Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Μεγάλη απατεώνας η Φωτίου: Είχαμε χρόνια να ακούσουμε για λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία από την πείνα



Δεν έχουν φιλότιμο και δεν ντρέπονται καθόλου, για αυτές τις άθλιες εμφανίσεις τους και τα όσα λένε εκμεταλλευόμενοι τραγικά περιστατικά.

Δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι ψεύτες και απατεώνες από τους ακροαριστερούς Συριζαίους, που ξεφτιλίζονται σε κάθε τους δήλωση.

Η Θεανώ Φωτίου είχε το θράσος να καπηλευθεί το περιστατικό με την μαθήτρια που λιποθύμησε από την πείνα, γιατί οι γονείς της προτίμησαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Το αξιοσημείωτο είναι πως η δήλωσή της ξεκινάει με την φράση: "Είχαμε χρόνια να ακούσουμε για λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία από την πείνα"  και δεν τράπηκε που το έγραψε αυτό απλά γιατί δεν την αγγίζει η ξεφτίλα όπως και την πλειοψηφία των Συριζαίων

Καλά λέει η ¨Ομάδα Αλήθειας" ότι : Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ "θυμήθηκε" τον παλιό του εαυτό τώρα που βρέθηκε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται πάλι τραγικά περιστατικά. 




Τέλος το μειωμένο ρεύμα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ




ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΊΝΩΝ ΠΌΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΆΝΩΣΗ

Ειδικό Τιμολόγιο Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε..
Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα

1.Tην από 1.1.2020 εφαρμογή ειδικού τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προσωπικού και συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε. (τιμολόγιο ΓΠ) για την τιμολόγηση αποκλειστικά της κατανάλωσης όπου εφαρμόζονται χρεώσεις προμήθειας, με έκπτωση στη χρέωση αυτής σε ποσοστό 30%. Η εν λόγω έκπτωση δεν καταλαμβάνει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

2.Την εφαρμογή στους δικαιούχους του τιμολογίου ΓΠ της εμπορικής και τιμολογιακής
πολιτικής που εκάστοτε ισχύει για τους οικιακούς πελάτες, όπως ορίζεται από τις ρυθμίσεις της Επιχείρησης και την ισχύουσα νομοθεσία.

3.Την εξουσιοδότηση του Διευθύνοντος Συμβούλου όπως εκδώσει τις σχετικές οδηγίες για τα ειδικότερα θέματα εφαρμογής του εν λόγω τιμολογίου.

4.Το ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προσωπικού και συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε. (τιμολόγιο ΓΠ) χορηγείται από ελευθεριότητα της Επιχείρησης, η οποία δύναται να το ανακαλέσει οποτεδήποτε κρίνει τούτο σκόπιμο.


Πηγή


Μέτρα για να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων όσων δανειοληπτών έχουν καταφύγει στον νόμο Κατσέλη


Μέτρα για να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων όσων δανειοληπτών έχουν βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τον νέο Πτωχευτικό, δόγμα του οποίου θα είναι «ή πληρώνεις όσα χρωστάς ή πτωχεύεις».

Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές πως η αναμόρφωση του Πτωχευτικού είναι «προαπαιτούμενο» για να δώσουν το πράσινο φως στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της επιστροφής κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SNPs - ANFAs). Η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 90.000 προβάλλει ως επιτακτικό αίτημα και από τα funds που έχουν αγοράσει ή πρόκειται να αγοράσουν στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο των εκτεταμένων τιτλοποιήσεων που δρομολογούν οι ελληνικές τράπεζες και οι οποίες φθάνουν τα 33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%. Οι καθυστερήσεις στη εκδίκαση αυτών των περιπτώσεων αποτελούν ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την αποτελεσματική χρήση αυτών των δανείων από τα funds και τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να τα διαχειριστούν, στοιχείο που «χτυπάει» και στην τιμολόγηση αυτών των δανείων κατά την πώλησή τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία, όπως αυτά της Περιφέρειας Πειραιά, στα οποία ο χρόνος εκδίκασης φθάνει ακόμη και το 2032, ενώ πιο σύντομοι είναι οι χρόνοι σε άλλα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας Αθηνών, όπου ο χρόνος εκδίκασης δεν επεκτείνεται πέραν του 2022, δηλαδή δύο χρόνια από σήμερα. Με δεδομένο πάντως ότι στον νομό Αττικής συγκεντρώνεται το 50% των εκκρεμών υποθέσεων και μεταξύ αυτών οι μισές εκδικάζονται σε Ειρηνοδικεία του Πειραιά, το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς οδηγεί σε άτυπη παράταση του νόμου Κατσέλη για ακόμη μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι ο νόμος πρόκειται να καταργηθεί σύντομα και στη θέση του να ισχύσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν προτάσεις για την επίσπευση της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων και μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας με την ακρόαση μαρτύρων. Αντ’ αυτής, προτείνεται η καθιέρωση της γραπτής διαδικασίας με βάση τα στοιχεία που συγκροτούν τον φάκελο του κάθε οφειλέτη και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συντόμευση της εκδίκασης, χωρίς ωστόσο αυτή η λύση να εξασφαλίζει από μόνη της την ολοκλήρωση της εκδίκασης όλων των υποθέσεων έως το 2022, όπως απαιτούν οι θεσμοί.

Οι τράπεζες ρίχνουν το βάρος στην εξωδικαστική επίλυση αυτών των υποθέσεων, προτείνοντας ρυθμίσεις κατά το πρότυπο του νόμου Κατσέλη, δηλαδή με «κούρεμα» της οφειλής βάσει της πρακτικής που επιδικάζουν τα Ειρηνοδικεία. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη, μετά και τις διαδοχικές αναθεωρήσεις που έχει υποστεί, προβλέπει ότι ο οφειλέτης, για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του, θα πρέπει να αποπληρώσει το 100% της εμπορικής αξίας της και οι τράπεζες αντιπροτείνουν αντίστοιχους όρους προκειμένου να αναβιώσουν αυτές τις οφειλές.

Οπως σημειώνουν, οι προτεινόμενες λύσεις, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συγκροτούν ένα ευνοϊκό πλέγμα για όσους θέλουν πραγματικά να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Το γεγονός άλλωστε ότι 6 στις 10 αποφάσεις που εκδίδονται το τελευταίο διάστημα από τα Ειρηνοδικεία της χώρας είναι αρνητικές για τον οφειλέτη, δείχνει ότι τα δικαστήρια έχουν αλλάξει στάση, εκτιμώντας έπειτα από τη 10ετή συσσωρευμένη εμπειρία ότι ένας σημαντικός αριθμός μεταξύ αυτών που έχουν κάνουν αίτηση δεν δικαιούται προστασία. Η νέα «τάση» είναι οι απορριπτικές αποφάσεις να υπερτερούν αυτών που γίνονται αποδεκτές και καταλήγουν σε ένα είδος ρύθμισης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το εύρος της προστασίας που παρείχε μέχρι σήμερα ο νόμος Κατσέλη έχει περιοριστεί σημαντικά και πλέον οι αποφάσεις που βγαίνουν κατά του δανειολήπτη είναι περισσότερες σε σχέση με αυτές που είναι υπέρ του.


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Λαμία: Έβαζε την κόρη του να κάνει στριπτίζ να του λέει «μωρό μου» και μετά τη βίαζε




Πα-τέρας στο εδώλιο για ασέλγεια στην ανήλικη ΑμεΑ κόρη του - Για σχεδόν τρία χρόνια κράτησε το μαρτύριο του κοριτσιού - Σοκαριστικές λεπτομέρειες.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει και πάλι ο 58χρονος – σήμερα – Ευρυτάνας, πα(τέρας) ανήλικου κοριτσιού με βαριά νοητική υστέρηση, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το καλοκαίρι του 2015, φέρεται να το κακοποιούσε κατ’ εξακολούθηση σεξουαλικά.

Η μικρή που πάσχει από ψυχοσωματική ασθένεια και είναι σήμερα 20 ετών, είχε απομακρυνθεί από το περιβάλλον του 58χρονου, στον οποίο είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης στο οικείο ΑΤ δύο φορές το μήνα και απαγόρευσης προσέγγισης της κόρης του οπουδήποτε κι αν βρίσκεται εκείνη.

Ο 58χρονος παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ευρυτανίας και δικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λαμίας για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, αποπλάνηση ανηλίκου και της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών κατ΄ εξακολούθηση.

Στο βούλευμα περιγράφονται ανατριχιαστικές εικόνες που έζησε η μικρή κοντά στον πατέρα της, καθώς την υποχρέωνε να τον φωνάζει «μωρό μου» και να παρακολουθεί μαζί του ερωτικές ταινίες.

Στη συνέχεια έβαζε το κορίτσι που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, να του κάνει στριπτίζ, όπως έβλεπε στις ταινίες, πριν προβεί σε ασελγείς πράξεις, προσβάλλοντας κατ’ εξακολούθηση το προστατευόμενο αγαθό της αγνότητας της παιδικής ηλικίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικογενειακής τάξης.

Η δίκη του είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιτίας κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης. Αυτή τη φορά έχει διοριστεί αυτεπαγγέλτως η δικηγόρος Λαμίας Σοφία Σταυράκη, ενώ συνήγορος Πολιτικής Αγωγής είναι ο Κωνσταντίνος Πάζιος από την Ευρυτανία.


Πηγή: lamiareport.gr


Οι σύντροφοι των ΜΚΟ κινητοποίησαν και τους αντιεξουσιαστές για τους μετανάστες τους έστειλαν στην Λέσβο



Για να μην έχετε καμία αμφιβολία ποιοι σύντροφοι κρύβονται πίσω από τις ΜΚΟ, και ποιους επηρεάζει η νόμιμη διαδικασία καταγραφής τους.

Οι καταλήψεις που έσπασαν στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες από την ΕΛΑΣ, ήταν γεμάτες μετανάστες που τους εκμεταλλεύονταν οικονομικά αντιεξουσιαστές με έλεγχο ΜΚΟ.

Μέτα τα πρωινά ελεγχόμενα από ΜΚΟ γεγονότα στην προκυμαία Μυτιλήνης, εχθές το βράδυ συγκεκριμένα λίγο μετά τις 23:00, μέλη παράνομων ΜΚΟ, μετανάστες, και αναρχικοί με πορεία βρέθηκαν στην Επάνω Σκάλα όπου διαμαρτύρονται για να δημιουργήσουν ένταση κατά των κατοίκων που αντιδρούν.

Καταστηματάρχες της περιοχής σε αναρτήσεις που ανέβασαν λένε ότι οι κακοποιοί αναρχικοί απειλούν να κάψουν τα καταστήματα τους, δημιουργώντας ένα κλίμα τρόμου για να σταματήσει ο έλεγχος των παράνομων ΜΚΟ και να συνεχίσει η εκμετάλλευση των μεταναστών από απατεώνες.

Όλα να τα περιμένεις από τους συντρόφους αντιεξουσιαστές και παράνομων ΜΚΟ, γιατί είχαν βρει την βολή τους με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που για τους δικούς της λόγους δεν ενοχλούσαν τους συντρόφους, και τώρα κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης όσοι κρύβονται από πίσω γιατί απλά δεν έχουν την ακροαριστερή προστασία Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ.



Ανοχή στις παράνομες ΜΚΟ από ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΚΕ



Ποιος δεν θα ήθελε να μπει φρένο στις παράνομες δραστηριότητες των ΜΚΟ που εκμεταλλέυονται πρόσφυγες και μετανάστες για να βγάζουν χρήματα; Μόνο όσοι έχουν συμφέρον λέει ο Έλληνας πολίτης και ο νοών νοειτω!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» γιατί; Γιατί όλοι ξέρουμε μένει να το ψάξει και η δικαιοσύνη, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και αναρωτιούνται οι πολίτες γιατί; Ποιό το συμφέρον αυτών των κομμάτων να μην θέλουν πλήρη έλεγχο των παράνομων ΜΚΟ;;;

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων: Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που μιλάνε καθαρά, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Τότε γιατί καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουμε γιατί όπως όλη η Ελλάδα αλλά οι υπόλοιποι τι κρύβουν;;;;;


Κουμουτσάκος: ΜΚΟ, δικηγόροι, γιατροί σε κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών



Επιτέλους έχει αρχίσει να αντιδρά η κυβέρνηση κατά των παράνομων ΜΚΟ, και όσων κρύβονται από πίσω και έβγαζαν ασύστολα μπόλικο χρήμα αυτά τα 5 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόμενοι τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράνομα δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία συμμετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί που συνεργάζονται με απατεώνες των ΜΚΟ κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Έχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική ήταν η προτροπή. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλ αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα δίκτυο συμφερόντων που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ όχι όλες. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα” είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.




Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya και στον δημοσιογράφο Abdalla Ahmed Almutwah


Μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της Μέσης Ανατολής, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα στηρίζει πολιτικές που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, στέλνοντας παράλληλα σε ολόκληρο τον κόσμο μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες και παρουσιάζει ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων.

Μία ημέρα μετά τις επαφές που είχε στη Σαουδική Αραβία, όπου προωθήθηκαν διμερείς επενδυτικές ευκαιρίες και προγραμματίστηκαν υπουργικές επισκέψεις για αυτό τον σκοπό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι επενδυτικοί φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη (surprise story) στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya:

Δημοσιογράφος: Καλώς ορίσατε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η επίσκεψή σας εδώ έχει ως σκοπό τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ;

Πρωθυπουργός: Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική τόσο για μένα όσο και για την Ελλάδα. Από το 1992 έχει να επισκεφτεί τα ΗΑΕ Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στο πλαίσιο διμερούς επίσκεψης. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βγαίνει από μια μακρόχρονη και ιδιαιτέρως επίπονη δεκαετή κρίση. Η οικονομία ενισχύεται σημαντικά. Είναι σημαντικό επίσης να σταλεί ένα σήμα στους επενδυτές σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι είμαστε open for business κι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων από τον Κόλπο, ειδικά από τα ΗΑΕ.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τα επόμενα οικονομικά βήματα της Ελλάδας;

Πρωθυπουργός: Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020. Έτσι, λοιπόν, έχουμε όλα τα στοιχεία για να αποτελούμε ευχάριστο surprise story της Ευρωζώνης. Και φυσικά έχουμε προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που με κάνει πολύ αισιόδοξο σχετικά με το μέλλον της οικονομίας.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Και αν ναι, με ποιους τρόπους; Εχθές επισκεφτήκατε τη Σαουδική Αραβία και είχατε συναντήσεις με τον Βασιλιά και τον Πρίγκιπα, σήμερα είστε στο Άμπου Ντάμπι…

Πρωθυπουργός: Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Βασιλιά και τον Πρίγκιπα Διάδοχο στο Ριαντ, τον Πρίγκιπα Διάδοχο και τις επενδυτικές αρχές σας, ADIA και Mubadala, κατά την παραμονή μου στο Άμπου Ντάμπι. Γνωρίζουν ήδη την Ελλάδα, έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Θέλουμε να αποτελέσουν μέρος του success story της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι γνωστή στους κύκλους των επενδυτικών αρχών του Άμπου Ντάμπι και βρίσκομαι εδώ για να τους παραθέσω τους λόγους για τους οποίους μπορούν να επενδύσουν περαιτέρω στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι σκέψεις σας και ποια στρατηγική ακολουθεί η Ελλάδα στα σύνορά της και σε σχέση με τις Αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Πρωθυπουργός: Πρόκειται για μία στρατηγική σχέση με μεγάλο βάθος. Τα κράτη του Κόλπου συμβαδίζουν γεωπολιτικά με την Ελλάδα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Πιστεύω πως βλέπουμε τα πράγματα με παρόμοιο τρόπο, μέσω ενός παρόμοιου πρίσματος. Και ασφαλώς υπάρχουν πολύ στενοί πολιτισμικοί δεσμοί ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και την Ελλάδα, είναι αρχαίοι πολιτισμοί με μακρά ιστορία. Ένας από τους σκοπούς της επίσκεψής μου είναι η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Κόλπου, κάτι που θα συζητήσω με τον Πρίγκιπα. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να επισκεφθώ το νέο Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι και να συζητήσω με τις τοπικές αρχές τη δυνατότητα σημαντικών πολιτιστικών ανταλλαγών. Θα ήθελα να ενισχύσω τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Δημοσιογράφος: Δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε σε θέματα ασφάλειας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και τη χώρα μας;

