Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Όλα τα σενάρια στη Νέα Δημοκρατία μετά τη βαριά εκλογική ήττα




Πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες και βγουν στον αέρα τα πρώτα exit poll άνοιξε στο εσωτερικό της ΝΔ η κουβέντα για την επόμενη μέρα. Ο διαφαινόμενος εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εσωκομματικές εξελίξεις προκειμένου να μην λειτουργήσει το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα ως θρυαλλίδα της φιλελεύθερης παράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόθεση από κορυφαία στελέχη να αμφισβητήσουν τον Αντώνη Σαμαρά παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι «δεν θα θα αφήσουμε κανέναν να ακολουθήσει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ».

Ο προέδρος της ΝΔ αναμένεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να προβεί στην δήλωση στην οποία δεν προτίθεται να δηλώση την παραίτησή του ωστόσο θα υποστηρίξει ότι είναι εδώ για να προστατεύσει την ενότητα του κόμματος οδηγώντας το κόμμα αμέσως σε συνέδριο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια: Πρώτο σενάριο, η μεγάλη διαφορά οδηγεί σε καθαρές λύσεις και ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή το 2009, παραιτείται από την προεδρία και ορίζει ως μεταβατικό πρόεδρο ένα ιστορικό στέλεχος όπως για παράδειγμα ο Ευ. Μεϊμαράκης για να διασφαλίσει τη συντεταγμένη πορεία προς την εκλογή από του νέου προέδρου από τη βάση. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί θα επιθυμούσαν το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο που θα αναλάβει να οδηγήσει τη ΝΔ σε ένα συνέδριο και να εγγυηθεί τη διαφάνεια των διαδικασιών και την ενότητα της παράταξης. Συνομιλητές του κ.Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι σε περίπτωση παραίτησης Σαμαρά και εφόσον ζήτηθιεί από όλες τις τάσεις της Ν.Δ (κάτι διόλου απίθανο αφού ο πρώην πλέον Πρόεδρος της Βουλής χαίρει εκτίμησης μεταξύ των καραμανλικών, που τον στήριξαν φανερά στη Β Αθηνών, αλλά και των μητσοτακικών και της λαϊκής δεξιάς) δεν θα πει όχι.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να μην παραιτείται και να οδηγεί τη ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα συζητηθεί η ταυτότητα του κόμματος και οι λόγοι της ήττας ενώ θα ανοίξει και η διαδικασία για την εκλογή από τη βάση σε διάστημα ενός με ενάμισι μήνα.

«Συνέδριο- σφραγίδα δε θα δεχθούμε» διαμήνυε ε ν τω μεταξύ πρώην υπουργός, δείχνοντας σαφώς ποιες είναι οι διαθέσεις της κεντρώας πτέρυγας σε περίπτωση που ο κ.Σαμαράς προσπαθήσιε να αποφύγει την αμφισβήτηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο καταστατικό του 2013 ο πρόεδρος μπορεί να αμφισβητηθεί από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, της πολιτικής επιτροπής ή του εθνικού συνεδρίου.

Το τρίτο σενάριο, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο το οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ελέγξει καθώς η σύνθεσή του θα είναι ίδια με το τελευταίο τακτικό συνέδριο του 2013 και εκεί ο γραμματέας του κόμματος ζητά από τους συνέδρους να εκφραστούν για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας. Στην περίπτωση οι «αμφισβητίες» δεν πιάσουν το απαιτούμενο αριθμό (1/3) τότε δεν ανοίγει η διαδικασία εκλογής από τη βάση.

Ο κ.Σαμαράς προφανώς επενδύει στο ότι δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος διάδοχος ο οποιος να ενώνει όλες τις τάσεις απέναντι του, ενώ «δικοί του άνθρωποι» όπως ο Μάκης Βορίδης δεν μπορούν να κινηθούν όσο εκέινος παραμένει στο τιμόνι. Ο Κώστας Καραμανλής δε δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν την κίνηση και ο Νίκος Δένδιας θα αναμένει, ενώ άλλοι καραμανλικοί επίσης περιμένουν να διαμορφωθεί καταρχήν η πρώτη εκλογική εικόνα.
Ποιες είναι οι διαδικασίες της αμφισβήτησης


Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η διαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της. Η πρόταση γίνεται δεκτή εφ’ όσον υπερψηφισθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από την Πολιτική Επιτροπή ηδιαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της. Η πρόταση γίνεται δεκτή εφ’ όσον υπερψηφισθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Πολιτικής Επιτροπής.

Τέλος, από το Εθνικό Συμβούλιο η διαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών του.


Θοδωρης Δαφέρμος


Πηγή : newsit.gr


Ο Αβραμόπουλος από τους πρώτους που τηλεφώνησαν σε Τσίπρα για συγχαρητήρια




Ο επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για να του δώσουν συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη.
Δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμα δώσει τα συγχαρητήριά της στον κ. Τσίπρα και δεδομένου ότι το όνομα του κ. Αβραμόπουλου είναι μια από τις πιθανές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την κίνηση αυτή ο επίτροπος της Ε.Ε. "κλείνει το μάτι" στον ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή:reporter.gr


Τα γραφεία της ertopen επισκέφθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου




Προσερχόμενη η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η παρουσία της εκεί είναι συμβολική ως δείγμα αλληλεγγύης στους απολυμένους της ΕΡΤ. Στο επόμενο διάστημα, δήλωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του εντός του νόμιμου θεσμικού πλαισίου.

Τα γραφεία την ertopen επισκέφτηκε η Ζωή Κωνταντοπούλου, όπου βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όπου λειτουργεί η ΝΕΡΙΤ.

Προσερχόμενη η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η παρουσία της εκεί είναι συμβολική ως δείγμα αλληλεγγύης στους απολυμένους της ΕΡΤ. Στο επόμενο διάστημα, δήλωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του εντός του νόμιμου θεσμικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι έξω από το ραδιομέγαρο έχει παραταχθεί μία διμοιρία των ΜΑΤ, ωστόσο οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να προβούν σε καμία ενέργεια η οποία θα προκαλέσει. Αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και περιμένουν να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για επιστροφή στην εργασία τους. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων είναι πανηγυρικό.

Πηγή: skai.gr


Η απάντηση του Αδωνι αν θα φύγει από την Ελλάδα μετά την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ



Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκατέλειπε τη χώρα.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών, ερωτηθείς εάν θα εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Θα περιμένω πρώτα να δω εάν εκλεγώ βουλευτής».



Πηγή: iefimerida.gr


Αιχμές Καραμανλικών κατά της ηγεσίας της ΝΔ για τη συντριβή


Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κατείχαν κορυφαίες υπουργικές θέσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004-2009) άφησαν αμέσως - μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls - αιχμές κατά της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ σκοπεύοντας προφανώς προς τον Αντώνη Σαμαρά και προεξοφλώντας μια δύσκολη διαδικασία κομματικής εσωστρέφειας.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και Τουρισμού Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι «νιώθω ότι η Νέα Δημοκρατία, το τελευταίο διάστημα, με δικές μας πράξεις και παραλείψεις, έχει αποκοπεί από τον στρατηγικό στόχο του μεσαίου χώρου.

»Δώσαμε τον μεσαίο χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και κόψαμε τον ομφάλιο λώρο με την μεσαία αστική τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή Γιώργος Βουλγαράκης ανέφερε τα εξής:

«"Ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή του, ελπίζω να μην το μετανιώσει". Μ' αυτά τα λόγια, ο Γεώργιος Ράλλης παρέδιδε την κυβέρνηση το 1981. Έχω την αίσθηση, ότι το ίδιο θα επαναλάμβανε και σήμερα…Όσον αφορά τη ΝΔ, υπάρχουν δύο μόνον επιλογές: η θα περιμένει να αλλάξει ο λαός, η θα αλλάξει η ίδια. Προσωπικά πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ΝΔ στη Ρηγίλλης και τις αρχές της!».

«Πρόκειται για συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της κεντροδεξιάς και όσων τις έκαναν σημαία της ΝΔ» ανέφερε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού.


Πηγή : tanea.gr



Βάιντμαν: Η νέα κυβέρνηση να μη δίνει απατηλές υποσχέσεις


Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε πως περιμένει από τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, σχολιάζοντας τα exit polls, ενώ τόνισε πως το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει μόνο εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη στήριξη μέσω ενός προγράμματος βοήθειας - αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD. Εξέφρασε δε την ελπίδα «η νέα ελληνική κυβέρνηση να μην δίνει απατηλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει η χώρα» και «να μην θέσει υπό αμφισβήτηση όσα έχουν επιτευχθεί». Ελπίζω, επίσης, πρόσθεσε ο κ. Βάιντμαν, να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα.

Ο κ. Βάιντμαν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο κουρέματος: «Δεν τίθεται θέμα κουρέματος, έχει γίνει ήδη ένα» διεμήνυσε.

Τα αποτελέσματα των «exit polls» σχολίασε και η Πρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, η οποία, μέσω Twitter, έκανε λόγο για «μια όμορφη μέρα» και για την «αρχή της ευρωπαϊκής άνοιξης», από την Ελλάδα.


Πηγή : ethnos.gr


Δήλωση Κώστα Μπακογιάννη πριν λίγο στο CNN


Πριν από λίγο έκανε δηλώσεις στο CNN για το αποτέλεσμα των εκλογών ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Η Δήλωση έχει ως εξής :

"Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να διαρρήξει αυτούς τους δεσμούς θα βρει τους Έλληνες απέναντι του" 


ΠΑΣΟΚ: Χάσαμε την τρίτη θέση εξαιτίας του Γιώργου



Τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι τα exit poll αναμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να εξάγουν τα τελικά συμπεράσματα τους.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο επισημάνθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα προχωρήσει συντεταγμένα στο συνέδριό του, ένα συνέδριο των μελών του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφεραν, δημοκρατικό, ανανέωσης και ενότητας, με όλα τα θέματα ανοικτά.

Σημειώθηκε επίσης η θέση του κόμματος ότι η χώρα δεν κυβερνιέται χωρίς ευρύτερες συνεργασίες και ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ έχει διατυπωθεί καθαρά για συνεργασίες όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Παράλληλα κορυφαία στελέχη του κόμματος φέρονται να μίλησαν με σκληρή γλώσσα κατά του Γ. Παπανδρέου καθώς υποστηρίχθηκε ότι τρίτη θέση χάνεται με βάση τα exit polls εξαιτίας του ΚΙΔΗΣΟ γεγονός που αναδεικνύει τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή.

«Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο και είναι ασυγχώρητες παραταξιακά και εθνικά» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος αποχώρησε από τη Χαριλάου Τρικούπη και θα επιστρέψει αργότερα το βράδυ, μόλις επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ προκειμένου να γίνουν και οι δηλώσεις από τον πρόεδρο του κόμματος.


Πηγή : newsit.gr



Παρέμβαση Βουλγαράκη: Ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ΝΔ στη Ρηγίλλης



«Ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή του, ελπίζω να μην το μετανιώσει» σχολίασε ο Γιώργος Βουλγαράκης πριν από λίγο στο facebook.

«Ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ΝΔ στη Ρηγίλλης και τις αρχές της» τονίζει, σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.




Οργή των Ελλήνων του εξωτερικού που δε μπόρεσαν να ψηφίσουν



Βροχή τα μηνύματα στα social media - Δείτε τις φωτογραφίες

«Είμαι Ελληνίδα, σπουδάζω στην ΕΕ και δεν μπορώ να ψηφίσω». Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες μηνύματα που έχουν κατακλύσει το Twitter από Ελληνες που ζουν στο εξωτερικού που διαμαρτύρονται καθώς δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εκτός αν  επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #icannotvote, εκφράζουν την οργή και τη δυσαρέσκειά τους.

Δείτε μερικές από τις διαμαρτυρίες τους:






Πηγή : newsbeast.gr


Θεοδωράκης: Θα δοθεί σκληρή μάχη για την τρίτη θέση


Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των exit poll ο Σταύρος Θεοδωράκης και τα στελέχη του Ποταμιού εντός των βασικών του στόχων.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε καθως το Ποτάμι φαίνεται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές ενώ πρόσθεσεπως «θα δοθεί σκληρή μάχη για την τρίτη θέση. Είναι μάχη δημοκρατίας καθώς η τρίτη διερευνητική δεν πρέπει να πάει στα χέρια της Χρυσής Αυγής».


Πηγή : ethnos.gr


Επικοινωνία του Θ.Δρίτσα με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΕΛ.ΑΣ.




Την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία, εξέφρασε ο Θοδωρής Δρίτσας, τομεάρχης Αμυνας του κόμματος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, ενώ τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μηλιός: Το πρόγραμμα που συμφώνησε ο κ. Χαρδούβελης είναι νεκρό


Για «ιστορική νίκη του ελληνικού λαού» έκανε λόγο ο τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, σχολιάζοντας τα Exit Polls.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μηλιός επεσήμανε πως «είναι μία αλλαγή σελίδας, είναι μια ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη. Αλλάζουμε σελίδα στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός παίρνει το μέλλον του στα χέρια του».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της εθνικής σωτηρίας, είναι η κυβέρνηση που θα προωθήσει, θα υπερασπίσει και θα κατοχυρώσει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά συγχρόνως είναι όχι απλώς ένα μήνυμα, είναι η αρχή της μεγάλης αλλαγής για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με τον αποπληθωρισμό, με την ύφεση, με την αυξανόμενη ανεργία, με την υπερχρέωση. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο, η χώρα μας, ο λαός μας είναι στη πρωτοπωρία μιας πολύ μεγάλης αλλαγής. Είμαστε όλοι συγκινημένοι και ευτυχισμένοι» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει αύριο στο Eurogroup ο κ. Μηλιός, είπε:

«Φαντάζομαι ότι ο κ. Χαρδούβελης θα κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, τεχνικού χαρακτήρα. Διότι αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Χαρδούβελης, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, είναι πλέον νεκρό».


Πηγή : newpost.gr


Στάση αναμονής από την ηγεσία της ΝΔ


Τα exit polls δεν είναι επίσημα εκλογικά αποτελέσματα λένε στη λεωφόρο Συγγρού - Μετά τις 21:30, όταν θα ανακοινωθούν τα πραγματικά στοιχεία, αναμένεται επίσημη αντίδραση

Ψυχραιμία και στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία της ΝΔ που επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Πηγή της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls είπε στους δημοσιογράφους μεταφέροντας τις θέσεις της ηγεσίας: «Τα exit polls δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το αμφισβητούμε, ωστόσο σας επισημαίνουμε ότι σε μία σειρά από προηγούμενες αναμετρήσεις όπως στις περιφερειακές με την κυρία Δούρου τα exit polls απήχαν από το τελικό αποτέλεσμα. Εφόσον δεν γνωρίζουμε την διαφορά θα πρέπει να περιμένουμε. Σας επισημαίνουμε ότι υπάρχει και ένα διαφορετικό exit poll από την εταιρία Kάπα Research σύμφωνα με την οποία η ΝΔ κινείται από 25%-28% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 33,5%-37,%. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τους απόλυτους αριθμούς για να βγάλουμε συμπεράσματα σε σχέση με τις ψήφους που έχασε το κόμμα από τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Πάντως υπήρξε μεγάλη αποχή».

Οι εκτιμήσεις του επιτελείου της ΝΔ προβλέπουν ότι η τελική διαφορά θα είναι κοντά στο υψηλό της ΝΔ και το χαμηλό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από νωρίς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού με τους στενούς του συνεργάτες κ.κ. Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Επίσημη αντίδραση σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μετά τις 21:30 όταν θα ξεκαθαρίσει η εικόνα με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Δήλωση της Μαρίας Σπυράκη

«Είναι ένδειξη και όχι αποτέλεσμα. Πρέπει να περιμένουμε». Τα παραπάνω ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες και έπειτα από την ανακοίνωση των exit polls.

Η κυρία Σπυράκη είπε ακόμη ότι πρέπει να εξεταστεί το ποσοστό της αποχής, ενώ τόνισε πως η ΝΔ είναι εδώ «για να εγγυηθεί το αύριο της χώρας».


Πηγή : protothema.gr


Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα



Παπαδόπουλος Παύλος

Λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές και ζητεί «ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει το σχέδιό του για τη δομή και τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος και υπογραμμίζει ότι θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι διαθέτει σημαντικές συμμαχίες στην Ευρώπη, προαναγγέλλει ότι το μοντέλο της τρόικας θα αντικατασταθεί με τις συνομιλίες με τους εταίρους στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, ενώ παράλληλα επιτίθεται με σφοδρότητα στο «τραπεζικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο» που «έκλεισε τον κύκλο του» γιατί πρωτοστάτησε σε όλα τα σκάνδαλα - από το Χρηματιστήριο ως το Μνημόνιο - και οδήγησε στον «εκτροχιασμό της Μεταπολίτευσης». Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «η οικονομία είναι ασφαλής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» και καταγγέλλει απόπειρα εκφοβισμού του λαού ανάλογη με αυτήν του 2012.

Κύριε πρόεδρε, ιδού η Ρόδος λοιπόν... Αν κερδίσετε την Κυριακή, η Αριστερά θα έχει για πρώτη φορά την ιστορική ευκαιρία να κυβερνήσει την Ελλάδα! Τι είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει την αριστερή διακυβέρνηση από οποιαδήποτε άλλη μεταπολεμική διακυβέρνηση;

«Η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η εδραίωση αισθήματος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας, η κοινωνική συνοχή, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, όπως και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού μας σχεδίου. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει θετική ενέργεια σε ολόκληρη χώρα. Ενας άνεμος αλλαγής και ελπίδας θα δημιουργήσει συνθήκες θετικής ψυχολογίας σε έναν λαό που επί τέσσερα χρόνια τώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατάθλιψης. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι θα αισθανθούν ξανά ότι έχουν μέλλον, ελπίδα και προοπτική. Κάθε μη προνομιούχος θα αισθανθεί για πρώτη φορά ότι η εξουσία τον υπολογίζει, ότι έχει αξία, λόγο, υπόσταση και δικαιώματα».

Με ποιες συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες θα δώσετε περιεχόμενο στις παραπάνω διακηρύξεις;

«Η πρώτη θεσμική πρωτοβουλία μας θα είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα προστεθεί αυτούσιος στις προγραμματικές δηλώσεις. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουμε πρωτοβουλίες σε δύο άξονες: Πρώτον, αλλάζουμε την κυβερνητική δομή, φτιάχνουμε ένα πραγματικά μικρό και ευέλικτο σχήμα με 10 μόνο υπουργεία που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις στη βάση της αποτελεσματικότητας, της λειτουργικότητας και της συνάφειας αντικειμένου. Μειώνουμε παράλληλα τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, αυτής της στρατιάς συμβούλων που παίρνουν μαζί τους οι υπουργοί. Εμπιστευόμαστε τη δημόσια διοίκηση και δεν κουβαλάμε μαζί μας κομματάρχες και καρεκλοκένταυρους της κομματικοκρατίας. Επιπλέον, προχωράμε σε ουσιαστική κατάργηση προνομίων της εξουσίας, που είναι προκλητικά για έναν λαό που έχει λεηλατηθεί, δηλαδή ειδικές παροχές υπουργών και βουλευτών, συντάξεις υψηλές και δαπάνες προκλητικές. Αλλάζουμε κατά κάποιον τρόπο τον πυρήνα του "κυβερνητικού hardware"».

Και σε ό,τι αφορά το «κυβερνητικό software»;

«Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας που αφορά τις σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για την πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του μαύρου πολιτικού χρήματος, για την πάταξη της διαπλοκής και της μεγάλης φοροδιαφυγής, κάτι που θα μας εξασφαλίσει και το ηθικό πλεονέκτημα για να χτυπήσουμε τη διαφθορά και στα χαμηλότερα επίπεδα. Ακριβώς γι' αυτό ο Πρωθυπουργός θέτει υπό την ευθύνη του τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να συγκρουστεί με το πλέγμα της ανομίας και της διαφθοράς».

Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ ότι όλα αυτά περί σύγκρουσης με τη διαφθορά τα έχουν πει όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί...
«Σημειώστε αυτό που θα σας πω και θα με θυμηθείτε: Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό έγκλημα διώκεται. Οι λίστες ανοίγουν και αξιοποιούνται. Το πάρτι τελειώνει στη χώρα μας. Η αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε είναι δεδομένη και από εκεί θα εξαρτηθεί η δυνατότητά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή δεν έχει σχέση με το πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε τα τελευταία 40 χρόνια αναλαμβάνει την ευθύνη να γκρεμίσει αυτό το καθεστώς και να οικοδομήσει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Μήπως στην προσπάθειά σας να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου θα μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο Ειδικό Δικαστήριο;

«Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα πάψει να είναι μια απέραντη "γκρίζα ζώνη" συναλλαγής και ατιμωρησίας των πολιτικά και οικονομικά ισχυρών που δρουν εις βάρος των αδύναμων και των απλών πολιτών».

Πιστεύετε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν συνεργασίες ή αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία γιατί ο ελληνικός λαός δεν κοιτάζει πίσω και δεν γυρίζει πίσω. Το χθες θα μείνει στο χθες και δεν πρέπει να του επιτραπεί να καταπνίξει την ελπίδα τού αύριο. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάζει τη δύναμη της χώρας στη διαπραγμάτευση. Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και λευκής επιταγής. Αλλωστε έχουμε δηλώσει ότι συνεργασίες θα επιδιώξουμε είτε έτσι είτε αλλιώς. Ζητάμε όμως ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να μην έχουμε αύριο τα χέρια μας δεμένα στους κρίσιμους χειρισμούς. Για να μην είμαστε όμηροι των δυνάμεων του χθες. Και για να έχει η Ελλάδα κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή, με ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στην Ευρώπη».

Γιατί πιστεύετε ότι κάποιοι σάς θέλουν ομήρους;

«Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν την ευθύνη που τον έριξαν στα βράχια ή άλλες δυνάμεις που φοράνε σήμερα τη μάσκα του καινούργιου αλλά συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του παλιού κατεστημένου, μόνο και μόνο για να αναχαιτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάθε συμφέρον να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε ούτε θα υπάρξει εναλλακτική λύση στο Μνημόνιο. Στην κρίσιμη στιγμή δεν θα διστάσουν να υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για το αν ταυτόχρονα θα αποσταθεροποιούν την ίδια τη χώρα. Γι' αυτό ζητάμε την αυτοδυναμία, για να μη μας δέσουν τα χέρια. Εμείς λοιπόν κυβέρνηση με υποστηρικτές των απόψεων της κυρίας Μέρκελ δεν κάνουμε. Θα διαπραγματευθούμε απευθείας μαζί της, δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές».

Μπορεί να προηγείστε σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά πολλοί ψηφοφόροι, και ιδίως οι συνταξιούχοι, παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί απέναντί σας...
«Η κυριότερη κριτική που ασκούν οι εταίροι μας στην Ελλάδα δεν είναι γιατί δεν περικόπτει η κυβέρνηση και άλλο τις συντάξεις, αλλά γιατί ανέχεται τα ειδικά συμφέροντα. Επειδή όμως οι κυβερνήσεις είναι ταυτισμένες με τα ειδικά συμφέροντα, προτιμούν να περικόπτουν τις συντάξεις και ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να σώσουν τον τόπο. Οι συνταξιούχοι έχουν πέσει θύμα μιας καλοστημένης απάτης από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Οι κυβερνήσεις που δήθεν προστατεύουν τις συντάξεις είναι στην πραγματικότητα οι δήμιοι των συνταξιούχων γιατί ασκούν μια σκληρή ταξική πολιτική».

Οι κατηγορίες περί «ταξικής πολιτικής» μάλλον δεν είναι πολύ ευνόητες...
«Αντιθέτως, εγώ θα έλεγα ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε μια οικονομική κρίση κάποιοι διασώζονται πρώτοι και κάποιοι θυσιάζονται πρώτοι. Χρόνια τώρα λοιπόν τα δύο αυτά κόμματα διασώζουν τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία διατηρούν δεσμούς αίματος και ως αντιστάθμισμα θυσιάζουν τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς προκειμένου να "βγαίνουν οι αριθμοί". Εμείς πάντως καλούμε τους συνταξιούχους να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί έχουμε δεσμευθεί να επιστρέψουμε τη 13η σύνταξη ενώ ο κ. Σαμαράς έχει συμφωνήσει σε νέες περικοπές συντάξεων. Καλούμε τους συνταξιούχους να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και κοιτώντας το μέλλον. Για να κερδίσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας ως χώρα. Για να οικοδομήσουμε μια χώρα στην οποία τα εγγόνια τους θα έχουν θέση, μέλλον, προοπτική».

Πώς μια κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την τρόικα θεσμικό έκτρωμα και το Μνημόνιο μια συμφωνία που συγκρούεται με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες; Θα ζητήσετε παράταση της περιόδου διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά το τέλος Φεβρουαρίου ή μήπως σκέφτεστε να ζητήσετε απλώς τη διάλυση της τρόικας;

«Στις 26 Ιανουαρίου θα συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για το τέλος του Μνημονίου και τη διάλυση του μοντέλου της τρόικας. Ασφαλώς, η συνεργασία της Ελλάδας με τους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ καθώς και η επαφή με το ΔΝΤ θα συνεχιστούν επάνω σε μια βάση ισότιμη και εποικοδομητική. Η διαπραγμάτευση δηλαδή θα μεταφερθεί από το επίπεδο της τρόικας στο επίπεδο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ΕΕ - Eurogroup, Eco/Fin, Σύνοδος Κορυφής. Εκεί θα εκπροσωπούμε εμείς τον ελληνικό λαό που πρόσφατα θα έχει εκφράσει την ετυμηγορία του και θα συζητήσουμε με όλους τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς της ευρωζώνης. Θα έχουμε συμμαχίες, δεν θα είμαστε μόνοι μας».

Και αν αυτοί οι πρωθυπουργοί σάς πουν ότι «η τρόικα μας εκφράζει και μας εκπροσωπεί, γι' αυτό επιστρέψτε στην Αθήνα και διαπραγματευθείτε μαζί της», εσείς τι θα κάνετε; Θα έχετε άλλη επιλογή;

«Αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε μια διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο αποκλείω. Αλλωστε ήδη με καταιγισμό δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων καθίσταται σαφές ότι θα γίνει αποδεκτή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και οι θεσμικοί μας εταίροι θα συνεργαστούν και θα διαπραγματευθούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά και ισότιμα».

Δεν βλέπω πάντως να έχετε πολλές συμμαχίες στην Ευρώπη...
«Κάνετε μεγάλο λάθος. Και υποτιμάτε την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα. Ολοι βλέπουμε μια εντυπωσιακή μεταστροφή. Ας δούμε μόνο τις τελευταίες μέρες. Ο επικεφαλής των Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα μού τηλεφώνησε για να ζητήσει συνεργασία και να τονίσει ότι συμφωνεί πως δεν βλέπει καμία σύγκρουση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Εχουμε επίσης την ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος του κ. Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργού της Ιταλίας, με την οποία ζητούν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να κάνουν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ότι είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους. Το κλίμα αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της Ευρώπης».

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πώς είστε τόσο σίγουρος ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να οδηγηθεί σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής αστάθειας εξαιτίας των καλών προθέσεών σας για μια τολμηρή και θαρραλέα διεκδίκηση.
«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους εταίρους μας. Η πολιτική της εκβιαζόμενης και υπάκουης Ελλάδας θα τερματιστεί γιατί δεν ανήκει στην παράδοση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και δεν συμβαδίζει με τους όρους ισοτιμίας μεταξύ ανεξάρτητων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτή η πολιτική του φόβου εφαρμοζόταν με ευθύνη κυρίως των ελληνικών κυβερνήσεων. Ποια ήταν η πολιτική τους; Η λήψη απεχθών μέτρων και ταυτόχρονα η διάσωση ειδικών συμφερόντων με τα οποία διατηρούν σχέσεις αίματος. Για να το κατορθώσουν αυτό, δηλαδή για να ακρωτηριάσουν τα δικαιώματα του λαού προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα του κατεστημένου, χρειάζονταν την κινδυνολογία μιας δήθεν άμεσης καταστροφής».

Και εσείς όμως δεν θα έχετε ανέφελες μέρες με την Ευρώπη...
«Θα έχουμε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Ωστόσο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοκρατικό μήνυμα του ελληνικού λαού για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας, και αυτό το μήνυμα η Ευρώπη το έχει ήδη λάβει. Η νέα διαπραγμάτευση είναι ήδη δεκτή από την ΕΕ. Οπως σας εξήγησα, δεν θα γίνει μεταξύ τεχνοκρατών στο υπουργείο Οικονομικών ή στο Παρίσι, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά για λόγους εντυπώσεων, αλλά στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στο πλαίσιο της Ενωσης. Οι βασικές προϋποθέσεις της διαπραγμάτευσης αυτής, δηλαδή η εγγύηση της ρευστότητας στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, είναι το ελάχιστο που θα γίνει προκειμένου να προστατευθεί το κύρος της ευρωζώνης».

Διαβεβαιώνετε δηλαδή τους πολίτες ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις «κυπριακού τύπου»;

«Οι καταθέτες μπορούν να είναι ήσυχοι ότι ακόμα και μια επίπονη και μακρά διαπραγμάτευση δεν θα έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των καταθέσεών τους. Ταυτόχρονα οι ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου εγγυημένα μπορούν να καλυφθούν. Η καταστατική συμμετοχή στην Ενωση και στην ΕΚΤ προσδιορίζει όρους ισοτιμίας. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει όρους τιμωρίας, χωρίς τη δική μας συναίνεση. Γι' αυτό και στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αυτό που έγινε στην Κύπρο, σε καμία περίπτωση. Γιατί εμείς δεν θα συναινέσουμε στον εκβιασμό του ελληνικού λαού προκειμένου να τρομοκρατηθεί, να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί απεχθή μέτρα. Αλλά να είστε σίγουροι, δεν θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να φθάσουμε ως εκεί. Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ριζικά διαφορετικό και μέρα με τη μέρα αλλάζει ακόμη περισσότερο».

Γιατί δεν θα φθάσουμε ως εκεί;

«Γιατί ποτέ στην Ενωση δεν επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρότερου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις, οι ελάχιστες απαιτήσεις και τα δίκαια του κάθε κράτους-μέλους. Το ελληνικό μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων ετών δεν είναι αποτέλεσμα κεντρικών ευρωπαϊκών επιλογών. Κυρίως δείχνει την ανεπάρκεια και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων. Το είπε άλλωστε και ο Μάρτιν Σουλτς την περασμένη εβδομάδα».

Εχετε κατηγορήσει έντονα τον κ. Σαμαρά επειδή απέρριψε την πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για μια από κοινού άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους με στόχο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θα επιχειρήσετε να συζητήσετε άμεσα με την κυρία Λαγκάρντ προκειμένου να επαναφέρετε την πρόταση αυτή στο τραπέζι;

«Ασφαλώς, η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι παραμένει στο τραπέζι. Θα την εξετάσουμε και θα την υποστηρίξουμε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Καθιστούμε σαφές πάντως ότι διαχωρίζουμε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο. Δηλαδή: Αποδεχόμαστε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την εκπλήρωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Θα εκπληρωθούν όμως με μια πολιτική που αποκλείει τη λιτότητα και την ανατροφοδότηση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο συρτάρι των Γερμανών βρίσκεται μόνο ένα σχέδιο για μια νέα μεγάλη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 50 έτη και νέα μείωση των επιτοκίων. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μόνο αυτός είναι ο άμεσος εφικτός στόχος της Ελλάδας, για τον οποίο έχει ήδη κάνει ο ίδιος την περισσότερη δουλειά...
«Η Γερμανία, που ευεργετήθηκε από την περικοπή του χρέους του 1953, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αρνείται σήμερα κάτι ανάλογο, όπως η δραστική περικοπή του χρέους, το μορατόριουμ αποπληρωμής, η ρήτρα ανάπτυξης. Επιμένουμε σε αυτό γιατί η μεταβολή στους όρους του χρέους είναι η κυριότερη προϋπόθεση για την ανατροπή της λιτότητας, την επιστροφή στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την υποστήριξη της βιωσιμότητας του υπολοίπου χρέους».

Δηλαδή;

«Τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, βάσει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, είναι εξασφαλισμένα. Τα κεφάλαια που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δραστική μείωση της ανεργίας θα προέλθουν από την αλλαγή των όρων ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οταν καταβάλλεις λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαθέτεις περισσότερα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απλά οικονομικά που διδάσκονται παντού και έχουν επιβεβαιωθεί από την Ιστορία».

Κάπως έτσι δηλαδή «θα βρείτε τα λεφτά». Θα είναι εκείνα που θα περισσέψουν όταν μειωθούν οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους...
«Ναι, και σε αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν εκείνα που θα απελευθερωθούν από τη δραστική συρρίκνωση του κόστους της διαφθοράς, καθώς και οι πόροι των νέων επενδύσεων που θα προσελκύσει μια Ελλάδα χωρίς τα βάρη του παρελθόντος».


Ορίζοντας η επόμενη δεκαετία
«Θέλουμε να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη Γερμανία»

Θα «υποδεχθείτε» τον κ. Σόιμπλε με την υπενθύμιση πως γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο της Ελλάδας στη Γερμανία; Θα προσφύγετε ή όχι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Γερμανίας, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο και για άλλες χώρες που έχουν ανάλογες εκκρεμείς αξιώσεις από το Βερολίνο;

«Ασφαλώς, είναι τμήμα της διαπραγμάτευσης το κατοχικό δάνειο. Και η Ελλάδα δεν παραιτείται κανενός από τα δικαιώματά της. Οχι όμως στο πλαίσιο μιας εχθρότητας με τη Γερμανία, αλλά με τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το κατοχικό δάνειο, άλλωστε, δεν αποτελεί ανεκπλήρωτη υποχρέωση της Γερμανίας μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς όλους τους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν τον ναζισμό. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα αφορά μόνο το παρελθόν, θα αφορά κυρίως το μέλλον».

Τι εννοείτε;
«Θέλουμε να υπερβούμε την τελευταία κρίση και να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη Γερμανία με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Διαθέτουμε κοινά συμφέροντα και μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον. Δεν πρέπει να θυσιάσουμε το μέλλον διαιωνίζοντας την αντιπαράθεση για μια πολιτική που αποδεδειγμένα έχει χρεοκοπήσει, έχει αποτύχει να επιλύσει τα προβλήματα και οδηγεί την Ευρώπη σε ένα ιστορικό αδιέξοδο».
 
Τα εργαλεία και οι θεσμοί της Δημοκρατίας (όπως π.χ. το δημοψήφισμα) λειτουργούν πολύ πιο αργά από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπορούν πρακτικώς να τα ακυρώνουν. Ωστόσο, εσείς πιστεύετε ότι θα έχετε την ευχέρεια να απευθυνθείτε στον λαό με δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσετε από την Ευρώπη τη συμφωνία που θέλετε;

«Το μεγάλο δημοψήφισμα είναι στις 25 Ιανουαρίου. Λέμε ναι στην ελπίδα ή έχουμε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα; Αντιστεκόμαστε στον κυνισμό που επιμένει ότι πρέπει να κυβερνούν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι, όσο ανεπαρκείς και όσο διεφθαρμένοι κι αν είναι γιατί μόνο αυτοί "γνωρίζουν  καλύτερα"; Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει την "αλλαγή εποχής", την ελπίδα που έρχεται. Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην κατάντια του 2011. Τότε που ο πρωθυπουργός της χώρας έφτασε να πάει σε μια σύνοδο όπου όλοι τού κουνούσαν το δάχτυλο και στο παρασκήνιο κάποιοι αποφάσιζαν με ποιον θα τον αλλάξουν, ερήμην του ελληνικού λαού. Αυτές οι μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν. Ασφαλώς προχωρούμε σε τομές ενίσχυσης της δημοκρατίας αλλά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση της εσωτερικής ζωής της χώρας, όχι για να ξεθάψουμε το ζόμπι του Grexit. Το Grexit ανήκει στο παρελθόν».

Οταν οι δύο γιοι σας θα φοιτούν στο λύκειο, εκεί κοντά στο 2030, εσείς θα είστε μικρότερος απ' όσο είναι σήμερα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Ποια Ελλάδα θα τους έχετε κληροδοτήσει εσείς και η γενιά σας; Θα τους ικανοποιεί ή θα είναι έτοιμοι για καταλήψεις, όπως ήσασταν εσείς το 1990;

«Εύχομαι να είναι έτοιμοι για καταλήψεις. Και το λέω με την έννοια ότι η ζωή πρέπει να έχει μια προοδευτική κίνηση προς τα μπρος. Κι αν η νέα γενιά δεν αμφισβητεί τις μεγαλύτερες, τότε δεν προχωράμε μπροστά. Εύχομαι, λοιπόν, η γενιά των γιων μου σήμερα που είναι 3 και 5 ετών, όταν θα φτάσει στα 18, να θέλει να τα αλλάξει όλα, αλλά να έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να τα αλλάξει όλα. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχω πετύχει στους στόχους που βάζω σήμερα, το 2015».


Η ρευστότητα και οι καταθέσεις
«Τέλος στη σκιώδη συμμαχία πολιτικών και τραπεζιτών»

Εχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας στο «Βήμα» (17.5.2014) ότι ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος θα ενισχύσει την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Με ποιον τρόπο;

«Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μια σκιώδης συμμαχία πολιτικών και τραπεζιτών που προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις. Πολλές φορές επηρέασε αρνητικά τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Βλέπουμε και σήμερα να λειτουργεί μια άνευ προηγουμένου τραπεζική και πολιτική διαπλοκή. Τραπεζικά κέντρα για μία ακόμα φορά διασπείρουν ανυπόστατους φόβους προκειμένου να ξαναζωντανέψουν στην κάλπη πολιτικούς και κόμματα-ζόμπι που υπήρξαν για δεκαετίες εντολοδόχοι και συνεργάτες τους».

Μήπως είστε υπερβολικός;

«Καθόλου υπερβολικός. Για σκεφθείτε. Το σημερινό τραπεζικό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο είναι το ίδιο που πρωτοστάτησε στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Δεν έχει πάψει από τότε να επιβάλλει στη χώρα θέσεις, απόψεις, κυβερνήσεις, νομοσχέδια και αποφάσεις. Εχουν χάσει κάθε ηθική νομιμοποίηση. Εχουν ευθύνη για τον εκτροχιασμό της Μεταπολίτευσης. Οπως εξαπάτησαν τον λαό με το Χρηματιστήριο το 1999, το ίδιο έκαναν και στη συνέχεια με τα δάνεια του ευρώ και το κλίμα τεχνητής ευδαιμονίας όλη τη δεκαετία του 2000, το ίδιο έκαναν με την επιχείρηση τρομοκρατίας του λαού κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2010 και το ίδιο κάνουν ακόμα και σήμερα! Δεν έχουμε καμία διάθεση να πάρουμε ρεβάνς από κανέναν, αλλά και κανείς δεν μπορεί να διατηρεί το προνόμιο να μην ελέγχεται ποτέ κι από κανέναν».

Και η επέμβαση στο διοικητικό σχήμα των τραπεζών είναι η λύση για όλα τα δεινά;

«Αν από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, είναι από το να υλοποιούμε το αυτονόητο. Και είναι αυτονόητο ότι το Δημόσιο πρέπει να ασκεί τα δικαιώματά του και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο δημόσιος έλεγχος είναι δεδομένος από τη στιγμή που το κράτος διατηρεί το "πλειοψηφικό πακέτο" στις συστημικές τράπεζες. Και θα ασκηθεί. Θα ασκηθεί με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και φυσικά την ικανότητα και την εντιμότητα των στελεχών που θα προορίσουμε για τις διοικητικές θέσεις των τραπεζών».

Δηλαδή να περιμένουμε ευρύτερες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα από την επόμενη εβδομάδα;
«Να περιμένετε αλλαγές με κατεύθυνση την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Δεν ανησυχείτε μήπως πληγεί η τραπεζική πίστη;

«Αντίθετα, η τραπεζική πίστη θα επανέλθει. Δεν ανησυχώ για το τραπεζικό σύστημα και δεν ανησυχώ για τις καταθέσεις. Οι τράπεζες έχουν περάσει τα stress tests. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι αν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο δημόσιος έλεγχος σύμφωνα με τα σημερινά διεθνή πρότυπα είναι απαραίτητος όχι μόνο για μια πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, αλλά επιτέλους για την καλύτερη λειτουργία ενός κεντρικού πεδίου για την οικονομία. Μεσοπρόθεσμα και μετά από αυτή την περίοδο θα μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει ξανά στα χέρια νέων ιδιωτών, όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες, διατηρώντας στο δημόσιο πεδίο έναν κρίσιμο στρατηγικό πυλώνα παρέμβασης».


Ετοιμοι για τη διαπραγμάτευση
«Το κατεστημένο που πρόδωσε τον λαό έκλεισε τον κύκλο του»

Ας μιλήσουμε πρακτικά. Εχετε τους ανθρώπους για τη διαπραγμάτευση; Με ποιους θα τα κάνετε όλα αυτά;

«Οι τεχνοκράτες, οι πολιτικοί και οι επιστήμονες που θα πρωτοστατήσουν από την πλευρά της Ελλάδας σε μια τέτοια διαπραγμάτευση βρίσκονται ήδη σε επαφή μαζί μου. Και οι αντίστοιχοι Ευρωπαίοι μάς γνωρίζουν. Η ομάδα είναι έτοιμη και άμεσα θα ανακοινωθεί. Είμαστε πανέτοιμοι για την επόμενη μέρα».

Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι ο σύνδεσμός σας με την Καγκελαρία κ. Ασμουσεν σας έχει διαβεβαιώσει πως η κυρία Μέρκελ πιστεύει ότι μπορείτε να συζητήσετε και να βρείτε σημεία συμφωνίας;

«Επιβεβαιώνω την πληροφορία ότι οι σχέσεις με τον κ. Ασμουσεν και με άλλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες είναι άριστες. Εκτιμώ όλους τους επικεφαλής κρατών της Ενωσης και πιστεύω ότι με όλους, και ασφαλώς και με την κυρία Μέρκελ, θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα της υγιούς διαπραγμάτευσης και της αμοιβαία επωφελούς συνεννόησης. Δεν αναγνωρίζω όμως σε κανέναν το προνόμιο, προφανώς ούτε και στην κυρία Μέρκελ, να είναι κάτι ξεχωριστό από όλους τους υπόλοιπους 28 ηγέτες των κρατών-μελών».

Πάντως οι επικριτές σας τονίζουν πως υποτιμάτε το γεγονός ότι Δημόσιο και τράπεζες βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο» και ότι τόσο η εξυπηρέτηση των ανελαστικών δαπανών του Δημοσίου όσο και η εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών συνδέονται ευθέως με την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα το ταχύτερο δυνατόν...

«Με συγχωρείτε. Τι λένε δηλαδή οι κατ' επάγγελμα κινδυνολόγοι;

Οτι ο κυριότερος στόχος μιας διαπραγμάτευσης είναι να υποκύψεις αμέσως και να κάνεις αυτό που θα σου ζητήσουν. Επιβεβαιώνουν λοιπόν αυτό που λέμε εμείς και αυτό που λένε και πολλοί ευρωπαίοι παράγοντες: Οτι δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ. Οτι έκαναν αυτό που τους ζήτησαν. Θα έλεγα λοιπόν ότι, πρώτον, η εκτέλεση διαταγών θα πάψει να είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ελλάδας και, δεύτερον, οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, η ρευστότητα εξασφαλισμένη και η εξυπηρέτηση των δαπανών του Δημοσίου εγγυημένη».

Τότε γιατί διαβάζουμε και ακούμε ανησυχητικές προειδοποιήσεις;

«Διότι είδαμε τις τελευταίες μέρες μια επανάληψη της επιχείρησης εξαπάτησης του λαού που έγινε και το 2012. Η κινδυνολογία, οι ανυπόστατες φήμες και οι μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων για να εμφανιστεί μια εικόνα ότι δήθεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα στο Δημόσιο και τις τράπεζες αποκαλύπτουν τον πανικό ενός διεφθαρμένου κατεστημένου που σωστά φοβάται ότι άμεσα θα εκδιωχθεί από την εξουσία και θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Η οικονομία είναι ασφαλής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας δώσω μια φιλική συμβουλή: Μην πτοείστε από την "ανησυχία" ενός κατεστημένου που πρόδωσε τον λαό, διέλυσε τον τόπο και έκλεισε τον κύκλο του».


Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση»

Είπατε νωρίτερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το κατεστημένο που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια», ωστόσο διακινούνται πληροφορίες ότι θα προτείνετε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το Σύνταγμα τον ορίζει, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Θα κάνουμε την επιλογή μας στην ώρα της, με κριτήριο η επιλογή μας αυτή να δίνει κύρος στον θεσμό. Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Δεν φοβάστε ότι μπορεί «με το καλημέρα» να «ξεπλύνετε» το παρελθόν;

«Με το παρελθόν παίρνουμε οριστικά διαζύγιο τη Κυριακή. Γι' αυτό και η 25η Ιανουαρίου θα είναι μια μέρα ιστορικής τομής. Αμέσως μετά και μέσα από την προεδρική εκλογή θα σηματοδοτήσουμε την αναγκαία εθνική ενότητα, τη συνεννόηση και τη συναίνεση στη στρατηγική που ο λαός μας θα έχει εγκρίνει. Καθώς και την απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα».


Πηγή : tovima.gr




Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα exit polls - θρίλερ για αυτοδυναμία και τρίτο κόμμα




Ιστορική νίκη για την Αριστερά προδιαγράφεται με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα στις 7 μ.μ. ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 35,5– 39,5%, όντας με διαφορά το πρώτο κόμμα καθώς η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 12% απόσταση και ποσοστά που κυμαίνονται από 23 έως 27%.

Η κατανομή των εδρών είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ από 146 έως 158 και για τη ΝΔ 65 έως 75.

Το έτερο μεγάλο exit poll, το οποίο διεξήγαγε η εταιρεία ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του ΒΗΜΑ FM 99,5 και των site in.gr, tovima.gr και tanea.gr, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά που κυμαίνονται περί τα 33,5- 37,5%.

Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περιορίζεται - σύμφωνα πάντα με την πρώτη ανάλυση του 70% των στοιχείων των συνεντεύξεων κάλπης της KΑΠΑ Research - σε ποσοστά 25-28%, κάτι που σε κάθε περίπτωση συνιστά μια υποχώρηση από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.

Η συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ επιβεβαιώθηκε και από τα exit polls που δημοσιοποίησαν τα κανάλια στις 7 μ.μ. καθώς αυτά τοποθετούνται μεταξύ 23 και 27%, ενώ σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ έχει ποσοστά ανάμεσα στο 24 και στο 27% με τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 36 και 39%.

Μάχη για την τρίτη θέση εμφανίζεται να δίνουν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή καθώς σύμφωνα με το κοινό πρώτο exit poll των 7 μ.μ. λαμβάνουν και οι δύο ένα ποσοστό ανάμεσα στο 6,4% και το 8%.

Η ΚΑΠΑ Research πάντως έδωσε τη Χρυσή Αυγή μεταξύ 5,5 - 7, 5 και το Πoτάμι στο 5 - 7%.

Το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα στις εκλογές του 2012, βρέθηκε στην έκτη θέση κάτω και από το ΚΚΕ.

Θρίλερ προεξόφλησαν τα exit polls για την είσοδο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή καθώς βρίσκεται στο όριο του 3%, με ποσοστά από 2,2 έως 3,2%, ενώ εξαϋλώνεται η πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ.

Τα αποτελέσματα του πρώτου exit poll των τηλεοπτικών καναλιών αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 35,5 - 39,5%

Νέα Δημοκρατία: 23 -27%

Χρυσή Αυγή: 6,4 - 8%

Ποτάμι: 6,4 -8%

ΠΑΣΟΚ: 4,2 - 5,2%

ΚΚΕ: 4,7 - 5,7%

Ανεξάρτητοι Ελληνες: 3,5 -3,5%

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,2 - 3,2%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6 - 1,6%

ΛΑΟΣ 0,6 - 1,6

Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά 0,3 - 0,7%



Πηγή : tanea.gr



Στο νοσοκομείο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης


Είχε δυο λιποθυμικά επεισόδια - Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τους γιατρούς

Στο νοσοκομείο «Υγεία» μεταφέρθηκε έπειτα από δυο λιποθυμικά επεισόδια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο επίτιμος πρόεδρος  της ΝΔ είχε δυο λιποθυμικά επεισόδια, αλλά τώρα είναι σε άριστη κατάσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Το πρωί ο επίτιμος πρόεδρος  της ΝΔ είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στα Χανιά.  


Βραχνάς 11 δισ. ευρώ «με το καλημέρα» για τη νέα κυβέρνηση


Δύο πονοκεφάλους θα έχει να αντιμετωπίσει «με το καλημέρα» η νέα κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η περίοδος μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι κρίσιμη και αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγουν στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2015, όσο και στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων, ύψους 7 δισ. ευρώ, που λήγουν στο ίδιο διάστημα.

Δεδομένου ότι στην παρούσα φάση οι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει την πλάτη τους στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει να στηρίζουν μόνες τους τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι:

1. Να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να επανέλθουν πλήρως στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Στην τελευταία δημοπρασία, μία εκ των τεσσάρων τραπεζών, που συνήθως καλύπτουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, δεν συμμετείχε. Το ποσό που θεωρητικά θα κάλυπτε, διατέθηκε από το κοινό ταμείο που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο το ζητούμενο είναι όλες οι τράπεζες να μπορέσουν να στηρίξουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να καλύψουν και τα ποσά που οι ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει τους προηγούμενους μήνες στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και τώρα που λήγουν τα γραμμάτια αυτά αρνούνται να τα ανακυκλώσουν.

Συνολικά, στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2015 θα πρέπει το Δημόσιο να εκδώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 7 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το διαθέσουν οι ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο χωρίς την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πολύ δύσκολο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (ELA) μέσα στην εβδομάδα.

2. Εφόσον καλυφθεί το ποσό των 7 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει μία νέα έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων για να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου που ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος αυτής της έκτακτης έκδοσης θα μπορούσε να είναι περίπου 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Ποσό, πάντως, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ανεπαρκές εάν τα φορολογικά έσοδα δεν είναι εντός στόχων.

Ωστόσο για να καλυφθεί και αυτή η έκτακτη έκδοση θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξει την Ελλάδα, όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Και το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι υποχρεώσεις των 4 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ύψους 2,1 δισ. ευρώ), την εξόφληση τόκων περίπου 1,7 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI ύψους 79 εκατ. ευρώ και άλλες μικρότερου μεγέθους υποχρεώσεις. Πρόκειται δηλαδή για ανελαστικές υποχρεώσεις, τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να μην εξυπηρετήσει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Πάντως, εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου, η κατάσταση εξομαλύνεται έως τον Ιούλιο. Τον Απρίλιο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 615 εκατ. ευρώ, τον Μάιο σε 1 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο σε 2,6 δισ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι τα ποσά αυτά είναι διαχειρίσιμα.

Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι ικανοποιητική και εντός στόχων. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει η κατάρρευση των εσόδων που έχει καταγραφεί στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2014 - Ιανουαρίου 2015 και οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους θα διευρυνθούν.

Εφόσον κυλήσει βάσει προγραμματισμού η συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, το μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Αύγουστο που λήγουν ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συνολικά, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2015 οι υποχρεώσεις της χώρας (μαζί με τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους τόκους κ.λπ.) ανέρχονται σε 8,8 δισ. ευρώ.

Καμπανάκι για το χρηματοδοτικό κενό

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» έχει χτυπήσει η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της τρόικας έχουν διαπιστώσει την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ότι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο διευρύνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και κατ’ επέκταση το χρηματοδοτικό κενό της.

Δηλαδή τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα το 2015, είτε από τις αγορές (εάν και όταν ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους) είτε από τους επίσημους δανειστές της (μέσω ενός νέου προγράμματος προληπτικής στήριξης ή κάποιον άλλο τρόπο). Είναι σαφές ότι οι περισσότερες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση στις αγορές, καθώς θα εγείρουν νέες αμφιβολίες για τα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού και την ικανότητα της χώρας να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Έντυπη Καθημερινή


Δεν πήγε κανείς να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα στη Νίκαια μέχρι 13:3.0




Ούτε ένας ψηφοφόρος από τους 712 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο δεν είχε εμφανιστεί να ψηφίσει στο 316 τμήμα της Νίκαιας, στον Πειραιά, μέχρι τις 13:30.

Όπως είπε η δικαστική αντιπρόσωπος Αφρ. Μακρή στο MEGA, το 65% των εγγεγραμμένων είναι υπερήλικες, με ημερομηνίες γέννησης 1900 και 1903, όπως αναγράφονται στους καταλόγους, και ενδεχομένως να έχουν φύγει από τη ζωή.

Επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Λίγο αργότερα όπως είπε η κ. Μακρή στο τμήμα προσήλθαν... δύο ψηφοφόροι.


Τα ευτράπελα των εκλογών


Η εκλογική διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από τις 7.00 το πρωί και φυσικά ούτε φέτος δεν έλειψαν τα απρόοπτα και τα ευτράπελα.

Έψαχναν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Από νωρίς έγινε αισθητή η απουσία μελών των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών. Όσο περνούν οι ώρες πυκνώνει η προσέλευση των ψηφοφόρων στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς κανένα μέλος της εφορευτικής, ενώ σε άλλα τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα τους βοηθούν μέλη από διπλανά τμήματα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 11.30 90 από τους 565 εγγεγραμμένους είχαν ψηφίσει στο 20ό Εκλογικό Τμήμα του 25ου Εκλογικού Διαμερίσματος (ΕΔ) στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων στον λόφο του Στρέφη, ενώ στις 12.00 84 σε σύνολο 521 στο 854ο Εκλογικό Τμήμα του 37ου ΕΔ στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων στους Αμπελοκήπους.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν όλοι στις θέσεις τους, ωστόσο για ακόμα μια φορά παρουσιάστηκε το γνωστό πλέον πρόβλημα με την απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Σε μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων, κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου, δεν εμφανίστηκε ούτε ένας και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επικοινωνούσαν με το Πρωτοδικείο και ζητούσαν τα στοιχεία τους για να τους αναζητήσουν.

Μάλιστα σε ένα τμήμα, πάλι στην πόλη του Ηρακλείου, λόγω ίωσης δεν εμφανίστηκε ο γραμματέας του δικαστικού αντιπροσώπου και δόθηκε λύση από το Πρωτοδικείο.

Τους τα χάλασε ο καιρός

Μπορεί η δικαστική αντιπρόσωπος έπειτα από δυο επιτυχημένες προσπάθειες να έφτασε τελικά με Super Puma στην Αγία Ρουμέλη Χανίων, δυστυχώς όμως η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς... τους ψηφοφόρους! Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με τους νοτιάδες και τη βροχή, είναι τέτοιες που καθιστούν αδύνατη για τους εκλογείς τη μετάβαση στο χωριό ακτοπλοϊκώς.

Έτσι, ο μοναδικός τρόπος για να ψηφίσει κάποιος εκεί είναι να διασχίσει το μονοπάτι από Αϊ-Γιάννη προς Αγία Ρουμέλη, περίπου 20 χλμ., για το οποίο χρειάζονται γύρω στις 2 με 2,5 ώρες, και αυτό υπό βροχή κι αέρα.

Η πλειονότητα των εκλογέων της Αγίας Ρουμέλης (129) κατοικεί σε άλλες περιοχές. Εξού και σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής περίπου 110 άτομα που μένουν αλλού δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Το γεγονός βέβαια ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές, ώστε να μη μένει αποκλεισμένη η Αγία Ρουμέλη από τον... υπόλοιπο κόσμο κάθε φορά που ο καιρός δεν είναι τόσο καλός, μόνο ντροπή και αγανάκτηση προκαλεί.

Και αυτό γιατί το πρόβλημα έγκειται στη δύσκολη προσέγγιση των ακτοπλοϊκών μέσων σε μια υποτυπώδη προβλήτα, καθώς και στην απουσία δρόμου.

Παράλληλα, η εκλογική διαδικασία στη Γαύδο ξεκίνησε κανονικά, καθώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος κατάφερε να μεταβεί στο νησί μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων, οι οποίοι αυτήν την περίοδο διαμένουν στην Παλαιόχωρα, στα Σφακιά ή στα Χανιά.

Όπως δήλωσε η Δήμαρχος Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, από τους 188 εγγεγραμμένους, δεν αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 58-60 εκλογείς.

Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στην ορεινή Ναυπακτία. Λόγω της χιονόπτωσης δεν είχαν ανοίξει μέχρι τις οκτώ, πέντε εκλογικά τμήματα, διότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι περιμένουν να ανοίξει ο δρόμος από το εκχιονιστικό μηχάνημα, το οποίο ήδη επιχειρεί.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε ορεινές κοινότητες, οι οποίες έχουν μικρό αριθμό ψηφοφόρων και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την διαδικασία της ψηφοφορίας, όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα με μικρή καθυστέρηση άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις κοινότητες Βιλιβίνης και Βάλτας, που βρίσκονται στη περιοχή του δήμου Καλαβρύτων.

Το βασιλικό... απρόοπτο του Μπουτάρη

Στο 40ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης στην οδό Μανουσογιαννάκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης μπήκε λίγο μετά τη μία στην Ιωαννίδειο Σχολή και πριν λίγη ώρα αποχώρησε από το σχολείο.

Μπαίνοντας στην αίθουσα συνομίλησε για λίγη ώρα με τη δικαστική αντιπρόσωπο, ενώ ρώτησε εάν είναι παρόντα όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και στη συνέχεια μπήκε στο παραβάν.

Την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε δηλώσεις ένας από τους παρευρισκομένους φώναξε «Ζήτω ο Βασιλιάς» και ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε κουνώντας το κεφάλι.

Το χαμόγελο του Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Στον γενέθλιο τόπο του, την Κρέστενα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στον νομό Ηλείας, λίγο μετά τις 10:30, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπαβασιλείου. 

Κατά την έξοδό του, ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλη εντολή που για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία δίνει στην Αριστερά εκλογική πλειοψηφία».

Σε ερώτηση για πιθανή εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ.Κωνσταντόπουλος απάντησε με αινιγματικό χαμόγελο.

Καταγγελίες για επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα

Επίθεση από δέκα άτομα καταγγέλλει πως δέχτηκε σε εκλογικό τμήμα ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στη Β’ Αθηνών, Νίκος Κουράκος. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι κι ενώ βρισκόταν στο πέμπτο ΕΠΑΛ της Πετρούπολης δέκα μέλη του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣY.Α μπήκαν στο προαύλιο του σχολείου και του επιτέθηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, τρεις άγνωστοι επιτέθηκαν με τη σειρά τους σε περίπτερο του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στη συμβολή των οδών Κρωπίας και Ελαιών στην Πετρούπολη.

Αναστάτωση, όμως, σημειώθηκε και το πρωί στο 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης στον Πειραιά. Άγνωστος άνδρας εισήλθε σε εκλογικό τμήμα της Καλλίπολης και έριξε μπουνιά στον εκλογικό αντιπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Ο δράστης αμέσως μετά αποχώρησε με τη μηχανή του και χάθηκε στα στενά του Πειραιά. 

Στο Κερατσίνι, τώρα, σημειώθηκαν επεισόδια λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όταν δέκα άτομα επιτέθηκαν σε τραπεζάκια του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α έξω από το πέμπτο δημοτικό σχολείο. Αποτέλεσμα της αναστάτωσης ήταν να πραγματοποιηθούν δύο προσαγωγές. 

Ο γηραιότερος ψηφοφόρος είναι 106 ετών

Την ίδια στιγμή μια νότα αισιοδοξίας πρόσθεσε στο εκλογικό σκηνικό ο γηραιότερος ψηφοφόρος. Αποφασισμένος σχετικά με το τι θα ψηφίσει δήλωσε ο άντρας, που θα προσέλθει σήμερα στις κάλπες. Ο συμπαθέστατος υπερήλικας, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και δήλωσε ότι η αγάπη, η καλοσύνη και η χειμερινή κολύβηση είναι μερικά από τα μυστικά της μακροζωίας του.

Πάτρα: Ανταλλάσσουν μηνύσεις υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη ΝΔ λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Αχαΐα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο το μεσημέρι της Κυριακής πέρασε το κατώφλι του Εισαγγελέα της Πάτρας ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος, προκειμένου να καταθέσει αναφορά κατά του συνυποψηφίου του Ανδρέα Κατσανιώτη, αφού όπως υποστηρίζει ο δεύτερος παραβίασε κανόνες της εκλογικής νομοθεσίας.

Πιθανόν τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσει και ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να αναφέρει κ. Νταβλούρος, ο κ. Κατσανιώτης έχει αποστείλει σε ψηφοφόρους σήμερα Κυριακή μηνύματα sms με περιχεόμενο που αφορά στην υποψηφιότητά του.

Αυτή την ώρα ο κ. Νταβλούρος, ύστερα από προτροπή της Εισαγγελέως, μεταβαίνει στην Ασφάλεια Πατρών ώστε να καταθέσει μήνυση κατά του Ανδρέα Κατσανιώτη για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.


Πηγή : zougla.gr


Ο ΓΓ του ΚΚΕ βλέπει δύσκολη την αυριανή μέρα




Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), Δημήτρης Κουτσούμπας, προσήλθε για να ρίξει τη ψήφο στο 4ο Λύκειο Καλλιθέας, που φέρει την ονομασία «Νίκος Μπελογιάννης», παλιού ηγετικού στελέχους του κόμματος, που εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας, που δεν αποδείχθηκε ποτέ.

 Σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον λαό και τη νέα κυβέρνηση, «γιατί θα είναι παρόντα όλα τα μνημόνια διαρκείας, η Ε.Ε., οι εφαρμοστικοί νόμοι, όλη η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και θα υλοποιείται από δω και πέρα»

 Και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, «την μοναδική, πραγματική δύναμη και σίγουρη εγγύηση, δύναμη αγωνιστικής ελπίδας, που θα βρίσκεται στο πλάι του λαού μας και την επόμενη μέρα, από την θέση της δυναμικής, εργατικής, λαϊκής αντιπολίτευσης, για να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για μας και τα παιδιά μας».

 Στις προηγούμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2012 το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 4,50% και κατέλαβε στη Βουλή 12 έδρες. Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 5 ημερών του δίνουν κατά μέσον όρο το ίδιο ποσοστό και τώρα.


Πηγή : ikypros.com




Κασκαντέρ του... Τσακ Νόρις ο βαρυποινίτης που έσπασε στο ξύλο τον Χριστόδουλο Ξηρό!




O βαρυποινίτης Βασίλης Βαρελάς, κασκαντέρ που αντικαθιστούσε τον Τσακ Νόρις σε επικίνδυνες σκηνές στη δεκαετία του '80, ηθικός αυτουργός για διπλή δολοφονία, φέρεται να είναι εκείνος που ξυλοκόπησε τον Χριστόδουλο Ξηρό μέσα στη φυλακή
Ο κρατούμενος χτύπησε τόσο άγρια τον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί λιπόθυμος στο ιατρείο των φυλακών Δομοκού, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ χρειάστηκε και ράμματα.
Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Ξηρό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έχουν έρθει στο φως σχετικά με τα σχέδια των Πυρήνων της Φωτιάς και δεν έκανε καμία καταγγελία κατά του συγκρατούμενού του στη διεύθυνση των φυλακών.
Ως δράστης φέρεται ο Βαρελάς που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός 35χρονου Αλβανού και του μόλις 2 ετών γιου του τον Νοέμβριο του 2011, ενώ φέρεται ότι μέσα από τις φυλακές συντόνιζε ομάδα εκβιαστών.
Ο Βασίλης Βαρελάς εκτίει επίσης ποινή κάθειρξης για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, όπως επίσης και για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία ενός Αλβανού και του παιδιού του, που συνέβη το 2011 στις όχθες του ποταμού Πάμισου στη Μεσσήνη.
Ο 35χρονος Αλβανός θέλησε να πάρει στα χέρια του το εμπόριο κοκαΐνης, γεγονός που εξόργισε τον Βαρελά, που είναι γνωστός και με το όνομα Μπιλ ο Καναδός. Ο 52χρονος έδωσε εντολή σε έναν συνεργάτη του να εκτελέσει τον 35χρονο και τον 2,5 ετών γιο του που βρισκόταν στο σημείο.
Ο συνήγορος του Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, σημείωσε πως ο πελάτης του δεν θέλησε να του αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες για το συμβάν.
Μόνο το ότι η επίθεση σημειώθηκε μετά το τέλος του επισκεπτηρίου, κατά το οποίο ο Ξηρός είδε για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο τους υπερήλικες γονείς του.
Ο Ξηρός αναφέρει πως δέχτηκε ένα πισώπλατο χτύπημα στο πρόσωπο, αλλά και ότι πρόλαβε να δει τον δράστη. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε το γεγονός ότι τον χτύπησε ο Βασίλης Βαρελάς και δικαιολόγησε το τραύμα του από πτώση στον... τοίχο. Οι κάμερες ασφαλείας των φυλακών όμως τον «πρόδωσαν», καθώς είχαν καταγράφει το επεισόδιο και τη σκηνή του χαστουκιού. Μετά το επεισόδιο μεταφέρθηκε στο φαρμακείο των φυλακών Δομοκού όπου του έγιναν ράμματα, με τον ίδιο να μην προτίθεται να προβεί σε κάποια καταγγελία, διότι δεν αποδέχεται τις πρακτικές που εφαρμόζει η Πολιτεία.
Τέλος, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης τόνισε πως ο πελάτης του θεωρεί ότι το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες από την αστυνομία σχετικά με τους Πυρήνες της Φωτιάς. Λέγεται ότι αιτία της συμπλοκής ήταν η πρόθεση του Ξηρού να δώσει νέα συνέντευξη και να επιτεθεί στους «Πυρήνες» μετα τα όσα απαξιωτικά έχουν πει εναντίον του και την αποκάλυψη ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν.
Ο Ξηρός δεν φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει προστασία μετά το περιστατικό στις φυλακές Δομοκού, την ώρα που στην αστυνομία επικρατεί έντονος προβληματισμός, αφού ο καταδικασμένος σε δισ ισόβια εγκληματίας που επιτέθηκε στον "Μανώλη της 17Ν", φέρεται ως το δεξί χέρι ενός εκ των αρχινονών που ελέγχουν τις ελληνικές φυλακές.
Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν ανάλογα περιστατικά καθώς τα έργα στις φυλακές δεν έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα όλοι οι κρατούμενοι να είναι μαζί.


Πηγή : imerisia.gr


Λαφαζάνης προς ιδιώτες παρόχους: «Ξεχάστε τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ»





Στάση πληρωμών

Συνάντηση με στελέχη της ιδιωτικής αγοράς υγείας είχε πριν από λίγες ημέρες ο Παναγιώτης Λαφαζανης. Κι ενώ άπαντες οι κλινικάρχες είχαν πάει αισιόδοξοι μπας κι ακούσουν κάτι θετικό λίγο πριν τις κάλπες, ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ τους ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να ξεχάσουν τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.
«Προτεραιότητα μας είναι οι πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων», είπε ο φερόμενος ως μέλλων υπουργός Υγείας (αν δεν πάει στο Εργασίας), αφήνοντας άναυδους όσους τον παρακολοϋθησαν. Το νέο αυτό μαθαίνουμε πως θα παρασύρει και πολλούς ιδιώτες γιατρούς, αλλά και τα φαρμακεία.
Σαν πρόκριμα στάσης πληρωμών πάντως μας κάνει αυτό.
Δείτε παρακάτω το δημοσίευμα:




Πηγή : pharmateam.blogspot.gr


Ν.Δ.: Πρωτοφανής αθλιότητα η ανάρτηση δήθεν στοιχείων exit polls σε ιστολόγια





Τις τελευταίες ώρες συμβαίνουν απαράδεκτα πράγματα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάρτηση δήθεν στοιχείων exit polls σε ιστολογία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Τις τελευταίες ώρες, σε ιστολόγια αναρτώνται δήθεν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από τα exit polls, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αθλιότητα που στόχο έχει να ποδηγετήσει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Καλούμε τους αρμοδίους να παρέμβουν άμεσα»




Φτώχεια και ανεργία βγάζουν πρωθυπουργό.




Γράφει ο Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης
                Αναγνώστης newsotherwise.gr


Ο Αλέξης έχει ήδη προβάρει τον πανηγυρικό λόγο που του έχουν ετοιμάσει και τον οποίο θα εκφωνήσει το βράδυ της Κυριακής. Σωστά, σε λίγες ώρες ο Αλέξης θα είναι κυβέρνηση όχι επειδή ήταν καλύτερη αντιπολίτευση, αλλά επειδή είχε απέναντί της μια ακόμη χειρότερη κυβέρνηση.

Σε μια Ελλάδα όπου το 35% ζει στα όρια της φτώχειας και το 26% είναι άνεργοι (η ανεργία νέων ξεπερνάει το 50%), τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει ο Αντώνης από μία αξιοπρεπή ήττα. Ολοι αυτοί που τα έχασαν όλα ή σχεδόν όλα, δεν έχουν τίποτα να χάσουν ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν, ψηφίζοντας τον Αλέξη.

Τι έκανες Αντώνη για όλους αυτούς που θα σε καταψηφίσουν σήμερα; Ελάχιστα. Μείωσες το επίδομα ανεργίας, έκανες πιο δύσκολη την απόκτησή του (σήμερα, μόλις ένας στους 10 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα), δεν έδωσες κίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη και σήμερα, παρά τις όποιες εξαγγελίες, η γραφειοκρατεία οργιάζει.

Τι, αλήθεια, έκανες για όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους που απολύθηκαν εν μία νυκτί από τη δουλειά τους (1.350.000 απολυμένους από τον ιδιωτικό τομέα, όταν δίστασες να απολύσεις μερικές εκατοντάδες κοπανατζήδων και ανίκανων από το δημόσιο), που βρέθηκαν στο δρόμο, που συντηρούνται από τους γέροντες γονείς τους, που πληρώνονται με μισθούς πείνας, που εγκατέλειψαν τη δόλια τούτη χώρα για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό (ξέρεις Αντώνη και Αλέξη ότι αυτή τη στιγμή 350.000 Έλληνες έχουν συμπληρώσει το διεθνές βιογραφικό, τουτέστιν μελετούν να φύγουν από τη χώρα;).

Τι έκανες για να μειώσεις τις τιμές (εξακολουθούμε να πληρώνουμε το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη), να πατάξεις τη φοροδιαφυγή, όταν σήμερα ένα στα τέσσερα εισοδήματα είναι προϊόν παραοικονομίας; Τι έκανες για να εξυγιάνεις το δημόσιο; Τι έκανες για τη δημόσια υγεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο, δύο δημόσια αγαθά που μόνο δημόσια δεν είναι.

Μήπως, πάλι, φορολόγησες την ανώνυμη εταιρεία που λέγεται Εκκλησία; Μήπως η κρατικοδίαιτη ΔΕΗ των συνδικαλιστών, που αποκομίζει υψηλά κέρδη λόγω μείωσης των τιμών του πετρελαίου, μείωσε τα τιμολόγια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με δυσβάστακτα κόστη ενέργειας; Φυσικά όχι.

Αντ' αυτού, επέλεξες την ευκολότερη λύση: τις οριζόντιες μειώσεις μισθών, την υψηλή φορολογία στα εισοδήματα, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, που ήταν και το κερασάκι στην τούρτα.
Εχασες την ευκαιρία σου, Αντώνη, να αλλάξεις τη χώρα, να δημιουργήσεις αυτή τη «νέα Ελλάδα» που μας έχουν υποσχεθεί δεκαετίες τώρα οι ανίκανοι και λαϊκιστές πολιτικοί μας. Επέλεξες να έχεις δίπλα σου ανεπαρκείς υπουργούς, τους οποίους, όταν διαπίστωσες ότι είναι άχρηστοι, δεν τόλμησες να στείλεις σπίτι τους. Δεν έμαθες από τα λάθη σου.

Αλλά που να καταλάβεις εσύ, ο Αλέξης και όλοι οι άλλοι 300 από ανεργία και φτώχεια. Ανεπάγγελτοι όλοι σας, δεν ψάξατε ποτέ για δουλειά, δεν πεινάσατε ποτέ.
Αλέξη, έχεις την ευκαιρία σου τώρα. Αρκεί να πνίξεις τις ακραίες φωνές που ακούγονται από το κόμμα σου, να μην γεμίσεις και εσύ το δημόσιο (δήθεν για να μειώσεις την ανεργία), να μας κρατήσεις εντός Ευρώπης, να αποτινάξεις από πάνω σου το κακό και τυχοδιωκτικό Πασόκ που έχει βρει καταφύγιο σε σένα, αλλά κυρίως να μας προσφέρεις μια ζωή με αξιοπρέπεια, να μειώσεις την ανεργία και τη φτώχεια (διότι αυτοί σε βγάλανε πρωθυπουργό).
Να πάψουμε πια να είμαστε οι ουραγοί, οι επαίτες της Ευρώπης.

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για όλα αυτά, αλλά θα περιμένω. Θα κριθείς εκ του αποτελέσματος.
Τέλος συζήτησης



ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ: Απετράπη αυτοκτονία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


​Άλλη μία περίπτωση πρόθεσης αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκε από χρήστη του διαδικτύου, απετράπη από τη Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω του καινοτόμου συστήματος CYBER ALERT, ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Ακολούθησε στοχευμένη και ενδελεχής διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα, σε συνεργασία με την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, για να τον εντοπισμό των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων του ατόμου, με απώτερο στόχο τον άμεσο εντοπισμό του και περαιτέρω τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών και ο γεωγραφικός εντοπισμός της κατοικίας του ατόμου.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαμένει και μετά από συντονισμένες αστυνομικές αναζητήσεις εντοπίστηκε μια ημεδαπή γυναίκα της οποίας διασφαλίστηκε η σωματική ακεραιότητα ενώ της παρασχέθηκε και η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας και θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή : star.gr


Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία σε Ναυπακτία - Ξάνθη


Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην ορεινή Ναυπακτία.

Ειδικότερα, λόγω της χιονόπτωσης δεν είχαν ανοίξει μέχρι τις 8.00 το πρωί περίπου πέντε εκλογικά τμήματα, διότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι περιμένουν να ανοίξει ο δρόμος από το εκχιονιστικό μηχάνημα, το οποίο ήδη επιχειρεί.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε ορεινές κοινότητες, οι οποίες έχουν μικρό αριθμό ψηφοφόρων και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την διαδικασία της ψηφοφορίας, όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα με μικρή καθυστέρηση άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις κοινότητες Βιλιβίνης και Βάλτας, που βρίσκονται στη περιοχή του δήμου Καλαβρύτων.

Με προβλήματα από τη μεγάλη νεροποντή «ξύπνησε» και η Ξάνθη την ημέρα των εκλογών. Η παρατεταμένη βροχόπτωση κατά τις νυχτερινές ώρες προκάλεσε αρκετά προβλήματα, κυρίως, στην πεδινή περιοχή. Η κυκλοφορία διεκόπη προσωρινά στην Εθνική Οδό Ξάνθης-Αβδήρων, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στην ανηφόρα της πεζούλας. Παράλληλα, μεγάλοι όγκοι νερού δημιούργησαν προβλήματα στην κίνηση και στην περιφερειακό Αβάτου-Ν. Κεσσάνης, στο ύψος της Μάνδρας.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής έχει επέμβει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΑΜΘ σε συνεργασία με την αστυνομία, την πυροσβεστική και τις υπόλοιπες αρχές για την επίλυση των προβλημάτων. Η πυροσβεστική έχει κληθεί εξάλλου σε αρκετές περιπτώσεις άντλησης υδάτων από σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες, με τα σοβαρότερα προβλήματα να σημειώνονται σε Άβδηρα, Μυρωδάτο, Κουτσό, ενώ υπήρξαν κάποιες λίγες περιπτώσεις υπογείων μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

Τέλος, από τη βροχή έχουν προκληθεί κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου, όπως αναφέρει η Περιφέρεια, χωρίς, ωστόσο να διεκόπη η κυκλοφορία σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου.

Aπό την έντονη βροχόπτωση και τις πλημμύρες δυσχεραίνεται η εκλογική διαδικασία, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Επίσης, σύμφωνα με δήλωσε στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών στον ΑΝΤ1, πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή Αγία Ρούμελη στην Κρήτη, όπου λόγω καιρού δεν έχει καταστεί δυνατό να παραστεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Θα μεταφερθεί στο σημείο με ελικόπτερο Super Puma, όταν το επιτρέψει ο καιρός.


Πηγή: capital.gr


«ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΘΑΡΡΟΣ» Θεοδωράκης: Να τ' αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα



«Σήμερα, όπως φαίνεται, η χώρα αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα...να ψηφίσουμε εκείνους που έχουν το θάρρος και τη γνώση» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα 1ο γυμνάσιο Χανίων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η χώρα από ό,τι φαίνεται αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα. Να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Είναι μεγάλη μας ευκαιρία αυτή η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος και το έχουν αποδείξει. Και να μην δώσουμε χώρο στους τσαμπουκάδες και αυτούς που δεν σέβονται τη δημοκρατία. Να μην μπούμε σε περιπέτειες. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσομε τη χώρα» τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης.


Πηγή : ethnos.gr


Σαμαράς: Σήμερα αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά ή αν θα μπούμε σε περιπέτειες


Νωρίς το πρωί στην Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Αισιόδοξος για τη νίκη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους αναποφάσιστους και έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την άσκηση του εκλογικού του καθήκοντος:

«Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα, αποφασίζουμε εάν θα πάμε μπροστά με δύναμη, με ασφάλεια, με σιγουριά, ή αν θα πάμε σε περιπέτειες. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Πατρίδας μας. Θα νικήσουμε».


Πηγή : imerisia.gr