Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Νέα Δημοκρατία: Άλμα κάτω από τον πήχη




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις αποφάσεις του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δυστυχώς για τη χώρα, η Κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. 

Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες.

Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας. 

Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.  

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες.

Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε. 

Η Κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.

Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα.

Μια καθηλωμένη οικονομία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει. 

Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της».


ΗΠΑ: Σοβαρές κατηγορίες για τους 12 φρουρούς του Ερντογάν





Κατηγορούνται για ξυλοδαρμό διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας

Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να προσαχθούν δώδεκα υπεύθυνοι ασφαλείας της της Τουρκικής πρεσβαίας στην Ουάσινγκτον  και του τούρκου προέδρου Ερντογάν. Ηδη για αρκετούς από αυτούς έχουν εκδοθεί εντάλματα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. 

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι κυρίως ξυλοδαρμοί και τραυματισμοί πολιτών που συμετείχαν σε διαδήλωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πριν ένα, περίπου, μήνα στις 16 Μαΐου.

Επτά τούρκοι που συμετείχαν στην αποστολή του Ερντογάν κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα ενώ πέντε αντιμετωπίζουν λιγότερο σοβαρές κατηγορίες. 

Ηδη από την Τετάρτη 14 Ιουνίου δυο τούρκοι που ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ συνελήφθησαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) με την κατηγορία του ξυλοδαρμού. 

Για τους υπόλοιπους που έχουν επιστρέψει στην Τουρκία έχουν εκδοθεί εντάλματα, τα οποία θα εκκρεμούν και θα οδηγήσουν στη σύλληψή του σε περίπτωση που επιστρέψουν στις ΗΠΑ. 

Η ενέργεια των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν άσκηση πράξεων βίας με στόχο τον περιορισμό  της ελευθερίας του λόγου και της πολιτικής έκφρασης στο πλαίσιο της νομιμότητας.



Πηγή : tovima.gr


Aπασφάλισε ο Γκάλης: Φουλ επίθεση στον Βασιλακόπουλο!



Με μία δήλωση σε ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους, ασυνήθιστη για τον ίδιο, ο Νίκος Γκάλης τοποθετήθηκε για το ζήτημα της απουσίας του από τη γιορτή για τα 30 χρόνια από το Ευρωμπάσκετ του 1987.

Με δήλωσή του στο e-basket. gr ο μεγάλος σταρ του ελληνικού μπάσκετ τοποθετήθηκε για την απουσία του από τη γιορτή για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987:

Ιδού τι τόνισε: "Αφού ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε για μικρότητες, εγώ θα μιλήσω για μεγαλοψυχία. Σαν αυτή που δείχνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του…

Πραγματικά μου ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα η πρόσκληση για τη γιορτή. Πιστεύω πως ακόμα θα… έρχονταν η πρόσκληση, αν δεν γίνονταν θέμα στα site, αλλά ας το προσπεράσω.

Στα παιδικά πάρτι, μας στέλνουν έναν μήνα πριν προσκλήσεις, όχι τέσσερις μέρες πριν, όταν μένεις σε άλλη πόλη και πρέπει να προγραμματίσεις μια σειρά από πράγματα.

Εμείς το 2013 -κι έχω μάρτυρα τον Λευτέρη Αρβανίτη και άλλους ανθρώπους του Άρη– στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν μου, τους καλέσαμε 2-3 μήνες πριν. Ούτε καν απάντησαν, ούτε έστειλαν εκπρόσωπο. Προφανώς αυτό δεν είναι μικρότητα, είναι μεγαλοψυχία.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει την προσπάθεια που έκαναν να αποτρέψουν τη μετονομασία του ΟΑΚΑ. Όχι μόνο πέρυσι, από το 1995 (το παραδέχθηκε δημόσια ο Γιώργος Λιάνης) είχαν αρνηθεί να δώσουν το όνομά μου στο γήπεδο. Μήπως δεν ήμουν άνθρωπος του μπάσκετ, δεν ανήκα στην… οικογένεια;

Αλλά γιατί να γυρίσουμε τόσο πίσω; Έγινε τελικός Κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο που φέρει το όνομά μου, έχω παίξει και στις δύο ομάδες που συμμετείχαν και δεν μου έστειλαν μια πρόσκληση. Ούτε αυτό είναι μικρότητα, είναι μεγαλοψυχία“…

Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη, γιατί ξέχασα πως ο Πάπας και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχουν το αλάθητο. Άρα, πάντα εγώ θα κάνω λάθος…“



Πηγή : contra.gr


Ο απόλυτος εξευτελισμός! Για να πάρουν τη δόση, πρέπει να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ...



Σκληρούς όρους συνθηκολόγησης επέβαλαν οι Ευρωπαίοι στον Τσακαλώτο: Το Eurogroup αξίωσε να παύσει η δίωξη σε τρία μέλη της Τρόικα για το ΤΑΙΠΕΔ

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι στη συνεδρίαση του Euro Working Group που προηγήθηκε του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο τέθηκε το αίτημα προς την ελληνική πλευρά να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του για τα στατιστικά στοιχεία του 2010. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με νέο του βούλευμα να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Γεωργίου για τις κατηγορίες που αφορούν στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά βούλευμα με το οποίο κρίνεται ότι οι τρεις αρχικώς, εμπλεκόμενοι για την υπόθεση αυτή δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου.

Επιπλέον, ως τελευταία εκκρεμότητα πριν από τη δόση, ζητείται από την ελληνική πλευρά να εξετάσει το ζήτημα που προέκυψε από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια στο Euro Working Group που έγινε στις 8 Ιουνίου όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το newmoney.gr. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο εκπρόσωπος της Ελλάδας έγινε δέκτης σφοδρών παραπόνων και διαμαρτυριών από τους εκπροσώπους των Ιταλίας, Ισπανίας και Σλοβακίας.

Αιτία ήταν η συνεχιζόμενη δίωξη κατά των στελεχών από τις τρεις παραπάνω χώρες, οι οποίοι υπηρετούσαν ως τεχνικοί σύμβουλοι στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται σύντομα να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά δίωξη για πώληση και εκμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι αλλοδαποί τεχνοκράτες ήταν ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός.

Παρότι το ζήτημα αυτό, δηλαδή των ευθυνών των εμπειρογνωμόνων έχει καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση, η υπόθεση αυτή προηγείται της εν λόγω ρύθμισης, αν και έχει αλλάξει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες ωστόσο το θέμα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και προκαλεί, τουλάχιστον, προβληματισμό στην κυβέρνηση.


Πηγή : protothema.gr


Παύλος Πολάκης: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή



Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε στον Παύλο Πολάκη από το δικαστήριο Χανίων για υπόθεση που αφορούσε την περίοδο που ήταν δήμαρχος στα Σφακιά.

Η υπόθεση αφορά παραβίασης του νόμου 2971/2001 για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγορείτο ότι το 2011 με την ιδιότητα του δημάρχου στη θέση Διαλεσκάρι των Σφακίων του νομού Χανιών επέφερε μεταβολή στην θάλασσα και τον αιγιαλό, καθώς χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής (κτηματική υπηρεσία) κατασκεύασε αυθαίρετη προβλήτα από μπετόν και πέτρα μήκους 30 μέτρων, πλάτους 1 μέτρου και ύψους 2 μέτρων, όπως αναφέρει το flashnews.gr.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα στα Δικαστήρια Χανίων.

Η σχετική δικογραφία είχε διαβιβαστεί στην Βουλή τον Απρίλιο του 2016 με το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη, με την ψηφοφορία να γίνεται στις 16 Ιουνίου του 2016 με τη Βουλή να τάσσεται με 93 ψήφους υπέρ, 82 κατά και δύο «παρών».




Αίτημα. Κ. Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στη Βουλή για την Οικονομία & τις αποφάσεις του Eurogroup



 Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίτησή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση, ζήτησε σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουνίου, τη διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης, για την Οικονομία, τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση.

Στην αίτηση τονίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και την Οικονομία.

Υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα και ζητά την προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.


Λαγκάρντ: Συμφωνία επί της αρχής, χρήματα μόνο με βιώσιμο χρέος



Την πρόθεση να εισηγηθεί εντός 24ωρου στο Συμβούλιο του Ταμείου την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα επί της αρχής, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα ταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε ότι «δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις». Στο ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση συμφώνησε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Αυτή θα ήταν να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία και να ζητήσουμε από το ΔΣ του ΔΝΤ να εγκρίνει μια εκταμίευση τώρα», παραδέχθηκε και στάθηκε στα στενά χρονικά περιθώρια που επέβαλαν την επίτευξη συμφωνίας, καθώς όπως είπε, «όσο πλησιάζαμε στις πληρωμές του Ιουλίου, αντιλαμβανόμασταν ότι λιγοστεύει ο χρόνος».

«Η συμφωνία αυτή όμως, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους», σχολίασε η Λαγκάνρτ από την πλευρά της και τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους και η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας.  

Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ».

Μάλιστα, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η συμφωνία επί της αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η συμφωνία επί της αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
kathimerini.gr