Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Βενιζέλος: Οι κυβερνήσεις πέφτουν υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής



Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει την πιο ακραία μνημονιακή πολιτική ενώ παίζει ακραίο παιχνίδι με τους θεσμούς και τα εθνικά θέματα.

«Εκεί που φτύνατε γλείφετε. Αντί κατάργησης του μνημονίου φτάσαμε στο τρίτο και τέταρτο μνημόνιο. Δεν υπήρξε κανένα οικονομικό, κοινωνικό έρισμα, ούτε κόκκινες γραμμές, ούτε στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Η οπισθοχώρηση έχει κόστος για τον Έλληνα στο ασφαλιστικό και φορολογικό. Από το κοινωνικό μέρισμα του 2013 ξαναγυρίσαμε στο μειονέκτημα αν μπορούμε να γυρίσουμε και πόσο. Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα εννιά χρόνια, από το 1994 μέχρι το 2003 και τώρα αντί να συζητάτε για τον παρονομαστή έχει εγκλωβιστεί σε μια στείρα συζήτηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Χάνετε σκοπίμως χρόνο σε βάρος του εθνικού συμφέροντος μόνο και μόνο για να βρείτε εσωκομματικά προσχήματα, γιατί η κοινωνία δεν σας πιστεύει και γιατί μόνο έτσι μπορεί να συγκρατηθεί μια ομάδα στην εξουσία».

Ο κ. Βενιζέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει πιστά την «μνημονιακή πολιτική στην πιο ακραία μορφή της», και ότι παίζει ένα ακραίο παιχνίδι με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα εθνικά θέματα ενώ μίλησε για τακτική του μεροδούλι μεροφάι, αρκεί να μείνει στην εξουσία καθώς και για προσπάθεια να παίξει εν ουκ παικτοίς ρίχνοντας τις ευθύνες στους κακούς εταίρους και στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Υποστήριξε ακόμα ότι το προσφυγικό, «οδηγεί σε επικίνδυνη υποβάθμιση της εθνικής ισχύος», σημείωσε ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ ήταν απολύτως ανεπεξέργαστη και έχει καταστεί επικίνδυνη», ενώ τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές εξαρτώνται από την Τουρκία.

«Έχετε συνείδηση της βλάβης που προκαλείτε στην κοινωνία, την οικονομία και την εθνική ισχύ της χώρας; Τώρα μας φέρατε το χειρότερο ασφαλιστικό λόγω της ύφεσης και της οπισθοχώρησής σας και επίκειται και δυστυχώς συνέχεια. Έχουν καταρρεύσει όλες οι κόκκινες γραμμές, τα κόκκινα δάνεια έχουν καταρρεύσει όλες οι εντάσεις σας. Να έχετε συνείδηση των αριθμών. Τα 12,5 δις ευρώ μέτρα είναι το ελάχιστο και όχι το μέγιστο που θα αναγκαστεί να πάρει η χώρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν μόνο όταν χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά πέφτουν και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής».

Και ο κ. Βενιζέλος κατέληξε:

«Η χώρα χρειάζεται να ελπίζει και εσείς την απειλείτε και την τρομάζετε. Η χώρα χρειάζεται να ενωθεί και εσείς την διχάζετε. Η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά και εσείς την εγκλωβίζετε. Χρειάζεται να βγει από την κρίση και εσείς την βάζετε όλο και πιο βαθειά σε καθεστώς μνημονίου για να είστε αρεστοί έξω.

Το ζήτημα της Ελλάδος είναι κυρίως πολιτικό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι βρίσκεστε εσείς στην κυβέρνηση εκβιάζοντας την ιστορία. Εκ των πραγμάτων αυτό δεν μπορεί να τραβήξει πολύ».



Πηγή : ethnos.gr



Παράταση της αποχής των Δικηγόρων έως και 14 Μαίου




Νέα παράταση ως τις 14 Μαΐου, της πανελλαδικής αποχής τους, αποφάσισαν οι δικηγόροι.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατά την σημερινή (6/5/2016)  συνεδρίασή της στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επεσήμανε ότι:

·     Η εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του κράτους δικαίου.

·        Οι ρυθμίσεις του παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη, όπως έχει γνωμοδοτήσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

·        Ελλείπουν αναλογιστικές μελέτες για το ΕΤΑΑ που να τεκμηριώνουν το ύψος των επιβαλλόμενων εισφορών και των παροχών.

