Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Επιβεβαιώνει η Γερμανία τους υπόγειους δεσμούς Ερντογάν με το ισλαμιστικό κίνημα «Milli Gorus»

 



Σε δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Manager Magazin, το οποίο γράφει: «Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στενούς δεσμούς μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, με τους ισλαμιστές.

Σε απάντηση, μετά από  επερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν από το κόμμα Η Αριστερά, η οποία έχει δοθεί στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Βερολίνο τη Δευτέρα, γίνεται αναφορά σε όλο και πιο ανοιχτές επαφές με το κίνημα Milli-Görus (IGMG), το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία. Ο Ερντογάν έχει «τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες» στο κίνημα Milli-Görus, ανέφερε η κυβερνητική απάντηση.

Μετά την ίδρυση του AKP αρχικά θεωρήθηκε προδότης και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες επαφές. Αυτές όμως εντάθηκαν, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Γίνεται επίσης αναφορά σε διασυνδέσεις μεταξύ αξιωματούχων του IGMG και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την ένωση Ditib, την ομοσπονδία των περισσοτέρων τουρκικών ενώσεων τζαμιών στη Γερμανία».


Πηγή





Τι πραγματικά συμβαίνει με τα ενοίκια της Βενέτης

 



Χθες Δευτέρα η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών τα οποία βρίσκονται στην Αττική. 

Τα πέντε καταστήματα που θα κλείσουν, μέσα στις επόμενες ημέρες, βρίσκονται στον Άλιμο, στην Πλάκα, στο Περιστέρι, στον Ασπρόπυργο και στην Κηφισιά, και απασχολούν 65 άτομα προσωπικό, τα οποία θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας αφού η εταιρεία φαίνεται να μην μπορεί να τα απορροφήσει σε άλλα σημεία. 

Η εταιρεία Βενέτης, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο κλείσιμο και άλλων σημείων το προσεχές διάστημα -ακόμη 20 καταστήματα το 2021 στην περίπτωση που συνεχισθεί η ίδια κατάσταση με την πανδημία-, επικαλείται δύο βασικούς λόγους που την οδήγησαν σε αυτή της την απόφαση. 

Ο πρώτος είναι τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν κάποια καταστήματα λόγω της εξάπλωσης του Covid - 19. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, τα καταστήματα της στο κέντρο της Αθήνας καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση στο τζίρο που αγγίζει το 80%, στα Βόρεια Προάστια η πτώση κινείται στα επίπεδα του 20-35% και στα Δυτικά 50%.

Ο δεύτερος λόγος που επικαλείται η εταιρεία, για την απόφαση της να βάλει "λουκέτο” σε καταστήματα της, είναι "η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να έλθουν σε συνεννόηση με την εταιρεία για την εύλογη μείωση των μισθωμάτων”. Το δίκτυο της Βενέτης ελέγχεται κατά 45% από την ίδια, και κατά 55% από τους συνεργάτες franchisee, ωστόσο, όλες τα μισθωτήρια συμβόλαια συνάπτονται με την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια επιμισθώνει στους συνεργάτες της στο ίδιο τίμημα, όπως ανέφερε στο capital.gr ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Από τα πέντε καταστήματα Βενέτη που θα βάλουν "λουκέτο” κάποια εξ αυτών είναι εταιρικά και κάποια λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising). Δηλαδή ο επιχειρηματίας επενδυτής, ο οποίος πριν από κάποια χρόνια επένδυσε τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να ενταχθεί κάτω από την "ομπρέλα” του γνωστού brand αποφάσισε να κατεβάσει ρολά και να "κάψει” ένα σημαντικό κεφάλαιο. Αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη απόφαση είναι δύσκολη και γεννά εύλογα ευρωτήματα για το αν οι λόγοι της "λευκής πετσέτας” που πετάνε οι συγκεκριμένοι franchisees είναι μόνο το ύψος του ενοικίου και η κρίση. Το capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. 

Βέβαια εκτός από τους "αδιάλλακτους” ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως τους χαρακτηρίζει ο κ. Μονεμβασιώτης, υπάρχει μεγάλη μερίδα που έχει δεχθεί να μειώσει τα μισθώματα σε καταστήματα της αλυσίδας που διοικεί. Ήδη η εταιρεία έχει πετύχει μείωση 40% στα ενοίκια για το 50% του δικτύου της, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία -σ.σ. η εταιρεία βλέπει ότι η κρίση θα διαρκέσει όλο το 2021-, ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. 

Εκτός από την αλυσίδα Βενέτη, σύσσωμος ο κλάδος της οργανωμένης εστίασης όπως λέει στο capital.gr ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) κ. Γιάννης Λιάρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ελεύθερη διαπραγμάτευση ενοικίων με τους ιδιοκτήτες. 

Αν και ο ίδιος σημειώνει πως "δεν μπορούμε να μιλάμε για μαζικά λουκέτα αυτή τη στιγμή”, επισημαίνει πως "το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί”. Για τον λόγο αυτό η ΕΠΟΕΣ έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό όπου ζητά να θεσπισθεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες και να δοθεί πλήρης αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα. Το θέμα από το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα "χέρια” του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν να δουν τι θα γίνει, αν θα υπάρξει οριζόντια μείωση και αν θα καλύψει όλο τον κλάδο και όχι μόνο τον ΚΑΔ 5610, δηλαδή τα εστιατόρια, όπως έγινε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. 


Αλεξάνδρας Γκίτση 

Πηγή : capital.gr



Χάθηκαν οι υποψήφιοι; Δύο υπέργηροι υποψήφιοι στο τιμόνι των ΗΠΑ

 



Η Προεδρική εκλογή των ΗΠΑ θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Θα είναι η 59η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 538 εκλέκτορες, οι οποίοι στις 14 Δεκεμβρίου 2020 θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. 

Από τις αρχές του 2020 πολλοί πολιτικοί έχουν ξεκινήσει προεδρικές εκστρατείες, από τους οποίους πολλοί παραιτήθηκαν από τον αγώνα ενώ άλλοι προκρίθηκαν για την επόμενη φάση της προεδρικής εκλογής. Κάθε κόμμα κλήθηκε να προτείνει έναν μοναδικό υποψήφιο για Πρόεδρο και τον συνυποψήφιό του για Αντιπρόεδρο, η επιλογή των οποίων έγινε με ενδοκομματικές προκριματικές εκλογές και αρχαιρεσίες και κατέληξαν σε δύο υπέργηρους υποψήφιους χωρίς μεγάλες προσδοκίες.

Ο ένας ενεργός πρόεδρος για να γελάς μαζί του και ο άλλος να προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος και σημερινός Πρόεδρος, ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του και πολλές οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον υποστήριξαν αμέσως, χωρίς να προηγηθούν προκριματικές εκλογές. Για τους Δημοκρατικούς έχουν ξεκινήσει τις εκστρατείες τους 29 σημαντικοί υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων οποιουδήποτε κόμματος στην αμερικανική πολιτική μετά τη μεταρρύθμιση. Στις αρχές του Ιουνίου 2020, ο Τζο Μπάιντεν έφτασε το ορόσημο των 1.991 δεσμευμένων αντιπροσώπων και κέρδισε το δικαίωμα να προταθεί από το Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που θα διεξαχθεί στις 17-20 Αυγούστου. 

Στις 18 Αυγούστου, τη δεύτερη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε επίσημα ως ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 έχει προγραμματιστεί να αναλάβει καθήκοντα κατόπιν ορκωμοσίας που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2021.



Δεν έχει συλληφθεί ο καπετάνιος του εμπορικού που εμβόλισε το πολεμικό! Άμεση αντίδραση του αξιωματικού αποσόβησε την βύθιση.


Το πρωί της Τρίτης το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε με το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «MAERSK LAUNCESTON». 

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο έκοψε στα δύο την «Καλλιστώ» και εάν δεν αντιδρούσε έμπειρα και άψογα ο πλοίαρχος του πολεμικού θα είχε βυθιστεί.

Δύο άτομα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, τραυματισμένα ελαφρά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών χωρία να κινδυνεύουν.

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Καλλιστώ» με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του πολεμικού χωρίς να το δει, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.



Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».



Αυτός είναι ο Μπαγκλαντεσιανός που δολοφόνησε το ζευγάρι στα Χανιά


 

Σε Μπαγκλαντεσιανό που νοίκιαζε σπίτι των ηλικιωμένων έχουν στραφεί οι Αρχές - Το protothema.gr δημοσιεύει φωτογραφία του φερόμενου υπόπτου

Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της διπλής ανθρωποκτονίας στην Κρήτη φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει στοιχεία πως ο συγκεκριμένος άνδρας με καταγωγή από το Μπαγκλαντές έχει κάνει αίτηση ασύλου ενώ έχει γεννηθεί το 1998.



Ο συγκεκριμένος άνδρας εκτιμάται πως δολοφόνησε το ζευγάρι για να διαπράξει ληστεία, ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνηθεί εφόσον συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε στην περιοχή Πασακάκι των Χανίων μέσα στο σπίτι της ενώ δολοφονημένος σε άλλο σπίτι ο 82χρονος σύντροφός της που είχε εξαφανιστεί. Το πτώμα του μάλιστα ήταν μέσα σε μια βαλίτσα! Για την εξαφάνιση του ηλικιωμένου είχε εκδοθεί silver alert, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή πληροφορία, ενώ και η αναζήτηση του στίγματος του κινητού του δεν είχε αποφέρει καρπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί πήγαν πόρτα-πόρτα και έψαξαν όλα τα σπίτια του ζευγαριού μέχρι που εντόπισαν τον άτυχο άνδρα.

Οι αστυνομικοί έχουν εξετάσει ήδη τους γείτονες της άτυχης γυναίκας και όσους μπορεί να είδαν τον ηλικιωμένο πριν την εξαφάνιση του, με στόχο να «ταιριάξουν» περιγραφές προσώπων από όσους μπορεί να είδαν ύποπτες κινήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατροδικαστή η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό και ο άγνωστος δράστης χρησιμοποίησε κατά πασα πιθανότητα ένα μαντήλι που βρέθηκε δεμένο σε κόμπο στο λαιμό της. Οι ιδιες πληροφοριες από το νησί αναφέρουν πως η σορός της βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν η κόρη του 82χρονου ανησύχησε που δεν απαντούσε στις κλήσεις της και άνοιξε την πόρτα με την βοήθεια κλειδαρά.

Το χρονικό της αποκάλυψης…

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, ο 82χρονος που αναζητούνταν και για τον οποίο είχε εκδοθεί silver alert, βρέθηκε νεκρός μέσα σε... βαλίτσα, δίπλα ακριβώς από εκεί που βρέθηκε δολοφονημένη η 79χρονη. Το σπίτι είναι ιδιοκτησίας της 79χρονης, στοιχείο που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την έρευνα, κυρίως δε γιατί βρίσκεται ακριβώς δίπλα από εκεί που βρέθηκε νεκρή. Επί τόπου μετέβη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία και να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του. 

Να σημειωθεί πως από το πρωί άνδρες της Ασφάλειας «χτένιζαν» την περιοχή κοντά στο σπίτι και μέσα στα σημεία της έρευνας ήταν και το σπίτι ιδιοκτησίας της 79χρονης, στο οποίο και βρέθηκε νεκρός ο 82χρονος.


Μίλτος Σακελλάρης

Πηγή : protothema.gr



Η Κέρκυρα τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίστηκε 195 φορές !

 


Την «κόλαση του Δάντη» έζησε η Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη ως έρμαιο των Ιταλών, των Γερμανών και των Αγγλοαμερικανών, βομβαρδίστηκε συνολικά 195 φορές.

Ξημερώματα από τις 13 με 14 Σεπτέμβρη του 1943 οι Ναζί βομβάρδισαν ανελέητα, με γερμανικά βομβαρδιστικά τύπου Junkers 87 και 88, την πόλη με εμπρηστικές βόμβες. Αθώα θύματα, πόνος και σπαραγμός στο κέντρο της άλλοτε πιο όμορφης πόλης της Ελλάδας. Μνημεία ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, σωριάστηκαν σα φύλλο από χαρτί. Τα κουφάρια τους στέκουν ακόμη στην παλιά πόλη του νησιού να θυμίζουν τη μανία του ανελέητου εχθρού.



Η πόλη της Κέρκυρας πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα. Λαβωμένη ήδη από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών τον Νοέμβριο του 1940, ήταν μια πόλη ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη απέναντι στην τότε σύγχρονη αεροπορία με μόνο πεπαλαιωμένο αντιαεροπορικό τύπου skoda που βρισκόταν στην πάνω πλατεία. Ο ιταλικός βομβαρδισμός κόστισε τότε 200 ανθρώπινες ψυχές. Τα δεινά των βομβαρδισμών της Κέρκυρας σταμάτησαν από τον Απρίλιο του 1941 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 43, καθώς βρισκόταν κάτω από τον ιταλικό ζυγό, με τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα να είναι ραγδαίες. Οι Αγγλοαμερικανοί θέλοντας να χτυπήσουν τους Ιταλούς βομβάρδισαν τον Αύγουστο του ’43 την Κέρκυρα και συγκεκριμένα το ιταλικό αεροδρόμιο στα Γουβιά, αχρηστεύοντας τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του νησιού, επιφέροντας τρομερές συνέπειες στο λαό.

Στις 13 Σεπτεμβρίου ένα σμήνος από γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα πυροβόλησε πυροβολαρχίες των άλλοτε συμμάχων τους Ιταλών στα Μελίκια της Λευκίμμης ,το αεροδρόμιο και το λιμάνι του νότου. Οι επιδρομές συνεχίστηκαν με στόχο τις ιταλικές θέσεις. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο στην πόλη, ενώ το απόγευμα, βομβαρδίστηκε ο Σταυρός και ο Ανεμόμυλος, σήμα κατατεθέν του νησιού στη Γαρίτσα. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν το Παλιό Φρούριο, την Πάνω Πλατεία, το λόφο Αβράμη, το Κεφαλομάντουκο, το Βίδο, το Μαντούκι, τη Γαρίτσα, την Ανάληψη και άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών και την εβραϊκή συνοικία που ήταν στην καρδιά της παλιάς πόλης.



Εκείνη τη νύχτα, ο κερκυραϊκός λαός πλήρωσε ακριβά την «ιταλική αντίσταση». Οι βομβαρδισμοί κόπασαν και πολλοί κάτοικοι μετά τη λήξη του συναγερμού, γύρισαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στα σπίτια τους να δουν αν είχαν ζημιές. Πίστεψαν ότι και οι Γερμανοί, όπως και οι Ιταλοί δεν θα βομβαρδίσουν τις βραδινές ώρες. Όμως, λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα η βοή των γερμανικών αεροπλάνων σκόρπισε τον τρόμο στο νησί. Τεράστιες φλόγες, από τις εμπρηστικές βόμβες, άρχισαν να «καταπίνουν» τα ψηλά σπίτια των Κερκυραίων . Η Κέρκυρα φλέγονταν. Οι φωτιές στην πόλη ήταν ορατές ακόμη και από την Ηγουμενίτσα. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεχαν να σωθούν. Τα στενά καντούνια ήταν πλημμυρισμένα από αποπνικτικό καπνό. Οι φλόγες έγλυφαν τους τοίχους των σπιτιών, από μέσα η φωτιά κατέτρωγε τα ξύλινα πατώματα και τα πατάρια, που εγκατέλειπαν κάθε μάχη να σταθούν όρθια. Οι άνθρωποι έτρεχαν σαν τα ποντίκια να κρυφτούν σε υπόγεια, που λειτουργούσαν ως καταφύγια. Άλλοι προσπαθούσαν να βγάλουν τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους και τους ανήμπορους, μέσα από τα φλεγόμενα ερείπια. Αρκετοί έτρεξαν στον ναό του προστάτη του νησιού του Αγίου Σπυρίδωνα για να σωθούν. Η Κέρκυρα λαμπάδιασε. Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Νέρωνας που έκαψε την Ρώμη, ήταν η λυσσαλέα εκδίκηση των Γερμανών απέναντι στους Ιταλούς προδότες τους, κατακτητές της πιο όμορφης ελληνικής πόλης. Μέσα σε μία νύχτα 842 οικογένειες έμειναν χωρίς σπίτια, ενώ άλλα 345 σπίτια χρειάστηκε να κατεδαφιστούν μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στην Κέρκυρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η πόλη κατελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα.

Από τους βομβαρδισμούς, επλήγη το 70% των κτηρίων της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας. Καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου 535 κτίρια, ανάμεσά τους το δικαστικό μέγαρο, το τελωνείο, το ταχυδρομείο, το λιμεναρχείο, οι Στρατώνες του Παλαιού Φρουρίου, το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας η πολιτιστική Ακρόπολη του νησιού, μία μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου κι από τα καλύτερα στην Ευρώπη, μαζί με το σπάνιο μουσικό αρχείο του. Η περίφημη Ανουτσιάτα (Annunciata), ο λατινικός ναός της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, κτίσμα του 14ου αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Σώθηκε μόνο το καμπαναριό, όπου δεσπόζει μέχρι και σήμερα στην καρδιά της πόλης.



Σοβαρές ζημιές υπέστησαν 320 κτίρια, μεταξύ αυτών η Ιόνιος Βουλή το πρώτο ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ιόνιος Ακαδημία, το κτήριο που στέγασε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (1824) μαζί με το Αρχείο της, καθώς και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κερκύρας, που συστεγαζόταν στο κτήριο αυτό, με σπάνιες εκδόσεις. Καταστροφές υπέστη ο Μαρκάς, η αγορά της Κέρκυρας, το πολυτελές ξενοδοχείο Βella Venezia, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της εποχής, η κατοικία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου στην πλατεία Δημαρχείου, τα περισσότερα κτήρια της Εβραϊκής Συνοικίας, καθώς και η μία από τις δύο Συναγωγές της, το Γηροκομείο, το Ψυχιατρείο, το Ορφανοτροφείο, πολλοί ορθόδοξοι ναοί, όπως η Παναγία (Οδηγήτρια), η Αγία Τριάδα, οι Ταξιάρχες, οι Αγ. Πατέρες, το σημερινό μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης, ο Παντοκράτορας στο Καμπιέλο, ο Αγ. Ελευθέριος, η Αγ. Αικατερίνη, η Υπαπαντή και εκατοντάδες κατοικίες κερκυραίων πολιτών.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν επίσης 12 ιεροί ναοί μέσα στην πόλη, ενώ 13 έπαθαν σοβαρότατες ζημιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικό που είχε εκδώσει ο δήμος Κέρκυρας το Σεπτέμβριο του 1999, το έπος του ’40, η Κέρκυρα δέχθηκε συνολικά 127 βομβαρδισμούς από τους Ιταλούς, 32 από τους Γερμανούς και 36 από τους Συμμάχους. Τα ανθρώπινα θύματα ξεπέρασαν τα 2200, οι τραυματίες ήταν περίπου 3.800, ενώ αυτοί που φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν έφταναν περίπου τους 4700.

Έκτοτε πολλά κτίρια αναστηλώθηκαν, άλλα ανοικοδομήθηκαν από την αρχή, χωρίς όμως να θυμίζουν την πρότερη μορφή τους, όπως το Θέατρο της Κέρκυρας. Ακόμη και σήμερα οι «λαβωμένοι σκελετοί της εβραϊκής συνοικίας, αλλά και της Ανουντσιάτας, θυμίζουν σε όλους τον τρόμο που έζησε η πόλη, κρατώντας ζωντανές τις αναμνήσεις της πολύπαθης ιστορίας της το έπος του ‘40.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε πολεμικό πλοίο στον Πειραιά

 



Το εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω στο ναρκοθηρευτικό πλοίο “Καλλιστώ” του Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά του Πειραιά, έξω από τη Σαλαμίνα. 

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης! 

Το εμπορικό πλοίο, που μεταφέρει κοντέινερ, έπεσε πάνω στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τη Σαλαμίνα. Το ατύχημα έγινε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί. 

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πως έγινε το ατύχημα. 



Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την αυριανή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της τριμερούς Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, καθώς και των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας υπό το φως των νέων δυνατοτήτων που διανοίγονται μετά την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονία της. Μίλησαν ακόμη για την επικίνδυνη εργαλειοποίηση της θρησκείας από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα που υπερβαίνει τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά και τις τελευταίες προσβλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας έναντι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi συζήτησαν ακόμη για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και αντάλλαξαν απόψεις για πρακτικές και μέτρα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών για τα στοχευμένα μέτρα που λαμβάνει πλέον η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση της πανδημίας, καθώς και για την τελευταία δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και περιορισμό της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.



Φωτιά σε γνωστό εστιατόριο στο Παλαιό Φάληρο

 



Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε γνωστό εστιατόριο, στο Παλαιό Φάληρο αργά το απόγευμα της Δευτέρας. 

Η πυρκαγιά σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Άρεως και Λ. Αμφιθέας, στο γνωστό εστιατόριο με κεμπάπ «Aladdin».

Στο σημείο επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και κατάφεραν να την κατασβήσουν λίγη ώρα αργότερα την φωτιά.



Η φωτιά ξέσπασε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής από την ψησταριά, στον πρώτο όροφο, όπου και βρίσκεται η κουζίνα του εστιατορίου.





Βομβιστής ανατινάχτηκε σε πόλη στην Τουρκία

 


Τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, πυροδότησε βομβιστής αυτοκτονίας στην Τουρκία. Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2020 στην πολη Αλεξανδρέττα (επαρχία Αντιόχεια).



Είχε προηγηθεί καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν.




Ενοπλοι ληστές σέρνουν υπάλληλο σε γραφεία εταιρείας στην Θεσσαλονίκη

 



Στο υλικό που εξασφάλισε το thestival, φαίνεται η είσοδος των δύο ληστών στην εταιρεία πάγου.

Οι ληστές με προτεταμένα τα όπλα, ακινητοποιούν τον έναν από τους δύο υπαλλήλους της εταιρείας και τον σέρνουν στο πάτωμα

Ο ένας από τους δύο ληστές, που φορούν κουκούλες, μπαίνει στον χώρο του γραφείου και ψάχνει για χρήματα και ζητάει τη βοήθεια δεύτερου υπαλλήλου. Σπάει με το όπλο την οθόνη του συστήματος ασφαλείας και αποχωρεί μαζί με τον συνεργό του.

Η λεία τους ήταν περίπου 1500 ευρώ. 





Πτωχευτικός νόμος : Οσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

 


Μετά από πολλά 24ωρα πολιτικής αντιπαράθεσης το νέο νομοσχέδιο “Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις”  αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ενοποίησης των νόμων για την αναδιάρθρωση χρεών, αφερεγγυότητα/πτώχευση και είναι αμφίβολο κατά πόσο κατανοητό έγινε στους πολίτες πως τελικά θα εφαρμοστεί.

Τα χρέη διογκώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ. Τα 106 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 92 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, και τα 36 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δείχνουν πως ότι από τις 63.400 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εισήλθαν στην πλατφόρμα, 7.300 υπέβαλαν αίτηση και 2.200 ολοκλήρωσαν  τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Επιπλέον, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι το τέλος Μαΐου του 2020, ρυθμίστηκαν 252.529 δάνεια, ύψους 12,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην 1η κατοικία. 

Για την προστασία της α’ κατοικίας, πως αποφεύγονται οι εξώσεις, τι γίνεται με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις ευπαθείς ομάδες απαντά στο In.gr ο Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

1. Ο νέος πτωχευτικός καταργεί κάθε προστασία της α’ κατοικίας;

Ο νέος Νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας προστατεύει την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, με 2 τρόπους:

Α. στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού: με ρύθμιση των οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο σε έως 240 δόσεις και με Κρατική επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας για 5 έτη, με σκοπό να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί

Β. στο στάδιο της πτώχευσης: με τη σύσταση ενός Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, με σκοπό να αποφεύγονται εξώσεις. Ο Φορέας υποχρεούται να αγοράζει την 1η κατοικία και την επανα-μισθώνει στον πολίτη, ενώ το Κράτος παρέχει επίδομα στέγασης (δηλ. ενοικίου), όπως είχε θεσπιστεί το 2017. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου εντός 12 ετών, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.

2. Προβλέπει την πτώχευση φυσικών προσώπων και μάλιστα χωρίς πρωτοβουλία τους, αλλά με πρωτοβουλία των τραπεζών;

Πλέον αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλλει τόσο ο οφειλέτης φυσικό πρόσωπο όσο και ο πιστωτής. Ωστόσο, αν ένας οφειλέτης δεν πληρώνει, τότε οι τράπεζες ακολουθούν άλλες προτιμότερες μεθόδους είσπραξης, όπως κατάσχεση λογαριασμών και πλειστηριασμό ακινήτων. Εάν ένας οφειλέτης έχει ακίνητη περιουσία, τότε η τράπεζα θα διενεργήσει πλειστηριασμό για να εισπράξει μέρος του χρέους και επιπρόσθετα θα προβεί σε κατάσχεση λογαριασμών για να εισπράξει το υπόλοιπο χρέος. Τότε ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης, με σκοπό να απαλλαγεί από τα χρέη του.

3. Ποιοι μπορούν – με χρέη – να ενταχθούν στο νέο πτωχευτικό και πως

Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει αίτηση στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, με σκοπό να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και δημόσιο, σε έως 240 δόσεις (δηλ. αποπληρωμή σε έως 20 έτη). Εάν κάποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του με την ανωτέρω ρύθμιση, τότε «κρίνεται» ότι έχει πτωχεύσει και προχωρούν οι διαδικασίες πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών, δηλ. διαγράφονται όλα τα χρέη του (σε 1 έτος εάν απώλεσε περιουσία ή σε 3 έτη αν δεν απώλεσε περιουσία). Η διαγραφή οφειλών διενεργείται με δικαστική απόφαση, έτσι ώστε το δικαστήριο να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε δόλια συμπεριφορά του οφειλέτη.

4. Πως ξεχωρίζουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια «λίστα» με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή αυτούς που δεν πληρώνουν, ενώ έχουν περιουσία την οποία και αποκρύπτουν. Ο μοναδικός τρόπος εντοπισμού τους είναι η άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, καθώς και η διενέργεια διασταυρώσεων και ελέγχων από τους πιστωτές, δημόσιους και ιδιώτες. Έτσι διαπιστώνεται ποιος είναι ευάλωτος και ποιος στρατηγικός κακοπληρωτής. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δύο ομάδες αυτές αποτελούν τα δύο «άκρα» του πληθυσμού των οφειλετών και δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς που βρίσκονται στη «μέση». Δηλαδή αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου (δηλ. το εισόδημα τους ξεπερνά τις 7 χιλ. ευρώ ετησίως) και δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές (δηλ. δεν έχουν εισοδήματα / περιουσία επαρκή για να αποπληρώσουν τα χρέη τους).


Πηγή : in.gr



Γελοιότερη δικαιολογία δεν θα μπορούσε να ειπωθεί! Δεν φορούσε μάσκα επειδή δεν είδε τηλεόραση

 


Η αντίδραση μιας γυναίκας στην Καλλιθέα προκάλεσε το γέλιο όσων είδαν το video, όταν σε έλεγχο οι αστυνομικοί της έκοψαν πρόστιμο, επειδή δεν φορούσε μάσκα στον δρόμο. Η ίδια είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο να φοράει μάσκα όταν βρίσκεται μόνη της σε εξωτερικό χώρο.

Μιλώντας μάλιστα προκλητικά στην αστυνομικό που της επέβαλε το πρόστιμο, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τα νέα μέτρα, καθώς εργάζεται διαρκώς και δεν έχει χρόνο να βλέπει τηλεόραση ή να ακούει ραδιόφωνο.






Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Ταραξίας με θρησκευτικό μανδύα η Τουρκία

 



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov πριν από την έναρξη της συνάντησής τους.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα, ως εκπρόσωπο της φίλης Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον λαό της οποίας οι Έλληνες συνδέονται με ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς αιώνων. Αλλά σας καλωσορίζω, βέβαια, και ως πολύπειρο διπλωμάτη, του οποίου η δράση διατρέχει τις τελευταίες δεκαετίες.

Συναντιόμαστε, η αλήθεια είναι, σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα.

Και θα έχω την ευκαιρία στις συνομιλίες μας να σας ενημερώσω για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη.

Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.

Και πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε Υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας.

Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε Υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους.

Η Ελλάδα -το έχουμε ξανασυζητήσει- προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε Υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά.

Άλλωστε, το 2021 είναι «Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας» και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Putin να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.

Και είδα, μάλιστα, με πολύ ενδιαφέρον ένα σχετικό βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη σημασία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Οπότε και πάλι με χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και προσβλέπω σε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες.

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov (με βάση τη διερμηνεία)

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να σας συναντήσω κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα.

Εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο. Και βεβαίως θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Νίκο Δένδια, υπογράψαμε το κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του «Έτους Ιστορίας», το 2021, για το οποίο συμφωνήσατε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Vladimir Putin. Προγραμματίζεται πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ελπίζω ότι θα έχουν ενδιαφέρον όχι μόνον για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους αλλά και για το ευρύτερο κοινό των χωρών μας.

Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.

Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις. Ευχαριστώ πολύ.





Ο δικτάτορας Ερντογάν αποκάλεσε Ναζί τον Μακρόν

 



Έχει ξεφύγει εντελώς ο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα ισλαμιστής δικτάτορας Ερντογάν και όλοι πλέον βλέπουν ότι πρέπει να τον σταματήσουν.

Ο δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο στη Γαλλία, καλώντας σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της.

«Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του Γάλλου προέδρου, που έχει ανάγκη για ψυχιατρικό έλεγχο», είπε ο δικτάτορας.

Και πρόσθεσε ότι «η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους».

Ο δικτάτορας  Ερντογάν επιτέθηκε και πάλι στον Μακρόν λέγοντας ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας».