Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Όταν ξέρεις ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ληστεία με μαχαίρι ίσον λίγους μήνες διακοπές στην φυλακή τότε δεν φοβάσαι τίποτα




Εάν υπήρχε σοβαρή κυβέρνηση στην χώρα, που δεν έδειχνε καμία ανοχή στο έγκλημα και δεν ευνοούσε με φωτογραφικούς νόμους αποφυλάκισης σκληρούς κακοποιούς, τότε δεν θα υπήρχε τέτοια έξαρση στην εγκληματικότητα.

Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις κακοποιοί, αλλά πέντε που κρατούσαν μαχαίρια, λήστεψαν αργά χθες το βράδυ στο λόγο Φιλοπάππου έναν 22χρονο και μια συνομήλικη του γυναίκα, που είχαν την ατυχία να βρίσκονταν στην περιοχή της Ακρόπολης, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς τον Τόσκα και Κοντονή.

Οι κακοποιοί τους πήραν τα κινητά τηλέφωνά τους και αμέσως μετά τράπηκαν ανενόχλητοι σε φυγή. 

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.


Ζήτημα ωρών η απόφαση του Τραμπ για τη Συρία



Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα ληφθούν «μείζονες αποφάσεις», «απόψε ή πολύ σύντομα» για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία, μετά την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, εντείνοντας την πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και στους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε τηλεφωνικώς με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις, για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, και οι δύο ηγέτες θέλουν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, γνωστοποίησε το Ελιζέ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Στον ΟΗΕ διεξήχθη κατεπείγουσα συνεδρίαση που ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν να επιδείξουν ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας. Θέλουν να δείξουν επίσης ότι δοκίμασαν όλες τις διπλωματικές οδούς πριν από την ενδεχόμενη καταφυγή στα όπλα.

Η Ουάσινγκτον θέλει κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει εντολή να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση του Σαββάτου που φέρεται να έγινε με «τοξικά αέρια» στη Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στον θύλακα της Ανατολικής Γούτας, στα όρια της Δαμασκού, για την οποία κατηγορεί το συριακό καθεστώς. Αξιώνει οι «δράστες» της να λογοδοτήσουν. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απαίτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης σήμερα Τρίτη.

Νωρίτερα στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τη «φρικιαστική» επίθεση και διεμήνυσε πως θα έχει συναντήσεις «με αξιωματικούς του στρατού και με όλους τους άλλους» και «θα λάβουμε μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες», πριν προσθέσει «θα πάρουμε μια απόφαση απόψε ή πολύ σύντομα».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται τίποτε όσον αφορά ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.
Σε πλήρη ετοιμότητα ο συριακός στρατός

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί τους μετά την απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην Δαμασκό και τα περίχωρά της, τη Χομς και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς, ενώ εκκενώνουν στρατηγικά σημεία.
Γαλλία: Εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή θα υπάρξει απάντηση

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι «εάν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή» στη Συρία, θα υπάρξει «απάντηση», προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ «επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων».

«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων», είπε.

Ρωσικές ευθύνες

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν για την επίθεση με χημικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει «χωρίς την υλική τους υποστήριξη» και προειδοποίησε Δαμασκό, Μόσχα και Τεχεράνη ότι θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα». 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις «θεωρητικές υποθέσεις» περί επίθεσης με χημικά όπλα στη Ντούμα και τόνισε πως είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί «με πολύ σχολαστικό τρόπο» τι ακριβώς συνέβη στην πόλη αυτή.

Μετά τη δημόσια φάση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίθεση στη Ντούμα, ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια τόνισε ότι το αμερικανικό σχέδιο απόφασης περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία» που θα κάνουν «χειρότερα» τα πράγματα: είναι «επικίνδυνο όχι μόνο για τη Συρία, αλλά όλο τον κόσμο (...), την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Εν αναμονή της «σθεναρής αντίδρασης» της διεθνούς κοινότητας καταγράφηκε η επιδρομή εναντίον της στρατιωτικής βάσης T-4 στην κεντρική Συρία. Η Δαμασκός, η Ρωσία και το Ιράν κατηγόρησαν όμως το Ισραήλ για αυτή την επιδρομή.

Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον διέψευσαν ότι βρίσκονταν πίσω από τα πλήγματα στη βάση. «Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», επανέλαβε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, απηχώντας τη διάψευση του Πενταγώνου λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό, αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι αυτό δεν προλέγει το μέλλον.

CNN: «Με την συνεργασία της Γαλλίας, δεν υπάρχει δικαιολογία να μήν επέμβει ο Τράμπ στην Συρία»

Το CNN με άθρο του αναφέρει ότι με την συνεργασία ΗΠΑ - Γαλλίας δεν υπάρχει λόγος να μήν επέμβει ο Τράμπ μετά την χημική επίθεση του Ασάντ. Συνεχίζει λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών καταδικάζουν εξίσου την αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια και μία αντίδραση είναι αναπόφευκτη.

Σε ένα άλλο άρθρο του το CNN αναλύει όλα τα ενδεχόμενα αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προβούν σε αντίποινα στην Συρία για τις επιθέσεις. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο τους λόγους που θα φέρουν μιά επιθετική αντίδραση, όπως επίσης και την αντίδραση που θα έχει η Ρωσία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κάνει λόγο επίσης για την πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες που θα έχει η αντίδραση των ΗΠΑ.


Αντίποινα

Πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2017, ο Τραμπ έδινε διαταγή να βομβαρδιστεί μια συριακή στρατιωτική βάση σε αντίποινα για μια επίθεση με αέριο σαρίν η ευθύνη για την οποία είχε αποδοθεί ξανά στο συριακό καθεστώς στο χωριό Χαν Σεϊχούν (βορειοδυτικά) με 80 νεκρούς.

Σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τα Λευκά Κράνη και τη Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση, πάνω από 40 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση «με τοξικά αέρια» στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή που το καθεστώς οδεύει να ανακαταλάβει πλήρως.

Το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως έγινε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε από πλευράς του ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για την επίθεση στη Ντούμα.

Χάρη στην στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας, που έχει επέμβει από το 2015 στον συριακό πόλεμο, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τον έλεγχο σε πάνω από τη μισή συριακή επικράτεια, εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους μέσα σε επτά χρόνια.

Επωφελούμενο επίσης από τη ρωσική υποστήριξη το καθεστώς κατάφερε εντέλει να πείσει τους τελευταίους αντάρτες να αρχίσουν να αποχωρούν από τη Ντούμα, την τελευταία πόλη που παρέμενε υπό τον έλεγχό τους στην Ανατολική Γούτα. 

Όλος ο υπόλοιπος θύλακας ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έπειτα από έναν καταιγισμό πυρός στον οποίο εκτός των άλλων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.700 άμαχοι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Πυροβολεί στο κεφάλι Παλαιστίνιο



Στο βίντεο, εμφανίζεται άοπλος άνδρας που βαδίζει κοντά στα σύνορα, τον οποίο έχει στο στόχαστρο σκοπευτής που τον πυροβολεί στοχεύοντας τον στο κεφάλι. 

Ο άτυχος άντρας σωριάζεται στο έδαφος και ακούγονται οι πανηγυρισμοί των συντρόφων του ελεύθερου σκοπευτή.

Η αυθεντικότητα του βίντεο,δεν έχει επιβεβαιωθεί.




ΔΝΤ: Το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως δέχθηκε η ελληνική αγορά εργασίας



Την περίοδο 2008-2016 η ελληνική οικονομία δέχθηκε το ισχυρότερο σοκ στην αγορά εργασίας μεταξύ των 37 "ανεπτυγμένων" οικονομικά κρατών που μελετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καταγράφει στην χώρα μας τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη απασχόλησης.

Μετά από την Ελλάδα το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η κυπριακή οικονομία, ενώ έπονται σε μέγεθος τριγμών της αγοράς εργασίας η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στον αντίποδα, πολύ μεγάλη αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται στη Μάλτα, στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία και στην Κορέα.


Τα στοιχεία του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook, μέρος της οποίας (τα κεφάλαια 2,3 και 4) δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο λόγος για την έκθεση που περιλαμβάνει και τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία όμως θα βγουν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες μαζί με το "Κεφάλαιο 1" της έκθεσης.

Επίσης, αναμένονται σε ξεχωριστές εκθέσεις και τα δημοσιονομικά στοιχεία του ΔΝΤ τα οποία αυτή τη φορά έχουν ειδικό ενδιαφέρον, αφού ίσως αποκαλύψουν τις θέσεις του αναφορικά με την εμπροσθοβαρή ή όχι εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου.

Όσο για τα κεφάλαια 2 3 και 4 της έκθεσης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετίζονται κυρίως με την αγορά εργασίας και δείχνουν τους μεγάλους τριγμούς που προκάλεσε η κρίση στην Ελλάδα. Πάντως, ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η κρίση προκάλεσε έξοδο από την αγορά εργασίας κατά κύριο λόγο ανδρών οι οποίοι δεν έβρισκαν δουλειά.

Αντιθέτως οι γυναίκες κινητοποιήθηκαν στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης. Η χώρα μας κατατάσσεται 4η σε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας την περίοδο 2008 2016. Της Ελλάδας προηγούνται σε επιδόσεις το Ισραήλ, η Γερμανία και η Ισπανία.




Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr


Tροχαία δυστυχήματα: Σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη η Ελλάδα



Την ώρα που τα τροχαία δυστυχήματα μειώνονται σταθερά στην Ευρώπη, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις σε σχέση με τους εταίρους της.

Εδώ βέβαια έχουμε το παράδοξο γεγονός, η Ελλάδα να εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τροχαίων, αλλά αυτό να μην είναι επαρκές και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στους 50 νεκρούς/1.000.000 κατοίκους, η χώρα μας να έχει 75.

Έτσι καταλαμβάνει την 5η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 28 χώρες με «θλιβερή πρωταθλήτρια» σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 να είναι η Βουλγαρία (δείτε στον πίνακα τα στοιχεία της Eurostat για το 2016), ενώ ως η χώρα με τα λιγότερα θύματα εμφανίζεται η Σουηδία. 


Σύμφωνα με την επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. Βιολέτα Μπουλτς, παρά το γεγονός της αύξησης των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ευρώπη η μείωση που σημειώνεται στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, έχει να κάνει με τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας που ενσωματώνουν πλέον όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Για το λόγο αυτό η επίτροπος είπε πως η Ε.Ε. θα εισηγηθεί την όσο το δυνατό αμεσότερη ενσωμάτωση στο βασικό εξοπλισμό των νέων αυτοκινήτων του συστήματος αυτόματης πέδησης και προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ενώ επεσήμανε τον  σημαντικό ρόλο του e-call, του συστήματος αυτόματης αναγγελίας ατυχήματος που ενσωματώθηκε από τον Απρίλιο του 2018 στο βασικό εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων.

Ωστόσο, ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ με βάση τον οποίο τα τροχαία δυστυχήματα έπρεπε να μειωθούν στο 50% στη δεκαετία 2010-2020, δεν φαίνεται να είναι εφικτός.
Με τη γλώσσα των αριθμών το 2017 έχασαν τη ζωή τους 25.300 άνθρωποι στους ευρωπαϊκούς δρόμους, έναντι 25.600 το 2016. Ο ρυθμός μείωσης λοιπόν δεν είναι τέτοιος ώστε να φτάσουμε το στόχο των 16.000 θανάτων το 2020.
Σύμφωνα με την επίτροπο, το κόστος για τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τεράστιος και υπολογίζεται στα 120 δις ευρώ το χρόνο.

Στον πίνακα της Eurostat που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην εικοσαετία 1996-2016 (οι τιμές αφορούν σε νεκρούς/1.000.000 κατοίκους).




Θοδωρής Τσίκας
Πηγή : drive.gr


Συνελήφθησαν 2 Αλβανοί, εκ των οποίων ο ένας δραπέτης φυλακών για κλοπές σε οικίες



Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάτων-Αρτέμιδας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές των Μεσογείων.

Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη, πρωινές ώρες της 5-4-2018 στα Σπάτα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και του Αστυνομικού Τμήματος Σπάτων-Αρτέμιδας, δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 30 και 42 ετών, μέλη της σπείρας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες από τετραμήνου και πλέον, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων-κλοπών από οικίες στα Μεσόγεια.

Κατά τη συνήθη τακτική τους, βραδινές ώρες εντόπιζαν τις οικίες και ακολούθως χτυπούσαν τα κουδούνια τους, προκειμένου να βεβαιωθούν για την απουσία των ενοίκων. Κατόπιν, ο ένας εκ των δραστών παραβίαζε θύρες και παράθυρα και εισέρχονταν στο εσωτερικό τους αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή ενώ ο έτερος παρέμενε στο αυτοκίνητο, εκτελώντας χρέη τσιλιαδόρου.

Ακόμη, χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν το γεγονός ότι είχαν αναπτύξει δίκτυο κλεπταποδόχων στο οποίο, αμέσως μετά το πέρας της εγκληματικής τους δράσης, διοχέτευαν τα κλοπιμαία.

Στην κατοχή τους, καθώς και από την κατ’ οίκον έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος κοσμημάτων
Το χρηματικό ποσό των -6.720- ευρώ
Ένα (1) πιστόλι
Δύο (2) γεμιστήρες και φυσίγγια
Φορήτος ασύρματος
Πλήθος κινητών τηλεφώνων
Διαρρηκτικά εργαλεία
Επιπλέον, κατασχέθηκε και ένα αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί δώδεκα (12) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών από οικίες στα Σπάτα, στην Αρτέμιδα και στην Ραφήνα.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι οι δράστες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές και σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, ενώ επιπλέον ο 30χρονος τυγχάνει δραπέτης φυλακών.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.



«Βόμβα» του ΣτΕ: Ξηλώνει το νόμο Κατρούγκαλου για τον ΕΦΚΑ




Αλυσιδωτές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικές, ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν του κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

-την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόρο) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων.

«…Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016…ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο κ. Βερβεσός πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο Κατρούγκαλου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αλωνίζουν οι εισαγόμενες μαφίες


Ηταν λίγο πριν από τις 4 μ.μ. της 30ής Νοεμβρίου 2017, όταν νεαρή εκπαιδευτικός που ζει μόνιμα στο Μαρούσι, επιστρέφοντας από τη δουλειά της βρήκε την πόρτα του διαμερίσματός της παραβιασμένη και τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού άνω-κάτω. Μόλις ξεπέρασε το αρχικό σοκ, έλεγξε ένα προς ένα τα δωμάτια και διαπίστωσε ότι στο διάστημα που έλειπε, άγνωστοι είχαν παραβιάσει χωρίς να αφήσουν ίχνη την πόρτα του σπιτιού και αφαιρέσει από το υπνοδωμάτιό της αντικείμενα αξίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας κατήγγειλε τη διάρρηξη στους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου. «Από 7.45 π.μ. που έφυγα μέχρι 3.45 μ.μ. που επέστρεψα, διαρρήκτες μπήκαν στο διαμέρισμά από την κεντρική είσοδο και αφού ερεύνησαν και αναστάτωσαν το υπνοδωμάτιο πήραν τα κοσμήματά μου», είπε στους αστυνομικούς.

Η καταγγελία της 32χρονης αποτέλεσε αφετηρία μιας μυστικής έρευνας της Ασφάλειας Αμαρουσίου για την εξάρθρωση σπείρας σκληρών Γεωργιανών κακοποιών, που πραγματοποιούσαν «μπούκες» (διαρρήξεις στην αστυνομική διάλεκτο) σε σπίτια στην Αττική και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που μετείχαν στην επιχείρηση, οι συλληφθέντες διέπρατταν τουλάχιστον μία διάρρηξη την ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τους σε 26 περιστατικά.

Με βαρύ «βιογραφικό»

Από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές και διαρρήξεις και είτε δεν φυλακίστηκαν είτε αποφυλακίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών και επέστρεψαν στη δράση. Ο ένας από τους διαρρήκτες, ενδεικτικά, κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 από άνδρες του τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού για διακεκριμένες κλοπές και έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, νέα δικογραφία για κλοπή σχημάτισε εις βάρος του το τμήμα του Ζωγράφου. Σεσημασμένος για κλοπές ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας, 54 ετών. Κατηύθυνε τα μέλη της ομάδας και τα εμψύχωνε κάθε φορά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και δυσκολία επί το έργον. «Ας σε βοηθάει ο θεός να κλέβεις πολύ», είχε ευχηθεί σε συνεργό του, κατά το διάστημα της έρευνας.

Την επομένη της καταγγελίας της νεαρής εκπαιδευτικού, αστυνομικοί του Τ.Α. Αμαρουσίου πήγαν στο διαμέρισμα και διαπίστωσαν ότι ακριβώς απέναντι από την πολυκατοικία υπήρχε μάντρα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που διέθετε κάμερα ασφαλείας. Πήραν και μελέτησαν τις εικόνες που είχε καταγράψει και μέσω αλλεπάλληλων ευρημάτων οδηγήθηκαν τελικά στην ταυτότητα των δραστών. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη μεθοδολογία δράσης τους. «Για να διακριβώσουν εάν οι ένοικοι ήταν μέσα στα διαμερίσματα, χτυπούσαν το κουδούνι και εάν έπαιρναν απάντηση αποχωρούσαν προσωρινά επικαλούμενοι κάποια δικαιολογία για να επιστρέψουν αργότερα», αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. Από τις συνομιλίες μεταξύ των υπόπτων προκύπτει ακόμα ότι απέφευγαν τα σπίτια που είχαν συναγερμό και έδειχναν προτίμηση σε εκείνα που διέθεταν πόρτες ασφαλείας, καθώς θεωρούσαν ότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και κρατούσαν περισσότερα χρήματα στα σπίτια τους. Στη μία το μεσημέρι της 14ης Μαρτίου, η αστυνομία κατέγραψε τον εξής διάλογο μεταξύ δύο μελών της συμμορίας:

– Eχει σιδερένια πόρτα αυτό.

– Δεν πειράζει, θα είναι πολύ καλό διαμέρισμα.

– Τέλειο είναι.

Μερικά λεπτά αργότερα και ενώ προσπαθούσαν να αποφασίσουν πιο διαμέρισμα θα «χτυπήσουν» ακούγονται να λένε:

– Αυτό δεν έχει συναγερμό και είναι ωραίο διαμέρισμα.

– Εντάξει, άνοιξε την είσοδο.

Ο αρχηγός της σπείρας εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου». Στεκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας και ενημέρωνε τηλεφωνικά τα μέλη του εκτελεστικού βραχίονα της ομάδας για τις κινήσεις περιοίκων ή και της αστυνομίας. Σε περίπτωση που κινδύνευαν να γίνουν αντιληπτοί, διέκοπταν την προσπάθεια, αφού πρώτα σημάδευαν το διαμέρισμα, ούτως ώστε να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους. «Αν έχεις βάλει σημάδι βγες έξω και έλα στο αμάξι, στη διπλανή οδό έχει έρθει αστυνομία και πρέπει να περιμένουμε».

Κλέφτες εντός νόμου

Χρέη «τσιλιαδόρου» εκτελούσε ο αρχηγός της σπείρας, ο οποίος ενημέρωνε τηλεφωνικά τα υπόλοιπα μέλη για κινήσεις περιοίκων ή της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες είναι μέλη της ρωσόφωνης μαφίας και φέρουν τον τίτλο «Κλέφτες εντός Νόμου» ή στη γλώσσα τους «Vor V Zakone». Ο 54χρονος φερόμενος ως αρχηγός τους είχε συμμετάσχει σε συνάντηση των επικεφαλής των «Κλεφτών» ή «Vor», το 2014 στην Ελλάδα και μάλιστα, σε αναμνηστική φωτογραφία που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο, εμφανίζεται δίπλα σε ένα από τα ηγετικά τους στελέχη, γνωστό με το προσωνύμιο «παππούς». Πρόκειται για 63χρονο Γεωργιανό, που διέμενε σε πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο και συνελήφθη το 2015 ως επικεφαλής ομάδας κακοποιών που είχε διαρρήξει και ληστέψει πάνω από 100 σπίτια στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αττικής. Ο 63χρονος, που παραμένει στις φυλακές Κορυδαλλού, φέρεται να είχε διατελέσει αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, με το προσωνύμιο Dato Kutsaisi και μάλιστα είχε αναλάβει να επιλύσει διαφορές μεταξύ των «Κλεφτών» σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.

Χαρακτήρα συμφιλίωσης φέρεται να είχε μία ακόμα συνάντηση μεταξύ αντίπαλων ομάδων της γεωργιανής μαφίας, που κατά πληροφορίες έλαβε χώρα στην Ελλάδα το διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. Σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει τον περασμένο Νοέμβριο η ιστοσελίδα «Crime Russia», ενώ τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη συνάντηση είχε κανονίσει ένας 55χρονος Γεωργιανός που το 2012 συνελήφθη σε ξενοδοχείο στο Καβούρι κατόπιν εντάλματος των ισπανικών δικαστικών αρχών. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον 55χρονο «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο». Σήμερα, ζει μόνιμα στη Χαλκιδική.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Ρω



Ένα άκρως σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε χθες τη νύχτα στη νήσο Ρω. Ένα ελικόπτερο το οποίο χαρακτηρίζεται ως “αγνώστου ταυτότητος” αλλά ήταν προφανώς τουρκικό ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας κάνοντας χαμηλές διελεύσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επαρκής και δυναμική αντίδραση από την ελληνική φρουρά με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το επεισόδιο έγινε στις 23:30 τη νύχτα. Οι διελεύσεις του ελικοπτέρου ήταν περισσότερες από μία, ωστόσο ο πιλότος του αναγκάστηκε να απομακρυνθεί λόγω της αντίδρασης της ελληνικής δύναμης στην περιοχή. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρονται σε πυροβολισμούς από ελληνικής πλευράς, ωστόσο δεν υπάρχει καμία σχετική, επίσημη ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, αν και η απομάκρυνση αναφέρεται πως οφείλεται στην αντίδραση της ελληνικής δύναμης στην περιοχή, δεν γίνεται αναφορά σε χρήση πυρών.


Πηγή