Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Δύτης έγινε έτσι επειδή δεν ακολούθησε τους κανόνες κατάδυσης – Τι είναι η νόσος των δυτών [vid, pics]




Ένας δύτης στο Περού “γλίτωσε παρά τρίχα” την ζωή του και μερικές οδυνηρές για την υγεία του συνέπειες, μετά από μια λανθασμένη καταδυτική αποστολή στην πατρίδα του. Ο Alejandro Ramos Martínez, ένας πεπειραμένος δύτης από την επαρχία Pisco, έπεσε θύμα της ασθένειας αποσυμπίεσης (νόσος των δυτών) μετά από μια κατάδυση σε μεγάλο βάθος.

Η νόσος των δυτών εμφανίζεται όταν οι δύτες φτάνουν στην επιφάνεια πάρα πολύ γρήγορα μετά από καταδύσεις σε μεγάλα βάθη, προκαλώντας τον σχηματισμό φυσαλίδων αερίου μέσα στο σώμα τους, οι οποίες διογκώνονται και καταστρέφουν τα όργανα.


Ο Martínez, ένας έμπειρος δύτης θαλασσών, έκανε το σχεδόν θανατηφόρο λάθος να φτάσει στην επιφάνεια πολύ γρήγορα, προκαλώντας τη δημιουργία φυσαλίδων αζώτου στο σύστημά του. Αυτές διογκώθηκαν σε μέγεθος, αφήνοντάς τον με ένα πρόσθετο βάρος 30 κιλών με τη μορφή μεγάλων εξογκωμάτων, που μοιάζουν με μπαλόνια στο σώμα του και τα οποία δεν γίνεται να αφαιρεθούν χειρουργικά επειδή συνδέονται με τη σάρκα του. Επίσης, πάσχει από υπέρταση και πόνο στις αρθρώσεις, εξαιτίας αυτού που του συνέβη.


Δεν είναι σε θέση να εργαστεί και αναγκάζεται να παίρνει δυνατά παυσίπονα που του έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς, μόνο και μόνο για να αντέξει να βγάλει την ημέρα. Η περίπτωσή του ερευνάται από γιατρούς λόγω της μοναδικής φύσης του προβλήματος.

Οι γιατροί τον έβαλαν και σε θάλαμο υπερβαρικού οξυγόνου, για να μειωθούν οι φυσαλίδες του αζώτου στον οργανισμό του. Μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να τις μειώσουν κατά περίπου 30%, αλλά πιστεύουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 περισσότερες συνεδρίες για να φύγουν ολοκληρωτικά, μια διαδικασία που θα κοστίσει περίπου $100.000, λεφτά που ο άτυχος δύτης δεν έχει.


Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, άλλα θηλαστικά, όπως φώκιες, δελφίνια και φάλαινες, η νόσος των δυτών δεν αποτελεί πρόβλημα για εκείνα. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ουσιαστικά κρατούν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, ενώ εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να χρησιμοποιούμε πεπιεσμένο αέριο όταν καταδυόμαστε σε μεγάλα βάθη.


Δυστυχώς για τον Martínez, η νόσος των δυτών σημαίνει ότι, έως ότου οι φυσαλίδες αζώτου στο σύστημα του μειωθούν επαρκώς, δεν θα είναι εφικτό να υποβληθεί σε περίπλοκη (και δαπανηρή) επέμβαση για να αποκατασταθεί το σώμα του σε κάτι που να πλησιάζει τη φυσική του μορφή, ενώ φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακάνει κατάδυση στην ζωή του.


http://www.dailymail.co.uk
Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Το διαστημικό σκάφος Cassini «αυτοκτονεί» στον Κρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου



Μετά από μια εικοσαετή αποστολή, μια πραγματική οδύσσεια του διαστήματος στον Κρόνο και στους δορυφόρους του, το διαστημικό σκάφος Cassini (Κασίνι) θα δώσει ένα τέλος με την «αυτοκτονία» του στις 15 Σεπτεμβρίου, κάνοντας μια αυτοκαταστροφική τελική βουτιά μέσα στην πυκνή και ταραχώδη ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη.

Με τον τρόπο αυτό, θα ολοκληρωθεί η τελική φάση της αποστολής του, γνωστής και ως «μεγάλο φινάλε», που άρχισε στις 22 Απριλίου, όταν το σκάφος δέχθηκε βαρυτική ώθηση από τον δορυφόρο Τιτάνα και άρχισε μια σειρά από διαδοχικές ολοένα πιο κοντινές διελεύσεις κοντά στον αέριο γίγαντα με τους θεαματικούς δακτυλίους.

Είκοσι χρόνια μετά την εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 1997, το σκάφος - ένας πραγματικός «βετεράνος» του διαστήματος που έχει μέγεθος λεωφορείου- ξεμένει πλέον από καύσιμα. Ο βασικός λόγος που αποφασίσθηκε να αυτοκαταστραφεί πάνω στον Κρόνο, είναι ότι οι επιστήμονες θέλουν να είναι σίγουροι πως δεν θα πέσει στον Τιτάνα ή στον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινα μικρόβια.

Αν και το Cassini αποστειρώθηκε προτού φύγει από τη Γη το 1997, δεν αποκλείεται να έχουν επιβιώσει πάνω του μερικοί γήινοι μικροοργανισμοί. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου είναι υποψήφια για την ανακάλυψη μικροβιακών μορφών ζωής, οι επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν το μπέρδεμα με τη ζωή που θα έχει μεταφερθεί από τη Γη.

Η αποστολή Cassini-Huygens, η πρώτη που έθεσε ένα σκάφος σε τροχιά στο σύστημα του Κρόνου, ενώ παράλληλα έστειλε μια αυτόνομη διαστημοσυσκευή (Huygens) στον Τιτάνα το 2005, υπήρξε ένα κοινό εγχείρημα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Το Cassini φέρει το όνομα του Ιταλού μαθηματικού, αστρονόμου και μηχανικού Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι (1625-1712), ο οποίος ανακάλυψε τέσσερις δορυφόρους και τους δακτυλίους του Κρόνου, του έκτου κατά σειρά από τον Ήλιο πλανήτη, με μέγεθος λίγο μικρότερο του Δία.

Η αυτοκαταστροφή βήμα-βήμα

Τα χαράματα του Σαββάτου το βάρους 2,5 τόνων σκάφος πραγματοποίησε την τελευταία από τις 22 τολμηρές «βουτιές» του ανάμεσα στον Κρόνο και στους δακτυλίους του, πλησιάζοντας σε απόσταση 1.680 χιλιομέτρων από την κορυφή των νεφών του πλανήτη.

Στις 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα το Cassini θα κάνει ένα τελευταίο μακρινό πέρασμα από τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο από τα 62 φεγγάρια του Κρόνου, σε απόσταση περίπου 119.000 χλμ.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου οι κάμερες του σκάφους θα τραβήξουν τις τελευταίες εικόνες του Κρόνου, καθώς επίσης των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου. Αργότερα την ίδια μέρα, το σκάφος θα στρέψει τις αντένες του προς τη Γη, ξεκινώντας την τελική επικοινωνιακή σύνδεσή του, στέλνοντας συνεχώς δεδομένα, καθώς θα κατεβαίνει προς τον Κρόνο, τα οποία θα αφορούν το σέλας, τις δίνες και τη θερμοκρασία στους πόλους του πλανήτη.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου (περίπου στις 08:40 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει η «βουτιά θανάτου», με το σκάφος να συνεχίσει να μεταδίδει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει. Το σήματά του θα πιάνει και θα αναμεταδίδει ο σταθμός του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος στην Αυστραλία.

Λίγες ώρες μετά (περίπου στις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδας), το Cassini θα εισέλθει στην κρόνεια ατμόσφαιρα με τις πυραυλικές μηχανές προώθησής του στο 10% της δυναμικότητάς τους. Οκτώ από τα 12 επιστημονικά όργανά του -αλλά όχι πλέον η κάμερά του- θα συνεχίσουν να λειτουργούν, συλλέγοντας και μεταδίδοντας στοιχεία, ιδίως το φασματόμετρο μάζας, που θα αναλύει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι (11:54 π.μ. ώρα Ελλάδας), οι μηχανές του σκάφους θα δουλεύουν πλέον στο 100% και οι τεράστιες ατμοσφαιρικές δυνάμεις του Κρόνου θα θέσουν εκτός ελέγχου την κίνηση του Cassini, ενώ ένα λεπτό μετά (11:55 π.μ.) η αντένα του θα χάσει την επαφή με τη Γη. Εκείνη τη στιγμή, που αναμένεται να συμβεί σε ύψος περίπου 1.500 χλμ. πάνω από τα νέφη του Κρόνου, σύμφωνα με τη NASA, θα πάψει κάθε επικοινωνία με το σκάφος και αυτό θα διαλυθεί, όπως ένας μετεωρίτης που διαπερνά τη γήινη ατμόσφαιρα.

Τι καινούργιο μάς έμαθε

Η αποστολή του Cassini ήταν μια αλληλοδιαδοχή από επιστημονικές «πρωτιές», που εμπλούτισαν τις γνώσεις των επιστημόνων και όλων μας για τον Κρόνο και τη «γειτονιά» του. Ήδη ο όγκος των δεδομένων του έχει επιτρέψει τη δημοσίευση σχεδόν 4.000 επιστημονικών εργασιών, ενώ πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Τα σκάφη Voyager 1 και 2, που πέρασαν απλώς κοντά από τον Κρόνο το 1980 και 1981 αντίστοιχα, μέχρι σήμερα ταξιδεύουν έχοντας πια φθάσει πιο μακρυά από κάθε άλλο γήινο αντικείμενο. Όμως το Cassini είναι το πιο μακρινό σκάφος που τέθηκε ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα πλανήτη και τους δορυφόρους - και μάλιστα επί 13 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τους θεαματικούς πίδακες που ξεπηδούν από τον δορυφόρο Εγκέλαδο και παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός υπόγειου τεράστιου ωκεανού, με ενδείξεις ακόμη και μικροβιακής ζωής. Αποκάλυψε ότι στον παγωμένο δορυφόρο Τιτάνα βρέχει υγρογονάνθρακες, σχηματίζοντας εντυπωσιακά ποτάμια, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων, που πιθανώς μοιάζουν με τις αρχέγονες θάλασσες της Γης και τις οποίες κάποτε μπορεί να εξερευνήσει ένα υποβρύχιο σκάφος.

Μελέτησε από κοντά τους γοητευτικούς δακτυλίους του Κρόνου, που περιέχουν δισεκατομμύρια σωματίδια πάγου, δείχνοντας ότι έχουν μικρότερη μάζα και πάχος (μόλις 100 μέτρων) από ό,τι προβλεπόταν, ενώ είναι δυναμικά μεταβαλλόμενοι, αλλάζοντας συνεχώς σχήματα.

Επίσης, το Cassini διαπίστωσε γιγάντιες καταιγίδες διαμέτρου άνω των 10.000 χιλιομέτρων, με ανέμους ταχύτητας 1.700 χλμ. την ώρα, που κυκλώνουν όλο τον πλανήτη σχεδόν καθ' όλο το έτος. Το σκάφος μελέτησε για πρώτη φορά και το μυστηριώδες «εξάγωνο» διαμέτρου 30.000 χιλιομέτρων, που σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα στο βόρειο (αλλά όχι στο νότιο) πόλο, καθώς επίσης το φωτεινό σέλας στους πόλους και το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Κρόνου.

Ακόμη, μάθαμε ότι ο δορυφόρος Υπερίων μοιάζει με σπόγγο και ο Παν με διαστημικό «ραβιόλι», ενώ η Πανδώρα διαθέτει έναν τεράστιο κρατήρα και ο Μιμάς έναν πιθανό υπόγειο ωκεανό.

Αλλά τα μυστήρια του Κρόνου δεν έχουν όλα λυθεί. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες πασχίζουν ακόμη να υπολογίσουν πόσο ακριβώς διαρκεί μια μέρα στον Κρόνο, επειδή ο αέριος πλανήτης δεν διαθέτει καθόλου στερεές επιφάνειες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία αναφοράς για τον υπολογισμό.

Καθώς όμως καμία διαστημική υπηρεσία δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί ξανά τον Κρόνο τα επόμενα χρόνια, η αυτοκαταστροφή του Cassini στις 15 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει όντως το τέλος μιας εποχής.

Αποχαιρετιστήριες παραστάσεις στην Ελλάδα

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αποστολής του Cassini, σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται παρουσίαση της ψηφιακής πλανηταριακής παράστασης «Αποχαιρετώντας το Cassini», παραγωγής του Θεοφάνη Ματσόπουλου, ταυτόχρονα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη, με την συμμετοχή του «Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου (Planetarium OTG)», καθώς και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης τις ώρες: 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30 και 22.00. Παράλληλα με τις παραστάσεις θα γίνεται παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου με το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall. Στο ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 20.30.

Παράλληλα, στις 20.00 στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα πραγματοποιηθεί σύντομη διάλεξη σχετικά με την αποστολή του Cassini από τον δρα Νικόλαο Σέργη (επιστημονικό συνεργάτη στην έδρα της «Επιστήμης του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών) και στο Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ από τον δρα Κλεομένη Τσιγάνη (αναπληρωτή καθηγητή Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Για την ομιλία στο Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 210-3490160. Το «Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο» όπου θα πραγματοποιηθούν οι προβολές, έχει χωρητικότητα ανά παράσταση 40 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο ΝΟΗΣΙΣ απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διάθεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του την ίδια ημέρα από τις 19:00 και έως εξάντλησης των διαθέσιμων θέσεων.

Την παράσταση δημιούργησε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών θόλου, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η παράσταση, διάρκειας 20 λεπτών, ήδη προβάλλεται σε πλανητάρια του εξωτερικού, ενώ μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιαπωνικά, ρωσικά και ινδικά).


in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Β. Κικίλιας: «Αν ήμουν ο κ. Τσίπρας, δε θα πήγαινα στη ΔΕΘ»



«Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τον Μελανσόν και τώρα πανηγυρίζει για τον Μακρόν» 

«Αν ήμουν ο κ. Τσίπρας, δε θα πήγαινα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», λέει ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας πως οι Έλληνες δεν περιμένουν τίποτα από έναν πρωθυπουργό οι οποίος δεν έχει τηρήσει ούτε μια λέξη απ’ όσα έχει υποσχεθεί.

Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ λέει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πει συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα εστιάζουν στην πάση θυσία μείωση της φορολογίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σχετικά με την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε στις γαλλικές εκλογές τον κ. Μελανσόν, δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν ξέρει να αξιοποιήσει κανένα “δώρο” από όπου και αν προέρχεται. Το μόνο που ξέρει, είναι να υπερφορολογεί αγρίως τους Έλληνες και να τους σερβίρει συνεχώς νέα μέτρα. Για να δει ξανά η χώρα φως στο τούνελ, βασική προϋπόθεση είναι να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση».

Παράλληλα για τα εργασιακά λέει για την αρμόδια υπουργό κα Αχτσιόγλου ότι είναι μια συμπαθής και νέα πολιτικός που ενδεχομένως να έχει …ιδρυματιστεί από τα νέα της καθήκοντα. «Ας συνομιλήσει με τους ανθρώπους της ηλικίας της, με τα παιδιά της γενιάς που μεταναστεύουν για μια καλύτερη ζωή, για να αντιληφθεί πως στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι», προσθέτει ο κ. Κικίλιας ενώ με αφορμή άλλη ερώτηση χαρακτηρίζει τουλάχιστον υποκριτικό «ο πρωθυπουργος να επισκέπτεται επιχειρήσεις που κυριολεκτικά έχει τσακίσει με την φορομπηχτική πολιτική του».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά», κατηγορεί επίσης χαρακτηριστικά την κυβέρνηση ότι έχει κάνει business plan την πολιτική απάτη ενώ σε ο,τι αφορά τη ΝΔ και το μήνυμα μετά το κόψιμο του γιου του Γιάννη Τραγάκη, λέει ότι το θέμα δεν ήταν προσωπικό αλλά «κανένας δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και την αρμοδίων οργάνων του κόμματος».



Πηγή : protothema.gr


Ο Τσίπρας εμφανίστηκε στην ΔΕΘ σαν να είναι όλα καλά και αυτός είναι ο σωτήρας



Δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η Θεσσαλονίκη είναι το δεύτερο σπίτι του αλλά αυτό το είπε χωρίς να ρωτήσει τους Θεσσαλονικείς που άνετα τον πέταγαν έξω από αυτό.

Την υπόσχεση έδωσε ο Τσίπρας για έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, και σημείωσε πως ο φετινός τίτλος της ΔΕΘ θα μπορούσε να είναι  και «αρχίζουμε να οργανώνουμε το μέλλον». 

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως μετά από τόσα χρόνια σταμάτησε να αποτελεί ανέκδοτο λες και ο Τσίπρας προσωπικά  έβαλε τα θεμέλια για το Μετρό, συνέχισε γλείφοντας τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και λέγοντας ότι το μόνο που μένει είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, μήπως τσιμπήσουν και πάρει καμιά ψήφο.

Και η κατρακύλα συνεχίζεται κάνοντας τους επιτυχημένους.


Ο «Ιρμα» στοχεύει τη Φλόριντα



ΜΑΪΑΜΙ. Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Φλόριντα παρέμενε χθες ο εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας «Ιρμα», με τους κατοίκους της πολιτείας να ελπίζουν σε ξαφνική αλλαγή πορείας για να αποτραπεί αυτό που ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών FEMA χαρακτήρισε «σαρωτική καταστροφή».

Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ, αποφάσισε να μη δώσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας στο μποτιλιαρισμένο ρεύμα προς Βορρά, την ίδια ώρα που ζητούσε από τους κατοίκους να μεταβούν βόρεια.

Χθες το απόγευμα, ο «Ιρμα» βρισκόταν ανάμεσα στις Μπαχάμες και στην Κούβα, όπου οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε υποχρεωτική εκκένωση όλων των παράκτιων ξενοδοχείων και οικισμών με λεωφορεία. Η Κούβα, η Ισπανιόλα (το νησί στο οποίο βρίσκονται η Αϊτή και ο Αγιος Δομίνικος) και το Πουέρτο Ρίκο επλήγησαν από ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, αλλά δεν βρέθηκαν απευθείας στο μάτι του κυκλώνα. Η ισχύς του «Ιρμα» χθες ήταν ελαφρώς ελαττωμένη, με τους ανέμους να φθάνουν σε ταχύτητα «μόνο» τα 240 χιλιόμετρα/ώρα (κατηγορία 4), αντί των 300 χιλιομέτρων/ώρα (κατηγορία 5), ταχύτητα με την οποία σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες νησιά της Καραϊβικής όπως η Μπαρμπούντα, το Σεν Τόμας, το Σεν Μάρτιν και οι Παρθένοι Νήσοι.

Τα νησιά αυτά εξακολουθούν να μετρούν τους νεκρούς τους, ενώ στο Σεν Μάρτιν, το 95% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές. Η Μπαρμπούντα είναι προσωρινώς ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση και το σύνολο των κατοίκων της μεταφέρθηκε στην Αντίγκουα. Ο απολογισμός του «Ιρμα» στην Καραϊβική ήταν συνολικά 19 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι, ενώ το δράμα των νησιών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ένας ακόμη τυφώνας κατηγορίας 4, ο «Χοσέ», αναμένεται να πλήξει τη βορειοανατολική Καραϊβική σήμερα το βράδυ.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι κανένας στην πολιτεία δεν έχει ζήσει ποτέ αυτό που πρόκειται να χτυπήσει τη νότια Φλόριντα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της FEMA, Μπροκ Λονγκ, προειδοποιώντας ότι ο «Ιρμα» είναι ισχυρότερος ακόμη και από τον τυφώνα «Αντριου» που προξένησε τεράστιες ζημιές στην πολιτεία το 1992. Πολλά βενζινάδικα στη νότια Φλόριντα είχαν μείνει χωρίς καύσιμα, παρά την απόφαση του κυβερνήτη να διατηρήσει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας προς Νότο για να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα.

Το μέτωπο στις ακτές

Το μέτωπο της κακοκαιρίας είναι πιο πλατύ από την πολιτεία της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες και στις δύο ακτές της χερσονήσου. Το πιο καταστροφικό σενάριο θα ήταν να παραμείνει ο «Ιρμα» στη θάλασσα, κινούμενος παράλληλα σε κάποια από τις ακτές, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντλεί ενέργεια από τα θερμά νερά, αντί να εξασθενήσει κινούμενος πάνω από στεριά.

Από σήμερα το πρωί, οι άνεμοι στη Φλόριντα επρόκειτο να γίνουν επικίνδυνοι, ενώ αύριο το πρωί αναμενόταν να φθάσει το μάτι του κυκλώνα στις πιο πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές. «Πρόκειται ένα μέτωπο κακοκαιρίας που μπορεί να προξενήσει καταστροφή ιστορικών διαστάσεων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Καθημερινή


Ο Ντράγκι παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση αλλά η Ελλάδα μένει εκτός



Εκτός των «ιδανικών αναπτυξιακών συνθηκών» με τα χαμηλά επιτόκια και αγορά κρατικού και ιδιωτικού χρέους που παρέχει ήδη και φαίνεται ότι θα παρατείνει η ΕΚΤ μένει ακόμη η Ελλάδα, αφού ούτε στο QE συμμετέχει ούτε οι τράπεζες μπορούν ακόμη να παρέχουν φθηνό χρήμα στην αγορά λόγω του κόκκινων δανείων.

Κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε στην ουσία την παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης με τις αποφάσεις για τη συνέχιση του QE να παραπέμπονται για συνεδρίαση της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου προαναγγέλλοντας παράλληλα και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

Σημείο αναφοράς για τις δηλώσεις Ντράγκι είναι η ανατιμητική πορεία του ευρώ που μειώνει το περιθώριο για οριστική καταπολέμηση του αποπληθωρισμού μέσω της θεμιτής αύξησης του ευρωπληθωρισμού κοντά στο 2%. Οπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, οι μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών.

Μάλιστα εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα (κατά 0,10%) σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για τα δύο επόμενα χρόνια. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι συντρέχουν οι λόγοι παράτασης της νομισματικής χαλάρωσης που εκδηλώνεται από την ΕΚΤ με τις μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων με στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας και την άνοδο του επιπέδου του πληθωρισμού κοντά στο ψυχολογικό όριο του 2%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ντράγκι απέρριψε το ενδεχόμενο η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να δημιουργήσει φαινόμενο «φούσκας» για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Παράλληλα, όμως, λόγω του «σκληρού» ευρώ ο κ. Ντράγκι ανέβασε προς τα πάνω τον πήχυ για τον στόχο της ανάπτυξης, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του 2007.

Η αξιολόγηση

Την ίδια ώρα όμως η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης από τη Δευτέρα με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με στόχο να ξεκινήσει η προεργασία για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Το κλίμα στο οποίο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έδωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηessische / Niedersächsische Allgemeine (HNA) ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα κάποια στιγμή να επιστρέψει στις αγοράς δήλωσε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση εμμείνει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος ESM και πέρα από αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα αφήσει πίσω την κρίση και θα μπορέσει να ξαναχρηματοδοτηθεί στην αγορά».



ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Ύπατη Αρμοστεία: Βελτιώστε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων



Έκκληση για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αν. Αιγαίου απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (ΥΑ), εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου περιλαμβάνονται δηλώσεις της Σεσίλ Πουιγί, εκπροσώπου Τύπου της ΥΑ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Εθνών (Palais des Nations), στη Γενεύη, ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναφέρει ο οργανισμός. Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι σήμερα, επισημαίνει η ΥΑ, ζητά πιο δυναμική δράση, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής. Καλεί επίσης για την επείγουσα αποστολή επιπλέον προσωπικού, ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πολλοί από τους ανθρώπους μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Υπερπληθυσμός και συμφόρηση σε δομές σε Σάμο, Χίο, Λέσβο και Λέρο

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο. Παρά την πρόσφατη μεταφορά περίπου 640 ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι σε έναν χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ανθρώπων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ. Ανάμεσά τους υπάρχουν πάνω από 600 παιδιά, καθώς και έγκυοι, άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και άτομα με αναπηρίες.

Στη Χίο, υπήρξαν πάνω από 500 αφίξεις τον Αύγουστο. Το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 άνθρωποι δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα. Η πλειονότητα μένει σε προκατασκευασμένους οικίσκους και κάποιοι από τους νεοαφιχθέντες σε 12 σκηνές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την ΥΑ. Επίσης, περίπου 180 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο της Σούδας που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή και η οποία αναμένεται να κλείσει από καιρό.

Στη Λέσβο, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά εντάσεις στο ΚΥΤ της Μόριας. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεσπάσει δύο φορές ταραχές για τον αργό ρυθμό της καταγραφής και της διαδικασίας ασύλου για ορισμένες εθνικότητες, καθώς και για τις συνθήκες υπερσυνωστισμού. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν στη Λέσβο 1.052 αφίξεις και πάνω από 700 την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 5.000 άνθρωποι.

Στη Λέρο καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο 290 αφίξεις, με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί να φτάνει σήμερα τους 649. Το γεγονός αυτό ασκεί πίεση στην υπάρχουσα χωρητικότητα των υποστελεχωμένων χώρων φιλοξενίας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένου του ΚΥΤ στα Λέπιδα).

Η ΥΑ χαιρετίζει την υλικοτεχνική βοήθεια που παρέχει ο στρατός κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, όπου μεταφέρεται η περίθαλψη και φροντίδα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς στα χέρια των ελληνικών αρχών. Η ΥΑ στηρίζει την κυβέρνηση στον εντοπισμό κενών κατά την μεταβατική αυτή περίοδο και συνεχίζει να παρέχει στοχευμένες υπηρεσίες στον τομέα της παιδικής προστασίας, στήριξη στους επιζήσαντες περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας, είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες μεταφοράς και διερμηνεία, χάρη σε μια πρόσφατη επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Τσίπρας: Θωρακίζουμε τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες




«Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας και της ελληνικής γραφής Braille και την προστασία όλων των δικαιωμάτων των αναπήρων από το κράτος

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, θωρακίζουμε τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Eθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», αναφέρει σε σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού πλαισιώνεται και από το Tweet του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, με τον τίτλο «ήταν δίκαιο και έγινε», στο οποίο αναφέρονται, μέσω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Επικρατείας, οι αλλαγές στο νόμο για τα άτομα με αναπηρία.

«Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας και της ελληνικής γραφής Braille, την προστασία όλων των δικαιωμάτων των αναπήρων από το κράτος, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την ισότιμη πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, την υποχρέωση των δημοσίων και των ιδιωτικών ΜΜΕ να σέβονται την αρχή της μη διάκρισης, την ίδρυση ειδικού γραφείου για την προστασία των αναπήρων σε κάθε υπουργείο, Περιφέρεια, δήμο. Ακόμη τη διασφάλιση της βασικής πληροφόρησης για τους αναπήρους κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με προσβάσιμους για τα άτομα αυτά τρόπους», αναφέρεται στο βίντεο.




Πηγή : protothema.gr



Στάση πληρωμών στο δημόσιο για να παρουσιάζει πλεόνασμα! 5,048 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες



Για να παρουσιάζεται δήθεν επιτυχημένη η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πληρώνει κανένα ιδιώτη οδηγώντας τους στην καταστροφή.

Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στα 5,048 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Διευρύνονται μήνα με τον μήνα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου στους προμηθευτές του, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 243 εκατ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 5,048 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών, μη καταβάλλοντας τις οφειλές της προς τρίτους, αδιαφορώντας προφανώς για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία, την αύξηση των «λουκέτων» και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Από τα 5,048 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος, τα 1,256 δισ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν βεβαιωθεί και επεξεργασθεί από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς υπάρχουν επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ που είναι σε αναμονή) και τα υπόλοιπα είναι οφειλές σε επιχειρήσεις που προμήθευσαν το ελληνικό Δημόσιο. Από τον Δεκέμβριο του 2014 τα χρέη του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα αυξάνεται και τους επόμενους μήνες, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατ’ επέκταση η άντληση πόρων από τον ESM για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος, αν και «έπεσαν» στην αγορά 3,1 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος αποπληρωμής χρεών από τον ESM, τα χρέη διευρύνονται καθώς δημιουργούνται καινούργια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,792 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 3,599 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν:

α) Οι οφειλές των υπουργείων κατά 22 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 168 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανήλθαν σε 168 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 144 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

β) Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων κατά 123 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσουν στα 2,361 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων είναι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ (1,334 δισ. ευρώ).

γ) Τα χρέη των δήμων κατά 3 εκατ. ευρώ.

δ) Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, οι οποίες έφθασαν τα 574 εκατ. ευρώ ευρώ από 517 εκατ.ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.


Εγκαίνια ΔΕΘ από Τσίπρα με υποσχέσεις και αφήγημα την ανάπτυξη



Στην αρένα της ΔΕΘ ρίχνεται ο Αλέξης Τσίπρας, με την επίσκεψη Μακρόν να αποτελεί ήδη παρελθόν. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγκαινιάσει ουσιαστικά τη νέα πολιτική σεζόν με μπαράζ υποσχέσεων και στο... βάθος την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Αρκεί να δώσουν γι' αυτό το πράσινο φως οι θεσμοί, καθώς πριν καλά-καλά ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, τα εμπόδια δείχνουν να είναι πιο ψηλά απ' ό,τι είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση.

Αχτίδα φωτός σε αυτό το σκηνικό υπήρξε για το Μαξίμου η επίσκεψη Μακρόν. Τα θερμά λόγια του Γάλλου προέδρου δεν είχαν μόνο τυπικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από την αποστροφή Μακρόν για το ΔΝΤ και το ρόλο του. Αντίστοιχης σημασίας ήταν και τα μηνύματα που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και τις επενδύσεις, αφού οι συμφωνίες που ζυμώθηκαν δίνουν - θεωρητικά τουλάχιστον - νέα ώθηση και εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία.

Το μήνυμα Τσίπρα από τη ΔΕΘ θα είναι ένα μήνυμα ελπίδας για «καλύτερες μέρες» και επιστροφής στην κανονικότητα, μακριά από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «θα είναι η τελευταία μνημονιακή ΔΕΘ». Αλλά οι υποσχέσεις που θα δώσει ο κ. Τσίπρας θα αφορούν μέλλοντα χρόνο, καθώς ο ενεστώς δεσμεύεται από τις... ορέξεις των δανειστών και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, πλην στοχευμένων παρεμβάσεων για ευπαθείς ομάδες, με μικρό έως μηδενικό δημοσιονομικό κόστος (π.χ. το νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία).

Επίσης, το πακέτο εξαγγελιών περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές - με κορυφαία τη συνταγματική αναθεώρηση - ενώ σπουδαία θέση στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού καταλαμβάνει η νέα γενιά: από το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέχρι τις δράσεις για την ανάσχεση του brain drain και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μαζί βεβαίως έρχονται και οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο.


Πηγή: in.gr


Πόσο ακόμα; Πόσο; Τσίπρας σε Μπριζίτ: «I hope to come back to Greece and to see Betty also»



Έλεος!!! Πόσα να αντέξουμε μέχρι να φύγει από την εξουσία ο Τσίπρας;

Μιλώντας τα δικά του αγγλικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε το γαλλικό προεδρικό ζεύγος στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση του το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Τσίπρα αποχαιρετώντας την Μπριζίτ Μακρόν, μίλησε στα δικά τους αγγλικά, λέγοντας: «It was a pleasure to see you. I hope to come back to Greece and to see Betty also».

«Goodbye, thank you» ήταν η απάντηση της κ. Μακρόν που δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και για να μην ξεχάσουμε τα όποια αγγλικά μάθαμε στην ζωή μας, εάν πεις κ. Τσίπρα «I hope to come back to Greece», δεν σημαίνει «ελπίζω εσύ να επιστρέψεις», «αλλά ελπίζω να επιστρέψω εγώ».

Φύγε εσύ κ. Τσίπρα και δεν χρειάζεται να επιστρέψεις δεν θα λείψεις σε κανένα.Συγγνώμη, αποχώρησε ο Πρωθυπουργός και δεν το μάθαμε;