Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

H εξειδίκευση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60


 

Στην εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθώς και σε ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των θεματικών πάρκων ενόψει Χριστουγέννων και της έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης προχώρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας. 

Από την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 6-12 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

O υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών που μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα φέρουν self test 24ώρου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου.

Αυστηροποιείται η διαδικασία για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης καθώς πλέον απαιτείται θετικό PCR τεστ. Μέχρι σήμερα, το ίδιο πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και με θετικό rapid test.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου