Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Μανιτάκης: Συνταγματική η αναστολή εργασίας για τους αρνητές

 


«Συνταγματικώς ορθό» χαρακτήρισε το μέτρο της αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας που δεν θα εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης μάλιστα υποστήριξε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι είναι συνταγματικός και ο αποκλεισμός των μη εμβολισμένων από εσωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που «το μέτρο είναι το ηπιότερο δυνατό, και τεκμηριώνεται επιστημονικά».

«Αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα και από τα περιοριστικά μέτρα. Πολύ, δε, περισσότερο που η Πολιτεία έχει παραμείνει στον κανόνα του προαιρετικού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό, και προσπάθησε να πείσει ή να μεταπείσει τους πολίτες», σημείωσε.

«Όταν υπάρχουν εμφανείς, επιστημονικά δεδομένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία του πληθυσμού συνολικά, ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει –με νόμο– μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας», εξήγησε. Μπορεί δηλαδή να πει σε έναν αρνητή ότι «τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, αυτό της υγιούς παροχής εργασιών», διευκρίνισε.

«Δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση»

Όπως είπε ο καθηγητής «ο εργοδότης έχει υποχρέωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων, και υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα προληπτικά». Μπορεί επομένως, εφόσον το προβλέπει και ο νόμος, και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, «να προβλέψει ακόμη και αναστολή εργασίας, χωρίς πληρωμή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και για ορισμένους λόγους. Δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, με διακοπή της θέσης εργασία».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, η αναστολή εργασίας δεν έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 του Συντάγματος που προστατεύει την εργασία, «διότι υπάρχουν πολλά άρθρα που επιβάλλουν στην Πολιτεία να παίρνει μέτρα, περιοριστικά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όταν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας Υγείας. Σε 2-3 άρθρα το Σύνταγμα αναφέρει ότι για λόγους προστασίας από επιδημίες, είναι δυνατόν να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμένοι».

Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της αναστολής, εξήγησε ότι αυτή «εξαρτάται από τις έκτακτες περιστάσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα», λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν από τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα έχουν τύχη εάν κινηθούν δικαστικά όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίνεται απολύτως επιβεβλημένος για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των γονέων να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν δεκτά στο νηπιαγωγείο, αλλά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία και την υγεία των τρίτων»

«Το αγαθό που πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη στιγμή μαζί με τη δημόσια Υγεία, είναι η υγεία των τρίτων. Προφανώς έχουν δικαίωμα –όσοι θέλουν– να μην εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μη συναισθανθούν τις συνέπειες που θα έχουν οι συνάνθρωποί τους, από τη δική τους άρνηση. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι να επωφεληθούν από τη γενική ανοσία που θα επιτευχθεί, όταν οι ίδιοι δεν έχουν συμβάλει στην επίτευξη του στόχου», επισήμανε ο κ. Μανιτάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα είναι ηθικό, αλλά στην περίπτωση της πανδημίας συνδέεται και με τη νομική διάσταση. «Ασκώ τα δικαιώματά μου μέχρι το σημείο που δεν βλάπτω τρίτους. Συνταγματικά προβλεπόμενο ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, προέχει η προστασία του συνόλου. Όλοι οι πολίτες έχουν ένα καθήκον αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, στους εμβολιασμένους και όσους θέλουν να προστατευθούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Κράτος οφείλει το κράτος να απαιτήσει εκπλήρωση του ηθικού καθήκοντος κοινωνικής αλληλεγγύης, να τηρούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη βλάπτεται η υγεία τρίτων», συμπλήρωσε ο κ. Μανιτάκης.


Πηγή : protothema.gr



Εκτέλεση συμβολαίου θανάτου της μαφίας εν μέσω πανηγυρισμών στην Ιταλία


 

Εν μέσω πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Euro 2020 στην Ιταλία, εκτελέστηκε συμβόλαιο θανάτου απο την μαφία. 

Η εκτέλεση έλαβε χώρα στην Φότζια, όπου άγνωστος πυροβόλησε έναν νεαρό μέσα στο πλήθος, με την θεία του θύματος να τραυματίζεται στην επίθεση και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με μοτοσυκλέτα και η αστυνομία κάνει λόγο για εκτέλεση συμβολαίου θανάτου.





Όλη η Γαλλία τρέχει να εμβολιαστεί μετά το διάγγελμα Μακρόν – «Έπεσε» το σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού

 


Η διαδικτυακή εφαρμογή Doctolib, μέσω της οποίας οι Γάλλοι κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν για την Covid-19, «πάγωσε» καθώς χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να συνδεθούν, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο θα χρειάζονται πιστοποιητικό για να μπουν σε μπαρ και εστιατόρια.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα, όσοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα λάμβαναν ένα μήνυμα που τους έλεγε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού συνδέσεων θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το πρόγραμμα να επεξεργαστεί το αίτημά τους. Δέκα λεπτά μετά το διάγγελμα ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής έφτανε τα 20 λεπτά, λίγο αργότερα αυξήθηκε μέχρι τα 35.

Ο Μακρόν είπε ότι τα εμβόλια θα καταστούν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όποιος θέλει να πάει στον κινηματογράφο, σε ένα εστιατόριο ή να ταξιδέψει με τρένο ή λεωφορείο θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό ότι έχει εμβολιαστεί ή να έχει αρνητικό τεστ. Πρόσθεσε ότι το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει για τα τεστ από το φθινόπωρο, εκτός και αν συνταγογραφούνται από γιατρό.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε εξάλλου ότι οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν δεν θα επιτρέπεται να πάνε στη δουλειά τους, ούτε θα πληρώνονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ο Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να επιβληθούν υποχρεωτικά μέτρα, δεδομένου ότι η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Το Doctolib είναι ο μεγαλύτερος από τους πολλούς ιστοτόπους μέσω των οποίων οι Γάλλοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.


Πηγή : newsit.gr



Η Γαλατασαράι δεν ήθελε να σεβαστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και θέλει και συγνώμη


 

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η τουρκική αποστολή προσγειώθηκε κανονικά χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η έξοδος από το αεροδρόμιο, καθώς, όπως φαίνεται, δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία.

Συνεπώς, οι Τούρκοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν ξανά για την Κωνσταντινούπολη, με το ζήτημα να παίρνει άλλες διαστάσεις και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να δηλώνει πως «εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

Μάλιστα, για το συμβάν, όπως μετέδωσε το TRThaber, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η απάντηση Χαρδαλιά

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή της, ενόψει του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό, και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξήγησε ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορωνοϊό, «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Χθες, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αρνήθηκε την είσοδο στην τουρκική ομάδα, μετά την άρνησή τους να υποβληθούν σε rapid test.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε εντολή να μην εισέλθουν τα μέλη της αποστολής στη χώρα, διότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί, όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται πρόσθετους ελέγχους. Κατά τους ίδιους κύκλους της ΓΓΠΠ, η διοίκηση της Γαλατασαράι αρνήθηκε να κάνει rapid test σε όλα τα μέλη της και κατά συνέπεια ο υφυπουργός δεν επέτρεψε την είσοδο της τουρκικής ομάδας στη χώρα.

«Πρόκειται για διεθνή ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα και ισχύει για τους αθλητές ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.

Αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά

Το συμβάν με τη Γαλατασαράι και το «μπλόκο» κατά την άφιξή της στην Αθήνα σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε tweet του πριν από την επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Τούρκος υπουργός Αθλητισμού: «Καταδικάζουμε την πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που δέχθηκε η Γαλατασαράι»

Τη στάση των ελληνικών Αρχών καταδίκασε με τη σειρά του και ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας. Οπως μετέδωσε χθες το CNN Turk, ο Μεχμέτ Κασάπογλου, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη στάση, ενώ ανέφερε ότι επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο όσο και με τον προπονητή της ομάδας.

«Μετά τη στάση που αντιμετώπισε ο αθλητικός μας σύλλογος Γαλατασαράι, που πήγε στην Ελλάδα για φιλικό αγώνα, μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπουράκ Ελμάς και τον προπονητή Φατίχ Τερίμ, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή μας. Καταδικάζω έντονα αυτή την πρωτόγνωρη στάση που αντιμετώπισαν», έγραψε.

Η θέση της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Άμεση ήταν η αντίδραση και της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Παρά το γεγονός ότι η αποστολή της Γαλατασαράι εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, η συμπεριφορά που αντιμετώπισε μετά την προσγείωση στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών Αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού, και δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τη Γαλατασαράι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, οι ελληνικές Αρχές δεν έκαναν δεκτά τα μοριακά τεστ των μελών της αποστολής της Γαλατασαράι. Μετά από περίπου δύο ώρες που έμεινε στο αεροδρόμιο, η τουρκική ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας, μάλιστα, «συγγνώμη» από την Αθήνα.

Γαλατασαράι: «Περιμένουμε μια συγγνώμη από τους Ελληνες»

Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και προχώρησαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

»Το ΔΣ, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της Τουρκικής Δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».



Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού

 


Συμπολίτες μου,



Δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια των δόσεων που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.


Δύο σκιές, ωστόσο, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν. Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες.


Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας! Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.


Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες.


Για τα πολλά που έγιναν και για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, επιτρέψτε μου σήμερα να είμαι λίγο πιο αναλυτικός. Το απαιτούν οι στιγμές, αλλά και η προσπάθεια στην οποία καλούμαστε τώρα. Γιατί είναι πάντα χρέος μου να παρουσιάζω ανοιχτά τα γεγονότα και να τεκμηριώνω με στοιχεία τις αποφάσεις μου.


Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορονοϊό. Από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ. Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους, μ’ ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα.


Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται. Ενώ στην οικονομία η ανάπτυξη της επόμενης διετίας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στον τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019.


Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία.


Συμπολίτες μου,


Έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται.


Ετσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.


Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.


Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.


Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.


Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.


Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.


Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα.


Συμπολίτες μου,


Κλείνω όπως ξεκίνησα. Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;


Κι όμως, τα καταφέραμε. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας.


Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων.


Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας.



Ενίσχυση 60 start ups με €5.000 έως €100.000


 

Δημοσιεύθηκε Απόφαση Ένταξης εξήντα νεοφυών επιχειρήσεων, που ενισχύονται με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από € 5.000 – € 100.000, στο πλαίσιο της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece”» του Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε € 4,62 εκατ.

Έχουν υποβληθεί έως σήμερα 239 αιτήσεις χρηματοδότησης και έχουν αξιολογηθεί οι 169. Εντός του Ιουλίου αναμένεται η επόμενη Απόφαση Ένταξης 84 ακόμη νεοφυών επιχειρήσεων, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης € 6,1 εκατ.

Η Δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε € 60 εκατ., η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας (first in‐first out), σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής τους στο ΠΣΚΕ και οι υποβολές συνεχίζονται έως και τις 30.09.2021.



Σε πορεία εξυγίανσης η ΕΑΒ

 


Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με στόχο την ταχύτατη στροφή της σε κερδοφορία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές ανάπτυξης της, εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο της υπό τη νέα διοίκηση και εξετάστηκε η υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συνεχίζει να ενισχύει το εργατικό δυναμικό της με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν προσληφθεί συνολικά 700 νέοι εργαζόμενοι.

Η εταιρεία διευρύνει τις δραστηριότητές της στην αεροπορική βιομηχανία με έμφαση στην Έρευνα την Ανάπτυξη και το σχεδιασμό νέων προϊόντων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα προγράμματα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο F-16 Viper καθώς και των C-130, τα οποία προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη το πρώτο F-16 Viper έχει αναχωρήσει τον Φεβρουάριο για τις ΗΠΑ για δοκιμές και πιστοποίηση ενώ το πρώτο C-130 έχει παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία.

Επίσης προχωρά το πρόγραμμα των αεροσκαφών P-3 Orion (αεροναυτικής συνεργασίας), τα οποία θα αποδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ κανονικά συνεχίζονται και τα προγράμματα αεροκατασκευών F-16 και C-130 για τη Lockheed Martin.

Στο μεταξύ, η ΕΑΒ έχει ήδη παραδώσει έξι Πυροσβεστικά Αεροσκάφη Canadair απαραίτητα για την πυροπροστασία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια αποδίδεται στην ΠΑ τόσο μεγάλος αριθμός, επιχειρησιακά έτοιμων και συντηρημένων, πυροσβεστικών αεροσκαφών.



Δωρεάν self-test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών

 


Στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self-test προστίθενται και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η παραλαβή θα γίνει με τον ΑΜΚΑ τους από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.

Έτσι, δικαιούχοι των δωρεάν  self-tests για τον Ιούλιο είναι:


Όλα τα παιδιά ηλικίας 12 - 17 ετών.

Όλα τα άτομα ηλικίας 18 - 30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.



Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί να παραπλανά και να κάνει το άσπρο-μαύρο

 


Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων των 120 δόσεων και με δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης αυτής με όλα τα ευεργετήματά της, όπως η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ενώ δημιούργησε και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές της περιόδου της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουν ότι:

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει, μέχρι σήμερα, 41 δισ. ευρώ για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία, να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους, αλλά και όσους άλλους έχουν πραγματική ανάγκη, με μέτρα όπως:

Τη μείωση των μισθωμάτων και την αποζημίωση των εκμισθωτών (φυσικών και νομικών προσώπων),

Τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού,

Την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού,

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών,

Τη μείωση του ΦΠΑ σε πολλαπλά προϊόντα και υπηρεσίες,

Διαδοχικές παρατάσεις αποπληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και

Διαδοχικές παρατάσεις αποπληρωμής των αξιογράφων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση είναι η μόνη που -παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας- προχώρησε και συνεχίζει να προχωρά σε μειώσεις φόρων, όπως είναι η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% κ.ά. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επέβαλε 29 φόρους και ακολούθησε μια πολιτική ακραίας υπερφορολόγησης όλων.

Ο Τομέας Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, φαίνεται ότι αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα. Γιατί πολύ απλά, η εμφανιζόμενη ως αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Μάιο οφείλεται στην αναστολή πληρωμών και στις παρατάσεις εξόφλησης οφειλών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί να παραπλανά και να κάνει το άσπρο-μαύρο. Όμως, δεν πείθει κανέναν, δεν μπορεί να παραπλανήσει κανέναν. Αναφέρονται στην αύξηση των οφειλών των πολιτών αυτοί που στα χρόνια διακυβέρνησής τους εκτόξευσαν τις οφειλές των πολιτών από τα 75 δισ. στα 105 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που επιλεκτικά χρησιμοποιεί και διαστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουν ότι το νέο ληξιπρόθεσμο 5μήνου 2021 είναι, εξαιρουμένου του 5μήνου 2020 (για το οποίο είχαν παραταθεί οι χρόνοι λήξης των προθεσμιών εξόφλησης οφειλών), το χαμηλότερο των τελευταίων έξι ετών, και συγκεκριμένα από το 2016.