Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Αμερικανίδα στρατιώτης αυτοκτόνησε μετά από ομαδικό βιασμό, λέει η μητέρα της - «Πήραν την ψυχή της»

 



Τι λέει η μητέρα της κοπέλας για τις τραυματικές εμπειρίες της κόρης της που την έκαναν να βάλει τέλος στη ζωή της

Μια αφοσιωμένη στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ αυτοκτόνησε έπειτα από σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από συναδέλφους της, σύμφωνα με τη μητέρα της άτυχης κοπέλας η οποία καταγγέλλει εγκληματική αδράνεια από πλευράς της διοίκησης του στρατιωτικού σώματος.

«Αυτός ήταν ο λόγος που έχασε τη ζωή της. Αυτό ήταν το πράγμα που τη λύγισε» είπε η Ντέμπι Ρόμπινσον, μητέρα της εθνοφρουρού Μόργκαν Ρόμπινσον μιλώντας στο CBS Evening News, σύμφωνα με τη New York Post. Όπως σημειώνει, οι άνδρες που τη βίασαν «ήθελαν το κορμί της, και τελικά πήραν την ψυχή της».

Σύμφωνα με το CBS, η φρικιαστική «αλυσίδα» των γεγονότων που οδήγησε στην αυτοκτονία της κοπέλας ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα από τον θάνατό της, όταν ένα ανώτερο στέλεχος της Εθνοφρουράς της επιτέθηκε σεξουαλικά και την παρενόχλησε σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις το διάστημα που η μονάδα της βρισκόταν στο Κουβέιτ. Όταν η Μόργκαν ανέφερε τις επιθέσεις, οι ανώτεροί της «δεν έκαναν τίποτα» για να τιμωρήσουν τον δράστη ούτε για να την προστατέψουν, σύμφωνα με τη μητέρα της.

morgan-robinson


Στη συνέχεια, η Ρόμπινσον εστάλη στο Αφγανιστάν, όπου φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από πολλούς συναδέλφους της στρατιώτες. Αυτή τη φορά ήταν υπερβολικά τρομαγμένη και απογοητευμένη από το σύστημα για να καταγγείλλει το περιστατικό. Τέσσερις μήνες μετά τον βιασμό της, η νεαρή γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της.

Ο Αμερικανικός Στρατός ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της εθνοφρουρού και αργότερα παρέδωσε στην μητέρα της μια έκθεση, από την οποία όμως είχαν αποκρυφθεί πολλά τμήματα λόγω ευαίσθητων πληροφοριών. Σε παράγραφο που δεν ήταν «μαυρισμένη» αναφερόταν πως «η Λοχίας Ρόμπινσον υπέφερε από «σεξουαλικό, σωματικό και ψυχολογικό τραύμα» κατά την προσωρινή στάθμευση της μονάδας της στο εξωτερικό, και ότι οι συνέπειες αυτού του τραύματος συνέβαλαν στον θάνατό της. «Δεν καταλάβαινα πώς ήταν δυνατόν να κάθονται εκεί και να μου δίνουν αυτό το έγγραφο κοιτώντας με στα μάτια», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης εθροφρουρού.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στρατός φέρει τεράστιο μέρος της ευθύνης για τον θάνατο της κόρης της, λόγω της αδράνειας και της αδιαφορίας που επέδειξε μετά την πρώτη καταγγελία της κοπέλας. Δεν γινεται να κάνουν έρευνα οι ίδιοι, χρειάζεται μια εξωτερική υπηρεσία που να διερευνά τις σεξουαλικές επιθέσεις μέσα στον Στρατό, υποστηρίζει η συντετριμμένη μητέρα.

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της κοπέλας, ο αξιωματικός που φέρεται να επιτέθηκε στην Ρόμπινσον στο Κουβέιτ έλαβε μια γραπτή επίπληξη, κάτι που η μητέρα της θεωρεί ουσιαστικά κοροϊδία. «Ήταν μια δουλειά που λάτρευε. Το έκανε για την πατρίδα της», λέει για την κόρη της που κατετάγη στον στρατό το 2010, προσθέτοντας ότι και η ίδια βασανίζεται συνεχώς από την σκέψη ότι ίσως θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για να τη βοηθήσει.

Σύμφωνα με το CBS, ο στρατός ανέφερε σε δήλωση ότι διεξήχθη ενδελεχής έρευνα για την καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης και λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα εις βάρος του εμπλεκόμενου αξιωματικού. «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον στόχο της εξάλειψης των σεξουαλικών επιθέσεων στον στρατό, μέσω της αποτελεσματικής αντίδρασης στις καταγγελίες και την επιβολή αρμόζουσαν τιμωρίας στους υπεύθυνους» δήλωσε η σύμβουλος σε θέματα πολιτικών του Στρατού Ελίζαμπεθ Βαν Γουινκλ.

Με πληροφορίες από New York Post, CBS News

Πηγή : protothema.gr


Ηλεκτρονικό επισκεπτήριο σε όλες τις φυλακές

 


Σε 27 σωφρονιστικά καταστήματα λειτουργεί, πλέον, ο θεσμός του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίησή του και στα υπόλοιπα 8.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υγειονομική κάλυψη των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Η επέκταση του θεσμού του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου μέσω skype αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι την προηγούμενη Παρασκευή λειτουργούσε ήδη σε 22 σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως πρόσθεσε, σήμερα, μετά από μία εβδομάδα, επεκτάθηκε σε 27 καταστήματα, ενώ αναμένεται η ενεργοποίησή του στα υπόλοιπα 8, τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μητσοτάκης: «Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα θα έχουμε καλά Χριστούγεννα»

 



Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν τον εξής διάλογο:

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας συναντώ, έστω και διαδικτυακά. Είναι σημαντικό, νομίζω, να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, ότι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες οι όποιες συναντήσεις ή συζητήσεις μπορούν να γίνουν μέσω του διαδικτύου. Αυτό να είναι κάτι το οποίο να το επιδιώκουμε, καθώς επιθυμούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα, όσο περισσότερο γίνεται. Οπότε, εύχομαι σ’ ένα μήνα από τώρα, στην επόμενη τακτική μας συνάντηση, του Δεκεμβρίου, τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα για να μπορέσω να έρθω να σας επισκεφθώ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ήθελα να σας ενημερώσω, εν τάχει, καταρχάς, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή της Διακήρυξης για τη σύναψη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης με τη χώρα αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ.

Δημιουργείται, πιστεύω, ένα πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που έχει μια διάσταση αφενός οικονομική, αφετέρου αμυντική, στην οποία και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Νομίζω, ότι ήταν στο σύνολό του ένα επιτυχημένο ταξίδι και μία απόδειξη ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, τον τελευταίο χρόνο, έχει καταφέρει και έχει χτίσει νέες συμμαχίες χωρών που βλέπουν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία που την αντιλαμβανόμαστε και εμείς.

Ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού που είναι και το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δέχεται μία σημαντική, μια αυξημένη πίεση στην οποία όμως έχει καταφέρει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί. Και θα ήθελα και πάλι να επαναλάβω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία μας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους θαλάμους COVID-19, συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, η οποία μας χτυπάει -όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα- αλλά όλο τον κόσμο, με μία πρωτοφανή ένταση. Και παρά τις συνθήκες πολύ αυξημένης πίεσης έχουν καταφέρει και τα έχουν βγάλει πέρα.

Ξέρω, επίσης, ότι -και είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεστε και εσείς από τις επαφές σας- η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες είναι κουρασμένοι, είναι αγχωμένοι, είναι στεναχωρημένοι, είναι ανήσυχοι, είναι προβληματισμένοι. Και θεωρώ αυτά τα συναισθήματα απολύτως κατανοητά. Και γι΄ αυτό, νομίζω, ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τα ζητήματα αυτά να μιλάμε πάντα με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη διαφάνεια.

Δύο είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή της Κυβέρνησης: Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως «στο κόκκινο», όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να στεκόμαστε πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνουμε πράξη την προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης για κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Ήδη σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία εξήγγειλαν ότι για τους συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας- θα υπάρξει διπλασιασμός του ποσού για τα Χριστούγεννα. Είναι μία κίνηση στήριξης αυτών των συμπολιτών μας οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο και αναζητούν έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Από εκεί και πέρα -και να κλείσω με αυτό την εισαγωγική μου τοποθέτηση- το μεγάλο, το πιο σημαντικό αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και όχι σε χαλάρωση, είναι τα νέα που έχουμε από το μέτωπο του εμβολίου τα οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία θα είναι, καθώς φαίνεται, πολύ αποτελεσματικά και προφανώς απολύτως ασφαλή για να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις. Η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ποσότητες που της αναλογούν και ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε, ως όφειλε, τον προγραμματισμό της ελληνικής πολιτείας για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού που εκτιμώ ότι θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επειδή αυτή είναι μία περίπλοκη άσκηση για το Ελληνικό κράτος, να είναι απολύτως προετοιμασμένο έτσι ώστε από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, ο εμβολιασμός να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Και επειδή για τα πιο πολλά εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι σχετικά περίπλοκη άσκηση, αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να τη φέρουμε εις πέρας. Και νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό -και για λόγους σημειολογίας- η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, εμείς, οι οικογένειές μας δημόσια, για να καταδείξουμε και στην Ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε, είναι εδώ για να προστατεύσει τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουν και είναι το μόνο εργαλείο το οποίο αποδεδειγμένα πια μπορεί να μας επιτρέψει να ξαναγυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Άρα, οφείλουμε όλοι μας να χτίσουμε ένα τείχος λογικής και αλληλεγγύης απέναντι στους λίγους, γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα και ενδεχομένως να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση σε αυτά τα οποία μας υποδεικνύει η επιστήμη. Όμως, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βλέπουμε πια την κορυφή του βουνού, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε και καραδοκούν αρκετές χαράδρες μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού, αλλά τουλάχιστον έχουμε οπτική επαφή με το τέλος αυτής της περιπέτειας. Και στο χέρι μας είναι να φτάσουμε μέχρι την κορυφή του βουνού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές απώλειες.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ακόμη και στα θέματα της μετακίνησης, είναι ευχάριστο που μπορούν και γίνονται κάποιες κινήσεις. Το ταξίδι σας το χθεσινό ήταν σημαντικό, με την έννοια ότι οι διμερείς σχέσεις της χώρας και οι πολυμερείς συνεργασίες, ειδικά στα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την οικονομία, για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Από κει και πέρα συμφωνώ απολύτως μαζί σας που εστιάζετε στην κρίση της πανδημίας γιατί δυστυχώς, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα, όπως φαίνεται είναι αρκετά βαρύ. Κι αυτό φάνηκε πανευρωπαϊκά, καθώς όλοι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Η σκέψη όλων μας τούτη τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δυστυχώς ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είναι πολύ επικίνδυνος, δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αμέλεια, οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμό. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες ακόμη, μακάρι να μην είναι πάρα πολλές. Η αγωνία, η κούραση των συμπολιτών μας, όλων ημών, είναι σημαντική ήδη από την πρώτη περίοδο, πόσο μάλλον τώρα. Τα μέτρα μας δυσκολεύουν όλους και βαραίνουν τον πληθυσμό, πρέπει όμως να αντέξουμε, να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε σε καλύτερες συνθήκες.

Όλοι οι συμπολίτες μας σηκώνουν βάρη, ο καθένας από τη σκοπιά του προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί στα καθήκοντα που του αναλογούν και να αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Το βάρος, όμως, που σηκώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα και προφανώς στις μονάδες και τις περιοχές που έχουν αυτήν τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση. Φυσικά παρακολουθώ κι εγώ την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό.

Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και στο θέμα της προσφοράς των εθελοντών την περίοδο αυτή. Γιατί το έζησα, το είδα και το παρακολούθησα με ενδιαφέρον στην πρώτη περίοδο και τώρα το βλέπω και πάλι. Από την πολύ απλή μορφή, που μπορεί ο καθένας στο σπίτι του, στην πολυκατοικία που μένει, στη γειτονιά του, μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών να προσφέρει λίγη υλική ή ψυχολογική υποστήριξη στους συνανθρώπους του, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Από τις κοινωνικές κουζίνες που υπάρχουν και πηγαίνουν εθελοντές συμπολίτες μας για να παρέχεται δωρεάν φαγητό στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Και βέβαια το πιο κρίσιμο είναι οι εθελοντές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πληροφορούμαι ότι και γιατροί έχουν ήδη μετακινηθεί από νοσοκομεία της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειας Ελλάδα, καθώς και οι νοσηλεύτριες που με πολλή συγκίνηση είδαμε χθες, όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από τα Γιάννενα και αλλού. Τους οφείλουμε μεγάλη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη γιατί ακριβώς είναι το παράδειγμα της Κοινωνίας των Πολιτών που είναι πάντα παρούσα, αλλά και των κρατικών λειτουργών που υπερβαίνουν εαυτούς -έστω και με κίνδυνο της ζωής τους, γιατί κακά τα ψέμματα, είδαμε και θανάτους γιατρών και νοσηλευτών. Είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας αυτή η διάθεση προσφοράς. Έχουμε βεβαίως και τα πολύ θετικά αποτελέσματα του εμβολίου στο οποίο αναφερθήκατε, που μας δίνουν και δύναμη να αντέξουμε αυτήν την περίοδο. Να ακολουθούμε, όμως, πολύ πειθαρχημένα, όπως το έχει ξανακάνει στη μεγάλη του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός, τις υποδείξεις των ειδικών. Εδώ νομίζω ότι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ρόλο σημαντικό να παίξουν, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση από όλους, να εστιάζουν στα κρίσιμα και στην κοινή προσπάθεια όλων. Θα ήθελα να συμμεριστώ κι εγώ την αισιοδοξία σας ότι εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί –και το πρώτο βάρος φυσικά πέφτει στην υπεύθυνη Πολιτεία, στην κυβέρνηση και σε όλους όσους μπορούμε κάτι να κάνουμε- δεν θα αργήσουν οι πιο φωτεινές ημέρες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Και το μήνυμα των Χριστουγέννων, φέτος, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και θα ξανασταθώ σε αυτό το οποίο σας είπα: χρέος μας είναι όταν με το καλό οι ειδικοί μας υποδείξουν ότι μπορούμε σταδιακά να ανοίγουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή, να το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Διότι, είναι δεδομένο ότι γνωρίζουμε πια ότι κάθε εφησυχασμός τιμωρείται και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό μάθημα, είναι παγκόσμιο μάθημα. Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά ύπουλος και ειδικά τον χειμώνα που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα, είναι από τη φύση του και πιο μεταδοτικός.

Άρα, να γνωρίζουμε ότι θα πάρουμε ως Πολιτεία τις αποφάσεις μας με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και τονίζω, ότι ο πιο βασικός δείκτης τον οποίο θέλουμε να κοιτάμε είναι η μείωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από κει και πέρα, στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε και τα Χριστούγεννα να βρεθούμε πάντα με πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς αυτή τη φορά τουλάχιστον με τους ανθρώπους που αγαπάμε, για να γιορτάσουμε τη σημαντική αυτή γιορτή με το αίσθημα αλληλεγγύης στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε. Κι εγώ θέλω να σταθώ στη σημαντικότατη προσφορά πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι υπερβάλλουν τους εαυτούς τους σε αυτήν τη συγκυρία, αγνοούν τον κίνδυνο και κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης, το οποίο πάντα δοκιμάζεται σε στιγμές κρίσης και πάντα υπονομεύεται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα στη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό να το διαφυλάξουμε. Είναι ένα κεκτημένο το οποίο έχουμε κερδίσει και είναι μία κατάκτηση -όχι μόνο- της χώρας και του Κράτους, είναι κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών πρωτίστως και αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το αναδείξατε.





«Πάγωμα» πληρωμών, ρύθμιση χρεών, κρατικά δάνεια

 



Αναστολή πληρωμών και ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το πακέτο μέτρων που από το πρώτο lockdown εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων. Διάταξη μάλιστα του υπουργείου Εργασίας σε νομοσχέδιο-σκούπα, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Τετάρτη, προβλέπει ότι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων «πάγωσε» μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5%, ή σε 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021.   

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους. Η επανένταξη επιτυγχάνεται με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, θα δίνει τη δυνατότητα παράτασης 4 μηνών σε 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες για την αποπληρωμή των χρεωστικών ειδοποιητηρίων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Τα επιπλέον ποσά εισφορών θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Μαρτίου και όχι από την 30ή Νοεμβρίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, που έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου στους πληττόμενους ΚΑΔ.  

Τουρισμός

Ειδικά μέτρα ισχύουν επίσης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, αλλά και για τους χιλιάδες εργαζομένους τους. Ετσι, έως 31.12.2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία που είχαν, κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2020 έως και Αύγουστο 2020, χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

Καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, οι οποίες θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους. 

Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους με αναλογία του αριθμού παραστάσεων, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτήριου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

Τέλος, ειδικά για τις αερομεταφορές και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, προβλέπεται η επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τις 31.12.2020.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

• Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, συνολικού ύψους 1,2 δισ. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστον 2.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τις 2.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις, ενώ οι ατομικές (μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ.) χωρίς εργαζομένους θα λάβουν ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα συνεχισθεί και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες εκτός από την εστίαση περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, που κανονικά καταβάλλεται τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα, καθώς δεν προβλέπεται καμία αναστολή. 

• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που κανονικά πληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Παναθηναϊκός: «Έπεσαν» οι υπογραφές για το γήπεδο στον Βοτανικό

 



Ξεκινάει η Διπλή Ανάπλαση, μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος συμφώνησαν η Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων και συντονιστής, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς).

Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, ο Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.



Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης:

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων

αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ

εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης

και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης

Με το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας. Μία νέα διέξοδος για τον δημότη και την πόλη. Μία νέα διαδρομή για τον κάτοικο, αλλά και τον επισκέπτη της Aθήνας.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων

αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.

ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό

αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.

52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα

χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων

έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.

σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

Σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών, έχει έναν διττό στόχο: α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας. Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.

Προϋπολογισμός και πηγές χρηματοδότησης:

Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκ. ευρώ περίπου. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρήση, οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, θα συμφωνηθούν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα.

Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης.

Η ΑΕΠ Ελαιώνας, με ιδίους πόρους, αναλαμβάνει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όσο αυτών του Δήμου Αθηναίων.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Χρονοδιάγραμμα:

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στο Δ΄ τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού υπολογίζεται στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Παράλληλα, ως προς το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων είπε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού και οι πολίτες της Αθήνας έχουν ακούσει πολλές φορές πολλές υποσχέσεις για τη διπλή ανάπλαση. Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις έχει έλθει η ώρα να γίνουν πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από σκληρή εργασία και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και των συναρμόδιων Υπουργείων, αναλαμβάνει την δέσμευση να βοηθήσει τον Δήμο Αθηναίων ως κύριο ανάδοχο του έργου να υλοποιηθεί εντός των επομένων 36 μηνών η περίφημη διπλή ανάπλαση που θα δώσει

-στους πολίτες της Αθήνας ένα νέο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης και μια καινούργια, σωστά πολεοδομημένη γειτονιά στο Βοτανικό,

-στον Παναθηναϊκό, εγκαταστάσεις αξιοπρεπείς και σύγχρονες για τον ερασιτέχνη καθώς και γήπεδο για την ομάδα του ποδοσφαίρου

-και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο.

Μια ιστορία επιτυχίας ξεκινά σήμερα και όσα λέμε θα γίνουν πράξη».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: «Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου που σήμερα μπαίνουν τα θεμέλια για την έναρξη του εμβληματικού έργου της διπλής ανάπλασης, που θα σηματοδοτήσει την αναπτυξιακή επανεκκίνηση σε δύο σημαντικά σημεία της της Αττικής, στο Βοτανικό και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η διοίκηση της Περιφέρειας στηρίζει από την πρώτη στιγμή τη μεγάλη προσπάθεια για την εκκίνηση των έργων της διπλής ανάπλασης και θα συμβάλλει έμπρακτα στην υλοποίηση της επένδυσης, που αφενός θα αλλάξει ριζικά την όψη σε δύο ιστορικές περιοχές στην καρδιά της Αττικής και αφετέρου εξασφαλίζει στέγη, σε μια ιστορική ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός.

Η Αττική αλλάζει σταδιακά όψη με έργα μητροπολιτικού χαρακτήρα που θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική της αναβάθμιση και στην αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με την Περιφέρεια συνεχώς παρούσα.

Σ΄αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που η χώρα μας δίνει μία μεγάλη υγειονομική μάχη, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας πως η επόμενη μέρα για την Αττική θα είναι καλύτερη, για μία Περιφέρεια-Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές και θα εργαστούμε όλοι σκληρά για να το καταφέρουμε».

Παναγιώτης Μαλακατές, Πρόεδρος Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Παναθηναϊκό μας. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχει τη δυνατότητα πλέον να αποκτήσει τις δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις και την οικονομική του αυτοδυναμία ώστε να μπορέσει να καταστεί πρωταγωνιστής και πρωταθλητής σε όλα τα σπορ.

Αποκτάμε επίσης ένα σύγχρονο και μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου αντάξιο του μεγέθους και της ιστορίας μας, και ιδιαίτερα σημαντικό, το Μουσείο μας και εμπορικές χρήσεις στο χώρο της φυσικής μας έδρας. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στην ΚΑΕ, εφόσον και η ίδια το επιθυμεί, να συνάψει με το Δήμο σύμβαση, ώστε να γίνει πράξη η Παναθηναϊκή Πολιτεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση έκρινε τις προτάσεις του Δήμου και της κυβέρνησης θετικές και ομόφωνα με εξουσιοδότησε για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Για να γίνει το τεράστιο αυτό έργο πραγματικότητα, που θα εκτοξεύσει τον Παναθηναϊκό μας, οφείλει η Γενική Συνέλευση του Παναθηναϊκού Α.Ο. την οποία θα συγκαλέσω (όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες) να εγκρίνει το όλο εγχείρημα. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, πρώτα τον Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Κώστα Μπακογιάννη για την άψογη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα, αλλά και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που χωρίς τη δική τους παρέμβαση ίσως σήμερα να μην είμαστε εδώ».

Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τον Παναθηναϊκό η σημερινή. Ένα όνειρο δεκαετιών, να αποκτήσει ο σύλλογος το σπίτι του, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο με το γήπεδο στο Βοτανικό. Το κύτταρο του συλλόγου, ο Αθλητικός Όμιλος, θα αποκτήσει επιτέλους τις εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία του πλέον πολυνίκη συλλόγου της Ελλάδας. Αποτελεί τιμή για μένα που επί των ημερών μου στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ, ικανοποιείται το απολύτως δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκού να αποκτήσει το δικό του γήπεδο».

Βασίλειος Ψάλτης, CEO Alpha Bank: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που, από κοινού, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχουμε στο σημαντικό σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης. Η Διπλή Ανάπλαση δεν περιορίζεται στην κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου για μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και, βεβαίως, λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: «Η Αθήνα, βήμα βήμα, κλείνει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Έργα πνοής και ανάπτυξης για την πόλη, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες στα συρτάρια, μπαίνουν σε τροχιά δημιουργίας και ολοκλήρωσης. Ήταν στρατηγική απόφασή μας, η Διπλή Ανάπλαση να γίνει πραγματικότητα. Δεσμευτήκαμε, μελετήσαμε, συνεργαστήκαμε, διαβουλευτήκαμε και σήμερα δίνουμε το σήμα εκκίνησης για μία σειρά από έργα που δημιουργούν νέα δεδομένα για την πρωτεύουσα. Τη Διπλή Ανάπλαση την περιμένουν, εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο η οικογένειά του Παναθηναϊκού, αλλά και όλες οι Αθηναίες και όλοι οι Αθηναίοι.

Άκουσαν λόγια, άκουσαν υποσχέσεις και πολλές θεωρίες. Το μεγάλο στοίχημα όμως αυτής της δημοτικής αρχής, είναι να περάσει ολόκληρη η πόλη από τη θεωρία στην πράξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Γεωργιάδη, στον κύριο Μαλακατέ, τον κύριο Αλαφούζο, τον κύριο Ψάλτη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρο Τσιατσιάμη και όλη την ομάδα που εργάστηκε τους τελευταίους 14 μήνες. Όπως επίσης στον κύριο Πατούλη, στον κύριο Γεραπετρίτη, και κυρίως στον Πρωθυπουργό για την ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα».


Πηγή



Δεν θα γίνει άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

 



Το lockdown είναι πλέον βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», ανέφερε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». 

Και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, έδειξαν μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως η άρση του lockdown στο τέλος του Νοεμβρίου απομακρύνεται όλο και περισσότερο: «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Καλύτερα θα είναι να μετράμε αντίστροφα μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα».




Αυξημένο το κονδύλι για την πανδημία στον προϋπολογισμό

 



Υφεση 10%-11% φέτος και ανάκαμψη 4,5%-5% του χρόνου προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενσωματώνοντας τις βαριές συνέπειες της παράτασης της πανδημίας και του δεύτερου lockdown.

Ακόμη και αυτή η ισχνότερη κατά 3 μονάδες ανάκαμψη, σε σχέση με την εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού, των αρχών Οκτωβρίου, εμπεριέχει ισχυρό βαθμό αβεβαιότητας. Πρώτον, βασίζεται στην εισροή σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, προβλέπονται δαπάνες 3,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης), οι οποίες συνεισφέρουν κατά 2 μονάδες στο ΑΕΠ. Ετσι, χωρίς τους πόρους αυτούς, η ανάκαμψη θα ήταν μόνο 2,5%-3%. 

Επίσης, ο προϋπολογισμός βασίζεται στην παραδοχή ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε φάση πανδημίας και θα έχει ανάγκη στήριξης ώς το τέλος του πρώτου τετραμήνου. Ο δε τουρισμός θα επιστρέψει στο 60% των εισπράξεων του 2019. Και οι δύο αυτές παραδοχές είναι, επίσης, αβέβαιες.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι βεβαίως αρνητικό, με προβλεπόμενο έλλειμμα 3%-4% του ΑΕΠ, έναντι 1% του προσχεδίου, ενώ για φέτος αυτό προβλέπεται να κινηθεί στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ, από 6,2% του ΑΕΠ του προσχεδίου. 

Εν ολίγοις, μέσα σε ενάμιση μήνα, όλες οι προβλέψεις έχουν ανατραπεί εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που δείχνει ότι ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία ένα «σχέδιο επί χάρτου», η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από συνθήκες πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Από τις σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με το προσχέδιο, του προϋπολογισμού θα είναι η μεγάλη αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Στο προσχέδιο, οι σχετικές παρεμβάσεις είχαν προϋπολογισθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι 21,5 δισ. φέτος. Αυτές περιελάμβαναν και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, την επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα», τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και σχετικά μικρότερα ποσά για την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που αφορούν άμεσα τα θύματα της πανδημίας. Τώρα, ενόψει παράτασης της κρίσης, ο προϋπολογισμός των τελευταίων αυτών παρεμβάσεων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ πολλαπλάσιο θα είναι και το αποθεματικό ασφαλείας, που είχε προβλεφθεί στα 600 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος θα κινηθεί στην περιοχή του 205% του ΑΕΠ. Το χρέος έχει αυξηθεί ως  απόλυτο μέγεθος, λόγω μεγαλύτερου  ελλείμματος, αλλά έχει αυξηθεί και ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω μείωσης του ΑΕΠ. Εκτός από την ύφεση, σε αυτό συνέβαλε και η πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφαίρεσε 4 δισ. ευρώ το 2019, όπως έχει επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Ειρήνη Χρυσολωρά

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Παρέμβαση εισαγγελέα για Πετράκο, "Μακελειό" και "Ελεύθερη Ώρα" για fake news

 



Για διασπορά ψευδών ειδήσεων ζητάει έρευνα ο εισαγγελέας πρωτοδικών, για τον τραγουδιστή Πετράκο και τα δύο συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού 

Το ενδεχόμενο τέλεσης από συγκεκριμένα πρόσωπα αδικημάτων όπως της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε ανυπακοή θα ερευνήσει η Εισαγγελία με αφορμή δημοσιεύματα εντύπων αλλά και αναρτήσεων βίντεο που αμφισβητούν την επικινδυνότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα προαναγγελλόμενα εμβόλια.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου βλέποντας τα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Μακελειό" και "Ελεύθερη Ώρα" καθώς και βίντεο με δηλώσεις του τραγουδιστή Γρηγόρη Πετράκου, ο οποίος υποστηρίζει εγκληματικά και ανεύθυνα θεωρίες συνωμοσίας διέταξε κατεπείγουσα έρευνα.

Ο επικίνδυνος τραγουδιστής Πετράκος είχε ισχυριστεί χωρίς ίχνος ευθύνης και ηθικής, ότι πως μετά από έρευνα που έκανε ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κορονοϊός δεν αποτελεί πανδημία ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των τεστ κάνοντας λόγο για τεχνητή αύξηση κρουσμάτων αλλά και τα εμβόλια για τον ιό.

Η εντολή της Εισαγγελέως προς τον διενεργούντα την έρευνα συνάδελφό της, είναι να εντοπίσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ´ εξακολούθηση καθώς και διέγερση σε ανυπακοή και εφόσον προκύπτουν ποινικά δεδομένα να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Πετράκος ήταν καλεσμένος της εκπομπής "Tik Talk" του Alpha, όπου ανέλυε της ψεκασμένες επικίνδυνες θεωρίες συνομωσίας, με το κανάλι ωστόσο να αποφασίζει τελευταία στιγμή να μην προβάλει τη συγκεκριμένη εκπομπή.



Γιαννούλης άθλιος χωρίς ηθική γνήσιος Συριζαίος: Για τους νεκρούς φταίει η κυβέρνηση

 



Για ακόμη μία φορά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πολιτική και αντιπολίτευση πάνω στην πανδημία και να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο.

Αυτή την άθλια και ανήθικη τακτική ακολουθεί σε κάθε του εμφάνιση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννούλης, που έχει δείξει πολλές φορές δείγματα ψεύτη και ανήθικου προπαγανδιστή χωρίς να ντρέπεται

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας με θράσος το χθεσινό μακάβριο tweet της Αυγής, για το οποίο η Αυγή ζήτησε συγνώμη και το απέσυρε, δεν είχε να κάνει την παραμικρή παρατήρηση και ανέφερε ότι «η Αυγή δεν φταίει για τους θανάτους. Για τους θανάτους φταίει η κυβέρνηση, όσο δεν προσλαμβάνει γιατρούς».

Στη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη, απάντησε με ανακοίνωσή της  η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «για όσους πίστεψαν ότι το παιχνίδι Τσίπρα με τα νούμερα των νεκρών ήταν αστοχία, ή ότι η χθεσινή αθλιότητα της Αυγής έγινε κατά λάθος, ήρθε σήμερα ο κ. Γιαννούλης να άρει κάθε αμφιβολία».

«Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει η Πειραιώς και προσθέτει: «Σπεκουλάρει, διαρκώς, στην επιδείνωση της πανδημίας, σε περισσότερους νεκρούς, σε περισσότερη δυστυχία. Η απομόνωση τους από την κοινωνία και το αντιπολιτευτικό τους άγχος, τους οδηγούν στην αθλιότητα. Και τελικά στην πλήρη απαξίωση».





Πέσαμε κάτω από τα γέλια με την νέα ξεφτίλα του νούμερου ΜεΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη

 



Είναι τραγικό για την Ελλάδα, το ότι έχουν μαζευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 τόσα νούμερα μέσα στην βουλή!!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νούμερο του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, προκαλεί και ξεφτιλίζεται γιατί απλά δεν νοιώθει, δεν καταλαβαίνει τι λέει και τι κάνει.

Πάνω στον πολιτικό του οίστρο που μόνο γέλιο προσφέρει σε κάθε ομιλία, επειδή δεν έχει καμία σοβαρότητα, ξεφτιλίζεται και δείχνει πόσο αμόρφωτος είναι ο ίδιος και τα νούμερα της αριστεράς και ακροαριστεράς, που δεν έχουν πότε διαβασμένοι για να μιλήσουν.

Ακούστε στο παρακάτω video με τον Κλέων Γρηγοριάδης, σε απόλυτη ξεφτίλα, για τον "Χρήστο" Λαμπράκη και όχι Γρηγόρη, που πρέπει να γελάει και ο ίδιος ο Λαμπράκης  εκεί που βρίσκεται.

Η σύγκριση Λαμπράκη Βαρουφάκη ειδικά είναι μνημειώδης!!





Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή των νέων φυλακών στον Ασπρόπυργο

 



Ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης στον Ασπρόπυργο οι εργασίες για το «Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών», όπως θα ονομάζονται οι φυλακές που θα αντικαταστήσουν τον Κορυδαλλό.

Η κατασκευή των νέων φυλακών προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.



Η κατασκευή θα γίνει με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε οικόπεδο 180 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθούν κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες. Στις φυλακές θα υπάρχουν προαύλια πτερύγων 1.000 τετραγωνικών μέτρων με χώρους πρασίνου, υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση, ανοιχτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑμεΑ, κλινικές (γενικής νοσηλείας και ψυχιατρική κλινική), εξωτερικά ιατρεία, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ), σχολείο και γυμναστήριο.

Επιπλέον θα κατασκευαστούν επτά δικαστικές αίθουσες, ενώ θα λειτουργήσει και Τμήμα Μεταγωγών.




 


 




Συγκλονιστικό video από την ΜΕΘ του Ασκληπιείου

 


Στη ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό του Ασκληπιείου Βούλας βρέθηκε η κάμερα του ΣΚΑΪ και οι εικόνες που κατέγραψε συγκλονίζουν.

Δείτε το video :





Νίκησε και στην επανακαταμέτρηση ο Τζο Μπάιντεν

 



Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, υπουργός Εσωτερικών στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η ανακαταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην πολιτεία επιβεβαίωσε τη νίκη με οριακή διαφορά του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν.

Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει διότι με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων από τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ράφενσπεργκερ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» πως οι αρχές της πολιτείας θα επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα.

Η ανακαταμέτρηση έδειξε πως το αποτέλεσμα «είναι ευθυγραμμισμένο πολύ κοντά με αυτό που είχαμε όταν ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα τη βραδιά των εκλογών», τόνισε ο Ράφενσπεργκερ, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WSB. Χαρακτήρισε εντελώς οριακή τη νίκη του Μπάιντεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διαφορά δεν ήταν ούτε «μια δαχτυλήθρα» ψήφων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Εξαρθρώθηκε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών - Βρέθηκαν σε Πειραιά και Κουκάκι 250 κιλά κοκαΐνης

 



Η επιχείρηση ναρκωτικών στήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά ενώ ηγετικό ρόλο φέρεται να έχει ένας 39χρονος Έλληνας γεννηθείς στο Αμβούργο ο οποίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς έχοντας στη ζώνη του παντελονιού του ένα πιστόλι Glock με σφαίρα στη θαλάμη.



Στο διαμέρισμα του Κουκακίου που είχε νοικιάσει ο 39χρονος βρέθηκαν τα τσουβάλια με την κοκαΐνη ενώ αυτό που εξετάζουν οι αρχές είναι μέρος της κόκας να έμενε στην Ελλάδα και το υπόλοιπο να διοχετευόταν στην αγορά της Ευρώπης. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ είναι σε εξέλιξη και οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα μέλη του καρτέλ.

Ειδικότερα :

Καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που δρουν σε διεθνές επίπεδο, πέτυχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το γραφείο D.E.A. Αθηνών, Τελωνειακούς Υπαλλήλους του Τελωνείου Πειραιά, αλλά και με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Μυκόνου.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 250 κιλά καθαρής κοκαΐνης και συνελήφθη ηγετικό στέλεχος πολύ καλά οργανωμένου διεθνούς δικτύου εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών που προέρχονται από χώρα της Νότιας Αμερικής.

Πρόκειται για 37χρονο ημεδαπό η δραστηριότητα του οποίου αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μεθοδικής και ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας. Προέκυψε μάλιστα ότι ως ηγετικό στέλεχος στην Ελλάδα, ανέλαβε το ρόλο της παραλαβής ποσοτήτων κοκαΐνης και την περαιτέρω διαχείριση – διακίνησή τους, τόσο εντός της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17-11-2020, συνελήφθη ο 37χρονος άντρας, ο οποίος παρέλαβε από τον Λιμένα του Πειραιά και στη συνέχεια μετέφερε σε διαμέρισμα στην Αθήνα, έξι (6) τσουβάλια που περιείχαν ποσότητες καθαρής κοκαΐνης. Σημειώνεται ότι, οι ποσότητες αυτές βρίσκονταν εντός εμπορευματοκιβωτίου με νόμιμο εμπόρευμα που προερχόταν από χώρα της Νότιας Αμερικής.

Κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι ήταν οπλισμένος, καθώς σε εσωτερική θήκη του παντελονιού του βρέθηκε ένα πιστόλι με φυσίγγιο διαστελλόμενου βλήματος στη θαλάμη (που εντάσσεται στις επιβαρρυντικές περιπτώσεις του Νόμου περί όπλων), γεμιστήρας με εννέα (9) φυσίγγια, συσκευή λέιζερ προσαρτημένη στο πιστόλι, επιπλέον γεμιστήρας με (13) φυσίγγια, θήκη όπλου και δύο (2) αναδιπλούμενα μαχαίρια τύπου σουγιά.

Στην κατοχή του δράστη αλλά και σε έρευνες που ακολούθησαν σε τρία (3) διαμερίσματα στην Αθήνα και σε ένα (1) στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς για την παράδοση και φύλαξη των ποσοτήτων των ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:





(254) κιλά και (495) γραμμάρια καθαρής κοκαΐνης, χωρισμένα σε (220) δέματα εντός έξι (6) τσουβαλιών,

(36.060) ευρώ σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών,

(21) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε για τις συνεννοήσεις του και (25) κάρτες sim ,

(2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

ηλεκτρική μηχανή συσκευασίας ( vacuum ) και

μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων.

Επιπλέον κατασχέθηκαν :



(6) σφραγίδες ασφαλείας διαμετακομιζόμενων εμπορευματοκιβωτίων με συρματόσχοινο και

όχημα που χρησιμοποιούσε ο δράστης ως μέσο διευκόλυνσης του διεθνούς κυκλώματος.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που εκτιμάται ότι θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνάει κατά πολύ τα 30.000.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.



Το βίντεο που πρόδωσε τον τζιχαντιστή του ISIS που συνελήφθη στην Αθήνα.

 


Ο 27χρονος αλλοδαπός εμφανίζεται μαζί με οπλαρχηγούς του ISIS να κρατούν λάβαρα και να χτυπούν αιχμαλώτους στη Συρία. 

Ένα βίντεο που είχε στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική και το οποίο έδειξε και στον ίδιο ήταν αυτό που οδήγησε τον 27χρονο τζιχαντιστή που συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης να ομολογήσει πως ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.

Ο ίδιος ο 27χρονος φαίνεται να πηγαινοέρχεται μεταξύ των οπλαρχηγών και να χτυπά αιχμαλώτους που είναι δεμένοι πισθάγκωνα.

Όταν από την Αντιτρομοκρατική τού έδειξαν το βίντεο, ο ίδιος "έσπασε", ομολογώντας πως ήταν όντως μέλος του ISIS στη Συρία και πως είχε συμμετάσχει σε αρκετές ανθρωποκτονίες που περιέγραψε.

Η ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής :

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πρώτες πρωινές ώρες της 19-11-2020 συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DA’ESH, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς, ο οποίος εισήλθε στη χώρα μας την 28-03-2018, εξεταζόμενος σχετικά αποδέχτηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγείται ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Κατά τη διενέργεια έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε οικίσκο ανοιχτής δομής φιλοξενίας αλλοδαπών, όπου διέμενε, ανευρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια  για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.





Στημένη από τον κοινοτάρχη και ιδιοκτήτη του καφενείου η φωτογραφία με τους μαθητές! Το έχει ξανακάνει!

 



Και στο παρελθόν είχε δημοσιοποιήσει ανάλογα fake news ο κοινοτάρχης.

Ο δήμαρχος δεν είχε ενημερωθεί ποτέ από τον  κοινοτάρχη της Πεύκης Ηλείας για τις ελλείψεις ώστε να φροντίσει.  

Δεκαπέντε λάπτοπ στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στην κοινότητα Πεύκης στην Ηλεία μετά τις στημένες εικόνες που βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα με τους μικρούς μαθητές να κάνουν μάθημα στον εξωτερικό χώρο καφενείου με μπουφάν και μάσκες που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης συνοδεύτηκε και με μια νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η ΝΔ σε ανακοίνωσή της με ευθύνη του πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας το 2018 ήταν οι μόνοι νομοί της χώρας που δεν έλαβαν μερίδιο από τον τεχνολογικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 47.190.857 ευρώ για τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Η Νέα Δημοκρατία περιέλαβε και τον πρόεδρο της κοινότητας Γρηγόρη Ξουλεή καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πύργου στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη κοινότητα, ουδέποτε ενημερώθηκε από τον Κοινοτάρχη για τις ελλείψεις της κοινότητας σε υλικοτεχνική υποδομή τις οποίες και δημοσιοποίησε σήμερα!

Οι φωτογραφίες που είδαν την δημοσιότητα ήταν στημένες από τον Κοινοτάρχη ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του καφενείου και δεν είναι η πρώτη φορά που στήνει fake news.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί στην κορύφωση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης του αιώνα μας, να παίζει με τις αγωνίες των πολιτών. Ποντάρει στην καταστροφή μήπως ξεφύγει από τα στρατηγικά του αδιέξοδα. Εχοντας χτίσει την καριέρα πάνω στους «αγανακτισμένους» και στα «μαγκάλια» πιστεύει ότι μπορούν να επαναληφθούν σκηνές του παρελθόντος. Σήμερα λοιπόν έκανε σημαία φωτογραφία απο καφενείο της κοινότητας Πεύκης της Ηλείας την οποία μοίρασε ο ίδιος ο Κοινοτάρχης και ιδιοκτήτης του καφενείου σε τοπικά ΜΜΕ. Το ζήτημα του τεχνολογικού εξοπλισμού για τα σχολεία όμως δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση και αποτυπώνει μια κατάσταση που δεν δημιουργήθηκε χθες και για την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βαρύτατες ευθύνες.

Αν ενδιαφερόταν για την ουσία ο κ.Τσίπρας θα είχε πληροφορηθεί ότι ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας που ζήτησε απο χθες ενημέρωση από όλους τους διευθυντές σχολείων για προβλήματα και ελλείψεις ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για τις συγκεκριμένες ελλείψεις.

Ο Δήμαρχος Πύργου στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη κοινότητα, ουδέποτε ενημερώθηκε από τον Κοινοτάρχη για τις ελλείψεις, τις οποίες πληροφορήθηκε σήμερα απο τα ΜΜΕ και καλύπτει αύριο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, παραδίδοντας στην συγκεκριμένη κοινότητα 15 λάπτοπ (σε σύνολο 200 για ολόκληρο τον Δήμο).

Αυτό όμως που πρωτίστως οφείλει να γνωρίζει ο κ.Τσίπρας είναι ότι με ευθύνη του πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας το 2018 ήταν οι μόνοι νομοί της χώρας που δεν έλαβαν μερίδιο από τον τεχνολογικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 47.190.857 ευρώ για τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια και 21.460.210 ΙΕΚ και ΕΠΑΛ ολόκληρης της χώρας γιατί δεν υπέβαλαν έγκαιρα τη σχετική μελέτη με δική τους αποκλειστική ευθύνη.

Ασφαλώς δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο από τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα πόνταραν στην καταστροφή. Το ίδιο κάνουν και τώρα».