Υφεση 10%-11% φέτος και ανάκαμψη 4,5%-5% του χρόνου προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενσωματώνοντας τις βαριές συνέπειες της παράτασης της πανδημίας και του δεύτερου lockdown.
Ακόμη και αυτή η ισχνότερη κατά 3 μονάδες ανάκαμψη, σε σχέση με την εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού, των αρχών Οκτωβρίου, εμπεριέχει ισχυρό βαθμό αβεβαιότητας. Πρώτον, βασίζεται στην εισροή σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, προβλέπονται δαπάνες 3,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης), οι οποίες συνεισφέρουν κατά 2 μονάδες στο ΑΕΠ. Ετσι, χωρίς τους πόρους αυτούς, η ανάκαμψη θα ήταν μόνο 2,5%-3%.
Επίσης, ο προϋπολογισμός βασίζεται στην παραδοχή ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε φάση πανδημίας και θα έχει ανάγκη στήριξης ώς το τέλος του πρώτου τετραμήνου. Ο δε τουρισμός θα επιστρέψει στο 60% των εισπράξεων του 2019. Και οι δύο αυτές παραδοχές είναι, επίσης, αβέβαιες.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι βεβαίως αρνητικό, με προβλεπόμενο έλλειμμα 3%-4% του ΑΕΠ, έναντι 1% του προσχεδίου, ενώ για φέτος αυτό προβλέπεται να κινηθεί στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ, από 6,2% του ΑΕΠ του προσχεδίου.
Εν ολίγοις, μέσα σε ενάμιση μήνα, όλες οι προβλέψεις έχουν ανατραπεί εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που δείχνει ότι ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία ένα «σχέδιο επί χάρτου», η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από συνθήκες πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Από τις σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με το προσχέδιο, του προϋπολογισμού θα είναι η μεγάλη αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Στο προσχέδιο, οι σχετικές παρεμβάσεις είχαν προϋπολογισθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι 21,5 δισ. φέτος. Αυτές περιελάμβαναν και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, την επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα», τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και σχετικά μικρότερα ποσά για την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που αφορούν άμεσα τα θύματα της πανδημίας. Τώρα, ενόψει παράτασης της κρίσης, ο προϋπολογισμός των τελευταίων αυτών παρεμβάσεων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ πολλαπλάσιο θα είναι και το αποθεματικό ασφαλείας, που είχε προβλεφθεί στα 600 εκατ. ευρώ.
Το δημόσιο χρέος θα κινηθεί στην περιοχή του 205% του ΑΕΠ. Το χρέος έχει αυξηθεί ως απόλυτο μέγεθος, λόγω μεγαλύτερου ελλείμματος, αλλά έχει αυξηθεί και ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω μείωσης του ΑΕΠ. Εκτός από την ύφεση, σε αυτό συνέβαλε και η πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφαίρεσε 4 δισ. ευρώ το 2019, όπως έχει επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ειρήνη Χρυσολωρά
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου