Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Το ΓΕΣ διαψεύδει fake news για δήθεν πλημμυρισμένα ενεργά ελικόπτερα

 


Το γύρο του διαδικτύου κάνει fake news των γνωστών άθλιων, με την εικόνα από το Αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού και δείχνει πολλά ελικόπτερα τύπου Χιούι 60 ετών μέσα στα νερά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το χυδαίο fake news έκανε το ΓΕΣ να εκδώσει ανακοίνωση προς αποκατάσταση της αλήθειας. Συγκεκριμένα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, επισημαίνει ότι τα ελικόπτερα που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι ανενεργά και διαβεβαιώνει πως όλα τα επιχειρησιακά ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ είναι ασφαλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

Στις φωτογραφίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από το Στεφανοβίκειο βλέπουμε παροπλισμένα Huey, τα οποία το ΓΕΣ επιχείρησε να εκποιήσει αλλά δεν τα κατάφερε ελέω Καμμένου-Αποστολάκη ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί (ξανά) το ελληνικό Δημόσιο. 



Αύριο θα καταθέσουν τελικά οι συλληφθέντες για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη


 

Στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν το πρωί τα τρία από τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του 36χρονου, Αντώνη Καργιώτη.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία για αύριο, Κυριακή (10/9) προκειμένου να λάβουν γνώση των νέων στοιχείων που έχουν προστεθεί στη δικογραφία. Ο 4ος κατηγορούμενος, ο υποπλοίαρχος, αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (ισχαιμικό επεισόδιο) και βρίσκεται στο νοσοκομείο φρουρούμενος.

Στο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου τον ύπαρχο που φαίνεται σε video να απωθεί τον 36χρονο, ασκήθηκε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. 

Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.




Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε ταυτοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα μηχανήματα

 


Σε μία σημαντική επιτυχία, στην προσπάθεια της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της ασφάλειας των ταυτοποιητικών και ταξιδιωτικών εγγράφων, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία. Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που πλαστογραφούσε ταυτοποιητικά έγγραφα και διαβατήρια, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα μηχανήματα παραχάραξης.

Έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, τις απογευματινές ώρες της 07/09/2023, στις περιοχές των Πατησίων και της Ομόνοιας, συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που κατάρτιζε και διακινούσε πλαστά ταυτοποιητικά έγγραφα και διαβατήρια.

Όλοι οι συλληφθέντες διέμεναν νομίμως στη χώρα (προσφυγικό καθεστώς και αιτούντος άσυλο), ενώ η εγκληματική οργάνωση διέθετε υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης.

Η εγκληματική οργάνωση, που διερευνάται για τυχόν διεθνείς διασυνδέσεις, προμήθευε τα πλαστά ταξιδιωτικά και άλλα ταυτοποιητικά έγγραφα σε παράτυπους μετανάστες και διέθετε υπερσύγχρονο εργαστήριο, με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας, εγκατεστημένο σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου στην περιοχή των Πατησίων.

Κατασχέθηκε ιδιαίτερα εξελιγμένος εξοπλισμός, αποτελούμενος από σύγχρονες συσκευές εκτύπωσης με τεχνολογία λέιζερ, επαγγελματικούς θερμοκολλητές και πρέσες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κατάλληλο λογισμικό, μικροεργαλεία, όπως κοπίδια δράπανος κ.λπ., καθώς και ειδικές κόλλες που χρωματίζονται με την εφαρμογή UV φωτός, χρώματα, κλωστές.

Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών αποτελούμενη από πλήθος σελίδων διαβατηρίων, διαφανειών που φέρουν απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, τόπια δερμάτινου υφάσματος που χρησιμοποιούνται ως εξώφυλλα των διαβατηρίων, κάρτες PVC που χρησιμοποιούνται για δελτία ταυτότητας και άδειες ικανότητας οδήγησης.







Κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.700 τεμάχια εγγράφων (διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, άδειες διαμονής και άδειες ικανότητας οδήγησης) τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας, για καθένα από τα οποία η τιμή πώλησης κυμαινόταν από 200 έως 800 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα αποκόμιζαν από την εμπορία των κατασχεμένων εγγράφων εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ. Επίσης, βρέθηκαν 14 μεταλλικές μήτρες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών διαβατηρίων και μία σφραγίδα θεώρησης εισόδου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης αμφιβόλου γνησιότητας.

Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων βρέθηκε και διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο είχε καταχωρηθεί ως έντυπο κλαπέν – απολεσθέν την 21/07/2022.

Πέραν από τη συνεχή προσπάθεια αντιμετώπισης κυκλωμάτων πλαστογραφίας και παραχάραξης, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου της για καθολική ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα, τα ταυτοποιητικά και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, με την επικείμενη έκδοση του νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας, μέσω του οποίου η χώρα μας συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και τις απατήσεις διεθνών φορέων.





Νέο νούμερο στον ΣΥΡΙΖΑ - γελάει ο κόσμος με το σόου Κασσελάκη με τα νερά και τις δήθεν τυχαίες φωτογραφίες

 


Νέο «σόου» με αφορμή τους πλημμυροπαθείς από το νέο νούμερο του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη που ανάρτησε στον λογαριασμό του δήλωση ότι παρέχει βοήθεια.

Το νούμερο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στην βοήθεια που έδωσε, ενώ έστησε και  φωτογραφίες δήθεν «τυχαίες» που δήθεν κάποιοι τον τράβηξαν τυχαία να κουβαλάει νερά και δημοσιοποιήθηκαν στα σόσιλα μίντια, με τον ίδιο τον υπόψηφιο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑνα δηλώνει πως δήθεν δεν θα δημοσιοποιούσε την παρουσία του αν ο δημοσιογράφος του Σκάι Δημήτρης Οικονόμου δεν άφηνε αιχμές… εναντίον του.

Δείτε την ανάρτηση του νούμερου Στέφανου Κασσελάκη:

Stefanos Kasselakis
23 ώρες πριν

Δε σκόπευα να δημοσιοποιήσω τι έκανα τη χθεσινή ημέρα.

Όμως ενημερώθηκα ότι ο κ. Οικονόμου είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις πλημμυρισμένες περιοχές να «λερώσει» παπούτσια, «και ιδίως κάποιοι που έχουν έρθει από μακριά», εννοώντας εμένα.

Εδώ είμαι. ...

Δείτε περισσότερα
2,9 χιλ.
250
246

Και οι δήθεν τυχαίες φωτογραφίες του νέου νούμερου του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ, που ανάρτησε και ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη.





7 Ρίχτερ στο Μαρόκο 632 νεκροί και 329 τραυματίες μέχρι στιγμής

 


Τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 329 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και σκορπώντας τον πανικό στο Μαρακές και άλλες πόλεις, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Όπως μετέδωσαν μαροκινά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει μέχρι σήμερα τη χώρα.

Σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αυτόπτες μάρτυρες, ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλές πόλεις.

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις αυτές βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

Το περιφερειακό κέντρο αιμοδοσίας της πόλης ζήτησε από τους πολίτες να προσφέρουν σήμερα αίμα για τους τραυματίες.










Η πρώτη έκδοση του gov.gr με Τεχνητή Νοημοσύνη

 



Από τη συνέντευξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στη Ναυτεμπορική:

Η ψηφιοποίηση του δημοσίου έχει δρομολογηθεί με τα έργα που έχουν προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), επιτελικός βραχίονας υποστήριξης και υλοποίησης έργων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και άλλοι φορείς όπως η ΗΔΙΚΑ. Όμως, πλέον δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο. Για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες τεχνολογίας το πιο σημαντικό σήμερα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Το πως θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο για την ΤΝ και πως θα τοποθετήσουμε μία κυβέρνηση και ένα κράτος μέσα στο πλαίσιο αυτό.

  • Σε μερικές μέρες θα παρουσιάσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την πρώτη έκδοση του gov.gr με ΤΝ. Πως δηλαδή οι πολίτες θα αλληλοεπιδρούν γρηγορότερα και ευκολότερα. Χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα, θέτοντας π.χ. ερωτήματα που θα «πέφτουν» στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος» – την πλατφόρμα με την οποία το δημόσιο καταγράφει και χαρτογραφεί τον εαυτό του – ώστε να λαμβάνουν τις απαντήσεις που ζητούν.
  • Άρα, Τεχνητή Νοημοσύνη αρχικά σε όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί.

Προτεραιότητα μας επίσης, πέρα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι να σταματήσουμε να διακινούμε αρχεία με PDF. Η πληροφορία υπάρχει. Γιατί να την διακινούμε ως PDF;

  • Ένα καλό παράδειγμα είναι: Για να γράψεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό σήμερα πρέπει να ανεβάσεις PDF για το εισόδημα σου κ.λ.π.. Θα μπορούσε απλά ο πολίτης να αποδεχτεί ένα αίτημα που θα του έρθει στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι (wallet) ότι είναι αναγκαίο αυτό το πεδίο από την φορολογική δήλωση και να πάρει όχι PDF αλλά το ίδιο το δεδομένο που είναι αναγκαίο.
  • Εν τέλει δεν πρέπει να ψηφιοποιήσουμε ό,τι χαρτί βρίσκεται στο δημόσιο. Χρειάζεται π.χ. η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών στις πολεοδομίες, αλλά πρέπειπαράλληλα να δούμε πως θα πάμε κατευθείαν στην διακίνηση δεδομένων  εκεί που είναι εφικτό και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη.

 




Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στην Ευρώπη



Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γεγονός που επιβεβαιώνει εκ νέου την ανθεκτικότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, παρά τις επιβραδυντικές πιέσεις που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σε συνέχεια ανάπτυξης της τάξης του 2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο.
  • Τα επίπεδα ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν για μία ακόμα φορά παρασάγγας υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην ΕΕ(+0,5%) και την ευρωζώνη (+0,6%).
  • Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, η μοναδική από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που πέτυχε υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Ιρλανδία, οι επιδόσεις της οποίας παραδοσιακά «διογκώνονται» από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες δηλώνουν εκεί έσοδα που αντλούν από άλλες αγορές, ώστε να επωφεληθούν από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που προσφέρει το Δουβλίνο.
  • Κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, και οι επενδύσεις, οι οποίες τονώθηκαν κατά 7,9%.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή οι μισθοί, αυξήθηκαν κατά 7,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι προτού καν μετρηθεί η θετική επίδραση των τουριστικών εσόδων του τρίτου τριμήνου η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να πετύχει ή να υπερβεί τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 2,3%, τον οποίο προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Προπομπός» για την καλή πορεία του τουρισμού ήταν τα αποτελέσματα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούνιο οι αφίξεις επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά σχεδόν 24%.
 



Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, για τον συντονισμό των δράσεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες ενέργειες αποκατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θoδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.


Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει το ισχυρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της, μια πρωτοφανή θεομηνία η οποία έχει πλημμυρίσει έκταση τριπλάσια αυτής του «Ιανού».


Θέλω, καταρχάς, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τις μεγάλες μου ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους εθελοντές μας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρωτοφανή προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε πρώτο χρόνο, προκειμένου να σώσουν ζωές και να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες από χωριά τα οποία είναι στην κυριολεξία βυθισμένα στο νερό.


Πρώτη μας προτεραιότητα για τις επόμενες μέρες θα είναι ακριβώς αυτή: να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να απομακρύνουμε τους συμπολίτες μας από μέρη στα οποία ενδεχομένως να κινδυνεύουν, είτε από αέρα είτε χρησιμοποιώντας λέμβους είτε ειδικά οχήματα του στρατού. Ήδη, όπως γνωρίζετε, επιχειρούν 15 ελικόπτερα σε αυτή την προσπάθεια και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας διαρκώς και θα ενισχύονται.


Το καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις βροχές και προς τις καταιγίδες, όμως έχουμε ακόμη προβλήματα στη Λάρισα και στην απόληξη του Πηνειού, καθώς ακόμη κατεβαίνουν νερά από τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί. Οπότε απαιτείται ακόμα η μέγιστη δυνατή εγρήγορση, και προφανώς οι συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.


Άμεσα ξεκινάει και η δρομολόγηση της διαδικασίας της αποκατάστασης των ζημιών και κυρίως της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε ήδη από σήμερα στις περιοχές όπου μπορούμε να παρέμβουμε.


Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να δουν γρήγορα την ανακούφιση την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν τις ζωές τους, να φτιάξουν τα σπίτια τους, να μπορούν να παρέμβουν στην οικοσκευή τους και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν.


Ταυτόχρονα έχω, ήδη, εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες να διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη την οποία η πατρίδα μας αξίζει να λάβει σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, την κα von der Leyen, προκειμένου να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη και η ευρωπαϊκή αρωγή να μη μένει στα λόγια, αλλά να εκδηλώνεται στην πράξη.


Έχουμε, επίσης, εκκινήσει τις διαδικασίες συνομιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για να μπορούμε να κάνουμε άμεσα τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη ζημιά.


Θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση, μία ακόμα πρόκληση, για την πατρίδα μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε εδώ και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά τα οποία η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε.


Ευχαριστώ πολύ.



Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τραγωδία ξεφτιλίζεται - Εκπροσωπεί πλέον μόνο τα άκρα της αριστεράς

 


Σε κάθε τραγωδία ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να χρεώσει τα πάντα στον πρωθυπουργό.

Τώρα το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν έκλεισε την βρύση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δημιουργήθηκε το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Η αναφορές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά της νέας ακροαριστεράς αποκάλυψης και εκπρόσωπο του κόμματος Στέργιου Καλπαδάκη, δείχνουν ότι έχουν απομακρυνθεί εντελώς από την σοβαρότητα.

Τώρα ο φαιδρός εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε, επισήμως, ότι δεν εκκένωσαν τις περιοχές που θα χτυπούσε η κακοκαιρία ενώ γνώριζαν τι θα γίνει. Δηλαδή αυτός ο απίστευτος ακροαριστερός τύπος που κάνει τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να περάσει στον κόσμο ότι έπρεπε να ξεσπιτωθούν όλοι από τα χωριά γιατί θα έπεφτε πολύ βροχή, που δεν ήξερε κανένας το μέγεθος της.

Αδιαφορώντας για τους ειδικούς που εξέφρασαν και οι ίδιοι  τεράστια έκπληξη από τη σφοδρότητα του ακραίου φαινομένου αλλά και από τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, ο εκπρόσωπος τύπου ξεφτιλίζεται δείχνοντας τον ακροαριστερό παραλογισμό που έχουν όλα τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ.

Τα fake news άλλωστε που διαβάζουμε τόσε μέρες για εκατοντάδες νεκρούς, φράγματα κτλπ, δείχνουν την γελοιότητα αυτών των ανθρώπων που οι περισσότεροι είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γελοία ακροαριστερή δήλωση του Στέργιου Καλπάκη που προσπαθεί να επιρρίψει στον πρωθυπουργό ευθύνες διότι, όπως υποστηρίζει, «γνώριζε και δεν έκλεισε την βρύση» τόσο για τη σφοδρότητα του φαινομένου όσο και τις συγκεκριμένες περιοχές που πλημμύρισαν!! Εάν είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος εκτός ΣΥΡΙΖΑ τέτοια γελοία δήλωση.

Η δήλωση Καλπάκη ακραίας εκμετάλλευσης, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί πλέον μόνο τα άκρα και δεν έχει καμία σχέση με σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Η  γελοιότητα Καλπάκη:

«Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα τη Θεσσαλία για να δει τα τραγικά αποτελέσματα της ανεπάρκειάς του στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πλημμύρας.

Επειδή, όμως, δήλωσε ότι δήθεν ποτέ δεν κρύφτηκε, οφείλει να δώσει απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ieidiseis.gr στις πρώτες συσκέψεις για την κακοκαιρία στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Μητσοτάκης, έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για την Καρδίτσα, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την ένταση του φαινομένου, την ποσότητα του νερού που θα έπεφτε και τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς και εισηγήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών. Ωστόσο αυτές αγνοήθηκαν.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Ισχύει ότι η κυβέρνηση γνώριζε νωρίτερα για το μέγεθος της κακοκαιρίας;

Ισχύει ότι υπήρξαν εισηγήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά η απάντηση ήταν «Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε τη Θεσσαλία;»




Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Δημαρχείο Βόλου - Άμεση προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί τα τρόφιμα και το νερό

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το απόγευμα στον Βόλο, όπου επισκέφτηκε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», συνομίλησε με κατοίκους και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας που ήδη διενεργούν αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και τα προβλήματα, ενώ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων.

Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και την ταχεία δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στην πόλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας και ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζίκος.





Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Ευχαριστώ τον Δήμαρχο και τους άλλους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την ενημέρωση την οποία μου έκαναν.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω το μέγεθος της καταστροφής το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε και εδώ, στη Μαγνησία. Εδώ, μάλιστα, σημειώθηκε και το απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης, το οποίο θα καταγράφεται πια στα παγκόσμια ρεκόρ, όχι μόνο στα εθνικά, για να έχουμε μια αίσθηση του πόσο νερό έπεσε και τι πίεση αυτό έβαλε στις υποδομές, προφανώς, και στις περιουσίες των ανθρώπων.

Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, κάτι το οποίο ήδη γίνεται: ο απεγκλωβισμός ανθρώπων οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Πήλιο και η τροφοδοσία τους, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και σε νερό. Πιστεύω ότι αυτή η αποστολή εκτελείται με αποτελεσματικότητα και διά της θαλάσσης και διά του αέρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Και βέβαια, άμεση προτεραιότητα στις υποδομές του Βόλου η αποκατάσταση της υδροδότησης. Αλλά θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη, καταστροφική ζημιά η βασική υδροδότηση της πόλης, που είναι οι πηγές οι οποίες βρίσκονται πάνω στο Πήλιο.

Παρά ταύτα, από αύριο η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Έχουμε, ήδη, ζητήσει την τεχνική βοήθεια της ΕΥΔΑΠ, η οποία θυμίζω ότι ανήκει πια στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στο Υπερταμείο, έτσι ώστε να έχουμε την πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία, το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε νερό από τις πηγές του Πηλίου για να επανέλθει πλήρως η υδροδότηση στην πόλη. Λίγη υπομονή θα χρειαστεί, όπως είπε ο Δήμαρχος, αλλά εδώ πραγματικά καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πλήρη καταστροφή του βασικού δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα της κρατικής αρωγής έχουν ήδη αρχίσει και δρομολογούνται. Όπως είδατε σήμερα, ήδη τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στο δρόμο, κάνουν τις καταγραφές των ζημιών. Θέλω να διαβεβαιώσω και εδώ τους πολίτες της Μαγνησίας και του Βόλου ότι θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του «Ιανού». Είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο ώστε να μπορέσουν να πάρουν την πρώτη οικονομική στήριξη για τις οικοσκευές.

Και βέβαια, συζητήσαμε και με τους Δημάρχους του Πηλίου τις πιο δομικές δραστικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο. Θα κινηθούμε σε δύο χρόνους: άμεση αποκατάσταση των ζημιών με πολύ γρήγορα έργα τα οποία θα δρομολογηθούν από την Περιφέρεια, έτσι ώστε το οδικό δίκτυο να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. Και φυσικά μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε τα προσωρινά έργα να μετατραπούν σε μόνιμα και το οδικό δίκτυο να γίνει καλύτερο και πιο ανθεκτικό σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν πριν.

Με ενημέρωσαν εδώ οι Δήμαρχοι ότι ένα έργο αγροτικής οδοποιίας το οποίο έγινε με πόρους του Προγράμματος «Τρίτσης» άντεξε, σε αντίθεση με παλαιότερα έργα τα οποία δεν άντεξαν. Οπότε το σημαντικό δεν είναι μόνο να φτιάχνουμε ξανά τις υποδομές μας, αλλά να τις φτιάχνουμε ξανά πιο ανθεκτικές ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε φαινόμενα. Ελπίζουμε να μην ξαναέχουμε ποτέ ένα τέτοιο φαινόμενο σαν και αυτό το οποίο είδαμε, αλλά σίγουρα άλλες βροχές θα έχουμε και θα πρέπει οι υποδομές μας να είναι πιο ανθεκτικές.

Το κράτος, θα το ξαναπώ και εδώ από το Βόλο, το κεντρικό κράτος είναι εδώ. Δουλεύει σε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και θέλω να το τονίσω αυτό. Η συνεργασία μας είναι μία συνεργασία ανεξαρτήτως χρωμάτων και κομματικών αναφορών, με την Περιφέρεια, με τους Δημάρχους. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να στηρίξουμε τις κοινωνίες οι οποίες επλήγησαν.

Το είπα και στη Λάρισα, το ξαναλέω και εδώ: η ελληνική οικονομία σήμερα πατάει καλά στα πόδια της και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εκείνες τις αντοχές να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας απέναντι σε αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή. Όμως, ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε και όλους τους πόρους που θεωρούμε ότι δικαιούμαστε από την Ευρώπη και να θέσουμε πια με πολύ επιτακτικό τρόπο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα άμεσα ζητήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Είδατε καταστροφικές πλημμύρες αντίστοιχα στη Σλοβενία. Είχαμε και ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο πυρκαγιών. Θα έχουμε φυσικές καταστροφές, δυστυχώς, με μεγαλύτερη συχνότητα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Αυτό μας υποχρεώνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναθεωρήσουμε τους προϋπολογισμούς μας και να στηρίζουμε περισσότερο τα κράτη-μέλη απέναντι σε αυτές τις φυσικές καταστροφές.


Καλή δύναμη σε όλους μας.


Δημοσιογράφος: Θα γίνει κι ένας επανασχεδιασμός στα έργα που υλοποιούνται, κ. Πρόεδρε; Υπάρχουν γέφυρες που είναι καινούργιες, έγιναν τώρα και λειτούργησαν σαν ανάχωμα για τα νερά των χειμάρρων, εδώ στον Βόλο σας λέω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα είδα. Καταρχάς θέλω να πω το εξής: καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών -και όχι μόνο- γίνονται έργα. Και πολλά από αυτά τα έργα είναι ανθεκτικά έργα και αποτρέπουν τα χειρότερα. Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα είχε γίνει και πόσο άσχημα θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχαν γίνει κάποια από τα έργα τα οποία έγιναν.

Όμως, θα το ξαναπώ, όταν πέφτουν 800 τόνοι νερό το στρέμμα, το νερό αυτό από κάπου θα παροχετευθεί και, δυστυχώς, πολλές φορές τα φερτά υλικά είναι αυτά τα οποία κάνουν τις ζημιές. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα αυτό το οποίο λέτε, αλλά ο σκοπός μας είναι πάντα ο σχεδιασμός να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουμε το χειρότερο σενάριο.



Άθλια fake news από τα γνωστά φαιδρά άτομα και τρόλ, για να παραπλανήσουν τους πολίτες

 



Ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την ανεπανάληπτη και πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή, την απελπισία, θρηνούμε 10 νεκροί από την θεομηνία και τέσσερις αγνοούμενους σε Πήλιο και Βόλο, και έχουμε και τα άθλια ανθρωπάκια που κατά την γνωστή τους τακτική κάνουν διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακόμα και για εκατοντάδες νεκρούς.

Την διασπορά κάνουν τα γνωστά τρόλς, ψεκασμένοι, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και κάθε λογής παράσιτο της χώρας που χαίρεται σε κάθε καταστροφή.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας :

«Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις πλημμυρικών φαινομένων η εικόνα στον Πηνειό Ποταμό που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας, μας κρατά σε συνεχή επιφυλακή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν.

Σε αυτό το σημείο και με αφορμή σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν, να ξεκαθαρίσω ότι καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων.

Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα.

Συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωή τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά, όπως καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι χτεσινοί αγνοούμενοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε.

Επίσης 1700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας  για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά.

Να πω για μια ακόμη φορά ότι τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων δε μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω ακραίων συνθηκών και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, μέχρι χτες το μεσημέρι που μπόρεσαν να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Επίσης στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 1.000 διασώστες της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως και χτες έτσι και σήμερα οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και του Στρατού που παλεύουν μέσα στα νερά για ώρες προκειμένου να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας.

Και ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές στα χωριά που συνδράμουν με τα δικά τους μέσα, δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη».



Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας - Επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS


 

Και επίσημα στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται από απόψε η Ελλάδα, καθώς ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και αναβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε καθεστώς investment grade. Συγκεκριμένα στο ΒΒΒ (low), με σταθερές προοπτικές.

Η εν λόγω εξέλιξη, η οποία λίγο – πολύ είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου της πολυετούς κρίσης – χρέους. Άλλωστε, από το 2010 έως και το 2023 τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν «σκουπίδια», απέχοντας παρασάγγας από την επενδυτική κατηγορία.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς η Ελλάδα επέστρεψε στα ανώτερα κλιμάκια των αξιολογήσεων, «συναντώντας» όλες τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του DBRS, σε καθεστώς επενδυτικής κατηγορίας είχαν προσφάτως αναβαθμίσει την Ελλάδα και οι οίκοι R&I και Scope. Ωστόσο, οι δύο τελευταίοι δεν λαμβάνονται υπόψη από το ευρωσύστημα και επομένως, οι αξιολογήσεις τους δεν επηρεάζουν τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντίθετα, ο DBRS είναι «πιστοποιημένος» -από την Ευρωζώνη- οίκος και κατ’ επέκταση οι αποφάσεις του έχουν άμεση ισχύ και στο ευρωσύστημα. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο έχει κυκλώσει ακόμη δύο ημερομηνίες. Πρόκειται για την 20η Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, όταν οι Standard & Poor’s και Fitch, αντίστοιχα, πρόκειται να επικαιροποιήσουν την αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Οι δύο οίκοι «τοποθετούν» τα ελληνικά ομόλογα σε απόσταση – αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, δεδομένης της αναβάθμισης από τον DBRS, η Ελλάδα έχει ήδη κατακτήσει τον μεγάλο στόχο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει έως τότε.

Στις 15 Σεπτεμβρίου μεσολαβεί και η αξιολόγηση του Moody’s, ο πλέον φειδωλός από τους τέσσερις «εγκεκριμένους» οίκους. Ο συγκεκριμένος έχει αφήσει τη χώρα μας τρία ολόκληρα σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και θα αποτελούσε «σούπερ έκπληξη» να καλύψει «μια και έξω» όλη την απόσταση. Ωστόσο, η οποιαδήποτε ανακοίνωση αναβάθμισης από τον «σκληρό» οίκο, θα «έστρωνε το χαλί» για αναβάθμιση κι από τους υπόλοιπους (S&P’s και Fitch).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα σε όρους αγοράς, καθώς η μείωση της απόδοσης και του spread των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ σημαντική.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο η επενδυτική βαθμίδα να μπει και στη «βιτρίνα» της χώρας, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να αγοράζονται από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη -στους οποίους σήμερα οι εσωτερικοί κανονισμοί των funds απαγορεύουν να επενδύσουν έστω και 1 δολάριο σε ελληνικούς τίτλους, επειδή ανήκουν στην κατηγορία «σκουπίδια».