Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
Νέα Δημοκρατία : Τρία χρόνια κυβερνητικών παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη
Εδώ και τρία χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί συστηματικά και οργανωμένα να καταστήσει τη Δικαιοσύνη ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων. Κατ’ επανάληψη οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν καταγγείλει σωρεία παρεμβάσεων και επιθέσεων κυβερνητικών στελεχών.
Κινούμενοι στη λογική του αξιώματος «πήραμε την Κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», η Κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζοντας κατάφωρα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους Δικαίου.
Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στην ανάδειξη αυτού του μείζονος σημασίας ζητήματος το οποίο έχει να κάνει με την θωράκιση των Θεσμών και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Για αυτό, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, κ. Κώστας Καραγκούνης καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Κοντονή στην οποία παραθέτουν όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις τα τελευταία 3 χρόνια και ζητούν από τον Υπουργό εξηγήσεις.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
18 Ιανουαρίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή
ΘΕΜΑ: Τρία χρόνια κυβερνητικών παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη
Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί συστηματικά και οργανωμένα να καταστήσει τη Δικαιοσύνη ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων. Κατ’ επανάληψη οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν καταγγείλει σωρεία παρεμβάσεων και επιθέσεων κυβερνητικών στελεχών στο χώρο της Δικαιοσύνης. Κινούμενοι στη λογική του αξιώματος «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζοντας κατάφωρα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους Δικαίου.
Απολύτως ενδεικτική αυτής της προσέγγισης που κατατείνει στον επηρεασμό της Δικαιοσύνης είναι η απάντηση Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες: «η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα στο ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παρατίθενται με χρονολογική σειρά όλα τα επιμέρους αυτοτελή επεισόδια στην υλοποίηση του σχεδίου ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης κατά τα ανωτέρω.
1. Ιούνιος 2015
Το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει για Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στις 3 τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου, την κ. Βασιλική Θάνου, δικαστική λειτουργό με έντονη παρουσία στο συνδικαλιστικό χώρο τους Σώματος, χωρίς να τηρηθεί η επετηρίδα. Η κ. Θάνου ήταν η τέταρτη αντιπρόεδρος κατά σειρά αρχαιότητας μεταξύ αυτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Η μεταμεσονύκτια εκλογή της είχε προφανή σκοπιμότητα, καθώς στις 27 Αυγούστου 2015 έγινε, ως μοναδική Πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου δεδομένου ότι οι άλλες δύο θέσεις, στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν ακόμη κενές, υπηρεσιακή πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της προσωπικής επιλογής του για την κ. Θάνου, τονίζοντας ότι αν το Σύνταγμα ήθελε ως μοναδικό κριτήριο την αρχαιότητα, δεν θα ανέθετε την σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ομολογώντας ότι στην ουσία επρόκειτο για αμιγώς πολιτική επιλογή. Αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της η κ. Θάνου διορίστηκε προϊσταμένη του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
2. Οκτώβριος 2015
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος συγκαλεί την Ολομέλειά της με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Ασκείται πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος του και κηρύσσεται έκπτωτος.
Παρά ταύτα, πριν την επίδοση της σχετικής καταδικαστικής απόφασης, επανεκλέγεται προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αν και στη συνέχεια αποχωρεί καθώς θεωρείται μη αρεστός στην κυβέρνηση εισαγγελικός λειτουργός.
3. Φεβρουάριος 2016
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν σύμβουλος επί νομικών θεμάτων του Πρωθυπουργού, κ. Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρου Τσακυράκη, με αφορμή επικριτικό σχόλιο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Πρόκειται για ενέργεια χωρίς προηγούμενο, ως προς τη λειτουργία του κορυφαίου δικαστικού λειτουργού της χώρας.
4. Φεβρουάριος 2016
Η εισαγγελέας Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, με αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζει πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε πιέσεις σε εκείνη, εκτοξεύοντας και απειλές, προκειμένου να επιστρέψει υπόθεση που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο (σ.σ. είχε τεθεί από την ίδια στο αρχείο) στον εισαγγελέα διαφθοράς εκτιμώντας ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος. Η εισαγγελέας εφετών Τσατάνη, όπως υποστηρίζει στην τρισέλιδη αναφορά της, υπέστη πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει την υπόθεση. Σημειώνει δε, ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ως προς αυτό.
5. Φεβρουάριος 2016
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διατάζει πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατων δικαστικών λειτουργών, όπως η εισαγγελέας εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, η οποία κατήγγειλε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αξιοσημείωτο, είναι ότι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος καταγγέλλει απόπειρα εκβιασμού του από την κ. Θάνου, η οποία κανείς δεν έμαθε αν ελέγχθηκε και πού κατέληξε η σχετική έρευνα.
6. Ιούνιος 2016
Με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία κατείχε την πέμπτη θέση στην επετηρίδα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Η απόφαση επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο υπογράφεται «δια περιφοράς», χωρίς συζήτηση και διάσκεψη.
7. Οκτώβριος 2016
Σε συνάντηση που είχε με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιεί ότι δεν θα γίνει μείωση στους μισθούς των δικαστών ενώ παράλληλα τονίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από το ΣτΕ.
Στην ίδια συνάντησησυζητούν επισήμως την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς –αίτημα το οποίο υποστηρίζει ένθερμα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου-, παρότι το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο και ορίζει ρητά την υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους στα 67 έτη.
8. Οκτώβριος 2016
Παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, με υπονοούμενα για την αναβολή της διάσκεψης του Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣτΕ με αιτιολογία το αρνητικό κλίμα των ημερών στην κοινή γνώμη.
9. Οκτώβριος 2016
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος διατάσσει τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Αθανασίου Ράντου, ο οποίος μετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Κατά το ίδιο διάστημα ο ως άνω αντιπρόεδρος του ΣτΕ διασύρεται από δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούνιο του 2017 ο κ. Ράντος κρίνεται ομόφωνα αθώος.
10. Οκτώβριος 2016
Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Πρωθυπουργού. Οι κυβερνητικές αντιδράσεις που ακολουθούν είναι πρωτοφανείς ως προς το επιθετικό τους ύφος.
Ο Γ.Γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει στις 24.10.2016 πως οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι «δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές». Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του παρομοιάζει τους δικαστικούς λειτουργούς με παρακράτος, δηλώνοντας ότι «αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».
Σε παρόμοιο ύφος και η οργίλη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη, που κατηγορεί το ΣτΕ ότι με την απόφασή του αυτή στερεί νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και πόρους για τους παιδικούς σταθμούς.
Η εφημερίδα «Αυγή», μέτοχος της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική απόφαση του ΣτΕ που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα», προσθέτοντας ότι «έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει».
Εκ νέου ο κ. Λευτέρης Κρέτσος χαρακτηρίζει, σε δήλωσή του, την απόφαση του ΣτΕ «ριφιφί» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρη στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας».
Η πλέον εμπρηστική δήλωση ανήκει στον αναπληρωτή Γραμματέα των ΑΝΕΛ κ. Αθανάσιο Μπέλτσο, που προτρέπει τον Πρωθυπουργό και τον κ. Πάνο Καμμένο να «τσακίσουν τη δικαιοσύνη» (sic!), αναγκάζοντας τον δεύτερο να τον παύσει από τη θέση του.
11. Μάρτιος 2017
Η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ελένη Ράϊκου υποβάλλει την παραίτησή της με συγκεκριμένες καταγγελίες περί σκόπιμης στοχοποίησής της από φιλοκυβερνητική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που στόχο έχουν τη συγκάλυψη διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και αφήνοντας αιχμές για ελλιπέστατη θεσμική της κάλυψη από την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Οι καταγγελίες της ωθούν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να εκφράσει, με δελτίο τύπου της, «ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους».
Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση της Ένωσης με αναφορές σε εντονότατο ύφος: «…Το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής είναι αυτονόητο ακόμα κι’ όταν στρέφεται κατά δικαστικών λειτουργών ή των αποφάσεων που αυτοί εκδίδουν. Απαξιωτικοί ωστόσο χαρακτηρισμοί και προσωπικές επιθέσεις …ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα, οξύνουν αδικαιολόγητα μία ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών».
12. Μάιος 2017
Μια φαινομενικά «αθώα» τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Δημητριάδη αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι προωθήθηκε από την Κυβέρνηση για να καταστήσει εφικτή ή έστω πιθανή τη διαγραφή προστίμων τα οποία είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη για λαθρεμπόριο, ενώ μάλιστα η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη διάταξη όμως δεν δόθηκε αναδρομική ισχύ, με συνέπεια η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας να μην φέρει τα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα.
Το Δεκέμβριο του 2017 η ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε ότι θα κινήσει διαδικασία πτώχευσης, ωθώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη να παραδεχθεί ότι πριν από μερικούς μήνες είχε ψηφιστεί στη Βουλή «φωτογραφική τροπολογία» που αφορούσε τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και να δηλώσει δημοσίως ότι πρέπει «να λυθεί το θέμα». Η εν λόγω τροπολογία είχε κατατεθεί και τον Απρίλιο του 2016, αλλά αποσύρθηκε μετά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
13. Ιούνιος 2017
Αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου σε ποινική υπόθεση (Noor 1), με όρους παρακρατικής συμπεριφοράς.
Η Νέα Δημοκρατία έθεσε 15 ερωτήματα στα οποία δεν πήρε ποτέ απάντηση:
1. Γιατί ο κ. Καμμένος - και με ποια ιδιότητα - μίλησε δώδεκα (12) φορές με τον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά;
2. Πώς εξηγείται η διάρκεια των 21 λεπτών συνολικής τηλεφωνικής επικοινωνίας, όταν το μόνο που έκανε, κατά τα όσα ισχυρίστηκε, ήταν να τον προτρέψει να πει την αλήθεια;
3. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έλαβε χώρα η ως άνω επικοινωνία;
4. Ποιο είναι το “ζήτημα εθνικής ασφάλειας” σε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, όπως ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής;
5. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον λιμενικό υπάλληλο κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος φέρεται ότι έχει ασκήσει πίεση στον κ. Γιαννουσάκη, προκειμένου να αλλάξει στοιχεία της κατάθεσής του;
6. Γιατί ακόμη δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τον εν λόγω λιμενικό υπάλληλο;
7. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, κα Τζίβα, η οποία μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης στις 11:30 το βράδυ στις 17/1/2017 και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 3:30 της επόμενης;
8. Ποιος οργάνωσε την πραγματοποίηση της ως άνω επίσκεψης της Εισαγγελέως κ. Τζίβα στο σωφρονιστικό κατάστημα εκείνη τη νύχτα; Δυνάμει ποιας παραγγελίας και για ποια ακριβώς διερευνούμενη πράξη;
9. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς κατά τόπον αρμοδιότητάς της, στέλεχος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς διεκπεραιώνει διαδικαστική πράξη για την διερεύνηση ποινικής υπόθεσης στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνας; Είχε σχετική εντολή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ή επικοινώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο μαζί του; Πήρε ή δεν πήρε κατάθεση από τον ισοβίτη και αν όχι γιατί δεν πήρε με δεδομένο ότι μετέβη για το σκοπό αυτό μαζί με αρμόδιο Γραμματέα;
10. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η κα Τζίβα έχει προαχθεί σε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Περιφερειακού Πρωτοδικείου. Γιατί δεν υλοποιείται η τοποθέτησή της στο εν λόγω Πρωτοδικείο της Περιφέρειας;
11. Πώς γνώριζε ο κ. Καμμένος ότι ο Γιαννουσάκης θα δεχόταν επίσκεψη στη φυλακή από την ως άνω Εισαγγελική λειτουργό, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;
12. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον Αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;
13. Πώς γνωρίζει ο ΥΕΘΑ ότι «οι κοριοί της Ε.Υ.Π. έχουν καταγράψει συνομιλίες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας», όπως ανέφερε κατά την απάντησή του στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή κ. Άδωνι Γεωργιάδη;
14. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητάς του, ο ΥΕΘΑ προβαίνει σε δημοσιοποίηση “δραστηριοτήτων” της Ε.Υ.Π. από το δημόσιο βήμα της Βουλής των Ελλήνων;
15. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, γνώριζε τις ενέργειες του κ. Καμμένου;
14. Ιούνιος 2017
Εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις κλείνουν μετά τη δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή «ελέγχεται».
15. Ιούνιος 2017
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί δημόσια τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» (!). Κατά δήλωσή του: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε». Παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου, ο κ. Τσίπρας δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωσή του.
16. Ιούλιος 2017
Απορριπτική απόφαση του Εφετείου Αθηνών σχετικά με την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής (αποφυλάκισης) της κρατούμενης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση Ηριάννας. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι έντονη.
«Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει: «είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Η χθεσινή απόφαση συνιστά μια απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης. Τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για εξαιρετικά σοβαρά κακουργήματα, το Πενταμελές Εφετείο επέλεξε να μην προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης των ποινών της Ηριάννας και του Περικλή».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής προαναγγέλλει με δήλωσή του τη διαφορετική σύνθεση του Δικαστηρίου κατά την επαναληπτική εκδίκαση της υπόθεσης.
17. Ιούλιος 2017
Σύμφωνα με άρθρο του έγκυρου ηλεκτρονικού εντύπου POLITICO, στην Ελλάδα μεταφέρεται πλέον η διαμάχη με τη δικαιοσύνη μετά την Τουρκία και την Πολωνία. Ο αρθρογράφος RyanHeath παραθέτει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών εναντίον της Κυβέρνησης και αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο του: «Το γνωρίζατε; Η επόμενη ευρωπαϊκή δικαστική διαμάχη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην Ελλάδα: Η Ένωση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία καταδικάζει την παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα. Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση “προσπαθεί να επιτύχει την υποταγή και χειραγώγηση της δικαστικής εξουσίας, ώστε να μη λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, αλλά ως επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης”. Υπουργοί και βουλευτές του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “σε καθημερινή βάση, εκτοξεύουν κατηγορίες κατά δικαστών και εισαγγελέων για λήψη μεροληπτικών αποφάσεων …Προσπαθούν έτσι να υπονομεύσουν την εξουσία της δικαστικής εξουσίας, προκειμένου να την ελέγχουν ευκολότερα …όπως στα παραδείγματα της Τουρκίας και της Πολωνίας”.
18. Ιούλιος 2017
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρεμβαίνει στη διαμάχη κυβέρνησης και Δικαιοσύνης με σκληρή δήλωση με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης: «…Αν η Κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα που θα επιβεβαιώνει κάθε φορά τις πολιτικές της επιλογές, κατανοούμε την απογοήτευσή της. Η Δικαιοσύνη, όμως, δεν χρειάζεται επικρίσεις που θίγουν την ανεξαρτησία της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν. Χρειάζεται την συνδρομή της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας για βελτιώσεις στο σύστημα απονομής της, με θεσμικά δόκιμο τρόπο, επ’ ωφελεία του κράτους δικαίου και των πολιτών…».
19. Αύγουστος 2017
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκδίδει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει: «… Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Παράλληλα, δημοσίευμα εκείνων των ημερών, των Financial Times, εγείρει διεθνώς το ζήτημα της προστασίας και σεβασμού, από την Κυβέρνηση, του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση Κοτζιά – AthensReviewof Βooks και τη δικαστική καταδίκη του τελευταίου.
20. Δεκέμβριος 2017
Αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, δια της κυκλοφορίας non paper, στην απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών: «Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος». Σηματοδοτείται έτσι η απόλυτη ρήξη ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη.
Για το ίδιο θέμα (ακύρωση διαδικασίας πόθεν έσχες), μετά από σχετικές ανοίκειες και επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου καταγγέλλει από το βήμα της 33ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» και δηλώνει ότι «υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν όρια στα λόγια».
21. Δεκέμβριος 2017
Ψήφισμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της 16ης Δεκεμβρίου 2017: «… Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις. Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή …».
22. Δεκέμβριος 2017
Ψήφισμα της 33ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. «…Η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της…».
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
1. Τι σκοπεύει να πράξει προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης από τις επιθέσεις των κυβερνητικών στελεχών;
2. Συμφωνεί με την άποψη ότι ο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την Κυβέρνηση, αλλά δεν έχει καταλάβει ακόμη την εξουσία»; Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί στοιχείο της εξουσίας «που δεν έχει καταλάβει» ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ;
3. Συμφωνεί με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμικό εμπόδιο»;
4. Συμφωνεί με την πρακτική νομοθέτησης διατάξεων που ρυθμίζουν υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστικών Αρχών;
5. Σε ποια φάση βρίσκεται η εξέταση της μηνυτήριας αναφοράς πολίτη για απόπειρα εκβίασής του από την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Βασιλική Θάνου;
Οι ΕρωτώντεςΒουλευτές
1. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας
2. Κώστας Καραγκούνης, ΒουλευτήςΑιτωλοακαρνανίας
Αυτά είναι τα πέντε ονόματα της λίστας Νίμιτς για την ΠΓΔΜ
Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika Nova Makedonija».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.
Άγγελος Αθανασόπουλος
Πηγή : in.gr
Πόσο μειώθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων το 2015 σε σχέση με το 2014
Στα 16.294 ευρώ ανήλθε το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα και μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τους περιφερειακούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας είναι η Αττική με 22.192 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μείωση 0,9% το 2015 σε σχέση με το 2014) και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 18.153 ευρώ (+0,6%), η Δυτική Μακεδονία με 15.642 ευρώ (-4,2%) και τα Ιόνια Νησιά με 15.039 ευρώ (+0,2%).
Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας παραμένει η Ήπειρός 11.500 ευρώ (-1,1%), ενώ πάνω από αυτήν βρίσκονται η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη με 11.164 ευρώ (-1,4%), η Δυτική Ελλάδα με 12.097 ευρώ (-0,3%), η Θεσσαλία με 12.393 ευρώ (0%), η Κεντρική Μακεδονία με 12.557 ευρώ (+0,3%), το Βόρειο Αιγαίο με 12.582 ευρώ (-2,3%), η Πελοπόννησος με 13.358 ευρώ (+0,5%), η Κρήτη με 13.912 ευρώ (0%) και η Στερεά Ελλάδα με 14.117 (-0,4%).
Όσον αφορά στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), αυτή μειώθηκε κατά 1,4% στο σύνολο της χώρας και ανήλθε το 2015 σε 155.507εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (5,1%) και του Βορείου Αιγαίου (2,9%), ενώ αυξήθηκε στο Νότιο Αιγαίο (0,5%) και στην Πελοπόννησο (0,1%) και παρέμεινε αμετάβλητη στην Κρήτη.
Το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στη δημιουργία της ΑΠΑ κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,5%, ενώ το μικρότερο κατέχει το Βόρειο Αιγαίο με 1,4%.
Πηγή: iefimerida.gr
Μπορείς να το πεις και "Γλύψιμο" Κατσιαντώνη της Ένωσης Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ : Η σύνθετη ονομασία θα λύσει πολλά προβλήματα
Μάλλον θα χάσει και άλλη στελεχάρα η Ένωση Κεντρώων που θα εμπλουτίσει τα νούμερα στο Τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ.
"Η επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ πιστεύω ότι μια σύνθετη ονομασία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα" δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, κλείνοντας το μάτι και αυτός νομίζοντας ότι θα επιβιώσει πολιτικά.
Δεν ξέρουμε εάν αντιλαμβάνεται τι λέει ο κ. Κατσιαντώνης που επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για να αποδεχτεί λύση στο θέμα, ενώ σημείωσε ότι ήδη αποκαλούμε τα Σκόπια Μακεδονία γιατί έχουμε αποδεχτεί το πΓΔΜ. Τόνισε επίσης λέγοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαι εδώ, ότι ο κ. Κοτζιάς είναι έμπειρος και γνώστης του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα φέρει στη Βουλή μια λύση που θα καλύπτει όλο το πολιτικό σύστημα. Τάχθηκε επίσης και κατά των συλλαλητηρίων λέγοντας ότι αυτά γίνονταν πριν από πολλά χρόνια.
Για την περίπτωση να έχει επιπτώσεις η διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, είπε ότι ψηφίζει πάντα κατά συνείδηση, προσθέτοντας ότι σε δεν μπορεί να έχει την ίδια άποψη όλη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος.
Επιδρομή αντιεξουσιαστών που βγήκαν από την γιάφκα κακοποιών την ΑΣΟΕΕ σε τράπεζα και ΕΛΤΑ στην Πατησίων
Επίθεση με βαριοπούλες σε μία τράπεζα και ένα υποκατάστημα ΕΛΤΑ στην Πατησίων πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, που βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ που έχει καταντήσει γιάφκα κακοποιών, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.
