Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Τσίπρας με ύβρεις στην Βουλή - Αχ και να είχε μια μολότοφ να πετάξει στον Μητσοτάκη


 

Ποιος είδε εχθές τον Αλέξη Τσίπρα στην βουλή και δεν σιχάθηκε την ώρα και την στιγμή που τον ψήφισε κάποτε, η που υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Εχθές πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης ζητώντας οι Έλληνες να είμαστε στα δύσκολα ενωμένοι, και ο ακροαριστερός Αλέξης Τσίπρας, μην μπορώντας πλέον να πετάξει μολότοφ, εμφανίστηκε στην βουλή κάνοντας μαθήματα διχόνοιας και αλαζονείας.

Αυτός ο τύπος που εκμεταλλεύτηκε και εξαπάτησε τους Έλληνες το 2015,  δεν έχει καμία σχέση με τη συναίνεση και την ηθική, αυτό που τον τρέφει ως γνήσιο ακροαριστερό είναι οι λεκτικές επιθέσεις και η πόλωση.

Το ακροαριστερό δόγμα των Εξαρχείων  “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”», είναι αυτό που τον οδηγεί και τον έχει απαξιώσει στους πολίτες, αλλά αυτός συνεχίζει την ίδια τακτική.

Ένας πρωταθλητής στο ψέμα και την εξαπάτηση των πολιτών, παραμένει αμετανόητος και θα ήθελε πολύ να μπορεί να ρίξει μολότοφ στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δυστυχώς δεν μπορεί και έτσι ξεσπάει σε ύβρεις. 

Θυμάστε αυτό που είχε πει το 2017 που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά λησμονώντας την πλατεία στα Εξάρχεια και τις συμμετοχές του σε επεισόδια αντιεξουσιαστών : «Και τι κακό έχουν οι μολότοφ;», και αποσβολομένοι αυτοί που τον άκουγαν τον ρώτησαν «Τι κακό; Καίνε κόσμο», και ο ακροαριστερός Τσίπρας απάντησε : «Εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ. Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;» έχοντας θυμηθεί τότε που βρισκόταν στην μεριά που τις πέταγαν.

Εάν δεν είχε αυτούς που έχει στην Κουμουνδούρου, και γελάει ο κόσμος μαζί τους ακόμα και οι Συριζαίοι προβλήματίζονται, θα διάβαζαν τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, όχι στην σοβαρότητα, γιατί νούμερο ήταν νούμερο θα παραμείνει.




Εισαγγελική έρευνα για την ανεμβολίαστη που αρνούνταν την διασωλήνωση

 


Την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε, ο θάνατος ανεμβολίαστης 54χρονης γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αρνούμενη να διασωληνωθεί ως αρνήτρια του εμβολιασμού και της πανδημίας.

Ερευνάται η διάπραξη διάπραξη αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος από πρόσωπα που φέρονται να εμπόδισαν τη διασωλήνωση γυναίκας ασθενούς με κορονοϊό στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", η οποία ήταν αρνήτρια της πανδημίας και τελικά απεβίωσε.

Τα άτομα αυτά εκτός του κύκλου της και εντός του κύκλου της τίθεται στο στόχαστρο της Εισαγγελίας.

Η Εισαγγελία φυσικά δεν στρέφεται κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου που προσπάθησε να την σώσει, παρά το ότι η θανούσα αρνιόταν πεισματικά να διασωληνωθεί λόγω μείωσης του οξυγόνου της και φέρεται να όρισε και δικηγόρο προκειμένου να μην γίνει η συγκεκριμένη ιατρική πράξη. 

Οι γιατροί του νοσοκομείου τελικά προχώρησαν σε διασωλήνωση με εισαγγελική εντολή, όπως ορίζει ο νόμος σε περιπτώσεις άρνησης του ασθενούς και οικείων του, κατά την ενδεδειγμένη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Εισαγγελία ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, με στόχο να διακριβωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό, αλλά και του αδικήματος που αφορά παραβάσεις του νόμου για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ο φάκελος της υπόθεσης ανατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, ο οποίος θα αναζητήσει πρόσωπα, εκτός του νοσοκομείου, που φέρονται να απέτρεψαν ή να εμπόδισαν την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς.



Με τροπολογία θα αρθεί η αναστολή όσων υγειονομικών εμβολιαστούν έστω και τώρα

 


Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.



Τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη δήλωσε:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός».

Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό, με απόφαση της Κυβέρνησης, από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του.

Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Στο πλαίσιο της απόφασης του Πρωθυπουργού για την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους, θα γίνεται μεσίστια έπαρση της Σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου.



Με διαφανείς διαγωνισμούς η σίτιση των αιτούντων άσυλο

 


Την κατάργηση του ειδικού άρθρου 96 του Ν. 4368/2016 - βάση του οποίου επιτράπηκαν οι αναθέσεις με διαπραγμάτευση - χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για ποσά εκατομμυρίων - στο τέλος του έτους, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προτάσσουμε ένα ορθολογικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, προβλέποντας την μεταβλητότητα που αναμφίβολα έχουν οι ροές και κατά συνέπεια οι ανάγκες κάλυψής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις πλαίσιο, συμβάσεις στις οποίες το Υπουργείο, αξιοποιώντας φυσικά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, θα πληρώνει μόνο για το ύψος των υπηρεσιών που καταναλώνει, με άνω όριο το όριο τον προϋπολογισμό της συμφωνίας - πλαίσιο και θα έχει διαθεσιμότητα υπηρεσιών, για κάθε πιθανή μεταβολή συνθηκών. 

Η συμφωνία-πλαίσιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο, έγινε με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, έχει διάρκεια τέσσερα έτη και αξία 102.773.050 ετησίως (χωρίς ΦΠΑ).  

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει την διαφάνεια πράξη στην διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων. Καταργώντας τις διατάξεις για κατά παρέκκλιση αναθέσεις, προχωρώντας σε διαγωνισμούς πλαίσιο – την βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική – με διεθνείς ανοικτές διαδικασίες.

Η συμφωνία - πλαίσιο για τις ανάγκες σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η 3η που έρχεται στη Βουλή.

Έχει προηγηθεί η Σύμβαση για το Φράκτη του Έβρου και η Σύμβαση κατασκευής των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Σάμου, Κω, Λέρου που εγκαινιάζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Θα ακολουθήσουν:  

Η 4η Σύμβαση που αφορά την διαχείριση δομών, υπηρεσίες facility management, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο.

Η 5η σύμβαση για τις Δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, όπου ολοκληρώνεται η κατάθεση των προσφορών, καθώς έχουν ήδη τελεσιδικήσει όλες οι προσφυγές και ενστάσεις και μετά θα πάει και αυτή στο Ελεγκτικό. 



ΥΠΕΞ: Απλοποιείται η επίσημη μετάφραση εγγράφων

 


Τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία απλοποίησης της επίσημης μετάφρασης εγγράφων. Με το νέο σύστημα μεταφράσεων, εξαλείφεται η γραφειοκρατική διαδικασία δεκαετιών και αντικαθίσταται από ένα νέο ψηφιακό απλοποιημένο σύστημα (https://metafraseis.services.gov.gr).

Η εν λόγω διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων διοικητικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί εφαρμογή του εκσυγχρονισμού του οργανωτικού του σχήματος (Ν.4781/2021). 

Συγκεκριμένα, παρέχονται πλέον δύο νέες υπηρεσίες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr: 

η αναζήτηση πιστοποιημένου μεταφραστή (για πολίτες και επιχειρήσεις)

η καταχώρηση στοιχείων μετάφρασης (για τους πιστοποιημένους μεταφραστές).

Πλέον, οι πολίτες και οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να επιλέγουν από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πιστοποιημένων Μεταφραστών τον μεταφραστή της αρεσκείας τους και θα συναλλάσσονται απευθείας μαζί του.




Για πρώτη φορά με πλήρως ψηφιοποιημένες διαδικασίες οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Με μια νέα, αμιγώς ψηφιακή διαδικασία ολοκληρώνεται η πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών για το νέο σχολικό έτος. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν σημαντικές διαλειτουργικότητες σε κεντρικές εφαρμογές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως το ΟΠΣΥΔ και το myschool.

Με τον τρόπο αυτό, βελτιστοποιούνται και αυτοματοποιούνται διεργασίες για την πρόσληψη και τοποθέτηση αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται από χρονοβόρες διαδικασίες τόσο οι ίδιοι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί όσο και τα διοικητικά όργανα, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι Περιφέρειες και η Κεντρική Υπηρεσία και, παράλληλα, ενισχύεται η διαφάνεια της διαδικασίας και η αδιαβλητότητα του συστήματος.

Περαιτέρω, για πρώτη φορά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ψηφιακά τις προτιμήσεις τους για τα σχολεία αλλά και να τοποθετηθούν ψηφιακά, με απόλυτη διαφάνεια, χάρη στη νέα αλγοριθμική διαδικασία που αναπτύχθηκε.

Η ψηφιακή ροή τοποθέτησης διενεργήθηκε την Τρίτη 31 Αυγούστου και άμεσα, εντός λίγων λεπτών, ενημερώθηκαν οι προσλαμβανόμενοι μέσω γραπτού μηνύματος SMS στο κινητό τους, για τη σχολική μονάδα ανάληψης υπηρεσίας τους.

Επιπλέον, σημαντική καινοτομία στη διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας αποτελεί η σύναψη ψηφιακής σύμβασης που διενεργείται μέσω της εφαρμογής anaplirotes.gov.gr και ενεργοποιήθηκε την πρώτη ημέρα ανάληψης υπηρεσίας των εκπαιδευτικών.

Οι προσλαμβανόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και να αποδεχτούν ψηφιακά τη σύμβασή τους και στη συνέχεια να λάβουν έγκυρο αντίγραφο αυτής, που θα φέρει την προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα (advanced electronic seal) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μειώνοντας δραστικά την περιττή γραφειοκρατία και τον χρόνο που απαιτείται για την κατάρτιση της σύμβασης.

Τέλος, ορόσημο του έργου αποτελεί και η αυτοματοποιημένη διαδικασία δήλωσης και ανάρτησης των σχετικών συμβάσεων στα πληροφοριακά συστήματα «Εργάνη» και «Διαύγεια». Η συγκεκριμένη καινοτομία αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους της Δημόσιας Διοίκησης, ψηφιοποιώντας και απλοποιώντας χρονοβόρες διαδικασίες ετών.

Το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και είχε συμπεριληφθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στοχεύοντας στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη βελτίωση διαδικασιών στον τομέα της εκπαίδευσης.



Τρεις άξονες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στο Ε.Σ.Υ. εξαιτίας της αναστολής καθηκόντων υγειονομικών

 


Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για ένα μέτρο απολύτως αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η πολύ μεγάλη πλειονότητα, των υγειονομικών, ειδικά των γιατρών, έσπευσε να εμβολιαστεί. Κάποιοι υγειονομικοί επιμένουν στη στάση τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά πρωτίστως την υγεία των ασθενών. 

Η κυβέρνηση έδωσε το χρονικό περιθώριο στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και παράλληλα έχει λάβει μέτρα κάλυψης των κενών.

Είναι προφανές ωστόσο, επειδή μιλάμε για κάποιες χιλιάδες πανελλαδικά, ότι θα υπάρξουν αρρυθμίες για κάποιο διάστημα στη λειτουργία ορισμένων νοσοκομείων -κυρίως περιφερειακών- εξαιτίας της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Ήταν κάτι αναμενόμενο και για αυτό ακριβώς είχε καταρτιστεί έκτακτο σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων σε τρεις άξονες:

Πρώτον, την ταχύτατη είσοδο νέου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας, με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Δεύτερον, την αναδιάταξη του δυναμικού, που ήδη υπάρχει, όπου κριθεί αναγκαίο.

Και τρίτον, την προσφυγή σε υπηρεσίες  -κυρίως διοικητικές- και του ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Σημειώνεται ότι από χθες, 1η Σεπτεμβρίου, άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, που θα αναπληρώνει όσους τεθούν σε αναστολή καθηκόντων. Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, μπορούν να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, -πλην γιατρών- μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων, επικουρικού προσωπικού.

Το προσωπικό αυτό θα συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία μπορεί να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα.

Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς, οδοντίατρους και φαρμακοποιούς, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στις συγκεκριμένες ομάδες, η Πολιτεία -με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία- θα θεσμοθετήσει και σε αυτή την περίπτωση πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.



Σημαντική πρόοδος στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης


 

 Ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδος δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Η Κυβέρνηση όπως σημείωσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα τα οποία πριν από ένα χρόνο είχαμε ανακοινώσει. Ανάμεσα στα άλλα:

Μετρό: το σημαντικότερο έργο της Θεσσαλονίκης προχωρά και ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προχωρούν με ταχύτητα τα έργα βελτίωσης, στην 6η προβλήτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου του 2021. Και βέβαια και η σιδηροδρομική σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.

Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προχωρά και αυτό εντός του προγράμματος. Ολοκληρώθηκε ήδη ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και στόχος είναι οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες,. Και η σύμβαση για το ανάδοχο είναι στο ελεγκτικό συνέδριο για το προσυμβατικό έλεγχο.

Ολοκληρώθηκε η επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», που αποτελεί μέρος μιας πάρα πολύ σημαντικής επένδυσης εκσυγχρονισμού 14 περιφερειακών αεροδρομίων.



Νέα "ψήφος" εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα


 

Η Ελλάδα προχώρησε για πρώτη φορά σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Και το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα οι προσφορές για τα 5ετή και για τα 30ετή ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν. Η διπλή αυτή έξοδος πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2019, που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά  30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη διεθνή αβεβαιότητα, η Κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα  ιστορικά χαμηλά επιτόκια.




Σύμβουλο τον Πολάκη είχε; Ασθενής στο Σίδνεϊ με κορονοϊό πήρε αντιπαραστικό για άλογα

 


Ο ασθενής κατανάλωσε ένα «κοκτέιλ» από ιβερμεκτίνη και άλλα φάρμακα που αγόρασε από το ίντερνετ και εισήχθη σε νοσοκομείο της Αυστραλίας, υποφέροντας από διάρροια και εμετούς.

Ο επικεφαλής τοξικολόγος του νοσοκομείου Westmead στο Σίδνεϊ, όπου εισήχθη ο ασθενής, σχολίασε ότι η περίπτωσή του αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας επικίνδυνης «μόδας» που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο και αφορά την αγορά μη πιστοποιημένων φαρμάκων, με σκοπό την θεραπεία του κορονοϊού. «Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ασθενής δεν υπέστη οξεία δηλητηρίαση από αυτά που κατανάλωσε. Βέβαια, δεν κατάφερε ούτε να θεραπευτεί από τον κορονοϊό», σχολίασε ο δρ. Naren Gunja.

«Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση ότι η ιβερμεκτίνη δρα κατά του Covid-19. Μην αναζητάτε “μαγικές” θεραπείες στο διαδίκτυο, μην βασίζεστε σε όσα γράφονται εκεί. Τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί».

Ο Επικεφαλής Ιατρικός Λειτουργός της Αυστραλίας, Πολ Κέλι, ζήτησε επίσης από το κοινό να μην επιλέγει τέτοιου είδους αυτοσχέδιες θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει πολλές δοκιμές και καμιά τους δεν έχει δείξει ότι η ιβερμεκτίνη αποτελεί φάρμακο κατά του Covid-19. Ίσως στο μέλλον βρούμε κάτι διαφορετικό. Μέσα στην πανδημία, μάθαμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι στις αξιολογήσεις μας, ωστόσο, για την ώρα, σας λέω κατηγορηματικά και απόλυτα ότι δεν θα έπρεπε να παίρνετε ένα φάρμακο που δεν έχει εγκριθεί. Δεν είναι αποτελεσματικό, ούτε και ασφαλές».

Η ιβερμεκτίνη πρόκειται για ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για ασθένειες που προκαλούνται από ακάρεα, σκουλήκια κ. ά. Παρόλα αυτά, η προώθηση της ιβερμεκτίνης ως πιθανού «αντι-Covid» φαρμάκου, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, φαίνεται να γνωρίζει πλέον εξάπλωση και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Στην Αυστραλία, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κρεγκ Κέλι ζήτησε πρόσφατα την αναγνώριση της ιβερμεκτίνης ως φαρμάκου κατά του κορονοϊού, λέγοντας: «Πώς γίνεται να “χάσουμε” αυτό το “πλοίο”; Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως η Αυστραλία καινοτομεί. Η ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να γίνει παγκοσμίως γνωστή ως το αυστραλιανό φάρμακο του κορονοϊού».

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Διανομής Θεραπευτικών Αγαθών της Αυστραλίας αναφέρει πως τον Αύγουστο παρατηρήθηκε έλλειψη της ιβερμεκτίνης από τα φαρμακεία. Με βάση τα δεδομένα που έλαβε ο Οργανισμός από τους φαρμακοποιούς, η ζήτηση για ιβερμεκτίνη έχει αυξηθεί, το τελευταίο διάστημα, κατά δέκα ολόκληρες φορές.

Σε αντιεμβολιαστικά γκρουπ που εντοπίζονται στο Facebook και αλλού, τα μέλη αναφέρουν γιατρούς που συνταγογραφούν ιβερμεκτίνη στον οποιονδήποτε, «χωρίς ερωτήσεις». Οι φαρμακοποιοί της Αυστραλίας έκαναν λόγο για πελάτες που εμφανίζονται με συνταγές για ιβερμεκτίνη, χωρίς να θέλουν να πουν για ποιον προορίζεται.

Στις ΗΠΑ, οι αυξανόμενες κλήσεις σε γραμμές εκτάκτου ανάγκης για περιστατικά δηλητηρίασης από ιβερμεκτίνη ώθησαν τον FDA στο να ζητήσει, επίσης, από τον κόσμο να μην την καταναλώνει.

«Δεν είστε άλογα», έγραψε ο Οργανισμός στο Twitter. «Δεν είστε αγελάδες. Σοβαρά, σταματήστε το».

Ο FDA προειδοποίησε πως οι παρενέργειες της ιβερμεκτίνης περιλαμβάνουν τα δερματικά εξανθήματα, την ναυτία, τους εμετούς, τη διάρροια, τον στομαχόπονο, το πρήξιμο του προσώπου και των άκρων, την ξαφνική υπόταση, τα νευρολογικά συμπτώματα όπως η σύγχυση, οι ζαλάδες και οι κρίσεις, ακόμα και την ηπατίτιδα.

«Τα εργαστηριακά μας τεστ έδειξαν ανωμαλίες στον οργανισμό των ασθενών, όπως τα χαμηλά ποσοστά λευκών αιμοσφαιρίων και οι διαταραχές στο ήπαρ. Η χρήση της ιβερμεκτίνης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα έπρεπε να αποφεύγεται», εξήγησε ο FDA.


Πηγή: The Guardian 



Παρουσιάστηκε και κατέθεσε ο οδηγός του Audi που εμπλέκεται στο τροχαίο με τον Mad Clip

 


Ο οδηγός του Audi R8 που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ, παρουσιάστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και κατέθεσε ότι όντως ήταν στο σημείο του μοιραίου τροχαίου όπου έχασε τη ζωή του ο τράπερ Mad Clip. 

Είχε συνοδηγό τη γυναίκα του εκείνο το βράδυ, όπως είπε στον εισαγγελέα και δεν συμμετείχε σε κόντρα, με τον πρώτο να δέχεται την κατάθεσή του ενώ στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο δίχως να του απαγγελθούν κατηγορίες. 

Ο οδηγός του Audi R8, ήταν στο αυτοκίνητο με την σύντροφο του και γυρνούσαν από νυκτερινή διασκέδαση. Όπως είπε, δεν είχε καμία σχέση με το δυστύχημα.



Πέντε μύθοι για τον κορωνοϊό

 



Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν δεδομένα που καταρρίπτουν 5 μύθους για τον κορωνοϊό.

Μύθος 1ος: Ο ιός SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

Απάντηση 1η: Οι επιστήμονες παγκοσμίως εξακολουθούν να εξετάζουν την προέλευση του ιού SARS-CoV-2, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι απίθανο να δημιουργήθηκε από κάποιον άνθρωπο στο εργαστήριο. Με βάση τις μελέτες και άλλων κορωνοϊών, φαίνεται να ξεκίνησε από νυχτερίδες και να μεταφέρθηκε στους ανθρώπους.

Μύθος 2ος: Τα εμβόλια έναντι COVID-19 δεν είναι ασφαλή, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες τα δημιούργησαν πολύ γρήγορα.

Απάντηση 2η: Επειδή βρισκόμαστε σε παγκόσμια πανδημία, οι φαρμακευτικές εταιρείες επένδυσαν πολλά χρήματα και συνεργάστηκαν με σημαντικούς επιστήμονες, ώστε να παράξουν γρήγορα τα εμβόλια έναντι COVID-19. Η ταχύτητα παραγωγής τους δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν είναι και ασφαλή. Όλα πέρασαν από τις απαραίτητες μελέτες και πήραν έγκριση από ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως ο FDA στις ΗΠΑ και ο EMA στην Ευρώπη. 

