Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Η ομογένεια στις ΗΠΑ ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζει μαζί με την Τουρκία για τα F16


 

Δέν έχει τέλος η προκλητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το πόσο ανθελληνικά κινούνται φαίνεται σε κάθε ανακοίνωση που κάνουν υπέρ της Τουρκίας!!

Σήμερα πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας για την δήθεν απόφαση που θα τους δώσει όπως λένε τα F16.

Την χαρά των Τούρκων με τα προπαγανδιστικές ανακοινώσεις μοιράστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας ανακοίνωση υπέρ των Τούρκων, μην μπορώντας να κρύψουν την χαρά τους, και φυσικά κατά της χώρας μας.

Η ανακοίνωση βέβαια έφτασε και στα μάτια της ομογένειας στις ΗΠΑ και απάντησαν κατάλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζοντας τους ανθέλληνες για ακόμα μία φορά.






Με ειδική σήμανση τα 50 προϊόντα στο «Καλάθι της νοικοκυράς»



Ενημερώνονται από το πρωί τα σούπερ μάρκετ για τη λίστα που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις 31 κατηγορίες προϊόντων από τις οποίες θα προέλθουν τα 50 προϊόντα που θα περιλαμβάνει το «Καλάθι της νοικοκυράς».

Τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ και θα υπάρχει ειδική σήμανση, ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής,  στην οποία μπορεί κάθε μέρα ο καθένας να βλέπει τις τιμές.

Το μέτρο θα αφορά καταστήματα που είναι αλυσίδες και έχουν τζίρο άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. 

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα εξής βασικά προϊόντα:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


1 PYZI


* Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο


2 ΨΩΜΙ


* Ψωμί για τοστ


* Ψωμί φραντζόλα


* Φρυγανιές


3 ΖΥΜΑΡΙΚΑ


* Μακαρόνια Νο 6


4 XOIPINO.


* Συσκευασμένα


5 ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ.


* Συσκευασμένα


6 ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ.


* Γαλοπούλα ή/και πάριζα


7 ΨAPIA KATEΨΥΓΜΕΝΑ


* Ένα τουλάχιστον προϊόν


ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣ.


* Γάλα φρέσκο πλήρες


9 ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ


* Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%


ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ.


* Γάλα εβαπορέ


11 ΓIAOYPTΙ


* Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις


* Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις (Χαμηλά λιπαρά <2%)


12 TYPIA


* Φέτα


* Γκούντα


* Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά


13 ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


* Χυμός τομάτας διατηρημένος


14 AYΓA


* Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα


15 ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ


* Μαργαρίνες


16 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.


* Παρθένο ελαιόλαδο


ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ.


* Ηλιέλαιο


18 ΛAXANIKA KATEΨΥΓΜΕΝΑ


* Τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα


19 ZAXAPH.


* Λευκή ζάχαρη


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ.


* Παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών)


* Παιδικές τροφές (γάλα βρεφικής ηλικίας)


21 ΚΑΦΕΣ


* Ελληνικός καφές


* Στιγμιαίος καφές


* Γαλλικός καφές


23 ΤΣΑΪ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ


* Τσάι ή Χαμομήλι


24 KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ


* Κακάο σε σκόνη


25 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ)


* Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500 ml ή 1lt)


26 ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ


* Χυμός πορτοκάλι


27 ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ


* Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά


* Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη - όχι ταμπλέτες)


* Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών - χλωρίνες


* Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι


* Χαρτί κουζίνας


28 ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ


* Οδοντόκρεμες


* Χαρτί υγείας


* Σερβιέτες


* Ταμπόν


* Σαμπουάν


* Σαπούνια σε στερεή κατάσταση


* Πάνες ακράτειας


29 ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑ


* Πάνες για μωρά


* Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα)


* Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν)


30 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ


* Τροφή για σκύλους


* Τροφή για γάτες


31 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ


* Ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού



Συνεχίζονται οι δολοφονίες αμάχων απο ΡώSSους στην Ουκρανία

 


Επτά αθώοι πολίτες δολοφονήθηκαν, και οκτώ τραυματίστηκαν, από ρωSSικό πλήγμα σε μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Αβντίιβκα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

"Οι ΡώSSοι έπληξαν την κεντρική αγορά όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι", είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε "στρατιωτική λογική" για μια επίθεση όπως αυτή.

Η δήλωσή του συνοδεύθηκε από εικόνες πτωμάτων και κατεστραμμένων πάγκων στην αγορά. 




Δεν βρέθηκε δικηγόρος να εκπροσωπήσει τους δύο βιαστές της 12χρονης - Θα τηρήσουν το δικαίωμα σιωπής


 

Αρνητικοί ήταν τουλάχιστον τρεις δικηγόροι, τους οποίους προσέγγισε η Εισαγγελία προκειμένου να διοριστούν αυτεπάγγελτα για την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό.

Ο 53χρονος βιαστής και προαγωγός Ηλίας Μίχος, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε το 12χρονο κορίτσι έναντι αμοιβής εδώ και μήνες στον Κολωνό, μαζί με τον 42χρονο βιαστή συγκατηγορούμενό του, Ιωάννη Σοφιανίδη που κατηγορείται ότι πλήρωσε για να βιάσει το παιδί, βρίσκονται ήδη στην Ευελπίδων και δεν θα εκπροσωπηθούν από κανένα δικηγόρο.

Καθώς η ανακριτική διαδικασία δεν θα αναβληθεί, η Εισαγγελία ζήτησε από τον δικηγόρο Βασίλη Χρονόπουλο, ο οποίος το πρωί αρνήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του 53χρονου, να παραστεί τυπικά στη διαδικασία και να είναι αυτός που θα υπογράψει τις καταθέσεις των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι και είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Νωρίτερα με ανάρτησή του στο Facebook και ο δικηγόρος Βασίλειος Νουλέζας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει τον 53χρονο.

Όσον αφορά τον 42χρονο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, και αυτός θα εκπροσωπηθεί τυπικά από τον κ. Χρονόπουλο.



