Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Καταγγελία Χατζηδάκη: 424 νέες προσλήψεις από την κυβέρνηση σε εταιρία με 400 άτομα προσωπικό και σε βάρος των φορολογουμένων!


Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις προσλήψεις στην Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού –θυγατρική του ΟΣΕ- ξεπερνούν κάθε φαντασία, σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών.

Αθρόες προσλήψεις στην Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΤΥ) -θυγατρική του ΟΣΕ- από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταγγέλλει σε κοινοβουλευτική του ερώτηση προς του υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία από τη «Διαύγεια», μόνο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 υπεγράφησαν 424 νέες προσλήψεις μέσω αποφάσεων για ανάθεση έργου. Και όλα αυτές οι προσλήψεις σε μία εταιρεία με μόνιμο προσωπικό γύρω στα 400 άτομα!

Επειδή η εταιρία είναι υπό ιδιωτικοποίηση, ο Κωστής Χατζηδάκης καταγγέλλει πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις προσλήψεις με το εξής τέχνασμα: Αυξάνει τα έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για συντήρηση τροχαίου υλικού και, στη συνέχεια, για να μην επιβαρυνθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα συμψηφίζει με τα μισθώματα που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επρόκειτο να καταβάλει στην ΓΑΙΑΟΣΕ  (η οποία είναι ο διαχειριστής του τροχαίου υλικού του Δημοσίου).

Με άλλα λόγια, εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τις προσλήψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρηματοδοτεί μέσω ΓΑΙΑΟΣΕ ο έλληνας φορολογούμενος.

Ο κ. Χατζηδάκης θέτει στους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρήστο Σπίρτζη τα ακόλουθα ερωτήματα:

· Διαψεύδουν την ακρίβεια των στοιχείων της Διαύγειας, με δεδομένο ότι είναι στη διάθεση και των ιδίων τα 424 links των αποφάσεων με τις οποίες επιβεβαιώνονται οι προσλήψεις;

· Διαψεύδουν ότι το κόστος των προσλήψεων αυτών θα καλυφθεί μέσω ΓΑΙΑΟΣΕ από τους φορολογούμενους;

· Προτίθεται κάποιος να δείξει τη στοιχειώδη ευαισθησία παραιτούμενος από τη θέση του για αυτά τα απίστευτα σκάνδαλα;



Δίχασαν και την δικαιοσύνη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή

Εμφύλιος πόλεμος στη Δικαιοσύνη για τη Novartis

Κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την υπόθεση της Novartis και τις εκδοχές για τους χειρισμούς των αρμοδίων δικαστικών αρχών την επόμενη μέρα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φακέλου με τα πολιτικά πρόσωπα.

Η υπεράσπιση από πέντε μέλη της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων της θέσης, που δημόσια είχε λάβει και η επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για συνέχιση των ερευνών από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και οι αιχμές εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης,προκάλεσαν οξεία ανακοίνωση της ΕΔΕμε σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωςή του κάνει λόγο «για κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους» σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση των πέντε και τους κατηγορεί ευθέως για συμπόρευση με την κ. Θάνου ενώ σημειώνουν ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν «εξέφρασε απόψεις» για το ποιοί θα πρέπει να χειριστούν στο μέλλον την υπόθεση Novartis, ενώ σημείωνει στην ανακοίνωςή της «ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα η μη της σύγκλισης της Ολομελείας του Εφετείου για τον ορισμό εφέτη ανακριτή» για την υπόθεση Novartis.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωσης:

«Τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους στράφηκαν άλλη μια φορά εναντίον της Ένωσης και των 3.000 Δικαστών και Εισαγγελέων που αυτή εκφράζει. Οι συνάδελφοί τους δεν εκπλήσσονται από τη στάση τους γιατί γνωρίζουν από καιρό το ρόλο τους. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ορισμένα περιστατικά:

Στην υπόθεση της Novartis λαμβάνουν ανεπίτρεπτα θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από Ανακριτή Διαφθοράς ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εκφράσουν άποψη προς τούτο. Η Ένωση ποτέ δεν εξέφρασε ανάλογου περιεχομένου απόψεις αλλά αντίθετα σημείωσε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν σχετικά έχουν οι αρμόδιοι Δικαστικοί Σχηματισμοί. Τονίσαμε βέβαια ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα ή μη της σύγκλησης Ολομέλειας του Εφετείου για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.

Σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου. Στην διάρκεια της θητείας τους

• υποστήριξαν με σθένος την άποψη της κ. Θάνου για παράκαμψη της συνταγματικής απαγόρευσης και αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, στάση που καταδικάστηκε από το σύνολο των συναδέλφων τους. Ακόμα και σήμερα η ηλεκτρονική τους σελίδα δείχνει το στίγμα που φέρουν και ποιος είναι ο εμπνευστής τους.

• Στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρημα για δημιουργία νέας Ένωσης που σκοπό είχε να διασπάσει την ενότητα του Σώματος. Το εγχείρημά τους αυτό αποδοκιμάστηκε από τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας και η νέα Αντι-Ένωση είναι  παροπλισμένη.

• Με συγκεκριμένες πράξεις της η πιο πάνω ομάδα θυσίασε και θυσιάζει δικαιώματα των συναδέλφων της για να ταυτιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις. Διαχώρισε απόλυτα τη θέση της από τις άλλες 4 Δικαστικές Ενώσεις στις αρχές του 2016 –όταν είχε την πλειοψηφία- τόσο στο ζήτημα του Πόθεν Έσχες όσο και στο ζήτημα του ασφαλιστικού που έπληξε τόσο βάναυσα τους συναδέλφους μας και όλους τους εργαζόμενους και στήριξε κατ’ αποτέλεσμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συναίνεσαν επίσης από τα τέλη του 2015 στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στην αύξηση του αριθμού των πινακίων που έφερε στα όρια της εξάντλησης τους συναδέλφους μας προπαγανδίζοντας μάλιστα με αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε Ολομέλειες Δικαστηρίων. Δικαιολόγησαν το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που αποφασίστηκε τον Μάϊο του 2016 εκφράζοντας τότε την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα και ότι θα αρθεί το «πάγωμα». Σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους αρνήθηκαν να εργαστούν στην κατεύθυνση υλοποίησης και εφαρμογής αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του Μισθοδικείου που θα είχαν οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση. Συναίνεσαν και αρθρογράφησαν πριν λίγες εβδομάδες υπερασπιζόμενοι το νέο νομοθέτημα που εισήχθη από την Κυβέρνηση για το θεσμό της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, παρά το γεγονός ότι τόσο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, όσο και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής εξέφρασαν την διαφωνία τους.

• Θυμίζουμε επίσης ότι όταν η Γενική μας Συνέλευση είχε αποφασίσει -με πρότασή μας- το έτος 2014 την διεξαγωγή Συνεδρίου με θέμα την αντισυνταγματικότητα μέτρων του Μνημονίου, η συγκεκριμένη ομάδα τότε έχοντας την διοίκηση της Ένωσης αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση! Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει αφενός μεν την σταθερότητα και καθαρότητα των θέσεών μας απέναντι σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση και αφετέρου το ευμετάβλητο και την ευλυγισία άλλων.

• Τέλος θυμίζουμε ότι μόλις αναλάβαμε την διοίκηση της Ένωσης τον Ιούνιο του 2016 μας ετέθη ερώτημα από την Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Νικολόπουλου, για την χρηματοδότηση της Ένωσης από διάφορες Τράπεζες. Διαπιστώσαμε τότε, ότι χωρίς αποφάσεις του ΔΣ η Ένωσή μας ελάμβανε δωρεές από διάφορες τράπεζες, με πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης ομάδας. Το Προεδρείο έφερε άμεσα το ζήτημα στο ΔΣ και η απαράδεκτη αυτή πρακτική έχει πλέον πάψει. Βρέθηκαν επίσης στην ίδια δυσάρεστη θέση όλοι οι συνάδελφοι όταν στην καταστατική ΓΣ του 2015 πληροφορήθηκαν ότι η Ένωση έλαβε χορηγίες από επιχειρηματίες για διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τώρα την αναίδεια να κατηγορούν το Ενωτικό Προεδρείο της μεγαλύτερης Ένωσης της Χώρας ότι «εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης». Τους προτρέπουμε κατ’ αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς .  Η ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη στάση που κράτησε η Ένωση την τελευταία διετία ενόχλησε ένα σύστημα που φαίνεται ότι λειτουργεί συντονισμένα και με τη χρήση φιλικών ΜΜΕ.  Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε προσπάθεια αήθους συκοφάντησης του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης όπως στο παρελθόν είχε γίνει και με άλλα μέλη του Προεδρείου. Η ολόθερμη στήριξη των συναδέλφων στο Προεδρείο της Ένωσής τους, όπως αποτυπώθηκε στις μεγαλειώδεις Γενικές Συνελεύσεις των δύο τελευταίων ετών, είναι η καλύτερη απάντηση στον μηχανισμό προπαγάνδας που πολεμάει με λύσσα όποιον αντιστέκεται στις  μεθοδεύσεις και στους σχεδιασμούς αυτού του συστήματος.  Η Ένωση θα συνεχίζει να προασπίζει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της με οποιοδήποτε τίμημα.

Για την Ε.Δ.Ε.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος
Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας
Αγγελική Δεμέστιχα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου
Ευστάθιος Βεργώνης, Β’ Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Φούκας, Αν.Γενικός Γραμματέας
Ακριβή Ερμίδου, Αν. Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών
Βαρβάρα Πάπαρη, Μέλος»


Βίντεο-σοκ: Απαγωγή κοριτσιού κάτω από τη μύτη του πατέρα της στην Ινδία


Κάμερα ασφαλείας στην Ινδία κατέγραψε την στιγμή που ένας απαγωγέας αρπάζει ένα παιδί, χωρίς κανένα δισταγμό και δεύτερη σκέψη.

Το βίντεο της απαγωγής της μικρής Σιρίν Φατίμα δόθηκε στη δημοσιότητα από τη αστυνομία, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονιών για το πρόβλημα των απαγωγών που μαστίζει τη χώρα.

Στον εντοπισμό του δίχρονου παιδιού συνέβαλε το υλικό από κάμερα ασφαλείας του καταστήματος που κατέγραψε καρέ καρέ τη στιγμή της απαγωγής. Σε αυτό διακρίνεται το μικρό κορίτσι να περπατά έξω από ένα κατάστημα στη Βομβάη όταν ξαφνικά εμφανίζεται από πίσω του ένας άντρας. Το κοριτσάκι άθελά του μπαίνει στον δρόμο του εκείνος όμως χωρίς να αλλάξει καν την πορεία του σκύβει, το παίρνει αγκαλιά και συνεχίζει να περπατά σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του κοριτσιού αντιλήφθηκε σχεδόν άμεσα την εξαφάνισή του και έτσι έσπευσε να ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας η οποία με τη βοήθεια του υλικού από την κάμερα ασφαλείας κατάφερε τελικά να εντοπίσει έξι ώρες αργότερα τη δίχρονη και τον απαγωγέα της.

Ευτυχώς το συγκεκριμένο κοριτσάκι στάθηκε τυχερό. Ωστόσο δεκάδες άλλα κορίτσια στην Ινδία δεν έχουν την ίδια τύχη, αφού εξαφανίζονται για πάντα χωρίς το παραμικρό ίχνος που μπορεί να οδηγήσει την αστυνομία στους απαγωγείς τους.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τι κρύβουν οι δύο εν ψυχρώ δολοφονίες σε Περιστέρι και Κυψέλη


Προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. από τις δύο εν ψυχρώ δολοφονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Περιστέρι και έξω από κατάστημα στην οδό Φωκίωνος Νέγρη (το βράδυ της Δευτέρας), από τις οποίες η μία τουλάχιστον σχετίζεται με τον ποινικό χώρο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δύο εγκληματικές ενέργειες (σημειώθηκαν και οι δύο στις 11.30 το βράδυ) να σχετίζονται μεταξύ τους ως προς το κίνητρο ή τους φυσικούς αυτουργούς. Χωρίς όμως καμία όμως επιβεβαίωση, τουλάχιστον αρχικά... 

Η πρώτη δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την εν εν ψυχρώ δολοφονία ενός 61χρονου άνδρα στη συμβολή των οδών Θηβών και Τρεμπεσίνας, στο Περιστέρι. 

Ο 61χρονος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα πυροβολήθηκε από άτομο που φέρεται ότι ήταν πεζός. Ο 61χρονος, που παλιότερα είχε βουλκανιζατέρ, είχε σειρά εμπλοκών σε υποθέσεις για απάτες και σωρεία κατηγοριών για ακάλυπτες επιταγές. 

Το όνομά του μνημονευόταν, μαζί με στενό συγγενή του, στη δικογραφία που είχε σχηματίσει το 2011 το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών με εκατοντάδες κατηγορουμένους για υποθέσεις προστασίας , και όχι μόνο, στην Αττική. Επίσης, στον συγκεκριμένο δικαστικό φάκελο, φαινόταν εμπλοκή του στον ξυλοδαρμό, τον Σεπτέμβριο του 2010, ενός ιδιώτη στο πλαίσιο αντιδικιών για υπόθεση είσπραξης ή μη επιταγής ύψους 30.000 ευρώ. 

Ακόμη είχε προκύψει ότι ο 61χρονος, για την ίδια υπόθεση, είχε έλθει τότε σε σύγκρουση με σημαντικά μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης που εκπορευόταν μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και στην οποία αρχηγός ήταν βαρυποινίτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο 61χρονος ανέφερε συχνά ότι είχε γνωριμία και επαφές με τον 57χρονο επιχειρηματία Βασίλη Στεφανάκο που είχε δολοφονηθεί πριν από 40 ημέρες στο Χαϊδάρι, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον τρόπο που έγινε η επίθεση -πεζού σε οδηγό μοτοσυκλέτας- και αναζητούν μαρτυρίες για τις προηγούμενες κινήσεις του θύματος .
Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. η δολοφονία στην Κυψέλη
Η δεύτερη δολοφονία, ένα ακριβώς 24ωρο αργότερα, υπήρξε μετά από εισβολή δύο αντρών σε μπαρ στην Φωκίωνος Νέγρη, όπου επιτέθηκαν σε θαμώνα ο οποίος είχε εισέλθει στο κατάστημα λίγο νωρίτερα με την συνοδεία ενός ακόμη ατόμου που δεν στοχεύθηκε από τους δράστες. 

Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Χωρίς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του θύματος κι αν έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία Στεφανάκου

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για την δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, έξω από το κατάστημά του στο Χαϊδάρι, στις 17 Ιανουαρίου, ύστερα και από την ανεύρεση  - από δύτες - του καλάσνικοφ με το οποίο πυροβολήθηκε, στην θάλασσα στην περιοχή «Πηγάδι» στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. 

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «από την αρχική έρευνα σε κάμερες στην περιοχή της Βουλιαγμένης ή της Βάρκιζας από όπου διήλθε το όχημα με τους δράστες, δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό». 

