Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Στο "σκαμνί" για τα θανατηφόρα χτυπήματα στην άτυχη Κλειώ

 



Ο 41χρονος κατηγορείται ότι κατάφερε θανατηφόρα χτυπήματα στην Κλειώ Κουτσάκη, επειδή φέρεται να αθέτησε την κοινή δέσμευση τους περί απεξάρτησης και έκανε χρήση ηρωίνης

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου θα καθίσει στις 20 Απριλίου ο 41χρονος Ηρακλειώτης που κατηγορείται ότι χτύπησε την 31χρονη σύντροφό του, με αποτέλεσμα εκείνη να φύγει από τη ζωή. Ο 41χρονος κατηγορείται ότι κατάφερε θανατηφόρα χτυπήματα στην Κλειώ Κουτσάκη, επειδή φέρεται να αθέτησε την κοινή δέσμευση τους περί απεξάρτησης και έκανε χρήση ηρωίνης. Πάντως ο άνδρας αρνείται ότι σκότωσε την άτυχη γυναίκα και ισχυρίζεται ότι πάνω στην ένταση της στιγμής την άρπαξε από την μπλούζα και την τράνταξε.

Η κοπέλα αισθάνθηκε αδιαθεσία, την έβαλε να ξαπλώσει το βράδυ, το πρωί εκείνος έφυγε για τον ΟΚΑΝΑ και όταν επέστρεψε στο σπίτι τους, συνειδητοποίησε ότι η 31χρονη δεν ήταν στη ζωή.

Για το Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο θάνατος της άτυχης κοπέλας αποδίδεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με βάση το αποδεικτικό υλικό που έχει στη διάθεσή του και κυρίως το ιατροδικαστικό πόρισμα. Ο 41χρονος φέρεται να γρονθοκόπησε κατ’ επανάληψη στο κεφάλι και στο πρόσωπο την σύντροφο του, η οποία είχε ήδη βεβαρημένη υγεία με τρία εγκεφαλικά επεισόδια. Μάλιστα μετά το πρώτο εγκεφαλικό, το 2015, το κορίτσι απέκτησε κινητικά προβλήματα σε βαθμό που τής αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ ποσοστό αναπηρίας 67%.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, από τις αλλεπάλληλες γροθιές στο κεφάλι και το επίμονο τράνταγμα, η Κλειώ υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις, θλάση εγκεφάλου και επισκληρίδιο αιμάτωμα. «Λόγω της μαλακής σύστασης του εγκεφάλου της παθούσας και εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε μετά από τα εγκεφαλικά επεισόδια, επήλθε ο θάνατος της».

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το ζευγάρι ήταν μαζί για περίπου μια πενταετία. Και οι δύο ήταν χρήστες ναρκωτικών και κατά διαστήματα παρακολουθούσαν προγράμματα απεξάρτησης. Λίγους μήνες πριν συμβεί το μοιραίο, το καλοκαίρι του 2019, το ζευγάρι ξεκίνησε την συγκατοίκηση. Η σχέση τους περιγράφεται ως ταραχώδης με χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Ο 41χρονος προσπάθησε για μία ακόμα φορά να διακόψει την χρήση μέσω προγράμματος στον ΟΚΑΝΑ ενώ στο παρελθόν είχε παρακολουθήσει και πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Αναφέρεται ότι το διάστημα της συγκατοίκησης, η 31χρονη διαβεβαίωνε τον φίλο της ότι είχε διακόψει την χρήση. Έτσι όταν το μοιραίο βράδυ η γιαγιά του, η οποία διέμενε στο ισόγειο, τον ενημέρωσε ότι είχε βρει μία πεταμένη σύριγγα στον κήπο, εκείνος ενοχλήθηκε, «ενοχοποιώντας» για την χρήση την σύντροφό του. Παρά το γεγονός ότι η κοπέλα αρνήθηκε ότι είχε κάνει χρήση, διαπληκτίστηκαν έντονα.

«Ο κατηγορούμενος γνώριζε το πόσο ευάλωτη ήταν η υγεία της και την ανικανότητα της να αντισταθεί σθεναρά και παρόλα αυτά τής επιτέθηκε με πολλαπλά χτυπήματα» αναφέρεται στο βούλευμα, στο οποίο επίσης τονίζεται ότι ο 41χρονος «για ένα 24ωρο προσποιούνταν ότι η Κλειώ κοιμόταν ενώ ήταν νεκρή». Ο κατηγορούμενος ενημέρωσε τους οικείους του για το θάνατο της φίλης του το απόγευμα της επόμενης ημέρας, στις 28 Νοεμβρίου. Κλήθηκαν ΕΚΑΒ και Αστυνομία. Αρχικώς ο θάνατος της 31χρονης θεωρήθηκε ότι προήλθε από χρήση ναρκωτικών ή από αδιευκρίνιστα αίτια, όμως μετά την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το θύμα έφερε πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.


Πηγή : cretalive.gr



Μητσοτάκης σε Τσίπρα : ...η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

 


Ο Πρωθυπουργός μέσα σε όλα αυτά που είπε σήμερα στην βουλή, απευθύνθηκε πολλές φορές στον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας στον Ελληνικό λαό το πόσο επικίνδυνος και ανεπαρκής είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 Απευθυνόμενος ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στον Τσίπρα είπε : «Σταματήστε να κουνάτε το χέρι για εμάς που διπλασιάσαμε τις κλίνες και κουνάτε το δάχτυλο, γιατί σε υγειονομική κρίση υπάρχουν όντως κάποιοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Η κατάσταση επί των ημερών σας χωρίς πανδημία ήταν χειρότερη. Στο ζήτημα ΜΕΘ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός».

«Εχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία. Που θεωρούν ότι, όσο υπάρχει, θα έχουν αντιπολιτευτικό όπλο για μόνιμη κριτική. Ξέρετε, κ. Τσίπρα, κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια με το νταούλι στο χέρι. Να ξέρετε ότι και οι κορωνοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό. Και τότε τι θα γίνετε κ. Τσίπρα χωρίς βαρβάρους. Για τα "Τραπεζάκια έξω", στον δίσκο αυτό υπάρχει και ένα τραγούδι ακομα. Το Τσάμικο που συμπεριλαμβάνει τον στίχο: η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Να είστε καλά που μας το θυμίσατε, γιατί σας ταιριάζει απολύτως» κατέληξε.



Μητσοτάκης : Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, τον ρεαλισμό.


 Ένας Μητσοτάκης σοβαρός απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό που τον καταλαβαίνει είπε με νόημα : 

«Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κυρία Γεννηματά και πρέπει να σας πω ότι θεωρώ άκομψο, όταν προκαλείς τέτοια συζήτηση, να απουσιάζεις απ' όλους τους ομιλητές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αν θέλουμε να κερδίσουμε τον σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες απ' όλους» είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, «φωτογραφίζοντας» την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Και συνέχισε: «Ήρθα και τοποθετήθηκα στην πρωτολογία μου, κάνοντας απόπειρα να μην διαφωνήσουμε με στοιχεία πραγματικότητας, ώστε να έχουμε ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης. Τι εισέπραξα;

- Από την κυρία Γεννηματά μαξιμαλισμό

- Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό

- Από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό

- Από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό

- Από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό

Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, τον ρεαλισμό».

Και η τελευταία φράση του πρωθυπουργού τα λέει όλα!!!



Ανεπάρκεια Φώφης Γεννηματά -Μητσοτάκης : Θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα



Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά, είπε: «Σε αυτήν την αίθουσα συγκρούεται ο κόσμος του πολιτικού βερμπαλισμού με τον κόσμο του ρεαλισμού. Διαβάσατε μία έτοιμη ομιλία σαν να μην ακούσατε τίποτα από όσα είπα. Οι προτάσεις σας ήταν "τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα λεφτά". Το περιεχόμενό της ομιλίας σας μου θύμισε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό».

«Μπίζνες από το Μαξίμου, είπατε κυρία Γεννηματά. Σαν να ακούω τον κ. Τζανακόπουλο. Αν έχετε κάτι, να μιλήσετε με στοιχεία» πρόσθεσε.

Με μια επισήμανση, λόγω της απουσίας της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας, ξεκίνησε την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της στην Οικονομία, που προκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης», συνέχισε για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό».

«Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», τόνισε.

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα στραβά στον τόπο».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρωτολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστη κα Γεννηματά μια φράση. “… με μπίζνες από την Μαξίμου…”. Αλήθεια; Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να ανεβείτε στο βήμα να τα πείτε. Δυστυχώς μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο», συμπλήρωσε.

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια».

Και ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

«Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. “κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;”» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα. Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία», συμπλήρωσε.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού», σημείωσε και τόνισε: «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό».

«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή, η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;», ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε να πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής ημέρας, λέγοντας πως «σήμερα, παγκόσμια ημέρα αυτισμού, η σκέψη όλων μας είναι προς εκείνα τα παιδιά και τους επαγγελματίες που καταβάλλουν δύσκολη προσπάθεια να παρέχουν στα παιδιά με αυτισμό την καλύτερη ποιότητα ζωής και τις καλύτερες προοπτικές στη ζωή τους».

Στα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή «η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια δράση που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή».



Τι είπε στην πρωτολογία του ο Μητσοτάκης



Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ και για την υπόμνηση της ανάγκης τήρησης του χρόνου, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι πάντα τον τόνο τον δίνει ο πρώτος ομιλητής. Επομένως, θα προσπαθήσω να μην ξεφύγω πολύ από τα χρονικά περιθώρια τα οποία έχετε θέσει έτσι ώστε συνολικά αυτές οι συζητήσεις να μην ξεπερνούν κατά πολύ την προγραμματισμένη διάρκειά τους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παίρνω το λόγο για δέκατη φορά μέσα σε 12 μήνες προκειμένου να μιλήσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την πανδημία. Και αυτό χωρίς να αθροίζω τις δεκάδες αναφορές μου σε αυτήν με άλλες κοινοβουλευτικές αφορμές. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αναδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι η Δημοκρατία μας, η Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία λειτουργεί παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και ότι η Κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει τόσο τους πολίτες όσο και τα κόμματα διεκδικώντας, όσο αυτό είναι εφικτό, από όλους κοινή στάση απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα.

Θα ευχόμουν, βέβαια, οι συνεδριάσεις για το θέμα αυτό να ήταν λιγότερες. Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας και να γράφαμε τώρα τις πρώτες γραμμές μιας νέας περιόδου ευημερίας. Όμως, δυστυχώς, παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογό του. Και οι επιθετικές του μεταλλάξεις επιβάλλουν προσαρμογές στις δικές μας αμυντικές τακτικές μέχρις ότου ο μαζικός εμβολιασμός να φέρει την τελική νίκη.

Γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή συζήτηση που προκάλεσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα, η αλήθεια είναι ότι το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον COVID-19. Ελπίζουμε βάσιμα πια ότι θα είναι και το τελευταίο. Και είναι μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τι έγινε, τι γίνεται, κυρίως τι πρέπει να γίνει, τι πετύχαμε ως κράτος, που σκοντάψαμε. Να διαλύσουμε ψέματα και μύθους. Και κυρίως είναι μια ευκαιρία να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα ώστε με ένα ρεαλιστικό σχέδιο η φετινή άνοιξη να φέρει επιτέλους το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία.

Έχω ξαναπεί ότι δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία τα οποία μάλιστα αποτυπώνουν επώδυνα, πολύ δυσάρεστα δεδομένα. Κάποτε όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μία κοινή βάση συζήτησης. Η γλώσσα των αριθμών, η γλώσσα της τεκμηρίωσης είναι ο μόνος δημοκρατικά έγκυρος τρόπος για να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συνεννοούμαστε. Χωρίς αυτούς απλά θα έχουμε παράλληλους μονολόγους και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πηγαίνει τη Δημοκρατία μας παρακάτω. Χωρίς ένα κοινό κώδικα κατανόησης και ερμηνείας αυτού του εξαιρετικά σύνθετου πανδημικού φαινομένου κινδυνεύουμε είτε να υποβαθμίζουμε σοβαρές επιτυχίες είτε, το χειρότερο, να μην αναγνωρίζουμε λάθη η υπέρβαση των οποίων θα μας κάνει καλύτερους.

Ελπίζω, λοιπόν, σήμερα τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε και εμείς αυτά που αναγνωρίζει ο κόσμος όλος: τους αριθμούς των διεθνών Οργανισμών που αποτυπώνουν τη συνολική μας απόδοση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα ακόμα στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αυτό είναι το σχετικό γράφημα.

Θα ξαναπώ ότι αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κ. Γεννηματά, κ. Τσίπρα, κ. Κουτσούμπα, κ. Βαρουφάκη, κ. Βελόπουλε, αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς, μία κωμόπολη. Αυτή, λοιπόν, είναι μία επιτυχία της χώρας στην πιο σκληρή, στην πιο οδυνηρή στατιστική η οποία αποτυπώνει, όμως, το πώς έχουμε αντιμετωπίσει την πανδημική κρίση από την αρχή της. Είναι μία καταστροφή κάθε ανθρώπινη απώλεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει τη συνολική προσπάθεια της χώρας η οποία αποτυπώνεται με πραγματικά στοιχεία και με πραγματικά δεδομένα. Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό σε λίγο. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Στο ζήτημα των εμβολιασμών, επειδή διέκρινα και μία αναφορά στην ερώτηση της κυρίας Γεννηματά για καθυστερήσεις, για αστοχίες στους εμβολιασμούς, ας συμφωνήσουμε ότι με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια τα οποία έχουμε -θα επανέλθω στο θέμα αυτό- η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη απόδοση έχουμε και ως προς την πρώτη δόση. Καταθέτω και αυτό στα πρακτικά.

Επειδή μας έχει ασκηθεί πολλή κριτική για το ζήτημα των τεστ καταθέτω στην Εθνική Αντιπροσωπεία τον πίνακα του ECDC σχετικά με τον μέσο αριθμό των τεστ που γίνονται στην χώρα μας. Βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες χώρες, κάποιες περιοχές που είναι καλύτερες από μας και έχουμε δυνατότητα και στο κομμάτι αυτό να βελτιωθούμε σημαντικά. Γίνονται, όμως, στην χώρα μας πολλά περισσότερο τεστ σήμερα σε σχέση με το πόσα γινόντουσαν πριν από δύο μήνες και μάλιστα, επειδή ακούω συχνά κατηγορίες από την αντιπολίτευση, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, για μαζικά δωρεάν τεστ, θέλω να επισημάνω ότι παραπάνω από 2 στα 3 τεστ τα οποία έχουν γίνει στην χώρα είναι δωρεάν. Δωρεάν είναι τα τεστ, τα περισσότερα τεστ τα οποία έχουν γίνει στην χώρα. Καταθέτω και αυτούς τους δύο πίνακες στα πρακτικά.

Και κάτι τελευταίο. Το οποίο περιλαμβάνεται πλέον στις παγκόσμιες μετρήσεις καθώς πια συμπληρώνονται 13 μήνες από τότε που χτύπησε όλο τον πλανήτη ο Covid. Ο δείκτης (θα το καταλάβετε αυτό, κ. Ξανθέ, καθώς είστε ειδικός γιατρός), ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητος: Τι είναι η πρόσθετη θνησιμότητα; Είναι οι απώλειες οι οποίες καταγράφονται σε μια χώρα πέραν όσων σημειώνονται κάθε χρόνο. Πόσο, δηλαδή, συνεισέφερε ο Covid, πόσους θανάτους πρόσθεσε ο Covid πέρα και πάνω από τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα έχαναν την ζωή τους σε μια φυσιολογική χρονιά. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια έγκυρη γαλλική μελέτη, η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6,6%, όταν ενδεικτικά η Ιταλία έχει 24,8, η Τσεχία 26,7. Καταθέτω την μελέτη και αυτή στα πρακτικά για να την μελετήσετε.

Έχουμε πει εξ αρχής ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντ. Και είναι λάθος να αξιολογούμε την διαχείριση με στιγμιότυπα, με φωτογραφίες της στιγμής. Να χάνουμε την μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες που προκύπτουν αθροιστικά από όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Συνεπώς, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων: Ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας το οποίο χτυπάει και την Πατρίδα μας, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη, που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Θα σπεύσω να πω πρώτος ότι φυσικά και έγιναν λάθη. Πρώτος εγώ εξάλλου τα έχω αναγνωρίσει. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα, είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα- μέρα με τον ιό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει, ούτε καν χαμογελά όταν έχουμε σχεδόν 8.000 νεκρούς. Αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει. Το ότι οι μονάδες εντατικής από 557 που παραλάβαμε είναι σήμερα 1.475 δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις οι οποίες έγιναν στο Σύστημα Υγείας δεν είναι φήμη, είναι γεγονός. Όπως και γεγονός είναι, και το ξέρετε καλά, ότι από τις 241 ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. οι 174 έχουν ήδη δεσμευτεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί σε πείσμα των ψεμάτων που κυκλοφορούν, στη δική μας πολιτική αντίληψη, όλες οι δομές νοσηλείας, δημόσιες, στρατιωτικές και ιδιωτικές, όταν χρειάζεται αποκτούν ενιαίο κέντρο και ενιαίο σκοπό. Γίνονται δηλαδή κυριολεκτικά ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πράγματι, η τελευταία επίθεση του covid χτύπησε και χτυπά σφοδρά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά στην Ελλάδα μερικώς, το τονίζω, μερικώς αναχαιτίστηκε χάρις σε μέτρα τα οποία πήραμε τον Φεβρουάριο. Και ήδη, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, η θετικότητα του ιού παραμένει και σήμερα που μιλάμε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ τα νοσοκομεία μας, έστω και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίνονται. Ναι, δέχονται μία πίεση χωρίς προηγούμενο, τις τελευταίες εβδομάδες τα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και οι επιδόσεις των ανθρώπων τους δεν έχουν προηγούμενο. Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί. Έτσι στην Αττική τουλάχιστον που δέχτηκε μεγάλη πίεση, η αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων δείχνει ευτυχώς τάσεις σταθεροποίησης. Ενώ και οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς μας μειώνονται καθώς τους θωρακίζει πια ο εμβολιασμός.

Όμως μην έχουμε αυταπάτες, τα προβλήματα παραμένουν. Οι περιορισμοί τους οποίους επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες ενός ολόκληρου χρόνου. Και αυτό μεγέθυνε την πίεση στους πολίτες οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι σχεδόν 700 διαδηλώσεις, το ρίσκο των οποίων κάποιος δέχτηκε. Ήταν και οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες παραβάσεις, από τις απλές παραλείψεις αποστολής ενός SMS μέχρι τα επιπόλαια πάρτι, τις συναντήσεις σε σπίτια. Και όλα αυτά ενώ όσο μεγαλύτερη μαζικότητα αποκτούσε αυτό το φαινόμενο τόσο εκ των πραγμάτων δυσκολότερος γινόταν και ο έλεγχός τους.  Γιατί δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες, κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης.

Χρειάζεται, λοιπόν, μια ειλικρινής, νέα ανάγνωση της πραγματικότητας. Και αυτό ξεκινάει με τη βασική παραδοχή ότι τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Αποφασίστηκαν νωρίς, είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά. Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε μια πιο επιθετική μετάλλαξη.  Έχουμε δει τα αποτελέσματα. Η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης είναι από 40% έως 60% αυξημένη σε σχέση με την αρχική εκδοχή του ιού, την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο. Έχουμε όμως πια και σύμμαχο ένα πιο φιλικό καιρό. Έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο στη διάθεσή μας που είναι τα εμβόλια.

Η στάση μας λοιπόν αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την ευέλικτη πολιτική την οποία ακολουθήσαμε από την αρχή.  Έτσι συμβαίνει παντού, κυρίες και κύριοι. Δείτε για παράδειγμα αλλεπάλληλες αλλαγές τακτικής στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Πορτογαλία. Καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με αυτή την οποία ξεκίνησε όταν χτύπησε για πρώτη φορά η πανδημία. Εκ των πραγμάτων οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοζόμαστε σε ένα φαινόμενο το οποίο συνεχώς αλλάζει, να αξιολογούμε μέτρα τα οποία έχουν δουλέψει και να τα ενισχύουμε, να καταργούμε μέτρα τα οποία δεν δούλεψαν, και να έχουμε μία προσέγγιση η οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, ευελιξία και διαρκή προσεκτική επιτήρηση των πραγματικών επιδημιολογικών δεδομένων. Και εγώ προσωπικά δεν είναι λίγες φορές που αναγκάστηκα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να αλλάξουμε σχεδιασμούς, πότε διαπιστώνοντας ένα νέο δεδομένο, όπως η ταχύτητα διάδοσης της μετάλλαξης της βρετανικής εκδοχής του ιού και πότε όταν προέκυπτε ένα απροσδόκητο γεγονός, όπως παραδείγματος χάριν, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων αποτέλεσμα της αδυναμίας, μίας συγκεκριμένης εταιρείας, της Astrazeneca, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί πράγματι, εδώ η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων για όλα τα μέλη της και τη διάθεσή τους με μοναδική κλείδα κατανομής τον πληθυσμό χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες, μεγάλες από μικρές. Ναι, πράγματι, αυτή ήταν μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση. Απέτυχε, όμως, η Ευρώπη, ταυτόχρονα, στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι, δυστυχώς, η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή.

Θα το ξαναπώ, όμως, αυτό δεν οφείλεται στις αδυναμίες των κρατών μελών, σίγουρα δεν οφείλεται στην αδυναμία της Ελλάδος. Η Ελλάδα σήμερα αν είχε διπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε διπλάσια εμβόλια, αν είχε τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε τριπλάσια εμβόλια. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Και πράγματι θεωρώ, το θεωρώ μικρότητα, θα το πω όπως το αισθάνομαι, μία επιχείρηση, όπως η επιχείρηση “Ελευθερία”, η οποία κατά τεκμήριο δουλεύει υποδειγματικά χάρη στην αυτοθυσία χιλιάδων δημόσιων λειτουργών, στρατιωτικών, υγειονομικών και χάρη στην εξαιρετικά επιτυχημένη στήριξη από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κάνοντας όλη αυτή τη διαδικασία πολύ εύκολη για τους χρήστες, αυτή η διαδικασία, η επιτυχημένη διαδικασία να μην τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση “Ελευθερία” και είναι θετικό για τη χώρα όταν υπάρχουν δημοσιεύματα στο εξωτερικό και αναφορές σε χώρες που θεωρούνται πολύ πιο προηγμένες: δείτε πόσο καλά τα κατάφερε η Ελλάδα στον εμβολιασμό όταν άλλες χώρες είναι ακόμα κολλημένες στην εποχή του χαρτιού.

Πάντως, οι καινούργιες συνθήκες είναι βέβαιο ότι απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις. Προσοχή. Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, θα το ξαναπώ. Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό και με την συνεργασία των επιστημόνων η Κυβέρνηση πήρε μια σειρά αποφάσεις.

Πρώτον, αποφάσισε τα Σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση, να επιτρέψει, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, τις μετακινήσεις για αναψυχή, για άσκηση, μεταξύ των Δήμων. Γιατί το κάναμε αυτό; Ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση ή για αναψυχή στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Εξάλλου το μέτρο αυτό, εάν το διατηρούσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποκτούσε πια ταξικά χαρακτηριστικά, αδικώντας εκείνους οι οποίοι δεν ζουν σε κάποιο προάστιο. Και για αυτό και κρίναμε σκόπιμο το Σαββατοκύριακο το οποίο ξεκινάει αυτό το μέτρο να το αλλάξουμε, να το τροποποιήσουμε.

Επίσης, από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, αλλά με έναν εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση έναν επιστήμονα, αν δεν κάνω λάθος, γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα και ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να εκτονώνονται στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται χωρίς να ενημερώνουν σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι και από επιδημιολογικής πλευράς αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα, το τονίζω, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών, οι οποίες από την μια είναι απολύτως αναμενόμενες, από την άλλη γνωρίζουμε, όμως, ότι έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην διάδοση του ιού. Και βέβαια, αμέσως μετά  και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα πρέπει να εξετάσουμε και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, γιατί οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, έχουν λείψει πολλές εβδομάδες, μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους.

Όπως διαπιστώνεται, λοιπόν, αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων μας και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο όσοι διατηρούν όλο αυτό το διάστημα το εισόδημά τους, αλλά και αυτοί οι οποίοι θέλουν να το διεκδικήσουν ξανά.

Προσοχή όμως! Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Από τη στιγμή, παραδείγματος χάριν, που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία όπου μπορεί να μαζεύονται μόνο οι δημότες ή να μας λένε ότι μαζεύονται μόνο οι δημότες των δήμων οι οποίοι είναι παράκτιοι. Άρα, με τον ίδιο τρόπο, θα το ξαναπώ, που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους χωρίς να υπάρχουν υπερβολικοί συνωστισμοί.

Για την οικονομία θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω λίγο πιο αναλυτικά και στη δευτερολογία μου, γιατί αποτελεί και ένα σκέλος της ερώτησης που μου έκανε η κ. Γεννηματά. Θα πω μόνο στην πρωτολογία μου ότι στα 24 δισεκατομμύρια, τα οποία δαπάνησε η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2020, θα προστεθούν τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ακόμα για το 2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός δηλαδή θα αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ελληνική Κυβέρνηση. Και έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη επειδή η χώρα έχει κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της ως προς την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές. Δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και μπορεί ταυτόχρονα να κρατά τα ταμειακά της διαθέσιμα σε ένα τέτοιο επίπεδο που μας επιτρέπει στοχευμένα και πάντα με τρόπο που θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικός να μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, όταν και όπως το χρειάζεται. Πολύ καλό παράδειγμα μιας τέτοιας στοχευμένης στήριξης είναι το μέτρο το οποίο ανακοίνωσα μόλις χθες, 330 εκατομμύρια στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους εστιάτορές μας να ξανά ανοίξουν τα εστιατόρια τους όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θα δοθεί αυτό το ποσό ως κεφάλαιο κίνησης για τους τρεις πρώτους μήνες επαναλειτουργίας της εστίασης, έτσι ώστε να μπορέσουν, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, να προμηθευτούν πρώτες ύλες. Ένα μέτρο το οποίο χαιρετίστηκε με πολύ μεγάλη θέρμη από τον κλάδο της εστίασης.

Ο Απρίλιος του 2021 δεν είναι ο Απρίλιος του 2020.  Στις μεταλλάξεις της επιδημίας έχουν προστεθεί τώρα και οι αλλαγές νοοτροπίας. Τότε ο εχθρός ήταν ακόμα άγνωστος. Οι καθολικοί περιορισμοί συναντούσαν καθολική αποδοχή. Αντίθετα σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ πιο επιθετικό στέλεχος του Covid, αλλά και με τις αντοχές της οικονομίας και των πολιτών να είναι στα όριά τους. Θα έλεγα ότι η αυτοκυριαρχία από τον φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία και σε συνύπαρξη με το φόβο, το 2021. Και η συσσωρευμένη κόπωση της κοινωνίας να καθυστερήσει την επικείμενη ήττα της επιδημίας. Δεν είμαστε φυσικά μόνοι σε αυτή την εξέλιξη.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το βλέπετε καθημερινά στους δέκτες των τηλεοράσεων, υπάρχει κούραση. Υπάρχει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση των μέτρων. Μια μερίδα ευρωπαϊκών κοινωνιών αντιδρά και συμμορφώνεται όλο και λιγότερο.  Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Και παρά την κούραση του κόσμου -και τις μικρές παρασπονδίες στις οποίες αναφέρθηκα- η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό. Διότι αν δεν είχε συμβεί αυτό με έναν τόσο επιθετικό ιό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αλλά στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας λένε και ειδικά στα νέα παιδιά: “Είμαι κουρασμένος, θέλω να βγω έξω”, τους ζητώ αναλογιστείτε την κόπωση των υγειονομικών μας. Αναλογιστείτε την κόπωση των γιατρών, των νοσηλευτών που δίνουν ασταμάτητα μια μεγάλη μάχη για να φροντίζουν την υγεία μας, την υγεία όλων.

Συμμερίζομαι, λοιπόν, απόλυτα αυτή την κόπωση και την διάχυτη αγωνία. Ειδικά για τους νέους μας είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό το οποίο συμβαίνει διότι ήδη αισθάνονται από τη μία άτρωτοι, και ξέρουμε πραγματικά ότι ο ιός δεν τους επηρεάζει ουσιαστικά, στη χειρότερη περίπτωση θα αρρωστήσουν ελαφρά, στην καλύτερη περίπτωση και στην πιο επικίνδυνη ταυτόχρονα θα είναι ασυμπτωματικοί και θα μεταδίδουν τον ιό. Όμως, έχουμε να διαχειριστούμε δύο δύσκολους μήνες ακόμα και θα πρέπει όλοι να κάνουμε αυτή την τελική προσπάθεια έχοντας όμως στην φαρέτρα μας δύο σημαντικά πρόσθετα εργαλεία.

Το πρώτο είναι το εργαλείο των self tests. Δεν θα σταθώ στον απαράδεκτο τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε όλη αυτή την ιστορία και στις αναρτήσεις των στελεχών σας που δήθεν προσπάθησαν να ταυτίσουν αυτή τη σημαντική επένδυση την οποία κάνει το ελληνικό Κράτος με προνομιακές σχέσεις με μία συγκεκριμένη εταιρεία. Ήταν θλιβερή αυτή η προσπάθειά σας και νομίζω ότι καταρρίφθηκε από τον ίδιο τον διαγωνισμό στον οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία ούτε καν συμμετείχε. Θα πω, όμως, μόνο ότι είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας.

Παραδείγματος χάριν, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Λυκείου, καταρχάς, να έχουν κάνει 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ένα self test και να μπορούν να δίνουν μία βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Αυτό είναι καλό, είναι καλό για όλους μας, να το συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι σημαντικά, δεν  υποκαθιστούν ούτε τα τεστ PCR, ούτε τα οργανωμένα τεστ αντιγόνου, τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, αν μπορούμε να ξέρουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας εάν έχουμε ή δεν έχουμε τον κορονοϊό. Και φυσικά αν είμαστε θετικοί, έχουμε μία υποχρέωση αυτό να το δηλώνουμε και να κάνουμε τεστ επανεπιβεβαίωσης.

Θέλω να τονίσω, ότι είμαστε η πρώτη χώρα, η πρώτη χώρα, η οποία προχωρά στην μαζική προμήθεια self tests και στην οργανωμένη διάθεσή της σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό. Και επειδή πάλι θα σπεύσετε να πείτε διάφορα για προνομιακές συμβάσεις και σχέσεις διαπλοκής, θέλω να καταθέσω το πρακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο μέσα σε τρεις μέρες -και θέλω να ευχαριστήσω το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ταχύτητά του διότι αντελήφθη την κρισιμότητα αυτής της προμήθειας- έβγαλε την απόφασή του και απεφάνθη ότι όλα έχουν καλώς με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας. Και αν υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις, ιδέες για το πώς μπορούν τα self tests να αξιοποιηθούν καλύτερα, εδώ είμαστε για να μπορούμε να το ακούσουμε, να τα συζητήσουμε και όπου χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας.

Το δεύτερο εργαλείο το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας, φυσικά, είναι τα εμβόλια. Είχαμε δεσμευτεί με τον Υπουργό ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιάσει 1.700.000 συμπολίτες μας. Εμβολιάσαμε, πέσαμε έξω κατά 1.500 εμβόλια. Εμβολιάσαμε 1.698.500 συμπολίτες μας. Κάναμε 1.698.500 εμβόλια. Και με την ίδια ασφάλεια μπορώ να σας πω και τώρα ότι τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια. Και τον Μάιο και τον Ιούνιο ακόμα περισσότερα. Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου, να έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε, με τουλάχιστον μια δόση, όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60, το σύνολο των ευπαθών με βαριά υποκείμενα νοσήματα και την κατηγορία Β με τα λιγότερο βαριά υποκείμενα νοσήματα, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας και μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε και στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Και φυσικά, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια, έχουμε την πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος και να κάνουμε καθημερινά πολλά περισσότερα εμβόλια από τα 30.000 και κάτι εμβόλια, τα οποία κάνουμε σήμερα. Και βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση -και αυτό ανέφερα και στην τελευταία Σύνολο Κορυφής- να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία τα οποία έχει στην διάθεσή της, ώστε να υποχρεώσει εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Ένωση να τηρήσουν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις. Κι αν αυτό σημαίνει και απαγόρευση εξαγωγών  από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης, σε συνέχεια της συμφωνίας που έχουν υπογράψει αυτές οι εταιρείες, και αυτό είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται και πρέπει να γίνει.

Κλείνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να δώσω εγώ πρώτος το μήνυμα ότι καταβάλλω προσπάθεια να είμαστε σχετικά συνεπείς με τους καθορισμένους χρόνους, λέγοντας ότι σήμερα είναι πράγματι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας μία στείρα αντιδικία, η οποία θεωρώ ότι και τους πολίτες τους αφήνει αδιάφορους, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιους βασικούς άξονες για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, να ακούσουμε, εφόσον υπάρχουν χρήσιμες προτάσεις από τα κόμματα που να μπορούμε να τις ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας. Εξάλλου, ο κ. Ξανθός το γνωρίζει, έχουν γίνει πάρα πολλές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας στα κόμματα. Kαι βέβαια όταν γίνονται αυτές οι συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από το «πολεμικό κλίμα» το οποίο υπάρχει κάθε φορά που ειδικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βγάζει μία δημόσια ανακοίνωση επικριτική για την πανδημία. Είμαστε, λοιπόν, εδώ να συζητήσουμε, αναγνωρίζοντας όμως, και θα κλείσω με αυτό, ότι απέναντι στην πανδημία υπάρχουν ουσιαστικά τρεις στρατηγικές.

Υπάρχουν τρεις στρατηγικές. Η μία είναι η στρατηγική των αυταρχικών καθεστώτων. Οριζόντιοι περιορισμοί. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το οποίο λέει το Kράτος. Και εν πάση περιπτώσει με αυτό τον τρόπο κάποιες χώρες κατάφεραν και έλεγξαν την πανδημία επιτυχημένα. Η δεύτερη στρατηγική είναι η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Δεν μας ενδιαφέρει λίγο – πολύ τι θα γίνει, να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα. Κάποια στιγμή θα αρρωστήσουν αρκετοί, θα πεθάνουν και πολλοί αλλά τουλάχιστον θα σώσουμε την οικονομική μας ζωή. Υπάρχει και η τρίτη στρατηγική που είναι η στρατηγική που ακολούθησε τελικά η Ευρώπη, είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι διαφορετικός δρόμος.

Προτάξαμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή. Δεχθήκαμε να επιβάλουμε μεγάλους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα αναγνωρίζοντας ότι θα υποστούμε μεγάλο κόστος. Σπεύσαμε ως Ευρώπη να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στηρίξουμε τα κράτη-μέλη με πρόσθετους πόρους, ώστε να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας μας. Θα συζητήσουμε για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» όταν αυτό έρθει στη Βουλή. Αλλά ταυτόχρονα ο δρόμος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας έχει και το δικό του τίμημα. Είναι το τίμημα της συνεννόησης και προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός. Γιατί ο βίαιος λόγος πολύ συχνά παράγει και βίαιη πράξη.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Και όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι παίρνουν άλλη διάσταση στο φως και μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής. Η οικονομία και η κοινωνία, παρά τις δυσκολίες, άντεξαν στην πολύμηνη δοκιμασία, βγαίνουν από αυτήν πιο ώριμες, πιο δυνατές. Έτοιμες να υποδεχθούν όχι μόνο τον τουρισμό το καλοκαίρι και είμαι ανοιχτός να συζητήσω μαζί σας και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουμε τον τουρισμό το καλοκαίρι, για να μη δούμε πάλι τις ίδιες παλινωδίες ανοίξτε τουρισμό και μετά γιατί ανοίξατε τον τουρισμό. Τον τρόπο και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα ανοίξουμε τον τουρισμό.

Θέλω να θυμίσω, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία βγήκε πρώτη μπροστά για το πράσινο  πιστοποιητικό το οποίο κάποιοι λοιδόρησαν τότε και χλεύασαν και σήμερα γίνεται ευρωπαϊκή πολιτική, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο ψηφιακό αποδεικτικό στοιχείο του αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή αν κάποιος έχει κάνει αρνητικό τεστ. Είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτή για την Ευρώπη και επιτυχία για τη χώρα μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποδεχθούμε τουρίστες με ασφάλεια. Και βέβαια έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη νέα Ελλάδα, την “Ελλάδα 2.0” του μέλλοντος. Και είμαι σίγουρος, είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα, να φτάσουμε δηλαδή στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι.

Σας ευχαριστώ.




 



Τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

 



Τέλος σε μία μεγάλη αδικία, η οποία συνιστά ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανασφάλειας για τους παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, μπαίνει με το σχέδιο Νόμου  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Συγκεκριμένα:

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις  που αφορούν ολόκληρη την αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα,  «από το αγρόκτημα στο πιρούνι»,  οι οποίες διορθώνουν τις σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, κυρίως των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που προβλέπουν  ότι αλλοιώσιμα προϊόντα θα εξοφλούνται σε 30 μέρες και τα λοιπά γεωργικά προϊόντα θα εξοφλούνται σε 60 μέρες.  Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα, διαπιστώνονται αργοπορίες στην εξόφληση προϊόντων που υπερβαίνουν ακόμα και τους έξι μήνες.

Με τον νέο νόμο επιδιώκεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στο ελληνικό δίκαιο.

Το σχέδιο νόμου αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (παραγωγοί, αγοραστές) που συμμετέχουν στην αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα («από το αγρόκτημα στο πιρούνι») των γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα. Με βάση το νομοσχέδιο, οι αλλαγές που προωθούνται, αφορούν όλους τους παραγωγούς με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.




Γιατροί συνέχισαν την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς ενώ το νοσοκομείο… είχε πάρει φωτιά!

 



Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στην Ρωσία, όπου γιατροί ολοκλήρωσαν με επιτυχία εγχείρηση ανοικτής καρδιάς παρά το γεγονός ότι στο νοσοκομείο είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά!

Στο Μπλαγκοβετσένσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, ξέσπασε αργά το πρωί φωτιά στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου της πόλης, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να απομακρυνθούν 128 άνθρωποι, ενώ το κτίριο γέμισε καπνούς.

Την ίδια ώρα μια ομάδα οκτώ γιατρών και νοσηλευτών έκαναν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς σε έναν ασθενή στο ισόγειο.

“Δεν μπορούσαμε να διακόψουμε έπρεπε να σώσουμε αυτό τον άνθρωπο. Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς δυσκολίες”, δήλωσε ο Βαλεντίν Φιλάτοφ, ο επικεφαλής γιατρός στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

“Δεν υπήρξε πανικός”, επεσήμανε μια άλλη γιατρός, η Αντονίνα Σμόλινα.

Φωτιά… 1600 τετραγωνικών μέτρων!

“Ήταν δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά επειδή ήταν ενεργή σε όλη την επιφάνεια, δηλαδή σε 1.600 τετραγωνικά μέτρα”, εξήγησε ο Κονσταντίν Ριμπάλκο, υποδιευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της περιοχής.

Μόλις ολοκληρώθηκε η εγχείρηση και οι γιατροί βεβαιώθηκαν ότι ο ασθενής ήταν καλά, απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο μαζί του. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από ηλεκτρική βλάβη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απονείμουν μετάλλιο στους γιατρούς για την αφοσίωσή τους αλλά και στους πυροσβέστες που κατέσβεσαν την πυρκαγιά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

newsit.gr



Προωθούνται 36.088 αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη


 

Ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2021, η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους.

Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.



Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των self test

 


Πριν από 12 μήνες ξεκινήσαμε τα τεστ με 800 PCR τεστ την ημέρα.

Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα  πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο  έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000 τεστ.

Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας. 

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη.

Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες  και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. 

Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών.

Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τα τεστ οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.




Η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί υποδειγματικά - Συνεχίζεται η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

 


Τη διαδικασία εμβολιασμού της ομάδας ασθενών με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου που ξεκίνησε σήμερα παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής. Ο Πρωθυπουργός:

Συνομίλησε με πολίτες που περίμεναν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν.

Ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες φροντίδας που προσφέρουν.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής 1.700.000 εμβολιασμούς. Όπως βλέπετε, η διαδικασία λειτουργεί υποδειγματικά και θα πρέπει πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους υγειονομικούς μας, οι οποίοι με χαμόγελο υποδέχονται όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν.

Το σημαντικό είναι ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς μόνο το μήνα Απρίλιο, δηλαδή λίγο λιγότερους από όσους έχουμε κάνει τους τρεις μήνες -από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο- και είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και όλους τους συμπολίτες μας με βαριά υποκείμενα νοσήματα, με τουλάχιστον μία δόση.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά θα αρχίσει εκ των πραγμάτων να μειώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία μας, διότι τα νοσοκομεία δοκιμάζονται πρωτίστως από τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν βαριά.


Συνεχίζεται και η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό:

Το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 Μ.Ε.Θ. covid.  Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid. 

Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο».




Στήριξη της εστίασης με συνολικά 330 εκατ. ευρώ


 

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, δράση την οποία θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ο στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας.

Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid.



Μήνυμα του Πρωθυπουργού για την ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος από την Ελλάδα

 


Είναι τιμή και προνόμιο να σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), τον μεγαλύτερο παγκόσμιο οργανισμό που ενώνει κυβερνήσεις, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα σημαντικής αποστολής της προώθησης και της εμβάθυνσης της εκπαίδευσης, της μνήμης και της έρευνας για το Ολοκαύτωμα.

Μνήμη σημαίνει ανθρωπιά. Η εκπαίδευση για τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν είναι η υποχρέωσή μας στο παρόν. Περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά τη σύστασή του, το έργο του οργανισμού IHRA είναι περισσότερο, και όχι λιγότερο, σημαντικό. Γιατί καθώς περνά ο χρόνος, ο κίνδυνος οι αναμνήσεις να ξεθωριάσουν μεγαλώνει, ενώ τα γεγονότα που είναι εγγύτερα στο παρόν φαίνεται να κυριαρχούν έναντι των φρικτών γεγονότων του παρελθόντος.

Ο οργανισμός IHRA έχει αξία ακριβώς επειδή η αποστολή του είναι η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Ρίχνοντας φως στο παρελθόν, στέλνουμε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον: Δεν ξεχνάμε ποτέ. Ποτέ ξανά.

Η Ελληνική Προεδρία ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων που αποβλέπουν στο να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η μνήμη, να διδαχθούν τα παιδιά μας το Ολοκαύτωμα και να επιστήσουν την προσοχή τους ώστε να αντιληφθούν τα βάθη στα οποία μπορεί να φτάσει η αγριότητα της ανθρωπότητας.

Η εκπαίδευση είναι η βασική ακτίνα στον τροχό της μνήμης, όχι μόνο ως κομμάτι της ύλης που διδάσκεται, αλλά κι έτσι όπως παίρνει σάρκα και οστά στα μουσεία, μέσω της έρευνας και μέσω του έργου των ιδρυμάτων. Αλλά και μέσω της εκτεταμένης κάλυψης στα παραδοσιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκπαίδευση είναι το όπλο του σκεπτόμενου ανθρώπου. Να βασίζεται στην εμπειρία και να χρησιμοποιεί τη λογική για να εξάγει συμπεράσματα. Αυτή είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στο δόγμα και στην υστερία. Τόσο ο Πλάτωνας όσο και ο Σπινόζα θα αναγνώριζαν την διαδικασία αυτή ως ασπίδα και ως φως που μπορεί να μας καθοδηγήσει.

Η Ελληνική Προεδρία του Οργανισμού IHRA συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και τον λαό της. Άλλωστε, η σύγχρονη Ελλάδα είχε ως θεμέλια τις ανθρωπιστικές αξίες και τις οικουμενικές ελευθερίες. Η προσήλωσή μας στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό εδράζεται στον πυρήνα αυτών των αξιών και ελευθεριών.

Κυρίες και κύριοι, τη χρονιά της ελληνικής Προεδρίας της IHRA θυμόμαστε εκείνους που έχασαν την ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, σήμερα θυμόμαστε και όσους επέζησαν. Γυναίκες όπως η Εσθήρ Κοέν, που τη στιγμή που απεβίωσε στα βορειοδυτικά Ιωάννινα, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ήταν η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.

Το 1944, η Εσθήρ, γνωστή ως Στέλλα, ήταν μία από τους εκατοντάδες Ρωμανιώτες Εβραίους που μεταφέρθηκαν στο Auschwitz. Από τους 1.700 άντρες, γυναίκες και παιδιά που συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου των ναζί, λιγότεροι από εκατό επέζησαν. Η Εσθήρ αποχωρίστηκε τους γονείς και τα αδέρφια της στις πύλες του Auschwitz. Δεν τους είδε ποτέ ξανά.

Σε μια συνέντευξή της στην «Καθημερινή», η Στέλλα προκαλεί συγκίνηση λέγοντας: «Θα πεθάνω και δεν θα υπάρχει άνθρωπος να με σηκώσει, να με θάψει. Δεν υπάρχουν συγγενείς, εξολοθρεύτηκαν».

Σήμερα θυμόμαστε την Στέλλα, την οικογένειά της, την κοινότητα των Ιωαννίνων και όσους έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Θυμόμαστε ακόμα και σφιχταγκαλιάζουμε όλους όσοι επέζησαν και βρίσκονται σήμερα μαζί μας, ανάμεσα σε αυτούς και 20 επιζήσαντες που ζουν στην Ελλάδα.

Στο όνομα της Εσθήρ Κοέν, είναι μεγάλη προσωπική μου τιμή που σας καλωσορίζω στην Ελληνική Προεδρία. Καθώς τα χρόνια περνούν, είναι υποχρέωσή μας να πούμε την ιστορία. Να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες. Να αντλήσουμε διδάγματα. Και ποτέ, ποτέ να μην ξεχάσουμε.





Καρέ καρέ η παρενόχληση λιμενικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά της Λέσβου

 


Σύμφωνα με τις αρχές, από τα ξημερώματα έως τις 7 το πρωί κατεγράφησαν έξι συνολικά περιστατικά απόπειρας εισόδου λέμβων με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τρία ανατολικά της Λέσβου, δύο βόρεια και ένα στο νότιο τμήμα.


Στις λέμβους επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες και οι έξι τουρκικές ακταιωροί που βρίσκονταν στο σημείο λειτούργησαν προκλητικά ώς διακινητές και δεν προέβησαν, σε κάποια κίνηση προκειμένου να παρεμποδίσουν τις λέμβους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις «συνόδευαν».


Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.



Ηλεκτροκίνηση με… γκάζι 200 εκατ.: Σταθμοί φόρτισης, ηλεκτρικά λεωφορεία και ταξί με κονδύλια του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης


 

Σημαντικό ύψος κονδυλίων περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, δεδομένου ότι προβλέπονται 220 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά λεωφορεία, αλλά και επιδότηση της αντικατάστασης των παλαιών ρυπογόνων ταξί επίσης με ηλεκτρικά.

Ολα αυτά έρχονται σε συνέχεια μιας χρόνιας που οι πολίτες φαίνεται να έκαναν στροφή στις πράσινες μετακινήσεις, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν πως η χώρα αλλάζει σταδιακά συνήθειες.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» 10.791 αιτήσεις.

Την πρωτιά… διατηρούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα με 8.140 αιτήσεις, ακολουθούν τα δίκυκλα/τρίκυκλα με 1.873 αιτήσεις, έπονται τα επιβατικά οχήματα με 724 αιτήσεις και, τέλος, τα επαγγελματικά οχήματα με 44 αιτήσεις. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι στόχοι για το 2020 ξεπεράστηκαν με εντυπωσιακές επιδόσεις ως προς τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Μάλιστα, αυτές ανήλθαν σε 2.131 νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα έναντι του αρχικού στόχου των 1.350.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως οι συνολικές ταξινομήσεις της πενταετίας 2015-2019 ήταν μόλις 1.141, πράγμα που σημαίνει ότι σε 12 μόνο μήνες προκύπτει αύξηση 87% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία.

Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία όσον αφορά τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων; Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 150 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης Η/Ο, γεγονός που εξηγείται από τη χαμηλή ζήτηση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, καθώς ως και το 2019 η ηλεκτροκίνηση παρουσίαζε εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση με μόλις 1.300 ηλεκτρικά οχήματα ταξινομημένα.

Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων σήμερα μπορούν να εντοπίσουν σημεία φόρτισης τόσο στην ΠΑΘΕ όσο και στην Ολυμπία Οδό, ενώ σε πολύ σύντομο χρόνο θα προστεθούν και επιπλέον σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020, 251 από τους 269 επιλέξιμους μεγάλους και μεσαίους δήμους της χώρας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν για την εκπόνηση των σχεδίων αυτών, μέσω των οποίων θα χωροθετηθούν σημεία φόρτισης ανάλογα με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε δήμου. Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας αναμένεται να χωροθετήσουν εντός του 2021 περίπου 10.000 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης Η/Ο.

Πράσινος Δακτύλιος

Στο μεταξύ, χωρίς περιορισμούς θα κυκλοφορούν στον δακτύλιο της Αθήνας τα ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ για τα υβριδικά και τα συμβατικής τεχνολογίας οχήματα (με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ) παραμένει η προϋπόθεση της επίτευξης χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Ειδικότερα, στον δακτύλιο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς κανέναν περιορισμό:

Α) των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και των οχημάτων που πληρούν εκ κατασκευής τις διατάξεις του Κανονισμού 715/2007 (Euro 5 και Euro 6) ή μεταγενέστερου, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το NEDC), ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο), αν έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ως και την 31η/12/2020,

Β) των ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων και των οχημάτων που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km (τιμή συνδυασμένου ή σταθμισμένη συνδυασμένου κύκλου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης, ή συνδυασμένου κύκλου του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα δύο καυσίμων Bi-fuel, σύμφωνα με το NEDC), αν έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ως και την 31η/12/2020,

Γ) των οχημάτων τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. από την 01/01/2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 175 g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου ή σταθμισμένου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ή του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα διπλού καυσίμου Bi-fuel, σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων WLTP).


ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ)

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πέμπτη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) στον Άγιο Δημήτριο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τις πολύπλευρες δραστηριότητες που αναπτύσσουν στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

«Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, όχι μόνο για να σας συγχαρώ, όλους τους εργαζόμενους εδώ στο μεγαλύτερο ειδικό σχολείο της Ελλάδας, αλλά κυρίως τους γονείς και όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την πολύ έντονη βιωματική διαδικασία, τη σπουδαία δουλειά που κάνετε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. «Αλλά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να καταλάβω τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολιτεία για να ενισχύσουμε συνολικά την ειδική αγωγή παίρνοντας μαθήματα από τα δικά σας καθημερινά βιώματα» τόνισε.

Σε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την κοινωνική λειτουργό του Εργαστηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τους προβληματισμούς τους και κατέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Εκείνοι τον ευχαρίστησαν για το γεγονός ότι τα ειδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά. Από την πλευρά τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της ενίσχυσης της εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και της πρόσβασης σε θέσεις εργασίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε τις προτάσεις τους για το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί μια από τις βασικές του προτεραιότητες.

Επιχείρηση ανακύκλωσης μεταλλικών οικιακών σκευών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τους εκπαιδευτικούς και συνομίλησε με τους μαθητές και τους αποφοίτους στο εργαστήριο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, όπου τα παιδιά παρασκευάζουν μεταξύ άλλων γλυκό κουταλιού και μπάρες δημητριακών. Πρόκειται για την πρωτοβουλία School Synergy Snacks, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές που έχουν αποφοιτήσει λειτουργούν μια επιχείρηση με στόχο την παραγωγή και την πώληση ενός καινοτόμου προϊόντος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πρόγραμμα REUZ και είδε από κοντά πως λειτουργεί (μέσω της συνεργασίας τελειόφοιτων μαθητών) μια εικονική επιχείρηση ανακύκλωσης μεταλλικών οικιακών σκευών. Τηγάνια, κατσαρόλες και μαχαιροπήρουνα μπαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης της εταιρείας και μετατρέπονται με τη δουλειά των μαθητών σε ολοκαίνουργια χρηστικά αντικείμενα. Οι μαθητες έκαναν δώρο στον Πρωθυπουργό ένα φωτιστικό και εκείνος τους υποσχέθηκε ότι θα το τοποθετήσει στο σπίτι του και θα τους στείλει τη φωτογραφία.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μέρος από το πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης που γίνεται ανά ομάδες στην πισίνα που διαθέτει το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Συνομίλησε με τα παιδιά και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές και το προσωπικό των εγκαταστάσεων για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και όσα προσφέρουν καθημερινά.

Στο τέλος της επίσκεψης, μετά από πρόσκληση των καθηγητών, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το παρακείμενο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) όπου συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους καθηγητές και τους μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις βάσιμες ελπίδες να βελτιωθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν η Υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.





Πυρηνικά ρωσικά υποβρύχια αναδύονται από τους πάγους σε θεαματικό βίντεο από την Αρκτική

 


Τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια σχεδιασμένα για εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων αναδύθηκαν ταυτόχρονα στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής διαπερνώντας τον επιφανειακό πάγο, σε μια στρατιωτική άσκηση που επιβεβαιώνει την υπεροχή της Ρωσίας στον παγωμένο βορρά.

Βίντεο που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει τους πυργίσκους των τριών σκαφών να διαπερνούν περίπου ένα μέτρο πάγου βόρεια της Θάλασσας του Μπάρεντς στις 20 Μαρτίου.

Τα υποβρύχια πήραν μέρος στην άσκηση Umka («πολική αρκούδα» στη γλώσσα τσούκσι της Σιβηρίας) με τη συμμετοχή 600 αξιωματικών και ερευνητών της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας.

Ήταν  «η πρώτη φορά στην ιστορία του ρωσικού ναυτικού» που τρία υποβρύχια αναδύθηκαν ταυτόχρονα σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, ανέφερε ο Barents Observer.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο από τα υποβρύχια ανήκουν στην κλάση Delta V που χρονολογούνται από την εποχή της ΕΣΣΔ, ενώ το τρίτο ανήκει στη νεότερη κλάση Boreas, που παίρνει το όνομά της από τον θεό Βορέα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας.

Καθένα από τα υποβρύχια πιστεύεται ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 16 βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρουν έως και έξι πυρηνικές κεφαλές ο καθένας.

Αν και δεν είναι γνωστό πόσοι πύραυλοι υπήρχαν στα υποβρύχια στην άσκηση, τα τρία σκάφη θα μπορούσαν δυνητικά να εκτοξεύσουν περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές συνολικής ισχύος 28,8 μεγατόνων, ανέφερε το Popular Mechanics (συγκριτικά, η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 15 κιλοτόνων).

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε πάγια τακτική της Σοβιετικής Ένωσης να κρύβει τα πυρηνικά υποβρύχιά της κάτω από τους πάγους της Αρκτικής, όπου ήταν πρακτικά αόρατα για τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη και υποβρύχια.

Τα υποβρύχια μπορούν να σπάσουν στρώματα πάγου με πάχος έως 2,5 μέτρα. Αρχικά φέρνουν τον πυργίσκο σε επαφή με τον πάγο και στη συνέχεια χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέρα για να εκτοξεύσουν νερό από τις δεξαμενές έρματος και να δημιουργήσουν μια ανοδική πίεση μέχρι να σπάσει ο πάγος.

Τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια τείνουν να επιχειρούν σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς και σπάνια ταξιδεύουν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Το 2018, πάντως, δύο αμερικανικά και ένα βρετανικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων αναδύθηκαν ταυτόχρονα από τους πάγους της Αρκτικής.

Τρία άλλα αμερικανικά υποβρύχια της κλάσης Seawolf είναι σχεδιασμένα ειδικά για την αναζήτηση και καταστροφή ρωσικών υποβρυχίων στην Αρκτική.



Πηγή: in.gr



Τροχαίο ατύχημα στην Θεσσαλονίκη -Η οδηγός απεγκλωβίστηκε και στη συνέχεια

 


Το τροχαίο σημειώθηκε στην οδό Ολυμπιάδος όπου το όχημα εξετράπη της πορείας του και στη συνέχεια ανετράπη. 

Το ατύχημα έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες και οδηγός του ΙΧ ήταν μία νεαρή γυναίκα.

Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι πως η οδηγός απεγκλωβίστηκε από το αυτοκίνητο από περαστικούς και στη συνέχεια έφυγε και εξαφανίστηκε από το σημείο του ατυχήματος πριν φτάσει εκεί το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η πυροσβεστική.





Τρεις προσαγωγές για τον θάνατο των τριών εργατών από ηλεκτροπληξία



Οι άτυχοι εργάτες κεραυνοβολήθηκαν από 20.000 βολτ.

Τρία άτομα έχουν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας, μετά τον τραγικό θάνατο τριών εργατών από ηλεκτροπληξία στην Ερέτρια, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τρεις συνολικά προσαγωγές.

Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον υπεύθυνο μηχανικό και την επιβλέπουσα του έργου. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες αυτές προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Μία από τις κατηγορίες που θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία αναμένεται να είναι και εκείνη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Οι τρεις εργαζόμενοι εξειδικευμένου συνεργείου, είχαν αναλάβει την διεκπεραίωση των έργων, την οποία εκτελούσε εδώ και λίγους μήνες στην περιοχή ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ένας από τους άτυχους εργαζόμενους κρεμόταν για παραπάνω από δυο ώρες νεκρός στην κολώνα, όπου βρίσκονταν τα καλώδια υψηλής τάσης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν ανέβει να μεταφέρουν κάποια καλώδια. Όταν σηκώθηκε ο γερανός, ένα καλώδιο με 20.000 Volt ταλαντεύτηκε, ακούμπησε κι έτσι έγινε το δυστύχημα. Εκείνος που ήταν πάνω στην κολώνα πέθανε ακαριαία, όπως και οι άλλοι δυο που ήταν κάτω. Δυστυχώς κανένας δεν μπορούσε να βοηθήσει όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες. Ο χειριστής του γερανοφόρου, αν και τον χτύπησε κι εκείνον η τάση του ρεύματος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.