Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Αύξηση εισακτέων για τις στρατιωτικές σχολές

 



Αύξηση εισακτέων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στις στρατιωτικές σχολές, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει αφήσει κενές εκατοντάδες θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Η κάλυψη των κενών θέσεων εισακτέων σπουδαστών, που προέκυψαν στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατά την εισαγωγική διαδικασία του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, λόγω εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), θα αντιμετωπιστεί με την πρόβλεψη επιπλέον εισακτέων τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον επικείμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του στη Βουλή, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνουν οι αυξήσεις θέσεων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει πλήξει τις στρατιωτικές σχολές, αφήνοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά κενές θέσεις. Ειδικότερα, πέρσι, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εισακτέων ήταν μειωμένες, έμειναν κενές 175 θέσεις σε στρατιωτικές σχολές, το 2022 έμειναν κενές 209 θέσεις και το 2021 οι κενές θέσεις ήταν 103.

Το 2022 οι Σχολές Ευελπίδων έριξαν τον πήχη δυσκολίας μειώνοντας το συντελεστή για την ΕΒΕ από το 1,2 (που είναι το υψηλότερο επίπεδο) στο 1, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε ο συντελεστής και στις σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων. Φέτος ο πήχης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Αν και οι εν λόγω σχολές παραμένουν δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των υποψηφίων, η βάση εισαγωγής ποικίλλει μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Για παράδειγμα η Ικάρων Ερευνας και Πληροφορικής είχε πέρσι βάση 18.720 μόρια και η Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης 17.785 μόρια.

Υπάρχουν όμως και σχολές στις οποίες οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλότερες. Στην Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Οπλα η βάση εισαγωγής κινήθηκε στα 12.220 μόρια ενώ στη Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ)-Οπλα στα 10.890 μόρια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου