Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Καμία σοβαρότητα από τον Αλέξη Τσίπρα που ζητάει υπηρεσιακή κυβέρνηση


 

    Δέν έχει τέλος η απόγνωση του Αλέξη Τσίπρα, που ξεφτιλίζεται συνέχεια λες και δεν έχει κυβερνήσει ποτέ.

Εκτός του ατού της  ανικανότητας έχει και το ατού της γελοιότητας και αυτό το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες.

«Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με ελαφρότητα σε έναν κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Όχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά, κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους».

«Η Κυβέρνηση -με σχέδιο, επαγγελματισμό, πατριωτισμό και όραμα- έχει πετύχει, μέσα στην τέλεια καταιγίδα, να μειώσει δραστικά την ανεργία, να τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στην Ευρώπη και να χειρίζεται αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα. Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με ελαφρότητα σε έναν κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, στιβαρότητα και ειλικρίνεια. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση τόσο για την διαχείριση όσο και για την υπέρβαση των επάλληλων κρίσεων. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της πατρίδας».



Η απόγνωση Τσίπρα κάνει σπότ τον Μελανσόν που τον χαρακτήρισε «ελεεινό ηγέτη»

 



Γελάει ο κάθε πικραμένος σε Ευρώπη και Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανοίξει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Το παραμύθι που έχει στόχο να πλασάρει είναι ότι ο πρωθυπουργός σύρεται από την αξιωματική αντιπολίτευση σε πρόωρες εκλογές και μόνο και γελάει ο κόσμος μαζί του.

Στην συνεδριάσει το νούμερο Αλέξης Τσίπρας και ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσουν ένα βίντεο-πολιτική διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, με φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, προκειμένου να τον εμφανίσει ανακόλουθο που αναγκάζεται να καταφύγει σε εκλογές μετά από πίεση του απαξιωμένου πολιτικού απατεώνα Αλέξη Τσίπρα. 

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ντρέπεται καθόλου και έχει κοντή μνήμη αφού στην συνεδρίαση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του Β΄ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, για να υποστηρίξει πως όπως εκεί η κυριαρχία Μακρόν πλέον αμφισβητείται, έτσι και εδώ θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία Μητσοτάκη. 

Αυτό που ξεχνάνε στον θίασο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζ.Λ. Μελανσόν, έχει χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «ελεεινό ηγέτη», παράδειγμα προς αποφυγή και για την αριστερά αλλά και για την Ελλάδα.



Σε έξαρση οι κλοπές βενζίνης από παρκαρισμένα αυτοκίνητα

 



Αύξηση στις κλοπές καυσίμων, με τους κακοποιούς να βάζουν στο στόχαστρο τα παρκαρισμένα οχήματα, που δεν φτάνει που κλέβουν την βενζίνη, τους προκαλούν και μεγάλη ζημιά.

Το κύμα ακρίβειας και η κερδοσκοπία στα καύσιμα έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στην ανεξέλεγκτη κλοπή καυσίμων από σταθμευμένα οχήματα.

Οι κακοποιοί που βάζουν στο στόχαστρο παλιά ΙΧ, χρησιμοποιούν σωληνάκια  «ρουφώντας» το πολύτιμο πλέον καύσιμο από το ρεζερβουάρ, η καταστρέφουν την είσοδο απο το σωληνάκι με αποτέλεσμα να καταστρέψουν την μετάδοση του καυσίμου στον κινητήρα.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν ασφαλεία, και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να παραβιαστεί το πορτάκι βενζίνης. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τις σπείρες από να επινοήσουν νέους τρόπους κλοπής, και να κάνουν τη δουλειά τους δημιουργώντας μεγάλη ζημιά στα αμάξια.

Με τη χρήση φορητού δραπανοκατσάβιδου οι ληστές ανοίγουν μια τρύπα στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ, μεταγγίζοντας το περιεχόμενό του σε μια λεκάνη.

Τα οχήματα που μπαίνουν στο «μάτι» των κλεφτών είναι όσα βρίσκονται σταθμευμένα σε δρόμους με ελλιπή φωτισμό, αλλά και όσα είναι παρκαρισμένα για πολλές ημέρες στο ίδιο σημείο.



Τα Καραγκιοζιλίκια του Τούρκικου τύπου δείχνουν το πόσο καλά οδηγεί την χώρα ο Μητσοτάκης και διπλωματικά

 



Ποτέ δεν περίμενε ο Ερντογάν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ηγέτη που θα υπολογίζεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο Μητσοτάκης απέδειξε στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν είναι η αδύναμη διπλωματικά ψαροκώσταινα, και η σοβαρότητα που δείχνει αναδεικνύουν το καραγκιοζιλίκι των Τούρκων και την φαιδρότητα του Ερντογάν.

Στο στόχαστρο του τουρκικού τύπου βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα πάει καλά.

Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί φοβούνται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «καταγγείλει» την Τουρκία τόσο στη Σύνοδο της Ε.Ε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως έκανε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Με λίγα λόγια η σοβαρότητα του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί πανικό και φόβο στην Τουρκία που παίζει με ψέματα και προπαγάνδα.

Σε πρωτοσέλιδό της η Yeni Safak, φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Krizotakis» κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

Παράλληλα, εκτοξεύει πυρά και κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας για να γελοιοποιηθούν περισσότερο ότι τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι πηγαίνουν στα νησιά που βρίσκονται … δήθεν υπό κατοχή και αυξάνουν και τις ασκήσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ανέφερε χθες ότι «αν και έχει μειωθεί η ένταση στη γραμμή Αθήνας- Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε σταματάει τις προσπάθειες να διεκδικεί διεθνή υποστήριξη απέναντι στην Τουρκία. Βέβαια τη μείωση της έντασης την αναφέρουμε από τη μείωση του τόνου των δηλώσεων. Όπως ξέρετε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όπως και μετά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα καταγγείλει την Τουρκία».  

Η εφημερίδα Aksam φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «η απάντηση που έδωσε η Τουρκία στον Νότη Μηταράκη για το μεταναστευτικό».

Η Hurriyet επικρίνει την Ελλάδα και τη Δύση για το προσφυγικό, ενώ αναφέρεται σε μια έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα μας πάει καλά, πάρα πολύ καλά γιατί το τιμόνι το έχει ένας σοβαρός ηγέτης που χρειαζόταν η χώρα.



Μητσοτάκης για επιδότηση καυσίμων: Στα 80 ευρώ το Fuel Pass - Στα 100 στα νησιά


 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πριν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής μας θα ήθελα εν συντομία να ανακοινώσω μία νέα δέσμη μέτρων του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, με αιχμή την επιδότηση των καυσίμων.

Όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Θυμάστε ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν σήμερα στις 15:00, από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Να αναφέρω ότι οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια.

Και φυσικά οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του «Fuel Pass» -όπως το λέμε- που θα το ονομάσουμε «Fuel Pass 2». Σε αυτό λοιπόν, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα παρουσιάσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέχεια λεπτομερή στοιχεία, απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά, επαναλαμβάνω κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο.

Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, στην αναδρομική αποζημίωση.

Ήδη ενημερώθηκα ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για το «Power Pass» έχουν ξεπεράσει τις 450.000. Και μάλιστα, μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενημερώθηκα ότι πήραμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική μας παρέμβαση στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ένα μέτρο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που η Ρήτρα Αναπροσαρμογής προκάλεσε στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σταθώ επίσης και στο πρόγραμμα αντικατάστασης 400.000 παλιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Αντιλαμβάνομαι κ. Υπουργέ ότι έχει μια πολύ θετική ανταπόκριση και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να μπορέσουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χαμηλώσουμε τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά, καθώς οι ενεργοβόρες συσκευές αποτελούν σημαντικό συστατικό κομμάτι των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Να στηρίξουμε και την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα πώλησης αλλά και τοποθέτησης κλιματιστικών, ψυγείων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά.

Είναι όλα αυτά μια πλευρά της κοινωνικής μας πολιτικής η οποία νομίζω ότι αξίζει να αναδειχθεί και δηλώνει όχι μόνο τη φροντίδα της πολιτείας προς τον πολίτη που δοκιμάζεται από την εισαγόμενη κρίση, ιδιαίτερα τώρα με τα αυξημένα έξοδα του καλοκαιριού, αλλά νομίζω ότι αποτυπώνουν οι πρωτοβουλίες μας και τις σωστές οικονομικές μας επιλογές. Που αξιοποιούν την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας. Και απόδειξη η χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν ακόμα διεθνή οίκο.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά, σε απόλυτο βαθμό, τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχής. Μπορούν ωστόσο να τις αμβλύνουν, να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην έντασή τους. Για να το πω διαφορετικά, συνεχίζουμε τη μάχη για τον δίδυμο στόχο μας: μέσα στην αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η κυβέρνηση να ανακουφίζει την κοινωνία, να απελευθερώνει την οικονομία, αλλά να κινείται πάντα -και σας το τονίζω αυτό- μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών.

Τον Αύγουστο, άλλωστε, η Ελλάδα βγαίνει πια οριστικά από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει έναν πολύ επώδυνο, τραυματικό κύκλο για τη χώρα, ο οποίος άνοιξε το 2010.

Σίγουρα οι αλλεπάλληλες κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζουν. Όπως δεν αλλάζουν ούτε την προσπάθεια, ούτε τον προορισμό μας. Να φτάσουμε σε αυτόν τον προορισμό με σταθερότητα, με συνέχεια και με συνέπεια.

Αυτά ως εισαγωγικές παρατηρήσεις, εκτός της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τα θέματα τα οποία έχουμε να συζητήσουμε σήμερα, να κρατήσω την αρχική ενημέρωση την οποία θα μας κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης για την πρόοδο που έχουμε πετύχει συνολικά σε θέματα που αφορούν την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία.

Θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί ένα πολύ σημαντικό έργο, συνολικά, στον τομέα αυτό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί, καθώς τονίζει την κοινωνική πτυχή των πολιτικών μας. Και πράγματι θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο, αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, διότι πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία πολλών από εσάς, για τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει σε πολλούς τομείς.

Ενδεικτικά αναφέρω, Κωστή, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, κάτι το οποίο μας ταλαιπωρούσε πολλά χρόνια και έβλεπα στα στοιχεία τα οποία μας έστειλες ότι μόλις το πρώτο πεντάμηνο του ’22 εκδόθηκαν ουσιαστικά όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019. Μάλιστα τον Μάιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ απονομής, ξεπερνώντας τις 30.000 συντάξεις.

Είναι μία μόνο από τις εκκρεμότητες του παρελθόντος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα.



Μητσοτάκης : Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πολύ πιο ασφαλής, πατάει σε πολύ πιο στέρεα πόδια


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη.

Σπύρος Δημητρέλης: Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή την τιμή που μας κάνετε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, η οποία θα έλεγα ότι έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο σε πολλαπλά μέτωπα και στο μέτωπο της οικονομίας και στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, αλλά και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.


Βέβαια έχουμε και την τύχη να σας έχουμε λίγες ώρες πριν ανακοινώσετε κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Θα θέλατε να μας δώσετε ένα περίγραμμα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο να εντοπίζετε το γεγονός ότι η συγκυρία στην οποία κάνουμε αυτή τη συζήτηση είναι μία συγκυρία όντως δύσκολη. Δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, δύσκολη για την ευρωπαϊκή οικονομία, δύσκολη για την ελληνική οικονομία, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα ενός πληθωρισμού που δεν τον έχουμε ξανασυναντήσει στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια.


Θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε, ώστε να το αντιληφθούν και οι πολίτες, ότι είμαστε σε πόλεμο, η Ευρώπη είναι σε πόλεμο και οι επιπτώσεις, δυστυχώς, από αυτήν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αισθητές πια σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και έχουμε χρέος, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, όπως το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, να παρεμβαίνουμε για να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να «ροκανίζουν» όσο το δυνατόν λιγότερο το διαθέσιμο εισόδημα.


Πράγματι, λοιπόν, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα καύσιμα, ας το ονομάσουμε ένα «Fuel Pass 2» για τους επόμενους τρεις μήνες. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες, μιλάμε για αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις ύψους 60 λίτρων το μήνα, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε εκταμιεύσει το προηγούμενο τρίμηνο όταν θέσαμε σε εφαρμογή το «Fuel Pass 1».


Παραπάνω λεπτομέρειες θα δοθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και από τους Υπουργούς, το μεσημέρι, σε μια ειδική συνέντευξη Τύπου.


Σπύρος Δημητρέλης: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές που προβλέπουν έναν επερχόμενο κίνδυνο -ο οποίος δεν έχει πραγματωθεί ακόμα- μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας με τη μορφή του στασιμοπληθωρισμού που -όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε- είναι μια μορφή οικονομικής πρόκλησης η οποία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα όταν εγκαθιδρυθεί σε μια οικονομία.


Από την άλλη, βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των αγορών και κάποια χαρακτηριστικά στην ελληνική οικονομία, όπως είναι η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Έχουμε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, των επιτοκίων δηλαδή με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο και ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο είναι ασφαλής η ελληνική οικονομία στην περίπτωση που πράγματι αυτές οι προβλέψεις, οι κακές προβλέψεις, επαληθευτούν.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πολύ πιο ασφαλής, πατάει σε πολύ πιο στέρεα πόδια, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν ήρθαμε στα πράγματα. Ευτυχώς, θα έλεγα, διότι πράγματι καλούμαστε να διαχειριστούμε μία εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη συγκυρία.


Καταρχάς, ο στασιμοπληθωρισμός αναφέρεται σε ένα οικονομικό φαινόμενο όπου έχουμε πληθωρισμό σε συνδυασμό με αναιμική ανάπτυξη, ενδεχομένως και ύφεση. Δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας απασχολήσει το ερχόμενο διάστημα. Το αντίθετο θα σας έλεγα, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν τελικά η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπουν οι ξένοι οίκοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το λέω αυτό διότι έχουμε εξαιρετικά ενθαρρυντικά νέα από τον τουρισμό αλλά και από το μέτωπο των επενδύσεων, για αυτό και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια καλή, μια ρωμαλέα ανάπτυξη και το 2022. Ήδη το ’21 εκπλήξαμε πολύ ευχάριστα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις οι οποίες είχαν γίνει στην αρχή της χρονιάς.


Ο πληθωρισμός, τώρα, είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά σίγουρα κι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Και ένας τρόπος υπάρχει μόνο να τον ελέγξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτός είναι μέσα από την αύξηση των επιτοκίων.


Το χρήμα θα γίνει πιο ακριβό, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει παντού στον κόσμο και η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων. Το ίδιο θα γίνει και στην Ευρώπη. Αυτό σίγουρα θα προκαλέσει ένα πρόσθετο κόστος στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά αλλά και στο κράτος. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι προάγγελος μίας απόκλισης της ελληνικής οικονομίας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.


Όπως ξέρετε και όπως γνωρίζουμε πια καλά, η ενισχυμένη εποπτεία τελειώνει τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει ένας 12ετής κύκλος για την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζεται πια ως μια κανονική ευρωπαϊκή οικονομία και όχι ως μια ειδική εξαίρεση.


Πράγματι έχουμε ακόμα ένα ονομαστικό χρέος το οποίο είναι μεγάλο ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται όμως με πολύ γρήγορους ρυθμούς, επειδή ακριβώς αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ με γρήγορους ρυθμούς. Τα δε spreads δεν μας προκαλούν αυτή τη στιγμή κάποια ιδιαίτερη ανησυχία και δεν υπάρχει καμία εικόνα από τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση ανησυχίας. Αντίθετα -θα σας έλεγα- αυτό θα πρέπει να ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν χρειάζεται να μπούμε εδώ σε ονοματολογία.


Κατά συνέπεια, η αύξηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη για να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό, είναι αποφάσεις που δεν παίρνονται πια σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και πώς θα επανέλθουμε σε έναν πληθωρισμό κοντά στο 2%. Και από εκεί και πέρα, κάθε χώρα κρατάει στη “φαρέτρα” εκείνα τα όπλα για να μπορεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις.


Και θέλω να τονίσω εδώ ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα, καταρχάς μέσω μειώσεων φόρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν απολύτως συνεπής στις προεκλογικές τις δεσμεύσεις.


Στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί, ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε διαθέσιμο εισόδημα στις τσέπες, πρακτικά, όλων των νοικοκυριών.


Αυξήσαμε τον βασικό μισθό παραπάνω από αυτό το οποίο μας ζητούσαν κοινωνικοί εταίροι και προεξοφλούσε η αγορά. Γιατί ξέρουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα χωρίς όμως -το τονίζω- να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου θα κυνηγάμε μονίμως τον πληθωρισμό μέσα από οριζόντιες μειώσεις φόρων και επιδόματα τα οποία δεν μπορούμε να αντέξουμε δημοσιονομικά.


Για αυτό και έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες μειώσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ή ΦΠΑ, ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν μπορούμε να είμαστε στοχευμένοι, επιβραβεύουμε περισσότερο τους έχοντες και κατέχοντες από αυτούς που έχουν παραπάνω ανάγκη. Και βέβαια είναι μέτρα τα οποία έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα.


Σπύρος Δημητρέλης: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για την επικείμενη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία όπου -όπως είπατε- κλείνει και ένας 12ετής κύκλος μίας οικονομικής περιπέτειας μεγάλης της χώρας και έχετε περιγράψει έναν εθνικό στόχο ο οποίος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, η οποία θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη για τα εισοδήματα και γενικότερα για την οικονομία.


Σάς φοβίζει το ενδεχόμενο, αυτός ο στόχος να τεθεί σε κίνδυνο; Υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να τον θέσει σε αμφισβήτηση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας έλεγα πως όχι, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μπορώ να δω αυτή τη στιγμή που να με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.


Ο στόχος αυτός είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Νομίζω είναι συνάρτηση αφενός της οικονομικής πορείας, κυρίως των δημόσιων οικονομικών, όπου νομίζω ότι έχουμε πετύχει μεγάλη πρόοδο: και η αποκλιμάκωση του πρωτογενούς ελλείμματος το ’22 θα είναι σημαντική και το ’23 θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο και η μείωση του χρέους θα είναι σημαντική.


Και οι δείκτες οι οποίοι δείχνουν τον ποιοτικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, εξακολουθούν να κινούνται όλοι προς την σωστή κατεύθυνση. Αναφέρομαι ειδικά στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.


Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεση μας πολλούς πόρους για επενδύσεις: ιδιωτικούς, δημόσιους, ευρωπαϊκούς. Η χώρα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ, το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξής. Έχουμε λαμβάνειν 30 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καθώς έχει εκταμιευθεί η προκαταβολή και η πρώτη δόση. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλά κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να κινητοποιήσουμε αυτόν τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.


Και βέβαια, μέσα στο ’23 θα έχει κλείσει και το ζήτημα που αφορά την πολιτική σταθερότητα. Διότι και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο σίγουρα θα προσμετρηθεί από τις αγορές, κατά πόσο θα μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Κυβέρνηση -όπως εκτιμώ ότι θα γίνει τελικά- η οποία είναι αποφασισμένη, με ταχύτητα, να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Σπύρος Δημητρέλης: Κύριε Πρόεδρε, είστε ευχαριστημένος από τον ρυθμό με τον οποίο «τρέχουν» τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Διότι η αγορά διψάει για ρευστό. Έχει τον τουρισμό βέβαια, ο οποίος πηγαίνει, ευτυχώς, πάρα πολύ καλά, αλλά ο δεύτερος πόλος ρευστότητας και ενίσχυσης της οικονομίας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Είστε ευχαριστημένος από τον ρυθμό που τρέχει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε από τους πρωταθλητές στην Ευρώπη στην εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης και βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σημαντικές και αυστηρές αιρεσιμότητες. Για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ισχύει αυτό, όχι μόνο για την Ελλάδα.


Άρα ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιους στόχους πρέπει να πετύχουμε για να εκταμιεύουμε τις δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής, έχουμε τηρήσει στο ακέραιο τα χρονοδιαγράμματά μας. Και οι όποιες μικρές καθυστερήσεις δεν οφείλονταν σε μας, αλλά σε διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ταυτόχρονα, όπως σας είπα, ο Αναπτυξιακός Νόμος θα αρχίσει να «τρέχει» σύντομα, περιμέναμε την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Όπως θα αρχίσουν να κινούνται κεφάλαια και από το ίδιο το ΕΣΠΑ, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, καθώς το πρώτο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ήταν το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας.


Αλλά συνέχεια, όπως βλέπετε, «τρέχουν» προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στην επίτευξη άλλων συναφών στόχων. Να αναφέρω, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της αντικατάστασης των ηλεκτρικών συσκευών. Πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, να μειώσουν τα νοικοκυριά την κατανάλωση ρεύματος με συσκευές που εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερη οικονομία, πολλές δουλειές για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούν στο δίκτυο διανομής αλλά και εγκατάστασης και απόσυρσης των παλιών κλιματιστικών.


Τέτοιου είδους προγράμματα, όπως και το «Εξοικονομώ» το οποίο και αυτό τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, είναι προγράμματα τα οποία προσφέρουν πόρους, κινητοποιούν πόρους, ιδιωτικούς αλλά και ευρωπαϊκούς, στην κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να κινηθούμε.


Σπύρος Δημητρέλης: Στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, παίρνουμε κάποια μηνύματα από ξένες χώρες που προειδοποιούν τους πολίτες τους για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Δηλαδή αφήνουν να εννοηθεί ότι πιθανόν υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν και ελλείψεις ενεργειακών πόρων, όπως φυσικού αερίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, ποιος είναι ο σχεδιασμός της προς αυτή την κατεύθυνση για την ενεργειακή επάρκεια;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε καλυμμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και κατά συνέπεια προς τη χώρα μας.


Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει, αλλά είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Και βέβαια έχουμε τη δυνατότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, να μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς είμαστε χώρα πρώτης εισόδου για LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο.


Εκτιμώ ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει. Εμένα περισσότερο με απασχολούν οι τιμές της ενέργειας και λιγότερο η διαθεσιμότητά της, εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας ενέργειας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, το οποίο -τονίζω- θα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σενάριο για την Ευρώπη. Θα είμαστε καλυμμένοι, θα τα βγάλουμε πέρα.


Σπύρος Δημητρέλης: Ωραία, τώρα στα εθνικά μας θέματα, κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχουμε από τη μία μεριά την τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει φτάσει πλέον σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Από την άλλη υπήρξε μια στρατηγική από την κυβέρνηση όπου οικοδομήθηκαν συμμαχίες -πολύ πετυχημένα θα έλεγα εγώ- ότι έχει γίνει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και είχαμε και μία στρατηγική -θα έλεγα- απόφαση της κυβέρνησης να ταχθεί ξεκάθαρα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, απόφαση η οποία επικρίθηκε από κάποιους από την αντιπολίτευση.


Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στην περίπτωση που τελικά βρεθούμε αντιμέτωποι με μία εθνική πρόκληση μέσα στο επόμενο διάστημα, όλες αυτές οι κινήσεις και η στάση που πήραμε για την Ουκρανία, πιστεύετε ότι θα είναι μία επένδυση που θα αποδώσει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα πρέπει να είναι από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όχι μόνο γιατί αυτό είναι το ηθικά ορθό, αλλά και γιατί αυτό είναι το ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα.


Όταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο τον αντιπαραβάλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και την Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται.


Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει. Δεν αναφέρομαι για την Ελλάδα, αναφέρομαι και για τους εταίρους μας.


Η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά.


Αυτή είναι -όπως σας είπα- μια μακροπρόθεσμη επένδυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ενίσχυση της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή η οποία, όμως, έρχεται και συνδέεται και με την πρόοδο που έχουμε κάνει στο οικονομικό επίπεδο.


Διότι αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι υπό επιτήρηση, εξακολουθούσε να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια αξιοπιστία όταν διεκδικούμε υποστήριξη στα γεωπολιτικά μας δίκαια.Δεν θα είχαμε βέβαια και τις ίδιες δυνατότητες να επενδύσουμε στην εθνική μας άμυνα, όπως το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια.


Σπύρος Δημητρέλης: Να πάμε στα πολιτικά, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπό την πίεση της κρίσης της ακρίβειας, θα «δραπετεύσει η κυβέρνηση» μέσω εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο.


Από την άλλη, ξεκαθαρίζετε ότι θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές. Ωστόσο έχετε αφήσει κάποιες υπόνοιες ότι μπορεί τελικά να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Είπατε εφόσον οξυνθεί το πολιτικό κλίμα και πάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής όξυνσης.


Με δεδομένο ότι η αγορά, οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες θέλουν να μάθουν πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, δηλαδή αν θα γίνουν νωρίτερα, αν θα γίνουν στην ώρα τους, διότι από αυτό εξαρτάται και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, γενικότερα η πορεία της χώρας, θα ήθελα να σας ρωτήσω: ποιο είναι ακριβώς το κριτήριο που εσείς θεωρείτε, θα μπορούσε να σας οδηγήσει στην απόφαση πρόωρων εκλογών;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο.


Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές «ευκαιρίες» να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.


Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων.


Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα.


Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα.


Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε.


Σπύρος Δημητρέλης: Κύριε Πρόεδρε, η τελευταία μου ερώτηση: είθισται να ερωτάται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν θα συνεργαστεί μαζί σας μετά τις εκλογές. Απαντά ότι «εγώ δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τον κ. Μητσοτάκη Πρωθυπουργό».


Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω εσάς, διότι γίνονται ερωτήσεις προς την ελάσσονα αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να ερωτηθεί και το κόμμα το οποίο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι πρώτο.


Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω: είναι η αυτοδυναμία αυτοσκοπός από την πλευρά σας, το οποίο σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει μία συνεργασία και στις δεύτερες κάλπες μπορεί να πάμε και σε τρίτες; Ή υπάρχει κάποιο κριτήριο το οποίο εσείς θέτετε προκειμένου να συνεργαστείτε με την αντιπολίτευση για να γίνει κυβέρνηση; Ποιο θα είναι το κριτήριο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμα για να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης. Θα πω μόνο το εξής: η απλή αναλογική δεν ήταν ποτέ επιλογή μου. Και μάλιστα εξακολουθώ να επιμένω, ακόμα περισσότερο τώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλες κρίσεις, ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα καταστροφικό για τη χώρα. Διότι μας εγκλωβίζει σε συμμαχίες εξαιρετικά σύνθετες και πολλές φορές καθιστά και μικρά κόμματα ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, με κριτήρια τα οποία δεν ωφελούν πάντα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.


Άρα, εγώ έχω μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για την απλή αναλογική. Την ίδια άποψη φαντάζομαι ότι είχε και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, διότι δεν την είχε ψηφίσει. Και γι’ αυτό και επιμένω στην ανάγκη στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη κάλπη φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο- να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.


Μιλάω για την αυτοδύναμη Ελλάδα και για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι, τυπικά, μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, έχω αποδείξει όμως ότι δεν έχω καμία δυσκολία να αξιοποιήσω στελεχιακό δυναμικό και από άλλους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας και να αξιοποιήσω πραγματικά τους καλύτερους. Και αυτό θα κάνω εφόσον με εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός μετά τις -λογικά- μεθεπόμενες εκλογές.


Από εκεί και πέρα δεν θα πω τίποτα παραπάνω πέραν του ότι ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα επιλέξει τελικά αν αυτό το οποίο εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, πιστεύουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να γίνει, είναι και αυτό τελικά το οποίο θα επιλέξουν οι πολίτες.


Προσοχή όμως: δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία. Η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση. Όπου ναι μεν ο Πρόεδρος Macron κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο.


Ο ίδιος, ισχυρός σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του -σε ένα διαφορετικό σύστημα από το ελληνικό- σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, σταθερός και πιστός φίλος της Ελλάδας, πλην όμως στην εσωτερική μεταρρυθμιστική του ατζέντα με πολύ μεγάλες δυσκολίες εξεύρεσης των κατάλληλων συμμαχιών.


Είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας, σε μια εποχή κρίσης όπου η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα και το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας είναι το βασικό ζητούμενο; Αυτό, τελικά, θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών.


Σπύρος Δημητρέλης: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία είχαμε και για τη φιλοξενία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.



Φον ντερ Λάιεν: Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι στο παρελθόν

 


Για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων απάντησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα Libre.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν προχωρήσει περισσότερο από τις τρεις χώρες για τις οποίες συνιστά η Επιτροπή να δοθεί μια ευρωπαϊκή προοπτική. Έχουν ήδη προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Μαυροβούνιο και Σερβία. Πρόκειται να ξεκινήσουν με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζω να βρούμε μια λύση με τη Βουλγαρία» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά πρέπει να εφαρμόσει 14 προτεραιότητες. Εάν το κάνει, θα μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αυτό αποδεικνύει ότι η διαδικασία ένταξης είναι ευέλικτη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες» προσέθεσε, ενώ - όπως σημειώνει η εφημερίδα - έφερε το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Σλοβακίας. Και οι δύο έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας το 1999. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, η Σλοβακία ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας κάνει τα πάντα για να πετύχει, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι στο παρελθόν. Εξαρτάται από τη βούληση, την ενότητα και τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας ζήτησε να εξετάσουμε διάφορα μοντέλα για τη διαχείριση του ζητήματος της τιμής του φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη στο τραπέζι, αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, η στρατηγική RePowerEU είναι η σωστή με αυτόν τον συνδυασμό διαφοροποίησης προμηθευτών, εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μας κάνει ανεξάρτητους» αναφέρει.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μεσοπρόθεσμα, κοιτάζοντας πίσω, θα δούμε ότι λάβαμε τη σωστή απόφαση να επενδύσουμε σε καθαρές τεχνολογίες και ενέργειες που μας έχουν απαλλάξει από την εξάρτηση μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής.




Κρεμλίνο: «Διέπραξαν εγκλήματα» και ίσως εκτελεστούν οι δύο αιχμάλωτοι Αμερικανοί

 



Δύο Αμερικανοί, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανία, «έθεσαν σε κίνδυνο» τη ζωή Ρώσων στρατιωτικών και θα πρέπει να «λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα» που διέπραξαν, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σχόλιο της ρωσικής προεδρίας για την υπόθεση των δύο αμερικανών πρώην στρατιωτικών, του Αλεξάντερ Ντρούκι και του Άντι Γουέν, σύμφωνα με το NBC.

«Πρόκειται για μισθοφόρους, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, που παραχώρησε τη συνέντευξη στα αγγλικά. «Ενέχονταν σε πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού» εναντίον ρώσων στρατιωτικών, «έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο», συνέχισε.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας».

Ερωτηθείς για τη φύση των εγκλημάτων που προσάπτονται στους δύο Αμερικανούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε πως δεν είναι ακόμη γνωστές ακριβείς λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι δύο άνδρες «δεν ανήκουν στον ουκρανικό στρατό, επομένως δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης», επιχειρηματολόγησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε βίντεο που εικονίζουν τους Άλεξ Ντρούκι και Άντι Γουέν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε οι περιστάσεις υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν οι δύο πρώην στρατιωτικοί, ούτε το πού κρατούνται έχει ξεκαθαριστεί. Ο κ. Πεσκόφ περιορίστηκε να πει πως βρίσκονται στα χέρια των «αρχών».

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή πως αγνοεί πού βρίσκονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι όπως και πολλοί άλλοι ξένοι εθελοντές –«μισθοφόροι» κατά τη Μόσχα– πολεμούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχει δει φωτογραφίες και βίντεο των δύο ανδρών, οι οποίοι «αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία». «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



«Αρχιπέλαγος»: Τι ισχύει για μωβ μέδουσες, χταπόδια, καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες

 



Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με όσα αναφέρονται το τελευταίο διάστημα για διάφορα θαλάσσια θέματα στη χώρα μας.

Η οργάνωση προτείνει να μετριάσουμε το «βαρύ» αποτύπωμα πάνω στα θαλάσσια οικοσυστήματα, μας καλεί να καταναλώνουμε τα διάφορα θαλάσσια είδη «αειφορικά, μετά το μέγεθος πρώτης αναπαραγωγής, χωρίς να τα κακοποιούμε εν ζωή και σίγουρα χωρίς να τα εκθέτουμε ως τρόπαια» και επισημαίνει ότι όλοι οι σοβαροί κίνδυνοι στις θάλασσές μας είναι ανθρωπογενείς...


Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» :


«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τα κοινωνικά δίκτυα και τον τύπο να κατακλύζονται από αναρτήσεις και δημοσιεύματα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες για “επιδρομές” από “επικίνδυνες” μέδουσες και “άγριους” καρχαρίες. Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα ενός ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη -ο οποίος δηλώνει μη σχετικός με τα θέματα των θαλασσών- αλλά έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν τα χταπόδια έχουν εγκέφαλο και στα 8 τους πόδια και άλλους να σκέφτονται μήπως η κατανάλωσή τους αποτελεί αντικυβερνητική στάση.



Με αφορμή τα τελευταία αυτά viral κείμενα και άλλα τόσα fake news που κυκλοφορούν ανά καιρό, αναρωτιόμαστε πώς γίνεται στην Ελλάδα, που η ιστορία μας είναι επί χιλιάδες χρόνια άμεσα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, να υπάρχει τόσο μεγάλη άγνοια για όλα όσα ζουν σε αυτή.


Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ αναλώνονται δεκάδες ώρες σε αδιάφορα θέματα, όπως π.χ. οι ίντριγκες της εποχής του Βυζαντίου, δεν βρίσκεται διδακτικός χρόνος για ουσιαστικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την επιβίωσή μας, όπως είναι το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της χώρας μας.


Η προετοιμασία των νέων για το πώς να ζήσουν στις νέες συνθήκες που ήδη διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι το λιγότερο ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο κενό σε πληροφορίες που αν δεν κατέχουμε οδηγούν σε ημιμαθείς και ευάλωτους πολίτες.


Παρατηρώντας τέτοιου είδους ανακρίβειες να αναπαράγονται όλο και πιο συχνά, μπερδεύοντας ή παραπλανώντας ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, εμείς στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος θέλουμε από τη μεριά μας να συμβάλουμε στο να ξεκαθαριστεί η όποια σύγχυση δημιουργείται, να αποφύγουμε την περαιτέρω γελοιοποίηση και να ανεβάσουμε το επίπεδο της συζήτησης στην ουσία του θέματος.



Τι ισχύει για τις μέδουσες

»Όσον αφορά στις μέδουσες, όντως παρατηρείται αυξητική τάση στους πληθυσμούς τους, αλλά η έκταση του φαινομένου είναι σίγουρα δυσανάλογη με την προβολή του θέματος. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπεραλιεύουμε συστηματικά τα ιχθυαποθέματα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών θηρευτών των μεδουσών, αυτή η πληθυσμιακή αύξηση δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.


Η πολιτεία επιμένει επί δεκαετίες να μην εφαρμόζει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης της υπεραλίευσης, αλλά και κανένα μέτρο αειφόρου διαχείρισης της αλιείας, ενώ ταυτόχρονα όλοι μας συμβάλλουμε στην εξάντληση των αλιευμάτων και των θαλάσσιων πόρων ως αλιείς, έμποροι ή καταναλωτές. Αν μας ενδιαφέρει να είναι τα πράγματα καλύτερα την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σήμερα και αυτό θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο της συζήτησης.


Αντί λοιπόν να πανικοβαλλόμαστε λόγω των αυξητικών τάσεων, ας τις χρησιμοποιήσουμε ως έναυσμα για να ενημερωθούμε για το τι μπορούμε να κάνουμε 365 ημέρες τον χρόνο, ώστε να μετριάσουμε το βαρύ μας αποτύπωμα πάνω στα θαλάσσια οικοσυστήματα.


Τι ισχύει για τα χταπόδια

»Το χταπόδι, παρόλο που σε αντίθεση με την πρόσφατη πεποίθηση κάποιων “δεν σκέφτεται με τα 8 του πόδια”, είναι ένα ευφυέστατο είδος με ιδιαίτερες χαρακτηριστικές ικανότητες, όπως άλλωστε και πάρα πολλά άλλα ζωικά είδη. Ζούμε όμως σε μία εποχή που έχουμε αδειάσει τις θάλασσές μας και από τα αποθέματα χταποδιών, ενώ τη θερινή περίοδο το ψάρεμά τους μοιάζει σαν εθνικό σπορ αποδεκάτισης από ερασιτέχνες και επαγγελματίες με έπαθλο το ποιος θα ψαρέψει το τελευταίο. To ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι κατά πόσο είναι ηθικό ή όχι να καταναλώνουμε τα τελευταία χταπόδια που έχουν απομείνει, αλλά να επικαλεστούμε τη λογική και τη γνώση:



Το χταπόδι έχει σύντομο κύκλο ζωής 12-15 μήνες και εάν το αφήσουμε να φτάσει το μέγεθος αναπαραγωγής, κάθε χταπόδι γονιμοποιεί έως και εκατοντάδες χιλιάδες αυγά. Σίγουρα δεν έχει εγκέφαλο στα πόδια του (!), όμως μία από τις ιδιαιτερότητές του είναι ότι στο κάθε πλοκάμι βρίσκονται περίπου 40 εκατομμύρια νευρώνες και 200 βεντούζες με τις οποίες αισθάνεται, γεύεται και μυρίζει το περιβάλλον του, ή μετακινεί αντικείμενα. Όπως και με όλα τα είδη ζώων, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε αειφορικά, μετά το μέγεθος πρώτης αναπαραγωγής, χωρίς να τα κακοποιούμε εν ζωή και σίγουρα χωρίς να τα εκθέτουμε ως τρόπαια.


Τι ισχύει για τους καρχαρίες

»Ευφάνταστοι μύθοι και ανακριβείς πληροφορίες υπάρχουν και αναπαράγονται εδώ και χρόνια και για τους καρχαρίες που ζουν στις θάλασσές μας. Εδώ επιβιώνουν τουλάχιστον 88 είδη καρχαριοειδών και σαλαχιών, τα οποία συναντάμε και σε άλλες θάλασσες ανά τον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία κρίνονται ως προστατευόμενα ή απειλούμενα είδη. Οι επιθέσεις από καρχαρίες που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα 2 αιώνων μετριούνται στα δάχτυλα και δεν είναι καν επιβεβαιωμένες.


Συνεπώς, είναι τουλάχιστον άστοχο να μας προκαλούν φόβο. Από την άλλη καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι καρχαρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και έχουν τον ρόλο του εξυγιαντή των ιχθυαποθεμάτων, καθώς συχνά τρέφονται με αδύναμα ή άρρωστα ψάρια, τα οποία δεν πρέπει να φτάσουν σε φάση αναπαραγωγής.


«Ανθρωπογενείς» οι κίνδυνοι στις θάλασσές μας

»Φαίνεται ότι για άλλη μία χρονιά επιλέγουμε να ξεχνάμε τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε όλοι στις θάλασσες μας, οι οποίοι είναι κυρίως ανθρωπογενείς.



Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στη θάλασσα από το SafeWaterSports, σε διάστημα πέντε ετών σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες 1.739 θάνατοι, εκ των οποίων οι 342 μόνο το 2021. Συνεπώς, το σημαντικό πρόβλημα που αυτή την εποχή θα έπρεπε να μας απασχολεί σχεδόν καθημερινά δεν είναι η επικινδυνότητα ή μη κάποιων θαλάσσιων ειδών, αλλά οι πραγματικοί κίνδυνοι στις θάλασσές μας που προέρχονται από εμάς τους ίδιους.


Σε μία εποχή που πλέον αναγνωρίζουμε ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιβίωση των οικοσυστημάτων και των ειδών με τα οποία συνυπάρχουμε, ας αξιοποιήσουμε τα παραπάνω ως αφορμή για να αναρωτηθούμε γιατί επιλέγουμε την άγνοια και την ημιμάθεια.


Αλλά και γιατί αφήνουμε τις νέες γενιές τελείως ανέτοιμες να διαχειριστούν ένα μοναδικό θαλάσσιο πλούτο που ελάχιστα γνωρίζουν ή κατανοούν, και συνεπώς δεν θα μπορούν ούτε να αξιοποιήσουν ούτε καν για τη δική τους ευημερία».



Δεκατέσσερις συν μία ερωτήσεις - απαντήσεις για το Power Pass




Τι είναι το Power Pass;


Το Power Pass είναι πλατφόρμα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομική ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600Euro.


Δικαιούμαι Power Pass;


Είστε δικαιούχος του Power Pass για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη προστατευόμενου μέλους που σπουδάζει εντός Ελλάδος εφόσον:


είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,

το καθαρό οικογενειακό σας εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 Euro, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,

ο ΑΦΜ που καταχωρίζετε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και

η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 ξεπερνά συνολικά τα 30 Euro.

Πώς θα υποβάλω αίτηση;


Η αίτηση υποβάλλεται στο vouchers.gov.gr.


Ποια είναι η διαδικασία;


H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αναλυτικά:


Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.

Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:

είτε να τα επιβεβαιώσετε,

είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).

Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Ποιος μπορεί να κάνει την αίτηση για το Power Pass;


Η αίτηση για το Power Pass μπορεί να υποβληθεί από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ένας αριθμός παροχής αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία του. Έτσι, όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει από έναν/μία εκ των συζύγων, χωρίς να χρειάζεται κοινή ή διπλή αίτηση και από τα δύο πρόσωπα. Για δηλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία εξαρτώμενων μελών (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση), η διαδικασία πρέπει να γίνει από το πρόσωπο που αναφέρεται ως κηδεμόνας.


Ο αριθμός παροχής είναι σε όνομα άλλου προσώπου. Τι πρέπει να κάνω;


Εφόσον ο αριθμός της παροχής δηλώνεται στα στοιχεία κύριας κατοικίας σας στο Taxisnet, είναι αδιάφορο το όνομα στο οποίο είναι χρεωμένος ο αριθμός παροχής στα μητρώα του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.


Ποια στοιχεία πρέπει να έχω διαθέσιμα για να ολοκληρώσω τη διαδικασία;


Χρειάζεται να έχετε τους κωδικούς σας στο Taxisnet για την αυθεντικοποίησή σας κατά την είσοδό σας στην πλατφόρμα και τον το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί η επιδότηση.


Χρειάζεται να επισυνάψω κάποιο δικαιολογητικό;


Όχι. Όλα τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.


Τα στοιχεία της κύριας κατοικίας μου που εμφανίζονται στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τι πρέπει να κάνω;


Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μεταβείτε στο https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia. Μπορείτε να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που θα δηλώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού συμπληρώσετε τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορείτε να επιστρέψετε στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσετε την αίτησή σας.


Το παιδί μου σπουδάζει σε άλλη πόλη. Δικαιούται ξεχωριστό Power Pass;


Ναι, εφόσον είναι δηλωμένο ως προστατευόμενο μέλος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.


Υποβάλλω φορολογική για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος 2021. Δικαιούμαι το Power Pass;


Ναι, αρκεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων του φορολογικού έτους 2021.


Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;


Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.


Μπορώ να υποβάλω αίτηση στα ΚΕΠ;


Τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η υποβολή των αιτήσεων για το Power Pass υποβάλλεται μόνο ψηφιακά.


Τι ποσό πρόκειται να λάβω μέσω του Power Pass;


Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 Euro (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 Euro). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 Euro ανά καταναλωτή.


Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό μου;


Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.


 


 




Επεκτείνεται το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας


 

Το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, που ξεκίνησε πέρυσι, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς ιδρύονται από το σχολικό έτος 2022-2023, επιπλέον 19, για να φτάσουν συνολικά τα 25. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης και αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και τους νέους μας.

Στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. αξιοποιούνται νέες μεθοδολογίες, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης εντός των Π.ΕΠΑ.Λ., ενώ στοχεύουν στη διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Οι τομείς που θα διδάσκονται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί για τους νέους και τις νέες μας, καθώς αφορούν σε επαγγέλματα σύγχρονα, με προοπτικές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τομείς όπως: Δομικών Έργων-Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, Μηχανολογίας, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Γεωπονίας-Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας.

Τα νέα ΠΕΠΑΛ ιδρύονται σε: Αλεξανδρούπολη, Λαύριο, Κρύα Βρύση Πέλλας, Χαϊδάρι, Γλυφάδα, Ταύρο, Ελευσίνα, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Βελεστίνο, Κατερίνη, Νεάπολη Κρήτης, Ακρωτήρι Χανίων, Ρόδο, Σύρο, Κιάτο, Άμφισσα.




Με ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι.


 

Με Υπουργική Απόφαση ορίστηκαν εκ νέου τα κριτήρια, οι  δείκτες ποιότητας και τα επιτεύγματα για την κατανομή της ετήσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων η οποία είναι αυξημένη περίπου κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι. Με τη νέα Απόφαση:

Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, με σταθμισμένα κριτήρια βάσει συντελεστών βαρύτητας.

Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν σε πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε Α.Ε.Ι. αξιολογείται σε τρεις. Οι πέντε ενότητες είναι η συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, η ερευνητική δραστηριότητα, η αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, η διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, η  Διεθνοποίηση και η ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ως το 2019 η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. ήταν αποτέλεσμα αυθαίρετης απόφασης του εκάστοτε Υπουργού δίχως δεσμευτικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Η αντικειμενική και αξιοκρατική χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διασφαλίζει αφενός τη διαφάνεια και το δίκαιο τρόπο κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού και αφετέρου την κινητροδότηση της διαρκούς βελτίωσης και αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» ύψους 714 εκατ. ευρώ

 


Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ύψους 714 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται στους εξής κύριους άξονες:

Δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων που  θα διασφαλίζει ότι σε πραγματικό χρόνο, θα είναι διαθέσιμη η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης.

Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και μέσων που προβλέπει προμήθεια νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα για όλους τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ), καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης υγειονομικών κινδύνων.

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσα από τη νέα Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πολιτική Προστασίας (με εκπαιδευτικά προγράμματα για εθελοντές, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, των ΟΤΑ και πολίτες), την Πυροσβεστική Ακαδημία (σε Κηφισιά και Πτολεμαΐδα), πρότυπο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υποβάλει αντίστοιχο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.




Κατατέθηκε αγωγή κατά της Novartis για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου

 


Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αγνόησε το πραγματικό σκάνδαλο κι έστησε σκευωρία σε βάρος πολιτικών της αντιπάλων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και διεκδικεί αποζημιώσεις από την εταιρεία για λογαριασμό του Δημοσίου.

Την Παρασκευή το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis, αξιώνοντας αποζημίωση 214 εκ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται να διεκδικήσει με νεότερη αγωγή την οποιαδήποτε ζημία έχει υποστεί. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Novartis για τις παράνομες πρακτικές της.



Σφράγιση και δημοσιοποίηση πρατηρίων που πωλούν νοθευμένα καύσιμα

 



Στη σφράγιση των πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα και στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, θα είναι: για μέχρι 5.000 λίτρα οι 10 μέρες, για 5.000  -  20.000 λίτρα οι 30 μέρες, για  20.000 -  45.000 λίτρα οι 50 μέρες και για άνω των 45.000 λίτρα οι 90 ημέρες.

Στις αυτοκόλλητες ταινίες θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Τα νοθευμένα καύσιμα θα απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο, αλλιώς η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά το πέρας της σφράγισής της.

Σημειώνεται ότι  η ΑΑΔΕ, τηρώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα δημοσιοποιεί στον ιστότοπό της για ένα έτος τα στοιχεία των παραβατών, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες.



Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση για ανακύκλωση συσκευών

 



Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για  μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ. 

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:


Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.