Σύσκεψη του Πρωθυπουργού στην Έδεσσα, με τους Δημάρχους και τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας


 

Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προήδρευσε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητήριο στην Έδεσσα, όπου ανακοίνωσε έργα όπως το νέο οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πέλλας και την κατασκευή του φράγματος στον Αλμωπαίο ποταμό, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε συζήτησή του με πολίτες αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των μεγάλων κρίσεων.




Στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, στεκόμαστε κοντά στις παραγωγικές, στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου


«Εισερχόμαστε πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις οι οποίες μάς προέκυψαν, έχουμε οδηγήσει το σκάφος της πατρίδας με ασφάλεια μέσα από πολύ φουρτουνιασμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα. Και θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι αυτόν τον αγώνα, να στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, να στεκόμαστε κοντά στις παραγωγικές, στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, στους αγρότες μας οι οποίοι τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν εδώ στην τοπική οικονομία, στους επιχειρηματίες μας, στους εργαζόμενους, θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους πολίτες.


«Ναι, είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης παγκόσμιας κρίσης. Κανείς δεν θα φανταζόταν ένα χρόνο πριν ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το φάσμα ενός πολέμου στην Ευρώπη, ενός πολέμου ο οποίος έχει προκαλέσει, εκτός από την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, και μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, μια έξαρση του πληθωρισμού παγκόσμια. Μάς έχει υποχρεώσει όλους στην αναδιάταξη των δυνάμεών μας και στη στροφή των προτεραιοτήτων μας στη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Είμαστε, όμως, σε θέση να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ακριβώς επειδή η οικονομία μας υπεραποδίδει, επειδή έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, επειδή έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη με ένα ακόμα έκτακτο επίδομα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.


«Από το 2023 θα προχωρήσουμε στις πρώτες αυξήσεις των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συμπολίτες μας, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων, που δοκιμάζονται εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης», πρόσθεσε.


Παρά τις δυσκολίες ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις


«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα δεσμεύτηκα στη συμφωνία αλήθειας την οποία είχα ζητήσει να συνυπογράψουμε με τους Έλληνες πολίτες προεκλογικά. Και οι πολίτες μας πιστώνουν και μας αναγνωρίζουν ότι παρά τις δυσκολίες ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους, τους μειώσαμε. Είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, τις δημιουργήσαμε. Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και στην Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας, επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακριβώς αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Και όταν έρθει η ώρα, το 2023, στη λήξη της θητείας μας, και ξαναθέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού την κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δεύτερη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα, καμία επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο θέλουμε ανεπιστρεπτί όλοι μας να το ξεχάσουμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Περισσότερα από 100 εκατομμύρια από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία κατευθύνονται προς την ΠΕ Πέλλας


Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε νωρίτερα σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕ Πέλλας, στο Διοικητήριο στην Έδεσσα. «Οι συνολικοί πόροι οι οποίοι κατευθύνονται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προς τον νομό Πέλλας από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα «Τρίτσης», «Φιλόδημος ΙΙ», ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία έχουν την ξεχωριστή τους σημασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ανακοίνωσε τη δρομολόγηση δύο σημαντικών έργων υποδομής: την αναβάθμιση του οδικού άξονα που συνδέει την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη (ΕΟ2) και την κατασκευή του φράγματος στον Αλμωπαίο ποταμό.


Το έργο για την κατασκευή φράγματος στον Αλμωπαίο προβλέπει τη δημιουργία ταμιευτήρα χωρητικότητας 35,5 εκατ. κυβικών μέτρων για άρδευση 120.440 στρεμμάτων αγροτικής γης, με συνοδά αρδευτικά δίκτυα.


Η δημοπράτηση του κυρίως έργου του ταμιευτήρα αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες, ενώ τα αρδευτικά δίκτυα θα δρομολογηθούν ως ΣΔΙΤ υψους 118 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται 19 μικρά αρδευτικά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.


«Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το φράγμα του Αλμωπαίου -μιλάμε για ένα ταμιευτήρα σχεδόν 36 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που θα αρδεύσει σχεδόν 150.000 στρέμματα- το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο το οποίο γίνεται στη χώρα, είναι πια έτοιμο προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης. Μιλάμε για δύο ξεχωριστά έργα, να το τονίσουμε: ο ταμιευτήρας ο οποίος θα κατασκευαστεί με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το αρδευτικό δίκτυο, διότι έχω κουραστεί πια να πηγαίνω στη χώρα και να βλέπω φράγματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί, είναι γεμάτα και κανείς δεν προέβλεψε να κατασκευάσει τα δίκτυα», δήλωσε κατά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός.


Τα οδικά έργα για τη σύνδεση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα έχουν έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνουν τη μεταφορά της αγροτικής παραγωγής της περιοχής.


Η επιλογή αναδόχου και η εκκίνηση των εργασιών αναμένεται να γίνει έως το τρίτο τρίμηνο του 2023. Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η διορία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η 31η Οκτωβρίου.


«Το δεύτερο μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές αφορά φυσικά τον δρόμο. Στις 31/10 θα ανοιχτούν οι προσφορές και εκτιμούμε ότι έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε ανάδοχο για την εκκίνηση του έργου. Ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για την Πέλλα και με αναπτυξιακό πρόσημο. Διότι μου θυμίσατε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων μετακινούνται εκ των πραγμάτων μέσα από αυτό το οδικό δίκτυο. Άρα δεν είναι μόνο ένα ζήτημα εξυπηρέτησης των κατοίκων της Πέλλας, είναι και ένας δρόμος ο οποίος έχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας η οποία θα βρίσκεται σε απομόνωση και πια είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Οι δύο νέες μεγάλες παρεμβάσεις έρχονται να ενταχθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων υποδομών, αναπλάσεων, αρδευτικών δικτύων και κοινωφελών πρωτοβουλιών υψους 110 εκατ. ευρώ που διοχετεύονται στην ΠΕ Πέλλας μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείο Ανάκαμψης, του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης για την ΠΕ Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, και ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.


Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών της Πέλλας. Κατά τη συζήτηση οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστη πέρυσι η σοδειά τους, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που προκαλεί στον τομέα τους η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας για την αντιμετώπισή τους.


«Ασχολούμαστε πολύ με τα θέματα του αγροτικού τομέα. Έχουμε λύσει πολλά προβλήματα, δεν τα έχουμε λύσει όλα. Ξέρετε ότι είμαστε εν μέσω μίας πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση ότι δεν έχει σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών και εδώ πέρα είμαστε να λύσουμε κι άλλα προβλήματα. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε και τη δουλειά που έχει γίνει στον ΕΛΓΑ, γιατί πράγματι είναι σημαντική. Εν μέσω μεγάλων καταστροφών εκταμιεύθηκαν πολλά χρήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Για το 2021 ο ΕΛΓΑ διέθεσε περισσότερα από 92 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στην ΠΕ Πέλλας, που συνιστά το μεγαλύτερο ποσό σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕ Πέλλας


Κύριε Περιφερειάρχα, κυρία και κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί,


Είχαμε μία πολύ παραγωγική σύσκεψη. Θέσαμε πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα της Πέλλας, κάναμε μία επισκόπηση των έργων τα οποία δρομολογούνται, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα και η Περιφερειακή Ενότητα σε επίπεδο Αντιπεριφέρειας αλλά και οι τέσσερις Δήμοι. Και πιστεύω ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης για το πώς θέλουμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.


Εισαγωγικά να πω ότι οι συνολικοί πόροι οι οποίοι κατευθύνονται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προς τον νομό Πέλλας από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα «Τρίτσης», «Φιλόδημος ΙΙ», ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομής για τα οποία θα μιλήσουμε σε λίγο και τα οποία έχουν την ξεχωριστή τους σημασία.


Να πω ότι ο νομός είναι ένας νομός ο οποίος είναι πρωταγωνιστής στον πρωτογενή τομέα. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με αγρότες αλλά και με πολύ δημιουργικές επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Πέλλα.


Μου θύμισε ο Δάνης ότι άνω του 70% των κερασιών της χώρας παράγονται στην Πέλλα, σχεδόν τα μισά ροδάκινα που πηγαίνουν για κονσέρβα κι ένα μεγάλο ποσοστό των επιτραπέζιων. Είναι ένας νομός ο οποίος έχει έναν πάρα πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα ο οποίος, στο μέτρο του εφικτού, πιστεύω ότι έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης.


Συζητήσαμε τα ζητήματα των αποζημιώσεων. Νομίζω ότι υπάρχει μία γενική αναγνώριση ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καταβάλλονται πια με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν και η Πέλλα, ειδικά για τις αποζημιώσεις του προηγούμενου χρόνου, εισέπραξε σημαντικά ποσά διότι είχε σημαντικές ζημιές και διότι είναι ένας νομός ο οποίος είναι πρωταγωνιστής στον πρωτογενή τομέα.


Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ακόμα, οι οποίες στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ΕΛΓΑ αλλά και του Υπουργείου θα αντιμετωπιστούν. Ο σκοπός μας -και θέλω να ευχαριστήσω εδώ και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά είναι οι αποζημιώσεις συνολικά για να έχουν καταβληθεί πολύ νωρίτερα από ότι το έχουμε κάνει οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν.


Αλλά, φυσικά, όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα, ειδικά σε έναν νομό, σε μια Περιφερειακή Ενότητα η οποία ζει σε μεγάλο βαθμό από τα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να συζητήσουμε και για τις μεγάλες και τις κρίσιμες υποδομές. Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το φράγμα του Αλμωπαίου -μιλάμε για ένα ταμιευτήρα σχεδόν 36 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που θα αρδεύσει σχεδόν 150.000 στρέμματα- το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο το οποίο γίνεται στη χώρα, είναι πια έτοιμο προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης.


Μιλάμε για δύο ξεχωριστά έργα, να το τονίσουμε: ο ταμιευτήρας ο οποίος θα κατασκευαστεί με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το αρδευτικό δίκτυο, διότι έχω κουραστεί πια να πηγαίνω στη χώρα και να βλέπω φράγματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί, είναι γεμάτα και κανείς δεν προέβλεψε να κατασκευάσει τα δίκτυα.


Το δίκτυο θα γίνει μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για 21 χρόνια. Και το οποίο βέβαια καλύπτει και τη συντήρηση και άλλες εκκρεμότητες οι οποίες είναι βέβαιον ότι θα προκύψουν στο μέλλον. Μιλάμε για ένα πάρα-πάρα πολύ σημαντικό έργο για την Πέλλα, το οποίο θα αντιμετωπίσει ανάγκες άρδευσης για πολλές δεκαετίες. Είναι ένα έργο για το οποίο ξέρω ότι όλοι αγωνιστήκατε πολύ για να γίνει πράξη.


Να ευχαριστήσω και τους τρεις βουλευτές του νομού μας οι οποίοι επέμειναν πολύ ώστε το σχήμα του ΣΔΙΤ να καλύψει τελικά όλη την έκταση του αρδευτικού δικτύου που απαιτείται, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως καλυμμένοι και να μην έχω κανένα παράπονο από κανέναν Δήμο ότι μένει έξω από την δυνατότητα άρδευσης από αυτό το πολύ σημαντικό έργο.


Θέλω να προσθέσω σε αυτό και μια σειρά από έργα αγροτικής οδοποιίας τα οποία γίνονται, εν προκειμένω χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη στις υποδομές, η πιο σημαντική προσθήκη την οποία μπορούμε να κάνουμε ως προς το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Πέλλα.


Το δεύτερο μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές αφορά φυσικά τον δρόμο. Μιλάμε για την οριζόντια σύνδεση, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πούμε κάτι συγκεκριμένο για τις κάθετες συνδέσεις, αλλά για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Πέλλα. Στις 31/10 θα ανοιχτούν οι προσφορές και εκτιμούμε ότι έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε ανάδοχο για την εκκίνηση του έργου.


Ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για την Πέλλα και με αναπτυξιακό πρόσημο. Διότι μου θυμίσατε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων μετακινούνται εκ των πραγμάτων μέσα από αυτό το οδικό δίκτυο. Άρα δεν είναι μόνο ένα ζήτημα εξυπηρέτησης των κατοίκων της Πέλλας, είναι και ένας δρόμος ο οποίος έχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας η οποία θα βρίσκεται σε απομόνωση και πια είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους.


Μιλήσαμε για τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πάρα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο δίνει στην Αυτοδιοίκηση δυνατότητες που δεν τις είχε ποτέ στο παρελθόν. Ένα έργο το οποίο έχει τρέξει γρήγορα, πολύ γρήγορα θα έλεγα για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και χαίρομαι διότι θα μπορέσουμε να εντάξουμε, Δήμαρχε, το δίκτυο ύδρευσης της Έδεσσας στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εγκρίσεων και βέβαια το Μουσικό Σχολείο στα Γιαννιτσά. Έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των σχολείων και -μιας και είναι εδώ και η Δήμαρχος Σκύδρας- από τη στιγμή που υπάρχει μελετητική ωριμότητα για ειδικό νηπιαγωγείο, θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε.


Και βέβαια, μιας και το συζητάμε αυτό, θέλω πάντα να είμαστε ευρηματικοί και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε Δήμους να αξιοποιούν σχολάζουσα περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, είτε του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είτε άλλων φορέων του Δημοσίου. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί συνολικά.


Ακούσαμε μία σειρά από ειδικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους της Πέλλας και θα κοιτάξουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.


Πολύ σημαντική η προοπτική του νομού ως ενός πόλου προσέλκυσης τουρισμού 12 μήνες το χρόνο. Ξέρετε ότι έχω επιμείνει πάρα πολύ στη διεύρυνση του τουριστικού μας προϊόντος και φυσικά αυτό σημαίνει ότι οι προορισμοί του βουνού, πόσω μάλλον σε μία περιοχή τόσο όμορφη, με τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τόσο μοναδική φύση, θα πρέπει να μπορούν να προωθούνται. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα εδώ στην Έδεσσα, μια πόλη η οποία είχε πάντα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά χαίρομαι διότι και με μία σειρά από παρεμβάσεις θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής στην πόλη.


Με ενδιαφέρον αναμένω την αξιοποίηση των αθλητικών χρήσεων που είδα εδώ, καθώς προσερχόμουν με τα πόδια. Νομίζω ότι θα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη.


Και βέβαια θα σταθώ ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά δύο Δήμους, γιατί αφορά τον κυρίως ορεινό όγκο της Πέλλας. Πιστεύω πολύ στο χειμερινό τουρισμό. Θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να δρομολογήσουμε στην ΕΤΑΔ- να μπορεί να παραχωρεί χιονοδρομικά μέσω πολυετών συμβάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται οι σχετικές επενδύσεις.


Και βέβαια άκουσα με προσοχή αυτά τα οποία μου είπατε για τη σύνδεση, για τους δύο δρόμους ουσιαστικά οι οποίοι συνδέουν την Έδεσσα και το Δήμο της Αλμωπίας με το χιονοδρομικό. Προφανώς η πρόσβαση είναι απολύτως κρίσιμο ζήτημα, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο θέμα αυτό. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε, Δήμαρχε, να φτιάξουμε τελεφερίκ που να ενώνει τα Λουτρά Πόζαρ με το Καϊμακτσαλάν, γιατί αυτά είναι έργα τα οποία είναι πολύ δύσκολα, και ακριβά και δύσκολα ως προς την αδειοδότηση τους. Σίγουρα όμως τα Λουτρά Πόζαρ από μόνα τους είναι ένας προορισμός ο οποίος χρήζει περισσότερης αξιοποίησης και σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη σύνδεση αυτή καθ’ αυτή με το βουνό.


Βέβαια, έλαβα υπόψη αυτά τα οποία είπατε για την ορεινότητα του Δήμου. Θα δούμε με ποιον τρόπο, ενδεχομένως συνδυαστικά, θέλουμε να κάνουμε μία συνολική επαναξιολόγηση των πολιτικών μας για την ορεινότητα. Κατεγράφη όμως το αίτημα και θα επανέλθουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Τέλος, για τα πολιτιστικά τα είπαμε. Νομίζω και για το ζήτημα του Κάστρου της Αλμωπίας υπάρχει μία πρώτη ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδόν 2 εκατομμύρια. Και βέβαια πρέπει να πω ότι έμεινα ακόμα μία φορά ενθουσιασμένος από την επίσκεψή μου στην Πέλλα, στο Μουσείο, στον αρχαιολογικό χώρο. Έχει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση ακόμα πολλών περισσότερων επισκεπτών έτσι ώστε πραγματικά το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού να αναδειχθεί σε όλη του την έκταση και με όλους τους προορισμούς οι οποίοι μπορούν στον επισκέπτη να δώσουν μία συνολική εικόνα για το τι συνέβη σε αυτόν εδώ τον τόπο πριν από 2.300-2.400 χρόνια.


Κλείνοντας να επαναλάβω ότι για εμάς, την κυβέρνησή μας, η έμφαση δίνεται πάντα στα έργα και στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας. Στα έργα προφανώς οι πολιτικές μας είναι πολιτικές που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά είναι πολιτικές οι οποίες πάντα θα έχουν ένα περιφερειακό και ένα τοπικό πρόσημο. Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στη στενή μας συνεργασία με τους Δήμους.


Το ξέρετε κι εσείς καλά -όλοι εκλέγεστε, ο καθένας στο δικό του επίπεδο- ότι πάντα οι πόροι είναι πεπερασμένοι αλλά τα αιτήματα, δυστυχώς, δεν έχουν κατά κανόνα αυτό το χαρακτήρα. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να προτεραιοποιήσουμε αιτήματα, να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να σκεφτούμε έξυπνα και ευρηματικά για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περιουσία του Δημοσίου.


Σας ευχαριστώ, ευχαριστώ τους Δημάρχους για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε. Ευχαριστώ και πάλι τους βουλευτές οι οποίοι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της ανάδειξης των προβλημάτων της Πέλλας και βέβαια τον κ. Αντιπεριφερειάρχη με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, από τη θητεία του στη Βουλή.


Και χαιρόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε να βλέπουμε ότι αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως ορόσημα επιτυγχάνονται, για να βάζουμε καινούριους στόχους και να τους επιτυγχάνουμε και αυτούς με τη σειρά.


Ευχαριστώ πάρα πολύ.



Η σκιά του δικτάτορα Πούτιν, Μεντβέντεφ συνεχίζει να απειλεί με Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο

 


Στα βήματα του Χίτλερ και του τρίτου Ράιχ βαδίζει η ΡωSSία με νέες απειλές από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και σκιά του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζηλεύοντας τον Βίλχελμ Μπόντεβιν Γιόχαν Γκούσταφ Κάιτελ στρατάρχη του Γ΄Ράιχ, απειλεί όσους κατηγορούν τον δικτάτορα Πούτιν με Γ΄παγκόσμιο πόλεμο.

«Ο γρηγορότερος τρόπος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία στις μη αναστρέψιμες συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου είναι να εφοδιαστούν οι ψυχωτικοί στο Κίεβο με MLRS μεγάλης εμβέλειας» απείλησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, αναφερόμενος στο Πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης.
 
«Οι ηλικιωμένοι ηγέτες της περιφερειακής επιτροπής της Ουάσιγκτον και οι πρωτοεμφανιζόμενοι από το ΝΑΤΟ θα πρέπει τουλάχιστον περιστασιακά να ενεργοποιούν τον μαλακωμένο εγκέφαλό τους» δήλωσε προκλητικά ο εκπρόσωπος του δικτάτορα Πούτιν

«Και επιπλέον. Η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η νίκη της Ρωσίας θα σήμαινε την ήττα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί άμεση επιβεβαίωση από το μπλοκ της συμμετοχής της στον πόλεμο κατά της χώρας μας. Όπως λένε - όχι από ένα μεγάλο μυαλό, αλλά από μια καθαρή καρδιά (μαθαίνεις την αλήθεια). Ο τίμιος Νορβηγός τελικά το παραδέχτηκε» σχολίασε ειρωνικά η σκιά του δικτάτορα Πούτιν και οπαδού του Χίτλερ.
 




Η Γερουσία και τα F-16 της Τουρκίας


 

Εκτός του κειμένου το οποίο περιλαμβάνει την εκδοχή της Γερουσίας σχετικά με τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 (National Defense Authorization Act, NDAA) έμεινε η τροπολογία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ, που προσθέτει περαιτέρω εμπόδια και προϋποθέσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα. Πρακτικά, η συγκεκριμένη απόφαση παραπέμπει τη συγκεκριμένη τροπολογία, όπως και άλλες, σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ώστε να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού. Η Γερουσία στην πράξη δεν απέσυρε την τροπολογία, απλώς την άφησε προς το παρόν εκτός κειμένου, καθώς κρίθηκε ότι υπήρχαν τεχνικά ζητήματα και συγκεκριμένα πως δεν ακολουθήθηκε η κανονική διαδικασία λόγω έλλειψης χρόνου.

Αντιθέτως, η τροπολογία του Κρις Πάπας εγκρίθηκε και θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού.

Αυτό σημαίνει ότι η χθεσινή διαδικασία δεν είναι τελική. Οι πιέσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση προς το Κογκρέσο είναι σημαντικές όχι μόνο ως προς τις προϋποθέσεις που τίθενται για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, αλλά και για εκείνες προς τη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν. Η κίνηση ερμηνεύεται, μεταξύ άλλων, ως προσπάθεια απεμπλοκής της κυβέρνησης από τα όποια εμπόδια μπορεί να τεθούν στο νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου η τελική απόφαση για το αν θα πωληθούν F-16 στην Τουρκία ή όχι να είναι αμιγώς πολιτική. Εν ολίγοις η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο πρόβλεψης όρων και προϋποθέσεων για την πώληση όπλων στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία Μενέντεζ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει F-16 ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή ή την αναβάθμισή τους παρά μόνον εάν δοθούν διαβεβαιώσεις στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι τα μαχητικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού SDF. Επίσης, η τροπολογία προέβλεπε ότι μια τέτοια πώληση πρέπει να είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ενώ πρέπει να μην πραγματοποιηθεί καμία εξαγωγή F-16 προς την Τουρκία προτού η Αγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «απειλεί την ειρήνη και πως θέλει σύγκρουση» και τόνισε ότι η Αγκυρα πρέπει να απαντήσει. Παράλληλα πρόσθεσε πως η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» ισχύει. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο που φθάνει στην Ελλάδα «μέσω του αγωγού TANAP».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Net, o κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα «να αφαιρέσει την επιφύλαξη που έχει θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών». Εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε και τις ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα και στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη. «Το ζύγι της Αμερικής έχει χάσει την ισορροπία. Ετσι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Ελλάδα».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΣΥΡΙΖΑ και Anadolu είχαν την ίδια γραμμή για τα F-16 στην Τουρκία

 


Είναι τρομερές οι προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ελλάδας, παίρνοντας γραμμή από την Άγκυρα και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δέν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν την τακτική των ΜΜΕ της Τουρκίας και τα όσα λέει ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας του Έλληνες για την συνεχόμενη ανθελληνική στάση τους.

Δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το πως θα καταλήξει η διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, τονίζει σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει ότι η ισορροπία δυνάμεων επί του πεδίου με την Τουρκία, έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος παράλληλα κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι οι μόνοι, μαζί με το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu που θέλησαν να το παρουσιάσουν ως “τετελεσμένη υπόθεση” και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ».

«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση. Μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει» σημειώνει συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου και προσθέτει:

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο. Δυστυχώς, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται για φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση».




Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης θα εκτεθεί έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο

 


Μήνυμα κατά του καθεστώτος στην Ρωσία στέλνει η Γερμανία, με ένα κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης που θα εκτεθεί προσωρινά μπροστά από το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Αυτή την απόφαση πήρε ένα δικαστήριο της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι αρχές του δημοτικού διαμερίσματος Μίτε του Βερολίνου είναι πλέον υποχρεωμένες να επιτρέψουν σε μια ομάδα να στήσει την έκθεση, η οποία είναι αντίστοιχη εκείνων που οργανώθηκαν στο Κίεβο, με ρωσικά οπλικά συστήματα που καταστράφηκαν στις μάχες.

Λόγω των κανόνων ασφαλείας σχετικά με τα όρια βάρους στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν, που βρίσκεται μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, το άρμα μάχης πιθανότατα δεν θα εκτεθεί ακριβώς μπροστά από το κτίριο. Αλλά το δικαστήριο πρότεινε ένα τμήμα από έναν κοντινό δρόμο απέναντι από την πρεσβεία.

Δικαστήριο στη Γερμανία έκρινε ότι η έκθεση του ρωσικού άρματος έχει να κάνει με την ελευθερία της γνώμης

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι το ερώτημα αν το άρμα μάχης αποτελεί ή όχι τέχνη ήταν άνευ σημασίας. Το πραγματικό ζήτημα, έκρινε, είναι η ελευθερία της γνώμης.

Αποφάνθηκε επίσης ότι η κυκλοφορία δεν θα επηρεαστεί και ότι τα επιχειρήματα όπως αυτό για την εξωτερική πολιτική δεν είναι συναφή. Σημείωσε επίσης ότι το άρμα μάχης αναμένεται να εκτεθεί μόνο για δύο εβδομάδες.

Η έκθεση είναι το πνευματικό τέκνο των Ένο Λένζε και Βίλαντ Γκίμπελ του μουσείου Berlin Story Bunker. Πρώτη φορά πρότειναν την ιδέα αυτή τον Ιούνιο.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γερμανία, Αντρέι Μελνίκ έχει υποστηρίξει την ιδέα, λέγοντας ότι θα έκανε τους Γερμανούς να αντικρίσουν τον «βίαιο πόλεμο καταστροφής» που υπομένει η Ουκρανία.



Συνελήφθη η νικήτρια του GNTM 4 Κυβέλη Χατζηευστρατίου παρέσυρε μηχανάκι - Νεκρός ο οδηγός

 


Σε τροχαίο δυστύχημα ενεπλάκη η πρώην νικήτρια του GNTM 4 και για όποιον το έχει δει, Κυβέλη Χατζηευστρατίου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στις 3 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Πιπίνου στον Άγιο Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθηνας η Κυβέλη Χατζηευστρατίου παρέσυρε με το αυτοκίνητό της μηχανάκι και σκότωσε 60χρονο οδηγό.

Από την πλευρά της, η 20χρονη νικήτρια του ριάλιτι είχε παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι, με την προτεραιότητα να είναι με τον 60χρονο οδηγό. Μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η οδηγός έχει συλληφθεί και θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα.



Ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πλημμέλημα τον βιασμό, δεν ψήφισε τα ισόβια για τους παιδεραστές κουνάει το δάχτυλο


 

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ίχνος ντροπής και ηθική. 

Ξεχνάνε πόσα προκλητικά έχουν κάνει για να ευνοήσουν κακοποιούς, όπως το να κάνουν από κακούργημα, πλημμέλημα τον βιασμό, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ισόβια στους βιαστές, και τώρα κάνουν τους ανθρωπιστές ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 213 βιαστών και υποψήφιων βιαστών της 12χρονης από τον Κολωνό.

Να υπενθυμίσουμε την συγκάλυψη που επιχειρήθηκε απο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, για να καλύψουν την σεξουαλικές ορέξεις του πρέσβη της Βενεζουέλας.

Το προκλητικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ που σαρώνει σε ποσοστά σε όλες τις φυλακές της χώρας για την αντιμετώπιση που έχει στους κακοποιούς αναφέρει σε ανακοίνωση του, προκαλώντας την κοινωνία : «Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη τις αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος παιδοβιαστών στην Αθήνα. Είναι ένας εξαιρετικά αποκρουστικός κρίκος σε μια αλυσίδα ανάλογων ιστοριών που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, πολιτικές προστασίας των πιο αδύναμων και πάταξη των πρακτικών εκμετάλλευσης που συχνά οδηγούν σε απάνθρωπες ατραπούς».

«Αυτή τη στιγμή προέχει η αποφασιστική στήριξη του 12χρονου θύματος και της οικογένειάς της. Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης για να μην μείνει καμία σκιά συγκάλυψης ή ανοχής», προτροπή που δεν ισχύει φυσικά για θύματα κακοποιών που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει βγει ούτε μία ανακοίνωση για στήριξη των θυμάτων τους.

Αφήνοντας μάλιστα με θράσος, χωρίς ίχνος ντροπής και ξεχνώντας το παρελθόν του, αιχμές για τις Αρχές που διαχειρίζονται την υπόθεση επισημαίνει: «Αυτή τη στιγμή προέχει η αλήθεια. Οι Αρχές αφού καθυστέρησαν στην ανακοίνωση των στοιχείων των δύο συλληφθέντων για το βιασμό ενός 12χρονου παιδιού, θολώνουν τα νερά για τους 213 υποψήφιους βιαστές του. Το ερώτημα είναι απλό: ποιους καλύπτουν και δεν δίνουν τα στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να δώσουν τη δυνατότητα της αναγνώρισης στο θύμα και σε άλλα ενδεχόμενα θύματα».

«Δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις και υπεκφυγές- όπως έγινε στην περίφημη υπόθεση Λιγνάδη. Ας το γνωρίζουν αυτό οι Αρχές, ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι ο βούρκος της Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να ξεβρωμίσει ποτέ!!



Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού που παρακρατήθηκε στους συνταξιούχους στρατιωτικούς



Για τις παρακρατήσεις επί εισπραττόμενων ποσών «εφάπαξ» στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε: «Οι μισθολογικές διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/14 αντικατέστησαν, αναδρομικά από την 01-08-2012, τα μισθολογικά στοιχεία, δηλαδή τους συντελεστές βασικών μισθών και επιδόματα, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και με ΚΥΑ, υπό στοιχεία αριθμ. οικ 2/88371/ΔΕΠ/17-11-14 (Β΄3093), ρυθμίστηκε το ζήτημα της καταβολής των αναπροσαρμοσμένων τους αποδοχών και συντάξεων»

Αυτό υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Ανάγκη για την απόδοση στους δικαιούχους συνταξιούχους στρατιωτικούς ποσών από παρακρατήσεις επί εισπραττόμενων ποσών "εφάπαξ" οι οποίες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως παράνομες».

«Η μισθολογική αποκατάσταση», πρόσθεσε ο υπουργός, «που επήλθε βάσει των οριζόμενων στις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/14 είχε ως συνέπεια τα εφάπαξ βοηθήματα να υπολογίζονται και να χορηγούνται βάσει των αναπροσαρμοσμένων αποδοχών του ν.4307/2014».

«Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4575/2018 (Α΄192) προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από την 01-08-2012 έως και την 31-12-2016», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Το υπόψη χρηματικό ποσό αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν τα εν λόγω στελέχη με βάση τις ισχύουσες κατά την 31-07-2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηναίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν, με βάση το άρθρο 86 του ν.4307/2014», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του άρθρου 10 του ν.4575/2018, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γνωρίζει, με το Αρ. Πρωτ.2/6308/ΔΕΠ-2/6296/ΔΕΠ/30-01-2019/Υ.Θ./Γ.Λ.Κ./Δνση Εισοδηματικής Πολιτικής/Τμήμα Δ΄ έγγραφό του, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 10 του ν.4575/2018, οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου δεν επηρεάζουν τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του ν.4472/2018 (νόμος νέου μισθολογίου με εφαρμογή από την 01.01.2017), δηλαδή τις αποδοχές τους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2016, βάσει των διατάξεων του άρθρου 86 του ν.4307/2014».

«Συνάγεται ότι δεν είναι δυνατή (βάσει του άρθρου 10 του ν.4575/18) η εκ νέου έκδοση φύλλων διακοπής μισθοδοσίας, για όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αποστρατεύθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 01-08-2012 έως την 31-12-2016, καθόσον με τις προαναφερόμενες διατάξεις δεν επήλθε αναδρομική αναπροσαρμογή του ύψους των αποδοχών τους για το εν λόγω διάστημα», πρόσθεσε.

Έκτακτη εφάπαξ παροχή όχι μηνιαίες αποδοχές

«Το χρηματικό ποσό του άρθρου 10 του ν.4575/18 ως έκτακτη εφάπαξ παροχή δεν εμπίπτει στην έννοια των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Προκύπτει», κατέληξε, «ότι δε δικαιώνεται η χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος στα στελέχη που αποστρατεύτηκαν από την 01-08-2012 έως την 31-12-2016, καθόσον με τις διατάξεις του ν.4575/2018 δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές τους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31-12-2016, βάσει των διατάξεων του άρθρου 86 του ν.4307/2014, και συνεπώς τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων εφαρμόζουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».


iefimerida.gr




Στο 1,8% η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2023 - Ύφεση για Γερμανία και Ιταλία


 

Σε κίνδυνο για ύφεση βάσει της εκτίμησης της Ευρώπης μπορεί να βρεθούν μέσα στο 2023 η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, και η Ισπανία.

Αντίθετα το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με 5,2% και το 2023 με 1,8%, δηλαδή πολύ κοντά στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για 5,3% και 2,1%, αντιστοίχως.

Το Ταμείο, προβλέπει ύφεση 0,3% στη Γερμανία και 0,2% στην Ιταλία, ενώ για Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη, 0,7%, 1,2% και 0,8%, αντιστοίχως, με κίνδυνο για ενδεχόμενη ύφεση

Στο 9,2%- βλέπει, τον εφετινό πληθωρισμό, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπολογίζει ότι θα «τρέχει» με 5,7%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, για το 2027 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα «τρέχει» με ρυθμούς άνω του 1,4%, ενώ στο 1,5% βάζει τον πήχη και για το σύνολο της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι το Ταμείο θεωρεί ότι τα απόνερα της κρίσης θα είναι έντονα στην Ευρώπη.




G7: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «υπόλογος» για το κύμα επιθέσεων στην Ουκρανία

 


Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών διεμήνυσαν την Τρίτη ότι θεωρούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν «υπόλογο» για το κύμα επιθέσεων στην Ουκρανία με τουλάχιστον 19 νεκρούς αμάχους.

Σε δικτυακή συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της G7 την Τρίτη, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταστήσουν τον Ρώσο Πρόεδρο και τους άλλους υπαίτιους «υπόλογους» για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ηγέτες της ομάδας σε κοινή δήλωσή τους.

«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους. Οι ηγέτες επέκριναν επίσης την «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας.

Η G7 δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, ενώ οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Επίσης υπογράμμισαν ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν» το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Μπαράζ κυρώσεων στο ρωσικό ενεργειακό τομέα, που θα γονατίσουν τη ρωσική οικονομία, ζήτησε από τη G7 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διεμήνυσε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά μόνο με το διάδοχό του.

«Σε επίπεδο ολόκληρης της G7, και ολόκληρου του δημοκρατικού μας κόσμου, πρέπει να απαντήσουμε αναλογικά: όταν η Ρωσία επιτίθεται στον ενεργειακό τομέα και την ενεργειακή σταθερότητα των χωρών μας, πρέπει να μπλοκάρουμε τον ενεργειακό τομέα της με κυρώσεις, να σπάσουμε τη σταθερότητα των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το εμπόριο φυσικού αερίου. Απαιτείται αυστηρό ανώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μηδενικό κέρδος για το τρομοκρατικό κράτος» σημείωσε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΥΠΕΘΑ: «Η απάντηση για την νησίδα στον Έβρο με τους μετανάστες ταυτίζεται με εκείνη του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ»


 

Υπενθυμίζουμε ότι πρίν λίγους μήνες και για ένα μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ΜΚΟ που έχουν οικονομικά συμφέροντα από την εκμευτάλλευση των μεταναστών, ακροαριστεροί και από άλλα κόμματα, δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Ελλάδας, με κατάπτυστα fake news, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με fake news σε ενχώριο και ξένο τύπο, προσπαθούσαν να παίξουν μαζί με την Τουρκία το παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν και να πλήξουν την Ελλάδα και την εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η απάντηση που δόθηκε από το τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγραφών από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως με θέμα «Κυριαρχία σε νησίδα στον Έβρο», είναι απόλυτα ταυτόσημη με την απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης υπογραμμίζεται ότι η απάντηση που δόθηκε από το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΥΠΕΘΑ σχετικώς με Ερώτηση και Αίτηση Καταθέσεως Εγγράφων από Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως με θέμα «Κυριαρχία σε νησίδα στον Έβρο», είναι απόλυτα ταυτόσημη με την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 14 Σεπτεμβρίου τ.ε.

Δεδομένων των συντεταγμένων που δόθηκαν από το Τριμερές Κέντρο Επαφής Καπετάν Αντρέεβο και επιβεβαιώθηκαν από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, οι μετανάστες βρίσκονταν εκτός Ελληνικής Επικρατείας.

Το παραπάνω ισχύει στο ακέραιο. Οι μετανάστες δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, αλλά σε τουρκικό επί της νησίδος Κισσαρίου.

Ως εκ τούτου, καμμία ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να παρέμβει σε αλλοδαπό έδαφος. Ειδοποιήθηκε αμελλητί η τουρκική πλευρά να προβεί στις αναγκαίες πράξεις στο έδαφός της. Αμέσως μόλις περιήλθαν σε Ελληνική Επικράτεια, οι μετανάστες περισυνελέγησαν κι έλαβαν την προσήκουσα μεταχείριση.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα από όλους σε αυτά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα.



Ο Τσίπρας και η αλήθεια δεν συναπαντήθηκαν ποτέ

 



«Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι είναι ο μόνος που δεν έχει ακούσει για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης περί επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, μία ακόμα ελληνική πρόταση που υιοθετείται από την ΕΕ, για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια που εφαρμόζονται επί μήνες, για το ότι στην Ελλάδα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές είναι φθηνότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ο μόνος που δεν άκουσε την αποστομωτική απάντηση του Πρωθυπουργού στον κ. Erdoğan και δεν γνωρίζει την καθολική συμπαράταξη στις θέσεις της που εξασφάλισε η Ελλάδα, χάρη στους διπλωματικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης», συνέχισε 

Και συμπλήρωσε: «Όσο για τις εκλογικές του εκτιμήσεις, ο άνθρωπος που το 2019 δήλωνε ότι δεν χάνει από τον Μητσοτάκη, ο ίδιος που πριν από λίγο καιρό προέβλεπε ότι ο Μητσοτάκης δραπετεύει, τώρα ισχυρίζεται ότι ο Μητσοτάκης γαντζώνεται στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας και η αλήθεια δεν συναπαντήθηκαν ποτέ».



Δέκατη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά


 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένας πίνακας με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που δημιουργεί  λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες. Και αυτό διότι οι τιμές που καταγράφονται σε αυτόν δεν περιλαμβάνουν τους φόρους και τις επιδοτήσεις οι οποίες διαμορφώνουν τις τελικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Περιλαμβάνει δηλαδή τις τιμές ΧΩΡΙΣ τους φόρους και ΧΩΡΙΣ τις επιδοτήσεις. Και, όπως φαίνεται καθαρά, οι τιμές αυτές ΔΕΝ είναι οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

Η πραγματικότητα -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- είναι ότι η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα η τελική (μαζί με φόρους και επιδοτήσεις) τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στη χώρα μας 23,05 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,74 σεντς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ακριβότερα από την Ελλάδα διαμορφώνεται η τιμή του ρεύματος για τον καταναλωτή, μεταξύ άλλων, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η εφαρμογή του Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και η διάθεσή τους για τη στήριξη των καταναλωτών.




Δράσεις που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας

 


Η Κυβέρνηση επιχειρεί την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων. Οι βασικές πρωτοβουλίες είναι:

Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.

Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος.

Πλαφόν τιμών στα PCR  και τα Rapid Tests

Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι.

Διενέργεια ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ σε τακτική βάση. Συγκεκριμένα: Συνολικός αριθμός ελέγχων για αισχροκέρδεια τους τελευταίους 7 μήνες (μόνο από τη ΔΙΜΕΑ): 1.902 έλεγχοι – 107 βεβαιώσεις προστίμων – 2.330.000 ευρώ σε κυρώσεις βεβαιωθείσες. Εκκρεμεί ακόμα η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευρήματα.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικης στήριξης στην Ευρώπη που αγγίζει τα 12,5-13 δισ. ευρώ για το 2022, αντλώντας τα 2/3 των πόρων αυτών από τον εθνικό μηχανισμό -που υιοθέτησε και η Ε.Ε.- για την ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας και το 1/3 από την υπεραπόδοση της οικονομιας κατα το 2022.