Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αδίστακτος Βαξεβάνης θα αντιμετωπίσει πάλι την δικαιοσύνη για fake news κατά Μαρέβας



Δέν έχουν τέλος οι δικαστικές περιπέτειες κατά του Βαξεβάνη, που έχει εμμονή σε ανώμαλο πλέον βαθμό με την σύζυγο του πρωθυπουργού, στο τέλος απο τις καταδίκες και τις αποζημιώσεις που θα χρειαστεί να καταβάλει, θα ζει από την πρόνοια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζουμε να είναι φιλόπτωχο συντρόφων.

Κώστας Βαξεβάνης για μια ακόμη φορά στοχοποίησε με fake news την Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά την σύνδεσε με το e-food, τονίζοντας σε ανάρτησή του: 

«Η εταιρεία e-food η οποία μέσα σε μια νύχτα από την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, δημιουργεί ένα εργασιακό μεσαίωνα και καθιερώνει τη δουλεία στο delivery, ανήκει στο συνέταιρο της συζύγου του πρωθυπουργού, στην offshore εταιρεία της στα νησιά Κέυμαν. Τι δεν καταλαβαίνεις; Μπάτε φίλοι αλέστε, δικό μας είναι το κράτος. Και οι offshore επίσης».

Με τη σειρά της, η Μαρέβα Μητσοτάκη, γνωστοποίησε με σχόλιο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, και ξεκαθάρισε ότι θα οδηγήσει τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη στη Δικαιοσύνη για ακόμα μία φορά.

Συγκεκριμένα, η ίδια έγραψε στο Twitter:

«Ο γνωστός κ.Βαξεβάνης συνεχίζει την εβδομαδιαία καμπάνια συκοφάντησης μου, που έχει αναλάβει εργολαβικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εταιρεία e-food. Τα υπόλοιπα στη Δικαιοσύνη».

 

 




Ρομά αμολιούνται απο καταυλισμούς, ληστεύουν, απειλούν κλέβουν και γυρνάνε στα τσαντίρια

 


Κάθε βράδυ οι Ρομά γίνονται ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες. Είναι αδίστακτοι για να βρουν την λεία τους και να την πάρουν με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με το lawandorder.gr, ένοπλη ληστεία είχαμε τη νύχτα στα Βόρεια Προάστια όταν δύο άτομα, παραβιάζοντας την γκαραζόπορτα μονοκατοικίας στην οδό Νάξου στα Βριλήσσια, εισήλθαν στο εσωτερικό του σπιτιού. Η ιδιοκτήτρια άκουσε τον θόρυβο, κινήθηκε προς το μέρος τους, και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές.

Με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου και την χρήση σωματικής βίας την ακινητοποίησαν και ερεύνησαν τα δωμάτια της μονοκατοικίας.

Οι Ρομά, αφαίρεσαν ελάχιστα χρήματα και κοσμήματα και έφυγαν τρέχοντας ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε όχημα που οδηγούσε συνεργός τους και χάθηκαν στο σκοτάδι.

Ένας γείτονας ο οποίος αντιλήφθηκε την ληστεία συγκράτησε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου των κακοποιών και ενημέρωσε την αστυνομία, οπότε και ξεκίνησε η αναζήτησή του η οποία έφερε αποτέλεσμα ελαχιστη ώρα μετά όταν δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ εντόπισαν το όχημα στην Αττική οδό στην έξοδο Ασπροπύργου.

Ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα οπότε ακολούθησε καταδίωξη και τελικά οι τρεις κακοποιοί εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και μπήκαν σε καταυλισμό στο Ζεφύρι, φωλιά των κακοποιών Ρομά.

Το αυτοκίνητο των ληστών, μάρκας BMW, κατασχέθηκε και φυλάσσεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενώ θα ερευνηθεί για δακτυλικά αποτυπώματα των τριών ληστών.



Γελάει όλη η Ελλάδα για την αντι-ΔΕΘ Νικολόπουλου με ομιλητή τον εμβολιασμένο αρνητή Κούβελα

 


Αντι-ΔΕΘ με τον Κούβελα.

Σοβαρά τώρα, υπάρχει άλλη χώρα με τόση γελοιότητα & ψεκασμό;



Δέν έχουμε λόγια για τον περίγελο της πρώτης αντι-ΔΕΘ με θέα... την Ακρόπολη, που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πρώην βουλευτής που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Νικολόπουλο, μαζί με μια σειρά πολιτικών που συγκροτούν τον «Εθνικό Συνασπισμό» όπως τον ονομάζουν.

Στα πλαίσια των εργασιών της αντι-ΔΕΘ, η οποία έλαβε χώρα σε γνωστό roof garden στο Μοναστηράκι, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κούβελας ( Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας), εμβολιασμένος αρνητής υπέρ των ανεμβολίαστων αρνητών, ο Νίκος Καραχάλιος και ο Δημήτρης Καζάκης.



Αθλιότητα Ξανθάκη : Στην Α' Αθήνας ψηφίζουν γριές με κομοδινί μαλλί

 


Ο Δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης σε συζήτηση στο κανάλι Kontra,  προχώρησε σε μια απίστευτη δήλωση, προσβάλλοντας τους Αθηναίους ψηφοφόρους : «Είναι εύκολο να εκλεγείς στην Α’ Αθήνας γιατί εκεί ψηφίζουν γριές με κομοδινί μαλλί που μένουν στα Βόρεια προάστια».

Προσπάθεια να απαξιώσει το εκλογικό σώμα της Α΄ Αθηνών για να μην στεναχωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε το κανάλι ΚΟΝΤΡΑ μέσω του δημοσιογράφου Χρήστου Ξανθάκη!!

Με λίγα λόγια προτίμησαν να ξεφτιλίσουν με άθλιο σχόλιο το εκλογικό σώμα της Α΄Αθήνας χωρίς καμία ντροπή, για να μην στεναχωρήσουν τον θίασο ΣΥΡΙΖΑ!!!





Δέν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η αξιολόγηση γιατί τους αποκαλύπτει και ο Φίλης υπόσχεται κατάργηση

 


Σε οτιδήποτε υπάρχει αξιολόγηση, μόρφωση, ικανότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος γιατί απλά τα στελέχη του δυσκολεύονται να τα πλησιάσουν και αποκαλύπτονται.

Πολέμιος της αξιολόγησης ποιός άλλος ο Νίκος Φίλης που δεν του αρέσει η μόρφωση, προτιμά τον λαικισμό.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει απαξιωτικά και αντιδημοκρατικά τους εκπαιδευτικούς, αυτούς δηλαδή που συνεχίζουν να κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο στη δύσκολη αυτή συγκυρία», αναφέρει σε δήλωση του, ο ακατάλληλος τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

«Θα περίμενε κανείς η κα Κεραμέως, μετά τη σχεδόν ομόφωνη απόρριψη του νόμου της για την αξιολόγηση από τον εκπαιδευτικό κόσμο, να αντιληφθεί πως πρέπει να συζητήσει με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και να αποδεχτεί τις ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις τους», σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «αντ' αυτού επιλέγει αφενός να συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς ως "αρνητές" κάθε αξιολόγησης, παρότι γνωρίζει καλά ότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, αφετέρου νομοθετεί ακραίες εκφοβιστικές διατάξεις (άρ. 56 του ν. 4823/21) προκειμένου να απαγορεύσει έμμεσα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας».



Και γλύφοντας ο Φίλης όσα θύματα εκπαιδευτικών τους πιστεύουν είπε προσπαθώντας άθλια να τρομοκρατήσει «Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε ένα δημοκρατικό, συμμετοχικό και εκπαιδευτικά αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Γνωρίζουν, επίσης, ότι πρόσφατα δώσαμε κοινοβουλευτικό αγώνα και αντιταχθήκαμε σθεναρά στην ψήφιση των ρυθμίσεων που στοχεύουν στην επιβολή της κομματοκρατίας στην εκπαίδευση, στην επιστροφή στο εκπαιδευτικό πρότυπο της μετεμφυλιακής περιόδου και στην προετοιμασία του "εδάφους" για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα την αξιολόγηση»

Και τελείωσε ο πλέον ακατάλληλος για την εκπαίδευση φίλης λέγοντας : «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει απερίφραστα τον αγώνα των εκπαιδευτικών για ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις διατάξεις των νόμων 4692/2020 και 4823/2021, αποκαθιστώντας άμεσα τους/τις απεργούς εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αντισυνταγματική κύρωση σε βάρος τους».



Σύλληψη 19χρονου αλλοδαπού για κλοπές σε Παλαιό Φάληρο και Καλλιθέα

 


Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 15-9-2021 στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 19χρονος αλλοδαπός για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, βία κατά υπαλλήλων, απειλή και εξύβριση. 

Επίσης, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται αλλοδαπός συνεργός του.

Λίγο πριν, ο 19χρονος είχε προβεί σε κλοπή χρηματικού ποσού από ταμειακή μηχανή αρτοποιείου στην Καλλιθέα, οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, τον ακινητοποίησαν παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι ο 19χρονος με το συνεργό του, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2020, προέβαιναν σε κλοπές σε χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών, οχήματα και καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κυρίως στο Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν -5- περιπτώσεις κλοπών από χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών, -2- κλοπές οχημάτων και -1- περίπτωση κλοπής από κατάστημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων αξιόποινων πράξεων συνεχίζεται.



Έκρηξη αερίου σε σπίτι στα Καλύβια με επτά τραυματίες

 


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωι σε διώροφη μεζονέτα στα Καλύβια. 

Το σπίτι βρίσκεται επί της οδού Αμοργού 12 και από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά επτά άτομα από τα οποία τα δυο πιο σοβαρά, με εγκαύματα. 

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές  δυνάμεις της πυροσβεστικής (21 πυροσβέστες με επτά οχήματα), αλλά η φωτιά δεν πήρε έκταση, δημιουργήθηκε κυρίως έκρηξη.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι η έκρηξη σημειώθηκε όταν γέμιζαν αέριο σε δεξαμενή υγραερίου και αυτή εξερράγη.



Τραυματίες και μάλιστα με σοβαρά εγκαύματα, είναι ο οδηγός του βυτιοφόρου και ο γαμπρός του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Επίσης στο νοσοκομείο ΄(Αγλαϊα Κυριακού) έχει μεταφερθεί και ένα από τα τρία παιδιά του τελευταίου, ενώ στο σπίτι βρίσκονταν ακόμη η σύζυγος του με τα άλλα δύο τους παιδιά. 

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές το σπίτι, καθώς η δεξαμενή δεν βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο αλλά στο υπόγειο του σπιτιού.



Η Κυβέρνηση συνεχίζει το παραγωγικό της έργο


 

Η κοινωνία ζητά ουσία και αυτή της προσφέρουμε, μακριά από παραπολιτική και μικροπολιτική. Από τα πολύ πρόσφατα:

Ράλι  Ακρόπολις: Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη στη χώρα μας το Ράλι Ακρόπολις.  Η χώρα μας, μετά από απουσία 8 ετών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, επανήλθε διοργανώνοντας έναν αγώνα «από το μέλλον». Η Ελλάδα μέσω του Ράλι των Θεών βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Περισσότερα από 180 διεθνή Μέσα μετέφεραν εικόνες σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότεροι από 300.000 θεατές παρακολούθησαν και τις τρεις μέρες του Ράλι στην Αθήνα, στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. 

Νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς: Έγινε νόμος του Κράτους μια ακόμη προεκλογική μας δέσμευση με στόχο να μην έχουμε: «Κανένα ζώο αδέσποτο-Κανένα ζώο κακοποιημένο».  Μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, μέσα από το πλέγμα που διαμορφώνεται για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία των μητρώων που επιβάλλουν τη λεπτομερή καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Μείωση της ανεργίας: Σύμφωνα  με χθεσινά στοιχεία είχαμε  ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. Η ανεργία τον περασμένο Ιούλιο διαμορφώθηκε  στο 14,2% έναντι 16,8% τον Ιούλιο 2020 και του 15% τον Ιούνιο 2021. Προκύπτει από τα στοιχεία ότι ο αριθμός των ανέργων συμπολιτών μας είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 ετών και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που  φέρνουν νέες επενδύσεις, δημιουργούν νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που με τη σειρά τους αυξάνουν το Α.Ε.Π. για όλους τους Έλληνες. Τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας των νέων που καταγράφονται αναδεικνύουν την σημασία των πολιτικών της Κυβέρνησής μας, τόσο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δ.Ε.Θ. για την πολιτική με το «πρώτο ένσημο», αλλά και την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων εργασίας στις οποίες το Κράτος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές. 



Τσίπρας στην ΔΕΘ - Ένα Σαββατοκύριακο απάτης και διαστρέβλωση της πραγματικότητας

 


Ετοιμαστείτε για ένα Σαββατοκύριακο απάτης, με μπόλικο ψέμα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα μιλήσει αναλυτικά για το σχέδιο του με φόντο την κοινωνία, την οικονομία και την προοδευτική διακυβέρνηση όπως έκανε για να εξαπατήσει και το 2014.

Ενημερωθήκαμε πώς  αύριο κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, θα διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα χωρίς ίχνος ηθικής, αφού είναι έτοιμος να απαντήσει όπως αυτός θέλει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Θα προσπαθήσει και πάλι να περιγράψει την πρόταση του για την ενίσχυση των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων, όπως έκανε κατά την κυβέρνηση του, που τους κατέστρεψε οικονομικά το εισόδημα, και να καταδείξει ταυτόχρονα την «άλλη αντίληψη» της Κουμουνδούρου σε σχέση με το μοντέλο διακυβέρνησης και το «επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη».



Άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ισπανική εφημερίδα «El País»

 


Τι θα σκεφτούν για εμάς; Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος αποτελεί λίκνο ιστορικών πολιτισμών με κοινό στοιχείο τους τη ριζοσπαστική σκέψη, τους υψηλούς στόχους και τη διαρκή δράση. Είναι αυτοί που συνέβαλαν ώστε η ανθρωπότητα να κινείται προς τα εμπρός, μέσα στους αιώνες. Και αυτή η αναμορφωτική τους επιρροή παραμένει ισχυρή ακόμα και σήμερα.

Στο φως της ίδιας παράδοσης των μεσογειακών λαών κινείται και η σημερινή Συνάντηση της Αθήνας, που φιλοξενεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Νότου της ηπείρου μας, δίπλα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου. Ένα φόρουμ-απάντηση στις προκλήσεις του κοινού μας μέλλοντος. Με πρώτη, ανάμεσά τους, την κλιματική κρίση.

Οι Πρόεδροι Γαλλίας και Κύπρου, οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ελλάδας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας βρίσκονται στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία για να υπηρετήσουν δύο οικουμενικούς στόχους: την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο. Αλλά και την προστασία της ζωής από την εκδίκηση της φύσης.

Η 8η Σύνοδος της EUMED είναι, λοιπόν, ένα κορυφαίο γεγονός σε μία κρίσιμη συγκυρία, που καλείται να εισηγηθεί λύσεις οι οποίες δεν θα αφορούν μόνον τον ιστορικό του μέλλοντος, όσο την παρούσα και τις επόμενες γενιές. Κάτι που βεβαιώνει η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, οι οποίες δοκιμάστηκαν ταυτόχρονα από φωτιές και πλημμύρες.

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν, ήδη, θερμοκρασίες ρεκόρ που μαζί την πολύμηνη ξηρασία, την μετέτρεψαν σε πυριτιδαποθήκη. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές χώρες. Άλλες έχασαν ζωές και δάση από πυρκαγιές. Ενώ άλλες θρήνησαν θύματα, υποδομές και περιουσίες από τις βροχές. Η κλιματική κρίση, συνεπώς, δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια. Αποβιβάστηκε στις όμορφες ακτές μας.

Αποτελεί μία ορατή απειλή για το περιβάλλον, για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Γι’ αυτό κι είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες της EUMED θα υποστηρίξουμε από κοινού ένα σχέδιο άμεσης και φιλόδοξης δράσης. Η οποία θα περιλαμβάνει πολλά επίπεδα, θα συντονίζεται διαρκώς και ασφαλώς θα απλώνεται στον χρόνο.

Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. Διασφαλίζοντας ότι η φωνή της Μεσογείου θα ακούγεται πιο δυνατά στην παγκόσμια σκηνή σε θέματα Περιβάλλοντος.

Επιτακτική είναι, επίσης, η ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας. Και εδώ πρέπει να υπάρξουν καινοτόμα σχήματα συνεργασίας για την εφαρμογή τολμηρών ιδεών.

Πρέπει, ακόμη, να επιταχυνθούν υποδομές απαλλαγμένες από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Και να εργαστούμε από κοινού με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των στόχων και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή 2021 (COP26).

Δεύτερον, βλέπουμε τη ζωντάνια της μεσογειακής βιοποικιλότητας να απειλείται απ’ την απώλεια οικοτόπων. Τα δάση μας να καίγονται. Τη διάβρωση των εδαφών να προχωρεί. Και τα χαρακτηριστικά των υδρογραφικών λεκανών να αλλάζουν. Οι συνέπειες είναι τεράστιες, ήδη. Και οι λύσεις επείγουσες όσο ποτέ.

Οφείλουμε να αποκαθιστούμε αμέσως κάθε ζημιά. Ανταλλάσσοντας εμπειρίες και τεχνολογίες. Συντονίζοντας κοινές δράσεις και μέσα επέμβασης. Αλλά και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους με ενιαία συστήματα πρόβλεψης και έγκαιρης παρέμβασης.

Σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον μας, το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης έδωσε το σύνθημα, στη Μασσαλία. Εκεί, συμφωνήσαμε στην προστασία του 30% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών έως το 2030 και στον έλεγχο της υπεραλίευσης, Ο ρόλος της Γαλάζιας Οικονομίας στην επιτυχία του ευρωπαϊκού Green Deal στη Μεσόγειο είναι καθοριστικός.

Η κλιματική κρίση, ωστόσο, απαιτεί οριζόντια αναπροσαρμογή κάθε δημόσιας πολιτικής. Για παράδειγμα, η διαχείριση της ανάκαμψης του τουρισμού μετά την Covid πρέπει να γίνει με βάση νέα μοντέλα. Όχι πια με βάση τον αριθμό των επισκεπτών. Αλλά μέσω μιας προσέγγισης με επίκεντρο τη φύση και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδίως τα μοναδικά νησιά και τις ακτές μας. Το βλαβερό ενεργειακό αποτύπωμα πρέπει εκεί να δώσει τη θέση του σε πράσινες πρωτοβουλίες. Κι η χαρά του κάθε επισκέπτη τους να ενταχθεί στη συνύπαρξή του με τη φυσική ομορφιά του τόπου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία και την πρόληψη, η συνεργασία των μεσογειακών χωρών είναι μονόδρομος. Το προφίλ των οικολογικών καταστροφών είναι κοινό. Συνεπώς, κοινή πρέπει να είναι και η άμυνα. Κι αυτό σημαίνει αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Και ενίσχυση του RescEU στη Μεσόγειο, μέσω ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Αποθεματικού.

Η EUMΕD, ως μεσογειακή συνιστώσα της Ευρωπαϊκής οικογένειας, καλείται να αρθεί, τώρα, στο ύψος που θέλει η νέα πραγματικότητα στην ήπειρό μας και στον εύθραυστο πλανήτη μας. Και η 8η Σύνοδός της, με τις αποφάσεις της, είναι μία σοβαρή ευκαιρία να αποδείξει την πρωτοπόρα δυναμική της.

Οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνης, όπου οι άνθρωποι και η φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά και γόνιμα. Ένα μέλλον στο οποίο οι επόμενες γενιές θα κοιτάζουν πίσω με υπερηφάνεια για τα όσα εμείς καταφέραμε. Θα είναι μια μάχη σίγουρα δύσκολη. Την οποία, όμως, δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε.



Διατάχθηκε ΕΔΕ για την αρνήτρια λιμενικό που δημιούργησε θέμα στα Καμίνια



Η αρνήτρια και ανεμβολίαστη λιμενικός φέρει τον βαθμό ανθυπασπιστή και εργάζεται σε υπηρεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η νεαρή λιμενικός και ο ελεύθερος επαγγελματίας σύζυγος της είναι το ζευγάρι των “θερμόαιμων” αρνητών που το πρωί της περασμένης Τρίτης μήνυσαν τη διευθύντρια, τον υποδιευθυντή και τον υπεύθυνο COVID γυμνασίου στα Καμίνια καθώς, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, δεν επέτρεψαν στο παιδί τους να μπει στο σχολείο χωρίς μάσκα και self test.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από την συμπεριφορά της λιμενικού και όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα διενεργηθεί ΕΔΕ σε βάρος της η οποία όπως εμφατικά τονίζουν δεν θα παραμείνει στο συρτάρι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσουν σαφές ότι ανάλογες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και θα τιμωρούνται οι υπεύθυνοι παραδειγματικά.

Ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, που την κατηγορούν για υπερβολικό ζήλο, ώστε να γίνει η χάρη της λιμενικού:

«Σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα σε εκπαιδευτική μονάδα σε περιοχή του Πειραιά, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Πρωινές ώρες της 14ης Σεπτεμβρίου 2021, οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν για εν εξελίξει επεισόδιο μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Ενημερώθηκε η Προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, ως αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή, η οποία διέταξε όπως όλα τα εμπλεκόμενα άτομα μεταφερθούν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, για να υποβάλλουν τις αντίστοιχες μηνύσεις.

Γι' αυτό τον λόγο οι αστυνομικοί, μετέφεραν τους εμπλεκόμενους στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων, όπου αφού υπεβλήθησαν οι σχετικές μηνύσεις, άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι, κατόπιν διαταγής της προαναφερόμενης εισαγγελικού λειτουργού».



Αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ με την efood του γύρισε μπούμερανγκ πήγε να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να εκμεταλλευτεί το θέμα, αλλά όπως πάντα αδιάβαστος η καταγγελία γύρισε επάνω τους γιατί αυτό που έκανε ήταν να καταγγείλει τον ευατό του.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της efood, της κορυφαίας στην Ελλάδα πλατφόρμας διανομέων φαγητού και όχι μόνο, να αλλάξει τις σχέσεις εργασίας για ένα μέρος του προσωπικού, εντάσσοντας σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία-συνεργάτη ορισμένους από τους έως τώρα συμβασιούχους εργαζόμενους στο ντελίβερι, υπό την απειλή μάλιστα της ανεργίας. 

Το δε γεγονός ότι αυτή της την απόφαση η εταιρεία την ανακοίνωσε με ένα σχεδόν εκβιαστικό μήνυμα προς τους διανομείς, έκανε τα πράγματα χειρότερα: 

«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα». 

Το πλήγμα στην εικόνα της εταιρείας υπήρξε τόσο βαρύ –στα social media, όπου υπήρξε και κίνημα (με hashtag #cancel_efood) εναντίον της και να αρχίσει να χάνει πελάτες.

Η εταιρεία χρειάστηκε να βγάλει διορθωτική και απολογητική ανακοίνωση λέγοντας : 

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. 

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα. 

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. 

Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). 

Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. 

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση. 

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. 

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές. Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει τον στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

Οπως αναμενόταν, στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν χωρίς σοβαρότητα όπως πάντα την κατάσταση. 

Η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ψέματα στον Alpha 98,9 ότι πρόκειται για «εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη» και προέβλεψε με fake news «χιλιάδες ανθρώπους» στην ανεργία από την efood, αδιαφορώντας η ίδια εάν η εταιρεία κάνει λόγο για 115 εργαζόμενους και όχι για χιλιάδες. 

Μετά την Αχτσιόγλου πήρε σκυτάλη για να ξεφτιλιστεί και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής Βόρειου Τομέα και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν προσεκτική δεν ανέφερε νούμερο· είπε απλά και αυτή ψέματα δήλωσή ότι ο νόμος Χατζηδάκη οδηγεί «σε ομαδικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς» και τόνισε τις ανησυχίες των σωματείων. Από κοντά και το ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα efood, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες-freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας».

Η απάντηση του υπουργείου εργασίας, έβαλε στην θέση του τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί να έλεγε ψέματα και fake news όλη την νύχτα, αν και δεν νομίζουμε να ιδρώνει το αυτί τους εάν τους ξεφτιλίσουν.

«ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες» και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτική υποκρισία». 

Υπουργείο Εργασίας: 

«Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021. 

»Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια! 

»Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

»Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν στην παρέμβασή του, μέσω social media, o Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. 

«Η μόνη αλλαγή που έφερε ο νέος εργασιακός νόμος στους ντελιβεραδες free lancers είναι να τους δώσει επιπλέον δικαιώματα: το δικαίωμα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση και το δικαίωμα στην υγιεινή και ασφάλεια εν ώρα εργασίας. Όλα τα αλλά είναι, απλώς, ψεμματα» 




Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber

 


Με ένα tweet η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για μία νέα απάτη μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας και Viber. Στο μήνυμα ενός συμπολίτη μας που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».

Ολόκληρο το μήνυμα που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ.

«Την Κυριακή 12/9/21 πέσαμε θύματα διαδικτυακής απάτης από την οποία μας αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Η αστυνομία και η τράπεζα έδρασαν αμέσως και οι απατεώνες δεν κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τα χρήματα. Ξεκινώντας, μας κάλεσε ένας άγνωστος αριθμός ζητώνας να αγοράσει κάτι που πουλούσαμε σε αγγελία. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή, ο απατεώνας ζήτησε να μας κάνει άμεση κατάθεση τα χρήματα γιατί δήθεν φοβόταν μην πουλήσουμε το προϊόν σε κάποιον άλλον.

Του δώσαμε το IBAN αλλά μας απάντησε ότι θέλει τον αριθμό μιας χρεωστικής κάρτας για να κάνει πιο γρήγορα την κατάθεση. Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι με το νούμερο μιας κάρτας δεν μπορεί κάποιος να σε κλέψει και αποφασίσαμε να του το δώσουμε.

Έπειτε ήρθε στο κινητό μου ένα μήνυμα που έλεγε: Your viber code is 123456. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε πως είχε κάνει την κατάθεση και χρειαζόταν τον εξαψήφιο για μία απλή επιβεβαίωση της τράπεζας. Αφού το μήνυμα δεν αναφερόταν σε τράπεζες και συναλλαγές δεν μας φάνηκε ύποπτο να το δώσουμε. Απο κει και πέρα χωρίς να το γνωρίζουμε ο απατεώνας άρχισε να τραβάει χρήματα από τον λογαριασμό μας.

Θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».





Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

 


Σκληραίνει την στάση της η Γαλλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε εχθές ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Reuters

 


«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη» τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην οποία μιλάει μεταξύ άλλων για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού και τη δέσμευσή του για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα ξεπεράσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για τον τουρισμό το τρέχον έτος και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε προς το καλύτερο τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αισιοδοξία του ότι ο τουρισμός θα κινηθεί φέτος σε επίπεδα πάνω από το 50% του 2019.

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά στο μήνυμα που εκπέμψαμε, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον τουρισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και αποδείξαμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις με ασφάλεια ακόμη και σε μια περίοδο που η πανδημία είναι ακόμα εδώ», πρόσθεσε.

Βιώσιμη οικονομία με τερματισμό της υπερφορολόγησης για τη μεσαία τάξη

Μιλώντας για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός ανέτρεξε στη δήλωσή του πριν από τις εκλογές του 2019 στο ίδιο πρακτορείο («Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»), τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί αυτή τη δέσμευση, εκφράζοντας παράλληλα «βεβαιότητα για την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

«Θα είμαστε, επομένως, σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και θα το πετύχουμε με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αυτό, δηλαδή, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και πέρα από τους “παραδοσιακούς” τομείς όπως ο τουρισμός», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια. Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας, αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία. Πιστεύω ότι σας έδωσα αρκετούς λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το Αφγανιστάν και το ρόλο της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες όσο πιο κοντά γίνεται στην πατρίδα τους», προσθέτοντας ότι «είναι λογικό» η ΕΕ να συνδράμει τη γειτονική χώρα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν τη Συρία και άλλες χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Τουρκίας το 2015 (και στις αρχές του 2016), όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο 2015 προσθέτοντας ότι ως προς αυτό υπάρχει καθολική συναίνεση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μια τέτοια εξέλιξη είναι εκτός συζήτησης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποτρέψουμε», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες για το άσυλο. Δεν έχει νόημα να αναζητά κάποιος το κράτος που θα του χορηγήσει άσυλο, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε παράλληλες αιτήσεις ασύλου, μετακινούμενος από τη μια χώρα στην άλλη. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης, αλλά βάσει των ίδιων κανόνων, και, φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Το Reuters αναφέρεται και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία νωρίτερα μέσα στο 2021. Ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, ανέφερε: «Ας προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί το αφήσαμε στις διερευνητικές επαφές. Και αν δεν μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο πλαίσιο με το οποίο θα φέρουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου».

«Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED 9

 



Κυρίες και κύριοι,

Με ξεχωριστή χαρά υποδέχομαι σήμερα, στην Αθήνα, τους επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως και τον Υπουργό Εξωτερικών που εκπροσωπεί τον φίλο Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας. Και για πρώτη φορά, μάλιστα, συμμετέχουν και οι Πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η 8η Σύνοδος λοιπόν του MED 9, όπως ονομάζεται από εδώ και στο εξής, είναι γεγονός. Και με τα συμπεράσματά της να καθρεφτίζονται και στο χώρο που σήμερα μας φιλοξενεί. Ένα εμβληματικό τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας, έτοιμης να αναμετρηθεί με το μέλλον, πάντα όμως κάτω από την αύρα της αιώνιας πυξίδας μας, της Ακρόπολης, και δίπλα στο κύμα της θάλασσας που μας ενώνει όλους, τη Μεσόγειο.

Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για απλούς συμβολισμούς αλλά για κρίσιμες αντιστίξεις στα πραγματικά ζητούμενα της συγκυρίας. Γιατί στην πόλη όπου γεννήθηκε, η Δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αυταρχισμού και του λαϊκισμού. Ενώ η Μεσόγειος του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων και της ευημερίας, μάς ζητά να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια γύρω της, αλλά και την ίδια την ισορροπία στο οικοσύστημα που ζει στα νερά της.

Ακριβώς γι’ αυτό και η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα μας το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και η παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ursula von der Leyen, στη σχετική συζήτηση, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει το θέμα και που απασχολεί συνολικά τα κράτη-μέλη της Ένωσής μας.

Ειδικά οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού, που χτύπησαν ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο, δεν άφησαν τελικά αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα. Την ίδια ώρα βέβαια που ο ευρωπαϊκός Βορράς δοκιμαζόταν από θανατηφόρες πλημμύρες. Είναι η καλύτερη απόδειξη, η ισχυρότερη απόδειξη, ότι η περιβαλλοντική κρίση μάς αφορά όλους. Είναι και ένα σήμα συναγερμού ότι αυτή αποβιβάστηκε ήδη στις ακτές μας.

Και καθώς ο κίνδυνος είναι κοινός, κοινή θα πρέπει να είναι και η άμυνά μας. Οι κατευθύνσεις που δίνει, λοιπόν, η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον, που προσυπογράψαμε, σήμερα είναι σαφείς. Συντονιζόμαστε οι εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας.

Διεκδικούμε -και συμφωνήσαμε σε αυτό- έναν ισχυρότερο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Προχωρούμε στην ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις της φύσης. Προωθούμε, προφανώς, τους ευρωπαϊκούς στόχους, τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις σε ήπιες πηγές ενέργειας, την προστασία της θάλασσας από τη μόλυνση και -όπως συζητήσαμε και με τον φίλο Emmanuel Macron στη Μασσαλία- από την υπεραλίευση.

Και βέβαια ζητάμε να αντιμετωπίσουμε και από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις τελικά στις τιμές του ρεύματος για όλες τις οικονομίες μας.

Φίλες και φίλοι, τα νέα στοιχήματα δεν επισκιάζουν, ωστόσο, τις παλιές προκλήσεις. Και από αυτές που εξετάσαμε επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να επισημάνω μόνο ορισμένες.



Θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας, όλες, έχουν υπογράψει και τιμούν. Και την εφαρμογή της οποίας βέβαια όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται.

Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα.

Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία.

Είναι προβλήματα που θέτουν, πια, επιτακτικά στο τραπέζι τα ίδια τα γεγονότα αλλά και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι μία επιλογή που, προφανώς, προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλει, πλέον, ως αδήριτος στόχος και για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.

Η πολιτική μας διακήρυξη είναι επίσης ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης για άλλους στόχους. Είναι κάτι που παραβιάζει, προφανώς, τα δικαιώματα του ανθρώπου, ένα ζήτημα το οποίο αποκτά όμως νέα χαρακτηριστικά στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Συνεπώς, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι επιτακτική η εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευτούν και ναι, πρέπει να εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους.

Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015.

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων ήταν και αυτό θέμα στην ατζέντα μας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει όμως ούτε ατομική ευημερία χωρίς ασφαλείς και ακμαίους πολίτες.

Συνεπώς, η μετά Covid εποχή απαιτεί σταθερό βηματισμό, τόσο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας όσο και σε εκείνο της οικονομίας. Σχετικά με το πρώτο χαιρετήσαμε την ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική και δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο κίνδυνος σε όλες τις χώρες μας περιορίζεται πρωτίστως στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα επιμείνουμε σε αυτήν, θα επιμείνουμε να κερδίσουμε την μάχη της πειθούς, γιατί η πρόκληση της προστασιας της δημόσιας υγείας παραμένει πανευρωπαϊκή.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, νομίζω ότι κοινή μας θέση είναι ότι η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορούν να ανασταλούν για ακόμα μια φορά στις χώρες μας. Πολύ περισσότερο όταν όλες οι χώρες του μεσογειακού Νότου -από τις πρώτες και η Ελλάδα- έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Το άμεσο στοίχημα, λοιπόν, είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών, ενώ το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. Άλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση: Ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της.

Ο ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ, ανέφερε “dans son paysage physique comme dans son paysage humain, la Méditerranée hétéroclite se présente dans nos souvenirs comme une image cohérente, comme un système où tout se mélange et se recompose en une unité originale” (“στο φυσικό όπως και στο ανθρώπινο τοπίο της, η ποικιλομορφη Μεσόγειος εμφανίζεται στις αναμνήσεις μας ως μια συνεκτική εικόνα, ως ένα σύστημα όπου όλα συγχέονται και ανασυντίθενται σε μια αυθεντική ενότητα”).

Ενώ ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ το 1963, τόνιζε ότι “σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας χρειάζεται τους άλλους”.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα λόγια αυτών των δύο σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, την ανάγκη για δημιουργική σύνθεση λοιπόν που προκύπτει από την κοινή δράση, νομίζω πως θα βρούμε το δρόμο που αξίζουν οι χώρες μας, η Μεσόγειος και η Ευρώπη την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Σας ευχαριστώ.