Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ακροαριστεροί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν τους 7 αντιεξουσιαστές βγαίνοντας από τα δικαστήρια

 


Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών οι επτά ακροαριστεροί κακοποιοί συλληφθέντες, έξι άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχουν συλληφθεί την Τετάρτη από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, για σωρεία εγκλημάτων ανάμεσα τους και η τρομοκρατία.

Σε βάρος τους, καθώς και τουλάχιστον ενός ακόμη συνεργού τους που αναζητείται, είχε σχηματιστεί δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν οργανωθεί για κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση τέλεση ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, την Παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για την παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για ναρκωτικά, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

Οι επτά, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα η κοπέλα τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι την Τρίτη.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας βρέθηκαν συγκεντρωμένοι ακροαριστεροί σύντροφοι αντιεξουσιαστές του ΣΥΡΙΖΑ, που φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης προς τους κατηγορουμένους.




Συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

 


Fareed Zakaria: Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη, χαίρομαι που είστε μαζί μας.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Fareed.


Fareed Zakaria: Θα ήθελα να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα για την οποία όλοι ανησυχούσαν πως θα διέλυε την Ευρώπη, θα διέλυε την ευρωζώνη. Η Ελλάδα εθεωρείτο ο “ασθενής” της Ευρώπης. Σήμερα βρίσκεστε σε μια πολύ διαφορετική θέση. Σύμφωνα με τον Economist, μάλιστα, είστε στη λίστα των νικητών της οικονομίας. Τί συνέβη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι πρόκειται πράγματι για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία οικονομικού μετασχηματισμού. Αναλάβαμε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019 και κληρονομήσαμε μια χώρα και μια οικονομία που ήταν ακόμη τραυματισμένη, όχι μόνο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά τραυματισμένη και από το πείραμά μας με τον λαϊκισμό, το οποίο ουσιαστικά παρέτεινε άσκοπα την κρίση για τέσσερα επιπλέον χρόνια.


Και αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με μια πολύ σαφή δέσμευση: να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας αυτό που προσωπικά θεωρώ μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, μειώνοντας τη φορολογική βάση, καθιστώντας τη χώρα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι θα ψηφιοποιήσουμε την αδιαφανή και απαρχαιωμένη γραφειοκρατία μας, ενώ ταυτόχρονα θα υιοθετούσαμε και μια υπεύθυνη στάση όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.


Έτσι, είχαμε από την αρχή μια πολύ επιθετική προσέγγιση στα θέματα της πράσινης μετάβασης. Και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές κρίσεις, νομίζω ότι καταφέραμε να αλλάξουμε τη χώρα. Και αν κοιτάξω την εικόνα της Ελλάδας σήμερα και τη συγκρίνω με την εικόνα της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια, τότε που προσπαθούσα να προβάλω τη χώρα, στην αρχή της θητείας μου, ναι μεν έβλεπα πως υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά ένιωθα ότι επίσης υπήρχε σκεπτικισμός.


Σήμερα έχουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουμε πράγματι γυρίσει σελίδα, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο “ασθενής” της Ευρώπης και ότι στην πραγματικότητα είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ευρώπη σε πολλά μέτωπα όσον αφορά την εφαρμογή καινοτόμων δημόσιων πολιτικών. Και αυτό, φυσικά, μάς δίνει δύναμη και ενέργεια καθώς προχωράμε προς την εκλογική διαδικασία και μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα πρέπει να μάς δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσουμε την Ελλάδα για τέσσερα χρόνια ακόμη.


Fareed Zakaria: Ακριβώς. Πότε θα γίνουν οι εκλογές σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή την άνοιξη.


Fareed Zakaria: Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας σήμερα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: 5,6% για το 2022, 8,4% το 2021. Αναμένω ανάπτυξη περίπου της τάξης του 2% και όχι του 1% το 2023. Και μπορεί να έχουμε και θετική έκπληξη με υψηλότερο ποσοστό. Αλλά αυτό που θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό είναι οι αριθμοί στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων. Είχαμε χρονιά ρεκόρ το 2021 και νέο ρεκόρ το 2022. Και αυτό το πετύχαμε χωρίς να θυσιάσουμε την προτεραιότητα μας για δημοσιονομική βιωσιμότητα.


Αν δει κανείς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είχαμε την ταχύτερη μείωση σε σύγκριση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε σημείο που κανείς πλέον δεν θίγει ως ζήτημα το ελληνικό χρέος. Κανείς δεν μιλάει για τις ελληνικές τράπεζες ως ζήτημα. Θυμάμαι όταν ήρθαμε στην εξουσία, είχαμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 40% των ισολογισμών των τραπεζών. Τώρα τα νούμερα είναι μονοψήφια. Υπήρχαν πολλά σύννεφα που φαίνεται να έχουν διαλυθεί, γεγονός που μάς δίνει επίσης περιθώριο να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς να βρισκόμαστε σε συνεχή κατάσταση διαχείρισης κρίσεων.


Fareed Zakaria: Η πράσινη μετάβαση είναι επίσης αρκετά εντυπωσιακή. Σχετικά με αυτό, τι ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοντά στο 50%. Και υπάρχουν μέρες, όπως η σημερινή για παράδειγμα η οποία είναι μια υπέροχη μέρα στην Ελλάδα, ηλιόλουστη, με ανέμους, δεν έχει ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι υψηλές οι ενεργειακές ανάγκες. Περίπου το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπήρχαν μέρες, τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες το 100% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε δώδεκα gigawatts εγκατεστημένης ισχύος από αιολική και ηλιακή ενέργεια και ένα πολύ επιθετικό σχέδιο για την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.


Fareed Zakaria: Αυτό που έχει ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι μιλάμε για μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπέρ της αγοράς, αλλά όπως λέτε, ταυτόχρονα έχει επιδείξει υπευθυνότητα και σε πράσινα ζητήματα, καθώς και στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπάρχει εδώ κάποιο μοντέλο για το πώς μπορεί να αποτραπεί ο λαϊκισμός; Παρόλο που η κυβέρνηση του Biden είναι κεντροαριστερή, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ομοιότητες εδώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Για την περίπτωσή μας, έχετε δίκιο. Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός, αλλά πολλές από τις πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον προοδευτικές.


Έχω υποστηρίξει ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από χρέος, αυτό συνέβη άλλωστε όταν η χώρα χρεοκόπησε, αλλά πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην καινοτομία, στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, και όλα αυτά σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης. Αυτό λοιπόν που κάναμε, και νομίζω ότι το κάναμε με επιτυχία, ήταν να διασφαλίσουμε ότι όλη η στήριξη που παρείχαμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις γινόταν και γίνεται ακόμα με δοκιμασμένα κριτήρια. Επομένως, αντισταθήκαμε στον πειρασμό να προβούμε σε οριζόντιες μειώσεις, για παράδειγμα στον ΦΠΑ ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα όμως επιστρέψαμε, για παράδειγμα, τα υπερκέρδη από τα δύο βασικά διυλιστήριά μας. Έτσι, παίρνουμε 600 εκατομμύρια και τα επιστρέφουμε υπό τη μορφή ενός κουπονιού που δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.


Θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα μοντέλο προοδευτικής προσέγγισης. Όπως και να το ονομάσει κανείς, στην περίπτωσή μας προέρχεται από την κεντροδεξιά επειδή πιστεύουμε με πάθος στη δύναμη της καινοτομίας και τη ισχύ της ιδιωτικής οικονομίας. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η περίπτωση της Ελλάδας έχει ενδιαφέρον, γιατί στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία – κατά τη γνώμη μου – ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε- όπως πιστεύω ότι θα συμβεί – (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης. Αλλά πιστεύω πως είναι επίσης μια εκλογική αναμέτρηση που θα πρέπει να κινήσει το ενδιαφέρον και εκτός των ελληνικών συνόρων, γιατί πολλές δημοκρατίες παλεύουν με παρόμοια διλήμματα. Έτσι, οι παλιές διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς – Αριστεράς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, όσο η διάκριση μεταξύ πιο αυταρχικών λαϊκιστών και πιο προοδευτικών Δημοκρατών που υιοθετούν ρεαλιστικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα σε πολλές δυτικές δημοκρατίες.


Fareed Zakaria: Τώρα, ένα από τα ζητήματα που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό σχεδόν παντού στη Δύση – και στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο -ήταν η μετανάστευση. Πώς το αντιμετωπίσατε; Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το θέμα δεν κυριαρχεί στη συζήτηση όσο στο παρελθόν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλή ερώτηση. Παρόλο που στην Ελλάδα, η μετανάστευση εξελίχθηκε σε μεγάλο πρόβλημα το 2015, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση υιοθέτησε μια πολιτική ανοικτών συνόρων, θα ήθελα να σας δώσω κάποια στατιστικά στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον. Το 2015, το 75% όλων των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Το 2022, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 5%. Επομένως, έχουμε μειώσει τις μεταναστευτικές μας ροές κατά σχεδόν 90%. Είπαμε ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά θα το κάνουμε με ανθρώπινο τρόπο. Και μπορώ να σας πω, Fareed, επειδή δεχόμαστε κριτική για το θέμα αυτό, ότι προστατεύοντας τα σύνορά μας στη στεριά, αλλά κυρίως στη θάλασσα, θέτουμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο. Όσο λιγότεροι άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω της θάλασσας, τόσο λιγότερα ατυχήματα θα έχουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι έχουμε καταφέρει να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των λαθρεμπόρων. Και αν δει κανείς τα νησιά μας τώρα, όταν ήρθαμε στην εξουσία μόνο σε ένα νησί, τη Λέσβο – το οποίο είναι ένα μεγάλο νησί – υπήρχαν 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Μόνο σε αυτό το νησί. Ήταν μια πυριτιδαποθήκη. Τώρα στο νησί βρίσκονται λιγότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Έτσι, οι τοπικές κοινότητες είναι ευχαριστημένες, και αυτό μας δίνει, κατά κάποιο τρόπο, το περιθώριο να πάρουμε ανάσα και να εστιάσουμε σε σωστές πολιτικές ένταξης.


Έχουμε τελειώσει με τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Και λέμε επίσης στον κόσμο, «αν σας δώσουμε άσυλο, μην μετακομίσετε στην Ευρώπη. Αν θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα». Αντιμετωπίζουμε την ίδια έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλές άλλες χώρες. Η ανεργία μας μειώνεται. Έχει μειωθεί κατά 6%. Και ήδη έχουμε ελλείψεις εργατικού δυναμικού, για παράδειγμα, στον αγροτικό τομέα. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε επιβάλει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Και αυτή τη στιγμή, αν παρακολουθήσετε τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα.


Fareed Zakaria: Αλλά φαίνεται πως αυτό είναι μέρος της φόρμουλας μιας κεντρώας κυβέρνησης που εστιάζει σε ρεαλιστικές λύσεις. Δεν επιτρέπει στο μεταναστευτικό να εξελιχθεί σε θέμα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύονταν η ακροδεξιά. Στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε είναι φιλελεύθερος στην οικονομία, προοδευτικός στην κοινωνική πολιτική και πατριωτικός όταν πρόκειται για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα. Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα. Κληρονόμησα μία κατάσταση όπου δεν είχαν γίνει σημαντικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για περισσότερο από μια δεκαετία. Και η αμυντική θωράκιση είναι σημαντική σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή του κόσμου.


Συνεπώς ναι, πιστεύω σε αυτό το είδος της πατριωτικής, φιλελεύθερης, προοδευτικής προσέγγισης και πράγματι μπορεί κάποιος να τα συνδυάζει και τα τρία. Δεν βλέπω καμία εγγενή ιδεολογική αντίφαση σε αυτό που σάς περιγράφω. Νομίζω ότι έχετε ένα παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να απευθυνθεί εκτός της στενής κομματικής του βάσης. Και κατάφερα να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ένα κεντροδεξιό κόμμα στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις ερχόμενες εκλογές.


Fareed Zakaria: Αντιμετωπίζετε μία γεωπολιτική καταιγίδα στην Ευρώπη. Πώς σας έχει επηρεάσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάς έχει επηρεάσει όλους και σε πολλά μέτωπα. Πρώτα απ’ όλα, ακούω μερικές φορές ισχυρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Ευρώπη. Είναι η Ευρώπη πραγματικά σε παρακμή; Είμαι πολύ αντίθετος με αυτή τη λογική, διότι πιστεύω ότι είναι λάθος. Θεωρώ ότι στο ζήτημα της Ουκρανίας κάναμε το σωστό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς δεσμούς. Αλλά ήμασταν πολύ σαφείς από την αρχή ότι θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και υποστηρίξαμε την Ουκρανία, την υποστηρίξαμε σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ άλλων και με αμυντικό εξοπλισμό και είμαι πεπεισμένος ότι κάναμε το σωστό.


Αλλά φυσικά η μεγάλη επίπτωση για την Ευρώπη ήταν η ενέργεια, ιδίως η τιμή του φυσικού αερίου. Πιστεύω ότι για πολλά χρόνια, ήμασταν πολύ αφελείς στην Ευρώπη. Η υπερβολική μας εξάρτηση από τη Ρωσία μας προκάλεσε τεράστια προβλήματα και θεωρώ ότι και σε αυτή την περίπτωση αργήσαμε να αντιδράσουμε. Ήμουν ο πρώτος που τάχθηκε υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ξεκίνησα τον Μάρτιο και τελικά έπεισα το Συμβούλιο και την Επιτροπή να το υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο. Από τότε, προφανώς όχι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο -θέλω να είμαι ειλικρινής- η τιμή του φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει.


Αν είχαμε καταφέρει να κινηθούμε νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα και δεν θα είχαμε δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να κερδίσει χρήματα από την περιορισμένη προσφορά φυσικού αερίου, αλλά σε εξωφρενικές τιμές. Επομένως, πιστεύω ότι αν υπάρχει ένα καλό πράγμα που προκύπτει από αυτόν τον φρικτό πόλεμο είναι ότι θα ωθήσει προς την πράσινη μετάβαση με ταχύτερο ρυθμό. Θα μάς αναγκάσει να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ελλάδα έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Επενδύουμε στις εγκαταστάσεις μας για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Θέλουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.


Μιλούσα, για παράδειγμα, τώρα με τον Πρόεδρο της Μολδαβίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, βοηθάμε τη Βουλγαρία και τους προμηθεύουμε με φυσικό αέριο. Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή μας, καθώς οι χώρες αυτές διαφοροποιούνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αλλά στο τέλος της ημέρας, γνωρίζουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη, η πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και γεωπολιτικά ασφαλής επιλογή. Συνεπώς, πιστεύω ότι αυτό που θα δείτε είναι μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Fareed Zakaria: Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπω στην Ευρώπη είναι εκτεταμένες επιδοτήσεις στην ενέργεια. Μιλάω για όλη την Ευρώπη, με σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις φέτος. Και εξακολουθεί να υπάρχει μια απροθυμία να επενδύσει κανείς, για παράδειγμα, στο φυσικό αέριο λόγω της αίσθησης ότι πρόκειται για ορυκτό καύσιμο. Ωστόσο, χρειάζεστε την ενέργεια σήμερα. Δεν θα είχε νόημα να επενδύσει κάποιος σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε αυτή τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κάποιοι πίστευαν ότι μπορείς να περάσεις από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως τον άνθρακα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με το πάτημα ενός διακόπτη. Ήταν μια φαντασίωση. Ήταν λάθος. Είναι λάθος. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον. Αλλά οι επενδύσεις που θα κάνουμε στο φυσικό αέριο πρέπει επίσης να είναι έτοιμες για υδρογόνο. Για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα βρέθηκα στη βορειοανατολική Ελλάδα, όπου ξεκινήσαμε μια επένδυση σε μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα καλύψει στην πραγματικότητα τις ανάγκες των Βαλκανίων. Αλλά είναι έτοιμη και για υδρογόνο.


Επομένως, όταν επενδύουμε σε νέες υποδομές φυσικού αερίου, πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα ακολουθήσει μετά το φυσικό αέριο. Ξεκινάμε όμως και σοβαρές ερευνητικές εργασίες στην Ελλάδα. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει φυσικό αέριο. Το ξέρουμε αυτό. Υπάρχει φυσικό αέριο στην Κύπρο, υπάρχει φυσικό αέριο στο Ισραήλ, υπάρχει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Θα μπορούσε να υπάρχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με την ExxonMobil. Και πολύ σύντομα θα ξέρουμε αν υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί που μπορούμε να εξορύξουμε. Έτσι, δεν βλέπω απαραίτητα αυτές τις δύο τάσεις να ανταγωνίζονται η μία την άλλη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Aπέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε το είδος της αποθήκευσης, τις επενδύσεις και την τεχνολογία που θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο ως βασικό φορτίο.


Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια θα είναι επίσης μέρος του μείγματος. Δεν είμαστε πυρηνική χώρα. Δεν θα έχουμε ποτέ πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αλλά δεν πρόκειται να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια.


Fareed Zakaria: Παρόλα αυτά λέτε ότι δεν θα χτίσετε κάποιον αντιδραστήρα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση που θα βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια από το μηδέν, ειδικά σε μια χώρα όπου θα είναι ακόμη πιο ακριβή λόγω της σεισμικότητας. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η τεχνολογία του νέου μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα. Αν υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη εκεί, ίσως θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Προς το παρόν έχει περισσότερο νόημα να εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, καθώς έχουν εγκατεστημένη πυρηνική ενέργεια.


Fareed Zakaria: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, και κυρώσεις. Ξέρετε, υπάρχει ανησυχία ότι, ναι, η Ευρώπη είναι ενωμένη τώρα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, όσο το κόστος αυξάνεται, θα είναι πρόθυμοι οι πολίτες της να αναλάβουν αυτό το κόστος; Συμμετείχατε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις. Ανησυχείτε γι’ αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν ανησυχώ. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή νομίζω ότι είδαμε τα χειρότερα όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό που περάσαμε ήταν φρικτό όσον αφορά την εκτίναξη των τιμών και τα χρήματα που έπρεπε να ξοδέψουμε. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά αμφιβάλλω αν θα δούμε τα υψηλά επίπεδα που είδαμε το 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη πίεση όσον αφορά τον πληθωρισμό και λιγότερη ανάγκη να επιδοτούμε τους λογαριασμούς ενέργειας.


Και ο δεύτερος λόγος είναι επειδή βλέπουμε ότι η υποστήριξή μας είναι πραγματικά ουσιαστική, ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Και πιστεύω ότι έχουμε ηθική, αλλά και γεωπολιτική υποχρέωση να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα έλεγα για έναν επιπλέον λόγο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα προηγούμενο όσον αφορά επιθετικές αναθεωρητικές δυνάμεις, να θεωρούν ότι μπορούν να επεκταθούν εις βάρος άλλων δυνάμεων χωρίς να υποστούν τεράστιες συνέπειες.


Fareed Zakaria: Εγείρετε ένα θέμα που ήθελα να αναφέρω. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από όμορφα νησιά. Ένα από αυτά είναι και το Καστελόριζο. Φαντάζομαι ότι δεν θα θέλατε ο κόσμος να κάνει διακοπές εκεί γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάτε σε πόλεμο με την Τουρκία για αυτό το μικρό νησί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι μόνο ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά. Και μιας και μιλάμε για διακοπές, είχαμε μια φανταστική τουριστική περίοδο το 2022 και φαίνεται ότι και το ’23 θα έχουμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική περίοδο. Φυσικά, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία μας. Αλλά κοιτάξτε, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας.


Το κάναμε με την Ιταλία, το κάναμε με την Αίγυπτο, και με την Αλβανία εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε το Δικαστήριο να αποφασίσει για λογαριασμό μας από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των κανόνων. Και το πλαίσιο των κανόνων είναι να επιλύεις τα προβλήματά σου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν προκαλείς άσκοπα τους γείτονές σου. Κρατάς ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Και πιστεύω επίσης ότι δεν είναι χρήσιμο σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους. Συνήθως δεν είναι καλή προσέγγιση, διότι καταλήγεις να δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη.


Και αυτό που με απασχολεί περισσότερο -γιατί υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για την Ελλάδα που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της. Και ρωτώ, πιστεύει κανείς λογικά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η τουρκική ενδοχώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου -το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι μετά τις εκλογές -είναι ενδιαφέρον ότι θα γίνουν περίπου την ίδια εποχή και στις δύο χώρες και δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα προκύψει από την Τουρκία, αλλά σίγουρα νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να εμπλεκόμαστε σε υπερπτήσεις ή σε άλλες πολύ προκλητικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.


Fareed Zakaria: Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Erdoğan θέλει να επιλύσει αυτά τα ζητήματα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο Erdoğan πολλές φορές. Αν και είχαμε τις πολύ, πολύ δύσκολες στιγμές μας, δεν θεωρώ αδύνατο να βρεθεί λύση με τον Πρόεδρο Erdoğan.


Fareed Zakaria: Έχετε πει σε προηγούμενη συνέντευξή σας ότι πρώτα πρέπει να εγκαταλείψει τις οθωμανικές του φαντασιώσεις.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αυτό είναι σημαντικό, διότι υπάρχουν θέματα που απλά δεν είναι καν προς συζήτηση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, με το οποίο αρνείται στην Κρήτη κάθε δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες θέσεις. Αν λοιπόν περιορίσουμε τη συζήτηση στα πραγματικά ζητήματα, ναι, μπορούμε να βρούμε λύση. Αν όμως διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα που δεν είμαι διατεθειμένος καν να συζητήσω, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση.


