Σε εξέλιξή βρίσκεται από εχθές Τρίτη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση τουρκικών εγκληματικών ομάδων που δρουν στη χώρα μας.
Η επιχείρηση γίνεται τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονική από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 8 άτομα, έχουν προσαχθεί ακόμα 8, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 49 όπλα καθώς και ποσότητες ναρκωτικών.
Η επιχείρηση έρχεται μετά την εκτέλεση των δύο Τούρκων στη Γλυφάδα πριν από μερικές ημέρες. Ήδη για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο άτομα ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναζητούνται ακόμη πέντε.
Οι συλλήψεις ξεκίνησαν μετά από ενημέρωση της ΕΥΠ.
Τα σκυλιά που ζουν κοντά στο σημείο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ έχουν μεταλλαχθεί από την ραδιενέργεια , αναπτύσσοντας μια νέα υπερδύναμη προκειμένου να επιβιώσουν: έχουν γίνει απρόσβλητα στην ακτινοβολία, τα βαρέα μέταλλα και τη ρύπανση, όπως αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 116 αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ (CEZ), σε δύο διαφορετικές αγέλες – και τα 116 σκυλιά βρέθηκαν γενετικά μεταλλαγμένα σε σχέση με τους υπόλοιπους σκύλους της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ανάλυση του DNA αποκάλυψε σχεδόν 400 σημεία του γονιδιώματος με ασυνήθιστες μεταβολές. Από αυτά, οι ερευνητές εντόπισαν 52 γονίδια που σχετίζονται με την προσαρμογή στην τοξική περιβαλλοντική μόλυνση.
Αυτό υποδηλώνει ότι έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντέχουν τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτό το τοξικό περιβάλλον και εξηγεί γιατί συνέχισαν να ζουν και να πολλαπλασιάζονται στην έρημη ζώνη.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν στους σκύλους μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, ενώ παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες μορφές ζωής στη ζώνη αποκλεισμού. Πιο πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι λύκοι και δέντρα με μαύρο δέρμα έχουν προσαρμοστεί στην ακτινοβολία.
Τα δείγματα ελήθφησααν κατά τη διάρκεια προγραμμάτων στείρωσης και εμβολιασμού που διεξήχθησαν το 2018 και 2019 από τον οργανισμό Clean Futures Fund Dogs of Chernobyl. Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023 στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics.
Σχεδόν 40 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία– στις τις 26 Απριλίου 1986 – με χιλιάδες νεκρούς, ο τόπος καταστροφής του Τσερνομπίλ παραμένει μια ραδιενεργή ερημιά, με επίπεδα ραδιενέργειας, που φτάνουν τα 11,28 μιλιρέμ, έξι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο για τους ανθρώπους.
Ο Dr Νόρμαν Κλέιμαν, επικεφαλής της έρευνας , ελπίζει ότι τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν στην κατανόηση των επιπτώσεων της χρόνιας έκθεσης σε τοξικά περιβάλλοντα, όχι μόνο στους σκύλους, αλλά και στους ανθρώπους.
«Η μελέτη των γενετικών επιπτώσεων αυτών των κινδύνων στους σκύλους θα ενισχύσει τη γενικότερη κατανόησή μας για το πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας και πώς μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους», δήλωσε ο επιστήμονας.
Τα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων αυξήθηκαν απότομα - Το 38% αφορά παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι ενήλικες γυναίκες παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων, που αντιπροσωπεύουν το 39% των περιστατικών, ενώ ακολουθούν οι άνδρες με ποσοστό 23%, τα κορίτσια με 22% και τα αγόρια με 16%
Η εμπορία ανθρώπων αυξήθηκε απότομα λόγω των συγκρούσεων, των κλιματικών καταστροφών και των παγκόσμιων κρίσεων, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη.
Το 2022, ο τελευταίος χρόνος για τον οποίο τα στοιχεία είναι ευρέως διαθέσιμα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε 25% πάνω από τα επίπεδα πριν την πανδημία το 2019, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Η σημαντική πτώση του 2020 είχε σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί έως την επόμενη χρονιά.
«Οι εγκληματίες διακινούν παρανόμως ολοένα και περισσότερους ανθρώπους για εξαναγκαστική εργασία, αναγκάζοντάς τους μεταξύ άλλων να διαπράττουν εξεζητημένες διαδικτυακές απάτες και κυβερνοαπάτες, ενώ γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και έμφυλης βίας», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο βασικός υπεύθυνος είναι το οργανωμένο έγκλημα.
Τα δραματικά στοιχεία
Τα παιδιά αντιστοιχούσαν στο 38% των εντοπισμένων θυμάτων, συγκριτικά με το 35% για τα στοιχεία του 2020, που αποτέλεσαν τη βάση της προηγούμενης έκθεσης.
Η τελευταία έκθεση έδειξε ότι οι ενήλικες γυναίκες παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων, που αντιπροσωπεύουν το 39% των περιστατικών, ενώ ακολουθούν οι άνδρες με ποσοστό 23%, τα κορίτσια με 22% και τα αγόρια με 16%.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων το 2022 ήταν 69.627.
Ο συνηθέστερος λόγος για την παράνομη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών ήταν μακράν η σεξουαλική εκμετάλλευση, σε ποσοστό 60% ή και παραπάνω, και ακολουθεί η εξαναγκαστική εργασία. Για τους άνδρες, ήταν η εξαναγκαστική εργασία και για τα αγόρια ήταν η εξαναγκαστική εργασία και «άλλοι σκοποί» περίπου σε ίσα ποσοστά.
Οι άλλοι σκοποί περιλαμβάνουν εξαναγκασμό σε εγκληματικότητα και επαιτεία. Η έκθεση ανέφερε ότι ο αυξανόμενος αριθμός αγοριών που ταυτοποιήθηκαν ως θύματα εμπορίας μπορεί να συνδέεται με τους αυξανόμενους αριθμούς ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η περιοχή προέλευσης στην οποία αντιστοιχεί ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι η υποσαχάρια Αφρική με 26%, αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές διακίνησης.
Ενώ ο βελτιωμένος εντοπισμός των θυμάτων θα μπορούσε να εξηγεί τους αυξανόμενους αριθμούς, η έκθεση ανέφερε ότι μάλλον πρόκειται για έναν συνδυασμό αυτού του παράγοντα και της γενικότερης αύξησης της παράνομης διακίνησης.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα περιστατικά που εντοπίστηκαν ήταν στην υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή της «δυτικής και νότιας Ευρώπης», σύμφωνα με την έκθεση, με τις μεταναστευτικές εισροές να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις δύο τελευταίες.
Τεράστια έκρηξη σημειώθηκε σε ουρανοξύστη κτίριο κατοικιών στην πόλη Σενζέν της Κίνας, προκαλώντας φωτιά σε τουλάχιστον δύο ορόφους και συγκλονίζοντας από το ωστικό κύμα την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1 νεκρό - μία γυναίκα που έπεσε από το παράθυρο.
Η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι το κοντινό ορόσημο China Resources Tower. Τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ ασαφείς είναι οι πληροφορίες για θύματα.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα εκκωφαντικό ήχο και συντρίμμια να πετούν στον αέρα.
Για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία εκ των 7 χωρών της ΕΕ που επιλέχθηκαν από την Κομισιόν για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη, μίλησε την Τετάρτη στους «Αταίριαστους» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Εξηγώντας τι αφορά, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα εργοστάσιο όπως αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. «Επί της ουσίας θα είναι ένας χώρος όπου θα συγκεντρώσουμε από τη μία προβλήματα που έχουμε σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα και από την άλλη νεοφυείς επιχειρήσεις, φρέσκα μυαλά, αλλά και υπολογιστική ισχύ, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θέλει ισχυρούς υπολογιστές, ώστε να μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Θα είναι στο Λαύριο τα βιομηχανικά κτίρια, όπου θα στεγάσουμε και τον εθνικό μας υπερυπολογιστή, τον "Δαίδαλο". Οι διαγωνισμοί έχουνε τελειώσει, είμαστε σε φάση αξιολόγησης των προτάσεων, άρα μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουμε στηθεί, για να μπορέσει όλο αυτό το οικοσύστημα να το ενεργοποιήσουμε».
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν από τον εθισμό που δημιουργούν στα παιδιά»
Ως προς το τι μελετά η κυβέρνηση για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι ξεκάθαρα υπάρχει πρόβλημα, καθώς η εξάρτηση αφορά και τους ενήλικες και τους ανήλικους, η αυτορύθμιση των οποίων ακόμα διαμορφώνεται και για αυτό καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων. «Την ώρα αυτή κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν από τον εθισμό που δημιουργούν στα παιδιά, τα οποία είναι συνεχώς με τον αντίχειρα να βλέπουν βίντεο πολλές φορές με ακατάλληλο περιεχόμενο. Η Ευρώπη παίρνει μέτρα, η Αυστραλία αυτό που έκανε είναι να κόψει τα social media για κάτω από 16 ετών, η Γαλλία είπε ότι πλέον κάτω από 15 ετών πλέον υπεύθυνοι τίθενται οι γονείς για το τι θα βλέπουν τα παιδιά».
Ωστόσο, όπως είπε, το πιο δύσκολο από όλα είναι η πιστοποίηση της ηλικίας (age verification), κάτι για το οποίο μπορούμε να πάρουμε μέτρα και ως Ευρώπη, αναφερόμενος και στις λύσεις γονικού ελέγχου όπου πάει ο γονέας στο κινητό του παιδιού. «Δεν είναι εύκολο. Όταν ένα παιδί το έχει και το διπλανό του δεν το έχει, δημιουργούνται γκρίνιες και κόντρες. Από την άλλη, τις ηλικίες των παιδιών τις έχουμε όπως έχουμε και τις ηλικίες τις δικές μας στο ψηφιακό πορτοφόλι. Η σκέψη αφορά το πώς μπορείς στο κινητό του παιδιού να δημιουργήσεις κάποιες πρώτες άμυνες, όμως αυτό είναι ημίμετρο, γιατί όσο συνεχίζουν οι πάροχοι να σερβίρουν ακατάλληλο περιεχόμενο, ο πιτσιρικάς θα βρει τρόπο να μπαίνει. Αν όμως οι πάροχοι αρχίσουν να διαμορφώνουν περιεχόμενο ηθικά δεοντολογικό για ανήλικους, να το συζητήσουμε, αλλιώς ίσως χρειαστεί να πάμε μέχρι και σε απαγόρευση».
«Σύστημα συναγερμού για τα ακραία φαινόμενα - Έρχονται 30 νέοι εξειδικευμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί»
Τέλος, ως προς τη μετεωρολογία και για το πώς θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση οι ειδικοί σε περισσότερα δεδομένα, ο υπουργός τόνισε ότι εάν κάποιος δεν έχει δεδομένα, τοπικά φαινόμενα όπως αυτό της Ρόδου δεν μπορεί να το πιάσει. «Πριν από ακριβώς μια εβδομάδα παραδώσαμε ως υπουργείο στην ΕΜΥ 80 νέους μετεωρολογικούς σταθμούς κι έρχονται κι άλλοι 30 πολύ πιο εξειδικευμένοι, για ηλεκτρικές εκκενώσεις, μετρήσεις ύψους νερού κλπ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από το 2025 και μετά βάζουμε στους υπολογισμούς μας και τα δεδομένα που θα έρθουν από το σύστημα των μικροδορυφόρων μας».
Συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία η Ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist, η Ελλάδα τοποθετείται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μαζί με τη Δανία.
Στην κορυφή της λίστας φέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον Economist, η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, οι άλλοτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους.
Η Ιρλανδία, η οποία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, και η Δανία, η έδρα της του Ozempic της Novo Nordisk, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Σύμφωνα με την λίστα οι βόρειοι Ευρωπαίοι απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας βρίσκεται στον πάτο, μια θέση που κατέλαβαν επίσης το 2022.
Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως άλλη μια ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς η ισχυρή ανάπτυξή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του με τη Χαμάς.
Φρίκη στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας, με ΚΤΗΝΗ Αιγύπτιους λαθρομετανάστες, να κακοποιούν βάναυσα ένα ανήλικο Αιγύπτιο.
Το παιδί είχε σημάδια ξυλοδαρμού, αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης, γιατί τα κτήνη πίστευαν ότι τους είχε κλέψει ένα κινητό τηλέφωνο.
Αστυνομικοί του τμήματος Ωρωπού όταν έφτασαν στη δομή της Μαλακάσας είδαν κακοποιημένο το 16χρονο παιδί από την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την καταγγελία του ανήλικου, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 3 περίπου τα ξημερώματα, έξι ομοεθνείς του λαθρομετανάστες τον πήραν από το δωμάτιό του και τον οδήγησαν σε έναν οικίσκο της δομής.
Εκεί, όπως κατήγγειλε ο 16χρονος, του έδεσαν τα χέρια και τον φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να τον μαστιγώνουν με καλώδια, ενώ ένας από τους δράστες του έβαζε στο σώμα του πυρακτωμένο κουτάλι, ενώ ένας άλλος φαίνεται ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά παραφύσι.
Έχουν συλληφθεί τέσσερεις λαθρομετανάστες. Δύο είναι ανήλικοι 16 και 17 ετών και δύο ενήλικοι 18 και 21 ετώ, όλοι από την Αίγυπτο, και αναζητούνται ακόμη δύο κτήνη που το έσκασαν.
Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων επικίνδυνων λαθρομεταναστών έχει σχηματιστεί δικογραφία για βιασμό, πορνογραφία, παράνομη βία, παράνομη κατακράτηση και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
Το ανήλικο θύμα μεταφέρθηκε συνοδεία αστυνομικών για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη στις 5/12/2024 ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων, πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων και απειλή.
Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος χρήστης του διαδικτύου και διαχειριστής προφίλ ιστοσελίδας εικονικών δωματίων επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας γυναικείο όνομα, σε βιντεοκλήση που είχε με ανήλικο, τον προέτρεψε να προβεί σε πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα, τις οποίες και βιντεοσκόπησε εν αγνοία του και στη συνέχεια τον απείλησε ότι θα δημοσιεύσει το υλικό σε περίπτωση που διακόψει την επικοινωνία μαζί του.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών με αλλοδαπές Αρχές, από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ανάλυση των οποίων προέκυψαν τα στοιχεία του διαχειριστή του επίμαχου λογαριασμού και διακριβώθηκε η εμπλοκή του κατηγορούμενου στην υπόθεση.
Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο και σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα στα ανωτέρω ψηφιακά μέσα, βρέθηκε πλήθος βίντεο, τα οποία είχαν δημιουργηθεί λίγες ώρες πριν την έρευνα και περιείχαν πορνογραφικό υλικό διαφορετικών ανηλίκων. Τα εν λόγω βίντεο, αποτελούσαν προϊόν καταγραφής της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή του κατηγορουμένου, πράξη η οποία λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια των ατομικών ή ομαδικών βιντεοκλήσεων με τους ανήλικους.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Ο συλληφθείς οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου του 2024.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Αρχηγέ, αγαπητοί Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, αγαπητά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αγαπητά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το πολύ όμορφο και ζεστό αμφιθέατρο, όλοι μαζί, για δύο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την παρουσίαση από τον Υπουργό μιας αντικειμενικής αποτίμησης της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο δεύτερος, όμως, και πιο σημαντικός λόγος είναι για να πούμε -για να σας πούμε, για να σας πω- ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά για την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλατε στη διάρκεια αυτής της αντιπυρικής περιόδου για να μπορούμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
Και βέβαια, ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους δωρητές μας, τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε και να βραβεύσουμε στη συνέχεια, αποδεικνύοντας ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αίσθημα της φιλανθρωπίας, η ανάγκη όλοι να συνδράμουμε σε αυτή την πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια, ευτυχώς δεν έχει εκλείψει ακόμα στον τόπο μας.
Και, πράγματι, η συνεισφορά σας, ειδικά στη δυνατότητα να προμηθευτούμε σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών, ήταν απολύτως κρίσιμη. Νομίζω ότι δείχνει και τον δρόμο μιας ακόμα πιο στενής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και όλων όσοι θέλουν σε βάθος χρόνου να συνδράμουν αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα τον οποίο έχουμε ξεκινήσει όλοι μαζί πριν από πέντε χρόνια.
Ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένα και τα απολογιστικά στοιχεία αυτής της αντιπυρικής περιόδου. Καθώς τον άκουγα, σκεφτόμουν ποια είναι τα μεγάλα συμπεράσματα τα οποία τελικά μπορούμε να βγάλουμε από αυτή την προσπάθεια και πού θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.
Προσωπικά, και έχοντας παρακολουθήσει και επιβλέψει τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, θα έλεγα με πολύ μεγάλη επιμέλεια από τότε που με εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργό της χώρας, το 2019, μπορώ να βγάλω, νομίζω, τα εξής συμπεράσματα, αγαπητέ μου Υπουργέ, από την αλλαγή του δόγματος που υλοποιήσαμε σε αυτή την αντιπυρική περίοδο.
Το πρώτο συμπέρασμα το οποίο βγάζω -και ενδεχομένως, θα έλεγα, είναι και το πιο σημαντικό- έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνεργασία αποδίδει. Και όταν αναφέρομαι σε συνεργασία, αναφέρομαι σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλαμε να μπορούμε να εμπλέξουμε όλους τους αρμόδιους σε ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο ξεκινάει από την πρόληψη, συνεχίζεται με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και καταλήγει στην αποκατάσταση, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Και όταν μιλάμε για όλους τους εμπλεκόμενους, αναφέρομαι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρομαι στις Δασικές Υπηρεσίες, αναφέρομαι στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρομαι στους εθελοντές μας, οι οποίοι, θα έλεγα, για πρώτη φορά, όλοι αυτοί οι κρίκοι αυτής της αλυσίδας μπόρεσαν και δούλεψαν και συντονίστηκαν πολύ πιο επιτυχημένα απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, η Δασική Υπηρεσία είναι αυτή η οποία υπέδειξε τα σημαντικά έργα πρόληψης και καθαρισμού των δασών, τα οποία έπρεπε να γίνουν εκτός αντιπυρικής περιόδου. Και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα AntiNero διέθεσε παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες δράσεις πρόληψης και καθαρισμού, ποσό το οποίο -νομίζω ότι θα μπορεί να επιβεβαιώσει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος- είναι πρωτοφανές, μοναδικό, για τα δεδομένα της χώρας.
Τα αποτελέσματα, όμως, τα είδαμε. Θα έλεγα ότι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο από την παρουσίαση την οποία έκανε ο Βασίλης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος ήταν τελικά πολύ, πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η προτεραιοποίηση την οποία υιοθετήσαμε ως προς την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είχε τελικά αποτέλεσμα.
Αυτό συνδυάστηκε βέβαια και με τη δημιουργία καινούργιων δυνάμεων εντός του Πυροσβεστικού Σώματος, και αναφέρομαι κυρίως στις ΕΜΟΔΕ, η οποία συνδυάζεται και αυτή με ένα διαφορετικό δόγμα ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ποιο είναι το δόγμα αυτό; Ότι ναι, μπορούμε και έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα, χάρη σε εσάς, να παρεμβαίνουμε μέσα στις ίδιες τις πυρκαγιές και να μην περιμένουμε παθητικά την πυρκαγιά να κάψει το δάσος μέχρι που να φτάσει σε έναν δρόμο ή να απειλήσει τον οικιστικό ιστό.
Αυτή είναι μια μεγάλη, μια βασική διαφοροποίηση ως προς το δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, την οποία για πρώτη φορά υλοποιήσαμε σε αυτή την έκταση, και νομίζω ότι και με αυτή την αποτελεσματικότητα, φέτος. Και νομίζω ότι τα μαθήματα από αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα τα ενσωματώσουμε, θα τα μελετήσουμε ώστε να φροντίσουμε του χρόνου να μπορούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι.
Και το γεγονός ότι μπορούμε πια να είμαστε όλοι μαζί μέσα σε αυτό το «war room» της Πολιτικής Προστασίας όλοι οι αρμόδιοι και να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε και να παίρνουμε πληροφορίες από το πεδίο και να μπορούμε να δίνουμε τις σωστές εντολές για το τι πρέπει να γίνει και να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση διαλειτουργικότητας, η οποία μας έχει κάνει, πιστεύω, πιο αποτελεσματικούς σε σχέση με το πώς ήμασταν στο παρελθόν.
Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω μελετώντας τα στοιχεία αυτής της αντιπυρικής περιόδου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί πράγματι να είναι ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία είναι ήδη μαζί μας.
Όταν μιλάμε για τεχνολογία, αναφέρομαι στη δυνατότητα την οποία έχουμε να χρησιμοποιούμε -και να ευχαριστήσω και πάλι τους δωρητές μας- drones για εναέρια επιτήρηση. Διότι αυτό το οποίο άλλαξε φέτος σε σχέση με το παρελθόν είναι η πολύ γρήγορη προσβολή των δασικών πυρκαγιών άμα τον πρώτο εντοπισμό τους. Όσο πιο γρήγορα βλέπουμε έναν καπνό ή μια εστία φωτιάς, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να παρέμβουμε.
Σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, τα οποία για πρώτη φορά πετούν έμφορτα τις δύσκολες μέρες του χρόνου, ο έγκαιρος εντοπισμός είναι αυτός ο οποίος θα κάνει τη διαφορά μεταξύ του να ελεγχθεί μια πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά ή να ξεφύγει μια πυρκαγιά, όπως δυστυχώς έγινε έστω μια φορά στην Αττική, και μετά να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η αντιμετώπισή της, ειδικά αν βρισκόμαστε σε δείκτη επικινδυνότητας «5».
Επομένως, αγαπητέ μου Υπουργέ, και τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να έχουμε ακόμα πιο ενεργή παρουσία και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών με περισσότερα drones, περισσότερα μέσα, περισσότερη οπτική «εικόνα» του τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο.
Είναι δεδομένο ότι αυτή η τακτική απέδωσε και αν οι δωρητές μας έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία αν τα χρήματά τους έπιασαν τόπο, σας διαβεβαιώνω ότι έπιασαν τόπο. Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε στα αιτήματά μας.
Το τρίτο συμπέρασμα στο οποίο αβίαστα καταλήγω είναι ότι δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Και ο εφησυχασμός προφανώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια.
Όσο, λοιπόν, εμείς βελτιωνόμαστε, τόσο πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι δυστυχώς η κλιματική κρίση, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, είναι ήδη μαζί μας. Και μπορεί του χρόνου να είμαστε πιο τυχεροί, να χιονίσει περισσότερο, να φυσήξει λιγότερο, να έχουμε λιγότερη εύφλεκτη ύλη, ξέρουμε όμως ότι στατιστικά τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Θα έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, θα έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε περισσότερες καταιγίδες. Δεν μιλάμε σήμερα για τα θέματα αυτά, διότι εστιάζουμε στην αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, γνωρίζουμε όμως ότι ο βαθμός ετοιμότητάς μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων πρέπει να βαίνει αυξανόμενος.
Αυτή η δουλειά είναι πολύ άχαρη, διότι με το που τελειώνει η μία αντιπυρική περίοδος πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δουλειά την οποία θα κάνουμε τον χειμώνα στα δάση, είτε είναι δουλειά πρόληψης είτε είναι δουλειά αποκατάστασης, θα τη βρούμε μπροστά μας το επόμενο καλοκαίρι. Και προφανώς αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Και βέβαια, επιτρέψτε μου εδώ να δώσω και μία σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζετε, γιατί το έχουμε πει πολλές φορές, ότι η χώρα για πρώτη φορά κατάφερε και εξασφάλισε από ευρωπαϊκούς πόρους ένα τεράστιο για τα δεδομένα της πατρίδας μας πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Να συγχαρώ τον Υπουργό και το επιτελείο του, διότι έτρεξαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς και τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο χρόνο.
Η Ελλάδα, όμως, σήμερα θα έλεγα ότι είναι στη πρώτη γραμμή του εκσυγχρονισμού των υποδομών της πολιτικής προστασίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για να δημιουργήσουμε πραγματικά ένα σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής αποτελεσματικότητας. Και αυτό έχουμε κάνει.
Κάποιοι παλαιότεροι, και αναφέρομαι ειδικά στους ένστολους, θυμούνται τι παραλάβαμε το 2019 και πού βρισκόμαστε σήμερα. Δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδρομή, αλλά σίγουρα και ο πιο κακόπιστος θα αναγνωρίσει ότι έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και προσωπικά πρωταγωνιστώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εστιάζουν μόνο στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, πώς θα φτάσουμε, δηλαδή, σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «net zero» το 2050. Είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και προφανώς την υλοποιούμε γιατί είμαστε πρωταγωνιστές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια και στην πράσινη μετάβαση.
Εξίσου σημαντικές, όμως, κυρίες και κύριοι, είναι και οι πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση χρειάζεται πόρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν διαθέτει επαρκείς τέτοιους πόρους, είτε για πολιτικές πρόληψης -όπως ο καθαρισμός των δασών, η καλύτερη διαχείριση των υδάτων- είτε για πολιτικές αποκατάστασης όταν χτυπήσει μια φυσική καταστροφή και θα χρειαστεί το κράτος να τρέξει για να υποστηρίξει πολίτες, επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους και να βοηθήσει τα φυσικά οικοσυστήματα να μπορέσουν να επανέλθουν.
Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία θα γίνεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε σε μια συμμαχία τουλάχιστον των χωρών του νότου, των χωρών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης και πριν και μετά από μια ενδεχόμενη νέα μεγάλη φυσική καταστροφή.
Το τελευταίο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω, κυρίες και κύριοι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά πιστεύω ότι διαμορφώνεται στη χώρα μια ευρύτερη συλλογική συνείδηση ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δεν μπορεί να αφορά μόνο και αποκλειστικά το κράτος. Προφανώς το κράτος έχει πάντα τον πρώτο λόγο και η πρώτη ευθύνη του κράτους, είτε μιλάμε για την κεντρική εξουσία είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Είμαστε, όμως, όλοι συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και ο καθένας κάνει και πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Και πιστεύω ότι αυτή η συμμετοχή των πολιτών, μέσα από τον καθαρισμό των οικοπέδων και από την εγγραφή στη σχετική πλατφόρμα, ήταν τελικά ένα πρώτο πολύ ενδεικτικό και πολύ ενθαρρυντικό βήμα ότι ο καθένας θα κάνει αυτό το οποίο του αναλογεί και θα στηρίξει αυτή την πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια, είτε για να προστατεύσει την περιουσία του είτε για να προστατεύσει την περιουσία του γείτονα. Θα μας βοηθήσει, τελικά, να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων.
Και νομίζω αυτή είναι η συλλογική συνείδηση την οποία αποκτούμε: ότι μέσα από την ατομική πρωτοβουλία δεν προστατεύουμε μόνο την ατομική περιουσία, αλλά προωθούμε το συλλογικό καλό, βοηθάμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους πυροσβέστες οι οποίοι έπρεπε να κάνουν δουλειά εντός του αστικού ιστού, να σας πουν πόσο ανακουφισμένοι ήταν που πολύ λιγότερα οικόπεδα ήταν εστία γρήγορης μετάδοσης της φωτιάς. Όλοι μαζί κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Κλείνω, λέγοντας ότι η σημερινή εκδήλωση προφανώς και δεν προσφέρεται για ανεπίκαιρους πανηγυρισμούς, αλλά για μια αντικειμενική αποτίμηση όσων πετύχαμε και όσων πρέπει να κάνουμε. Διότι, όπως σας είπα, αυτή η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ.
Αλλά είναι μια ευκαιρία να μεταθέσουμε για αύριο ενδεχομένως τον προγραμματισμό του τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής και να αναλογιστούμε ότι κυρίως εσείς -δεν αναφέρομαι σε εμάς, αναφέρομαι στους ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στο πεδίο- κάνατε κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να είστε υπερήφανες και υπερήφανοι για τη δουλειά την οποία έχετε κάνει, όπως υπερήφανοι είμαστε και εμείς, ως πολιτική ηγεσία, γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει.
Συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 4-12-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στην περιοχή της Κυψέλης, -2- ανήλικοι, ηλικίας 15 και 13 ετών κατηγορούμενοι για κλοπή κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους στην περιοχή της Κυψέλης εντόπισαν τους -2- ανήλικους να επιβαίνουν σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα και τους κάλεσαν σε έλεγχο.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η δίκυκλη μοτοσυκλέτα είχε αφαιρεθεί λίγες ώρες νωρίτερα από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης το οποίο επιλήφθηκε προανακριτικά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Επιπλέον συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες της 6-12-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στην περιοχή της Ομόνοιας, 37χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για κλοπή.
Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους στην περιοχή της Ομόνοιας εντόπισαν τον 37χρονο εντός οχήματος το οποίο μόλις είχε διαρρήξει με σκοπό να αφαιρέσει αντικείμενα.
Άμεσα τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας όπου σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για κλοπή.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Τέλος συνελήφθη βραδινές ώρες της 6-12-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στην περιοχή του Κορωπίου, 13χρονη καθώς και από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορωπίου 14χρονη, κατηγορούμενες για κλοπή κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, κληθέντες αστυνομικοί σχετικά με περιστατικό αφαίρεσης τσάντας από όχημα σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στην περιοχή του Κορωπίου εντόπισαν την 13χρονη και την οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κορωπίου.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προανάκρισης, προσήλθε στο Τμήμα Ασφαλείας Κορωπίου και συνελήφθη 14χρονη καθώς από κοινού με την 13χρονη αφαίρεσαν τσάντα που περιείχε χρηματικό ποσό από όχημα το οποίο βρίσκονταν σταθμευμένο στην περιοχή του Κορωπίου.
Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες της 9-12-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 35χρονος αλλοδαπός και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής, για συμμορία και κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, ο 35χρονος αφού υπερπήδησε την περίφραξη καταστήματος με οικιακά είδη και είδη κιγκαλερίας, αποπειράθηκε να αφαιρέσει από τον προαύλιο χώρο του διάφορα προϊόντα.
Κληθέντες αστυνομικοί, προσέτρεξαν στο σημείο και κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων εντόπισαν λίγο αργότερα τον 35χρονο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, όπου ταυτοποίηθηκε ως δράστης της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.
Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε από ειδική ομάδα αστυνομικών που συστήθηκε για τη διερεύνηση καταγεγραμμένων κλοπών από το ανωτέρω κατάστημα, προέκυψε ότι ο 35χρονος, από κοινού με συνεργούς του, που αναζητούνται, αφαιρούσαν προϊόντα από αυτό, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν με επιδίωξη οικονομικού οφέλους.
Εξιχνιάστηκαν επιπλέον -4- περιπτώσεις κλοπής, ενώ σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Στο β' μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha, και στο ερώτημα σε ποιους τομείς είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες, στην κορυφή βρίσκεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου το 49% δηλώνει ικανοποιημένο, έναντι 39% που δηλώνει το αντίθετο. Στην εξωτερική πολιτική ικανοποίηση δηλώνει το 36% έναντι 48%, ενώ η υγεία ακολουθεί με 23% έναντι 74%.
Στο ερώτημα «ποιον θεωρείται πιο επιτυχημένο υπουργό», ο Νίκος Δένδιας είναι πρώτος, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 11% του Κυριάκου Πιερρακάκη και 8% του Άδωνι Γεωργιάδη. «Κανένας» απαντά το 52%.
Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας προηγείται με 58%, ενώ ακολουθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης με 31% και ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 21%.
Για το 2025 και αν πιστεύουν πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή χειρότερα από το 2024, «χειρότερα» ή «το ίδιο άσχημα» δηλώνει το 53% και «καλά» ή «το ίδιο καλά» το 43%.
Τέλος, στο ερώτημα που απασχολεί το κοινό για τα σόσιαλ μίντια (με αφορμή τα δύο περιστατικά τραυματισμών νεαρών σε challenge του tiktok) και αν συμφωνούν με το μέτρο της Αυστραλίας που τα απαγορεύει σε άτομα κάτω των 16 ετών, οι επτά στους 10 δήλωσαν πως συμφωνούν. Συγκεκριμένα, το 72% συμφωνεί και το 18% διαφωνεί.
Πενήντα τέσσερις Σύροι στρατιώτες που τράπηκαν σε φυγή από την επίθεση ανταρτών, εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην κεντρική έρημο της χώρας, τόνισε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι 54 στρατιώτες πιάστηκαν στην έρημο της επαρχίας Χομς από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ «προσπαθούσαν να διαφύγουν (...) καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», ανέφερε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι οι τζιχαντιστές στη συνέχεια τους εκτέλεσαν.
Ποινική δίωξη για ληστεία ασκήθηκε σε δυο μαθητές Γυμνασίου, στο Διδυμότειχο, οι οποίοι ασκώντας σωματική βία και με τη συνδρομή ενήλικα, αφαίρεσαν από δύο μαθητές δημοτικού μικρό χρηματικό ποσό.
Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή 8/12 σε παιδική χαρά στο Διδυμότειχο και τη Δευτέρα 9/12 συγγενής ενός θύματος ζήτησε εξηγήσεις από τον ένα φερόμενο ως δράστη σε αυλή σχολείου. Κλήθηκε η αστυνομία η οποία προέβη στην κατάσχεση ενός μαχαιριού που ανήκε σε έτερο ενήλικο δράστη 21 ετών, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των δύο ανηλίκων, με την κατηγορία της ληστείας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα Ορεστιάδας και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Ο 21 ετών κάτοχος του μαχαιριού παραπέμφθηκε με την κατηγορία της συνέργειας στην ληστεία και θα απολογηθεί την Πέμπτη στην ανακρίτρια Ορεστιάδας.
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας του Μιχάλη Δαρδανελιώτη, επικυρώνοντας την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει ως πλαστή τη διαθήκη της 92χρονης Ρ.Τ..
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο στους νόμιμους κληρονόμους της ηλικιωμένης να κινηθούν ποινικά εναντίον των εμπλεκομένων, διεκδικώντας την απόδοση δικαιοσύνης.
Η υπόθεση άρχισε πριν από τρία χρόνια, όταν οι κληρονόμοι της Ρ.Τ. κατέθεσαν αγωγή κατά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Chain of Hope, που εδρεύει στη Μύκονο και φέρεται να δημοσίευσε δημόσια διαθήκη, διεκδικώντας περιουσία μεγάλης αξίας. Η περιουσία αυτή περιλάμβανε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Κολωνάκι, χρυσές λίρες και επενδυτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η 92χρονη Ρ.Τ., η οποία απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019, ήταν άγαμη και χωρίς παιδιά, γεγονός που την έφερε πιο κοντά στους ενάγοντες, με τους οποίους είχε αναπτύξει στενή φιλία και οικογενειακούς δεσμούς. Όπως ανέφεραν στην αγωγή τους, η θανούσα είχε εκφράσει την επιθυμία της να τους κληροδοτήσει την περιουσία της μέσω ιδιόγραφης διαθήκης, η οποία είχε επικυρωθεί από το Ειρηνοδικείο Αθηνών και είχε κριθεί γνήσια από δικαστικό γραφολόγο.
«Η Ρ.Τ. ήταν για εμάς μέλος της οικογένειάς μας. Την αισθανόμασταν σαν γιαγιά μας και την αποκαλούσαμε έτσι. Ήταν δίπλα μας στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κληρονόμοι.
Η ιστορία πήρε δραματική τροπή όταν, τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, οι ενάγοντες, ανήσυχοι που δεν είχαν νέα της, επισκέφθηκαν το σπίτι της στο Κολωνάκι. Εκεί διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα με τα κλειδιά που τους είχε εμπιστευτεί η ίδια. Αναγκάστηκαν να καλέσουν την Αστυνομία, η οποία, αφού παραβίασε την πόρτα, βρήκε την ηλικιωμένη πεσμένη στο πάτωμα, χωρίς σημάδια ζωής. Μετά τον θάνατό της, η είσοδος του διαμερίσματος σφραγίστηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έναν χρόνο αργότερα, όταν η σφράγιση αφαιρέθηκε, οι κληρονόμοι διαπίστωσαν ότι το διαμέρισμα είχε παραβιαστεί και λεηλατηθεί. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι από το σπίτι είχαν αφαιρεθεί κυρίως προσωπικά έγγραφα της Ρ.Τ., γεγονός που προκάλεσε υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης.
Το καλοκαίρι του 2021, η υπόθεση πήρε νέα τροπή όταν η εταιρεία Chain of Hope, διά του νόμιμου εκπροσώπου της, Μιχάλη Δαρδανελιώτη, απέστειλε εξώδικο στους ενάγοντες, ισχυριζόμενη ότι κατέχει νόμιμα τη διαθήκη της αποβιώσασας, με την οποία η εταιρεία φερόταν να είναι η μοναδική κληρονόμος της. Η διαθήκη αυτή, που εμφανίστηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης, έδινε σχεδόν ολόκληρη την περιουσία της στην εταιρεία του Δαρδανελιώτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους κληρονόμους.
Κατά τη συζήτηση της αγωγής, το δικαστήριο διέταξε ανεξάρτητη γραφολογική πραγματογνωμοσύνη. Η δικαστική γραφολόγος, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., κατέληξε ότι οι υπογραφές στη διαθήκη ήταν πλαστές. Στο πόρισμά της ανέφερε: «Οι υπογραφές δεν έχουν χαραχθεί από την Ρ.Τ. αλλά από άλλο άγνωστο άτομο που προσπάθησε ανεπιτυχώς να μιμηθεί τη γραφή της».
Επιπλέον, οι ενάγοντες τόνισαν ότι ουδέποτε είχε γίνει αναφορά σε κάποια σχέση μεταξύ της 92χρονης και του Μιχάλη Δαρδανελιώτη. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί καν στην κηδεία της, ενώ κανείς από το περιβάλλον της δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Παρόλα αυτά, στη διαθήκη, που είχε συνταχθεί πέντε μήνες πριν από τον θάνατο της Ρ.Τ., ο Δαρδανελιώτης εμφανιζόταν ως ο κεντρικός αποδέκτης της περιουσίας.
Στις 15 Ιανουαρίου 2024, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή των κληρονόμων, απορρίπτοντας τη δημόσια διαθήκη ως πλαστή. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Εφετείο, και πλέον η υπόθεση ανοίγει τον δρόμο για ποινικές διώξεις. Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ερευνά τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη για κακοδιαχείριση ποσού που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση χρημάτων που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σε ένα άρθρο γνώμης σχετικά με την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ένας Βρετανός διανοούμενος υποστηρίζοντας την κλοπή ισχυρίζεται ότι οι αρχαιότητες θα πρέπει να μείνουν για πάντα στο Βρετανικό Μουσείο, κυρίως επειδή η σημερινή ανθρωπότητα είναι παντελώς ανίκανη να εκτιμήσει την αληθινή αξία αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης.
Στους ανάξιους ο προκλητικός αρθρογράφος A.N. Wilson που θεωρεί ότι τα κλεμμένα γλυπτά είναι της Βρετανίας δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους σύγχρονους Έλληνες -τους οποίους, προφανώς, περιφρονεί, αποφεύγοντας να αναφέρει έστω και το όνομα του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, δείχνοντας ότι φυσικά και είναι υπέρ της κλοπής.
Επιτίθεται με την ίδια σφοδρότητα ακόμη και στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, τον Τζορτζ Όσμπορν, τον οποίον χαρακτηρίζει απερίφραστα ανίκανο και ακατάλληλο. Και μαζί με αυτόν, σχεδόν σε κάθε τουρίστα που υποβιβάζει τα αριστουργήματα του Παρθενώνα σε ένα φόντο για τις σέλφι πόζες του.
Το άρθρο του Andrew Norman Wilson στους έγκριτους βρετανικούς Times τιτλοφορείται ως «We lost our marbles over Ancient Greece». Και για όσους δεν συλλαμβάνουν το νόημα, ο υπότιτλος σπεύδει να εξηγήσει: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο τόπος μιας πολιτιστικής υπεξαίρεσης, αλλά ένας φόρος τιμής προς έναν ανώτερο πολιτισμό που εμείς πλέον δεν κατανοούμε».
Η θέση κατά της απόδοσης των κλεμμένων αρχαιοελληνικών γλυπτών στην Ελλάδα, όπως την αναπτύσσει ο Wilson, έχει ως ακολούθως:
«Ο πρωθυπουργός [σσ: της Βρετανίας, ο Σερ Κιρ Στάρμερ] διατείνεται πως δεν θα εμπλακεί σε συζητήσεις για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να διευθετήσει το ζήτημα αυτό με τους Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρισμοί ανατίθενται στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, τον Τζορτζ Όσμπορν και τον Έλληνα πρωθυπουργό. θα εμπιστευόσασταν ποτέ, είτε τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου είτε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι θα καταλήξουν σε ένα λογικό συμπέρασμα;
Από ό,τι φαίνεται, επί του παρόντος δεν είναι η καλύτερη στιγμή να ανοίξουμε το επίμαχο ζήτημα, για το εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα ή αν θα πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο, όπου και θα τα δει περισσότερος κόσμος παρά εάν μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Με νόμο του κοινοβουλίου μας, απαγορεύεται στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέσει οποιοδήποτε από τα εκθέματά του. Και οι Έλληνες από την πλευρά τους, έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και δεκαετίες ότι δεν θα αποδεχθούν 'δανεισμό' των Γλυπτών, καθώς δεν τα θεωρούν ως ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Ακόμη και το πώς αναφέρεται κανείς στα Γλυπτά, υποκρύπτει μία συγκεκριμένη σκοπιά: Αν τα αποκαλείς 'Γλυπτά του Παρθενώνα', αυτομάτως κατατάσσεις τον εαυτό σου μεταξύ εκείνων που πιστεύουν πως τα Γλυπτά θα πρέπει να βρίσκονται εκεί όπου όρθωσαν το ανάστημά τους για πρώτη φορά, στο μέσον του 5ου αιώνα π.Χ. Αν αναφέρεσαι σε αυτά σαν 'Ελγίνεια Γλυπτά', είσαι υποστηρικτής της άποψης ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, στο υπέροχο κτήριο που είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Αναβίωση, στο Μπλούμσμπερι, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τα Γλυπτά από τον Ρόμπερτ Σμιρκ, εν πλήρη ελληνική δόξη, προκειμένου να φιλοξενήσει τους συγκεκριμένους θησαυρούς.
Ο Λόρδος Βύρων χλεύαζε τους Βρετανούς Ελληνιστές, τον Λόρδο Αμπερντίν και τον Έλγιν, επειδή [σσ: έμμετρο δίστιχο] 'έκαναν τα μεγάλα σαλόνια τους παζάρι με όλα τα αγαθά/για να εκθέτουν τα ακρωτηριασμένα γλυπτά'. Ο Λόρδος Βύρον ένιωσε αποτροπιασμό βλέποντας τον Έλγιν και τους υπόλοιπους 'να φεύγουν από την Ελλάδα με τρία-τέσσερα καράβια γεμάτα με τις πλέον πολύτιμα και ογκώδη απομεινάρια, τα οποία ο χρόνος και η βαρβαρότητα είχαν αφήσει ανέγγιχτα στην πιο τραυματισμένη και την πιο εξυμνημένη πόλη του κόσμου... Αδυνατώ να σκεφτώ ποιο κίνητρο μπορεί να εξιλεώσει τους δράστες αυτού του θρασύτατου ολέθρου.
Ο Μπάιρον τα έγραφε αυτά 15 χρόνια πριν πεθάνει -στην πραγματικότητα, μάλιστα, εξαιτίας μίας μόλυνσης. Παρόλ' αυτά, είχε πάει στο Μεσολόγγι, για να πολεμήσει ενάντια στους Τούρκους και υπέρ της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων -δίνοντας ακόμη και τη ζωή του, αν χρειαζόταν.
Ο Γκέτε -για τον οποίον κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει την αξία του Μπάιρον και να τον θαυμάζει- θεωρούσε το θάνατο υπό τέτοιες συνθήκες σαν μια μαρτυρική πράξη εν ονόματι της Ελλάδος. Κι όμως, όπως πολλοί άλλοι στη δυτική Ευρώπη, ο Γκέτε δήλωνε ευγνώμων για το ότι ο Έλγιν είχε πάρει τα Γλυπτά, καθώς έτσι κατέστη δυνατόν να δημιουργηθούν αντίγραφα, σε τεράστιες ποσότητες, κάτι που επέτρεψε σε πολλούς ανθρώπους να δουν πόσο θεσπέσια ήταν αυτά τα έργα.
Ο κόσμος έχει προχωρήσει από την εποχή του Μπάιρον και του Έλγιν. Η ίδια η έννοια ενός μουσείου, στο οποίο μία χώρα της Ευρώπης παίρνει τα καλλιτεχνικά έργα από έναν άλλο πολιτισμό και τα εκθέτει, έχει καταστεί πια ύποπτη. Και, ασφαλώς, θα ήταν αδιανόητο υπό το σημερινό ιδεολογικό κλίμα για έναν αρχαιολόγο να αποσπά πολύτιμα καλλιτεχνήματα από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Εάν κάνεις ανασκαφές και βρεις κάτι στην Ελλάδα ή την Ινδία ή τη Μποτσουάνα, εκεί θα πρέπει και να το αφήσεις.
Κι όμως, αντί να βλέπεις το κτήριο της Ελληνικής Αναβίωσης στο Λονδίνο, εκεί όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σαν έναν 'τόπο υπεξαίρεσης', θα ήταν εξίσου βάσιμο το να το αντιμετωπίζεις σαν έναν έμπρακτο φόρο τιμής στην Ελλάδα. Σαν μια χειρονομία αναγνώρισης ότι όλοι οι αιώνες που κύλησαν έκτοτε, στην Ευρώπη, ήταν μια απογοήτευση, συγκρινόμενοι με την εποχή του Περικλέους, του Φειδίου και εκείνης της μικροσκοπικής πόλης-κράτους που μας έδωσε τις σπουδαιότερες τραγωδίες που παρουσιάστηκαν ποτέ επί σκηνής, τους πιο σπουδαίους φιλοσόφους, τα πιο θαυμαστά των αγαλμάτων, μαζί με την πιο ισχυρή από κάθε άλλη πολιτική ιδέα: Τη δημοκρατία.
Οι συγκαιρινοί του ασκούσαν αυστηρή κριτική στον Φειδία, επειδή τα γλυπτά του έμοιαζαν υπερβολικά νατουραλιστικά. Επέλεγε να αποτυπώνει ακόμη και τους θεούς σαν κανονικούς, συνηθισμένους ανθρώπους. Αλλά το ανθρώπινο στοιχείο της γλυπτικής τέχνης του, τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο της αντίληψής μας, όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και κάθε απόπειρας που κάνουμε προκειμένου η πολιτική να γίνει πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.
'Η Κουκουβάγια της Αθηνά ανοίγει τα φτερά της μόνο όταν έρχεται το σούρουπο' είχε πει ο Χέγκελ, σε μια αποστροφή που αποσκοπούσε στο να δείξει ότι η φιλοσοφία κατανοεί τα ιστορικά φαινόμενα μόνο όταν έχουν οριστικά ολοκληρωθεί, όταν η νύχτα έχει αρχίσει να πέφτει.
Ο Τζορτζ Όσμπορν [σσ: ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου] είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος τα έχει κάνει μαντάρα σε όλες τις προηγούμενες επαγγελματικές δραστηριότητές του. Θα πρέπει να είναι αυτός που αποφασίζει την τύχη πχ μιας ζωφόρου, όταν η κουκουβάγια έχει προ πολλού ανοίξει τα φτερά της και το κατάμαυρο σκοτάδι έχει πλέον πέσει;
Δεν εννοώ απλώς ότι έχουμε ξεχάσει τις αρχαίες ελληνικές σπουδές (αν και ακριβώς αυτό έχει συμβεί στη Βρετανία: Ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν αρχαία ελληνικά στις τελευταίες τάξεις του λυκείου μετράται σε μόλις μερικές εκατοντάδες σε όλη τη χώρα). Έχουμε χάσει την επαφή, όχι μόνο με τη γλώσσα των ελληνικών, αλλά και με την κληρονομιά που δημιούργησαν οι Αθηναίοι την περίοδο της ακμής τους.
Ο Παρθενών εκτίσθη, κατά το πλείστον, βάσει των σχεδίων του Φειδία, τον στενό φίλο του πατέρα του Περικλή, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Επιτάφιος που εξεφώνησε ο Περικλής στο τέλος του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού Πολέμου κατά της Σπάρτης, δικαίως αντηχεί ανά τους αιώνες. Δεν είναι απλώς η υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους, αλλά χαιρετίζει την ιδέα της ανεκτικότητας: 'Είμαστε ελεύθεροι και ανεκτικοί στην προσωπική ζωή μας, αλλά στα δημόσια πράγματα τηρούμε το νόμο. Κι αυτό επειδή ο νόμος απαιτεί τον υπέρτατο σεβασμό μας».
Ο Πλάτων ειρωνευόταν τις δημοκρατικές ιδέες του Περικλέους. Κι όμως, το έργο ζωής του Πλάτωνος, όλα τα γραπτά του που ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του ήρωά του, του Σωκράτους, αποτελούν φόρο τιμής σε εκείνες της πνευματικές ελευθερίες που σήμερα τελούν υπό σοβαρή απειλή -ακόμη και μέσα στα βρετανικά πανεπιστήμια. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο το 399 π.Χ. επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει ό,τι θεωρούνταν δεδομένο, αλλά ο Πλάτων κράτησε ζωντανή στους διαλόγους του την ιδέα ότι ο πολιτισμένος βίος -και, ιδιαίτερα, η ίδια η φρόνηση, εξαρτάται από την ικανότητά μας να θέτουμε ερωτήματα, να αμφισβητούμε. Αυτό συνδυαζόταν με μια βαθιά μεταφυσική πεποίθηση, ότι οι μορφές και έννοιες του εξωτερικού κόσμου είναι απλώς αντίγραφα μιας επουράνιας πραγματικότητας.
Τόσο ο Μπάιρον όσο και ο Έλγιν θα ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, αρκούντως σνομπ ώστε να αποφύγουν να θέσουν το ερώτημα -εάν επέστρεφαν σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο- πόσοι από τις δεκάδες χιλιάδες των τουριστών που φωτογραφίζουν τον εαυτό τους με σέλφι μπροστά από τα Γλυπτά, είναι σε θέση να διαβάσουν το μήνυμά τους. Τυφλωμένοι από το πνεύμα της woke κουλτούρας και του καταναλωτισμού, είμαστε σε θέση να δούμε αυτό που είδαν ο Φειδίας και ο Πλάτων; Οι Ελληνιστές του 19ου αιώνα δεν υπήρξαν βλάσφημοι, δεν ασχημονούσαν εις βάρος της αρχαιοελληνικής δόξας, ούτε κατά διάνοια με τη σφοδρότητα που το κάνουμε εμείς σήμερα. Είτε αφήσουμε τα Γλυπτά στο Λονδίνο είτε τα στείλουμε στην Αθήνα, για να μετατραπούν σε άλλο ένα τουριστικό αξιοθέατο».