Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αλεξιάδης: Θα κάτσουμε πολλά χρόνια στην εξουσία! Και μετά ξύπνησες από τον εφιάλτη




Διαβάζουμε στο tribune.gr του κάθε πεινασμένου το όνειρο που είναι όμως ο εφιάλτης κάθε μέρα που περνάει για το 95% του ελληνικού λαού!!

Είδε ένα όνειρο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα ο κύριος Αλεξιάδης.

Παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για πολλά ακόμα χρόνια «βλέπει» ο Τρύφων Αλεξιάδης.«Κάνατε και μία σωστή πρόβλεψη για 1,5 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κλείσει ενάμισι χρόνο, ένα χρόνο είμαστε, θα κλείσουμε πάρα πολλά χρόνια, να είστε σίγουροι», είπε μεταξύ άλλων στην απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε:«Δεν καταθέτετε τη διαφορετική πολιτική πρόταση. Αυτό που θέλετε να πείσετε τους πολίτες είναι ότι ο παράδεισός ήταν η κατάσταση που υπήρχε πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το φόροι, φόροι, φόροι ήταν δικό σας σύνθημα και εμείς προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε».

Δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων.

Αναφερόμενος στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, είχαν εξαιρεθεί κατά την επιβολή του φόρου πολυτελείας το 2010, όμως μετά την κατάργηση του φόρου το 2014 δεν καταργήθηκε και η εξαίρεσή τους, κάτι το οποίο γίνεται τώρα με το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο συνιστά νομοτεχνική βελτίωση.


Τα 8 πιο ακριβά αντικείμενα σε δημοπρασίες!


Ησυχία γίνεται στο ακροατήριο και το σφυράκι των δημοπρασιών παίρνει φωτιά. Οι τιμές αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτων και η αγωνία χτυπάει κόκκινο. Οι επίδοξοι αγοραστές κονταροχτυπιούνται για ένα αντικείμενο που θέλουν διακαώς να αποκτήσουν. Ο πιο γρήγορος αλλά και αυτός που θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη θα είναι ο τυχερός… Έργα τέχνης, σπάνια κειμήλια αλλά και αντικείμενα που κανείς δεν περίμενε πως η αξία τους θα εκτοξευόταν στα ύψη…

1. “Οι γυναίκες του Αλγερίου”. Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, χρονολογίας 1955, πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2015, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie’s. Τιμή; 179.365.000 δολάρια. Και με το συγκεκριμένο ποσό, το συγκεκριμένο έργο μέχρι στιγμής αποτελεί το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε σε δημοπρασία.


2. Το φόρεμα της Marilin Monroe πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s για 1.267.500 δολάρια, το 1999, στη Νέα Υόρκη.


3. Ένα μπουκάλι κρασί Romanée-Conti πωλήθηκε για 1.609.776 δολάρια, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s


4. Το Balloon – Dog του Jeff Koon’s. To αμφιλεγόμενο γλυπτό σκύλου, για το οποίο ο Koons άκουσε ύμνους και ύβρεις, πωλήθηκε το 2013 από τον Οίκο Christie’s για 58.405.000 δολάρια


5. Το πλακάτ «ειρήνης» του John Lennon. “Bed peace” είχε γράψει με μαρκαδοράκι το «σκαθάρι», μαζί με τη σύζυγο του Yoko Ono, καθώς από το κρεβάτι τους διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ το 1969. Αυτό το πλακάτ πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s για 154.628 δολάρια.


6. Το πιο παλιό νόμισμα των ΗΠΑ. Χρυσό, με ανάγλυφο τον «διπλοφτέρουγο» αετό πωλήθηκε για 7,6 εκ. σε δημοπρασία του Sotheby’s το 2002.


7. Η Ferrari 250 GTO. Μοντέλο του 1963, η “Berlinetta”, όπως την αποκαλούν, πωλήθηκε το 2014 για 38 εκ. δολάρια.


8. To Blue Moon Diamond. To ακριβότερο διαμάντι του κόσμου, βάρους 12,03 καρατίων, πωλήθηκε για 48.500.000 δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2015.




Πηγή : perierga.gr


Αμφίπολη: Νέο εύρημα απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο; Αποκαλύψεις και διαφωνίες για την ανασκαφή - ΦΩΤΟ



Νέες συζητήσεις και διαφωνίες ως προς τη χρονολόγηση, ένα νέο εύρημα (ανπό τον ευρύ χώρο των νεκροταφείων της Αμφίπολης πέριξ του περιβόλου του μνημειακού οικοδομήματος το οποίο όπως εικάζει ο εισηγητής απεικονίζει τον... Μέγα Αλέξανδρο να φέρει τα όπλα του αφηρωισμένου φίλου του Ηφαιστίωνα), καθώς και ίχη καύσης εν μέσω ιζημάτων και επιχώσεων που "στέλνουν" (έπειτα από ειδικές εξετάσεις στα μέσα του 3ου ή του 4ου π.Χ αιώνα, ήταν τα νέα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιστήμονες στο πολυζητημένο εύρημα της Αμφίπολης...

Όλα αυτά στη σημερινή, πρώτη του επίσημη παρουσίαση στον δεοντολογικά αποκλειστικό του χώρο: Το ΑΠΘ και το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.  Ήταν η πρώτη φορά (από το 2013 οπότε άρχισαν να "διαρρέουν" τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή της Αμφίπολης) που η επικεφαλής της πολυθρύλητης ανασκαφής καταθέτει εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο και δέχεται τις ερωτήσεις και τις επιστημονικές διαφωνίες συναδέλφων της -μελών της επιστημονικής κοινότητας.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (στην ίδια αίθουσα το Νοέμβριο του 1978 ο αείμνηστος καθηγητής Μ. Ανδρόνικος παρουσίασε εν μέσω χιλιάδων επιστημόνων και κοινού τα ευρήματα της Βεργίνας) συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα εκατοντάδες αρχαιολόγοι και ενδιαφερόμενοι για το εύρημα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Οι εννέα εισηγήσεις της ενότητας της Αμφίπολης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αλλά και το χρόνο του συνεδρίου καθώς η προβλεπόμενη διάρκειά τους ξεπεράστηκε κατά πολύ (λόγω της έντονης συζήτησης και κατάθεσης απόψεων που ακολούθησε) φτάνοντας ως αργά το απόγευμα.

Τι είπε η Κατερίνα Περιστέρη

Στην εισήγησή της η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο (σε σχετική εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ). Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανασκαφή από την έναρξή της μέχρι και το 2014, "μίλησε" για τον μνημειακό ταφικό περίβολο με περίμετρο 497 μέτρα ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158,40 μέτρα, τον κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου, για τη θέση του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, για το βοτσαλωτό δάπεδο, τις Σφίγγες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ενώ (προς επίρρωση της άποψής της για χρονολόγηση του μνημείου στο πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα) έκανε συνεχείς αντιπαραβολές και υπογράμμιζε τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αισθητική άποψη των δημιουργών τους με ανάλογα ευρήματα της ιδίας περιόδου (4ος π.Χ. αιώνα) που εντοπίστηκαν ανά την Ελλάδα (βοτσαλωτά δάπεδα σε οικίες της Πέλλας, Καρυάτιδες στην περιοχή Σβεστάρι της Βουλγαρίας κ.ά).

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παράλληλα η κ. Περιστέρη αναφέρθηκε στα ίχνη σκελετικού υλικού που εντοπίστηκαν (μιας γυναίκας, ενός άνδρα, ενός παιδιού και μια καύση), στην πλούσια κεραμική (αρυτήρες, μελαμβαφή αγγεία, οξυπύθμενοι αμφορείς ) νομίσματα με απεικονίσεις του Κασσάνδρου, του Αλεξάνδρου Γ’, νομογράμματα του Αντιγόνου Γονατά κ.ά.

Οι επιγραφές και ο Ηφαιστίωνας

Μετά την κ. Περιστέρη ακολούθησε εισηγούμενος ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής Μιχάλης Λεφαντζής ο οποίος επίσης επανέλαβε τις υποθέσεις τους με βάση την αποκωδικοποίηση των θραυσμάτων των οικοδομικών επιγραφών που βρέθηκαν λίγα χιλιόμετρα νότια της Αμφίπολης σύμφωνα με τις οποίες αναφέρονται τα εξής: «Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Ηφαιστίωνος ...(Οι ευμεγέθεις επιγραφές -περί τα 25 εκατοστά σε ύψος- με την «υπογραφή» ΑΝΤ που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ.), φέρουν χαραγμένη τη λέξη «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ» και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα «Ηφαιστίωνος» (δηλαδή, εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν τού Ηφαιστίωνος).

Τα νέα ευρήματα και ο Μέγας Αλέξανδρος

Το νέο στοιχείο (σε επίπεδο ευρημάτων) κατέθεσε ο Ιταλός αρχαιολόγος Αντόνιο Κόρσο. Πρόκειται για μαρμάρινα μέλη από ζωοφόρο του βάθρου του Λέοντος που εντοπίστηκαν περί τα 120 μέτρα μακριά από τον περίβολο του τύμβου, εν μέσω έκτασης με εκατοντάδες ταφές. Στο εντοπισθέν θραύσμα είναι εμφανής η ανάγλυφη παράσταση πολεμιστή με κράνος, ασπίδα και υπερμέγεθες δόρυ ενώ διακρίνονται η κεφαλή ενός αλόγου, ένα φίδι κι ένα μέρος δέντρου.

Το σωζόμενο ανάγλυφο θραύσμα έχει ύψος 1,60 μ. και εκτιμάται ότι έφθανε συνολικά τα 2,70 μ. Σύμφωνα με τον κ. Κόρσο, η όψη του πολεμιστή «ταυτίζεται» με αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (λόγω της κλίσης των μαλλιών του και της μορφής του) ο οποίος φέρει τον υπερμεγέθη οπλισμό του αφηρωισμένου φίλου και συμπολεμιστή του Ηφαιστίωνα.

Τις εικασίες του κ. Κόρσο αλλά και μέρος των τοποθετήσεων της κ. Περιστέρη και των υπόλοιπων εισηγητών αμφισβήτησαν -ή ζήτησαν πρόσθετες εξηγήσεις- συνάδελφοί τους και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που είχαν κατακλύσει το ακροατήριο.

"Πρόκειται για τυπική μορφή πολεμιστή και ηρωικών αναγλύφων". "Ήταν ένας παις -πολεμιστής και γι’ αυτό είναι τόσο μικρός το δέμας σε σχέση με τα όπλα που φέρει". "Οι επιγραφές έχουν χαραχτεί πριν από την τελική διαμόρφωση". "Η τοιχοποία της Αμφίπολης έχει διαμορφωθεί σε δύο χρονικές φάσεις». «Ο περίβολος είναι μεταγενέστερος του μνημείου"... Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις αρχαιολόγων καθηγητών του ΑΠΘ προς τους εισηγητές.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Βρισκόμαστε σε μια ενότητα του συνεδρίου του ΑΕΜΘ και όχι σε ημερίδα για την Αμφίπολη" αναγκάστηκε να παρέμβει η πρόεδρος της συνεδρίας Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη. "Ας μην υπάρχουν άλλες βιασύνες για την ερμηνεία, η συζήτηση για το υλικό της ανασκαφής θα διαρκέσει χρόνια. Η αρχή έγινε. Αρκεί η συζήτηση αυτή να γίνεται ανάμεσα σε ειδικούς, στο φυσικό της χώρο που είναι τα επιστημονικά αρχαιολογικά συνέδρια και όχι τόσο «δημόσια» όσο κατέστη τα προηγούμενα χρόνια".

Το 28ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη τη χρονιά που πέρασε, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο (Σάββατο)στη Θεσσαλονίκη.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Άλλα 4 θύματα από γρίπη μέσα σε μια μέρα- Στους 153 οι νεκροί



Η φετινή επιδημία γρίπης βρίσκεται ήδη σε φάση σταδιακής ύφεσης αλλά ο τραγικός απολογισμός σε νεκρούς ακόμα αυξάνεται…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της γρίπης ανέρχεται στους 153, και ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άτομα με υποκείμενα νοσήματα γεγον΄ςο που απαιτούσε αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σήμερα εξάλλου νοσηλεύονται ακόμα σε ΜΕΘ 64 άνθρωποι γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα θύματα. Δεδομένου όμως ότι αυτός ο αριθμός τις προηγούμενες εβδομάδες δεν έπεφτε κάτω από 100 (νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ με επιπλοκές της γρίπης). Όπως εξηγούν πάντως οι ειδικοί, το 40% των ασθενών με γρίπη που εισάγονται σε ΜΕΘ καταλήγουν.


Πηγή : iatropedia.gr


Ποια είναι η μυρωδιά του διαστήματος;



Και οι υπόλοιπες απαντήσεις σε 20 απορίες για τη ζωή στο διάστημα.

Το πρωί της Τετάρτης, 2 Μαρτίου, η ιστορική αποστολή #YearInSpace, η πρώτη διάρκειας 12 μηνών στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επέστρεψε στη Γη. Μία μέρα μετά, το πρωί της Πέμπτης, 3 Μαρτίου, ο ένας από τους δύο αστροναύτες που συμμετείχαν σε αυτήν, ο Αμερικανός Scott Kelly, επέστρεψε στη βάση του, στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Ο Scott Kelly πίσω στο Χιούστον με τους (από αριστερά): επικεφαλής της NASA Charles Bolden, διευθυντή του Λευκού Οίκου για την Επιστήμη Δρ John Holdren και Δρ Jill Biden. Credit: NASA/Joel Kowsky


Ωστόσο, η δουλειά του Kelly, όπως και εκείνη του “έτερου του ήμισυ”, Ρώσου κοσμοναύτη Mikhail Kornienko, με τον οποίον έζησαν 340 συνεχόμενες μέρες στο διάστημα, δεν έχει τελειώσει. Από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους πίσω στη Γη, ξεκίνησε η συμμετοχή τους σε έναν νέο γύρο πειραμάτων, στην υπηρεσία της επιστήμης.

Τα νέα πειράματα υπολογίζεται να διαρκέσουν, περίπου, έναν χρόνο. Προσθέτοντας σε αυτό το χρονικό διάστημα τον έναν χρόνο που πέρασαν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και τον έναν χρόνο πειραμάτων που προηγήθηκαν, φτάνουμε τα 3 χρόνια -την πραγματική διάρκεια της αποστολής #YearInSpace.


Η αποστολή των Kornienko και Kelly αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα της ανθρωπότητας στην πορεία προς την κατάκτηση του Άρη. Οι δύο αστροναύτες έμειναν τόσους μήνες στον ΔΔΣ για να αναλυθούν οι επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και μυαλό, σε βάθος χρόνου, καθώς το ταξίδι για τον Άρη υπολογίζεται να διαρκέσει τρία χρόνια.

20 απαντήσεις σε 20 ερωτήσεις για τη ζωή στο διάστημα:

Με αφορμή την έναρξη της τελικής φάσης της ιστορικής αποστολής τους, ορίστε οι απαντήσεις σε 20 απορίες του κοινού, άλλες απλές και άλλες ιδιαίτερα παράξενες, για τη ζωή στο διάστημα, όπως τις έδωσε ο Scott Kelly, μιλώντας μέσω internet, πριν ένα μήνα, από τον ΔΔΣ:

Γιατί έχετε τα χέρια σας πάντα διπλωμένα στις φωτογραφίες;

Στο διάστημα, τα χέρια δεν πέφτουν δεξιά και αριστερά από το σώμα σου, όπως συμβαίνει στη Γη, εξαιτίας της απουσίας βαρύτητας. Νιώθεις άβολα να τα έχεις να επιπλέουν μπροστά σου. Είναι απλά πιο άνετο να τα έχεις διπλωμένα. Εγώ δεν τα αφήνω να επιπλέουν ούτε όταν κοιμάμαι -τα βάζω μέσα στον υπνόσακο.

Υπάρχει κάτι ασυνήθιστο που δεν γνωρίζουμε για τη ζωή στο διάστημα;

Οι κάλοι στα πόδια σου, όταν ζεις στο διάστημα, πέφτουν. Έτσι, το κάτω μέρος των ποδιών σου γίνεται πολύ μαλακό, όπως τα πόδια των νεογέννητων. Αλλά στο πάνω μέρος των ποδιών μου, αναπτύχθηκε σκληρό “δέρμα αλιγάτορα”, επειδή το χρησιμοποιώ (το πάνω μέρος των ποδιών) για να μετακινούμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πώς είναι να κοιμάσαι σε μηδενική βαρύτητα*;

Ο ύπνος εδώ είναι πιο δύσκολος από εκείνον σε ένα κρεβάτι, επειδή η θέση ύπνου εδώ είναι η ίδια θέση στην οποία βρίσκεσαι όλη την ημέρα. Δεν έχεις ποτέ τη δυνατότητα να νιώσεις εκείνη την αίσθηση ικανοποίησης και χαλάρωσης την οποία νιώθεις στη Γη, μετά από μία μέρα στη δουλειά. Επίσης, οι θόρυβοι από τα μηχανήματα επηρεάζουν τον ύπνο μου, έτσι φοράω ωτοασπίδες.

Πώς αισθάνεσαι στο κορμί σου τη μηδενική βαρύτητα*;

Νιώθεις λες και δεν υπάρχει καθόλου πίεση στο κορμί σου. Μερικές φορές νιώθεις ότι κρέμεσαι από κάπου, αλλά δεν ισχύει, απλά βρίσκεσαι εκεί. Αν κλείσω τα μάτια μου, μπορώ να δώσω στον εαυτό μου την αίσθηση ότι πέφτω. Κάτι το οποίο ισχύει, αφού όντως πέφτω γύρω από τη Γη*.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με το ταξίδι στο διάστημα;

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή δίνουμε την εντύπωση πως αυτό που κάνουμε είναι εύκολο, είναι πράγματι εύκολο. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν πόση δουλειά χρειάζεται για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι αποστολές. Χρειάζεται ένας τεράστιος στρατός σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, για να τα καταφέρουμε.

Νιώθεις ποτέ μοναξιά;

Έχουμε πολύ καλούς τρόπους να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Σίγουρα, μου λείπουν οι αγαπημένοι μου, αλλά δεν νιώθω μοναξιά. Και η επικοινωνία με τους ανθρώπους στη Γη μέσω των social media βοηθάει επίσης.

Ποιο είναι το πιο ανατριχιαστικό πράγμα που συνάντησες στη δουλειά;

Γενικά, όσα έχουν να κάνουν με την τουαλέτα. Πρόσφατα, έπρεπε να καθαρίσω μία μπάλα ούρων αναμεμιγμένων με οξύ, στο μέγεθος ενός γαλονιού. Το οξύ προστίθεται ώστε τα ούρα να μην προκαλέσουν ζημιά στα μηχανήματα τα οποία τα κινούν μέσω του συστήματος. Τα εμποδίζει από το να μπλοκάρουν το σύστημα.

Πώς φαίνονται τα άστρα και οι διάττοντες αστέρες από τον ΔΔΣ;

Έχουμε μία αρκετά περιορισμένη θέα του νυχτερινού ουρανού, κινούμαστε πολύ γρήγορα (17,5 χιλιάδες μίλια την ώρα) και δεν έχουμε τηλεσκόπιο. Έχω δει μερικούς διάττοντες αστέρες, αλλά όχι όσους μπορεί να νομίζετε.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς το διάστημα;

302 ημέρες και συνεχίζω το μέτρημα (σ.σ. η ημέρα των απαντήσεων ήταν η 302η του Kelly στον ΔΔΣ)! Όσο περισσότερο μένω εδώ τόσο πιο φυσιολογικά νιώθω. Η κατάσταση πάντα μοιάζει να βελτιώνεται.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής #YearInSpace;

Ο χρόνος. Ένα έτος είναι μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς είναι μία μέρα στον ΔΔΣ;

Χρησιμοποιούμε την ώρα Γκρίνουϊτς και με βάση αυτήν, σηκωνόμαστε στις 6 το πρωί και κοιμόμαστε στις 10 το βράδυ. Δουλεύουμε και γυμναζόμαστε από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι δύο ώρες πριν τον ύπνο. Η δουλειά μας περιλαμβάνει έρευνα, συντήρηση μηχανημάτων και φροντίδα των διαστημικών οχημάτων. Είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ. Ποτέ δεν βαριέμαι. Υπάρχουν πάντα πολλά πράγματα να κάνεις και πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος.

Πόσες ώρες πρέπει να γυμνάζεστε για να μένετε υγιείς στο διάστημα;

Περίπου 1,5 ώρα την ημέρα.

Θα συμμετείχες σε μία νέα αποστολή, διάρκειας 2 ετών;

Θα εξαρτώταν από την αποστολή. Αν ήταν με προορισμό το φεγγάρι ή τον Άρη, ναι, θα το έκανα.

Πώς είναι η συνδεσιμότητα εκεί ψηλά;

Αρκετά καλή. Σας μιλάω από το διάστημα τώρα, οπότε θα έλεγα ότι είναι αρκετά καλή. Είναι όπως μία σύνδεση dial-up, αλλά μερικές φορές λειτουργεί καλύτερα από άλλες.

Τι συμβαίνει όταν φτερνίζεσαι στο διάστημα;

Όταν φτερνίζομαι, εδώ ή στη Γη, καλύπτω τη μύτη και το στόμα μου. Αν δεν το έκανα, είναι πιθανό να βρίσκαμε κάτι να αιωρείται σε κάποιο άλλο κομμάτι του ΔΔΣ.

Έχει κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά ο ΔΔΣ και το διάστημα;

Εξαρτάται από το τμήμα στο οποίο βρίσκεσαι. Κάποιες φορές μυρίζει σαν αντισηπτικό, άλλες φορές μυρίζει σαν σκουπίδια. Η μυρωδιά του διαστήματος, όταν ανοίξεις την καταπακτή, μοιάζει με εκείνη από την καύση μετάλλου σε εμένα.

Αντιλαμβάνεστε πόσο μακριά είναι η Γη από εσάς;

Όταν κοιτάω τα σύννεφα πάνω από τη Γη και ξέρω πόσο ψηλά είναι αυτά τα σύννεφα, νιώθω ένα συναίσθημα που μου λέει ότι είμαστε πολύ, πολύ μακριά και ψηλότερα από εκείνα. Οπότε, πράγματι φαίνεται ότι είμαστε πολύ ψηλά. Δεν θα το έλεγα τρομακτικό, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι στο διάστημα. Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι, πάντως, κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων, καθώς τότε απαιτείται μία τρομερή πνευματική συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, πώς είναι η αίσθηση να έχεις μόνο μία στολή μεταξύ του εαυτού σου και του διαστήματος;

Είναι λίγο σουρεαλιστικό να ξέρεις ότι βρίσκεσαι μέσα στο δικό σου μικρό διαστημικό σκάφος και λίγα εκατοστά από εσένα να βρίσκεται ο άμεσος θάνατος.

Ποια είναι τα πιο όμορφα πράγματα που έχεις δει από το διάστημα;

Μάλλον εκείνη η φορά που είδαμε ένα εκπληκτικό σέλας να περικυκλώνει εντελώς τον ΔΔΣ. Επίσης, αρκετά δυνατή ήταν η εικόνα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το διάστημα, όπως και ο τυφώνας Patricia. Πιθανότατα, οι Μπαχάμες είναι το αγαπημένο μου μέρος στη Γη, όπως φαίνεται από το διάστημα. Τα φωτεινά και ποικίλα χρώματα των γαλάζιων νερών και η αντίθεση με εδώ πάνω είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Ποιο ΕΝΑ πράγμα θα κάνεις για πάντα διαφορετικά όταν επιστρέψεις;

Θα εκτιμώ τη φύση περισσότερο.

*Σημειώνεται ότι παρά τις συχνές αναφορές στη “μηδενική βαρύτητα”, στην πραγματικότητα η βαρύτητα στον ΔΔΣ δεν είναι μηδενική. Σε γενικές γραμμές, το αίσθημα μηδενικής βαρύτητας στον ΔΔΣ δημιουργείται καθώς αυτός πέφτει συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα προς τη Γη, αλλά σε γωνία η οποία δεν επιτρέπει την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.


Πηγή : pathfinder.gr




ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται



«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ο αριθμός των 10.000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που χάθηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την προϊσταμένη επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Η κ. Τσιριγώτη αντικρούει τα νούμερα της Europol που είδαν το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει: «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις βάσεις δεδομένων της Σένγκεν και της Interpol έχουμε τις καταχωρήσεις των ανήλικων που εξαφανίζονται. Οι εξαφανίσεις ανηλίκων προέρχονται συχνά από διαφορές μεταξύ διαζευγμένων, που σημαίνει ότι πολλές φορές καταγγέλλουν στην αστυνομία απαγωγές, εξαφανίσεις, ενώ είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ δύο χωρισμένων γονέων». 

Στην περίπτωση που το ίδιο παιδί το πάρει ο άλλος γονέας, τότε αυτό ξανακαταχωρείται. «Δεν υπάρχει μηχανισμός ελεγκτικός στις βάσεις, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές» εξηγεί η κ. Τσιριγώτη. Εξάλλου, όπως προσθέτει, όταν ένας γονέας έχει δηλώσει εξαφάνιση του παιδιού του «δεν ενημερώνει ποτέ ότι αυτό το παιδί ξαναγύρισε».

Όπως εξηγεί η αντιστράτηγος, αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατηγοριοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους εξαφανίζονται τα ανήλικα παιδιά. «Εφ' όσον κατηγοριοποιηθούν αυτά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε και εμείς για ποιο λόγο τα παιδιά είναι εξαφανισμένα». 

Όπως παραδέχεται, πάντως, είναι σαφές ότι «υπάρχουν και υποθέσεις που «ένα ανήλικο παιδί το εκμεταλλεύονται οργανωμένα κυκλώματα». Πολλές φορές, οι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγήσουν τη βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα τάζοντάς τους ότι δεν θα καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο που απαιτούν.

Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Europol, αναφέρει ότι ο αριθμός των 10.000 ασυνόδευτων παιδιών αποτελεί «εκτίμηση, μια προσέγγιση που βασίζεται στις συνεισφορές και τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και καταχωρούμε στη βάση δεδομένων μας και οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες».

Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται «σε ασυνόδευτα παιδιά που είχαν καταγραφεί αρχικά από τις αρχές των κρατών και στη συνέχεια ήταν δύσκολο να εντοπιστούν». Ωστόσο, «δεν είναι διαθέσιμη η κατανομή του αριθμού ανά χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγουν.

Ειδική επιτροπή συστήνει η κυβέρνηση

Για την καλύτερη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρά στη σύσταση σχετικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποτελούνται από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, το ΕΚΚΑ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη κυβερνητικές οργανώσεις με εμπειρία στην προστασία παιδιών. Η επιτροπή αναμένεται να συσταθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε αυτή τη φάση γίνεται διερεύνηση της επάρκειας των δομών για τα ασυνόδευτα παιδιά και της στελέχωσής τους, ενώ θα γίνει προσπάθεια οι δομές αυτές να γίνουν περισσότερο φιλικές απέναντι στα παιδιά και να καμφθούν οι δυσκολίες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και των παιδιών με οικογένειες. Επίσης, θα εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών. Εξάλλου, με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ρυθμίστηκε η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με την απόφαση, όταν δημιουργείται αμφιβολία για την ηλικία του αιτούντα διεθνή προστασία θα είναι δυνατή η παραπομπή του σε αρμόδια δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και θα λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή) και θα γίνεται αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό. Εφόσον και πάλι η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται ανήλικος.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι εξαφανίσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας ανέρχονται για το 2014 και το 2015 σε 1.481 και οι ανευρέσεις σε 385. Οι αναζητήσεις ανέρχονται σε 1.096. Από αυτά τα νούμερα η πλειονότητα των αναζητήσεων αφορούν αγόρια (1.080) και μόλις 16 είναι για κορίτσια. 

Όπως σημειώνεται από την Αστυνομία, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν σε αριθμό εξαφανίσεων και ανευρέσεων και όχι αριθμό ατόμων που εξαφανίστηκαν ή βρέθηκαν. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάποια από τα άτομα έχουν εξαφανιστεί περισσότερες από μία φορά μέσα στο ίδιο έτος, τότε οι πραγματικοί αριθμοί των ασυνόδευτων παιδιών που αναζητούνται είναι τελικά μικρότεροι.

Όπως αναφέρουν εξάλλου πηγές της ΕΛΑΣ, σχεδόν το σύνολο των παιδιών που εξαφανίζονται αφορά σε ηλικίες μεταξύ 15-18 ετών, ένα μικρό ποσοστό από 10 έως 14 ετών, ενώ είναι πολύ μικρό το νούμερο των παιδιών κάτω των 10 ετών. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ασυνόδευτων είναι από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Σομαλία, το Σουδάν και την Αλγερία. Οι περισσότεροι εντοπίζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και κυρίως στην Πάτρα, όπου προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία. 

Στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εντοπισμοί έχουν γίνει στην Αυστρία και τη Γερμανία, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός τους. Σημειώνουν, επίσης, ότι κάποιοι από τους ανήλικους μετά τη διαφυγή τους επιστρέφουν από μόνοι τους στα ιδρύματα φιλοξενίας, ωστόσο συχνά οι υπεύθυνοι δε μεριμνούν να ενημερώσουν σχετικά με την επιστροφή τους τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ ώστε να παύσουν οι σχετικές αναζητήσεις τους.

«Η Αστυνομία δίνει στοιχεία με βάση τις δηλώσεις εξαφάνισης. Είναι γεγονός ότι κάποιοι στην πορεία εντοπίζονται και δε διαγράφονται από τη λίστα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Δημόπουλος, συντονιστής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Αιτούντων 'Ασυλο και Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη δομή που αναλαμβάνει την αναζήτηση θέσεων σε ξενώνες για την τοποθέτηση των ανηλίκων.

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρεται και σε προβλήματα που υπήρξαν στην καταγραφή των προσφυγόπουλων, και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα και για τον αριθμό των παιδιών που χάνονται. 

Τα προβλήματα αυτά συνίστανται στο μεγάλο αριθμό των προσφυγικών ροών, στην αδυναμία ηλικιακής εξακρίβωσης, καθώς «όλες οι μεθοδολογίες δίνουν απόκλιση συν δύο χρόνια ή πλην δύο χρόνια», καθώς και στις δυσκολίες ταυτοποίησης των ασυνόδευτων, όταν υπάρχουν άτομα που δηλώνουν συγγενείς «αλλά δεν ξέρουμε αν είναι». 

Τι λένε οι φορείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, το 2015 υπήρξαν 2.248 αιτήματα στέγασης ασυνόδευτων, ενώ το 2014 τα αντίστοιχα αιτήματα ήταν 2.390. Και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός δεν αντιστοιχεί σε παιδιά, αλλά σε αιτήματα, αν και όπως διευκρινίζει ο κ. Δημόπουλος η απόκλιση της αντιστοιχίας αιτημάτων- παιδιών είναι κάτω από 3%.

Για τον Εθνικό Εισηγητή κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ, «ο χαρακτηρισμός "εξαφανισμένα" είναι βαρύς. Πρόκειται για "μη εγγεγραμμένα", γιατί στην ουσία δεν έχουν καταγραφεί σωστά». Όπως επισημαίνει, εξάλλου, ο κ. Μοσκώφ, τελικά δεν έχει σημασία το νούμερο των παιδιών που χάνονται. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μάτια παντού, να διευρύνουμε τον κύκλο των ανθρώπων που εκπαιδεύονται, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα λιμάνια, ώστε να αναγνωρίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά ή τους ενήλικες που υφίστανται εκμετάλλευση».

Τα προβλήματα της συλλογής δεδομένων για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εντοπίζει και η Ντελφίν Μοράλις, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για εξαφανισμένα παιδιά και παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση «Missing Children Europe». 

Όπως υπογραμμίζει «ένας σημαντικός αριθμός παιδιών δεν καταγράφονται κατά την άφιξή τους και κάποιες φορές αυτό οφείλεται στο ότι αποφεύγουν την καταγραφή. Επίσης, η αναφορά της εξαφάνισης συχνά υστερεί. Σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά εξαφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πριν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες. Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ή την πληροφόρηση για να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες αναφοράς». Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του δικτύου, ο αριθμός των χαμένων ασυνόδευτων παιδιών θα μπορούσε να είναι και πολύ μεγαλύτερος από τα 10.000 της Europol.

Στη συγκεκριμένη έκθεση οι αρχές και οι εργαζόμενοι χωρών επτά χωρών της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα (μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα) έκαναν λόγο για ανεπαρκείς διαδικασίες να χειριστούν τις περιπτώσεις των εξαφανισμένων ασυνόδευτων παιδιών και έλλειψη σαφήνειας για τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας που ασχολείται με το θέμα. 

Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις για διαφορετικές μεθόδους συλλογής δεδομένων στη χώρα τους και στην Ευρώπη, που κάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών δύσκολη και αναποτελεσματική. Πολλοί μάλιστα παραδέχτηκαν ότι μια σωστή αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά γίνεται σπάνια με αποτέλεσμα να εκτίθενται τα παιδιά σε εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων.

Μπορεί η πλήρης εικόνα των εξαφανίσεων να παραμένει άγνωστη, λόγω όλων των παραπάνω, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια έκθεση σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ακόμα και το 50% των ασυνόδευτων παιδιών χάνονται από χώρους υποδοχής.

Ως όπλο κατά της εμπορίας των ασυνόδευτων παιδιών αναμένεται να λειτουργήσουν τα μηχανήματα βιομετρικής ταυτοποίησης παιδιών που θα τοποθετηθούν σε hotspots, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Τα μηχανήματα αυτά, ανακοίνωσε, ότι θα προμηθευτεί το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Θα τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους για ασυνόδευτα παιδιά μέσα στα κέντρα καταγραφής, ενώ την εποπτεία των χώρων αυτών θα αναλάβει το «Χαμόγελο του Παιδιού». «Με τα μηχανήματα αυτά θα εντοπίζεται η πραγματική ταυτότητα των παιδιών και αυτό αναμένεται να αποτελέσει όπλο κατά της εμπορίας ανθρώπων και να μειωθούν οι περιπτώσεις όπως εμφανίζονται ως συγγενείς παιδιών χωρίς να είναι στην πραγματικότητα», εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.



Πηγή : bloko.gr


Τα άκουσε η Γεροβασίλη απο την Ντόρα



Η ανησυχία της Ντόρας για την πορεία την χώρας φαίνεται σε όλες τις συνεντεύξεις της.

Αυτή η ανησυχία της εκδηλώνεται και εκτός συνεντεύξεων και βουλής όταν συναντήσει κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης, όπως και έγινε με την κυρία Όλα Γεροβασίλη η οποία έτυχε να πέσει επάνω στην πρώην Υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Βήμα και τον  Βηματοδότη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και η κυρία Όλα Γεροβασίλη συναντήθηκαν τυχαία και αφού χαιρετήθηκαν η κυρία Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει την δικαιολογημένη κριτική της και να εκδηλώσει την αγανάκτηση της για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. 

Η στιχομυθία έχει ως εξής:

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν ξέρετε να μοιράσετε δύο γαϊδουριών άχυρα, είστε εντελώς ανίκανοι. Δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μια κρίση, πώς να ξεχωρίσετε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες και με την αξιολόγηση επίσης τα κάνετε θάλασσα...

Όλγα Γεροβασίλη: Εσείς διαχειριστήκατε σεισμούς, ενώ εμείς όχι

Ντόρα Μπακογιάννη : Εμείς κάναμε μια ολόκληρη Ολυμπιάδα, μόνον σεισμούς;

Όλγα Γεροβασίλη : Εμείς σεισμούς δεν διαχειριστήκαμε...


Συμπέρασμα κριτική ουσίας από την Ντόρα, με αλλά λόγια να αγαπιόμαστε από την Όλγα.




Είπαν την αλήθεια για τον Τσίπρα ότι είναι ανίκανος και τους αποκάλεσαν Τρόικα εσωτερικού



Διαβάζουμε στο protothema.gr και δεν μας κάνει καμία πλέον εντύπωση όπως και σε όλους τους Έλληνες, ότι αυτή θα ήταν η συμπεριφορά των "μορφωμένων" συνεργατών και συμβούλων του Τσίπρα προς τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς μόλις κατάφερναν να κερδίσουν κάτι.

Το ερώτημα όμως για πολλούς Έλληνες πολίτες είναι το γιατί οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κρατάνε ακόμα αυτή την κυβέρνηση και τον Τσίπρα στην εξουσία αφού η χώρα δεν έχει μαζί του ούτε προοπτική ούτε μέλλον αποδεδειγμένα και με κανένα τρόπο;

Το άρθρο : 

Απίστευτη συμπεριφορά του πρωθυπουργού σε βάρος των πολιτικών αρχηγών - Διαρροές συνεργατών Τσίπρα: Ο Μητσοτάκης ακολουθεί γραμμή Βίζεγκραντ και Ορμπάν - Παραλληλίζουν όσους επικρίνουν την Τασία με τους Γερμανούς ακροδεξιούς που βρίζουν την Μέρκελ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Ορμπάν, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά όταν κάνουν κριτική στην Τασία Χριστοδουλοπούλου και όλοι μαζί οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι η... «Τρόικα εσωτερικού»! Αυτή την άποψη εξέφρασαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό.

Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί εκτάκτως την Δευτέρα 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα αφού οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διαμορφώσουν μια κοινή εθνική γραμμή. 

Δεν πέρασε πολλή ώρα από την ολοκλήρωση του Συμβουλίου και έγινε σαφές ότι από την πλευρά τους οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικώς ο Βασίλης Λεβέντης και η Φώφη Γεννηματά ήθελαν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τον σχηματισμό οικουμενικής, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήθελε απλώς τις υπογραφές των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο ανακοινωθέν, για να δείξει ότι εκφράζει την συλλογική εθνική γραμμή σε ένα θέμα που μπορεί να μην γίνεται αμέσως αντιληπτό, όμως θα ακολουθεί την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμη...

Μάλιστα, με μια συμπεριφορά που κάθε άλλο παρά με καλά λόγια μπορεί να χαρακτηριστεί, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις υπογραφές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρονταν ειρωνικά σε αυτούς με την φράση Τρόικα Εσωτερικού!

Με διαρροές, μηνύματα και non papers τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ακόμη και κατά τη διάρκεια  του Συμβουλίου προσπαθούσαν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι όσα ζητούν οι αρχηγοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων, του Ποταμιού και του ΚΚΕ είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, είτε δεν μπορούν να γίνουν από την κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή είναι απόψεις της ακροδεξιάς...

Η πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης αποτυπώνεται στα εξής επιχειρήματα των συνεργατών του κ. Τσίπρα τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα, μόλις η αντιπολίτευση συμφώνησε να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν...

- Στο αίτημα της αντιπολίτευσης να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση απάντησε: Ήδη λειτουργούν. Και προστίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στην Τουρκία για να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής (η οποία ισχύει από το 2010 αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί επί της ουσίας).

- Στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διόγκωσε το πρόβλημα, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα αποκρίνονται: Λέτε τα ίδια με αυτά που λέει η ακροδεξιά της Γερμανίας για την Άνγκελα Μέρκελ. 

- Σχολιάζοντας τη διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζήτησε να ξεκινήσει «καμπάνι» αποτροπής των μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, ο Αλέξης Τσίπρας -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- απάντησε: Αυτά που λέει η ΝΔ είναι γραμμή Βίζεγκραντ. Εμμέσως δηλαδή ο κ. Τσίπρας ταυτίζει τον κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Ορμπά που έχει υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική και θεωρείται ως ο ιθύνων νους της ομάδας Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), που πρωταγωνίστησαν στο κλείσιμο των συνόρων και προκάλεσαν τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. 

Και ποιο είναι το καλύτερο, που αποκαλύπτει την πραγματική διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των πολιτικών με τους οποίους υποτίθεται ότι συνομιλούσε καλόπιστα; «Συμφωνήσαμε σε όλα. Καθυστερούμε γιατί Φώφη επιμένει να καταγραφεί επιφύλαξή της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με οικουμενική και οι άλλοι της λένε ότι αν επιμείνει να μπει αυτό δεν υπογράφουν» αναφερόταν σε σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο κατέληγε: «Τραγέλαφος η Τρόικα εσωτερικού...».


Κοινή γραμμή στα μίνιμουμ για το προσφυγικό



Οκτώ ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το μείζον θέμα του προσφυγικού εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν σε μια μίνιμουμ κοινή γραμμή.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της ΕΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.

Για το θέμα του βέτο, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν προκρίνεται ως διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, καθώς -όπως είπε- η χώρα δεν θέλει να απομονωθεί, αν και η επιλογή του βέτο είναι πάντα στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός δεν έχει την έγκριση των πολιτικών αρχηγών να το χρησιμοποιήσει, αλλά ούτε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να το ασκήσει, είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Επίσης, προβλέπειται ενίσχυση των ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, παράλληλα με την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών (τύπου Αμυγδαλέζας).

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η θέση του ΠΑΣΟΚ όλα όσα συμφωνήθηκαν μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της γι ατο ότι το συμβούλιο των αρχηγών κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν και τόνισε ότι σκοπό της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ' ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

» I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

» Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

» Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

» Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

» II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

» Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

» Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

» Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

» Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

» Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

» III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

» Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

» Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν όλοι πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

«Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή εθνική γραμμή» είπε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι υπήρξαν και διαφωνίες που αφορούν «σε ευρύτερα κυβερνητικά θέματα».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε επίσης ότι όλοι οι αρχηγοί απέδωσαν τα εύσημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και την αστυνομία για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. 

Είπε ακόμη ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε εθνική κυβέρνηση, πράγμα που δεν περιελήφθη τελικώς στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να μην κινηθεί το συμβούλιο αρχηγών μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά να τεθεί και το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης που ζητά το κόμμα του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα διαφώνησαν. «Έπειτα από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψω το κοινό ανακοινωθέν και θεωρώ τη συνάντηση φιάσκο» είπε ο κ. Λεβέντης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα εξηγήσει στη Βουλή τι έγινε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στηλίτευσε το γεγονός ότι οι άλλοι αρχηγοί μιλούσαν για «μόνο 28.000 πρόσφυγες λυπούμε» την ώρα που είναι πολλοί περισσότεροι, όπως υποστήριξε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «μετά κόπων και βασάνων έχουμε επιτέλους μία μίνιμουμ κοινή γραμμή» η οποία αφορά στο εξής τρίπτυχο:

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών
Ασφάλεια στους κατοίκους των νησιών και των συνόρων
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις και τόνισε ότι ο ίδιος επέμεινε σε υπουργό κοινής αποδοχής «που θα διοικεί το χάος». Η πρότασή του όμως δεν έγινε δεκτή.

Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε ότι πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του υπουργού, «παρά το ότι ήμουν έτοιμος», καθότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει.

Τόνισε επίσης ότι με βάση το κοινό ανακοινωθέν οι χώρες που διαφοροποιούνται από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ακόμη ότι πάντα υπάρχει η απειλή βέτο, δεν είναι όμως τώρα η ώρα, ούτε έχει την έγκριση των αρχηγών να το χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, ούτε θα συνδέσει την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας με το προσφυγικό.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή» και «η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί». 

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στην οκτάωρη συζήτηση η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, διαπίστωσε όμως ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που επιτεύχθηκε στη συνάντηση και πρέπει να προωθηθεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.

Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών.

Ερωτηθείς για τα κλειστά προαχωρησιακά κέντρα (όπως ήταν παλαιότερα εκείνο της Αμυγδαλέζας) ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Υπάρχει ρητή αναφορά στην ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, που αφορούν τους παράτυπους μετανάστες. Και αυτό, από μόνο του, συνιστά μια απαραίτητη προσαρμογή της Κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση». 

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

»Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

»Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.»





ΕΕ: Απώλειες €3,5 δισ. λόγω απομίμησης κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών, αποσκευών



Η κατασκευή παραποιημένων κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών και αποσκευών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Δύο νέες έρευνες από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), του μεγαλύτερου οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποκαλύπτουν ότι 13.5% των πωλήσεων για κοσμήματα και ρολόγια και 12,7% των πωλήσεων για τσάντες και αποσκευές χάνονται στην ΕΕ λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

Αυτά τα χαμένα έσοδα από πωλήσεις μεταφράζονται σε 27.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν απευθείας μεταξύ των δύο αυτών τομέων, διότι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν πλέον λιγότερα άτομα από αυτά που θα μπορούσαν σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.

Επιπλέον, η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων στους εν λόγω τομείς όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ μπορεί να εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΓΕΕΑ, κ. António Campinos δήλωσε «Ο τομέας των ρολογιών και των κοσμημάτων, των τσαντών και των αποσκευών, αποτελείται συντριπτικά από πολύ μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ, που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση στον τομέα των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι μόλις τρία άτομα. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις οικονομικές επιπτώσεις της παράνομης απομίμησης».
Αυτές είναι η 5η και η 6η από μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΕΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβάσεις των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Οι προηγούμενες μελέτες κυρίως εξέτασαν: τον τομέα των παιχνιδιών, τον τομέα του αθλητισμού, των ρούχων, των παπουτσιών, τον τομέα των αξεσουάρ, των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας. Κάθε μελέτη στη σειρά επικεντρώνεται σε έναν τομέα που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτος στην απομίμηση και την αντιγραφή.

Ιταλία: περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της ΕΕ σε τσάντες και αποσκευές πραγματοποιείται στην Ιταλία, όπου ο τομέας κόστισε σε αξία 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Η Ιταλία επίσης αντιπροσωπεύει το 40% των εξαγωγών της ΕΕ και το 35% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ του συγκεκριμένου κλάδου. Η μεταποιητική βιομηχανία των τσαντών και των αποσκευών στην Ιταλία χάνει 520 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής- το ένα τρίτο του συνολικού από πωλήσεις στην ΕΕ. Η Ιταλία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός των κοσμημάτων στην ΕΕ με την παραγωγή των 5 δις ευρώ κάθε χρόνο. Η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και ρολογιών στην Ιταλία χάνει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

Γαλλία: Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τσαντών και αποσκευών στην ΕΕ των 28. Ο τομέας εκτιμήθηκε ότι άξιζε 2,7 δις ευρώ το 2012.
Στον τομέα των τσαντών και των αποσκευών που κατασκευάζονται στη Γαλλία χάνονται περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής. Η Γαλλία επίσης αντιπροσωπεύει το 19% όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό στην ΕΕ των 28. Ο τομέας των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι αξίας περίπου €1,5 δις κάθε χρόνο στη Γαλλία. Τα κοσμήματα και τα ρολόγια αυτής της μεταποιητικής βιομηχανίας, που χάνονται στη Γαλλία κάθε χρόνο, φτάνουν περίπου τα 336 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στη γαλλική αγορά.

Γερμανία: οι απώλειες από τη μεταποιητική βιομηχανία των τσαντών και των αποσκευών ετησίως στη Γερμανία φτάνουν τα 231 εκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της απομίμησης των προϊόντων αυτών στην αγορά - το 13,9% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Η γερμανική μεταποιητική βιομηχανία κοσμημάτων και ρολογιών - αξίζει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως - χάνει 247 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρολογιών στην ΕΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο: η μεταποιητική βιομηχανία τσαντών και αποσκευών χάνει εκατομμύρια ₤149 κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της απομίμησης των προϊόντων στην αγορά - σχεδόν το 12% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Ενώ η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και των ρολογιών χάνει ₤138 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αντιγραφής.

Ισπανία: η Ισπανικά στον τομέα της τσάντας και της αποσκευής χάνει 123 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της απομίμησης των προϊόντων στην ισπανική αγορά - 11% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και των ρολογιών χάνει 204 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως αποτέλεσμα της απομίμησης. Μαζί, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού χαμένου τζίρου σε πωλήσεις στα καταστήματα κοσμημάτων και ρολογιών σε όλη την ΕΕ των 28.



Πηγή : tovima.gr


SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών αν δεν ληφθούν μέτρα



Για κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη προειδοποιούν πλέον οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη εκπρόσωπός τους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους.

Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.


Δύσκολη ήταν η νύχτα, λόγω της βροχής, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στην πλατεία Βικτωρίας όσο και στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι περίπου 100 άνθρωποι που παρέμειναν, παρά την κακοκαιρία, στην πλατεία Βικτωρίας προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο κάτω από μια τέντα, ένα δέντρο ή στις εισόδους των πολυκατοικιών, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμειναν στον κέντρο της πλατείας.

Αρκετοί μετανάστες έφυγαν χθες με λεωφορεία για το Ελληνικό, ενώ και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και σήμερα.

Το αδιαχώρητο επικρατεί στους σταθμούς επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά, όπου στεγάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά με πλοία από τα νησιά.

Λόγω της έντονης χθεσινοβραδινής βροχόπτωσης οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να συνωστιστούν στους στεγασμένους χώρους, ενώ έξω από αυτούς έχουν απλώσει βρεγμένα ρούχα.

Στους περίπου 1.700 ανθρώπους που βρίσκονταν χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά ήρθαν να προστεθούν σήμερα άλλοι 592 που έφτασαν το πρωί με το πλοίο "Αριάδνη" από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.


Πηγή : zougla.gr


«Βροχή» δικογραφιών προς τη Βουλή για υπουργούς και βουλευτές



Από τον Άρειο Πάγο - Ποιους αφορούν και για ποιες υποθέσεις

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πήραν το δρόμο για την Βουλή δικογραφίες  κατά νυν και τέως υπουργών, καθώς κατά βουλευτών.

Οι δικογραφίες αφορούν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νικόλαο Ξυδάκη (για τη θητεία του ως αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού), τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Χαράλαμπο Αθανασίου, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη και Ιωάννη Ζαχινίδη.

Αναλυτικότερα, κατά του κ. Ξυδάκη έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά πολίτης μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι στενός συνεργάτης της περιφεριάρχου Ρένας Δούρου, συμβασιούχος του Ελληνικού Φεστιβάλ, διορίστηκε ως μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο γραφείο του κ. Ξυδάκη. Ο πολίτης στην μήνυσή του κάνει λόγο για αξιοκρατία, κλπ.

Άλλη δικογραφία αφορά σε μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, ο οποίος εγκαλεί τους κ.κ. Βενιζέλο και Αθανασίου, για εκβίαση, απάτη, παράβαση καθήκοντος και άλλα συναφή αδικήματα, με αφορμή το ότι δεν του κατέβαλε το Λιβυκό κράτος την αμοιβή του -16 εκατ. ευρώ- από την δικαστική  διαμάχη που κέρδισε ως εκπρόσωπος του Λυβικού κράτος με αντίδικο τεχνικές εταιρείες.

Ακόμη, δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αφορά τον κ. Στυλιανίδη, ως υφυπουργό Εξωτερικών το 2004, μετά από αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την αναφορά εντοπίστηκε χρηματοδότηση προς ΜΚΟ ύψος 50.000 ευρώ για αγιογράφηση του Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, μετά από επιστολή του Μητροπολίτη Δαμασκηνού.

Για τον τέως υφυπουργό  Ανάπτυξης Παναγιώτη Μηταράκη η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ερώτηση στην Βουλή, αναφορικά με την προκαταβολική καταβολή επιχορήγησης για αιολικό σταθμό στην Εύβοια, χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Η τελευταία δικογραφία αφορά στον κ. Σαχινίδη, μετά από μηνυτήρια αναφορά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς την εμφάνισε ως αυτουργό της δολοφονίας δυο συντρόφων του.


Πηγή : protothema.gr