Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πιερρακάκης: Έτοιμη να περάσει στα κινητά τηλέφωνα η νέα ταυτότητα


 

Για το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του wallet στα κινητά τηλέφωνα, όπως ήδη έχει γίνει για τα ψηφιακά πιστοποιητικά covid-19 έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως δήλωσε θα προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης, το βιβλιάριο υγείας και η ταυτότητα, «Η ταυτοποίηση, η ταυτότητά μας ουσιαστικά, θα πρέπει να περάσει στα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτό συμβαίνει ήδη για τα πιο πολλά, ακόμα και για τη μεταφορά χρημάτων. Και συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι συνέβαινε στην κατάσταση που προσπαθούμε σήμερα να υπερβούμε, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «όταν ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να λέμε ότι η ταυτότητά μας θα έχει περάσει πλήρως και στο κινητό μας».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας, ενώ «τον Ιανουάριο, ξεκινάμε τη χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, σε πολίτες που θα το ζητήσουν», ενώ όσον αφορά στον τομέα της ταυτοποίησης ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ακολουθούμε μια στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Ξεκινήσαμε το Μάρτιο του 2020 με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ίσως δυο πιο συχνές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, που είχαν τη διάσταση του γνησίου της υπογραφής στον πυρήνα τους. Συνεχίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες με το γνήσιο της υπογραφής σε οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στα ιδιωτικά συμφωνητικά». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται με πρόσθετες μέριμνες ασφαλείας».




Πακιστάν: Εργάτες βασάνισαν και σκότωσαν διευθυντή εργοστασίου κατηγορώντας τον για βλασφημία

 


Ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη Σιαλκότ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της υπόθεσης, δήλωσε πως οι ερευνητές πιστεύουν πως οι δράστες κατηγορούσαν τον διευθυντή για βλασφημία, επειδή έσκισε μια αφίσα με ιερούς στίχους του Ισλάμ.

Ένας όχλος εργατών σε εργοστάσιο στο ανατολικό Πακιστάν βασάνισε και έκαψε ζωντανό έναν διευθυντή από τη Σρι Λάνκα σήμερα, κατηγορώντας τον για βλασφημία, σε μια «φρικιαστική» επίθεση για την οποία ο πρωθυπουργός Ίμραν Καν δήλωσε πως ντρόπιασε τη χώρα.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη Σιαλκότ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της υπόθεσης, δήλωσε πως οι ερευνητές πιστεύουν πως οι δράστες κατηγορούσαν τον διευθυντή για βλασφημία, επειδή έσκισε μια αφίσα με ιερούς στίχους του Ισλάμ.

«Οι εργάτες του εργοστασίου βασάνισαν τον διευθυντή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της επαρχιακής κυβέρνησης Χασάν Καουάρ.

«Συνολικά 50 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί και συλληφθεί».

Ο Καν καταδίκασε την άγρια δολοφονία, τονίζοντας πως επιβλέπει προσωπικά τις έρευνες και ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

«Η φρικιαστική επίθεση αυτόκλητων τιμωρών σε ένα εργοστάσιο στο Σιαλκότ και το γεγονός ότι έκαψαν ζωντανό τον διευθυντή από τη Σρι Λάνκα είναι μια ημέρα ντροπής για το Πακιστάν», επισήμανε σε ένα μήνυμα στο Twitter.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter διακρίνεται το θύμα να ξυλοκοπείται από άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων ουρλιάζουν συνθήματα κατά της βλασφημίας. Σε άλλες εικόνες διακρίνεται το απανθρακωμένο πτώμα του άτυχου άνδρα μπροστά από δεκάδες άνδρες. Πολλοί εξ αυτών δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν το πρόσωπό τους και δεν διστάζουν να τραβήξουν σέλφι μπροστά από το πτώμα.

Υπογραμμίζοντας το σοκ που προκάλεσε το άγριο λιντσάρισμα, οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξέδωσαν επίσης μια ανακοίνωση καταδικάζοντας την «ψυχρή δολοφονία».

«Τέτοιου είδους εξωδικαστική αυτοδικία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με οποιοδήποτε τίμημα», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων διέταξε την παροχή πλήρους στήριξης στην πολιτική διοίκηση για να οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Παντζάμπ δήλωσε πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, μεταξύ άλλων ο βασικός ύποπτος, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να βασανίζει τον διευθυντή και να προτρέπει άλλους να του επιτεθούν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



ΗΠΑ προς Τουρκία: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της

 


Στις απειλητικές δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αφορμή τη παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας από την ΕΡΤ και την ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία, όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” (κατεχομένων)».

Απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην 

Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία


 

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

«Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και βέβαια αυτή μας τη δέσμευση να φροντίζουμε κάθε μέρα, όχι μόνο την ημέρα αυτή στην οποία τιμούμε τα άτομα με αναπηρία, κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Αρχή Προσβασιμότητας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήταν η πρώτη οριζόντια δημόσια πολιτική που ανέλαβε η Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, ενώ η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενός πλήρους προγράμματος 6 πυλώνων και 30 δράσεων, ποσοτικοποιημένων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επισπεύδοντα φορέα ανά δράση.

«Η οριζόντια αυτή πολιτική θα χρειαστεί να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο για να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε ωριμάσει πολύ ως κοινωνία τουλάχιστον στα ζητήματα που αφορούν στις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία και η μέρα αυτή είναι μία ευκαιρία να δούμε πού έχουμε προοδεύσει, να επισημάνουμε τις τυχόν αδυναμίες μας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπου παρουσιάστηκε και η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης amea.gov.gr.

«Eίμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση και με την ΕΣΑμεΑ και με την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας. Είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη πολλαπλές δράσεις που αφορούν την προσβασιμότητα, καταγράφεται για πρώτη φορά το σύνολο των δημοσίων κτιρίων έτσι ώστε να υπάρξει μία πλήρης αξιολόγηση για το επίπεδο προσβασιμότητας και να θεραπευτούν οι χρόνιες παθογένειες που υπάρχουν στα θέματα αυτά. Η λογική της αυτόνομης διαβίωσης που ενισχύεται με τον Προσωπικό Βοηθό, με το σχέδιο που υπάρχει για την αποϊδρυματοποίηση, η λογική της ανάδειξης του πολιτισμού για όλους, συμβολικά θεωρώ μεγάλη στιγμή των τελευταίων ετών τη λειτουργία του αναβατορίου της Ακρόπολης που επέτρεψε σε όλους τους συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θα προτείναμε να ζητήσετε από όλα τα Υπουργεία να σας καταθέσουν οι Υπουργοί σε Υπουργικό Συμβούλιο, τι έχουν πράξει και τι θα πράξουν για να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορίζοντα μέχρι το ‘23. Και επειδή είστε άνθρωπος «του πράττω και όχι του λέγω», είμαι βέβαιος ότι θα την ακούσετε αυτήν την σκέψη. Δεύτερον, το είχαμε ξαναπεί, να δείτε μήπως προκαλέσετε – ζητήσετε, μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Κάποτε πρέπει να γίνει. Γιατί γίνονται σημαντικά πράγματα στη χώρα και είναι καλό να τοποθετηθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Νομίζω από αυτό έχει να κερδίσει η κοινωνία, έχει να κερδίσει η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα. Αλλά έχουμε να κερδίσουμε και εμείς. Διότι, αυτό που σπάει τον αποκλεισμό, κ. Πρόεδρε, είναι η ορατότητα. Και με τέτοιες ενέργειες δίνεται μεγαλύτερη ορατότητα στα ζητήματα της αναπηρίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση το ότι μπορούμε να υλοποιούμε σημαντικές οριζόντιες δράσεις οι οποίες ακριβώς απαιτούν συντονισμό σε επίπεδο Γραφείου Πρωθυπουργού, διότι αλλιώς καταλήγουν απλά να είναι αποσπασματικές φωτοβολίδες. Η αλήθεια είναι ότι αυτή, έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την πολιτική μας στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία μέχρι σήμερα. Θα συμφωνήσω και αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, με δική μας πρωτοβουλία, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προ ημερησίας, για τα άτομα με αναπηρία. Συνήθως αυτές οι συζητήσεις γίνονται με αφορμή την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Καταλήγουν δε, σχεδόν πάντα σε μία σκληρή αντιπαράθεση την οποία δεν νομίζω ότι παρακολουθεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Ίσως αυτή η συζήτηση να είναι μία ευκαιρία κ. Πρόεδρε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επιτέλους σε ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει χρώμα. Να μπορέσουμε να ομονοήσουμε και να συζητήσουμε δημιουργικά προτάσεις που μπορεί να καταθέσουν τα υπόλοιπα κόμματα έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι», απάντησε ο Πρωθυπουργός για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως αναφέρατε, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εκφράζει μία εξαιρετικά σημαντική πρόοδο για τη δέσμευση της κοινωνίας στον στόχο της καθολικής πρόσβασης. Και της εφαρμογής μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Κωνσταντίνος Στεφανίδης.

