Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Μήνυμα του Τσίπρα με έργο του Μυταρά και όχι θρησκευτική εικόνα, μην μας περάσουν και για θρήσκους



Ένα έργο του Δημήτρη Μυταρά και όχι μια φωτογραφία όπως αναφέρει διάλεξε για να ευχηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Μην μας περάσουν και για θρήσκους και χάσουμε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας και αντί για εικόνα διάλεξε ένα έργο του Μυταρά την Παναγία την Καταφυγιώτισσα.

Με δυσκολία αφού είναι άθρησκος ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε «Ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία. Τη μάνα που δεν εγκαταλείπει κανέναν σε δύσκολες ώρες. Την καταφυγή των αδύναμων, των κυνηγημένων, των απελπισμένων. Στήριγμα και απαντοχή αυτές τις μέρες της φωτιάς, για πιστούς και μη, που αισθάνονται αβοήθητοι από κείνους που θα έπρεπε να τους βοηθήσουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει «ευχές για δύναμη και κουράγιο σε όλους, και κυρίως σε όσους δοκιμάζονται αυτόν τον σκληρό Δεκαπενταύγουστο».

app-facebook
Alexis Tsipras
2 ώρες πριν

Ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία. Τη μάνα, που δεν εγκαταλείπει κανέναν σε δύσκολες ώρες. Την καταφυγή των αδύναμων, των κυνηγημένων, των απελπισμένων.

Στήριγμα και απαντοχή αυτές τις μέρες της φωτιάς, για πιστούς και μη, που αισθάνονται αβοήθητοι από κείνους που θα έπρεπε να τους βοηθήσουν.

Ευχές για δύναμη και κουράγιο σε όλους, και κυρίως σε όσους δοκιμάζονται αυτό το σκληρό Δεκαπενταύγουστο.

...Δείτε περισσότερα


Έπαιζε μπουζούκι την ώρα που έκανε επέμβαση στον εγκέφαλο

 


Οι πενιές του μπουζουκιού ακούγονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο ήχος βγαίνει όχι από κάποιο ραδιόφωνο, ούτε από κάποιον συνοδό που ακούει μουσική, αλλά μέσα από το θάλαμο των χειρουργείων.

Το μουσικό όργανο στα χέρια του 37χρονου Δημήτρη Κύρτσου «σπάει» την ησυχία που συνήθως επικρατεί πάνω από το χειρουργικό τραπέζι και η επέμβαση εξελίσσεται ενώ ακούγονται παλιές αγαπημένες λαϊκές επιτυχίες. Πριν από λίγους μήνες ο νεαρός από τη Βέροια βρέθηκε στο χειρουργείο, για επέμβαση αφαίρεσης όγκου στο κεφάλι, παίζοντας μπουζούκι.

Η ιδέα να έχει μαζί του τη δύσκολη ώρα της επέμβασης το αγαπημένο μουσικό όργανο, όπως λέει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ήρθε όταν είδε άλλους ασθενείς στο εξωτερικό που έκαναν ανάλογα χειρουργεία στον εγκέφαλο, να παίζουν μουσική.



«Βλέποντας βίντεο στο youtube αντίστοιχων επεμβάσεων, είδα έναν άνδρα να χειρουργείται παίζοντας κιθάρα και κάποιον άλλον να παίζει βιολί την ώρα της εγχείρησης. Σκέφτηκα “γιατί όχι κι εγώ;”. Το πρότεινα στον γιατρό μου, αλλά δεν ήταν δυνατόν εκείνη τη χρονική στιγμή», εξηγεί ο κ. Κύρτσος.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, και ενώ η επανεμφάνιση του όγκου τον οδήγησε και πάλι στο χειρουργείο του ίδιου νοσοκομείου, έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και συνεννοήσεις ώστε αυτή τη φορά να μην μπει στο χειρουργείο μόνος, αλλά με την παρέα του αγαπημένου του μουσικού οργάνου.

