Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξηλώνουν τον νόμο Κατρούγκαλου και παραδέχονται ύστερα από 2,5 χρόνια τις καταστροφικές επιπτώσεις του




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2019, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«“Η αύξηση των εισφορών (που προκάλεσε ο ν. Κατρούγκαλου) οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους”: Πλέον δεν το λέμε μόνο εμείς. Το παραδέχεται και η ίδια η Κυβέρνηση!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξηλώνει τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου και παραδέχεται σήμερα ακριβώς τα αντίθετα από όσα πεισματικά ισχυριζόταν επί 2,5 ολόκληρα χρόνια για να υποστηρίξει το νόμο. Η ίδια κυβέρνηση που χαρακτήριζε το νόμο Κατρούγκαλου ως ασφαλιστική τομή και σημαντική μεταρρύθμιση και που υπερηφανευόταν ότι με αυτόν αποκαθιστά την ασφαλιστική δικαιοσύνη, σήμερα τον αποδομεί πλήρως, γκρεμίζοντας τον βασικό πυλώνα του ενιαίου των εισφορών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ομολογεί την παταγώδη αποτυχία του νόμου της στις σελίδες 32 και 33 του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, που η ίδια κατέθεσε στη βουλή. Με απόλυτη κυνικότητα παραδέχεται πόσο οι ιδεοληπτικές εμμονές της έβλαψαν το σύνολο του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή Ελεύθερους Επαγγελματίες, Γιατρούς, Δικηγόρους, Μηχανικούς, Οικονομολόγους, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες. 

Η Κυβέρνηση πλέον επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τις αρνητικές επιπτώσεις των εξοντωτικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς και την ανάγκη της άμεσης μείωσής τους. Θέσεις, που με συνέπεια υποστήριζε από την αρχή».

Παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού:

“Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. Οι ανωτέρω ομάδες υπέστησαν σημαντική επιβάρυνση από τη μετάπτωση από την τεκμαρτή στην πραγματική εισοδηματική βάση με τη μεταρρύθμιση του 2016, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ως εκ τούτου, το μέτρο στοχεύει τόσο στην αναστροφή αυτής της τάσης, όσο και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης”.


Η νομική προστασία του παιδιού στο Ελληνικό δίκαιο



Στην παγκόσµια ∆διακήρυξη των δικαιωµάτων του ανθρώπου, τα Ηνωµένα Έθνη διακήρυξαν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη.

Κάτω από το πρίσμα αυτό και ενόψει των αυξημένων περιστατικών άσκησης βίας με κάθε μορφή σε βάρος ανηλίκων, υπογράφηκε η  Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού, η οποία  υιοθετήθηκε οµόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών στις 20 Νοεµβρίου του 1989. Η Σύμβαση αυτή, στο άρ. 19 αναφέρει ότι: « Τα Συµβαλλόµενα Κράτη λαµβάνουν όλα τα κατάλληλα νοµοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά µέτρα, προκειµένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε µορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωµατικών ή πνευµατικών, εγκατάλειψης ή παραµέλησης, κακής µεταχείρισης ή εκµετάλλευσης, συµπεριλαµβανόµενης της σεξουαλικής βίας, κατά το χρόνο που βρίσκεται υπό την επιµέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, ή των νοµίµων εκπροσώπων του ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εµπιστευθεί. 2. Αυτά τα προστατευτικά µέτρα θα πρέπει να περιλαµβάνουν, όπου χρειάζεται, αποτελεσµατικές διαδικασίες για την εκπόνηση κοινωνικών προγραµµάτων, που θα αποσκοπούν στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στο παιδί και σε αυτούς οι οποίοι έχουν την επιµέλειά του, καθώς και για άλλες µορφές πρόνοιας και για το χαρακτηρισµό, την αναφορά, την παραποµπή, την ανάκριση, την περίθαλψη και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους στις περιπτώσεις κακής µεταχείρισης του παιδιού που περιγράφονται πιο πάνω, και όπου χρειάζεται, για διαδικασίες δικαστικής παρέµβασης.»

Η σύμβαση έχει επικυρωθεί έως σήμερα από 193 χώρες. Η  Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992, ενώ με την ψήφιση των νόμων 3500/2006 για την ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας, του ν. 3625/2007 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης , της παιδικής πορνογραφίας, του ν. 3727/2008 για την προστασία του παιδιού κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης  και με τον πρόσφατο ν. 4322/2015 για την ποινικοποίηση  του σχολικού εκφοβισμού, εναρμονίστηκε προς το περιεχόμενο των Διεθνών Συμβάσεων και δημιούργησε το νομικό πλαίσιο προστασίας του ανηλίκου θύματος, πέρα από τις υπάρχουσες ήδη γενικές διατάξεις του Συντάγματος και του Α.Κ.

ΓΕΝΙΚΑ

Η νομική ενασχόληση με την προστασία του ανηλίκου θύματος περιέχει δύο προκλήσεις: η πρώτη έγκειται στο γεγονός πως η εν λόγω ενασχόληση σχετίζεται με το θύμα το οποίο μέχρι πρόσφατα, κατείχε μη ενεργητική θέση στην ποινική διαδικασία  και η δεύτερη έγκειται στο γεγονός πως απασχολείται με τον ανήλικο, ο οποίος πρόσφατα σχετικά, αναγνωρίστηκε ρητά διεθνώς ως  υποκείμενο δικαιωμάτων.

Κύριες μορφές της παιδικής κακοποίησης, οι οποίες όλες προβλέπονται και τιμωρούνται από τους ποινικούς νόμους, είναι:

1] Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε είδους τραυματισμούς, από ένα απλό χαστούκι στο πρόσωπο μέχρι την εκ προθέσεως ανθρωποκτονία. Παρατηρείται συχνότερα στα άκρα του παιδιού, δηλαδή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος  (μώλωπες, δαγκώματα, εγκαύματα, τραύματα από τράνταγμα).

2] Ψυχολογική κακοποίηση

Η ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες εμπεριέχουν συστηματική απόρριψη, εκφοβισμό, απομόνωση, εκμετάλλευση, υποτίμηση, δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, ακόμη και η εκμετάλλευση ή η διαφθορά του παιδιού. Η λεκτική βία συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική κακοποίηση  και εκδηλώνεται με βρισιές, απειλές, εκβιασμούς και λεκτική τρομοκράτηση του παιδιού.

3] Παραμέληση

Στην περίπτωση αυτή, η διατροφή, η ιατρική φροντίδα, η ένδυση, η στέγαση, η σχολική φοίτηση ή η παρακολούθηση που παρέχεται στο παιδί είναι έντονα ανεπαρκής ή ακατάλληλη, σε βαθμό τέτοιο, ώστε να παραβλέπεται ή να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο ή υγεία και η ανάπτυξή του.

4] Σεξουαλική παραβίαση – Αιμομιξία

Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται η εμπλοκή του παιδιού σε σεξουαλικές δραστηριότητες εξαρτώμενων και ανώριμων, ως προς την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, παιδιών και εφήβων. Εμπλέκονται δε, χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν την έγκυρη συναίνεσή τους και χωρίς να τις κατανοούν συνειδητά και λαμβάνει διάφορες μορφές, από την έκθεση σε επίδειξη, θωπείες, εκπόρνευση, επιβολή σεξουαλικής βίας από τρίτο, μέχρι το βιασμό και την αιμομιξία. Η παιδική πορνογραφία και η πορνεία δεν είναι παρά οι εμπορευματικές πλευρές αυτού του ζητήματος, οι οποίες αναφέρονται με τον όρο "σεξουαλική εκμετάλλευση".

Ειδικοί ποινικοί νόμοι για τη νομική προστασία των παιδιών

Ια. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να παρουσιαστεί μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας ή κάποιου εναλλακτικού αυτού περιβάλλοντος. Μιλάμε στην περίπτωση αυτή, για ενδοοικογενειακή βία.

 Η ενδοοικογενειακή βία και η βία συνοικούντων προσώπων καλύπτει κάθε μορφή σωματικής  βλάβης και σωματικής βίας ή απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, που ασκείται σε βάρος συνοικούντος προσώπου, καθώς και την εξαναγκαστική επιχείρηση ασελγούς πράξης σε βάρος του ανηλίκου από συνοικούν πρόσωπο. Περιλαμβάνει δε, όχι μόνο πράξη, αλλά και κάθε παράλειψη ή συμπεριφορά με την οποία προκαλείται άμεσα η συμπεριφορά με την οποία προκαλείται άμεσα σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας- υπό την ευρεία έννοια, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή, όχι μόνο της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά και των μόνιμων συντρόφων- από άλλο μέλος της οικογένειας. Περιέχει το στοιχείο της κατάχρησης εξουσίας της σχέσης εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των μελών μιας οικογένειας υπό ευρεία έννοια. Η βία μέσα στην οικογένεια βρίσκεται δηλαδή σε άμεση σχέση με την έννοια του ελέγχου, της εξάρτησης –οικονομικής, κοινωνικής κλπ- ανάμεσα στο θύμα και στο θύτη.

Επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στο παιδί

Μια ευρωπαϊκή μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πολύ αυστηρής και τιμωρητικής συμπεριφοράς των γονέων και των επιπτώσεών της στην προσωπικότητα των παιδιών. Βρέθηκε ότι τα παιδιά, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς, αναπτύσσουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται «διαταραχή της διαγωγής» ή ένα άλλο σύνδρομο στο οποίο εκδηλώνουν άγχος και κατάθλιψη. Σε μία άλλη παλαιότερη μελέτη σε 23 οικογένειες βρέθηκε ότι μετά από 3 χρόνια το 30% των παιδιών είχαν εκ νέου κακοποιηθεί ή παραμεληθεί και ότι το 70% των παιδιών απέκλινε από την ομαλή συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη της ηλικίας τους. Έχει επίσης περιγραφεί καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου. Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι τα παιδιά δεν εμπιστεύονται το περιβάλλον τους για να μιλήσουν και επομένως η καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου είναι αποτέλεσμα της μικρής πρακτικής και εξάσκησης εξαιτίας της παραμέλησης που υφίστανται τα κακοποιημένα παιδιά. Ακόμη, η νοητική ανάπτυξη αυτών των παιδιών επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, φαίνεται όμως ότι δε συνδέεται περισσότερο με τη διαδικασία της κακοποίησης-παραμέλησης κι όχι με τη σοβαρότητα των τραυμάτων. Ο Strogh έχει περιγράψει μια μορφή ψυχωσικής διαταραχής, τη λεγόμενη «τραυματική ψύχωση», σε παιδιά λανθάνουσας και προεφηβικής ηλικίας. Τα χαρακτηριστικά της είναι : μειωμένη ή έντονα διαταραγμένη σχέση με την πραγματικότητα και τους άλλους, καθώς και αλλόκοτη συμπτωματολογία. Τα παιδιά αυτά, που είχαν κακοποιηθεί πολύ νωρίς στη ζωή τους, παρουσιάζουν έντονη επιθετικότητα, ενώ παράλληλα είναι κατά περιόδους υπόδειγμα ή πολύ αγαπητά στους άλλους.

Με το ν. 3500/2006 δημιουργήθηκε ένα ικανό νομικό πλαίσιο προστασίας του ανηλίκου που δέχεται ενδοοικογενειακή βία. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο. Η ποινική δίωξη στις περιπτώσεις αυτές ασκείται αυτεπαγγέλτως μόλις γίνει καταγγελία ή έστω γίνει αντιληπτό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Ιβ. Ενισχυμένη προστασία προς το ανήλικο θύμα ασελγούς πράξης διασφαλίζει το άρ. 24 του ν. 3500/2006, ο οποίος μετατρέπει από πλημμέλημα σε κακούργημα το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, με επιβαρυντική περίπτωση την τέλεσή του από πρόσωπο που τελεί σε σχέση εμπιστοσύνης με το ανήλικο (πχ εκπαιδευτικό, γυμναστή κλπ) Ο νόμος εδώ δίνει έμφαση στην κατάχρηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ανηλίκου και ενηλίκου. Είναι χαρακτηριστικό δε τη ς προστασίας του ανηλίκου από το νομοθέτη, αφού είναι η μοναδική περίπτωση, που θεσπίζεται εξαίρεση από την αυτοπρόσωπη παρουσία του ανηλίκου στο δικαστήριο, ώστε να προστατευθεί το ανήλικο από την ψυχική ταλαιπωρία και αναστάτωση που θα επιφέρει η άμεση επαφή του με το δράστη.  

ΙΙ. Στο πλαίσιο των νέων κινδύνων που συνεπάγεται η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η μετάλλαξη του παραδοσιακού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό, ψηφίστηκε ο ν. 3625/2007 για την προστασία των ανηλίκων θυμάτων εμπορίας παιδιών, παιδικής πορνείας και παιδικής πορνογραφίας . η νέα θεσμική πρωτοβουλία καθιερώνει ένα ιδιαίτερο ισχυρό και αποτελεσματικό νομικό οπλοστάσιο για την προστασία των ανήλικων θυμάτων εκμετάλλευσης εργασίας, εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες των εν λόγω αδικημάτων για την εξέλιξη του ανηλίκου.

Περαιτέρω, η ευρεία χρήση του διαδικτύου, η ανωνυμία του κυβερνοχώρου και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι ταχύτατες διασυνδέσεις και οι ψηφιακές κάμερες έχουν ληφθεί υπόψη στο νέο εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο, όπου καθίσταται επιβαρυντική περίσταση η παραγωγή, προσφορά, πώληση, ή με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση, διανομή, διαβίβαση, αγορά, προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας καθώς και η διανομή πληροφοριών για τις πράξεις αυτές, όταν λαμβάνει χώρα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του διαδικτύου, λόγω της μεγάλης ευχέρειας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Επιβαρυντικές περιστάσεις της παιδικής πορνογραφίας  επίσης λογίζεται η τέλεση της πράξης κατ’επάγγελμα ή κατά συνήθεια,  ενώ ποινικοποιείται η προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους μέσω της τεχνολογίας πληροφόρησης αλλά και της επικοινωνίας. Η Απόφαση-Πλαίσιο του 2004 καθιστά σαφές ότι τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πρέπει να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα ευάλωτα θύματα και καλούνται τα Κράτη - Μέλη να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα, ώστε να καθίσταται δυνταή η ποινική δίωξη από τη στιγμή που το ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ενηλικιωθεί.

ΙΙΙ. Ο Ν. 3727/2008 υποχρεώνει κάθε μέρος να λαμβάνει τα απαιτούμενα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να προλάβει όλες τις μορφές γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών (ασέλγεια, βιασμός κλπ) και να προστατεύει τα παιδιά, να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών, μεταξύ των προσώπων που έχουν τακτικές επαφές με τα παιδιά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας, της δικαιοσύνης και των δυνάμεων τάξης καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές και αναψυχής, ενώ περιέχει ειδικές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των προσώπων που κατά την εργασία τους έρχονται σε τακτικές επαφές με τα παιδιά (εκπαιδευτικούς, γιατρούς, κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς κλπ).

Επίσης προβλέπει την υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει τα απαιτούμενα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να συνδράμει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα θύματα, στη σωματική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση τους, με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού.

IV. Ειδική μορφή παιδικής κακοποίησης, η οποία πολύ πρόσφατα ποινικοποιήθηκε στο δικαιικό μας σύστημα, αποτελεί ο σχολικός εκφοβισμός. Στο άρθρο 312 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4322/2015, προβλέπεται ότι: «Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποίησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του Α.Π.Θ., το 29% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο. Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή, ο διάδρομος και η τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού, αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά - θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι. 

Από την άλλη μεριά, οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια.

Συμπεράσματα

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη και ενδέχεται να συνεχίζουν την κακοποίηση που τα ίδια βίωσαν είτε στα δικά τους παιδιά είτε στο κοντινό περιβάλλον τους εν γένει (πχ στη σύζυγο ή στο φίλο).

Υπό το πρίσμα αυτό, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αναφέρθηκαν, προσφέρουν επαρκή προστασία στο ανήλικο θύμα στη χώρα μας, πλήρως προσαρμοσμένη με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και των Προαιρετικών της Πρωτοκόλλων όσο και της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των παιδιών και μάλιστα καινοτόμο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

Πλην όμως, το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην εφαρμογή με την έννοια ότι , η ντροπή και ο φόβος τόσο των γονέων όσο και των ίδιων των παιδιών θυμάτων, δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση των περιστατικών, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και να οδηγηθεί το ανήλικο θύμα σε μια υγιή ενήλικη ζωή.

Επιπλέον, δεν αρκεί η επαρκής νομική προστασία, αν δεν καταπολεμηθούν τα αίτια που οδηγούν στην παιδική κακοποίηση:  κυριότερο πρόβλημα η δυσλειτουργία της οικογένειας:  η ανισορροπία των σχέσεων και των ρόλων στην οικογένεια, η έλλειψη επικοινωνίας με τα παιδιά, η υπερπροστατευτικότητα,  η έλλειψη σχέσης εμπιστοσύνης, η έλλειψη αγάπης. Η δυσλειτουργία αυτή, σε μεγάλο βαθμό «δημιουργεί» το θύτη , «δημιουργεί» και το θύμα  και σε κάθε περίπτωση ευθύνεται για την αδυναμία προστασίας και στήριξης του θύματος.


Ζαχαρούλα Γκριέλα
      Δικηγόρος 
  παρ'Αρείω Πάγω 
Γ.Γ. της "Ενωσης Δικηγόρων για την Επεξεργασία και Προώθηση Εθνικών Θεμάτων"
Γ.Γ. του "Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού -Η Αγκαλιά"


Χρηματιστήριο: Κραχ! Κάτω από τις 600 μονάδες!



Άλλη μια μαύρη μέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός δείκτης έπεσε κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Αυτή την ώρα σημειώνει πτώση 3,40% με τον γενικό δείκτη να είναι στις 596 μονάδες. Το χρηματιστήριο είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, από το Νοέμβριο του 2016.

Το σφυροκόπημα των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές και στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται. Ανεξάρτητα που τελικά θα κλείσει, μόνο και μόνο το γεγονός ότι υποχώρησε κάτω από αυτό το ψυχολογικό όριο, σημαίνει πολλά για την επόμενη ημέρα.

Οι ισχυρές πιέσεις βρίσκονται και πάλι στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 6,09%, στις 410,15 μονάδες που είναι αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Και η μετοχή της Eurobank που υποχωρεί κατά 4%, έχασε την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ ευρώ και πλέον όλες οι τραπεζικές μετοχές, πλην της Alpha Bank είναι κάτω από αυτό το όριο και η συνολική τους κεφαλαιοποίηση, υποχωρεί οριακά κάτω από τα 4 δισ. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 8,26% – δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, η Εθνική Τράπεζα χάνει 4,02% και η Πειραιώς χάνει 4,43%.

Μεγάλη άνοδος και στην αγορά ομολόγων με το 10ετές να έχει απόδοση που υπερβαίνει το 4,6% και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 4,676% με άνοδο 2,57%.


Πηγή : newsit.gr


Αυτός είναι ο δράκος των Αμεπλοκήπων



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 29χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη την 10-11-2018 στους Αμπελόκηπους, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμπελοκήπων, κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού σε βάρος γυναίκας στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Σημειώνεται ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί τρεις επιπλέον περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ΜΑΚΑΠΑΓΚΑΛ Αριστοτέλη του Ρούμπεν και της Παζ, γεννηθέντα στις 9-5-1989 στην Αθήνα.



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-7473244 του Τμήματος Ασφαλείας Αμπελοκήπων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Όταν θέλεις να ξεφτιλιστείς! Ακριβοπούλου προς Μητροπολίτες: «Συγγνώμη που σας είπα χρυσαυγίτες, είχα πυρετό»


Όταν η ξεφτίλα είναι στο αίμα σου και παίρνεις εντολή μετά την ακροαριστερή προπαγάνδα να ξεφτιλιστείς για να μην χαλάσει η συμφωνία του Τσίπρα και πληρώσεις χιλιάδες ευρώ σε αγωγές.

Μετά την αντίδραση των δύο μητροπολιτών που δήλωσαν έτοιμοι να ασκήσουν ένδικα μέσα σε βάρος της Ακροβοπούλου επειδή τους κατηγόρησε ως χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, μαζεύτηκε φοβήθηκε παράτησε την προπαγάνδα και ζήτησε συγνώμη.

 Για να δικαιολογηθεί η Ακριβοπούλου υποστήριξε ότι χθες ήταν μια δύσκολη μέρα, γιατί τόσο εκείνη, όσο και οι δύο συμπαρουσιαστές και καλά είχαν ...πυρετό, δηλαδή κοροϊδεύει κανονικά για να υποτιμήσει την "συγνώμη" της.

Απολαύστε την ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο :




Ν.Δ. 20 ερωτήματα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. 20 ερωτήματα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

«Μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον Τύπο της Κυριακής, εγείρεται σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Καλογήρου και Τσακαλώτος. Ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θεόδωρος Κιτσάκος που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε στο παρελθόν και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ELFE συμφερόντων του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων στην υπόθεση διόγκωσης του χρέους της ELFE προς την ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο στον οποίον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, οι υπουργοί γνώριζαν τόσο για τη ραγδαία αύξηση του χρέους της ELFE που προσεγγίζει πλέον τα 120 εκατ. ευρώ όσο και για τις δικές του πρωτοβουλίες να διευθετηθεί αυτό το χρέος με παραχώρηση ακινήτων που όχι μόνο ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αλλά είχαν και μια σειρά από βάρη σε τρίτους.
 
Η Νέα Δημοκρατία μετά και την εκκωφαντική σιωπή της Κυβέρνησης επανέρχεται στο ζήτημα καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω:
 

  1. Αληθεύει ότι το γραφείο του κ. Δραγασάκη είχε ενεργή εμπλοκή στην υπόθεση της ΔΕΠΑ σύμφωνα με  όσα υποστήριξε δημόσια ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος;
  2. Αληθεύει ότι ο κ. Φλαμπουράρης είχε ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση της υπόθεσης της ΔΕΠΑ σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε δημόσια ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητας ανέλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία;
  3. Για ποιο λόγο απομακρύνθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ o κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, λίγες ημέρες μετά την αποστολή εξωδίκου στην  ELFE με την οποία ζητούσε τη διακοπή της παροχής αερίου εξαιτίας της παραβίασης των συμβατικών όρων;
  4. Αληθεύει ότι ο κ. Κιτσάκος με την ανάληψη των καθηκόντων του ματαίωσε τα μέτρα εναντίον της ELFE που είχε ενεργοποιήσει ο προκάτοχος του και συνέχισε να προμηθεύει με αέριο την εταιρεία εγκαινιάζοντας μάλιστα την πρακτική πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων εταιρειών που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ήταν συμφερόντων του ιδιοκτήτη της ELFE;
  5. Γνώριζε η κυβέρνηση ότι ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος ήταν στο παρελθόν γενικός διευθυντής της ELFE;
  6. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος να αντικαταστήσει τον κ. Σπύρο Παλαιογιάννη και γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης διόρισε επικεφαλής στη ΔΕΠΑ ένα πρώην ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου οφειλέτη της Επιχείρησης; Ελέγχθηκε η υποψηφιότητα του από πλευράς σύγκρουσης συμφερόντων;
  7. Αληθεύει ότι ο κ. Κιτσάκος ήταν σημαντικό στέλεχος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι συνεχίζει ακόμη να είναι;
  8. Τι απαντά η Κυβέρνηση στους ισχυρισμούς που εξέφρασε δημόσια ο κ. Κιτσάκος, ότι ενημέρωνε τα κυβερνητικά στελέχη για ενέργειες που ήδη έχουν αξιολογηθεί από τις εισαγγελικές αρχές ως παράνομες και έχουν οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του;
  9. Με δεδομένο ότι η δράση του κ. Κιτσάκου άρχισε να ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές από τον Μάρτιο του 2017, γιατί απομακρύνθηκε τελικά αρκετούς μήνες αργότερα από τον υπουργό κ. Σταθάκη;
  10. Πόσο διογκώθηκε το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το επίμαχο αυτό διάστημα;
  11. Με ποιον τρόπο ενημερώνονταν τα κυβερνητικά στελέχη και σε ποιες ενέργειες προέβησαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΠΑ;
  12. Σε ποιες ενέργειες προέβη η διοίκηση της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εξοφληθεί το χρέος της ELFE και να μην αυξηθεί περαιτέρω;
  13. Εξακολουθεί η ΔΕΠΑ να προμηθεύει με αέριο την εταιρία “Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα” και αν ναι οι πληρωμές εξακολουθούν να γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές των ελεγχόμενων εταιρειών; Αν ναι τι χρόνο πληρωμής έχουν οι εν λόγω μεταχρονολογημένες επιταγές και ποιο είναι το συνολικό ποσό που εκκρεμεί να εισπραχθεί από τη ΔΕΠΑ σε εκτέλεση αυτών των επιταγών;
  14. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μαύρης τρύπας που δημιουργεί στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ το χρέος της ELFE;
  15.  Αληθεύει ότι στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου  κ. Γεωργίου Παντελή από την κ. Άννα Ζαΐρη στη θέση της Προέδρου της ανωτέρω Αρχής, ο πρώτος είχε ζητήσει  με επιστολή του προς τον κ. Κιτσάκο αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιριών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιρειών και αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά;
  16. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας για την εν λόγω υπόθεση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017;
  17. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Πρόεδρος της ανωτέρω Αρχής κ. Άννα Ζαΐρη για τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος;
  18. Για ποιον λόγο, παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις από τη ΔΕΠΑ, δεν έχει προχωρήσει τον εν λόγω έλεγχο και δεν έχει συναντηθεί με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΠΑ;
  19. Πόσα αιτήματα χορήγησης προσωρινής διαταγής προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή αερίου από τη ΔΕΠΑ στην ELFE υποβλήθηκαν από τη δεύτερη αναφερόμενη εταιρεία και σε πόσο χρόνο εξετάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη;
  20. Είναι σε γνώση του κ. Τσακαλώτου όσα ισχυρίζεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος ότι με την προηγούμενη ιδιότητα του ο νυν αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέλιος Πιτσιόρλας, ως Προέδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μετόχου της ΔΕΠΑ και εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου του, είχε συστήσει στο κ. Κιτσάκο μελετητική εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων».


Ξέχασαν τη μεσαία τάξη με τον νέο ΕΝΦΙΑ


Μειώσεις του ΕΝΦΙΑ το 2019 μόνο για όσους έχουν πολύ μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσίας προβλέπει το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία ακόμη προεκλογικού χαρακτήρα παροχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν προκύπτει κάποια μέριμνα για ελάφρυνση της μεσαίες τάξης των ιδιοκτητών ακινήτων, αυτών που κατά τα χρόνια της κρίσης έχουν σηκώσει ένα τεράστιο οικονομικό βάρος. Πρόκειται για όσους είδαν την ακίνητη περιουσία τους όχι μόνο να απαξιώνεται λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης, αλλά να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους γι' αυτήν την περιουσία. Πρόκειται επίσης για όσους έχουν επενδύσει στην ακίνητη περιουσία, δίνοντας ζωή στην οικοδομή και σε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό, όμως, που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν να μοιράσει ότι της περίσσευε από το υπερπλεόνασμα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μερικές δεκάδες ευρώ σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες.  Οι μειώσεις θα γίνουν σε δυο δόσεις με το δεύτερο χρόνο η ελάφρυνση να επεκτείνεται και σε οριακά μεγαλύτερες περιουσίες. Ειδικότερα έρχονται οι εξής αλλαγές:

-η μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει μέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόμενο φόρο κάθε φορολογούμενου ο οποίος όσο αυξάνει η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα μειώνεται αυτός. Για παράδειγμα, το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής του φόρου 30%. Για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 100.000 ο μειωτικός συντελεστής περιορίζεται στο 25% ενώ για περιουσία αντικειμενικής αξίας 100.000 έως 200.000 ευρώ ο μειωτικός συντελεστής θα είναι 20%. Για περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν προβλέπεται στην πρώτη φάση έκπτωση. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από το 2020 η έκπτωση θα δίνεται και σε μεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Για παράδειγμα, για  περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνά το 1%.

Το 2019 από τη μείωση του φόρου θα ωφεληθούν 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες ενώ το 2020 οι ωφελημένοι θα είναι κατά περίπου 400 χιλιάδες περισσότεροι. Συνολικά ο φόρος των φυσικών προσώπων από περίπου 2,7 δις που βεβαιώνεται κάθε χρόνο θα περιοριστεί το 2020 σε 2 δις ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια συνολική ελάφρυνση κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα

Σε σπίτι στο Περιστέρι, όπου ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ. Το 2019 ο φορολογούμενος θα πληρώσει 61 ευρώ λιγότερα και το 2020 ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά επιπλέον 40 ευρώ. Έτσι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 101 ευρώ ή 50%. Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ και το 2020 116 ευρώ. Και σε αυτό το παράδειγμα προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 116 ευρώ ή 50%.

Σε σπίτι στο Αιγάλεω αξίας 60.000 ευρώ, ο φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 67 ευρώ το 2019 και άλλων 45 ευρώ το 2020. Δηλαδή το συνολικό όφελος για τον φορολογούμενο θα είναι 50% ή 112 ευρώ

Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ προβλέπει σε τελικό στάδιο την μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η μετατροπή αυτή θα γίνει μέσω μεταφοράς του φορολογικού βάρους από τη μείωση στις μικρές περιουσίες, στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία.

Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr


Τέσσερις νεκροί στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο νοσοκομείο Μέρσι στο Σικάγο



Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Σικάγο, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και άλλους δύο ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός στην ανταλλαγή πυρών, επεισόδιο που ανάγκασε προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εγκαταστάσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί στον χώρο στάθμευσης, έξω από το νοσοκομείο Μέρσι, πριν εισβάλει στο λόμπι και συνεχίσει να ρίχνει, αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες σε αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο αστυνομικός Σάμιουελ Χιμένες υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στην επίθεση, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης του Σικάγου μέσω Twitter. Ο δράστης είναι και αυτός νεκρός, γνωστοποίησε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης το Πυροσβεστικό Σώμα του Σικάγου (σ.σ. στην πυροσβεστική υπάγονται οι υπηρεσίες ασθενοφόρων σε πολλές αμερικανικές πόλεις).

Αξιωματούχοι είχαν πει νωρίτερα ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες. Ένα ερευνητής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Κομητείας Κουκ γνωστοποίησε ότι και οι δύο άνθρωποι αυτοί έχασαν επίσης τη ζωή τους.

Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας με δεκάδες οχήματα και πολλά ασθενοφόρα έφθασαν στο νοσοκομείο Μέρσι, ενώ αστυνομικοί έκαναν έρευνα στους χώρους του νοσοκομείου.

Η αστυνομία του Σικάγου δεν έχει κάνει καμιά απολύτως εκτίμηση όσον αφορά τα πιθανά κίνητρα του ενόπλου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Στον εισαγγελέα το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα μετά την απειλή «διώξτε τους αστυνομικούς γιατί θα σπάσουμε το νοσοκομείο»



Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, Γιώργος Καλαϊτζίδης μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά τη διάρκεια επεισοδίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Μέλη του Ρουβίκωνα είχαν πάει στον Ερυθρό Σταυρό για να επισκεφθούν φίλο τους που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από τη ΓΑΔΑ το βράδυ του Σαββάτου μετά την πορεία του Πολυτεχνείου και ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με αστυνομικό που φρουρούσε αλλοδαπό κρατούμενο.

Λίγη ώρα αργότερα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος ο Καλαϊτζίδης τηλεφώνησε στον Ερυθρό Σταυρό και είπε «διώξτε τους αστυνομικούς γιατί θα σπάσουμε το νοσοκομείο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το τηλεφώνημα έγινε από τηλεφωνική γραμμή που ανήκε στον Καλαϊτζίδη με αποτέλεσμα την προσαγωγή του, αρχικά, και στη συνέχεια στη σύλληψή του για παράβαση του άρθρου 190 του Ποινικού Κώδικα για διατάραξη της ειρήνης πολιτών.


Πηγή : protothema.gr


Πτώμα 39χρονου εντοπίστηκε σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο



Σύμφωνα με την ασφάλεια του Παλαιού Φαλήρου πτώμα  39χρονου εντόπισε το μεσημέρι της Κυριακής  στο Παλαιό Φάληρο.

Στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου που βρέθηκε το πτώμα, βρέθηκαν και 60 κιλά κάνναβης, καθώς και ένα πιάτο με άσπρη σκόνη και ένα καλαμάκι.

Η σκόνη αυτή στάλθηκε στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ για να διαπιστώσουν για τι πρόκειται. 

Ο 39χρονος ήταν άνεργος, ωστόσο συχνά πήγαινε στο πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ της γειτονιάς του και στοιχημάτιζε μεγάλα ποσά.

Τις έρευνες έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου.


Σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον Λαυρεντιάδη



Mπορεί ο Παύλος Πολάκης να υποστηρίζει ότι το κλειδί της εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μπουν και μερικοί φυλακή», όμως πληθαίνουν τα σημάδια ότι σε αυτούς τους «μερικούς» θα έπρεπε κανονικά να προστεθούν και στελέχη της ίδιας της κυβερνώσας Αριστεράς.

Η υπόθεση που ήρθε στο φως γύρω από την σκανδαλώδη επιμονή της ΔΕΠΑ, τη διοίκηση της οποίας διορίζει το δημόσιο, να χορηγεί φυσικό αέριο σε εταιρεία του Λαυρεντιάδη, παρότι η τελευταία απλώς δεν είχε πληρώσει εδώ και χρόνια, είναι από αυτή την άποψη ιδιαίτερα αποκαλυπτική. 

Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι γνωρίζουμε για αυτή την υπόθεση ακριβώς επειδή ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, που βρέθηκε κατηγορούμενος για απιστία ακριβώς εξαιτίας της μη είσπραξης των οφειλόμενων ποσών, κατήγγειλε ότι για όλες τις ενέργειές του είχε σαφή εντολή και έγκριση από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η υπόθεση αφορά τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που πωλήθηκε το 2009 στον όμιλο Λαυρεντιάδη έχοντας ήδη ένα μεγάλο χρέος 59 εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι κατεξοχήν μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου. 

Ωστόσο, εντός του ομίλου Λαυρεντιάδη το χρέος προς τη ΔΕΠΑ εκτοξεύθηκε σε ακόμη πιο μεγάλα ύψη, φτάνοντας τα 120,6 εκατομμύρια ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 80% των συνολικών οφειλών όλης της αγοράς προς τη ΔΕΠΑ αλλά και το 10% του κύκλου εργασιών. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο χρέος είναι πραγματική ωρολογιακή βόμβα για μια εταιρία. 

Ωστόσο, το 2015 απομακρύνεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ που είχε στείλει εξώδικο στην ELFE (την εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη που είχε πάρει το εργοστάσιο) για τις οφειλές της και στη θέση του τοποθετείται ο Θ. Κιτσάκος που είχε προερχόταν από τις επιχειρήσεις του Λαυρεντιάδη! 

Δηλαδή σε μια επιχείρηση τοποθετείται για διευθύνων σύμβουλος ένα στέλεχος που προερχόταν από τον μεγαλύτερο οφειλέτη αυτής της επιχείρησης.

Ο Κιτσάκος αντί να πάρει μέτρα ώστε να πληρώσει η ELFE προτίμησε να της δίνει περιθώριο ή να δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων εταιρειών που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ήταν συμφερόντων του ιδιοκτήτη της ELFE. 

Αυτό σημαίνει ότι συνέχισε να δίνει η ΔΕΠΑ αέριο στην εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, χωρίς στην πραγματικότητα να μπορεί να εισπράξει αυτές τις επιταγές που προέρχονταν από εταιρείες-προπετάσματα, ορισμένες εκ των οποίων π.χ. είχαν την ίδια διεύθυνση για όλα τα μέλη του ΔΣ!

Η παράξενη ασπίδα προστασίας σε αυτές τις πρακτικές πήρε και οριακές μορφές. Για παράδειγμα, ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Παντελής αντικαταστάθηκε από τη θέση του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ακριβώς τη στιγμή που ζητούσε στοιχεία για αυτές τις συναλλαγές και μάλιστα με μια απόφαση που πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ ο Λαυρεντιάδης είχε απαλλαγεί από προηγούμενες κατηγορίες, όμως σύντομα βρέθηκε ξανά κατηγορούμενος, ύστερα και από αναφορές και της διοίκησης της ΔΕΠΑ.

Όμως, προηγουμένως ο Κιτσάκος είχε αποπεμφθεί μετά το θόρυβο που προκλήθηκε καθώς είχε αποδεχθεί, παρά τις αντιρρήσεις της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ, την ανταλλαγή χρέους με ακίνητα, τα οποία θα έπρεπε να ήταν ελεύθερα βαρών αλλά, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο είχαν βάρη αλλά ήταν ήδη από το 2014 δεσμευμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από τον Παναγιώτη Νικολούδη, επικεφαλής τότε της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ωστόσο, όταν ο Κιτσάκος βρέθηκε κατηγορούμενος για την υπόθεση αυτή, τότε αποφάσισε να αποκαλύψει ότι όλα όσα έκανε ήταν σε συνεννόηση με κυβερνητικούς παράγοντες. 

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Γιάννης Δραγασάκης αυτός που πήρε την πρωτοβουλία για διυπουργικές συναντήσεις, ενώ διυπουργική συνάντηση συντόνισε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Επιπλέον, ο Κιτσάκος υποστήριξε ότι γνώση της όλης μεθόδευσης είχαν οι Σκουρλέτης και Σταθάκης, που πέρασαν από τη θέση του υπουργού Ενέργειας, όπως και ο Στέργιος Πιτσιόρλας και η Θεοδώρα Τζάκρη.  

Είπε επίσης και άλλα, όπως π.χ. ότι ο Πιτσιόρλας ως πρόεδρος τότε του ΤΑΙΠΕΔ (που ήταν μέτοχος της ΔΕΠ) του είχε συστήσει και μελετητική εταιρεία για να εκτιμηθούν τα παραπάνω ακίνητα. 

Δηλαδή, βλέπουμε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης να εξυπηρετούν ουσιαστικά την προσπάθεια του Ομίλου Λαυρεντιάδη, ενός ομίλου που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε για διαπλοκή, να συνεχίσει να φεσώνει τη ΔΕΠΑ με πολλά εκατομμύρια.

Αν αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «νέας διαπλοκής», τότε πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Ιδίως όταν πολλά έχουν ακουστεί για διάθεση του Λαυρεντιάδη να επενδύσει σε ΜΜΕ που θα μπορούσαν να ήταν φιλικά προς την κυβέρνηση… 

Άραγε για αυτή τη σκανδαλάρα θα δούμε να γράφει κανένα ποστ ο Πολάκης;

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
Πηγή : in.gr



Politico: Σχέδιο ίδρυσης Σχολής κατασκόπων στην Ελλάδα!



Τα σχέδια, που έχουν δει δημοσιογράφοι του Politico, περιλαμβάνουν από την κοινή εκπαίδευση και τις κοινές εγκαταστάσεις μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και της αεράμυνας.

Σημαντικό βήμα στη συλλογή πληροφοριών θα ήταν η δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής Σχολής κατασκόπων, αναφέρει το Politico, που επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η εμβάθυνση στην συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών σκόνταφτε στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά πλέον με το Brexit να πλησιάζει, αυτό το εμπόδιο δεν υφίσταται πλέον.

Κατά το δημοσίευμα έχει υποβληθεί πρόταση στην Ελλάδα να αναλάβει την ηγεσία στο εγχείρημα της Σχολής κατασκόπων, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σύμφωνα με το Politico προκαλεί έκπληξη, καθώς αυτές οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ “έχουν τις στενότερες σχέσεις με την Μόσχα”.

Εκτός της Σχολής κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλων υψομέτρων, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Στα σχέδια που επικαλείται το Politico περιλαμβάνονται ακόμη η δημιουργία κέντρου αξιολόγησης, του οποίου θα ηγούνται η Γαλλία και η Σουηδία, και θα συντονίζει τα κέντρα αξιολόγησης που θα βρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Γερμανία θα είναι επιφορτισμένη με τη δημιουργία drones νέας γενιάς, με χρονικό ορίζοντα το 2025. Αυτά τα drones θα είναι σχεδιασμένα για να κάνουν παρακολούθηση στο έδαφος και την θάλασσα.

Η Ιταλία θα αναλάβει -πάντα κατά τα ίδια σχέδια που αποκαλύπτει το Politico- να αναπτύξει ένα σύστημα “αεράμυνας” απέναντι στην απειλή εχθρικών drones, είτε για την προστασία στρατευμάτων που επιχειρούν, είτε για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού εδάφους.

Η Γαλλία θα ηγείται του προγράμματος δημιουργίας νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων μεσαίας εμβέλειας.

Στον καταμερισμό του σχεδιασμού αυτού η Ιταλία θα αναπτύξει σύστημα παρακολούθησης με αερόστατα, η Τσεχία θα ηγείται της δημιουργίας μονάδας ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές βάσεις είτε στο Ευρωπαϊκό έδαφος είτε στη θάλασσα.

Πάντως όπως επισημαίνει το Politico, το στοίχημα είναι να μετουσιωθούν σε πράξη τα σχέδια αυτά, καθώς ανάλογα σχέδια που ανακοινώθηκαν πομπωδώς τον περασμένο χρόνο, παρέμειναν επί χάρτου.


Πηγή : newsit.gr


Νεκροί σε τροχαίο τρεις 15χρονοι



Το πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Ε.Ο. Κυπαρισσίας- Φιλιατρών στο ύψος της Τερψιθέας. Η σύγκρουση δύο οχημάτων ήταν τόσο σφοδρή, που το ένα αυτοκίνητο κυριολεκτικά κόλλησε σε τοίχο που υπάρχει δίπλα στο οδόστρωμα.

Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρξαν εγκλωβισμένοι τρεις 15χρονοι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφθασε στο σημείο και έστησε επιχείρηση απεγκλωβισμού. Τραγικός απολογισμός ήταν ο θάνατος τριών επιβατών ηλικίας 15 ετών, οι δύο μάλιστα εξέπνευσαν στο σημείο, ενώ ο τρίτος λίγες ώρες αργότερο στο Νοσοκομείο του Ρίο.




Τέλος ο οδηγός του άλλου οχήματος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.