Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Επίθεση Σπίρτζη κατά των δικαστών για τους δρόμους: Συνέβαλαν στην καθυστέρηση των απαλλοτριώσεωνΕπίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης στα εγκαίνια της Ιονίας οδού λέγοντας. «Δεν είναι εδώ στα εγκαίνια οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης που συνέβαλαν στην καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων» .

Δεν είναι η πρώτη φορά που και ο Σπίρτζης όπως και άλλοι Συριζαίοι βάλλουν κατά της δικαιοσύνης , πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε πει για τους δικαστές «Δεν ξέρω αν οι διακαστές το κάνουν γιατί έχουν πολιτική, ή άλλη, σκοπιμότητα, δεν κάνω δίκη προθέσεων. Υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνιστούν μία δικαστική κρίση διαφόρων υποθέσεων, αλλά ότι ξαφνικά από το πουθενά βγαίνουν αποφάσεις, που ανατρέπουν συγκεκριμένα πράγματα και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, είναι γεγονός» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να οικειοποιηθούν τα έργα και τους αυτοκινητόδρομους είναι προσβλητική και για τον Κωστή Χατζηδάκη, και τον Γιώργο Σουφλιά και για τον Σταύρο Καλογιάννη και για εμένα, και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και δείχνει την καθεστωτική νοοτροπία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης που δεν έχει να δείξει τίποτα καλό εδώ και τρία χρόνια και κλέβει έργα άλλων παρουσιάζοντας τα δικά της.

Όπως παρουσιάζουν και τις οικονομικές συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους εργολάβους που ωφέλησαν το κράτος για δικές τους.

Ντροπή τους!!!Ο Τσίπρας σαν άλλες μαύρες εποχές εγκαινιάζει δρόμους χωρίς να καλέσει κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα


Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να καλέσει κανένα, προσπαθώντας να στήσει την προπαγάνδα και να οικειοποιηθεί αποκλειστικά τα έργα που είχαν  ξεκινήσει και προχωρήσει άλλοι εδώ και χρόνια.

Σαν άλλες μαύρες εποχές της Ελληνικής ιστορίας που καθημερινά εγκαινίαζαν δρόμους και σχολεία για να παραπλανήσουν τους πολίτες από τα προβλήματα και να στήσουν την προπαγάνδα του καθεστώτος, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, που προκάλεσε του Έλληνες δικαστές ρίχνοντας τους ευθύνες ότι κωλυσιεργούσαν τα έργα, εγκαινίασε τον νέο αυτοκινητόδρομο «Ιόνια Οδός».

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) Επισκοπικού, που βρίσκεται στο 194,8 χιλιόμετρο της Ιόνιας Οδού, στο νόμο Ιωαννίνων.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι υπάρχει μεγάλη διαφορά ο Τσίπρας βρήκε τα έργα στα τελειώματα και σκίστηκε να τα ολοκληρώσει για να προπαγανδίσει, οι άλλοι τα άρχιζαν και τα τέλειωναν οι ίδιοι δεν τα οικειοποιούνταν. 


Κυβέρνηση μπαταχτσήδων ο Σύριζα δεν πληρώνει του ιδιώτες, απειλώντας τους παράλληλα να πληρώσουν τα δικά τους στο κράτος


Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, αφήνοντας τους απλήρωτους και παράλληλα πιέζοντας τους να πληρώνουν οι ίδιοι τις υποχρεώσεις τους στο κράτος.

 Αυτή η εξέλιξη που μπορεί να γίνει εμπόδιο στο θέμα της εκταμίευσης  της  υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, αφού περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα, δηλαδή το κράτος να είναι συνεπής στις πληρωμές του.

Σύμφωνα με αυτά που δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνολικά τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου αθξήθηκαν στα 5,435 δισ. ευρώ, από 5,092 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. 

Οι οφειλές εκτός φόρων αυξήθηκαν από τα 3,840 δισ. ευρώ στα 3,914 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν από τα 1,252 δισ. ευρώ στα 1,521 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου άρα της κυβέρνησης μπαταχτσήδων προς τον ιδιωτικό τομέα, έφτασαν στο ποσό των 3,914 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 1,252 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, οι εκκρεμείς επιστροφές άμεσων φόρων διαμορφώθηκαν σε 963 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 936 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 394 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν σε 2,303 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 2,20 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Τα παραπάνω στοιχεία πιστοποιούν τη μεγάλη αύξηση των κρατικών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες γιατί απλά έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση μπαταχτσήδων που δεν πληρώνει αλλά εκβιάζει και απειλεί να τις πληρώσεις όσα εσύ χρωστάς προς αυτή!!!Φόβος απόλυσης αλλά και εγκατάλειψης από τον σύντροφο μαστίζουν τις Ελληνίδες
Σε αναστολή μπαίνουν στις μέρες μας για τις γυναίκες, τα συναισθήματα ασφάλειας και προοπτικής. Το αποτέλεσμα είναι κρίσεις πανικού, υπερκόπωση και φοβίες που αποτελούν το σύγχρονο «Γολγοθά» της γυναίκας.

Σε κύριο «θύμα» στη σημερινή εποχή της κρίσης, της οικονομικής ανέχειας και των πολλαπλών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά έχει αναχθεί η Ελληνίδα.

« Έχουν δυστυχώς αυξηθεί τα περιστατικά ‘’κατάρρευσης’’ πολλών γυναικών, στις οποίες παρουσιάζεται συχνά αδυναμία ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι τους», υπογραμμίζει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, «με το φαινόμενο να παρουσιάζεται κυρίως σε εργαζόμενες με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αναζητήσουν κανενός είδους ικανοποίηση και ασφάλεια είτε στον εργασιακό τους χώρο, είτε ακόμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον με την εναλλαγή και τη διαφοροποίηση των παραδοσιακών ρόλων άνδρα-γυναίκας».

Ο φόβος απόλυσης, η ενδεχόμενα απλήρωτη για μήνες εργασία αλλά και ο φόβος διατάραξης μιας ίσως «επίπλαστης» οικογενειακής ηρεμίας, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά καθήκοντα που δημιουργεί η μητρότητα και οι υπόλοιποι κοινωνικά επιβεβλημένοι ρόλοι της, επιβαρύνουν τη σύγχρονη γυναίκα και πολλές φορές την οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα, με πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική της υγεία.

«Η γυναίκα σήμερα δίνει συναισθηματικά ‘’γη και ύδωρ’’ προσπαθώντας να φτάσει προσδοκίες που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν,  με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει τη διάθεσή της και να της δημιουργεί την αίσθηση του ‘’μάταιου’’ και ‘’απλησίαστου’’, συμπληρώνει η Δρ. Πετροπούλου, εστιάζοντας τις θεραπευτικές της προσεγγίσεις κυρίως στην τεχνική επανασύνδεσης με τον εαυτό μας χωρίς αυτός να κρίνεται και χωρίς να αναπτύσσει ανεδαφικές προσδοκίες


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες γνωστού φαρμακευτικού προϊόντοςΤην ανάκληση των παρτίδων που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα για το φαρμακευτικό προϊόν ATARAX ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

A/A Προϊόν Αριθμός Παρτίδας
1 ATARAX oral sol 10mg/5ml 483
2 ATARAX oral sol 10mg/5ml 500
3 ATARAX oral sol 10mg/5ml 501
4 ATARAX oral sol 10mg/5ml 504
5 ATARAX f.c. tabs 25mg/tab 224550
6 ATARAX f.c. tabs 25mg/tab 225138
7 ATARAX f.c. tabs 25mg/tab 222900
8 ATARAX f.c. tabs 25mg/tab 216879
9 ATARAX f.c. tabs 25mg/tab 215345


Ο λόγος ανάκλησης δεν αφορά σε ποιοτικό πρόβλημα του προϊόντος, αλλά στο περιεχόμενο του κειμένου του ΦΟΧ, στο οποίο δεν ενσωματώθηκαν εγκεκριμένες τροποποιήσεις σχετικά με την ελάττωση της δοσολογίας, τις αντενδείξεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η απόφαση εκδίδεται προληπτικά στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εταιρεία UCB AE η οποία ανακαλεί εθελοντικά τις αναφερόμενες παρτίδες, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με όλους τους αποδέκτες των εν λόγω παρτίδων προκειμένου να τις αποσύρουν από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Το ATARAX είναι ένα φάρμακο με ηρεμιστικές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως για αλλεργικές καταστάσεις του δέρματος και ιδιαίτερα της χρόνιας κνίδωσης. Έχει έντονη αντιεμετική δράση.


Πηγή : infokids.gr


Σύλληψη 60χρονου ημεδαπού για αποπλάνηση ανηλίκου 12 ετώνΣυνελήφθη μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, 31ης Αυγούστου 2017, στην Αθήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 60χρονος ημεδαπός, για αποπλάνηση παιδιών κάτω των δώδεκα ετών, κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών, διαπιστώθηκε, ότι ο 60χρονος εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων, πράξεις τις οποίες διατηρούσε σε φωτογραφικό αρχείο, μέρος του οποίου είχε πορνογραφικό περιεχόμενο.Μέχρι στιγμής έχουν διερευνηθεί τρεις υποθέσεις σε βάρος ανηλίκων και έχουν ταυτοποιηθεί οι δύο  από αυτές, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων υποθέσεων συνεχίζεται.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, καθώς και σε σωματική έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(2) ηλεκτρονικοί φορητοί υπολογιστές,
εξωτερικός σκληρός δίσκος, και
μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή,
(2) πιστόλια,
δίκαννο με κομμένη την κάνη και το κοντάκι,
κάνη, κλείστρο, (6) μαχαίρια και (2) πτυσσόμενες ράβδοι,
πεντακόσια σαράντα εννέα (549) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων,
(2) φυσίγγια και (2) κάλυκες κυνηγετικού όπλου και
(2) ψηφιακοί δίαυλοι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.
Ασφυξία από το μνημόνιο Τσίπρα: Χάσαμε εισοδήματα 1,6 δισ. ευρώ το 2016Μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι ήταν τα ποσά των εισοδημάτων που δήλωσαν φέτος στην εφορία οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες.

Το συμπέρασμα αυτό, το οποίο προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αποτυπώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική οικονομία οι μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνηση της… Αριστεράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την επεξεργασία αυτή, οι μόνοι φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται φέτος με αυξημένα ποσά εισοδημάτων είναι οι αγρότες.

Ακτινογραφία
Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προκύπτει ότι χάσαμε εισοδήματα 1,582 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

1 Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανήλθε σε 57,9 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 1,5% ή κατά 850 εκατ. ευρώ. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων ήταν αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που επέβαλε στους Ελληνες η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ.

Συγκεκριμένα, στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων φαίνεται ότι συνέβαλαν:

α) Τα εκτεταμένα φαινόμενα μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία βρέθηκαν οι επιχειρηματίες-εργοδότες τους λόγω της σημαντικής μείωσης του τζίρου τους που προκάλεσαν:

* η υπερφορολόγηση των ακαθάριστων εσόδων τους με την επιβολή υπέρμετρων αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ,

* η επιβολή αυξήσεων στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ,

* το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες.

β) Οι σημαντικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις το 2016.

2 Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματος 5,962 δισ. ευρώ προερχόμενο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,083 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή. Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 121 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει την περαιτέρω μείωση των εισπραττόμενων μισθωμάτων και την επανεμφάνιση του φαινομένου της αύξησης των ξενοίκιαστων καταστημάτων.


3 Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκε το 2016 κατά 20% σε σύγκριση με το 2015. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δήλωσαν για το 2016 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2016). Η μείωση αυτή αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εφαρμογής της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης. Αποκαλύπτει συγκεκριμένα τη μείωση του ύψους του δηλωθέντος εισοδήματος από την πλευρά των αυτοαπασχολουμένων, εξαιτίας της αναμενόμενης από την 1η-1-2017 σημαντικής αύξησης του ύψους των πληρωτέων ασφαλιστικών εισφορών την οποία προκαλεί ο ν. 4387/2016 που προβλέπει σύνδεση του ύψους των εισφορών με το δηλωθέν στο προηγούμενο έτος ετήσιο εισόδημα.

4 Η μόνη κατηγορία φορολογουμένων που φαίνεται να έχει δηλώσει αυξημένα εισοδήματα σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι αγρότες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος για το 2016 συνολικό ποσό αγροτικών εισοδημάτων 1,547 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι για το 2015 είχαν δηλώσει 1,258 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εμφάνιση υψηλότερων εισοδημάτων από τους αγρότες επειδή φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εφαρμόστηκε και σ’ αυτούς αφορολόγητο όριο εισοδήματος και έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δηλώσουν υψηλότερο εισόδημα καταβάλλοντας μάλιστα λιγότερο φόρο.ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
 Ελεύθερος Τύπος


Η «Ελληνική Επιχείρηση» του Στάλιν
Του Βλαση Αγτζιδη*

Η 15η Δεκεμβρίου του 1937 θεωρείται η ημέρα που ο όρος «Έλληνας» μετατράπηκε σε πολιτική κατηγορία και οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις κατά των μελών της ελληνικής μειονότητας στη Σοβιετική Ένωση. Οι διώξεις συμπεριέλαβαν όλους τους άρρενες Ελληνες ανεξάρτητα από την πολιτική ή κοινωνική τους θέση. Συνελήφθη όλη η ελληνική ηγετική ομάδα που αποτελείτο από πιστά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συνελήφθησαν τόσο οι ντόπιοι Έλληνες (Μαριουπολίτες, Πόντιοι, απόγονοι των παλιών μεταναστών από τον ελλαδικό χώρο), όσο και οι πολιτικοί πρόσφυγες από Ελλάδα -μέλη και φίλοι του ΚΚΕ- που είχαν καταφύγει στη Σοβιετική Ενωση για να αποφύγουν τις πολιτικές διώξεις που είχαν ξεκινήσει με το Ιδιώνυμο (1928) και εντάθηκαν την περίοδο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά.

Με το Διάταγμα-Ντιρεκτίβα 50215 που έφερε την υπογραφή του επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας (ΝΚVD) Νικολάι Γιεζόφ, η ελληνική σοβιετική μειονότητα είχε θεωρηθεί ύποπτη. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, η εθνοτική καταγωγή ταυτιζόταν με πολιτικό αδίκημα. Υπολογίζεται ότι η Ασφάλεια συνέλαβε 15.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ενα σημαντικό τμήμα της μειονότητας, που προερχόταν από τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχε εγκατασταθεί στην ΕΣΣΔ εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, βίωνε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια μια παρόμοια κατάσταση, καθώς λίγα χρόνια πριν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Νεότουρκων εθνικιστών. Η πολιτική αυτή της συλλογικής ευθύνης λόγω της ένταξης σε μια εθνοτική ομάδα και της ενοχοποίησης της πολιτισμικής ταυτότητας, θα αποτελέσει βασικό άξονα της σταλινικής πολιτικής κατά συγκεκριμένων μειονοτικών ομάδων.

Ενα διάταγμα σήμανε τις ομαδικές διώξεις κατά της μειονότητας
Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν από το φθινόπωρο του '37. Ο Ivan Tzouha (Ιβάν Τζουχά) στο βιβλίο του «Gretseskayia Operatsia» («Ελληνική Επιχείρηση») αναφέρει ως πρώτη επίσημη πράξη κατά των μειονοτήτων, την απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Οργανωτικού Γραφείου της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ-μπ) με βάση την οποία η ύπαρξη εθνικών σχολείων (φινλανδικών, γερμανικών, αγγλικών, ελληνικών κ.λπ.) θεωρείτο «επιβλαβής» για τον σοβιετικό σοσιαλισμό και καλούσε τους υπεύθυνους της NKVD να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Τότε έκλεισαν 250 ελληνικά σχολεία στον Καύκασο, την περιοχή Κρασνοντάρ (Νότια Ρωσία), την Κριμαία και την περιοχή της Αζοφικής (Μαριούπολη-Ντονιέτσκ).

Η πολιτική της στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας θα κωδικοποιηθεί με το Διάταγμα-Ντιρεκτίβα υπ. αριθμ. 50215. Στο Διάταγμα που είχε την υπογραφή του Γιεζόφ, «επιτρόπου του ΛΚΕΥ (Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) της ΕΣΣΔ, γενικού επιτρόπου της Κρατικής Ασφάλειας», αναφέρονταν τα εξής:

«Παράλληλα με την κατασκοπευτική και υπονομευτική δραστηριότητα προς το συμφέρον των Γερμανών και των Ιαπώνων, η ελληνική κατασκοπεία αναπτύσσει εντατική αντισοβιετική και εθνικιστική δραστηριότητα, στηριζόμενη σε πολίτες με αντισοβιετικές βλέψεις... ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό της ΕΣΣΔ. Με σκοπό την αναχαίτιση της δραστηριότητας της ελληνικής κατασκοπείας στο έδαφος της ΕΣΣΔ ΔΙΑΤΑΣΣΩ:

Στις 15 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα, σ' όλες τις Δημοκρατίες και τις Περιφέρειες, να συλληφθούν όλοι οι Ελληνες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για κατασκοπευτική, αντάρτικη και εθνικιστική αντισοβιετική δραστηριότητα.

Συλλαμβάνονται όλοι οι Ελληνες (Ελληνες υπήκοοι και πολίτες της ΕΣΣΔ) των εξής κατηγοριών:

Α) Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του ΛΚΕΥ και όσοι είναι υπό παρακολούθηση.

Β) Πρώην μεγαλέμποροι, μαυραγορίτες και λαθρέμποροι.

Γ) Ελληνες που αναπτύσσουν εντατική εθνικιστική δραστηριότητα, πρώτοι απ' όλους οι πρώην κουλάκοι και όσοι απέφυγαν την αποκουλακοποίηση.

Δ) Πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα και όλοι οι Ελληνες, οι οποίοι ήρθαν παράνομα στην ΕΣΣΔ, άσχετα από ποια χώρα έφτασαν».

Προσπαθώντας να μελετήσω την άγνωστη ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού και ειδικά την εποχή των σταλινικών διώξεων, συνάντησα κάποιους αξιοσημείωτους ανθρώπους που έζησαν σε όλες τις μορφές τη βία εκείνης της εποχής. Τον Γιάννη Καραμανίδη τον συνάντησα στα τέλη της δεκαετίας του '80 σ' ένα φτωχικό αυθαίρετο σπιτάκι στην Ανω Φούσα Ασπροπύργου. Ο Καραμανίδης είχε βιώσει όλη την κοσμογονική αλλαγή που συνέβη στις δύο ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τη γενοκτονία και την κυριαρχία του τουρκικού εθνικισμού στις περιοχές του μικρασιατικού Πόντου, την προσφυγιά στη Σοβιετική Ενωση και τις πολιτικές εξελίξεις του Μεσοπολέμου. Εζησε τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) και υπήρξε θύμα του σταλινισμού κατά την έναρξη της «Ελληνικής Επιχείρησης». O Καραμανίδης ήταν γόνος εύπορης οικογένειας των Κοτυώρων του μικρασιατικού Πόντου. Η πολιτική των Νεότουρκων τον υποχρέωσε να ανέβει στο βουνό στα 17 του χρόνια και να γίνει αντάρτης. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετά από πέντε χρόνια αντάρτικης δράσης, κατέφυγε στο Αντλερ της Σοβιετικής Ενωσης, όπου συνελήφθη το 1937. Περιέγραψε ως εξής τη σύλληψή του: «Με έπιασαν στις 18 Δεκεμβρίου 1937. Με πήγαν στη φυλακή του Κρασνοντάρ. Μου ζητούσαν να υπογράψω ότι ανατίναξα το γεφύρι στο Τανγκανρόκ. Εγώ δεν ήξερα ούτε πού βρισκόταν αυτό... Εκεί έφαγα πολύ ξύλο... Στις 12 το βράδυ έρχονται, με παίρνουν για ανάκριση. Με χτυπούσαν και μου έλεγαν να υπογράψω ότι χάλασα το γεφύρι. Με έβαλαν γυμνό σε μια κάμαρα να στέκω όρθιος. Οι τοίχοι γύρω ήταν γεμάτοι καρφιά. Δεν μπορούσες να ακουμπήσεις πουθενά. Εριχναν κρύο νερό πάνω μου. Πρήστηκα. Με έβγαλαν έξω να υπογράψω. Εγώ δεν υπόγραφα. Εκλειναν με το χέρι τους το κείμενο και μου έλεγαν "υπόγραψε". Τους έλεγα "να διαβάσω τι γράφει και μετά θα το υπογράψω". Αυτός δεν το φανέρωνε αλλά έβριζε και μου έλεγε "υπόγραψε". "Ανοίχτε να διαβάσω για να ξέρω γιατί με έχετε εδώ" έλεγα. Τότε άρχιζε το ξύλο. Πολύ ξύλο. Με χτύπαγε ο ένας και μετά με πέταγε στον άλλο. Τα ίδια και αυτός. Μέχρι που σωριαζόμουν κάτω».

Τελικά η Δυάδα των Γιεζόφ και Βισίσκι που υπέγραφε όλες τις καταδίκες ή τις εκτελέσεις -από τον Σεπτέμβριο του '38 το δικαίωμα υπογραφής δίνεται σε τοπικές Τριμελείς Επιτροπές (τρόικα)- τον καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη. Ο Καραμανίδης περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη στην Απω Ανατολή: Καμτσάτκα, Σαχαλίνη, Βλαδιβοστόκ για να καταλήξει τελικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μαγκαντάν της Κολιμά. Περιγράφει ως εξής τις συνθήκες διαβίωσης: «Το στρατόπεδο ήταν γεμάτο από Ελληνες. Υπήρχαν απ' όλα τα έθνη: Ρώσοι, Γεωργιανοί, Πολωνοί, Εγγλέζοι. Δεκαοχτώ χιλιάδες έφεραν με μας εκεί. Από αυτούς επέζησαν οι 300. Οι άλλοι πέθαναν από την πείνα και το κρύο. Μαγειρεύαμε πριονίδι για να τρώμε. Στοίβες ήταν τα πτώματα. Μαυρισμένα ήταν. Εσκαβαν λάκκους 50 μέτρα μήκος και 15 πλάτος. Για να ανοίξουν ένα λάκκο έκαναν 4 με 5 μέρες. Παγωμένο ήταν το χώμα. Δεν σκαβόταν. Εσκαβαν λίγο, μετά έχυναν πετρέλαιο και έβαζαν φωτιά. Ετσι έλιωνε ο πάγος και συνέχιζαν το σκάψιμο. Μετά από λίγο πάλι. Μέχρι να φτάσουν τα τρία μέτρα. Τους πεθαμένους τους έσπρωχναν μ' ένα τρακτέρ μέσα στο λάκκο. Χιλιάδες ομαδικοί τάφοι υπήρχαν σ' εκείνους τους κάμπους της Κολιμά... Στη δουλειά μας πήγαιναν 20-30 ανθρώπους. Γύρω μας φαντάροι. Αν κάποιος δεν μπορούσε να περπατήσει τον χτυπούσαν. Το χειρότερο όμως ήταν τα σκυλιά. Οποιος ήταν φυλακισμένος με το άρθρο 58 του ποινικού κώδικα δεν είχε κανένα δικαίωμα. Κι αν πέθαινες και αν σε σκότωναν δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα. Στη φυλακή δεν μιλούσαμε καθόλου. Ο πολιτικός κρατούμενος δεν έχει γλώσσα. Παντού στη στολή είχαμε το νούμερό μας. Εγώ ήμουν το νούμερο 665. Αυτόν είχα μέχρι το τέλος. Οι ποινικοί κρατούμενοι είχαν περισσότερες ελευθερίες».

«Από 25.000 μείναμε 600»

Στην ερευνητική μου περιπλάνηση συνάντησα στη Νέα Σμύρνη και τον Παύλο Κερδεμελίδη. Αλλον έναν ομογενή που είχε βιώσει τη σταλινική βία και είχε ζήσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της περιοχής Βορκουτά 12,5 χρόνια. Ο Κερδεμελίδης είχε γεννηθεί στα περίχωρα της Τραπεζούντας του Πόντου και είχε καταφύγει στην Κριμαία της Ρωσίας λόγω της γενοκτονίας που πραγματοποιούσε ο νεοτουρκικός εθνικισμός στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Τον συνέλαβαν στις 15 Δεκεμβρίου 1937 στην Αλούπκα (παραφθορά της Αλωπεκής Φωλέα, όπως ήταν η αρχαία ελληνική ονομασία της περιοχής). Ηταν ο πρόεδρος της «κοπερατίβας φωτογράφων».

Η σύλληψή του έγινε με τον εξής τρόπο: «Με συνέλαβε η NKVD χωρίς να ξέρω το γιατί. Αργότερα άρχισαν τις ανακρίσεις και μας πήγαιναν από τη Γιάλτα στη Σεβαστούπολη. Στις ανακρίσεις χτυπούσαν με βούρδουλα και ρωτούσαν τι ξέρω γι' αυτόν ή τον άλλο. Δεκαοχτώ μήνες γίνονταν οι ανακρίσεις... Η κατάθεση που υπόγραψα έλεγε ότι ήμουν σε κάποια ομάδα, ότι θέλαμε να ρίξουμε τη σοβιετική κυβέρνηση».

Με βάση την ομολογία του ο Κερδεμελίδης καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα από την Τριμελή Επιτροπή. Μετά από περιπλάνηση σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης τον μεταφέρουν σε στρατόπεδο στην περιοχή Βορκουτά. Περιγράφει με τον εξής τρόπο τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης: «Το 1939 μας φόρτωσαν σε 90 βαγόνια 25.000 άτομα (σ.σ. απ' όλες τις εθνικότητες) και μας πήγαν στη Σιβηρία. Εκεί ήταν δάση. Μας έβγαλαν, ανοίξαμε δρόμο και φτάσαμε σε μια πεδιάδα. "Εδώ θα μείνετε" μας είπαν. Μέσα στο δάσος, δίχως σπίτια, δίχως τίποτα. Μέσα στο χιόνι. Ετσι, σε έξι μήνες από 25.000 μείναμε 600... Εκεί δουλεύαμε. Κόβαμε ξύλα και τα στοιβάζαμε. Γύρω μας ήταν φαντάροι μ' αυτόματα. Ολα τα ξύλα σάπισαν εκεί βέβαια. Ηθελαν να μας εξοντώσουν. Οι περισσότεροι πέθαναν. Κανείς ποτέ δεν θα μάθει πόσοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι... Πηγαίναμε για δουλειά τέσσερις τέσσερις. Γύρω τα σκυλιά και τα αυτόματα. Ενα βήμα δεξιά, ένα βήμα αριστερά πυροβολούσαν χωρίς προειδοποίηση».

Μικρό ενδιαφέρον από την ελληνική ιστοριογραφία

Παρότι έχουν περάσει 23 χρόνια από την έκδοση στην Ελλάδα της πρώτης μονογραφίας για εκείνα τα συγκλονιστικά γεγονότα με τίτλο «Ποντιακός Ελληνισμός: Από τη Γενοκτονία και τον Σταλινισμό στην Περεστρόικα», εντούτοις ελάχιστα ενδιαφέρθηκε γι' αυτά η νεοελληνική ιστοριογραφία. Και ας ακολούθησε η κατάρρευση του κομμουνιστικού κόσμου, ας γέμισαν οι ελληνικές πολιτείες με χιλιάδες απόκληρους πρόσφυγες, ομογενείς και άλλους, του αποτυχημένου σοσιαλιστικού πειράματος του 20ού αιώνα και ας βιώνει ακόμα ο πλανήτης την ανισορροπία που επέφερε το τέλος του διπολικού κόσμου. Η ουδέτερη στάση -ίσως και αδιάφορη, αλλά και κάποιες φορές επιδοκιμαστική των διώξεων- είναι αποκαλυπτική των νεοελληνικών μας ορίων, της περιορισμένης ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις στον περιβάλλοντα χώρο, την έλλειψη συναισθημάτων αλληλεγγύης προς πληθυσμούς που υποφέρουν, αλλά και της βαθύτατης αλλοτρίωσης στην οποία έχει περιέλθει ο νέος ελληνισμός.

ΠΗΓΗ
* Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας και μαθηματικός. http://kars1918.wordpress.com/
http://defenceline.gr


Πρώτα λένε την βλακεία και μετά ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους όπως το καφενείο ο ΦλαμπουράρηςΔεν φτάνει που όποτε εμφανίζεται κάνει συζητήσεις καφενείου και πρέφας λες και δεν τον ακούνε πολίτες, λέει ότι βλακείες θέλει και μετά βγαίνει να διαψεύσει αυτά που ο ίδιος είπε και είναι καταγεγραμμένα.

Μετά το κράξιμο που έφαγε για τα όσα ανεύθυνα ξεστόμισε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ την Κυριακή ο μπάρμπα Φλαμπουράρης, τώρα τα μαζεύει λέγοντας χωρίς ντροπή ότι : «Για μια ακόμη φορά παραποιήθηκε η αναφορά μου στο ‘’πακέτο Γιούνκερ‘’ ώστε να υπάρξει σπέκουλα και διαστρέβλωση της αλήθειας».

Φλαμπουράρη σε ακούσαμε σε καταγράψαμε γιατί συνεχίζεις να ξεφτιλίζεσαι;

Θέλοντας να ανασκευάσει τα όσα είπε συνέχισε λέγοντας : «Το ‘’πακέτο Γιούνκερ‘’ αποτελεί δανειοδότηση, κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαιτεί business plan ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του δανείου. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Δεν έχει την ευθύνη επί τούτου η ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο καθυστερεί η έγκριση του δανείου, αλλά κυρίως η εκταμίευσή του. Αυτή ακριβώς ήταν η δήλωσή μου. Έχει καμία σχέση με αυτά που γράφονται και λέγονται;», κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης νομίζοντας ότι φτάνει το σανό που πέταξε και δεν έχει ακούσει ο κόσμος τι είπε, όσοι έκαναν το λάθος να ακούσουν την συζήτηση καφενείου.

Καμία σοβαρότητα ούτε από τον μπάρμπα Φλαμπουράρη.


Η Ντόρα βλέπει εκλογές την Άνοιξη του 2018 : "Ο Τσίπρας δεν θα «βγάλει» την άνοιξη"Πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2018 προβλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα "βγάλει" την άνοιξη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, και συνέχισε λέγοντας πως οι πολίτες θα επιλέξουν τη Ν.Δ. επειδή «είναι σοβαρότερη, έχει σχέδιο και όραμα».

Αναφορικά με το πρόσφατο άρθρο του Πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με συμβολισμούς του παρελθόντος να μαζέψει ένα εξαιρετικά συρρικνωμένο ακροατήριο. 

Για την αξιολόγηση η Ντόρα Μπακογιάννη είπε «μακάρι να κλείσει στο τέλος του έτους».

Τέλος, ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ο παραγωγός της γενιάς των 360 ευρώ», ενώ πρόσθεσε πως είναι «ασύμβατες λέξεις επιχειρηματικότητα και σχέδιο».


«Ηandelsblatt»: Οι εκκαθαρίσεις Ερντογάν άφησαν την πολεμική αεροπορία χωρίς πιλότουςΠριν από την απόπειρα πραξικοπήματος αναλογούσαν 1,5 πιλότοι για κάθε αεροσκάφος ενώ τώρα 0,8

Από τους 1.350 συνολικά πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απολυθεί οι 380, στο πλαίσιο των «εκκαθαρίσεων» του προέδρου Ερντογάν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», γράφει η γερμανική «Ηandelsblatt».

Το αποτέλεσμα είναι ότι η πολεμική αεροπορία δεν έχει αρκετούς πιλότους για τα 240 μαχητικά αεροπλάνα τύπου F-16 και τα 49 παλαιότερα τύπου F-4 φάντομ. Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος αναλογούσαν 1,5 πιλότοι για κάθε αεροσκάφος ενώ τώρα 0,8. Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει χάσει εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος «ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας και του know-how της» δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αρντα Μεβλέτογλου, στο πρακτορείο Reuters.

Οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν βέβαια να βρουν νέους πιλότους, σκοντάφτουν όμως σε δυσκολίες διότι μετά τις «εκκαθαρίσεις» δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί έμπειροι εκπαιδευτές. Γι αυτό και το υπουργείο Άμυνας τους αναζήτησε στο εξωτερικό. Το Πακιστάν δήλωσε διατεθειμένο να στείλει εκπαιδευτές για τα F-16, αλλά το σχέδιο σκόνταψε αυτή τη φορά στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς τους από την General Dynamics απαιτείται η σχετική άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά της Ουάσινγκτον να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι στις ΗΠΑ, με την αιτιολογία ότι πρέπει να εξοικειώνονται με την τοπογραφία της Τουρκίας. Ο πραγματικός λόγος είναι όμως ότι οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι μπορεί να επηρεασθούν πολιτικά, δεδομένου ότι εχθρός του Ερντογάν, Γκιουλέν, ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια, σημειώνει η Handelsblatt.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν φέρεται ότι είχε μεγάλη επιρροή στην τουρκική πολεμική αεροπορία, ο αρχηγός της μάλιστα Ακιν Εζτούρκ δικάζεται στη μαζική δίκη 486 στρατιωτικών φερομένων ως υποκινησάντων το πραξικόπημα. Μεταξύ δε αυτών περιλαβάνονται και αρκετοί πιλότοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξεκίνησαν από την αεροπρική βάση Ακιντσί για να βομβαρδίσουν με F-16 το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.

Κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Αγκυρας, το κίνημα Γκιουλέν προσπαθούσε εδώ και χρόνια να ελέγξει την τουρκική πολεμική αεροπορία. Οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκιούλχανε διαπίστωναν προβλήματα υγείας σε υποψήφιους πιλότους, όρασης ή καρδιακά, αποκλείοντάς τους και ενέκριναν άλλους του δικτύου Γκιουλέν. Τώρα οι πρώτοι θα ξεναεξεταστούν για να αντικαταστήσουν μερικούς από τους απολυθέντες, όπως γράφει η «Yeni Safak»

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να προσελκύσει πιλότους της πολιτικής αεροπορίας να ενταχθούν στη πολεμική. Μόνο στην Turkish Airlines εργάζονται 800 πρώην πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας. Μόνο 50 όμως έκαναν την σχετική αίτηση. Η εξήγηση είναι ότι η αμοιβή τους στην πολεμική αεροπορία είναι 3000 δολάρια, ενώ στην πολιτική πολύ περισσότερα.

Ετσι, η κυβέρνηση της Αγκυρας αναγκάστηκε να παρατείνει νομοθετικά την υποχρεωτική παραμονή των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας από 10 σε 18 χρόνια. Το ιδιαίτερο βρίσκεται όμως στο γεγονός ότι η ισχύς του νόμου αυτού είναι αναδρομική και έτσι οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας πρέπει να υπολογίζουν με την επιστροφή τους στην πολεμική. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Handelsblatt


Παιδί βρέθηκε νεκρό στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στην αρχαία Κορινθία


Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν το αγοράκι φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού ή ήταν κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αγοράκι 4 έως 5 ετών έχασε τη ζωή αφού έπεσε σε υπόγεια δεξαμενή λυμάτων και ομβρίων υδάτων, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου Παιδιού στην Αρχαία Κόρινθο.

Το παιδάκι απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την Πυροσβεστική και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη σηπτική δεξαμενή γίνονταν εργασίες, κατά πάσα πιθανότητα καθαρισμού, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, γεγονός που μπορεί να εξηγεί πώς το παιδί έπεσε μέσα.

Την υπόθεση ερευνά η Αστυνομία.
Σάμος: Aπόπειρα βιασμού 19χρονου από 3 ΙρακινούςΣε βεντέτα οδήγησε η απόπειρα βιασμού 19χρονου Σύρου πρόσφυγα από τρεις Ιρακινούς πρόσφυγες το βράδυ του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου μέσα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο.

Την απόπειρας ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις με αποτέλεσμα πέντε πρόσφυγες και μετανάστες, τραυματισμένοι όλοι από μαχαίρια, να οδηγηθούν στο νοσοκομείο του νησιού όπου νοσηλεύεται ο ένας από αυτούς που φέρεται ως ένας από τους τρεις δράστες που επιχείρησαν το βιασμό.

Οι συγκρούσεις αυτές έγιναν τα χαράματα του Σαββάτου μέσα στην πόλη της Σάμου και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα και επεκτάθηκαν μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ αργότερα με δυο ακόμα τραυματίες.

Εκτός από το νοσηλευόμενο για την απόπειρα βιασμού του 19χρονου, κρατείται ακόμα ένας Σύρος ενώ αναζητείται ένας τρίτος.

Ας σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου με υποδομές για 700 άτομα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού κέντρου ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου, διαμένουν 2.369 άτομα.

Συνολικά στο νησί σήμερα καταμετρήθηκαν 2.592 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι στο σύνολό τους αναμένουν απάντηση σε αίτημα χορήγησης ασύλου.


Πηγή : E-Daily.gr 


Από 2,5 σάντουιτς για 5 μέρες δικαιούνται οι 4.000 αστυνομικοί στα μέτρα της ΔΕΘΣτη Διεύγεια δημοσιεύτηκε η «απόφαση απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια από το ελεύθερο εμπόριο, πρόχειρων εδεσμάτων 10.305 σάντουιτς και 20.610 εμφιαλωμένων νερών, στο πλαίσιο
Διοικητικής Μέριμνας για το προσωπικό το οποίο θα συμμετάσχει στα αστυνομικά μέτρα, τα οποία θα εκδηλωθούν λόγω των εγκαινίων της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης (επιχείρηση ευρείας κλίμακας) την 6η, 7η, 8η, 9η και 10η Σεπτεμβρίου 2017»

Τα 10.305 πρόχειρα εδέσματα και τα 20.610 εμφιαλωμένα νερά θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο 15.519,33 ευρώ, σύμφωνα πάντα με όσα δημοσιεύονται στη διαύγεια.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι, πως όπως έχει ανακοινωθεί από την ΕΛΑΣ στα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της τάξης στη διάρκεια της ΔΕΘ θα συμμετέχουν περίπου 4.000 αστυνομικοί, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας αστυνομικός δικαιούται 2,5 σάντουιτς και περίπου 5 νερά.


Πηγή : aixmi.gr


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Πειραιά και της ΣαλαμίναςΕξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Πειραιά και της Σαλαμίνας.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, στο πλαίσιο της διερεύνησης πληροφοριών για τη δραστηριοποίηση εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί ποσότητες ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίησε τα μέλη της και αποκάλυψε τη δράση της.

Βραδινές ώρες της 31-8-2017, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στην Σαλαμίνα, τρία μέλη της σπείρας, εκ των οποίων δύο υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 32 και 34 ετών και ένας 58χρονος ημεδαπός.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα που επέβαιναν, ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας και ο 58χρονος ημεδαπός, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης, σαράντα νάιλον συσκευασίες περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, συνολικού βάρους -41- κιλών και -920- γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν επίσης δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εννέα κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των -350- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Με «κίτρινη κάρτα» και μηδέν πρόοδο ξεκινάμε σήμερα την τρίτη αξιολόγησηΜε αργούς ρυθμούς, που σχετίζονται και με τη στάση αναμονής την οποία έχουν αποφασίσει να τηρήσουν οι «θεσμοί» μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, προχωρούν οι προετοιμασίες για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά τη σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όμως η εκπλήρωση της προσδοκίας αυτής θεωρείται από τώρα μια πολύ δύσκολη υπόθεση δεδομένων των δύσκολων πολιτικά αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για τις απεργίες και τα κοινωνικά επιδόματα.

Με την πλάτη στον τοίχο

Η διαδικασία προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά σήμερα σε επίπεδο EuroWorking Group, όπου αναμένεται να διενεργηθεί μια πρώτη καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που απομένουν έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύος του τρίτου Μνημονίου.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο EWG με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έπεσε σε «νάρκη» και το οικονομικό επιτελείο δυσκολεύεται να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των υπουργείων, ώστε να πληρωθούν κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από την 1η-1-2018. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λείπουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Αύριο, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ενώ από την επόμενη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Μιλά για σκάνδαλο
Πάντως, δύο εικοσιτετράωρα προτού συναντήσει στις Βρυξέλλες τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της χώρας μας, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη πως το ελληνικό πρόγραμμα «είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες»!

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «είναι σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι είναι σκανδαλώδες το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Προαπαιτούμενα
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 95 από τις 113 εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις του Μνημονίου. Στις σημαντικότερες από τις 95 αυτές δράσεις περιλαμβάνονται:

• Η σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

• Ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.

• Η ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.

• Η προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

• Η εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης στο Δημόσιο.

• Η ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

• Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το επίδομα στέγασης.

• Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.

• Ο εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο.

• Η νομοθέτηση διάταξης που θα προβλέπει ότι για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η ψήφισή της από το 50% τουλάχιστον των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.

• Η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.

• Η μεταρρύθμιση των αναπηρικών επιδομάτων.

• Η μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018.


Γιώργος Παλαιτσάκης
Ελεύθερος Τύπος


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ειρωνεία ο πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και η κυβέρνηση να κάνει τα ακριβώς αντίθετα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επένδυση στις Σκουριές, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα, έκρουσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός».

«Είναι ειρωνεία», είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «ο πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και, στην πράξη, η Κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες».«Ο κίνδυνος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «για την επένδυση είναι ορατός. Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις τη χώρας. Και, ενώ το μέλημά μας θα έπρεπε να είναι οι δουλειές για τη αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, η Κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους, συνειδητά, καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης». 
Αναφερόμενος στις 16 αποφάσεις του ΣτΕ για την επένδυση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Θα προστατέψουμε το Κράτος Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το θέμα». Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία «πιστεύει στη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», και πρόσθεσε:

«Το βασικό μου μέλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να προχωρήσει  μια παραγωγική επένδυση σημαντική για τον τόπο, για την τοπική κοινωνία, για την ελληνική οικονομία».
Οι επτά «πληγές» Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους: Θα χάσουν έως 3 συντάξειςΜειώνονται οι προσωπικές διαφορές σε κύριες και επικουρικές - Καταργούνται επιδόματα, «παγώνουν» οι αυξήσεις, καταργείται το ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους.

Με τα πιο μελάνα χρώματα περιγράφει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων την κατάσταση με τις συντάξεις αναπτύσσοντας τις επτά αλλαγές που φέρνει ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους και παλαιούς συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του ενόψει της συγκέντρωσης έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία στην οποία συζητείται στο σύνολό του ο νόμος του πρώην υπουργού Εργασίας, οι συνταξιούχοι το 2019 θα χάσουν έως 3 συντάξεις.

Η απώλεια αυτή στους ήδη επιβαρυμένους συνταξιούχους προκύπτει από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι  7 νέες αλλαγές  που έρχονται στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις είναι οι παρακάτω:

1.Μικρότερες κατά 30% είναι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσες λαμβάνουν οι αιτούντες συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.Συνολικά  έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

-Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
-Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
-Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
-Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
-Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

2.Εως 300 ευρώ θα είναι η απώλεια  από την περικοπή της προσωπικής  διαφοράς  στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη  ρύθμιση παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

3.Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή  στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά.Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000.Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

4.Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25000 επί συνόλου 127000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.Mε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση  για τις επικουρικές  προβλέπεται  συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονεί συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ τις 1.1.2015 (δηλ. μέχρι 31.12.2014).Έτσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμισι έτος στην ουρά) μετά το πρόβλημα που είχε με τον δημιουργηθεί με τον ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.  Οι συνολικές μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%.

5.Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1/9/2013)θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018.

6.Όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη τους κατά την 1/1/2019 θα δουν τις κύριες συντάξεις να μην λαμβάνουν κατά το έτος αυτό καμία ονομαστική αύξηση (με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους).

7.Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμισι χρόνο ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά το Μάιο του 2016. (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).


Πηγή : protothema.gr


Τρόμος από τη νέα μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε στο κέντρο του γαλαξία μαςΕίναι 100.000 φορές πιο ισχυρή από τον ήλιο, λένε οι επιστήμονες.

Οι ανακαλύψεις πολλές φορές προκαλούν τρόμο. Αυτή, ωστόσο, προκαλεί και ανατριχίλα καθώς εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα «αδηφάγο τέρας» το οποίο «εξαϋλώνει» ρουφώντας τα πάντα γύρω του, «καταπίνοντας» ολόκληρα ηλιακά συστήματα.

Πρόκειται για μια γιγάντια «μαύρη τρύπα» στο κέντρο του γαλαξία μας, 100.000 φορές πιο ισχυρή από τον Ήλιο, που βρίσκεται «κρυμμένη» πίσω από ένα νεφέλωμα τοξικών αερίων, 25.000 έτη φωτός από τη Γη!

Η νέα «μαύρη τρύπα» που ανακαλύφθηκε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον Milky Way και όπως ανακοίνωσαν οι Ιάπωνες αστρονόμοι που είδαν το πανίσχυρο αυτό φαινόμενο, «ένα πιθανό σενάριο είναι οι μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας (IMBHs) να σχηματίζονται από τη συνάθροιση των αστεριών σε μικρά μικρά συμπαγή αστέρια, να συγχωνευθούν στο κέντρο ενός γαλαξία για να σχηματίσουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα».

Αν και οι «μαύρες τρύπες», πάντως, φαντάζουν ως κάτι ιδιαίτερα καταστροφικό οι επιστήμονες ωστόσο, τονίζουν πως είναι πιθανό σε αυτές να οφείλονται η δημιουργία Γαλαξιών, Ηλιακών συστημάτων, ακόμη και αυτής καθ' αυτής της ζωής.


Πηγή : newsbeast.gr


Διεθνή κρίση προκαλεί ο ΚιμΜε «μαζική στρατιωτική απάντηση» απειλεί η Ουάσιγκτον την Πιονγιάνγκ μετά τη νέα –έκτη από το 2006– πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την Κυριακή. Αν και οι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, και μάλιστα ικανής να προσαρμοστεί σε διηπειρωτικό πύραυλο, όπως ισχυρίστηκε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, γεγονός είναι ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε ισχυρούς σεισμούς σε Νότια Κορέα και Κίνα. Ακόμη ισχυρότερες ήταν οι γεωπολιτικές δονήσεις από τη νέα πρόκληση.

Σε μια πρώτη, άμεση απάντηση, η Ν. Κορέα πραγματοποίησε χθες ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς εναντίον υποθετικού κέντρου πυρηνικών δοκιμών των βορείων γειτόνων της. Στη Σεούλ, το υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, πιθανότατα διηπειρωτικού, για να ενισχύσει την εντύπωση ότι είναι σε θέση να πλήξει αμερικανικές πόλεις της Δυτικής Ακτής. Τη διάχυτη ανησυχία ήρθε να ενισχύσει η εκτίμηση του υπουργού Αμυνας της Ν. Κορέας, Σονγκ Γιανγκ Μου, ότι η Πιονγιάνγκ έχει όντως πετύχει τη σμίκρυνση των πυρηνικών κεφαλών της σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να τις τοποθετήσει σε διηπειρωτικούς πυραύλους. Ο ίδιος, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της επανεγκατάστασης αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών μικρού βεληνεκούς στη χώρα του. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν περίπου 100 πυρηνικές κεφαλές στη Ν. Κορέα μέχρι το 1991, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος αποφάσισε την απομάκρυνσή τους. Πάντως, από το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ κατέστη σαφές ότι ο πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν δεν συμμερίζεται την εισήγηση του υπουργού Aμυνας. Δυσφορία στη Σεούλ προκάλεσε και η πρώτη αντίδραση, μέσω Twitter, του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε μέτωπο όχι μόνο με τον Κιμ, αλλά και με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, κατηγορώντας τον για «πολιτική κατευνασμού» της Πιονγιάνγκ. Περισσότερο προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Aμυνας Τζιμ Μάτις. Διαβάζοντας γραπτή δήλωση, ο αρχηγός του Πενταγώνου προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν «μαζική στρατιωτική απάντηση» στην Πιονγιάνγκ, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Eσπευσε όμως να προσθέσει ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιθυμεί την ολοκληρωτική καταστροφή μιας χώρας, της Βόρειας Κορέας».

Στο σύνολό τους οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας καταδίκασαν την κίνηση της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αποδοκίμασε τις επιθετικές δηλώσεις της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ή στρατιωτική σύγκρουση». Χθες το βράδυ, συνεδρίαζε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για το κορεατικό.


REUTERS, A.P.
Καθημερινή


EWG: Μέσα Οκτωβρίου η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην ΑθήναΒελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα διαπιστώθηκε στο Euroworking Group, με τους εμπειρογνώμωνες να κρίνουν ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%. Σχετικά με την γ΄αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται την επόμενη εβδομάδα και οι επικεφαλής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. 

Το θέμα των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ δεν έλειψαν από τη συζήτηση. Επιπλέον στοιχεία αναμένουν οι δανειστές για να εγκρίνουν την επόμενη υποδόση για αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα βρέθηκε η πορεία εφαρμογής του προγράμματος, μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 15 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%. 

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. 

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν αύριο συνάντηση και με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αυριανή συζήτηση οι δυο πλευρές αναμένεται να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και ειδικότερα, «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ντόρα Μπακογιάννη: Άγνωστες για τον κ. Φλαμπουράρη και την Κυβέρνηση οι λέξεις “Επενδυτικό” και “Σχέδιο”Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Στον τίτλο "Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ" ο κ. Φλαμπουράρης, ενδεχομένως και πολλά μέλη της παρούσας Κυβέρνησης, εντοπίζουν δύο τουλάχιστον άγνωστες σε αυτούς λέξεις: Τις λέξεις “Επενδυτικό” και “Σχέδιο”.

Το μεγαλόπνοο αυτό πλάνο της Ε.Ε. προϋπόθετε από τα Κράτη - Μέλη να πράξουν τα στοιχειώδη:

Να εντοπίσουν έργα οικονομικά βιώσιμα, που συμβάλλουν στους σκοπούς της Ε.Ε. για την βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, που θα έχουν σημαντικό βαθμό ωρίμανσης ικανό για χρηματοδότηση και όλα αυτά να οδηγούν σε έναν εύλογο προϋπολογισμό, που θα συμπεριλαμβάνει και όλους τους πιθανούς κινδύνους κατά την υλοποίηση του κάθε έργου.

Πραγματικά πολλές άγνωστες λέξεις για τον κ. Φλαμπουράρη και τους συνεργάτες του, που θεωρούν ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία την προετοιμασία Business Plan... 

Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει».