Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Πόσα θα χάσουν οι μισθωτοί από την παρακράτηση φόρου



Με το «καλημέρα» του νέου έτους μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μείωση στις καθαρές αποδοχές τους, ενώ χωρίς έκπτωση φόρου 10% θα μείνουν φέτος όσοι το 2017 είχαν ιατρικά έξοδα.

Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 8.636 ευρώ θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Η μείωση, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Πόσα θα χάσουν οι μισθωτοί από την παρακράτηση

Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με ένα παιδί και 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Οσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Παραδείγματα: 

Οι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχουν μικρή επιβάρυνση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ. Για τους έχοντες μισθό που προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει αγγίζοντας τα 50 ευρώ.

Έστω ένας μισθωτός που έχει τον μήνα εισόδημα 1.643 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό που λαμβάνει ανέρχεται σε 23.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθωτός θα διαπιστώσει απώλειες της τάξης των 51 ευρώ τον χρόνο. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ, τότε η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 74 ευρώ. Αισθητές διαφορές και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για μηνιαίους μισθούς άνω των 2.500 - 3.000 ευρώ λόγω του ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά και οι φορολογικοί συντελεστές.
«Παρελθόν» η φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι χάνουν φέτος την έκπτωση φόρου 10% για δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. 

Ηταν η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογουμένους και καταργήθηκε. Μάλιστα η κατάργηση της συγκεκριμένης απαλλαγής αύξησε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.


TO BHMA


Έρχεται αύξηση διοδίων στον δρόμο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Σπάρτη



Αυξήσεις από 5 ως 10 λεπτά του ευρώ, στις τιμές των διοδίων των αυτοκινητόδρομων Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και Λεύκτρο-Σπάρτη ανακοίνωσε η εταιρεία εκμετάλλευσης. Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Ιανουαρίου προς Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του έργου οι οποίες αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2018.

Σύμφωνα με την ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. οι αναπροσαρμογές γίνονται με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη» (νόμος 3559/2007, όπως διαμορφώθηκε και ισχύει).

«Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή, και μετά από τέσσερα συνεχή έτη μειώσεων, προκύπτουν μικρές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) δεν επηρεάζονται (λόγω στρογγύλευσης) και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2017». Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.




Πηγή : moriasnews.gr


Πατέρας έκλεψε γάλα για το παιδί του και ο καταστηματάρχης φώναξε την αστυνομία



Για να ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε πράξη κλοπής είναι καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρείται, αλλά τέτοιες μέρες και για τέτοιου είδους κλοπές καλό θα ήταν να δίνουμε τόπο στην οργή και αντί να φωνάζουμε την αστυνομία να βοηθάμε ώστε να μην ξανασυμβεί.

Όπως και καλό θα ήταν να αναφέρεται και το όνομα του καταστήματος που αποφάσισε να τιμωρήσει ένα εξαθλιωμένο πατέρα αντί να τον βοηθήσει.

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Μάνου Τσαγκαράκη στο protothema.gr

Στις 17 Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί σε ένα πολυκατάστημα όταν προσπάθησε να φύγει χωρίς να πληρώσει ένα… παιχνίδι αξίας 60 ευρώ.

Οι θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αποτυπώνονται ανάγλυφα στο δράμα ενός νεαρού πατέρα στο Βόλο, ο οποίος βρέθηκε λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου στα κρατητήρια επειδή προσπάθησε να κλέψει… γάλα για το παιδί του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 24χρονος Έλληνας κατέφευγε στην κλοπή για το μωρό του. Στις 17 Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί σε ένα πολυκατάστημα όταν προσπάθησε να φύγει χωρίς να πληρώσει ένα… παιχνίδι αξίας 60 ευρώ. Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ισχυρίστηκε, τότε, ότι δεν είχε χρήματα για να αγοράσει χριστουγεννιάτικο δώρο στο παιδί του.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως, η νέα προσπάθειά του να κλέψει από ένα σούπερ μάρκετ δεν είχε αντικείμενο ένα παιχνίδι, αλλά βασικό είδος για την διατροφή του μωρού του: έκλεψε δύο συσκευασίες βρεφικού γάλατος, συνολικής αξίας 40 ευρώ. Όμως, και αυτή τη φορά ο 24χρονος πατέρας έγινε αντιληπτός από τους υπεύθυνους που ειδοποίησαν αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου, που τον έκλεισαν σε ένα κελί ώσπου να τον οδηγήσουν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου με την κατηγορία της κλοπής.


Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.



Το Σκοπιανό και η ασυμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων σε μια κοινή γραμμή, καθώς και η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο που για τη Ν.Δ. μόνο καθαρή δεν θα προκύψει, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν και, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, ενδεχομένως να επισπεύσουν τη διενέργεια εκλογών εντός του 2018. Στην εκτίμηση αυτή εξάλλου προσαρμόζεται η όλη στρατηγική και δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος, καθώς προγραμματίζει μπαράζ περιοδειών και επαφών με τους πολίτες, επαφές στο εξωτερικό, αλλά και την περαιτέρω εξειδίκευση του προγράμματος της Ν.Δ.

Η κυρίαρχη πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό ήταν ούτως ή άλλως ότι δεν πρέπει να αποκλείονται εκλογές το φθινόπωρο του 2018, καθώς δεν θα «βγει» το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από το τρίτο πρόγραμμα. Προς την κατεύθυνση αυτή «δείχνουν» εξάλλου κοινοτικοί αξιωματούχοι σε επίσημες δηλώσεις τους, καθώς μιλούν για «υβριδική λύση» για την επόμενη μέρα, ένα καθεστώς εποπτείας, το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους. Στον γρίφο της επόμενης μέρας, για την οποία, πάντως, οι συζητήσεις δεν αναμένεται να λάβουν καθαρή μορφή πριν από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018, έρχεται να προστεθεί το Σκοπιανό, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί θρυαλλίδα εξελίξεων εντός του νέου έτους.

Για την Πειραιώς, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, αλλά και τα αντικειμενικά δεδομένα –η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο που ενδέχεται να αποδειχθεί το καταληκτικό ορόσημο για τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας– ενισχύει την πεποίθηση της ηγεσίας ότι ο εκλογικός χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα και πως ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και συναγερμό για πιθανές εξελίξεις εντός του 2018.

Το σήμα της εγρήγορσης σήμανε ήδη ο κ. Μητσοτάκης από το 11ο συνέδριο της Ν.Δ., θέτοντας εκ νέου το κόμμα σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προεδρικό πρόγραμμα από τις αρχές κιόλας του νέου έτους και για το πρώτο εξάμηνο του 2018 προσαρμόζεται σε αυτή τη λογική με σειρά περιοδειών, συγκεντρώσεων και επαφών με τους πολίτες που θα έχει ο πρόεδρος, σχεδιασμό για επαφές στο εξωτερικό (και δη στις Βρυξέλλες) και βήματα περαιτέρω εξειδίκευσης του προγράμματος της Ν.Δ. με αιχμή τα μέτωπα της καθημερινότητας.

«Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο», διαμηνύει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς, ενώ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης με αφορμή τις διαφορετικές γραμμές για το Σκοπιανό που καταγράφονται στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Ν.Δ. επιμένει στο αίτημά της προς την κυβέρνηση να διαμορφώσει ενιαία πρόταση και διαπραγματευτική γραμμή πριν τοποθετηθεί η ίδια, αναδεικνύοντας το χάσμα απόψεων ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς δεν αποκλείουν το Σκοπιανό να είναι απλώς το άλλοθι του κ. Τσίπρα για να προχωρήσει σε εκλογές «πέφτοντας» με αριστερό πρόσημο, από τον εκ δεξιών κυβερνητικό εταίρο – κάτι που εξάλλου θα «καθαγίαζε» τον πρωθυπουργό στα μάτια του αριστερού του ακροατηρίου για την παράδοξη κυβερνητική συμμαχία των τελευταίων τριών χρόνων με τους ΑΝΕΛ.

Το μήνυμα

Η Ν.Δ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της, απορρίπτοντας διά στόματος του προέδρου της τη συμμετοχή σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αν προηγουμένως δεν έχει διαμορφωθεί κοινή κυβερνητική γραμμή και πρόταση που θα έχει τη συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Διπλές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς, διαβλέποντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ρήγματα και να παγιδεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και την ίδια ώρα του Πάνου Καμμένου να αυξήσει την απήχησή του στη Βόρεια Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει την εκκρεμότητα της ονομασίας ως το όχημα για να εξασφαλίσει την είσοδο στην επόμενη Βουλή. Η Ν.Δ. αποκλείει την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Η δεδηλωμένη

«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη μιας ενιαίας επίσημης θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση», ξεκαθάρισε εκ νέου η Μαρία Σπυράκη, επαναλαμβάνοντας ότι η τελευταία εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Σκοπιανό ήταν επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις – γραμμή την οποία ακολούθησε το νατοϊκό βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

«Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;», είναι το επίμονο ερώτημα που προβάλλει και θα συνεχίσει να προβάλλει η Πειραιώς. Αυτό δεν έχει ακόμα απαντηθεί.



ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς τέλος η φοροκαταιγίδα – Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2018



Οι αυξημένοι φόροι δεν φαίνεται να σταματούν στην χρονιά που έφυγε. Και την νέα χρονιά που ξεκίνησε χθες, η φορολογία θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, αν όχι μεγαλύτερη, ενώ στον ορίζονται δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, αλλά και καμία ελπίδα για μείωση κάποιων φόρων από την καταιγίδα που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών είναι συγκεκριμένοι και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν ούτε χιλιοστό, έτσι ώστε να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ.

Το 2018 πάντως ξεκινά με την επιβολή ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: Οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος και η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.

Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 από το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προ των πυλών είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν συγκεκριμένα τα εξής:

Τέλος η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες. Καταργείται η έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Λόγω της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ τον μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%. Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα θα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών, τις οποίες θα προκαλέσει η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν από 0,5 έως 5,25 ευρώ τον μήνα.

Επιβολή φόρου στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται μόνο για 6 μήνες μόλις 5 από τα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Φόρος στα ξενοδοχεία. Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Συγκεκριμένα, η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα επιβαρύνεται ημερησίως με ποσό 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων και 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς κλιμάκωση.
ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα χωρίς να έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος της αύξησης, αρκετοί ιδιοκτήτες αναμένεται να δουν τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν να είναι σημαντικά αυξημένος μετά την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον προσεχή Μάρτιο. Ανεξάρτητα με το ύψος των αλλαγών το τελικό ύψος των εισπράξεων από τον συγκεκριμένο φόρο είναι 2,65 δισ και δεν μπορεί να αλλάξει. Άρα το μόνο που μπορεί να μεταβληθεί είναι κάποιοι να πληρώσουν λιγότερα και κάποιοι περισσότερα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κατηγορίες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι οι αγρότες, αλλά και κάτοχοι περιουσίας άνω των 100.000 ευρώ.


Πηγή : newsit.gr


Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για το 2018



Νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν από την 1η/1/2018 για τους ασφαλισµένους όλων των Ταµείων που συµπληρώνουν µέσα στη νέα χρονιά το 50ό ως το 60ό έτος. Οι αλλαγές του 2018 επιφέρουν αυτόµατη αύξηση των ορίων ηλικίας ως και 2 έτη σε σχέση µε το 2017 για 45 κατηγορίες ασφαλισµένων.

Η ηλικία συνταξιοδότησης καθορίζεται, βάσει του ν. 4336/2015, από τηνπραγµατική ηλικία που θα έχουν µέσα στο 2018. Για παράδειγµα στο ∆ηµόσιο, άνδρες και γυναίκες που συµπληρώνουν το 2018 το 55ο έτος και είχαν 25 χρόνια το 2012 µε ανήλικο τέκνο, βγαίνουν στη σύνταξη µε το νέο όριο ηλικίας που είναι το 61ο έτος. Το 2017 το όριο ήταν 59,5 ετών.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» παρουσιάζει σήµερα όλα τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν για όσους κλείνουν τις ηλικίες των 50 ως 60 ετών µέσα στο 2018,καθώς και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν ανά Ταµείο για να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα 67.

Ξεκινώντας από το ∆ηµόσιο, οι κατηγορίες που θα έχουν αλλαγές στα όρια ηλικίας το 2018 είναι:

1 Ασφαλισµένοι που προσλήφθηκαν πριν ή µετά το 1983 και συµπληρώνουν 35ετία το 2018. Η κατηγορία αυτή συνταξιοδοτείται µε το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συµπληρώνονται τα 35 έτη υπηρεσίας και το 58ο έτος. Με 35ετία και 58 ετών το 2018, το νέο όριο ηλικίας για σύνταξη είναι το 60ό έτος. Αν όµως το 58ο έτος συµπληρώνεται το 2019 ή το 2020, τότε θα βγουν µε το όριο του 2019 ή του 2020, που είναι 60,5 και 61 ετών, γιατί τότε θα έχουν ταυτόχρονα και τις δύο προϋποθέσεις (35 και 58).

2 Ασφαλισµένοι που προσλήφθηκαν µετά την 1η/1/1983 αλλά είχαν και ένσηµα σε άλλα Ταµεία (π.χ. ΙΚΑ) και ο συνολικός τους εργασιακός βίος φτάνει στα 37 έτη το 2018 αποχωρούν στα 58,5.

3 Ασφαλισµένοι που προσλήφθηκαν µετά την 1η/1/1983 και συµπλήρωσαν τα 25 έτη το 2011, και έχουν συνολικά 36 το 2018, συνταξιοδοτούνται µε το νέο όριο ηλικίας, που είναι το 60ό έτος, αρκεί να έχουν κλείσει το 58ο έτος. Αν όµως το 58ο έτος το συµπληρώνουν το 2021 ή το 2022, τότε αναγκαστικά θα παρατείνουν την έξοδο µε σύνταξη και θα αποχωρήσουν για το 2021 στα 61,5, ενώ µε το 58ο έτος το 2022 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 62ο έτος και υποχρεωτικά 40 χρόνια.

4 Ασφαλισµένοι που προσλήφθηκαν µετά την 1η/1/1983 και συµπλήρωσαν τα 25 έτη υπηρεσίας τους το 2012 συνταξιοδοτούνται στα 60,5, αρκεί να συµπληρώνουν το 59ο έτος και να έχουν συνολικά 37 έτη µέσα στο 2018. Εναλλακτικά αναγνωρίζουν πλασµατικούς χρόνους για να πιάσουν τις προϋποθέσεις του 2011 (25 και 36 έτη
στο σύνολο µε ηλικία 58 το 2018).

5 Ασφαλισµένοι που έχουν σύζυγο µε αναπηρία 80% και συµπληρώνουν την 25ετία µετά τις 19/8/2015 βγαίνουν µε το όριο ηλικίας που ισχύει για το 50ό έτος. Οσοι κλείνουν τα 50 φέτος, θα αποχωρήσουν στα 60,2.

Προσοχή: Αν η 25ετία συµπληρώθηκε µέχρι 18/8/2015, τότε διατηρούν το δικαίωµα συνταξιοδότησης στο 50ό
έτος.

6 Για γονείς παιδιού µε ανικανότητα 67%, η συνταξιοδότηση παραµένει στο 50ό έτος είτε η 25ετία συµπληρωθεί πριν είτε µετά τις 19/8/2015. Η διαφορά είναι ότι αν η 25ετία συµπληρώνεται µετά τις 19/8/2015, το δικαίωµα εξόδου στα 50 το διατηρεί πλέον ο ένας και όχι οι δύο γονείς, όπως ίσχυε εφόσον είχαν και οι δύο την 25ετία πριν από τις 19/8/2015.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ

1 Γυναίκες µε 25ετία και ανήλικο τέκνο ως το 2010 έβγαιναν µέχρι το 2015 στη σύνταξη στα 50. Οσες κλείνουν τα 50 το 2018, θα βγουν µε πλήρη σύνταξη στα 60,2. Αν τα 50 τα έκλεισαν το 2017, βγαίνουν στα 58,5, ενώ αν είχαν το 50ό έτος µετά τις 19/8/2015, βγαίνουν στα 55. Σηµειωτέον ότι απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Απρίλιο του 2016 δικαιώνει και τους άνδρες για σύνταξη µε ανήλικο και διατάξεις του 2010, αλλά η κυβέρνηση δεν την εφαρµόζει.

2 Γονείς (άνδρες και γυναίκες) που συµπλήρωσαν 25ετία το 2011 µε ανήλικο τέκνο έβγαιναν µέχρι το 2015 στη σύνταξη στα 52, ενώ όσοι κλείνουν τα 52 το 2018 θα βγουν µε πλήρη σύνταξη στα 60,2 (σ.σ.:τα όρια ηλικίας για τα 50 και 52 έχουν την ίδια εξέλιξη).

3 Γονείς (άνδρες και γυναίκες) που συµπλήρωσαν 25ετία το 2012 µε ανήλικο τέκνο έβγαιναν µέχρι το 2015 στη σύνταξη στα 55, ενώ όσοι κλείνουν τα 55 το 2018 θα βγουν µε πλήρη σύνταξη στα 61.

4 Οι τρίτεκνοι γονείς έχουν τις ηλικιακές προϋποθέσεις µε τους γονείς ανηλίκων, µε τη διαφορά ότι αντί για 25 χρειάζονται 21 έτη το 2011 και 23 έτη το 2012 για να κατοχυρώσουν τα 52 και 55 και να ακολουθήσουν τα νέα όρια ηλικίας ανάλογα µε το αν έκλεισαν τα 52 ή 55 το 2016, το 2017, το 2018, το 2019, το 2020, το 2021.

5 Γυναίκες µε 3 παιδιά που έχουν 20 έτη στο ∆ηµόσιο ως το 2010 βγαίνουν χωρίς όριο ηλικίας.

ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ

Με πλασµατικούς χρόνους οι ασφαλισµένοι συµπληρώνουν πιο γρήγορα την 25ετία ή τα 35-37 έτη και πιάνουν µικρότερα όρια ηλικίας.

Ετσι:

Στα 35 έτη συνυπολογίζεται η στρατιωτική θητεία.

Στα 36 έτη συνυπολογίζονται 4 έτη και επιπλέον ο πλασµατικός χρόνος παιδιών, που είναι 1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 έτη για το δεύτερο και 2 για το τρίτο ή και κάθε επόµενο, µε ανώτατο όριο αναγνώρισης τα 5 έτη.

Για την 25ετία των µητέρων ως το 2010, συνυπολογίζεται εξαγορά του χρόνου παιδιών.

Για την 25ετία γονέων το 2011 και 2012, συνυπολογίζονται 4 και 5 πλασµατικά έτη (σπουδών, θητείας, κ.ά.) και επιπλέον χρόνος λόγω τέκνων.

Παράδειγµα: Οι γυναίκες που έχουν 25ετία το 2011 µπορούν να εξαγοράσουν 1 έτος από χρόνο παιδιών για να έχουν 25ετία το 2010. Αυτοµάτως κατοχυρώνουν το 50ό έτος. Οπότε µια ασφαλισµένη που είναι 52 ετών το 2018 και είχε κλείσει τα 50 το 2016 µπορεί να αναγνωρίσει 1 έτος και να έχει 25ετία µε ανήλικο το 2010 και έτσι να βγει στα 56,9 και όχι στα 60,9. Το ίδιο ισχύει και για γονείς µε 25ετία το 2012.



Κώστας Κατίκος 
Από το ένθετο Ασφάλιση και Συντάξεις που κυκλοφορεί με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Ντόρα Μπακογιάννη : Πατριωτισμός σημαίνει ανάληψη ευθύνης




Ντόρα "Πατριωτισμός σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Να πεις στον ελληνικό λαό τι θέλεις να πετύχεις, να πεις την αλήθεια και να παλέψεις για τις θέσεις σου και όχι να κρυφτείς πίσω από μικροκομματικά παιχνίδια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες". 

Στο μείζον θέμα των Σκοπίων, αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα.

Στην τοποθέτηση της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε : "Παρακολουθούμε μία κυβέρνηση που προσπαθεί το δικό της εσωτερικό θέμα να το μεταφέρει στην αντιπολίτευση. Ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, πάνω σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική 25 και πλέον χρόνια. Δεν έχω ακούσει κανένα στη Νέα Δημοκρατία ο οποίος να αμφισβητεί το Βουκουρέστι. Δεν μπορεί να προσέρχεται σε μία εθνική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κ να έχει δύο διαφορετικές θέσεις. Μόνο με ενιαία εθνική θέση μπορούμε να διαπραγματευτούμε με επιτυχία. Αλλιώς δε θα σε θεωρήσει κανένας συνομιλητής σου σοβαρό.  Ξεκινήσαμε με Βαρουφάκη κ καταλήγουμε στο Καμμένο. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά με επιτυχία, εάν δεν έχει προηγουμένως η κυβέρνηση διαμορφώσει σε μία ενιαία θέση.Πατριωτισμός σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Να πεις στον ελληνικό λαό τι θέλεις να πετύχεις, να πεις την αλήθεια και να παλέψεις για τις θέσεις σου και όχι να κρυφτείς πίσω από μικροκομματικά παιχνίδια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες".


Τον σκότωσε και τον εγκατέλειψε!



Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στα Χανιά στην περιοχή της Παρηγοριάς, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, μετά από σφοδρή σύγκρουση, ΙΧ αυτοκίνητο χτύπησε και διαμέλισε διερχόμενο πεζό και τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο στην άσφαλτο!

Το πτώμα είχε διαμελιστεί με αποτέλεσμα οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που έσπευσαν άμεσα στο σημείο του δυστυχήματος, να μην μπορούν να αναγνωρίσουν αν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα...

Πολύ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας για να βρεθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου, που εγκατέλειψε το θύμα.

Το θύμα είχε γεννηθεί το 1952 και σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις είχε παρκάρει και προσπάθησε, κατά πάσα πιθανότητα να περάσει απέναντι.

Η ΕΛ.ΑΣ μέσω υλικού από κάμερες, προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.


Πηγή : cretalive.gr


Μάνη: Βγήκε από το Δρομοκαΐτειο και έκαψε ζωντανό τον παραπληγικό πατριό του



Προσπάθησε να κάψει και τη μητέρα και έναν γείτονα ρίχνοντάς τους εύφλεκτο υλικό - Παραδόθηκε μετά το έγκλημα.

Μια ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στον Άγιο Νικόλαο του δήμου Δυτικής Μάνης στην Μεσσηνία, όταν ένας 34χρονος άνδρας με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε τον παραπληγικό πατριό του και αποπειράθηκε να κάψει ζωντανή και την μητέρα του. 

Όλα ξεκίνησαν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι, όταν ο 34χρονος άνδρας, άφησε το τροχόσπιτο του, στο οποίο μένει εδώ και μερικούς μήνες και επισκέφτηκε, λόγο της πρωτοχρονιάς, τους γονείς του στην οικία τους.

Στην αυλή του σπιτιού των γονιών του βρίσκονταν εκτός από την μητέρα του και τον πατριό του, ο οποίος τον έχει μεγαλώσει και τον έχει αναγνωρίσει σαν δικό του παιδί, ένας οικογενειακός φίλος και μια θεία του.

Όταν ο 34χρονος έφτασε στην αυλή χαιρετώντας τους όλους, χωρίς να το καταλάβουν, έφτιαξε ένα μείγμα εύφλεκτου υλικού από βενζίνη και πετρέλαιο και το έριξε πρώτα στον πατριό του, ο οποίος ήταν καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και του άναψε φωτιά, καίγοντας τον ζωντανό.

Οι υπόλοιποι στην παρέα σοκαρίστηκαν και προσπάθησαν να σβήσουν την φωτιά από τον άτυχο παραπληγικό μα μάταια. 

Στην συνέχεια, ο 34χρονος άνδρας, χωρίς να νοιώθει τι γίνεται γύρω του, κρατώντας το μείγμα του εύφλεκτου υλικού που είχε φτιάξει το έριξε στην μητέρα του προσπαθώντας να της ανάψει φωτιά, όμως η γυναίκα κατάφερε και έφυγε τρέχοντας από την αυλή του σπιτιού της ουρλιάζοντας.

Ο 34χρονος, στην συνέχεια, έφυγε από την οικία των γονιών του και πήγε σε κοντινή οικία, όπου ο ιδιοκτήτης της έλειπε και έριξε το υπόλοιπό μίγμα στην πόρτα του σπιτιού καίγοντας την με εκείνον να εγκαταλείπει το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Ο 34χρονος που έκαψε ζωντανό τον ανάπηρο πατριό του 


Ο ιδιοκτήτης που βρισκόταν σε φίλους κοντά στο σπίτι του, είδε την φωτιά και πήγε αμέσως να την σβήσει και από την προσπάθεια της κατάσβεση της τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι του. 

Μετά από κάποιες ώρες και αφού το χωρίο είχε αναστατωθεί ο 34χρονος άνδρας πήγε και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Στο χωριό έφτασαν αστυνομικοί από το τμήμα της περιοχής και της Ασφάλειας από την Καλαμάτα, που διερευνούν την αιτία του πρώτου φονικού του νέου έτους.

Ο άτυχος άνδρας που βρήκε φρικτό θάνατο από τα χέρια του ανθρώπου που μεγάλωσε


Να σημειωθεί ότι ο 34χρονος Δημήτρης, πριν από μερικούς μήνες πήρε εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο όπου και νοσηλευόταν με ψυχιατρικά προβλήματα ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Νίκο Αποστολίδη ο δράστης έμενε μόνος του το τελευταίο διάστημα που είχε γυρίσει στο χωριό.

«Τη γνωρίζω την οικογένεια του δράστη, πρόκειται για μια πολύ ήσυχη οικογένεια και μάλιστα η μητέρα του είναι καθηγήτρια στο σχολείο του χωριού μας. Ο Δημήτρης, ο γιος της, είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα και από ότι γνωρίζω είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν. Τον τελευταίο καιρό, δεν γνωρίζω τι είχε συμβεί με την οικογένεια και ο Δημήτρης έμενε σε τροχόσπιτο, μακριά από το σπίτι των γονιών του .Η μητέρα του είχε παντρευτεί τον πατριό του όταν ο Δημήτρης ήταν μικρός ακόμα και ο Χρήστος, ο πατριός του, του είχε δώσει το δικό του όνομα  και τον αγαπούσε σαν δικό του παιδί. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη σήμερα και τον έκαψε ζωντανό τον άνθρωπο. Τον περιέλουσε με βενζίνη και του έβαλε φωτιά» λέει στο protothema.gr ο κ. Αποστολίδης  και προσθέτει:

«Νωρίτερα  είχε πάει στο σπίτι ενός φίλου του και έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα  αυτό. Ο ιδιοκτήτης του πάνω ορόφου αντιλήφθηκε τη φωτιά και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Στη συνέχεια ο Δημήτρης έφυγε από το σημείο και πήγε στους γονείς του. Εκεί δεν ξέρω τι συνέβη και άρχισε να λογομαχεί μαζί τους . Τότε η μητέρα του έφυγε και κρύφτηκε μέσα στο σπίτι  ενώ περιέλουσε με βενζίνη τον πατριό του ο οποίος είχε κινητικά προβλήματα και δεν μπόρεσε να ξεφύγει εύκολα.  Έχουμε σοκαριστεί όλοι από αυτό το γεγονός γιατί είμαστε μια κλειστή κοινωνία και δεν έχουμε συνηθίσει  σε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα»


Πηγή : protothema.gr


Λονδίνο: Συνελήφθη ένας 31χρονος για τη δολοφονία της ομογενούς



Στη σύλληψη ενός άντρα 31 ετών, που φέρεται να είναι ο δολοφόνος της 22χρονης Eλληνορωσίδας Iuliana Tudos, προχώρησε την Πρωτοχρονιά η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 31χρονος συνελήφθη νωρίτερα σήμερα στο Ντάλστον, στο ανατολικό Λονδίνο.

Η 22χρονη εθεάθη για τελευταία φορά την Παραμονή των Χριστουγέννων στην οδό Camden στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), μετά από μία έξοδο με τους φίλους της. Τους είπε ότι ήθελε να πάρει το λεωφορείο για το σπίτι της στο Finsbury Park και ότι θα τους έβλεπε αργότερα, σε άλλο σπίτι, στο Ένφιλντ.

Από εκείνη τη στιγμή, η νεαρή δεν έδωσε ξανά σημεία ζωής.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η Τudos, που εργαζόταν σε παμπ, έφερε τραύματα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα ενώ είχε δεχτεί και χτυπήματα στο κεφάλι.


Πηγή : cnn.gr


Παυλόπουλος: Δείχνουμε το σωστό στους γείτονες όταν παρεκτρέπονται



Μια έμμεση απάντηση στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, λόγω της παροχής ασύλου στον έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας για τις ευχές για το νέο έτος: «Ο ρόλος μας είναι ιστορικός ακόμα και στους γείτονές μας. Όταν παρεκτρέπονται οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο».

Δεν διακατεχόμαστε από καμιά αλαζονεία, δεν υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας, ούτε πρόκειται να τις υποτιμήσουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Ο ρόλος μας είναι ιστορικός ακόμα και στους γείτονές μας. Όταν παρεκτρέπονται οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε: «Η εκτίμηση στη χώρα είναι μεγάλη, όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, και θα το δείξουμε».

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

Από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ζήτησε να μεταφέρει την αγάπη του και τις ευχές του και ευχήθηκε «καλή δύναμη σ' αυτό που κάνετε», ενώ στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια «για όλα αυτά που κάνετε».

«Χίλια ευχαριστώ για την αποστολή της Εκκλησίας»

«Χίλια ευχαριστώ για την αποστολή της Εκκλησίας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του στην κοπή της πίττας της Προεδρικής Φρουράς, απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Δεν είναι μόνο η προσφορά της σ' αυτήν την κρίση. Είναι και η προσφορά της χριστιανικής παράδοσης στον Πολιτισμό μας, στον ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Δεν ξεχνάμε ότι αυτό το τμήμα του ευρωπαϊκού Πολιτισμού που οφείλεται στην χριστιανική παράδοση είναι εκείνο που εμπνέει και την Ευρώπη για να διαμορφώσει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει σ' ολόκληρη την υφήλιο. Τον ρόλο ο οποίος σημαίνει την εμπέδωση των βασικών αρχών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.



Πηγή : in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στο Κιλκίς




Ο σεισμός σημειώθηκε στις 6:24 το πρωί της Τρίτης, με επίκεντρο 25 χλμ. βόρεια της πόλης του Κιλκίς.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00:13 τη νύχτα και είχε σαν επίκεντρο τον εστιακό χώρο 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δροσάτου. 

Η δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό της βάθος εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα.

Τρία λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση σχεδόν με τα ίδια χαρακτηριστικά και μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τέλος, τρία λεπτά αργότερα και έξι συνολικά μετά τον πρώτο σεισμό, σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση που είχε μέγεθος 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.