Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Στον εισαγγελέα η 45χρονη γιαγιά και ο σύντροφός της, κρατούσαν τσίλιες στα ανήλικα που δολοφονούσαν τον ηλικιωμένο για 200 ευρώ

 



Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 11.00, η 45χρονη γιαγιά και ο 40χρόνος σύντροφος της, που κράταγαν τσίλιες ενώ τα εγγόνια της λήστευαν 86χρονο στη Θεσσαλονίκη, από τα χτυπήματα των οποίων κατέληξε.

Οι δύο ανήλικοι δεν μετήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης λόγω ανηλικότητας και έχουν οδηγηθεί σε κρατική δομή.

Το χρονικό

Δύο ανήλικα αδέρφια, ένας 14χρονος και μια 12χρονη, ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία ως δράστες ληστείας σε βάρος 86χρονου που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ηλικιωμένου. Ο 86χρονος κατέληξε σε νοσοκομείο λίγα 24ωρα μετά κι όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία στην υπόθεση εμπλέκονται η 45χρονη γιαγιά των ανηλίκων και ο 40χρονος σύντροφός της που φέρονται ως συνεργοί.

Αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή και από μαρτυρίες περιοίκων κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δύο ανήλικοι στις 2 Δεκεμβρίου φέρονται να εισέβαλλαν στην αυλή της μονοκατοικίας όπου διέμενε ο 86χρονος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον άτυχο ηλικιωμένο.

Κατάφεραν να του αφαιρέσουν αιχμηρό αντικείμενο που κρατούσε, συνεπλάκησαν μαζί του και στη συνέχεια ασκώντας σωματική βία, του επέφεραν χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος του. Κατόπιν αφαίρεσαν από το εσωτερικό του σπιτιού 250 ευρώ και μία χρυσή αλυσίδα. Εξωτερικά τους παρείχαν συνδρομή η 45χρονη γιαγιά τους με τον 40χρονο σύντροφό της ελέγχοντας περιμετρικά το χώρο. Στη συνέχεια διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο 86χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου δύο 24ωρα μετά, κατέληξε.



Στο πλαίσιο των ερευνών και αφού ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ατόμων σε σπίτι προσωρινής διαμονής των δύο ενηλίκων στην Άνω Πόλη, βρέθηκε και κατασχέθηκε μαχαίρι που κατείχε παράνομα ο 40χρονος, οπότε και συνελήφθη. Συνελήφθη επίσης και η 45χρονη γυναίκα, καθώς σε έλεγχο που της έγινε βρέθηκαν δισκία τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Τα δυο άτομα συνελήφθησαν για τα παραπάνω αδικήματα ωστόσο στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατά περίπτωση, περιλαμβάνονται οι αξιόποινες πράξεις (ληστεία μετά φόνου και συνέργεια σ αυτήν). Οι δύο ανήλικοι όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία οδηγήθηκαν ήδη σε κρατικές δομές.




Πηγή: grtimes.gr



Συνεχίζει να προκαλεί ο ακροαριστερός Συριζαίος Μάρκου λέει ότι κυκλοφορούν αστυνομικοί που πετούν μολότοφ

 


Από τέτοια στελέχη αποτελείται ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς!!!

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αυτός ο ακροαριστερός Συριζαίος, που αυτά που λέει, μόνο οργή και γέλιο μπορεί να προκαλέσει, είναι ηλιθιότητες που θέλει να τις πιστέψουμε.

Μάρκου: Στις τάξεις των αστυνομικών κυκλοφορούν κουκουλοφόροι προβοκάτορες που πετούν μολότοφ

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στον Status FM, ο ακροαριστερός και προκλητικός πολλές φορές βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου υποστήριξε τους ισχυρισμούς της βουλευτή του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου πως στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν αστυνομικά όργανα που φορούν κουκούλες και ρίχνουν βόμβες μολότοφ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι δεν είναι πολιτική άποψη να λέει βουλευτής του κοινοβουλίου ότι οι αστυνομικοί φορούν κουκούλες και πετούν μολότοφ, ο βουλευτής του Κώστας Μάρκου απάντησε ανεύθυνα και προκλητικά:  "Βεβαίως είναι! Επαναλαμβάνω κι εγώ δημόσια. Και το ξέρουν οι πάντες. Αν δεν το ξέρετε τότε κλείνετε τα μάτια (...) στους κύκλους των δυνάμεων καταστολής κυκλοφορούν κουκουλοφόροι οι οποίοι λειτουργούν προβοκατόρικα απέναντι στους διαδηλωτές'' 

 Είχε το θράσος μάλιστα να κατακρίνει την άρση ασυλίας της Αδαμοπούλου λέγοντας πως: "Πρόκειται για δημοκρατική εκτροπή, καθώς παραπέμφθηκε γιατί εξέφρασε πολιτικές απόψεις, δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται βουλευτής γιατί εκφράζει τα απόψεις του". 

\Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν γνωρίζει συγκεκριμένα κάποια περίπτωση που οι αστυνομικοί λειτούργησαν προβοκατόρικα απέναντι στους διαδηλωτές, ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις στη δίκη της ΧΑ "όπου θεάθηκαν αστυνομικοί να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Στα καθήκοντα του βουλευτή είναι να παρεμβαίνει και να εκφράζει στα πλαίσια των καθηκόντων του την γνώμη του" συμπλήρωσε, ενώ διαχώρισε τις περιπτώσεις, όπου αποδεδειγμένα υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση πολιτών από βουλευτή.

Η ηχητική ντροπή τους ακροαριστερού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ :





Αυτός είναι ο δράστης που κακοποίησε τα σκυλιά στην Λευκίμη Κέρκυρας! Επεβλήθη πρόστιμο 61.800€

 


Δικογραφία σχηματίστηκε, χτες (17.12.2020), από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης Κέρκυρας, σε βάρος ημεδαπού για κακοποίηση ζώων, στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, κατόπιν έρευνας των αστυνομικών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού, σε υπόθεση κακοποίησης δύο σκύλων ιδιοκτησίας του, βραδινές ώρες της Δευτέρας (14.12.2020), έξω από καταφύγιο ζώων στη Λευκίμμη Κέρκυρας.



Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης, στο πλαίσιο της οποίας βεβαιώθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα των (61.800) ευρώ.

Ο κακοποιός δράστης :



Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.




Οργή κατά της αστυνομίας στο Σικάγο μπήκαν με ένταλμα σε λάθος σπίτι κρατώντας την γυναίκα γυμνή

 



Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Σικάγο βίντεο στο οποίο φαίνεται η αστυνομία να περνά χειροπέδες σε αθώα γυναίκα την ώρα που είναι γυμνή.

Η δήμαρχος του Σικάγο δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η θέαση αυτού του βίντεο από την επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι μιας Αφροαμερικανίδας το 2019 της προκάλεσε αποτροπιασμό.

Η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ επέκρινε επίσης την αστυνομία η οποία προσπάθησε να εμποδίσει το δίκτυο CBS να μεταδώσει το βίντεο από την επιδρομής της στο σπίτι της αθώας γυναίκας, της Ανζανέτ Γιάνγκ.

«Μου προκάλεσε αποτροπιασμό ως άνθρωπο, ως Αφροαμερικανίδα και ως γονέα», κατήγγειλε η Λάιτφουτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η αξιοπρέπεια της Γιάνγκ, αυτή που εκείνη και όλοι μας αξίζουμε, της αφαιρέθηκε και αυτό είναι απλώς αδικαιολόγητο», τόνισε.

Το βίντεο δείχνει αστυνομικούς να εισβάλουν στο σπίτι της Λάιτφουτ, αφού έσπασαν την πόρτα.


«Είστε σε λάθος σπίτι», ακούγεται να φωνάζει η έντρομη Γιάνγκ στους αστυνομικούς, την ώρα που κρατά μια κουβέρτα προσπαθώντας να καλυφθεί. «Δεν ξέρω καν τι κάνετε».

Η αστυνομία του Σικάγο δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το συμβάν.

Μιλώντας στο CBS η Γιάνγκ δήλωσε με δάκρυα στα μάτια και φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φωτογραφία της Μπριόνα Τέιλορ και τη λεζάντα «Είμαι αυτή»: «Αν έκανα μια λάθος κίνηση, νόμιζα ότι θα με πυροβολούσαν».

Το CBS μετέδωσε εξάλλου ότι η αστυνομία του Σικάγο απέρριψε το αίτημα της Γιάνγκ να αποκτήσει πρόσβαση στο βίντεο, ενώ προσέφυγε δικαστικά προκειμένου αυτό να μην μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο.



Η Washington Post αποδομεί τον Γιάννη Ιωαννίδη κρουρού των αρνητών της πανδημίας

 



Η Washington Post «αφιερώνει» ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση αποδωμόντας τους ισχυρισμούς του Έλληνα καθηγητή ότι ο κορωνοϊός είναι σχεδόν ακίνδυνος και τα lockdown περιττά

Στο στόχαστρο της εφημερίδας Washington Post βρέθηκε ο Ελληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης για τις αμφιλεγόμενες απόψεις ότι ο κορωνοϊός είναι σχεδόν ακίνδυνος και τα lockdown περιττά.

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με τους δύο γονείς του επίσης γιατρούς, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, αριστούχος της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακά στα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και Tufts και στη συνέχεια καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, το βιογραφικό του κάθε άλλο παρά αδιάφορα θα μπορούσε να περάσει στην επιστημονική κοινότητα.

Η Washington Post, όμως, «αφιερώνει» ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση αποδωμόντας τους ισχυρισμούς του.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι αμφιλεγόμενες απόψεις του αρχίζουν να αποκτούν δημοσιότητα από τον περασμένο Μάρτιο όταν σε ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος είναι ήδη πολύ γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις άκρως αποκαλυπτικές έρευνες του στον πρόχειρο και ενίοτε αντιδεοντολογικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολλές φόρες η ιατρική ερευνά, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο ακίνδυνος απ’ ότι εκτιμάται.

Τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με τον Δρα Αντονι Φάουτσι,(με τον οποίο στο παρελθόν ο Έλληνας γιατρός έχει συνεργαστεί στενά στο πεδίο της αντιμετώπισης της μάστιγας του AIDS) ο Ιωαννίδης αμφισβητούσε ανοιχτά τη χρησιμότητα των lockdowns. Υποστήριζε μάλιστα ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις οι νεκροί στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνούσαν τις 10.000.

Οι θέσεις του ακόμη κι όταν διαψεύδονταν από όλα τα αξιόπιστα στατιστικά μοντέλα έδιναν επιχειρήματα στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να απαιτήσει να παραμείνει η οικονομία ανοιχτή πάρα τις προοιωνιζόμενες από τότε, εκατόμβες των νεκρών.

Ήταν αυτές οι ίδιες θέσεις που ακόμη κι αν ο Ιωαννίδης δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσαν πάτημα στον Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να αμφισβητήσει την τεράστια σοβαρότητα της πανδημίας.

Η κριτική από την επιστημονική κοινότητα είναι σκληρή: Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο γιατρός του Στάνφορντ «δηλητηριάζει» τον επιστημονικό λόγο, αρνούμενος να παραδεχτεί τις λανθασμένες κρίσεις του και επηρεάζει το κοινό του, το οποίο αψηφά τις οδηγίες δημόσιας υγείας για... παράλογους λόγους, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ο Στίβεν Γκούντμαν, επιδημιολόγος και πρώην συνεργάτης του δρ. Ιωαννίδη σε ερευνητικό ινστιτούτο του Στάνφορντ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε ο πρώην συνάδελφός του στην εξέλιξη της πανδημίας.

Επικαλούμενη την ιστοσελίδα BuzzFeed News, η Washington Post αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η στατιστική έρευνα που εκπόνησε ο Ιωαννίδης χρηματοδοτήθηκε από τον Ντέιβιντ Νήλμαν ιδιοκτήτη της μεγάλης αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας JetBlue και φανατικό υποστηρικτή της ανοιχτής οικονομίας και φυσικά του προέδρου Τράμπ.

Η καλοκαιρινή ύφεση της πανδημίας, έκανε τον Ιωαννίδη να αναθαρρήσει μοιράζοντας σύμφωνα με την εφημερίδα τον χρόνο του μεταξύ του Αστέρα της Βουλιαγμένης στην Αθήνα και της αίθουσας συναυλιών της Συμφωνικής του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Καθώς η πανδημία επανέκαμψε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα το φθινόπωρο, ο Ιωαννίδης αναδιπλώθηκε, όπως φάνηκε τουλάχιστον από την άρνηση του να προσυπογράψει το μανιφέστο ορισμένων συνάδελφων του μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργατών του που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ανοσία της αγέλης για τους νέους με παράλληλα μέτρα προστασίας για τους γηραιότερους.


Πηγή : protothema.gr



Στα λευκά η υπέροχη Νέα Υόρκη

 



Η χιονοθύελλα που έπληξε τη Νέα Υόρκη ήταν η πιο ισχυρή των τελευταίων πέντε ετών. 

Η Νέα Υόρκη ξύπνησε σήμερα κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού μετά τη χιονοθύελλα που έσπειρε το χάος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.




Στη Νέα Υόρκη, τα εκχιονιστικά άνοιγαν τις λεωφόρους της πόλης ενώ θυρωροί και επιστάτες κτιρίων καθάριζαν τα πεζοδρόμια. Στο Σέντραλ Παρκ, τον πνεύμονα του Μανχάταν, από νωρίς το πρωί κάποιοι τολμηροί βγήκαν να κάνουν… σκι, επωφελούμενοι από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και μια πενταετία που πέφτει τόσο χιόνι στην πόλη.





Συνελήφθησαν ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας που είχαν αφεθεί ελεύθεροι για κατασκοπεία

 


Συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο αλλά και ο μάγειρας, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.

O γραμματέας του προξενείου είχε πάρει προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή και σήμερα κατέθεσε γραπτό υπόμνημα.

Ωστόσο, υπήρχαν σοβαρά στοιχεία σε βάρος του και αμέσως μετά βγήκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, το οποίο και εκτελέστηκε.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον μάγειρα, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του στη Ροδόπη και θα μεταφερθεί στη Ρόδο.



Μητσοτάκης: Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό 26 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα

 



«Ο εμβολιασμός, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ξημερώσει όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισσότερη ελευθερία» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του σε σύσκεψη εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στις ημερομηνίες που αναμένεται το εμβόλιο στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου- θα είναι αυτό της Pfizer – στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά με τη σειρά εμβολιασμού ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η προμήθεια του εμβολίου είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή διαδικασία. «Θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την τήρηση των μέτρων στη διάρκεια των γιορτών από τους πολίτες. «Αυτά τα Χριστούγεννα και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι και πρέπει να είναι διαφορετική και είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα», τόνισε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι φάσεις του χρονικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, η επιχειρησιακή δομή εκείνων που θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου, το καθημερινό πλάνο εργασιών και η διαδικασία κατάρτισης της λίστας των ραντεβού.

Ο Πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος έχει και την ευθύνη επιχειρησιακού συντονισμού. Η κα Θεοδωρίδου και ο κ.Θεμιστοκλέους θα αναλάβουν και την ευθύνη ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού.

Κατά την είσοδό του, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που εργάζονται για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα όσα κάνετε, ξέρετε πόσο σημαντική είναι η δουλειά σας και πόσο στηριζόμαστε σε όλους σας για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι περιχαρακώνουμε τα κρούσματα από τη στιγμή που τα εντοπίζουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους άνδρες και γυναίκες της επιτελικής δομής ευχαριστώντας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του ανέφερε:

Καλημέρα σας. Χαίρομαι που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να επισκεφθώ το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο και θα λειτουργεί εφεξής μία μεγάλη ομάδα από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα αναλάβει το περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, έτσι ώστε το εμβόλιο να γίνει πραγματικά η αρχή του τέλους της πανδημίας. Όπως γνωρίζετε καλά, απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες αντιτάσσουμε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί. Θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία.

Όπως ξέρετε, έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής αποθηκεύσεις, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και έχω να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν όλοι. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις -είναι εδώ μαζί μας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ- Πολιτική Προστασία, Αστυνομία.

Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς σχεδόν από μας δεν τις θυμάται. Αλλά η εκστρατεία αυτή θα έχει τη χαρά να εκπροσωπείται επικοινωνιακά από την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών την κ. Θεοδωρίδου, που θέλω και πάλι να την ευχαριστήσω, για αυτά τα οποία έχει κάνει, για αυτά τα οποία θα κάνει από εδώ και στο εξής καθώς ο ρόλος της θα είναι απολύτως κρίσιμος.

Και βέβαια στο επιχειρησιακό επίπεδο από τον Μάριο τον Θεμιστοκλέους, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο οποίος έχει και την ευθύνη να συντονίσει αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που εμπλέκει τόσους διαφορετικούς φορείς και τόσα διαφορετικά Υπουργεία. Πάντα φυσικά θα εξακολουθούμε να έχουμε την υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της πανδημίας.

Έχουμε πει ότι οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας και θα χρειαστεί να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές, η κοινωνία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνεχίσει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο. Και καθώς έρχονται και οι μέρες των γιορτών να επαναλάβω ακόμα μία φορά, την έκκληση μου, σε όλους να είμαστε δίπλα προσεκτικοί, να περιορίσουμε στο απολύτως ελάχιστο τις επαφές μας.

Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, αυτή τη φορά, θα έρθουν άλλα Χριστούγεννα, θα έρθουν άλλες Πρωτοχρονιές, που θα μπορούμε να γιορτάσουμε έτσι όπως γιορτάζαμε πάντα. Αυτά τα Χριστούγεννα και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι και πρέπει να είναι διαφορετική και είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα.

Κλείνω λέγοντας, ότι ο εμβολιασμός όταν με το καλό ολοκληρωθεί θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ξημερώσει όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισσότερη ελευθερία.

Το εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από το ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς. Σταματώ εδώ για να πάμε τώρα στις παρουσιάσεις μας».

Στη συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεoδωρίδου.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ο Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Βουλής​, Μιχάλης Μπεκίρης, ο Ταξίαρχος (YΠ) Αρίστος Περρής, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα.



Delivery κοκαΐνης με αποδέκτες πολλούς επώνυμους

 



Γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, δικηγόροι και αθλητές συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πελάτες του κυκλώματος delivery κοκαΐνης , που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη δικογραφία αναφέρεται το όνομα τραγουδίστριας, η οποία είχε απασχολήσει τις κοσμικές στήλες λόγω της σχέσης της με πασίγνωστο τραγουδιστή, ένας δημοφιλής ράπερ, ένας μπασκετμπολίστας της Α2 και δικηγόροι των Αθηνών.



Τα πρόσωπα φέρονται να έκαναν παραγγελίες κοκαϊνης είτε μέσω sms, είτε μέσω τηλεφώνου.

Η πελατεία της showbiz έκλεινε ραντεβού λίγα τετράγωνα μακριά απο τα σπίτια τους και παραλάμβανε τα ναρκωτικά που μετέφερε το κύκλωμα σε ειδικές κρύπτες. Τραγουδιστές και σύζυγοι τραγουδιστών, αθλητές, επιχειρηματίες των Κυκλάδων, δημοτικοί άρχοντες, δικηγόροι, διαφημιστές, εμφανίζονται στη δικογραφία.



Η κοκαΐνη διακινούνταν σε Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Ψυχικό, Βούλα, Άλιμο και Κολωνάκι. Το χαρακτηριστικό του κυκλώματος ήταν ότι δούλευε σαν ένα «σούπερ μάρκετ» που διανυκτερεύει. Γι’ αυτό και οι διακινητές χαρακτηρίζονταν ως «τα παιδιά του 24ωρου». Ανά πάσα στιγμή και ώρα οι πελάτες μπορούσαν να τους καλέσουν και να έχουν στο σπίτι τους κοκαΐνη.

Για τη υπόθεση συνελήφθησαν, 15 Δεκεμβρίου 2020, 6 άτομα, μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 27 έως 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις των διατάξεων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα όπλα, όπου περιλαμβάνεται και 31χρονος συνεργός τους.




Για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν στοιχεία αναφορικά με τη δράση του σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κυρίως σε Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Ψυχικό, Βούλα, Άλιμο και Κολωνάκι, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και δημιουργήθηκαν προφίλ των εμπλεκομένων (profiling).



Θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα ο Τράμπ και δηλώνει ότι δεν φεύγει από το οβάλ γραφείο

 



Δεν έχει τέλος το σώου Τράμπ, δεν θέλει με τίποτα να δεχτεί την ήτα του και ότι σε λίγες ημέρες δεν θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έχει περάσει 1,5 μήνας από την ανακοίνωση του αποτελέσματος και της νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN περνά «στιγμές έντονης άρνησης, ενώ όπως εκμυστηρεύτηκε σε ορισμένους συμβούλους του θα αρνηθεί να φύγει από τον Λευκό Οίκο κατά την ορκωμοσία, ενώ θα το πράξει μόνο αν τον αναγκάσουν να περάσει το κατώφλι του».

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να ξεφτιλιστεί σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες την ημέρα της ορκωμοσίας.

«Θα φύγει. Απλώς, αντιδρά» αναφέρει στο CNN κάποιος από τους συμβούλους του. Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το δημοσίευμα και τις δηλώσεις Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, φάνηκε πρόθυμος να ασχοληθεί με τα αιτήματα που του ζητούν μέσω email οι υπάλληλοι της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησε ακόμα και σε δημοσκόπηση αναφορικά με τους συνεργάτες του για το πού θα έπρεπε να αποδώσει χάρη. 



Στο 16% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση - Πάλι πέρασε τον Τσίπρα ο Κανένας

 



Στις 16 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse που παρουσιάστηκε εχθές στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.



Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 40%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο 24%. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται τρίτο με 7%, στο 6% κινείται το ΚΚΕ, η "Ελληνική Λύση" βρίσκεται στο 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 3%.



Η διαφορά του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση περί καταλληλότερου για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης παραμένει υψηλή, με 45% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται τρίτος γιατί το περνάει και πάλι ο "κανένας". 


Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 49% λέει ΝΔ και το 18% ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια το 47% των ερωτηθέντων απαντά ΝΔ και το 21% ΣΥΡΙΖΑ, στην πανδημία και την υγειονομική κρίση το 44% δηλώνει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στην οικονομία και την ανάπτυξη το 41% απαντά ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στα διεθνή και ελληνοτουρκικά το 40% λέει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό το 40% των ερωτώμενων αναφέρει ΝΔ και 21% ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ ή αρκετά ανησυχεί για την κατάσταση γύρω από την πανδημία του κορονοϊού το 76% των ερωτηθέντων, μετρίως ανησυχεί το 12%, ενώ λίγο ή καθόλου ανησυχεί το 10%.

Θετικό στο να κάνει το εμβόλιο εμφανίζεται το 67% των πολιτών, ενώ 29% εκφράζει σκεπτικισμό ή και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να το λάβει.

Όσον αφορά το click away, το 34% εμφανίζεται θετικό και δηλώνει ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει, ενώ 63% δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα.

Το 95% των πολιτών θεωρεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει "τις προκλητικές ενέργειες ενάντια στη χώρα μας", ενώ μόλις το 3% θεωρεί ότι η Άγκυρα θα αλλάξει ρότα.




Στις 27 Δεκεμβρίου εμβολιάζονται οι πρώτοι 100 υγειονομικοί στην Ελλάδα

 



Σύμφωνα με πληροφορίες στις 27 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα εμβολιαστούν 50 υγειονομικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σωτηρία. 

Επιπλέον, 50 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν και στον νοσοκομείο Ευαγγελισμός εφόσον έχουν έρθει τα εμβόλια στην Ελλάδα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορωνοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Νωρίτερα ο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προγραμματίζουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου.

"Στη Γερμανία θα αρχίσουμε, αν η έγκριση έρθει όπως έχει προγραμματιστεί, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι άλλες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μπορούν να αρχίσουν και θέλουν να αρχίσουν από τις 27 Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Σπαν ενόψει συνεδρίασης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας παρασκευής του εμβολίου BioNTech.

Reuters: Η Ε.Ε σπεύδει να παραγγείλει επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer- Το παρασκήνιο

Σε εσπευσμένη παραγγελία έως και 100.000 δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσεχές διάστημα, αφού τον Ιούλιο απέρριψε μια ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το σχέδιο για παραγγελία επιπλέον δόσεων από τις Pfizer-Biontech εξετάζεται, καθώς κάποια από τα υπόλοιπα εμβόλια που ετοιμάζονται έχουν παρουσιάσει απροσδόκητες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές τους. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη να ενεργοποιήσει την επιλογή της να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις βάσει υφιστάμενης σύμβασης με την Pfizer και τη BioNTech», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του εκτελεστικού της ΕΕ στο Reuters. Σύμφωνα με το ίδιο συμβόλαιο, έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΕ, οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν γρήγορα 200 εκατομμύρια δόσεις μετά από την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών έναντι 15,5 ευρώ το εμβόλιο.  

Οι επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις θα παρασχεθούν στην ίδια τιμή, ωστόσο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι μπορούν να παράγουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, αλλά προσπαθούν να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα τους, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση.

Οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν καν φτάσουν οι πρώτες αποστολές δείχνουν την πίεση που ασκείται στην ΕΕ να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή 470.000 Ευρωπαίων.

Το παρασκήνιο

Ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιο χαλαρή στάση που είχε υιοθετήσει η Ε.Ε. το καλοκαίρι, όταν η πανδημία εξαφανίστηκε και η Ένωση σύναψε συμφωνίες με πολλούς κατασκευαστές εμβολίων.

Σε συνάντηση με διπλωμάτες της ΕΕ τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ είχε αρνηθεί μια προσφορά 500 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και τη BioNTech επειδή ήταν πολύ ακριβή. 

Με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, η Ε.Ε βασίζεται τώρα μόνο στα 200 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο έχει παραγγείλει μόλις 80 εκατομμύρια δόσεις με option για 80 εκατομμύρια ακόμη. 

Ωστόσο, τόσο το εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna απαιτούν δύο δόσεις ανά άτομο.

"Έχουμε εκατομμύρια δόσεις έτοιμες (..) για διανομή, ανάλογα με την κανονιστική έγκριση", δήλωσε εκπρόσωπος του εργοστασίου στο Reuters, όταν ρωτήθηκε εάν οι αποστολές σε χώρες εκτός της ΕΕ θα μπορούσαν να μειώσουν προσωρινά τον εφοδιασμό της Ένωσης

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει κράτηση σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε συμφωνίες με τις Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca / Oxford, Sanofi / GSK και CureVac και έχει επιλογή να αγοράσει άλλα 660 εκατομμύρια.

Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Sanofi υπέστη καθυστερήσεις και το CureVac δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές μεγάλης κλίμακας.

Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca θα μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις σε ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έως τον Μάρτιο, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα την περασμένη εβδομάδα


Πηγή: skai.gr