Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Έπαιζαν τρίλιζα στα οπίσθια επτάχρονου παιδιού και η προκλητική διευθύντρια είπε στους γονείς να μη δώσουν συνέχεια για το καλό του


 

Ένα περιστατικό μπούλινγκ που συνέβη σε δημοτικό σχολείο του Βόλου, που απασχολεί από σήμερα και τις αστυνομικές Αρχές καθώς οι γονείς του θύματος υπέβαλαν μήνυση κατ’ παντός υπευθύνου για τον εφιάλτη που αντιμετώπισε ο γιος τους από την ακραία συμπεριφορά ενός άλλου μαθητή, μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής διάπλασης.

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος μαθητής που φοιτά στο ίδιο σχολείο, είχε μετατρέψει την καθημερινότητα του γιου τους αλλά κι άλλων συνομήλικων τους σε κόλαση.

«Τον έβριζε συστηματικά και τον κλωτσούσε με αποτέλεσμα ο γιος μας να εκδηλώνει άρνηση να πάει στο σχολείο, ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες» λέει ο πατέρας του μικρού στο protothema.gr.

Αποκορύφωμα του συστηματικού bullying που έχει υποστεί ο επτάχρονος από τον μεγαλύτερο σε ηλικία μαθητή, είναι τα όσα περιέγραψε η μητέρα του παιδιού σε γκρουπ γονέων στο facebook στην προσπάθεια της να πληροφορήσει τους υπόλοιπους γονείς ώστε να γίνουν γνωστά παρόμοια περιστατικά και να ενημερώσουν την διεύθυνση του σχολείου.

«Είμαι η μητέρα ενός επτάχρονου παιδιού στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο του Βόλου. Σήμερα πήγα να αλλάξω τον μικρό, να τον πάω στο πάρκο και ξαφνικά το παιδί έβαλε τα κλάματα και γενικά τις τελευταίες 15 ημέρες δεν ήθελε να σηκώνεται να πηγαίνει στο σχολείο καθώς σήμερα βρήκα γραμμένα με μαρκαδόρο στα οπίσθια του τα γράμματα ΧΧΟΟ από συγκεκριμένο μαθητή μεγαλύτερης τάξης που από τα σπρωξίματα και τα χτυπήματα φτάσαμε στο σημείο να τον γδύσει για να παίξει τρίλιζα. Όπως μας είπε ο μικρός δεν είναι η πρώτη φορά και αύριο έχουμε ραντεβού με την διευθύντρια να μας τον υποδείξει», ήταν το συγκλονιστικό κείμενο που ανήρτησε η μητέρα στο facebook.



Οι γονείς του επτάχρονου μαθητή εμφανίστηκαν σήμερα στο σχολείο για να συναντήσουν τη διευθύντρια, η οποία, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, τους αντιμετώπισε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο. Σύμφωνα με τον πατέρα του, «αφού μιλήσαμε με την διευθύντρια, μας έβγαλαν έξω και κράτησαν μέσα το παιδί μας για να τους υποδείξει τον μαθητή που του έκανε αυτό το αποτρόπαιο πράγμα. Σε μας η διευθύντρια είπε ότι, για το καλό του παιδιού είναι προτιμότερο να λήξει αυτή η ιστορία και να μην δώσουμε συνέχεια. Μπορείτε να καταλάβετε πώς αισθανθήκαμε και πώς αισθάνθηκε ο γιος μας, ο οποίος υπέδειξε τον άλλο μαθητή αλλά μας είπε ότι φοβάται γιατί δεν θα του κάνουν τίποτα».

Και συνεχίζει ο πατέρας του επτάχρονου: «Η διευθύντρια μας είπε ακόμη, ότι αν διώξουν τον μαθητή που έκανε bullying στο παιδί μας μπορεί να βρεθεί κάποιος άλλος που να κάνει τα ίδια πράγματα στον γιο μας. “Τι θα κάνουμε τότε, θα τον διώξουμε κι αυτόν;” ήταν τα χαρακτηριστικά της λόγια. Όπως καταλαβαίνετε ήρθαμε σε αδιέξοδο».

Μετά την συνάντησή τους με τη διευθύντρια του σχολείου, οι γονείς του επτάχρονου κατέφυγαν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου καταθέτοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό. «Στο μεταξύ μάθαμε ότι ο συγκεκριμένος μαθητής κάνει άγριο μπούλινγκ και σε άλλα παιδιά» λέει ο πατέρας του θύματος. «Μας πήραν άλλοι γονείς και μας είπαν ότι χτυπούσε τον γιο τους με γροθιές στο στομάχι» συμπληρώνει.



Ακρωτηρίασαν το πόδι του αστυνομικού που τραυματίστηκε από φωτοβολίδα στου Ρέντη

 



Σε ακρωτηριασμό του ποδιού του 31χρονου αστυνομικού που τραυματίστηκε βαρύτατα από τη φωτοβολίδα στου Ρέντη προχώρησαν οι γιατροί στο Κρατικό Νίκαιας, πριν από λίγο.

Το ιατρικό ανακοινωθέν:

Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς. Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.

Ο διοικητής Ανδρέας Πλεμμένος

Μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της μηριαίας αρτηρίας από τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας από τον καθ' ομολογίαν δράστη 18χρονο, οι ελπίδες να σωθεί το πόδι του νεαρού αστυνομικού ήταν μηδαμινές. Έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό για να αποφύγουν περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και ο 31χρονος συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο ανακοινωθέν του Γενικού Κρατικού Νίκαιας τονιζόταν ο 31χρονος παρέμενε σε καταστολή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με μηχανικό αερισμό, και υποστηριζόταν «αιμοδυναμικά, με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων».

«Λόγω διαταραχών πηκτικότητας υπάρχει διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού, που ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου, όπου γινόταν λόγος για «δερματικό θερμικό έγκαυμα στον μηρό και πέριξ του τραύματος».

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο 31χρονος υπεβλήθη σε νέα, δεύτερη από τη στιγμή του τραυματισμού του, χειρουργική επέμβαση στο πόδι του.



Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών – Θεσσαλονίκης

 


Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική σύνδεση στον κεντρικό άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», μετά την άφιξη, αργά το βράδυ, της πρώτης εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

  • Έως τις 16 Δεκεμβρίου στον σιδηροδρομικό άξονα θα κινούνται μόνο εμπορευματικοί συρμοί, ώστε να αποσυμφορηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα εμπορευματικά κέντρα. Από τις 16 Δεκεμβρίου θα δρομολογηθούν και τα επιβατικά τρένα, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η σιδηροδρομική εξυπηρέτηση.
  • Εντός των πρώτων μηνών του 2024 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες οριστικής αποκατάστασης τόσο του κύριου άξονα όσο και των δύο άλλων σιδηροδρομικών τμημάτων, Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, αλλά και της τουριστικής γραμμής του Πηλίου.


Αγροτική επιχειρηματικότητα: Αύξηση του προϋπολογισμού για τα «μικρά δάνεια» από 3.000 έως 25.000 ευρώ


 

Με την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση ενεργοποιείται προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη για την αύξηση του προϋπολογισμού του  Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) σε 61,5 εκατ. ευρώ.

  • Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ ήταν 21,5 εκατ. ευρώ και η αύξηση του κατά 40 εκ. ευρώ, αφενός αντικατοπτρίζει την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, πρωτίστως προς αυτές που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές που προκαλεί η Κλιματική κρίση, αφετέρου ανταποκρίνεται στο μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς του κλάδου για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες.
  • Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
  • Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 € έως 25.000 € με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.

 



Κυριάκος Μητσοτάκης: Διασφαλίζουμε την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία της αγοράς

 


Ο Πρωθυπουργός από την έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στη λειτουργία της αγοράς -με την επιβολή προστίμων όπου κρίνεται αναγκαίο- για να προσθέσει τη σημασία μιας σειράς παρεμβάσεων:

  • Πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής”:  Έως σήμερα έχουν ενταχθεί 1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί. 
  • «Καλάθι των Χριστουγέννων»: Ακόμα ένα εργαλείο, στην προσπάθειά μας να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τιμές χαμηλότερες και από εκείνες της περιόδου του Πάσχα. 
  • «e-Kαταναλωτής»: Ένα πολύ χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο για:
    • Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές,
    • Αντιμετώπιση των φαινομένων καταστρατήγησης της λειτουργίας της αγοράς και
    • Ένα βήμα πιο μπροστά απ΄όσους σκέφτονται κακόβουλα, προς όφελος -τελικά- του ίδιου καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός κατέγραψε δύο παραδείγματαπου η Κυβέρνηση, σοβαρά και με σχέδιο, επιχειρεί να αντιμετωπίσει.

  • Πλασματικές εκπτώσεις: ένα προϊόν στο οποίο ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, αυξάνει η τιμή αναφοράς χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως λόγος και εμφανίζεται πλασματικά μεγαλύτερη έκπτωση ενώ η τιμή του προϊόντος είναι ακριβώς η ίδια.
  • Fake reviews: ψεύτικες αξιολογήσεις προϊόντων που μπορεί να γράφονται από κάποιο chatbot.

Τονίζω ότι δεν είναι προβλήματα που αφορούν μόνο την ελληνική αγορά, αφορούν συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η αγορά λειτουργεί πραγματικά εύρυθμα. Και μια αγορά που λειτουργεί εύρυθμα και ανταγωνιστικά, με διαφάνεια στις τιμές, τελικά είναι και προς όφελος του καταναλωτή. Οπότε, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 



Διεύρυνση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων πολιτικής προστασίας

 



Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη  Βουλή περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν:

1.    Αναβάθμιση του 112. Πρόσθετα προληπτικά μέτρα στο 112:  προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, μερική αναστολή της υποχρέωσης για εργασία,  αναστολή λειτουργίας σχολείων, τηλεργασία, αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.α.

2.   Σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούμενη από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, με αντικείμενα: α) τη διαρκή παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων) την πρόγνωση πιθανών συνεπειών στις υποδομές, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών στη διαμόρφωση της ενδεδειγμένης Διαβάθμισης Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού δ) τη λήψη προληπτικών μέτρων  για την προστασία της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, (π.χ.    αναστολή υποχρέωσης προς εργασία σε συνδυασμό με απαγόρευση κυκλοφορίας)

3.   Δυνατότητα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να διενεργεί ελέγχους για την  τήρηση μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ (αντιπυρική προστασία, καθαρισμοί ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα κλπ)

4.   Καθαρισμοί οικοπέδων. Ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.Σε περίπτωση παράλειψης επιβολή τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο.Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης επιβολή ποινικής κύρωσης.

5.   Διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Δυνατότητα διάνοιξης και  από ΔΕΔΔΗΕ/ ΑΔΜΗΕ, όπου υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσης.

6.   Υποχρέωση καθαρισμού στα στρατόπεδα σε περίμετρο 100 μέτρων, (αποφυγή συμβάντων όπως στη Ν. Αγχίαλο)

7.   Αυστηροποίηση προστίμων για εμπρησμό από θερμές εργασίες(κάψιμο ξερών χόρτων, χρήση τροχού κλπ) κατά την αντιπυρική περίοδο. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα θα φτάνουν τις 50.000 €

8. Απλοποίηση και καθετοποίηση των διαδικασιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

9. Επιπλέον μέτρα σε καθεστώς ειδικής πολιτικής κινητοποίησης(επίταξη μηχανημάτων έργου και χειριστών, αναστολή αδειών, λειτουργία σε 24ωρη βάση κλπ

10.Υποχρέωση συμμόρφωσης παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων (πχ Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ)   με κάθε υπόδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων (πχ. έντονες χιονοπτώσεις, πότε θα κλείνουν- αποφυγή συμβάντων όπως στην Αττική Οδό το 2021).




Τρεις θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup και το ECOFIN

 


Τρεις σημαντικές ειδήσεις προκύπτουν από τη συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες: Εύσημα του Eurogroup για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2024, έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Και, όπως φαίνεται, εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα:

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/12, εγκρίθηκαν τα Σχέδια Προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2024, με την Ελλάδα να αποτελεί μια από τις 7 χώρες των οποίων ο Προϋπολογισμός κρίθηκε ως πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωζώνης. Επιπλέον, συνεχίστηκε η συζήτηση για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος στην παρέμβασή του έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».

Στη συνεδρίαση του ECOFIN εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας 13 χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, η οποία με αυτόν τον τρόπο θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026. Ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni έκανε θετικές αναφορές στην συμπερίληψη μεταξύ άλλων δράσεων και έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οροσήμων μέσω των οποίων προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε περαιτέρω σύγκλιση των διιστάμενων απόψεων σε επιμέρους θέματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ήδη γενικότερη σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.



Λίστα με 200 ονόματα σκληρών κακοποιών χούλιγκαν κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούτσης

 



Φακέλους με στοιχεία και δημοσιεύματα με στόχο να βοηθηθούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης ώστε «να μπει ένα τέλος στη μάστιγα της οπαδικής βίας» παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 200 άτομα σκληρών κακοποιών, γνωστά στις διωκτικές αρχές για επεισόδια οπαδικής βίας πανελλαδικά, τα οποία «ανήκουν σε όλα τα χρώματα», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον φάκελο που παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά οπαδικής -και όχι μόνον- βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Παράλληλα όμως προσκομίστηκαν στοιχεία που αφορούν στη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου. «Yπάρχουν πρόσωπα», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών αδίστακτων κακοποιών χούλιγκαν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πρόσθεσε ότι περιλαμβάνονται στον φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Βρούτσης: Η οπαδική βία συνδέεται με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού. Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Οικονόμου: Να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν

«Προσκομίσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κυρία εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε -διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη- θα βοηθήσουν σε μια κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.



MRB: Πρώτη με διαφορά η ΝΔ – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ - Απαξιωμένος ο Κασσελάκης

 



Με πάνω από 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για τον Δεκέμβριο. 

Σημειωτέων ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει σε χαμηλά ποσοστά μην μπορώντας να καρπωθεί την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση. 

Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται στα όμορα ιδεολογικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. 

Στην 5 θέση βρίσκεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. 

Η πρωτοβουλία των βουλευτών και στελεχών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% στην αναγωγή των αποτελεσμάτων χωρίς την Αδιευκρίνιστη Ψήφο), και σημειώνουμε ότι είναι ένα νέο κόμμα μόλις 15 ημερών.



Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 32,5%

ΠΑΣΟΚ: 12,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%

KKE: 8,1%

Ελληνική Λύση: 5%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%

Σπαρτιάτες 3%

ΝΙΚΗ: 2,7%

MEΡΑ25: 2,2%

Νέα Αριστερά: 2,1%

Με αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 38,8%

ΠΑΣΟΚ: 14,6%

ΣΥΡΙΖΑ: 13%

KKE: 9,7%

Ελληνική Λύση: 6%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%

Σπαρτιάτες 3,6%

ΝΙΚΗ: 3,2%

MEΡΑ25: 2,6%

Νέα Αριστερά: 2,5%


Στην πρώτη μέτρηση των τάσεων μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,7%.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης μόλις 5ος, αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών.

Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:


Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%

Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%

Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%

Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%

Στέφανος Κασσελάκης->18,5%

Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%

Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%

Βασίλης Στίγκας ->5,3%


Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ανδρουλάκη ο κ. Κ. Μητσοτάκης(36,2%), δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.

Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%.

Ως προς την κυβερνησιμότητα, την δεδομένη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο. Ο Ν. Ανδρουλάκης περνά στην δεύτερη θέση κυρίως λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των αποχωρήσεων.

Πληθωρισμός και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων.


Το κόστος ζωής το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

Το κόστος ζωής είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι οποίες αναγνωρίζονται από τους πολίτες και την ευρεία στήριξη που έχει υπάρξει, έως σήμερα δεν δείχνει σημάδια τιθάσευσης και υποχώρησης.

Οχτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν Πολύ μεγάλη ή Μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. 

Το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «Πάρα Πολύ και Πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί Αρκετά.

Στην ερώτηση εάν έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τα έξοδα τους, το 61,2% δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει κάνοντας περικοπές αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σχεδόν ένα 30% των πολιτών έκανε περικοπές και κατάφερε να συγκρατήσει τα έξοδα του, ενώ 10% δεν έκανε κάποια προσπάθεια περικοπών. 

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων με το 45,4% να δηλώνει ότι έχει πάρει όσα μετρά της επιτρέπει η Ελληνική Οικονομία ή και περισσότερα. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευθεία ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, το 62,3% απάντησε καταφατικά.

Αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό των πολιτών που δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος, αν και οι επιδόσεις της στο συγκεκριμένο τομέα είναι κατώτερες του μέσου όρου αξιολόγησης της.

Όλη η έρευνα εδώ



Με μοντέλο Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση πηγαίνει στην δικαιοσύνη για να διαλύσει τους κακοποιούς των γηπέδων

 


Σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, θα προσέλθουν στο γραφείο της εισαγγελεώς του Αρείου Πάγου με έναν ογκώδη φάκελο στοιχείων. 

Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις ομάδων, δημοσιεύματα, πρωτοσέλιδα, προφίλ, διαδικτυακές συζητήσεις κ.ο.κ. Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των περιστατικών και ότι οι συμμορίες των οπαδών έχουν δομή και ιεραρχία, πέρα από τη διάκριση των αυτουργών. 

Με λίγα λόγια, οι υπουργοί με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκουν η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τις συμμορίες των χούλιγκαν όπως αντιμετώπισε η δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή το 2013, όταν ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε «πακετάρει» τα στοιχεία και τα είχε διαβιβάσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ενοποίηση των δικογραφιών που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Πέραν του στόχου της ενοποίησης των δικογραφιών, η κυβέρνηση ζητά, παράλληλα, από τη δικαιοσύνη να αναβαθμίσει και τις ποινικές έρευνες για τα περιστατικά χουλιγκανικής βίας με έμπειρους και ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να γίνει διαφορετική αξιολόγηση, και να ξεριζωθούν οι συμμορίες των κακοποιών. 

«Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό», υπογράμμισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».



«Λουκέτο» στο τουρκικό πρωτάθλημα μετά τον χουλιγκανισμό προέδρου ομάδας


 

Οι επικεφαλής του τουρκικού ποδοσφαίρου ανέστειλαν όλα τα πρωταθλήματα αφότου ένας διαιτητής γρονθοκοπήθηκε από έναν πρόεδρο συλλόγου μετά από αγώνα της πρώτης κατηγορίας τη Δευτέρα.

Ο διαιτητής Χαλίλ Ομούτ Μελέρ χτυπήθηκε από τον πρόεδρο της Ανκαραγκιουτσού, Φαρούκ Κοτσά, ο οποίος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο μετά την ισοφάριση στο 97ο λεπτό, στην ισοπαλία 1-1 της Super Lig με τη Ρίζεσπορ.

«Οι αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας TFF, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η επίθεση είναι μια νύχτα ντροπής για το τουρκικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Ο Μελέρ δέχτηκε αρκετά χτυπήματα από άλλους καθώς βρισκόταν στο έδαφος και υπέστη τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού κατάγματος.  



Ο Κοτσά χρειάστηκε να μεταφερθεί δήθεν στο νοσοκομείο, αλλά «οι διαδικασίες κράτησης θα προχωρήσουν μετά τη θεραπεία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικων της Τουρκιας, Αλί Γερλίκαγια. Πρόσθεσε ότι και άλλοι συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στο περιστατικό, το οποίο «καταδίκασε έντονα», σύμφωνα με το BBC.

Το περιστατικό καταδίκασε και ο Ταγίπ Ερντογάν, που μεταξύ άλλων σχολίασε πως «αθλητισμός σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη. Ο αθλητισμός είναι ασυμβίβαστος με τη βία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη βία στον τουρκικό αθλητισμό».

Ο 37χρονος Μελέρ είναι ένας από τους κορυφαίους διαιτητές της Τουρκίας και διευθύνει διεθνείς αγώνες. Βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των επίλεκτων διαιτητών της Uefa.




Αυξήσεις στην Υγεία

 



Περί τα 11 εκ ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το κόστος από την παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται για γιατρούς, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως στις 31/12/2023 λόγω της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευτεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής σε αυτό.  

Πρόκειται για γιατρούς σε ΜΕΘ, σε Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, πνευμονολόγους κ.λ.π. οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην υπηρεσία τους ως τις 31/12/2024, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση. Προφανής ο στόχος να μην αποδυναμωθεί το ΕΣΥ από “ευαίσθητες” ειδικότητες και σε “ευαίσθητα” πόστα.  

Πέρα από αυτήν τη δαπάνη, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται δαπάνη 227,6 εκατ., η οποία αφορά σε:  

2 εκατ. ευρώ περίπου κατ’ ανώτατο όριο, από την καταβολή αποζημίωσης ενεργών εφημεριών ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου αριθμού 

216 εκατ. ευρώ περίπου, από την παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», των στρατιωτικών νοσοκομείων, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), καθώς και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 

930 χιλ. ευρώ περίπου, λόγω της παράτασης των συμβάσεων των παιδιάτρων ως οικογενειακών ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

932 χιλ. ευρώ περίπου, από την καταβολή αμοιβής λόγω υπερωριακής απασχόλησης στο προσωπικό των Δ.Υ.ΠΕ. και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας 

70 χιλ. ευρώ περίπου, από την παράταση των συμβάσεων έργου και παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και διοικητικού προσωπικού του Ε.Ο.Δ.Υ. 

340 χιλ. ευρώ περίπου, από την παράταση των συμβάσεων έργου και παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών του Ε.Ο.Δ.Υ. 

90 χιλ. ευρώ περίπου από την καταβολή στο προσωπικό του Ε.Ο.Δ.Υ. αμοιβής λόγω υπερωριακής εργασίας 

180 χιλ. ευρώ περίπου, λόγω της παράτασης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του Ε.Ο.Δ.Υ. για τις ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας των κτιρίων της ευθύνης του και των περιβαλλόντων αυτών χώρων καθώς και για τις ανάγκες εστίασης και σίτισης 

125 χιλ. ευρώ περίπου, λόγω της παράτασης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας 

3,8 εκατ. ευρώ περίπου, από την παράταση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 

1,4 εκατ. ευρώ περίπου, από την παράταση συμβάσεων για το αντίστοιχο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) 

1,65 εκατ. ευρώ περίπου, από την παράταση των συμβάσεων εργασίας προσωπικού COVID-19 σε προνοιακούς φορείς.



Αυξήσεις σε ένστολους

 



Ειδική αποζημίωση στο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο απασχολείται αποδεδειγμένα, σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή των εγχώριων και διεθνών αθλητικών συναντήσεων.  

Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και η αμοιβή χορηγείται μέχρι του ορίου των 83.300 συνολικά ημερών απασχόλησης, ετησίως. Το ετήσιο ποσό των πιστώσεων για την ειδική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 εκατ ευρώ. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι δαπάνες για τη μετακίνηση και τη διαμονή εκτός έδρας των ενστόλων. Η δαπάνη, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, εκτιμάται ειδικά για το πυροσβεστικό προσωπικό, στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ περίπου και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ περίπου.  

Συγκεκριμένα, μέχρι να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καθοριστούν το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ισχύουν τα εξής:  

Το ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου, ορίζεται στο ποσό των 0,20 € για κάθε χιλιόμετρο. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται και το ανώτατο όριο των κατά μήνα χιλιομέτρων, που επιτρέπεται να πραγματοποιούν οι μετακινούμενοι με ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά μέσα εκτός έδρας. Μετά την εξάντληση του ανωτέρω ορίου καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο των εισιτηρίων των φθηνότερων μέσων μαζικής μεταφοράς.  

Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης αναγνωρίζεται ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι:  

α. Κατηγορία Ι (ανώτατοι λειτουργοί του Δημοσίου) μέχρι 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση  

β. Κατηγορία ΙΙ, μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση 

Τα ποσά προσαυξάνονται κατά 30% για διαμονή εντός των ορίων των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η προσαύξηση ισχύει και για διαμονή στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους.  

Ειδικά για τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών ελέγχων, ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στη νησιωτική χώρα, από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, καταβάλλεται σε υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας για τη μετακίνησή τους το ποσό των 100 ευρώ, με την προσαύξηση 30%.  



Αυξήσεις σε δικαστικούς λειτουργούς

 



Σημαντικές είναι οι αυξήσεις, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σε ειδικά επιδόματα των δικαστικών λειτουργών. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 14,5 ευρώ.  

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση 30% στο επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου), οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής: 

Ειρηνοδίκες Γ` και Δ` Τάξης, Δόκιμος Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 344,08 ευρώ σε 447,30 ευρώ 

Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 487,97 ευρώ σε 634,36 ευρώ 

Πρόεδρος Πρωτοδικών και αντίστοιχοι: από 563,04 ευρώ σε 731,95 ευρώ 

Πάρεδρος του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 594,32 ευρώ σε 772,61 ευρώ  

Πρόεδρος Εφετών, Σύμβουλος της Επικρατείας και αντίστοιχοι:  από 625,60 ευρώ σε 813,28 ευρώ 

Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι: από 656,88 ευρώ σε 853,94 ευρώ 

Πρόεδρος και αντίστοιχοι: από 688,16 ευρώ σε 894,61 ευρώ 

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση 10% στην πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές), οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:  

Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου: από 769,12 ευρώ σε 846,03 ευρώ 

Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχων: από 644,44 ευρώ σε 708,88 ευρώ 

Αντίστοιχη αύξηση 10% προβλέπεται και στην αποζημίωση εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και Συμβούλου Επικρατείας ή αντίστοιχους, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:  

Πρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 242,88 ευρώ σε 267,17 ευρώ  

Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 161,92 ευρώ σε 178,11 ευρώ 

Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι: από 121,44 ευρώ σε 133,58 ευρώ 

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, αύξηση του ανώτατου ορίου συνολικών αποδοχών του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, μέχρι το 80% των μηνιαίων αποδοχών και των επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου ή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, εφόσον είναι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί. 



16χρονος Ρομά «αδειάζει» φακέλους με χρήματα από γραφεία

 


Μπήκε στα γραφεία γνωστής καφετέριας στην Πανόρμου και επί τρία λεπτά άνοιγε και «άδειαζε» φακέλους με χρήματα καταφέρνοντας να αρπάξει περισσότερα από 6.000 ευρώ.

Ο λόγος για έναν 16χρονο Ρομά ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ Αθηνών και, όπως προέκυψε από την έρευνα, είναι σεσημασμένος για κλοπές και ληστείες σε ανήλικους.

Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση του εξασφάλισε και παρουσιάζει το protothema.gr:



Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη του 16χρονου μέσω ενός άλλου ανήλικου Ρομά, 14 ετών, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής (10/12) για την κλοπή των εισπράξεων από μία καφετέρια στο Θησείο.

Ειδικότερα, μετά τον εντοπισμό του, ο 14χρονος, σε μία προσπάθεια να γλιτώσει τη σύλληψη, πρότεινε στους αστυνομικούς να τους «δώσει» τον δράστη που είχε κλέψει την καφετέρια στην Πανόρμου και αυτοί να τον αφήσουν ελεύθερο. 

Οι αστυνομικοί φαινομενικά δέχθηκαν και τότε ο 14χρονος κάλεσε τον 16χρονο και έκλεισαν ραντεβού έξω από ένα κατάστημα στην Ερμού για μία «εύκολη δουλειά».

Έτσι και έγινε. Ο 16χρονος πήγε στη συνάντηση και τότε εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί και προχώρησαν στη σύλληψη τόσο του 16χρονου όσο και του 14χρονου. Και οι δύο ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ακρόπολης, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.



Εξαπάτησε τους Έλληνες, πλήρως αποτυχημένος γυρνάει την Ευρώπη που δεν τον ξέρουν καλά για να χτίσει προφίλ

 


Αποτυχημένος και στιγματισμένος στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας, ψάχνει το μέλλον του στην Ευρώπη που τον γνωρίζουν αλλά όχι τόσο καλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετέβη χθες στο Παρίσι, επόμενο σταθμό των πολιτικών περιοδειών του στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ψάχνοντας ρόλο κάτι που μόλις τον καταλάβουν τι είναι δεν θα αρέσει στους Ευρωπαίους. Μετά τη Ρώμη, όπου στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναντήθηκε με τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε, ο κ. Τσίπρας μετέβη χθες στην «πόλη του Φωτός», όπου θα έχει επαφές με τρεις ακόμη «φίλους της Ελλάδας», από τα παλιά.

Ο λόγος για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους οικονομολόγους Τομά Πικετί και Γκάμπριελ Ζούκμαν, με τους οποίους ο αποτυχημένος πολιτικός απατεώνας πρώην Πρωθυπουργός θα συζητήσει για το κοινωνικό κράτος, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση. 

Κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει με 30 Γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο forum «Académie des Futurs Leaders» για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τις σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές, καθώς και την σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς.

Πάντως, η επιλογή του κ. Τσίπρα να αυξάνει τον «στενό κύκλο» των συνομιλητών του σε εβδομαδιαία πλέον βάση, επιδεικνύοντας έντονη κινητικότητα εκτός των τειχών, επανάφερε χθες εκ νέου τα σενάρια για τα επόμενα βήματα του πρώην Πρωθυπουργού, που τον θέλουν να ιδρύει ινστιτούτο ή ίδρυμα, με την είσοδο κιόλας του 2024.

Το θέμα τώρα είναι για το πόσο σοβαρά θα τον πάρουν οι συνομιλητές του, ειδικά για το παρελθόν του, και την απαξίωση που έχει στην Ελλάδα από τους Έλληνες πολίτες.




Φοιτητής έκλεψε κράνος αστυνομικού για... challenge στο TikTok

 


Η ανεύθυνη η πράξη ενός φοιτητή τον οδήγησε στην δικαιοσύνη.

Η κλοπή σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με έναν 21χρονο να αφαιρεί κράνος αστυνομικού από υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα, με σκοπό να ανεβάσει βίντεο με το «κατόρθωμά» του στα κοινωνικά δίκτυα.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 20.00 στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός, ο οποίος βρίσκονταν εκείνη την ώρα με την παρέα του, άρπαξε το κράνος από την αστυνομική μηχανή για να αναρτήσει τη πράξη του στο TikTok, όμως συνελήφθη γρήγορα από τους αστυνομικούς που αντιλήφθηκαν την πράξη του και τον ακολούθησαν.

Ο 21χρονος ο οποίος είναι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για challenge που έκανε με τους φίλους του κι ότι σκόπευε να τραβήξει βίντεο για να το αναρτήσει στο TikTok.

Μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.



Λειτουργώντας δικτατορικά το καθεστώς Ράμα απέρριψε πάλι το αίτημα Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας


Αδιαφορώντας για την κοινή γνώμη και την Ευρώπη, το καθεστώς της Αλβανίας δείχνει την δικτατορική του νοοτροπία και συνεχίζει να προκαλεί με την στημένη υπόθεση Μπελέρη.

Απορρίφθηκε η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη για χορήγηση άδειας ορκωμοσίας, καθώς το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του.

«Ο πρωθυπουργός και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ήταν τα λόγια του Μπελέρη κατά τη διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει άδεια ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας.

Τώρα η πλευρά Μπελέρη έχει το δικαίωμα μέσα σε 15 ημέρες να προχωρήσει σε έφεση της απόφασης, που και πάλι δεν θα έχει αντίκρυσμα αφού στην Αλβανία κυβερνά ένα καθεστώς.

Δεκάδες ομογενείς που συγκεντρώθηκαν απόψε αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, φώναξαν «ντροπή σας, έχουμε δικτατορία» μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ενώ και ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης  που παραμένει προφυλακισμένος ανέφερε ότι «ο Έντι Ράμα και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταβάλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Απόφαση που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας, χαρακτήρισε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου GJKKO να απορρίψει το αίτημα του Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας και ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μετά τη δικαστική απόφαση, ο Ντούλες είπε ότι η σημερινή απόφαση ενορχηστρώθηκε από τον Έντι Ράμα.

«Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακοφωνία της δικαιοσύνης όπου το κείμενο, η μουσική και η ενορχήστρωση γίνονται από έναν αποκλειστικό συνθέτη, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Εδώ και μήνες ο Μπελέρης στερείται το βασικό του δικαίωμα, ενώ οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα εκλέγειν. Το θέμα είναι ένα και μοναδικό: ο Ράμα θέλει πάση θυσία να κρατήσει στην καρέκλα του δήμου Χειμάρρας έναν δήμαρχο που δεν έχει ψηφιστεί από τους πολίτες για να συνεχίσει τις υποθέσεις διαφθοράς με στόχο την αλλοτρίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων της Χιμάρας. Δεν πρόκειται για παρέμβαση στις υποθέσεις της δικαιοσύνης αλλά για μια άποψη που μπορούμε να εκφράσουμε για μια απόφαση. Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη είναι αυτό που ακούσατε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ράμα. Είναι πολύ δύσκολες στιγμές που δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που παραβιάζει το κράτος δικαίου, το τεκμήριο της ανεξαρτησίας», είπε ο Ντούλες. 

Το δικαστήριο Τιράνων αποφάσισε, ειδικότερα, ότι δεν θα δώσει άδεια ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, δίνοντας το δικαίωμα να κάνει μέσα σε 15 ημέρες έφεση της απόφασης.

«Ο Έντι Ράμα και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταβάλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Μπελέρης μετά την απόφαση.

Ο Ράμα εμφανίστηκε να αδιαφορεί για τις ευρωπαϊκές παροτρύνσεις και τις όποιες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ώστε να βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα.



Η ανεύθυνη αντιπολίτευση με ανεπαρκείς αρχηγούς γλύφει τις ομάδες και αντιδρά στα μέτρα της κυβέρνησης

 


Η αντιπολίτευση, δηλαδή ο λίγος Ανδρουλάκης, και ο ακατάλληλος για την πολιτική Κασσελάκης, αδιαφορώντας για το ότι στα γήπεδα κυκλοφορούν κακοποιοί μέλη εγκληματικών οργανώσεων που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των φιλάθλων, γλύφουν για ψήφους. 

Κάνοντας προσπάθεια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, μήπως πάρουν κανένα ψήφο, αντιδρώντας σε μέτρα τα οποία χειροκρότησε όλος ο νοήμων και σοβαρός κόσμος, κράτησαν αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στα γήπεδα της Super League ως ένα από τα μέτρα κατά της βίας. 

Ο ακατάλληλος και προκλητικός σε κάθε του τοποθέτηση πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της στράφηκε κατά των φιλάθλων, ενώ για τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν (κάμερες στα γήπεδα κ.λπ.) μάλλον συμφώνησε, καθώς ανέφερε στο Twitter ότι «είναι τα αυτονόητα, το ζήτημα όμως είναι επιτέλους να εφαρμοστούν».

«Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία», τόνισε σε ανακοίνωσή του από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας το πόσο ανεύθυνο και λίγο είναι για ακόμα μία φορά.

Για «απόφαση εντυπωσιασμού που εμπεδώνει τη λογική της συλλογικής τιμωρίας ομάδων και φιλάθλων» έκανε λόγο και η Νέα Αριστερά, δηλαδή να είχαμε να λέγαμε αδιαφορώντας για την ασφάλεια των φιλάθλων.