Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Έκαναν ντου για χασίσι και βρήκαν «ορυχείο» Bitcoin

 



Βρετανοί αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι όταν κατά τη διάρκεια εφόδου σε φάρμα, ύποπτη για καλλιέργεια κάνναβης, αντί για λαμπτήρες αλογόνου και φυτά μαριχουάνας, βρήκαν περίπου 100 υπολογιστές παράνομης «εξόρυξης» bitcoin.

Ασυνήθιστες ποσότητες καλωδίωσης και εξαερισμού ήταν ορατές στο εξωτερικό της φάρμας- αποθήκης, δυτικά του Μπέρμινχαμ στην περιοχή «Μαύρη Χώρα». Ένα drone μάλιστα, είχε μετρήσει υψηλά επίπεδα θερμότητας στο κτίριο. Όλα αυτά τα στοιχεία, συνιστούσαν σύμφωνα με την wall street journal, «κλασικά σημάδια ενός εργοστασίου κάνναβης»! Όμως, οι Βρετανοί αστυνομικοί που έκαναν έφοδο, ανακάλυψαν εν τέλει μια τεράστια «τράπεζα υπολογιστών» που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα χρησιμοποιούνταν για επεξεργασία συναλλαγών (με εξειδικευμένο λογισμικό) με σκοπό την ανταμοιβή σε bitcoins. Διαδικασία που συχνά ονομάζεται «εξόρυξη» στη γλώσσα των κρυπτονομισμάτων.  



Διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπολογιστές χρησιμοποίησαν κλεμμένο ηλεκτρικό ρεύμα πατώντας απευθείας στο τροφοδοτικό έξω από τα κυκλώματα της αποθήκης. Η αστυνομία ανέφερε ότι το «ορυχείο bitcoins» κατανάλωσε ηλεκτρικό ρεύμα αξίας πολλών χιλιάδων λιρών.

Η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ειδικά για το bitcoin, έχει γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση καθώς η αξία της έχει αυξηθεί πάρα πολύ, φτάνοντας περίπου $60.000  ανά bitcoin τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά ενεργοβόρα και πολύ δαπανηρή.

«Η γνώμη μου είναι ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να είναι από μόνη της παράνομη, αλλά καθαρά αφαιρεί την ηλεκτρική ενέργεια από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ειδικός αξιωματικός επί του θέματος, προσθέτοντας ότι «δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στις εγκαταστάσεις, αλλά ότι η αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνες με τον ιδιοκτήτη της αποθήκης».

«Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε τελευταίως σε συνάρτηση με την αξία του bitcoin. Όταν οι υπολογιστές ανταγωνίζονται για τη συγκομιδή φρέσκων νομισμάτων, λύνοντας μαθηματικούς γρίφους» - μια διαδικασία γνωστή ως εξόρυξη – αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «τα νέα νομίσματα που παράγονται έχουν φέρει υψηλές τιμές».

Επιπλέον, όταν ένας υπολογιστής λύνει με επιτυχία το παζλ, είναι σε θέση να επεξεργαστεί ορισμένες συναλλαγές bitcoin στο δίκτυο και μπορεί να χρεώσει και να  υπρχρέωσει για αυτές τις υπηρεσίες. Τα καθημερινά έσοδα από την «εξόρυξη» παγκοσμίως έφτασαν τα ρεκόρ των 77,8 εκατομμυρίων δολαρίων στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον CoinDesk, έναν ερευνητικό ιστότοπο που παρακολουθεί τα κρυπτονομίσματα. Την ίδια ημέρα, η αξία του δολαρίου του bitcoin έφτασε στα 63.381,20 $.


Πηγή: economytoday

skai.gr



Εμβόλια mRNA για μη χειρουργήσιμους καρκίνους μέσα στην επόμενη 10ετια

 


Για δύσκολους μη χειρουργήσιμους καρκίνους, πρόκειται να κυκλοφορήσουν αρχικά εμβόλια με την τεχνολογία του mRNA, και σε ορίζοντα μετά την δεκαετία, εκτιμά σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο διευθυντής Έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, και καθηγητής Μακρομοριακών Δομών και Σχεδιασμού Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, κ. Αναστάσης Περράκης. Ο καθηγητής κάνει λόγο για την προοπτική εξατομικευμένων εμβολίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η τεχνολογία του mRNA ήταν τελικά μία ευτυχής συγκυρία, μέσα σε αυτή την τεράστια ατυχία και αναστάτωση του κορωνοϊού. Διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτή η τεχνολογία για εμβόλια ή για θεραπευτικούς σκοπούς, δεν είναι κάτι καινούργιο που δημιουργήθηκε για τον κορωνοϊό. «Οι εταιρείες όπως η Μοderna, ή η BioNtech, που συνεργάστηκε με την Pfizer, και αρκετές άλλες εταιρείες υπάρχουν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Eίναι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, δηλαδή είναι εταιρείες που υπήρχαν με μεγάλα κεφάλαια και ο σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του RNA, κυρίως για τον καρκίνο. Είχαν ήδη μία πολύ σοβαρή παρουσία και δοκιμές στη χρήση αυτής της τεχνολογίας για τον καρκίνο».

Πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία του mRNA στα εμβόλια για τον καρκίνο

Η κεντρική ιδέα για την εφαρμογή της τεχνολογίας του mRNA για τον καρκίνο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι στην ουσία να δημιουργούνται εμβόλια, που αντί να εκφράζουν όπως για τον κορωνοϊό την πρωτεΐνη ακίδα, (η οποία προξενεί την αντίδρασή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επιτίθεται στον ιό), να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα νεοαντιγόνα. «Αυτά είναι κάποιες μικρές πρωτεΐνες, πεπτίδια όπως τις λέμε, που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα. Δίνοντας αυτά τα πεπτίδια ή αυτές τις πρωτεΐνες ως εμβόλιο, ισχυροποιούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον κ. Περράκη παρουσιάζει η προοπτική της εξατομικευμένης θεραπείας.

Νεοαντιγόνα και προσωποποιημένο εμβόλιο

«Δηλαδή να κοιτάμε στον όγκο ενός συγκεκριμένου ασθενή, ποια είναι τα νεοαντιγόνα του, και μετά να τα χρησιμοποιούμε για ένα προσωποποιημένο εμβόλιο. Και αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Δεν είναι φυσικά κάτι που θα υπάρξει τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω είναι θεραπείες που θα δούμε μετά τον ορίζοντα της δεκαετίας. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται, φαίνεται να λειτουργούν και ήδη υπάρχουν κάποιες αρχικές μελέτες π.χ. για μελάνωμα, όπου αυτή η λογική των νεοαντιγόνων φαίνεται να λειτουργεί καλά, σε μη χειρουργήσιμα μελανώματα. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται κλινικές δοκιμές, είναι κάτι που θα δούμε σε λίγα χρόνια».

Για μη χειρουργήσιμο μελάνωμα και τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού τα πρώτα εμβόλια

Είναι καλό ο κόσμος να μην φαντάζεται ότι ξαφνικά θα βγει το εμβόλιο για τον καρκίνο, λέει ο κ. Περράκης. Και επισημαίνει ότι θα βγει πρώτα κάτι για το μελάνωμα. «Μετά ίσως βγει κάτι για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές. Θα βγουν αρχικά για τους δύσκολους καρκίνους που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή πολλά προβλήματα στην παράταση ζωής με υψηλή ποιότητα».

Ανεπαρκή τα στοιχεία των Γερμανών επιστημόνων

Όσον αφορά την ανακοίνωση Γερμανών επιστημόνων ότι έλυσαν το μυστήριο των θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια με μία «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση, ο κ. Περράκης σχολιάζει: «Είναι ένα εργαστήριο στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, που έβγαλε μία προδημοσίευση. Η ποιότητα αυτής της προδημοσίευσης, από άποψη στοιχείων και πειραμάτων που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, είναι πολύ φτωχή. Δεν υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις, οι οποίες να υποστηρίζουνε σαφώς ότι η υπόθεση εργασίας που διατυπώνουν, είναι κάτι που πραγματικά συμβαίνει. Ουσιαστικά πρόκειται για την διατύπωση μίας υπόθεσης εργασίας. Είναι τεχνικό το θέμα. Δεν είναι κάτι εντελώς απίθανο. Αλλά είναι απίθανο. Δηλαδή είναι κάτι πέρα από το αναμενόμενο. Στην επιστήμη λέμε ότι όταν έχουμε κάτι extraordinary ως φαινόμενο, χρειαζόμαστε και πειράματα τα οποία να είναι extraordinary. Για να υποστηρίξουμε μία τέτοια υπόθεση θέλουμε πραγματικά πολύ καλά πειράματα. Δεν υπάρχουν αυτά τα πειράματα στην προδημοσίευση».


Πηγή : protothema.gr



Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο -Πότε είναι υποχρεωτική, ποιοι εξαιρούνται

 



Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», που ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο σε συνθήκες κανονικότητας.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα και ειδικότερα περιλαμβάνουν τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τις εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ).

Εξαιρούνται όσοι η φύση της εργασίας τους επιβάλλει τη φυσική παρουσία στην υπηρεσία, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εκπαιδευτές σε όλες τις δομές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον φορέα και τον τηλεργαζόμενο, μόνιμο υπάλληλο ή υπάλληλο αορίστου ή ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έμμισθης εντολής. Είναι υποχρεωτική εφόσον το ζητήσει η υπηρεσία σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι η σημερινή.

Μισθοί και ωράρια εργασίας δεν επηρεάζονται, καθώς οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο.

Ορίζεται ότι από απόσταση μπορεί να εργαστεί το 25% των υπαλλήλων ανά Διεύθυνση ή Αυτοτελές Τμήμα του φορέα, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του φορέα, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως το 50%.

Η εργασία από απόσταση παρέχεται σε καθορισμένες ημέρες ανά εβδομάδα και μήνα και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 44 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Αποκλείεται η τηλεργασία το διάστημα από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Μπορεί να παρασχεθεί από το σπίτι ή από άλλο σταθερό χώρο, στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον χώρο του τηλεργαζόμενου εγκαθίσταται ο «Σταθμός Τηλεργασίας», που αποτελείται από τον απαιτούμενο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και την τεχνολογική συσκευή, τα οποία παρέχονται από την υπηρεσία. Αυτή επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης και τυχόν αναβάθμισης του Σταθμού Τηλεργασίας και ευθύνεται για την αντικατάσταση ή την επισκευή του σε περίπτωση βλάβης ή καταστροφής του. Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Προβλέπεται επίσης ότι ο φορέας αναλαμβάνει να διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται και υποβάλλονται από τον τηλεργαζόμενο. Ο τελευταίος έχει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή μετά τη λήξη του ωραρίου μπορεί να κλείνει τον υπολογιστή και να μην «ενοχλείται» περαιτέρω από την υπηρεσία του.

Οι θέσεις εργασίας που προορίζονται για τηλεργασία καθορίζονται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ή του Αυτοτελούς Τμήματος του φορέα στις αρχές κάθε ημερολογιακού τριμήνου ή σε συντομότερα χρονικά διαστήματα σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης όπου ανήκουν, έγγραφο αίτημα, στο οποίο αναφέρονται ο αριθμός των ημερών και το συνολικό χρονικό διάστημα που επιθυμούν να τηλεργαστούν και τη διεύθυνση του τόπου παροχής της τηλεργασίας. Στο αίτημα ο υπάλληλος δηλώνει αν επιθυμεί να λάβει Σταθμό Τηλεργασίας και μπορεί να προτείνει, κατ' εξαίρεση, διαφορετικές ώρες έναρξης και λήξης του νόμιμου ωραρίου απασχόλησής του.

Ο παραλήπτης του αιτήματος έχει προθεσμία 10 ημέρες για να απαντήσει, αφού λάβει υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Σε περίπτωση κινδύνου υγείας ή προβλημάτων υγείας (μόνιμων ή πρόσκαιρων), ο φορέας οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα για παροχή εργασίας εξ αποστάσεως.

Η χρήση κάμερας που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή τηλεργασίας δεν επιτρέπεται κατά τη διενέργεια τηλεδιασκέψεων ή για τον έλεγχο της απόδοσης του τηλεργαζόμενου, εκτός κι΄ αν επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της εργασίας που παρέχει ο φορέας.


Πηγή: iefimerida.gr 



40χρονος πήγε να εμβολιαστεί και έκλεψε εμβόλια της Pfizer

 


Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ένας 40χρονος, ο οποίος χθες προσπάθησε εχθές Τρίτη να κλέψει δύο φιαλίδια με το εμβόλιο της Pfizer από το κέντρο  Υγείας Περιστερίου.

O 40χρονος είχε πάει να κάνει το εμβόλιο, στο Περιστέρι. Την ώρα που είχε τελειώσει η διαδικασία του εμβολιασμού ο νοσηλευτής παρατήρησε ότι έλειπαν δύο φιαλίδια. Ζήτησε από τον 40χρονο να του τα δώσει και εκείνος χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα τα επέστρεψε σαν μην έχει κάνει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας είναι χρήστης ναρκωτικών και έχει συλληφθεί και άλλες φορές στο παρελθόν και είναι γνωστός τις αρχές.



Πάνω από το 60% βασικών προϊόντων της Nestle δεν είναι υγιεινά

 


Στην αναγνώριση πως πάνω από το 60% βασικών προϊόντων τροφίμων και ποτών του χαρτοφυλακίου της δεν πληρούν «αναγνωρισμένα στάνταρ υγιεινής», προχώρησε η Nestle, προσθέτοντας, μάλιστα, πως «κάποιες από τις κατηγορίες και τα προϊοντα μας δεν θα είναι ποτέ 'ύγιεινά', όσο κι αν προσπαθούμε να ανανεωνόμαστε».

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε μεταξύ των ανώτερων στελεχών της εταιρείας, για την οποία έλαβαν γνώση οι Financial Times, αναφέρεται πως μόνο το 37% των τροφίμων και ποτών που διαθέτει η Nestlé, εξαιρουμένων των προϊόντων όπως οι τροφές για κατοικίδια και η εξειδικευμένη ιατρική διατροφή, επιτυγχάνουν βαθμολογία πάνω από 3,5 με βάση το σύστημα αξιολόγησης της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους FT, αυτό το σύστημα βαθμολογεί τρόφιμα σε κλίμακα πέντε αστέρων και χρησιμοποιείται σε έρευνες διεθνών ομάδων και ιδρυμάτων. Η Nestlé, η οποία εμπορεύεται, μεταξύ άλλων, μάρκες τροφίμων και ποτών, όπως οι KitKat, Maggi και Nescafé, περιγράφει το όριο των 3,5 αστέρων ως το «αναγνωρισμένο ορόσημο για την υγεία».

Στο συνολικό χαρτοφυλάκιο τροφίμων και ποτών, περίπου το 70% των προϊόντων διατροφής της Nestlé δεν κατάφεραν να καλύψουν αυτό το όριο, ανέφερε η έκθεση, μαζί με το 96% των ποτών - εξαιρουμένου του «καθαρού» καφέ - και το 99% του χαρτοφυλακίου προϊοντων ζαχαροπλαστικής και παγωτού.

Το νερό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία, με το 82% των νερών και το 60% των γαλακτοκομικών να καλύπτουν το όριο.

Η Nestlé δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας, ότι εργάζεται για την αναβάθμιση της στρατηγικής της για τη διατροφή και την υγεία μετά το θέμα των Financial Times.

Η εφημερίδα ανέφερε, ακόμη, ότι αυτή η αξιολόγηση αφορούσε περίπου το ήμισυ του συνολικού χαρτοφυλακίου της Nestlé, επειδή κατηγορίες όπως η ιατρική διατροφή, τα τρόφιμα για τα κατοικίδια, ο καφές και τα βρεφικά σκευάσματα εξαιρέθηκαν από την ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα που αναλύθηκαν, αντιπροσωπεύουν και το μισό, περίπου, των συνολικών ετήσιων εσόδων ύψους 72,7 δισεκατομμυρίων λιρών της εταιρείας.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι κατασκευαστές τροφίμων αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια ώθηση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την προώθηση της υγιεινής διατροφής. Τα στελέχη της Nestlé εξετάζουν τις νέες δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν για τη διατροφή και σκοπεύουν να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους αργότερα μέσα στη χρονιά. «Εστιάζουμε πρώτα στο τμήμα του χαρτοφυλακίου τροφίμων και ποτών που μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας εξωτερικά συστήματα ανάλυσης των θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε στέλεχος της εταιρείας.


Πηγή : protothema.gr



Η αρκούδα παλεύει να προστατέψει τα μωρά της - Η κυρία τα σκυλιά της ΧΑΜΟΣ!!

 



Τη στιγμή που μια αρκούδα προσπαθεί να προστατέψει τα μωρά της, και μια γυναίκα σπρώχνει την αρκούδα από τον κήπο της για να προστατέψει τα σκυλιά της, στη Γιούτα των ΗΠΑ, κατέγραψε κάμερα, με το βίντεο να ανεβαίνει στο TikTok και να γίνεται viral.

Η αρκούδα με το μωρό της βρίσκονται στον τοίχο ενός κήπου, μόλις οι σκύλοι του σπιτιού τις αντιλαμβάνονται αρχίζουν να γαβγίζουν.

Η αρκούδα επιχειρεί να πιάσει ένα από τα κουτάβια, και εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η 17χρονη γυναίκα που τρέχει και με κίνδυνο της ζωής της τη σπρώχνει κι εκείνη πέφτει πίσω από τον τοίχο. 





Εγκληματική συμπεριφορά ιερέα στον Βόλο - Σκότωσε γάτα με βέργα και την πέταξε στα σκουπίδια


 

Η δολοφονία ζώου είναι κακούργημα!!

Ο ιερέας έγινε αντιληπτός από περαστικό, ο οποίος έκανε καταγγελία στην Αστυνομία και ο δολοφόνος συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας (31/5/2021). Το συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον Βόλο. 

Σε βάρος του ιερέα ασκήθηκε δίωξη για θανάτωση ζώου σε βαθμό κακουργήματος και βεβαιώθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος. 

Μόλις λάβει εξιτήριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για να απολογηθεί, αφού η δίωξη είναι κακουργηματική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται είτε ο ανακριτής Βόλου να λάβει απολογία στο Νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες, είτε ο ηλικιωμένος να κληθεί σε απολογία με κλήση ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της υγείας του.

Ο κατηγορούμενος μέχρι σήμερα δεν έχει πει κουβέντα για την πράξη του.



Σκουρλέτης κατά ΣΥΡΙΖΑ :«Μια χαμένη διετία»

 


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο άρθρο του, με τίτλο «Μία χαμένη διετία», ασκεί κριτική στο κόμμα του τόσο για την έλλειψη αυτοκριτικής, μετά την εκλογική ήττα, όσο και για την πορεία του :

«Αμέσως μετά τις εκλογές είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό κάτω από ποιες συνθήκες κυβερνήσαμε, να αναστοχαστούμε πάνω σε μια μοναδική εμπειρία για ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει ότι μάθαμε από τα λάθη μας, ότι συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τις μεγάλες αξίες και τις ιδέες μιας Αριστεράς της εποχής μας, που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες, χωρίς να χάνει την ταυτότητά της και τη στρατηγική της ενόραση. Νομίζω πως δεν εμβαθύναμε επαρκώς σε ένα συλλογικό απολογισμό, παρόλο που ήταν απαίτηση του κόσμου που μας παρακολουθεί. Η, κατά τα άλλα σωστή, επιλογή της διεύρυνσης, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει με έναν πολύμορφο τρόπο από το 2012, δεν αποσαφηνίστηκε αρκούντως, δημιουργώντας κάποιες στιγμές λάθος εντυπώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη νέα εποχή μετά την πανδημία, πρέπει να διατηρήσει όλα εκείνα τα δυναμικά στοιχεία της πολιτικής του, που τον κατέστησαν μια δύναμη ανατροπής του παλιού δικομματισμού που μας χρεωκόπησε. Δεν μπορεί να υπάρξει μια νικηφόρα προοπτική δίνοντας την εντύπωση πως θα γίνουμε μέρος ενός νέου συναινετικού δικομματισμού.

Κατά συνέπεια, χρειάζεται μια πιο δυναμική και τεκμηριωμένη πολιτική παρουσία.

Η νέα προγραμματική μας πρόταση πρέπει να απαντά στις προκλήσεις που θέτει η πολλαπλή κρίση, που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Η μείωση των ανισοτήτων, η απάντηση στην κλιματική κρίση, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών με πρώτο αυτό της υγείας, η ψηφιακή δημοκρατία ως απάντηση στον ψηφιακό καπιταλισμό, δεν αρκεί να αποτελούν ένα πεδίο γενικής αναφοράς, αλλά να μπολιάζουν το σύνολο των προγραμματικών μας θέσεων και να καθορίζουν την καθημερινή μας δράση μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ο δρόμος που θα καθιερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως βασικό κορμό του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού χώρου, μετατρέποντάς τον σε ένα πλειοψηφικό μπλοκ».




Γιατί έγιναν εύκολα τα συμβόλαια θανάτου από το 2017 στην χώρα μας

 


Τα τελευταία 4 χρόνια: 2017-2021 έγιναν, 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες

Τους τελευταίους 5 μήνες:

5 δολοφονίες

14 συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ την τελευταία 4ετία

Η ευθύνη είναι προσωπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του Παρασκευόπουλο το 2015 και Μιχάλη Καλογήρου 2019. Η ατιμωρησία που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019, έκανε τους κακοποιούς να μην διστάζουν σε τίποτα, ειδικά στις δολοφονίες που τα ισόβια μπορούν να γίνουν 8 και 10 χρόνια και τα 10-15 χρόνια μπορούν εύκολα να γίνουν 4 άντε 5.

Ο Νόμος 4322/2015 ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός, «Νόμος Έγκλημα Παρασκευόπουλου», είναι ένα νομοθέτημα που αν μη τι άλλο, προκάλεσε την οργή των πολιτών γιατί πολύ απλά απελευθέρωνε σκληρούς κακοποιούς βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια.

Πρόκειται για τον Ν 4322/2015, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον χρόνο που Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Νίκος Παρασκευόπουλος και μεταξύ άλλων, προέβλεπε έκτακτα μέτρα, για την δήθεν αποσυμφόρηση των φυλακών και μέσα σε αυτά ήταν να αποφυλακίζονται με μειωμένες ποινές σκληροί κακοποιοί.

Σημειώνεται, ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου ούτε προέβλεπε κάποια εξαίρεση ούτε κάποιο περιορισμό όσον αφορά στο ύψος της ποινής. Δηλαδή με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου μπορούσαν να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ανεξαρτήτως του αδικήματος το οποίο είχαν διαπράξει και ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής τους.

Ο ποινικός κώδικας προέβλεπε ότι οι κρατούμενοι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση, δηλαδή για αποφυλάκιση, εφόσον αφενός είχαν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους και αφετέρου, εφόσον είχαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους καλή διαγωγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα που ίσχυε στον παρελθόν, αν  ο κρατούμενος εξέτιε ποινή φυλάκισης ακόμα και για σκληρά ειδεχθή εγκλήματα, είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για υφ’όρον απόλυση εφόσον είχε εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, ενώ αν εξέτιε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για υφ’όρον απόλυση εφόσον είχε παραμείνει εντός της φυλακής για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/3 της ποινής του και σωρευτικά είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. 

Ο νόμος Παρασκευόπουλου, προέβλεπε ότι κρατούμενοι οι οποίοι εξέτιαν ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια αποφυλακίζονταν εφόσον είχαν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους, κρατούμενοι οι οποίοι εξέτιαν ποινή έως πέντε χρόνια φυλάκιση ή ακόμα και κάθειρξη αποφυλακίζονταν εφόσον είχαν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Την ίδια στιγμή, κρατούμενοι οι οποίοι εξέτιαν ποινή κάθειρξης εως 10 χρόνια αποφυλακίζονταν εφόσον είχαν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους και κρατούμενοι που εξέτιαν ποινές άνω των 10 ετών αποφυλακίζονταν εφόσον είχαν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.

Ένα από τα ευεργετήματα προς τους κακοποιούς από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι νόμος Παρασκευόπουλου ανέφερε ότι οι αποφυλακίσεις, θα γίνονται με διάταξη του εισαγγελέα, ενώ ο ποινικός κώδικας ορίζει, ότι οι κρατούμενοι θα αποφυλακίζονται, με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, του συμβουλίου πλημμελειοδικών. Η διαφορά σε αυτή την απόφαση είναι ότι η διάταξη του εισαγγελέα βγαίνει αυθημερόν, ενώ το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, χρειάζεται αρκετό καιρό, μέχρι και μήνες. έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακόμα πιό εύκολα τα πράγματα για τους κακοποιούς.

Για να μην υπάρξουν αντιδράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε όπως κάνει πάντα, και στον νόμο ΕΓΚΛΗΜΑ προβλεπόταν ότι η ισχύς των ρυθμίσεων θα έληγε ένα χρόνο, μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2016 και για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Συνεπώς, με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου αυτού θα αποφυλακίζονταν μόνο οι κρατούμενοι οι οποίοι πριν τη λήξη της ισχύος του νόμου θα συμπλήρωναν τα όρια που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ωστόσο, από το 2016 η ισχύς των ρυθμίσεων αυτών, άρχισε να παίρνει συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα, ο συγκεκριμένος νόμος να ισχύει μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2019, και να έχει προστεθεί και το ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ πρίν τις εκλογές τον Ιούνιο του 2019. Με άλλα λόγια επί τέσσερα και πλέον χρόνια, οι κρατούμενοι αποφυλακίζονταν λόγω των έκτακτων ρυθμίσεων, κατά παρέκλιση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα ασύστολα με τις ευχές του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νόμος ΕΓΚΛΗΜΑ, ΣΥΡΙΖΑ Παρασκευόπουλου, έδινε το δικαίωμα σε κρατούμενους, ακόμα και σε καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, να αποφυλακιστούν νωρίτερα έχοντας εκτίσει ένα μικρό μόνο μέρος της ποινής τους. Για την αποφυλάκιση των κρατουμένων δεν έπαιζε καμία σημασία η διαγωγή τους μέσα στη φυλακή, με αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται κρατούμενοι που όχι μόνο είχαν διαπράξει βαριά εγκλήματα και είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά επιπλέον κατά τη διάρκεια της κράτησης τους η διαγωγή τους δεν ήταν καλή έχοντας διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα γεγονός που καταδεικνύει απουσία σωφρονισμού.

Ποιος θα ξεχάσει τα περιστατικά όπου σκληροί κακοποιοί  που είχαν αποφυλακιστεί εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου ΕΓΚΛΗΜΑ Παρασκευόπουλου, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκιση τους διέπραξαν νέα χειρότερα εγκλήματα. 

3 Ιουνίου 2019, αναμένουμε την προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, την ίδια ημέρα επελέγη για να κατατεθεί στη Βουλή, άρον άρον νέος ποινικός κώδικας ΕΓΚΛΗΜΑ, που μεταξύ άλλων προέβλεπε και τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. 

Ο νέος Ποινικό Κώδικας ΕΓΚΛΗΜΑ ψηφίσθηκε την 6η του ιδίου μήνα και μετατράπηκε σε νόμο του κράτους προκαλώντας αντιδράσεις για σειρά διατάξεων, όπως ο βιασμός που τον έκαναν απο κακούργημα, πλημμέλημα, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, αλλά και αυτή σχετικά με τις εγκληματικές οργανώσεις και τους επικεφαλής τους για να ευνοηθεί η Χρυσή Αυγή με χαμηλές ποινές.

Ο Στ. Κοντονής ο επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Δικαιοσύνης, έχει καταγγείλει ανοιχτά την ηγεσία του κόμματός του για το θέμα αυτό, έχοντας πλέον αποχωρήσει από το κόμμα.

Τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Ν.Δ επανέφερε το κακούργημα. Όμως οι δίκες που είχαν προγραμματιστεί ενώ οι υποθέσεις μέχρι τις 18 του ίδιου μήνα μπαίνουν στο συρτάρι δεδομένου ότι εφαρμόσθηκε ο ψηφισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ Ποινικός Κώδικας.

Για αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι υπόλογος σήμερα και να έχει οδηγηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, και ο Παρασκευόπουλος, και ο Καλογήρου στην δικαιοσύνη, ειδικά μετά τα όσα κατέθεσε ο σύντροφος τους επίσης Υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής.

Αυτή είναι η αιτία που το έγκλημα έγινε εύκολο στην χώρα, που ο καθένας μπορεί να σκοτώνει εύκολα, που μπορεί να κάνει οποιοδήποτε έγκλημα και να παραμένει ελεύθερος, και η αιτία έχει όνομα ΣΥΡΙΖΑ - Αλέξης Τσίπρας.


Κώστας Βουκελάτος



Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων



«Πήραμε πριν από λίγο την σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την στήριξη του κλάδου κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω – ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό του, που μόλις είχε εκδώσει. «Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που βρίσκεται στο πρώτο κύμα ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και βέβαια έχουμε εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αυτές τις χώρες έτσι ώστε η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό -δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ- να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς», ανέφερε.

Όπως υπενθύμισε, «ήταν μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από εμάς στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα προφταίναμε να την υλοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως για να εκδοθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός χρειάζονται χρόνια. Εδώ αρκέστηκαν, μόλις, δύο μήνες για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

«Πριν από 1,5 μήνα ήμασταν, εδώ, για την εστίαση. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά η εστίαση λειτουργεί, το πρόγραμμα, η πλατφόρμα, είναι σε λειτουργία από τις 14 του μηνός. Έχουν, ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις που είναι να πάρουν τα λεφτά τους οι επιχειρήσεις και περίπου άλλες 12.000 εκκρεμεί να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Χθες, είχαμε ρεκόρ εκκαθαρίσεων, πάνω από 2.000 αιτήσεις εκκαθαρίσαμε μόνο χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να δώσουμε γρήγορα τα λεφτά στους δικαιούχους και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε με τον τουρισμό. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τη στιγμή που κάνουμε ό,τι μπορούμε και με το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και με όλες τις δράσεις μας για να πατήσει η τουριστική οικονομία αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της, δεν ξεχνάμε την απαραίτητη στήριξη η οποία πρέπει να παραμένει και να υπάρχει και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να μπορέσει μετά ο τουρισμός μόνος του να ανοίξει τα φτερά του, όπως μόνο ο τουρισμός ξέρει να κάνει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

«Εγώ απλά να προσθέσω μόνο ότι η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη -όπως όλες οι ενισχύσεις που δίνουμε- και υπάρχει και επίσης μια προϋπόθεση του ενός εργαζομένου», σημείωσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακιρης.

«Να ευχαριστήσω και τον Γιάννη Τσακίρη και τον κύριο Ζερβό γιατί έχει γίνει εξαιρετική δουλειά ως προς την υλοποίηση νέων προγραμμάτων και ως προς την κινητοποίηση πόρων από παλαιότερα προγράμματα. Είμαστε, πια, στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο απορροφητικότητας ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και μπορώ να σας πω -με αρκετή ασφάλεια- ότι θα είμαστε και από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, της οποίας νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί εντός του Ιουνίου, το νέο ΕΣΠΑ όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον σχεδιασμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ελπίζουμε, πια, ότι φτάνουν προς το τέλος τους και θα πρέπει να οργανώσουμε -και αυτό θέλουμε να κάνουμε- την αποσωλήνωση της οικονομίας από προγράμματα στήριξης. Αλλά να το κάνουμε με τετοιο τρόπο, που να σας δώσουμε ταμειακή ρευστότητα – γέφυρα για να περάσετε από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργος.

«Προφανώς και στην πορεία αυτή υπήρχαν και φωνές για κάτι περισσότερο. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο τουρισμός στηρίχθηκε, ο τουρισμός εξακολουθεί να στηρίζεται και είμαι σίγουρος -και σε αυτό το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και με τους Υπουργούς- ότι θα το παρακολουθούμε πως πηγαίνει το πράγμα στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο σήμερα. Αυτό είναι το (κεφάλαιο) κίνησης που πραγματικά ανοίγει ουσιαστικά τα ξενοδοχεία, τα οποία έως το τέλος του Ιουνίου η εκτίμησή μας με τους συναδέλφους, θα ανοίξουν όλα, και τα 10.000 που είναι αδειοδοτημένα. Άρα ήταν πάρα πολύ σημαντικό -πέρσι άνοιξαν περίπου 5.500, και τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά. Άρα έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γρηγόρης Τάσιος.

«Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τα δεδομένα της πανδημίας. Αλλά το παλέψαμε. Δεν σας κρύβω ότι κάνατε πολλές προσπάθειες και σαν αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, δουλέψαμε σε λεπτομέρειες για να δούμε τις διαφορές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Hellenic Association of Travel and Tourist Agencies (HATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Είναι πρωτόγνωρο και αυτό που αντιμετωπίσαμε, αλλά είναι πρωτόγνωρη και η στήριξη που λάβαμε από την πολιτεία, από την Κυβέρνηση. Ήταν πολύ καλή η συνεργασία μας με όλα τα Υπουργεία, ιδιαίτερα με το Υπουργείο το αρμόδιο, τον κύριο Χάρη Θεοχάρη ο οποίος ήταν παρών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και στα καθημερινά. Είναι τόσα πολλά αυτά που αναφέρετε, έχουμε και καθημερινά προβλήματα τα οποία ήταν παρών για να τα λύσει», σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (​ΓΕΠΟΕΤ) Άρης Μαρίνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός.


Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:


Καλώς ήρθατε και χαιρόμαστε γιατί είμαστε, σήμερα, σε θέση να ανακοινώσουμε δύο θετικές ειδήσεις: Η πρώτη είναι και η επίσημη ενεργοποίηση της Κοινής Ψηφιακής Πύλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, μόλις ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που βρίσκεται στο πρώτο κύμα ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και βέβαια έχουμε εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αυτές τις χώρες έτσι ώστε η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό -δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ- να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς.

Εγώ, μόλις, εξέδωσα το δικό μου πιστοποιητικό. Μου είπαν ότι δεν πρέπει να το δείχνω πολύ γιατί έχει προσωπικά δεδομένα. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι η πλατφόρμα δουλεύει και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ σημαντική ανακούφιση για τον τουρισμό.

Ήταν μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από εμάς στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα προφταίναμε να την υλοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως για να εκδοθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός χρειάζονται χρόνια. Εδώ αρκέστηκαν, μόλις, δύο μήνες για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η δεύτερη σημαντική, θετική, ανακοίνωση είναι ότι πήραμε πριν από λίγο την σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι -όπως σας είπα- είναι απολύτως εξασφαλισμένοι η ενίσχυση για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή για τα καταλύματα, θα είναι ίσοι με το 5% του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρηση το οικονομικό έτος 2019. Ενώ για τη δεύτερη κατηγορία θα είναι ίση με το 2,5%.

Προϋπόθεση είναι αντίστοιχη με τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει για το ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση, να υπάρχει μείωση τζίρου της τάξης του 30% και φυσικά οι επιχειρήσεις να απασχολούν, τουλάχιστον, έναν εργαζόμενο. Και, βέβαια, για επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν το 2020 αυτές -όπως και στην εστίαση- εντάσσονται αυτοδίκαια στο Πρόγραμμα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, θα σας την παρουσιάσουμε στην συνέχεια και ο Υπουργός και ο υφυπουργός. Και πιστεύω ότι πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω – ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι. Εννοώ, δηλαδή, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας, τα πρωτόκολλα τα υγειονομικά, όπως έχουν καθοριστεί. Εξάλλου υπάρχει πια η εμπειρία -μεγάλη στον κλάδο- και υπάρχει και υψηλή αίσθηση επαγγελματισμού, διότι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί.

Η πανδημία βρίσκεται σε πτωτική τάση. Κάθε μέρα τα νούμερα είναι καλύτερα από την προηγούμενη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορούμε να εφυσηχάσουμε. Τα μέτρα τα οποία έχουμε κρατήσει σε ισχύ είναι σχετικά λίγα σε σχέση με αυτά τα οποία έπρεπε να υπομένουμε πριν από κάποιους μήνες. Πλην είναι, όμως, ακόμα απαραίτητα μέχρι που να χτίσουμε πλήρως το τείχος του εμβολιασμού.

Και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού -αυτό ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον, όμως, για εργαζόμενους οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της ανθρώπινης επαφής- να εμβολιαστούν σε συντριπτικά ποσοστά. Και καθώς, πια, ανοίγουμε της πλατφόρμες σταδιακά σε όλες τις ηλικίες πιστεύω ότι έχετε και εσείς έναν ρόλο να παίξετε, να ενθαρρύνετε τους εργαζόμενούς σας να κάνουν αυτήν την κίνηση για το δικό τους καλό, για το καλό των οικογενειών τους, αλλά και για το καλό της χώρας συνολικά.

Οπότε και πάλι καλώς ήρθατε και να δώσω τον λόγο στον Υπουργό και στον υφυπουργό να πει κάποια πράγματα ακόμα για το πρόγραμμα.





Μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του ο Λασκαρίδης παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών



Την παραίτηση του από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά τις αντιδράσεις και εντός και εκτός Ένωσης, υπέβαλε ο Πάνος Λασκαρίδης, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πάνος Λασκαρίδης αφήνει αιχμές για δημοσιογράφους από τους οποίους όπως υποστηρίζει «κακοποιήθηκε βάναυσα», ζητά συγγνώμη από συναδέλφους στους οποίους «ενδεχομένως να τους προκάλεσε δυσφορία και αγανάκτηση» και δηλώνει κατηγορηματικά με έπαρση ότι «δεν θα απολογηθεί σε κανέναν άλλον».

Ο Λασκαρίδης είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όταν μιλώντας στον οργανισμό EIC (European Investigative Collaboration), για να την έρευνα με τίτλο “Black Trail” για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές, υποστήριξε ευθαρσώς και με έπαρση πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν έχουν καμία ανάγκη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “τους έχουμε χ@@@@@@@ς όλους”.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και με την ίδια τακτική που κάνουν όλοι που απαράδεκτες δηλώσεις τους γυρνάνε εναντίον τους, σε νεότερη ανακοίνωσή του, υποστήριξε πως οι δηλώσεις του απομονώθηκαν και δημοσιεύθηκαν εκτός πλαισίου και δεν αφορούν ούτε την σημερινή κυβέρνηση ούτε τον σημερινό πρωθυπουργό. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως είναι φυσικό καταδίκασε απερίφραστα τα όσα ανέφερε ο Πάνος Λασκαρίδης.

Η δήλωση παραίτησης του Λασκαρίδη

«Στους μεν συναδέλφους μου, τουλάχιστον σε όλους εκείνους που δεν συμμετέχουν σε αυτή τη φαρσοκωμωδία, απολογούμαι ειλικρινώς εάν τους προκάλεσα την οποιαδήποτε δυσφορία και αγανάκτηση, όπως τους αρμόζει από έναν συνάδελφο που άθελά του, με τον αθυρόστομο λόγο του (που όμως βάναυσα κακοποιήθηκε από ‘δημοσιογράφους’) τους στενοχώρησε και τους προσέβαλε – όπως άλλωστε έκανα ήδη από την πρώτη μέρα και στον Κύριο Πρωθυπουργό και στον Κύριο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν θα απολογηθώ όμως σε κανέναν άλλον που με αφορμή αυτή την ελεεινή δημοσιογραφία, θεώρησε σκόπιμο να τη χρησιμοποιήσει για ‘ξεκαθάρισμα λογαριασμών’. Όσο για την ουσία των κατηγοριών που περιελάμβανε η δήλωση της Ενώσεως, υπάρχουν πολλοί άλλοι, πλέον κατάλληλοι, να κρίνουν και τον πατριωτισμό μου και την αγάπη μου για την πατρίδα.

Για το εάν σέβομαι τους θεσμούς και εάν αγαπώ την Ελλάδα και τη Ναυτιλία μας, μπορούν να το κρίνουν άλλοι και σας παραπέμπω στις δεκάδες φορές που έχω ξεκάθαρα δηλώσει τις θέσεις μου υπέρ της σημασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας. Κοντολογίς και εν κατακλείδι, αρνούμαι να συνεχίσω να υπηρετώ την Ένωση υπό την τωρινή Προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες και έτσι παραιτούμαι και από αυτήν και από το Διοικητικό της Συμβούλιο με σημερινή ημερομηνία».



Ζευγάρι στην Ρωσία έπεσε από το μπαλκόνι την ώρα που καυγάδιζε


 

Σοκάρει ένα βίντεο από τη Ρωσία, στο οποίο καταγράφεται ένα απίστευτο περιστατικό με ζευγάρι να πέφτει από μπαλκόνι κατά τη διάρκεια καυγά που είχαν μεταξύ τους.

Το ζευγάρι μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία τους και τη γλίτωσαν με μερικά κατάγματα στα άκρα τους.





Δικηγόροι και πρώην αστυνομικοί σε δίκη γιατί κάλυπταν κακοποιούς και παράνομες δραστηριότητες

 


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του Γιάννη Σουλιώτη, Σε δίκη στο τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων παραπέμπονται να δικαστούν 19 άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν συμπεριληφθεί στο πόρισμα της ΕΥΠ για διαφθορά στην ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για δικηγόρους, πρώην αστυνομικούς αλλά και ένα εν ενεργεία αξιωματικό. 

Σημειώνεται ότι αρκετοί από αυτούς που παραπέμπονται προτίθενται να κάνουν ένσταση επί του κλητηρίου θεσπίσματος, καθώς παραπέμπονται να δικαστούν δίχως να έχει γίνει προανάκριση για την υπόθεση.

Στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ότι παραπέμπονται σε δίκη για τα πλημμελήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.

Η παραπομπή τους σε δίκη επισπεύστηκε λόγω του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων, στο τέλος του έτους.

Το κλητήριο θέσπισμα δυνάμει του οποίου παραπέμπονται σε δίκη υπεγράφη στις 24 Μαίου.

Σε επιστολή του, στα τέλη του 2016, προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Γιάννης Ρουμπάτης, ανέφερε ότι «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους, πολίτες, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη “κάλυψη” για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων νυχτερινών καταστημάτων (οίκοι ανοχής, studio, strip show, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες)».

«Το κύκλωμα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και εκτός Αττικής και παρέχει ‘κάλυψη” σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα, έναντι αδρής αμοιβής που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτών”», σημείωνε.

Η ΕΥΠ είχε καταγράψει συνολικά 106.410 τηλεφωνικές συνομιλίες, η απομαγνητοφώνηση των οποίων ανέρχεται σε 44.000 σελίδες! Στις 9 Δεκεμβρίου του 2016, η διοίκηση της υπηρεσίας υπέβαλε μέρος του υλικού στην τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που το διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε έγγραφό του προς την κ. Ξένη Δημητρίου που συνόδευε το υλικό της έρευνας ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης επεσήμανε ότι «το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη κάλυψη σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητάς του και αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά».



Greek Mafia ένα απόστημα στην κοινωνία που πρέπει να σπάσει και θα σπάσει

 



Η νέα γενιά σκληρών κακοποιών είναι αδίστακτοι και ανεξέλεγκτοι, και σε αυτό έχει συμβάλει η ατιμωρησία στην Ελλάδα, και οι ποινές χάδι που επιβάλλονται από τα δικαστήρια σε σκληρούς αδίστακτους κακοποιούς.

Τώρα αυτές οι συμμορίες μπράβων, εμπόρων ναρκωτικών και εκβιαστών, βρίσκονται σε φάση «εκκαθαρίσεων», συνεργασιών και επέκτασης σε Αττική και επαρχία.

Από το 2009 έως 2021, σε μία 12ετία εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, δεκάδες απόπειρες, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2021) σημειώθηκαν 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες.

Τους τελευταίους 5 μήνες υπήρξαν 5 δολοφονίες και την τελευταία 4ετία 14 συμβόλαια θανάτου.

Η γεωγραφία της ελληνικής καμόρα που αποτελείται τουλάχιστον από 500 κακοποιούς, χωρισμένους σε συμμορίες, αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα - που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα - αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν:

4 αρχηγοί των "Βόρειων" και "Νότιων". Μάλιστα σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.

Ακολουθούν 19 «υπαρχηγοί»

499 ονόματα + ο 39χρονος πυγμάχος στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Οι «Βόρειοι» και «Νότιοι» της GREEK MAFIA

Δύο στρατόπεδα, 15 φατρίες και 8 υποομάδες

350 «πρωταγωνιστές» και 250 «βοηθητικοί»

Έχει μικρύνει η οικονομική «πίτα» εκβιασμών με πολλούς όμως διεκδικητές του μαύρου χρήματος

Εκβιάζουν επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά… σύνορα. Μπορεί να ακολουθούν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που έχει ενδώσει στον εκβιασμό, σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει από Αθήνα, Κολωνάκι έως και Μύκονο. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν και θανατηφόρες «ζυμώσεις» μετά το lockdown. 

Οι μεγάλες φατρίες επιδίδονται μόνο στους εκβιασμούς. Ουσιαστικά «μαρκάρουν» περιοχές. 

Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν το μαύρο χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες όπως φούρνους, βενζινάδικα, εταιρείες καφέ, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, και… φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο 39χρονος πυγμάχος που εκτελέστηκε στην Βάρη, ήταν στο υπόμνημα ανάμεσα στα 500 ονόματα, γιατί το 2015 τον είχε προσεγγίσει ομάδα εκβιαστών της Αθήνας προκειμένου να γίνει ο «αντιπρόσωπος» της επέκτασης τους σε καλοκαιρινά καταστήματα στο Ξυλόκαστρο, Κιάτο αλλά στην Πάτρα. Το θύμα του πρόσφατου συμβολαίου θανάτου είχε αθωωθεί σε εκείνη την υπόθεση.

Κατόπιν εορτής μετά απο την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει παρουσιαστεί, με τον φόβο και την αγάνάκτηση που επικρατεί στην κοινωνία για την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, βγήκε το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών εχθές την νύχτα για να κάνει αισθητή την παρουσία του στην νύχτα. Αλλά δεν φτάνει μόνο η παρουσία, η ουσία παίζει σημαντικό ρόλο και σίγουρα οι συλλήψης και οι σκληρές καταδίκες σκληρών κακοποιών.

Προκειμένου να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και να ενισχύσει την αστυνόμευση η ΕΛΑΣ προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού της σχεδίου. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.

Σε αυτές τις συσκέψεις αποφασίστηκε η ενίσχυση του δικτύου πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις.





«Τουρισμός για Όλους» – Επιδότηση έως και 100%

 


Περισσότερες επιλογές περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με την επιδότηση να φτάνει ακόμη και στο 100%.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού, δίνει την ευκαιρία σε ακόμα 300.000 Έλληνες να οργανώσουν τις διακοπές τους και να ταξιδέψουν εντός της χώρας μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα φέτος;

Φέτος το πρόγραμμα εμφανίζεται περισσότερο ευέλικτο και ιδιαίτερα διευρυμένο, όπως τονίζει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ σημειώνει ότι δίνεται η δυνατότητα εξαργύρωσης των vouchers από τους δικαιούχους τους ακόμη και για την περίπτωση διαμονής διάρκειας μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων, όπως αρχικά όριζε το πρόγραμμα.

Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής: για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο).

Όπως τονίζει το υπουργείο Τουρισμού, ειδικά για την περίπτωση ΑΜΕΑ, η επιδότηση της διαμονής τους καλύπτει το σύνολο της δαπάνης (100%) για οποιαδήποτε διάρκεια διαμονής επιλέξουν.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα εντάσσονται νέα καταλύματα ή τουριστικά γραφεία – πάροχοι, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες και τις επιλογές.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, «βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και στοίχημα για το υπουργείο, το οποίο πρέπει να κερδηθεί, είναι το επιτυχές άνοιγμα και η επανεκκίνηση του τουρισμού μας. Η προώθηση και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ιδίως σε μία χρονιά όπως η φετινή, έχει ιδιαίτερα σπουδαία στρατηγική σημασία. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε και να αναζωπυρώσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον και τη διάθεση των συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην χώρα, να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, να αποκτήσουν εμπειρίες, πάντα με τους όρους ασφάλειας και υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι πάροχοί μας. Για το σκοπό αυτό αυξάνουμε την ελκυστικότητα του προγράμματος, παρέχουμε νέες και περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης, αυξάνουμε το ποσοστό της επιδότησης, ενώ εντάσσουμε και νέους παρόχους. Παράλληλα, δρομολογήσαμε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς ακόμη 100.000 πολίτες να έχουν την δυνατότητα να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα. Μετά το πέρας της προθεσμίας για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος συνεργασίας των παρόχων, η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων από ενδιαφερομένους».

Μέχρι πότε είναι δυνατή η εξαργύρωση των vouchers;

Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση με τον οριζόντιο αποκλεισμό των μετακινήσεων, επισημαίνεται από το υπουργείο Τουρισμού ότι έχει παραταθεί η ισχύς όλων των vouchers που δεν εξαργυρώθηκαν μέχρι και τις 31/12/2021.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος;

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σύμφωνα με το υπουργείο σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται κατόπιν κλήρωσης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας www.tourism4all.gov.gr.

Κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

Ποιες οι δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες, σημειώνει το υπουργείο.

Επισημαίνει, δε, ότι την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας μέσω του προγράμματος.

Κατά περίπτωση, είναι δυνατή η χορήγηση voucher είτε για εξαργύρωση απευθείας σε τουριστικό κατάλυμα ενταγμένο στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος είτε σε τουριστικό γραφείο, το οποίο ομοίως έχει ενταχθεί στο Μητρώο.

Δυνατότητες που παρέχονται

Αναλυτικότερα, οι δυνατότητες που παρέχονται από φέτος μέσω του Προγράμματος έχουν ως εξής:


Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ VOUCHERS ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Όλοι οι δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση του voucher μπορούν να επιλέξουν διαμονή 2 ή 3 ή 4 ημερών επιδοτούμενη έως και 100% στα καταλύματα ως εξής:


2 ή 3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ


Επιδότηση 100% με ανώτερο ποσό τα 40€/την ημέρα/το άτομο (ισχύει για όλους)

4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ


Επιδότηση 80% με ανώτερο ποσό τα 30€/την ημέρα/το άτομο

Επιδότηση 100% για ΑΜΕΑ με ανώτερο ποσό τα 30€/την ημέρα/το άτομο

Β. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ VOUCHERS TOYΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τουριστικό γραφείο – πάροχο για τη δημιουργία τουριστικού πακέτου, με συνδυασμό δύο ή και περισσότερων τουριστικών υπηρεσιών. Επιδοτείται έως και το πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα τοις εκατό (60%) για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, του τουριστικού πακέτου που προσφέρει ο πάροχος/τουριστικό γραφείο, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) τα εκατόν είκοσι ευρώ (120€).

Πού θα βρω τον κατάλογο Καταλυμάτων

Ο κατάλογος με το Μητρώο Παρόχων είναι προσβάσιμος μέσω της εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr και επικαιροποιείται: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Πού θα βρω τον κατάλογο Τουριστικών Γραφείων

Ο κατάλογος με το Μητρώο Παρόχων είναι προσβάσιμος μέσω της εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr και επικαιροποιείται: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς προσεχώς αναμένεται η ένταξη και νέων παρόχων στους υφισταμένους καταλόγους.

Θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων;

Το υπουργείο Τουρισμού, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, έχει ήδη δρομολογήσει τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων από ενδιαφερομένους, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει voucher. Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα επικοινωνηθεί προσεχώς με νεώτερη ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων παραμένει η ίδια. Από το νέο αυτό επικείμενο κύκλο εφαρμογής του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν ακόμη 100.000 πολίτες.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή του Προγράμματος: www.tourism4all.gov.gr