Ομως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η απόρριψη του όπλου υπήρξε αμέσως μετά τη δολοφονία του Β. Στεφανάκου με τους δράστες να κινούνται προς την περιοχή του Σχιστού ή μπορεί αυτό να έγινε τα επόμενα 24ωρα». Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν ίχνη DNA και αποτυπώματα στο σημείο όπου κινήθηκαν οι δολοφόνοι του Βασίλη Στεφανάκου στα βράχια της Βουλιαγμένης, και όπου προφανώς δεν λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. 

Ακόμη, επιχειρείται έρευνα στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκτός από το σημείο της φονικής επίθεσης αλλά και στην θαλάσσια περιοχή όπου ρίχθηκε το όπλο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση ως προς την ηθική και φυσική αυτουργία, ενώ επιχειρείται η συγκέντρωση καθοριστικών στοιχείων κυρίως μέσω των κλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Λαμπρόπουλος Γ. Βασίλης 
Πηγή : in.gr


Φρίκη σε πτήση Ισημερινός - Νέα Υόρκη: Νεκροί δύο λαθρεπιβάτες που έπεσαν από το αεροπλάνο κατά την απογείωση



Μια πτήση από την πόλη Γουαγιακίλ του Ισημερινού προς τη Νέα Υόρκη ακυρώθηκε τη Δευτέρα εξαιτίας του θανάτου δύο ανδρών που έπεσαν από το αεροσκάφος στον διάδρομο καθώς αυτό απογειωνόταν, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα El Universo.

Οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι ήταν λαθρεπιβάτες και ότι προσπάθησαν να μπουν στον χώρο ανάσυρσης των τροχών του αεροσκάφους κατά την απογείωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.


Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ισημερινού ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα για το συμβάν και ότι προσωρινά το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ θα παραμείνει κλειστό.

Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές οι ταυτότητες των δύο θυμάτων.

«Λυπούμαστε πολύ για το συμβάν στο αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας», σημείωσε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μανουέλ Βαν Ορτ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Latam Ecuador, του αερομεταφορέα στον οποίο ανήκει το αεροσκάφος. «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και ελπίζουμε τα αίτια του δυστυχήματος να διαλευκανθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή : real.gr


Spiegel: Η Αντωνοπούλου εκθέτει τον Τσίπρα


Αίσθηση προκάλεσε στα γερμανικά ΜΜΕ η είδηση ότι Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός λάμβανε επίδομα ενοικίου. «Μια από τις πιο πλούσιες Ελληνίδες πολιτικούς αναγκάζεται να φύγει» γράφει το Spiegel, σε σχετικό δημοσίευμά του.

«Η Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου αιτούνταν για δύο χρόνια κρατικά επιδόματα και χρηματοδοτούσε το διαμέρισμά της σε ακριβή γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα την απάλλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα καθήκοντά της» σημειώνει το Spiegel προσθέτοντας: «Κάθε χρόνο η Αντωνοπούλου λάμβανε 12.000 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια και ο σύζυγός της Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, συγκαταλέγονται στα πιο ευκατάστατα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος συνδέει την υπόθεση με τον πρόσφατο σάλο που προκάλεσε το σκάνδαλο Novartis: «Η συμπεριφορά της Αντωνοπούλου εκθέτει και τον πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το πρόσφατο σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis για να τονίσει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησής του απέναντι στο παλιό πολιτικό κατεστημένο και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κόμματός του στις επόμενες εκλογές».

«Ένας στους τρεις Έλληνες ζει στο όριο της φτώχειας»

Η εφημερίδα Rheinische Post εξηγεί στους Γερμανούς αναγνώστες τη σχέση της Ρ. Αντωνοπούλου με τον υπουργό Οικονομίας: «Η Αντωνοπούλου και ο σύζυγος της, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, έκαναν χρήση ενός νόμου που υιοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015. Βάσει αυτού, η δυνατότητα επιδότησης ενοικίου προσφέρεται σε όλους τους βουλευτές, και σε υπουργούς για να μπορούν να νοικιάσουν διαμέρισμα στην Αθήνα. Ασκώντας κριτική ο ελληνικός Τύπος γράφει ότι είναι ανήθικο σ' αυτές τις για πολλούς πολίτες δύσκολες εποχές μια υπουργός να κάνει χρήση αυτού του νόμου. Από το ξέσπασμα της βαριάς οικονομικής κρίσης το 2010, οι Έλληνες έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματος τους. Σχεδόν ένας στους τρεις ζει στο όριο της φτώχειας».

«Δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός»

Σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ελληνίδα πολιτικός εισέπραττε επίδομα ενοικίου» η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει από την πλευρά της: «Είμαι έτοιμη να επιστρέψω τα χρήματα' έγραψε η αναπληρώτρια υπουργός. Προηγουμένως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας».

Η εφημερίδα Die Welt επισημαίνει: «Απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά της η αναπληρώτρια Ελληνίδα υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επειδή λάμβανε για χρόνια επίδομα ενοικίου. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέταξε την απαλλαγή της, λίγες ώρες αφού η ίδια προσφέρθηκε να επιστρέψει τα χρήματα».


Πηγή : naftemporiki.gr


Ντόρα : Αυτό είναι το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, οι "δήθεν" που έχουν αριστερές ευαισθησίες και έρχονται να κάνουν την κάθαρση



Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε από την Κρήτη η Ντόρα Μπακογιάννη την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση λόγω του επιδόματος ενοικίου που εισέπραττε από τη Βουλή.

«Αυτό είναι το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, οι "δήθεν" που έχουν αριστερές ευαισθησίες και έρχονται να κάνουν την κάθαρση» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Χανίων.



Η Κρήτη και οι κρητικοί θα είναι οι πρώτοι που θα στείλουν το μήνυμα της μεγάλης αλλαγής στον τόπο υποστήριξε χθες το βράδυ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στα Χανιά η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ Μπακογιάννη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και εξωτερική της πολιτική, ενώ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο».

Η κ Μπακογιάννη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ακολουθούμενη πολιτική για την οικονομία υποστηρίζοντας ότι η φορολόγηση έχει γονατίσει τους πάντες.

«Κανείς δεν μπορεί να αντέξει μια υπερφορολόγηση η οποία φθάνει στα άκρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχασε τρία πολύτιμα χρόνια. Τρία χρόνια 15 δισ. στις πλάτες του λαού και 100 δισ. χρέη, αυτός είναι ο λογαριασμός του κ Τσίπρα και του κ Καμμένου στις πλάτες του ελληνικού λαού» , υποστήριξε.

Η κ Μπακογιάννη υποστήριξε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει έλθει καμία σοβαρή ξένη επένδυση στη χώρα.

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης η κ Μπακογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και στο Σκοπιανό επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί να μπαίνει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Όπως είπε, «χρειάζεται όραμα εθνική πολιτική ομοψυχία υπευθυνότητα και όχι λαϊκισμό» .

Η κ Μπακογιάννη εμφανίστηκε προβληματισμένη για την Τουρκική προκλητικότητα ασκώντας παράλληλα κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι, « για πρώτη φορά γίνεται μια πολιτική ερήμην όλων των πολιτικών κομμάτων».

Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αφού αναφέρθηκε στην πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση να στηριχθεί στην ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στην συμμαχία.

Από τα Χανιά η κ Μπακογιάννη υποστήριξε ακόμα ότι το πρόβλημα με τα Σκόπια είναι πρόβλημα αλυτρωτισμού το οποίο όπως τόνισε, «θα πρέπει να επιλυθεί για να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση που θα έρθει πρέπει να είναι μια πρόταση που θα περιέχει την αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ Μπακογιάννη αναφερόμενη στις σχέσεις της χώρας με την Αλβανία και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι όποιες συμφωνίες πρέπει να περάσουν από την βουλή των Ελλήνων.

Αναφερόμενη στο σκάνδαλο Νovartis επανέλαβε ότι , « η ΝΔ δεν θα δεχτεί σπίλωση των στελεχών της με μαρτυρίες που δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Αν υπάρχει οποιοσδήποτε για τον οποίο θα αποδειχθεί οτιδήποτε εδώ είμαστε να βάλουμε πρώτοι το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων αλλά σπίλωση με ανώνυμες κατηγορίες μόνο και μόνο για να μπορέσει ο κ Τσίπρας να έχει αφήγημα η ΝΔ δεν θα δεχθεί» .

Το πρόγραμμα της κας Μπακογιάννη στην Κρήτη έχει ως εξής:

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου:

11 π.μ.: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη και των δημάρχων του νομού Ηρακλείου.

12:45 μ.μ.: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο στην Αρχιεπισκοπή.

1:15 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

5:30 μ.μ.: Σύσκεψη με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ).

6:00 μ.μ.: Εκδήλωση του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΟΔΕ Ηρακλείου με στελέχη του κόμματος και εκπροσώπων επιστημονικών, παραγωγικών, κλαδικών και οικονομικών φορέων του νομού Ηρακλείου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με θέμα “Ανάπτυξη μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα:

•Η αγορά του Ν. Ηρακλείου παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς το ΑΕΠ του νομού έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση την τελευταία 15ετία, είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τους άλλους νομούς της Κρήτης, ενώ τα μετά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, το 2013 και το 2014 παρουσίασε άνοδο. Όμως από το 2015 σημειώνει νέα μείωση.

•Επιπλέον, ένα χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό απασχόλησης – ανεργίας που παρουσιάζει ο Νομός. Το 2017 ήταν ένα έτος που καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις από τις απολύσεις. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι πως είχαμε περισσότερες προσλήψεις της μερικής απασχόλησης. Ένας στους τρεις εργαζόμενους εργάζεται αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

•Επιπλέον η κατάσταση στα ημερομίσθια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Στο παρελθόν υπήρχε η γενιά των 700 και 600 ευρώ τώρα η κατάσταση έχει πάρει ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις καθώς η μερική απασχόληση φτάνει στα 200 με 250 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, ο κλάδος ο οποίος έχει τα χαμηλότερα μεροκάματα είναι αυτός του επισιτισμού.

•Μάλιστα, ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στην καταβολή της μισθοδοσίας καθώς η πληρωμή γίνεται πολλές φορές με έναντι, χαρτζιλίκια μέχρι και κουπόνια!

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου:

1 μ.μ.: Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, στην Τύλισο.

2 μ.μ.: Περιοδεία στην περιοχή του Κρουσώνα.


Ν.Δ.: ο κ. Geoffrey R. Pyatt είπε, επί λέξει, ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός.



Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την συνάντηση του Προέδρου Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.

Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter.

Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».


Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της Μαρέβα Μητσοτάκη



Με ανάρτησή της στον ιστότοπο indemedia η «Σύμπραξη Αμετανόητων Αναρχικών-FAI/IRF» αναλαμβάνει την ευθύνη για 5 εμπρηστικές επιθέσεις.

Την ευθύνη για τον εμπρησμό με γκαζάκια στην επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες στου Ψυρρή, στο κανάλι ART του Γιώργου Καρατζαφέρη, σε δύο αυτοκίνητα στο Περιστέρι και σε ένα ακόμα διπλωματικό αυτοκίνητο στο Νέο Κόσμο, ανέλαβε η ομάδα Σύμπραξη Αμετανόητων Αναρχικών-FAI/IRF, με κείμενο που ανάρτησε  σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου.


Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο ανάληψης ευθύνης:

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΙ ΦΛΥΑΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ

«Μια θεωρία που παραμένει στην επιφάνεια των προβλημάτων, που φοβάται τις επιπτώσεις, που σκοπεύει να λειάνει το δέρμα σύμφωνα με τη κλίση του, καταλήγει να αποδειχθεί ένα είδος επιμόρφωσης στον κομφορμισμό και στην υποταγή»
Alfredo Bonanno

Αναλαμβάνουμε τις 5 εμπρηστικές επιθέσεις:

– Στην επιχείρηση της οικογένειας Μητσοτάκη «Zeus & Dione» στο Ψυρρή

– 2 οχήματα του φασίστα Τριανταφυλλίδη στο Περιστέρι

– Όχημα διπλωματικού σώματος στον Νέο Κόσμο

– Τηλεοπτικό σταθμό του Γιώργου Καρατζαφέρη «ΑΡΤ» στην Καλλιθέα

Οι εμπρηστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της επιθετικής αναρχικής αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, καθώς αυτή είναι η μόνη μορφή αλληλεγγύης που αναγνωρίζουμε.Είναι αυτή η οποία δεν περιορίζεται σε συμβιβαστικού χαρακτήρα αγώνες, δεν ετεροκαθορίζεται από δίπολα αθωότητας-ενοχής που θέτει η εξουσία και εχθρεύεται κάθε πολιτική θέση που επιχειρεί τη χριστιανοποίηση της με ανθρωπιστικές αφηγήσεις.Εκείνη την χριστιανοποίηση που θέλει να παρουσιάσει τον εκάστοτε αναρχικό ως θύμα σκευωρίας και ταυτόχρονα ευθυγραμμίζεται πλήρως με την υπερασπιστική γραμμή, παραβλέποντας τις αξίες που έχουν δομηθεί από τις επιλογές και τις πράξεις του.Η αναρχική επαναστατική αλληλεγγύη κινείται σ’ολο το εύρος της πολυμορφίας είναι ένα σινιάλο συνενοχής στους έγκλειστους αναρχικούς κρατούμενους και μια συνωμοτική εχθροπραξία για τους μαχητές που μιλάνε την ίδια γλώσσα.Η γλώσσα που μεταφράζει τη θεωρία σε πράξη και τυλίγεται γύρω από το λαιμό κάθε εξουσιαστή.

Η επιθετική αλληλεγγύη αποτελεί μια αιχμηρή απόληξη του μωσαϊκού της διαρκούς αναρχικής εξέγερσης είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.Η αναρχική εξέγερση δομείται από τη συνάντηση των λεηλατικών προθέσεων με τη ριζοσπαστική ρηξιακή στόχευση. Όταν η κλιμάκωση της αναρχικής δράσης οριοθετείται σε επιθέσεις πλημμεληματικού τύπου και ακροβατεί σ’ενα θόλο δίπολο νομιμότητας- κοινωνικής νομιμοποίησης δρώντας με συνδικαλιστικού τύπου ενέργειες, δεν στοχεύει στην συνολική αποδόμηση και την καταστροφή του εξουσιαστικού οικοδομήματος.Αντίθετα εδραιώνει μια συνθήκη που μετά βίας γρατζουνά το δέρμα της κυριαρχίας, στρογγυλεύοντας τις επιθετικές αιχμές της αναρχίας και χτίζοντας σχέσεις εναλλακτισμού μέσα στο υπάρχον.Η αναρχική δράση ξεπερνά τους ακίνδυνους συμβολισμούς και καταδεικνύει την διάλυση της αφήγησης περί κρατικής παντοδυναμίας και εξουσιαστικής συμπεριφοράς μέσα στο κοινωνικό σύμπλεγμα.

Η εξουσία για να διατηρήσει τα συμφέροντα και την συνέχεια της έχει δημιουργήσει τις αντίστοιχες κοινωνικές σχέσεις.Το κοινωνικό σώμα όμως δεν είναι κάτι συμπαγές και χαρακτηρίζεται από διάφορες αντιφάσεις, κομμάτι των οποίων είναι και οι αναρχικοί.Για την ενδυνάμωση της συνοχής στο εσωτερικό της επιδιώκει να εξοντώσει πολιτικά και φυσικά τους εχθρούς της δημοκρατίας, τους αναρχικούς που δεν συνθηκολογούν με καμία κυβέρνηση και εχθρεύονται το κοινωνικό σύμπλεγμα.

Η εξουσία δεν είναι κάτι μονοδιάστατο, αλλά απλώνεται σαν δίχτυ σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.Αυτή η διάχυση της σε όλο το κοινωνικό φάσμα γεννά συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες με τη σειρά τους δομούν υποκείμενα που είναι αμιγώς εχθρικά προς εμάς.Κρατικοί αξιωματούχοι, μικρά και μεγάλα αφεντικά, εθελόδουλοι εργάτες ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΆΚΙ ΥΠΟΔΟΧΉΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, υποκείμενα που οι μόνες βλέψεις τους στοχεύουν στην κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη, ευυπόληπτους πολίτες ρουφιάνους της διπλανής πόρτας που επιζητούν όλο και περισσότερη τάξη και ασφάλεια, κάθε λογής σίχαμα που αναπαράγει την πατριαρχία και συντηρεί την κουλτούρα του βιασμού σε κάθε της πτυχή, τα εθνικοπατριωτικά και θρησκόληπτα σκουπίδια και τα ρατσιστικά σιχάματα που βρομίζουν τις γειτονιές μας.

Οι επιχειρήσεις που χτυπήσαμε ανήκουν στο φιλελεύθερο ζεύγος Μητσοτάκη και στον γραφικό και γελοίο ακροδεξιό Γιώργο Καρατζαφέρη.Τα εν λόγω σκουπίδια ανεξάρτητα αν εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα ή αν έχουν αφεθεί στον πάτο του πολιτικού βούρκου, έχουν υπάρξει κομβικές οντότητες στην διατήρηση της εξουσιαστικής δημοκρατικής επιβολής.Έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην προπαγάνδα αντιεξεγερτικών ρητορειών και είναι εχθροί της ελευθερίας.Τα φοβισμένα ανθρωπάκια που έχουν αποδεχτεί τις αλυσίδες τους μπορεί να σοκάρονται από το άκουσμα των σκανδάλων αλλά δεν θα αργήσουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε άλλη αντίστοιχη πολιτική φιγούρα μέχρι να τους «προδώσει» και αυτή.Δεν μας ενδιαφέρει αν δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους καθώς είναι αυτοί που είναι και θα χτυπιούνται έτσι κι αλλιώς.

Οι επιθέσεις στα οχήματα του φασίστα πραγματοποιήθηκαν ως ένδειξη αλληλεγγύης στην επίθεση που δέχτηκε από τα περιττώματα του εθνικοπατριωτικού όχλου η κατάληψη LIBERTATIA στην Θεσσαλονίκη.Οι καταλήψεις αποτελούν πεδίο συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης μεταξύ συντρόφων.Εκεί συναντηθήκαμε,εκεί συνωμοτήσαμε,εκεί δομήσαμε τις σχέσεις μας για να οργανωθούμε και θα τις υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα ακόμα και αν έχουμε προσεγγιστικές αποκλίσεις.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.Για να το πούμε αλλιώς η καλύτερη άμυνα στην βεβήλωση των ζωών μας είναι η άμεση αναρχική πολύμορφη επίθεση.Από τις συγκρουσιακές διαδηλώσεις και τον εκκωφαντικό ήχο της βαριάς που θρυμματίζει τις βιτρίνες της κυριαρχίας μέχρι το λυσσασμένο στροβίλισμα της σφαίρας στην θαλάμη.ΚΑΘΕ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ.Ακονίζουμε τα τσεκούρια του πολέμου και γυρνάνε πάνω απ’τα κεφάλια σας.

Όλες οι ενέργειες αφιερώνονται στον αναρχικό αιχμάλωτο πολέμου Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από 21/2 και δίψας από 25/2 με αίτημα την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΧΙΛΗ

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΙΝΙΑΛΟ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

Σύμπραξη Αμετανόητων Αναρχικών-FAI/IRF


Έκρηξη σε κατάστημα επίπλων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης



Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε  στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης στην  λεωφόρο Βουλιαγμένης σε κατάστημα επίπλων.

Το κατάστημα επίπλων “Togas” ισοπεδώθηκε από την ισχυρότατη έκρηξη με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για τα αίτια.

Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας εξετάζουν κάθε σημείο του καταστήματος για να εντοπίσουν ίχνη από εκρηκτικό μηχανισμό.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα χανόταν και αυτοί ψήφιζαν ρουσφέτια.



Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν μπω στην ουσία της σημερινής συζήτησης, θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για την αποπομπή από την Κυβέρνηση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας της κυρίας Αντωνοπούλου. Έπρεπε να περάσουν τρεις ολόκληρες μέρες έντονης αντίδρασης από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και από τους πολίτες, για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας, αρχικά ενοχλημένος, και στη συνέχεια, βέβαια, υπό την πίεση της δημόσιας κατακραυγής να απομακρύνει την κυρία Αντωνοπούλου από την Κυβέρνηση. Η ουσία όμως της υπόθεσης παραμένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο ο οποίος επέτρεψε στην κ. Αντωνόπουλου και στο σύζυγό της - να μην τον ξεχνάμε - τον κ. Παπαδημητρίου να παίρνουν μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ, την ώρα που διαθέτουν πολύ μεγάλη περιουσία, αλλά και άλλη κατοικία στην Αττική. Και μάλιστα αυτή δεν ήταν μια αυτόματη διαδικασία. Η κυρία Αντωνοπούλου έκανε αίτηση κάθε μήνα για να παίρνει αυτό το μηνιαίο επίδομα των 1.000 ευρώ.

Και αυτό το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον, κύριοι της Κυβέρνησης και κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ότι - όπως με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου - η σχετική αυτή διάταξη, ξέρετε πότε ψηφίστηκε; Στις 14 Αυγούστου του 2015. Μαζί δηλαδή με το τρίτο Μνημόνιο. Η χώρα χανόταν και εσείς περνάγατε ρουσφέτια. Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι η αποπομπή της κυρίας Αντωνοπούλου δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Εξάλλου, η ανακοίνωσή της ήταν μια σπονδή στην αλαζονεία και η αρχική της αντίδραση ήταν η επιτομή της υποκρισίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά: Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Το μόνο που επιβεβαιώνεται πια καθημερινά, είναι η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης στο δρόμο της ηθικής απαξίωσης.

Επιτρέψτε μου όμως να κάνω και ένα δεύτερο σχόλιο, το οποίο θα με οδηγήσει στη συνέχεια στο σημερινό θέμα. Και έχει και αυτό να κάνει με την επικαιρότητα των δύο τελευταίων ημερών. Το πρωί είχαμε μια ακόμη κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χθες έγιναν επεισόδια, από τους γνωστούς αγνώστους, έξω από το σπίτι του κ. Παπαδήμου. Δεν του έφτανε του ανθρώπου που παραλίγο να τον δολοφονήσουν, έπρεπε να δεχτεί και επεισόδια έξω από το σπίτι του. Διότι κάποιοι διαμαρτύρονται για τη μεταγωγή αυτού που φέρεται ως ένοχος  για την αποστολή του συγκεκριμένου τρομοδέματος. Το ίδιο ακριβώς -επεισόδια δηλαδή- συνέβη έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και στις φυλακές Κορυδαλλού. Δράστες, και στις τέσσερις περιπτώσεις, ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι αλληλέγγυοι προς το φερόμενο δράστη της επίθεσης στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Και ρωτώ ευθέως την Κυβέρνηση. Δεν είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά βλέπω εδώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Τα θεωρεί όλα αυτά ασήμαντα; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Τι κάνει για να αντιδράσει; Έκανε καμία προσαγωγή; Και γιατί επιδεικνύεται (και επιδεικνύετε), ακόμη μια φορά, απαράδεκτη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα;

Σας προειδοποιώ για άλλη μια φορά από αυτό το βήμα. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα και τους κινδύνους που εγκυμονούν. Και θέλω να διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, και την εθνική αντιπροσωπία, αλλά και τον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί ότι η ανοχή της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη βία, θα είναι μηδενική. Αυτά τα φαινόμενα θα τελειώσουν οριστικά και αμετάκλητα.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της σημερινής συζήτησης την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αναλυτικά τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, τις τοποθετήσεις των βουλευτών και των φορέων γύρω από ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος. Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι έχουμε διασταυρώσει τα ξίφη μας ως προς τις πολιτικές σας για την Παιδεία. Έχουμε μια κεντρική φιλοσοφική διαφορά με τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβάνεστε το ρόλο πρωτίστως της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και έχουμε δεσμευθεί ότι μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχετε εισάγει στην Εθνική Αντιπροσωπεία θα τις αναθεωρήσουμε άμεσα, διαμορφώνοντας ένα καινούριο πλαίσιο το οποίο θα διέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στο ζήτημα τώρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η επιλογή ως προς την κεντρική της σύλληψη, τη μεγάλη της ιδέα αποτελεί μια επιλογή που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Για τους εξής λόγους: Αναγνωρίζει την πραγματικότητα -ότι δηλαδή πολλά τμήματα των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά είναι ήδη, επί της ουσίας, τμήματα πανεπιστημιακά. Ανοίγω μια παρένθεση: Ότι τα δύο αυτά Τ.Ε.Ι. είναι δύο εξαιρετικά Ιδρύματα, τα οποία  αποσπούν, όχι μόνο υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις που γίνονται, αλλά κυρίως επιβραβεύονται οι απόφοιτοί τους από την ίδια την αγορά εργασίας. Βρίσκουν με άλλα λόγια οι απόφοιτοι των πιο πολλών τμημάτων των Τ.Ε.Ι. αυτών πιο εύκολα δουλειά απ’ ό,τι βρίσκουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων. Η δεύτερη λογική που θα μας ωθούσε να συμφωνήσουμε με την κεντρική αρχή αυτού του εγχειρήματος, είναι ότι είναι ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο συγχωνεύει δομές. Μια επιλογή που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει στον εξορθολογισμό και στη βελτίωση της λειτουργίας του νέου συγχωνευμένου Ιδρύματος. Και τρίτον, αυτή η επιλογή, αν οδηγούσε πραγματικά στην αναβάθμιση των εφαρμοσμένων επιστημών στη Δυτική Αττική, θα ωφελούσε και σημαντικά μια περιοχή του Λεκανοπεδίου η οποία θα μπορούσε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να απορροφήσει την τεχνογνωσία που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί να παράγει. Επομένως, ως προς την αρχική της σύλληψη, η πρωτοβουλία είναι καταρχήν θετική.

Πάμε τώρα να δούμε όμως, τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνετε με το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Διότι υπονομεύετε, κύριε Υπουργέ, μια πρόταση, μια ιδία η οποία, ενώ επί της αρχής - όπως σας είπα- είναι σωστή, υλοποιείται δυστυχώς με τελείως λανθασμένο τρόπο. Είναι -και δεν νομίζω πως υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, τονίστηκε κατά κόρον και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια- μια αποσπασματική νομοθετική πρωτοβουλία αυτή την οποία φέρνετε. Κυρίως όμως, είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία δεν εντάσσεται σε κανένα συνολικό πλαίσιο εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας. Νομίζω ότι η εισηγήτριά μας, η κυρία Κεραμέως, ο κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, αλλά και πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι πήραν τον λόγο κατέδειξαν και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια τα βασικά ελαττώματα του όλου εγχειρήματος.  Επιτρέψτε μου να αναφέρω μόνο κάποια. Η νομοθέτηση γίνεται πρόχειρα και βιαστικά. Χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο. Όπως σχέδιο, κύριε Υπουργέ, εγώ δεν έχω ακούσει ακόμα συνολικά για τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα.

Βλέπω ότι, με μεγάλη άνεση ο Υπουργός εξαγγέλλει την ίδρυση νέων σχολών. Αναφέρω ως το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαγγελία που έκανε στην Πάτρα για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Και αναρωτιέμαι κύριε Υπουργέ: Όλες αυτές οι εξαγγελίες είναι αποτέλεσμα κάποιου συνολικού σχεδιασμού; Κάποιας μελέτης η οποία έγινε και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σήμερα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους αποφοίτους νομικών σχολών και αυτοί οι απόφοιτοι είναι καλύτερο να αποφοιτούν από την Πάτρα και όχι από κάποιο άλλο Ίδρυμα; Λες και δεν έχουμε ήδη αρκετούς άνεργους δικηγόρους, οι οποίοι με πολύ μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα σήμερα και πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε διαφορετικά επαγγέλματα. Με τι κριτήριο προχωράτε σε όλες αυτές τις κινήσεις; Και πως συνδέετε τελικά τον αριθμό των αποφοίτων από την Ανώτατη Εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας;

Θα σας πω τι κάνετε. Κάνετε μια ωραία εξαγγελία σε ένα τοπικό ακροατήριο για να εισπράξετε ένα χειροκρότημα από μια τοπική κοινωνία την οποία δυστυχώς εθίζετε, για άλλη μια φορά, στη λογική ότι μπορούμε να προσθέτουμε σχολές ή να προσθέτουμε τμήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τοπικές απαιτήσεις. Αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Έχετε φέρει, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο    απροετοίμαστο το οποίο κατά την άποψή μας δεν έχει σχέση με την σύγχρονη πραγματικότητα. Διότι τρέχετε για να προλάβετε τα μηχανογραφικά δελτία των φετινών τελειοφοίτων Λυκείου. Διότι πολύ απλά ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε για φέτος τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι γραμμένο στο πόδι και υλοποιείται, με τον τρόπο αυτό, μόνο και μόνο για να μαζέψετε ψήφους. Για να εξαγγείλετε μια κίνηση καλής θέλησης σε μια περιοχή του Λεκανοπεδίου που δικαιολογημένα θεωρείτε υποβαθμισμένη. Ας είμαστε, λοιπόν,  ειλικρινείς κύριε Υπουργέ, σε αυτή την αίθουσα για τις πραγματικές σας προθέσεις ως προς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει σήμερα νόμος.  

Δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα σοβαρό διοικητικό-οικονομικό ή και ακαδημαϊκό κριτήριο για την ενοποίηση των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά. Ακολουθείτε - και σε αυτό το σχέδιο νόμου -  μια υπουργοκεντρική, συγκεντρωτική διαδικασία, η οποία απαξιώνει το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., αλλά αγνοεί επιδεικτικά και την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία ουσιαστικά δεν συνεισέφερε την τεχνογνωσία της και την άποψή της στο συγκεκριμένο νομοθέτημα. Και είναι ξεκάθαρο ότι όταν σχεδιάζατε και γράφατε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είχατε κατά νου την πραγματική αναβάθμιση της τεχνολογικής Παιδείας της χώρας. Γι’ αυτό και συγχωνεύετε, επί της ουσίας, δύο Τ.Ε.Ι., αλλά καμία αναφορά δεν κάνετε στα υπόλοιπα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν εντάσσεται σε κάποιον συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχεδιασμό για την προώθηση των εφαρμοσμένων επιστημών στη χώρα μας. Δεν αντιμετωπίζει - σας το τόνισε και η εισηγήτρια μας - τα θεμελιώδη ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των ισοτιμιών των πτυχίων των αποφοίτων. Και οι στρεβλώσεις που δημιουργεί η πρόχειρη παρέμβασή σας είναι πολλές.  Και οι μεταβατικές θεραπείες που προβλέπετε  είναι βέβαιο  ότι θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Θεωρώ κύριε Υπουργέ, με άλλα λόγια ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία. Μια χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού. Γιατί οι πολιτικές σας, συνολικά στην Παιδεία, είναι ένα μείγμα ιδεοληψιών και ανικανότητας. Οι εφαρμοσμένες επιστήμες προϋποθέτουν από την ίδια τους τη φύση, σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά. Είναι κάτι το οποίο εσείς - όχι κατ’ ανάγκην προσωπικά, αλλά ο χώρος τον οποίο εκπροσωπείτε ιδεολογικά - αποστρέφεστε. Επί χρόνια πολεμούσατε αυτή τη σύνδεση των Πανεπιστημίων, είτε των Α.Ε.Ι., είτε των Τ.Ε.Ι., με την αγορά. Χρειαζόμαστε σήμερα αυτόνομα και αυτοδιοίκητα Α.Ε.Ι. Δεν χρειαζόμαστε παραρτήματα του Υπουργείου Παιδείας. Και φυσικά χρειαζόμαστε ανοιχτά και ασφαλή Πανεπιστήμια και όχι προστατευόμενα γκέτο κουκουλοφόρων. Θα σας πω, λοιπόν, πολύ σύντομα τη δική μου θέση για το πως, κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να λάβει σάρκα και οστά μια τέτοια μεταρρύθμιση.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος. Να απαντήσουμε δηλαδή σε ένα βασικό ερώτημα: Τι ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση θέλουμε τελικά στην Ελλάδα; Και αφού απαντήσουμε σε αυτό το κεντρικό ερώτημα, θα πρέπει να σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το υφιστάμενο σύστημα, για να πετύχουμε σταδιακά αυτό το στόχο. Και στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι θα χρειαστούν και συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και καινούργιες ειδικότητες και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα. Ωστόσο, χωρίς ένα συνολικό πλαίσιο, χωρίς ένα καλά καθορισμένο οδικό χάρτη, οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι πάντα ατελέσφορες και θα είναι πάντα αποσπασματικές. Για εμάς η προτεραιότητα είναι ξεκάθαρη: Ουσιαστική ενίσχυση της Τεχνολογικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι η τάση στην οποία κινείται όλη η Ευρώπη. Είναι η τάση στην οποία κινείται όλος ο κόσμος. Με προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα στην πρακτική εφαρμογή σε όλα τα γνωστικά πεδία.

Για να το πω με πιο απλά λόγια: Η πραγματική προστιθέμενη αξία της ενοποίησης δύο Ιδρυμάτων δεν είναι η δημιουργία ενός νέου, παραδοσιακού τύπου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Είναι η δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας - και αυτή είναι η ευκαιρία την οποία αφήνετε να πάει χαμένη - ενός Πρότυπου Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Δυτική Αττική. Ενός Πανεπιστημίου το οποίο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει πρότυπο για όλη την περιοχή των Βαλκανίων, να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Αυτό θα πρέπει να είναι το όραμά μας, όχι μόνο για το συγχωνευμένο, νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Δυτική Αττική, αλλά και για τα υπόλοιπα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το Πανεπιστήμιο; Σχολές και Τμήματα που να έχουν προσανατολισμό αποκλειστικά σε μια δυναμικά μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Σε ειδικότητες, που πραγματικά έχει ανάγκη, όχι μόνο η αγορά του σήμερα, αλλά κυρίως η αγορά του αύριο, όπως αυτή διαμορφώνεται ταχύτατα. Έχουμε πει πολλές φορές από αυτό το βήμα ότι δεν ζούμε σε ένα στάσιμο κόσμο. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ζούμε σε ένα κόσμο που βιώνει αυτό το οποίο αποκαλούμε πια, την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Σε μερικά χρόνια, όχι σε μερικές δεκαετίες, το εργασιακό περιβάλλον θα έχει αλλάξει άρδην. Και τα εφόδια τα οποία θα ζητούνται από τους νέους αποφοίτους των Πανεπιστημίων μας θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που παρέχουμε σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι πολλοί εργοδότες μας λένε σε έρευνες κοινής γνώμης που γίνονται ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 20%, δυσκολεύονται σήμερα να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Κινδυνεύουμε, δηλαδή, σύντομα να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η ελληνική οικονομία να μπορεί να αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να μην έχουμε το έμψυχο δυναμικό για να στελεχώσουμε τις νέες δουλειές, οι οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα δημιουργούνται και θα οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αυτή, λοιπόν, η πρόκληση, η οποία είναι μια συστημική πρόκληση και αφορά συνολικά την αγορά εργασίας και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν αντιμετωπίζεται με απλές συγχωνεύσεις και με μετονομασίες Τμημάτων. Μπορεί βεβαίως να ικανοποιεί ορισμένες ομάδες, μπορεί να είναι ένα ψευτο-αφήγημα περιφερειακής ανάπτυξης αλλά δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο μέλλον της χώρας. Το νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, το οποίο εγώ τουλάχιστον έχω στο μυαλό μου, αυτό το οποίο θα αποκαλούσαν οι αγγλοσάξονες University of Applied Sciences, δίνει μεγάλο βάρος στα εργαστηριακά μαθήματα. Αλλά και στην πρακτική άσκηση στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα Τ.Ε.Ι. Δίνει έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα, όχι τόσο στη θεωρητική, στη βασική έρευνα, η οποία γίνεται για τις επιχειρήσεις με τις επιχειρήσεις. Δίνει έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση. Και βέβαια διασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία καθορίζονται περισσότερο από την αγορά και από τις επαγγελματικές οργανώσεις και λιγότερο από το Υπουργείο.

Αυτό βέβαια, σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και την πραγματικότητα της αγοράς. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό, ηγετικό ρόλο στη διερεύνηση, επίλυση σημαντικότατων τεχνικών θεμάτων, που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Αναφέρω ενδεικτικά παραδείγματα: Την αντιπλημμυρική προστασία, ενδεικτικά στη Μάνδρα την οποία επισκέφτηκα για τρίτη φορά μέσα σε 100 μέρες και με ειρωνεύτηκε η Κυβέρνηση, όταν κανείς Υπουργός της δεν έχει πατήσει το πόδι στη Μάνδρα, ούτε καν η Περιφερειάρχης. Αλλά η αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας θα έπρεπε να είναι ένα πεδίο εφαρμοσμένης έρευνας, όπου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα μπορούσε να συνεισφέρει. Η απορρύπανση και η βελτίωση των υδάτων στον κόλπο της Ελευσίνας. Ο τρόπος με τον οποίο θα επεκταθεί το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της Ελευσίνας. Η αναγέννηση της ναυτικοεπισκευαστικής  ζώνης στο Πέραμα. Η διαχείριση και η ανακύκλωση αποβλήτων. Μεγάλη πληγή συνολικά για το Λεκανοπέδιο, αλλά ειδικά για τη Δυτική Αθήνα. Η δημιουργία κέντρου logistics στο Θριάσιο και πως αυτό συνδέεται με την τοπική οικονομία. Και βέβαια ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής παραγωγής στον Ασπρόπυργο.

Εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της «Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» (NDRC), που είναι ο κρατικός βραχίονας διεθνών επενδύσεων του Πεκίνου, για στοχευμένες επενδύσεις στη Δυτική Αττική. Και το λέω αυτό υπό  το πρίσμα  της πρωτοβουλίας που σήμερα  έχει ήδη οργανωθεί στο  Τ.Ε.Ι. Αθήνας, όπου ήδη λειτουργεί οργανωμένο Γραφείο Ανταλλαγών και Συνεργασιών με Α.Ε.Ι. της Λ.Δ. της Κίνας. Έτσι προχωρούν  στο σύγχρονο κόσμο οι εφαρμοσμένες επιστήμες. Με στενή και άρρηκτη σχέση με ακαδημαϊκά  εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά με τις αγορές ταυτόχρονα και με τους διεθνείς επενδυτές.

Το όραμα μου, λοιπόν, θα ήταν  να γίνει η  υποβαθμισμένη Δυτική Αττική μήτρα νέων ιδεών και τεχνολογιών, με επίκεντρο το νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ένα  πραγματικό οικοσύστημα από ερευνητές, φοιτητές, επιχειρηματίες, πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες, παγκόσμιες τάσεις της εφαρμοσμένης επιστήμης. Αυτό θέλουν οι φοιτητές, αυτό θέλουν και οι καθηγητές -οι περισσότεροι τουλάχιστον- και σίγουρα  αυτό αποζητά και η ίδια η κοινωνία. Μια επανάσταση ιδεών, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, που θα αντικαταστήσει τα σημερινά Τ.Ε.Ι. και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά  την τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα. Η ενίσχυση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια στρατηγική δημιουργίας Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών. Εκεί όμως -προσέξτε-  που υπάρχει η κρίσιμη μάζα  για να μπορεί να τα υποστηρίξει. Όχι παντού, δηλαδή.

Η δική μας πολιτική,  όπως την εκπονούμε ως Νέα Δημοκρατία, είναι μια πολιτική που είναι   αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδιασμού. Σέβεται τους θεσμούς. Υιοθετεί και ακολουθεί συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια. Και αναγνωρίζει ότι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη  προϋπόθεση. Δεν παραμερίζει αρχές, όπως η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για να υπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα. Η  δική μας πολιτική είναι  μία πολιτική η οποία είναι υπεύθυνη και μακρόπνοη. Δεν είναι  ψηφοθηρική και πελατειακή. Είναι κρίμα που η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι γεμάτη προχειρότητες και δεν θα μπορέσει τελικά να οδηγήσει στην υλοποίηση αυτού του ονείρου για ένα πραγματικό πρότυπο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, όπως τουλάχιστον εγώ το οραματίζομαι και όπως με πολύ αδρές γραμμές σας το παρουσίασα.

Δεν περίμενα  βέβαια πολλά περισσότερα από τη σημερινή Κυβέρνηση. Μας έχει συνηθίσει σε πειραματισμούς που έχουν κάνει πολύ κακό στη χώρα. Ειδικά στον τομέα της Παιδείας, όπως είπα και στην αρχή, όπου εκδηλώνονται ταυτόχρονα ιδεολογικές εμμονές και πελατειακές λογικές που ανήκουν σε άλλη εποχή. Είναι προφανές ότι οι περισσότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν ένα κεντρικό  στόχο. Την παραμονή στην εξουσία της σημερινής Κυβέρνησης  μέσα από το χτίσιμο ενός νέου κομματικού Κράτους. Όμως, αυτή είναι μια Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Δικό μας χρέος είναι να είμαστε έτοιμοι για να οδηγήσουμε τη χώρα στην επόμενη μέρα. Και είμαστε έτοιμοι.

Γι’ αυτό και ανέβηκα σήμερα στο βήμα. Για να εγγυηθώ ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που έστω και με αυτό τρόπο ιδρύεται σήμερα, θα ακολουθήσει τελικά  το δρόμο που πραγματικά του αξίζει. Θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να γίνει το καλύτερο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της χώρας και - γιατί όχι; -   ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το οφείλουμε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την αδιαφορία της Πολιτείας. Και για την οποία ένα ισχυρό πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων Επιστημών πρέπει να αποτελεί όχι μόνο  φάρο ανάπτυξης αλλά και πυλώνα τοπικής υπερηφάνειας. 

Κλείνω με την εξής παρατήρηση. Θέλω  κάποια  στιγμή το παιδί από το Αιγάλεω που σήμερα είναι στο δημοτικό, όταν έρθει η ώρα να  συμπληρώσει το μηχανογραφικό  και να επιλέξει το Πανεπιστήμιό του, να επιλέξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όχι ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή, όπως γίνεται συχνά με τα πιο πολλά Τ.Ε.Ι., αλλά ως πρώτη επιλογή, που θα του διασφαλίσει ότι θα αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες χρήσιμες για να διακριθεί σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.







Πολιτικά ρήγματα και κόντρα Γαβρόγλου - Ιερώνυμου προκαλεί η Παναγία... της Τήνου



Αλυσιδωτές αντιδράσεις με νέα κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Ιεραρχία της Εκκλησίας, αλλά και ρήγμα στην κυβέρνηση καθώς και στη συνεργασία ΔΗΣΥ, Ποταμιού προκάλεσε η τροπολογία που υπερψηφίστηκε τελικώς στη Βουλή για το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Η τροπολογία, που ρύθμιζε θέματα για το Ιδρυμα της Τήνου, ήρθε στη Βουλή από κοινού από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη αλλά και των βουλευτών των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι, προκαλώντας την σκληρή αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου. 

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας - εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – με την οποία του ζητούσε να καταψηφιστεί η τροπολογία, κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Παιδείας απάντησε με έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής στην επιστολή Ιερώνυμου, συστήνοντας στην Ιερά Σύνοδο να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της.

«Η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της»

Αφού τόνισε ότι η επιστολή «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων. Θα παρακαλούσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Σύνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Οταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο». 

Οι παρενέργειες της τροπολογίας, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εδώ, αφού κατά την υπερψήφισή της στη Βουλή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενέσκηψαν διαφοροποιήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι. 

Κατ’ αρχήν, οι ΑΝΕΛ, καθότι η ψηφοφορία δεν ήταν ονομαστική, τάχθηκαν επισήμως κατά της τροπολογίας, προκαλώντας ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Κατά ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα («παρών» το ΚΚΕ), πλην ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού. 

Ετσι, ανετράπη και η τακτική που ακολουθούσαν Ποτάμι και ΔΗΣΥ, να μην στηρίζουν πρωτοβουλίες που δεν υποστηρίζονται και από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους.

ΤΑ ΝΕΑ


16 Απριλίου ορίστηκε δικάσιμος για τον Βαξεβάνη μετά την μήνυση Σαμαρά



Στις 16 Απριλίου θα εκδικαστεί η μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη που υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου και εκδότη.

Ο κ. Βαξεβάνης οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελέα, η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και όρισε ρητή δικάσιμο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η εισαγγελική λειτουργός διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.


Γίναμε Κολομβία! Και νέα δολοφονία εχθές το βράδυ αυτή την φορά στην Κυψέλη




Οι δολοφονίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα της ανομίας, και των ευνοιών διατάξεων εγκληματικών νόμων αποφυλακίσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η Αστυνομία τη δολοφονία άνδρα, εχθές το βράδυ στις 23.30, έξω από το κατάστημα «Χίλιες και μία νύχτες», στην οδό Φωκίωνος Νέγρη 15 στην Κυψέλη.

Ο άνδρας που δολοφονήθηκε ήταν αλλοδαπός και σεσημασμένος για διάφορα αδικήματα και καθόταν σε τραπέζι έξω από το μαγαζί, όταν δέχτηκε την επίθεση.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης επέβαινε σε μοτοσικλέτα και πυροβόλησε 5-6 φορές με πιστόλι. Οι σφαίρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον νεαρό.

Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.


Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου μέσα στην μαύρη νύχτα



Μέσα στην νύχτα και μετά την παραίτηση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου, υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομίας και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Το Μαξίμου δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει ανακοίνωση και θα γίνει όπως είπε νωρίς σήμερα το πρωί.