Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Χρίστος Λιάπης για φαιδρό Κασσελάκη: «Ίσως το εκδραμάτισε γιατί φυλλορροεί το κόμμα του»

 



Στο ατόπημα του απαξιωμένου Στέφανου Κασσελάκη, στο ΚΕΘΕΑ, απάντησε ο άμισθος γιατρός και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Η συμπεριφορά του Κασσελάκη νομίζοντας ότι κάτι είναι, και αδιαφορώντας για την κοινωνία που δεν θέλει ούτε να τον ακούει, ούτε να τον βλέπει, κάνει κακό μόνο στον ίδιο και κατ΄επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον μονοψήφια ποσοστά.    

«Ήταν απρέπεια, ζητούσε από τον κυβερνητικά διορισμένο πρόεδρο μιας δομής να βγει από την αίθουσα, στην οποία εκείνος είχε έρθει θεσμικά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστος Λιάπης, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ στο κανάλι One Channel, αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη κατά τη σημερινή επίσκεψη του φαιδρού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

«Έχω έναν μικρότερο ρόλο θεσμικό, πολύ μικρότερο από το ρόλο του κ. Κασσελάκη. Εξήγηση δεν έχω, ίσως να μην ενημερώθηκε επαρκώς από τους στενούς του συνεργάτες του», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Ο κ. Χρίστος Λιάπης, όπως ανέφερε, είχε δεχτεί επίθεση από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα. «Μπορεί να χρειάζεται να κάνει εκδραμάτιση γιατί το κόμμα του φυλλοροεί. Εγώ είμαι άμισθος εκεί. Είναι άλλα 6 μέλη εκεί κι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν», κατέληξε ο κ. Λιάπης, ο οποίος μίλησε στον Σταμάτη Ζαχαρό και την εκπομπή «Εδώ».






Μήνυση στο Στρατοδικείο Αθηνών από τις οικογένειες των πέντε Ελλήνων που σκοτώθηκαν στην Λιβύη

 


Μήνυση στο στρατοδικείο Αθηνών κατέθεσαν οι οικογένειες των πέντε μελών ανθρωπιστικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, έπειτα από το τραγικό τροχαίο που σημειώθηκε στα μέσα Σεπτμεβρίου.

Τοτε, ένας ντόπιος οδηγός τζιπ ερχόμενος από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, είχε χάσει τον έλεγχο, προσέκρουσε στο λεωφορείο με τους Έλληνες και ακολούθησε έκρηξη σε επαρχιακό δρόμο της διαδρομής Βεγγάζη - Ντέρνα, από την οποιά σκοτώθηκαν πέντε άτομα, τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς. Η Αντιπλοίαρχος Υγειονομικού του πολεμικού ναυτικού Γλυκερία Μεμεκίδου, η Επισμηναγός Υγειονομικού της πολεμικής Αεροπορίας Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, ο Αρχιλοχίας πεζικού Γεώργιος Βούλγαρης και τα αδέλφια Αντζελα και Φιλίπ Μανδαλιός, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που συνόδευαν την αποστολή ως διερμηνείς.

Μέσω της μήνυσης, οι οικογένειες των θυμάτων αναζητούν ευθύνες για παραλείψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είχαν σαν κατάλξη το μοιραίο τροχαίο της Λιβύης.

«Ταυτοχρόνως, το Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ κατ'εντολή του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών διεξάγει τη δική του προκαταρκτική έρευνα και οι δύο αυτές δικογραφίες θα συσχετιστούν και θεωρούμε ότι θα έχουμε πολύ αποκαλυπτικά στοιχεία τα οποία θα ακαταδεικνύουν με πάση σαφήνεια ότι υφίστανται ευθύνες και κατά τη γνώμη μας οι άνθρωποι που φέρουν τις ευθύνες έχουν στολή», είπε στον ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Μορτόπουλος, δικηγόρος των οικογενειών.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εγκαυματίες και τους συνιδρυτές της Ελληνικής Οργάνωσης για το Έγκαυμα και τους Εγκαυματίες «Salvia»

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων, είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τις εγκαυματίες Βικτώρια Αντόνοβα και Αντριέλα Γκιόκα και με τους συνιδρυτές της Ελληνικής Οργάνωσης για το Έγκαυμα και τους Εγκαυματίες «Salvia», Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο και Μαρίνα Καρύδα.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εγκαυματιών, όπως η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών για όλα τα θύματα και η κάλυψη των σκευασμάτων, υλικών και φυσικοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, εξετάστηκαν η ενίσχυση της πρόληψης και η αναβάθμιση υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ειδίκευση στο έγκαυμα.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη δυνατότητα οριζόντιας ενσωμάτωσης εκπαιδευτικών δράσεων στις σχολικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, που είναι ήδη ενεργό σε αυτό το πεδίο, ώστε τα παιδιά να διδάσκονται από μικρή ηλικία ενδεδειγμένες αντιδράσεις σε περίπτωση φωτιάς και σωστές συμπεριφορές για την αποφυγή ατυχημάτων, δεδομένου ότι σχεδόν τα μισά εγκαύματα συμβαίνουν στο πλαίσιο καθημερινών δραστηριοτήτων στον χώρο του σπιτιού και πολλά είναι αποτρέψιμα.

