Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Εγκαίνια τζαμιού στην Ταξίμ όπου απαγορεύονταν τεμένη 

 


Σε κίνηση ισχυρού συμβολισμού για να δείξει ότι αλλάζει σελίδα η Τουρκία προβαίνει την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι συμβολισμοί στα μουσουλμανικά κράτη παίζουν ρόλο. 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στην γνωστή πλατεία Ταξίμ εγκαινιάζεται το τζαμί που ο τούρκος πρόεδρος ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή. Στην πλατεία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τον Κεμάλ, και επί δεκαετίες οι στρατηγοί οι Κεμαλιστές απαγόρευαν να κτιστεί τζαμί γιατί υπάρχει ανεξιθρησκία και δεν ήθελαν να υπάρχει σύμβολο του Ισλάμ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η άλλη αντίληψη έλεγε ότι στην περιοχή υπάρχουν εκκλησίες και δεν υπάρχει τζαμί, και από τη μέρα που ανέλαβε δήμαρχος ο Ερντογάν το 1994 έλεγε ότι «εγώ θα κτίσω τζαμί στην Ταξίμ».

Συγκριτικά, το μνημείο του Κεμάλ είναι πολύ μικρό, ενώ το τζαμί πολύ μεγάλο, χωρητικότητας 2.500 ατόμων με τον Τούρκο πρόεδρο να δείχνει ότι αλλάζει η Τουρκία. 

Και μια ακόμα συμβολική κίνηση του Ερντογάν σύμφωνα με την αντιπολίτευση: Εγκαινιάζει το τζαμί 28 Μαΐου, την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην πλατεία Γκεζί το 2013. 


Πηγή: skai.gr



Σοκ στις ΗΠΑ: 14χρονος έσφαξε 13χρονη με 114 μαχαιριές


Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την άγρια δολοφονία της 13χρονης Tristyn Bailey από τον 14χρονο Aiden Fucci, ο οποίος την κατέσφαξε με 114 μαχαιριές.

Ο 14χρονος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου θα δικαστεί ως ενήλικος για τις πράξεις του, χωρίς να δείξει την παραμικρή μετάνοια για όσα έκανε.

Ο Fucci δολοφόνησε το άτυχο κορίτσι με ένα κυνηγετικό μαχαίρι, το οποίο έσπασε σε κάποια στιγμή στο κρανίο της 13χρονης.



Το μαχαίρι εντοπίστηκε σε ένα σιντριβάνι, λίγα μέτρα πιο μακριά από το πτώμα του άτυχου κοριτσιού.

Τα δυο παιδιά πήγαιναν μαζί στο σχολείο, με τους συμμαθητές του Fucci να αποκαλύπτουν πως έλεγε διαρκώς ότι θέλει να σκοτώσει κάποιον και φαίνεται πως η Tristyn βρέθηκε στο λάθος μέρος.

Να σημειωθεί πως ο Fucci έκανε live στα social media κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, φωνάζοντας «Που είναι τώρα η Tristyn;»...


Πηγή : newsbomb.gr



ΗΠΑ: Ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών


 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών, μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Η Συνθήκη αυτή, η οποία συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα κράτη που την είχαν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη στα τέλη Νοεμβρίου 2020, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στην εφαρμογή της, ιδίως στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα με το Associated Press, η υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν διεμήνυσε στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν θα επανέλθουν στη Συνθήκη.


Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr


 

Διαθέσιμες και για τις 13 Περιφέρειες είναι πλέον οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr. Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης, αλλά και για έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και καταχωρούν ψηφιακά την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας, της υπογραφής τους και του οικείου παραβόλου.

Στη συνέχεια, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες αποστέλλουν και πάλι ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται φυσικός φάκελος, όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ).

Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, οι πολίτες μπορούν να παραλάβουν το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή ζητώντας να τους αποσταλεί με courier για τις Περιφέρειες, όπου η συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζεται.

Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τον Μάρτιο του 2021 οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τον Απρίλιο του 2021 στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 7.071 αιτήσεις, από τις οποίες οι 3.408 αφορούν σε αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης και οι 3.663 σε ενημέρωση στοιχείων. Από τις 3.408 αιτήσεις έχουν ήδη εκτυπωθεί περισσότερα από 2.600 διπλώματα από την Ελληνική Αστυνομία.



Σύμμαχοί μας στην επανεκκίνηση τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και οι εμβολιασμοί

 


Σημαντικό όπλο στην πορεία επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανέστειλε η πανδημία, είναι η αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν -ένα για κάθε εβδομάδα- στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.

Σύμμαχός μας στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και -κυρίως-ασπίδα προστασίας για τον καθένα χωριστά είναι ο εμβολιασμός. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς.

Έγιναν ήδη πάνω από 5.206.000 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε. Περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Από προχθές Τετάρτη άνοιξε και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών για εμβολιασμό με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Από το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-34.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων, των διαμενόντων και των εργαζομένων ηλικίας 18 ετών και άνω σε 19 νησιά, έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.

Χτίζουμε ήδη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη, όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία.



Κύριο οικονομικό μέλημα της Κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος


Η χώρα μας συνεχίζει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα  Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Κύριο οικονομικό μέλημα της Κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Έχουν, ήδη, ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες- υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού:

Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που καλύπτει 300.000 επιταγές.

Επιπλέον, όμως, μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ που αφορά 50.000 δικαιούχους.



Ευχόμαστε να είναι fake news - Ο Φουρθιώτης με συνδρομητική τηλεόραση στο κελί του

 


Είναι από αυτά που ακούς εξοργίζεσαι και δεν θέλεις να το πιστέψεις!!!

Δεκτά έκανε τα αιτήματα του Μένιου Φουρθιώτη το δικαστικό συμβούλιο της φυλακής.

Ο πρώην παρουσιαστής θα μπορεί να παρακολουθεί συνδρομητική τηλεόραση και να απολαμβάνει ειδική διατροφή στο κελί του στον Κορυδαλλό.

Και εντάξει η διατροφή είναι θέμα υγείας επιβάλλεται να γίνει και κακός καθυστέρησε, αλλά η συνδρομητική τηλεόραση είναι σκάνδαλο.

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ειδική διατροφή λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, και πλέον δεν θα σιτίζεται πλέον από την κουζίνα της φυλακής.

Κάθε εβδομάδα ένα συγγενικό του πρόσωπο που θα ορίσει ο ίδιος θα του φέρνει συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία θα μπορεί να συντηρεί σε ψυγειάκι στον θάλαμό του και να τα ζεσταίνει στον κοινόχρηστο φούρνο.

Παράλληλα, θα έχει πρόσβαση σε συνδρομητική τηλεόραση σε δύο πλατφόρμες για δορυφορικά κανάλια.

Ο Φουρθιώτης πρίν λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ προσκόμισε και τα σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών ήταν απορριπτική, που σημαίνει πως ο κ. Φουρθιώτης θα παραμείνει προφυλακισμένος καθώς στο σκεπτικό τονίζεται πως νοσήματα σαν του κ. Φουρθιώτη δεν καθιστούν αναγκαία μια αποφυλάκιση.




Η παρουσίαση του πιστοποιητικού στην Αθήνα είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ε.Ε. προς την Ελλάδα

 


Η εκπροσώπηση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο στην εκδήλωση, δείχνει την πλήρη αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ψηφιακό εμβολιασμού το οποίο θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων εντός της Ένωσης. 



Η πρωτοβουλία και η επιτυχία βασίζεται και ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) έγινε η  παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Δείτε την παρουσίαση :





Η Ελλάδα στην Ε.Ε., Ζάππειο 28 Μαϊου 1979

 


Στις 28 Μαΐου 1979, πριν από 42 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Γεώργιο Ράλλη, υπέγραψαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ήταν μια απόφαση ευθύνης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίπαλο μιά ανεύθυνη αντιπολίτευση που έλεγε: «Όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων»!!!

Ο Καραμανλής δικαιώθηκε φυσικά για την επιλογή του, και αποδεικνύονται ότι σοβαροί και μόνο πολιτικοί είναι χρήσιμοι στον τόπο. Οι πολιτικοί εκείνοι που επιμένουν με σοβαρότητα σε μελετημένες αποφάσεις και αλλαγές οι οποίες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κάθε εποχής με ένα σύγχρονο και υπεύθυνο πνεύμα. 






Προέλευση κορωνοϊού: Τρία πορίσματα, δύο θεωρίες από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

 


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να παρουσιάσουν πόρισμα για την προέλευση του κορωνοϊού εντός 90 ημερών.

Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνωρίζει δύο θεωρίες

Στο μεταξύ, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που, στην ορολογία των κατασκόπων, σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Γουχάν: Τρεις νοσηλείες υπαλλήλων στο μικροσκόπιο

Σημειώνεται πως το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού επανήλθε στο προσκήνιο, έπειτα από έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία τρεις υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευθούν.


Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Βόρεια Κορέα: Απαγορεύτηκαν τα στενά παντελόνια και τα «μη σοσιαλιστικά» κουρέματα

 


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απαγόρευσε τα πολύ στενά (skinny) παντελόνια, το κούρεμα «χαίτη» και τα σκουλαρίκια σε ορισμένα σημεία του σώματος ως σύμβολα του «καπιταλιστικού τρόπου ζωής».

Της απαγόρευσης είχε προηγηθεί άρθρο κρατικής εφημερίδας που προειδοποιούσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε η «καπιταλιστική κουλτούρα» να μην καταλάβει τη χώρα.

Η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέφρασε την ανησυχία του για τους νεαρούς Βορειοκορεάτες οι οποίοι αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τις τάσεις της δυτικής μόδας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και για το παραμικρό σημάδι του καπιταλιστικού τρόπου ζωής και να αγωνιστούμε για να το ξεφορτωθούμε», ανέφερε το άρθρο. Οι νέοι ενδυματολογικοί κανόνες αποτελούν μέρος του προγράμματος του καθεστώτος για την καταστολή της «αντι-σοσιαλιστικής συμπεριφοράς».

Το καθεστώς φέρεται να έχει απαγορεύσει σχεδόν όλα τα «μη σοσιαλιστικά» κουρέματα και έχει δώσει οδηγίες για τα «σωστά» στυλ στα μαλλιά.



Εκτός από το κούρεμα «χαίτη», τα καρφάκια και βαμμένα μαλλιά δεν επιτρέπονται πλέον σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Συνέδριο Νεολαίας. Τα μέλη της κρατικής οργάνωσης νεολαίας ενεργούν συχνά ως «αστυνομία μόδας» στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται το να σταματούν στο δρόμο κόσμο που φορά ρούχα τα οποία φαίνονται «ξένα».

Τα στενά παντελόνια, τα piercing στη μύτη και στα χείλη, καθώς και μπλουζάκια με εμφανή logo έχουν επίσης απαγορευτεί.


Πηγή



Ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.

 



Εξοχότατοι,

Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Μακαριώτατε,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κυρίες και Κύριοι,


«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη με την οποία συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν πριν από 40 χρόνια την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, ως μόλις το 10ο μέλος τους.


Για τον ιστορικό ηγέτη έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα. Ενώ για τη χώρα άνοιγε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τριπλό προορισμό: την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία και την Ευημερία. Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα, κρατώντας σταθερά την ίδια πυξίδα αλλά έχοντας πια πιο δυνατό άνεμο στα πανιά μας, περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος. Και στο τιμόνι του ισχυρούς θεσμούς, που γιορτάζουν τώρα μαζί μας και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους.


Εκείνη η στιγμή του 1981, πάντως, δεν ήλθε χωρίς περιπέτειες. Ας θυμηθούμε ότι η σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη είχε ήδη αποφασιστεί το 1961. Η απριλιανή δικτατορία όμως, στα πολλά δεινά που προκάλεσε πρόσθεσε και αυτό του «παγώματος» της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, υπονομεύοντας την ελευθερία, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό της. Ο χαμένος χρόνος έληξε μαζί με την τυραννία. Κι έτσι, το 1975, η δημοκρατική Ελλάδα απευθύνθηκε και πάλι στην Ευρώπη.


Ήταν μια κίνηση με ρεαλισμό και όραμα. Γιατί σφράγιζε τη μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και ταυτόχρονα χάραζε και τη λεωφόρο στην οποία θα βάδιζε η πατρίδα μας τις επόμενες δεκαετίες. Ήταν πολλοί εκείνοι που αντέδρασαν τότε. Όλοι τους, ωστόσο, αγνοούσαν τη συγκυρία της εποχής, με νωπή ακόμα την Κυπριακή τραγωδία και με τη δημοκρατία μας στα πρώτα της βήματα. Όπως, όμως, και την εμβέλεια του εγχειρήματος, με ένα μεσαίο ευρωπαϊκό κράτος να βρίσκει, επιτέλους, ασφαλές λιμάνι σε μία ισχυρή υπερεθνική συμμαχία, μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο.


Η απόφαση εκείνη ίσως να μην πληρούσε πλήρως τα αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Απαντούσε, όμως, σε μια ιστορική αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και, σταδιακά, όλο το κομματικό φάσμα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- συνέκλινε στην ευρωπαϊκή κοίτη. Για να αποτελέσει σήμερα αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της δημόσιας ζωής αλλά και σταθερό ορίζοντά της. Με πολιτικό πρόσημο αλλά και με εθνικό περιεχόμενο και διαχρονική ισχύ.


Η ελληνική υπόθεση, πάντως, πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ήταν, λοιπόν, η ελληνική είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια η αρχή μιας πολυσήμαντης διεύρυνσης. Μιας διεύρυνσης όχι μόνο σε μέλη αλλά και σε αξίες. Γι’ αυτό και τολμώ να πω ότι η ώσμωση με τον τόπο μας και την ιστορία του αποτύπωνε και την απόφαση της τότε ΕΟΚ να αναδειχθεί, εκτός από ένα σχήμα οικονομικής συνεργασίας, και σε έναν υπερεθνικό φάρο δημοκρατίας. Προορισμένου να απλώνει διαρκώς το φως του και να ενώνει μεταξύ τους τις ακτίνες του.


Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε η κοινή μας διαδρομή, κύριοι Πρόεδροι, υπήρξε συναρπαστική. Η επιταγή της ανάπτυξης συνάντησε την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης. Το πρόταγμα της δικαιοσύνης την εξέλιξη των δικαιωμάτων. Και οι εθνικές αποχρώσεις το πολύχρωμο «ουράνιο τόξο» της ενιαίας ευρωπαϊκής κουλτούρας.


Όμως και η Ελλάδα του 2021 είναι μία διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Μία χώρα ταλαιπωρημένη από κρίσεις, καταστροφές, δικτατορίες, εμφυλίους και συχνά ταλαιπωρημένη και από ένα αίσθημα εθνικής μοναξιάς, βιώνει σήμερα την πιο σταθερή και ανοιχτή δημοκρατία που γνώρισε ποτέ.


Η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων ενίσχυσε το κράτος δικαίου. Ήλθαν νέες αντιλήψεις για το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό, για την Παιδεία. Ενώ η κοινοτική ομπρέλα πλαισίωσε, ενίσχυσε, τη διπλωματική και αμυντική μας φαρέτρα.


Με λίγα λόγια, δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο το οποίο να μην ευεργετήθηκε με κάποιο τρόπο από τη συμβολή της Ευρώπης. Όπως και στην οικονομία: oι πόροι της Ένωσης προίκισαν τη χώρα μας με υπερπολύτιμες υποδομές. Στήριξαν -εδώ και πολλές δεκαετίες- την αγροτική παραγωγή, ενθαρρύνοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Η άρση των δασμών έστρεψε, αναγκαστικά, την ελληνική παραγωγή, την ελληνική βιομηχανία προς την ανταγωνιστική καινοτομία. Με το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, να δρουν πλέον μέσα στη μεγάλη, πανευρωπαϊκή αγορά.


Δεν έλειψαν, ασφαλώς, και οι στιγμές που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε, κάτι που, πιστεύω, ότι συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Όμως, η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία που προσφέρει από τη μία δικαιώματα, αλλά γεννά από την άλλη και υποχρεώσεις.


Υπάρχει, από την άλλη πλευρά, και ο θετικός απολογισμός: η Ελλάδα άσκησε τέσσερις επιτυχημένες προεδρίες, δύο από τις οποίες, μάλιστα, συνέπεσαν και με διευρύνσεις. Εργάστηκε για τη διαμόρφωση των Μεσογειακών Προγραμμάτων, όπως και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πολλοί Έλληνες στελεχώνουν καίριες θέσεις σε ενωσιακούς θεσμούς. Δεκάδες χιλιάδες νέοι μας μοιράζονται το ευρωπαϊκό όραμα μέσω των προγραμμάτων Erasmus.


Η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε πάντοτε ανέφελη. Όμως, σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα στην ελληνική πολιτική ζωή. Και χαίρομαι γιατί η παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ πρωτοστάτησε σε αυτό. Γιατί είτε βρισκόταν στην εξουσία είτε όχι παρέμεινε πάντα η μεγάλη παράταξη της Ευρώπης.


Θυμίζω ότι το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προώθησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Αλλά και ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία στήριξε τους δύο εθνικούς στόχους: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό μας στην Οικονομική και Νομισματική ένωση και τελικά στο ευρώ.


Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν, λοιπόν, ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους.


Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι,


Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ανθρωπιστική συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης.


Αλλά και η πανδημία στάθηκε πεδίο όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. Η χώρα αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, ενώ ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του κράτους. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας, που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να αρδευτεί ένα εύφορο αύριο.


Γι’ αυτό κι είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες.


Περήφανος νιώθω και για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν κατά τη γνώμη μου -η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας- δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.


Κλείνω με το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εκπέμψει και η Διάσκεψη για το κοινό μας Μέλλον.


Συμπολίτες μου της Ευρώπης,


Μπορούμε! Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο ευαίσθητη, την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως όμως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.


Τα επόμενα χρόνια είναι στο χέρι μας να γίνουν τα χρόνια της ανόρθωσης. Με μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή της Ένωσής μας. Με περισσότερη συνοχή στις κοινωνίες μας. Και με ανάδειξη της κοινής μας ταυτότητας, που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την εθνική υπερηφάνεια. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε.


Η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής διαδρομής της. Και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες, έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη.


Σας ευχαριστώ.





Γελάμε με Νίκο Παππά που ετοιμάζει δεύτερη μήνυση για Κελέση φοβάται να μηνύσει Καλογρίτσα

 


Δεν ακούμε τίποτα για μήνυση Νίκου Παππά στον Χρήστο Καλογρίτσα, και αυτό δείχνει ένα φόβο, και μία ενοχή του κατηγορούμενου Παππά, μην τυχόν και μία μήνυση εντυπωσιασμού έκανε τον Καλογρίτσα να καταθέσει περισσότερα για όσα ξέρει εναντίον του.

Όπως ακούμε όμως, είναι πιθανό ο Νίκος Παππάς να καταθέσει συμπληρωματική μήνυση εναντίον του κ. Κελέτση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει μήνυση εναντίον του προέδρου της Προανακριτικής για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας και της παράβασης καθήκοντος.

Στη μήνυση ο κ. Παππάς αναφερόμενος στα πρακτικά κάνει λόγο « σοβαρές ελλείψεις σε ουσιώδεις δηλώσεις του εξετασθέντος μάρτυρα, όπως για παράδειγμα η ανάκληση του προηγούμενου ισχυρισμού περί ύπαρξης γραπτών μηνυμάτων, που δήθεν επιβεβαιώνουν τους κατατεθέντες ισχυρισμούς του, καθώς και οι ανωτέρω διάλογοι μεταξύ των μελών της επιτροπής, και δη του προέδρου αυτής, Σταύρο Κελέτση, και της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη».΄



Βάζουν την Τζάκρη μπροστά να ξεφτιλιστεί δήθεν για αλλοίωση των πρακτικών Καλογρίτσα



Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι όλοι έχουν τακτικές ΣΥΡΙΖΑ, και το βρώμικο μυαλό υπόκοσμου ΣΥΡΙΖΑ.

Από την εισηγήτρια φαίνεται η σοβαρότητα των όσων καταγγέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν αμολάνε την Θεοδώρα Τζάκρη που της είναι εύκολο να ξεφτιλιστεί και να μην την αγγίξει καθόλου και κάνουν καταγγελίες για αλλοίωση πρακτικών από τον Πρόεδρό της Σταύρο Κελέτση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γελοιοποιούνται με τερτίπια και αυτή την φορά, αναφέρουν ότι έχουν περικοπεί οι παρεμβάσεις  βουλευτών της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: 

«Διαπιστώνω από την ανάγνωση των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης της 25ης Μαΐου της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία συνεχίστηκε η κατάθεση του μάρτυρα Χρήστου Καλογρίτσα, ότι δεν υπάρχουν οι  παρεμβάσεις των βουλευτών – μελών της  ΝΔ στην Προανακριτική προς τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα.

Σήμερα το πρωί, οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Προανακριτική Επιτροπή θα ζητήσουμε να ακούσουμε, όπως δικαιούμαστε, το ηχητικό ντοκουμέντο και θα ζητήσουμε την διόρθωση των πρακτικών στο ορθόν.

Η επανάληψη της πρακτικής από τον Πρόεδρο της Προνακριτικής κ. Σταύρο Κελέτση να βγάζει επιλεκτικά κομμάτια από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάζονται από αυτούς, αποτελεί εγκληματική συμπεριφορά, η οποία κολάζεται από διαφορετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Αυτό αποτελεί επίσης ακραία παράβαση της υποχρέωσης τήρησης αξιόπιστων και έγκυρων πρακτικών κάθε συλλογικού οργάνου, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της τήρησης των πρακτικών από τον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος εγγυάται την αυθεντική καταγραφή των όσων διαμείβονται στην Επιτροπή. Δεν κάνει κοπτοραπτική. Ούτε κολάζ στις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και στις καταθέσεις των μαρτύρων».

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Σταύρος Κελέτσης, στο προηγούμενο καραγκιοζιλίκι, αμφισβήτησης της ορθότητας της καταγραφής των Πρακτικών που είχε καταγγελθεί από το Νίκο Παππά και την αξιωματική αντιπολίτευση πως είχαν αφαιρεθεί παρεμβάσεις βουλευτών – μελών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναφέρει ότι είναι βάση του Κανονισμού, δεν επιτρέπονται και δεν θα καταγράφονται οι παρεμβάσεις βουλευτών όταν δεν έχουν τον λόγο από όποια πτέρυγα εάν προέρχονται.​



Ο Έλληνας από τη χώρα του Μαδούρο που αγόραζε ακίνητα επί ΣΥΡΙΖΑ

 



Ενάμιση χρόνος έχει περάσει από τότε που ο επικεφαλής των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα, Λαυρέντης Αλβέρτης έδινε μία πρώτη εικόνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου στην εγχώρια αγορά real estate.

Ο Θεόδωρος Δουζόγλου, επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα το 2015 όταν αγόρασε το ξενοδοχείο Πεντελικόν της Κηφισιάς πλειοδοτώντας με 23 εκατ. ευρώ.

Ήταν η πρώτη φορά και φυσικά όχι η τελευταία που το όνομα του ακούστηκε στην ελληνική αγορά.

Μέσα στην τετραετία (2015 - 2018), έλαβαν χώρα μία σειρά ακόμη επιβλητικών επενδύσεων από τον ομογενή επιχειρηματία, που προκάλεσαν αίσθηση στην ελληνική αγορά και το ελληνικό επιχειρείν.

O κ. Αλβέρτης τότε, ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τον Όμιλο, είχε ανακοινώσει στην διάρκεια της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε εκπροσώπους του τύπου, ότι στο χαρτοφυλάκιο της SCD Group (κυπριακή holding που λειτουργεί ως επενδυτικός βραχίονας του Δουζόγλου στην Ελλάδα), βρίσκονται περί τα 70 ακίνητα, για τα οποία μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 180 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια για την εξαγορά τους και η τρέχουσα αποτίμηση ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σε αυτό το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του κ. Δουζόγλου, για τα οποία υπήρχε σχέδιο σύστασης ΑΕΕΑΠ, ξεχωρίζουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως το ξενοδοχείο Πεντελικόν της Κηφισιάς για το οποίο πλειοδότησε με 23 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο το οποίο αποκτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 17 εκατ ευρώ, το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου το οποίο αποκτήθηκε το 2016 έναντι τιμήματος 13 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλλα του Πειραιά που απέκτησε το 2017 έναντι 6 εκατ ευρώ, το ξενοδοχείο Αtheneum Smart στη Συγγρού, έκταση στην Ελιά Μυκόνου όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα κατασκευαστούν 140 Bungalows αλλά και δύο βίλες στον Αγιο Λάζαρο Μυκόνου που ανήκαν στον Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Επίσης ανήκουν κτίρια γραφείων σε Μαρούσι και Πειραιά, αποθήκες (ήδη έχει αποκτηθεί μία και έχει μισθωθεί από τον όμιλο Σκλαβενίτη, ενώ ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση για δεύτερη αποθήκη σε έκταση 100.000 τ.μ στην Αττική, κατοικίες στο Ψυχικό και αρκετές εκτάσεις γης κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής καθώς και στην Αγία Παρασκευή.

Ακίνητα που δεν αξιοποιήθηκαν

Η υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό, με τον όμιλο Δουζόγλου να προσανατολίζεται στην άντληση κεφαλαίων από την Aegean Baltic Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank. 

Για την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής ακίνητης περιουσίας, ο επικεφαλής του Ομίλου δήλωνε πως είναι σε διαπραγματεύσεις με ξενοδοχειακές αλυσίδες για τη διαχείριση των ξενοδοχείων και την αναβάθμισή τους, ενώ μέχρι το 2020 θα προχωρούσαν σε εισαγωγή της SCD Group στο χρηματιστήριο Κύπρου, προκειμένου να "ενισχυθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων του Ομίλου". 

Ενάμιση χρόνο μετά, ο όμιλος του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, τον οποίο αρκετοί ήταν εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει "μυστηριώδη" αφού ουδέποτε έχει εμφανιστεί δημόσια, δεν προχώρησε σε καμία επένδυση, δεν εισήχθη καμία εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα για τη διαχείριση των ξενοδοχειακών του μονάδων.

Η ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου

Η ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα και εν συνεχεία στη Ρουμανία, όπου ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκδιώχθηκαν και ο Σπύρος Δουζόγλου, πατέρας του Θεόδωρου εγκαταστάθηκε στη Βενεζουέλα, όπου διακρίθηκε επιχειρηματικά στον χώρο των τροφίμων και στο λιανεμπόριο. 

Τα ηνία πήρε το 1986 ο γιος του Θεόδωρος Δουζόγλου καταφέρνοντας να πολλαπλασιάσει την αξία των επιχειρήσεων της οικογένειας του.

Είχε την αντιπροσωπεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, ενώ έλεγχε έναν επιχειρηματικό όμιλο με 10.000 εργαζομένους και διαφοροποιημένη δραστηριότητα στο λιανεμπόριο, μέχρι και πριν από λίγους μήνες, οπότε το καθεστώς Μαδούρο προχώρησε στη δήμευσή του.

Ωστόσο από την εποχή Τσάβες που άρχισαν οι αποκρατικοποιήσεις, ο Δουζόγλου κατάφερε να διαστηρήσει κάποιες από τις δραστηριότητές του αλλά επί Μαδούρο όλη η περιουσία του πέρασε στο κράτος. 

Έτσι το 2015 ξεκίνησε να επενδύει από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε τράπεζες των ΗΠΑ, σε ακίνητα στην Ελλάδα

Το όνομα του κ. Δουζόγλου, είχε ακουστεί στο εγχείρημα για την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms, αλλά η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε "επειδή δεν υπήρξε το επιδιωκόμενο επίπεδο συνεννόησης με τη διοίκηση της εταιρείας” καθώς επίσης και στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.


Ελένη Μπότα

Πηγή : capital.gr




Μόνο με θετική ατζέντα δεν έρχονται οι Τούρκοι που δυναμιτίζουν το κλίμα με επίσκεψη στην Θράκη


 

Δεν θα ξεκινήσει καλά η επίσκεψη του ΥΠΕΞ του καθεστώτος Ταβούσογλου, αφού η παρουσία του στην Θράκη, έχει προκαλέσει φόβους για τυχόν αναζήτηση ρεβάνς εκ μέρους της τουρκικής διπλωματίας απέναντι στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυτα, θα είναι έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη επίσκεψη.

Η Ελλάδα έχει όλη την καλή διάθεση για μια θετική ατζέντα, αλλά η έλλειψη σοβαρότητας από το καθεστώς της Τουρκίας και οι προκλητικές κινήσεις δεν αφήνουν περιθώρια.

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» των τουρκικών ΜΜΕ, ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ τη σκυτάλη πήρε εχθές Πέμπτη και το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, καθώς εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μουσουλμανική μειονότητα, επαναφέροντας θέμα περί υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι που το καταλαβαίνει πλέον όλη η υφήλιος, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν φοβάται και λόγ έλλειψης σοβαρότητας συνεχίζουν να προκαλούν αντί να σοβαρευτούν.



Η Ε.Ε. σκληραίνει την στάση της εναντίον της Τουρκίας


 

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο έστειλε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το γεγονός ότι οι γρήγορες αποφάσεις, όσον αφορά τη Λευκορωσία, «έσωσαν την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αφού στην περίπτωση της Τουρκίας, η Ένωση δεν υπήρξε το ίδιο γρήγορη, ο κ. Σασόλι τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πολύ σαφές, ακόμη και στην τελευταία Ολομέλεια, κατά την οποία ζητήθηκε από τους βουλευτές η επανεξέταση της θέσης της Τουρκίας σε πολλά θέματα. 

«Θα αγωνιστούμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες θα γίνονται με χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΕΚ και προσέθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή από τις εθνικές κυβερνήσεις, για να καταστήσουν σαφές ποια είναι τα κοινά συμφέροντα.

Αυτός είναι ο λόγος, ανέφερε ο κ. Σασόλι, για τον οποίο «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η φωνή των πολιτών και συνεχίζει να πιστεύει ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και από άλλες χώρες, αποτελεί τη θεμελιώδη ρήτρα για την ανάπτυξη της όποιας αντιπαράθεσης, του διαλόγου μεταξύ μας και της διπλωματικής μας δράσης».



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Bild

 


«Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild και τους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου απευθύνοντας κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα. «Να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild, εκτίμησε ότι φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από το 2020. «Πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές» είπε.


«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρα» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα είναι «ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου».


Ερωτηθείς για την Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Merkel. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».


Για την σύλληψη Protasevich ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για «κρατική αεροπειρατεία» και προσθέτει: Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους. Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς.


Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia


«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia» τονίζει ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση. «Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» συμπληρώνει. «Πιστεύω πως όλοι μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Roman και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Roman δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά


Paul Ronzheimer: Καλησπέρα κ. Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ που μας υποδεχτήκατε εδώ στην όμορφη περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Τι πιστεύετε; Πόσοι Γερμανοί θα ανέβουν φέτος στο βράχο της Ακρόπολης; Πόσους Γερμανούς τουρίστες μπορείτε να υποδεχτείτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό. Ήδη το έχουμε κάνει και θέλουμε να το κάνουμε με ασφαλή τρόπο. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται και με την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει. Γνωρίζω ότι πολλοί Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν προς το Νότο. Η Ελλάδα πάντα ήταν ένας αγαπημένος προορισμός και τους ενθαρρύνουμε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, με την Ακρόπολη και τα άλλα όμορφα σημεία της, αλλά και τα όμορφα νησιά μας. Ελπίζουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή.


Λιάνα Σπυροπούλου: Αναφερθήκατε στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Θα είναι έτοιμο στην ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αλλά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου. Υπάρχει ακόμα μια καθυστέρηση στην ΕΕ. Θα δημιουργήσει προβλήματα αυτό σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού, ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό.


Paul Ronzheimer: Επομένως η ΕΕ ήταν και πάλι εξαιρετικά αργή. Μετά την αποτυχία στην διαδικασία των εμβολιασμών, τώρα σημειώνεται αποτυχία και σε αυτό το κομμάτι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όχι, δεν το νομίζω. Η ΕΕ καθυστέρησε να χορηγήσει τα εμβόλια, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως, ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους, είμαστε χαρούμενοι που η ΕΕ αγόρασε εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενδεχομένως να αγόραζαν όλα τα εμβόλια και να μην άφηναν εμβόλια για εμάς. Επομένως, ναι, η ΕΕ κινείται αργά, μιλάμε για τον συντονισμό 27 κρατών-μελών, το ευρωπαϊκό, ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μου ιδέα (το πρότεινα πριν από τέσσερις μήνες) και θα γίνει πραγματικότητα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη.


Paul Ronzheimer: Ας μιλήσουμε για το lockdown στην Ελλάδα. Κλείσατε την χώρα μετά την τουριστική σεζόν. Και μετά την ανοίξατε, αμέσως πριν την τουριστική σεζόν λες και η πανδημία με θαυματουργό τρόπο δεν υπάρχει όταν είναι εκεί οι τουρίστες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Κλείσαμε τη χώρα πάνω από μια φορά. Την κλείσαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Είχαμε και πάλι ένα δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά είχαμε ένα τρίτο τον Ιανουάριο. Πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαλαρώνουμε.


Paul Ronzheimer: Και πάλι όμως ο κόσμος εξεπλάγη πέρσι, που κλείσατε αμέσως μετά την τουριστική σεζόν. Και συζητούσαν για τους αριθμούς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να υπήρχαν ίσως ψευδή στατιστικά για τον κορονοϊό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περιπτωση. Όλα τα στατιστικά ελέγχονται από την ΕΕ. Ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταγραφή όλων των κρουσμάτων. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε πιο πολλά κρούσματα το φθινόπωρο σε σχέση με την άνοιξη. Κάναμε περισσότερα τεστ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν είχαμε το τεστ αντιγόνων την περσινή άνοιξη. Γνωρίζουμε όλοι πως την περσινή άνοιξη δεν υπήρχε ακόμη τότε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως τα hard data, τα δεδομένα για τις εισαγωγές και τους θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και μπορώ να σας πω πως η Ελλάδα σε όλους αυτούς τους δείκτες βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Λιάνα Σπυροπούλου: Πώς θα βιώσει ένας Γερμανός τουρίστας την εμπειρία στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι; Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή υπάρχει απαγόρευση μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, δεν υπάρχει μουσική σε εστιατόρια και μπαρ…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες.


Λιάνα Σπυροπούλου: Από αυτό το Σαββατοκύριακο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος. Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά.


Paul Ronzheimer: Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί τραγουδάνε πολύ, τραγούδια όπως το Griechischer Wein (ελληνικό κρασί) στην ταβέρνα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όλοι τραγουδάμε πολύ το καλοκαίρι. Άλλωστε το κρασί είναι εξίσου απολαυστικό για όλους μας. Αλλά θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία.


Paul Ronzheimer: O Υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn είπε πως τα άτομα που επέστρεψαν από τις διακοπές τους ευθύνονται κυρίως για το δεύτερο κύμα στην Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως εσείς και άλλες χώρες ευθύνονται για τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είδα τι είπε ο Jens, τον γνωρίζω, τον σέβομαι ιδιαιτέρως. Αλλά κοιτώντας τα κρούσματα στη Γερμανία, παρατήρησα πως σημείωσαν αύξηση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ αργότερα σε σχέση με το τέλος της τουριστικής σεζόν. Αν κοιτάξει κανείς τα κρούσματα στην Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς τα νησιά μας και τους κύριους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας, δεν είχαμε ποτέ μεγάλο κύμα είτε στη Ρόδο, είτε στην Κέρκυρα, είτε στην Κρήτη. Τα κρούσματα επικεντρώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Επομένως δεν βλέπω κάποιον συσχετισμό με τα ταξίδια. Όλοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν ένα τρίτο κύμα και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα. Πρόκειται για έναν εποχιακό ιό. Οι εμπειρογνώμονες μας είχαν προειδοποιήσει. Ίσως κάποιοι νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε μετά το πρώτο κύμα αλλά ξεκάθαρα δεν είχαμε τελειώσει. Αλλά νομίζω πως τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολίου, έχουμε δει την αρχή του τέλους.


Λιάνα Σπυροπούλου: Μιας και συζητάμε για τα νησιά, σε κάποια δημοφιλή νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης. Πώς θα προστατέψετε τους ντόπιους, τους τουρίστες; Και τι θα συμβεί αν προκύψει κάποιο πρόβλημα εκεί; Θα επιβάλετε κάποιο τοπικό lockdown;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας πω πως λάβαμε την απόφαση να εμβολιάσουμε πλήρως τα νησιά μας νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Και οι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει να το γνωρίζουν. Ξεκινήσαμε με τα μικρότερα νησιά και τώρα κινούμαστε προς τα μεγαλύτερα νησιά. Επομένως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 18. Επίσης χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της J&J, που είναι μονοδοσικό εμβόλιο, για να είμαστε και πιο ταχείς στη διαδικασία εμβολιασμού στα νησιά. Είναι αλήθεια πως κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα. Αλλά, καθώς είμαστε πολύ διαφανείς με τα δεδομένα μας είπαμε στους κατοίκους σε αυτά τα νησιά: «θέλουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών» και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επομένως, δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό. Αλλά οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφτούν τα νησιά μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε αποφασίσει να εμβολιάσουμε τα νησιά νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Άρα τα νησιά θα βρίσκονται μπροστά από την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.


Paul Ronzheimer: Αναμένετε ανοσία της αγέλης ως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης (high season) τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω να συμβεί αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά. Τώρα ανοίγουμε και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι εισαγωγές μειώθηκαν γρήγορα.


Paul Ronzheimer: Αλλά ποιο είναι το ποσοστό που απαιτείται για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί; Χωρίς μάσκες στα νησιά, στα πλοία, ελεύθερος χορός, μεγάλα πάρτι; Πότε θα συμβεί αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείχνετε να έχετε μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό και το κατανοώ πλήρως αλλά είπα στον κόσμο, πριν από έναν μήνα, όταν τα πράγματα ακόμα δεν ήταν τόσο καλά, ότι σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και είναι όντως. Μπορώ να σας πω τώρα ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.


Paul Ronzheimer: Και τι θα γίνει με τις μάσκες; Θα τις φοράμε όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, το επόμενο έτος;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά την βγάζεις.


Paul Ronzheimer: Ο πιο περίεργος κανόνας κατά την γνώμη μου εδώ στην Ελλάδα (είμαι εδώ για κάποιες μέρες) είναι ότι μπορείς να επιβιβαστείς στο ταξί μόνο με ένα ακόμη άτομο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είναι επικίνδυνο να κάθεσαι στο τραπέζι με έξι άτομα, ενώ στο ταξί δεν επιτρέπεται (να είναι πάνω από δύο);


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερη. Και το ταξί είναι ένα πολύ κλειστό μέρος. Δεν τα εφηύραμε εμείς αυτά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πιστεύω πως έχουμε πολύ ικανούς εμπειρογνώμονες, όπως και εσείς, το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Το γνωρίζετε. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά από ένα σημείο, πάντα ακολουθήσαμε τις συστάσεις των ειδικών και αναμένω πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός. Πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης.


Paul Ronzheimer: Έχετε κάποια ημερομηνία για το πότε θα συμβεί αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, στην αρχή της εβδομάδας, φτάσαμε στον ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Κάναμε 5 εκατομμύρια εμβόλια σε ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Επομένως αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, αναμένω ανοσία της αγέλης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, γιατί με ενδιαφέρει και το τι συμβαίνει στη Γερμανία. Θέλω να ανοίξουμε αλλά θέλω να γίνει με ασφάλεια. Θέλω να το επαναλάβω αυτό. Ο λόγος για τον οποίο διατηρούμε κάποιους από τους περιορισμούς…


Paul Ronzheimer: Πότε λοιπόν αναμένετε την ανοσία της αγέλης;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και πάλι ανάλογα με το πώς ορίζουμε την ανοσία της αγέλης, 65% – 70% του πληθυσμού, και είναι σημαντικό να εγκριθούν τα εμβόλια για τους εφήβους. Αναμένουμε την ευρωπαϊκή έγκριση ώστε να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τα νεότερα παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτό θα είναι σημαντικό για τη σχολική χρονιά. Αλλά ο λόγος για τον οποίο έχουμε ακόμα κάποιους περιορισμούς είναι επειδή θέλουμε ο κόσμος να νιώθει ασφαλής. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, οι τουρίστες θέλουν να είναι ασφαλείς και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως όταν θα επιστρέψετε στη Γερμανία θα επιστρέψετε με τους ίδιους όρους. Επομένως, αν χρειάζομαι ένα τεστ αντιγόνων για να υποδεχτώ έναν Γερμανό τουρίστα, αν δεν έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία θα πρέπει, όπως κάνει, να απαιτεί μόνο ένα τεστ αντιγόνων για να επιτρέψουν οι πολίτες στη Γερμανία. Και δεν είναι δύσκολο. Η βιομηχανία του τουρισμού έχει φροντίσει τα θέματα αυτά. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς τεστ παντού. Επομένως ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη διαθεσιμότητα των τεστ για την επιστροφή του στη Γερμανία.


Λιάνα Σπυροπούλου: Είστε αισιόδοξος για αυτή την τουριστική σεζόν; Πέρσι τα έσοδα ήταν χαμηλά. Γνωρίζουμε πως τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 20%, αν δεν κάνω λάθος, του ΑΕΠ. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά ποιο είναι το σχέδιό σας; Υπάρχει Plan B;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% (σε σχέση με το 2019). Νομίζω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές αλλά βέβαια δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Κινούμαι μόνο με τις καλύτερες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Ο τουρισμός είναι σημαντικός στην Ελλάδα, πολύ σημαντικός, αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας που έχουμε στην Ελλάδα. Διαθέτουμε και επιπλέον εργαλεία. Έχουμε πολλά ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σοφά. Θέλουμε να τα επενδύσουμε, δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε. Νομίζω πως το σχέδιό μας θα εγκριθεί τελικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πολύ σύντομα. Επομένως, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.


Paul Ronzheimer: Υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ ή μπορείτε να εγγυηθείτε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ένα θέμα που ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία. Η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.


Paul Ronzheimer: Επομένως δεν υφίσταται κανένας τέτοιος κίνδυνος; Αν δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν, αν η πανδημία…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας και σε καμία περίπτωση. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πανδημία επηρέασε τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είχε τη μεγαλύτερη ύφεση. Άλλες χώρες τα πήγαν χειρότερα σε σχέση με την Ελλάδα, τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της πανδημίας. Δεν το περίμεναν πολλοί αυτό. Αλλά αν κοιτάξει κανείς το σύνολο των διεθνών οργανισμών αλλά και τις τράπεζες, όλοι αναμένουν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη. Επομένως, θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλή θέση για την περίοδο μετά την πανδημία. Αλλά η πανδημία έκανε σημαντική ζημιά σε όλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα.


Λιάνα Σπυροπούλου: Υπήρξε ένα ιδιαίτερα περίεργο σχόλιο σε ένα ευρωπαϊκό περιοδικό ότι η κυβέρνησή σας έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» (teacher’s pet). Ήταν σίγουρα περίεργο. Το βρίσκετε κολακευτικό ή προσβλητικό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαστε το pet (κατοικίδιο) κανενός. Εγώ έχω ένα πολύ καλό κατοικίδιο, καθώς υιοθέτησα έναν αδέσποτο σκύλο που φιλοξενείται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας. Επομένως, ναι κάποιες φορές όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή. Ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά την χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα.


Paul Ronzheimer: Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση σας προσέφερε κεφάλαια για να δεχτείτε πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Οικονομική βοήθεια. Θα δεχτείτε την προσφορά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν είναι απλώς θέμα επιστροφής προσφύγων που έφτασαν στη Γερμανία περνώντας από την Ελλάδα. Θα ζητήσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες νότιες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Γερμανία έχει όντως αναλάβει το δικό της μερίδιο.


Paul Ronzheimer: Έγινε μια συγκεκριμένη προσφορά από τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πληρώσουμε αν η Ελλάδα δεχθεί τους πρόσφυγες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν η Γερμανία μπορέσει να χτίσει σπίτια για τους πρόσφυγες αυτούς, θα συζητήσω βεβαίως την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους έλληνες πολίτες. Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Διότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα.


Paul Ronzheimer: Συνεχίζουν να μιλούν για απαράδεκτες συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό λήφθηκε η απόφαση στο Δικαστήριο ότι αυτοί οι πρόσφυγες (δεν) μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους, χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ο βασικός μας στόχος πάντα ήταν να διασφαλίσουμε πως δεν χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και μπορώ να σας πω πως πλέον επεξεργαζόμαστε τις αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Και μπορώ να σας πω πως και οι συνθήκες για τους πρόσφυγες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Μπορώ επίσης να σας πω πώς η δική μου κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Γερμανία μας βοήθησε. Κληρονομήσαμε μια τραγική κατάσταση στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, απολύτως απαράδεκτη. Πλέον δεν υπάρχει παιδί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Είναι όλα σε προστατευμένα περιβάλλοντα, όπως πρέπει να είναι. Και πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ευχαριστώ πάρα πολύ που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά.


Paul Ronzheimer: Ας περάσουμε τώρα στην περίπτωση του Protasevich. Συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες. Όπως ξέρουμε πριν ήταν στην Ελλάδα. Τι λέει η κυβέρνησή σας, τι γνωρίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ); Γνωρίζουν αν υπήρχαν πράκτορες που ήδη τον ακολουθούσαν όσο ήταν στην Ελλάδα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους (spy theories). Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Γνωρίζουμε πως ο Protasevich και η σύντροφός του ήταν εδώ για διακοπές. Γνωρίζουμε πως συνόδευσαν την αρχηγό της αντιπολίτευσης που ήταν εδώ για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και δεν έχουμε απολύτως κανένα στοιχείο πως κάποιος πράκτορας είχε επιβιβαστεί στην πτήση, ή ότι τον ακολουθούσαν, ή ότι παρενοχλήθηκε. Διάβασα πολλές από αυτές τις θεωρίες. Είναι πολύ ξεκάθαρο το τι συνέβη. Αυτή ήταν μια πράξη κρατικής αεροπειρατείας. Δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ώστε να προσποιηθούν ότι υπήρχε βόμβα στην πτήση, καθώς το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και το αεροπλάνο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ με αποκλειστικό στόχο να κρατηθεί ο Protasevich. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και επίσης γνωρίζουμε τι δεν συνέβη.


Λιάνα Σπυροπούλου: Είστε ευχαριστημένος με τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι άσκησα μεγάλη πίεση στο Συμβούλιο για να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις. Ένας από τους λόγους ήταν προφανώς ότι το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αθήνα. Υπήρχαν Έλληνες επιβάτες. Ανθρώπινες ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο. Η ασφάλεια των πτήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορά στην Ευρώπη. Νομίζω λοιπόν πως οι κυρώσεις είναι ισχυρές. Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις και πιθανώς και τομείς. Και βέβαια η απόφαση να μην επιτρέπονται πτήσεις από το Μινσκ και τη Λευκορωσία σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια ήταν η σωστή.


Paul Ronzheimer: Αλλά ακόμα γίνονται. Αν δει κανείς τον εναέριο χώρο σε κάποιες χώρες, επιτρέπεται ακόμα η προσγείωση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζω. Δεν λέω πως δεν συμβαίνει, αλλά λέω πως δεν γνωρίζω ότι συμβαίνει. Αλλά νομίζω πως στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και το κάναμε γρήγορα. Γιατί -όπως γνωρίζετε- η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική δεν είναι πάντα πολύ γρήγορη στη λήψη αποφάσεων. Νομίζω πως όντως στείλαμε ένα σημαντικό μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή και ότι το καθεστώς θα υποστεί σημαντικές οικονομικές συνέπειες για αυτό που έκανε.


Λιάνα Σπυροπούλου: Υπήρχαν χώρες στο Συμβούλιο που δεν συμφωνούσαν με την επιβολή κυρώσεων;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Νομίζω πως ήταν σχετικά εύκολο να φτάσουμε σε ομόφωνη έγκριση, σε σχέση με άλλες συζητήσεις που είχαμε.


Λιάνα Σπυροπούλου: Όπως;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζετε πως ό,τι συμβαίνει στο Συμβούλιο μένει στο Συμβούλιο.


Paul Ronzheimer: Υπήρχαν συζητήσεις για πράκτορες της KGB που ήταν στην Αθήνα και που παρακολουθούσαν τον Roman (Protasevich) στο αεροπλάνο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πάλι, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω: δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε με ιδιαίτερα λεπτομερώς.


Paul Ronzheimer: Επομένως ποιοι ήταν αυτοί που απειλούσαν για την προσγείωση του αεροσκάφους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Από όσο γνωρίζω ήταν ο πύργος ελέγχου που ήρθε σε επικοινωνία με το αεροσκάφος. Κανένας μέσα στην πτήση δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα…


Paul Ronzheimer: Αλλά αυτό που μάθαμε από τον Roman (Protasevich), ήταν ότι κάποιοι τον φωτογράφισαν όταν ήταν στην Αθήνα, ότι τράβηξαν περίεργες φωτογραφίες του διαβατηρίου του…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να υπεισέλθω, προφανώς, σε λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό συνέβη στο αεροδρόμιο.


Paul Ronzheimer: Επομένως δεν υπήρχαν πράκτορες στην πτήση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Από όσο γνωρίζουμε και από την δική μας δουλειά, και βεβαία συνεργαζόμαστε με Υπηρεσίες Πληροφοριών, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οποιοιδήποτε πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση.


Paul Ronzheimer: Τι θα γίνει στο τέλος με αυτή την υπόθεση; Πώς θα μπορέσει να ελευθερωθεί ο Roman; Πόση πίεση χρειάζεται να ασκηθεί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτον, θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μια απόφαση που λάβαμε μια φορά και το θέμα θεωρείται λήξαν και πλέον προχωράμε στο επόμενο θέμα μας. Επομένως, μας ενδιαφέρει (να συνεχίσουμε την πίεση). Νομίζω πως όλοι μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Roman και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Roman δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι.


Λιάνα Σπυροπούλου: Σε λίγους μήνες η Γερμανία θα εκλέξει νέο Καγκελάριο. Θα σας λείψει η Καγκελάριος Merkel;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Merkel. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη, καθώς οι επαφές που έχουμε γίνονται συνήθως στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως σίγουρα είναι η πιο έμπειρη ηγέτης στο Συμβούλιο. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους. Ήταν απόφαση της Καγκελαρίου Merkel να μην είναι και πάλι υποψήφια, μετά από τέσσερις θητείες, και η Γερμανία θα προχωρήσει μπροστά και θα εκλέξει ένα νέο Καγκελάριο.


Paul Ronzheimer: Υπάρχουν τρεις υποψήφιοι τώρα. H Annalena Baerbock από τους Πράσινους, ο Olaf Scholz από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο Armin Laschet από το CDU. Ποιον θα προτιμούσατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να σας πω. Αυτό εξαρτάται από τους Γερμανούς πολίτες, αυτοί θα λάβουν την απόφαση. Βεβαίως ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια με το CDU/CSU, αλλά θα ήταν απρεπές εκ μέρους μου να δώσω κάποια συμβουλή ή να εκφράσω προτίμηση σε μια τόσο σημαντική εκλογή.


Paul Ronzheimer: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ένα υπέροχο καλοκαίρι στην Ελλάδα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σε εσάς και εύχομαι οι Γερμανοί φίλοι μας φίλους να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει…


Paul Ronzheimer (στα γερμανικά): Να πούμε και μια φράση στα Γερμανικά…


Κυριάκος Μητσοτάκης (στα γερμανικά): Ελάτε στην Ελλάδα.


Paul Ronzheimer: Αυτό μας είπατε και την προηγούμενη φορά…


Κυριάκος Μητσοτάκης (στα γερμανικά): Θα το πω ξανά, ελάτε στην Ελλάδα.


Paul Ronzheimer: Σας ευχαριστούμε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.