Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Το σουβλάκι που τρώμε είναι δανέζικης προέλευσης...



Γράφει ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης

Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα σουβλάκι, μην ξεχάσετε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό το κρέας δεν είναι ελληνικό, αλλά δανέζικο! Ναι, σωστά το διαβάσατε. Η κύρια πρώτη ύλη από το ελληνικό σουβλάκι, που είναι το χοιρινό κρέας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ελληνικής προέλευσης.

Με απλά λόγια, από τους 300.000 τόνους χοιρινού κρέατος που καταναλώνουμε σε ετήσια βάση (η Ελλάδα είναι η 7η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος στον κόσμο, αρκετά μπροστά και από τους κρεατοφάγους Αμερικάνους, που καταναλώνουν 88 κιλά το χρόνο έναντι 100 του Έλληνα – σ.σ. πριν 60 χρόνια η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη δεν ξεπερνούσε τα 13 κιλά το χρόνο), εισάγουμε τους 190.000, κυρίως από μία δανέζικη επιχείρηση, καθώς και από άλλες δύο, μία γερμανική και μία ολλανδική.

Ξοδεύουμε λοιπόν περίπου μισό δις. το χρόνο για να εισάγουμε τα 2/3 χοιρινού που καταναλώνουμε, προκείμενου να φτιάξουμε και το ελληνικό σουβλάκι. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι, αν η χώρα μας επιστρέψει στη δραχμή, το σουβλάκι θα είναι απλησίαστο.

Πώς όμως εξηγείται αυτό το παράδοξο; Η απάντηση είναι απλή. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις που έλαβε η Δανία τη δεκαετία του ’80 από την ΕΟΚ (μετέπειτα Ε.Ε), σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε που κατέληξαν, έπιασαν τόπο, καθώς πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επενδύσεις. Ως εκ τούτου, η Δανία σήμερα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παραγωγή βουτύρου, κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και απομιμήσεων φημισμένων τυριών, όπως το ροκφόρ και η φέτα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού εισάγει σχεδόν όλα αυτά τα αγαθά. Κοινώς, σερβίρονται στους επισκέπτες ελληνικά προϊόντα (π.χ. δανέζικη «φέτα» στη χωριάτικη σαλάτα) που παράγονται στο εξωτερικό. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η απίστευτη ιστορία με τους προκάτ μουσακάδες και τα ψωμάκια για πρωινό από την Κίνα, που σέρβιραν πέρυσι πολλοί ξενοδόχοι στη Ρόδο, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η έννοια της παγκοσμιοποίησης έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.





Έγινε παρεξήγηση

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC


Από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου ένα τσιγάρο δρόμος. Είναι κι ένας αιώνας απόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πει κάτι. Συχνά θολά, συνήθως προγλωσσικά, σπάνια καθαρά. Η σύγχυσή του είναι αποτέλεσμα συνδυασμού άγνοιας και λειψής συναίσθησης. Άγνοιας γιατί από κράτος και διακυβέρνηση δεν γνωρίζουν. Πρώτη φορά πολιτική, ερασιτέχνες κυβερνήτες σε επαγγελματίες πολίτες. Συναίσθησης γιατί συνομιλούν μόνο με τις ιδέες και ανάγουν τα πάντα σε αρχές. Όταν κουτουλάν στην πραγματικότητα, την αγνοούν (λιάζονται οι πρόσφυγες) ή της αλλάζουν όνομα (θεσμοί, γέφυρα, Brussels group).

Δεν είναι λοιπόν ανεύθυνοι, ούτε ασυνεπείς. Απλά είναι άλλος κόσμος και κώδικας. Μιλάω για ΣΥΡΙΖΑ, όχι Μητρόπουλους, Φωτόπουλους, Κατρούγκαλους, όχι δηλαδή για όσους ξέρουν να εμπορεύονται στο προαύλιο κάθε ναού. Είναι τρομαγμένα συνεπείς απέναντι στις ιδεοληψίες τους. Μανιακά υπεύθυνοι απέναντι στις τύψεις παραβίασης των πολλών αρχών τους, με τεράστια, αμφιθεατρική, ευκολία να ανάγουν περίπλοκα, κάθε απλή κίνηση, σε αρχές. Είναι δηλαδή φανατικοί. Δηλαδή ακραίοι ιδεολόγοι. Θρησκευόμενοι σε κοσμική ή μεταφυσική διάσταση. Κι έτσι παράγουν ανορθολογισμό επικαλούμενοι τον Διαφωτισμό. Γίνονται μειλίχια αμείλικτοι και «κόβουν χέρια» ή αναιρούν το βασικό κοινό νόημα όταν «τρομοκρατία ήταν και το μνημόνιο» (μαζί με την 17 Νοέμβρη). Συνέβη κι άλλοτε. Στη Γαλλία και στη Ρωσία. Επαναλαμβάνεται ως φάρσα των ταραγμένων μας καιρών.

Νομίζουν ότι κυβερνούν. Με την κοινή έννοια που όλοι αντιλαμβανόμαστε, φυσικά και δεν κυβερνούν. Όμως δεν κάθονται. Συνομιλούν πολύ, αναγγέλλουν συνεχώς, κρίνουν και καταγγέλλουν κατά ριπάς. Αυτό ήξεραν, αυτό κάνουν. Γι' αυτό οι καθημερινές δηλώσεις κάποιου/ας/ων/ προκαλούν λογικά εμφράγματα. Γι' αυτό καθημερινά διοχετεύονται non paper ημερήσιας σύνοψης από το Μαξίμου. Δίνουν γραμμή. Δίνω γραμμή σημαίνει ορίζω το καλό και το κακό, δείχνω τον ένοχο, βγαίνω απέξω. Αυτό ξέρουν, αυτό έκαναν, αυτό συνεχίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πει κάτι. Δηλαδή όσοι τον ψήφισαν νομίζουν πως μπορεί να πει πολλά και να κάνει μερικά. Γιατί η αδικία είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Τι είναι αδικία; Να μη βρίσκεις πουθενά στη λογική αποκούμπι για να πιαστείς να επιβιώσεις. Στη λογική όπως εκφράζεται από τη λειτουργία των θεσμών. Είχε λοιπόν δίκιο, θολό αλλά υπαρκτό δίκιο, να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως η δημοκρατία δεν λειτουργεί μιας και δεν είναι χρήσιμη για τη ζωή των πολιτών...

Η δημοκρατία μας πιάστηκε στη φάκα. Ανέτοιμη για παγκοσμιοποίηση, συμμετοχή σε ρυθμούς Ευρώπης, ευρώ, ψηφιακής ταχύτητας. Αυτή είναι η ήρεμη, εκ του αποτελέσματος πικρή διαπίστωση. Οι ηγεσίες το αντιμετώπισαν με σοβαντίσματα. Φιέστες Ολυμπιακών, δυνατές Ελλάδες, λεφτά άλλων, λόγια για νταβατζήδες, σκάνδαλα και πατρίδες. Από κάτω μας έτρωγε ο «ηθικός κίνδυνος», δηλαδή η απλή λογική ότι συμφέρει η παραβατικότητα και η φωναχτή διαμαρτυρία. Αυτά έγιναν καθεστώς.

Όταν στα δικαστήρια ακόμη γράφουν με το χέρι, σε μια κοινωνία που σήμερα τρέχει με τριπλούς ρυθμούς σε σχέση με το 2000, φυσικά και δεν απονέμεται, δηλαδή δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Άρα το να είσαι δίκαιος ή νομοταγής ταυτίζεται με το ανόητος. Όταν η δημόσια διοίκηση, εφορίες, ΟΤΑ κ.λπ., στοιβάζουν ανθρώπους σε φθαρμένα γραφεία και φακέλους σε μεταλλικές ντουλάπες πού να βρεις δίκιο, πού να γυρίσει το μάτι σου χωρίς απελπισία; Και γιατί να πληρώνεις ενώ με λίγη υπομονή θα «περαιωθείς» με έκπτωση;

Η κρίση μάς αποτέλειωσε. Κυριάρχησε δικαίως η ατομική επιβίωση, με το αμορτισέρ της οικογένειας για συλλογικό υπόστρωμα και μια ψευδαίσθηση συμμετοχικής αλληλεγγύης που δίνει το τηλεοπτικό μοιρολόι και το κοινό ανάθεμα του «κακού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί κάτι να πει. Ότι έχουμε κρατήσει τους τύπους της δημοκρατίας και τον τουπέ της εξουσίας κι από μέσα το αυγό είναι κλούβιο. Έτσι γενικά σαν καταγγελία, το έλεγε πάντα. Και έπαιρνε 4%. Η κρίση στην οικονομία και η κρίση των κυβερνώντων, η μεταρρυθμιστική απραξία και η ενδημική ανηθικότητα της διακυβέρνησης γέννησαν μια παρεξήγηση. Η εξωκοσμική καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε από τους πολίτες ευαγγέλιο παρηγοριάς και απόκοσμη ελπίδα. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύτηκε, πίστεψε πως έχει δίκιο. Έχει ξανασυμβεί πολλές φορές, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ιστορικά πρόσφατη και πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν η Αντίσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φορέας αλλαγής. Κανένας προφήτης, ποτέ, δεν οδήγησε την αλλαγή. Οι προφήτες εμπνέουν, αποκαλύπτουν, κινούνται στον ιδεοχώρο και στη συνείδηση. Ως καταλύτες, όταν δυστυχούν να κυβερνήσουν, διαλύουν και εξαφανίζονται.

Ποιος κατέβασε σε κυβερνητικά καθήκοντα Παιδείας, τον φιλόσοφο της επιστήμης Α. Μπαλτά; Έγινε ποτέ ένας επιστημολόγος καλός κυβερνήτης; Είναι κρίμα ο εξαίρετος καθηγητής Παρασκευόπουλος να γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι άδικο η ταγμένη, σεβαστή Χριστοδουλοπούλου να γίνεται υπουργός Μετανάστευσης. Είναι κρίμα κι άδικο γιατί τους γεννιέται δυσεπίλυτη σύγκρουση «υπαρξιακών συμφερόντων». Ακυρώνονται πολιτικά, αμαυρώνονται ηθικά. Πολιτική είναι η σωστή επιλογή του χρόνου και πεδίου επίλυσης κάθε ζητήματος. Στην πολιτική δεν γεννάς ιδέες, αλλά συνθέτεις ανόμοια συμφέροντα, διαχειρίζεσαι αντιθετικές προσδοκίες και παράγεις κοινού οφέλους αποτελέσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ασκήσει πολιτική γι' αυτό και σωρεύει κυβερνητικά λάθη.

Πεδίο επίλυσης του ασφαλιστικού δεν είναι η τηλεόραση, ούτε συνιστά σύνθεση η επίκληση της παλιάς ανοησίας των κόκκινων γραμμών. Γιατί έτσι παράγονται παράδοξα και κίνδυνοι. Με νόμο του 1951, το κράτος πάει να ξανακλέψει τα αποθεματικά των ταμείων. Άρα οι συντάξεις θα εκμηδενιστούν, ενώ αγωνιζόμαστε για να μη μειωθούν! Πεδίο επίλυσης για την επένδυση χρυσού δεν είναι η τοπική κοινωνία. Η πολιτεία μεταθέτει τις ευθύνες της όταν τις ρίχνει στις πλάτες των ανήμπορων, από το δίλημμα, κατοίκων. Κι έτσι αντί για λύση συνεχίζεται η φθορά, παράγονται κάθοδοι μεταλλωρύχων με ολοκαίνουριες στολές και εμπρησμοί τρομοκρατικοί σε σπίτια και τμήματα στην Ιερισσό. Πεδίο επίλυσης για το νέο μνημόνιο δεν είναι ο επταμερής δείπνος και οι ανεκδιήγητες μπαρούφες για πολιτική λύση. Εντελώς επιδεικτικά, οι τρεις θεσμοί, μετά την επταμερή, ανακοίνωσαν ότι η λύση είναι στην τρόικα. Δηλαδή στα «χαμηλόβαθμα» τεχνικά κλιμάκια. Μας παρέπεμψαν και μας απέπεμψαν. Πολιτικά και ευγενικά.

Το πιο εύκολο πράγμα, ταυτόχρονα το πιο άχαρο και άχρηστο, είναι να φτιάξεις τον κατάλογο με τα λάθη διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μένω στο άχρηστο γιατί η μοίρα είναι κοινή και στο άχαρο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάτι να πει. Έχει να πει αυτά που στην Ελλάδα παρέμειναν διαχρονικά αριστερά και είναι επίκαιρα. Δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ηθική, δικαιώματα. Δικαιοσύνη συγκεκριμένα. Στα δικαστήρια και στη φορολογία, φοροδιαφυγή. Αλληλεγγύη συγκεκριμένα. Στους αυστηρά ανήμπορους. Από ηλικία, αρρώστια. Ηθική συγκεκριμένα. Στην κυβέρνηση. Στους διορισμούς της, στις αμοιβές, στις συναλλαγές. Δικαιώματα συγκεκριμένα. Στους μετανάστες, στους φυλακισμένους, στις μειονότητες. Όχι α λα καρτ.

Αυτά που έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγα. Και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, ιδίως τα μεταναστευτικά ή όσα αφορούν στην ανοικτή διακυβέρνηση. Αυτά είναι αριστερά και είναι μεταρρυθμίσεις. Με όνομα που δεν χρειάζεται καινούργια βαφτίσια ώστε να χρυσωθεί το χάπι. Και με αξία πολύ μεγαλύτερη από τα άμεσα, πλην αναγκαία, αποτελέσματά τους.

Αν ιδεοληπτικά συνεχίσει η παρακμιακή συζήτηση των σημαινόντων και σημαινομένων, για το αν είναι ανθρωπιστική κρίση η ανεργία ή αν είναι ηθικό το να μην έχεις δουλειά, ή αν οι λαθρομετανάστες είναι πρόσφυγες και οι αντιεξουσιαστές πολίτες που διατυπώνουν ευαγώς γνώμη, τότε αναγκαστικά θα παράγουν, όχι ακροδεξιούς Μπαλτάκους, αλλά εξίσου αναχρονιστικούς Μπαλτάδες. Η Παιδεία σε παλινόρθωση του '80, ανιστόρητη, αντιδραστική, ανελεύθερη.

Κι όταν στον Επιτάφιο στον Εχίνο παρελαύνουν με παραλλαγή, πολλά δικαιώματα παραβιάζονται. Μειονότητες δεν είναι μόνον οι βαρυποινίτες. Ούτε οι μπάχαλοι μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ευαισθησίας της κοινωνίας. Οι συμμετοχικές διαδικασίες, οι συλλογικότητες και οι πειραματισμοί στη διακυβέρνηση έχουν μεγάλο πλούτο και θετικό ενδιαφέρον στις κουρασμένες αστικές δημοκρατίες. Να γίνει όμως καθεστώς ο ανορθολογισμός είναι μάλλον απονενοημένο διάβημα.

Η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει από την παρεξήγηση. Τη μεγάλη παρεξήγηση της αναδρομικής δικαίωσης ιστορικών γεγονότων, απόψεων, προκαταλήψεων, παθών και συγκρούσεων. Πολιτική με ρεβάνς δεν υπάρχει ούτε στα γήπεδα. Είναι ένας πυρήνας σκέψης του 4% που οφείλει να συνειδητοποιήσει πως η ατυχία του να γίνει κυβέρνηση οφείλεται σε δυο λόγους. Πρώτον οι προηγούμενοι δεν απέτυχαν, σάπισαν από διαχρονικά ανομήματα. Και δεύτερο να πιστέψουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει κάτι επίκαιρο να πει. Πολύ σημαντικό, αλλά συγκεκριμένο και περιορισμένο σε εύρος. Αν μείνει στην αλήθεια του, θα συνεισφέρει και θα ωριμάσει για το καλό όλων μας. Αν συνεχίσει να μιμείται αλαζονικά τους προηγούμενους στην τέχνη της διακυβέρνησης, που δεν την ξέρει, (εξεταστικές, εμείς κι εσείς, Παιδεία, ενέργεια, κράτος μισαλλόδοξο) θα πολλαπλασιάσει τις αδικίες, θα διαλυθεί και θα μας χρεοκοπήσει πολύ γρήγορα.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

του Γιάννη Αναστασάκου



Πηγή : protagon.gr


Αιχμές κατά της Χριστοδουλοπούλου άφησε ο Πανούσης


Αιχμές για τη συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος άφησε ο Γιάννης Πανούσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο των μεταναστών στη χώρα, αλλά δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για

αυτούς που την εγκαταλείπουν.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε:

«Νομίζω ότι οι κινήσεις που γίνονται και σε επίπεδο Δήμων και σε επίπεδο Περιφερειών δημιουργούν την συνευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να λύσεις αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω της Ελλάδος. Θα λυθεί μέσω της Ευρώπης. Αλλά και ο  κεντρικός κρατικός μηχανισμός είναι πολύ δύσκολο να το λύσει χωρίς να έχει τη συνδρομή όλης της Περιφέρειας τουλάχιστον.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να βλέπουμε εικόνες όπου όλοι να μαζεύονται στον Πειραιά, όλοι να μαζεύονται στην Αθήνα, 100.000 άνθρωποι που ψάχνουν να βρούνε τη μοίρα τους.

Θα πρέπει λοιπόν και η κατανομή να γίνεται αλλού και ένα περιορισμένο δικαίωμα εργασίας να δοθεί σε όσους μένουν 6 μήνες με αναβολή ώστε να νιώθουν χρήσιμοι και η αγροτική περιοχή να αναπτυχθεί για δουλειές που οι έλληνες δεν θέλουν να κάνουν και πολλά άλλα μέτρα.

Αλλά αυτό το οποίο συζητήθηκε ήτανε ποιους χώρους, με ποιους τρόπους η Περιφέρεια θα βοηθήσει και πως κυρίως δεν θα έχουμε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να μελετηθεί κι υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να μελετηθεί. Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουνε και ένα εκατομμύριο και δυο και τρεις δεν βλάπτει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι, αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Έχεις πρόβλημα.

Όλα αυτά συζητήθηκαν. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και την άλλη βδομάδα νομίζω η κ. Χριστοδουλοπούλου, πιθανότατα και ο κ. Βούτσης, με μια εκπροσώπηση των Περιφερειαρχών, θα μιλήσουνε ειδικότερα για τα θέματα.

Το δικό μας το Υπουργείο κυρίως έχει να κάνει με φύλαξη. Πρέπει να δούμε ακριβώς τους ρόλους. Από ποια στιγμή τελειώνει το Λιμενικό που κάνει την έρευνα-διάσωση κι αναλαμβάνει η Αστυνομία που έχει το μηχανισμό. Γιατί ακόμα τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και βέβαια τα Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας δεν είναι έτοιμα, αλλά και έτοιμα να είναι ή όταν ετοιμαστούν θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τα θέματα της ασφάλειας. Άρα λοιπόν η Αστυνομία είναι παρούσα και στα νησιά και θα ενδυναμωθεί η παρουσία της. Και σε όλη αυτή τη μετάβαση από το νησί σε κάποια κέντρα υπάρχοντα η τα άλλα που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μάθει ότι κάποιοι φεύγουν από την Ελλάδα. Πώς φεύγουνε;

Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Γιατί προφανώς όλη η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο, πώς ελέγχεται η είσοδος.  Και προφανώς πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει σε επαναπροώθηση αλλά δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να λέει ότι δεν ξέρω την έξοδο.

Εντάξει όπως μπαίνουμε κρυφά μπορούν να βγούνε και κρυφά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχονται 100.000, να επαναπροωθούνται 10.000 και οι 90.000 να γίνονται αόρατοι. Θα πρέπει να ξέρουμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι.

Ήδη φτάνουμε σ’ ένα μεγάλο αριθμό, που έχουμε 500.000 περίπου νομιμοποιημένους και γύρω στους 300.000 άτυπους . Εάν κάθε χρόνο μπαίνουν άλλοι 100 θα έχουμε ένα πρόβλημα.

Κι επειδή οι καλύτερες προϋποθέσεις να δοθούνε από άποψη Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη συνάντηση του Ιουνίου,  παρά ταύτα είναι χρονοβόρες όλες αυτές οι προϋποθέσεις της κατανομής στην Ευρώπη, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Άρα το πρόβλημα θα είναι καθημερινό. Δεν είναι το ανθρωπιστικό. Και συμφωνούμε όλοι  σ’ αυτό. Τι; Θα έρθουν άνθρωποι τους οποίους θα αφήσουμε να πνιγούνε, να βραχούνε, να αρρωστήσουνε;

Προς Θεού. Αυτό δεν συζητιέται. Αλλά όλη αυτή η αλυσίδα που φαίνεται να μην έχει στο μεσαίο κρίκο κοινωνική ένταξη μεγάλη επιτυχία, όπως ειπώθηκε και έρευνα να έχει γίνει για να δούμε πόσοι εντάσσονται τελικά. Όλη λοιπόν αυτή η αλυσίδα «μπαίνω και βγαίνω» πρέπει να ελεγχθεί από το κράτος και πρέπει αμέσως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να δώσουν τη στήριξή τους».


Πηγή : bloko.gr


Έκτακτη Σύνοδο στις 5 Μαΐου για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία αποφάσισαν οι Πρυτάνεις



Η οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων το νέο σχέδιο νόμου για την παιδεία, η φύλαξη και ασφάλεια των πανεπιστημίων, η φοιτητική μέριμνα και η νέα προγραμματική περίοδος ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο

Την πραγματοποίηση, στις 5 Μαΐου, έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, αποφάσισε ομόφωνα η 78η Σύνοδος των Πρυτάνεων και προέδρων διοικουσών επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων που ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά.



Η οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων το νέο σχέδιο νόμου για την παιδεία, η φύλαξη και ασφάλεια των πανεπιστημίων, η φοιτητική μέριμνα και η νέα προγραμματική περίοδος ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, μέρος της οποίας παρακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης.

Στο ομόφωνο ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων αναφέρεται:

Οικονομική κατάσταση Πανεπιστημίων

Η μείωση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2015 και η μη καταβολή εισέτι των πρώτων δόσεων των επιχορηγήσεων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η Σύνοδος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι τρέχοντες προϋπολογισμοί είναι ανεπαρκείς και πρέπει να βρεθούν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι που θα επαναφέρουν τους Τακτικούς Προϋπολογισμούς τουλάχιστον στα επίπεδα του 2014,ώστε τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να άρει την υποχρέωση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ώστε τα Ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του 9% για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα στην οικονομική διαχείριση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη διαχείριση των πιστώσεων. Η Σύνοδος Πρυτάνεων προτείνει τον ορισμό μιας επιτροπής με εκπροσώπηση των συναρμόδιων Υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών και Οικονομίας) και της Συνόδου, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει πενταετής οικονομικός προγραμματισμός για τη βέλτιστη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επικροτεί τη συναίνεση του Υπουργείου στην πρωτοβουλία της για την αναζήτηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση των υποδομών και του ερευνητικού εξοπλισμού των Πανεπιστημίων της χώρας.

Σχέδιο νόμου

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με έκπληξη διαπιστώνει ότι το Σχέδιο Νόμου που απεστάλη από το Υπουργείο στη Σύνοδο κατά τη διάρκεια των εργασιών της στα Χανιά, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο Υπουργός κατά την προηγούμενη Σύνοδο, συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και όχι σύνολο εμβαλωματικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων τους. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση.
Η Σύνοδος αποφασίζει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου στις 5 Μαΐου 2015, με αποκλειστικό θέμα τη διαμόρφωση των προτάσεών της σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου, ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα αυτό να μελετηθεί από τα Πανεπιστήμια. Εκφράζει την επιθυμία της να παραστεί στη Σύνοδο αυτή και ο Υπουργός.

Φύλαξη και Ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δικαιούνται να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές που να βρίσκεται σε αρμονία με το χαρακτήρα και τους σκοπούς ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Ως Σύνοδος Πρυτάνεων, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν με τις ανάγκες των καιρών.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότησή του.

Τα φαινόμενα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στα Πανεπιστήμια δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα των Ιδρυμάτων, αλλά ζήτημα που αφορά την κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της.

Οι Πρυτάνεις έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις σχετικές υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο. Η επιλογή των μεθόδων τήρησής του δεν συνιστά αρμοδιότητα των Πρυτάνεων, αλλά άλλων οργάνων της Πολιτείας.

Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των δικαιούχων σίτισης και στέγασης με βάση την Υ.Α. Φ5/68535/Β3, 18-6-2012 αυξάνει δραματικά ανά έτος, ενώ η επιχορήγηση για τη σίτιση παραμένει σταθερή και οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων που καλύπτουν τη στέγαση μειώνονται. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αιτείται την αύξηση των κονδυλίων που καλύπτουν τη φοιτητική μέριμνα.

Νέα Προγραμματική Περίοδος

Η Νέα Προγραμματική Περίοδος (ΕΣΠΑ 2014-2020) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας. Η έμφαση του νέου ΕΣΠΑ στην έξυπνη εξειδίκευση και καινοτομία είναι απόλυτα συμβατή με τον ρόλο των Πανεπιστημίων στην έρευνα και καινοτομία. Τα Πανεπιστήμια της χώρας θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όπως έκαναν και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων δηλώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προκειμένου να επιτευχθεί η εξειδίκευση της Νέας Προγραμματικής περιόδου σχετικά με τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων καθώς και η υλοποίησή της.



Πηγή : protothema.gr


Εξηγήσεις ζητούν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β Orion



Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις στη Βουλή για τη συμφωνία εκσυγχρονισμού, ύψους 500 εκατ. ευρώ, των αεροσκαφών P-3B Orion, ζητά το Ποτάμι έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα σύμφωνα με το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed με επιστολή του αντιπροσώπου της από το 2013 δήλωνε ότι «η ενεργοποίηση των Ρ-3Β δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Ερώτηση στη Βουλή σκοπεύει να καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει:

«Νέα ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του Πάνου Καμμένου, να ανακατασκευασθούν 5 παλιά αεροσκάφη έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους εξηγήσεις.

»Όταν η ίδια η εταιρεία Lockheed με επιστολή του αντιπροσώπου της δηλώνει καθαρά ότι “η ενεργοποίηση των Ρ-3Β δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα”, ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ σε αυτή την επιλογή;

»Πως είναι δυνατόν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία να παραδέχεται ότι η ανακατασκευή των αεροσκαφών είναι “μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα” και το ΚΥΣΕΑ να την προκρίνει;

»Ταυτόχρονα η αποκάλυψη ότι σύμφωνα με τους σειριακούς τους αριθμούς τα αεροπλάνα δεν είναι 35 ετών αλλά πενήντα (!) γεννούν επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανακατασκευής. Πόσο μάλλον που η ίδια η εταιρία επισημαίνει ότι τα αεροπλάνα βρίσκονται τόσα χρόνια στο έδαφος "χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης".

»Το Ποτάμι ξαναρωτά γιατί η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε αυτήν την πολεμική δαπάνη- που θα μας στοιχίσει 500 εκατομμύρια -τις ίδιες μάλιστα μέρες που αποφάσιζε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 207 εκατομμύρια;

»Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η οποία αμφισβητεί όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σεβάστηκε απολύτως την εισήγηση για την έγκριση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος; Όταν μάλιστα ο υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ.Νικολούδης παραδέχεται δημοσίως ότι οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα κινούνται κατά μέσο όρο στο 4%.

»Όλα αυτά θα πρέπει πλέον να απαντηθούν στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα γνώση του ακριβούς περιεχομένου της συμφωνίας.»

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, εισηγητές του ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν πως σκοπεύουν να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή.

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάθεση για την ανακατασκευή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στη Βουλή ζητώντας παράλληλα να της προσκομιστούν και όλα τα έγγραφα που αφορούν το θέμα» ανακοίνωσαν οι δύο βουλευτές.

»Επίσης την Τετάρτη στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής θα ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει τις   απαραίτητες εξηγήσεις. Καλούμε τον πρωθυπουργό, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια ακόμα και για το πιο μικρό εξοπλιστικό πρόγραμμα κατηγορούσε τους αρμοδίους υπουργούς, να τοποθετηθεί άμεσα για την απόφαση που ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ του οποίου προεδρεύει».

Newsroom ΔΟΛ


Βενιζέλος: «Τερατογένεση η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταστροφή ενδεχόμενο δημοψήφισμα»


Ως «τερατογένεση» χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενώ αναφερόμενος σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα είπε πως θα ήταν «καταστροφή άμα τη προκηρύξει του, καθώς όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ».
Μιλώντας την Κυριακή στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Alpha, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν βλέπει «πιθανότητα εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας «ότι κανέναν δεν συμφέρει να βγούμε από το ευρώ».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το ζήτημα δεν είναι αν η χώρα βγει ή δεν βγει από το ευρώ και εξήγησε: «Μπορείς να είσαι πτωχευμένος παρίας, μαύρη τρύπα μέσα στο ευρώ. Να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα είμαστε μία χώρα, η οποία δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις. Μα, γιατί να κάνει επενδύσεις: Ποιος επενδύει; Πώς θα επενδύσει ο ξένος, όταν δεν έχει εμπιστοσύνη ο Έλληνας να κάνει τη δική του μικρή επένδυση; Άρα, λοιπόν, το μεγάλο ερώτημα είναι, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις; Μπορεί να γίνει ανταγωνιστική; Να προσελκύσει επενδύσεις;».

Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «δράμα» της ελληνικής κοινωνίας το μεταναστευτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας: «Η αρμόδια υπουργός, ως ακτιβίστρια, δεν διευκόλυνε την προηγούμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μία εθνική στρατηγική μεταναστευτικών ροών, που είχαμε ετοιμάσει από το 2011, ούτε να εφαρμόσουμε τον νόμο, που είχε ψηφιστεί το 2011».

Σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει αλλάξει κάτι στη Συρία ή τη Λιβύη, πως εξελίξεις υπάρχουν μόνο στην Υεμένη, αλλά ωστόσο έρχονται στην Ελλάδα 10.000 καινούργιοι πρόσφυγες ή μετανάστες... «Αυτό που άλλαξε είναι η ρητορική της κυβέρνησης. Οι συγκρούσεις των αρμόδιων υπουργών, η Αμυγδαλέζα, το λάθος μήνυμα, ότι αν έρθεις στην Ελλάδα, θα βρεις εύκολα τρόπο να φύγεις και να πας στη Γερμανία, στη Σουηδία...» είπε, καταλήγοντας για το θέμα πως: «Αντί να ζητήσουμε να ξανασυζητήσουμε το Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο αδικεί τον νότο της Ευρώπης, θα μας βγάλουν από το Σέγκεν, επειδή μόνοι μας δηλώνουμε ότι δεν το σεβόμαστε. Και θα υποβαθμίσουμε το ελληνικό διαβατήριο για τους Έλληνες, για τους φοιτητές μας, για τους επιχειρηματίες μας, για τους εργαζόμενούς μας, για τους Έλληνες τουρίστες».

Σχετικά με την πρόσφατη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη λήξη της με την επέμβαση της αστυνομίας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε: «Πανεπιστημιακό άσυλο είναι να πηγαίνει το διεθνές έγκλημα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Άλλο η διαμαρτυρία των φοιτητών, άλλο τα φοιτητικά αιτήματα και να άλλο να φαντασιώνεσαι ότι ξανακάνεις το Πολυτεχνείο του 1973 ή τη Νομική του 1973 και πίσω από αυτό να υπάρχουν συμπαραστάτες των τρομοκρατών ή το κοινό ποινικό έγκλημα...».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή την πρόσφατη δίωρη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εμείς δεν διεκδικούμε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Εμείς είπαμε "ελάτε να φτιάξουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης".[...]. Εμείς ήμασταν και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα και το εθνικό συμφέρον από τη θέση μας στην αντιπολίτευση. Δεν θέλουμε να μετέχουμε σε κυβερνητικές ευθύνες...».


Πηγή


Brains4Cars προβλέπει τις κινήσεις του οδηγού και προειδοποιεί



Ένα νέο σύστημα αποφυγής συγκρούσεων που ονομάζεται Brains4Cars και αναπτύσσεται από ερευνητές του Cornell και του Stanford University προσθέτει μια φωτογραφική μηχανή στο όχημα που παρακολουθεί τον οδηγό και τη γλώσσα του σώματος του.

Ο υπολογιστής που συνδέεται με την κάμερα παρακολούθησης μπορεί να καταγράψει τις κινήσεις του προσώπου, και του κεφαλιού του οδηγού, και να μαντέψει το πότε προσπαθήσει να στρίψει ή να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας.

Με δεδομένα δε που δέχεται από μια άλλη κάμερα και ένα ραντάρ που ελέγχουν το περιβάλλον, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό για οτιδήποτε επικίνδυνο εντοπίσει, σύμφωνα με το Engadget.

Για παράδειγμα, αν ο οδηγός στρίψει αριστερά, η αριστερή πλευρά του τιμονιού ή του καθίσματος θα αρχίσει να δονείται σαν προειδοποίηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οπτικά σήματα και σήματα ήχου θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα, παρέχοντας επιπλέον ασφάλεια. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί επίσης να λάβει πληροφορίες και από GPS για να προειδοποιήσει τον οδηγό αν κάπου στρίψει λάθος, η αν οδηγεί ανάποδα σε ένα μονόδρομο.

Για να αναπτύξουν τον αλγόριθμο του συστήματος, οι ερευνητές κατέγραφαν τις δραστηριότητες 10 οδηγών για δύο μήνες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ανέλυσαν τα στοιχεία από αρκετά βίντεο οδήγησης. Το αποτέλεσμα;

Ο αλγόριθμος τους ήταν σε θέση να προβλέψει τις ενέργειες του οδηγού 3,53 δευτερόλεπτα πριν τις εκτελέσει και ήταν σωστός στις προβλέψεις του κατά 77,4%.

Προφανώς, το σύστημα Brains4Cars δεν είναι τέλειο ακόμα, αλλά σκεφτείτε ότι το δείγμα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να αναπτύξουν τον αλγόριθμο ήταν πολύ μικρό (μόλις 10 άτομα).

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν το σύστημα προστασίας αναζητώντας την προσθήκη περισσότερων χαρακτηριστικών, όπως αισθητήρες αφής στο τιμόνι και στο πεντάλ φρένου, καθώς και αισθητήρες υπερύθρων.



Πηγή




Ακρωτηριάστηκε 5χρονο αγοράκι σε παιδική χαρά στα Ιωάννινα



Ένα 5χρονο αγοράκι έχασε τον αντίχειρά του, παίζοντας σε τσουλήθρα στο Πάρκο Κουραμπά στα Ιωάννινα. Αμέσως υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, οπότε και θα κριθεί εάν πέτυχε ή όχι η συγκόλληση.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο σε μια από τις καινούριες τσουλήθρες στο Πάρκο Κουραμπά, που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο παιδιά. Καθώς το αγοράκι έπαιζε στην τσουλήθρα, πιάστηκε το δάχτυλό στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στο ξύλινο και το σιδερένιο πλαίσιο της τσουλήθρας.

Ο αντίχειρας του παιδιού ακρωτηριάστηκε και στο Πάρκο επικράτησε πανικός. Οι γονείς μετέφεραν το παιδί τους στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθηε σε πολύωρη επέμβαση.

Στο Πάρκο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν τον χώρο του ατυχήματος και στη συνέχεια εκκένωσαν την παιδική χαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε αυτοψία από υπαλλήλους του Δήμου, ενώ την Κυριακή συνεργείο κλείδωσε τις πόρτες του Πάρκου, τοποθετώντας πρόχειρα σημειώματα ότι απαγορεύεται η είσοδος.

Από το Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση.

Το έργο ανάπλασης του Πάρκου Κουραμπά είχε ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται το epiruspost.gr, ο προϋπολογισμός του έργου άγγιζε τις 700.000 ευρώ.

Στο έργο προβλέπονταν πλήρης ανακαίνιση του χώρου, διαχωρισμός του ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών και τοποθέτηση παιχνιδιών με αυστηρές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οριστική παραλαβή του έργου από τον Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει γίνει, καθώς πρέπει να συμπληρωθεί διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας δεκαπέντε μηνών.


Πηγή : tovima.gr


Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «Batman VS. Superman»!


Την πρώτη συνάντηση του Batman και με τον Superman σκηνοθετεί ο Ζακ Σνάιντερ και το πρώτο επίσημο τρέιλερ της ταινίας μόλις κυκλοφόρησε!

«Batman VS. Superman: Dawn Of Justice» τιτλοφορείται η ταινία που φέρνει αντιπάλους τους δύο θρυλικούς υπερήρωες

Στο τρέιλερ βλέπουμε σκηνές από ένα πλήθος που υποδέχεται τον Σούπερμαν (Χένρι Κάβιλ) σαν θεό και σωτήρα, ο οποίος στη συνέχεια μοιάζει να καταρρίπτεται, ενώ ο Μπάτμαν (Μπεν Άφλεκ) φαίνεται πως είναι αυτός που καλείται να τον σταματήσει.





Πυρπόλησε τη σύζυγό του γιατί δεν έμενε έγκυος


Ένας άνδρας, εξοργισμένος που η σύζυγός του δεν είχε καταφέρει να μείνει έγκυος έπειτα από τρία χρόνια γάμου και επειδή τον παράκουγε, την πυρπόλησε σε ένα χωριό στο κεντρικό Πακιστάν, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Το περιστατικό σημειώθηκε αργά την Παρασκευή στο χωριό Μανάκπουρ που βρίσκεται στην αγροτική επαρχία Πουντζάμπ, την πιο πολυπληθή του Πακιστάν.

Η Σαμπάνα Μπίμπι, 25 ετών, επέστρεψε σπίτι της αφού επισκέφθηκε την αδελφή της χωρίς να το γνωρίζει ο σύζυγός της. Εξοργισμένος εκείνος και ο πεθερός της την χτύπησαν, της έριξαν βενζίνη και της έβαλαν φωτιά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η νεαρή γυναίκα υπέστη εγκαύματα στο 80% του σώματός της και υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, σύμφωνα με τις αρχές.

«Συλλάβαμε τον σύζυγο και τον πεθερό της νεαρής γυναίκας και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία κα τρομοκρατία», μια κοινή κατηγορία στο Πακιστάν, δήλωσε ο Ράι Ζάμιρ-ουλ-Χακ, διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

Ο σύζυγός της Σαμπάνα την χτυπούσε συχνά επειδή δεν είχε καταφέρει να μείνει έγκυος έπειτα από τρία χρόνια γάμου, δήλωσε ο αδελφός της Μουχάμαντ Αζάμ, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές.

Στο Πακιστάν οι γάμοι γίνονται συνήθως έπειτα από προξενιό. Στην περίπτωση μάλιστα που παρακούν τις εντολές τους, θεωρείται ότι «ατιμάζουν» την οικογένειά τους.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Aurat, μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, περισσότερες από 3.000 Πακιστανές έχουν δολοφονηθεί από το 2008 σε «εγκλήματα τιμής».

Οι φόνοι αυτοί συνήθως παραμένουν ατιμώρητοι, παρά τη νέα νομοθεσία που προβλέπει αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα αυτά.


Πηγή : Nooz.gr


Νέο βίντεο φρίκης από το Ισλαμικό Κράτος (pics & vid)


Στη Λιβύη μεταφέρεται σταδιακά το «θέατρο» της βαρβαρότητας του Ισλαμικού κράτους, καθώς, ισλαμιστική οργάνωση που είναι παρακλάδι του εκτέλεσε περίπου τριάντα χριστιανούς αιχμαλώτος.

Το βίντεο διάρκειας 29 λεπτών δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο (ωστόσο αυτή τη στιγμή έχει «κατέβει) και απεικονίζει ένοπλους να έχουν απαγάγει δύο ομάδες χριστιανών, στον Βορρά και το Νότο της Λιβύης.

Σύμφωνα με το βίντεο, την μία ομάδα κρατούσε η οργάνωση Επαρχία Μπάρκα στα ανατολικά της Λιβύης και την άλλη ομάδα μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται Επαρχία Φαζάν, στον νότο.


Ο μασκοφόρος ένοπλος δηλώνει στην κάμερα ότι οι χριστιανοί θα πρέπει να ασπαστούν το Ισλάμ ή να πληρώσουν ειδικό φόρο που περιγράφει το Κοράνι.


Στη συνέχεια τζιχαντιστές στα νότια της Λιβύης εκτελούν τουλάχιστον 12 αιχμαλώτους με πυροβολισμό, ενώ τζιχαντιστές στα ανατολικά αποκεφαλίζουν τουλάχιστον 16 άτομα σε παραλία της Λιβύης.




Πηγή : gazzetta.gr



Χάλκινο μετάλλιο από τον Βλάση Μάρα



Μετά το χρυσό μετάλλιο του  Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μονπελιέ, ήρθε και το χάλκινο μετάλλιο σήμερα στο μονόζυγο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που  κατέκτησε ο Βλάσης Μάρας. Πέμπτη στη δοκό ισορροπίας η Βασιλική Μιλλούση.


Από το NewsOtherWise Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές της αποστολής μας


Έκτακτη σύνοδος Βρυξελλών για το ναυάγιο



Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "βαθιά συγκλονισμένη" από το νέο ναυάγιο ενός σκάφους με μετανάστες σήμερα στη Μεσόγειο, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι στοίχισε τη ζωή 700 ανθρώπων, και ανακοίνωσε την προσεχή πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.

"Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει", υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, "είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες", επέμεινε η Επιτροπή.

Με το στόχο αυτό θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου ήταν ήδη στα σκαριά και προβλεπόταν να διεξαχθεί "πριν από τον Ιούλιο", σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

"Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών", πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.

"Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο", τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο "απαράδεκτο" σε "μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους".

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν "να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη", πρόσθεσε.



Πηγή : ΑΠΕ, sigmalive.com


Ο Κώστας Καραμανλής βλέπει πρόωρες εκλογές



Πώς κρίνει τη διαπραγμάτευση ο πρώην πρωθυπουργός;

 
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βλέπει ο Κώστας Καραμανλής υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να βλέπει με συμπάθεια τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, κρίνει ωστόσο ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Κώστας Καραμανλής δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει μια “έντιμη συμφωνία” με τους εταίρους, να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς η νέα συμφωνία θα προσφέρει ανάσες.



Πηγή : parapolitika.gr


Σκληρή επίθεση από το “Βήμα” στον Νίκο Παππά, με… παρασκήνιο



Σκληρή επίθεση κατά του Νίκου Παππάς εξαπολύει το “Βήμα της Κυριακής” μέσω του “Βηματοδότη”, χωρίς να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για τον κεντρικό ρόλο του Υπουργού Επικρατείας στη μάχη κατά της διαπλοκής.

Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρας έχει ενοχλήσει πολλούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ, στο περιθώριο της σταυροφορίας του κατά των τηλεοπτικών καναλιών και της πολυετούς ασυλίας τους, και το “Βήμα της Κυριακής”, που το τελευταίο διάστημα εξαπολύει χτυπήματα κατά της κυβέρνησης, τον βάζει στο στόχαστρό του.

Πιο συγκεκριμένα, στον “Βηματοδότη” αναφέρονται τα εξής:

“Υπερκινητικός ήταν ο επί του Τύπου και ο επί της ΕΡΤ Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως θρυλείται, εκείνη την πολύπαθη δίμηνη περίοδο, είδε τους πάντες και τα πάντα: Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, επιφανείς παράγοντες του δημοσίου βίου, ζάπλουτους και ζάπλουτες χορηγούς, φαρμακοτρίφτες και άλλους, του σχοινιού και του παλουκιού. Έταξε, έδωσε, πήρε, και τώρα έχει χάσει την… μπάλα.

Εσχάτως μάλιστα, ο Υπουργός Επικρατείας μαθαίνω ότι βρίσκεται σε απόγνωση. Ούτε οι δικοί του πλέον τον λογαριάζουν. Εκεί, στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, τον θεωρούν αφερέγγυο, ρηχό και χωρίς δομημένη πολιτική σκέψη.

Πράγμα που αποδείχτηκε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ. Αποκαλύφτηκε το πραγματικό πολιτικό του πρόσωπο, όπως μου είπαν. Δεν είναι λίγοι άλλωστε, αυτοί που προβλέπουν το μέλλον του… άδηλον”.


Πηγή : ysterografa.gr


Το μακρύ χέρι του Βούτση



του Κώστα Ρεσβάνη

Πέρασε στα ψιλά η ανατριχιαστική φράση του Νίκου Βούτση, που από το βήμα της Βουλής απευθύνθηκε μαινόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Το μακρύ σας χέρι στην επικοινωνία και την κατασυκοφάντηση του λαού, των κινημάτων και των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, θα κοπεί από τη ρίζα του…».

Αυτή η μεταφορά με τη φονταμενταλιστική χροιά, που χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, πολύ φοβάμαι ότι δίνει ένα ακόμα σήμα ακραίου φανατισμού και απολυταρχισμού. Η απειλή είναι άμεση και υποθέτω ότι τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι με πολλούς τρόπους επώδυνα για όσους συκοφαντούν, κατά τον Βούτση, τον λαό γενικώς(!) αλλά και τα κινήματα και τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Ποτέ δεν τα είχε καλά με τη δημοκρατική αντιμετώπιση των πολιτικών του αντιπάλων ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν αποδελτιώσει κάποιος, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα συκοφαντικά εφευρήματα, μόνο τις χυδαίες επιθέσεις και τις απειλές που δέχθηκε ο Δημήτρης Χαντζόπουλος από την Αυγή του Φίλη, θα κατανοήσει ότι δεν ορκίζονται πίστη στην ελευθερία του Τύπου, παρά μόνο αν οι απόψεις του συμφωνούν μαζί τους. Τουλάχιστον ο Καμμένος μένει στις εξοντωτικές αγωγές, όπως αυτή κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη… Και αυτά πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως τώρα ο Βούτσης είναι ένας πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών και η εικόνα του την ώρα που ούρλιαζε για χέρια και μαχαίρια μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποκτούσε άλλη βαρύτητα, ανέδιδε οσμή μίσους και ταυτοχρόνως πανικού.

Οι αδιέξοδες πολιτικές της νέας κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να ρίξει τη χώρα στον δρόμο χωρίς γυρισμό πρέπει να αιτιολογηθούν, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι. Ο ένας πόλος των κακών είναι οι «άλλοι», οι εταίροι, οι δανειστές και όσοι συμφωνούν μαζί τους. Αυτή η επικοινωνιακή τακτική είναι το μόνιμο μοτίβο όλων των υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Τώρα, με εμφατικό τρόπο από το στόμα του Βούτση, βρέθηκε και η άλλη όψη του κακού: Τα άθλια ΜΜΕ και το μακρύ χέρι της επικοινωνιακής τακτικής των κομμάτων που πρέπει να κοπεί από τη ρίζα!

Ευτυχώς δεν ζούμε στο Αφγανιστάν ή στην επικράτεια του Κράτους του Ισλάμ, επομένως δεν μπορεί να εκληφθεί ως κυριολεξία αυτή η φράση, μοναδική στην ωμότητά της για τα κοινοβουλευτικά - πολιτικά ήθη. Ο Βούτσης ωστόσο έδωσε το σύνθημα και υπάρχουν πολλά πρόθυμα αυτιά στον χώρο τους και πέραν αυτού για να περάσουν στο παρασύνθημα και να κάνουν πράξη τις γνωστές βίαιες πρακτικές του παρελθόντος κατά των άθλιων γερμανοτσολιάδων και των φερεφώνων.

Το εμφυλιοπολεμικό «ή εμείς ή αυτοί», επιστρέφει. Όχι πλέον σαν προεκλογικό σλόγκαν αλλά σαν επίσημη κυβερνητική θέση. Τώρα ο Τσίπρας, και ο Βούτσης θα αποφασίζουν ποιοι είναι οι συκοφάντες του λαού, επομένως ποια είναι τα βρώμικα χέρια που πρέπει να κοπούν.

Έχουμε μπροστά μας αυτήν την Αριστερά που αυτό ξέρει, αυτό κάνει.



Πηγή : protagon.gr


Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, κάρτα τροφίμων και επίδομα ενοικίου -Από αύριο οι αιτήσεις




Από τη Δευτέρα και για ένα μήνα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης οι υποψήφιοι δικαιούχοι.

Οι παροχές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες το μήνα, κάρτα τροφίμων αξίας από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα και επίδομα ενοικίου, επίσης από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα.

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» πρόκειται για τα εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια
Το πραγματικό εισόδημα των δικαιούχων έτους 2013 (δήλωση 2014) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και τις 3.600 ετησίως για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως. Εξαρτώμενα μέλη είναι τα παιδιά, ανήλικα και ενήλικα έως των 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή είναι άνεργα, καθώς και τα παιδιά ή αδέρφια με αναπηρία 67%, όπως και τα ορφανά από τους δύο γονείς παιδιά.

Περιουσιακά στοιχεία
Πέρα από το εισόδημα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας- σε Ελλάδα και εξωτερικό- δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ κατά άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ύψος καταθέσεων του ατόμου ή των μελών της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνει για το 2014 το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών.

Κριτήρια μοριοδότησης

Προτεραιότητα θα δίνεται με σύστημα μοριοδότησης. Για παράδειγμα, ένας άγαμος, χωρισμένος ή χήρος με εισόδημα 2.400 ευρώ θα πριμοδοτείται με τρία μόρια και θα έχει προτεραιότητα στη χορήγηση παροχών, από άλλο έγγαμο δικαιούχο, με εισόδημα 3.000 ευρώ. Ενα ζευγάρι με άνεργο γονέα και δύο ανήλικα παιδιά, που έχει το 1/3 του εισοδήματος της κατηγορίας του θα πριμοδοτηθεί με δύο μόρια για τα παιδιά, με άλλα δύο λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και με ένα μόριο λόγω ανεργίας.

Επιστροφή παροχών
Αν ο δικαιούχος φύγει από τη χώρα για πάνω από ένα δίμηνο, αναστέλλεται η καταβολή των παροχών, εκτός αν ο λόγος είναι νοσηλεία. Η καταβολή διακόπτεται λόγω θανάτου, μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό ή αν περιέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η καταβολή έγινε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.



Πηγή:  iefimerida.gr


"Ο Άδωνης έλεγε στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στους τεχνικούς ότι θα απολυθούν" Καταγγελία της Ένωσης τους



Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την συμπεριφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε δύο από τις τελευταίες του τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο βουλευτής, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των Μ.Μ.Ε. από την κυβέρνηση, έδειχνε με το δάχτυλο έναν προς έναν τους παριστάμενους τεχνικούς, λέγοντάς τους πως λόγω αυτού του γεγονότος, το κανάλι τους θα τους απολύσει.  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Συνάδελφοι!   Η Ένωσή μας καταδικάζει την συμπεριφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς σε δύο από τις τελευταίες του τηλεοπτικές εμφανίσεις αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των Μ.Μ.Ε. από την κυβέρνηση, έδειχνε με το δάχτυλο έναν προς έναν τους παριστάμενους τεχνικούς, λέγοντάς τους πως λόγω αυτού του γεγονότος, το κανάλι τους θα τους απολύσει !!!
Ο κύριος Γεωργιάδης δηλαδή μας απολύει δημοσίως την στιγμή που οι εργοδότες μας ούτε… νύξη δεν έχουν κάνει για το θέμα. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να μας τονίσει πως καλά να πάθουμε γιατί ψηφίσαμε όλοι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις τελευταίες εκλογές. Φαίνεται λοιπόν, πως εκτός από «απόλυτα πετυχημένος» Υπουργός Υγείας που ήταν, αφού χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να διαλύσει την δημόσια υγεία, -ποιος άλλος άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει αυτό με τόσο μεγάλη επιτυχία-... εκτός από το μεγάλο «δημοκρατικό αίσθημα» που τον διακρίνει, -αφού όσοι ψήφησαν κάτι άλλο εκτός από το σημερινό  του κόμμα-, καλά να πάθουν για ότι πάθουν... εκτός από την πολιτική του «κουλτούρα» -ως «μεγάλος πολιτικός άνδρας» που είναι-... διαθέτει ΚΑΙ μαντικές ικανότητες!!! Πως αλλιώς άλλωστε θα γνώριζε το τι ακριβώς ψήφισαν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί;  
Υπενθυμίζουμε όμως στον κύριο Γεωργιάδη, πως μέσα στους ενάμιση εκατομμύριο (επίσημα) ανέργους που δημιούργησαν οι βάρβαρες (για τον λαό και όχι για τον ίδιο) πολιτικές των μνημονίων, που με τόσο πάθος υπερασπίζεται, βρίσκονται ήδη και δεκάδες συνάδελφοί μας! Και αυτοί… καλά να πάθουν κύριε Γεωργιάδη;
Και επειδή η Ένωσή μας έχει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρότερα θέματα, από τις καθημερινές πολιτικές καρικατούρες της τηλεόρασης, την τρομοκρατία που εξαπέλυσε ο κύριος αυτός στους τεχνικούς, δείχνοντάς τους με το... δάχτυλο, του την επιστρέφουμε. Ήρθε η ώρα, οι πολιτικά αποτυχημένοι και ήδη απολυμένοι από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, να κάνουν λίγο παραπέρα, διότι οι αγώνες για να ξαναπάρουμε την ζωή, που οι ίδιοι μας στέρησαν πίσω, θα συνεχιστούν ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα μας κυβερνά!!!
 Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το μάρμαρο για την διένεξη κυβέρνησης και Μ.Μ.Ε. δεν είμαστε διατεθειμένοι να το πληρώσουμε εμείς οι απλοί εργαζόμενοι! Ας μην τολμήσει λοιπόν κανείς να μας βάλει στην μέση για θέματα που ουδέποτε είχαμε λόγο ή ευθύνη!!!  

Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε στον κύριο Γεωργιάδη πως χωρίς εμάς τους τεχνικούς, θα είναι αδύνατο να συνεχίσει να επιδίδεται στην αγαπημένη του συνήθεια και να βγαίνει στον τηλεοπτικό αέρα καθημερινά και αδιαλείπτως. Γι αυτό την επόμενη φορά ας φροντίσει να είναι πιο ευγενικός … Αν αυτό του είναι δυνατόν, φυσικά!!!

 Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή: lifo.gr


Τέλος ξαπλώστρες και ομπρέλες «δίπλα στο κύμα»


Διαφορετικό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για τους λουόμενους που δεν θα μπορούν πια να απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία τους «πάνω στο κύμα», σύμφωνα με τη νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών.

Τέλος στα τραπεζάκια και τις ξύλινες πλατφόρμες «πάνω στο κύμα» για το καλοκαίρι του 2015.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, οι ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους που επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώνουν το αντίστοιχο αντίτιμο.
Περισσότερα έσοδα και στο Δημόσιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η παραχώρηση των παραλίων σε ιδιώτες αλλάζει άρδην, αυξάνοντας και τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς βάσει του νέου νόμου το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο αυξάνεται από 20% σε 30%.
Ωστόσο, παραμένει στην ίδια φιλοσοφία της «μαζικής» παραχώρησης των παραλιών στους δήμους, αντίθετα με τις υποδείξεις πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και, αντίθετα με τις προηγούμενες, θα έχει διάρκεια ζωής 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών.
Η απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες.
Έτσι λοιπόν, για φέτος οι λουόμενοι πριν κατευθυνθούν στις παραλίες θα πρέπει να γνωρίζουν τις νέες απαγορεύσεις για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.

Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.
Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).

Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις.

Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις της, όμως, η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν υπογράφεται και από τον υπουργό Περιβάλλοντος.



Πηγή




«Ο Βαρουφάκης είναι ένας κλόουν που παίζει τον υπουργό»



Ευθεία επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις.


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ως «κλόουν», σχολιάζοντας τις δηλώσεις που κάνει ο τελευταίος.

«Μας λένε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ότι τα πράγματα είναι στην 20η Φεβρουαρίου. Στη συμφωνία αυτού του ανεκδιήγητου κλόουν που παίζει τον υπουργό Οικονομικών», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Μόλις εκφράστηκαν ενστάσεις για το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε, ο βουλευτής επανέλαβε: «Είναι ένας κλόουν! Άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ, δεν το παίρνω πίσω!».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησε εκεί, καθώς κατηγόρησε ακόμη τον κ. Βαρουφάκη ότι: «Διεθνοποίησε το πρόσωπό του σε βάρος της πατρίδας του. Διεθνοποίησε τον εαυτό του, την πάρτη του σε βάρος της Ελλάδας».



Πηγή : sigmalive.com


Euroworking Group την Τετάρτη αποφάσισε το Brussels group



Συνεχίζεται σήμερα στο Παρίσι η συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών» με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες, στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ. Χθες, η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης εξελίχθηκε θετικά καθώς αποφασίστηκε η διεξαγωγή Euroworking Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέλιξη που σημαίνει ότι υπάρχει έστω μικρή πρόοδος στις συζητήσεις.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, ώστε να προετοιμαστεί πλέον με πιο ουσιαστικό τρόπο το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι. Η χθεσινή ξεκίνησε περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 23:00.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.
Άνοιξε ο δρόμος για έκτακτο Euroworking Group την Τετάρτη

Στις χθεσινές συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στα θέματα της μακροοικονομίας και των δημοσιονομικών μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτός σύμφωνα με πηγή πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνεδριάσεις περιέγραψε στο MEGA το κλίμα στις συζητήσεις λέγοντας πως και οι δυο πλευρές προσήλθαν με ειλικρίνεια, υπήρξαν κόσμιες αντιπαραθέσεις κυρίως πάνω στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά. Τόνισε επίσης πως έχουν μπει τα δυο μέρη στη διαπραγμάτευση με τη λογική ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή και ότι αυτό είναι θετικό ενώ υπογράμμισε πως είναι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση πριν το Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σάββατο ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει».

«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας όμως ότι η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.


Πηγή : ethnos.gr


Μουφτής Άγκυρας: «Πιο γρήγορα τζαμί η Αγιά Σοφιά μετά τη δήλωση Πάπα για τους Αρμένιους»


Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετατροπής της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί μετά τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ζητά με γραπτή ανακοίνωσή του ο μουφτής της Άγκυρας, καθηγητής Μεφαΐλ Χιζλί.

«Πιστεύω ότι οι δηλώσεις του πάπα και μόνο θα επιταχύνουν τη διαδικασία ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία για τους Μουσουλμάνους», ανέφερε ο Χιζλί.

Οπως επισημαίνει, η αναφορές του ποντίφικα «αντανακλούν ένα σύγχρονο χρώμα των πολέμων που εξαπέλυσαν οι Σταυροφόροι σ' αυτά τα εδάφη εδώ και αιώνες. Αυτά τα εδάφη για πολλά χρόνια αποτελούν τα προπύργια του μουσουλμανικού κόσμου, που σημαίνει ότι πολλοί εχθροί τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, έχουν εξαφπολύσει επιθέσεις με διαφορετικούς τρόπους»

«Η δήλωση του ηγέτη των Καθολικών τρεις ημέρες πριν, που χαρακτήρισε γενοκτονία τη μαζική σφαγή των Αρμενίων, είναι εξαιρετικά πομπώδης», τόνισε ο Χιζλί, επισημαίνοντας ότι εισβάλει στα «χωράφια» των ιστορικών.

Διαξιφισμοί για την Αγία Σοφία

Το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο, αφιερώθηκε στους ορθόδοξους το 360 μΧ. Μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ο ελληνικός πατριαρχικός καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης. Μετά την Άλωση μετατράπηκε σε μουσείο και παρέμεινε ως το 1931, όταν έκλεισε για το κοινό για τέσσερα χρόνια. Άνοιξε ξανά με την εγκαθίδρυση της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας το 1935 ως μουσείο.

Προσφάτως, ωστόσο, το στάτους της Αγίας Σοφίας έχει τεθεί υπό εξέταση, την ώρα που δεκάδες εκστρατείες στοχεύουν στην επαναλειτουργία της ως μουσουλμανικού τεμένους, παρά τους ισχυρισμούς ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έλλειψη σεβασμού προς το παρελθόν της ως χριστιανική εκκλησία.

Το Νοέμβριο του 2013 ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είχε εκφράσει τηνελπίδα να δει την Αγία Σοφία να λειτουργεί ως τζαμί, έχοντας μάλιστα αποκαλέσει το ναό «Τέμενος Αγία Σοφία» κατά την ομιλία του σε δημοσιογράφους.
Ανάγνωση Κορανίου 85 χρόνια μετά

Στις 10 Απριλίου, ένας μουσουλμάνος κληρικός ανέγωσε το Κοράνι στην Αγία Σοφία για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, σε τελετή για την έναρξη της έκθεσης «Love of the Prophet», στο πλαίσιο των εορτασμών της αγίας εβδομάδας της γέννησης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Δικαιωμάτων (Diyanet), Μεχμέτ Γκιορμέζ.



Πηγή: Hurriyet


Ποιοι είναι οι «μισθωμένοι μπαχαλάκηδες» έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει ιδιότυπη σύμπραξη ποινικών αντιεξουσιαστών



Η ιδιότυπη «σύμπραξη» αντιεξουσιαστών και ποινικών, η αποκαλυπτική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας και τα «συμβόλαια» των επιθέσεων

Αντιεξουσιαστικές… κουκούλες με ποινική δράση, μικτές ομάδες αποτελούμενες από αλλοδαπούς διακινητές ναρκωτικών, εκβιαστές και περιφερειακά μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων, από το 2009 προβαίνουν σε στοχευμένα επεισόδια, καταστροφές και πλιάτσικο σε συγκεκριμένα καταστήματα των Εξαρχείων και της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφοριακά δελτία της Κρατικής Ασφάλειας, τον Φεβρουάριο του 2012, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την καταστροφή δεκάδων εμπορικών καταστημάτων, γινόταν λόγος για μία ομάδα 120 ατόμων, χωρισμένης σε μικρότερες υποομάδες, εκμεταλλευόμενες επεισόδια εκείνης τις τεταμένης περιόδου και μετέπειτα αυτές κατά των μνημονίων, προέβαιναν σε διατεταγμένη υπηρεσία με ποινική διάσταση και παράνομο οικονομικό όφελος από τον έλεγχο της περιοχής και τον εκβιασμό των καταστηματαρχών.

«Συμβόλαια» επιθέσεων

Αντιεξουσιαστές και ποινικοί ανέθεταν μεταξύ τους «συμβόλαια» με… μισθώσεις στοχευμένων καταστροφών και επιθέσεων, είτε για λογαριασμό αντίπαλων συμφερόντων, είτε για δική τους παράνομη οικονομική ωφέλεια από τη διακίνηση ναρκωτικών ή τον εκβιασμό των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, ανέφερε η σχετική έκθεση των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..

Αυτή την αποκαλυπτική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας που έγινε το 2012 και ποτέ δεν τεκμηριώθηκε δικονομικά, βρήκε στο γραφείο του στη Λ. Κατεχάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Γ. Πανούσης και την επικαλέστηκε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, όταν ρωτήθηκε για τα Εξάρχεια και τους κουκουλοφόρους. Ο κ. Πανούσης είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι. Μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα».

Στην έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας είχαν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας. Τα άτομα που εμφανίζονταν ως καταστροφείς μαγαζιών είχαν απασχολήσει στο παρελθόν πολλές φορές για επεισόδια.

Το αποκορύφωμα της δράσης τους καταγράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 όταν κατά τη διάρκεια ταραχών σε πορεία διαδηλωτών κατά της ψήφισης μέτρων στη Βουλή κουκουλοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να κάψουν μεγάλα μαγαζιά στην οδό Πανεπιστημίου, στη οδό Σταδίου, γύρω από τα Προπύλαια και στα Εξάρχεια. Την ίδια ημέρα κάηκε ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» που λειτουργούσε σε νεοκλασικό του 1914.

«Άβατο» παρανομίας

Η σχέση των «κατ’ επίφαση ή καθ’ ολοκληρία» κουκουλοφόρων με τη χαμηλού βεληνεκούς ποινική μαφία των Εξαρχείων γίνεται και πάλι επίκαιρη, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν συνέχιση της δράσης, αυτής της ιδιότυπης μαφίας «συνεργασίας», στα πρόσφατα επεισόδια. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που έγιναν πριν από 10 ημέρες έξω από το Πολυτεχνείο βρίσκονταν Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών και πρόσωπα που περιγράφονται ως «περιθωριακά και σίγουρα άσχετα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο».

Την Παρασκευή, μετά την αστυνομική εισβολή, στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντοπίστηκαν ανάμεσα στους συλληφθέντες υψηλότερου βεληνεκούς, ονόματα αντιεξουσιαστών, που έχουν καθοδηγητικό ρόλο στον χώρο των Εξαρχείων και είχαν στο παρελθόν ποινικές συνεργασίες.

Ο 49χρονος Β.Σ. και ο συνομήλικος Δ.Σ. ήταν συνοδοιπόροι του Νίκου Μαζιώτη, της Πόλας Ρούπα, του νεκρού Λάμπρου Φούντα και άλλων μετέπειτα μελών του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ ήταν ανάμεσα στους 394 συλληφθέντες την πρώτης αστυνομικής εισβολής στο πανεπιστημιακό άσυλο του Πολυτεχνείου το 1995. Στην πρυτανεία συνελήφθη και ο 37χρονος Πολύκαρπος Γεωργιάδης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη.

Στη σχετική έκθεση υπήρχαν αστυνομικές περιγραφές πως αυτή η «μαφία», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι, εκμεταλλεύεται τα επεισόδια με διαφορετικές στοχεύσεις.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών εντοπίστηκαν στοχευμένες επιθέσεις και πλιάτσικο σε «άσχετα» καταστήματα, χωρίς «ιδεολογική αφορμή», οι ιδιοκτήτες των οποίων τις επόμενες μέρες των καταστροφών δέχθηκαν εκβιαστικές προσεγγίσεις για την παροχή προστασίας. Μία άλλη στόχευση ήταν η δημιουργία ενός καθεστώτος ανομίας στην συγκεκριμένη περιοχή, με «στήσιμο» ενός κλοιού αναχαίτισης ή δυσκολίας πρόσβασης των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να γίνεται ανεξέλεγκτα η πώληση ναρκωτικών ή ο εκβιασμός καταστηματαρχών για λογαριασμό των ίδιων ή ανταγωνιστών των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργίας ενός «στεγανού» χώρου διάπραξης παράνομων πράξεων εντάσσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον περιπολικών της αστυνομίας που πέρασαν από την περιοχή ως ένα ευρύτερο «μήνυμα» για το επικίνδυνο… άβατο!

«Έχουν "γλυκαθεί"»

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει τότε το σχηματισμό της έκθεσης αναφέρουν ότι «από το 2009 υπήρχε μία δεξαμενή περίπου 120 ατόμων που με κάλυψη την κουκούλα έκαναν άλλες… δουλειές. Χωρίζονταν σε ομάδες των 5-10 ατόμων, ανάλογα με τον "κατάλογο στόχων" και προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων που δεν βρίσκονταν στη "σειρά", όπως θα δικαιολογείτο αν ήταν "κλασικοί" αντιεξουσιαστές, αλλά σε επιλεγμένους οικοδομικούς αριθμούς. Οι καθοδηγητές ήταν 4-5 και δεν ήταν από τα γνωστά ονόματα των Εξαρχείων αλλά περιφερειακά, μετρίου βεληνεκούς, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όταν οι "μισθοφόροι’" έκαναν τα επεισόδια εκείνοι πήγαιναν για καφέ σε άσχετες περιοχές για να έχουν άλλοθι. Αρκετά από αυτά τα άτομα κάνουν κουμάντο στα Εξάρχεια μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τους ίδιους αστυνομικούς, είχαν συλληφθεί πολλά από αυτά τα άτομα σε επιχειρήσεις διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών. Κάποιοι  για διακίνηση ναρκωτικών, άλλοι σε στοχευμένες συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων και κάποιοι με άλλες «αφορμές».

«Μέχρι το 2013, είχαν συλληφθεί πολλά από τα μέλη αυτή της μικτής "καμόρας" των Εξαρχείων. Βέβαια υπήρχε και φθίνουσα πορεία στον αριθμό των επεισοδίων με αποτέλεσμα τον περιορισμό αυτών των ποινικών δράσεων. Φυσικά όσοι έχουν "γλυκαθεί" σε αυτή την δράση και στο εύκολο χρήμα, πολύ δύσκολα τη διακόπτουν. Συνεχίζουν και σήμερα όταν βρίσκουν ευκαιρία», υποστηρίζουν έντονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

«Εκτέλεση» διακινητή

Στελέχη της αστυνομίας, που έχουν καταγράψει στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης, στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης «σύμπραξης», εντάσσουν και «μαφιόζικες» δολοφονίες ανάμεσα στα αλλοδαπά μέλη της, στο κομμάτι που αφορούσε τη διακίνηση ναρκωτικών.

Μία τέτοια θεωρούν εκείνη που καταγράφηκε στις 24 Νοεμβρίου 2013, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια. Ένας 29χρονος από την Αλβανία, που είχε απασχολήσει για διακίνηση ναρκωτικών και εκβιασμούς, έπεσε νεκρός όταν δέχθηκε μαχαιριές και πυρά από πολεμικό καλάσνικοφ. Δύο άτομα τον προσέγγισαν στο συγκεκριμένο σημείο, ο ένας τον μαχαίρωσε δύο φορές στην πλάτη και ο δεύτερος τον πυροβόλησε έξι φορές με το πολεμικό όπλο.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο της ένοπλης επίθεσης βρέθηκαν το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες αλλά και ένα πιστόλι και ένα περίστροφο που ανήκαν στο θύμα. Τότε, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, έκαναν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε διακινητές ναρκωτικών.

Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές ότι οι δράστες αρκετή ώρα πριν δολοφονήσουν το θύμα τους γυρνούσαν στην περιοχή, με τον οπλισμό σε κοινή θέα, αναζητώντας τον 29χρονο από την Αλβανία.



Πηγή : thetoc.gr


Παραλήρημα χρυσαυγίτη: Προτείνει στείρωση ή ευθανασία σε ανάπηρους και ψυχικά νοσούντες - Βίντεο


Την άρρηκτη σχέση της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής με αυτή του Τρίτου Ράιχ επιβεβαιώνει βίντεο που που είδε το φως της δημοσιότητας. Πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Σαλαμίνας καλεί τα μέλη της οργάνωσης να εφαρμόσουν τακτικές του Χίτλερ, όπως αυτή της ευγονικής. Προτείνει στείρωση ή ευθανασία στους ανάπηρους και τους ψυχικά νοσούντες!
Το βίντεο αποκαλύπτει το “Έθνος της Κυριακής” και ο πυρηνάρχης της ΧΑ Σαλαμίνας Μιχάλης Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί σε ένα ναζιστικό παραλήρημα κατά την ομιλία του στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας, τον Φεβρουάριο του 2013, μόλις λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κατά την ομίλια του, το μίσος για τους μετανάστες - και όχι μόνο - ξεχειλίζει όπως και η περηφάνεια του για τη δράση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ. “Τα παδιά με τις μαύρες μπλούζες κατέκτησαν αυτές τις γειτονιές, αυτές τις πλατείες, αποδεικνύοντας πως είμαστε μάγκες, είμαστε χρυσαυγίτες, είμαστε εθνικιστές”, είπε και ακολούθησε ναζιστικός χαιρετισμός.



Πηγή : newsit.gr


Σοκ στη Γαλλία από το βιασμό και στραγγαλισμό 9χρονης



Οργή, θλίψη και ανατριχίλα προκαλεί η αφήγηση της μητέρας της 9χρονης Κλόη, έπεσε θύμα βιασμού και στραγγαλισμού από Πολωνό καταζητούμενο στη Γαλλία, για το πώς άρπαξε ο δολοφόνος την κορη της,

Η Ιζαμπέλ μίλησε στη Le Parisien για το περιστατικό που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι είχε αφήσει το μικρό κοριτσάκι με έναν φίλο της να παίζει στην παιδική χαρά, όπου βρισκόταν και ο πατριός της.

Όπως περιγράφει, ανέβηκε για 5 λεπτά στο σπίτι της προκειμένου να αλλάξει το μικρότερο παιδί της και όταν επέστρεψε η μικρούλα Κλόη έλειπε.

Ο άντρας που την πρόσεχε της είπε σοκαρισμένος ότι κάποιος την άρπαξε και τότε αυτή άρχισε πανικόβλητη να την αναζητά.

«Έτρεξα αμέσως φωνάζοντας το όνομά της και την είδα να είναι αναίσθητη στο έδαφος. Τότε ένας άντρας, που τον είδα μόνο από πίσω, την έπιασε από τα χέρια και την έσυρε στο αυτοκίνητο» περιγράφει η ίδια.

«Έγιναν όλα τόσα γρήγορα. Ήταν μόλις μερικά μέτρα μακριά μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είχα παραλύσει. Δεν είχα καταλάβει αν της είχε κάνει κάτι γιατί η κορούλα μου δεν ούρλιαζε. Άρχισα να φωνάζω “μου πήρε την Κλόη, μου πήρε την Κλόη”» λέει η Ιζαμπέλ, συγκλονίζοντας με την περιγραφή της.

Η Ιζαμπέλ κατέρρευσε, όπως περιγράφει, όταν έμαθε ότι η αστυνομία βρήκε το κοριτσάκι της βιασμένο και στραγγαλισμένο και πλέον λέει πως το μόνο που θέλει είναι να δει τον δολοφόνο της Κλόη και να τον ρωτήσει γιατί το έκανε.



«Πάνω απ' όλα, δεν ξέρω πώς θα εξηγήσω ποτέ στην μικρή αδερφή της και τον μικρό αδερφό της τι συνέβη» καταλήγει η Ιζαμπέλ με δάκρυα στα μάτια.




Πηγή: star.gr


Εφτά στους δέκα υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας



Συντριπτικό ποσοστό υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας καταγράφει δημοσκόπηση που φιλοξενείται στον Κυριακάτικο Τύπο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το «Βήμα της Κυριακής» το 74,5% των Ελλήνων, τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.
Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας.
Επίσης, ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 47% θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ το 43,9% υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί.


Πηγή : efsyn.gr




Μόσχα: Είναι ψέματα δεν υπήρξε συμφωνία για προκαταβολή 3-5 δις στην Αθήνα



Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι δεν υπήρξε», απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel στον αέρα του ραδιοσταθμού Business FM και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων». Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι:

«Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια».

Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο "Ελληνικό αγωγό" κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι "εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019" και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.

Το δημοσίευμα του Spiegel

Όπως ανέφερε νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" επικαλούμενο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονομάζει, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει, ακόμη και την Τρίτη, με τη Ρωσία μια συμφωνία για το αέριο που μπορεί να φέρει 3-5 δισεκ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σ΄ έναν αγωνό που θα φέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ελλάδα θα λάβει προκαταβολικώς κεφάλαια από τη Ρωσία έναντι των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών που συνδέονται με τον αγωγό αυτό. Ο έλληνας υπουργός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Αθήνα θα αποπληρώσει τη Μόσχα μετά το 2019, όταν αναμένεται ότι θα αρχίσει η λειτουργία του αγωγού.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνει το Reuters.

Το Spiegel, επικαλούμενο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως η ρωσική συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Τρίτη και να αποφέρει μια προκαταβολή μεταξύ 3 και 5 δισεκ. ευρώ. Το ίδιο στέλεχος δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, πως η συμφωνία θα μπορούσε "να γυρίσει τη σελίδα" για την Ελλάδα".

Β. Σόιμπλε: Δεν θα έλυνε το Ελληνικό πρόβλημα

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι θα χαιρόταν στην περίπτωση μιας είδησης που θα ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν θα ήταν έτοιμη να υπογράψει μα ενεργειακή συμφωνία με την Ρωσία, προσθέτοντας όμως ότι ακόμα και αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, αναφέρει το Reuters.

«Θα χαιρόμουν για την Ελλάδα σε μια τέτοια προοπτική, αλλά δεν νομίζω ότι θα έλυνε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μνημονίου», δήλωσε στο περιθώριο των συναντήσεων του στο ΔΝΥ και την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή: capital.gr


Μας προετοιμάζουν Δραγασάκης : Εκλογές η δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου



Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την χώρα και όσο περνάει ο καιρός δείχνουν μαύρα.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

 δήλωσε  πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές. Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σημειώνει.

«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» πρόσθεσε