Μύθος 3ος: Κάνοντας το εμβόλιο, θα νοσήσω με COVID-19.

Απάντηση 3η: Κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν περιέχουν το ζωντανό ιό που προκαλεί την COVID-19. Άρα, δεν μπορούν να κάνουν κανέναν να αρρωστήσει από τη νόσο αυτή. 

Μύθος 4ος: Η ανοσία της αγέλης μετά από νόσηση θα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2.

Απάντηση 4η: Η ανοσία της αγέλης επέρχεται όταν αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού την έχει αναπτύξει, ώστε αυτό να σταματάει τη μετάδοση του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό. Για να επιτευχθεί αυτό με φυσικό τρόπο (δηλαδή μετά από μόλυνση με τον SARS-CoV-2) για την COVID-19 θα πρέπει 70% του πληθυσμού να νοσήσει και να επιβιώσει. Αυτό όμως, αν αφεθεί να συμβεί, θα προκαλέσει εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους. Η εναλλακτική είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί, που επιφέρουν επίσης ανοσία, και αυτό ακριβώς συνιστούν οι επιστήμονες παγκοσμίως. 

Μύθος 5ος: Πίνοντας ζεστό νερό, μειώνεται το φορτίο του κορωνοϊού στο λαιμό μας.

Απάντηση 5η: Ενώ το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική μας υγεία, τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι το να πίνουμε ζεστό νερό μας προστατεύει από COVID-19. Το μόνο ίσως που μπορεί να κάνει είναι να καταπραΰνει το λαιμό ή να μας ανακουφίσει από βήχα. Αντί λοιπόν να πίνουμε ζεστό νερό, καλύτερα να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με αυτό.






Ήρθε και το δεύτερο RAFALE

 



Το δεύτερο Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας έβαλε τη γαλανόλευκη στα φτερά, την ώρα που οι πιλότοι και μηχανικοί μας συνεχίζουν τη σκληρή εκπαίδευση στη Γαλλία - Σε λιγότερο από 100 μέρες θα προσγειωθούν στην Τανάγρα - Πολλαπλασιαστής ισχύος το νέο μαχητικό. 

Tο πρόγραμμα απόκτησης των πανίσχυρων αεροσκαφών Rafale να προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ένα ακόμα διθέσιο Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας περνάει στα χέρια της HAF φέροντας τον συριακό αριθμό #402#. Όπως με το πρώτο Rafale έτσι και με το δεύτερο, η παράδοση έλαβε χώρα στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας, με ελληνική επιτροπή να περνά από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε σημείο, κάθε υλικό, κάθε σύστημα και λειτουργία του δεύτερου Rafale F3R με το εθνόσημο στα φτερά.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας παραδίδει στη Dassault Aviation τα μεταχειρισμένα Rafale που έχουν επιλεγεί να δοθούν στην Ελλάδα και εν συνεχεία εκείνη εκτελεί εργασίες που τα φέρνουν στο επίπεδο F3R.

Η αγορά των Rafale από τη Χώρα μας να έχει προκαλέσει οργή στο καθεστώς Ερντογάν, που βλέπει ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής να πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ.



Δραματικές ώρες στη Νέα Υόρκη

 



Ο φονικός τυφώνας Άιντα στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους. 

Πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια και στο Νιου Τζέρσι, όπου ενώ κόσμος κοιμόταν εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, ενώ πολλοί εγκλωβίστηκαν και σε πλημμυρισμένους σταθμούς του μετρό.

Οκτώ από τα θύματα στη Νέα Υόρκη βρήκαν τραγικό τέλος σε υπόγεια. Ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου, κατά τις πρωινές ώρες. Ένας ακόμη άντρας πέθανε στο όχημά του, καθώς οδηγούσε.



14 ανήλθαν, οι θάνατοι στο Νιου Τζέρσι, όταν οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Πέντε πέθαναν σε συγκρότημα κτιρίων, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν οικογένεια.

Σκοτώθηκε και 19χρονος στο Μέριλαντ με την υπερχείλιση του ποταμού στην Μοντάνα, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκαν σπίτια.

Τρεις νεκροί εντοπίστηκαν και στην Πενσιλβάνια.



Οι περισσότεροι νεκροί από τον τυφώνα εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη.

Οι δραματικές ώρες συνεχίζονται, ενώ η επιχείρηση για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων βρίσκεται σε εξέλιξη.