Πρωθυπουργός: Η συνεργασία μας δεν εκτείνεται μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, που απασχολεί τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξη που έχουμε λάβει στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρήνης αλλά επίσης πάντοτε υπερασπιζόμαστε με σθένος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από αυτή την άποψη θεωρώ πως τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ είναι στρατηγικοί εταίροι σε αυτήν την προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, πώς μπορείτε, σε συνεργασία με τις Αραβικές χώρες, να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Διότι υπάρχουν αρκετές αντιπαλότητες όπως, για παράδειγμα, στο Ιράν και στη Λιβύη.

Πρωθυπουργός: Η Ελλάδα υποστηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα και μας απασχολούν ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρατε τη Λιβύη. Μας ανησυχεί πολύ η αποκαλούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Θεωρούμε αυτές τις συμφωνίες έωλες και άκυρες. Πετύχαμε τη διεθνή καταδίκη αυτών των συμφωνιών, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο από τη σκοπιά πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η άποψη της Ελλάδας για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και το γεγονός ότι πολλά όπλα προέρχονται από τη Συρία; Ποιες είναι οι ανησυχίες σας και πώς πιστεύετε θα έπρεπε να επιλυθεί η κατάσταση;

Πρωθυπουργός: Επιθυμούμε μία ευημερούσα και σταθερή Λιβύη. Θέλουμε να δοθεί στον λιβυκό λαό το δικαίωμα να εκφραστεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον της χώρας. Κατόπιν της Διαδικασίας του Βερολίνου ήταν απόλυτα σαφές ότι όλες οι παρεμβάσεις στη Λιβύη από το εξωτερικό θα έπρεπε να σταματήσουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει αυτό επί του πεδίου. Αλλά έχουμε αποσαφηνίσει πως σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ουδεμία πολιτική λύση μπορεί να αποδέχεται το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του κ. Sarraj και της τουρκικής κυβέρνησης. Επομένως, προσεγγίζουμε το λιβυκό ζήτημα από την οπτική γωνία ότι μία πολιτική λύση πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο πως αυτές οι συμφωνίες είναι κενές και άκυρες.

Δημοσιογράφος: Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί μετά της έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πρωθυπουργός: Το Brexit θα αποτελέσει σίγουρα μία πρόκληση. Έγινε κατόπιν απόφασης του βρετανικού λαού. Κατά την άποψή μου ήταν λυπηρή απόφαση, αλλά ελήφθη και πρέπει να τη σεβαστούμε. Ευελπιστώ πως θα μπορέσουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπογράψουμε μία νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά φυσικά πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που δεν θα επιτρέπει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Την ίδια στιγμή, κάθε πρόβλημα συνιστά επίσης μία ευκαιρία, μία ευκαιρία για τη χώρα μου. Όπως είπα, καθώς εξερχόμαστε από την κρίση επιδιώκουμε την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως οι άνθρωποι στον Κόλπο θα ακούσουν αυτό το μήνυμα πολύ προσεκτικά. Με την Κύπρο είμαστε οι δύο εγγύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Κόλπου και η ελληνική οικονομία θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στο ορατό μέλλον.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Πρωθυπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.




Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 3.711 επιβαίνοντες στο Τόκιο για τον Κοροναϊό


Σε καραντίνα έχει τεθεί ένα κρουαζιερόπλοιο με 3.711 επιβαίνοντες που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα κοροναϊού.

Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα πολλών αξιωματικών καραντίνας που επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises (όμιλος Carnival Corp.), για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη, που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια νέα περίπου 20 ετών που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού».

Διευκρίνισε ότι περιμένει μαζί με τη μητέρα της μέσα στην καμπίνα τους από χθες και ότι ακόμα σήμερα το πρωί δεν είχε καμία πληροφορία για το πότε θα εξεταστούν.

Το πλοίο είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο στη Νάχα, στο νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αλλά αυτό έγινε και για δεύτερη φορά.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του 2019-nCoV, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Από το Σάββατο, η χώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο σε ξένους που διέμειναν πρόσφατα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, στην κεντρική Κίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σούγκα απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά ότι θεωρεί πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ανάρμοστοι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μίσθωσε μέχρι σήμερα τρία αεροσκάφη για να επαναπατριστούν 565 Ιάπωνες υπήκοοι από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι.

Κινέζοι είναι το 30% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν το 40% του συνόλου που ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα για τον κλάδο του τουρισμού στην Ιαπωνία.


Πηγή : cnn.gr


Γερμανία: Για τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» στην Ευρώπη προειδοποίησε ο Ζεεχόφερ



Για τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» προειδοποίησε ο γερμανός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και δήλωσε ότι θα διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Γερμανία. Τόνισε μάλιστα ότι η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. (το β' εξάμηνο του έτους) θα θέσει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια, καθώς όπως είπε, θεωρεί την κοινή πολιτική ασύλου εξίσου σημαντική με την «πράσινη» πολιτική της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο κ. Ζεεχόφερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των συνοριακών ελέγχων, κάνοντας λόγο για μερικές εκατοντάδες άτομα στα οποία είχε απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα και για διπλάσιο αριθμό ατόμων που καταζητούνταν από τις αρχές με ένταλμα σύλληψης. Πρόκειται για μέγεθος «που αδυνατεί κανείς να πιστέψει», δήλωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι εφόσον η Ε.Ε. δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργεί σε εθνικό επίπεδο. «Εφόσον δεν υπάρχουν εγγυήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και της Σένγκεν, θα πρέπει να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά στα σύνορα ποιος έρχεται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και για ποιους λόγους. Διαφορετικά τα σύνορα θα γίνουν πύλη εισβολής για ανθρώπους που επιδιώκουν κάτι άλλο από το να τύχουν προστασίας στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε «διαχωρισμούς, πολώσεις και άνθηση ακραίων κομμάτων».

Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι τα σημαντικότερα ζητήματα εντοπίζονται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι η Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά και ό,τι δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται η διαδικασία επιστροφής των αιτούντων άσυλο.

Μεταξύ των μέτρων που σκοπεύει η Γερμανία να προωθήσει στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας της, είναι, εξήγησε ο κ. Ζεεχόφερ και η διεύρυνση των δυνατοτήτων ανταλλαγής δεδομένων των υπηρεσιών ασφαλείας - συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, ακόμη και μετά το Brexit.


Πηγή : protothema.gr


Tο 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με υγιέστερο τρόπο ζωής



«I Am And I Will», είναι το σύνθημα των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να καλεί επιστημονική κοινότητα και ασθενείς να ορθώσουν το ανάστημά τους στην λέξη “καρκίνος” η οποία περικλείει δεκάδες επιμέρους ασθένειες.

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula van der Leyen, θα ανακοινώσουν το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην ΕΕ.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θεσμοθετεί, μετά από χρόνια αδράνειας, συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τους πιο συχνούς και απειλητικούς για την ζωή καρκίνους, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, αλλά και με το προηγούμενο που έβαλε επιτέλους σε εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες, του μαστού στις γυναίκες, του παχέως εντέρου, το μελάνωμα οδηγούν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής, αποφυγή του καπνίσματος, της αλόγιστης παραμονής στον ήλιο, της μεσογειακής διατροφής και της άθλησης που θα μας κρατήσουν μακριά από την παχυσαρκία, μπορούν να μειώσουν τα νέα κρούσματα παγκοσμίως. Παράλληλα, οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις ανά φύλο και ηλικία κάνουν όλη τη διαφορά στην αντιμετώπιση της νόσου καθώς την “χτυπούν” σε πρώιμα στάδια και την νικούν.

Σε επίπεδο αντιμετώπισης, οι νέες εξατομικευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία είναι τα νέα “όπλα” στα χέρια των ογκολόγων που μετατρέπουν θανατηφόρα είδη καρκίνου σε χρόνιες νόσους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα στην αντιμετώπιση του οποίου έχουν γίνει τεράστια άλματα.

Ας γνωρίσουμε τον καρκίνο μέσα από τα νούμερα που τον καθορίζουν:

-1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο.

-30% των περιστατικών μπορεί να προληφθεί με την τήρηση καλών συνηθειών.

-25% έχει μειωθεί το ποσοστό θανάτου από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες την τελευταία 30ετία λόγω νέων θεραπειών.

Παρόλα αυτά…

-17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό στον κόσμο από καρκίνο σύμφωνα με στοιχεία τον ΠΟΥ.

Ο ΠΙΣ καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από τους ιατρούς για την περιοδικότητα και το είδος των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται και να προβαίνουν σε αυτές χωρίς να τις αμελούν.

Συστήνει επίσης την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος και των ατμοσφαιρικών ρίπων από τζάκια. Ο ήλιος είναι «φίλος» αλλά μπορεί να μετατραπεί σε «εχθρό» αν εκτιθέμεθα αλόγιστα στις ακτίνες του. Επίσης, ο ΠΙΣ τονίζει ότι το παρατεταμένο στρες και η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ζωή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο εκδότη



Η έκρηξη σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Αγίας Βαρβάρας και Βύρωνος, έξω από την ταβέρνα «Φοίνικες», όπου ο εκδότης της εφημερίδας «Παρασκήνιο» Νίκος Καραμανλής, συνέτρωγε μαζί με τον συνοδό του.

Κάποια στιγμή, πέρασε μια μοτοσικλέτα, με δύο επιβαίνοντες οι οποίοι έσπασαν το τζάμι του ΙΧ του εκδότη, μια λευκή Jaguar και του πέταξαν εμπρηστικό μηχανισμό ανατινάζοντας το αυτοκίνητο.

Ο πρόεδρος της εταιρείας NK Media Group και εκδότης των εφημερίδων «Παρασκήνιο» και «Karfitsa», Νίκος Καραμανλής, το 2017 είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης με χειροβομβίδα έξω από το σπίτι του.




Τράμπ-Πελόζι : Αυτός δεν της έδωσε το χέρι, αυτή έσκισε την ομιλία του


Την αρχή για να δημιουργηθεί η ένταση, έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος πριν ξεκινήσει την ομιλία του και ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του έτεινε το χέρι, αυτός την αγνόησε αποφεύγοντας επιδεικτικά να κάνει μαζί της χειραψία.



Η Πελόζι δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη, όταν ο Τραμπ τελείωσε την ομιλία του, 80 λεπτά αργότερα, έδωσε την δικής της «πληρωμένη» απάντηση.



Αφού ο Τραμπ εκφώνησε τις τελευταίες λέξεις της ομιλίας του «αγαπημένοι μου Αμερικανοί, τα καλύτερα έρχονται», η Πελόζι σήκωσε τις σελίδες της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ και τις έσκισε.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για ποιον λόγο προχώρησε σε αυτή τη χειρονομία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε τη σιβυλλική απάντηση: «Διότι αυτό ήταν το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές».




Δύσκολες ώρες έρχονται για τον σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι η «τυραννία» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «θα τσακιστεί», «θα σπάσει».



Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε την τοποθέτηση αυτή αφού υπέδειξε στο ακροατήριό του την παρουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο χειροκρότησαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ με εφαλτήριο την αναφορά του στον Μαδούρο πέρασε στην καταδίκη του «σοσιαλισμού» και αυτοεπαινέθηκε για τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ που προώθησε η κυβέρνησή του.

«Ο σοσιαλισμός καταστρέφει τα έθνη, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η ελευθερία ενώνει τις ψυχές», είπε ο Τραμπ.




Ψηφίστηκε η τροπολογία για έλεγχο ΜΚΟ από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ «παρών» ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.


Πολλά ερωτηματικά στους πολίτες άφησε η στάση, όχι του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του  ΜεΡΑ25 που το πρώτο ψήφισε «παρών» και τα άλλα δύο καταψήφισαν την τροπολογία, αλλά του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης που καταψήφισαν επίσης.

Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων: Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν, πως με την τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