Ήδη από την Κυβέρνηση έχουν σχεδιαστεί και έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω εμβληματικές πολιτικές που αφορούν στα άτομα με αναπηρία:

-Ενεργοποιήθηκε ο Συντονιστικός Μηχανισμός του ν. 4488/2017, ενώ ορίσθηκαν και ανέλαβαν συγκεκριμένο έργο τα επιμέρους, υπεύθυνα για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, Σημεία Αναφοράς σε Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους,

-Διενεργήθηκε κωδικοποίηση της διάσπαρτης και κατακερματισμένης νομοθεσίας που αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,

-Συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας,

-Εκκίνησε η καταγραφή όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να αξιολογηθούν ως προς τις συνθήκες προσβασιμότητάς τους και να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να καταστούν πλήρως προσβάσιμα,

-Θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Βοηθός, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εφαρμογή του θα εξειδικευθεί άμεσα δια της δευτερογενούς νομοθεσίας,

-Θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πλέον τα άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς την υποχρέωση επανεξέτασης,

-Ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης,

-Δημιουργούνται διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά με αναπηρία και εφήβους, στο πλαίσιο προώθησης της αποϊδρυματοποίησης,

-Συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην συμπεριληπτική εκπαίδευση,

-Ολοκληρώθηκε ο διορισμός 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ο διορισμός 10.500 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προϋπόθεση την ύπαρξη της συμπεριληπτικής/ενταξιακής διάστασης στην επιμόρφωσή τους,

-Τίθεται σε εφαρμογή, εντός του 2022, η Κάρτα Αναπηρίας, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία,

-Καταργήθηκε οριστικά η υποχρέωση των αναπήρων συνανθρώπων μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους,

-Προχωρά η μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της οδού Πειραιώς σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση στην πράξη. Παράλληλα, δρομολογείται και η αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη,

-Σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών,

-Ενισχύονται οι θεσμοί της αναδοχής και της υιοθεσίας, για τα παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας,

-Προχωρά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με βάση σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

-Διασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας,

-Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη στο δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν μέρος επίσης, η Α΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Ελευθερία Αλντους Μπερνιδάκη, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Μαρίλυ Χριστοφή, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Μοσχολιός, ο Ταμίας της ΕΣΑμεΑ Κωνσταντίνος Γαργάλης, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Γιώργος Μαργέτης που παρουσίασε το amea.gov.gr, η συνεργάτης του Υπουργού Επικρατείας και Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Μηχανισμού Ματθίλδη Χατζηπαναγιώτου, ενώ τη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα έκανε η Νεφέλη Ράντου.

Διαδικτυακά συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης ,ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής, τα μέλη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Γεώργιος Αγγελόπουλος, Έλενα Σουκάκου και Ευαγγελία Χρυσικού, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γεώργιος Αυγουστίδης, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γεράσιμος Φεσσιάν, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μαρία Γαβουνέλη και η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Λυκοβαρδή.




Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:


Σας υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και θυμάμαι αγαπητέ μου Πρόεδρε, κ. Βαρδακαστάνη, μία επίσκεψη την οποία είχα κάνει στην ΕΣΑμεΑ, όταν ακόμα ήμουν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είχαμε συζητήσει τότε για την ανάγκη να υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Μία προεκλογική μου δέσμευση την οποία φροντίσαμε να κάνουμε πράξη. Και θέλω εδώ να συγχαρώ και τον Υπουργό Επικρατείας τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτήν την οριζόντια πρωτοβουλία κατάρτισης αυτού του σημαντικού εθνικού σχεδίου από το οποίο απορρέουν και όλες οι δημόσιες πολιτικές μας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία.


Πιστεύω ότι μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις μεγάλες δυσχέρειες του Covid, έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια: Τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού, απομένει τώρα και η εκπόνηση και η έκδοση της σχετικής δευτερογενούς νομοθεσίας προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η -πιστεύω πολύ σημαντική- πρωτοβουλία για τα άτομα τα οποία χρειάζονται μία υποστήριξη προκειμένου να μπορούν να έχουν πραγματικά ίσα δικαιώματα και ουσιαστική προσβασιμότητα. Συγκρατώ την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ, έτσι ώστε να μην υποβάλλονται σε αυτήν τη φρικτή βάσανο άτομα με μόνιμες αναπηρίες να πρέπει να επαναπιστοποιούν το απολύτως προφανές. Τις νέες θέσεις οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για τα άτομα με αναπηρία, αλλά θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία σήμερα στην Εθνική Αρχή Προσβασιμότητος, να τη συγχαρώ για τη σπουδαία δουλειά την οποία έχει κάνει μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να της δώσω την ευκαιρία να παρουσιάσει μία πολύ σημαντική νέα πρωτοβουλία που δεν είναι άλλη από την ψηφιακή πύλη amea.gov.gr την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσετε σε λίγο για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι τα λόγια μας συνοδεύονται και από πράξεις.


Θέλω να τονίσω ότι ο ιστότοπος αυτός σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε τελείως δωρεάν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας.


Να επαναλάβω ότι η οριζόντια αυτή πολιτική θα χρειαστεί να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο για να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε ωριμάσει πολύ ως κοινωνία τουλάχιστον στα ζητήματα που αφορούν στις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία και η μέρα αυτή είναι μία ευκαιρία να δούμε πού έχουμε προοδεύσει, να επισημάνουμε τις τυχόν αδυναμίες μας, αλλά να στείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι ένα μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και βέβαια αυτή μας τη δέσμευση να φροντίζουμε κάθε μέρα, όχι μόνο την ημέρα αυτή στην οποία τιμούμε τα άτομα με αναπηρία, κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη.



Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης Δημήτρη Κουφοντίνα που στηρίχτηκε στον νόμο ΣΥΡΙΖΑ

 



Για να μην αναρωτιόμαστε γιατί άλλαξε τον ποινικό κώδικα νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα πριν φύγει από την κυβέρνηση. Ποινικός κώδικας ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ συντρόφων κακοποιών - τρομοκρατών, και κατά της ασφάλειας των πολιτών.

Σε έξι χρόνια από τώρα ο πολυϊσοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορεί να ζητήσει νέα αποφυλάκισή του με όρους, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Οι δικαστές εξέτασαν την αίτηση αποφυλάκισης του αμετανόητου εκτελεστή της 17Ν και έκριναν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, καθώς το 2027 θεμελιώνει το δικαίωμα να ζητήσει να βγει από τη φυλακή.

Το βούλευμα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς αποφαίνεται ότι η αίτηση του Δ. Κουφοντίνα, που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ’ όρων απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019), πρέπει να απορριφθεί.

Βάσει των παλαιών διατάξεων, ο πολυϊσοβίτης υπέβαλε αίτημα να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 είχε συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος, με ειδική διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για να ευνοηθεί ο σύντροφος.

Ο παλιός Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες μηδενός εξαιρουμένου ύστερα από 16 ή 19 -το πολύ- χρόνια έκτισης ποινής, ώστε να ευνοηθεί ο σύντροφος τρομοκράτης.

Το ζήτημα απασχόλησε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας, το οποίο, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι ο παλιός κώδικας (προ του 2019) αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μία φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλά ισόβια, όπως στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο κώδικα σε πολυϊσοβίτες δημιουργεί «κενό νόμου», το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό μάλιστα, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ' όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Επιπλέον, οι δικαστές αναφέρουν: «Η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνον αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογειακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου»



Ανευθυνότητα και καραγκιοζιλίκι Τσίπρα - Υπέρ και των αρνητών απογραφής ο λαοπλάνος


 

Απαξιωμένος, τελειωμένος πολιτικά, με τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν συνέχεια, βλέποντας την δημοτικά του στα τάρταρα, γυρνάει την χώρα, βρίζοντας τον Μητσοτάκη, λέγοντας ψέματα, παραπλανώντας του πολίτες, κλείνοντας το μάτι σε όσους περισσότερους μπορεί για κανένα ψήφο.

Το πόσο σοβαρός και υπεύθυνος είναι το απέδειξε ακόμα μία φορά, ξεστομίζοντας το φαιδρό και απίστευτο στην Κοζάνη : «Ούτε απογραφή δεν μπορεί να γίνει. Μέχρι και αρνητές της απογραφής δημιουργήθηκαν. Και είναι λογικό, θα πω εγώ, να υπάρχει αυτή η κρίση εμπιστοσύνης. Όταν ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που σπάει τα μέτρα τα οποία ο ίδιος νομοθετεί κι όταν όλοι οι άλλοι κάναμε καραντίνα αυτός γλεντοκοπούσε κι έκανε βόλτες στην Πάρνηθα, δημιουργείται ένα χάσμα, μια ρωγμή εμπιστοσύνης». Θυμήθηκε ο λαοπλάνος ψεύτης, την βόλτα με ποδήλατο που είχε κάνει ο Μητσοτάκης στην Πάρνηθα πριν από δύο χρόνια, όταν άρχισε να σκληραίνει η πανδημία.

Με λίγα λόγια αυτή η τραγική, φαιδρή πολιτική προσωπικότητα, έκλεισε το μάτι και στους αρνητές απογραφής, μέχρι εκεί φτάνει η απόγνωση του. Δικαιολογεί δηλαδή τους αρνητές απογραφής, αντί να υπερασπιστεί την διαδικασία τους κράτους για απογραφή του πληθυσμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας συντάσσεται με τους ψεκασμένους, που λένε ότι δεν απογράφονται για διάφορες θεωρίες συνομωσίας που είναι στο κεφάλι τους. Αντί να υπερασπιστεί την διαδικασία του κράτους, αυτός ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας τους δίνει άλλοθι στα καραγκιοζιλίκια που κάνουν και λένε, απαλλάσσοντάς τους από την ατομική ευθύνη.




Ένα ντοκιμαντέρ για τη διαφορετικότητα από το Ίδρυμα Ωνάση

 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση καταγράφει μια συναρπαστική εικόνα ψυχικής έκφρασης και δυνατών συναισθημάτων εννέα διαφορετικών ανθρώπων που ανεβάζουν μια παράσταση για τη ζωή τους. Ένα εργαστήριο γεμάτο όνειρα, μια παράσταση-εμπειρία, ένα ντοκιμαντέρ για τη διαφορετικότητα, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.

Μέσα στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης μια ομάδα ατόμων με νοητική στέρηση, ξεφύλλισαν τα βιβλία της ζωής τους. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάννη και σε συνεργασία με την ΕΣΤΙΑ, Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με νοητική υστέρηση, οι συμμετέχοντες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Ζωή σαν Ανοιχτό Βιβλίο» ανεβαίνουν και στην ψηφιακή σκηνή του YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από προσωπικές ιστορίες, καθημερινά στιγμιότυπα, αγαπημένα τους κείμενα, τραγούδια και αντικείμενα χτίζουν το κείμενο, το ύφος και, τελικά, την παράσταση-εμπειρία τόσο για τους πρωταγωνιστές της όσο και για το κοινό που θα την παρακολουθήσει.

Καθένας «ανοίγει» σαν ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο, για να ξεπηδήσουν από μέσα του όλα εκείνα που τελικά ίσως περιγράψουν άμεσα ή έμμεσα τι σημαίνει αναπηρία. Με αφορμή κάποιον ήχο, ένα άγγιγμα, λέξεις, αντικείμενα, μια σειρά από φωτογραφίες, που βοήθησαν στο να εκφράσουν με ένα αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο τις πιο βαθιές τους επιθυμίες και τα πιο κρυφά όνειρά τους, ένας μαγικός κόσμος ανταλλαγής συναισθημάτων ξεπροβάλλει. Η κάμερα καταγράφει μια συναρπαστική εικόνα ψυχικής έκφρασης και δυνατών συναισθημάτων όπως εκμαιεύεται δραματουργικά μέσα από τις κινήσεις, την αλληλεπίδραση και τον λόγο.


Πηγή



Κακοποιοί οπαδοί ομάδας επιτέθηκαν σε διανομέα χτυπώντας τον στο κεφάλι

 


Σκληροί κακοποιοί, χούλιγκαν, και όχι οπαδοί ομάδας που εντάσσονται στις συμμορίες κακοποιών που δρούν ανεξέλεγκτοι μέσα στα γήπεδα, επιτέθηκαν σε διανομέα.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε διανομέας φαγητού στην οδό Παπαδημητρίου στο Μενίδι επειδή φορούσε σκούφο με τα διακριτικά της ομάδας του.

Αντίπαλοι κακοποιοί οπαδοί τον ακολούθησαν με αυτοκίνητο, του έφραξαν το δρόμο, τον σταμάτησαν, κατέβηκαν κάτω και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν άγρια στο κεφάλι.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο της ΕΡΤ, αποτυπώθηκε η επίθεση, όπου τέσσερις κακοποιοί τον κλωτσούν χωρίς έλεγχο σε όλο του το σώμα, ακόμα και στο κεφάλι και τον ληστεύουν. Το θύμα είναι πεσμένο στο έδαφος και φωνάζει για βοήθεια. Εκείνοι όμως δεν σταματούν, μέχρι κάποια στιγμή που ο ένας από τους δράστες φωνάζει «πάμε».

Στη συνέχεια οι κακοποιοί, μπαίνουν ξανά στο αυτοκίνητο, αναπτύσσουν ταχύτητα και εξαφανίζονται.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη με την Αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ ήδη υπάρχει εικόνα για τον οπαδικό χώρο στον οποίο ανήκουν και η σύλληψη τους είναι θέμα ωρών.





Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

 


Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών». Με το Νομοσχέδιο επιχειρείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, καθώς αναμορφώνεται πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο ως προς την οργάνωση και λειτουργία της Σχολής, όσο και ως προς τον τρόπο επιλογής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελλοντικών και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Το Νομοσχέδιο καταρτίστηκε με γνώμονα το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστάθηκε  για το σκοπό αυτό. Ειδικότερα με το Νομοσχέδιο:

Προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας για πρώτη φορά της Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Δημιουργείται ειδικό τμήμα για την πλήρωση θέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ενώ  συστήνεται ειδικό τμήμα για το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία.

Αποκαθίστανται οι παθογένειες στον εισαγωγικό διαγωνισμό με νέο εισαγωγικό σύστημα.

Οι εκπαιδευόμενοι θα αξιολογούνται από το νέο θεσμό των βασικών διδασκόντων.

Η πρακτική άσκηση θα διαρκεί πλέον χρονικό διάστημα 8 μηνών και θα αξιολογείται ουσιαστικά.

Προβλέπονται τακτικά προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, με τη δημιουργία ομάδων εργασίας.

Προβλέπονται έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης για τους δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα.




Αναμορφώνεται ο ΕΦΚΑ

 



Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του Κράτους στα αιτήματα των πολιτών,  η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ  που αποτελεί  διαχρονικά ένα προβληματικό φορέα της δημόσιας διοίκησης με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, σχετικό νομοσχέδιο  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο προωθούνται  οκτώ μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ:

Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και με μετακινήσεων από το δημόσιο τομέα, με ειδικό σύστημα αμοιβών πάντοτε σε σχέση με την επίτευξη των στόχων.

Δεύτερον, προβλέπεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Τρίτον, προβλέπεται πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022,  καθώς και άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου με στόχο την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

Τέταρτον, καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.

Πέμπτον, συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό, επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων.

Έκτον, προβλέπεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. 

Έβδομον, θεσπίζεται ένα πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών.

Και όγδοον, προωθείται η  σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.



Κοινή πρόταση Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας Ρουμανίας, για να περιοριστούν οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας

 



Με στόχο να περιοριστούν οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Γαλλίας,  Ισπανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας, υπέβαλαν κοινή πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, ενώ ζητούν παρεμβάσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται και στην αγορά φυσικού αερίου.

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.

Στην πρότασή τους  ζητούν να γίνουν παρεμβάσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται και στην αγορά φυσικού αερίου. Επισημαίνουν ότι οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην αντιστάθμιση ελλείψεων στην παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές.

Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός κεντρικού μηχανισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση.



H εξειδίκευση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60


 

Στην εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθώς και σε ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των θεματικών πάρκων ενόψει Χριστουγέννων και της έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης προχώρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας. 

Από την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 6-12 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

O υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών που μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα φέρουν self test 24ώρου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου.

Αυστηροποιείται η διαδικασία για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης καθώς πλέον απαιτείται θετικό PCR τεστ. Μέχρι σήμερα, το ίδιο πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και με θετικό rapid test.



Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα

 


Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, στο Μέγαρο Μαξίμου:

Φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει την ικανότητα να μας εκπλήσσει συνεχώς. Όπως γνωρίζετε, έχουμε κινηθεί δυναμικά ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, περιλαμβανομένου του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Όταν εξετάζουμε όλα τα δεδομένα είναι απολύτως σαφές ότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τον ιό δυσανάλογα πολύ. Κι έχουμε 500.000 Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Είμαστε επίσης πρωτοπόροι στην Ευρώπη, πιστεύω, στο να ανοίξουμε τις γραμμές εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, για όλους τους πολίτες.

Και ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμών το Δεκέμβριο -ειδικά  μετά την πρόσθεση νέων εμβολιαστικών κέντρων- ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έχουν ήδη προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατ. ραντεβού και είναι διαθέσιμα περισσότερα από άλλα 1,5 εκατ. Την Κυριακή θα είναι ανοιχτά 60.000 εμβολιαστικά σλοτ προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στον εμβολιασμό τους.