«Νομίζω ότι αν προκαλέσεις το ενδιαφέρον, όπως το προκαλέσατε σε εμένα, θα υπάρξει ενδιαφέρον. Γιατί ο καθένας μπορεί να δει να του συμβαίνει. Άπαξ και μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί στον εαυτό του, στο παιδί του ή στον γονιό του, νομίζω ότι θα το δει διαφορετικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώθηκε επίσης η δυνατότητα αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της χωροταξίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα εγκαυματιών, εξειδίκευσης γιατρών και νοσηλευτών στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων, και ειδικής εκπαίδευσης φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών στις τεχνικές αποθεραπείας που απαιτούνται μετά τη νοσηλεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι προτάσεις που έγιναν θα αξιοποιηθούν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Εγκαυματιών στη Χώρα, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Η Βικτώρια, η οποία τραυματίστηκε εξαιτίας φωτιάς που εκδηλώθηκε στο σπίτι της, αφού ο καπνός κατέστησε δύσκολη την εύρεση οδών διαφυγής, και η Αντριέλα, που υπέστη εγκαύματα όταν χρησιμοποίησε οινόπνευμα για να αναζωπυρώσει φωτιά για να ζεσταθεί, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τον Πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις δύο κοπέλες για το θάρρος τους και τη βούλησή τους να συνδράμουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, παρά τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει. «Πάντα μπορείς να κλειστείς στο πρόβλημά σου και να πέσεις σε μια παρατεταμένη κατάθλιψη, αλλά αυτό που κάνετε είναι μέσα από τη δική σας δυσκολία να βοηθήσετε και άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι προφανές, μην το θεωρείτε καθόλου αυτονόητο», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη, επίσης, τους συνιδρυτές της «Salvia» για την προσφορά τους. «Δίνετε ορατότητα σε ένα πρόβλημα το οποίο αν δεν το αναδείξουμε με κάποιο τρόπο λίγοι θα αντιληφθούν το πόσο πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για το τι πρέπει να κάνουμε, βέβαια κι εμείς ως πολιτεία», ανέφερε.



Αύξηση εισακτέων για τις στρατιωτικές σχολές

 



Αύξηση εισακτέων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στις στρατιωτικές σχολές, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει αφήσει κενές εκατοντάδες θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Η κάλυψη των κενών θέσεων εισακτέων σπουδαστών, που προέκυψαν στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατά την εισαγωγική διαδικασία του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, λόγω εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), θα αντιμετωπιστεί με την πρόβλεψη επιπλέον εισακτέων τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον επικείμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του στη Βουλή, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνουν οι αυξήσεις θέσεων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει πλήξει τις στρατιωτικές σχολές, αφήνοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά κενές θέσεις. Ειδικότερα, πέρσι, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εισακτέων ήταν μειωμένες, έμειναν κενές 175 θέσεις σε στρατιωτικές σχολές, το 2022 έμειναν κενές 209 θέσεις και το 2021 οι κενές θέσεις ήταν 103.

Το 2022 οι Σχολές Ευελπίδων έριξαν τον πήχη δυσκολίας μειώνοντας το συντελεστή για την ΕΒΕ από το 1,2 (που είναι το υψηλότερο επίπεδο) στο 1, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε ο συντελεστής και στις σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων. Φέτος ο πήχης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Αν και οι εν λόγω σχολές παραμένουν δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των υποψηφίων, η βάση εισαγωγής ποικίλλει μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Για παράδειγμα η Ικάρων Ερευνας και Πληροφορικής είχε πέρσι βάση 18.720 μόρια και η Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης 17.785 μόρια.

Υπάρχουν όμως και σχολές στις οποίες οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλότερες. Στην Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Οπλα η βάση εισαγωγής κινήθηκε στα 12.220 μόρια ενώ στη Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ)-Οπλα στα 10.890 μόρια.



Ουκρανία: Δημοτικός σύμβουλος έριξε χειροβομβίδες σε αίθουσα συνεδριάσεων

 


Ένας δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή Ζακαρπάτια της Ουκρανίας πυροδότησε χειροβομβίδες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου, με συνέπεια ένα άτομο να σκοτωθεί και 26 να τραυματιστούν.

Το σοκαριστικό περιστατικό, σύμφωνα με την Ουκρανική Εθνική Αστυνομία, έγινε στο χωριό Κερέτσκι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Οι Αρχές ανέφεραν αρχικά ότι σκοτώθηκε ο ίδιος ο αξιωματούχος, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι οι γιατροί προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Επίσης, δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τα πιθανά κίνητρα της επίθεσης.

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν ζωντανά στο Facebook, όταν συνέβη το περιστατικό. Τα πλάνα δείχνουν τον άνδρα να μπαίνει στον χώρο κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης. Στη συνέχεια στέκεται δίπλα σε μια πόρτα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, πριν πετάξει τρεις χειροβομβίδες στη μέση της αίθουσας.







Online το ιστορικό ελέγχων των ΚΤΕΟ

 


Πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ελέγχων στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα έχουν στο άμεσο μέλλον οι ιδιοκτήτες των οχημάτων σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τις δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έχουν ήδη υλοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και τις 20 πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για το 2024, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2024.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στο ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ των οχημάτων τους.



Επαναπατρίζονται 30 αρχαιότητες, επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

 


Τριάντα αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την κατάσχεσή τους από την Εισαγγελία του Μανχάταν.

Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου από τον επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit, Matthew Bogdanos, αντεισαγγελέα στην Εισαγγελία του Μανχάταν, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής.

Ποιες αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ένα ακέραιο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» και τρία αποσπασματικά σωζόμενα, δύο κεφαλές και ένας κορμός τύπου «Σπεδού» (2700-2300 π.Χ.), ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού και ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου μινωϊκών χρόνων (1900-1500 π.Χ.), ένας πιθαμφορέας και ένα θήλαστρο μυκηναϊκών χρόνων (1300-1150 π.Χ.), ένας αρύβαλλος με μορφή ανδρικής κρανοφόρου κεφαλής από φαγεντιανή, δύο αρύβαλλοι, ο ένας με μορφή καθιστής γυναικείας μορφής και ο άλλος με μορφή λαγού αρχαϊκών χρόνων (6ου αι. π.Χ), ένας ερυθρόμορφος σκύφος κλασικών χρόνων (5ου αι. π.Χ), ένας κάλυκας της κατηγορίας «Δυτικής Κλιτύος» και ένας κάδος ελληνιστικών χρόνων (4ου- 3ου αι. π.Χ), επτά χάλκινα κράνη (6ου-4ου/3ου αι. π.Χ), μεταξύ των οποίων ένα κορινθιακό, πέντε αττικά και ένα χαλκιδικό, 2 χάλκινοι και 2 σιδερένιοι ανατομικοί θώρακες ελληνιστικών χρόνων, ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων, δύο μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης ρωμαϊκών χρόνων, ένα αργυρό εικονίδιο με παράσταση Θεοτόκου βυζαντινών χρόνων και ένα αργυρό πινάκιο με φυτική, ζωική και γεωμετρική διακόσμηση.

Τα αντικείμενα προέρχονται από κατασχέσεις σε αποθήκες του βρετανού αρχαιοπώλη Robin Symes και στην γκαλερί του Michael Ward στην Νέα Υόρκη.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την εξής δήλωση «Ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών απαιτεί ισχυρές συνεργασίες και πολλή δουλειά. Ο επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit Matthew Bogdanos και οι συνεργάτες του, τα στελέχη του Department of Homeland Security Investigations αλλά και οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού διαθέτουν τα χαρακτηριστικά αυτά και οι συνεχείς επιτυχίες τους το αποδεικνύουν περίτρανα. Ο επαναπατρισμός των 30 αρχαιοτήτων από την Νέα Υόρκη έρχεται ως συνέχεια της επιστροφής των 55 αρχαίων αντικειμένων το 2022 και των 29 αρχαίων αντικειμένων την άνοιξη του 2023 που ανακτήθηκαν με την συνεργασία των ίδιων πρωταγωνιστών, που αποτελούν πλέον μία δυνατή ομάδα».

Το αίσιο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χάριν στις ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν, οι έρευνες της οποίας απέδειξαν την παράνομη διακίνησή τους από την Ελλάδα, της Homeland Security Investigation και της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που παρείχε αρχαιολογική τεκμηρίωση για αρκετά από αυτά. «Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα που εργάζεται με αποφασιστικότητα, προσήλωση και μεθοδικότητα, χωρίς ωράρια και ανάλογους περιορισμούς, με αποκλειστικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης» όπως δήλωσε ο Matthew Bogdanos, ο οποίος τόνισε και την εξαιρετική συμβολή των ειδικών πρακτόρων της Homeland Security Investigation.

Τη σημασία της συνεργασίας και την βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς την Εισαγγελία του Μανχάταν και την Homeland Security Investigation εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και δήλωσε τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.













Έκανε τζόκινγκ στου Ζωγράφου και τρεις νεαροί κακοποιοί του επιτέθηκαν και τον γρονθοκόπησαν

 



Θύμα ξυλοδαρμού από τρεις νεαρούς κακοποιούς έπεσε ένας άνδρας στου Ζωγράφου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (14/12), λίγο μετά τις 10 το βράδυ, όταν τρεις νεαροί κακοποιοί για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ξυλοκόπησαν τον άνδρα στην Ούλωφ Πάλμε

Ενημερώνουμε ότι στην περιοχή κυκλοφορούν κακοποιοί αντιεξουσιαστές που έχουν γιάφκα την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, από την οποία μπαίνουν και βγαίνουν ανεξέλεγκτα αφού πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει. Στις τάξεις των κακοποιών αντιεξουαστών έχουν στρατολογηθεί ανήλικοι για να κάνουν τις βρωμοδουλειές καθοδηγούμενη από τα "κεφάλια".

Όπως μεταδίδει το zografou24.gr, παρόλο που εκείνη την ώρα κυκλοφορεί κόσμος στους δρόμους, οι τρεις νεαροί κακοποιοί ψυχρά έριξαν κάτω τον άνδρα και άρχισαν να τον χτυπούν με μανία. Αφού τον κλώτσησαν και τον γρονθοκόπησαν αρκετές φορές, έφυγαν από το σημείο.

Ο άνδρας είχε βγει για τρέξιμο και χωρίς να έρθει σε διαπληκτισμό με τους τρεις νεαρούς, δέχθηκε τα απανωτά χτυπήματα.

Δείτε το video

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί διάσειση και κακώσεις από τα χτυπήματα, με αποτέλεσμα να έχει προσωρινή απώλεια μνήμης.

Μάλιστα, μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στην Πλατεία Ελευθερίας στο Γουδή γύρω στις 11 το βράδυ με άλλον άνδρα να πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από νεαρούς κακοποιούς.

Τότε μια γυναίκα τον είχε πλησιάσει και τον είχε ρωτήσει αν τη γνωρίζει. Εκείνος απάντησε «όχι», η γυναίκα τον ξαναρώτησε και εμφανίστηκε από το πουθενά παρέα νεαρών και άρχισε να τον χτυπά.

Οι Αρχές, σύμφωνα με το zografou24.gr, είναι ενήμερες για αυτά τα περιστατικά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συμμορία που χτυπά αγνώστους χωρίς προφανή λόγο, καθώς σκοπός τους δεν είναι να κλέψουν.

«Ο άνθρωπος άρχισε να τα χάνει από το αίμα» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Δέν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή, αθώος πολίτης πέφτει θύμα νεαρών κακοποιών.



Απαξιωμένος ο Κασσελάκης από την κοινωνία, καταφεύγει όπως ο Τσίπρας στους Ρομά για στήριξη

 


Ο Στέφανος Κασσελάκης ζει την απόλυτη πολιτική παρακμή, και την πλήρη απαξίωση, από την κοινωνία και τους σοβαρούς ανθρώπους που ούτε καν τον παρακολουθούν.

Μέσα στην απόγνωση του για να τον πάρει κάποιος στα σοβαρά, άρχισε να επισκέπτεται τους ευκολόπιστους Ρομά, κάτι που είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις είδε ότι άρχισε η πλήρη κατάρρευση του ίδιου και του κόμματος του. 

Τον καταυλισμό των Ρομά, στα Σαγαίικα Αχαΐας επισκέφθηκε ο απαξιωμένος και αγχωμένος Στέφανος Κασσελάκης, ψάχνοντας στήριξη.

Συνομίλησε με Ρομά που ζουν εκεί και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι του είπαν πως «κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τους έχει επισκεφθεί ποτέ», ενώ διερωτήθηκε γλύφοντας τους Ρομά, αν «είμαστε μια χώρα που αγκαλιάζει όλους τους συνανθρώπους μας ή είμαστε μια χώρα η οποία βασίζεται στο μίσος και στις αντιπαλότητες;».

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του: 

Πήγα στον καταυλισμό των Ρομά, στα Σαγαίικα Αχαΐας.

Μου είπαν οι κάτοικοι ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τους έχει επισκεφθεί ποτέ.

Για άλλους, είναι για μία κουκκίδα έξω από τον χάρτη. Για εμάς, είναι Ελλάδα.

Είμαστε μια χώρα που αγκαλιάζει όλους τους συνανθρώπους μας; Ή είμαστε μια χώρα η οποία βασίζεται στο μίσος και στις αντιπαλότητες;

Κάθε μέρα που ξυπνάμε επιλέγουμε τι Έλληνες είμαστε. Μια κουλτούρα που προέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έχει μέσα της μία ηττοπάθεια, έναν ραγιαδισμό ή είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα η οποία τους αγκαλιάζει όλους και θέλει να οικοδομήσει πάνω σε θεμέλια Δικαιοσύνης;

Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε μία τέλεια χώρα, αλλά μπορούμε λίγη παραπάνω ομόνοια, λίγη παραπάνω ενότητα, λίγη συμπόνοια, συμπαράσταση, αλληλεγγύη.




Στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση, Ανοιχτό σχολείο, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο – Το τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία για το 2024

 



Τους τρεις βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους του υπουργείου Παιδείας για τη νέα χρονιά, που συνοψίζονται στο τρίπτυχο «στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση,  ανοιχτό σχολείο, ελεύθερο πανεπιστήμιο», ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2024. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Οι αριθμοί του προϋπολογισμού είναι χαρακτηριστικοί, ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι προσαυξημένος κατά 255 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ, αν κάνουμε τη σύγκριση με το 2019, η αύξηση είναι άνω του 15%, προσεγγίζει το 16%. 
  • Οι στόχοι μας συνοψίζονται σε τρία κεφάλαια:
    • Το πρώτο κεφάλαιο είναι η στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό θα είναι και το πρώτο νομοθέτημα το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή με τον νέο χρόνο. Καλούμαστε με μία σειρά από μεταρρυθμιστικές ενέργειες που θα χτίσουν πάνω σε όσα κάναμε την τελευταία τετραετία, να δομήσουμε 60 στοχευμένες δομές τύπου «campus» στην επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, να τα προικίσουμε με 114 εκατομμύρια ευρώ - μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με νέο εξοπλισμό στα επαγγελματικά εργαστήρια και με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ (δηλαδή νέα επαγγέλματα) τα οποία θα μετονομάσουμε σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η ιδέα θα είναι αυτά τα «campuses» να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο στοχευμένα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τοπικής οικονομίας και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς, ευρύτερα.
    • Δεύτερος στόχος είναι το «ανοιχτό σχολείο». Το ανοιχτό σχολείο έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συντελούνται στο πλαίσιο ενός κόσμου που τρέχει. … Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχθούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα τα οποία υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
      • Μας προβληματίζουν τα αποτελέσματα της PISA σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν περιμέναμε όμως την PISA να μας το πει. Διότι, όλες οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία συντελούν ακριβώς στο να υπάρξει αντιστροφή αυτής της φοράς, παρά την επίδραση του covid-19 όπως υπήρξε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
    • Τέλος, πολιτική μας είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». «Ελεύθερο» γιατί; Γιατί πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου. Πιστεύουμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής. Η διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία τετραετία θα συνεχιστεί με ένταση. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας. Και, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ. Θα πω ένα παράδειγμα: είμαστε η 8η χώρα στον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν εδώ αλλά αυτό δεν συντελείται μέσω του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου. Πρέπει, λοιπόν, να μπορέσουμε ακόμη και τα μικρά προγράμματα, τα αγγλόφωνα μαθήματα του Erasmus θα πω εγώ, να τα παρέχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια και σε ξένους φοιτητές υπέρ του δημοσίου Πανεπιστημίου. Και πρέπει σίγουρα να διευκολύνουμε τους πρυτάνεις και τα συμβούλια διοίκησης. … Ταυτόχρονα επιθυμούμε, κάνοντας αυτό και επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πάρα πολύ σημαντικά και στοχευμένα ποσά στα δημόσια Πανεπιστήμια, να απελευθερώσουμε το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το κρατικό μονοπώλιο όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα. Νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό να μπορέσουμε να το κάνουμε με κανόνες, εύρυθμα, λειτουργικά και με πάρα πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

 




Το πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024

 



10 + 1 “κατακτήσεις” της Ελληνικής Οικονομίας

  1. Ανάπτυξη: Η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο.
  2. Επενδύσεις: Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε τρίτοι στην ΕΕ ως προς την αύξηση των επενδύσεων.
  3. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Έχουμε ρεκόρ 20ετίας μετά την αύξηση του 2021 και την πολύ μεγαλύτερη που ακολούθησε το 2022.
  4. Εξαγωγές: Έφτασαν στο 49% του ΑΕΠ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην αύξηση εξαγωγών το 2023 και δεύτερη το 2024.
  5. Δημόσιο χρέος: Ξεκινάμε από πολύ ψηλά αλλά έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επίσης συνεχή αποκλιμάκωση που δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό αλλά κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ.
  6. Πληθωρισμός: Χωρίς να υποβαθμίζουμε το πρόβλημα, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο το 2023 όσο και το 2024.
  7. Ανεργία: Τα στοιχεία από το 2009 καταγράφουν την άνοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης και την πτώση στη συνέχεια, κάτω από 10% τον Οκτώβριο.
  8. Κατώτατος μισθός: Η Ελλάδα είναι στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Αν ληφθεί υπόψη και η αγοραστική δύναμη, βρισκόμαστε στην 12η θέση ενώ ήμασταν στην 18η.
  9. Δημόσια έσοδα: Πετύχαμε αύξηση 9,1% χωρίς αύξηση των φόρων, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών εισπράξεων, των μισθών και συντάξεων (που οδηγεί σε αύξηση της παρακράτησης), καθώς και στην άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  10. Ιδιωτικό χρέος: Είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ με πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση τα τελευταία χρόνια. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην περίοδο 2018-2023 μειώθηκαν από 48% σε 7,9%.
  11. Τράπεζες: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να κόστισε 30,9 δισ., αλλά απέφερε μεγαλύτερο όφελος, ύψους 33,4 δισ.

Οι 6 προτεραιότητες για το 2024 

  1. Στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν:
  • Αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια
  • Αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά.
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται
  • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα
  • Κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
  1. Αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων όπως έγινε άλλωστε και το 2023.
  2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  3. Αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.
  4. Υλοποίηση επενδύσεων πόρων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  5. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%. «Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 15,7%, για την υγεία κατά 46,5%, για τα ασφαλιστικά ταμεία 16,4%, για την ΔΥΠΑ 40%, για τον ΕΟΠΥΥ κατά 26,3% και για τα νοσοκομεία κατά 97,9%.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που παράγει αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Γιατί όταν η οικονομία προχωρά και υπάρχουν πολιτικές αναδιανομής όπως αυτές που εφαρμόζουμε, οι ευάλωτοι κερδίζουν. Αυτό το μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσουμε, επιταχύνοντας το βηματισμό μας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα που είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτελέσματα.



Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Ανάγκη αύξησης των πόρων για το μεταναστευτικό ζήτημα και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης


 

Η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιμένουμε ότι απαιτείται να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση δύο μεγάλων προκλήσεων και κρίσιμων πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

  • Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προηγούμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πριν από τρία έτη, δεν είχε ληφθεί υπόψιν μας η αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και η ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Από τη στιγμή όμως που η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν επιπλέον πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στη σημασία να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.


Αναβάθμιση του Προαστιακού «Άνω Λιόσια – Μέγαρα»


 

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου Προαστιακού Σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο.

  • Η νέα γραμμή, μήκους 34,6 χλμ, θα εξυπηρετεί τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση των οικισμών της Δυτικής Αττικής μεταξύ τους. Θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό έργο, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου.
  • Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, καθώς και τις απαιτούμενες δι-επαφές με τη γραμμή υψηλών ταχυτήτων ΣΚΑ – Κιάτο. Επίσης, η νέα γραμμή θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα της γραμμής θα είναι 80 km/h.


Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών και της μόνιμης στήριξης του εισοδήματος των πολιτών

 



Το πλεόνασμα των επιδόσεων της Ελληνικής Οικονομίας αποδίδεται στους πολίτες:

  • Μέσα από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης καταβάλλονται έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις 352 εκατ. €  σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες
  • Σε 717 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο (έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς, διπλάσιο market pass για πληγέντες, youth pass, επίδομα θέρμανσης κλπ)
  • Η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, Youth Pass απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. € ετησίως.

Αναλυτικά το πρόγραμμα καταβολών έχει ως εξής:

Τρέχουσα εβδομάδα: 

Καταβάλλεται η ενίσχυση 150 ευρώ στους δικαιούχους του Youth Pass που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου: 

150 ευρώ σε 1,055 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ. Οι ίδιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους 1-1-2024.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου:

  • Καταβολή του Market Pass Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023στους δικαιούχους του Market Pass II σε πληγείσες περιοχές. Η εμφάνιση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή στις άυλες κάρτες των δικαιούχων κυμαίνεται από μία έως τρεις εργάσιμες ημέρες.
  • Καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Αφορά 739.926 συνταξιούχους.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου: 

Καταβάλλεται η ενίσχυση 150€ στους δικαιούχους του Youth Pass που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις μπορεί να φανούν εντός των επόμενων εργάσιμων ημερών ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου: 

  • Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί η προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023 υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023. Πρόκειται για την πρώτη καταβολή, θα ακολουθήσουν ακόμα 2 εντός του 2024.
  • Καταβολή Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
    • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8% + έκτακτο επίδομα). Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
    • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ  θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200€.
    • Επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ: 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700€.
  • Αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους: Περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μετά από 14 χρόνια, θα λάβουν αυξήσεις των αποδοχών τους. Τις πρώτες αυξήσεις θα τις δουν με τον μισθό Ιανουαρίου που προπληρώνεται στις 22/12.  Οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70€, κατά 30% αυξάνεται το επίδομα θέσης ευθύνης, ενώ οι παροχές για παιδιά αυξάνονται ως εξής:  Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται από 50 σήμερα σε 70€, για δύο και πάνω παιδιά το επίδομά θα είναι αυξημένο κατά 50€. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084€ μικτά ή 1.476€ καθαρά.

Από 19 έως και 21 Δεκεμβρίου: 

Καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024. Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν ενσωματωμένη την αύξηση του 3%.




Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Οι θέσεις της Ελλάδας

 



Η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με θέματα μείζονος σημασίας να είναι στο τραπέζι, τελείωσε.

  • Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό – ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. – ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.
  • Ο Πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.


Σύνοδος Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων: Η θέση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

 



Η  θέση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

  • Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.
  • O Πρωθυπουργός επανέλαβε  στη Σύνοδο την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα  ανάληψης  καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.


Εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο η πώληση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk στην Ελλάδα

 


Την πρόθεση πώλησης 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, γνωστοποίησε στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το εκτιμώμενο κόστος της πώλησης φτάνει τα 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια και «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της σχετικής υποστήριξης του δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της.



Τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία:

Τριανταπέντε (35) UH-60M Black Hawk helicopters

ογδόντα (80) T700-GE 701D κινητήρες (70 εγκατεστημένοι, 10 επιπλέον)

Σαράντα τέσσερα συστήματα (44) AN/AAR-57 Common Missile Warning Systems (CMWS) (35 στα ελικόπτερα, 9 επιπλέον);

Ογδόντα πέντε  (85) H-764U συστήματα Embedded Global Position Systems with Inertial Navigation (EGI) και όπως αναφέρεται, «Μοναδικό για την Ελλάδα selective availability anti-spoofing module» (SAASM) (70 στα ελικόπτερα, 15 επιπλέον)

Ογδόντα πέντε  (85) AN/ARC-231A VHF/UHF/LOS SATCOM radio systems



Περιλαμβάνονται επίσης:

AN/ARC-231 Receivers/Transmitters RT-1808A (or future replacement)

VHF/UHF/LOS SATCOM radios

APR-39C(V)1/4 Radar Warning Receivers

AVR-2B Laser Detecting Sets

APX-123A Identification Friend or Foe (IFF) Transponders

 ARC-220 High Frequency (HF) radios με KY-100M

VRC-100 Ground Stations

AN/PYQ-10 Simple Key Loaders (SKLs)

KIV-77 Common IFF Applique Crypto Computers COMSEC Encryption devices

AN/ARN-147(V) Very High Frequency Omni-Directional Range (VOR)/Instrument Landing System (ILS) Receiver Radios

AN/ARN-149(V) Low Frequency (LF)/Automatic Direction Finder (ADF) Radio Receivers

AN/ARN-153 Tactical Air Navigation System (TACAN) Receiver Transmitters

AN/APN-209 Radar Altimeters

AN/ARC-210 radios

EBC-406HM Emergency Locator Transmitters (ELTs)

Encrypted Aircraft Wireless Intercommunications Systems (EAWIS)

Improved Heads Up Displays (IHUD)

Signal Data Converters for IHUD

Color Weather Radars

MX-0D EO/IR with Laser Designators

EO/IR Cabin Monitoring Systems; EO/IR Digital Video Recorders

AN/ARC-201D RT-1478D radios

Engine Inlet Barrier Filters (EIBF)

Ballistic Armor Protection Systems (BAPS)

Internal Auxiliary Fuel Tank Systems (IAFTS)

Fast Rope Insertion Extraction Systems (FRIES)

External Rescue Hoists (ERH)

Rescue Hoist Equipment Sets

Dual Patient Litter System (DPLS) Sets

Martin Baker Palletized Crew Chief/Gunner Seats with crashworthy floor structural modifications

External Stores Support System (ESSS)

Integrated Tow Plates Production Assets; Universal Software Loading Kits

60kVA Generator Kits

Instrument Panels

DF-500 Personal Location Systems

Trakkabeam Searchlights

External Gun Mount Systems

M-134 Mini Gun Systems

M-240 machine guns; 7.62mm Cartridges

2.75” Rockets

Flare IR Countermeasure M206

Decoy Flare CM M211

CTG Impulse BBU-35/B; CTG, 25.4mm

Decoy, Chaff, M839/RR170/ Series

M255A2 MK-66 Night Reliability Indicator (NRI)

Cartridge, Aircraft Fire Extinguisher

Cartridge, Impulse

Thruster Control Unit (TCU) -3/A

Cartridge, Aircraft; Black Hawk Aircrew Trainer (BAT)

Black Hawk Maintenance Trainer (BHMT-M)

Black Hawk Avionics Trainer

Maintenance Blended Reconfigurable Avionics Trainer (MBRAT)

CAPT-E-Visual & Control System (CAPT-E VCS)

training devices

helmets

transportation

organizational equipment

spare and repair parts, support equipment, tools and test equipment, technical data and publications, personnel training and training equipment, U.S. Government and contractor engineering, technical, logistics support services.



Ο υπόκοσμος ξαναχτύπησε με πυροβολισμούς σε κλάμπ στο Γκάζι με 3 τραυματίες ο ένας σοβαρά

 


Τα ξημερώματα του Σαββάτου κακοποιοί που βρίσκονται μέσα σε τζιπ, άνοιξαν πυρ έξω από το Club Escape στο Γκάζι, στην οδό Ιάκχου.

Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία έπεσαν τουλάχιστον 7 πυροβολισμοί και τραυματίστηκαν 3 άτομα.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και η κατάσταση του ενός από αυτούς να χαρακτηρίζεται σοβαρή με τραύμα στο κεφάλι.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις 5:30 τα ξημερώματα και όσο αφορά τα θύματα πρόκειται για δύο αδέρφια και ένα φίλο τους. Τα δύο αδέρφια είναι ηλικίας 28 και 33 ετών, ενώ ο φίλος τους, ο οποίος είναι σοβαρά τραυματισμένος είναι 28 ετών.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά ένα μαύρο τζιπ, καθώς μέσα από το συγκεκριμένο όχημα φαίνεται πως ο δράστης ή οι δράστες πυροβόλησαν τα θύματα.

Οι τρεις τραυματίες είχαν έρθει στην Αθήνα από την Κρήτη για μπάτσελορ πάρτι. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα είχαν σχέση με το περιστατικό ή αν ήταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, καθώς εκτιμάται ότι πιθανός στόχος των δραστών ήταν το κλαμπ και όχι οι 3 άνδρες, οι οποίοι είχαν βγει από άλλο νυχτερινό κέντρο και την ώρα των πυροβολισμών έμπαιναν στο κλαμπ που έγινε στόχος των αγνώστων.



Αντρόπιαστος ο Κασσελάκης, αγενής και φαιδρός πρόσβαλε ένα Γιατρό Χωρίς Σύνορα για να κάνει αντιπολίτευση

 


Ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνει καθημερινά τον πραγματικό του εαυτό, ένα απρεπή, ανεπαρκή τύπο που ξεφτιλίζεται σε κάθε του εμφάνιση.

Ένας φαιδρός τουρίστας, με μια ότι να΄ναι Νοτοπούλου που το παίζει ψυχολόγος και εξπέρ στα τουριστικά, και ένα απόφοιτο λυκείου, που έχει πολλές φορές προσβάλει την Ελλάδα στο εξωτερικό, πήγαν να προσβάλλουν ένα άνθρωπο της προσφοράς, που εργαζόταν εθελοντικά στην Αφρική στους γιατρούς χωρίς σύνορα.

Θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις έπαρση και αλαζονεία, γιατί το δώσε θάρρος στον χωριάτη έπιασε τόπο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κοινωνία δεν το ανέχεται και απαξιώνει.

Το ότι η κοινωνία δεν τον θέλει, και αυτό φαίνεται παντού σε κάθε δημοσκόπηση, δεν τον αγγίζει και συνεχίζει να συμβουλεύεται ακατάλληλους σαν και τον ίδιο για να κάνει αντιπολίτευση, νομίζοντας ότι θα γίνει πρωθυπουργός για να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά η χώρα διεθνώς.

Η δήλωση του ότι αν ηττηθεί στις ευρωεκλογές, θα έχει ηττηθεί η κοινωνία, όχι ο ίδιος, δείχνει ότι ο τύπος είναι φαιδρός και επικίδνυνος. 

Αυτό που έκανε ο φαιδρός Κασσελάκης στο ΚΕΘΕΑ ντυμένος πάμε για καφέ, απέναντι στον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, ψυχίατρο, Χρίστο Λιάπη, που έχει προσφέρει και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα δείχνει τον χαρακτήρα του και εξοργίζει την κοινωνία.

Με ύφος όπως αυτό που μιλάει στα εναπομείναντα στελέχη της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που τον κοιτάνε και δεν μιλάνε, επισκέφτηκε το ΚΕΘΕΑ, έναν κρατικό οργανισμό που χρηματοδοτείται από το κράτος,  ζήτησε ο φαιδρός από τον πρόεδρό του να βγει από την αίθουσα,  στην οποία ο ίδιος είχε συνάντηση με εργαζόμενους, με τρόπο ξεφτίλα Πολάκη, με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά.

«Δεν σας αναγνωρίζω ούτε ηθικά ούτε θεσμικά» είπε στον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, έναν άνθρωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί, και με πλούσιο βιογραφικό, καλώντας τον να βγει έξω από την αίθουσα στην οποία βρέθηκε προκειμένου να καταθέσει τη θέση του για το νομοσχέδιο που αφορά σε Οργανισμούς όπως το ΚΕΘΕΑ.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Σεβόμενος τον θεσμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είμαι εδώ, δυο κουβέντες μόνο θα πω. Το ν/σ καλό θα είναι πρώτα να το δούμε και μετά να εκφράζουμε άποψη επ' αυτού. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αφορά στη διοικητική συνένωση του οργανισμού και δεν θίγει καθόλου το θεραπευτικό κομμάτι, που είναι αποτελεσματικό.

Φαιδρός Κασσελάκης: Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας, δεν είναι επί προσωπικού, αλλά δεν σας αναγνωρίζω καθόλου ούτε πρακτικά ούτε ηθικά. Σας ευχαριστώ.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Το καταλαβαίνω, σας αφήνω να συνεχίσετε...

Φαιδρός Κασσελάκης: Νομίζω ήμουν σαφής...

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Απλώς, δεν μπορώ να δεχθώ αυτά που ακούστηκαν...

Φιαδρός Κασσελάκης: Ούτε εμείς μπορούμε να δεχθούμε αυτά που δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Ναι, κύριε πρόεδρε, αλλά είστε σε έναν κυβερνητικό οργανισμό.

Φαιδρός Κασσελάκης: Μπορείτε να αποχωρήσετε, σας ευχαριστώ πολύ.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Θα αποχωρήσω, κ. πρόεδρε, ακριβώς επειδή θέλω να είμαι παραγωγικός και όχι διχαστικός.

Φιαδρός Κασσελάκης: Το μόνο διχαστικό το οποίο είναι, είναι να ακούτε την κοινωνία. Έτσι υπάρχει ομόνοια στον κόσμο.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Την ακούει την κοινωνία η κυβέρνηση.

Φιαδρός Κασσελάκης: Είμαι σίγουρος και με τις τσάντες και με τους μισθούς εμπειρίας, είμαι σίγουρος. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μπορείτε να αποχωρήσετε, να είστε καλά.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Καλή συνέχεια στον διάλογό σας.