·        Επιβάλλονται δημευτικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις για τους Δικηγόρους, των οποίων η αξιοπρεπή διαβίωση και επαγγελματική υπόσταση τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Οι εισφορές υπερδιπλασιάζονται  και οι παροχές υποδιπλασιάζονται. Οι φερόμενες "εκπτώσεις" δεν επιλύουν τα προβλήματα που συνεπάγεται το προτεινόμενο σύστημα.

  Για τους παραπάνω λόγους, αποφάσισε την παράταση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και το ερχόμενο Σάββατο, 14 Μαΐου 2016.


Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας




Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών θα αποφασίσει αν θα διαταχθεί ή όχι προκαταρκτική έρευνα για τα 200 κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ

Aναφορά που είχε καταθέσει πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τις 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα αποφανθεί εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Ο  ΙΣΑ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της Κυβέρνησης να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Πρόκειται για 200 κλίνες νοσηλείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω καθυστέρησης στην πλήρωση των κενών θέσεων ιατρών.  

Με άλλα λόγια δεν υπήρξε καμία κυβερνητική μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν τον περασμένο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης

Ο ΙΣΑ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για την προστασία της Δημόσιας υγείας κατέθεσε αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα, οι γιατροί  καταγγέλλουν την πολιτεία για «εγκληματική ολιγωρία» να στελεχώσει τις 200 κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ «κινδυνεύει να ματαιωθεί».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες καθώς, «δεν υπήρξε μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης. Μόνο από τον ιό Η1Ν1 θρηνήσαμε φέτος περισσότερα θύματα από κάθε άλλη χρονιά», αναφέρει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι «δεκάδες ασθενείς εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και τη ζωή τους καθημερινά παραμένοντας στην λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε ΜΕΘ».
            
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος  Πατούλης σχολιάζοντας το θέμα κατά την ήμερα κατάθεσης της αναφοράς στην Εισαγγελία Α.Π.  είχε δηλώσει: 
           
 «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει πολλές φορές δημοσίως εκφράσει την αγωνία του, καθώς συμπολίτες μας είναι εκτεθειμένοι σε άμεσο κίνδυνο της υγείας ή και της ζωής τους.
            
Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος και να διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία στην στελέχωση των ΜΕΘ που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών».


Πηγή : protothema.gr


Και ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί τους βουλευτές για το ασφαλιστικό



Να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καλεί τους βουλευτές-γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Μετά την ΕΣΗΕΑ και το Τεχνικο Επιμελητήριο, τώρα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί τους βουλευτές-γιατρούς να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο ΙΣΑ τονίζει  ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας».

Απευθύνει « ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του».

Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει  πως «τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους» και προειδοποιεί ότι «στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά». Υπενθυμίζει, τέλος, πως «σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού».




Με πληροφορίες απο το thetoc.gr


Τύφλωση από διαβήτη: Νέα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα που γνωρίζαμε



Η σχετιζόμενη με το διαβήτη απώλεια όρασης αρχίζει από βλάβη των νευρικών κυττάρων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Μέχρι τώρα αποδίδονταν σε βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον αμφιβληστροειδή (διαβητική μικροαγγειοπάθεια). Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη βλάβη των νευρικών κυττάρων που συμβαίνει πολύ πριν από τις αγγειακές.

Το εύρημα, που προέρχεται από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, αφού οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν μόνο στα αιμοφόρα αγγεία.

«Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου πιστεύουν ότι αν διαγνωσθεί αρκετά νωρίς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα που καταπολεμούν τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία» δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας, οφθαλμίατρος Rithwick Rajagopal, MD, PhD. «Όμως αυτά τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και κοστίζουν πολύ. Επιπρόσθετα, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία υποκείμενη, προοδευτική νευροεκφύλιση η οποία δεν αντιμετωπίζεται με αυτά». Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Diabetes».

«Η σημασία των ευρημάτων αυτών είναι τεράστια για την Οφθαλμολογία, αλλά πιθανώς και για τις άλλες ειδικότητες που ασχολούνται με τις επιπτώσεις του διαβήτη, όπως η Νεφρολογία, η Νευρολογία και η Καρδιολογία» σχολίασε ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Κλινικός Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Επιστημονικός Διευθυντής ιδιωτικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. «Και αυτό» εξηγεί «γιατί αφορούν το “κρυφό” στάδιο του διαβήτη, όπου οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και δεν αντιλαμβάνονται καμία λειτουργική απόκλιση στην υγεία τους».

Η επιδημία της παχυσαρκίας έχει προκαλέσει μία επιδημία διαβήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 422 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν κάποια μορφή διαβήτη. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους, αυξάνεται και ο αριθμός όσων έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που σήμερα είναι η πιο συχνή αιτία νέων περιπτώσεων τύφλωσης παγκοσμίως στους ενηλίκους 20-74 ετών.

Στη νέα μελέτη, ο Rajagopal σε συνεργασία με τον καθηγητή Clay F. Semenkovich, MD, διευθυντή του Τομέα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Έρευνας Λιπιδίων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τάιζε ομάδα ποντικιών με διατροφή πλούσια σε λιπαρά για να τα παχύνει, να τους προκαλέσει διαβήτη και, τελικά, να εκδηλώσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Στους δύο και τρεις μήνες διατροφής τα ποντίκια δεν παρουσίαζαν προβλήματα στα μάτια τους ενώ χρειάστηκαν τρεις μήνες για να εκδηλώσουν σχετιζόμενη με την παχυσαρκία δυσανεξία στη γλυκόζη. Στους έξι μήνες είχαν παρουσιάσει νευρολογικά προβλήματα στους αμφιβληστροειδείς τους αλλά εξακολουθούσαν να μην έχουν ενδείξεις βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία του. Αυτές οι βλάβες εμφανίστηκαν μόνο κατά την εξέτασή στους 12 μήνες έπειτα από την έναρξη της παχυντικής διατροφής.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι η ασθένεια των ματιών αναπτύχθηκε με τόσο αργό ρυθμό, ώστε μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε τα διάφορα στάδιά της», είπε ο Rajagopal. «Ανακαλύψαμε ότι εκδήλωσαν λειτουργικά προβλήματα στον αμφιβληστροειδή εξαιτίας ελλειμμάτων των νευρικών κυττάρων, πολύ νωρίτερα απ’ ότι παρουσίασαν την αγγειακή νόσο την οποία συσχετίζουμε με την αμφιβληστροειδοπάθεια των ποντικιών και των ανθρώπων».

Αν και οι υπάρχουσες θεραπείες για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια βοηθούν πολλούς ανθρώπους, τα οφέλη μπορεί να ήταν μεγαλύτερα εάν άρχιζαν θεραπεία νωρίτερα στην πορεία της νόσου, κυρίως αν άρχιζαν θεραπείες για τις νευρολογικές βλάβες, σημείωσε ο Semenkovich, ο οποίος είναι Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Φυσιολογίας.

«Υπάρχουν στοιχεία από άλλες μελέτες ότι τα άτομα με διαβήτη περνούν από μία φάση που φαίνεται να αντιστοιχεί στην πρώιμη νευροπάθεια που εντοπίσαμε στους αμφιβληστροειδείς αυτών των ποντικιών», εξήγησε. «Αυτό όμως έχει παραβλεφθεί από πολλούς ειδικούς στον συγκεκριμένο τομέα, διότι το δόγμα είναι ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία νόσος των αιμοφόρων αγγείων».
Το πιο σημαντικό εύρημα της νέας έρευνας είναι ότι οι βλάβες στα νεύρα του αμφιβληστροειδή μπορεί να εμφανίζονται πολύ νωρίτερα απ’ ότι οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του, πρόσθεσε.

«Τώρα», όπως ανέφερε «έχουμε ένα ζωικό μοντέλο που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε θεραπείες οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τη νευρολογική βλάβη η οποία εμφανίζεται πολύ πριν την αγγειακή».



Πηγή: onmed.gr, newsitamea.gr


Γελάει και εξοργίζεται ο κόσμος που ακούει :Τσακαλώτος o λόγος της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο



Τους έχουν ποτίσει με παραισθησιογόνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς δεν εξηγείται να ξεστομίζουν τέτοιες εκφράσεις τύπου "Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο" γιατί οι πολίτες αυτής της χώρας πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια έχουν φτάσει στα όρια τους εντελώς και ακούγοντας τέτοιες γελοιότητες εκτός πραγματικότητας μόνο την οργή τους δυναμώνουν.

Διαβάζουμε στο in.gr


«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε» δήλωσε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, που ζητεί το ΔΝΤ.

Υπεραμυνόμενος του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και ειδικότερα της εθνικής σύνταξης, ο υπουργός Οικονομικών προσέφερε στήριξη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ ανέφερε πως δόθηκε «εθνική μάχη», «δώσαμε τη μάχη των μαχών κατά των νεοφιλελεύθερων».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πηγαίνει στο Eurogroup της Δευτέρας, για να προτείνει τον αυτόματο μηχανισμό, καλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση απέναντι στα στοιχεία της Eurostat που προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν τα έξτρα μέτρα.

«Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;» ρώτησε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας την να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ, εκτός από την Ελλάδα, πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος». 

«Εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης σχόλιο ότι παλαιότερα είχε δεσμευθεί υπέρ της διατήρησης τους αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

«Αυτό ήταν υπόσχεση του Ιανουαρίου» απάντησε για να προσθέσει πως δεδομένης της δημοσιονομικής συγκυρίας η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν συμβιβασμό.




Νίκη Κεραμέως: «Τιμωρητικό, κοινωνικά άδικο, άνισο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο»




Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της για το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέδειξε ότι το εν λόγω νομοθέτημα, παρά τα ευχολόγια της αιτιολογικής έκθεσης, πόρρω απέχει από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και εξυπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτικούς σκοπούς.

"Δυστυχώς, Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, καταλήγω στο ότι ο μόνος σκοπός που επιδιώκεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι η παράταση παραμονής σας στην εξουσία, η δυνατότητα να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε με την ολιγωρία σας, τη διαχειριστική σας ανεπάρκεια, την έλλειψη στρατηγικής σας, το λάθος μείγμα πολιτικής που εφαρμόσατε. Προσπαθείτε να καλύψετε το δημοσιονομικό αυτό κενό με δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για όλους τους πολίτες. Δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ύψους 3,1 δις ευρώ. Επιβαρύνσεις που ήταν αχρείαστες και μη απαιτητές πριν από 16 μήνες όταν αναλάβατε την εξουσία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης στην ομιλία της η κ. Κεραμέως:

- Καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί τιμωρεί την εργασία και οδηγεί σε αφανισμό τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών. Ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις μπορούν να ξεπερνούν και το 65% του εισοδήματός τους. Αναπότρεπτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στην αδήλωτη εργασία και στην ανεργία.

- Καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί είναι κοινωνικά άνισο, γιατί οδηγεί στη ρήξη των γενεών και τελικά βάλλει κατά των νέων συμπολιτών μας. Σε ό,τι αφορά στους νέους επαγγελματίες, με λιγότερα από πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, το παρόν σχέδιο νόμου τους αποθαρρύνει από το ξεκίνημα κιόλας της επαγγελματικής τους ζωής. Έντοκο δάνειο, η υποτιθέμενη έκπτωση για τους νέους επαγγελματίες.

- Καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί είναι κοινωνικά άδικο. Ενδεικτικά, δραματική μείωση των αναπηρικών συντάξεων και μείωση των συντάξεων χηρείας κατά 50%.

- Καταψηφίζουμε τα βαρύτατα αυτά μέτρα γιατί δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα. Γιατί οι επιβαρύνσεις αυτές είναι τόσο δυσβάσταχτες που οι πολίτες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις προς αποφυγή των επιβαρύνσεων αυτών, δηλαδή την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τη μεταφορά της επαγγελματικής τους δραστηριότητας εκτός της χώρας.

- Οι ενεργοί πολίτες δεν προστατεύονται, καθώς θα ασφυκτιούν από τους φόρους και τις εισφορές.

- Οι ήδη συνταξιούχοι δεν προστατεύονται, καθώς περικόπτεται τμήμα των κύριων συντάξεων και οι επικουρικές τους συντάξεις.

- Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μένουν ακόμη περισσότερο απροστάτευτοι, καθώς μειώνονται σημαντικά οι μελλοντικές συντάξεις τους.

- Οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες δεν προστατεύονται. Συντάξεις αναπηρίας και χηρείας μειώνονται δραματικά, ενώ το ΕΚΑΣ καταργείται για 340.000 χαμηλοσυνταξιούχους.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Νομίζετε ότι τελειώσαμε έτσι και παραμείνει αυτή η κυβέρνηση; Νέο μνημόνιο ετοιμάζεται το 2018



Σήμερα το βράδυ πέφτει η ταφόπλακα απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η ταφόπλακα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη, στους οικογενειακούς προγραμματισμούς στην αγοραστική δυνατότητα και στην Ελλάδα γενικότερα

Εάν νομίζετε ότι τελείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καταστρέφει τα πάντα να βουλαι΄ζει την χώρα και να καταστρέφει του Έλληνες πολίτες είσαστε γελασμένοι γιατί η ανικανότητα τους σε όλα τα επίπεδα ετοιμάζει και άλλο μνημόνιο για το 2018.

Διαβάζουμε στην Καθημερινή και στο newsit.gr


"Βόμβα" από Bloomberg: Νέο μνημόνιο για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ

Ερχεται νέο μνημόνιο; Την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προτείνει η Κομισιόν ενόψει της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας, με την προϋπόθεση, βέβαια, "η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων".  Το βράδυ του Σαββάτου το Bloomberg διέρρευσε προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018, το οποίο προτίθεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ!
Είναι προφανές ότι η Κομισιόν διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου και για τον λόγο αυτό προχωράει σε μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

Αυτό ερμηνεύεται ως... επικράτηση των απόψεων της ευρωπαϊκής πλευράς της διαπραγμάτευσης, που αυτόματα σημαίνει πως θα πρέπει να αναμένεται και η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην συγκεκριμένη πρόταση.

Τα... πρέπει

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Με δεδομένο πως το μεγάλο ταμειακό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η πρόταση της Κομισιόν υποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για μη ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη Ιουλίου.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους σημειώνεται ένα μπαράζ διαρροών. Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν ενώ νωρίτερα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών (με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος) και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του (με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ).

Στην ουσία είναι γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς με στόχο να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα ώστε να δώσουν κάποια λύση.

Με νομοθετική... βούλα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».

Πιο συγκεκριμένα, "στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως".

Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».



Έντυπη Καθημερινή, newsit.gr


ΕΣΗΕΑ προς βουλευτές δημοσιογράφους: Μη συναινέσετε στο έγκλημα



Κάλεσμα στους βουλευτές δημοσιογράφους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό απευθύνει η ΕΣΗΕΑ.

Σε ανοιχτή επιστολή της τονίζει ότι «η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί “αιτία πολέμου” με την κυβέρνηση» και συνεχίζει: «Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια».

«Θεωρούμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων. Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…», καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

Ολόκληρη η επιστολή: 

Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.
Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.

Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.

Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.

Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).

Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικά μένουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση τη συνταγματικής επιταγής.

Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενημέρωση.

Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.

Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.

Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.

Θεωρούμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.

Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε.




Χάκερ έκλεψε πάνω από 272 εκατομμύρια λογαριασμούς email



Ένας χάκερ από τη Ρωσία φαίνεται να έχει καταφέρει να κλέψει στοιχεία από περισσότερους από 272 εκατομμύρια λογαριασμούς email τα οποία τα πουλάει για 1 δολάριο το καθένα.

Η διαδικτυακή αυτή επίθεση θεωρείται από τους ειδικούς ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην ιστορία του διαδίκτυου και σύμφωνα με την Hold Security, η πλειοψηφία των λογαριασμών προέρχονται από τη ρωσική υπηρεσία Mail.ru και επηρεάζει σχεδόν όλους τους χρήστες της( 57 εκατ. από τους συνολικούς 64 εκατ. ενεργούς χρήστες) ενώ φυσικά δεν λείπει η Yahoo (με 40 εκατ. λογαριασμούς χρηστών) Yahoo, το Hotmail (με 33 εκατ. λογαριασμούς) και το Gmail (24 εκατ. λογαριασμούς) .

Ο Ρώσος χάκερ που φαίνεται να είναι υπεύθυνος για την επίθεση αυτή πουλάει στο διαδίκτυο τα στοιχεία των λογαριασμών για $1 τον καθένα ενώ για την ώρα μόνο η Mail.ru και η Microsoft έχουν παραδεχτεί την απειλή αυτή ενώ η Yahoo και η Google δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.

Όσοι χρήστες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα αυτής της επίθεσης καλό θα είναι να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης τους αλλά και αν θέλουν (κακό δεν είναι σε καμία περίπτωση) να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία two-step authentication με την οποία η πρόσβαση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε κάποιον τρίτο αφού η υπηρεσία του ζητά τον 6ψήφιο κωδικό που στέλνει στο κινητό του χρήστη.




Πηγή : newsit.gr


Σοκ και δέος με νέους φόρους τρέλας από την 1η Ιουνίου



Δεν υπάρχει ελπίδα ούτε μέλλον με τα μέτρα που φέρνει η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα γίνουν άγνωστες λέξεις στην χώρα.

Διαβάζουμε στο thetoc.gr

αυξήσεις του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε όλα τα καύσιμα, στην μπύρα, στα τσιγάρα, στον καπνό, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα …ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ.

Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για εκατομμύρια φορολογούμενους επιφυλάσσει προσχέδιο του μνημονίου. Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο κείμενο, όλοι οι έμμεσοι φόροι –το λεγόμενο τρίτο πακέτο που πρέπει να αυτό να αποδώσει 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το κείμενο περιγράφει αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήσεις έμμεσων φόρων σε όλα τα καύσιμα, στην μπύρα, στα τσιγάρα, στον καπνό, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα …ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ, θέσπιση φόρου στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στη συνδρομητική τηλεόραση και φυσικά, αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

 Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016
Συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου κατά 0,2% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η συγκράτηση, αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί με το «πάγωμα» των αυξήσεων ειδικά στα ειδικά μισθολόγια για όλη την περίοδο από το 2016 έως το 2018 αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων ως εξής:
                 1 πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις το 2016

                 1 πρόσληψη για τέσσερις αποχωρήσεις το 2017

                 1 πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις το 2018 (εξαιρούνται από τον κανόνα οι προσλήψεις με δικαστικές αποφάσεις)

Από την 1η Ιουνίου του 2016 θα ενεργοποιηθούν νέα μέτρα για τη φορολόγηση του αυτοκινήτου. Θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας ενώ θα αναθεωρηθούν οι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης με νέα βάση υπολογισμού την αξία αγοράς. Νέο πλήγμα αναμένεται για τους επαγγελματίες καθώς θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος. Η αλλαγή θα αφορά στα εισοδήματα του 2016.

Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι δύο νέοι φόροι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά (πιθανότατα 1 ευρώ ανά αστέρι ανά διανυκτέρευση)
Η αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% έχει ήδη νομοθετηθεί.

Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real  Estate, portfolio management companies Κλπ)

Διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Μείωση δημοσίων δαπανών τον Ιούνιο του 2016 με έμφαση στις αμυντικές δαπανές αλλά και τις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Η μείωση των δαπανών θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποδώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018. 


Ασφαλιστικά μέτρα κατά Πολάκη από τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ



Ασφαλιστικά μέτρα κατά της υπουργικής απόφαση Πολάκη με την οποία παύεται από πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε την Παρασκευή στο Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ο καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτόδικη απόφαση αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας και με θετική έκβαση για τον πρώην πρόεδρο του υγειονομικού φορέα.

Νωρίτερα, από το βήμα της βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιχείρησε να εξηγήσει για το προκλητικό ξήλωμα του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Παραδέχθηκε οτι το «ξήλωμα» της διοίκησης του οργανισμού έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Δημόσια Υγεία λόγω του προσφυγικού, έσπευσε ωστόσο στην συνέχεια να καλέσει την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ να μην κινδυνολογούν.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι αρχικά οι παραιτήσεις ζητήθηκαν λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων του γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ και των ευρημάτων της σχετικής έρευνας. «Υπήρχε  συνειδητή και οργανωμένη αντίδραση ενός ολόκληρου συστήματος στην πολιτική βούληση για κάθαρση», υποστήριξε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι τα νέα μέλη του ΔΣ δεν είναι «κομματικοί εγκάθετοι».

 «Κανείς δεν μπορεί μας εγκαλέσει ότι βάλαμε κομματικούς εγκάθετους για να προωθήσουν διορισμούς ημετέρων – αυτό είναι αθλιότητα που αναπαράγεται από μέρος του Τύπου. Οι θέσεις γιατρών ήταν 100 και οι αιτήσεις 200 – ζητήσαμε όμως να γίνουν σεβαστά τα κριτήρια που είχαμε βάλει και διαπιστώσαμε μεγάλες αποκλίσεις. Υπήρξε σωρεία παραβάσεων κ παρατυπιών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός επισήμανε πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου αντί να ελέγξει πράξεις ή παραλήψεις υπουργών «στοχοποιεί» τις διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με αποτέλεσμα να δημιουργεί κλίμα φόβου στα νέα μέλη. «Επιλέγετε στόχους και θέτετε βάζετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ποιο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει άμισθα μέλη δεν θα σκεφτεί να μην αναλάβει τις ευθύνες απέναντι σε μια πανδημία μην τυχόν και διωχθεί ποινικά στο μέλλον;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας ο κ Ξανθός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει τον οργανισμό και πρόσθεσε «με θεσμική εξυγίανση αποκαθίσταται η λειτουργία του θεσμού σε μια κρίσιμη περίοδο για το προσφυγικό. Δεν μπορείτε να κινδυνολογείτε λέγοντας ότι οι ενέργειες μας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».



Πηγή: news247.gr


Συμβιβαστική πρόταση Κομισιόν ενόψει Eurogroup



Την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προτείνει η Κομισιόν ενόψει της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Είναι προφανές ότι η Κομισιόν διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου και για τον λόγο αυτό προχωράει σε μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Δεδομένου ότι μεγάλο ταμειακό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η πρόταση της Κομισιόν υποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για μη ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη Ιουλίου.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους σημειώνεται ένα μπαράζ διαρροών. Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν ενώ νωρίτερα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών (με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος) και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του (με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ).

Επί της ουσίας είναι γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς με στόχο να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα ώστε να δώσουν κάποια λύση.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό έγγραφο που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως.

Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».



Πηγή : kathimerini.gr


Ποιοι βουλευτές απειλούνται με διαγραφή



Ποια μηνύματα τους στέλνονται ενόψει της κρίσιμης βραδινής ψηφοφορίας. Ποιοι κινδυνεύουν αναλόγως της στάσης τους έναντι του κρίσιμου νομοσχεδίου.

Ο ένας μετά τον άλλο επιστημονικοί φορείς και σωματεία απειλούν τους βουλευτές- μέλη τους με διαγραφή από τα μητρώα τους, εάν ψηφίσουν το ασφαλιστικό, γεγονός που θα σημάνει την απώλεια μιας σειράς προνομίων.

Σαφείς προειδοποιήσεις έστειλαν, ήδη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η ΕΣΗΕΑ.

Το ΤΕΕ απειλεί με διαγραφή Τσίπρα, Φλαμπουράρη και Βούτση

Το ΤΕΕ, μέλη του οποίου είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Θεανώ Φωτίου, o πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου και προειδοποιεί ότι οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΕΕ:

«Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:

•  Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο

•  Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών

•  Εχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης

•  Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος

•  Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο - και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

•  Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.

Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται. 

Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

ΙΣΑ: Πειθαρχικό παράπτωμα η ψήφιση του ασφαλιστικού

Να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καλεί τους βουλευτές-γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας».

Απευθύνει « ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του».

Ο ΙΣΑ τονίζει πως «τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους» και προειδοποιεί ότι «στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά». Υπενθυμίζει, τέλος, πως «σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού». 

Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους

«Να μη συναινέσουν με την ψήφο τους στο έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων» καλεί τα μέλη της βουλευτές η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών  .

Το πλήρες κείμενο της ΕΣΗΕΑ

«Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους

όλων των πολιτικών κομμάτων στο  Ελληνικό Κοινοβούλιο.  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΒΑΡΕΜΕΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΞΥΔΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΦΙΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΑΜΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟ (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟ (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)

ΑΝΔΡΙΑΝΟ ΙΩΑΝΝΗ (Ν.Δ.)

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ (Ν.Δ.)

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ (Ν.Δ.)

ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (Κ.Κ.Ε.)

ΚΟΥΙΚ ΤΕΡΕΝΣ (ΑΝΕΛ)

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.

Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.

          Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.

          Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.

         Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).

Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι  ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικά μένουν από την  ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.

 Ταυτόχρονα, όμως,  με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση τη συνταγματικής επιταγής.

  Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος  της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται  στην ενημέρωση. 

 Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.

Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.

Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.

         Θεωρούμε  ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.

Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…»




Πηγή : antenna.gr