Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Δέκατη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά


 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένας πίνακας με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που δημιουργεί  λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες. Και αυτό διότι οι τιμές που καταγράφονται σε αυτόν δεν περιλαμβάνουν τους φόρους και τις επιδοτήσεις οι οποίες διαμορφώνουν τις τελικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Περιλαμβάνει δηλαδή τις τιμές ΧΩΡΙΣ τους φόρους και ΧΩΡΙΣ τις επιδοτήσεις. Και, όπως φαίνεται καθαρά, οι τιμές αυτές ΔΕΝ είναι οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

Η πραγματικότητα -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- είναι ότι η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα η τελική (μαζί με φόρους και επιδοτήσεις) τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στη χώρα μας 23,05 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,74 σεντς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ακριβότερα από την Ελλάδα διαμορφώνεται η τιμή του ρεύματος για τον καταναλωτή, μεταξύ άλλων, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η εφαρμογή του Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και η διάθεσή τους για τη στήριξη των καταναλωτών.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου