (NSLS-II, BNL, ΗΠΑ).

Όπως εξηγεί, «το ισχυρό αυτό φως, σαν ένας εξαίρετης απεικονιστικής ικανότητας μεγεθυντικός φακός, καταγράφει τη διάταξη των ατόμων, προβάλλοντας με μοναδικό τρόπο την όποια μικρή ατέλεια και παραμόρφωση στον κρύσταλλο. Η μεταβολή της συμμετρίας, λόγω κενών θέσεων στο πλέγμα, τροποποιεί τη μαγνητική απόκριση του νανοκρυστάλλου προς την ευνοϊκή κατεύθυνση. Λόγω της αταξίας που προκαλείται στη δομή του, γίνεται πιο δύσκολη η συλλογική χαλάρωση των στοιχειωδών μαγνητών που τον αποτελούν. Αυτή η αξιοσημείωτη ιδιότητα επιτρέπει τη σχεδόν δεκαπλάσια έκλυση θερμικής ενέργειας, σε σχέση με άλλα νανοϋλικά που στερούνται δομικών ατελειών. Η αντίσταση που υφίστανται οι στοιχειώδεις μαγνήτες θυμίζει εκείνη ενός σώματος, που καθώς προσπαθεί να διέλθει μέσα από ένα ρευστό, επιβραδύνεται ταχύτατα όσο αυξάνει η πυκνότητα του μέσου, και έτσι η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Άδειες οδήγησης, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, point system με ένα κλικ από το σπίτι


Άδειες οδήγησης, μεταβιβάσεις αδειών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, point system, ακόμη και καταγγελίες είτε προς οδηγούς ταξί ή εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών θα γίνονται γρήγορα, εύκολα και με ένα κλικ. Ήδη, έπειτα από την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας για την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών, δυο ομάδες εργασίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και από το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζουν τις πλατφόρμες και τα ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες εντός του 2020. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς «η προγραμματική συμφωνία που συνάψαμε με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, η οποία σημειωτέον ότι είναι η πρώτη που υπογράφεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, προβλέπει τον ανασχεδιασμό, την απλοποίηση και ακολούθως την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών, όπως αυτών που αφορούν στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών, την έκδοση αδειών οδήγησης, τη μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων του ΚΟΚ. Θα χρησιμοποιούνται πια ηλεκτρονικά μέσα για την υποβολή διαφόρων δικαιολογητικών και αιτήσεων, καθώς και για την υλοποίηση διαδικασιών όπως την παρακολούθηση παραβάσεων του ΚΟΚ και τη βεβαίωση και είσπραξη προστίμων. Με λίγα λόγια, εισάγουμε τις κρατικές διαδικασίες που αφορούν τις μεταφορές στον 21ο αιώνα. Αυξάνουμε την ταχύτητα, μειώνουμε το διοικητικό κόστος και καθιερώνουμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και καθολικής εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου».

Για «επαναστατικές» διαδικασίες έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος που επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η προγραμματική συμφωνία που υπογράψαμε με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης θα λέγαμε ‘επανάστασης’ που επιχειρούμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία, να απλουστεύσουμε τη ζωή των πολιτών και το έργο των δημοσίων υπαλλήλων». Στο «στόχαστρο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος, μπαίνουν συνολικά 13 διαδικασίες, «ενώ αιχμή του δόρατος αποτελούν οι άδειες οδήγησης, οι μεταβιβάσεις οχημάτων, οι κλήσεις, το point- system και οι διαδικασίες για τον ψηφιακό ταχογράφο, με απώτερο στόχο να έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου εντός του 1ου εξαμήνου του 2020. Ο πολίτης πλέον δε θα χρειάζεται να περιμένει σε ουρές για υποβάλλει δικαιολογητικά προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του οχήματός του, θα μπορεί να το κάνει απλά, από την άνεση του σπιτιού του με ένα κλικ από τον υπολογιστή του. Από τον υπολογιστή του, επίσης, θα μπορεί να ενημερώνεται και για τους πόντους ποινής που ενδεχομένως έχει στο “point – system”. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι οδηγοί σήμερα αγνοούν αν έχουν πόντους και δεν ξέρουν καν με ποιον τρόπο να το τσεκάρουν».

Οδήγηση από το επόμενο λεπτό για όποιον περάσει τις εξετάσεις

Η μεγάλη αλλαγή που προωθείται, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χριστόπουλος αφορά στα διπλώματα οδήγησης. «Μέχρι σήμερα ο κάθε επίδοξος νέος οδηγός, όταν πέρναγε τις εξετάσεις, χρειαζόταν να περιμένει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να λάβει στα χέρια του το πολυπόθητο δίπλωμα, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει νόμιμα το όχημα του. Με την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών οι υποψήφιοι οδηγοί θα μπορούν, καταρχάς να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Από εκεί και πέρα, οι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα καταχωρούνται ψηφιακά, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγήσουν νόμιμα από το επόμενο κιόλας λεπτό της επιτυχούς εξέτασης». Εξάλλου, όπως τονίζει ο στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι «να μετασχηματίσουμε την εμπειρία των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, στις καθημερινές τους συνδιαλλαγές με το Δημόσιο, βελτιώνοντας την ίδια στιγμή την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καταργώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες το κέρδος είναι αμφίδρομο για πολίτες και Δημόσιο, καθώς μπαίνει τελεία στην «ταλαιπωρία της ουράς», εξοικονομούνται πόροι, ‘χαμένες εργατοώρες’, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Αξίζει δε να υπογραμμίσουμε ότι επενδύοντας στην απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, επενδύουμε στην καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας, ενώ η απλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών, πιστεύω ακράδαντα ότι λειτουργεί ως άλλο κίνητρο πλήρους εντιμότητας».

Ο κατάλογος των 13 διαδικασιών που απλοποιούνται είναι:

1. ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ (ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ) – ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Στόχος: απλούστευση της διαδικασίας και ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών (ή/και μέσω ΚΕΠ).


2. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΧ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Στόχος: ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών. Άρση παρακράτησης κυριότητας οχημάτων


3. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΚ

Στόχος: Επανασχεδιασμός και υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης παραβάσεων του ΚΟΚ. Κατανομή ποσών για εθνικές και τοπικές δράσεις οδικής ασφάλειας.

4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ (ΗΣΠΑΥ)

Στόχος: ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και τεχνικού φακέλου για έκδοση ανανέωση/ τροποποίησή/άδειας υδατοδρομίου

5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΣΕΣΟ) – POINT SYSTEM

Στόχος: ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων συγκριμένων διατάξεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ’ έξιν παραβατών οδηγών.

6. ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ)

Στόχος: δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των ΣΒΑΚ και ηλεκτρονική υποβολή του συνόλου των στοιχείων (από το στάδιο της υποβολής τους έως την παρακολούθηση της υλοποίησής τους). Πρόσβαση του ΥΠΥΜΕ (διαχειριστής) και κατ’ ελάχιστον των Δήμων / Περιφερειών ως φορείς εκπόνησης ΣΒΑΚ

7. ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ (ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑΞΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ)

Στόχος: Ηλεκτρονική καταγραφή / καταχώρηση επώνυμων καταγγελιών (μέσω κωδικών Taxis) και υποχρέωση feedback από πλευράς διαχειριστή (ενημέρωση πορεία της καταγγελίας, συστάσεις, πειθαρχικές ποινές).

8. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στόχος: Ηλεκτρονικό μητρώο αδειών κυκλοφορίας ιστορικών οχημάτων.

9. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Στόχος: Επανασχεδιασμός και υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα όλων των σχετικών διαδικασιών

10. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στόχος: Το σύστημα IRIS έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Άμυνας και μπορεί να διατεθεί δωρεάν

11. ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΡΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ

Στόχος: Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες

12. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Στόχος: Αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και διασφάλιση συμμόρφωσης των μεταφορικών επιχειρήσεων και των διαχειριστών τους προς το θεσμικό πλαίσιο μέσω της αξιόπιστης εφαρμογής του συναφούς κοινοτικού μηχανισμού

13. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ (e – CMR)

Στόχος: Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την μετάβαση στην ηλεκτρονική φορτωτική.


Πηγή : protothema.gr



Θύματα ληστείας Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς


Στιγμές τρόμου έζησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 25.01.2020 η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς, όταν τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους στη Νέα Ερυθραία!

Οι τέσσερις δράστες, 05:50 ξημερώματα οπλισμένοι και έχοντας κρύψει τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, είχαν στήσει καρτέρι στην Καίτη Γαρμπή και περίμεναν να επιστρέψει στο σπίτι της από το νυχτερινό μαγαζί όπου εμφανίζεται. Μόλις πάρκαρε το αυτοκίνητό της, τότε εμφανίστηκαν και την απείλησαν. Υπό την απειλή του όπλου, ανάγκασαν τη γνωστή τραγουδίστρια να τους ανοίξει για να μπουν στο σπίτι.

Στο σπίτι βρισκόταν ο Διονύσης Σχοινάς, απείλησαν τον γνωστό τραγουδιστή πως θα του “φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι” αν δεν τους έλεγε που ήταν το χρηματοκιβώτιο και έδεσαν το ζευγάρι.

Οι ληστές ανάγκασαν τον Διονύση Σχοινά να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, πήραν άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν.




Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συναντήσεις, στο Νταβός, με τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας Juan Guaidó, τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας για Διεθνή Συνεργασία (Japan Bank for International Cooperation), Tadashi Maeda.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Guaidó ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως η μοναδική βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από την πολιτική οδό, δίχως τη χρήση βίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη λατινοαμερικανική χώρα. Κατά την έναρξη της συνάντησης έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική (σ.σ. η αναγνώριση του κ. Guaidó).

J. Guaidó: Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει.

Κ. Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά την τραγωδία στη Βενεζουέλα, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει πλήρως τον δικό σας και θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό είναι ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράζει τη βούλησή του δημοκρατικά. Γι’ αυτό ακριβώς σας αναγνωρίσαμε, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συμβαίνει υπό το ισχύον καθεστώς, το έχουν κάνει και άλλες χώρες. Είναι κρίμα, είναι μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει. Μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξή μας, το ίδιο και ο λαός σας. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Είναι στον πυρήνα των αξιών που υποστηρίζουμε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Barzani ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Ιράκ και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή της Japan Bank for International Cooperation. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της αποστολής της JBIC στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενόψει της επισκεψης ελληνικής αποστολής, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, στο Τόκυο την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θέλουν να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.


Έκλεψε πάνω από 10.000 ευρώ από φιλικό σπίτι, το μετάνιωσε και τα επέστρεψε



Αφού έκλεψε μεγάλο χρηματικό ποσό στη συνέχεια το μετάνιωσε και επέστρεψε τα χρήματα στον δικαιούχο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο στις 21 Ιανουαρίου, όταν μία 42χρονη επισκέφθηκε το σπίτι αντρόγυνου, με το οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, ιδιοκτησίας 60χρονου. Η 42χρονη, αλβανικής καταγωγής, εκμεταλλευόμενη την ολιγόλεπτη απουσία του 60χρονου και της συζύγου του, αφαίρεσε από αποθηκευτικό χώρο του σπιτιού, χρηματικό ποσό άνω των 10.000 ευρώ.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τον παθόντα την επόμενη ημέρα και τη δήλωσε προφορικά στην Αστυνομία. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου μετέβησαν στο σπίτι και μετά από έρευνα προσήγαγαν την 42χρονη ως ύποπτη. Η γυναίκα αρνήθηκε ότι τέλεσε την κλοπή. Σήμερα στην αστυνομία είχε κληθεί ο 60χρονος, ωστόσο πριν την έλευσή του στην υπηρεσία η 42χρονη πήγε στο σπίτι του και του παρέδωσε όλο το χρηματικό ποσό.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Πηγή: e-thessalia.gr


Από την Καραϊβική οι 1,18 τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκαν, αδίστακτος ο αρχηγός του κυκλώματος


Αφεντικό στη διακίνηση της κοκαΐνης που έρχονταν από την Καραϊβική, όσον αφορά στην Ελλάδα, ήταν αλλοδαπός 41 ετών, σκληρός και αδίστακτος δεν δίσταζε να πυροβολεί ακόμα και κατά αστυνομικών.

Ο 41χρονος αρχηγός στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος ο οποίος στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 είχε εμπλακεί σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Τότε, είχε ρίξει μέσα από φούρνο στον Βύρωνα πέντε χειροβομβίδες και είχε σκοτωθεί κατά λάθος από πυρά αστυνομικών ένας 25χρονος εργάτης και είχαν τραυματισθεί δύο αστυνομικοί.

Ο 41χρονος έχει στο ενεργητικό του πέντε συλλήψεις, τρεις αποδράσεις από άδειες που παραβίασε και την αιματηρή συμπλοκή στον Βύρωνα.


Παρά το βαρύ βιογραφικό του και την εγκληματική του δράση αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μεγάλο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα που διακινούν και εμπορεύονται ναρκωτικά σε διεθνές επίπεδο κατάφερε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε συστηματικά, μέσω θαλάσσης, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Καραϊβική, με προορισμό χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας μας, στελεχών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γ΄ Τελωνειακής Διεύθυνσης Πειραιά, προχώρησαν στον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο μετέφερε 2.279 χαρτοκιβώτια με είδη τροφίμων στα οποία βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες εντός πολτού από χουρμάδες και κατασχέθηκαν -6.304- συσκευασίες, περιτυλιγμένες με διάφανη μεμβράνη και αποτυπωτικό χαρτί (καρμπόν), που περιείχαν κατεργασμένη κάνναβη, συνολικού βάρους -1- τόνου και -257- κιλών.

Σε οργανωμένες – παράλληλες - αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλλιθέα, Ίλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αλβανοί.

Όλοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 9 άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες Υπηρεσίες.

Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν τα 50.000.000 €.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρα της Ευρώπης, από όπου κατευθύνουν τη δράση των υπόλοιπων μελών σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την ανεύρεση σκαφών για τη μεταφορά των ναρκωτικών από την Καραϊβική, την παραλαβή των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών έως την τελική διάθεσή τους σε χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την αστυνομία, σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Αλβανία, ταυτοποιήθηκαν και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διακριβώθηκαν οι διακριτοί τους ρόλοι, όπως:

αλλοδαπός και άγνωστος άνδρας αραβικής καταγωγής, μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, που δρούσαν ως διευθύνοντες και κατευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση,
αλλοδαπός, άμεσος συνεργάτης των ανωτέρω αρχηγικών μελών, που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της μεταφοράς των ναρκωτικών, όπως την εύρεση ιστιοπλοϊκού σκάφους, πληρώματος και το συντονισμό της μεταφοράς,
αλλοδαποί, μόνιμοι κάτοικοι χώρας των Βαλκανίων και 28χρονος ημεδαπός ως άμεσοι συνεργοί, που ήταν επιφορτισμένοι με τους χρηματικούς διακανονισμούς της μεταφοράς των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών,
αλλοδαπός που δρούσε ως υπεύθυνος, τόσο για την παραλαβή από τους προμηθευτές των ναρκωτικών στην Λ. Αμερική, όσο και για τη μεταφορά (πλήρωμα σκάφους) και παράδοση των ποσοτήτων τους σε έτερα μέλη της οργάνωσης,
αλλοδαπός, που ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και την περαιτέρω διακίνησή τους σε χώρες της Ευρώπης, με συντονιστικό ρόλο, ερχόμενος σε απευθείας επαφή με τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης στην Ισπανία.
ημεδαπός, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους δύο αλλοδαπούς και άγνωστο άτομο, ήταν επιφορτισμένοι με την ασφαλή μεταφορά των ναρκωτικών, λαμβάνοντας μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τη διενέργεια των επαφών και των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και
αλλοδαπός 30ετών, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, που παρείχε μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τις συναντήσεις του ηγετικού μέλους της οργάνωσης, με άλλα μέλη.


Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

κοκαΐνη, βάρους -1- τόνου και -181,048- κιλών,
ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 100 γραμμαρίων,
το χρηματικό ποσό των 233.150-€,
λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους 49 γραμμαρίων,
δύο  ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
περίστροφο των 38mm,
τρία πιστόλια με ισάριθμους γεμιστήρες,
πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov με μία γεμιστήρα,
92 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
σπρέι πιπεριού,
πέντε  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
δεκαεννέα  συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
πλήθος νάιλον συσκευασιών και ιδιόχειρες σημειώσεις,

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.




Στους 29 οι νεκροί στην Τουρκία πάνω από 1.000 οι τραυματίες



Μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 30 ανθρώπους που έχουν εντοπιστεί στα χαλάσματα των κτηρίων που κατέρρευσαν, ενώ επισήμως έχουν καταμετρηθεί 29 νεκροί και 1.000 τραυματίες.

Έχουν ήδη καταγραφεί 400 μετασεισμοί, εκ των οποίων ένας από τους πιο ισχυρούς -της τάξης των 5,1 Ρίχτερ- σημειώθηκε αργά εχθές το απόγευμα.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια με τους διασώστες να καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους.

Μια γυναίκα διασώθηκε εχθές από τα συντρίμμια του σπιτιού της 17 ώρες, μετά τον σεισμό.

Μια έγκυος διασώθηκε επίσης από τα ερείπια 12 ώρες στο Ελαζίγ.
Αγώνα με τον χρόνο δίνουν 184 συνεργεία αποτελούμενα από συνολικά 2.418 διασώστες, με την συνδρομή έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά και εκπαιδευμένων σκύλων.




Το Χάρβαρντ έρχεται στην Ελλάδα


Το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την οργάνωση προγράμματος σπουδών για την προσφυγική κρίση και ήδη υπάρχει άμεση πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. H κυβέρνηση έχει γεμίσει τις... μηχανές της για να ενισχύσει την προσπάθεια των ελληνικών ΑΕΙ για εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων φοιτητών και συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ. Χθες –Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης– διοργανώθηκε για το θέμα ημερίδα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας (σε αίθουσα του ΥΠΕΞ), με μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων, και κυρίως από ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και ξένους δημοσιογράφους και βεβαίως Ελληνες πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις όπως του ΕΚΠΑ (Θάνος Δημόπουλος), του ΑΠΘ (Νίκος Παπαϊωάννου), του Παν. Κρήτης (Ιωάννης Καρακάσης), του ΕΑΠ (Οδυσσέας Ζώρας).

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην «Κ», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ (συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) σε επαφές της με εκπροσώπους αμερικανικών ΑΕΙ εκδηλώθηκε από το Χάρβαρντ η πρόθεση να οργανωθεί και να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικό ΑΕΙ πρόγραμμα σπουδών σχετικό με τις πτυχές της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση του σχετικού προγράμματος. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, το Ιδρυμα έχει εμπειρία από την οργάνωση σχετικών αγγλόφωνων προγραμμάτων. Ενδεικτικά, το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και το τμήμα Κοινωνιολογίας Αιγαίου οργανώνουν εντατικό διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Μέσα Επικοινωνίας και προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές-MSc in Media and refugee /migration flows». Ο επιστημονικός του υπεύθυνος κ. Γεώργιος Πλειός είπε στην «Κ» ότι στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση δημοσιογράφων και στελεχών εργαζομένων στον δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωφελή τομέα τόσο σε θέματα που άπτονται της σωστής, έγκυρης και αντικειμενικής ειδησεογραφίας και ενημέρωσης των πολιτών όσο και στην κατεύθυνση της επικοινωνιακής διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται εφικτή η θετική αντιμετώπιση των εντάσεων και κρίσεων που δημιουργούνται σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο αλλά και η άμβλυνση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας όπως και κρίσεων στις φιλοξενούσες χώρες.

Από την άλλη, υπάρχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «SE European Studies: Politics, History and Economics» που ιδρύθηκε το 1999 στο ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την κ. Εμμανουέλα Δούση, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα που αφορούν την προσφυγική κρίση στη ΝΑ Ευρώπη, την οποία την εξετάζουν από διάφορες οπτικές (πολιτική, οικονομική και νομική διάσταση).

Τέλος, στο ΕΚΠΑ υπάρχουν προγράμματα σχετικά με τις προσφυγικές μετακινήσεις από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (μαζί με το τμήμα Γραμμάτων και Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Angers), το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Προσχολικής Ηλικίας, το τμήμα Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το υπουργείο θα μεριμνήσει για να αρθούν, ή να περιοριστούν, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που αποτελούν βραχνά για τους ξένους φοιτητές και να βοηθήσει τα ΑΕΙ στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τέλη Μαρτίου αναμένεται η πρώτη επίσκεψη ομάδας εκπροσώπων 12 αμερικανικών ΑΕΙ στην Ελλάδα για να γίνει το επόμενο, πιο εξειδικευμένο βήμα συνεργασίας με ελληνικά ΑΕΙ. 


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