Οι έμπειροι και καταξιωμένοι γιατροί του ΑΧΕΠΑ έκαναν το χειρουργείο μετά… μουσικής. Όπως εξηγεί ο νεαρός ασθενής, δεν ήταν σε ολική νάρκωση, πράγμα που σημαίνει ότι είχε τις αισθήσεις του και μάλιστα το πρώτο τραγούδι που έπαιξε ήταν το “Μαυρομάτα μου”, το οποίο αφιέρωσε στη σύζυγό του.

Στο βίντεο που κατέγραψε κάμερα που ήταν στημένη στο χώρο, φαίνεται ο Δημήτρης Κύρτσος να παίζει μπουζούκι ξαπλωμένος στο χειρουργικό κρεβάτι, την ώρα που στο μόνιτορ πίσω του, προβάλλονταν όλες οι λεπτομέρειες της απαιτητικής και πολύωρης επέμβασης.

«Το να χειρουργείται κάποιος ασθενής με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να έχει επικοινωνία και να συνομιλεί με τους γιατρούς την ώρα εκείνη, είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και τουλάχιστον δεκατέσσερα χρόνια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νευροχειρουργός, αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Φόρογλου, που ήταν ο χειρουργός του ασθενή-μουσικού. «Πρόκειται για μια τεχνική που εξασφαλίζει τη μέγιστη εξεύρεση των όγκων του εγκεφάλου, με την ταυτόχρονη διατήρηση των απαραίτητων λειτουργιών του», συμπλήρωσε, δηλώνοντας παράλληλα πολύ ικανοποιημένος που, παρά τους αυξημένους περιορισμούς της παροχής υπηρεσιών λόγω της Covid-19, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους νευροογκολογικούς ασθενείς.

Στην περίπτωση του 37χρονου μουσικού, οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να αντλούν πληροφορίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου του, εκτός από την απόκρισή του στις ερωτήσεις που γίνονται σε τέτοιου είδους χειρουργεία, και από τον τρόπο που εκτελούσε τα μουσικά κομμάτια που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του. Βλέποντας οι γιατροί ότι τα έπαιζε με απόλυτη ακρίβεια και ακούγοντας τις επιδέξιες πενιές, λάμβαναν την καλύτερη απόδειξη πως όλα πήγαιναν καλά.

«Ελπίζω να άρεσε στους γιατρούς που ήταν μέσα στο χειρουργείο η μουσική μου… Τους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Εκτός από τον νευροχειρουργό κ. Φόρογλου και την ομάδα του, ευχαριστώ επίσης την επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Γεωργία Τσαούση», λέει με συγκίνηση ο 37χρονος, που ανυπομονεί να δώσει ένα ρεσιτάλ μπουζουκιού με καλεσμένους τους γιατρούς του, όχι στο χειρουργείο, όπως λέει, «αλλά σε κέντρο διασκέδασης όταν με το καλό ξαναπιάσει δουλειά».

Ο Δημήτρης άρχισε να παίζει μπουζούκι από τα οκτώ του χρόνια και δεν το αποχωρίστηκε ούτε στιγμή. Στα 15 του άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά, συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα, σε διάφορες πίστες της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, συμπαρουσίαζε, πάντα με το μπουζούκι στα χέρια, για αρκετό χρονικό διάστημα τηλεοπτική μουσική εκπομπή σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλονίκης και δεν αποκλείεται σύντομα να αναλάβει και πάλι… δράση στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Την τελευταία περίοδο ωστόσο απέχει από τις ζωντανές εμφανίσεις, τόσο λόγω του κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων, όσο και εξαιτίας της περιπέτειας της υγείας του. Την ενέργειά του ωστόσο και την αγάπη του για το μπουζούκι την εκφράζει παραδίδοντας μαθήματα μουσικής σε μικρούς και μεγάλους μαθητές.

«Οι μαθητές μου με ρωτούν πώς ένιωθα στο χειρουργείο και αν με βοήθησε το μπουζούκι μου. Η απάντηση είναι πως όλα έγιναν πιο εύκολα και πιο ήρεμα», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Κύρτσος από την αρχή της καραντίνας “συναντά” τους μαθητές του διαδικτυακά. «Παραδίδω μαθήματα με βιντεοκλήση, αλλά παρατηρώ ότι το ενδιαφέρον των παιδιών δεν έχει μειωθεί καθόλου. Βέβαια δεν είναι όλοι τους παιδιά, αφού ένας από αυτούς αποφάσισε να μάθει μπουζούκι αφού βγήκε στη σύνταξη…», αναφέρει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πόνος στη μέση: Η καινοτόμος εφαρμογή που ανακουφίζει


 

Ο πόνος στη μέση ταλανίζει παγκοσμίως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες για την απουσία μας από την εργασία. Τώρα όμως οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανακούφιση του πόνου της μέσης, μέσω μιας καινοτόμας εφαρμογής που προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μόνοι μας για να μειώσουμε τον πόνο στη μέση μέσω της άσκησης και προσαρμογής του τρόπου ζωής», αναφέρει σχετικά ο Paul Jarle Mork, καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλείας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Καλύτερη κατανόηση των πιθανών αιτιών των παθήσεων της μέσης παρέχει επίσης ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο, η αυτοδιαχείριση μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς καμιά βοήθεια ή υποστήριξη στη συνέχεια».

Ο καθηγητής Mork συνεργάστηκε με την Kerstin Bach, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του NTNU, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής που ονομάζεται selfBACK. Η εφαρμογή υπόσχεται να δώσει την αποτελεσματικότερη λύση σε όλους όσους υποφέρουν από τον πόνο της μέσης, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, η εφαρμογή εξηγεί τι είναι ο πόνος στη μέση και δίνει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες κινήσεις που θα πρέπει να δοκιμάσετε με στόχο τη μειώση του πόνου, όπως συμβουλές σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα. Το feedback από την εφαρμογή πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα, παρέχοντας σας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για να ακολουθήσετε, πλήρως εφαρμοσμένο στις δικές σας ατομικές ανάγκες.

«Πριν τη χρήση της εφαρμογής, θα απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής σας και συγκεκριμένες κινητικές δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιάζετε στην περιοχή της μέσης. Η εφαρμογή συγκρίνει τις απαντήσεις σας με εκείνες άλλων χρηστών της εφαρμογής και με τα αποτελέσματα που έχουν με τη χρήση της εφαρμογής. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή μπορεί να προσαρμόσει τις συμβουλές για εσάς», εξηγεί η Kerstin Bach.

Ο καθηγητής Paul Jarle Mork εξηγεί τη λειτουργία του selfBACK


Δουλεύει όντως η εφαρμογή; 

Δε θα ήταν τόσο σίγουροι για το εγχείρημα τους αυτό βέβαια αν δεν έβλεπαν και τα θετικά αποτελέσματα ήδη από τις αρχικές δοκιμές. Για να εκτιμήσουν το πόσο όντως βοήθησε η εφαρμογή τους χρήστες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε 461 ασθενείς με πόνο στη μέση από τη Νορβηγία και τη Δανία.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες της μελέτης έλαβαν μια τυπική θεραπεία από τους γιατρούς τους. Οι υπόλοιποι έλαβαν επίσης μια προκαθορισμένη θεραπεία, σε συνδυασμό με τη χρήση της εφαρμογής selfBACK. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα αποτελέσματά τους έπειτα από τρεις, έξι και εννιά μήνες χρήσης της εφαρμογής.

Έπειτα από τρεις μήνες, το 39% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν μόνο τις συμβουλές των γιατρών τους δήλωσαν κάποια θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου, σε σύγκριση με το 52% των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν και την εφαρμογή, με τις πιθανότητες μεγάλης βελτίωσης να αυξάνονται κατά 32%. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και έπειτα από έξι και εννιά μήνες.


Πηγή



Διαρρήκτης συνελήφθη ενώ έκανε ανάληψη με κλεμμένες κάρτες σε ΑΤΜ στον Πειραιά

 


Επ΄ αυτοφόρω συνελήφθη στον Πειραιά νεαρός κακοποιός την στιγμή που προσπαθούσε να εκταμιεύσει χρήματα με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του L&O, ο 22χρονος το μεσημέρι της Παρασκευής, μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Μακεδονίας στα Καμίνια. Ο ιδιοκτήτης απουσίαζε, και ο κλέφτης ανενόχλητος έψαξε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Αφαίρεσε σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρήματα, χρυσαφικά και τις δύο πιστωτικές κάρτες του ιδιοκτήτη. Έφυγε από το σπίτι και αμέσως άρχισε τις ανέπαφες αγορές, ενώ έκανε και μια ανάληψη από ΑΤΜ στο Κερατσίνι.

Ο κάτοχος των καρτών ενημερώθηκε μέσω της εφαρμογής που είχε στο κινητό του για τις αγορές και τηλεφώνησε στην τράπεζα και την αστυνομία. Μετά από έρευνες ο 22χρονος εντοπίστηκε στον Πειραιά την στιγμή που έκανε ανάληψη χρημάτων και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκαν τα κλοπιμαία και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Πειραιά.

Τις επόμενες ώρες θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά για να απολογηθεί.


Πηγή



Πέθανε ο Έλληνας που ξυλοκοπήθηκε από αλλοδαπό έξω από καφενείο στην Λάρισα


 

Τραγικό τέλος είχε ο Έλληνας που χτυπήθηκε χθες τα μεσάνυχτα από έναν αλλοδαπό άνδρα με σωλήνα στο κεφάλι του, ύστερα από αψιμαχία που κατέληξε σε μεγάλο καβγά και την επίθεση του ενός στον άλλο.

Ο άτυχος Έλληνας άνδρας κατάληξε πριν από λίγο στον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς υπέκυψε στα τραύματα του, όπως αναφέρει το αστυνομικό δελτίο: “σχετικά με την σύλληψη αλλοδαπού στη Λάρισα, κατηγορούμενου για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός άλλου Έλληνα άνδρα και παράβαση του νόμου περί όπλων, ανακοινώνεται ότι ο άνδρας που μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, κατέληξε”.


Πηγή



Βασιλακόπουλος : Φόβοι για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο 

 



Για την αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία του ιού από το φθινόπωρο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Εκρηκτικός συνδυασμός είναι η νυχτερινή διασκέδαση και οι εορτασμοί του 15αύγουστου, όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», τόνισε και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις. 

Ο καθηγητής εξήγησε πως «δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα.»

Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων.»

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

Τέλος, σχολίασε πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών.»

Για το θέμα εμβολιασμού των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το 80% της ανοσίας.

 


Πηγή



Όλα τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

 


Μέτρα για την αποκατάσταση πληγεισών κατοικιών


Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών έως 150.000 ευρώ. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.


Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Διαγραφή οφειλών προς τη Δ.Ε.Η. για όσους η οικία έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές


Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:


8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και

2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Συνεπώς, ενδεικτικά, για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.


Αρωγή για αγροτικές εκμεταλλεύσεις


Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:


4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων.

2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και

1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.


Φορολογικές διευκολύνσεις


Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023 για τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες.

 Ασφαλιστικές διευκολύνσεις εργαζομένων


Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για 6 μήνες.

Αναστολή ενήμερων δανειακών υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.  Συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω του Εγγυοδοτικού Προγράμματος και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης με το χρονικό διάστημα της αναστολής να εξαρτάται από το μέγεθος της ζημίας.

Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Αποκατάσταση των Υποδομών με αρχικό ποσό 20 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων


Για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών:


Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

Αναστέλλεται η  καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση ως και Φεβρουάριο 2024.

Μέτρα στήριξης ανέργων και επιχειρήσεων


Για όλες  τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:


Καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.

Επιπροσθέτως για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα ειδικά μέτρα:


Παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού Εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες σε πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, με αναστολή στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού.

Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο  επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

Περίθαλψη και οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ σε τραυματίες


Διασφαλίζεται για όλους τους εγκαυματίες-θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών, η απρόσκοπτη παροχή σε φάρμακα, επουλωτικά και αναπλαστικά σκευάσματα επιθέματα, ελαστικά και πιεστικά ενδύματα, καθώς και η παροχή της απαραίτητης κατ’ οίκον νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των φυσιοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής τους, μέσω του Μητρώου εγκαυματιών του ΕΟΠΥΥ.


Παράλληλα, θα χορηγηθεί από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία. Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από της πυρκαγιές.


434 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα δάση


Έχουν – αρχικά – προβλεφθεί 224 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες της θερινές πυρκαγιές. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 110 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων, σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα προβλέπονται άλλα 100 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, δρομολογούνται, μέσω ΕΣΠΑ, πρόσθετες δράσεις για την βιοποικιλότητα, ύψους 1,5 δις. Ευρώ, που περιλαμβάνουν και αναδασώσεις.


Επιπλέον μέτρα στήριξης για Βόρεια Εύβοια


Επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.


Τα μέτρα  αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών, δανειακών υποχρεώσεων και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.

Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.

Μέτρα ενίσχυσης για επιχειρηματικά ακίνητα


Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη Στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.


Δομικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών  υπηρεσιών


Προωθείται - με ΠΝΠ- η Υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ορίζεται και θεσμοθετείται η έννοια του «αναδόχου αναδάσωσης». Με τη μορφή εθελοντισμού, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ.

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας στις  πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές


Για όλες τις βαθμίδες προβλέπεται:


Η παροχή «voucher» 200 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε πληγέντες μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές και εκπαιδευτικούς για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού.

Για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται:


Η δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στις πληγείσες περιοχές. Ήδη ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές μέσω του Υπουργείου Υγείας, ενώ από 1/9 θα είναι στη διάθεση των πυρόπληκτων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω των κατά τόπους Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης. Παράλληλα, προβλέπεται άμεση διασύνδεση των σχολείων των πληγεισών περιοχών με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των κατά τόπους ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

Η αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ, που έχει ήδη δρομολογηθεί από το Δεκέμβριο του 2020, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, για επιμόρφωση και πρόληψη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σχετικά με φυσικές καταστροφές.

Η παράταση ορκωμοσίας των πυρόπληκτων νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, έως τις 31/08/2021.

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται:


Η λήψη υπόψιν της ιδιότητας του πληγέντος φοιτητή στις αιτήσεις για στέγαση σε φοιτητικές εστίες και λέσχες.

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης μετεγγραφής πληγέντων φοιτητών στο πλαίσιο των υφιστάμενων ακαδημαϊκών κριτηρίων.




Αλβανός πυροβόλησε διανομέα γιατί άργησε τους καφέδες


 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο διανομέας κλήθηκε να πάει μία παραγγελία σε πολυκατοικία στην οδό Ευβοίας στο Γαλάτσι. Οι πελάτες ζήτησαν από τον διανομέα να του πετάξουν τα κλειδιά από το μπαλκόνι για να ανοίξει μόνος του την πόρτα και να μπει στο διαμέρισμα. 

Ο διανομέας όμως αρνήθηκε και έτσι ξεκίνησε ο διαπληκτισμός.

Η παραγγελία τελικά δεν παραδόθηκε και ο ντελιβεράς επέστρεψε στο κατάστημα επί της οδού Αγίας Γλυκερίας όπου και εργάζεται.

Εκεί τον ακολούθησαν οι Αλβανοί κακοποιοί και εκτυλίχθηκε νέο επεισόδιο με έναν από τους Αλβανούς να πυροβολεί, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Η σφαίρα από το όπλο του Αλβανού κακοποιού καρφώθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. 

Ο Αλβανός κακοποιός αναζητείται από την Αστυνομία.



Λοβέρδος για απέλαση Βαρυθυμιάδη: Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα


 

Την απερίφραστη καταδίκη του για την απέλαση από την Τουρκία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργου Βαρυθυμιάδη, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά, «μετά από ενημέρωση που είχα από το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζουμε ρητά και απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Οι τουρκικές αρχές απαγορεύοντας την είσοδο του Γ. Βαρυθυμιάδη στην Τουρκία λόγω των δηλώσεών του για τη Γενοκτονία των Ποντίων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα.Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος.



Φλαμίνγκο στον Αγιόκαμπο Λάρισας


 

Σύμφωνα με το larissanet.gr, τα πανέμορφα πουλιά με το ιδιαίτερο ροζ χρώμα πετούσαν κατά μήκος της ακτογραμμής και έκαναν μια στάση μέσα στο νερό ξαφνιάζοντας μικρούς και μεγάλους που βρίσκονται εκείνη την ώρα στην παραλία. Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα τόνισαν πως δεν θυμούνται να έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.





Ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Τουρκία

 



Πυροσβεστικό αεροσκάφος, που είχε ενοικιαστεί από τη Ρωσία και μετέφερε 8μελές πλήρωμα, συνετρίβη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Την ώρα που επιχειρούσε στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς κοντά στην πόλη Καχραμανμάρας, ένα Be-200, που είχε ενοικιαστεί από τη Ρωσία, συνετρίβη. Ομάδες διάσωσης έχουν σταλεί στο σημείο της συντριβής. Τα πλήρωμα αποτελείτο από 8 ανθρώπους, έξι από τη ρωσική ομάδα και δύο από τη γενική διεύθυνση Δασών (της Τουρκίας)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γενική διεύθυνση Δασών της Τουρκίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι, πέντε Ρώσοι και τρεις Τούρκοι, σκοτώθηκαν στη συντριβή ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους Βe-200 στη νότια Τουρκία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.





Μητσοτάκης: Η Παναγία μάς οπλίζει με θάρρος απέναντι σε δύο παγκόσμιες δοκιμασίες, την κλιματική κρίση και την πανδημία


 

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Δεκαπενταύγουστο

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος δικαιώνει όσο ποτέ τον διπλό εορτασμό του. Γιατί ως Μητέρα του κόσμου, η Παναγία μάς προσφέρει την ελπίδα. Ενώ ως Υπέρμαχος, μάς οπλίζει με θάρρος απέναντι σε δύο παγκόσμιες δοκιμασίες: την κλιματική κρίση που κορυφώνεται και την πανδημία που παραμένει απειλητική.

Ειδικά τις μέρες αυτές, η σκέψη μας είναι στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές. Χάθηκαν περιουσίες και πράσινο. Όμως σώθηκαν οι ζωές. Είναι αυτές που θα ξαναδώσουν ζωή σε όλα. Γιατί, όπως έχουμε αποδείξει, ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να μετατρέπουμε κάθε τέλος σε μία νέα αρχή.

Οι δυσκολίες υπάρχουν για να μας διδάσκουν και να μας κάνουν καλύτερους. Αλλά και για να γιγαντώνουν το πείσμα μας. Η Πολιτεία ξέρει, μπορεί και θα ξαναχτίσει ό,τι γκρεμίστηκε. Με τους ενεργούς πολίτες δίπλα της, συμμαχητές στην ανασυγκρότηση της χώρας. Αλλά και υγιείς, με την ασπίδα του εμβολίου πριν απ’ το φθινόπωρο.

Υποδεχόμαστε τη μεγάλη γιορτή του τόπου μας πιστοί στο μήνυμά της. Αντλούμε καινούργια δύναμη από τις ρίζες της παράδοσης. Και ανανεώνουμε την ελπίδα μας για το αύριο, κάνοντας όλο και καλύτερο το σήμερα της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.



Μειωμένα τα εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης τον Μάιο

 


Μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για όγδοο συνεχή μήνα και παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και αφορά τον μήνα Μάιο 2021. Συγκεκριμένα, τον Μάιο ολοκληρώθηκαν 17.436 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 9.163 τον Μάιο του 2020 και 9.599 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.


Έτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Μάιο 2021 ανέρχεται σε 90,3% έναντι του Μαΐου του 2020 και 81,7% έναντι του Μαΐου 2019.

Τα εκκρεμή αιτήματα για τον Μάιο 2021 ανέρχονται σε 131.570 συγκριτικά με 136.380 που ήταν τον Απρίλιο του 2021 και 173.356 πριν από έναν χρόνο.

Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν στις 13.172, αυξημένες κατά 17,2% σε σχέση με τις 11.240 αιτήσεις πριν από έναν χρόνο.



Εγκρίθηκαν τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους περίπου 760.000.000 ευρώ

 



Την έγκριση για τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους περίπου 761.350.000 ευρώ, αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Συγκεκριμένα, αποφάσισε την ένταξη των εξής 4 επενδύσεων στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 4608/2019:


Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ Φ/Π 700 MW» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΕΝΙΠΕΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ»

Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 362,75 MW» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ» 

Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «VOULA PROJECT» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «VHPH PROPERTIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» 

Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ - ΝΗΣΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ, Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ELIVI HOTELS SA» 

Παράλληλα, ενέκρινε την τροποποίηση προηγούμενης απόφασης ΔΕΣΕ που αφορά στην ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ» στο Νομό Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ ΑΕ», στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 3894/2010. 


Παρά το θέρος, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προχωρά κανονικά τις εργασίες της.


Οι επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του real estate και του τουρισμού, συνολικού ύψους περίπου 761.350.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν αποδεικνύουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο.  

Οι τέσσερις αυτές νέες στρατηγικές επενδύσεις θα δημιουργήσουν 300 νέες θέσεις εργασίας.

Με το νομοσχέδιο που πολύ σύντομα έρχεται σε δημόσια διαβούλευση και θα αποτελεί πλέον τη "Βίβλο των Στρατηγικών Επενδύσεων",  βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον, επιταχύνουμε σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου και ενισχύουμε το ήδη ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.



Στεγαστική συνδρομή στους πληγέντες έως 150.000 ευρώ

 


Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Αποχαιρετούμε τον εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τραγικά τη ζωή του στο μέτωπο των πυρκαγιών. Το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από αυτό, ήταν η απονομή σύνταξης στη γυναίκα και τα παιδιά του, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα.

Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, άμεσα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και αν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους.

Θέλω να θυμίσω ότι το τελευταίο διάστημα:

Η κυβέρνησή μας έχει διαθέσει για πληγέντες από άλλες φυσικές καταστροφές -με πιο μεγάλη αυτή του Ιανού- περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ.

Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί με 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 585 εκατομμύρια.

Και βέβαια σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε τους πόρους περίπου 16 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται για πράσινες πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα επτά χρόνια.

Τα μέτρα αφορούν ουσιαστικά τρία επίπεδα:

Το πρώτο είναι το επίπεδο των άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης. Καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης.

Και το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της βόρειας Εύβοιας.

Οι κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας θα παρακολουθούνται από το γραφείο μου και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής. Αυτές, λοιπόν, είναι:

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεσηπροκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ειδικά στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές. Και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες.

Στον τομέα της αποκατάστασης: θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Eξαιρετικά μεγάλη σημασία αποδίδω στην πολιτική μας να κάνουμε την κοινωνία των πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, υιοθετώντας τον θεσμό του αναδόχου. Έτσι, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι, θα μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών. Στην επιχείρηση αυτή το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατομμύρια για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων και εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι απαραίτητο ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί πάντα να αυξηθεί.

Τέλος, θέλω να θυμίσω ότι ήδη σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουμε εγκρίνει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα όμως οφείλουμε, ειδικά για την Εύβοια, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και γι’ αυτό ακριβώς επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα -και με χαρά απεδέχθη- επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος. Ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986.



Αϊτή: Περισσότεροι από 300 οι νεκροί μετά τα 7,2 Ρίχτερ

 



Ο σεισμός 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, Τζέρι Τσάντλερ, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού.

Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.



Τις αιτίες που οδήγησαν στις καταστροφές στο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αϊτή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος το 2010 είχε κάνει επιτόπια έρευνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη.

«Έντεκα χρόνια μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλεόν θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει:

«Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κύματα τσουνάμι. Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».





Το σχέδιο κάψτε τους δεν έχει τελειώσει: Γκαζάκια βρέθηκαν σε δασάκι στην Αργυρούπολη

 


Έκαναν τεράστιες καταστροφές, έκαψαν ευτυχώς μόνο περιουσίες, αλλά δεν είχαμε νεκρούς και έτσι το σχέδιο είναι ημιτελές. Η καλύτερα ιδέα για νεκρούς είναι να μπεί φωτιά κοντά σε κατοικημένες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, με την ελπίδα ότι θα επεκταθεί και θα δημιουργήσει τεράστιο θέμα στην κυβέρνηση.

Οι ελεγχόμενοι απο κάποιους κακοποιοί δεν έχουν υπολογίσει τις ομάδες εθελοντών που βρίσκονται σε συναγερμό έχοντας καταλάβει ότι το βρώμικο σχέδιο δεν έχει λάβει τέλος.

Γκαζάκια εντοπίστηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, στην Αργυρούπολη, από την ομάδα Εθελοντών Δασοφύλαξης τη περιοχής.

Τον μηχανισμό παρέλαβε η ασφάλεια και τόσο ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης όσο και όλες οι εθελοντικές ομάδων των 11 Δήμων του ΣΠΑΥ βρίσκονται σε συναγερμό λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος με ανάρτηση του στο facebook. Όπως έγραψε:

«Απίστευτο: Γκαζάκια στο δασάκι της Αργυρούπολης 

Πριν από λίγο,  για δεύτερη φορά σε μία βδομάδα ή περιπολία της ομάδας Εθελοντών Δασοφύλαξης της Αργυρούπολης εντόπισε κάτω από ένα μαξιλάρι τοποθετημένο στην βάση ενός πεύκου δύο γκαζάκια γεμάτα. Μετά τον φακό και γκαζάκια με στόχο προφανή. Είναι απίστευτο αυτό που βιώνουμε και ευχαριστώ τους εθελοντές φύλακες τους Υμηττού μας που αγρυπνούν 24 ώρες το 24ωρο απέναντι στους αλήτες που βάλθηκαν να μας κάψουν. 

Τον μηχανισμό παρέλαβε η ασφάλεια και φυσικά τόσο ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης όσο και όλες οι εθελοντικές ομάδων των 11 Δήμων του ΣΠΑΥ βρισκόμαστε σε συναγερμό». 

Γιάννης Κωνσταντάτος
21 ώρες πριν

Απίστευτο: Γκαζάκια στο δασάκι της Αργυρούπολης

Πριν από λίγο, για δεύτερη φορά σε μία βδομάδα ή περιπολία της ομάδας Εθελοντών Δασοφύλαξης της Αργυρούπολης εντόπισε κάτω από ένα μαξιλάρι τοποθετημένο στην βάση ενός πεύκου δύο γκαζάκια γεμάτα. Μετά τον φακό και γκαζάκια με στόχο προφανή. Είναι απίστευτο αυτό που βιώνουμε και ευχαριστώ τους εθελοντές φύλακες τους Υμηττού μας που αγρυπνούν 24 ώρες το 24ωρο απέναντι στους αλήτες που βάλθηκαν να μας κάψουν.
Τον μηχανισμό παρέλαβε η ασφάλεια και φυσικά τόσο ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης όσο και όλες οι εθελοντικές ομάδων των 11 Δήμων του ΣΠΑΥ βρισκόμαστε σε συναγερμό.

May be an image of outdoors
May be an image of tree and nature