Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Διάλογος του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνάντησής τους

 


Κ. Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες είναι αναμφισβήτητα θετικές. Έχουμε διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.


Είναι βέβαια, λυπηρό, το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς χάνουν και τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα τους τελευταίους μήνες να εμβολιαστούν καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε.


Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε.


Και βέβαια μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια – οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός.


Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στην χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά.


Οπότε, εν κατακλείδι, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο μέτωπο της πανδημίας, η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν το βήμα να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι «δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ», είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.


Κ. Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε χαίρομαι και εγώ για τα νέα που παρακολουθώ, για τη μείωση του αριθμού διασωληνωμένων και κρουσμάτων και ελπίζω σύντομα να είναι ακόμη καλύτερα τα νέα. Είναι πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έχει φθάσει στα 6 εκατομμύρια εμβολιασμών.


Ενθαρρυντικό βρίσκω ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον. Υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, το θίξατε και εσείς, με τις αναφορές και στο Σύνταγμα και στα ατομικά δικαιώματα. Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς. Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι΄αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ότι έχω δει. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο.





Ιστορική συμφωνία δέσμευσης μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος

 


Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G7 – των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) – ανακοίνωσαν ιστορική συμφωνία δέσμευσης μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση.

Ειδικότερα, η συμφωνία που τελεί τα τελευταία χρόνια υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει τον Πρώτο Πυλώνα, ο οποίος προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας, ενώ ο Δεύτερος Πυλώνας, με στόχο και την αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού, αποσκοπεί στην επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων 15%.

Με την απόφαση των G7, δίνεται καθοριστική ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Σύνοδο των G20 τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ, όπου θα συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις.

Σε επίπεδο Ε.Ε., στις 18 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα», με την οποία οριοθετούνται ήδη τα βήματα για την υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής του φορολογικού συστήματος. Συναφώς, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παρουσιάσει μέχρι το 2023 νομοθετικές προτάσεις, υπό τη μορφή Οδηγιών, με τις οποίες οι κανόνες των δύο Πυλώνων και η παγκόσμια αρχιτεκτονική θα ενσωματωθούν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στις 14 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για την ψηφιακή εισφορά.

Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές συζητήσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο:

Χαιρετίζει την πρόταση της νέας αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, καθώς διαφαίνεται ότι αποσαφηνίζεται, πλέον, το πεδίο εφαρμογής και διασφαλίζεται η κατανομή των κυριαρχικών δικαιωμάτων φορολόγησης των χωρών.

Τάσσεται σαφώς υπέρ ομοιόμορφης εφαρμογής λύσεων και σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς η παγκόσμια συμφωνία θα σημάνει διασφάλιση εσόδων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και μείωση του υψηλού κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται διασυνοριακά στην Ενιαία Αγορά.



Επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων


 

Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε, ύστερα από διετή συστηματική εργασία, τη μεταρρύθμιση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Μια σημαντική μεταρρύθμιση, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η.1.2022 και συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μεταρρύθμιση η οποία:

Εκσυγχρονίζει, επικαιροποιεί και επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.

Διορθώνει αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών.

Διευρύνει τη φορολογητέα βάση και επιτρέπει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναδιαμορφώνεται, χωρίς να αυξάνεται το συνολικό δημοσιονομικό ποσό που αναμένεται να αποφέρει.

Έτσι, οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών:


Δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Θα επιβαρυνθούν όμως κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται τους επόμενους μήνες. Θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις.

Σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, σε συνέχεια της μεσο-σταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 2019, υλοποιώντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Πλέον, με το νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, η κάλυψη του πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%, αγγίζοντας την πλήρη κάλυψη των περιοχών που είναι εντός σχεδίου.

Έτσι, 3.643 νέες ζώνες προστέθηκαν στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών να περιλαμβάνει πλέον 13.808 ζώνες.

Η επέκταση αυτή οδηγεί σε αρκετές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε ζώνες τουριστικών περιοχών, όπου οι αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ χαμηλές.

Συμπερασματικά, με την ορθή αποτύπωση των αντικειμενικών αξιών, μπαίνει τέλος σε ανισότητες και αδυναμίες δεκαετιών, διευκολύνεται η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας και δίνεται ώθηση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας.



Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία


 

Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές  εξάρσεις. 

Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι:

Οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση.

Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και  να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρας μας.

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί 6,2 εκατομμύρια πολίτες, 4 εκατομμύρια με την πρώτη δόση, ποσοστό 38,1%, και 2,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 22,4%.

Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 71% όσων είναι άνω των 60 ετών, ενώ ήδη έχουν κλείσει ραντεβού το 74,3%.

Την 10η Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη ανοίγει και η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για τρία διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες ηλικίας 25 έως 29 ετών.



Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» αφού άντεξε επί 24.000 χρόνια σε συνθήκες «κατάψυξης»

 


Ένα μικροσκοπικό ζώο, που αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο, «αναστήθηκε» αφού παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία επί σχεδόν 24.000 χρόνια και κατόπιν κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του, ανακοίνωσαν σήμερα Ρώσοι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ερωτηματικά για τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε αυτός ο πολυκύτταρος οργανισμός ώστε να αντέξει αυτή τη μακρά «νάρκη», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στας Μαλάβιν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

«Η έκθεσή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία ο μεταβολισμός τους σταματά σχεδόν ολοσχερώς», εξήγησε ο Μαλάβιν, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσικοχημικών και Βιολογικών Προβλημάτων στο Πούσινο της Ρωσίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γεωτρύπανο για να συλλέξουν δείγματα από τον ποταμό Αλαζέια, στη ρωσική Αρκτική και κατόπιν, με την τεχνική της ραδιοχρονολόγησης, συμπέραναν ότι η ηλικία του δείγματος κυμαίνεται μεταξύ 23.960-24.485 ετών.

Στο παρελθόν είχαν εντοπίσει και μονοκύτταρα μικρόβια, ικανά να επιτελέσουν τον ίδιο «άθλο».


Όσον αφορά τους πολυκύτταρους οργανισμούς, έχει αναφερθεί η περίπτωση ενός νηματώδους, ηλικίας 30.000 ετών, που επέστρεψε στη ζωή. Βρύα και ορισμένα άλλα ήδη φυτών αναγεννήθηκαν επίσης, αφού παρέμειναν κάτω από τους πάγους για χιλιάδες χρόνια.

Τα τροχοφόρα προστίθενται επομένως στον κατάλογο των οργανισμών που φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώνουν επ’ αόριστον, σύμφωνα με τον Μαλάβιν.

Μετά την «απόψυξή» του, το ζώο κατάφερε να αναπαραχθεί με το μηχανισμό της παρθενογένεσης.

Τα βδελλοειδή τροχοφόρα, μήκους περίπου μισού χιλιοστού, ζουν γενικά σε γλυκά νερά.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον οργανισμό ως μοντέλο για να μελετήσουμε την επιβίωση στην ψύξη και την ξήρανση σε αυτήν την ομάδα ζώων και να την συγκρίνουμε με άλλα ανθεκτικά ζώα, όπως είναι τα νηματώδη, τα βραδύπορα και άλλα», πρόσθεσε ο Μαλάβιν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

 


Για την πορεία υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Αναλύθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και πώς θα λειτουργεί

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας στην ψηφιακή εποχή: 

1.    Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. 

2.    Αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την αμοιβή τυχόν υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες.

3.    Συντελεί στην αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν πρακτικές «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας. Πρακτικές οι οποίες δυστυχώς δεν είναι σπάνιες και εκτός των άλλων στερούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα και τον προϋπολογισμό. 

4.    Η ψηφιακή κάρτα εργασίας καθιστά, επιπλέον, τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας διαφανείς και αντικειμενικούς και αποτελεί το «κλειδί» για την δίκαιη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες. 

5.    Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που ικανοποιείται σήμερα.

Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής:

Α. Σε πρώτη φάση, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο. 

Β. Ως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων. 

Γ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος σχεδιάζεται με τρόπο που προβλέπει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κλπ. τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά η υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

Η Ψηφιακή Κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το ΕΡΓΑΝΗ. Φυσικά τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο. 

Σημειώνεται ακόμη ότι:

1.    Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες. 

2.    Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

3.    Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

4.    Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

Η άμεση ενημέρωση του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το χρόνο εργασίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο και για άμεσους, αποτελεσματικούς ελέγχους. Οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από τον έλεγχο σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εγκατάσταση. Έτσι, στην περίπτωση π.χ. που ένας εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να μην «χτυπήσει» την κάρτα την ώρα που ξεκινά την εργασία του ή να δηλώσει ότι σχόλασε ενώ παραμένει στον χώρο δουλειάς, ο έλεγχος θα είναι άμεσος και αντικειμενικός.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και με περισσότερα εχέγγυα αμεροληψίας στους ελέγχους για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.





Αρνητής γιατρός απείλησε με μήνυση τον Βασιλακόπουλο γιατί προτρέπει πολίτες να κάνουν το εμβόλιο

 


Δεν έχει τέλος η προκλητικότητα των αρνητών και ειδικά αυτών που είναι γιατροί και γίνονται επικίνδυνοι.

Για τη σημασία των εμβολιασμών μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να προστατευτούν οι πολίτες από τα fake news που κυκλοφορούν για τα εμβόλια, έκανε γνωστό ότι απειλήθηκε με μήνυση από αρνητή προκλητικό γιατρό, ενώ μίλησε και για «αλήτες γιατρούς».

Ειδικότερα μιλώντας στον ΑNT1, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι: «για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κορωνοϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολλή τρέλα.

«Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το Κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα».



Απάντηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο Χρυσοχοΐδη για το φάκελο με τους 500 ποινικούς


 

Έγγραφη απάντηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη αναφορικά με το περιεχόμενο των φακέλων που προσκόμισε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος έδωσε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, Βασίλης Πλιώτας.

Οι εν λόγω φάκελοι περιείχαν στοιχεία για τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος για συμβόλαια θανάτου αλλά και λίστα με 500 ονόματα ποινικών και βαρυποινιτών.

Στην έγγραφη απάντησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει εμφατικά ότι «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».

Επισημαίνει ακόμη ότι «οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».

Αναγνωρίζει ωστόσο την αναγκαιότητα εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα από την πλευρά των Αστυνομικών αρχών θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι «Εισαγγελείς Ειδικών Καθηκόντων», όπως του:

1) Εισαγγελέα Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.

2) Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών.

Η αποστολή του τελευταίου αυτού συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές.

Ως προς την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, ο κ. Πλιώτας διευκρινίζει ότι η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.

Αναφορικά με τις υποβαλλόμενες συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι:

«Γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί».

Σημειώνεται ότι, ο κ. Πλιώτας διαβίβασε το περιεχόμενο της απάντησής του προς τον κ. Χρυσοχοίδη και σε όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι διευθύνουν ανά την επικράτεια Εισαγγελίες Εφετών, με την εντολή οι τελευταίοι να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας.


Πηγή



Ούτε μία κότα στην παραλία δεν βοήθησε την κοπέλα από την μανία των Πακιστανών

 


Μάλλον όσοι κάνουν μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία της Αγίας Μαρίνας, που έγινε η επίθεση στην κοπέλα από έξι Πακιστανούς, δεν είναι γνήσιοι Έλληνες, είναι αλληλέγγυοι Συριζαίοι, η είναι όλοι αλλοδαποί λαθρομετανάστες, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν προστάτεψε κάποιος την κοπέλα από τους παράνομους λαθρομετανάστες κακοποιούς Πακιστανούς. 

Βλέποντας τους δύο από τους έξι Πακιστανούς σήμερα στα δικαστήρια, είδαμε δύο δείγματα "άντρα" που εάν υπήρχαν κάποιοι άντρες στην παραλία θα είχαν σώσει την κοπέλα και θα είχαν δεσμεύσει τους Πακιστανούς μέχρι να έρθει η αστυνομία και ο άντρας της.

Σύμφωνα με καταγγελία της κοπέλας ενώ η παραλία στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στο Κορωπί ήταν γεμάτη κόσμο, κανένας "άντρας" δεν βοήθησε την κοπέλα την ώρα της επίθεσης από τους Πακιστανούς στην προσπάθεια τους να την βιάσουν.

"Νομίζω ότι δεν έχω νιώσει πιο άσχημα στη ζωή μου όλη. Γιατί νιώθεις ανήμπορος στην κατάσταση με έξι άτομα γύρω σου απλά να βλέπεις ότι… δεν ξέρεις τι πρόκειται να γίνει την επόμενη στιγμή" είπε η κοπέλα αβοήθητη.

"Μέσα σε όλο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ένας άνθρωπος δεν βρέθηκε να κάνει οτιδήποτε για όλο αυτό. Η παραλία ήταν γεμάτη. Δεν πλησίασε κανένας να με βοηθήσει. Ήμουν τυχερή που είχα τον άντρα μου εκεί, που ήρθε γρήγορα, ουσιαστικά τρέχοντας για να με βοηθήσει. Τα έβαλε με έξι άτομα και δεν ήρθε ένας άνθρωπος να πάρει το μέρος μας".

Εάν δεν ήταν ο άντρας της να επιστρέψει την κατάλληλη στιγμή να τα βάλει με έξι Πακιστανούς κακοποιούς, όπου έτρεξαν να εξαφανιστούν δεν θα είχε γλιτώσει η κοπέλα.

Η απορία μας είναι εάν ήταν η παραλία γεμάτη γυναίκες και δεν υπήρχε ούτε ένας άντρας;;;



Χυδαίος Ερντογάν: «Θα γ@@@ τις μάνες του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης και του Ισραήλ»

 


Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αδιάκοπες προσπάθειες να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έκανε στον στενό του κύκλο πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν θα είχε την ευκαιρία, σημειώνει σε άρθρο του στον ιστότοπο Nordic Monitor ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Λίγες μέρες πριν την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει το Nordic Monitor αποδεικνύουν πως ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του.

Η υπόσχεση του Ερντογάν αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν τη διείσδυση στην Τουρκία δικτύου της επίλεκτης ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης, της περίφημης Quds.

«Όταν θα έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα γ@@@σω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο και το Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν, που τότε ήταν ακόμη πρωθυπουργός μιλώντας σε πιστούς βουλευτές του.

Δείτε τις λεπτομέρειες και τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, 

στο OnAlert.gr




ΝΔ: Δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι διαφορετικό από το να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης

 


«Η Νέα Δημοκρατία σεβόμενη διαχρονικά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις με την υπόθεση της Novartis.

Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «δεν περιμέναμε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κάτι διαφορετικό από το να παρεμβαίνει και τώρα στο έργο της Δικαιοσύνης, η οποία ως γνωστόν εξετάζει εξονυχιστικά τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων στην υπόθεση της Novartis, κατόπιν της παραπομπής του από τη Βουλή των Ελλήνων».

Προσθέτει επίσης ότι «η υπόθεση των πράξεων και παραλείψεων του κατηγορουμένου πλέον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου» και καταλήγει:

«Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που φαίνεται ότι συνεχίζει να ζηλεύει το έργο του εκλεκτού για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κατηγορουμένου υπουργού του και από τη θέση της αντιπολίτευσης».



Με τον Βαρουφάκη που πήγε να πετάξει την χώρα στα βράχια θέλει συνεργασία ο Φίλης



Δεν βάζουν μυαλό και δεν πρόκειται ποτέ να βάλουν μυαλό ειδικά οι ακροαριστεροί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και «δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ.»  όχι όλου του ΚΙΝ.ΑΛ. και κατά των μεταγραφών τύπου Κεδίκογλου τάχθηκε χθες ο Νίκος Φίλης, δείχνοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλο θέμα, και γιαυτό προσπαθεί με διάφορες κινήσεις να επιβιώσει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά το συνέδριο του ΜέΡΑ25, δήλωσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη αφήνοντας άφωνους όλους τους Έλληνες πολίτες: «Ο κύριος Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο, με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς – αν θέλει να πάει από δω ή από κει», είπε ο κ. Φίλης, ενώ ερωτηθείς για την ένταξη του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Δεν κάνω κρίση για ένα ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ενα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα».



Συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. για την δολοφονία της δολοφονημένης συζύγου του δολοφονημένου Ντίμη Κορφιάτη

 



Έπρεπε να δολοφονηθεί και ο σύζυγος για να δουλέψει η ΕΛ.ΑΣ., που εάν θέλει δουλεύει, γιατί διαθέτει κορυφαίο προσωπικό για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με το imerazante.gr. έγιναν τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι συλλήψεις έγιναν στη Ζάκυνθο ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της Δευτέρας (7/6/2021) και υπό άκρα μυστικότητα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και άτομο που εργαζόταν ως σωματοφύλακας σε εφοπλιστή.

Μετά την οργανωμένη επιχείρηση, οι συλληφθέντες μέσα στη νύχτα, μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού στην Κυλλήνη και από εκεί, κατευθείαν στη ΓΑΔΑ για ανακρίσεις.



Αρνήτρια βρεφονηπιοκόμος αρνείται να βάλει μάσκα - Της έκαναν μήνυση εξετάζεται η απόλυση της


 

Αναστάτωση προκάλεσε σε βρεφονηπιακό σταθμό της Κρήτης και συγκεκριμένα σε χωριό του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων η στάση μιας επικίνδυνης αρνήτριας βρεφονηπιοκόμου που αρνείται να συμμορφωθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να εργάζεται με ασφάλεια.

Η θρασύτατη βρεφονηπιοκόμος αρνούνταν να φοράει μάσκα προσερχόμενη στον παιδικό σταθμό, ενώ για το υποχρεωτικό self-test, επιδείκνυε μια χειρόγραφη δήλωση, καθώς αρνούνταν να καταθέσει ψηφιακά, στην πλατφόρμα, το αποτέλεσμα του τεστ που ισχυριζόταν, πάντως, ότι έκανε, αλλά χωρίς απδεικτικά στοιχεία.

Το προηγούμενο διάστημα στον παιδικό σταθμό οι αστυνομικές Αρχές έκαναν έλεγχο και επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ στη γυναίκα για μη χρήση μάσκας.

Ωστόσο η ίδια δεν πτοήθηκε και εξακολουθούσε την ίδια πρακτική, αναγκάζοντας τη διευθύντρια να της απαγορεύσει την είσοδο μέχρι συμμορφωθεί με όσα το νομικό πλαίσιο ορίζει, για την περίοδο της πανδημίας.

Η βρεφονηπιοκόμος, αντί να συμμορφωθεί και να σοβαρευτεί με θράσος υπέβαλε μήνυση στη διευθύντρια του παιδικού σταθμού, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί ενώ τελικά αφέθηκε ελεύθερη με εντολή Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο, εάν η συγκεκριμένη εργαζόμενη η οποία είναι μόνιμη υπάλληλος δεν συμμορφωθεί, να κινηθεί η διαδικασία απόλυσής της.

Μετά την μύνηση της αρνήτριας στυν διευθύντρια, στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμος Αρχανών – Αστερουσίων στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, Μανόλης Κοκοσάλης, η συγκεκριμένη υπάλληλος προχώρησε, την περασμένη βδομάδα, σε μήνυση κατά της διευθύντριας του βρεφονηπιακού σταθμού επειδή δεν της επέτρεπε την είσοδο στην εργασία της εξαιτίας της μη δήλωσης αρνητικού self test και της μη χρήσης μάσκας.

«Πρόκειται για μία γυναίκα που μας έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα και στο παρελθόν. Η ίδια δεν φορούσε μάσκα και δεν ήθελε να φορά μάσκα ούτε εντός του βρεφονηπιακού σταθμού ενώ δεν συμπλήρωνε στην ειδική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του self test. Εξαιτίας αυτών η διευθύντρια, πολύ σωστά, δεν της επέτρεπε την είσοδο στον σταθμό. Εκείνη πήγε και κατέθεσε μήνυση σε βάρος της διευθύντριας. Ενημερώθηκα για το θέμα και προχωρήσαμε κι εμείς σε μήνυση στην υπάλληλο», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης λέγοντας παράλληλα πως η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει αν ασκηθεί ποινική δίωξη.

«Έχει έρθει ένας δικηγόρος από την Αθήνα που την εκπροσωπεί. Μετά την μήνυση αν ο εισαγγελέας ασκήσει ποινικές διώξεις είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Έχω ήδη διατάξει και Ένορκη Διοικητική Εξέταση και εκεί θα φανούν και όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη υπάλληλος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

«Η συγκεκριμένη υπάλληλος ισχυρίζεται ότι το να φοράς άσκα ή να κάνει self test είναι ιατρική πράξη, κάτι που δεν ισχύει. Ο εμβολιασμός είναι όντως ιατρική πράξη ωστόσο αυτό δεν της το ζητήσαμε ποτέ. Θέλουμε τα μέτρα να τηρούνται με ευλάβεια για την προστασία της υγείας των παιδιών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Δεν παίζουμε με την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κοκοσάλης.




Έπρεπε να τρομάξει η κοινωνία για να αυστηροποιήσει τις ποινές το Υπουργείο Δικαιοσύνης

 


Με αύξηση του χρόνου παραμονής στις φυλακές, όσων καταδικάζονται για οργανωμένα ή ειδεχθή εγκλήματα, και περιορισμό πολλών άλλων ευεργετημάτων που έως τώρα τους παρέχει ο νόμος, επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν εορτής και αφού έχει τρομάξει η κοινωνία, να ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο κατά της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Έπρεπε εδώ και μήνες και γίνονται στυγερές δολοφονίες, και στυγερά εγκλήματα για να πιεστεί το υπουργείο και ο υπουργός ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Σε τροχιά μπαίνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και βάδιζε σαν σαλιγκάρι. 

Όπως μαθαίνουμε θα αυξηθούν τα όρια κράτησης καταδίκων για οργανωμένη εγκληματικότητα, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλα αδικήματα. Η αύξηση του χρόνου έκτισης των ποινών θα κυμαίνεται στα τρία ή τέσσερα χρόνια σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αν δηλαδή ένας καταδικασμένος για ληστεία σε 12 χρόνια με την ισχύουσα νομοθεσία μένει στη φυλακή τέσσερα χρόνια, με την προτεινόμενη ρύθμιση θα εκτίει επτά χρόνια, λές και τρία επιπλέον χρόνια θα τον κάνουν να φοβηθεί, ενώ τα 12 πραγματικά εκτίσιμα θα τα υπολόγιζε ένας κακοποιός. Το ίδιο θα συμβαίνει και για καταδίκες όσον αφορά τα οργανωμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, καταδικασμένος σε 15 χρόνια για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει μέσα έξι χρόνια, ενώ με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται θα εκτίει εννέα χρόνια.

Αν και κανένας κακοποιός δεν θα υπολογίζει τα μόλις τρία επιπλέον χρόνια έκτισης, είναι και αυτό κάτι απο το τίποτα που προσφέρει εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο δικαιοσύνης.

Αλλαγές θα γίνουν και στα ισόβια, ποινή που επιβάλλεται συνήθως για ανθρωποκτονίες αλλά και για άλλα βαριάς μορφής εγκλήματα. Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα τα ισόβια σημαίνουν 16 χρόνια παραμονής στη φυλακή, ενώ προτείνεται η έκτιση της ποινής των ισοβίων να είναι 20 ή 18 χρόνια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αλλαγές και στην προσωρινή κράτηση των υποδίκων για βαριάς μορφής εγκληματικότητα, οι υπόδικοι για οργανωμένο έγκλημα, ληστείες, ανθρωποκτονίες και λοιπά, να μην μπορούν να βγουν από τη φυλακή πριν δικαστούν αν δεν περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, και σε κάθε περίπτωση οι προϋποθέσεις για να αποφυλακίζονται πριν λήξει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης να είναι πολύ αυστηρές. 

Το ίδιο αναμένεται να προβλεφθεί και για άλλα «ευεργετήματα» που αναγνωρίζει σήμερα η νομοθεσία στους κρατουμένους, όπως άδειες και λοιπά. Και για τις άδειες αναμένεται πρόβλεψη περιορισμού τους όσον αφορά καταδικασθέντες για οργανωμένο έγκλημα και ειδεχθή εγκλήματα.

Βέβαια μην περιμένετε οι αλλαγές να γίνουν άμεσα αφού θα πρέπει πρώτα οι μεταβολές να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο αλλαγής των Ποινικών Κωδίκων, ώς το τέλος του μήνα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα.




"Μαζέψου" επειδή καθόταν σταυροπόδι, είπε σε κοπέλα σωματοφύλακας του δικτάτορα Ερντογάν

 


Την ώρα που ο δικτάτορας Ερντογάν συνομιλούσε με μια παρέα νεαρών, μια κοπέλα με μαντίλα στο κεφάλι απολάμβανε το παγωτό της, καθισμένη σταυροπόδι δίπλα του. 

Ένας από τους σωματοφύλακες του δικτάτορα το παρατήρησε και έσπευσε να κάνει συστάσεις στη νεαρή, ώστε να μαζευτεί, καθώς η στάση της υποδήλωνε ασέβεια στον Τούρκο πρόεδρο. Κι εκείνη, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, έσπευσε να συμμορφωθεί γιατί ποιος τολμάει να πάει κόντρα στο καθεστώς.






Βίντεο-ντοκουμέντο της εκτέλεσης στα Σεπόλια

 


Σοκαριστικό το βίντεο από την δολοφονία του κακοποιού στα Σεπόλια στις 30 Μαΐου έφερε στην δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στο βίντεο ο σεσημασμένος κακοποιός και θύμα, φαίνεται να κάθεται σε ένα καφέ, κοιτώντας το κινητό του τηλέφωνο, όταν ο δράστης τον πλησιάζει από πίσω και αρχίζει να πυροβολεί.

Το θύμα δέχτηκε 8 σφαίρες πριν ο δράστης τραπεί σε φυγή και εξαφανιστεί χωρίς να έχει συλληφθεί και αυτός ακόμα.





Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους 25- 29

 



Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη 10 Ιουνίου ανοίγουν τα ραντεβού για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από εκείνα της Johnson & Johnson για την ηλικιακή ομάδα 25- 29 ετών. 

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού, με 100% πληρότητα στα ραντεβού σε πολλές περιοχές, όπως η Αττική, στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Για τα τρία παραπάνω σκευάσματα θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες.

Συνολικά έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Εχθές ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες με μια δόση και 2.350.000 και με τις δύο δόσεις.