Fareed Zakaria: Ο Πρόεδρος Erdoğan εμποδίζει επί του παρόντος την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως καταλαβαίνω, το κύριο ζήτημα αφορά τη Σουηδία. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι οι αντιρρήσεις του είναι βάσιμες;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, και νομίζω ότι δεν βοηθάει τη συμμαχία σε μια στιγμή που πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι. Και πρέπει επίσης να επισημάνω ότι η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που αποτελεί επίσης ζήτημα, όταν υπάρχει σημαντική αποφυγή επιβολής κυρώσεων. Καταλαβαίνω ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει τη δική της εξωτερική πολιτική. Αλλά πρέπει να επισημάνω πως όταν πρόκειται να διασφαλιστεί ότι η δυτική συμμαχία είναι ισχυρή, η Τουρκία δεν εμφανίζεται συνεπής με όσα έχουν κάνει όλα τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Και η Φινλανδία και η Σουηδία, πέρα από το γεγονός ότι πήραν μια δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν δεκαετίες ουδετερότητας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα είναι επίσης πολύτιμες προσθήκες στη συμμαχία.


Fareed Zakaria: Έχοντας ένα υπόβαθρο στις αγορές και τα συναφή, φαίνεται πολύ απίθανο ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν σύντομα. Έτσι, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η Ρωσία είναι απλά απομονωμένη από την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές ενέργειας. Το παγκόσμιο εμπόριο θα πρέπει απλά να προσαρμοστεί σε αυτό. Σωστά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Αυτό συμβαίνει. Και νομίζω ότι… Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί -και όλοι ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα σταματήσει γιατί είναι φρικτό αυτό που συμβαίνει και κάθε μέρα νέοι άνθρωποι στην Ουκρανία χάνουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους- νομίζω ότι η απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομική τάξη θα είναι μακροπρόθεσμη. Για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι, ακόμη και αν από θαύμα σταματήσει ο πόλεμος, η Ρωσία θα βρει πολλούς πελάτες για φυσικό αέριο στο μέλλον. Όλοι επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν και να διαφοροποιηθούν μακροπρόθεσμα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα.


Fareed Zakaria: Όταν σκέφτεστε αυτό το θέμα, ότι η Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ενωμένη και σε απόλυτη σύμπνοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση του ζητήματος της Ρωσίας, πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει στις όλο και πιο εχθρικές απόψεις της Αμερικής για την Κίνα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει τους διατλαντικούς δεσμούς. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα ζητήματα που έχουν προκαλέσει αναταράξεις. Η Κίνα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και αισθάνομαι -και η πεποίθησή μου πάντα ήταν- ότι φυσικά η Κίνα είναι ένας στρατηγικός ανταγωνιστής ή αντίπαλος σε πολλά θέματα. Αλλά υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί με την Κίνα, όπως το ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Το ζήτημα του κλίματος δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμβολή όλων των χωρών. Και ο ρόλος της Κίνας στο ζήτημα αυτό είναι σημαντικός. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που κατά τη γνώμη μου είναι πιο άμεσο και μάς προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Ευρώπη. Και αυτό είναι ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), που αποτελεί μια σημαντική νομοθετική πράξη που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ προς την ενεργειακή ουδετερότητα. Είναι κάτι θετικό από αυτή την άποψη, αλλά μάς προκαλεί πονοκέφαλο επειδή είναι προστατευτική νομοθεσία. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια απάντηση. Είχαμε ήδη την απάντησή μας για τον Covid, η οποία ήταν σημαντική και κατά τη γνώμη μου, ένα ορόσημο για την Ευρώπη. Το Ταμείο «Next Generation EU», που αποκαλούμε και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν κοιτάξετε, είχαμε 31 δισεκατομμύρια μόνο για την Ελλάδα, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο σε χαμηλότοκα δάνεια. Έχουμε ήδη λάβει 11 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για πολλά χρήματα για επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, στην πράσινη ανάπτυξη, στις δεξιότητες, σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Αλλά φαντάζομαι ότι θα υπάρξει απάντηση, ή θα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στο Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού.


Fareed Zakaria: Αλλά ανησυχείτε… Έχετε δίκιο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα που είναι εντελώς προστατευτικά, «αγοράστε αμερικανικά» και παρόμοια πράγματα. Αν η Ευρώπη θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από διατάξεις που είναι εντελώς προστατευτικές, δεν πάμε προς έναν κόσμο που είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που οι άνθρωποι θα ήθελαν, ο οποίος είναι πιο ανοιχτός…;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι επεξεργασίας της νομοθεσίας όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της. Καταλαβαίνω την άποψη πολλών αμερικανών φίλων μου ότι αυτό δεν έγινε για να τιμωρηθεί η Ευρώπη, αλλά σίγουρα υπάρχουν συνέπειες για την Ευρώπη. Ίσως κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας να υπάρχουν τρόποι να εξεταστεί αυτό. Αλλά έχουμε κι εμείς την ευθύνη να προστατεύσουμε τη δική μας βιομηχανική βάση. Και αν μιλάμε με εταιρείες που μάς λένε: «Κοιτάξτε, ειλικρινά, με τα κίνητρα που υπάρχουν, σκέφτομαι να μεταφέρω την παραγωγή μου από την Ευρώπη στις ΗΠΑ», δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Και η λύση δεν είναι απλώς να χαλαρώσουμε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι αν το κάνουμε αυτό, οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλες οικονομίες. Αν κοιτάξετε τις κρατικές ενισχύσεις, μετά τον Covid, το 50% όλων των κρατικών ενισχύσεων πήγε στη Γερμανία όταν χαλαρώσαμε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπη. Και γι’ αυτό το λόγο, παράλληλα με τη χαλάρωση των κρατικών ενισχύσεων, η οποία πιστεύω ότι θα συμβεί, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ταμείο, παρόμοιο με αυτό για τον Covid, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη δύναμη για να επενδύσουμε συγκεκριμένα στην καθαρή τεχνολογία.


Fareed Zakaria: Έχετε μια επιτυχημένη καριέρα στον επιχειρηματικό τομέα και, μπορούμε να πούμε, είστε ένας επιτυχημένος πολιτικός. Ποιο ήταν πιο δύσκολο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει σύγκριση. Η πολιτική είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες προκλήσεις, διότι στην περίπτωσή μας δεν ήταν μόνο ο Covid και η Ουκρανία. Είχαμε επίσης το μεταναστευτικό και την Τουρκία. Είχαμε «όλο το πακέτο». Αλλά την ίδια στιγμή, είναι μια δουλειά που σε ανταμείβει, όταν βλέπεις πραγματικά αποτελέσματα και όταν βελτιώνεις τις ζωές των ανθρώπων. Στο τέλος της ημέρας, βρίσκουμε λύσεις. Και αν μη τι άλλο, ακούω πολλές συζητήσεις στο Νταβός για το ότι οι επιχειρήσεις ασχολούνται με τις λύσεις, αλλά έχουμε αποδείξει ότι στην πολιτική, πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πραγματικά αποτελέσματα και να είμαστε πραγματιστές στην προσέγγισή μας. Σε αυτό, το υπόβαθρο από τον τομέα των επιχειρήσεων, μπορεί να φανεί χρήσιμο για κάποιον που φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός. Αλλά τα τελευταία τριάμισι χρόνια ήταν μια πρόκληση. Ήταν εξαιρετικά απαιτητικά. Μερικές φορές πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις θέματα όπως ο Covid, όπου διακυβεύονται ζωές. Με έντονη πίεση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν κοιτάζεις πίσω στο τι έχεις κάνει, όταν προβάλλεις τα επιχειρήματά σου στον λαό για να επανεκλεγείς, όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου για το γεγονός ότι προσπάθησες πολύ σκληρά, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό, αναγνωρίζεις τα λάθη σου γιατί έγιναν λάθη, κοιμάσαι καλά τη νύχτα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πρέπει να κάνεις προεκλογική εκστρατεία.


Fareed Zakaria: Κύριε Πρωθυπουργέ, ήταν χαρά μας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ, Fareed.


Fareed Zakaria: Σας ευχαριστούμε.



Ξεφτίλα του Πατριάρχη Κύριλλου αντί για ειρήνη προκαλεί μιλώντας για «το τέλος του κόσμου»

 


Μόνο άνθρωπος του θεού και του Χριστού δεν είναι ο Πατριάρχης Κύριλλος, αντίθετα είναι πλήρως ελεγχόμενος απο τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς.

Οι προσπάθειες της Δύσης να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του κόσμου», προειδοποίησε την Πέμπτη ο φαιδρός Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος δήθεν άνθρωπος του θεού.

«Υπάρχουν μεγάλες απειλές στον κόσμο σήμερα, για τη χώρα μας και για όλους τους ανθρώπους. Η επιθυμία να νικηθεί η Ρωσία έχει πάρει πολύ επικίνδυνες μορφές. Προσευχόμαστε στον Θεό να φωτίσει αυτούς τους παραφρονημένους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε επιθυμία καταστροφής της Ρωσίας θα σημαίνει το τέλος του κόσμου», είπε ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Υπενθύμισε ο φαιδρός παπάς ότι η Ρωσία έχει πολύ ισχυρά όπλα και έχει «πολύ δυνατούς ανθρώπους, που πάντα είχαν μεγάλο κίνητρο για τη νίκη».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πατριάρχη, «μερικοί παρανοϊκοί» πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί ή να υποταχθεί, κάτι που θα σήμαινε την επιβολή νέων ηθικών κανόνων στους κατοίκους της «που δεν μπορούν καν να οριστούν ως αξίες».

«Αυτοί είναι προβληματικοί καιροί, αλλά πιστεύουμε ότι ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει τη ρωσική γη» και «η Ρωσία θα έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τη γη και τον λαό της, αν χρειαστεί. Και ας δώσει ο Θεός να μην επιδεινωθεί μέχρι αυτού του σημείου η κατάσταση, να φέρει την ειρήνη και να ειρηνεύσει τους πάντες και να τους βοηθήσει να συνεργαστούν για έναν καλύτερο κόσμο», εξέφρασε την ελπίδα του ο Πατριάρχης Κύριλλος.



Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτός στόχος η αυτοδυναμία και σίγουρος - Κατρακύλα για το ΠΑΣΟΚ

 


Στο 36,4% καταγράφει η Μetron Analysis τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 8,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος έναντι του Αλέξη Τσίπρα στον ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 19 μονάδες διαφορά, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. 

Στο 50% είναι το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες.

Από εκείνους που δήλωσαν υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ.

Απόλυτη είναι η κυριαρχία της ΝΔ με 70%  στην λεγόμενη παράσταση νίκης - δηλαδή ποιο κόμμα εκτιμούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%. Ιστορικά, δεν έχει υπάρξει περίπτωση ανατροπής με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης. 

Οι 4 υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.

Οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης είναι η διαφθορά, ο πληθωρισμός, το έγκλημα, παρά τα στοιχεία για μείωσή του, αλλά ο κόσμος το νιώθει αλλιώς και φυσικά η παιδεία.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο -52.

Σε μονοψήφια επίπεδα - στο 9,7% - έχει πέσει η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ, και σε αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ομάδα του.





Στις έρευνες η Αντιτρομοκρατική για τους 7 στην Πάτρα - Συγχαρητήρια από τον Λευτέρη Οικονόμου

 


O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και έμπειρος πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.  Λευτέρης Οικονόμου, συνεχάρη για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας τον διοικητή της Ασφάλειας Πατρών Γιάννη Αθανασόπουλο και το προσωπικό, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη, και παραδέχθηκε ότι στην έρευνα έχει εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική που εξετάζει ενδεχόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα:

«Δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία οικογενειακής σχέσης και συνάφειας... Μέσα από την διερεύνηση των χώρων του εγκλήματος, κυρίως από χώρους ληστειών και από προσεκτική έρευνα που έκανε το προσωπικό της Ασφάλειας Πάτρας, άρχισε να συλλέγει στοιχεία, να συνθέτει το παζλ και σε συνδυασμό με πληροφορίες και με παρακολουθήσεις τις οποίες έκανε, έφτασε στο ασφαλές συμπέρασμα και εκτίμηση για το πώς συγκροτείται αυτή η εγκληματική ομάδα, η οποία πραγματοποιούσε κατά βάση ληστείες στην Πάτρα και αποφάσισε την κατάλληλη στιγμή, που έκρινε επιχειρησιακά πλέον ότι ήταν έτοιμη, να επέμβει. Εκείνο που θέλω να πω σε αυτή τη φάση, είναι ότι επιλαμβάνεται πλέον της διερεύνησης όλης αυτής της υπόθεσης, παράλληλα με την Ασφάλεια Πατρών και η Αντιτρομοκρατική».



Βγήκε να ξεφτιλιστεί με ψέματα ο ακροαριστερός τραμπούκος Πολάκης και τον προσγείωσε ο Γεωργιάδης

 


Στριμωγμένοι, μέσα στην διαφθορά και τα σκάνδαλα, οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν να ξεφτιλιστούν με ψέματα και fake news παραπλανώντας όσους αφελής τσιμπήσουν.

Στις 2 τα ξημερώματα ο ακροαριστερός τραμπούκος Παύλος Πολάκης έκανε μια οργισμένη ανάρτηση για την επικαιρότητα και υποστήριξε ψέματα για να εξαπατήσει όπως πάντα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ, με ποσοστό 35%. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, του απάντησε, το επόμενο πρωί, λέγοντάς του να χαλαρώσει την πολλή τσικουδιά.

Στην ανάρτησή του ο ακροαριστερός τραμπούκος Πολάκης, έγραψε «Για το τέλος της ημέρας…. Διαβάστε …Λαμόγια να φοβάστε,,και καλό ξημέρωμα!» απειλώντας για ακόμα μία φορά όσους δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πάρτε το χαμπάρι πληρωμένοι δημοσκόποι (από χωματουργικές κλπ κλπ) της συμφοράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από 35% αυτή τη στιγμή και η ΝΔ κάτω από 30%. Όσο δε για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να το παρουσιάσουν ρυθμιστή, μετά την Καϊλή πέφτει κάθε μέρα στα ποσοστά του Βενιζέλου που ήταν και μέντορας του Ανδρουλάκη!»

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο Σταμάτης Πουλής δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στη Δυτική Αττική και αφήνει υπαινιγμούς για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Το επόμενο πρωινό, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον κ. Πολάκη, συμβουλεύοντάς τον να χαλαρώσει από την πολλή τσικουδιά και τον καλεί να απαντήσει για τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

«Παύλο χαλάρωσε και λίγο, από την πολύ τσικουδιά, σου ξέφυγαν κάτι σακούλες με μετρητά στον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι μηνυματάκια που αποδεικνύουν την διαφθορά σας. Όλο καταγγελίες κάνεις και όλο απειλές και στο τέλος όλο εσείς είστε στο εδώλιο...όσον αφορά τον @stamatispoulis έτσι έλεγες και την περασμένη φορά και στο τέλος μία χαρά υποψήφιος ήταν και φυσικά και τώρα πρέπει να είναι. Σιγά μήν καθορίσεις εσύ τα δικά μας ψηφοδέλτια. Όποτε κοίταξε να απαντήσεις στον Καλογρίτσα που σου είπε να βγάλεις τον σκασμό διότι με τα δικά του τα λεφτά έγινε βουλευτής».







Νέα παραίτηση στο ΠΑΣΟΚ - Ο Δημήτρης Κατσικάρης αποσύρει την υποψηφιότητά του

 



Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει μεγάλο κακό στο ΠΑΣΟΚ, πού έχει γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χάσει κάθε σοβαρότητα, μειώνονται τα ποσοστά του, και παραιτούνται τα στελέχη του.

Από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποχώρησε και ο δημοσιογράφος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν Περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά Δημήτρης Κατσικάρης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή μιας δύσκολης εκλογικής χρονιάς, με αλλεπάλληλες διπλές αναμετρήσεις, από τις οποίες θα προκύψει νέα κυβέρνηση αλλά και νέες διοικήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εδώ και 12 χρόνια υπηρετώ ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Πειραιά και Περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά σήμερα.

Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, δέχθηκα άκρως τιμητικές προτάσεις για την συμμετοχή μου στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Πειραιά.

Τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών του Πειραιά που με εξέλεξαν στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» και τον Γιάννη Σγουρό, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνιζόμενος με όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των Πειραιωτών, όπως άλλωστε έκανα όλα αυτά τα χρόνια, όταν άλλοι επέλεξαν να αποστατήσουν από την Παράταξή μας, στηρίζοντας τον κ. Πατούλη, μετακομίζοντας παράλληλα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παραμένω πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στηρίζοντας ενεργά την απαίτηση και την αγωνία των πολιτών και των γενιών που έρχονται για τη δημιουργία ενός προοδευτικού σύγχρονου κράτους Πρόνοιας, μιας Κοινωνίας Αλληλεγγύης με δικαιοσύνη, ευαισθησία και ανθρωπιά».



Αποστάσεις από τους χειρισμούς Ράμμου παίρνουν μέλη της ΑΔΑΕ

 


Νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλε ο προϊστάμενος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος προκειμένου να διευκρινίσει – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – ότι το αίτημά του να καταθέσει ενώπιον των μελών της επιτροπής δεν δεσμεύει τη Βουλή.

Kατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν επικρράτησε ομοφωνία εντός της ΑΔΑΕ αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Ράμμος. 

Το γεγονός σχολιάστηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη ο οποίος είπε ότι η ΑΔΑΕ είναι συλλογικό όργανο διοίκησης και στην περίπτωση της επιστολής του κ. Ράμμου φαίνεται ότι δεν υπήρξε σχετική απόφαση.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του μέλους της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημήτρη Βεργάδου ο οποίος είπε ότι δεν είχε γνώση για την ύπαρξη της επιστολής Ράμμου. «Την επιστολή την γνώρισα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης εδώ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν ξέρω αν τα άλλα δύο μέλη που είναι εδώ, ο κ. Παπαδάκης και κ. Μπακάλης, αν έχουν κάποια διαφορετική άποψη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεώργιος Μπάκαλης (μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ) είπε «Αυτό που είπε, ο κύριος Βέργαδος, προηγουμένως κι εγώ σήμερα τα άκουσα. Δεν ήξερα ότι θα σταλεί κάποια επιστολή εδώ, ούτε έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια. Δεν συζητήθηκε καν το θέμα. Όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Παπαδάκης προηγουμένως, ήθελα να πω ότι, όντως, όλες οι εκθέσεις έρχονται στην Ολομέλεια και αποφασίζουμε τι θα κάνουμε, εάν θα ενημερώσουμε τον καταγγέλλοντα ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση δεν πήραμε κάποια απόφαση. Απλώς ότι εγκρίθηκε η έκθεση ελέγχου». Ενώ επανερχόμενος ο κ. Βεργάδος για το συγκεκριμένο θέμα σχολίασε «δεν είχα καμία γνώση του περιεχομένου της επιστολής, στην οποία αναφερθήκατε στην αρχή της συνεδρίασης ούτε είχε περάσει από την Ολομέλεια το περιεχόμενο τέτοιας επιστολής. Τη γνώση που είχε ο κ. Παπαδάκης, εγώ δεν την έχω».



Συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel και την Πρόεδρο της Μολδαβίας στο Νταβός

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Patrick Gelsinger, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Gelsinger συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τις επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. «Κάνατε εξαιρετική δουλειά, σε δύσκολες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu. Εξετάστηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τον ρόλο της ως κόμβου για την εισροή ενέργειας στη νότια Ευρώπη αλλά και ως πυλώνα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβανομένης της Μολδαβίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την κα Sandu για το γεγονός ότι η Μολδαβία έχει αναλάβει τη διοργάνωση της επόμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και εξέφρασε τη στήριξή του για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον Klaus Schwab, ιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.



Νέα Δημοκρατία για Ειδικό Δικαστήριο: Η αφωνία του Τσίπρα συνεχίζεται

 



Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην προκλητική αφωνία του Αλέξη Τσίπρα για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: 

«Η αφωνία του κ. Τσίπρα για τις αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται! Πού κρύβεται ο κ. Τσίπρας; Αφωνία για τις επώνυμες, ένορκες καταγγελίες για σακούλες με επταψήφια ποσά που κατέληγαν στο κόμμα του. Αφωνία για τα sms διανομής ποσοστών μεταξύ καναλαρχών για το ΣΥΡΙΖΑ channel, με 51% «αδιαίρετο» σε Καλογρίτσα και «Α2»! Αφωνία στις ερωτήσεις για το εάν ο τότε πιο στενός του συνεργάτης κ. Παππάς δρούσε αυτοβούλως! Καμία απάντηση στο γιατί κανείς δεν έχει μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα, αν όλα όσα καταγγέλλει τόσα χρόνια είναι ψευδή και συκοφαντικά. Για πόσο θα κρύβεται ο κ.Τσίπρας; Δεν νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για όλα αυτά τα τόσο επιβαρυντικά για το κόμμα του; Περιμένουμε τις απαντήσεις και θα συνεχίσουμε να τις ζητάμε όσο κι αν προσπαθεί να τις αποφύγει.




Πρωτεργάτης της συμμορίας τρομοκρατών - ληστών αντιεξουσιαστών ήταν ο γιός του μέλους της 17Ν "Στέλιος"

 


Εις βάρος των ακροαριστερών κακοποιών σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών που αφορούν στην παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για ναρκωτικά, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, οι ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων περιείχαν εγχειρίδιο οδηγιών για ληστείες και κλοπές οχημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «πρωτεργάτες» για τον σχεδιασμό και την οργάνωση των ληστειών ήταν ο 27χρονος γιος του καταδικασθέντος μέλους της «17 Νοέμβρη» γνωστού με το προσωνύμιο «Στέλιος», που πλέον έχει αποφυλακιστεί, καθώς και 28χρονος, η συμμετοχή του οποίου ταυτοποιήθηκε πλήρως μέσω DNA.

Κανείς από τους επτά ακροαριστερούς κακοποιούς  δεν συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, το pelop.gr αναφέρει πως ένας από τους κατηγορούμενους, όταν ρωτήθηκε από αστυνομικό εάν γνωρίζει ποια είναι η θέση του, απάντησε: «Έχω καταλάβει, πήρα το ρίσκο μου και έχασα». 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρία άτομα από το Αγρίνιο, δύο εκ των οποίων είναι αδέλφια (άνδρας-γυναίκα), φοιτητές στο Παιδαγωγικό Τμήμα και Φιλολογίας αντίστοιχα, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ένας ακόμη συνεργός τους.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς αναζητούνται κι άλλα άτομα με ενεργό περιφερειακό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.




Δολοφονική επίθεση πριν από λίγο στην Καλαμάτα

 


Πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο πριν τις 11 στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ύδρας και Σόλωνος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό άνδρα που επέβαινε σε μηχανή.

Σύμφωνα με το messinialive.gr, άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο έκλεισαν το δρόμο σε οδηγό μηχανής, βγήκαν από το ΙΧ και άρχισαν να τον χτυπούν με μανία, ενώ ο ένας εκ των δραστών τον πυροβόλησε στα πόδια και στη συνέχεια διέφυγαν από τη Σόλωνος αναπτύσσοντας ταχύτητα, αφήνοντας το θύμα τους αιμόφυρτο και βαριά τραυματισμένο στην άσφαλτο.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον τραυματία, που εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 35, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με την κατάστασή του να κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Στο σημείο έσπευσαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη είναι καταδίωξη του ύποπτου οχήματος από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ.




Economist κατά Ερντογάν: Στα πρόθυρα δικτατορίας η Τουρκία

 


Με τίτλο κόλαφος «η επωαζόμενη δικτατορία της Τουρκίας» κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού Economist. 

Το εξώφυλλο τα λέει όλα, αφού απεικονίζεται η τουρκική σημαία να έχει τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στην ημισέληνο.

Ο Economist στο κύριο άρθρο του υπογραμμίζει πως «η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία». Αναφέρει δε πως σταδιακά αφομοιώνει τους ρόλους του πρωθυπουργού, του προέδρου κόμματος και του κεντρικού τραπεζίτη στις εξουσίες του.

«Η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραχώδη γειτονιά, ειδικά στην καμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντικός ο ρόλος της στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν πεινασμένο κόσμο», τονίζει ακόμη το άρθρο του περιοδικού.

«Επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα πιο ασταθή πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», συνεχίζει ο Economist. «Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία», καταλήγει το άρθρο του περιοδικού.

Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει για μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. «Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, τόσο πιο αυταρχικός γίνεται». Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο» εναντίον των δημοκρατικών θεσμών της χώρας του. όπως εξηγεί η ειδική έκθεση του Economist, μερικές από τις αυταρχικές πρακτικές του είναι οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η εκμετάλλευση του δικαστικού συστήματος και ο περιορισμός του διαδικτύου.

Με τους πολίτες στην Τουρκία να αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και υψηλού πληθωρισμού, ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει πολλούς ψηφοφόρους και κινδυνεύει ακόμη και να χάσει τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι εκλογές δεν θα είναι εντελώς αξιοκρατικές και ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η ανάλυση κάνει έκκληση σε όλους τους δυτικούς ηγέτες, ειδικότερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να αναλάβουν δράση και να μην αφήσουν τον Ερντογάν να μετατρέψει μια χώρα – σημαντικό σύμμαχο του NATO – σε μία δικτατορία. «Ένας αγανακτισμένος, απομονωμένος Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να προβεί σε πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Συρία. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους 5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία να σαλπάρουν για τη νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO», αναφέρει το δημοσίευμα, καλώντας τη Δύση να μην «αποξενώσει» την Τουρκία, αλλά να την φέρει «στον ίσιο – δημοκρατικό – δρόμο».

«Ο Ερντογάν είναι ένας νταής που επιβάλει τη σκληρότητά του για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας», καταλήγει η έκθεση.





Παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 «έδειξαν» οι εισαγγελείς

 



Η συμμορία με τις σακούλες γεμάτες με μαύρα λεφτά, παρακολουθούσαν και πολιτικά κόμματα.

Για παρεμβάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ από άγνωστα κέντρα το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση τονίζοντας ωστόσο ότι η έρευνα προσέκρουσε σε τοίχο όταν η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές τον Ποινικό Κώδικα και μετέτρεψε το αδίκημα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα. Η τελευταία ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι η συμμορία Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να κρυφτεί και να μην αποκαλυφθούν τα αίσχη και παραπεμφθούν για κακούργημα.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής που εξέτασε την υπόθεση συνακροάσεων – παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, ανέφερε πως ο ίδιος παρέλαβε τον σχετικό φάκελο το 2018. Αναφορικά όμως με την εξέλιξη της δικογραφίας είπε πως μεσολάβησε «η από 1/07/2019 γενναία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Και για όσους γνωρίζουν νομικά, η πορεία της δικογραφίας έχει πλέον λάβει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα... Λόγω της από 1/07/2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί».

Σχετικά με τα εως τότε ευρήματα από τις έρευνες για τις παρακολουθήσεις στο ΚΚΕ ο κ. Μαστραντωνάκης υποστήριξε πως «Μην συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις που φαίνεται να έχουν γίνει τώρα,  με αυτή την δικογραφία που χειριζόμαστε εμείς. Εδώ δεν είχαμε καμία επισύνδεση. Φαίνεται κάποιοι, κακόβουλα να έχουν παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Κοινώς, να έχουν κάνει κάποιες φάρσες. Αυτό έχει γίνει εδώ. Και δικαίως, φυσικά οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ να αναρωτιούνται, μήπως μας παρακολουθούν; Αυτό ερευνήσαμε. Καμία … επισύνδεση καμία υποκλοπή τίποτα. Προσπαθούμε να βρούμε και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν παρέμβει στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ  και το συνδέουν με τα υπόλοιπα κόμματα με συνδέσμους του Παναθηναϊκού του Ολυμπιακού κτλ.. Αυτή είναι η έρευνά μας».

Ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης είπε απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις στο ΚΚΕ: «Στο ΚΚΕ είχαμε παγίδευση. Φυτεύτηκε κάτι με κάποιο τρόπο, κατέστη τεχνικά εφικτό στο ξεκίνημα τουλάχιστον, αλλά αυτό επιβεβαιώνουν και οι συνάδελφοι που το χειρίστηκαν στην πορεία ότι είναι διάτρητα, έχουν τρυπηθεί τα κέντρα επικοινωνιών στον Περισσό και κάποιος ακούει. Συζητάμε για παγίδευση . Δεν είχαμε ούτε μεσολάβηση άλλων κρατικών φορέων, ούτε κινητά τηλέφωνα με ηλεκτρονικά μέσα, για να είμαστε σαφείς».

Η ΝΔ σχολίασε σχετικά, με ανακοίνωσή της:

Τα σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου και των επικοινωνιών του ΚΚΕ το 2016.

Οι τρεις Εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση, επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ χωρίς νόμιμη επισύνδεση ή με νέες τεχνολογίες και σύγχρονο λογισμικό, ενώ προχώρησαν σε μια διαπίστωση-φωτιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Γνωστοποίησαν, ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, επομένως έχει παραγραφεί!

Η εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον λόγο της συγκεκριμένης αλλαγής στον ΠΚ, δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα «απαντά» στην αγωνία του να αποχωρήσει άρον άρον από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

- Γιατί δεν παρέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση με αντικείμενο την παρακολούθηση του ΚΚΕ το 2016; Μήπως γνώριζαν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και επέλεξαν να αποχωρήσουν προσχηματικά;

- Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την παραγραφή του αδικήματος;

- Είναι ή όχι υποκριτική η στάση τους, περί αναζήτησης της αλήθειας για τις υποκλοπές, όταν οι ίδιοι ήταν εκείνοι που είχαν σχέση με ρυπαρά κυκλώματα;



Πάντα με τα παρακμιακά καθεστώτα ο ΣΥΡΙΖΑ - 4 ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν την παραπομπή Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

 


Προκλητικός ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Ελλάδας!!

Συνειδητά ανθέλληνες και πάντα με τα καθεστώτα, φίλοι και συνεταίροι με τον Ερντογάν, και φυσικά με τον δικτάτορα Πούτιν, κατά της Ευρώπης, κατά της κοινωνίας, κατά των εγκλημάτων πολέμου των Ρώssων.

Από τους 524 ευρωβουλευτές που ψήφισαν για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου κατά του Πούτιν, του Λευκορώσου ομολόγου του, Λουκασένκο, και υψηλόβαθμων στρατιωτικών, οι 52 ήταν κατά ή απείχαν, ανάμεσά τους φυσικά και τέσσερα μέλη του προκλητικού ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επείγουσας σύστασης Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου πέρασε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά, ενώ 33 ευρωβουλευτές απείχαν.

Ανάμεσα σε αυτούς τους 33 ήταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Αναμένουμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν θεωρεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου κι αν θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου ή αν εντάσσεται κι αυτό στην επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής».

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για σύσταση ειδικού δικαστηρίου κατά Πούτιν και Ρωσίας, κάτι που δεν θέλει για τον σύντροφο ο προκλητικός ΣΥΡΙΖΑ

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Η ίδρυση ενός δικαστηρίου, υποστηρίζουν, θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης όταν πρόκειται για την Ουκρανία.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει να λογοδοτήσει».

Σημειώνοντας ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες και η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου μένει να καθοριστούν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και τους συνεργάτες του στη Λευκορωσία.

Τονίζουν, επίσης, ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες της ΕΕ για το ειδικό δικαστήριο πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση των ρυθμίσεων για το δικαστήριο, σε συνεργασία με την Ουκρανία. Οι ουκρανικές και οι διεθνείς αρχές πρέπει να υποστηριχθούν στη διασφάλιση των αποδεικτικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η σύσταση ειδικού δικαστηρίου θα έστελνε ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική ηγεσία στο σύνολό της μπορούν να καταδικαστούν για το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Πούτιν να επιστρέψει στις συνήθεις συναλλαγές με τη Δύση.



Συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εχθές Πέμπτη συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.


Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ενεργές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, στην έγκυρη πιστοποίηση, στην ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης και στην καλύτερη σύνδεση της παιδείας με την αγορά. Σημειώθηκε επίσης η επιτυχημένη συνεργασία της Coursera με την Ελλάδα, καθώς στο παρελθόν προσέφερε προγράμματα κατάρτισης ανέργων δωρεάν, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμη συνομιλίες με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της σταθερής σύσφιξης των διμερών ανταλλαγών, καθώς ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σιγκαπούρης τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – ASEAN, ενώ ο όμιλος GIC έχει συνομολογήσει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά στην περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Leif Johansson, με τον οποίο συνομίλησε για τη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας, η οποία αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών που θα προσφέρουν στο κοντινό μέλλον οι νέες τεχνολογίες και για την πολιτική δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί πλέον η Ελλάδα.


Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Allianz, Oliver Bäte και της The Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.


Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership» του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων για τη δημόσια πολιτική, όπως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις επιτυχίες της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση λειτουργιών του κράτους και υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας.



Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά από 6 έως 12 ετών


 

Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο δράσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενεργοποιεί πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε όλα τα παιδιά της χώρας ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Για το σκοπό αυτό σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή -και αφορά στις Συμβάσεις Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας- περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αποζημιώνεται η οδοντιατρική περίθαλψη για παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι που διαθέτουν POS καταχωρημένο και δεν χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες.

Το κόστος της προληπτικής οδοντιατρικής παροχής καλύπτεται πλήρως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η έναρξη του προγράμματος αναμένεται για τον Μάρτιο του 2023.

 



Στο 95% των προϊόντων στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού» οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 12η εβδομάδα εφαρμογής του

 





Στο 95% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 12η εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης (18/1/202 -24/1/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Η αξία του «Καλαθιού» παραμένει σταθερή παρά τον πληθωρισμό», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Αναλυτικά, από το σύνολο 833 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:


στα 43, ποσοστό 5%, η τιμή μειώθηκε,

στα 735, ποσοστό 89%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

και μόλις σε 54, ποσοστό 6%, η τιμή αυξήθηκε.




Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 - 2027

 



Στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.


Το ΟΠΣΚΕ εγγυάται τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προωθώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και, μέσω αυτής, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια. Το νέο ΟΠΣΚΕ έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου Επενδυτή / δικαιούχου.

Μέσω αυτού του εργαλείου καλούνται οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.opske.gr) από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12:00 προκειμένου να μπορούν υποβάλλουν προτάσεις στις δράσεις που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν.

 




«Έκρηξη» στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022 - Αύξηση 50 δισ. σε σχέση με το 2019

 



Παρά τις συνεχιζόμενες εξωγενείς προκλήσεις, το 2022 αποδεικνύεται εξαιρετικά καλή χρονιά για τον ελληνικό εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο με τον τζίρο να ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα επίπεδα που καταγράφονταν προ πανδημίας. Σύμφωνα με την  ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με «εκρηκτικούς» ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε  τα 133,26 δισ. ευρώ, δηλαδή 42,8% καλύτερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Είχε προηγηθεί εφάμιλλη θετική επίδοση το δεύτερο τρίμηνο, όταν ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 39,3% και είχε υπερβεί τα 111 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα μέσα του 2019, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ο τριμηνιαίος τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 80 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών για τον εμπορικό κόσμο είχε αρχίσει μετά την χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που επέβαλε η πανδημία -περίοδο κατά την οποία διατέθηκε μεγάλη κρατική  βοήθεια ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να ανακάμψει μετά. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι μετά τον Μάρτιο του 2021 άρχισε μία σχεδόν αδιάλειπτα ανοδική τάση.

Το μεγαλύτερο άλμα το τρίτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε στην κατηγορία της μεταποίησης, όπου ο τζίρος διευρύνθηκε κατά 44,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σε μία ένδειξη ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της καλής τουριστικής περιόδου.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι από τους 17 μεγάλους κλάδους για τους οποίους υπάρχουν τριμηνιαία στοιχεία, στους 14 διαπιστώθηκε διψήφια αύξηση κύκλου εργασιών.