Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο η ψηφιοποίηση των πειθαρχικών υποθέσεων του Δημοσίου

 



Σημαντική βελτίωση ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος πειθαρχικής διαδικασίας, μιας από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των πειθαρχικών υποθέσεων, που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Πρόκειται για την πλατφόρμα e-peitharxika, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΕΑΔ και η οποία αναμένεται να τεθεί επιχειρησιακά σε πλήρη ανάπτυξη τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η προθεσμία που έχουν οι φορείς του Δημοσίου για να εισάγουν όλα τα δεδομένα που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και αφορά πάνω από 2.000 δημόσιους φορείς, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου υπηρετούν περισσότεροι από 520.000 υπάλληλοι. Εξαιρείται το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρήσει στοιχεία 183 φορείς και 23 πειθαρχικά συμβούλια με 344 εγγεγραμμένους χρήστες (τα αρμόδια στελέχη με πειθαρχικές αρμοδιότητες από τις διευθύνσεις διοικητικού και οι γραμματείς των πειθαρχικών συμβουλίων), οι οποίοι για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα είναι οι μόνοι που θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε υπόθεσης. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν στατιστικά μεγέθη (ποια είναι τα περισσότερα παραπτώματα, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων κλπ).

 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου