Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Από την επίθεση Ερντογάν τσίμπησαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το εσωτερικό της Τουρκίας

 


Ψέμα, απάτη, προπαγάνδα, και αθλιότητα απο τον καθεστωτικό Τούρκο Ερντογάν.

Μόλις έφυγε ο Ερντογάν από το ΝΑΤΟ, άρχισε τα ψέματα και την αθλιότητα, λέγοντας δήθεν ότι του ζήτησε ο Μητσοτάκης να συναντηθούν και αυτός είπε όχι.

Τέτοιου είδους καραγκιοζιλίκια είναι για χαμηλά IQ, και αυτοί που τσίμπησαν και το πίστεψαν η ήθελαν να το πιστέψουν για να το χρησιμοποιήσουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Τούρκοι.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο ψεύτης Ερντογάν - ο οποίος δεν χρησιμοποίησε το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά αναφέρθηκε σε αυτόν ως «ο ηγέτης της Ελλάδας» είπε πως ο Μητσοτάκης «πρέπει να συνέλθει» και να «περιμένει τις κινήσεις της Τουρκίας».

«Αφού τα έκανε αυτά (ο Μητσοτάκης), λυπούμαστε, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου φέτος. Και θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να συμμαζέψει τον εαυτό του. Δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε μαζί τους αν δεν συμμαζευτούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας το ψέμα και την προπαγάνδα είπε πώς η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Η στάση του ηγέτη της Ελλάδας έχει ήδη καθοριστεί. Χρησιμοποιούν κάποιους μεσάζοντες, μπροστά στη στάση που τηρούν. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί στις συναντήσεις μου είπαν: "Ας γίνουμε εμείς οι μεσάζοντες. Ας συναντηθούμε, δεν θα κάνετε μια συνάντηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους;". Εμείς τους είπαμε: "Λυπούμαστε, δεν έχουμε χρόνο να διαθέσουμε για αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή"».

«Γιατί είναι φανερό πώς εξοπλίζουν τα νησιά αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που ήταν συμβατός μαζί μας, τώρα μας προκαλεί, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας. Πηγαίνει και αυτός στα νησιά, βγαίνει από εκεί χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Και προσπαθεί να στείλει μηνύματα. Δεν έχει καλές προθέσεις» είπε, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο μόνος που κερδίζει απο αυτή την αθλιότητα Ερντογάν είναι η Ελλάδα και ο ηγέτης της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.




Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών

 



Στην εξάρθρωση τετραμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διαρρήξεις οικιών καθώς και κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας.

Πρόκειται για αλλοδαπούς άντρες ηλικίας 33, 31, 30 και 29 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Συμμορία, Διακεκριμένη περίπτωση κλοπών τελεσθείσες και σε απόπειρα, Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες τουλάχιστον από 25 Φεβρουαρίου 2022, ενώθηκαν σε εγκληματική ομάδα προκειμένου, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, να προβαίνουν στην τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.




Για την πραγμάτωση του σκοπού τους και τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ως κύριο μέσο προσέγγισης Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 31χρονου με το οποίο εφορμούσαν μεταμεσονύκτιες ώρες, επέλεγαν κυρίως μονοκατοικίες στις αυλές των οποίων υπήρχαν σταθμευμένα τα οχήματα των ιδιοκτητών, παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες των οικιών και παρά την νυκτερινή κατάκλιση των παθόντων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αφαιρούσαν από τους χώρους χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τα κλειδιά των σταθμευμένων οχημάτων.

Δρώντας στις ευρύτερες περιοχές Ωραιοκάστρου, Θέρμης και Θερμαϊκού του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και σε περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας διέπραξαν είκοσι τέσσερις (24) διαρρήξεις οικιών κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν εννέα (9) οχήματα των παθόντων (εκ των οποίων τα οκτώ ανευρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες) και δύο (2) απόπειρες κλοπής οχημάτων με την λεία τους να ανέρχεται στο ποσό των (68.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, τα κλεμμένα οχήματα τα μετέφεραν οι δράστες σε δημόσιους χώρους στάθμευσης σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και μετά την παρέλευση ολίγων ημερών, τα παρέδιδαν έναντι αντιτίμου σε τρεις (3) αλλοδαπούς συνεργούς τους, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν για την παράνομη μεταφορά παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Δημοκρατικά πράγματα στην Τουρκία το Ε.Σ.Ρ. «κόβει» την πρόσβαση στην Deutsche Welle και στη Voice of America

 



Η "δημοκρατία" σε όλο της το μεγαλείο στην Τουρκία.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) απέκλεισε την πρόσβαση στην τουρκική υπηρεσία του αμερικανικού κρατικού δικτύου Voice of America και του γερμανικού δημόσιου δικτύου Deutsche Welle διότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθούν άδειες μετάδοσης περιεχομένου, όπως απαιτεί ο τουρκικός εποπτικός φορέας των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε μέλος του χθες Πέμπτη.

Τον Φεβρουάριο, τόσο η DW και η VoA ανακοίνωναν πως δεν θα υπέβαλαν αιτήσεις για να λάβουν άδειες όπως απαιτούσε το RTÜK δυνάμει της τουρκικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, που επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης λένε πως πραγματικό στόχο έχει τη λογοκρισία.

Ο Ιλχάν Τάστσι, μέλος του RTÜK που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), ανέφερε μέσω Twitter πως η πρόσβαση στην τουρκική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε και στην τουρκική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής αποκλείστηκε με δικαστική απόφαση κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου φορέα.

Σύμφωνα με τον κ. Τάστσι, την απόφαση έλαβε δικαστήριο της Άγκυρας με το σκεπτικό ότι τα δύο ξένα ΜΜΕ «δεν υπέβαλαν αιτήσεις για να τους χορηγηθούν άδειες».

«Ιδού η ελευθεροτυπία σας και η εμπεδωμένη δημοκρατία σας!», πρόσθεσε σαρκαστικά.

Τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης με απήχηση στην Τουρκία θεωρούνται προσκείμενα στην κυβέρνηση και η κάλυψή τους είναι χωρίς εξαίρεση ευνοϊκή για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους πολιτικούς του συμμάχους. Αρκετοί Τούρκοι καταφεύγουν σε εναλλακτικές πηγές, ορισμένες στο εξωτερικό, και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνονται.

Το RTÜK, στο οποίο κυριαρχούν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP) και οι σύμμαχοί του, ανακοινώνει συχνά πρόστιμα σε μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Ο διάλογος στο τουρκικό κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο που αφορά μέσα ενημέρωσης και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν βαφτίσει «νόμο για τη λογοκρισία» αναβλήθηκε μέχρι το φθινόπωρο, όταν θα επαναληφθούν οι εργασίες της τουρκικής εθνικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ο Μαχίρ Γιουνάλ, βουλευτής του AKP, αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία βρίσκεται για χρόνια στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές και επιπλήττεται τόσο από συμμάχους της στη Δύση όσο και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σωρεία παραβιάσεων. Επικριτές της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν επισημαίνουν εξάλλου πως χρησιμοποιεί το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ως πρόσχημα για την πάταξη κάθε διαφωνίας. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και διατείνεται πάγια ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι απαραίτητα εξαιτίας των απειλών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.


Πηγή



Αλλοδαπός πα"ΤΕΡΑΣ" πήγε να πνίξει το παιδί του στο κέντρο της Αθήνας

 


Σοκάρει το βίντεο με ένα ΚΑΘΑΡΜΑ που προσπαθεί να πνίξει το παιδί του σε δρόμο του κέντρου της Αθήνας!

Διερχόμενοι πολίτες πρόλαβαν να σώσουν την τελευταία στιγμή το αγοράκι από τα χέρια του ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΣ.

Όπως φαίνεται στο αποκλειστικό βίντεο που προέβαλλε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ένας γυμνός χωρίς μπλούζα αλλοδαπός άνδρας κρατά στην αγκαλιά του ένα μικρό παιδί. 

Με μια αστραπιαία κίνηση «κλείδωσε» το σωματάκι του με το ένα του χέρι, ενώ με το άλλο προσπάθησε να το πνίξει, φράζοντας το στόμα του με το χέρι.

Μια γυναίκα που αντιλήφθηκε τι πάει να κάνει, προσπάθησε να τραβήξει το παιδί, ενώ η μητέρα του έτρεξε σε κατάσταση αλλοφροσύνης να το σώσει. Το κάθαρμα, όμως, την έσπρωξε με δύναμη.

Ακολούθησε μάχη, με τη μητέρα του αγοριού να προσπαθεί να του αποσπάσει το παιδί. Ένας άνδρας μαζί με έναν άλλο έτρεξε να βοηθήσει και τελικά κατάφεραν να σώσουν το παιδί.

Οι περαστικοί ακινητοποίησαν το ΚΑΘΑΡΜΑ και λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφτασε και η αστυνομία η οποία συνέλαβε τον δράστη και τον οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Δείτε το βίντεο





Ο Μπάιντεν είπε "ΝΑΙ" για τα F16 της Τουρκίας το Κογκρέσο ΟΧΙ στην πώληση

 



Για να καταφέρουν τον Ερντογάν να άρει το βέτο για την Φινλανδία και την Σουηδία, έπρεπε να πει και ένα ναι ο Μπάιντεν στην πώληση των F16, ναι που δεν τον δεσμεύει απέναντι στον Ερντογάν γιατί δεν αποφασίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την πλήρη  αντίθεσή τους με το «ναι» του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά των εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία, εξέφρασαν Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν, ξεκαθάρισε στο Τούρκο, ότι είναι θετικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι θέμα που πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο. 

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν:

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».




Κατόπιν εορτής ο τζάμπα μάγκας Ερντογάν έκανε επίθεση στην Ελλάδα

 


Ο Ερντογάν, δεν τόλμησε να μιλήσει στα όργανα του ΝΑΤΟ έχοντας απέναντι του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να θέσει τον παραλογισμό για τα νησιά και την κυριαρχία.

Δεν τόλμησε να θέσεις τους παραλογισμούς του, ούτε σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε με ηγέτες. 

Άκουσε όμως ότι τον κράζουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, και ότι έχει στεναχωρηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα γιατί δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση, οπότε στην συνέντευξη τύπου, κατόπιν εορτής άρχισε τα δικά του.

Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εχθές, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα και αφού είχαν τελειώσει όλα, ο Τούρκος πρόεδρος, με ψέματα και τούρκικη προπαγάνδα, επιτέθηκε στην Ελλάδα που, όπως είπε, «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» και για αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει». 

Ο Ερντογάν, θέλοντας για ακόμα μία φορά να γελοιοποιηθεί, επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο, και την κατηγορία ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών».

Κατηγόρησε μάλιστα τη χώρα μας πως «δημιουργεί εντάσεις», ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που, κατά την άποψή του, δεν βρίσκονται εκεί λόγω Ρωσίας αλλά για άλλους λόγους. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα ελληνοτουρκικά.



myAADE: Νέα υπηρεσία για τους πολίτες με τον Μηνιαίο Φορολογικό Λογαριασμό

 



Την παροχή μιας νέας υπηρεσίας προς τους φορολογουμένους ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για την έκδοση της Μηνιαίας Ενημέρωσης Φορολογικού Λογαριασμού.

Με αυτή, ο φορολογούμενος μπορεί να έχει κάθε μήνα την πλήρη εικόνα των οφειλών και των επιστροφών του, για τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή:

Τις πληρωμές που έκανε

Τους συμψηφισμούς στους οποίους προχώρησε η ΑΑΔΕ και

Τυχόν διαγραφές στις οφειλές του.

Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο 2022, απεικονίζονται μόνο οι οφειλές του φορολογούμενου για τις οποίες υπήρξε κίνηση στον εκάστοτε μήνα.

Η Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού αναρτάται κάθε 2η Δευτέρα του μήνα, στην επιλογή: "Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές", της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr).

Οι μηνιαίες ενημερώσεις που εκδίδονται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα ως προς το συνολικό ύψος ή την κατάσταση των οφειλών του φορολογούμενου στην ΑΑΔΕ.

 



Θα εξαντληθεί κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση της καταχώρησης του «Τurkaegean»

 



Ο  ευρωπαϊκός φορέας αναγνώρισης εμπορικών σημάτων παραλαμβάνει χιλιάδες αιτήσεις και προβαίνει σε χιλιάδες αναρτήσεις δημόσιας διαβούλευσης. Στην περίπτωση αυτή το αίτημα του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού για καταχώρηση του σήματος «Turkaegean» δεν εντοπίστηκε έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν ενημέρωσαν, όπως θα έπρεπε, την πολιτική ηγεσία. Μετά από αυτό με εντολή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη διατάχθηκε η  διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η  καταχώρηση  στον ευρωπαϊκό φορέα αναγνώρισης εμπορικών σημάτων, του εμπορικού σήματος «Τurkaegean», προφανώς έχει τη σημασία του, παρότι δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Πάντως δεν επιδρά σε οποιοδήποτε ζήτημα κυριαρχίας. Αυτό είναι απολύτως σαφές.

Η Ελλάδα ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα σε προσφυγή για την ακύρωση της καταχώρησης, όπως έγινε και στις Η.Π.Α. και για το λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την εξάντληση των ένδικων μέσων.



Σειρά μέτρων για έμπρακτη στήριξη των εργαζόμενων γονέων

 


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποίει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και τη στήριξη της οικογένειας. Ειδικότερα:

Αυξήθηκε κατά 26% (συνολικός προϋπολογισμός 296 εκατ. ευρώ) η χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.

30.000 περισσότερα παιδιά μπήκαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Από 120.286 παιδιά το 2018-2019, 150.787 παιδιά το 2021- 2022.

26.939 παιδιά έλαβαν, την διετία 2020-2022, voucher μέσω του παράλληλου προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς και με το νέο ΕΣΠΑ.

Χρηματοδοτείται η δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 150 ΚΔΑΠ (9.000 θέσεις), μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προχωρεί το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς σε 33 Δήμους της χώρας, που ενισχύει οικονομικά τους εργαζόμενους γονείς για την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Δρομολογείται η δημιουργία 120 χώρων παιδικής φροντίδας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για βρέφη-νήπια ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών, των εργαζόμενων γονέων.

Χρηματοδοτείται κατά 50% η επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 5:30 το απόγευμα από τα κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διευρύνθηκαν με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας οι γονικές άδειες (εισαγωγή για πρώτη φορά της άδειας πατρότητας, κάλυψη από τη ΔΥΠΑ του κόστους της γονικής άδειας και για τους δύο γονείς για δύο μήνες κ.λπ.). Παράλληλα, υιοθετήθηκαν ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους γονείς να ζητούν από τους εργοδότες τους ρυθμίσεις στον εργασιακό τους χρόνο, οι οποίες θα εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους.



Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο η ψηφιοποίηση των πειθαρχικών υποθέσεων του Δημοσίου

 



Σημαντική βελτίωση ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος πειθαρχικής διαδικασίας, μιας από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των πειθαρχικών υποθέσεων, που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Πρόκειται για την πλατφόρμα e-peitharxika, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΕΑΔ και η οποία αναμένεται να τεθεί επιχειρησιακά σε πλήρη ανάπτυξη τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η προθεσμία που έχουν οι φορείς του Δημοσίου για να εισάγουν όλα τα δεδομένα που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και αφορά πάνω από 2.000 δημόσιους φορείς, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου υπηρετούν περισσότεροι από 520.000 υπάλληλοι. Εξαιρείται το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρήσει στοιχεία 183 φορείς και 23 πειθαρχικά συμβούλια με 344 εγγεγραμμένους χρήστες (τα αρμόδια στελέχη με πειθαρχικές αρμοδιότητες από τις διευθύνσεις διοικητικού και οι γραμματείς των πειθαρχικών συμβουλίων), οι οποίοι για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα είναι οι μόνοι που θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε υπόθεσης. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν στατιστικά μεγέθη (ποια είναι τα περισσότερα παραπτώματα, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων κλπ).

 




1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr


 

Σε κάθε επίσκεψη που κάνουν οι πολίτες στην ψηφιακή πύλη gov.gr, προκύπτει όφελος για τους ίδιους και για το Δημόσιο ύψους 1 ευρώ. Συνολικά κατά την διετία Μαρτίου 2020 (οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της πύλης) έως τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 273 εκατομμύρια επισκέψεις στην σελίδα και το συνολικό όφελος όπως αυτό εκτιμήθηκε από μελέτη Deloitte ήταν 270 εκατ. Ευρώ.

Το όφελος προκύπτει κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων (268 εκατ.) ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα.

Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες.

To gov.gr παρέχει σήμερα 1375 υπηρεσίες, από 1147 τον Μάρτιο του 2021 και 627 τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο διάστημα αυτό:

Έγιναν ηλεκτρονικά 6,5 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και 2,2 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις.

Εκδόθηκαν 4,5 εκατομμύρια πιστοποιητικά και 18 εκατομμύρια βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Έγιναν 3,2 εκατομμύρια ενεργοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χρήση της διαδικτυακής Πύλης ευνοήθηκε από την πανδημία ωστόσο και μετά την άρση των περιορισμών στις φυσικές συναλλαγές η χρήση της συνεχίζει να αυξάνεται. Συγκεκριμένα στο τελευταίο τετράμηνο ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης της χρήσης του gov.gr για εξουσιοδοτήσεις, πιστοποιητικά και λοιπά φτάνει στο 10 % που σημαίνει ότι γίνονται 1 εκατομμύριο νέες ψηφιακές συναλλαγές ανά μήνα.

Οι επόμενοι στόχοι που θα επιτευχθούν και με την χρηματοδοτική συνδρομή του ταμείου ανάκαμψης είναι να προστεθούν στις ψηφιακές υπηρεσίες ήδη από τον Ιούλιο οι ταυτότητες και τα διπλώματα αυτοκινήτου που θα ψηφιοποιηθούν σε μορφή εφαρμογής για το κινητό. Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή θα τεθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που είναι μεταξύ άλλων η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το internet of things.




Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ:

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας.



Παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη

 


Σήμερα, θα λάβουν γνώση οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέως Εφετών, Ελένης Τουλουπάκη, του περιεχομένου του αμετάκλητου βουλεύματος με το οποίο αργά χθες το βράδυ παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, για κακουργηματικά αδικήματα τα οποία διέπραξαν στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis.

Το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την χθεσινή τελευταία μέρα της δικαστικού έτους κατά την οποία αποχώρησαν δυο μέλη του, λόγω συνταξιοδότησης (ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου), με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπει να δικαστεί στο Υπουργοδικείο τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς.

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου- Φουρλή.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, με το επίμαχο βούλευμα, ομόφωνα του αποδίδεται το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και το σε βαθμό πλημμελήματος αδίκημα της παράβαση καθήκοντος.

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κατά πλειοψηφία (3-2), παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.

Αντίθετα, απαλλακτικό είναι το βούλευμα και δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, οι δύο στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως απαλλακτικό είναι το βούλευμα και για τους εκδότες Γιάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς.