Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΣτΕ: Φόρος €4.681.318 στην καπνοβιομηχανία Καρέλια για λαθρεμπορία μέσω εικονικών εξαγωγών

 



Εξήγαγαν εικονικά περίπου 3.550 κιβώτια τσιγάρων με συμμετοχή υπαλλήλων του Τελωνείου Νίκης

Με πέντε αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι στην καπνοβιομηχανία Καρέλια καλώς της καταλογίστηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης και άλλοι φόροι, ύψους 4.681.318 ευρώ, για λαθρεμπορία τσιγάρων, μέσω εικονικών εξαγωγών 3.500 περίπου κιβωτίων τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s, προς τη Γιουγκοσλαβία, μέσω του Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα) και με τη συμμετοχή τελωνειακών υπαλλήλων.

Να υπολογιστεί ότι μόνο από την εικονική εξαγωγή 1.000 χαρτοκιβώτιων τσιγάρων, αξίας 253.000 ευρώ, το Δημόσιο χάνει 1.312.228 ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης μαζί με ΦΠΑ.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα λαθρεμπορίας τσιγάρων από τη μεσσηνιακή καπνοβιομηχανία απασχόλησε το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Δύο χρόνια πριν, τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησαν οι πράξεις του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης, με την οποία καταλογίστηκαν σε βάρος του Ανδρέα Καρέλια και της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας πέντε τελωνειακές λαθρεμπορικές παραβάσεις. Οι παραβάσεις αφορούσαν λαθρεμπορία τσιγάρων προς τα Σκόπια με το τέχνασμα εικονικών εξαγωγών. Οι καταλογισμοί τότε ήταν ύψους 18.605.309 ευρώ.

Ομως, το έτος 2018 το Β’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2346/2018 απόφασή του, αφού ερμήνευσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καρέλια και της καπνοβιομηχανίας και ακύρωσε την από 31/3/2008 καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης.

Η πρώτη αυτή ιστορία είχε ξεκινήσει όταν στο Τελωνείο Νίκης διαβιβάστηκε έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Φλώρινας, στο οποίο αναφερόταν ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία τσιγάρων σε βάρος οκτώ ατόμων. Πάντως, κατά το ποινικό σκέλος ο Ανδρέας Καρέλιας είχε αθωωθεί.

Το διάστημα εκείνο ο προϊστάμενος του τελωνείου Νίκης ανέφερε ότι είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων «με το τέχνασμα της εικονικής εξαγωγής, από μία πολυάριθμη οργάνωση», στην οποία συμμετείχαν και τελωνειακοί υπάλληλοι, με προεκτάσεις σε αλλοδαπές χώρες. Η οργάνωση «είχε διαμορφώσει μία πολύπλοκη δομή για τη μεταφορά, απόκρυψη και διάθεση του λαθρεμπορεύματος, με τη χρησιμοποίηση αλλοδαπών οδηγών, μεταφορικών οχημάτων και αποθηκευτικών χώρων, με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους».

Αντίθετα, τώρα το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ με πέντε αποφάσεις του (1920-1924/2020) απέρριψε τις αιτήσεις της καπνοβιομηχανίας με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθούν αντίστοιχες καταλογιστικές πράξεις για λαθρεμπορία τσιγάρων ύψους 4.681.318 ευρώ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η εν λόγω καπνοβιομηχανία κατέθεσε στο Τελωνείο Καλαμάτας διασάφηση εξαγωγής προκειμένου να εξάγει 3.550 χαρτοκιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, κατέθεσε εγγυητικές επιστολές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας, καθώς τα καπνικά προϊόντα τελούσαν υπό καθεστώς αναστολής φόρου.

Τα τσιγάρα φορτώθηκαν σε φορτηγό Δημόσιας Χρήσης και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με ευθύνη του Ζ’ Τελωνείου μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Νίκης. Στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία ζήτησε τη λύση των εγγυήσεων, καθώς τα τσιγάρα είχαν εξαχθεί.

Ωστόσο, εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το Τελωνείο Καλαμάτας μπλόκαρε τη λύση των εγγυήσεων και ανέλαβε την υπόθεση το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαπίστωσε ότι τα παραστατικά εξαγωγής «είχαν συνταχθεί με παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του Τελωνείου εξόδου, καθώς πιστοποιούσαν την εξαγωγή προϊόντων, που δεν είχαν εξαχθεί από το ελληνικό έδαφος».

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι η αρμόδια τελωνειακή υπάλληλος καταχωρούσε μεν σε κάποια χρονική στιγμή (3.30μ.μ.) στο πληροφοριακό σύστημα του Τελωνείου την εξαγωγή των τσιγάρων, αλλά σε άλλη άσχετη χρονική στιγμή (9.30 μ.μ.) και αφού είχε λήξει η βάρδιά της, καταχωρούσε στο βιβλίο σφραγίδων ότι είχαν τεθεί σφραγίδες στα φορτηγά. Παράλληλα, δεν γινόταν η αναγκαία ενημέρωση του προϊσταμένου της βάρδιας για τις επίμαχες εξαγωγές. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι στα βιβλία του τελωνείου της γειτονικής χώρας και σε συγκεκριμένες επίμαχες ημερομηνίες δεν υπήρχαν αντίστοιχες καταχωρήσεις εισόδου φορτηγών με τσιγάρα από την Ελλάδα.

Τελικά οι ελεγκτές κατέληξαν ότι είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων, καθώς «ψευδώς είχε βεβαιωθεί από τους τελωνειακούς υπαλλήλους» ότι είχαν εξαχθεί οι επίμαχες ποσότητες των τσιγάρων και ότι «τα τσιγάρα δεν είχαν εξαχθεί από την Ελλάδα». Το διά ταύτα των ελεγκτικών αρχών ήταν ότι είχε διαπραχθεί «το αδίκημα της λαθρεμπορίας μέσω εικονικών εξαγωγών».

Η καπνοβιομηχανία προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη και ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος της πράξη χρέωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών φόρων. Τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και στο Διοικητικό Εφετείο έχασε τις δικαστικές μάχες και προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος της εφετειακές αποφάσεις.

Ομως, το αποκαλούμενο «Φορολογικό Τμήμα» του ΣτΕ, με πέντε αποφάσεις του απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς της καπνοβιομηχανίας, ότι υπήρχαν πλημμέλειες και έλλειψη νόμιμης βάσης της αιτιολογίας με τις οποίες έγιναν οι πράξεις καταλογισμού των φόρων κ.λπ. Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν τις εφετειακές αποφάσεις.


Παναγιώτης Τσιμπούκης

newmoney.gr



Εμβόλιο με 94,5% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η Moderna

 



Η Moderna ανακοίνωσε σήμερα  Δευτέρα πως το πειραματικό της εμβόλιο είναι κατά 94.5% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 με βάση τα στοιχεία από μια κλινική δοκιμή, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.



Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25 στην πρόεδρο της Δημοκρατίας η απάντηση της

 


Δεν έχει τέλος η εγκληματική ανευθυνότητα των κομμάτων της αριστεράς, και το καραγκιοζιλίκι συνεχίστηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Οι αντιπροσωπείες παρέδωσαν στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απόφαση να απαγορευτούν, έως το βράδυ της Τετάρτης, οι συναθροίσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη σύντομη δήλωσή της, μετά τη συνάντησή της με τις αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων και του ΣΦΕΑ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου «θύμισε» ότι για το αν είναι νόμιμη ή όχι η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια είναι οι δικαστικές αρχές «ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί» και πρόσθεσε: «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».



Πόσο καραγκιοζιλίκι; Ο Τσίπρας κάνει χαμό για πολυτεχνείο και συναντιέται με Λινού δήθεν αγωνιώντας για την πανδημία

 



Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται σε όλα τα επίπεδα ο Αλέξης Τσίπρας και από την μία πλευρά κάνει χαμό προκαλώντας την κοινωνία για την πραγματοποίηση πορειών για το πολυτεχνείο, την ώρα που η Ελλάδα μαστίζεται από τον κορωνοϊό και από την άλλη εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την πανδημία και συναντιέται με τον Αθηνά Λινού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, στον απόηχο και της πρότασής του για τη θέση του υπουργού Υγείας και ένα εξάμηνο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ. θέλοντας έτσι να εξεπατήσει τον ελληνικό λαό ότι δήθεν νοιάζεται.

Για να δώσει πινελιά στο σώου που έστησε είπε ο Τσίπρα «Βλέπουμε ότι οι εξελίξεις δεν είναι θετικές σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» και τόνισε ότι «αυτή την ώρα πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Δεν χρειάζεται διχαστική αντίληψη» και το είπε αυτός που κατεβάζει κόσμο στους δρόμους για το Πολυτεχνείο.

Σημείωσε ακόμη για να ολοκληρωθεί το καραγκιοζιλίκι πως «ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής διαφωνίας μπορούν να βρεθούν συνεννοήσεις και όχι κανείς να οξύνει τεχνητά την πόλωση και το διχασμό». Ευχαρίστησε την κ. Λινού για την προσφορά της, τονίζοντας ότι «η στάση του καθενός μας είναι κρίσιμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον συλλογικό κίνδυνο για την κοινωνία και τους ανθρώπους μας».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας κατά την συνάντηση της με τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας είπε αυτό που έπρεπε, αλλά δεν το κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας :«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το πώς θα προφυλάξουμε ισότιμα και δίκαια όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην Ελλάδα. Όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά κάθε άνθρωπο που βρίσκεται αυτή την στιγμή στη χώρα μας», είπε.



Ο δικηγορικός κόσμος τάσσεται κατά του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου

 



Η απόφαση της συντονιστικής των δικηγόρων:

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε έκτακτα σήμερα, Κυριακή 15.11.2020, υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με απροσδιόριστη διάρκεια και ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, την έκταση των οποίων ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια. Στις εξαιρετικές αυτές συνθήκες είναι προφανές ότι δοκιμάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος είναι ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Τα επιμέρους μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να λαμβάνονται από την Πολιτεία μετά από γνώμη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Στην περίπτωση σύγκρουσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση, το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας και το δικαίωμα προστασίας της δημόσιας υγείας και στα πλαίσια της στάθμισής τους , οι τυχόν περιορισμοί τους προκειμένου να είναι συνταγματικά ανεκτοί θα πρέπει να είναι αναγκαίοι, πλήρως αιτιολογημένοι και σύμφωνοι με την αρχή της αναλογικότητας.

Υπό τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες, εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επετειακές και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας και η λήψη περιοριστικών μέτρων, που κάμπτουν το δικαίωμα, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, θεωρείται ανεκτή . Οι περιορισμοί όμως του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση δεν θα πρέπει να φθάνουν μέχρι του σημείου προσβολής και κατάργησης του σκληρού πυρήνα του. Η πάγια αυτή θέση του δικηγορικού σώματος για τις δημόσιες συναθροίσεις έχει εκφραστεί ενόψει και της ψήφισης του ν. 4703/2020.

Η σχετική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 68 παρ. 2 της από 20.3.2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να εδράζεται σε προηγούμενη ad hoc αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, όπως απαιτείται, άλλωστε, από την άνω εξουσιοδοτική διάταξη. Προς τούτο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα την γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής επί του θέματος αυτού, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, όπως αυτός οριοθετείται στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η άνω ad hoc γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του ως προς την έκταση του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης (επί 4ήμερο περίπου), την τοπική έκταση ισχύος της (σε όλη την Επικράτεια) και τον αριθμό των προσώπων (4 και άνω), που απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ώστε να μην τίθενται ζητήματα αναλογικότητας.

Το δικηγορικό σώμα τοποθετήθηκε επί του θέματος αυτού, ως οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου, σύμφωνα με το άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων. Μας προβληματίζει η θέση συνδικαλιστικών φορέων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι τοποθετούνται διαφορετικά όταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας αφορά στο μείζονος σημασίας δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και διαφορετικά όταν αφορά στο δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση και ταυτόχρονα με τη θέση τους αυτή δύνανται να επηρεάσουν την κρίση δικαστών- μελών τους που θα κληθούν να εκδικάσουν σχετικές υποθέσεις.

Το δικηγορικό σώμα θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με την κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων».




Βέμπερ: Να υπάρξουν συνέπειες για την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

 



Την έντονη αποδοκιμασία του για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, εκφράζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, επισυνάπτοντας σχετικό άρθρο από την αγγλόφωνη έκδοση της «Κ».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η κίνηση αυτή, δείχνει ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για επίλυση των συγκρούσεων, προσθέτοντας μάλιστα ότι προσπαθεί να «κόψει στη μέση ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε.». 

«Με την επίσκεψή Ερντογάν στα Βαρώσια, η Τουρκία έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για επίλυση των συγκρούσεων. Ακόμα χειρότερα: Ο Ερντογάν προσπαθεί να κόψει στη μέση ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε.. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα πρέπει να έχει συνέπειες», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Η δήλωση Μπορέλ

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» αντί μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια. 

«Από αυτήν την άποψη, αποδοκιμάζουμε τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» σημειώνει ο κ. Μπορέλ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Με αφορμή τον θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά επιμένει η ιερά σύνοδος δεν κολλάει ο ιός με την θεία κοινωνία

 



Με μία σκληρή ανακοίνωση απαντά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στα ειρωνικά σχόλια σχετικά με την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου λόγω κορωνοϊού. Ειδικότερα, κάνει λόγο για στοχοποίηση των ορθόδοξων χριστιανών, κληρικών και λαϊκών από ορισμένα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι «ουδέποτε διέδωσε παιδαριώδεις και ειδωλολατρικές απόψεις ότι οι ορθόδοξοι ιερείς ή γενικώς οι χριστιανοί δεν πρόκειται να νοσήσουν λόγω της ιδιότητάς τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με αφορμή την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου ορισμένοι δημοσιογράφοι ειρωνεύθηκαν με απολίτιστο τρόπο την εκδημία του και την μαρτυρία της πίστεώς του στην Θεία Κοινωνία, ως να είχαν στοιχεία για την αιτία μεταδόσεως της νόσου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θλίψη διαπιστώνει ότι ορισμένα ΜΜΕ δεν παύουν ποτέ να στοχοποιούν τους ορθόδοξους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, ως ιδεολογικό αντίπαλό τους.

Απέναντι στις διαστρεβλώσεις του λόγου της Εκκλησίας υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος με τις Εγκυκλίους και τις Ανακοινώσεις Της: α) πάντοτε συνιστά πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα μέσα και έξω από τους Ιερούς Ναούς, β) ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας, γ) ουδέποτε διέδωσε παιδαριώδεις και ειδωλολατρικές απόψεις ότι οι ορθόδοξοι ιερείς ή γενικώς οι χριστιανοί δεν πρόκειται να νοσήσουν λόγω της ιδιότητάς τους. Αντιθέτως η Ιερά Σύνοδος από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως συνεργάζεται με την Πολιτεία, και τα μέλη Της τηρούν τις υγειονομικές προβλέψεις, προτρέποντας τους κληρικούς και τον πιστό Λαό να τηρούν όσους περιορισμούς θεσμοθετούνται από το Κράτος και εισηγούνται οι επιστημονικοί σύμβουλοί του. Η Εκκλησία αυτονόητα αποδέχεται την σημασία και αποστολή της ιατρικής επιστήμης, όπως υπαγορεύεται από την Αγία Γραφή: «Τίμα τον ιατρό όπως του αρμόζει, έχοντας υπ’ όψιν σου τις υπηρεσίες του στις ανάγκες σου, γιατί ο Κύριος τον έκτισε» (Σοφ. Σειράχ 38,1), τονίζοντας την καίρια παρουσία της πίστεως στον Θεό για την θεραπεία του πιστεύοντος ανθρώπου: «Συγχρόνως όμως παρακάλεσε και τον Κύριο· και αυτός θα σε θεραπεύσει» (Σοφ. Σειράχ 38,1).

Ορισμένοι επίδοξοι καθοδηγητές της κοινής γνώμης επιμένουν με νευρωτικό τρόπο να ασχολούνται αποκλειστικά με την Θεία Κοινωνία και να επιβάλουν αντιεπιστημονικούς συσχετισμούς με τη διασπορά του κορωνοϊού, σε πείσμα των επιδημιολογικών στοιχείων και αποφαίνονται ακόμα και για ζητήματα πίστεως «δογματίζοντας» δίχως καμία θεολογική γνώση και αρμοδιότητα. Αφ’ ης στιγμής η δημοκρατική Πολιτεία εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία, δεν είναι δικαίωμά τους να ζητούν την κρατική απαγόρευσή της Θείας Κοινωνίας ως «ανθυγιεινής», επειδή δεν πιστεύουν οι ίδιοι. Και κυρίως δεν είναι δικαίωμά τους να επιχαίρουν και να χλευάζουν την κοίμηση ενός συνανθρώπου τους, επειδή ήταν κληρικός της Εκκλησίας, την οποία θεωρούν ως παράταξη και μάλιστα αντίθετη τους.

Απευθύνουμε προς όλους θερμότατη έκκληση να μην ενδώσουν στην καλλιέργεια κοινωνικού ρατσισμού, στην στοχοποίηση και ενοχοποίηση των αρρώστων και των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού για οποιονδήποτε λόγο. Παρακαλούμε όλοι να παραμείνουν συγκρατημένοι, να σεβασθούν τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους αγωνίζονται για την θεραπεία των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα παρακαλούμε να δείξουν όλοι τον πρέποντα σεβασμό στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη, ο οποίος στα δέκα χρόνια της ποιμαντορίας του προσέφερε τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της διακονίας του. Το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στην πανδημία συνεχίζει να προσεύχεται για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, ενώ και οι κληρικοί τελούν την Θεία Λειτουργία προσφέροντας αναίμακτη θυσία στον Κύριο «υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς» και «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας».



Δήλωση Μητσοτάκη για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης

 



Με αφορμή την εγκληματική ανευθυνότητα του Αλέξη Τσίπρα - Γιάνη Βαρουφάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση για τον φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου σε συνθήκες πανδημίας : 

Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο.

Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.

Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.

Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.

Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.

Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας.



Στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης οι δηλώσεις Τζανακόπουλου περί εκτροπής! Ξεχνάει το 2015

 



Στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης είναι οι φασιστικές ακροαριστερές αντιλήψεις του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου που ξεχνάει την εφαρμογή αντίστοιχης ρύθμισης επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2015 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

Ο επικίνδυνος ακροαριστερός Τζανακόπουλος που νομίζει ότι το στόμα του μπορεί να χαρακτηρίζει και να λέει ότι θέλει δήλωσε πως «η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή, καλύτερα, είναι η εκτροπή. Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή υπουργού και απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; ‘Ο,τι και να είναι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!».

Αυτή του η τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις στους Έλληνες πολίτες που εάν τον είχαν μπροστά τους το λιγότερο να τον περιγελούσαν και να τον έφτυναν.

Κάποιοι φρόντισαν να του θυμίσουν το πρωτοσέλιδο της Αυγής για να αναλογιστεί την ακροαριστερή κατάντια των όσων λέει.






Η Ελλάδα ζητά άμεσα από τις ΗΠΑ την αγορά F-35 - Τα πρώτα 6 μέσα στο 2021

 



Η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αποστέλλοντας το σχετικό Letter of Request.

Όσον αφορά τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν, το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι για 18 - 24 μαχητικά, δηλαδή μία Μοίρα, ενώ η χώρα μας ζητάει τα πρώτα 6 να παραδοθούν μέσα στο 2021!

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος.

«Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».

Ο γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προώθηση θεμάτων σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, προσκαλεί τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35. «Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον» υπογραμμίζεται επίσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επίσημη LOR για την αγορά αριθμού 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς πώληση στην Ελλάδα.

Με την δρομολογούμενη άμεση απόκτηση μιας μοίρας από 18-24 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, μαζί με την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιστάθμιση της ισορροπίας δυνάμεως με την Τουρκία. Καθώς το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που προμηθεύτηκαν οι Τούρκοι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, η Αθήνα κινείται με ταχύτατα βήματα για την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 τύπου Stealth, ώστε συνδυαστικά με την αγορά των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale να αποκτήσει υπεροπλία στο Αιγαίο.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale- να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.


Πηγή : omadaalithias.gr



Οργισμένη ανακοίνωση ΥΠΕΞ για το «πικ-νικ» του Ερντογάν στα Βαρώσια – «Πρωτοφανής πρόκληση»

 


Ως «πρωτοφανή πρόκληση» χαρακτηρίζει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της “επετείου” της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», επισημαίνει το ΥΠΕΞ.

Τέλος, το υπουργείο αναφέρει πως «η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».



Μαχόμενοι δικηγόροι για την ανεύθυνη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων

 



Οι μαχόμενοι δικηγόροι σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΔΕ, επισήμαιναν με νόημα, ότι η συγκεκριμένη δικαστική Ένωση, όπως και άλλες, δεν έχουν παύσει να ζητούν, με μαχητικότητα, να «παγώσει» η λειτουργία των δικαστηρίων σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα επίπεδα. 

Μάλιστα, για το επίμαχο αυτό θέμα η ΕΔΕ ήρθε για ακόμα μια φορά τους τελευταίους μήνες, σε ευθεία αντιπαράθεση με τον δικηγορικό κόσμο, ο οποίος ζητούσε την μη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Επιπρόσθετα, οι μαχόμενοι δικηγόροι τόνιζαν ότι η ΕΔΕ δεν επέδειξε τον ίδιο συνταγματικό ζήλο, όταν από την Κυβέρνηση απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις και οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Δεν παρέλειπαν οι ίδιοι δικηγόροι, να υπενθυμίσουν ότι η δικαστική εξουσία είναι ένας εκ των τριών πυλώνων της Δημοκρατίας και καλό θα είναι οι δικαστικές Ενώσεις, να κρατούν αποστάσεις από τα δρώμενα των άλλων εξουσιών.



Αντώνης Μανιτάκης για την ανεύθυνη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων

 



Ο Αντώνης Μανιτάκης συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός σε δήλωσή του ανέφερε ότι το Σύνταγμα σε προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας και αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων.

«το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια υγεία;» ανέφερε ο καθηγητής



Νίκος Αλιβιζάτος για την ανεύθυνη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων

 



Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει αντισυνταγματική τη διάταξη για τις συναθροίσεις, αναφέρει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, αντιδρώντας στην ανεύθυνη τοποθέτηση την Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μάλιστα ο κ. Αλιβιζάτος εκφράζει την έκπληξη του για την ευκολία με την οποία συνάδελφοί του, καθώς και και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική.

Αναλυτικά ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει:

"Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.

Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.

Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική".



Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ και εγκληματική ανευθυνότητα της αριστεράς : «υπηρέτης δύο αφεντάδων»

 



Ο Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «υπηρέτη δύο αφεντάδων».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Πέτσα:

«Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων. Ότι ο ιός κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μόνο στόχο έχουν τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς.

Όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία. Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορωνοιό. Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές».



Την πρόκληση του δικτάτορα Ερντογάν στα κατεχόμενα δεν την θέλει ούτε ο καιρός

 



Ο καιρός χάλασε την προκλητική φιέστα του δικτάτορα στα κατεχόμενα και Ερντογάν - Τατάρ, μαζί με τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετέβησαν γύρω στις 16:30 υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού. 

Εκεί οι Ερντογάν και Τατάρ κάθισαν στο λευκό κιόσκι που κατασκευάστηκε με θέα την θάλασσα και υπό μεγάλη καταιγίδα για να δώσουν το σώου που σχεδιάστηκε από τον Τούρκο δικτάτορα. 



Λόγω της βροχής και της καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου δικτάτορα, η συνοδεία του χωρίς τυμπανοκρουσίες οδηγήθηκαν κατευθείαν και μόνο στο κιόσκι με θέα προς τη θάλασσα και  μετά τις δηλώσεις αναχώρησαν κατευθείαν για την Λευκωσία, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας, το οποίο χτίστηκε σε δύο περίπου μήνες με χρήματα από την Τουρκία.




Εγκληματικά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι ΣΥΡΙΖΑ-ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ καταδικάζουν την απαγόρευση

 



Εγκληματικά ανεύθυνη η αριστερά, δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δηλώνει έτοιμη να εγκλιματίσει σε βάρος της κοινωνίας για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Την ώρα που νοσηλεύονται 4.000 συνάνθρωποι μας στα νοσοκομεία απο κορονοιό, 400 βρίσκονται διασωληνωμένοι, η χώρα έχει ξεπεράσει τους 1000 νεκρούς απο την πανδημία, η αριστερά κάνει επικίνδυνα παιχνίδια.

Σε μιά προφανή απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης, τα τρία κόμματα της Αριστεράς υιοθετούν από κοινού κείμενο που κάνει λόγο για «αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη» - «Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ

Κοινό κείμενο υπογραφών κατέθεσαν πΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, «ενάντια στην αυταρχική κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων» και ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, μετρώντας τις τελευταίες ώρες 71 νεκρούς.

Το κατάπτυστο κείμενο της ανευθυνότητας σύσσωμης της αριστεράς έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

ΜέΡΑ25: Υπογράφουμε όλοι για να αποσύρει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απόφαση της

«Το ΜέΡΑ25 ενστερνίζεται και προσυπογράφει το παρακάτω κείμενο φορέων και προσωπικοτήτων που καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων. Καλούμε τα μέλη μας να κάνουν το ίδιο και να μας στείλουν τις υπογραφές τους για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Μέρα25 επισυνάπτοντας το κείμενο, ενώ σφοδρή υπήρξε η αντίδραση και του Γραμματέα του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τους κ. Τσίπρα και Κουτσούμπα.

ΣΥΡΙΖΑ:

Βαρύτερη, ωστόσο, αντικειμενικά είναι η υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη από την Κουμουνδούρου, αλλά και την ιστορική διάσπαση από την «μήτρα» του Περισσού συμπαρατάσσεται ανοιχτά με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει αύριο επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ενώ σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη για το θέμα σε όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».