Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ που προστατεύει κάθε είδους κακοποιό αμόλησε τον Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση

 


Δεν θα αναφέρουμε όλη την φαιδρή ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη γιατί είναι προκλητική προς την κοινωνία.

Απλά θα θυμίσουμε ότι καθ΄όλη την διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε προκλητικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα ,για να ευνοηθούν σύντροφοι κακοποιοί, ώστε να πέφτουν χαμηλά στις ποινές και για να έχουν γρήγορες αποφυλακίσεις.

Να θυμίσουμε επίσης ότι σκληροί κακοποιοί αποφυλακίζονταν κάνοντας χρήση τους νέους νόμους ΣΥΡΙΖΑ, και βγαίνοντας διέπρατταν χειρότερα εγκλήματα σε βάρος πολιτών, γιατί ήξεραν ότι σε ενδεχόμενη σύλληψη τους θα έπεφταν χαμηλά και θα αποφυλακίζονταν γρήγορα.

Να θυμίσουμε την πρόσφατη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ρομά, και με εντολή τοθυ κόμματος ακροαριστεροί κακοποιοί οργάνωναν Ρομά να διαπράττουν εγκλήματα κατά των πολιτών και των περιουσιών τους. Όπως και να πυροβολούν αστυνομικούς στέλνοντας αρκετούς στο νοσοκομείο!! Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι ανησυχεί για το έγκλημα!!



Σχολιάζει λοιπόν ο φαιδρός Χρήστος Σπίρτζης, και οπαδός του εκτελεστή βιαστή παιδεραστή δολοφόνου Άρη Βελουχιώτη, που ο Τσίπρας τον έχει και τομεάρχη προστασίας του πολίτη «Για μια ακόμη φορά, όπλα και πυροβολισμοί στην καρδιά του αστικού ιστού, μπροστά σε ανυποψίαστους πολίτες, οικογένειες και μικρά παιδιά», αναφερόμενος στο αιματηρό περιστατικό της Νέας Σμύρνης.

Ποιος ο Σπίρτζης;;; Ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ;;; Που είναι πρώτο κόμμα στις φυλακές όλης της χώρας!!



Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο παραβατικό Ρομά

 


Υπέρ του ανακριτή τάχθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη κατά τη διάρκεια καταδίωξης και τον άφησε φυσικά ελεύθερο.

Μετά την απολογία του αστυνομικού, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, με τον τελευταίο να ζητάει την προφυλάκισή του. 

Τελικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία κάνοντας δεκτή την πρόταση του ανακριτή και όχι του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.



Επίθεση Ντογιάκου σε εκδότες που υπογράφουν “ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα”

 


Εκτενή κριτική σε μερίδα του τύπου άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. 

Ο κ. Ντογιάκος αναφέρθηκε στον Τύπο και τους εκδότες εφημερίδων, στα σχόλια που γίνονται για τη Δικαιοσύνη, αλλά και στην υπό εξέλιξη υπόθεση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

Η αναφορά Ντογιάκου :

«Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντυπωσιασμό τις ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών του Βελγίου στην υπόθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ανακριτικές πράξεις των Αρχών αυτών χαρακτηρίστηκαν αστραπιαίες και πράγματι είναι. Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα του βελγικού αλλά και του λοιπού ευρωπαϊκού Τύπου η υπόθεση αυτή δεν οργανώθηκε, δεν εκτυλίχθηκε ούτε ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά δουλεύτηκε από τον προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του έτους 2021 από τις αρμόδιες αρχές μεθοδικά και με απόλυτη μυστικότητα σε συνεργασία μάλιστα με μυστικές υπηρεσίες και άλλων πέντε Ευρωπαϊκών χωρών, όπως γράφτηκε.

Είναι βέβαιο ότι αν μελετήσουμε σωστά και ψύχραιμα αυτά τα γεγονότα, ασφαλώς και θα αντλήσουμε πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο και τη μέθοδο των ξένων δικαστικών αρχών. Και δεν μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω τις δηλώσεις του Βέλγου Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση, μιας χώρας που δεν κατηγορείται για δημοκρατικό έλλειμμα. Τι δήλωσε; “Χωρίς τις υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα”.

Επομένως, κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της χώρας μας με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με μία εύκολη σύγκριση των Ελληνικών δικαστικών αρχών με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου υπό διαφορετικά δικονομικά συστήματα είναι τουλάχιστον άδικη. Κάθε χώρα κινείται με το δικό της δικαστικό σύστημα και με τους δικούς της μηχανισμούς. Ασφαλώς και δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις όλων εκείνων που από οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν τη Δικαιοσύνη αγωνίζονται ως πραγματικοί εργάτες για το καλό της και καταβάλλουν για τη βελτίωσή της όσες προσπάθειες μπορεί ο καθένας ανθρωπίνως να προσφέρει. Και οι προσπάθειες και οι αγώνες και τα λάθη αυτών των ανθρώπων είναι φυσιολογικά, καλοδεχούμενα και συγχωρητέα, γιατί είναι καλοπροαίρετα και εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους. Τόσο μπορούν, τόσο προσφέρουν.

Δεν είναι ανεκτές οι συμπεριφορές κάποιων άλλων, κατά κανόνα εκτός Δικαιοσύνης, που δήθεν κόπτονται για το καλό της. Σε κάθε ευκαιρία και με κάθε ευκολία τη συκοφαντούν και την κατακρεουργούν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου, να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της. Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες.

Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο. Ίσως, όμως, ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων.

Για να έχουν όμως αυτό το ηθικό δικαίωμα πρέπει προηγουμένως να μεταβούν οι ίδιοι στις χώρες που φαντάζονται ότι λειτουργούν τέλεια δικαστικά συστήματα για να δοκιμάσουν εκεί τις δυνάμεις τους και να συγκριθούν και εκείνοι με τους εκεί συναδέλφους τους. Μετά ας έρθουν να μας πουν τα αποτελέσματα.

Ασφαλώς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού οι αρμόδιες Αρχές δεν θα τούς επέτρεπαν να υβρίζουν και να συκοφαντούν ούτε να δίνουν οδηγίες και να πιέζουν μέσω των εντύπων που διευθύνουν τους αρμόδιους δικαστές για τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων και έκδοση αρεστών σε αυτούς αποφάσεων. Ούτε και να τούς επισκέπτονται στα γραφεία τους και να τούς πιέζουν και να τούς απειλούν. Σίγουρα θα επέστρεφαν με το ίδιο εισιτήριο εκεί όπου ξεκίνησαν, γιατί μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον άρρωστο μπορούν να επιβιώσουν.

Όποιος μέσα στο περιβάλλον αυτό αναγνωρίσει τον εαυτό του, ας μας πει τις απόψεις του, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριφερθεί δυναμικά και κυρίως δημοκρατικά με κάποιο λιβελογράφημα σε βάρος όποιου δεν συμφωνεί μαζί του.

Αλλά πέραν των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ Τύπου και Δικαιοσύνης δεν πρέπει να παραθεωρείται ότι σημαντικές διαφορές αντίληψης και νοοτροπίας υπάρχουν μεταξύ Δικαιοσύνης και Πολιτικής, οι οποίες καταλήγουν σε θεσμικές συγκρούσεις μεταξύ τους και ενίοτε επιφέρουν αδικαιολόγητες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των στελεχών τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι ο δρόμος όπου είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η Δικαιοσύνη είναι μονοσήμαντος με οδηγό πάντοτε τις διατάξεις που η Βουλή των Ελλήνων θεσπίζει και απαιτεί να εφαρμοστούν, δηλαδή τα ίδια τα πολιτικά κόμματα».




Παράνομες απ ευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Πολάκη - Ερευνώνται κακουργήματα

 


Όλα δείχνουν ότι και άλλος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στο ειδικό δικαστήριο.

Παράνομες απ ευθείας αναθέσεις καταγράφει πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο διερευνά η Δικαιοσύνη και η οικονομική Εισαγγελία και αφορά την περίοδος που αναπληρωτής υπουργός Υγείας και αρμόδιος για το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο Παύλος Πολάκης και πρόεδρος ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Το πόρισμα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Μπαμ” καταρτίστηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και σε αυτό καταγράφεται ότι η διοίκηση του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ προέβη σε παράνομες συμβάσεις με δικηγόρους καθώς και σε παράνομες πληρωμές αυτών που σε διάστημα δύο ετών άγγιξαν το ποσό των 162.000 ευρώ

Το πόρισμα χαρακτηρίζει τις συμβάσεις μη νόμιμες και ότι παραβιάστηκαν με αυτές οι  αρχές του Δημόσιου Λογιστικού και του Μητρώου Δεσμεύσεων που όφειλε να τηρεί ο Οργανισμός. Καταγράφει δέ τι συνέβη στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί προεδρίας Ρόζενμπεργκ με υπεύθυνο πολιτικό προιστάμενο τον Παύλο Πολάκη και διαπιστώνει μη σύννομες εκδόσεις αποφάσεων ανάληψη και μη τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων του Δημοσίου Λογιστικού για κάθε μια από από τις δαπάνες επί των συμβάσεων των δικηγόρων.

Στο πόρισμα αυτό αναφέρεται ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.  για τα έτη 2016-2018 σύναψε μη νόμιμες συμβάσεις νομικών υπηρεσιών για “παροχή συμβουλών γνωμοδοτήσεων” με δικηγόρους Αθηνών και επιπροσθέτως όλες οι συμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με δικηγόρους είναι άκυρες.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η επιλογή των δικηγόρων ήταν συγκεκριμένη καθώς και ότι κάποιοι εξ αυτών είχαν εκπροσωπήσει κατά καιρούς   ακόμα και κατηγορούμενους για Τρομοκρατία.

Ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία με την ζημία που καταγράφεται σε βάρος του δημοσίου να δημιουργεί συνθήκες που οδηγούν σε απόδοση κατηγοριών για κακουργήματα.

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ακόμη ότι οι αναθέσεις γίνονταν την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ απέλυε ήδη υπηρετούντες. «Οι δικηγόροι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. απελύθησαν από την Διοίκηση Ρόζενμπεργκ λόγω  “ προσωπικών αντεγκλήσεων”  με τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.» σημειώνει χαρακτηριστικά το εν λόγω πόρισμα.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται ακόμη ότι οι δικηγόροι που είχαν απολυθεί είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις υπερογκες δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ προς εταιρεία σεκιούριτι που έφταναν τα 8 εκατ. ευρώ. Και για την υπόθεση αυτή υπάρχει πόρισμα της αρμόδιας αρχής που διερευνάται απο΄την Δικαιοσύνη.




Σοκ με την αυτοκτονία του 15χρονου στο Παλαιό Φάληρο

 



Σοκ έχει προκαλέσει στο Παλαιό Φάληρο, αλλά και σε όλη τη χώρα, η είδηση της αυτοκτονίας ενός 15χρονου παιδιού από το πιστόλι του μπαμπά του το οποίο κατείχε νόμιμα.

Το τραγικό συμβάν έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι ένας έφηβος ανακοίνωσε, με κλήση που έκανε στο 112, ότι θέλει να αυτοκτονήσει. Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση, με αστυνομικούς, πυροσβέστες και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σπίτι του, στην οδό Πέλοπος στο Παλαιό Φάληρο. Μέχρι να φτάσουν, η Άμεση Δράση καλούσε στο τηλέφωνό του, όμως κανείς δεν απαντούσε. 

Όταν, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι στο Παλαιό Φάληρο διαπιστώθηκε ότι ο 15χρονος είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Ο νεαρός είχε πυροβοληθεί με ένα 9άρι πιστόλι, το οποίο άνηκε νομίμως στον πατέρα του, ο οποίος φέρεται ότι είναι τραπεζικός.

Οι τελευταίες λέξεις του νεαρού ήταν τα λόγια που είπε στο 112, λίγο προτού βάλει τέλος στη ζωή του, στο μπάνιο του σπιτιού του στο Παλαιό Φάληρο: «Έχω κλειδώσει τις πόρτες και θα αυτοκτονήσω» και έκλεισε το τηλέφωνο δίνοντας και την διεύθυνση του σπιτιού του.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν τον πατέρα του έξω από την πόρτα. Όταν κατάφεραν να μπουν στο μπάνιο, εντόπισαν αιμόφυρτο και σοβαρά τραυματισμένο στο κεφάλι τον ανήλικο.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στον «Ευαγγελισμό» όπου και εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι ώθησε τον 15χρονο να βάλει τέλος στη ζωή του.



Συνεχίζει ο προκλητικός Ενρντογάν να έχει την εντύπωση ότι η Ελλάδα τον φοβάται



Απόλυτα καθεστωτικός, απόλυτα προκλητικός, ο αμόρφωτος Τούρκος Ερντογάν, συνεχίζει να απειλεί λες και τον φοβάται η Ελλάδα, οι Έλληνες και η Ελληνική κυβέρνηση.

 Τούρκος καθεστωτικός επανήλθε στη ρητορική των ακραίων προκλήσεων, σε δηλώσεις που έκανε στην πόλη Μαρντίν, πριν αναχωρήσει για το Κατάρ, όπου είχε προσκληθεί για να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ερντογάν έκανε ξανά αναφορά στον πύραυλο Ταϊφούν και... δεν ξέχασε να υπενθυμίσει πως οι Τούρκοι «μπορεί να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ!».

«Τι μας λένε; Πως οι τρελοί οι Τούρκοι έρχονται. Ειδικά για τον πύραυλο Ταϊφούν, μας ανακοίνωσαν πως η εμβέλειά του φτάνει στα 560 χιλιόμετρα. Δεν το βρήκαμε αρκετό και είχαμε σχετική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. 'Ποιά είναι η τελική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;', ρώτησα. Θα φτάσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα. Αυτό δεν κάνει τους Έλληνες να χοροπηδούν;» είπε σε ιδιαίτερα προκλητικό τόνο ο γελοίος Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε, ακόμα πιο ακραίος, λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να τα βάζει μαζί μας. Τους είπαμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, και μπορούμε να το αποδείξουμε. Αν δεν συμμορφωθούν και δεν σταματήσουν να προκαλούν στο Αιγαίο, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Εμείς δεν έχουμε καμία διαμάχη με εσάς στο Αιγαίο».

Από αυτό συμπεραίνουμε ότι ο Τούρκος καθεστωτικός δεν έχει καταλάβει με ποιους έχει να κάνει και συνεχίζει τις απειλές κάνοντας μας να γελάμε μαζί του και με την κατάντια του.



Η στιγμή που ο εκτελεστής ανοίγει πυρ στο μπαρ στη Νέα Σμύρνη μέσα σε κόσμο


 

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μπράβων της νύχτας οφείλεται το περιστατικό με τους δύο νεκρούς μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε μπαρ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. 



Από το σημείο της επίθεσης οι αστυνομικοί συνέλεξαν πέντε κάλυκες των 9mm.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μαυροντυμένος κακοποιός που φορούσε χειρουργική μάσκα εισέβαλε στον εξωτερικό χώρο του μπαρ και κατευθύνθηκε σε ένα από τα τραπέζια όπου κάθονταν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής και άνοιξε πυρ εναντίον τους. 

Ο ένας από τους δύο δέχθηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι και άφησε επιτόπου την τελευταία του πνοή ενώ ο δεύτερος άνδρας πυροβολήθηκε μία φορά στο στήθος και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε και μία κοπέλα στην κοιλιακή χώρα η οποία καθόταν σε διπλανό τραπέζι και χειρουργείται στην σπονδυλική στήλη.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., το ένα από τα δύο θύματα ήταν γνωστός μπράβος ο οποίος δρούσε στην περιοχή και είχε το ρόλο του "εισπράκτορα" σε κύκλωμα που πουλά προστασία στα μαγαζιά της πλατείας.



Δεν έκανε κουμάντο στη νύχτα αλλά λειτουργούσε ως "μπροστινός" νονών της νύχτας που λυμαίνονται τα νυχτερινά μαγαζιά της Νέας Σμύρνης.

Το τελευταίο διάστημα, το θύμα άλλαζε συχνά οχήματα κυκλοφορώντας πότε με γρήγορα αυτοκίνητα και πότε με μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Ο νεκρός Αλβανός κακοποιός, είχε ανοιχτά μέτωπα με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρός από τις σφαίρες του μασκοφόρου εκτελεστή.



Στήριξη – Προστασία – Ανάπτυξη

 



Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023


Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022


Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες, το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020. Το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021. Και είμαι σήμερα εδώ για να το βεβαιώσω: το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο.

Ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας. Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο Προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας.

Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων. Αλλά τον πρώτο, ύστερα από 12 χρόνια, με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Τονίζω και θυμίζω ότι μόλις προ 10 ημερών το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 725 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία εκκρεμούσε από το 2019. Και μαζί αποφάσισε την κατάργηση της προσαύξησης στο επιτόκιο παλαιότερων δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Γιατί στην πράξη οι εξελίξεις αυτές απαλλάσσουν τη δημοσιονομική μας πολιτική από δεσμεύσεις και πρόσθετα βάρη. Μεταφράζονται, δηλαδή, σε «ζεστό» χρήμα για τα δημόσια ταμεία. Αλλά οδηγούν και σε μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται, σαφώς, για μία απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Θυμίζω ότι, εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης, κ. Τσίπρα, ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση. Και η πρόβλεψη για το ’23 είναι ότι ο ρυθμός θα είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018.


Στη διεθνή ύφεση εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη


Στη διεθνή ύφεση, λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και με ποιοτική αναβάθμιση, καθώς διαφοροποιείται πια ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας.

Οι εξαγωγές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως και οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν το εννεάμηνο του 2022 ισοδυναμούν με το σύνολο του ’21. Είναι μόνο η αρχή. Η Κομισιόν προβλέπει πρωτιά της Ελλάδος σε αυτόν τον τομέα έως το 2025.

Τον τόπο μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: Amazon, Microsoft, Pfizer, Digital Realty. Η τελευταία μάλιστα εγκαινίασε, πριν από λίγες ημέρες, το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, 14 μήνες.

Και, επιστρέφοντας στις εξαγωγές, σημειώνω ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν υπερβεί το 40%. Πάνω από τη Γαλλία και την Ισπανία και λίγο κάτω από τη Γερμανία. Ενώ τα εξαγώγιμα προϊόντα έχουν πια υποσκελίσει τις υπηρεσίες.

Και οι ίδιοι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Ήδη οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000 συμπολίτες μας. Έχουμε προσθέσει σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας από το 2019, 150.000 μόνο το 2022.


Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο ’22.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος. Στο τέλος του 2023 θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη.

Ελάφρυνση πολιτών - Αλλαγή εικόνας της Ελλάδος


Είναι, δηλαδή, ορατός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα. Όλα αυτά, βεβαίως, έγιναν και γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μεγάλα μέτωπα: πρώτον, την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος. Με μεγάλα έργα, με πολλές επενδύσεις, που φέρνουν ανάπτυξη και τονώνουν την απασχόληση αλλά βελτιώνουν και την καθημερινή ζωή.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση των πολιτών:

Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό ΦΠΑ.

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, από την οποία ωφελήθηκε, θυμίζω, το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού.

Αλλά και τα αναχώματα της πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής δεν ήταν λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισεκατομμύρια, με στοχευμένες -το τονίζω παρεμβάσεις και επιδοτήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να γνωρίζουν σήμερα πως υπάρχει μια πραγματική ενίσχυση, πως στέκεται το κράτος δίπλα τους, απέναντι στο άγχος των λογαριασμών του ρεύματος ή τις τιμές στις αντλίες των καυσίμων.

Και κάτι ακόμα. Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τελικά τους επέβαλαν και τους εισπράττουν: 1,4 δισ. παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Έπεται η φορολόγηση των διυλιστηρίων.

«Καλάθι του Νοικοκυριού». Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι πανάκεια. Έχει, όμως, ρίξει την τιμή των προϊόντων του «Καλαθιού» από τα 125 στα 109 ευρώ την εβδομάδα. Έχει επιτρέψει αυτή η δράση την οποία τόσο λοιδορήσατε, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερος ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ.

Το τι συμβαίνει τώρα στους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα των μεγάλων έργων, των μεγάλων επενδύσεων, το ξέρουν πρώτοι οι κάτοικοι της περιφέρειας.

Στον δρόμο Πάτρα-Πύργος, κύριοι συνάδελφοι που προέρχεστε από την Αχαΐα και την Ηλεία, οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Στο άλλο άκρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, παραδόθηκε η παράκαμψη της Αμφιλοχίας. Σύντομα η Ιονία Οδός θα συνδεθεί με το Άκτιο, τη Βόνιτσα, με τη Λευκάδα, με την Πρέβεζα.

Στην καρδιά της χώρας μας, τη Θεσσαλία, ολοκληρώνεται η κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας του Ε65, που θα ενώσει τελικά τα Τρίκαλα με τη Λαμία και στο βόρειο κομμάτι τα Τρίκαλα με την Εγνατία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάθετους άξονες στη Μακεδονία, όπου μεθαύριο μάλιστα υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του περιφερειακού Flyover της Θεσσαλονίκης.

Επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Και επεκτείνεται το Αεροδρόμιο Καστελίου.

Ο Πειραιάς συνδέεται πια με το αεροδρόμιο με τρεις νέους σταθμούς, οι οποίοι παραδόθηκαν. Και όπως γνωρίζουν πια οι Θεσσαλονικείς ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης.

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι, ναι, και στο Ελληνικό διαμορφώνεται η πιο μεγάλη ανάπλαση της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι της Αθήνας γνωρίζουν ότι στον Ελαιώνα και στον Βοτανικό έχουν πια νέα προοπτική. Και η δομή υποδοχής μεταναστών έκλεισε πριν από λίγες μέρες στον Ελαιώνα και παραδόθηκε πίσω στο Δήμο.

Στο χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, για πρώτη φορά αξιοποιούνται ουσιαστικά οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Το έργο της κυβέρνησης, λοιπόν, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς τίθεται στην κρίση των πολιτών.

Οι πολίτες βιώνουν σήμερα μία καινούρια ψηφιακή καθημερινότητα, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές τους.

Οι δάσκαλοί μας, οι μαθητές μας, γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί. Γνωρίζουν και τα παιδιά μας και οι γονείς και οι καθηγητές ότι μαθαίνουν πια νέες δεξιότητες στα σχολεία.

Και ότι υπάρχει ένα σύστημα δημόσιας Υγείας το οποίο παρά τις δυσκολίες στρέφεται τώρα στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Στήριξη – Προστασία – Ανάπτυξη


Ο Προϋπολογισμός του 2023 αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί, αλλά δεν παραγνωρίζει και τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Όπως είπε και ο Υπουργός, δυστυχώς η παγκόσμια αστάθεια παραμένει. Όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές επιθέσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι’ αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε, δεν τις φοβόμαστε. Αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες οι οποίες απλώνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής «θύελλας» και ασφαλώς την ανάπτυξη. Με κινητήριο δύναμη το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 440 έργα, συνολικού ύψους σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, σε λίγες εβδομάδες, και μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Παραπάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν βελτίωση στο εισόδημά τους. Όπως και όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν θετική αλλαγή σε ποσοστό 84%.

Ανακούφιση, όμως, έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου και πάλι επίδομα, 250 ευρώ.

Μαζί τους, από 1η του έτους, θα δουν και αύξηση 10% οι 20.000 γιατροί του ΕΣΥ. Και θα δουν, επίσης, μόνιμη αύξηση στα επιδόματά τους όσοι υπηρετούν σε ΜΕΘ, σε Επείγοντα και ΕΚΑΒ. Ενώ μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι λιμενικοί και αστυνομικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ.

Άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα ξεδιπλωθούν εντός του επόμενου έτους: από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα, μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή από τον φόρο επιτηδεύματος για όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες μέχρι στιγμής φάνηκαν αποδοτικές… πέρα από το τι θα κάνει η Ευρώπη, η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 3,5 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν προς νοικοκυριά και τα 4,8 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις. Κρατάμε όμως και μία εφεδρεία 1 δισεκατομμυρίου για κάθε απρόοπτο. Άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ενώ 300.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Θα εξακολουθούν να έχουν επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και βέβαια ειδικές επιδοτήσεις.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μιας νέας πρωτοβουλίας, η οποία θα προστεθεί στα προηγούμενα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για έξι μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Να το πω με απλά λόγια: 10% πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος. Μιλάμε για σούπερ μάρκετ, μιλάμε για φούρνους, μιλάμε για κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος, έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το Fuel Pass με το οποίο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα δηλαδή.

Οι δικαιούχοι θα έχουν επίσης την επιλογή να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, στο 80% όμως μόνο του ύψους της.

Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία ωφελεί όχι μόνον τους αδύναμους, αλλά πρωτίστως τη μεσαία τάξη.

Λοιπόν, για να καταλάβουμε την περίμετρο του μέτρου, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. Για να το πω διαφορετικά: αν συνυπολογίσουμε ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχει ήδη μειώσει κατά 66 ευρώ το μηνιαίο κόστος ενός νοικοκυριού, ο συνδυασμός των δύο μέτρων θα ωφελήσει μία τετραμελή οικογένεια με σχεδόν 120 ευρώ.


Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας: Καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες


Ο Προϋπολογισμός του 2023, ενώ κλείνει μία θεσμική κυβερνητική θητεία, ανοίγει ταυτόχρονα και μία νέα δυναμική. Γίνεται η οικονομική γέφυρα προς μια δεύτερη τετραετία, η οποία θα οδηγήσει μία ανανεωμένη εντολή για περισσότερη δουλειά και περισσότερη προκοπή.

Στο «το είπαμε, το κάναμε», προσθέτουμε τώρα και το «το κάναμε και θα το κάνουμε». Και αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες.

Αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα τον πετύχουμε και αυτόν το στόχο.

Και αυτό τελικά θα είναι για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, το στοίχημα της επόμενης τετραετίας: μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες αποδοχές, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.