Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Βρήκαν τρόπο να κλέψουν αυξάνοντας τις τιμές στους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες

 


Κυκλώματα απατεώνων δρουν ανεξέλεγκτα σε ένα κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τους κλέφτες και τους απατεώνες που ζουν σε βάρος των καταναλωτών.

Όπως συμβαίνει στα τρόφιμα, που οι απατεώνες κλέβουν ασύστολα χωρίς ποινικές ευθύνες και με χαμηλά πρόστιμα, έτσι συμβαίνει σε όλα τα είδη προς κατανάλωση.

Αυξήθηκαν οι τιμές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες μετά την ανακοίνωση της επιδότησης, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, και αυτό δείχνει ότι η αγορά ελέγχεται από απατεώνες ξεκάθαρα.

Ειδικότερα, η ένωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα, χρησιμοποιώντας δείγμα 60 προϊόντων και 56 διαφορετικών ηλεκτρονικών καταστημάτων, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν μετά την έναρξη της επιδότησης των ηλιακών θερμοσιφώνων εντοπίζονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Η ένωση επισημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, επιλέχθηκαν τυχαία και εκπροσωπούν 60 προϊόντα, ώστε τα συμπεράσματα να εξάγονται με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Ευελπιστούμε τα αποτελέσματα της διερεύνησης να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς».

Το πρώτο σκέλος της έρευνας, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Οκτωβρίου 2022 έως 10 Νοεμβρίου 2022 και κατά το δεύτερο σκέλος της έρευνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 10 Μαΐου 2023 έως 11 Μαΐου 2023, επανεξετάστηκαν οι τιμές των ηλεκτρονικών καταστημάτων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και σε ποιο ποσοστό, τροποποιήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023 κατά την οποία επανεξετάστηκαν οι τιμές στα ηλεκτρονικά καταστήματα για να εξαχθούν τα οριστικά συμπεράσματα.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα:

Στις 10 Μαΐου 2023 παρατηρείται αύξηση τιμής στο 50% των προϊόντων ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2023 παρατηρείται αύξηση τιμής στο 61,66% των προϊόντων

H πιο υψηλή ποσοστιαία αύξηση αγγίζει τα 78,81% ενώ η μικρότερη είναι 1,94%

Στις 10 Μαΐου 2023 ο μέσος όρος αύξησης των προϊόντων που παρατηρήθηκε ανοδική τιμή είναι 14,09% ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2023 ο μέσος όρος αύξησης ανέρχεται σε 17,82%.



Νέο βίντεο με την σφαγή αθώων από τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες της Χαμάς


 

Την απόλυτη φρίκη καταγράφει νέο βίντεο του Ισραηλινού Στρατού το οποίο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Μόλις οι ισραηλινοί στρατιώτες φθάνουν στην περιοχή, όταν ήταν πλέον ήδη αργά, αφού οι σοροί ήταν διασκορπισμένες στον χώρο, σοκαρισμένοι φωνάζουν για κάποιον ζωντανό.

Η δολοφονική μανία των τρομοκρατών οι οποίοι τους έβρισκαν και τους πυροβολούσαν εν ψυχρώ, φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών (προσοχή, σκληρές εικόνες):



Tην Κυριακή 5 Νοεμβρίου η αεροπορική επίδειξη στο Παλαιό Φάληρο

 


Η Αεροπορική Επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας, με αφορμή τον εορτασμό του Προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ, θα πραγματοποιηθεί τελικά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και ώρα 12.00΄ με επίκεντρο της εκδήλωσης την Πλατεία Ηρώων – Ανδριάντας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πολεμική μας Αεροπορία και το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ανδριάντας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

11:30: Μουσική Εκδήλωση από την ελαφρά ορχήστρα του Σμήνους Μουσικής της ΠΑ

12:00: Έναρξη Αεροπορικής Επίδειξης

Κατά την διάρκεια τη αεροπορικής επίδειξης, στον εναέριο χώρο πάνω από τον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, θα «πετάξουν» και θα παρουσιάσουν το εντυπωσιακό τους πρόγραμμα, οι πιλότοι και τα αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας (μεταξύ των οποίων: Rafale, Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς», T-6A «Δαίδαλος», επετειακό αεροσκάφος Spitfire, καθώς και πολιτικά αεροσκάφη), προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος σχετικά με την εκδήλωση, τονίζει: «Για ακόμη μια φορά, η Πολεμική μας Αεροπορία τελεί τον ετήσιο εορτασμό της, στο Παλαιό Φάληρο, με τη λαμπρότητα που αρμόζει. Η πόλη μας και η Δημοτική μας Αρχή, τιμά αυτή την επιλογή και γιορτάζειτους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, με την Πολεμική Αεροπορία και τους αεροπόρους μας, τους άγρυπνους φύλακες του εθνικού εναέριου χώρου. Αίεν Υψικρατείν! Χρόνια πολλά.»



Τέλος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία


 

Απαγορευτικό εισόδου ηλεκτρικών ΙΧ σε πλοία της ύψωσε ισπανική ακτοπλοϊκή εταιρεία, επιφέροντας τη δυσανασχέτηση μιας μεγάλης μερίδας οδηγών.

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία που υπέστη ένας οδηγός αυτοκινήτου στην Ισπανία, στον οποίο δεν επετράπη να επιβιβαστεί στο πλοίο με το ΙΧ του, επειδή αυτό ήταν ηλεκτρικό.

Όπως αναφέρουν ισπανικά Μέσα, το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 28 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστή έναν άνδρα ο οποίος σκόπευε να ταξιδέψει από την πόλη Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων στην πόλη Κάρντιθ.

Αγόρασε έτσι ένα εισιτήριο των 615 ευρώ από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Naviera Armas Trasmediterránea και κινήθηκε με το αυτοκίνητό του προς την αποβάθρα επιβίβασης.

Εκεί, οι υπάλληλοι του πλοίου αρνήθηκαν την είσοδο του ηλεκτρικού οχήματος, επισημαίνοντας στον οδηγό ότι η Naviera Armas Trasmediterránea, από τον Απρίλιο του 2023, έχει απαγορεύσει τη μεταφορά 100% ηλεκτρικών οχημάτων. 

Ο άνδρας απευθύνθηκε, υποβάλλοντας καταγγελία, στην Πολιτοφυλακή, η οποία μετέβη στο λιμάνι, χωρίς ωστόσο να μεταπείθονται οι υπάλληλοι της ακτοπλοϊκής.

Η αγανάκτηση του πολίτη εντάθηκε και από το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της Naviera Armas Trasmediterránea δεν αναφέρεται πουθενά ότι απαγορεύεται να επιβιβάζονται στα πλοία της ηλεκτρικά οχήματα.

Όπως εξήγησε ο δυσαρεστημένος επιβάτης, και επιβεβαιώθηκε από πηγές της ισπανικής εφημερίδας Atlántico Hoy, αυτή η απαγόρευση δεν αποτελεί προϊόν της Naviera Armas Trasmediterránea, αλλά της Visemar, τον πλοιοκτήτη του Ciudad de Valencia στο οποίο θα επιβιβαζόταν ο άνδρας με το ηλεκτρικό του.

Στην απάντηση της ακτοπλοϊκής αναφερόταν ότι ο λόγος της απαγόρευσης επιβίβασης ηλεκτρικών στο πλοίο αφορά τον φόβο της πλοικτήτριας να προκληθεί φωτιά, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε άλλα πλοία. Ως εκ τούτου, ο πλοιοκτήτης δεν θέλει να πάρει το ρίσκο.

Ο άνδρας υποστηρίζει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Kent S. Hagbarth, νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Naviera Armas, μέσω του Linkedin, για κάτι που θεωρεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ως πολίτη.

«Είμαστε 100.000 χρήστες 100% ηλεκτρικών οχημάτων στην Ισπανία και η Armas μας απαγορεύει να χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή».

Σημειώνεται ότι η Armas δεν είναι η πρώτη που υψώνει απαγορευτικό στη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων με πλοία, μιας και μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει λάβει και η νορβηγική Havila Kystruten που εκτελεί με τον στόλο της δρομολόγια σε τουριστικούς προορισμούς των νορβηγικών ακτών.

Τους κινδύνους από τη μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναγνωρίζει και η ασφαλιστική εταιρεία Allianz η οποία συνέταξε μία αναφορά όπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τη μεταφορά των σχετικής τεχνολογίας ΙΧ.

Η Allianz, ωστόσο, περιορίζεται σε συστάσεις προς τις ναυτιλιακές και επουδενί προτείνει την απαγόρευση μεταφοράς των ηλεκτρικών ΙΧ στα πλοία.

Αντίθετα, προτρέπει τις ναυτιλιακές να ενισχύσουν το προσωπικό τους, να εγκαταστήσουν θερμικές κάμερες και ανιχνευτές καπνού, αλλά και να βελτιώσουν τα συστήματα συγκράτησης των ΙΧ, ώστε να αποτρέπεται ακόμα και η παραμικρή μετακίνησή τους.


carandmotor.gr



Κάνουν τους ομήρους ασπίδα οι τρομοκράτες της Χαμάς - 23 σοροί Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια


 

Αδίστακτοι, ακόμα και τώρα που ο Ισραηλινός στρατός τους αποδεκατίζει, δείχνουν το άγριο πρόσωπο τους και χρησιμοποιούν τους ομήρους για ασπίδα στους βομβαρδισμούς.

Οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της Χαμάς ανακοίνωσαν εχθές ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο τρομοκράτης Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

«Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας», δήλωσε ο τρομοκράτης που αντί να ελευθερώσει τους ομήρους τους χρησιμοποιεί για ασπίδα.

Η είδηση δεν έχει επαληθευθεί, και ίσως όσα λένε οι τρομοκράτες είναι ψέματα, για να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, που τους έχουν αποδεκατίσει και είναι θέμα χρόνου να τους τελειώσουν.



Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Συνεκπαίδευση Πυροτεχνουργών της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας με εκμάθηση τακτικών διαχείρισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών


 

Ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, η Διεθνής Συνεκπαίδευση Πυροτεχνουργών της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας με αντικείμενο την εκμάθηση τακτικών διαχείρισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας.

Η θεωρητική και πρακτική συνεκπαίδευση υλοποιήθηκε σε -2- εκπαιδευτικές σειρές και συγκεκριμένα από 23 έως 27 Οκτωβρίου 2023 και από 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2023 στο πεδίο βολής Βαθύλακκου Θέρμης, στο κτήριο του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας).

Αντικείμενο της εκπαίδευσης αποτέλεσε η παρασκευή, ενεργοποίηση και αδρανοποίηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών, ενώ σε αυτή συμμετείχαν  συνολικά -32- αστυνομικοί, από τους οποίους -20- πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας και -12- πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας Κύπρου.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις, στις οποίες ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ράλλης Νικόλαος με τη Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Αστυνομικό Υποδιευθυντή κα Σοφία Γαϊτανίδου απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και επέδωσαν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες της συνεκπαίδευσης.







Τι αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αδέσποτα στην Ελλάδα


 

Έγινε έλεγχος για το πόσο προχωράει η διαχείριση των αδέσποτων στην Ελλάδα, και τα αποτελέσματα δεν τα λες ενθαρρυντικά…

Όπως είδαμε σε πρόσφατο άρθρο, μπορεί να έχουν ψηφιστεί νόμοι που «υπόσχονται» στα αδέσποτα φιλαράκια μας μια καλύτερη ζωή, αλλά στην πράξη, εφαρμόζονται άραγε; Μάλλον πολύ επιλεκτικά και με τεράστιες ελλείψεις, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Σεπτεμβρίου 2023 (σ.σ.: Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Τι πρέπει να ξέρουμε;

Ότι πριν 2 χρόνια (2021) ο ν. 4830/2021 αυστηροποίησε το νομοθετικό πλαίσιο για την προαγωγή της ευζωίας των αδέσποτων, όσο και για τη δραστική μείωση του αριθμού τους. Όμως επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησαν έλεγχο σε τρία Υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), αλλά και δειγματοληπτικά σε Δήμους της Ελλάδας.

Τι διαπιστώθηκε;

-Ότι η κατάσταση με τα αδέσποτα δεν έχει παρουσιάσει την προβλεπόμενη βελτίωση.

-Ότι οι διαθέσιμοι πόροι ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ (ναι, ιλιγγιώδες ποσό) δεν έχουν αξιοποιηθεί.

-Ότι συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II αλλά και το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ, θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη δημοτικών υποδομών φροντίδας αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

-Ότι δεν υπάρχει ακόμα αξιόπιστη καταγραφή του αριθμού των αδέσποτων από τους Δήμους και το Κράτος.

-Ότι οι Δήμοι εν ολίγοις δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα πλήρως στις υποχρεώσεις τους για την περισυλλογή, περίθαλψη και φιλοξενία και προώθηση προς υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

-Ότι η συνεργασία των Δήμων με τις φιλοζωικές οργανώσεις του κάθε Δήμου είναι πολύ περιορισμένη.

-Ότι στα Διαδημοτικά Κέντρα Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων φιλοξενούνται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ζώων από τον επιτρεπόμενο. Π.χ. το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. Αθήνας-Πειραιά υπάρχουν 222 κλουβιά για σκύλους, και πριν έναν χρόνο (Νοέμβριος του 22) οι σκύλοι είχαν φτάσει τους 311. Με λίγα λόγια: Διαδημοτικά κέντρα και δήμοι δυσκολεύονται να συνεργαστούν σωστά για να μη στοιβάζονται ζώα σε κλουβιά, και να έχουν μια καλύτερη τύχη όταν πλέον είναι υγιή.

-Ότι η κατάσταση είναι άσχημη και στα δημοτικά καταφύγια. Οι συνθήκες διαβίωσης απέχουν πολύ από τις προβλεπόμενες. Βρέθηκε καταφύγιο που έχει υποδομή για φιλοξενία 17 ζώων, να κρατάει 61 ζώα. Άλλα καταφύγια βρέθηκαν εμφανώς υποστελεχωμένα, να μένουν χωρίς φύλαξη τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Άλλα δεν είχαν καν τους απαιτούμενους χώρους, και τα ζώα έμεναν εκτεθειμένα στη ζέστη, το κρύο και σε κακές συνθήκες υγιεινής.

-Ότι δεν έχει στελεχωθεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών με προσωπικό με την κατάλληλη επιστημονική εξειδίκευση.

-Ότι έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα-πορίσματα. Όπως είναι κατανοητό η έκθεση του Ε.Σ. συνοδεύτηκε και από επιβεβλημένες συστάσεις για να αλλάξουν αυτά τα κακώς κείμενα. Αναμένουμε να δούμε πόσος καιρός θα χρειαστεί και πόσο νερό ακόμα θα κυλήσει στον μύλο της υπομονής.




Δημήτρης Φαλλιέρος

topetmou.gr