Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Οι ηλίθιοι βρίσκονται ανάμεσα μας και συνιστούν την πιο επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων



Κι αν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να σώσουμε τον εαυτό μας από την ηλιθιότητα που μας περιβάλλει, τουλάχιστον μπορούμε να πάρουμε την εκδίκησή μας περιγελώντας την; Αλλά πώς μπορεί να φτάσουμε σ’ αυτό το ανώτερο επίπεδο αντιμετώπισης των ηλιθίων όταν ο πρώτος και βασικός νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας υποστηρίζει χωρίς αμφισημίες ότι πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία… [Κάρλο Τσιπόλα]

Όσο πίσω κι αν ανατρέξουμε, οι ανθρώπινες σχέσεις πάντοτε ήταν σε οικτρή κατάσταση… Μετά τον Δαρβίνο γνωρίζουμε πως έχουμε κοινή καταγωγή με τα κατώτερα μέλη του ζωικού βασιλείου… Τα ανθρώπινα όντα όμως έχουν το προνόμιο να είναι υποχρεωμένα να υπομείνουν ένα επιπλέον φορτίο – ένα πλεόνασμα βασάνων που δημιουργούνται καθημερινά από μία ομάδα ατόμων μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο είδος. Αυτή η ομάδα είναι μία ανοργάνωτη και αχαρτογράφητη ομάδα που δεν διαθέτει αρχηγό ή πρόεδρο, δε διέπεται από κανονισμούς και ωστόσο κατορθώνει να δρα με άψογο συντονισμό, σαν να κατευθύνεται από κάποιο αόρατο χέρι, κατά τρόπο που η δράση κάθε μέλους συμβάλλει δραματικά στην ενίσχυση και στην αύξηση της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων όλων των άλλων μελών… Οι ακόλουθες σελίδες αποτελούν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής απόπειρας αναγνώρισης, κατανόησης και συνεπώς πιθανής εξουδετέρωσης μιας απ’ τις πλέον ισχυρές, σκοτεινές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την ευημερία του ανθρώπου και την ευτυχία.

Κάρλο Τσιπόλα (Carlo Cipolla), Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας

Ο Πρώτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας υποστηρίζει χωρίς αμφισημίες πως:

ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία

Εν πρώτοις, η θέση φαντάζει επουσιώδης ασαφής και τρομερά μικρόψυχη. Μία λεπτομερέστερη εξέταση ωστόσο αποκαλύπτει την εγκυρότητα του ισχυρισμού. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο μέγεθος εκτιμά κάποιος ότι έχει η ανθρώπινη ανοησία, επανειλημμένα και κατ’ εξακολούθηση θα ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι:

α] Άνθρωποι που κάποτε θεωρούσε λογικούς και νοήμονες αποδεικνύονται αναίσχυντα ηλίθιοι
β] Μέρα με τη μέρα, με εντεινόμενη μονοτονία, παρενοχλείται στις δραστηριότητές τους από ηλίθια άτομα που εμφανίζονται ξαφνικά και απρόσμενα στα πιο ακατάλληλα μέρη και στις πιο απίθανες στιγμές.

Ο Πρώτος Βασικός Νόμος δεν μου επιτρέπει να παραθέσω μία συγκεκριμένη αριθμητική αξία στο ποσοστό των ηλιθίων ατόμων μέσα στο συνολικό πληθυσμό: κάθε αριθμητική προσέγγιση θα αποδεικνυόταν μικρότερη της πραγματικής. Κατά συνέπεια, στις επόμενες σελίδες, θα συμβολίζω το ποσοστό των ηλιθίων ατόμων μέσα σ’ ένα πληθυσμό με το γράμμα η

Ο Δεύτερος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας είναι απαράβατος και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Η ηλιθιότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπινων ομάδων και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την κοινωνία σύμφωνα με μία σταθερή αναλογία

Οι πολιτισμικές τάσεις που στις μέρες μας είναι δημοφιλείς στη Δύση προκρίνουν μία ισότιμη προσέγγιση στη ζωή. Οι άνθρωποι αρέσκονται να θεωρούν τα ανθρώπινα όντα ως προϊόν μιας άρτια σχεδιασμένης μηχανής μαζικής παραγωγής. Ειδικά οι γενετιστές και οι κοινωνιολόγοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στην προσπάθειά τους να αποδείξουν, μ’ έναν εντυπωσιακό εξοπλισμό επιστημονικών δεδομένων και διατυπώσεων, πως όλοι οι άνθρωποι είναι από φυσικού τους ίσοι και πως, αν κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους, αυτό οφείλεται στην ανατροφή και όχι στη φύση.

Διαχωρίζω τη θέση μου από αυτή τη γενικευμένη άποψη. Η εδραιωμένη πεποίθησή μου, που ενισχύεται από χρόνια παρατηρήσεων και πειραματισμών, είναι πως οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι, πως ορισμένοι είναι ηλίθιοι και άλλοι όχι, και πως η διαφορά καθορίζεται από τη φύση και όχι από πολιτισμικούς συσχετισμούς ή παράγοντες. Κάποιος είναι ηλίθιος ακριβώς με τον τρόπο που κάποιος έχει κόκκινα μαλλιά. Ένας άνθρωπος ανήκει στο σύνολο των ηλιθίων, όπως ο καθένας ανήκει σε μια ομάδα αίματος. Ο ηλίθιος γεννιέται ηλίθιος λόγω Θείας Πρόνοιας.

Παρότι είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει το ποσοστό η των ανθρώπων που είναι ηλίθιοι και πως αυτό ισχύει λόγω γενετικών χαρακτηριστικών, δεν είμαι ένας αντιδραστικός ο οποίος προσπαθεί να επανεισαγάγει συγκαλυμμένα τον ταξικό ή φυλετικό διαχωρισμό. Πιστεύω ακράδαντα πως η ηλιθιότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπινων ομάδων και κατανέμεται ομοιόμορφα με μία σταθερή αναλογία. Αυτό το γεγονός εκφράζεται επιστημονικά με το Δεύτερο Βασικό Νόμο που αναφέρει πως:

«Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου».

Σ’ αυτό τον τομέα, φαίνεται πως η Φύση όντως ξεπέρασε τον εαυτό της. Είναι ευρέως γνωστό πως η Φύση κατορθώνει, μάλλον μυστηριωδώς, να διατηρεί σταθερή τη σχετική συχνότητα ορισμένων φυσικών φαινομένων. Για παράδειγμα, είτε οι άνθρωποι πολλαπλασιάζονται στο Βόρειο Πόλο ή στον Ισημερινό, είτε τα ζευγάρια είναι από ανεπτυγμένες χώρες ή υπανάπτυκτες, είτε είναι μαύρα, κόκκινα, λευκά ή κίτρινα, ο λόγος θηλυκών προς αρσενικά μεταξύ των νεογέννητων είναι σταθερός, με ένα πολύ μικρό προβάδισμα στα αρσενικά. Δε γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο η Φύση επιτυγχάνει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, αλλά ξέρουμε πως, για να επιτευχθεί αυτό, η Φύση πρέπει να λειτουργεί με μεγάλους αριθμούς. Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός σχετικά με τη συχνότητα της ηλιθιότητας είναι πως η Φύση επιτυγχάνει να εξισώσει αυτή τη συχνότητα με την πιθανότατα η, τελείως ανεξάρτητα από το μέγεθος της ομάδας. Συνεπώς ένας παρατηρητής ανακαλύπτει το ίδιο ποσοστό ηλιθίων είτε εξετάζει πολύ μεγάλα σύνολα ανθρώπων είτε έχει να κάνει με πολύ μικρές ομάδες ανθρώπων. Κανένα άλλο σύνολο μετρήσιμων φαινομένων δεν παρέχει τόσο εντυπωσιακές αποδείξεις για τη δύναμη της Φύσης.

Οι αποδείξεις ότι η μόρφωση είναι ανεξάρτητη της πιθανότητας η προέκυψαν από πειράματα που διεξήχθηκαν σε μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πληθυσμός τους μπορεί να χωριστεί σε πέντε βασικές ομάδες: τους εργάτες, που δουλεύουν με μεροκάματο και κάνουν χειρονακτικές εργασίες, τους καταρτισμένους υπαλλήλους, τους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές.

Κάθε φορά που εξέταζα τους εργάτες, ανακάλυπτα ότι ένα κλάσμα η του πληθυσμού τους ήταν ηλίθιοι. Καθώς η τιμή του η ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμενα (Πρώτος Νόμος), και συντασσόμενος με την επικρατούσα αντίληψη, αρχικά θώρησα πως ο αποκλεισμός, η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης ευθύνονταν γι’ αυτό. Όμως, ανεβαίνοντας τα σκαλιά της κοινωνικής ιεραρχίας, ανακάλυψα πως το ίδιο ποσοστό υπήρχε και μεταξύ των ειδικευμένων υπαλλήλων και των φοιτητών. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στην ομάδα των καθηγητών. Είτε εξέταζα ένα μεγάλο πανεπιστήμιο ή ένα μικρό κολέγιο, ένα φημισμένο ίδρυμα ή ένα άσημο, ανακάλυπτα πως το ίδιο κλάσμα ητου πληθυσμού των καθηγητών ήταν ηλίθιοι. Τόσο κατάπληκτος έμεινα με τα αποτελέσματα, που φρόντισα να επεκτείνω την έρευνά μου σε μια ειδικά επιλεγμένη ομάδα, την πραγματική ελίτ, τους βραβευμένους με Νομπέλ. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την παντοδυναμία της Φύσης: ένα κλάσμα η των κατόχων του βραβείου Νομπέλ είναι ηλίθιοι.

Αυτή ήταν μια ιδέα που δύσκολα μπορούσα να αποδεχτώ και να αφομοιώσω, αλλά πολλά πειραματικά δεδομένα απέδειξαν το αληθές της θεμελιώδους πρότασης. Ο Δεύτερος Βασικός Νόμος είναι απαράβατος κανόνας και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. Το Κίνημα Ισότητας των Γυναικών θα παράσχει επιχειρήματα υπέρ του Δεύτερου Βασικού Νόμου, καθώς αποδεικνύει ότι τα ηλίθια άτομα έχουν την ίδια αναλογία τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό. Οι κάτοικοι των υπανάπτυκτων χωρών του Τρίτου Κόσμου μπορούν να παρηγορηθούν με την απόδειξη πως τελικά οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένοι. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο αρεστός είναι ο Δεύτερος Βασικός Νόμος, τα συμπεράσματά του είναι τρομακτικά: από το Νόμο εξάγεται το συμπέρασμα πως, είτε συναναστραφείς διακεκριμένα άτομα είτε αποσυρθείς στην Πολυνησία με τους κυνηγούς κεφαλών είτε κλειστείς σε μοναστήρι ή αποφασίσεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου συντροφιά με πανέμορφες και αισθησιακές γυναίκες, έχεις ν’ αντιμετωπίσεις πάντα το ίδιο ποσοστό ηλίθιων ανθρώπων – το οποίο ποσοστό (σύμφωνα με τον Πρώτο Νόμο) πάντα θα υπερβαίνει τις εκτιμήσεις σου.

Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας γράφτηκαν το 1976 και εκδόθηκαν το ίδιο έτος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Το 1988 επανακυκλοφόρησε ως μέρος μιας συλλογής με τον τίτλοAllegro ma non troppo (κεφάτα ή γρήγορα αλλά όχι πολύ), η οποία περιείχε και το δοκίμιο: «Πιπέρι, Κρασί (και Μαλλί) ως Κινητήριοι Μοχλοί της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης το Μεσαίωνα». Η συλλογή αυτή έγινε ανάρπαστη σε όσες χώρες κυκλοφόρησε. Η πρώτη έκδοση του 1976 συνοδεύονταν από την ακόλουθη σημείωση: «το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται σε χαζούς ανθρώπους, αλλά σε όσους αναγκάζονται να συνδιαλεχθούν με τέτοιους ανθρώπους.


Πηγή


Τον «φόβο και τον τρόμο» σκόρπισε μια τσαντισμένη γάτα




Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο μιας γάτας στην Κωνσταντινούπολη που δεν σηκώνει πραγματικά όχι απλά κουβέντα αλλά να μην περνάς και απο δίπλα της.

Η γάτα φανερά τσαντισμένη επιτίθεται αδίστακτα σε ανθρώπους και σκύλους χωρίς να την έχουν πειράξει.

Εάν παρατηρήσετε προσεκτικά το video θα δείτε ότι επιτίθεται μόνο σε άντρες και ποτέ σε γυναίκες και παιδιά.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι το ζώο είναι συνήθως πολύ ήρεμο και έχουν ζητήσει βοήθεια από έναν τοπικό κτηνίατρο προκειμένου να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να του προκαλεί αυτού του είδος την επιθετικότητα.




Μην σπαταλάτε νερό και ρεύμα βράζοντας τα μακαρόνια στην κατσαρόλα – Υπάρχει… άλλος τρόπος!



Όλοι λατρεύουν τα μακαρόνια. Αν δεν σας αρέσουν... να το κοιτάξετε... μπορεί να είναι κάτι σοβαρό! Αλλά σε κανέναν δεν αρέσει ούτε να λερώνει πολλά μαγειρικά σκεύη για την ετοιμασία ενός γεύματος, αλλά ούτε και να σπαταλάει χρόνο και υλικά.

Κατά κανόνα, για να φτιάξετε μακαρόνια, πρώτα βράζετε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μετά τα ρίχνετε μέσα, σωστά; Μόνο που έτσι σπαταλάτε πολύ περισσότερο νερό απ' όσο χρειάζεται (κάτι που φαίνεται όταν σουρώνετε στο τέλος τα ζυμαρικά) αλλά και πολύ ηλεκτρική ενέργεια για να φέρετε σε σημείο βρασμού το νερό (είτε απευθείας στην κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, είτε πρώτα με βραστήρα).

Τώρα, θα δείτε ένα πολύ ωραίο... κόλπο, για να ετοιμάζετε μακαρόνια χωρίς να σπαταλάτε νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο τηγάνι, λίγο ελαιόλαδο και... τα ζυμαρικά που προτιμάτε:

Πρώτα απ' όλα λαδώστε καλά το τηγάνι προτού το βάλετε στην φωτιά.
Στην συνέχεια βάλτε στο τηγάνι τα μακαρόνια μαζί με κρύο νερό. Το μυστικό εδώ είναι η ποσότητα του νερού να είναι αρκετή απλά για να καλύψει πλήρως τα ζυμαρικά.
Βάλτε καπάκι στο τηγάνι και αφήστε τα μακαρόνια να βράσουν, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Δείτε και το βίντεο για να καταλάβετε ακριβώς την διαδικασία:



Συμβουλή: Πάντα να βράζετε τα ζυμαρικά περίπου δύο λεπτά λιγότερο από όσο χρειάζονται για να είναι όπως τα θέλετε, διότι από όταν τα κατεβάσετε από την φωτιά και μέχρι να σερβιριστούν στο πιάτο, η θερμοκρασία που έχουν τα βοηθάει να συνεχίζουν να “βράζουν” και να φτάσουν στην ιδανική κατάσταση στην πρώτη πιρουνιά!


Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Κόμπι Μπράιαντ: Χωρίς ειδική άδεια το μοιραίο ελικόπτερο


Η εταιρεία τσάρτερ στην οποία ανήκε το ελικόπτερο που συνετρίβη και παρέσυρε στο θάνατο τον Κόμπι Μπράϊαντ, την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και ακόμη επτά άτομα, δε διέθετε πιστοποίηση για να «πετάει» σε συνθήκες όπου απαιτείται από τους πιλότους η αποκλειστική χρήση πιλοτικών οργάνων.

Η Island Express Helicopters, ιδιοκτήτρια του ελικοπτέρου Sikorsky S-76B, είχε πιστοποίηση λειτουργίας μόνο σύμφωνα με τους κανόνες οπτικής πτήσης, κάτι που σημαίνει ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι σε θέση να βλέπουν έξω από το αεροσκάφος στο φως της ημέρας, όπως δήλωσε ο Κουρτ Ντιτζ στους New York Times.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη σχετική έκθεση, το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο για πτήση με όργανα.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βρίσκεσαι στα σύννεφα, σε ένα σχέδιο πτήσης Ι.Ρ.R. Ή στην τύχη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντιτζ στην εφημερίδα, αναφερόμενος στους κανόνες πτήσης με όργανα, στη συνέχεια των ερευνών για τα αίτια της συντριβής και του θανάτου του Κόμπι, της κόρης του Τζιάνα κι ακόμα επτά ανθρώπων.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Ο Ερντογάν απειλεί με στρατιωτική επέμβαση στη Συρία



Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα την «ωμότητα» του συριακού καθεστώτος έναντι του λαού του και απείλησε να προσφύγει και πάλι «στη στρατιωτική ισχύ» στη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν μέσα στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της στην Ιντλίμπ, αλλά εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επιθέσεις που είπε ότι πραγματοποιούν μαχητές εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Χμέιμιμ.

Προχθές, Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβιάζει συμφωνίες που έχουν στόχο να σταματήσει η σύγκρουση και δήλωσε πως η Άγκυρα χάνει την υπομονή της με τη στρατιωτική επίθεση στην Ιντλίμπ.

«Δεν θα ανεχθούμε την ωμότητα του καθεστώτος έναντι του ίδιου του λαού του και τις επιθέσεις του που προκαλούν λουτρά αίματος και απειλούν τη χώρα μας με ένα νέο κύμα μεταναστών», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα ενώπιον αξιωματούχων του κόμματός του.

«Εμείς, η Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά τη σταθερότητα της Συρίας και την ασφάλεια για τον λαό της και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, περιλαμβανομένης της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε την Τετάρτη ενισχύσεις στο Ρεϊχανλί, τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία η οποία βρίσκεται όχι μακριά από την Ιντλίμπ.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε πρόσφατα την Ευρώπη πως η χώρα του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της νέα συρροή Σύρων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την αναζωπύρωση των μαχών στην Ιντλίμπ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Η στολή του πατέρα μου έχει τρύπες από σφαίρες»


Μια συνέντευξη-γροθιά στο στομάχι έδωσε ο 21χρονος πλέον γιος του ήρωα Χριστόδουλου Καραθανάση, κυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέπεσε το βράδυ των Ιμίων. Μιλώντας στο News247 (στον Κ. Ο Χριστόδουλος Καραθανάσης Σαρρηκώστα) είκοσι χρόνια μετά τη νύχτα ντροπής για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, ζητά απαντήσεις από αυτούς που έκρυψαν την αλήθεια.

Ζητά κυρίως να του απαντήσουν γιατί η στολή του πατέρα του Χριστόδουλου «έχει τρύπες και κηλίδες αίματος».


Τα λόγια του

Τα λόγια του Γιάννη Καραθανάση (φοιτητής στην Αρχιτεκτονική) πραγματικά συγκλονίζουν: «Όταν σκοτώθηκε ο πατέρας μου, ήμουν μόλις ενός έτους. Από τα πρώτα κιόλας βήματά μου έμαθα να ζω χωρίς πατέρα. Η μητέρα μου τα κατάφερε. Στάθηκε, κράτησε. Δεν αντέχει την υποκρισία και το ψέμα, και έχει μέσα της μια μεγάλη πικρία. Πρέπει να ακούσει μια συγγνώμη και να μάθει την αλήθεια. Η μόνη της απαίτηση είναι αυτή» αναφέρει και προσθέτει: «Για ένα πράγμα, όμως, είμαστε σίγουροι.

Το ελικόπτερο δεν έπεσε ούτε λόγω καιρού ούτε μόνο του. Για εμάς δεν υπάρχουν σοβαρά ή μη ερωτήματα, τι έγινε και πώς άφησε την τελευταία του πνοή ο πατέρας μου. Το θέμα είναι πότε θα υπάρξει μια σοβαρή αναγνώριση από το κράτος. Θα υπάρξει; Δυστυχώς είμαι πια αρκετά ώριμος να καταλάβω πως δεν πρόκειται να μας πουν τι ακριβώς έγινε. Πώς σκοτώθηκε και γιατί τελικά όλα αυτά τα χρόνια κυριαρχεί το ψέμα.

Την αλήθεια την ξέρουμε και δεν θα μας τη στερήσουν όσο και αν προσπαθούν. Το άψυχο σώμα του πατέρα μου βρέθηκε εκτός του ελικοπτέρου, ενώ ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Εκτορας Γιαλοψός βρέθηκαν δεμένοι με τις ζώνες τους μέσα στο ελικόπτερο. Ο πατέρας μου ζούσε την ώρα της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου. Λύθηκε, πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε. Άρα δεν έπαθε ούτε ανακοπή ούτε είχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του. Πρέπει να σταματήσει αυτή η καραμέλα, ότι και οι τρεις έπασχαν από κάτι».

Και ο Ιωάννης Καραθανάσης καταλήγει με ένα ερώτημα «φωτιά»: «Ποιος τελικά θα μας εξηγήσει γιατί η στολή που φόραγε -την οποία έχουμε στο σπίτι μας- έχει τρύπες και κηλίδες αίματος»;

Φόρος τιμής στους τρεις πεσόντες από Καμμένο

Φόρο τιμής στους τρεις πεσόντες των Ιμίων απέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την πτώση του ελικοπτέρου και την κρίση του Ιανουαρίου του 1996 που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ο κ. Καμμένος την Πέμπτη το πρωί πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το σημείο της συντριβής του μοιραίου ελικοπτέρου και έριξε στεφάνι στη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι Τούρκοι πάντως δεν σεβάστηκαν το γεγονός. Αφού απομακρύνθηκε το ελικόπτερο με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, έστειλαν ζεύγος αεροσκαφών F-16 να πετάξει πάνω από τη γειτονική Καλόλιμνο, σε ύψος 26.000 ποδών. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.

«Κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Τέτοια σχέδια δεν θα περάσουν. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε σπιθαμή από το ελληνικό έδαφος» τόνισε ο Πάνος Καμμένος μετά την επιμνημόσυνη δέηση.

Ανδρ. Κούτρας

dimokratianews.gr
Ρεπορτάζ Νίκος Ελευθερόγλου



Βρούτσης: Στο 16,6% μειώθηκε η ανεργία – Στο 15% ελπίζουμε να πέσει στο τέλος του χρόνου


Στοιχεία για την μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Η ανεργία μειώνεται και θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τη μειώσουμε ακόμη περισσότερο. Σήμερα είμαστε στο 16,6%, από 19,3% που ήταν στο τέλος του 2018. Έχουμε κάνει και κάνουμε κάθε μήνα βήματα, τα οποία βοηθούν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ευελπιστούμε στο τέλος του 2020 να πιάσουμε το 15%. Σταθερός στόχος μας είναι να φθάσει η ανεργία το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων, για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE.

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «είναι ο πρώτος νόμος στην ιστορία του ελληνικού κράτους που έρχεται στη Βουλή με μία πλήρη και ενδελεχή αναλογιστική μελέτη, η οποία δείχνει ότι το σύστημα, με αυτό τον τρόπο που το εφαρμόζουμε, είναι βιώσιμο μέχρι το 2070».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα, «να εμπιστευτούν όλοι και πάλι τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση διότι θα πάρουν υψηλότερη σίγουρη σύνταξη, ενώ επιπλέον η Ελλάδα αποκτά ένα από τα ασφαλέστερα ευρωπαϊκά συστήματα».

Όσον αφορά στις συντάξεις, είπε ότι «το θέμα των αυξήσεων που έρχονται σε κύριες και επικουρικές, οι οποίες αφορούν εργαζόμενους με 30 χρόνια και μία μέρα, οι οποίοι είναι σήμερα συνταξιούχοι, κάποιοι θα πάρουν λεφτά στην τσέπη και από τις επικουρικές και από τις κύριες». Επίσης, ανέφερε ότι «αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αγκαλιάζει όλο το μέλλον της χώρας μας, όσοι σήμερα είναι εργαζόμενοι και αύριο εργαζόμενοι, εφόσον θα έχουν κλείσει 30 χρόνια και μία μέρα, στο μέλλον θα έχουν υψηλότερη σύνταξη με αυτό το νόμο απ΄ ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου».

Μένοντας στο θέμα του ασφαλιστικού, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πάντα σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας, να διευκολύνουμε τον πολίτη, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία» και συνέχισε: «Το υπουργείο Εργασίας θα είναι το πρώτο υπουργείο που θα έχει την απόλυτη ψηφιοποίηση. Την 1η Ιουνίου του 2020 το νομοσχέδιο υπόσχεται ότι οι έλληνες πολίτες θα δουν για πρώτη φορά στις νέες συντάξεις τη νέα ψηφιακή σύνταξη».

Επίσης, ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε κι άλλο νομοσχέδιο, την «ΕΡΓΑΝΗ 2», που θα μπει στην “καρδιά” της αγοράς εργασίας, φέρνουμε το ψηφιακό ωράριο που θα γίνει Μάρτιο με Απρίλιο, φέρνουμε την κάρτα του εργαζόμενου και φέρνουμε και μία σειρά από άλλες πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «την περίοδο 2021 – 2027 η Ελλάδα θα πάρει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ως ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς πόρους», προθέτοντας ότι «το υπουργείο Εργασίας θα πάρει από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ», για αυτό όπως υπογράμμισε, «αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να πάνε χαμένα, αλλά πρέπει να πιάσουν τόπο».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «είμαστε άτεγκτοι απέναντι στην παραβατικότητα, στην παράβαση του εργατικού δικαίου και σε καταχρηστικές συμπεριφορές», προσθέτοντας ότι «σήμερα η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει σε μονοψήφια νούμερα».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «σχετικά με τα μέτρα τα οποία πήραμε για την παραβατικότητα, για πρώτη φορά υπήρξε ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας, το οποίο με υπουργική απόφαση που θα βγει το Μάρτιο θα παρακολουθεί πλέον βήμα – βήμα κάθε παραβατική συμπεριφορά επιχείρησης, κυρίως αυτή της αδήλωτης εργασίας, ενώ παίρνουμε και ειδικά μέτρα, βάσει των οποίων αν συλληφθεί κάποιος με παραβατική συμπεριφορά, τότε είναι υποχρεωμένο το ΣΕΠΕ, για πρώτη φορά με βάση το νόμο, να κάνει επανέλεγχο δύο και τρεις φορές, ενώ τα πρόστιμα φθάνουν ακόμα και τα 40.000 ευρώ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «δεν θέλουμε επιχειρήσεις, οι οποίες, είτε να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους, είτε να κλέβουν το κράτος και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θέλουμε επιχειρήσεις υγιείς, που να τους δίνουμε το περιβάλλον να αναπτύσσονται, να προσλαμβάνουν και να δημιουργούν πλούτο».

Όσον αφορά για στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι «η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που προσέτρεξε στο υπουργείο Εργασίας για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως είναι και η πρώτη περιφέρεια που θα αδράξει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Επίσης είπε ότι η «καινοτόμα πρωτοβουλία REBRAIN GREECE, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του υπουργείου και της κυβέρνησης να αλλάξει το εργασιακό τοπίο στη χώρα», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας και φυσικά, η επιστροφή των ελληνικών μυαλών που έφυγαν στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στο μυαλό μου υπάρχει μία εικόνα: Να μπορέσουμε να υποδεχτούμε σε λίγο καιρό τους πρώτους συμπατριώτες μας που θα επιστρέψουν εδώ, στη Δυτική Ελλάδα, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα. Και όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα ότι μια νέα και καλύτερη εποχή, ήδη ξεκίνησε».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Καταγγελίες Αγγελή για σχέδιο προφυλάκισης Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου



Σύμφωνα με την Καθημερινή και το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου, νέα δεδομένα που προσδίδουν άλλη διάσταση στις έρευνες για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis προέκυψαν. Από τη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε χθες στον Άρειο Πάγο ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής, μιλώντας για οργανωμένο σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών παραμονές εκλογών, προκειμένου το τότε κυβερνών κόμμα να κερδίσει και πάλι την εκλογική αναμέτρηση.

Η κατάθεση Αγγελή διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών ερευνών που διενεργούνται με επίκεντρο τις καταγγελίες κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που έχει καταθέσει επιβαρυντικά στοιχεία κατά του τέως υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή αλλά και κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς για τους χειρισμούς τους, στη χθεσινή του κατάθεση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών από εκείνους που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis παραμονές των εκλογών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι  Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι το σχέδιο ήταν γνωστό στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την τότε γενική διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, για τις οποίες ήδη υπέβαλε αίτημα κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης, προκειμένου να μην υπάρξει αμφιβολία για τα λεγόμενά του.

Μετά την κατάθεση Αγγελή, ο αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί την έρευνα και έλαβε και την κατάθεση, θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, αν δηλαδή και πότε θα κληθούν οι κ. Δημητρίου και Παπασπύρου, ενώ την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση Αγγελή με τις νέες αποκαλύψεις θα φθάσει και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Επιπλέον, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, με δήλωσή της διαψεύδει τα όσα ανέφερε για τη νοσηλεία της ο συνάδελφός της Παναγιώτης Αθανασίου στη Βουλή, ότι νοσηλεύθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με παρέμβαση Παπαγγελόπουλου και υποστηρίζει ότι η νοσηλεία της υπήρξε προϊόν ενεργειών του αδελφού της, αγγειοχειρουργού, και κανενός άλλου, ενώ στηλιτεύει τον Παν. Αθανασίου για την αναφορά του σε τόσο ευαίσθητα προσωπικά της δεδομένα όπως η υγεία της και η νοσηλεία της.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως έγινε γνωστό, καλεί σε συμπληρωματικές εξηγήσεις στελέχη της Novartis, μητρικής και της θυγατρικής στη χώρα μας, στο πλαίσιο των ερευνών για τις πρακτικές της εταιρείας και στην ανεύρεση στοιχείων που να συνηγορούν υπέρ κατευθυνόμενων συνταγογραφήσεων φαρμάκων της από γιατρούς.


Το ανατριχιαστικό Πάρκο των Ψυχών



Το «Πάρκο των Ψυχών» στην Πάρνηθα το οποίο στέκεται μπροστά από το επιβλητικό σανατόριο και στήθηκε το 2012.

Ένα υπαίθριο τρομακτικό μουσείο, που είναι συνδεδεμένο με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί το βουνό και σίγουρα «δένει» απόλυτα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Εκθέματα όπως «Η έγκυος», «Ο σταυρός του μαρτυρίου», «Η νοσταλγία της μάνας για το παιδί που άφησε πίσω», «Το ζευγάρι», «Το αυτί», «Το φτερό», «Ο συλλογισμός» κ.ά. συνθέτουν ένα σύνολο που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τον οδοιπόρο της περιοχής.



Το πάρκο αυτό δημιουργήθηκε το 2012, ωστόσο, ήδη έχει καταφέρει να αποκτήσει φήμη που θα ταίριαζε σε κάτι που στέκει εκεί για πολλές δεκαετίες. Η ιδέα αλλά και η δημιουργία του ανήκουν στον γλύπτη Σπυρίδων Ντασιώτη ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στο δασαρχείο της Πάρνηθας.

Όταν έψαξε και έμαθε την ιστορία της περιοχής που υπάρχει το σανατόριο συγκλονίστηκε από τον πόνο, την οδύνη εκείνων των ανθρώπων και έτσι εμπνεύστηκε για να κάνει (αφιλοκερδώς) κάτι που θα έμενε εκεί για να θυμίζει όλα όσα βίωσαν οι φυματικοί. Επέλεξε να χρησιμοποιήσει κορμούς δέντρων που βρήκε εκεί για δυο λόγους.



«Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ήθελα να είναι ξύλο γύρω από το σανατόριο γιατί πάντα πιστεύω ότι κάτι υπάρχει από τις ψυχές που έζησαν κάποτε σε αυτό το μέρος. Εκεί γύρω κάθονταν οι ασθενείς, έβγαιναν έξω να δουν τον ήλιο, ξαπόσταιναν κάτω από τη σκιά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι συνδύασα και την καταστροφή που έγινε από την πυρκαγιά του 2007, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ξυπνήσω μνήμες από την πυρκαγιά ούτος ώστε να αποφευχθεί μια ανάλογη καταστροφή. Ήθελα να επαναφέρω μνήμες και στις δύο περιπτώσεις», είχε εξηγήσει ο ίδιος ο δημιουργός σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Και φαίνεται πως όλα αυτά που ήθελε να πετύχει τα κατάφερε καθώς είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον που γνωρίζει όλες αυτές τις ιστορίες πόνου, να βρεθεί μέσα στο Πάρκο των Ψυχών να κοιτάξει προς το «στοιχειωμένο» σανατόριο και να μην βυθιστεί σε σκέψεις σκοτεινές…


Πηγή


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Επί τάπητος τέθηκαν τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων, η επιτάχυνση των προσλήψεων, η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δυναμική αντιμετώπιση της γρίπης, το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, η επιτυχημένη εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Εξετάστηκαν επίσης οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως οι παρεμβάσεις αναβάθμισης στα νοσοκομεία, η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης του ΕΣΥ, με πιλοτική εφαρμογή Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και η αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Συζητήθηκαν ακόμα οι στόχοι του Υπουργείου για την φαρμακευτική πολιτική, όπως η μείωση του clawback και του rebate αλλά και η αναδιάρθρωση και στελέχωση των ΜΕΘ και ΤΕΠ των νοσοκομείων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δωρεών “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Καλώς ήρθατε και πάλι, είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε το τι έχουμε πετύχει το πρώτο εξάμηνο, αλλά κυρίως τον προγραμματισμό σας για τον επόμενο χρόνο.

Ξέρω ότι έχουν γίνει πολλά σε έναν χώρο ο οποίος διακρίνεται για παθογένειες και δυσλειτουργίες δεκαετιών. Που δοκιμάστηκε έντονα τα χρόνια της κρίσης και στάθηκε όρθιος σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυταπάρνησης και του επαγγελματισμού των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς μας στόχους να εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες μία λειτουργική Δημόσια Υγεία. Αυτό, βέβαια, σημαίνει την υλοποίηση του σχεδίου μας τόσο στο σκέλος των υπηρεσιών υγείας όσο -βέβαια- και στο σκέλος της Δημόσιας Υγείας.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ειδικά στο δεύτερο σκέλος, αυτό της Δημόσιας Υγείας, πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει μία σημαντική νίκη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ένας νόμος ο οποίος δεν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εάν δεν τύγχανε της στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Ειδικά ως προς τα καταστήματα εστίασης, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει σχεδόν απόλυτη εφαρμογή του νόμου και αυτό είναι μια επιτυχία που πιστώνεται όχι μόνο στο Υπουργείο Υγείας αλλά είναι συνολικά μία ένδειξη της ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα διότι πολύ σύντομα θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από εξαιρετικά σημαντικές δράσεις για το πώς μπορούμε να προάγουμε συνολικά την υγεία του πληθυσμού στη χώρα μας. Έτσι ώστε ολοένα και λιγότεροι πολίτες να χρειάζεται να προσφεύγουν στις υπηρεσίες Υγείας, είτε αυτές είναι πρωτοβάθμιες είτε είναι δευτεροβάθμιες.

Οπότε, και πάλι καλώς ήρθατε και, Υπουργέ μου, αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίασή σας.

Απολογισμός της περιόδου Ιούλιος – Δεκέμβριος 2019

● Πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου
● Μείωση τιμών φαρμάκων, που αποτυπώθηκε στο δελτίο τιμών του Δεκεμβρίου, ενώ ορίστηκε και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων
● Τοποθέτηση νέων διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες αξιολογούνται ανά τρίμηνο στη βάση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων
● Προγραμματισμός προσλήψεων και στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
● Μέτρα για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και αιτούντων άσυλο
● Δυναμική αντιμετώπιση του ιού της εποχικής γρίπης, καθώς έγιναν 1 εκατομμύριο περισσότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με το 2018
● Οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ (με ενίσχυση από πτητικά μέσα, καθώς σήμερα δεν διαθέτει και θεσμικός εκσυγχρονισμός του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ)
● Θεσμοθέτηση απλοποίησης της διαδικασίας πρόσληψης των γιατρών του ΕΣΥ, με μείωση του απαιτούμενου χρόνου από 18 μήνες, σε 5 μήνες
● Χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές
● Κατανομή 8.000 δειγμάτων σε κέντρα αναφοράς ρεοτροϊών από τον ΕΟΔΥ και ολοκληρώθηκε η ΚΥΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων για άτομα με HIV λοίμωξη.
● Υλοποιήθηκε η διενέργεια εμβολιασμών κυρίως ανηλίκων ατόμων σε πληθυσμούς προσφύγων /μεταναστών και Ρομά, από τον ΕΟΔΥ.

Κυριότερες δράσεις για το 2020

● Παρεμβάσεις αναβάθμισης των νοσοκομείων όλης της χώρας
● Εγκεκριμένες προσλήψεις: 1500 θέσεις λοιπού προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (43% Νοσηλευτικό προσωπικό) σε όλους τους φορείς του Υπουργείου Υγείας μέσω ΑΣΕΠ και 950 θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού και 50 θέσεις νοσηλευτών.
● Σχέδιο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πυλώνα τα Κέντρα Υγείας
● Σύσταση Δικτύου Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας
● Δράσεις για την ψηφιακή υγεία, με έμφαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών κ.α.
● Αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας
● Κατάρτιση Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη
● Αναδιάρθρωση του τρόπου εφημερίας των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης
● Ανασχεδιασμός της λειτουργίας και δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
● Έμφαση στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης των νοσοκομείων, περιλαμβανομένης της πιλοτικής εφαρμογής ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ
● Σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
● Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης
● Φαρμακευτική πολιτική, μέτωπο όπου θα εξεταστεί μνημόνιο κατανόησης με τις φαρμακοβιομηχανίες για τη μείωση rebate και clawback, ενώ θα εκπονηθεί και εθνικό σχέδιο για κλινικές μελέτες
● Σχεδιασμός προσλήψεων ώστε να καλυφθούν κενά στη στελέχωση δομών και υπηρεσιών, ενώ καταγράφονται αυξημένες ανάγκες λόγω κύματος συνταξιοδοτήσεων
● Εκπόνηση και υλοποίηση Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης κατά των εξαρτήσεων, όπου θα αξιοποιηθεί και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
● Ολοκληρωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για τον κορωνοϊό.




Λύγισε τον υπουργό μια γλυκιά κακοποιημένη σκυλίτσα! Ενισχύεται η προστασία των ζώων συντροφιάς



Έρχονται αλλαγές στην προστασία των ζώων συντροφιάς από τον υφυπουργό εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Η υπόσχεση του πρωθυπουργού για την μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Εσωτερικών και την δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς θα υλοποιηθεί άμεσα.

Η συνάντηση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με τον κ. Λιβάνιο πήγε καλά και η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου- ενθουσιασμένη- ανάρτησε μια φωτογραφία του υφυπουργού με την Λολίτα.



Όπως έγραψε στο facebook:

Ήμουν κι εγώ εκεί μαζί με τη Λολίτα, ένα από τα σκυλιά μου που είναι υιοθετημένο από παράνομο εκτροφέα που την κακοποιούσε. Νομίζω ότι η εικόνα με τον Θοδωρή Λιβάνιο τα λέει όλα.
Αναμένουμε να πάει η αρμοδιότητα στο υπουργείο Εσωτερικών, να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου νομοσχεδίου και να γίνει το καλύτερο δυνατό για τα πλάσματα δίχως φωνή.

Σταματίνα Σταματάκου
την Τρίτη
Όταν έκανα την ερώτηση στη ΔΕΘ για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών και ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου.
Σήμερα έγινε η πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, και την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Ήμουν κι εγώ εκεί μαζί με τη Λολίτα, ένα από τα σκυλιά μου που είναι υιοθετημένο από παράνομο εκτροφέα που την κακοποιούσε. Νομίζω ότι η εικόνα με τον Θοδωρή Λιβάνιο τα λέει όλα.
Αναμένουμε να πάει η αρμοδιότητα στο υπουργείο Εσωτερικών, να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου νομοσχεδίου και να γίνει το καλύτερο δυνατό για τα πλάσματα δίχως φωνή.


Ένα παιδί πέντε ετών το νέο κρούσμα Κοροναϊου στη Γερμανία



Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, πρόκειται για το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας «Webasto», τον οποίο έχει μολύνει ο κοροναϊός, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στον ίδιο χώρο. Όλα τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως και το άμεσο περιβάλλον τους.

«Η κατάσταση της υγείας όλης της οικογένειας είναι σταθερή. Τα παιδιά έχουν ήδη αρρωστήσει ελαφρώς και έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αλλά θεωρούμε ότι όλη η οικογένεια έχει πιθανότατα επιμολυνθεί», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Τόμας Γκλουκ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους γονείς, ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά έως πέντε ετών.




Οι πλαστές ταυτότητες των τρομοκρατών, του "τοξοβόλου" και των δύο γυναικών



Τα στοιχεία των τριών ατόμων που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών:

Α.) Τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των συλληφθέντων:

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Ιωάννης του Χαραλάμπους και της Γεωργίας, γεν. 31-05-1988 στο Μαρούσι Αττικής,

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Κωνσταντίνα του Ανδρέα και της Μαρίας γεν. την 21-11-1992 στην Αθήνα Αττικής και

ΒΑΛΑΒΑΝΗ Δήμητρα-Ευδοξία του Βασιλείου και της Χρυσούλας, γεν. 21-09-1994 στην Αλαχούα Φλώριδα Η.Π.Α.

Β.) Φωτογραφία καταφανώς πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό ΑΒ 931807, που φέρεται να εκδόθηκε την 22/07/2011 από το Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά, υπό στοιχεία ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ και της ΜΑΡΙΑΣ γεν. 23/10/1987 στον Πειραιά Αττικής, δημότης Πειραιά.

Το συγκεκριμένο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας φέρει φωτογραφία του συλληφθέντα ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ιωάννη.




Γ.) Φωτογραφία καταφανώς πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό ΑΕ 112238, που φέρεται να εκδόθηκε την 18/02/2015 από το Τμήμα Ασφαλείας Ηλιουπόλεως, υπό στοιχεία ΛΑΜΠΙΡΗ ΖΩΗ του ΠΕΤΡΟΥ και της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, γεν. 17/07/1989 στο Χολαργό Αττικής, δημότης Ηλιουπόλεως Αττικής.

Το συγκεκριμένο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας φέρει φωτογραφία της συλληφθείσας ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Κωνσταντίνας.




Δ.) Φωτογραφία καταφανώς πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό ΑΗ 763219, που φέρεται να εκδόθηκε την 26/02/2017 από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, υπό στοιχεία ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ και της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ, γεν. 03-09-1996 στο Αμαρούσιο Αττικής, δημότης Αμαρουσίου Αττικής.

Το συγκεκριμένο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας φέρει φωτογραφία της συλληφθείσας ΒΑΛΑΒΑΝΗ Δήμητρας-Ευδοξίας.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με την σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των διωκομένων αδικημάτων, αλλά και προς ανακάλυψη των στοιχείων ταυτότητας λοιπών συνεργών στην εν λόγω υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τη συγκεκριμένη δημοσιοποίηση και κυρίως αν τα παραπάνω πρόσωπα, με τα δημοσιοποιηθέντα ή με άλλα στοιχεία, έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή όπως, εκμίσθωση οχήματος, διαμερίσματος, οικίας, γκαράζ ή άλλου χώρου κ.λπ., να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.