Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Νέος ποινικός κώδικας για κακοποιούς! Καλώς τονε και ας άργησε δυόμιση χρόνια

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να επιβάλει ατιμωρησία σε κακοποιούς, και αυτό για να ευνοήσει υποθέσεις συντρόφων κακοποιών σε βάρος της κοινωνίας.

Στην ψηφοφορία της βουλής θα δείτε ποιο κόμμα θα ψηφίσει υπέρ του νέου ποινικού κώδικα, και ποιος όχι και εκεί θα καταλάβετε ποιοι ήθελαν και θέλουν ακόμα ατιμωρησία κακοποιών, ειδικά συντρόφων.

Με καθυστέρηση δυόμιση χρόνων, που έκανε κακό στην εικόνα της κυβέρνησης, το υπουργείο δικαιοσύνης επιτέλους κάνει πράξη την αλλαγή του ποινικού κώδικα προς το αυστηρότερο για σοβαρά εγκλήματα.

Σαρωτικές αλλαγές σε περίπου 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα που επαναφέρουν την ισόβια κάθειρξη για σκληρά εγκλήματα, όπως είναι οι ανθρωποκτονίες, ο ομαδικός βιασμός, ο θανατηφόρος βιασμός, ο βιασμός ανηλίκων αλλά και η θανατηφόρα ληστεία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Πλέον, για τα εγκλήματα αυτά καταργούνται οι διαζευκτικές ποινές που ίσχυαν μέχρι σήμερα και στους δράστες θα επιβάλλεται από τα δικαστήρια μόνο ισόβια. 

Παράλληλα, αυστηροποιείται το καθεστώς για τη χορήγηση απόλυσης υπό όρο για αδικήματα όπως είναι  η εγκληματική οργάνωση, οι τρομοκρατικές πράξεις, η ληστεία, η εκβίαση και η εμπορία ανθρώπων. Για αυτές τις κατηγορίες καταδικασθέντων θα δίνεται η δυνατότητα απόλυση τους υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής τους και όχι τα 3/5 που ισχύουν σήμερα.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη ποινική νομοθεσία για εγκλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το αδίκημα του εμπρησμού τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή και θα έχει προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης τα 8 έτη όπως επίσης και χρηματική ποινή. 

Μέχρι σήμερα το αδίκημα αυτό, όπως είχε εισαχθεί με τον Ποινικό Κώδικα που είχε ψηφιστεί εσπευσμένα και πονηρά από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχε υποβαθμιστεί σε πλημμέλημα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και για αυτή τους την ενέργεια. Επιπρόσθετα, με τις νέες αλλαγές η αιμομιξία μετατρέπεται σε κακούργημα, ενώ πλέον η δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων θα είναι αυτεπάγγελτη.

Για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ο υπουργός Κώστας Τσιάρας είπε πώς «Όλο αυτό τι διάστημα υπήρχε συζήτηση γιατί δεν σπεύδει η κυβέρνηση να κάνει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οι αλλαγές όμως γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και γίνονται μέσα από τη μελέτη της αναλογικότητας των ποινών».

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικά, όλες οι αλλαγές που επέφερε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον κ. Μαργαρίτη, κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.

Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).

Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Συγκεκριμένα :

•             Αποκαθίστανται αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση

•             Αναβαθμίζονται σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

•             Αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών, με τρόπο συνεκτικό και νομικά άρτιο, ενισχύοντας τόσο τον αναλογικό όσο και τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των προβλεπόμενων κυρώσεων

•             Εκσυγχρονίζονται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας.


 1η ενότητα: Εγκλήματα μείζονος ποινικής απαξίας (ειδεχθή αδικήματα)


 Πλέον, μοναδική ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Τα ανωτέρω αδικήματα με τον ισχύοντα Ποινικό Kώδικα τιμωρούνται διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα  ετών. Μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης προβλέπεται και για το βιασμό σε βάρος ανηλίκου.


Ακόμη προβλέπεται:


-Αυστηροποίηση διάταξης για τη βαριά σωματική βλάβη και κάλυψη όλων των μορφών υπαιτιότητας (αμέλεια, ενδεχόμενος δόλος και επιδίωξη) με την επαναφορά και αυστηροποίηση της παλαιάς διάταξης. Ειδικότερα, για τη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη προβλέπεται η αύξηση της ποινής από  πρόσκαιρη κάθειρξη έως δέκα έτη σε πρόσκαιρη κάθειρξη (από πέντε έως δεκαπέντε έτη). Επιπλέον, προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης  η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.


- Επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας του.


- Αυστηροποιούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δυνατότητας απόλυσης υπό όρο. Ειδικότερα, σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης  για συγκεκριμένα εγκλήματα , όπως πχ του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, εμπορία ανθρώπων κοκ, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής . Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα,  αυξάνεται στα 4/5. Ως εκ τούτου, αυστηροποιείται για τα ανωτέρω αδικήματα η διάταξη, και ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, κατά τα ανωτέρω, ο κρατούμενος θα μένει περισσότερο χρόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα.


Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής). Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Για παράδειγμα στην περίπτωση απόλυσης υπό όρο για το αδίκημα του βιασμού μπορεί να επιβληθεί ποινή καθείρξεως 15 ετών. Ο κατάδικος με το ισχύον καθεστώς πρέπει να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ίσο με τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, δηλαδή στο παράδειγμά μας για 6 έτη με πραγματική έκτιση. Με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει στο κατάστημα κράτησης πραγματικά τουλάχιστον 9 έτη.  Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως για τα ανωτέρω αδικήματα το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη.

-Καταργείται η απόλυση κρατουμένου με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης για τα ανωτέρω αδικήματα.

2η ενότητα: Εγκλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το αδίκημα του εμπρησμού, όπως και αυτό του εμπρησμού δασών, αλλά και όλων των κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων, μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης. Με άλλα λόγια, για να τιμωρείται η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει η βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος. Περαιτέρω, για την επιβολή ποινής ισοβίου καθείρξεως αρκεί και ο θάνατος ενός ανθρώπου χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως ισχύει σήμερα.

Ακόμη, το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Στην περίπτωση που η φωτιά στο δάσος είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (πέντε έως δεκαπέντε χρόνια).

Επίσης, επαναφέρεται το αδίκημα της αλιείας σε χωρικά ύδατα και αυστηροποιείται η προβλεπόμενη ποινή. Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία και ως εκ τούτου η προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά και στον τομέα της αλιείας. Επιπλέον σκοπείται η τιμώρηση της παράνομης  αλιείας.

3η ενότητα: Εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής

Με τις αλλαγές προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο.  Σήμερα απαιτείται έγκληση, δηλαδή καταγγελία της πράξης εντός προθεσμίας τριών μηνών.

Με την προτεινόμενη αλλαγή ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος είναι πέντε έτη και ο εισαγγελέας ασκεί την δίωξη κατόπιν αναφοράς, μήνυσης ή άλλης πληροφορίας ότι διαπράχθηκε το αδίκημα, χωρίς να απαιτείται η διαδικαστική προϋπόθεση της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης.

Επιπλέον, μετατρέπεται σε κακούργημα η αιμομιξία (άρθρο 345 ΠΚ). Σήμερα η πράξη αυτή τιμωρείται ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης από 3-5 έτη. Το αδίκημα της αιμομιξίας με την προτεινόμενη αλλαγή θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5-10 έτη αν η πράξη τελείται από τους γονείς και παππούδες  προς τα  παιδιά και  εγγόνια  αντίστοιχα. Επίσης, απαλείφεται η διαζευκτικότητα των ποινών της ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης στο αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Αποκλειστικά προβλεπόμενη ποινή με την προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου 336 παρ. 3 ΠΚ είναι η ισόβια κάθειρξη.


Eμπορία Ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ)


Σύμφωνα με τις αλλαγές επέρχεται αυστηροποίηση των ποινών στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ). Αν από την πράξη επέλθει ο θάνατος επιβάλλεται ποινή ισοβίου καθείρξεως. Έτσι ακολουθείται μία συστηματική συνέπεια αναφορικά με το επελθόν αποτέλεσμα σε σχέση και με την πρόβλεψη για τα λοιπά αδικήματα. Περαιτέρω η αυστηροποίηση αυτή σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την υφ’ όρον απόλυση διασφαλίζει την τιμωρία των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τους λαθρομετανάστες αλλά και την εμπορία γυναικών και ανηλίκων (πορνεία, ανήλικη εργασία κλπ)

4η ενότητα: Εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων

Με την σημερινή –ισχύουσα- πρόβλεψη η έναρξη της παραγραφής για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων αφορά μόνο κακουργήματα και ξεκινά από την ενηλικίωση, δηλαδή από την συμπλήρωση των 18 ετών. Αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η παραγραφή ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

Με την προτεινόμενη αλλαγή για τα ως άνω αδικήματα:


•             Έναρξη παραγραφής για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 1 = 19 ετών,


•             Έναρξη παραγραφής για κακούργημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 3 = 21 ετών.


 Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα, ειδικά για τα αδικήματα αυτά, τα οποία έχουν μία ιδιάζουσα λόγω της φύσης τους απαξία, να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει και η Πολιτεία θα μπορεί να τα διώξει ώστε να μην μένουν ατιμώρητες αυτές οι αξιόποινες συμπεριφορές.

- Αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.


Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 ΠΚ) και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας (άρθρο 353 ΠΚ) για τους ανηλίκους θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.


Σήμερα οι πράξεις αυτές διώκονται κατόπιν εγκλήσεως, δηλαδή εντός προθεσμίας τριών μηνών, με αποτέλεσμα η προθεσμία αυτή να κρίνεται ως ασφυκτική για την καταγγελία των ανωτέρω πράξεων.


Με την προτεινόμενη αλλαγή ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος είναι πέντε έτη και ο εισαγγελέας ασκεί την δίωξη κατόπιν αναφοράς, μήνυσης ή άλλης πληροφορίας ότι διαπράχθηκε το αδίκημα.

Κακούργημα οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων).

Σήμερα το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους (αποπλάνηση) τιμωρείται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου.

Έτσι τιμωρείται ως πλημμέλημα αν ο ανήλικος είναι από 14-15 ετών με ποινή φυλάκισης από 2- 5 έτη. Αν ο ανήλικος είναι από 12 – 14 ετών με κάθειρξη από 5-10 έτη  και αν ο ανήλικος είναι έως 12 ετών με κάθειρξη από 5 – 15 έτη.

Με την προτεινόμενη αλλαγή το αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Κατά συνέπεια αν σήμερα κάποιος αποπλανήσει ανήλικο έως 12 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10-15 έτη και αν αποπλανήσει ανήλικο από 12-15 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5-15 έτη.

Στην ίδια λογική έχουν αναδιαμορφωθεί σε όλο το 19ο Κεφάλαιο τα ηλικιακά όρια των ανηλίκων και έχουν αναπροσαρμοσθεί και αυστηροποιηθεί οι προβλεπόμενες ποινές.

- Προσθήκη στην διάταξη του βιασμού περίπτωσης τέλεσης του αδικήματος σε βάρος ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Είναι νεοπαγής πρόβλεψη, με την οποία καθίσταται σαφής με τον πλέον εμφατικό τρόπο η βούληση του νομοθέτη για την απόλυτη προστασία των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας. Για τον λόγο αυτό αποκλειστικά προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

- Πρόβλεψη για εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου (Προσθήκη πρόβλεψης στην διάταξη του άρθρου 228 ΚΠΔ της εμπορίας ανθρώπων)


Με την πρόβλεψη αυτή και τα ενήλικα θύματα των πράξεων του βιασμού, της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, της αιμομιξίας, της μαστροπείας κλπ θα προετοιμάζονται για την εξέτασή τους από ψυχολόγο, ο οποίος  με κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους θα αποφαίνεται για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση του θύματος.



Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών Οργανώσεων

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στη βάση της πεποίθησης ότι το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση διαφορών -πλαίσιο το οποίο η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει στην πράξη με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, David Harris. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις για το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία που προωθείται στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία της AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία της Οργάνωσης για επίσκεψη στη χώρα μας μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).



Ισπανία: Συνελήφθη ο Κάρλες Πουτζδεμόν της Καταλονίας στην Ιταλία

 


Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, συνελήφθη στην Ιταλία την Πέμπτη (24.9.2021). Υπενθυμίζεται πως ο Πουτζδεμόν ζει από το 2017 εξόριστος στο Βέλγιο μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Κάρλες Πουτζδεμόν, Γκονζάλο Μπόγε, ο αυτονομιστής ευρωβουλευτής της Ισπανίας: «Συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Σαρδηνία, όπου είχε πάει με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή», διευκρινίζοντας πως η σύλληψή του έγινε δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί τη 14η Οκτωβρίου 2019.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το γραφείο του κ. Πουτζδεμόν. Σημειώνεται πως τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεσε από τον καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019.

Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον καταλανό ηγέτη για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Κάρλες Πουτζδεμόν ταξίδεψε την Πέμπτη στο Αλγκέρο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Adifolk, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σαρδηνίας και άλλους.

«Όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο τον σταμάτησε η ιταλική συνοριοφυλακή» και σήμερα θα προσαχθεί «ενώπιον εφετείου» που «είναι αρμόδιο για να αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή θα εκδοθεί» στην Ισπανία, κατά την ίδια πηγή.


Πηγή : newsit.gr



Πόσα παίρνουν οι οδηγοί της Formula 1;


 

Αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύεται πως ενδιαφέρει το κοινό σχεδόν όσο η απόδοση των οδηγών της Formula 1 εντός πίστας, είναι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί!

Έτσι ανά διαστήματα προκύπτουν διάφορες λίστες που αφορούν άλλοτε τις περιουσίες τους, τους χορηγούς τους ή όπως τώρα, τους μισθούς που λαμβάνουν από τις ομάδες τους.

Άλλοτε αμφιβόλου αξιοπιστίας αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αρωγό το όνομα της βρετανικής Independent, πρόκειται για μία λίστα που θα ήταν λάθος να προσπεράσουμε. Αυτή αφορά στις αμοιβές των οδηγών από τις ομάδες τους και μόνο, αφήνοντας στην άκρη προσωπικούς χορηγούς ή τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Γι’ αυτό και η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του φετινού τίτλου της Formula 1, Lewis Hamilton και Max Verstappen, παραμένει μικρή. Εκτός πίστας ο Βρετανός της Mercedes βγάζει… άλλα τόσα ενώ ο Ολλανδός της Red Bull Racing απλά… χαρτζιλίκι.

Σε οκταψήφιο νούμερο (μετρώντας σε αγγλικές λίρες),  είναι ο μισθός τριών ακόμα οδηγών: του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Fernando Alonso στην Alpine, του τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Sebastian Vettel στην Aston Martin Racing αλλά και του Daniel Ricciardo που έτσι δελεάστηκε από τη McLaren να εγκαταλείψει το project της Renault.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για πρώτη φορά μετά από… αιώνες, το λογιστήριο στο Maranello δεν κόβει επιταγή με οκταψήφιο νούμερο αλλά και πως 6 από τους 20 οδηγούς του grid, λαμβάνουν λιγότερο από ένα εκατομμύριο το χρόνο!

Αναλυτικά η λίστα της Independent με τους μισθούς των οδηγών της F1:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) – 25,0 εκ. €

2. Max Verstappen (Red Bull) – 21,0 εκ. €

3. Fernando Alonso (Alpine) – 18,0 εκ. €

4. Sebastian Vettel (Aston Martin) – 13,0 εκ. €

5. Daniel Ricciardo (McLaren) – 13,0 εκ. €

6. Charles Leclerc (Ferrari) – 10,0 εκ. €

7. Valtteri Bottas (Mercedes) – 8,2 εκ. €

8. Carlos Sainz (Ferrari) – 8,2 εκ. €

9. Lance Stroll (Aston Martin) – 8,2 εκ. €

10. Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) – 8,2 εκ. €

11. Sergio Perez (Red Bull) – 7,0 εκ. €

12. Lando Norris (McLaren) – 5,0 εκ. €

13. Esteban Ocon (Alpine) – 5,0 εκ. €

14. Pierre Gasly (Alpha Tauri) – 5,0 εκ. €

15. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) – 850.000 €

16. Mick Schumacher (Haas) – 850.000 €

17. Nikita Mazepin (Haas) – 850.000 €

18. Nicholas Latifi (Williams) – 850.000 €

19. George Russell (Williams) – 850.000 €

20. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) – 450.000 €


Πάνος Σεϊτανίδης

newsauto.gr



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith

 


Mε τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια προέκυψε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία και πιθανόν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, στην Ολυμπία.

Επισημαίνεται ότι ταυτόχρονα προχωρά η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως.



Μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας κατά της Απάτης η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

 


Μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας κατά της Απάτης «Law Enforcement and Government Alliance» (LEGA) είναι πλέον η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά από σχετική επιστολή του Οργανισμού LEGA και του διεθνούς Οργανισμού Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης (Association Certified Fraud Examiners - ACFE).


Ο LEGA αποτελεί μια διεθνή συμμαχία μεταξύ δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται στην επιβολή του νόμου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στη συμμαχία συμμετέχει πληθώρα διεθνών φορέων, όπως το FBI, η Αστυνομία της πόλης του Λονδίνου (City of London Police) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την υλοποίηση έργων/ oμάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Επιθεώρησης.

Ο Οργανισμός εστιάζει στην πρόληψη και αποτροπή των φαινομένων απάτης και διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς ανάπτυξης μεθοδολογικών προτύπων και εργαλείων σε θέματα κυβερνο-εγκλήματος, απάτης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος κλπ.

Η ένταξη της Ε.Α.Δ. στον LEGA αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα διαφθοράς μέσω της συμμετοχής της Αρχής σε διεθνή δίκτυα φορέων πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς επίσης και στον εμπλουτισμό των επαγγελματικών της προτύπων και διαδικασιών με στόχο τη συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής της ικανότητας, καθώς και την ανάπτυξη και αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των στελεχών της.

 



Ξεπέρασαν τις 210.000 οι προσωρινές άδειες οδήγησης μέσω της πλατφόρμας του gov.gr

 


Στο πεδίο των προσωρινών αδειών οδήγησης που λαμβάνουν ηλεκτρονικά με τους κωδικούς Taxisnet εντός δύο ημερών οι υποψήφιοι οδηγοί που πετυχαίνουν στην πρακτική δοκιμασία, από τις 11 Μαΐου του 2020 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 210.000 προσωρινές άδειες οδήγησης.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη θέσπιση του προσωρινού ψηφιακού διπλώματος, η μέση διάρκεια αναμονής για να πάρει κάποιος το δίπλωμά του ήταν περίπου τέσσερις μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις, το διάστημα αυτό άγγιζε τους έξι μήνες.

Ανάλογη πρόοδος καταγράφεται και στο πεδίο της ψηφιακής διαδικασίας για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για την αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης, αλλά και για έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής, μέσω του gov.gr, που είναι διαθέσιμες από τις 27 Μαΐου 2021 και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.


Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 25.000 αιτήσεις, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών στα γκισέ των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών όλης της χώρας.

Από τις αιτήσεις που αφορούν αντικαταστάσεις και αντίγραφα διπλωμάτων έχουν ήδη εκτυπωθεί περισσότερα από 10.000 διπλώματα από την Ελληνική Αστυνομία.

Επόμενα βήματα είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης των αδειών οδήγησης - μια καινοτόμα διαδικασία με την οποία εξαλείφονται πλήρως τα χάρτινα ιατρικά πιστοποιητικά που διακινούνται μεταξύ πολιτών, γιατρών και Περιφερειών – καθώς και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης του αντιγράφου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.



Εθνικό Πάρκο κηρύχθηκε ο Όλυμπος

 


Τη μέγιστη θεσμική και νομοθετική προστασία του Ολύμπου εξασφαλίζει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με τίτλο «Χαρακτηρισμός της χερσαίας και υδάτινης περιοχής του Όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου…»

Ο Όλυμπος, το ξεχωριστής οικολογικής, γεωμορφολογικής, ιστορικής, αισθητικής και επιστημονικής αξίας μυθικό βουνό, ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938 και υπαγόταν ανέκαθεν σε αυστηρά καθεστώτα προστασίας.

Με το Π.Δ., ωστόσο, ανακηρύσσεται Εθνικό Πάρκο και θωρακίζεται με το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του σε απόλυτη σύμπνοια με τις ενωσιακές οδηγίες για τη φύση.

Όπως ορίζεται στο Π.Δ., μια εκτεταμένη περιοχή, συνολικής έκτασης 235.620 στρεμμάτων, χωρίζεται σε τρεις κλιμακούμενης προστασίας ζώνες και μια τέταρτη περιφερειακή ζώνη που εκτείνεται στην περιοχή με συγκεκριμένα όρια εντός του Δήμου Ελασσόνας.

Η Α΄ ζώνη, έκτασης 34.710 στρεμμάτων, αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, που χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας της φύσης, γεγονός που μεταφράζεται σε απόλυτη απαγόρευση ανθρωπογενούς δραστηριότητας, πλην των δασοπονικών εργασιών, της συντήρησης, αναβάθμισης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, καθώς και της επιστημονικής καταγραφής και έρευνας.

Η Β΄ ζώνη, συνολικής έκτασης 55.700 στρεμμάτων, περιλαμβάνει τα τρία ορειβατικά καταφύγια, δίχως να προβλέπει τη δημιουργία νέων και επιτρέπει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τις ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και την επίσκεψη σε αυτούς, τις οικοτουριστικές δραστηριότητες και τα αθλήματα βουνού, εκτός από εκείνα που προκαλούν όχληση στα οικοσυστήματα. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εκτός του οδικού δικτύου κατά μήκος της προστατευόμενης περιοχής.

Η περαιτέρω οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται μόνο στη Γ΄ ζώνη προστασίας, συνολικής έκτασης 145.210 στρεμμάτων, όπου προβλέπεται η κατασκευή υποδομών ξεκούρασης και ορειβατικών καταφυγίων. Στη συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπονται η γεωργία με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η βοσκή, η μελισσοκομία, η υλοτομία και η θήρα από απόφαση της αρμόδιας αρχής και μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, που ορίζει αυστηρά τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και την κυνηγετική περίοδο.

Η Δ΄ περιφερειακή ζώνη, έκτασης 138.420 στρεμμάτων, τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με τη γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης για την αδειοδότηση κάθε προτεινόμενου έργου και δραστηριότητας.



Θετική και η 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς. Η Έκθεση:


Διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

Κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Aναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες.



Οι επαφές του πρωθυπουργού στο πλαίσιο και στο περιθώριο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών

 


Ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται  στη Νέα Υόρκη, για την συμμετοχή του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Χθες, ο Πρωθυπουργός:

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της FIFA,Τζιάνι Ινφαντίνο με θέμα τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις:

Με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες.

Τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι.

Με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Με σημαντικούς επενδυτές. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Επίσης ο Πρωθυπουργός:

Θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

Θα επισκεφθεί το Ground Zero όπου θα τον ξεναγήσει στον νέο Ναό Αγίου Νικολάου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος



Καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας σε φοιτητές: Αν αγνοείτε ή δεν αποδέχεστε τη σημασία των εμβολίων, έχετε ήδη αποτύχει στο μάθημά μου


 

Ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Διαλλινάς  έχει εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ). Σπούδασε Μικροβιολογία στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έσεξ (1984) και πήρε το διδακτορικό του στη Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο Paris-Sud (XI) του Παρισιού το 1989.

Ο ΕΜΒΟ, ο οποίος έχει στις τάξεις του άλλους 14 Έλληνες επιστήμονες, περιλαμβάνει περίπου 1.800 από τους καλύτερους ερευνητές που υπάρχουν διεθνώς στο πεδίο της βιολογίας και γενικότερα των επιστημών της ζωής.

Ο καθηγητής ενημερώνει τους φοιτητές πως εάν επιλέξουν να παρακολουθήσουν το μάθημά του η παρουσία τους είναι υποχρεωτική και προσθέτει πως θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί. Ο κ. Διαλλινάς προσθέτει πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του είναι απλά μία «προτροπή».

Παράλληλα, στέλνει και ένα μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους φοιτητές, λέγοντας πως, εάν ένας τριτοετής φοιτητής στη Μοριακή Βιολογία αγνοεί ή δεν αποδέχεται τη σημασία των εμβολίων, έχει ήδη αποτύχει και έτσι δεν υπάρχει νόημα να επιλέξουν το μάθημά του.





Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400

 


Αιχμές προς τις ΗΠΑ, με αφορμή τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, άφησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν «δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε εδώ. Οι ΗΠΑ το θέμα αυτό πρέπει να το τοποθετήσουν στη σωστή βάση και στη διεθνή διπλωματία και στις σχέσεις μας».

«Αν δεν πάρουμε F-35, θα πάρουμε μαχητικά από άλλου»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών 5ης γενιάς από άλλη χώρα, σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα των F-35. «Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS όπου με ρώτησαν: “Δηλαδή σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού;”. Και τους είπα “αν χρειαστεί θα αγοράσουμε από αλλού”. Εσείς δεν μου δίνετε τους Patriot, και μετά όταν πάρουμε τους S-400 μας λέτε “γιατί αγοράσατε τους S-400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την άμυνα της».

«Εύχομαι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να μην συμπεριφερόμαστε εχθρικά, αλλά φιλικά. Όμως η πορεία μας δεν προμηνύει καλούς οιωνούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας «το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ δυστυχώς δεν είναι καλό. Κυβερνώ 19 χρόνια και μπορώ να το πω αυτό. Εγώ συνεργάστηκα με τον γιο Μπους, με τον κύριο Ομπάμα με τον κύριο Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν».

«Ισχυρή εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας»

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις. «Έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Δεν υπάρχουν επιτροπές, θα συναντηθούμε οι δυο μας. Δεν θα συζητήσουμε μόνο το Ιντλίμπ αλλά και τις σχέσεις Ρωσίας- Toυρκίας και τη Συρία. Εκεί, χωρίς να έχουμε τρίτους θα πάρουμε και μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Ρωσίας-Toυρκίας. Διότι στην περιοχή η Ρωσία και η Τουρκία είναι δυο σημαντικές χώρες. Κι όταν λέω δυο χώρες πρέπει να πω πως στις σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποιο λάθος. Στο τέλος του μήνα θα συναντηθούμε με τον κ. Πούτιν και θα μπούμε σε μια διαφορετική και πιο ισχυρή εποχή».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Μήνυμα του Πρωθυπουργού στην ψηφιακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 


Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ψηφιακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που οργάνωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.



Εξοχότατοι, κυρίες και κύριοι,


Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου Biden για την κοινή μας μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία κυριολεκτικά άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος σκέφτεται και δρα.


Ο κορονοϊός μπορεί να χτύπησε αδιακρίτως, αλλά οι συνέπειές του δεν έγιναν εξίσου αισθητές από όλους. Οι λιγότερο προνομιούχοι προ πανδημίας έχουν υποστεί και τις βαρύτερες συνέπειες από αυτή.


Συνεπώς, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια παντού. Αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας τα επόμενα χρόνια, διακυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και η φαρμακευτική βιομηχανία θα πρέπει τώρα να ηγηθούν της προσπάθειας, προωθώντας συντονισμένες δράσεις για την πρόσβαση και την ισότητα στον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα τους επόμενους μήνες.


Είμαι, ασφαλώς, περήφανος για τον ρόλο που ήδη έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στην διεθνή προσπάθεια να χτιστεί ένα παγκόσμιο «τείχος ανοσίας». Από την Ουκρανία έως τη Ρουάντα, από τη Λιβύη έως την Ιορδανία, έχουμε δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι στιγμής και έπονται 1 εκατομμύριο δόσεις ακόμα τις επόμενες εβδομάδες. Το κάναμε είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσω του μηχανισμού COVAX, ενώ τους επόμενους μήνες σχεδιάζουμε την παράδοση 3 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.


Είμαι επίσης περήφανος για τις προσπάθειες των επιστημόνων μας, των γιατρών, των μηχανικών, των ανθρώπων που καινοτομούν -όχι μόνο στην καθημερινή μάχη ενάντια στην Covid-19 στην Ελλάδα- αλλά για την εθελοντική προσφορά τους σε όλο τον πλανήτη. Σπουδαίοι άνθρωποι, όπως αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός αναπνευστήρα χαμηλού κόστους, που μπορεί να παραχθεί σε χώρες που αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη συσκευών παροχής οξυγόνου.


Κυρίες και κύριοι, εάν αυτή η υγειονομική κρίση μας δίδαξε κάτι, αυτό είναι ότι στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο δεν μπορούμε να δρούμε μόνοι μας. Μόνο αν διδαχθούμε από την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών, εάν συνεργαστούμε, εάν αναλάβουμε πρωτοβουλίες τώρα, θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις προκλήσεις του αύριο, προκλήσεις που δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε κατά μόνας.


Για το λόγο αυτό, η προσέγγιση «One Health», η οποία αναγνωρίζει τη σύνδεση ανθρώπων, ζώων και του κοινού τους φυσικού περιβάλλοντος και συσπειρώνει οργανώσεις και φορείς από διαφορετικούς τομείς, είναι ζωτικής σημασίας σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης πολιτικής.


Πρόκειται για μία προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία και την ευζωία μας, μέσω αλλαγών που επιφέρει σε ζητήματα όπως η εφοδιαστική αλυσίδα για τα τρόφιμα, οι συνθήκες διαβίωσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και οι μεταναστευτικές τάσεις. Αναγνωρίζει επίσης ότι η ανθεκτικότητα των μικροβίων (Antimicrobial resistance – AMR) συνιστά απειλή για την τεράστια πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής -επιτομή της προόδου αυτής είναι η μάχη ενάντια στην Covid-19.


Θα πρέπει επιπροσθέτως να εξετάσουμε πώς οι θεσμοί που προσφέρουν χρηματοδότηση για αναπτυξιακούς σκοπούς μπορούν να αυξήσουν το μερίδιο της χρηματοδότησης που διατίθεται για την υγεία και το παγκόσμιο κοινό καλό. Η θέσπιση ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας μπορεί και θα πρέπει να είναι μέρος της απάντησης, προωθώντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για τη διαμόρφωση υγειονομικών, οικονομικών και χρηματοδοτικών πολιτικών.


Ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες από την πανδημία, αλλά επίσης κατακτήσαμε νέες «κορυφές» στα πεδία της έρευνας, της ανάπτυξης και των επιστημονικών επιτευγμάτων.


Σήμερα -περισσότερο παρά ποτέ- πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη: ενισχύοντας την παγκόσμια διακυβέρνηση για θέματα υγείας, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, κάνοντας πιο έξυπνες επενδύσεις και οικοδομώντας τα ανθεκτικά συστήματα υγείας του μέλλοντος.


Σας ευχαριστώ



Άρχισε η ανάκριση στον Άρειο Πάγο για τον Νίκο Παππά


 

Με την κλήση του πρώτου μάρτυρα άρχισε ο κύκλος της ανάκρισης στον Άρειο Πάγο αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 με κεντρικό πρόσωπο και κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Πρώτος μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος φέρεται να έπαιξε σύμφωνα με τις καταγγελίες ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και των εκπροσώπων της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας CCC προκειμένου να στηθεί τηλεοπτικός σταθμός, φιλικός προς την τότε κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Χρήστος Καλογρίτσας απέδιδε στον πρώην υπουργό Επικρατείας ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης έπειτα από την απόφαση της Βουλής να ασκήσει βάρος του Νίκου Παππά ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.



Ευθυμίου – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεκρό ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας ένας πολιτικός Τάκης Ζαχαράτος


 

Τραγελαφική χαρακτηρίζει την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την επιχείρηση μίμησης του ΠΑΣΟΚ από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αντρέα Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο λόγος της καθήλωσης

«Η τραγελαφική εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου επιστρατεύθηκαν όλες οι τεχνικές του πολιτικού μάρκετινγκ ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ως μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου, οδηγεί σε ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα, για τους λόγους της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εντεινόμενη κυβερνητική φθορά» επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου «ο λόγος της καθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι μιμείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά εκείνο το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που ήταν ήδη πολιτικά νεκρό, ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση. Παλαιότερα είχα χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κάτι «σαν να είχε νικήσει το 1996 ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Επιπλέον ο Πέτρος Ευθυμίου υποστηρίζει ότι «επιλέγοντας αυτή τη διαρκή σύγκριση μεγεθών (σ.σ. με τον Αντρέα Παπανδρέου), ο κ. Τσίπρας, στερούμενος οποιασδήποτε ουσιαστικής αναλογίας με τον Ανδρέα, παγιδεύεται στον άχαρο ρόλο ενός είδους πολιτικού Τάκη Ζαχαράτου, όταν χρησιμοποιεί τα «κλισέ» του Ανδρέα, ακόμα και το ηχόχρωμα της φωνής του.

»Γιατί ο επίσης ιδιαίτερα χαρισματικός Τάκης Ζαχαράτος, όταν μιμείται τη Μαρία Κάλλας είναι απολύτως πειστικός. Αλλά δεν τραγουδά όπως η Κάλλας. Και η Κάλλας είναι το τραγούδι της, όπως ο Ανδρέας είναι το βάθος της προσωπικότητάς του και οι μεγάλες πολιτικές αρετές του και όχι η “επικοινωνία”».


Πηγή : in.gr



Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Μοναδικό πλαίσιο για λύση στο Κυπριακό τα ψηφίσματα του ΟΗΕ


 

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την στροφή προς μία πράσινη οικονομία, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του ΟΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας.

Παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κατά παράβαση του Χάρτη των ΗΕ και της UNCLOS.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Τόνισε ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβυη.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.



Προσπαθεί να τα μαζέψει ο Ελπιδοφόρος : Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα

 


Μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν Αθήνα και Λευκωσία για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», δίπλα σε Ερντογάν και Τατάρ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος απολογείται.

Με δήλωσή του, μετά και την ακύρωση της συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσπαθεί να μαζέψει τον σάλο που προκάλεσε, και εκφράζει τη λύπη του «για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτόν τον σκοπό».

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

«Ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του '70.

Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των Κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους.

Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο.

Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».



Όταν η αθλιότητα είναι το ατού των Συριζαίων! Ούτε ξέρει τι γράφει ο Σπίρτζης

 



Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουν τι λένε και τι γράφουν με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζονται στην κοινωνία.

Την χθεσινή ημέρα είχαν σειρά να ξεφτιλιστούν τα νούμερα του θιάσου, Φίλης με την ακροαριστερή του διάθεση, ο Ζαχαριάδης που έστησε fake news, και ο Σπίρτζης που είναι τρικυμία εν κρανίω.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε μία ανάρτηση στο Twitter και προσπάθησε να συνδέσει την πολιτική της κυβέρνησης με τις γυναικοκτονίες.

Ο ανεκδιήγητος Σπίρτζης έφτασε στο σημείο να επιρρίπτει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δολοφονία της Δώρας στη Ρόδο. 

Η γελοία ανάρτηση του:

"Μια ακόμη γυναίκα σκοτώθηκε … αφήνοντας την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα. Πόσες ακόμη πρέπει να θυσιαστούν για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει;"





Ο ακροαριστερός Νίκος Φίλης δεν θέλει " Μπάτσους στα πανεπιστήμια"


 

Είναι γνωστό ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελείται από σκληρούς ακροαριστερούς. Κάθε μέρα με δηλώσεις τους δεν μπορούν να κρύψουν την αντιεξουσιαστική τους ιδεολογία.

Ένας από τους σκληρούς ακροαριστερούς είναι ο Νίκος Φίλης και να σκεφτείτε ότι τον είχαν βάλει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει τον υπουργό παιδείας με καταστροφικές συνέπειες.

Παρακολουθήστε τον ακροαριστερό πώς αποκαλεί " ΜΠΑΤΣΟΥΣ" τους αστυνομικούς :





Ακυρώνεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου


 

Δεν θα συναντηθούν το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στην προγραμματισμένη ξενάγηση στον Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου. 

Ως αιτία της αναβολής προβάλλεται η προσθήκη στο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα (editorial board) της Wall Street Journal. Ωστόσο, η αναβολή ερμηνεύεται ως έμπρακτη ένδειξη της δυσαρέσκειας και δικαίως της κυβέρνησης για την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού τη Τουρκίας», παρουσία του Ερντογάν και του ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να λέει πως «μας ενόχλησε η κίνηση του» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Στην συνέχεια μιλώντας για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι ρευστό και καταρτίζεται συνεχώς και θα υπάρξει εν συνεχεία ενημέρωση για οποιαδήποτε αλλαγή.