Οι κακοποιοί που κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσα σε αθώους φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ με κίνδυνο τις ζωές αυτών, κατευθύνθηκαν στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη συμβολή των οδών Δεριγνύ και Πατησίων και στο υποκατάστημα τράπεζας στη συμβολή των οδών Κότσικα και Πατησίων και τα έκαναν «γυαλιά-καρφιά».
Η δράση εντός και εκτός φυλακών του Β. Στεφανάκου
Ήταν λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2016 όταν ο Βασίλης Στεφανάκος βγήκε από τη φυλακή. Στον Κορυδαλλό είχε μπει για πρώτη φορά το 2008. Εκτοτε είχε δικαστεί δώδεκα φορές για μια σειρά αδικημάτων (ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του Θέμη Καλαποθαράκου, κατασκευή βομβών, οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κ.ά.). Οι ποινές του αθροιστικά είχαν φτάσει στα 50 έτη κάθειρξης. Αυτό σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα αντιστοιχεί σε 25 εκτιτέα και με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί ύστερα από 8 χρόνια και 4 μήνες στη φυλακή.
Γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1961 και σε ηλικία 23 ετών έστησε την πρώτη του επιχείρηση. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, κατασκευαστικές και νυχτερινά κέντρα. Το 2002 κατηγορήθηκε πρώτη φορά για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Για έξι χρόνια όμως κυκλοφορούσε ελεύθερος. Τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει μάλιστα να εκδώσει δελτίο ταυτότητας σε τμήμα ασφαλείας της Πετρούπολης με τη βοήθεια δύο αστυνομικών.
Στον Κορυδαλλό, δεν φαίνεται να σταμάτησε τη δράση του. Το 2009, η δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Τσάπα» είχε αποκαλύψει πως ο Στεφανάκος μαζί με δύο ακόμη ποινικούς είχαν ενωθεί ενάντια σε κοινούς εχθρούς –μια άλλη ομάδα που ήλεγχε ένα άλλο κομμάτι της νύχτας– και με μια σειρά από εντολές μέσα από τα κελιά τους πραγματοποιούσαν με επιτυχία –σύμφωνα με εκείνη την παλιά δικογραφία– εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά, την απαγωγή Παναγόπουλου, αλλά και συμβόλαια θανάτου.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο Στεφανάκος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας. Οι τρεις άνδρες βρέθηκαν όμως ξανά στον Κορυδαλλό αλλά και σε μια ακόμη δικογραφία, αυτήν τη φορά το 2015, πάλι για εγκληματική οργάνωση που δρούσε μέσα από τις φυλακές.
Ο Στεφανάκος στη φυλακή είχε αποκτήσει στενή σχέση και με τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «Είναι φίλοι μου. Είναι αυτοί που χαίρομαι να κουβεντιάζω και να κάνω παρέα στα σοκάκια της φυλακής», ενώ μέλη των Πυρήνων –όταν ο Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί ότι είχε χρηματοδοτήσει την προσπάθεια απόδρασής τους από τις φυλακές– είχαν σπεύσει να τον υπερασπιστούν: «Ο συγκεκριμένος φίλος, όπως και άλλοι βαρυποινίτες που αναφέρονται στις ειδήσεις ως δήθεν συνεργάτες μας, ΔΕΝ είχαν καμιά σχέση με τη σχεδιαζόμενη απόπειρα απόδρασης. Τη φιλία μας αυτή θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο γιατί δεν χωράει σε ταμπέλες “τρομοκρατών” ή “ποινικών”», είχαν δηλώσει.
Ο Στεφανάκος βγαίνοντας από τη φυλακή προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία να πείσει τους συνομιλητές του πως είχε αφήσει τη νύχτα και τα παλιά πίσω του. Συνέχιζε να εργάζεται στη μάντρα αυτοκινήτων στο Χαϊδάρι και σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρχίσει να επενδύει στην ενέργεια.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
14χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει
Να βάλει τέλος στη ζωή της κόβοντας τις φλέβες της, αποπειράθηκε 14χρονη μαθήτρια της β’ γυμνασίου σε σχολείο του Δήμου Χανίων. Συγκεκριμένα, στις 9 το πρωί περίπου, μετά το πέρας της πρώτης διδακτικής ώρας και στη διάρκεια του διαλείμματος, το κορίτσι μπήκε στις τουαλέτες όπου προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του.
Ευτυχώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εφημερεύοντες καθηγητές, αντελήφθησαν άμεσα το περιστατικό, σταμάτησαν την κοπέλα και κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο έσπευσε στο σημείο και την παρέλαβε με τραύματα στο χέρι. Η κοπέλα μεταφέρθηκε με συνοδεία εκπαιδευτικού στο Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ενώ άμεσα ενημερώθηκε η μητέρα της.
Ο διευθυντής β’βάθμιας εκπαίδευσης του νομού Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης, επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας πως στο σχολείο υπάρχει ψυχολόγος που θα αναλάβει την στήριξη της κοπέλας και της μητέρας της αλλά και όλης της σχολικής κοινότητας που είναι σοκαρισμένη από το πρωτοφανές περιστατικό.
Πηγή : cretalive.gr
Χατζηδάκης: Χρυσαυγίτες με σκοινιά και κουκούλες έριξαν τον Phylax
Σάλος έχει προκληθεί από το πρωί της Πέμπτης με την πτώση του γλυπτού Phylax, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το γλυπτό έπεσε λόγω των δυνατών ανέμων, όμως όπως φαίνεται η «δουλειά» έγινε από ανθρώπινα χέρια, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο δήμαρχος της περιοχής Διονύσης Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το βράδυ της Τετάρτης, δεκαπέντε άτομα, τα οποία φορούσαν κουκούλες, έριξαν το γλυπτό και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με το αυτοκίνητο. Επίσης ανέφερε ότι τα άτομα φαίνεται ότι πρόλαβαν να απειλήσουν και τον ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι προκειμένου να μην αναφέρει τίποτα. Τέλος ανέφερε ότι έχει ενδείξεις ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής.
«Γύρω στις 3:30 το βράδυ ήρθαν με ένα τεράστιο φορτηγό και δύο τζιπ, με κουκούλες, έριξαν σχοινιά στο γλυπτό, το τράβηξαν και έπεσε κάτω και όπως καταλαβαίνετε, έσπασαν τα φτερά του... Το παρακράτος! Είπαν στον άνθρωπο στην καντίνα, αν ειδοποιήσεις την αστυνομία ή τον δήμαρχο θα σου κάψουμε την καντίνα. Μόλις με ειδοποίησε έφυγε κατευθείαν για κάτω, αλλά δυστυχώς είχαν βγάλει τις πινακίδες. Ο σκοταδισμός στο μεγαλείο του» είπε αρχικά και συνέχισε:
«Αυτού του είδους ο βανδαλισμός με παρακράτος, γιατί όταν φοράς κουκούλα και βγάζεις τις πινακίδες, αν θες ρε μάγκα έλα στο Δημαρχείο να μου πεις βγάλτο γιατί θα το σπάσω, όχι κρυφά. Αυτές τις μαγκιές ξέρω ποιοι τις κάνουν. Έχω ενδείξεις ότι είναι Χρυσαυγίτες», κατέληξε.
Θυμίζουμε ότι ο Phylax είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.
Για μεσαίωνα κάνει λόγο ο δημιουργός του Phylax
Για μεσαίωνα έκανε λόγο ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου, δημιουργός του Phylax, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγες ώρες μετά την πτώση του γλυπτού από «ανθρώπινο χέρι» σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργίου: «Αυτό δεν είναι ένας βανδαλισμός, είναι προσβολή του ατόμου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Πιστεύω ότι η θέση του είναι εκεί όπου αρχικά ορίστηκε να μπει. Εκεί είναι η θέση του», ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα αποκατασταθεί το γλυπτό: «Η δουλειά μας είναι να φτιάχνουμε έργα, ότι δουλειά και να είναι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε».
Στη συνέχεια όσον αφορά την πράξη είπε: «Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει και αποφάσισαν να το στερήσουν από εκείνους στους οποίους αρέσει. Αυτό αν δεν μπει σε κάποια λογική μπαίνουμε στην μορφή της ζούγκλας. Το βάφτισαν σε κάτι που δεν είναι, στη συνέχεια το ράντισαν με αγιασμό, στη συνέχεια του πέταξαν μπογιές, προσπαθήσαν δύο φορές να το κατεβάσουν και την τρίτη το πέτυχαν, αυτό είναι μεταοργολικός μεσαίωνας».
ΤΟ ΒΗΜΑ
Ν.Δ. : Η Κυβέρνηση που, κατά δήλωση Ντάισελμπλουμ, “έκανε ευκολότερη τη ζωή των δανειστών” αναρωτιέται “τι θα είχε συμβεί” αν διαπραγματευόταν η Νέα Δημοκρατία.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κυβέρνηση που, κατά δήλωση Ντάισελμπλουμ, “έκανε ευκολότερη τη ζωή των δανειστών” αναρωτιέται “τι θα είχε συμβεί” αν διαπραγματευόταν η Νέα Δημοκρατία.
Να τους πούμε τι ΔΕΝ θα είχε συμβεί: Δεν θα είχαν ληφθεί μέτρα 15 δις, δεν θα είχαμε 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων, δεν θα είχαμε λιτότητα με 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2022, δεν θα περνούσαν ντροπιαστικές διατάξεις που πλήττουν τους εργαζόμενους και εξυπηρετούν τα καζίνο, δεν θα είχαμε φτωχοποίηση των Ελλήνων.
Ως προς την καταψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία της διάταξης που δίνει προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων - με την οποία η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί επί της ουσίας - αν η Κυβέρνηση ήθελε να ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση θα την έβαζε σε ξεχωριστό άρθρο και όχι ως παράγραφο στο άρθρο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψάχνοντας έτσι συνενόχους και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς.
Υ.Γ. Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να υπογράφει τις επιλογές της, αντί να στέλνει non paper. Εκτός κι αν ντρέπεται πλέον και η ίδια γι’ αυτές».
ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση
Λίγη ώρα μετά την έκφραση αισιοδοξίας για το θέμα του ονόματος από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενώπιον των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο διαπραγματευτής των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, έσπευσε να δηλώσει ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ «δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση».
Η διαδικασία κινείται προς θετική κατεύθυνση, είπε ο κ. Νίμιτς, το όνομά μας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ισχυρίστηκε, αργότερα, ο κ. Ναουμόφσκι.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί λύση.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.
«Ούτε ο ΟΗΕ έχει δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα»
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα Τετάρτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του.
»Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας.
»Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση.
Τον διόρισε ο Γκρούεφσκι, δεν τον αντικατέστησε ο Ζάεφ
»Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel».
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία για ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.
TA NEA
Κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού γρονθοκόπησε άγρια σωφρονιστικό υπάλληλο
Καταγγελίες για περιστατικά βίας, απειλές, ξυλοδαρμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων ακόμη και για τοποθέτηση εκρηκτικών στα αυτοκίνητά τους, από κρατούμενους, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «έχουν ενταθεί οι επιθέσεις κατά εργαζομένων μέσα στις Φυλακές και η πολιτική μας ηγεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα».
Όπως καταγγέλλει η ΟΣΥΕ:
Παραμονές Πρωτοχρονιάς δύο συνάδελφοί μας γρονθοκοπήθηκαν από Αφγανούς κρατουμένους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου.
Στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού σε αυτοκίνητα συναδέλφων μας τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί και σε άλλες περιπτώσεις κάηκαν.
Την περασμένη εβδομάδα ένας συνάδελφός μας που εκτελούσε χρέη Υπαρχιφύλακα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, την ώρα που εισήλθε σε θάλαμο οροθετικών κρατουμένων για να καλέσει έναν κρατούμενο σε ακρόαση Εισαγγελέα, αντιλήφθηκε ότι ένας εξ αυτών κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο και προσπάθησε ως όφειλε να το κατάσχει. Στην προσπάθειά του αυτή ένας Γεωργιανός οροθετικός κρατούμενος του επιτέθηκε γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο και στο σώμα, αφού πρώτα έκλεισε την πόρτα του θαλάμου και τον εγκλώβισε μέσα. Ο συνάδελφος κυριολεκτικά με ξεσκισμένα τα ρούχα και χτυπημένος σύρθηκε μέχρι την πόρτα και με την βοήθεια άλλων κρατουμένων, μετά βίας κατόρθωσε και ξέφυγε!»
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, με την οποία εξαπολύει μύδρους κατά του υπ. Δικαιοσύνης.
«Οι συνεχιζόμενες δημόσιες ανακοινώσεις μας, οι καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις μας και οι κατά καιρούς προειδοποιήσεις μας, ως φαίνεται δεν συγκινούν έστω και λίγο τους ιθύνοντες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και κυριολεκτικά ούτε που ιδρώνει το αυτί τους, καθώς αρνούνται πεισματικά να δεχτούν ή έστω να ακούσουν την στυγνή πραγματικότητα που βιώνουμε στις Ελληνικές Φυλακές. Βία, εξαθλίωση και κατάρρευση.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι επιθέσεις κατά εργαζομένων μέσα στις Φυλακές και η πολιτική μας ηγεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Παραμονές Πρωτοχρονιάς δύο συνάδελφοί μας γρονθοκοπήθηκαν από Αφγανούς κρατουμένους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού σε αυτοκίνητα συναδέλφων μας τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί και σε άλλες περιπτώσεις κάηκαν.
Την περασμένη εβδομάδα ένας συνάδελφός μας που εκτελούσε χρέη Υπαρχιφύλακα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, την ώρα που εισήλθε σε θάλαμο οροθετικών κρατουμένων για να καλέσει έναν κρατούμενο σε ακρόαση Εισαγγελέα, αντιλήφθηκε ότι ένας εξ αυτών κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο και προσπάθησε ως όφειλε να το κατάσχει. Στην προσπάθειά του αυτή ένας Γεωργιανός οροθετικός κρατούμενος του επιτέθηκε γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο και στο σώμα, αφού πρώτα έκλεισε την πόρτα του θαλάμου και τον εγκλώβισε μέσα. Ο συνάδελφος κυριολεκτικά με ξεσκισμένα τα ρούχα και χτυπημένος σύρθηκε μέχρι την πόρτα και με την βοήθεια άλλων κρατουμένων, μετά βίας κατόρθωσε και ξέφυγε!
Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό βίας κατά συναδέλφων μας μέσα στην Φυλακή, τρανή απόδειξη της τραγικής καθημερινότητας που βιώνουμε μαζί με τις απειλές, «προειδοποιήσεις» και όλα τα συνακόλουθα.
Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας ποσώς ενδιαφέρεται για την ουσία τέτοιων συχνών περιστατικών και την καθημερινότητα που βιώνουμε ψυχικά και σωματικά, αλλιώς δεν εξηγείται η απάθεια και η απραξία της. Αντιθέτως, είμαστε ακόμη πιο σίγουροι ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων τους θορυβεί, καθώς «αμαυρώνει» την επίπλαστη εικόνα της «κορδέλας» που με τόσο κόπο έχουν χτίσει. Το οικοδόμημά τους αυτό είναι σαθρό, καταρρέει, θα πέσει και το ξέρουν.
Αυτό που δεν νοούν να καταλάβουν ακόμη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίζουμε τον ρόλο του θύματος. Για όσα ήδη μας έχουν συμβεί και τα οποία έχουμε καταγγείλει και για όσα στην συνέχεια μας συμβούν είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και κάποια στιγμή θα απολογηθούν.
Καταγγέλλουμε και αυτό το περιστατικό της επίθεσης κατά του συναδέλφου μας Υπαρχιφύλακα Ε.Μ. στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και συμπαραστεκόμαστε στον ίδιο, ελπίζοντας οι ιατρικές εξετάσεις που κάνει να είναι «καθαρές».
Είναι βέβαιο ότι με την τακτική που ακολουθείτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με μαθηματική ακρίβεια θα συμβούν και άλλα χειρότερα περιστατικά στις Φυλακές. Όπως επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι και το πογκρόμ των διώξεων και των παράνομων μετακινήσεων γυρίζει μπούμερανγκ και αποδεικνύεται σαθρό.
Ζητάμε για πολλοστή φορά από τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης να συναντηθεί μαζί μας, να ακούσει της απόψεις μας, τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, έστω και μετά από παρατεταμένη χρονοκαθυστέρηση. Μαζί με όλους σχεδόν τους συναδέλφους μας αναρωτιόμαστε αν αυτή η χρονοκαθυστέρηση είναι επιλογή του, αν κάποιος παρεμποδίζει αυτήν την συνάντηση ή ενδεχομένως να έχουμε υποπέσει σε απαγορευτικό.
Υ.Γ. : Προτρέπουμε τον κ. Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής στα πλαίσια της πολιτικής που ασκεί για την αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής δράσης να αποστείλει και αυτό το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μας στον κ. Εισαγγελέα, όπως ακριβώς έπραξε και με προηγούμενο δελτίο τύπου μας».
Πηγή : iefimerida.gr
Πάνω από τους μισούς ενήλικες πίνουν για να αντιμετωπίσουν το άγχος της καθημερινότητας
Οι περισσότεροι ενήλικες πίνουν για να ξεχάσουν και για να αποδράσουν από την καταπίεση της καθημερινότητας.
Το 58% όσων καταναλώνουν αλκοόλ ομολογεί ότι δεν αντέχει την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας και ότι ένα ποτό -ή και παραπάνω - την ημέρα, τους βοηθάει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Στη μελέτη του φιλανθρωπικού οργανισμού Drinkaware στη Βρετανία, σε 6.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 75 χρόνων, αποκαλύφθηκε μια πλειάδα λόγων, που συμβάλλει στην κατανάλωση αλκοόλ.
Το 38% των συμμετεχόντων, άνδρες και γυναίκες, είπε ότι κάποιες φορές πίνει για να ξεχάσει τα προβλήματά του. Το 47% είπε ότι το... τσούζει, για να φτιάξει το κέφι του και ν' ανέβει η διάθεσή του. Το 41% είπε ότι πίνει περιστασιακά, όταν έχει νευρικότητα και αισθάνεται πίεση, με το 54% από αυτούς να το έχει κάνει σε τέτοιο βαθμό, που έθεσε την υγεία του σε κίνδυνο...
Η Elaine Hindal, διευθύνουσα σύμβουλος της Drinkaware, εξήγησε γιατί περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να πιουν αυτή τη χρονική περίοδο.
«Ο Ιανουάριος μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή του χρόνου για τόσους πολλούς ανθρώπους και οικογένειες, όταν οι καθημερινές ανησυχίες για τα οικονομικά και τα χρέη έρχονται απότομα στο επίκεντρο», είπε.
«Αυτό που μας δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ατόμων καταναλώνει αλκοόλ, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της καθημερινής ζωής. Όμως, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται ότι ένα ποτό μετά από μια δύσκολη μέρα μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν, μακροπρόθεσμα αυτή η κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συναισθημάτων κατάθλιψης και στρες και να κάνει το άγχος ακόμη πιο δύσκολα διαχειρίσιμο», κατέληξε η κα Hindal.
Πηγή: healthmag.gr
Κυριάκος Μητσοτάκης : Δεν είναι η συνταγή να υπερφορολογούμε ότι έχει μείνει από τη παραγωγική Ελλάδα για να ακολουθούμε μία πολιτική επιδομάτων η οποία δημιουργεί κομματικές εξαρτήσεις.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Απευθυνόμενος στα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ανάφερε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Κωνσταντίνε , κυρίες και κύριοι θέλω κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για την εκλογή σας. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και να μην επαναλάβω το αυτονόητο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος σας. Σας βλέπω ως πολύτιμους συμμάχους στην μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε για να αλλάξουμε το κλίμα στη χώρα μας για να στηρίξουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις για να επιστρέψει η χώρα επιτέλους σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση η οποία δυστυχώς μας μαστίζει για 8 χρόνια.
Μελετώντας τις θέσεις του ΕΒΕΑ για την περίοδο 2018 - 2022 δεν μπορούσα να μην διαπιστώσω την πάρα πολύ σημαντική επικάλυψη μεταξύ των δικών σας προτάσεων και των θέσεων που έχει προτάξει κατά καιρούς η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά. Αν έπρεπε να συμπυκνώσω αυτές τις θέσεις σε δύο προτάσεις θα έλεγα ότι ο τελικός μας στόχος είναι προφανώς οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την κοινωνική αλληλεγγύη. Το μέσο για να πετύχουμε αυτό το στόχο δεν μπορεί αν είναι άλλο από τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα μιλήσουμε στη συνέχεια, αλλά και τους μειωμένους φόρους και τις μειωμένες εισφορές. Με άλλα λόγια ένα διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο από αυτό το οποίο δυστυχώς βιώνουμε σήμερα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δει κανείς την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας σήμερα και είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει - επί της αρχής - να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το γεγονός, όμως, ότι συγκρίνουμε σήμερα την κατάσταση της οικονομίας με το χειρότερο σημείο το οποίο βρέθηκε το Καλοκαίρι του 2015 δεν αποτελεί μία κολακευτική εικόνα για την απόδοση συνολικά της χώρας μας. Και έχουμε φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουν κάποιοι που απέτρεψαν την καταστροφή την οποία παραλίγο να προκαλέσουν οι ίδιοι. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μέτρο επιτυχίας. Σίγουρα όμως είναι καλό ότι η Ελληνική οικονομία επέστρεψε - έστω και σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης - μετά από δύο χρόνια στασιμότητάς και ύφεσης, αλλά δεν μπορώ και σε εσάς να μην κάνω την παρατήρηση ότι η Ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2017 με τους χαμηλότερους ρυθμούς της Ευρωζώνης. Και βέβαια η Ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί μία εντυπωσιακά θετική διεθνή συγκυρία η οποία επέτρεψε σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης να αναπτυχθούν πολύ πάνω από τις προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο με μία, όμως, δυστυχώς χτυπητή εξαίρεση, και αυτή η εξαίρεση είναι η Ελλάδα.
Προβλέψανε για 2,7% ανάπτυξη και θα κλείσουμε με 1,5% ανάπτυξη, αλλά αυτή είναι η μακροεικόνα. Την μικροεικόνα της πραγματικής οικονομίας την βιώνετε εσείς πολύ καλύτερα καθημερινά. Γνωρίζετε ότι η ζήτηση δεν έχει επανέλθει, γνωρίζετε ότι η αγορά είναι στεγνή, γνωρίζετε ότι υπάρχει εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα από τις Τράπεζες, γνωρίζετε ότι παρά τα παχυλά λόγια περί υψηλών ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ χρήματα από το ΕΣΠΑ δεν πέφτουν τελικά στην πραγματική οικονομία, γνωρίζετε επίσης εμπειρικά ότι το Κράτος δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Θέλω εδώ να τονίσω για τα ληξιπρόθεσμα - παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει πολλά χρήματα για αυτό το σκοπό – ότι αυξάνονται αντί να μειώνονται. Γνωρίζετε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για πέρσι ήταν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας και γνωρίζετε ότι η άσκηση του επιχειρείν είναι ένας καθημερινός αγώνας.
Κάθε φορά που συναντώ επιχειρηματίες θέλω να δίνω πάντα τα συγχαρητήρια μου σε όποιον επιλέγει τελικά να επιχειρεί και να επενδύει στη χώρα μας διότι είναι μία πάρα πολύ δύσκολη και περίπλοκη άσκηση. Επομένως, δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να πανηγυρίζουμε για τις επιδόσεις μας και σίγουρα αυτή δεν είναι η συνταγή για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο. Δεν είναι η συνταγή να υπερφορολογούμε ότι έχει μείνει από τη παραγωγική Ελλάδα για να ακολουθούμε μία πολιτική επιδομάτων η οποία δημιουργεί κομματικές εξαρτήσεις.
Δεν είναι η συνταγή να υπερφορολογούμε ότι έχει μείνει από την παραγωγική Ελλάδα για να ακολουθούμε μια πολιτική επιδομάτων η οποία δημιουργεί κομματικές εξαρτήσεις και η οποία εθίζει μεγάλα τμήματα της οικονομίας μας σε μια λογική ότι πάντα θα υπάρχει το Κράτος που θα μπορεί να σε βοηθήσει με ένα επίδομα επιβίωσης. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε δημιουργήσει τέτοιες στρεβλώσεις στην πραγματική αγορά εργασίας, που πολλές φορές δεν συμφέρει καν να πας να δουλέψεις ή δεν συμφέρει να πάρεις αύξηση, διότι τελικά θα κληθείς να πληρώσεις περισσότερο φόρο και περισσότερες εισφορές. Αυτό δεν είναι μια λογική η οποία θα μας πάει μπροστά. Πρέπει να επιβραβεύσουμε την εργασία. Πρέπει να επιβραβεύσουμε την πραγματική προσπάθεια και πρέπει να επιβραβεύσουμε, αγαπητέ Πρόεδρε, και την επιχειρηματική επιτυχία. Να μην δυσκολευόμαστε να λέμε, ότι οι επιχειρήσεις δημιουργούν πλούτο και θέσεις απασχόλησης και ότι το Κράτος, αν δεν έχουμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ντόπιους και ξένους να επενδύουν, δεν θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης δεν θα παράγει πλούτο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, συμμεριζόμαστε όλοι αυτήν την βασική λογική; Έχω τις αμφιβολίες μου αν τις συμμερίζεται η Κυβέρνηση. Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής η Κυβέρνηση δίνει συχνά την εντύπωση ότι εφαρμόζει με το «στανιό» μνημονιακές δεσμεύσεις. Την πραγματική, το κεντρικό πυλώνα αυτής της λογικής, ότι ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, ότι το Κράτος έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο, ότι πρέπει να μειώσουμε το γραφειοκρατικό βάρος στο απολύτως απαραίτητο, ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση στην εκπαίδευση, τις νέες δεξιότητες, ότι πρέπει με άλλο λόγια να κοιτάξουμε πως θα προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, και όχι πως θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 80, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτές τις βασικές αρχές, τις συμμεριζόμαστε όλοι σήμερα στο πολιτικό σύστημα.
Νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι μας κυβερνούν θα ήθελαν πάρα πολύ να επιστρέψουμε τελικά στις κακές συνήθειες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δε θα το επιτρέψουμε. Και για αυτό πιστεύω ότι είμαστε και σήμερα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Πιστεύω ότι οι πραγματικές συνθήκες για να βγούμε από την κρίση θα έρθουν μόνο μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Πραγματικά εύχομαι να γίνει νωρίτερα, παρά αργότερα. Θέλω να πω και το εξής: Δεν ανακαλύπτουμε κυρίες και κύριοι την πυρίτιδα. Πολλά από τα πράγματα τα οποία λέτε και τα οποία λέμε, είναι εν πολλοίς αυτονόητα. Γιατί δεν εφαρμόζονται; Σε ένα βαθμό γιατί κάποιοι δεν τα πιστεύουν και σε ένα δεύτερο βαθμό διότι υπάρχει πάντα μια δυσκολία υλοποίησης αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και αυτόματα σκεφτόμαστε φόρους εισφορές και συντάξεις. Δεν είναι όμως έτσι. Το να εξηγήσεις γιατί μια δραστική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης είναι μια σημαντική πολιτική προτεραιότητα, αλλά στη συνέχεια το να πας να την υλοποιήσεις, αυτό ενέχει μεγάλες δυσκολίες.
Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνοκρατική και στην διαχειριστική μας επάρκεια. Έστω και αν οι λέξεις αυτές μερικές φορές μπορεί να ξενίζουν και να παραπέμπουν υπερβολικά σε μια τεχνοκρατική θεώρηση, αλλά ναι, οι εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται καλή προετοιμασία συστηματική δουλειά, αποφασισμένες ομάδες και σχέδιο για υλοποιηθούν στη συνέχεια. Ένα μέρος της δουλειάς που κάνουμε τώρα στην Αντιπολίτευση δεν είναι απλά να προβάλουμε ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι να δουλεύουμε και σε βάθος μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, τα οποία ελπίζουμε να μας απασχολήσουν την επόμενη μέρα και να μπορούμε να σκύψουμε το κεφάλι για να τα λύσουμε. Σε αυτήν την προσπάθεια διαρκούς εξειδίκευσης του δικού μας προγραμματικού λόγου προφανώς και το ΕΒΕΑ, αλλά και τα Επιμελητήρια συνολικά, είναι σύμμαχοι και αρωγοί. Ξέρετε πολύ καλύτερα την πραγματικότητα, ξέρετε κάθε μέρα τι βιώνετε και σας θέλουμε κοντά μας σε αυτήν προσπάθεια. Και χαίρομαι πολύ πραγματικά, αγαπητέ Πρόεδρε, που ακούγοντας σε να απαριθμείς έστω και εν συντομία τις προτεραιότητες τις οποίες έχει το Επιμελητήριο, νόμιζα ότι άκουγα πολλές φορές τον εαυτό μου να παρουσιάζει τις βασικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες για τη χώρα. Οπότε υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής συναντίληψης σε αυτά τα οποία έχουμε να συζητήσουμε και είμαστε πάντα ανοιχτοί για να εξειδικεύσουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, να ευχηθώ στο καινούριο Δ.Σ. καλή επιτυχία και να ευχηθώ σε όλες και σε όλους καλή χρονιά και βέβαια χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ!».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε:
«Απόψε στην αποψινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το θέμα μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και οπισθοδρόμησης, μετά από περιόδους ακραίας αβεβαιότητας τα πράγματα δείχνουν πλέον να έχουν σταθεροποιηθεί. Το προηγούμενο έτος έκλεισε με μια σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν αύξηση, με την μεταποίηση να αναπτύσσεται, με τον τουρισμό να μεγεθύνεται και με την ανεργία να μειώνεται έστω και αν παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς επίσης και με θετικά μηνύματα από τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, κ. Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% δεν μπορεί να ανακάμψει με οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ούτε βεβαίως μπορεί να ανακάμψει στηριζόμενη σε συγκυριακούς παράγοντες.
Η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, χρειάζεται να παράγει περισσότερο τεχνικό πλούτο, αρκετό για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και περισσότερες σοβαρές επενδύσεις. Περισσότερες εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Περισσότερα εξαγώγιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το τι χρειαζόμαστε είναι προφανές. Το πως θα διασφαλίσουμε όμως αυτόν τον στόχο, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Η ελληνική οικονομία, μπορεί να έχει βγει από την εντατική αλλά εξακολουθεί να πάσχει σε αρκετά σημεία. Πάσχει από ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και στη στοχοποίηση ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Μια πολιτική που αφαιρεί πόρους από την αγορά, αλλά και την κοινωνία. Εξακολουθεί να πάσχει από ένα προβληματικό ρυθμιστικό περιβάλλον, που τρέφει την γραφειοκρατία από την πολυνομία και την κακονομία, που συνδυάζονται με ένα άκρως προβληματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Συνεχίζει να πάσχει από την έλλειψη ρευστότητας αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των πολιτών παραμένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού. Και για τους λίγους που μπορούν, το κόστος του δανεισμού είναι εξαιρετικά υψηλό. Πάσχει από ένα αναχρονιστικό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο λειτουργεί σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες της οικονομίας της γνώσης. Μια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που στερεί ευκαιρίες και προοπτικές τόσο από τους αποφοίτους της, όσο και από την πατρίδα μας. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν άμεσα, πρέπει να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κοινωνική συνοχή. Όπως και ο ίδιος έχετε δηλώσει, μια βιώσιμη πολιτική αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, από την ανάδειξη νέων ευκαιριών για δουλειά αλλά και για αξιοπρεπή εισοδήματα.
Και οφείλω να επισημάνω ότι σας τιμά το γεγονός ότι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχετε επισημάνει όλα αυτά και κυρίως δεν έχετε πέσει ως τώρα στην παγίδα της παραφιλολογίας και των υποσχέσεων. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι απευθυνόμαστε σε ευήκοα ώτα επιτρέψτε μας να επισημάνουμε τα κυριότερα αιτήματα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών αλλά και της επιμελητηριακής κοινότητας γενικότερα με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης στη χώρα.
Ζητούμε λοιπόν ένα σταθερό, προβλέψιμο και φιλικότερο προς το επιχειρείν φορολογικό καθεστώς με θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή της τάξης του 15% επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, με ενιαία φορολογική κλίμακα, αναμόρφωση του φόρου ακίνητης περιουσίας και σταδιακή μείωση Φ.Π.Α. και βεβαίως ΕΝΦΙΑ. Ζητούμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%, ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της καταγεγραμμένης απασχόλησης. Ζητούμε στοχευμένες πολιτικές για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης με έμφαση στα θέματα ρευστότητας, πρόσβασης σε καινοτομία και ανάπτυξης της εξωστρέφειας. Ζητούμε ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό περιβάλλον χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με άρση των capital controls, εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και διασφάλιση ρευστότητας και ανταγωνιστικού κόστους δανεισμού τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Ζητούμε δραστικές μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία. Ζητούμε ένα σαφές και σύγχρονο κανονιστικό περιβάλλον, με ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπομένων χρήσεων γης. Με ουσιαστικό νομοθετικό σχεδιασμό και μείωση του ρυθμιστικού όγκου. Με εξορθολογισμό και έλεγχο των υπουργικών και βουλευτικών προσθηκών, των τροπολογιών και βεβαίως ζητούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης. Τέλος, ζητούμε ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια παιδεία αλλά και με απελευθέρωση τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με ανεξάρτητο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης όλων των εκπαιδευτικών φορέων με αποτελεσματικότερη διασύνδεση και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Σε όλα τα παραπάνω θέματα κ. Πρόεδρε το ΕΒΕΑ έχει διατυπώσει λεπτομερείς και τεκμηριωμένες προτάσεις. Είμαστε και θα παραμείνουμε στη διάθεσή σας, να τις συζητήσουμε αλλά και να παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη με σκοπό την εξειδίκευση και την εφαρμογή τους. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε σε μια άριστη συνεργασία μαζί σας. Η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση για να μπορέσει να αφήσει πίσω της τις αδυναμίες αλλά και τις πληγές του παρελθόντος, για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά με πραγματικά καλύτερες προϋποθέσεις. Για άλλη μια φορά κ. Πρόεδρε σας ευχαριστώ που είστε απόψε κοντά μας και το βήμα είναι δικό σας».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)